H RAF συγκροτεί δεύτερη εκπαιδευτική Μοίρα Hawk λόγω αυξημένων αναγκών

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Η ιστορική 25η Moίρα Μαχητικών θα μοιραστεί με την 4η Μοίρα στην βάση Valley το έργο της προκεχωρημένης εκπαίδευσης στα τζετ, αναλαμβάνοντας το πρώτο στάδιο του AFJT (Advanced Fast Jet Training) για τους χειριστές της RAF και του Βασιλικού Ναυτικού στα εκπαιδευτικά Τ.2 Hawk της BAE Systems. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της RAF, η Μοίρα αναμένεται να αναλάβει τον νέο της ρόλο στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Οι αυξημένες ανάγκες για χειριστές «ταχέων αεριωθουμένων» κατά την ορολογία της RAF, ήταν ο λόγος που κρίθηκε αναγκαία η ανασυγκρότηση του 25 (F) Squadron ως δεύτερης εκπαιδευτικής Μοίρας καθώς ο αριθμός των Μοιρών που επιχειρούν με Typhoon ενισχύθηκε στις 24 Ιουλίου με την ανασυγκρότηση του 12 Squadron στο Coningsby και την επικείμενη μετάπτωση του IX(B) Squadron στον ίδιο τύπο το επόμενο έτος στο Lossiemouth. Σημειωτέον ότι ανάγκες υπάρχουν και για χειριστές που θα επανδρώσουν τα νέα μαχητικά 5ης γενεάς F-35B Lightning ΙΙ του 617 Squadron που έχουν την βάση τους πλέον στο Marham.

Η 25η Μοίρα Μαχητικών συγκροτήθηκε στο Montrose της Σκωτίας στις 25 Σεπτεμβρίου 1915 πολεμώντας και στους δύο Παγκοσμίου Πολέμους. Πέρασε στην εποχή των τζετ επιχειρώντας με διάφορα αεριωθούμενα της πρώτης γενιάς μαχητικών, όπως το νυχτερινής δίωξης Vampire NF.10 (ήταν η πρώτη Μοίρα που εξοπλίσθηκε με τον τύπο τον Ιούλιο του 1951 πετώντας με αυτόν μέχρι τον Απρίλιου του 1954) και το «Ιπτάμενο Σίδερο» Gloster Javelin FAW.9R (Δεκέμβριος 1958 – Νοέμβριος 1962) πριν καταστεί μονάδα αεράμυνας με πυραύλους Bloodhound και τελευταία με αναχαιτιστικά Tornado F3 μέχρι την διάλυσή της στις 4 Απριλίου 2008.

Προς το παρόν το προκεχωρημένο εκπαιδευτικό στάδιο πραγματοποιείται με 28 Hawk Τ.2 του ΙV (AC) Squadron στο Valley της βόρειας Ουαλίας. To «πακέτο» της εκπαίδευσης στο RAF Valley παρέχεται από την Ascent Flight Training Services σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πτητικής Εκπαίδευσης για την 22η Πτέρυγα –No 22 (Training) Group– της RAF στο πλαίσιο του UK MFTS (United Kingdom Military Flying Training System) του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Εκτός των αεροσκαφών Hawk, η Ascent χρησιμοποιεί δύο εξομοιωτές FMS (Full Mission Simulators) συν έξι FTD (Flying Training Devices) και ένα DTT (Desk Top Trainer) στο φορητό υπολογιστή κάθε εκπαιδευόμενου. Ο συνδυασμός των ανωτέρω με την εκπαίδευση εδάφους και αέρος συνιστούν το στάδιο της προκεχωρημένης εκπαίδευσης στα τζετ που περνούν οι υποψήφιοι πιλότοι μαχητικών μετά τις ώρες που βάζουν στα στροβιλοελικοφόρα Tucano T.Mk 1 του 72 Sqn κατά το βασικό στάδιο (BFJT, Basic Fast Jet Training) στο Linton-on-Ouse.

Το T.Mk 2, όπως είναι γνωστό στην RAF το Hawk Mk 128, διαθέτει glass cockpit και ηλεκτρονικά που παρέχουν την δυνατότητα ρεαλιστικής προκεχωρημένης εκπαίδευσης διευκολύνοντας την εισδοχή των χειριστών σε πιο πολύπλοκες τακτικές καταστάσεις. Αυτό σύμφωνα με την RAF σημαίνει ότι οι εκπαιδευόμενοι ουσιαστικά «κατεβάζουν» εκπαίδευση επιχειρησιακού σταδίου OCU στα Hawk, κάτι απείρως οικονομικότερο από το να πετούν Tornado ή Typhoon.

 

 

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Γ.Μ.
Guest
Γ.Μ.

Από τη στιγμή όμως που ο αριθμός των εκπαιδευτικών αεροσκαφών θα παραμείνει ο ίδιος, ποια ουσιαστική βοήθεια θα προσφέρει απλώς η συγκρότηση άλλης μιας Μοίρας.

Spyros
Member
Spyros

«Το T.Mk 2, όπως είναι γνωστό στην RAF το Hawk Mk 128, διαθέτει glass cockpit και ηλεκτρονικά που παρέχουν την δυνατότητα ρεαλιστικής προκεχωρημένης εκπαίδευσης διευκολύνοντας την εισδοχή των χειριστών σε πιο πολύπλοκες τακτικές καταστάσεις. Αυτό σύμφωνα με την RAF σημαίνει ότι οι εκπαιδευόμενοι ουσιαστικά «κατεβάζουν» εκπαίδευση επιχειρησιακού σταδίου OCU στα Hawk, κάτι απείρως οικονομικότερο από το να πετούν Tornado ή Typhoon.»

…κι εμείς συζητάμε για δημιουργία ‘aggressor’ μοίρας με τα Block 30…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Μια χρυσή ευκαιρία που χάθηκε πριν μερικά χρόνια ήταν τα 18 μεταχειρισμένα Hawk (είναι θέμα αν είχαν κλείσει 20 χρόνια υπηρεσίας..) της Ελβετίας που τελικά τα αγόρασαν οι Φιλανδοί έναντι του ποσού των 41 εκατ. δολ. (όσο το κόστος ενός νέου F-16M) και κατόπιν τα εκσυγχρόνισαν στην Patria (η φιλανδική αεροπορική βιομηχανία) με glass cockpit, κτλ ηλεκτρονικά.