40.6 C
Athens
Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

H αγορά των 18 Rafale και των 4+3 MH-60R Romeo, κορυφαίες κινήσεις υπεροχής απέναντι στην Τουρκία. Εξηγούμε το γιατί

- Advertisement -

 

H Ελλάδα είναι ιστορικά τυχερή και άτυχη, πάντα την ίδια στιγμή. Τυχερή, γιατί βρίσκεται σε ένα υπέροχο μέρος, και άτυχη, γιατί βρίσκεται συνήθως δίπλα σε πολύ κακούς γείτονες (που θέλουν να πάρουν αυτό το υπέροχο μέρος). Χτες είχαμε την ημέρα μνήμης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Μόλις 47 χρόνια πριν, ο “γείτονας” θεώρησε πως μπορούσε να εισβάλει. Δεν το έκανε απλά, εκτέλεσε και εκατοντάδες αγνοούμενους. Τόσους αγνοούμενους δεν είχε ούτε οι ΗΠΑ στον δεκαετή πόλεμο του Βιετνάμ. Τα θύματα βρίσκονται ακόμη και σήμερα εκτελεσμένα. Για τέτοιο γείτονα μιλάμε.

Φωτογραφίες του νέου Kυρίαρχου του Αιγαίου, του πρώτου ελληνικού Rafale

Δυστυχώς, μιας και δεν είμαστε το Βέλγιο, ή του Λουξεμβούργο, σαν χώρα, προτιμήσαμε τη διάσωση ενός άδικου συστήματος συνταξιοδότησης, τη διάσωση τρομερά ζημιογόνων κρατικών εταιρειών και διαδικασιών, από την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Το θέμα δεν είναι ποιος φταίει, που για μας είναι πολύ ξεκάθαρο ποιος φταίει, Δημοκρατία έχουμε, αλλά το τι κάνουμε από εδώ και πέρα.

DASSAULT: Ισχυρή περιφερειακή δύναμη η Ελλάδα με τα Rafale

Όταν ανέλαβε η νέα διακυβέρνηση, μάλλον δεν είχε σαφή εικόνα του τι πρόκειται να επακολουθήσει με τον καλό κυριούλη με τα καρώ σακάκια, Ερντογάν. Ο Μάρτιος του 2020 και το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, ήταν μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση, με τις δυο χώρες να αναμετρώνται σχεδόν στρατιωτικά, οι δυο Στόλοι να είναι έτοιμοι για το χειρότερο. Και οι δυο Αεροπορίες, φορτωμένες με βόμβες και πυραύλους μέσα στα shelters.

EKTAKTO: To USN παραγγέλνει 3 επιπλέον MH-60R σε αντικατάσταση αυτών που θα προσφερθούν στην Ελλάδα, “μοντέλο Rafale” και από τις ΗΠΑ

Όσο κι αν δεν μας αρέσει, τα τουρκικά F-16C/D είναι όλα σχεδόν σε επίπεδο Block 50+, CCIP, και ουσιαστικά μόνο τα 30 (29) ελληνικά F-16C/D Block 52+Adv είναι στο ίδιο επίπεδο. Ναι, όλα τα τουρκικά έχουν Link 16, και μόνο τα 30 ελληνικά κάνουν το ίδιο. Μπορεί να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό στις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις του μέλλοντος.

ΑΠΟΨΗ: Η αγορά των Rafale κίνηση υπεροχής από την Ελλάδα χωρίς δυνατότητα απάντησης από την Τουρκία…

Βέβαια, αυτό το καλός κύριος με τα καρώ σακάκια φρόντισε να αφήσει την ΤΗΚ χωρίς πιλότους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, καθώς την κρίσιμη στιγμή, κάποιοι θα βρεθούν να σηκώσουν τα CCIP F-16C/D φορτωμένα με SOM και να επιτεθούν. Συνεπώς, καλά μεν τα ελληνικά F-16V, αλλά η πρώτη Μοίρα θα είναι έτοιμη μετά το 2024. Κάτι έπρεπε να γίνει ΧΤΕΣ κι όχι κάτι απλό. Κάτι “δυνατό”.

Πως 3 γαλλικά Rafale κατόρθωσαν να πετάξουν μέχρι την Ταϊτή

Οι Γάλλοι δεν είναι απλά φίλοι και σύμμαχοι, είναι δίπλα μας. Και η Dassault ήθελε απεγνωσμένα να πουλήσει στον καλό της πελάτη. Το Rafale δεν είναι φθηνό, δεν είναι 5ης γενιάς, αλλά είναι ολοκληρωμένο και ώριμο αεροσκάφος, με κορυφαίες δυνατότητες, stealth χαρακτηριστικά, και ικανότητες κρούσης που οι Τούρκοι έμαθαν καλά στη Λιβύη. Ταυτόχρονα, είναι το ιδανικό αεροσκάφος φορέας του Meteor, ενός πυραύλου που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες πάνω από το Αιγαίο. Τα έχουμε γράψει πολλές φορές, θα τα πούμε και πάλι.

Rafale εκτοξεύει AM39 Exocet, εικόνα από τους εξουσιαστές του Αιγαίου για τα επόμενα 30 χρόνια

Έτσι όπως είναι η κατάσταση σήμερα, και με το AN/APG-68v9 το καλύτερο airborne ραντάρ της τουρκικής αεροπορίας, το Rafale μπορεί να εντοπίσει το F-16C/D, να το εγκλωβίσει, να το καταρρίψει με Meteor, και για το πιλότο του F-16 να μην καταλάβει τίποτα. Κατανοητό; Το ίδιο μπορεί να κάνει και ένα F-35 με AIM-120D βέβαια, αλλά τα Rafale είναι ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο! Εντάξει, δεν θα πετάξει πάνω από την Άγκυρα ανεντόπιστο, αλλά θα πετάξει, αν φυσικά χρειαστεί, έχοντας εκμηδενίσει την εχθρική αεράμυνα (και αεροπορία).

DASSAULT for Ever: H ΠΑ κοντά στην αγορά 6 καινούργιων Rafale F4, συζητείται ελληνική συμμετοχή στο FCAS!

Τα Rafale μπορούν να φέρουν και τους ΑΜ.39 Exocet. Οι Γάλλοι, θα εκσυγχρονίσουν τα όπλα σε ελληνική υπηρεσία, και προφανώς θα δούμε άλλες επιδόσεις. Κάτι τέτοιο παραμένει απόρρητο. Την ίδια στιγμή, το Rafale μπορεί να φέρει 2 πυραύλους SCALP EG, δηλαδή σύνολο 36. Μαζί με άλλους 24 από τα Mirage 2000-5Mk2, μπορούν να κάνουν κρίσιμη κρούση σε σημαντικές υποδομές της Τουρκίας. Με 60 πυραύλους κάτι γίνεται, με 8 ή 16 από πλοία, τίποτα δεν γίνεται…

Γιατί δεν νοείται Rafale χωρίς Thales (βίντεο)

Το έχουμε γράψει, θα το ξαναγράψουμε. Η ισορροπία πάνω από το Αιγαίο άλλαξε. Μπορεί τα 2,5 δις να φαίνονται πολλά, αλλά είναι “τσάμπα” αν συνειδητοποιήσουμε πως με 2,5 δις άλλαξε πλευρά η Αεροπορική Υπεροχή! Μέσα σε αυτά τα χρήματα, περιλαμβάνονται και τα Meteor, το FOS κοκ. Σήμερα λοιπόν είναι μέρα γιορτής.

Αντικαθιστώντας τα F-4E της 117 ΠΜ. F-35A, νέα F-16V ή Rafale;

Στο Ναυτικό, όλοι μας ξέρουμε πως το ΠΝ επιχειρεί με υπέργηρα πλοία. Ευτυχώς, το ίδιο κάνουν και οι γείτονες, που την ίδια στιγμή έχουν βάλει τους καλύτερους και πλέον εκπαιδευμένους αξιωματικούς τους σε μπουντρούμια. Ο κίνδυνος για το ΠΝ δεν προέρχεται από το Στόλο επιφανείας του τουρκικού ναυτικού, αλλά από το στόλο υποβρυχίων. Στο ΓΕΝ, ξέροντας τις δυνατότητες των 214ΗΝ, ετοιμάζονται για τα 214ΤΝ. Η Γερμανία θα τα παραδώσει κανονικά, αλλά το ΠΝ αγόρασε ήδη αντίδοτο.

Η Παρλί αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον Rafale για την ΠΑ! Όλα ανοιχτά για τις φρεγάτες

Μπορεί η αγορά των Romeo να πέρασε σχεδόν στο “ντούκου”, αλλά είναι κομβικής σημασίας. Ειδικά η 2η αγορά, των επιπλέον 3, που όπως καταλάβαμε όλοι, θα προέλθουν από ελικόπτερα που έχουν κατασκευαστεί για το USN. Το πρώτο θα παραδοθεί κι αυτό μέσα στο 2021, και θα ξεκινήσει άμεσα η εκπαίδευση των στελεχών του ΠΝ σε αυτά. Τα MH-60R είναι τα μόνα συστήματα που μπορούν να “ξετρυπώσουν” τα τουρκικά 214ΗΝ. Σε συνδυασμό με τις νέες φρεγάτες, όποιες κι αν είναι αυτές, θα προσφέρουν την απόλυτη προστασία.

Κ. Μητσοτάκης: «Αναμένω στον ΗΝΙΟΧΟ του 2022 να καμαρώσουμε τους πιλότους μας και στα νέα Rafale»

Δηλαδή, το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ τι έκαναν; Εκτός των άπειρων υποπρογραμμάτων επαναδραστηριοποίησης των εγκαταλειμμένων πανάκριβων οπλικών συστημάτων, τους εκσυγχρονισμούς κοκ, έκανε δυο αγορές κρίσιμης σημασίας για την ισορροπία. Τα Rafale αλλάζουν τα πάντα στον αέρα, τα MH-60R επιτρέπουν την υπεροχή στη θάλασσα. Ας το δούμε λίγο μακροσκοπικά, και αποστασιοποιημένα, και θα καταλάβουμε!

Ναι, θα θέλαμε πολλά παραπάνω, και αναμένουμε πολλά παραπάνω. Αλλά οι δυο αυτές πολύ στοχευμένες αγορές, δείχνουν πως η Ελλάδα έχει ακόμη μυαλά με όραμα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κυριαρχία στον αέρα, κυριαρχία στη θάλασσα. Ουσιαστικά δυο σημαντικά μηνύματα. Πρώτο μήνυμα, με 18 Rafale F3R και 84 F-16V οι ουρανοί είναι δικοί μας, με τα MH-60R το ΠΝ “ακυρώνει” την αγορά 6 πανάκριβων υποβρυχίων 214ΤΝ. Ας σκεφτούμε πως μέχρι να γίνουν επιχειρησιακά τα τουρκικά 214ΗΝ, το ΠΝ θα έχει αξιοποιήσει πλήρως τα 7 MH-60R, θα έχει απόλυτα επιχειρησιακά ΚΑΙ εκσυγχρονισμένα τα S-70B/B6, ενώ τα ελικόπτερα (όλα) και τα πληρώματά τους θα έχουν εκπαιδευτεί μαζί με τα ελληνικά 214ΗΝ.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

91 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
91 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
NikolasT

Σήμερα είναι μια μέρα γιορτής στα αλήθεια . Επίσης μέρα γιορτής θα είναι η μέρα παράδοσης του πρώτου Romeo. Ακόμα φαίνεται πως οι ειδήσεις από το μέτωπο των Spike-NLOS είναι θετικές . Ένα πραγμα μένει για να κλείσει ο πρώτος κύκλος αμυντικής ενίσχυσης …. οι φρεγάτες . Μια καλή επιλογή φρεγατων που προσφέρει πρωτόγνωρες δυνατότητες στις ΕΔ σε συνδυασμό φυσικα με τα Romeo θα αποτελέσουν το κλειδί για την απόλυτη ελληνική υπέροχη . Και έπειτα … έπειτα αγαπητοί φίλοι δεν τελείωσε τίποτα . Τα κενά που πρέπει να καλυφθούν από την 15ετη αδράνεια είναι τεράστια + ότι η Τουρκία εξοπλίζεται διαρκώς . Χρειαζόμαστε ΤΟΜΑ γιατί ο ΕΣ έχει καταντήσει φτωχός συγγενής . Χρειαζόμαστε νέα υποβρύχια ( ακόμα και καποια καλά μεταχειρησμενα ) και Shorads για τα νησιά και φυσικα πολλά άλλα . Το τι από αυτά θα γίνει είναι μια άλλη συζήτηση . Η πανδημία ίσως ανακόψει την προσπάθεια ενίσχυσης των ΕΔ με νέα συστήματα αλλά για την ώρα ας μην χαλάμε το κλίμα … Vive la Rafale

Larisaios

Δε θέλω να χαλάσω τη γιορτινή μέρα, αλλά…τι έχετε να πείτε για τον ΠΎΡΑΥΛΟ IDAS που αναπτύσσουν από κοινού η Diehl και Aselsan; πόσο μεγάλη απειλή είναι για τα εναέρια μέσα του ΠΝ;

billy

Μεγάλη μέρα σήμερα !!!
Και η καταλληλότερη απάντηση για τα χθεσινά στην Κύπρο !!!
Ετσι όπως τους πρέπει !!!
Καλές πτήσεις σε όλους !!!
Για τα Romeo να πω οτι δεν είμαι σίγουρος αν θα προσφέρουν την ‘απόλυτη’ προστασία.
Υπάρχουν φορές που δεν υπάρχει ‘απόλυτο’ αντίδοτο για ένα σύστημα , όμως σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε τουλάχιστον το καλύτερο που θα μπορούσε να υπάρξει.
Να πω επίσης κάτι για αυτό που θεωρώ προτεραιότητα μετά τις φρεγάτες.
Συμφωνούμε οτι με τις ενέργειες που γίνονται στην ΠΑ και στο ΠΝ θα υπάρξει αυτό που λέτε . Υπεροχή στον αέρα , υπεροχή στην θάλασσα.
Ομως σε περίπτωση σύγκρουσης , εκτός του Καστελόριζου την μεγαλύτερη πίεση θεωρώ οτι θα δεχτούν τα νησιά του Αιγαίου.
Θα δεχτούν εκτιμώ , απίστευτη ισχύ πυρός απο κάθε λογής όπλα τα οποία θα βάλουν απο απόκρυψη και σε ικανές αποστάσεις.
Απο αεροσκάφη , επιθετικά ελικόπτερα , συστσυστήματα πυροβοβολικού , ρουκετών, πυραύλων εδάφους-εδάφους , ucav , περιφερώμενων πυρομαχικών κ.λ.π
Και όλα αυτά σε πεδίο έντονου ηλεκτρονικού πολέμου.
Αυτά όλα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο απο την ΠΑ και θα είναι καταστροφικά για πολλά νησιά μας.
Αυτό που θεωρώ οτι χρειάζεται σαν προτεραιότητα αφου τελειώσουμε με τις φρεγάτες είναι να στραφούμε στα εξής:
1. Αλλαγή των κινητών ραντάρ της ΠΑ
2. Απόκτηση συστημάτων uav , ucav και περιφερώμενων πυρομαχικών.
3. Αγορά αντιαεροπορικών συστημάτων μέσης εμβέλειας
4. Αγορά αντιβληματικών συστημάτων
5. Αγορά συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου
6. Εκσυγχρονισμός των Texas που περισσεύουν σε ικανά ελαφρά μαχητικά για την αντιμετώπιση κάθε λογής uav και ucav

x-m

Υπάρχει κάτι πιο δεδομένο απο το επόμενο εξώφυλλο της “Π”;

Georgem

Όταν θα φτάσουν τα 40 rafale θα είμαστε τότε πολύ καλά!

Frank Underwood

Πανηγύρια πρόωρα και ανευ λόγου για μια “χούφτα Ραφαλ”.
Ραφαλ είναι παιδιά και μετρημένα στα δάχτυλα, δεν είναι και το SR 71 Blackbird
18 κομμάτια με το ζόρι, οχι κλείνουν τρύπες, απλά τις κάνουν λίγο μικρότερες.
Εξακολουθούμε να μην μπορούμε να φορτώσουμε όλους τους scalp σε μία έξοδο, αν αποφασιστει κάτι τέτοιο.Και συμφωνώ οτι πριν ολοκληρωθεί αυτή η δυνατότητα στην αεροπορία είναι υπερβολικό να την ψάχνουμε σε φρεγάτες (αν αυτός είναι ο μόνος λόγος υπεροχής της FDI……για μένα δεν είναι)

Θα μπορούμε να πανηγυρίσουμε οταν πάρουμε την απόφαση να πάψουμε να κλαψουρίζουμε για το “διεθνές δίκαιο” και ετοιμαστούμε για πόλεμο.
Γιατι μεχρι τώρα ο Ερντογάν μας έχει σίγουρους οτι when push comes to shove θα λακίσουμε και πουλάει μαγκιά εκ του ασφαλούς.
Αλλα αυτό θέλει ηγεσίες που ΔΕΝ είναι “περήφανες που η χώρα γίνεται “πολυπολυ(τριτοκο)σμική”.

500 εκατομμύρια ακόμα για να φτάσουν τα F16 V στα 120.
5,5 δις ακόμα (ισως και λιγότερα) για να πάμε στα 60 Ραφαλ (30 καινούρια και 30 μεταχειρισμένα) με ορίζοντα παραλαβής και πληρωμής των τελευταίων το 2027
30 F35 (15 καινούρια και 15 μεταχειρισμένα) για τα έτη 2028-29-30
Αυτό μας δίνει έναν στόλο που μέχρι την έλευση της 6ης γενιάς (αν, οταν και εφοσον) μας καλυπτει σε όλα τα σενάρια και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Simos183

Έτος 2030 μια Ελλάδα με ΑΕΠ 500 Δις δολάρια με αμυντικές δαπάνες άνω των 15 Δις και μια αμυντική βιομηχανία ισχυρή! Αν το καταφέρουμε αυτό θα γίνουμε περιφερειακή υπέρ δύναμη!!!

simos

Πραγματι προκειται για δυο πολυ ουσιαστικες αγορες που δινουν αυτο που αναζητουν στο ΓΕΕΘΑ:ποιοτικη υπεροχη..ενας προβληματισμος που υπαρχει αφορα την υπαρξη του αντιαεροπορικου πυραυλου IDAS στα τουρκικα 214..το ΠΝ θα πρεπει να αναπτυξει τεχνικες για την αντιμετωπιση του..και σιγουρα σημερα ειναι μερα γιορτης αφου η ΠΑ παραλαμβανει εναν πολλαπλασιαστη ισχυος που εχει πολλα να προσφερει στην ασφαλεια της χωρας..οι ΕΔ θα πρεπει με γρηγορους ρυθμους να προχωρησουν τον εξοπλιστικο τους προγραμματισμο αφου ειναι ευρεως γνωστο οτι οι γειτονες λαμβανουν υπ οψιν μονο την ισχυ..

Digenis

Ναι καλά όλα αυτά . αλλά χρειάζονται κιαλα. Η δουλειά πρέπει να γίνει ολόκληρη αλλιώς δουλειά δεν γινετε και αποτέλεσμα δεν έχουμε .Τα χρονια που περασαν ειναι πολλα ουσιαστικής απραγίας .Είμαστε στην αρχη ουτε καν φτασαμε στη μεση της δουλειας ανασύνταξης των ΕΔ και η απειλεί ειναι μεγάλη ,υπαρξιακή θεωρώ .Επίσης να τονισουμε τον ρολο των αριθμων και των συγχρονων τεχνλογιων .Ασφαλή Δίκτυα ταχύτατης μετάδοσης της πληροφορίας , κεντρική επεξεργασία , άμεση επίγνωση και αποφάσεις ,αριθμούς επαρκής που να εγγυώνται αντοχες,δυναμη .Κατασκευές με συμμετοχή εγχώριου R&D ενταγμένου στο δυτικό σύστημα ασφαλείας .

MPAMPIS

Μην υποτιμάτε το P3 HN…….στην αχανή
Αν Μεσόγειο έχει πολλά να προσφέρει……

Stelios

Καλά πάμε!
Μην ξεχνάμε όμως ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…
Μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν φαινόμενα τύπου “φαγαμε την καμήλα και έμεινε η σειρα αναμονής”..

Broken Leopard

Όλα καλά με το άρθρο, συμφωνώ σχεδόν σε όλα όμως αυτό που με προβληματίζει είναι ότι τα MH-60R Sea Hawk πέρα ότι είναι εξαιρετικά και αποδοτικά στο έπακρο σαν οπλικά συστήματα, τα πληρώματα θα πετούν εικοσιτετράωρο συνεχώς ; αν ναι τότε δεν θα εξουθενώνονται από τις πτήσεις ; Σίγουρα θα υπάρξουν μικροί περίοδοι που δεν θα πετούν τα ελικόπτερα από τις φρεγάτες τους λόγω συντήρησης ή λόγω καιρικών συνθηκών ή γενικότερα το οτιδήποτε άλλο, τότε σε περίπτωση που εκείνη την στιγμή εμφανιστεί κάποιο τουρκικό 214ΤΝ και επιτεθεί και πάλι σε περίπτωση που είναι κάποιο ελικόπτερο στον αέρα, καραδοκεί ο κίνδυνος από τους αντιαεροπορικούς πυραύλους που θα φέρουν τα τουρκικά υποβρύχια, εμείς τι θα κάνουμε ; σίγουρα έχουμε τους Mk.32 SVTT παρόλα αυτά δεν το ίδιο αν εξοπλιζόμασταν με ανθυποβρυχιακούς πυραύλους RUM-139C VL-ARSOC, το πόιντ είναι ότι πρέπει να βρούμε και άλλα αντίμετρα κατά των νέων υποβρυχίων του τουρκικού ναυτικού.

Η οποιαδήποτε διόρθωση είναι καλοδεχούμενη.

Michail

Mα υπενθυμισω πως οταν το προγραμμα εκσυγχρονισμου των Τουρκικών ΜΕΚΟ τελείωσε, τοτε θα μιλαμε για τις πιο καλα εξοπλισμενες ΜΕΚΟ παγκοσμίως.

Arionas

Να θυμησω πως ακόμα δεν έχουν αλλάξει η ισορροπίες και θα χρειαστεί 3 χρόνια για να αρχίσει να αλλάζουν…θέλει προσοχή….

massey-ferguson-65

Δεν διαφωνώ..ΕΙΝΑΙ 2 από τα 5 φετινή εξοπλιστικά που είναι κορυφαια και κωμβηκου ρόλου…
Μετά ακολουθούν οι φρεγάτες,η αναβάθμιση των bl 50+,των Apache και τελος η ηλεκτρονική αναβάθμιση των leopard 1a5 και 2a4

DimitrisP

Να θυμίσω πάλι λίγο ότι τα χρόνια της «απραγίας» η Ελλάδα είχε τις δεύτερες μεγαλύτερες δαπάνες για άμυνα στο ΝΑΤΟ; Και τώρα που δεν έχουμε απραγία φτάσαμε και τις ΗΠΑ σαν ποσοστό; Εκτός από το υλικό υπάρχει και η οργάνωση των ΕΔ που χρειάζεται σίγουρα να την κοιτάξουμε.

anas

Άντε να παίρνει σειρά το F35 σιγά σιγά…
122 F16
18 (+6) Rafale
24 F35
24 M2000-5
Στο μέλλον θα είμαστε η μοναδική χώρα παγκοσμίως που θα διαθέτει στο οπλοστάσιό της τον συνδυασμό F35 + Rafale!…
Ξέρουμε πότε θα έχουμε τους πρώτους Meteor???

Epidauriotis

Εξαιρετικό άρθρο. Ημέρα εθνικής ανάτασης (αλλά και περισυλλογής για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, ειδικά μετά τα πεπραγμένα του Ερντογάν στα Βαρώσια εχθές).
Κυριαρχία στον αέρα, κυριαρχία στη θάλασσα. Θα προτείνατε κάποιου είδους κίνηση για κυριαρχία και στην ξηρά; Η Τουρκία κατασκευάζει τα δικά τανκς Altai και αναβαθμίζει με δικά της συστήματα αυτοπροστασίας τα Leo2A4. Θεωρείται ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για να μην χάσουμε την υπεροχή;

Dionisos

Ε ρε γλεντια…

Mirage

Yπαρχει ενα μικρο θεματακι απ οσο γνωριζω. Τα Rafale θα πανε στην Ταναγρα αλλα δεν ειπαρχουν αρκετα shelter και τα -5 & BGM θα βγουν εξω να αναμετρηθουν με τα στοιχεια της φυσης. Ξερουμε τιποτα για το θεμα. Ειναι κριμα να “χασουμε” τις υπολοιπες γαλλιδουλες απο κατι τετοιο

Chris

Για τα υποβρύχια η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει κάποιο δίκτυο αισθητήρων τύπου sosus, Και φυσικά να αγοράσει κορυφαίες ανθυποβρχιακές φρεγάτες και όχι αποτυχημένα σχέδια που προτείνονται για φρεγάτες.

stepa

Την βιτρινα σιγα σιγα την φτιαχνουμε, το θεμα ομως ειναι και να εχεις να “πουλησεις”….ισχυρο αποθεμα συγχρονων οπλων, συστηματων υποστηριξης αποστολων, αποθεμα αναλωσιμων πολεμου, εκπαιδευση , αυτα στελνουν το μηνυμα η εστω πολλαπλασιαζουν την σημασια του.

Kostas_pe

Επόμενο βήμα όπλα για τα F-16 καλοί οι φορείς όπλων αλλά χωρίς πυρομαχικά είναι ιπτάμενα ραντάρ που λέει και ένας ναύαρχος. Θέλουμε απόθεμα όπλων και συγχρόνων standoff δεν βλέπω άρθρα για αυτά και εσείς σαν μέσο ίσως είναι ένας μοχλός πίεσης παραπάνω

baggosjuve

Χρειαζομαστε αλλα 30 Rafale minimum γιατι οσο πιο λιγα ειναι τοσο πιο ακριβα τα ανταλλακτικα τους και ετσι φτανεις ευκολα στην απαξιωση οπως εγινε με τα Mirage!H αγορα των Romeo ειναι κινηση ματ!Περιμενω κι αλλα πραγματα οπως Spike NLos ρουκετες Rampage συλλογες Spice 250ER kamikazee drone mini harpy συστημα αυτοπροστασιας αρματων Trophy φρεγατες FREMM η Sigma 6 υποβρυχια Scorpene AIP με τορπιλες F21 MdCN (Scalp) και SM39 Exocet προς αντικατασταση των παλιων και επικινδυνων type 209!Για κερασακι στην τουρτα θα ηθελα brahmos αλλα δεν ξερω κατα ποσο ειναι εφικτο κατι τετοιο γιατι συμμετεχουν και οι Ρωσοι με 15% και 85% η Ινδια!

aris32

Όσο κι αν δεν μας αρέσει, τα τουρκικά F-16C/D είναι όλα σχεδόν σε επίπεδο Block 50+, CCIP, και ουσιαστικά μόνο τα 30 (29) ελληνικά F-16C/D Block 52+Adv είναι στο ίδιο επίπεδο. Ναι, όλα τα τουρκικά έχουν Link 16, και μόνο τα 30 ελληνικά κάνουν το ίδιο. Μπορεί να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό στις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις του μέλλοντος.

απο οσο ξερω κανενα ελληνικο block52M δεν εχει απωλεστει σε ατυχημα.
Απο οσο ξερω 31 ειναι τα ελληνικα φ16 με link16 (1 το προτυπο block50).
Δεν ξερω για ποιο λογο αναφερεται το 29 εντος της παρενθεσης.

aris32

ειναι οτι καλυτερο αμεσο μπορουσαμε να κανουμε ωστε να καλυψουμε τις αναγκες μετα απο 15 χρονια φινλανδοποιησης.
Απο εκει κια περα βλεπουμε ακομα μια φορα οτι χωρις σχεδιο απλα μετα τρεχουμε και δεν φτανουμε και αγοραζουμε οτι υπαρχει στην αγορα διαθεσιμο και φυσικα ο πωλητης μας ρουφαει το αιμα γιατι ξερει οτι εχουμε αναγκη.
1) δεν πρεπει να ξαναυπαρξει κομμα και πολιτικος στην βουλη που θα πει θα το ρισκαρουμε
2) η πολιτικη με 1 φ16 χτιζουμε 2 νοσοκομεια και 4 σχολεια επι πασοκ μας εφαγε.
3) αποπολιτικοποιηση των σωματων ασφαλειας και ΕΔ.

jimdenin

Ερώτηση: η είδηση που είχατε βγάλει πριν 40-50 μέρες περίπου περί συμπληρωματικής παραγγελίας 6 ακόμα αεροσκαφών προχωράει ή ματαιώθηκε;

christos_choris_a

Συμφωνώ σε όλα εκτός απ’ τον ισχυρισμό οτι τα Rafale μπορούν να αχρηστεύσουν την Τουρκική αεράμυνα. Αν η Τουρκία τοποθετήσει τους S-400 λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Κύπρου μπορεί να αποκόψει την Κύπρο από τα Ελληνικά μαχητικά. Τα Rafale θα μπορούν μονάχα να πετούν στο όριο ( για το δεδομένο ύψος πτήσης ) της εμβέλειας των S-400 και θα μπορούν ίσως να προκαλούν την απώλεια κάποιων απο όσους θα εκτοξεύονται προληπτικά πρίν τα Rafale αλλάξουν κατεύθυνση και ξαναβγούν απ’ την εμβέλειά τους. Η ύπαρξη των S-400 στο Τουρκικό οπλοστάσιο μόνο με έναν αριθμό F-35 και πυραύλων anti-radiation θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Μέχρι να πάρουμε τουλάχιστον για αρχή τα 8 “Τούρκικα” F-35A η ισχυρή συμμαχία μας με το Ισραήλ είναι η μόνη αξιόπιστη απάντηση που έχουμε απέναντι στο πανίσχυρο Ρωσικό πυραυλικό σύστημα.

Apostolis

Το οτι ειναι μια παρα μα παρα πολυ καλη κινηση η αποκτηση των Rafale και των Romeο ειναι δεδομενο αλλα δεν θα το χαρακτηριζα και ως κορυφαια κινηση υπεροχης.Πρωτα απο ολα τα Rafale επρεπε να ειναι 40 δηλαδη δυο μοιρες καθως ολοι ξερουν πως δεν ειναι αποδοτικο να εισαγεις νεο τυπο σε μολις 18 αεροπλανα.Δευτερον και η αγορα αυτη εγινε χωρις να υπαρξει ενσωματωμενη στην συμβαση ο πληρης εξοπλισμος των αεροσκαφων με τα οπλα τους.Οι λιγοι METEOR οπως λενε διαφορα ρεπορταζ δεν φτανουν.Θα ηθελα ενισχυση του αριθμου και των ΜETEOR και των MICA που τωρα θα μοιραζονται με τα -5mk2 και των scalp και γιατι οχι και AASM.Και φυσικα ακομα δεν εχουμε δει την απαντηση της Τουρκιας στα Rafale γιατι σιγουρα θα απαντησουν.Αλλωστε προγραμματιζαν την εισοδο σε υπηρεσια των F-35 και μαλιστα σε μεγαλους αριθμους αρα δεν ειναι απιθανο αν αυριο δουμε μια αγορα πχ 40 Eurofighter.Για αυτο λεω πως ναι μεν ειναι μια καλη κινηση που δινει τωρα ενα πλεονεκτημα στην Π.Α. και κατ επεκταση στην χωρα αλλα δεν φτανει. Τα σχεδον εικοσι χρονια απραξιας μας εχουν ριξει πολυ πισω.Η αεροπορια μας εκτος απο την συμπληρωση των αριθμων των Rafale χρειαζεται ενα σωρο οπλα οχι μονο για συμπληρωση των απαραδεκτα χαμηλων αριθμων των ηδη ευρισκοντων σε υπηρεσια (jsow, jdam,scalp κλπ) αλλα και νεα οπως αντιπλοικα για τα f-16,stand off,sdb κλπ.Χρειαζεται εκσυχρονισμο ολου του ΣΑΕ (ρανταρ,υποδομες κλπ),εκσυχρονισμο της αεραμυνας (patriot, αεραμυνα αεροδρομιων),FOS σε ολα τα μεσα ελικοπτερα,μεταφορικα,ιπταμενα ρανταρ κλπ.Και δεν βαζω μεσα και τις αναγκες και των αλλων δυο κλαδων.Αυτο που δεν θελω να γινει ειναι να μεινουμε ολοι στην χωρα με την εντυπωση οτι οι αγορες αυτες (Rafale και Romeo) συν τις φρεγατες που επονται φτανουν για την αμυνα και ολα καλως.Δυστυχως η αμυνα και οι αναγκες της δεν ειναι ενα σπριντ αλλα μαραθωνιος και συναρτηση παντα της απειλης.Ελπιζω λοιπον σε συνεχεια της μεχρι τωρα προσπαθειας.

vasilis70

Είναι όντως. Και σε συνεργασία με τα P3 και τις φρεγάτες θα μας επιτρέψουν να κοιτάξουμε το επόμενο επίπεδο που είναι το διάστημα, όπου ναι μεν ‘κρατάμε’, αλλά οι απέναντι δουλεύουν όταν εμείς αράζαμε…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε “επιτυχώς” το Camcopter S-100

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρίας Schiebel που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο, το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε με επιτυχία το UAS Camcopter S-100, το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

98
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 August 2015 #351

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά

Related News

Συμφωνίες συνεργασίας της Lockheed Martin με ελληνικές εταιρείες για το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ

Για την υποστήριξη του προγράμματος αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού η Lockheed Martin προχώρησε σε συμφωνίες συνεργασίας με σημαντικές εταιρείες της ελληνικής βιομηχανίας. Οι συμφωνίες...

Η Νιγηρία θέλει αμερικανικά ελικόπτερα, αλλά η Γερουσία βάζει «φρένο»

Η Νιγηρία προσπαθεί να αποκτήσει επιθετικά ελικοπτέρα από τις ΗΠΑ, αλλά η πώλησή τους εμποδίζεται από μέλη της αμερικανικής Γερουσίας.Σύμφωνα με το «Foreign Policy»,...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε “επιτυχώς” το Camcopter S-100

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρίας Schiebel που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο, το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε με επιτυχία το UAS Camcopter S-100, το...