14.9 C
Athens
Κυριακή, 3 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

H USAF δοκιμάζει ήδη απόρρητο μαχητικό 6ης γενιάς;

- Advertisement -

Η είδηση που έσκασε σαν βόμβα και κάνει τον γύρο του Διαδικτύου φέρει την αμερικανική Αεροπορία να κατασκεύασε και να έχει δοκιμάσει εν πτήσει το πρωτότυπο ενός μυστηριώδους μαχητικού 6ης γενιάς. Την ύπαρξη του νέου αεροσκάφους αποκάλυψε ο Γουίλ Ρόπερ, αρμόδιος για θέματα Προμηθειών, Τεχνολογίας και Εφοδιασμού της Αεροπορίας, κατά την διάρκεια τoυ virtual συνεδρίου Air, Space and Cyber Conference της Air Force Association.
Το αινιγματικό μαχητικό αποτελεί μέρος του προγράμματος Next Generation Air Dominance (NGAD) το οποίο σύμφωνα με τον Ρόπερ σχεδιάζει, κατασκευάζει και δοκιμάζει στον ψηφιακό κόσμο πράγματα που θα κόστιζαν χρόνο και χρήμα μέχρι να αποδώσουν αποτελέσματα στον πραγματικό κόσμο. Το νέο, πλήρους κλίμακας, αεροσκάφος έχει ήδη πετάξει και μάλιστα στην πορεία έχει σπάσει πολλά ρεκόρ, είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο απέφυγε να προβεί σε λεπτομέρειες για το τζετ το οποίο εικάζεται ότι είναι το πρώτο τακτικό μαχητικό 6ης γενιάς μετά τα 5ης γενιάς F-22 και F-35.
Αναλυτές δεν κρύβουν την έκπληξή τους για την εν λόγω εξέλιξη. Η τελευταία πτήση πρωτοτύπου μαχητικού ήταν πριν μια εικοσαετία, κατά την διάρκεια της «μάχης» για το συμβόλαιο του Joint Strike Fighter, και το roll-out και η παρθενική πτήση ενός νέου demonstrator δεν αναμενόταν τόσο γρήγορα. Προφανώς τα πράγματα έχουν αλλάξει.
«Είμαστε έτοιμοι να κατασκευάσουμε το αεροσκάφος της επόμενης γενιάς κατά τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ πριν» δηλώνει ο Γουίλ Ρόπερ. Παραμένει άγνωστο πόσα πρωτότυπα έχουν πετάξει και πότε ή ποιά εταιρία τα κατασκεύασε. Επίσης μυστήριο παραμένει η σχεδίαση, το είδος της αποστολής του, αν είναι επανδρωμένο ή μη καθώς και αν πετά με πολυηχητικές ταχύτητες ή έχει χαρακτηριστικά stealth.
Αυτά δεν έχουν και τόση σημασία, υποστήριξε. Το σημαντικό, τόνισε, είναι ότι σε διάστημα μόλις ενός έτους μετά την μελέτη της Αεροπορίας για εναλλακτικές λύσεις, η USAF απέδειξε ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει προηγμένες τεχνολογίες αιχμής για να κατασκευάσει και να δοκιμάσει εικονικά το επόμενο μαχητικό της και κατόπιν να προχωρήσει στην κατασκευή πρωτοτύπου δοκιμάζοντάς το στον αέρα με εξοπλισμό αποστολής.
Η αποκάλυψη της ύπαρξης ενός ιπτάμενου πρωτοτύπου δεν θα μπορούσε να είχε έλθει σε καλύτερη στιγμή για να κερδίσει η Αεροπορία την χρηματοδότηση που χρειάζεται από το Κογκρέσο εν μέσω οικονομικής κρίσης και περικοπών στον προϋπολογισμό της. Η πτήση ενός πρωτοτύπου ήταν το… εύκολο μέρος.

Το δύσκολο για την USAF είναι να αποφασίσει αν θα επιλέξει μια ριζοσπαστική μέθοδο προμήθειάς του, έξω από τα ειωθότα. Το σημείο καμπής για την Αεροπορία είναι όταν η ηλικία ενός αεροσκάφους φθάνει την δεκαπενταετία, με το κόστος συντήρησης να αρχίζει να μεγαλώνει αυξανόμενο κατά 3-7% ανά έτος, σημείωνε ο Ρόπερ σε μελέτη με τίτλο «Η Νέα Πραγματικότητα των Ψηφιακών Προμηθειών».
Κι αν η Αεροπορία αντί να δαπανά σημαντικές πιστώσεις για την διατήρηση παλαιών αεροσκαφών για 30 χρόνια ή και περισσότερο, όπως είναι ο κανόνας σήμερα, χρησιμοποιούσε τα χρήματα αυτά για την παραγωγή νέων; Το μοντέλο ‘Digital Century Series’ που προτείνει ο Ρόπερ θέτει ως βάση ότι οι προηγμένες κατασκευαστικές τεχνικές και μέθοδοι ανάπτυξης λογισμικού θα επιτρέψουν την ταχεία εξέλιξη και συχνότερη προμήθεια μαχητικών –όπως συνέβη την δεκαετία του ’50 με τα μαχητικά Century Series, όταν η USAF αγόρασε έξι τύπους αεροσκαφών από ισάριθμες εταιρίες με διαφορά μόλις μερικών ετών μεταξύ τους.
Πρόσφατη μελέτη της Αεροπορίας έδειξε ότι η εφαρμογή ψηφιακών πρακτικών κατασκευής και ανάπτυξης, όπως έγινε με το πρόγραμμα του Τ-7 Red Hawk και το πρωτότυπο NGAD, μπορεί να μειώσει το συνολικό κόστος ζωής του μαχητικού της επόμενης γενιάς κατά 10% σε βάθος 30ετίας σε σύγκριση με αεροσκάφη σαν τα F-35 και F-15.
Με τα ίδια χρήματα η Αεροπορία θα μπορούσε να αγοράζει έναν νέο τύπο μαχητικού κάθε οκτώ χρόνια και να τον αντικαθιστά μετά από 16 χρόνια, πριν το αεροσκάφος φθάσει τις 3.500 ώρες πτήσης, το όριο από το οποίο και μετά αρχίζει να θέλει βαρειές συντηρήσεις και δαπανηρές τροποποιήσεις/εκσυγχρονισμούς για την παράταση της παραμονής του σε υπηρεσία, εκτιμά ο Ρόπερ.
Για να έχουν δουλειά –και κέρδος– οι κατασκευάστριες εταιρίες, η USAF θα πρέπει να αγοράζει περίπου 50-80 αεροσκάφη σε ετήσια βάση. Το κόστος ανάπτυξης θα είναι αυξημένο κατά 25% και το κόστος παραγωγής κατά 18%, ωστόσο το κόστος εκσυγχρονισμού θα μειωθεί κατά 79% ενώ της υποστήριξης θα μειωθεί κατά το ήμισυ, υποστηρίζει.
Κατά τον Ρόπερ, η συνεχής ανάπτυξη και παραγωγή μαχητικών έχει και στρατηγικό όφελος. Θέτει τον αντίπαλο σε θέση άμυνας, υποχρεώνοντάς τον να ανταποκριθεί τις αμερικανικές τεχνολογικές προόδους –είτε πρόκειται για πολυηχητικούς πυραύλους ή μη επανδρωμένα ‘loyal wingman’ – καθώς αυτές θα ωριμάζουν και θα μπαίνουν σε παραγωγή.
(φωτο αρχείου)
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

15 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Δηλαδή πίστευε κανείς λογικός άνθρωπος πως αυτοί που όταν έφτιαχναν stealth αεροσκάφη οι υπόλοιποι έψαχναν να βρουν που παν’ τα 4, τώρα που όλοι προσπαθούν να δημιουργήσουν το δικό τους μαχητικό 5ης γενιάς (βλ.Ρωσία, Κίνα, Ν.Κορέα κ.α.) δεν θα είχαν ήδη έτοιμη λύση 6ης γενιάς ?

Αγαπητέ  Punker
Βέβαια, αφού είμαστε Αμερικανάκια και φτιάχνουμε ιπτάμενους κουβάδες και πλοία από αλουμινοχαρτο, εκεί θα κολλουσαμε?
Στα σοβαρά τώρα, πιστεύει κανείς ότι το J-20 η το SU-57 θα είναι καλύτερα από το F-22 η το F-35? Μέχρι να κατασκευαστουν αυτά σε full rate production η Αμερική όχι μόνο θα έχει λύσει ότι πρόβλημα έχει το F-35 άλλα μπορεί και να είναι στην 6η γενεά. Το ίδιο πρόβλημα έχουν και οι Ευρωπαίοι. Προσπαθούν να πάνε από 4,75η γενεά στην 6η γενεά. Καλά κρασιά, γιατί όχι μόνο δεν έχουν αρχίσει αλλά και δεν έχουν την εμπειρία της 5ης γενεάς.
Εν το μεταξύ στην Ελλάδα, πανηγυρίζουν για τα Rafale, πολύ καλό α/φος, αλλά δεν κάνουν την κίνηση για το F35 τώρα για να τα έχουν σε 5-6 χρόνια από τώρα. Εαν το Rafale είναι game changer, τότε το F-35 τι είναι? 10 x Game changer!
Φιλικά πάντα
Γιώργος

Φίλε Yiorgos ότι δε μπορούμε να έχουμε το κατακρίνουμε. Πολύ σωστά τα λες.

Φίλε Γιώργο.
Το F22 είναι αεροσκάφος 5ης γενιάς, Κάνει τα πάντα καλύτερα από το αντιπροσωπευτικό αεροσκάφος 4ης γενιάς το F15, με τιμημα όμως το υπερβολικό και δυσβάταχτο κόστος.
Το F35 πέρα από το υψηλό του κόστος, δεν έχει αποδείξει ακόμα ότι είναι 5ης γενεάς αεροσκάφος, εφόσον δεν έχει καμια από τις δυνατότητες του μεγάλου του αδελφού του F22, ούτε καν στο stealth, και δεν κάνει τίποτα καλύτερο από ένα F16/F18 που υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσε.
Το F35 είναι κυριολεκτικά άχρηστο για την Ελλάδα, γιατί δεν εξυπηρετεί σε τίποτα το στρατηγικό δόγμα της ΠΑ, ( η ΠΑ ποτέ δεν θα σχεδιάσει πολιτικό χτύπημα να στείλει πχ ζεύγος Α/Φ στην Τουρκική ενδοχώρα πρίν την έναρξη εχθροπραξιων όπως αντίθετα έχουν στο δόγμα τους να κάνουν οι ΗΠΑ βλέπε Λιβύη 1985 ή το Ισραηλ)
αλλά ούτε και έχει η ΠΑ αλλά και οι Ένοπλες Δυνάμεις γενικότερα τις δυνατοτητες και τα μέσα ( δορυφόρους, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποιήσης, αισθητήρες σε άλλα Όπλα όπως το ΠΝ ή τον ΕΣ και εθνικό ενοποιημένο δίκτυο δεδομένων με ταχύτητες AESA2AESA) για να το κάνει έστω επιχειρησιακά ικανοποιητικό εκμεταλευόμενη τις stealth δυνατότητες του.
Άρα δεν μιλάμε για game changer αλλά για κυριολεκτικά πέταμα χρημάτων.
Όσο για το SU57, J20 κλπ νομίζω ότι η υπεροψία είναι κακός σύμβουλος. Θυμάσαι τη Bush Administration που θεωρούσε και επέμενε ότι η Κίνα είναι ανίκανη να αποκτήσει τεχνολογική πρωτοπορία και μετά από 10 χρόνια διαψεύθηκε.
Η BVR τακτική του ζεύγους F35 είναι πετούν σε απόσταση 5 με 10 μίλια ανάμεσά τους, Το πλέον απομακρυσμένο ανοίγει τους αισθητήρες, lockάρει τον αντίπαλο πχ SU57 και μεταβιβάζει τις πληροφορίες στο πλησιέστερο αεροσκάφος το οποίο εκτελεί την βολή του AMRAAM. Αν πχ το SU57 ή το Rafale σπάσει το κλείδωμα, είτε με στροφή 90μοιρών για να μπερδέψει το doppler είτε με ESM/ECM, εντοπίσει το link με το ESM και εξαπολύσει τους BVR πύραυλους με την διπλους αισθητήρες, εναντίων και των δύο στόχων τι θα κάνει το F35 ή το F22 που κάθε ελιγμός του αυξάνει τόσο το ΗΜ, όσο και το IR και υπέρυθρο ίχνος του;

Αγαπητέ  Stratilatis
Δηλαδή αυτό που λες στην τελική ανάλυση είναι ότι οι ΗΠΑ και οι υπόλοιποι μέτοχοι στο F-35 έχουν πετάξει τα χρήματα τούς σε ένα αεροσκάφος που δεν είναι στελθ και δεν έχει ελπίδες επιβίωσης στο πεδίο. Μάλιστα!
Δεν θα μπω σε διαβαθμισμενες πληροφορίες, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι κάνεις λάθος. Μπορούμε να κάνουμε ότι ανάλυση θέλουμε βάση ανοικτών πηγών και να βγάζουμε συμπεράσματα. Όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε και ούτε πρόκειται να μάθουμε.
Όσο για την Κίνα, δεν την υποτιμώ. Έχει κάνει άλματα βάση κλεμμένης τεχνολογίας και ιδίας τεχνολογίας. Όμως και η Κίνα δεν έχει βάλει σε πλήρη παραγωγή το J-20 και αν μη τι άλλο αυτό είναι δείγμα της δυσκολίας τού επιχειρήματος. Εάν ήταν εύκολο, όλοι θα το έκαναν.
Το ποσό τεχνολογικά πιο μπροστά είναι το F-35 από το Grippen νομίζω ότι δεν χρειάζεται απάντηση.
Όσο για το Ελληνικό δόγμα, δυστυχώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει επιθετικό δόγμα, γεγονός που μειώνει την αποτροπή της. Όμως και έτσι το F-35 θα είναι το πιο αποτρεπτικό μέσο της Ελλάδας. Όταν η Τουρκία ξέρει ότι σε ένα θερμό επεισόδιο πού ξεκίνησε, η Ελλάδα έχει την δυνατότητα, μετά την πρώτη βολή, να καταστρέψει την Α/Α άμυνα, κέντρα ελέγχου κλπ και μετά θα κάνει την Τουρκική Αεροπορία σάκο του μποξ, τότε δεν θα κάνει το θερμό επεισόδιο. Αυτό λέγεται αποτροπή. Πριν λίγα χρόνια το ΓΕΑ προσπαθούσε να βρει τρόπους αντιμετώπισης του F-35, εάν ή Ελλάδα πάρει το F-35 τότε ή Τουρκία θα έχει το πρόβλημα.
Φιλικά πάντα
Γιώργος

Φίλε Γιώργο, έχουμε δύο κοινά, έχουμε και οι δύο πρόσβάση σε πληροφορίες, που ο μέσος αναγνώστης και ο μέσος αρθρογράφος της Πτήσης δεν έχει και δεύτερο ζουμε και οι δύο στο Εξωτερικό όπου γινόμαστε κοινωνοί πρωτοποριακών πραγμάτων και η αγάπη μας για την Ελλάδα μας κάνει να ευχόμασταν η Πατρίδα ας να είχε αυτές οι δυνατότητες.
Στο συγκεκριμένο η διαφορά μου από εσένα, εκτός αν είσαι G2 κάπου στην Virginia, είναι ότι έχω τις ίδιες πληροφορίες και για πολλά περισσότερα όπλα υπαρκτά ή “μη” (όπως αυτό που αναφέρει το άρθρο), και οι συγκρίσεις μου είναι με βάση του τι είναι υπαρκτό, τι θα έρθει σε 10 με 20 χρόνια και τέλος με βάση την Ελληνική πραγματικότητα που την γνωριζω εκ των έσω και όχι από άρθρα και αναλύσεις.
Το F35 περιέχει την εξαγώγιμη τεχνολογία των ΗΠΑ και όχι την πραγματική τεχνολογία που επιμένω ότι έχει το F22. Όσοι μπήκαν ως συνέταιροι, μπήκαν γιατί δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αναπτύξουν δικό τους αεροσκάφος 5ης γενεάς. Το F35 δεν απέδωσε αυτό που υποσχόταν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ενταχθεί στην 5η γενεά μιας και δεν έχει βασικές ικανότητες όπως supercruise, supermanoeuvrability, κάτι που απογοήτευσε τους συμμετέχοντες αλλά ποιός πρόεδρος ή πρωθυπουργός θα ακυρώσει ένα πρόγραμμα που έχει ξοδέψει τόσα λεφτά μέχρι τώρα και θα καταργήσει τόσες θέσεις εργασίας, (στην Αγγλία πχ είναι 3700 και στις ΗΠΑ κοντά στις 15000) Ούτε ο τρελός ο Boris θα έκανε κατι τέτοιο αν δεν ήθελε να σταυρωθεί αύριο literally. Ο μόνος που το κατάφερε είναι ο Ερντογάν αλλά χάρις στην σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ να συνεχίσει την παραγωγή στην χώρα του των απαρτιών του F35. (άρα μηδενικό κόστος)
Το stealth είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα και πραγματικά δουλεύει. Το αεροσκάφος δεν γίνεται Romullan Ship with cloak of invisibility με τον Spock και τον Captain Kirk να ρίχνουν τορπίλες στα τυφλά, αλλά οι δυσκολίες που παρουσιάζει στην εχθρική αεράμυνα είναι σημαντικές. ΠΧ το 1st generation stealth F117, έκανε 2100 εξόδους περίπου και βομβάρδισε επιτυχώς και με ακρίβεια 1700 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ στόχους με μία μόνο απώλεια από ένα ταπεινό πύραυλο τεχνολογίας του 50.
Αντίθετα τα άλλα αεροσκάφη έκαναν 25.000 εξόδους και βομβάρδισαν επιτυχώς γύρω στους 200 Στρατηγικούς και 40.000 τακτικούς στόχους.
Το F35 διαπέρασε την Ιαπωνική Αεράμυνα πάνω κάτω και την έκανε δαντέλα, κάτι που κανένα άλλο αεροσκάφος δεν έχει επιτύχει. Για να το πετύχει όμως αυτό χρειάστηκε 2 MilSat, 1 JSTAR και 1 High Altitude Pseudosatellite Drone.
Από την άλλη όμως το να περάσει 1ΜΚ82 από την αναβαθμίδα (hatch) ενός Μ1 από τα 20.000 πόδια και να το κάνει καλοψημένο σουβλάκι, το κάνει περίπου το ίδιο καλά με ένα F16 αλλά και με τις ίδιες πιθανότητες κατάρριψης.
Για να κάνει πλήρη χρήση των στρατηγικών δυνατοτήτων του F35 η Ελλάδα θα χρειαζόταν τουλάχιστο 2 MilSat, 3-6J STAR, 3-6 AWACS, 3-6 P8, 3-6 Sentinel, 4-6 FDI Bellhara ή έστω ένα πλοίο με AEGIS III τέλος ένα εθνικό ενοποιημένο δίκτυο δεδομένων και έγκαιρης προειδοποιήσης αν όχι επιπεδου του αντίστοιχου Σουηδικού, τουλάχιστο επιπέδου LINK16/22.
Όλες αυτές τις δυνατότητες η Ελλάδα δεν τις έχει και στηρίζεται στους συμμάχους της, κυρίως στις ΗΠΑ, να τους τις προσφέρουν.
Οι οποίες ναι θα μας τις προσφέρουν σε ένα πόλεμο με τη Ρωσία ή την Κίνα, όπως θα τις προσφέρουν και στην Πολώνία, αλλά σε ένα πόλεμο με την Τουρκία, η ιστορία μας έχει αποδείξει ότι η Στρατηγική σημασία της Τουρκίας είναι ανώτερη της Ελληνικής για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ τόσο για τους παρελθόντες εχθρούς όσο και για τους μελλοντικούς. Και όπως το ’74 που τα F4 δεν μπορούσαν να πετάξουν στα πλαίσια του εμπάργκο όπλων από των ΟΗΕ αλλά οι ΗΠΑ έσπασαν το εμπάργκο του ΟΗΕ υπέρ της Τουρκίας μέσω Λιβύης, τα F35 δεν θα πετάξουν ή τουλάχιστο δεν θα πετάξουν με τις πλήρεις δυνατότητές τους σε ένα πόλεμο με την Τουρκία.
Η Ελλάδα οριακά και στην κυριολεξία στήνωντας κ….. μπορεί να αντέξει οικονομικά την αγορά 12 αεροσκάφών F35 αλλά αδυνατεί επιπλέον να αντέξει την συντήρησή του. Μιλάμε ότι εδώ αδυνατεί να συντηρήσει τα 48 Μ2000 πώς θα συντηρήσει 12 F35 με κόστος 5 πλάσιο από αυτό του Μ2000 για να διατηρήσει το αξιόμαχο των αεροσκαφών και των 120 ωρών ανά πιλότο;
Τέλος στην περίοδο που θα έλθουν τα F35 αν τα παραγγείλουμε αύριο, θα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους κοσμογονικά συστήματα που θα ε’ιναι πραγματικά game changer που θα μπορούσε η Ελλάδα να προμηθευτεί αν αποφύγει περιτά έξοδα στην παρούσα φάση και βελτιώσει την οικονομία της χωρίς να καταχρεωθεί.

Όταν επίσημοι φορείς των ΗΠΑ υπογραμμίζουν τα όχι λίγα προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν στο F-35 γιατί θα πρέπει να είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως;

Last edited 3 months ago by Aldaron47

Αγαπητέ  x-m
Η ανακοίνωση των προβλημάτων λέγετε διαφάνεια και επίβλεψη του έργου για την προστασία των χρημάτων των φορολογουμενων. Θα ήθελα να ρωτήσεις, εαν μπορούσαμε, τους Πολωνούς γιατί αγόρασαν το F-35. Μάλλον θα ήθελαν να πετάξουν τα λεφτά τους όπως έκαναν οι Ολλανδοι, Δανοί, Ιταλοί, και άλλοι. Α, ξέχασα, έχουν την Ρωσία δίπλα τούς και ή Πολωνία έχει δόγμα πρώτου πληγματος (που δεν έχει). Άρα άχρηστα τα χρήματα και είναι βασιληκοτερη του βασιλέως.
Ευτυχώς που οι απέναντι μάς έκαναν την χάρη και τούς πέταξαν έξω από το πρόγραμμα. Αλλιώς το ’18 η το’ 19 θα μπορούσαν άνετα να κάνουν πτήσεις πάνω από την Αθήνα απλά για να περάσουν το μήνυμα. Εαν νομίζεται ότι υπερβάλω πάω πάσο.
Φιλικά πάντα
Γιώργος

Δεν μπορώ να πω ότι είναι “κουβάς” ,αλίμονο !, αλλά ούτε και καταλύτης, τουλάχιστον όχι ακόμα και προφανώς δεν πιστεύω ότι είναι ηλίθιοι αυτοί που το αγοράζουν.Έχει όμως θέματα να λύσει, είναι κοινώς παραδεκτό,πράγμα που θα κάνει στο μέλλον.
Δεν είμαστε Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία να βολευόμαστε με αεροπορία των 50 αεροσκαφών και αυτοί που χρησιμοποιούν μεγαλύτερους αριθμούς (π.χ. Ιαπωνία) δεν αγοράζουν μόνο αυτά. Εμείς δεν έχουμε τέτοιο πορτοφόλι. Επίσης, έχει σημασία τι έχει ο απέναντι. Και αυτή τη στιγμή δεν έχει κάτι μη αντιμετωπίσιμο. Τα 84 Viper μαζί με 38 Block 50+ Adv , τα 24 2000-5 και 40 (ναι, ελπίζω και σε άλλα) Rafale είναι μια χαρά ώσπου (ή παράλληλα) να έρθει η ώρα των F-35.
Για μένα κανείς δεν πέταξε την τουρκία εκτός. Η τουρκία έκανε μια στρατηγική επιλογή εν πλήρη γνώσει του τι αυτό συνεπάγεται. Δεν θέλουν μάλλον το F-35 γιατί τους στερεί πόρους. Θέλουν να πάρουν άλλο δρόμο. Κακή τους τύχη εύχομαι!
Το GAO είναι κατά τη γνώμη μου σπουδαίος θεσμός. Μακάρι να είχαμε κάτι ανάλογο.
(Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πως κάποια από τα προτερήματα των F-35 δεν θα υποβαθμιστούν στην πράξη όταν ο χρήστης είναι μια χώρα που δεν θα επιτεθεί πρώτη και εν συνεχεία θα υπάρξει υπερσυγκέντρωση αεροσκαφών σε σχετικά περιορισμένο χώρο).

Πολύ σωστός φίλε Punker. Μου θυμίζει όταν είχαν βγάλει το F117 όπου κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξή του και μετά από πέντε με έξι χρόνια όταν έγινε γνωστό πλέον έιχαν μείνει όλοι με ανοικτό το στόμα. Τό θέμα είναι πόσα απόρρητα προγράμματα τρέχουν που κανείς μας δε γνωρίζει.

Ολα καλα και ωραια με τους αριθμους και τα σχεδια. Στην πραξη τα αεροσκαφη θα αποσυρονται στο μισο του επιχειρησιακου τους βιου , και μετα; Θα πηγαινουν για σκραπ η θα καταληγουν σε φιλικες και συμμαχικες αεροποριες που θα χρεωνονται τα κοστη MLU; Οποτε δεν θα αγοραζουν και καινουργια αεροσκαφη; Η πολιτικη αυτη συμφερει τις εταιρειες παραγωγης;

Βλέπω την εικόνα που συνοδεύει το άρθρο. Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει…comment imagecomment image

Last edited 3 months ago by andreasd16

Αναμενομενο για μια χωρα οπου κυριαρχει το μοτο, οταν ενα αφος μπαινει στην παραγωγη πρεπει να θεωρειται ηδη ξεπερασμενο.Αλλωστε και το F 22 εχει ηδη 15 χρονια υπηρεσιας….προφανως μιλαμε για τον διαδοχο

Δεν ξέρουμε τις ακριβείς πληροφορίες και δεν γνωριζουμε αν πρόκειται για αεροσκάφος 5.5γενεάς αεροσκάφος με 6ης ή 7ης γενεάς τεχνολογία stealth και νέα πρόωση ή για καθαρά 6ης γενεάς αεροσκάφος
Όπως και να έχει προκειται για αεροσκάφος σαφώς ανώτερο σε δυνατότητες των υπαρχόντων.
Έκει που πρέπει να δώσουμε σημασία όμως και μας ενδιαφέρει ως χώρα είναι η σκέψη για την αντικατάσταση των αεροσκαφών και των υλικών των ΕΔ.
Είτε αναβαθμιση στα 8χρόνια και αντικατάσταση στα 15 χρόνια, είτε απευθείας αντικατάσταση στην 8ετία.
Είναι μία σκέψη που θα μας συνέφερε σαν χώρα, ακόμα και αν αρχίζαμε σήμερα, για να έχουμε αφενός ένα up to date υλικό και να αναπτύξουμε ένα δυναμικό αμυντικής βιομηχανίας της τάξης των 5000 με 10000 εργαζομένους με πάρα πολλά πλεονεκτήματα ως χώρα και ως εθνική οικονομία.

Αν αποδίδονται σωστά τα νέα, έχουμε να κάνουμε με τη σημαντικότερη είδηση στον χώρο της αεροναυπηγικής από την πρώτη πτήση του F-16 το μακρινό 1974.
Και τότε, η “Μαφία των Μαχητικών” διέβλεπε τον κίνδυνο αφοπλισμού της Αμερικής λόγω του καλπάζοντος κόστους (εξέλιξης, παραγωγής και λειτουργικού) των silver bullets που ήταν τότε στην αιχμή της τεχνολογίας (F-111, F-15, B-1 κλπ), και που οδηγούσε σε συνεχή δραματική συρρίκνωση των αριθμών, απέναντι σε έναν αντίπαλο που παρήγε 1300 μαχητικά το χρόνο.
Η απάντηση (F-16) ήταν από τα κλειδιά για την επικράτηση στον Ψυχρό Πόλεμο (σε συνδυασμό με την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πυρηνικής αποτροπής με AGM-86B, B-1B, Trident II & MX, τους ευρωπυραύλους, το Μ1, την αποκατάσταση της θαλασσοκρατορίας και την ισχυρή πολιτική βούληση για στήριξη φιλικών κινημάτων freedom fighters και τσάκισμα rogue states τύπου Λιβύης).
Τώρα, το στοίχημα είναι να σπάσει ο φαύλος κύκλος του τεραστίου χρόνου ανάπτυξης της πλατφόρμας, της βραδείας παραγωγής λόγω τεραστίου μοναδιαίου κόστους, της περαιτέρω αύξησης της μοναδιαίας τιμής λόγω επιμερισμού της δαπάνης έρευνας και εξέλιξης σε ολοένα και μικρότερο αριθμό παραγομένων μονάδων, της τεχνολογικής απαξίωσης του α/φ ήδη κατά το χρόνο εισόδου του σε υπηρεσία, την τεράστια υστέρηση υπολογιστών και λογισμικού στο μεταξύ, και τελικά ένα αποτέλεσμα ελλειμματικό σε επίπεδο επιχειρησιακών δυνατοτήτων.
Αν έχουν βρει τη λύση σε αυτό το πρόβλημα, τότε το ζήτημα τι τεχνικές προδιαγραφές έχει το νέο α/φ είναι πραγματικά ασήμαντο σε σχέση με τη συντελούμενη επανάσταση.
Ο παραλληλισμός με τη δεκαετία του ’50, σχέδιο Cook / Craigie κλπ είναι ατυχής, διότι τότε δεν απέδωσε: Ανώριμα τεχνολογικώς και ανεξέλικτα αεροσκάφη ετίθεντο σε παραγωγή, με τις πρώτες τους εκδόσεις να είναι απολύτως άχρηστες και μη αξιοποιήσιμες σε κανέναν υπαρκτό (πλέον) επιχειρησιακό ρόλο, είτε λόγω αεροδυναμικών ελαττωμάτων, ή λόγω έλλειψης αισθητήρων, ή λόγω μη πιστοποίησης καταλλήλων όπλων (F-100A, F-101A, F-104A, F-105B, και γιατί όχι όλο το F-102 ως προνύμφη του F-106 …).
Περιττό να πούμε ότι, αν όλα αυτά ισχύουν, οι ΗΠΑ θα μονοπωλήσουν την εξαγωγική αγορά σε βαθμό ανώτερο και των F-5/F-104 … και τότε τα 2/3 ήταν δωρεάν σε συμμάχους, τώρα πέφτει το μπακίρι …

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για τον Ελληνικό Στρατό;

 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (για δωράκι): MH-60R σε καταδρομικό Ticonderoga (έτσι, για να πάει...

22
 Πριν λίγες μέρες, είχαμε δημοσιεύσει φωτογραφίες από την επίσκεψή μας στο καταδρομικό Leyte Gulf πέρσι τον Δεκέμβρη. Το καταδρομικό κλάσης Ticonderoga, είχε βρεθεί στον...
- Advertisement -

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -

ΠΤΗΣΗ 2019 Νοέμβριος #402

Αγορά 4.49

Related News

Εντός του 2021 οι δοκιμές αποδοχής των ρωσικών τεθωρακισμένων Bumerang 8×8

Τον Απρίλιο του 2020, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS αναμετέδωσε πληροφορία της εταιρείας VPK (Voyenno-Promyshlennaya Kompaniya) πως η σχεδίαση του τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος 'Bumerang'...

Οι 10 κορυφαίες τεχνολογίες του 2020

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Οι 10 κορυφαίες τεχνολογίες του 2020 Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία του WEF για τις σημαντικότερες τεχνολογικές καινοτομίες που, αν και βρίσκονταν σε αρχικά στάδια το...

Παρανάλωμα του πυρός οχήματα του Γερμανικού Στρατού στη Λειψία

Αρκετά οχήματα του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Στρατού (Bundeswehr) υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην περιοχή του Χάιτερμπλικ, στην πόλη της Λειψίας την παραμονή της πρωτοχρονιάς σύμφωνα με...