Το χθεσινό non paper του ΥΕΘΑ προκάλεσε σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον για όσους παρακολουθούν ακόμη τα σχετικά με την ελληνική Άμυνα (και αποτροπή), ίσως μάλιστα για σε κάποιους και… ενθουσιασμό.

Για να μην… τρελαθούμε όμως ας δούμε τα πράγματα όπως έχουν, εν αναμονή περισσότερης πληροφόρησης, όταν και… εάν υπάρξει.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

* Το «πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16» είναι το ένα από τα δυο ουσιαστικά θέματα που ανακοινώθηκαν (το άλλο είναι η υποστήριξη των S-300) με λίγο διαφορετικό τρόπο από ότι στο παρελθόν, διότι και τα δυο είναι χιλιοειπωμένα θέματα.

Η αναφορά «εκκίνησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού F-16» (χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις αλλά με την γνώση των εξελίξεων το τελευταίο διάστημα) μεταφράζεται μάλλον ως επικέντρωση της προσπάθειας στα Fighting Falcon με τα Mirage 2000 να εγκαταλείπονται (ή στην καλύτερη περίπτωση να μπαίνουν σε δεύτερη και πολύ χαμηλή ταχύτητα).

Όπως αναφέραμε στην χθεσινή μας αρχική ανάρτηση, το πρώτο βήμα του προγράμματος (και με δεδομένο ότι υπήρξε πρόσφατα –πριν μερικούς μήνες- ενημέρωση της Lockheed Martin) είναι επίσημο αίτημα προς την αμερικανική κυβέρνηση για κόστος και διαθεσιμότητα P&A (Price & Availability) που είναι δεσμευτικός παράγοντας για όποια περαιτέρω διαπραγμάτευση ή εξέλιξη.

Το σχετικό αίτημα (και άσχετα με τι θα αποφασιστεί να υλοποιηθεί τελικά) θα αφορά ακριβώς το τι επιθυμεί να περιλαμβάνεται στον εκσυγχρονισμό η ΠΑ, δηλαδή η τελική επιθυμητή σύνθεση (σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ήδη από την LM) για όλα τα μοντέλα F-16 για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον.

Με την απάντηση της αμερικανικής πλευράς (σε μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες) και εκτός απροόπτου υπάρχει πλέον η βάση για να υπολογιστεί το τελικό κόστος. Ακολουθεί η διαπραγμάτευση πλέον με την κατασκευάστρια εταιρία ώστε να οριστικοποιηθεί το «πλαίσιο» συμφωνίας και να γίνει το αντικείμενο της επιστολής προσφοράς και αποδοχής LOA (Letter of Offer and Acceptance) που σφραγίζει και την προμήθεια.

Ερώτημα βέβαια αποτελεί το σε ποια ακριβώς φάση από τις παραπάνω βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση  γίνεται αντιληπτό ότι έχουμε δρόμο ακόμη.

* Το άλλο θέμα είναι το πόσα και ποια F-16 θα εκσυγχρονιστούν και σε τι επίπεδο. Το ιδανικό σενάριο θα είναι η υιοθέτηση του προτύπου F-16V ως αυτού στο οποίο θα μετατραπούν όλα τα Fighting Falcon PXII/III/IV κι η αναβάθμιση των Block 30 με το πλεόνασμα απαρτίων από την αναβάθμιση όλων των άλλων μαχητικών του τύπου. Πέρα όμως από αυτό το ιδανικό σενάριο υπάρχουν και πολλά άλλα, όπως η υλοποίηση του προτύπου F-16V στα PXIII/V (ή ακόμη και μόνο στα PXIII) και ο εκσυγχρονισμός των PXII (που είναι και ο δαπανηρότερος από όλα τις εκδόσεις για να γίνουν F-16V) με πλεονάζοντα απάρτια (με ή και χωρίς εκσυγχρονισμό των Block 30). Οι πιθανές επιλογές είναι πολλές, που βέβαια είναι συνάρτηση του κόστους.

* Το κόστος από την άλλη είναι μεν (κυρίως) συνάρτηση του αριθμού των αεροσκαφών που θα εκσυγχρονιστούν αλλά έχει και άλλες παραμέτρους. Να υπενθυμίσουμε ότι η εισήγηση της ΠΑ είναι το πρόγραμμα να υλοποιηθεί ως ενιαίο και να μην διαχωρισθεί σε φάσεις προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά και η διαδικασία να είναι απρόσκοπτη και χωρίς καθυστερήσεις σε όλη την εξέλιξή της. Ο προγραμματισμός όμως ενός τόσο μεγάλου και μακροχρόνιου προγράμματος έχει σημαντικό εμπροσθοβαρές κόστος κάτι που ευνοεί το «σπάσιμο» σε φάσεις. Σημειώστε ότι κάθε Block F-16 απαιτεί την κατασκευή δυο πρωτοτύπων (ενός μονοθέσιου και ενός διθέσιου) που θα υποστούν ξεχωριστά δοκιμές. Στην υλοποίηση πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι η Πολεμική Αεροπορία δεν μπορεί να αποδεσμεύσει περισσότερα από τα αεροπλάνα μιας Μοίρας για εκσυγχρονισμό ετησίως. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως για το Μέλλον της ΠΑ, και τους εκσυγχρονισμούς των μαχητικών έχουμε γράψει στο Τεύχος Σεπτεμβρίου 2016 (διαθέσιμο ηλεκτρονικά εδώ).

Περισσότερα στη συνέχεια…

18 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εγώ προτείνω να σταματήσει η κρατική επιχορήγηση στις συντάξεις πείνας ΔΕΗ και ΟΤΕ , που ανέρχεται σε 1.200.000.000 ευρώ κάθε χρόνο , περισσότερα δηλαδη από τον προϋπολογισμό της άμυνας .

  Αν θελουμε κι αλλά λεφτά , κλείσιμο ΕΡΤ (όχι μετονομασία σε ΝΕΡΙΤ, κλείσιμο) και καμία δωρεάν παροχή σε όποιον μπήκε παράνομα στην χώρα.

  Αν λείπουν κι αλλά λεφτά , έχω κι άλλες ιδέες, για επίορκους, άγαμες, δημοτικές επιχειρήσεις και λοιπούς αναξιοπαθούντες. Κλείσιμο του ΕΚΚ, όποιος θέλει ταινίες και αλλά χόμπυ, ας πληρώνει από την τσέπη του.
  Καμία χρηματοδότηση σε ΜΚΟ (έλεος δηλαδη πια). Κλπ.

  Η φορολογία στον ιδιωτικό τομέα προσεγγίζει το 80%, ΔΕΝ χωράνε άλλοι φόροι , έχουν φύγει έξω 600.000 άτομα, 50.000 επιχειρήσεις .

  Το 3% των φορολογουμένων πληρώνει το 48% του φόρου εισοδήματος !!!

  Όχι άλλοι φόροι, ΚΟΨΤΕ Φωτόπουλους !

  Μετά τιμής,

  Ενας φορολογούμενος πολίτης και γονιός.

   • Ναι αλλά ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ να πληρώνει και ο δημόσιος τομέας τα χρέη του προς τον ιδιωτικό για να ρέει και άλλο χρήμα στην αγορά, να κάνει μείωση σε φόρους και εισφορές προς την επιχειρηματικότητα και επίσης να κάνει και μια αξιολόγηση στο προσωπικό του για να δει πως θα το κάνει να αποδώσει καλύτερα στην υπηρεσία και όχι στην κάλπη. Και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, αναφέρομαι στους μη αποδοτικούς δημ. υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν «πλάτες» για να μην αγχώνονται να γίνουν αν όχι περισσότερο αποδοτικοί, τουλάχιστον συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Οι υπόλοιποι αξίζουν συγχαρητηρίων.

   • Αγαπητέ μου η δουλεία καταργήθηκε με το σύνταγμα του 1822.

    Φόροι 70 και 80% είναι δουλεία, άσε που αν το ψάξουμε παίζει κάποιοι δούλοι ή όμοιοι ή περίοικοι σε Σπάρτη και Αθήνα να πλήρωναν λιγότερο φόρο.

    Οι γκιαούρηδες πάντως σίγουρα πλήρωναν λιγότερο επί Τουρκοκρατίας.

    Πείτε μου όμως, ΔΕΗ ή ΟΤΕ;

    Από το 1974 ως το 2010 οι ΔΥ ΕΦΤΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ.
    Απλό είναι.

   • Μα ο δημοσιος απλα ανακυκλει λεφτα δεν πληρωνει κανενα φορο; φορο πληρωνει ενα 20% μισθωτων ιδιωτων υπαλληλων στην ελλαδα και δατς ιτ.

    τεσπα το θεμα δεν ειανι δημοσιος ή ιδιωτικος ειναι κανεις κατι χρησιμο που αξιζει να πληρωνεσαι; αν ναι οκ αν οχι ταμειο ανεργιας. δεν μπορει να υπαρχουν ανθρωποι που θελουν να δουλεψουν ανεργοι και κηφηνες να αραζουνε.

    Τωρα περι συνταξιουχων ΟΤΕ και ΔΕΗ αστο καλυτερα….

 2. Τελικά θα το Ρισκάρουμε ή δεν θα το Ρισκάρουμε…

  Γιατί αν είναι να το ρισκάρουμε, ας τα φάμε καλύτερα σε σουβλάκια, έτσι
  1. Και η εσωτερική αγορά θα τονωθεί και σημαντικότερο…
  2. Θα πάμε χορτασμένοι αν δεν μας βγει το ρίσκο.

  Καλή μας όρεξη (….για τη χώνεψη έχει ο Θεός).

 3. Εκτός από το πακέτο των ηλεκτρονικών (κουτιά, καλώδια, applications, στικακια USB κλπ), μην ξεχνάμε οτι όλα αυτά πετάνε γιατί είναι βιδωμένα πάνω σε ένα μάτσο αλουμίνια. Σαν τα προφίλ-κουφώματα ένα πράγμα αλλά βαμμένα κάτι περίεργα γκρι. Και αυτά τα αλουμίνια, τόσα καλοκαίρια και χειμώνες στο αγιάζι και το λιοπύρι, όσο να’ναι θέλουν και αυτά λίγη φροντίδα. Την τελευταία φορά που ξεκινήσαμε να τα φροντίσουμε σταματήσαμε χωρίς να ολοκληρωσουμε, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ή μήπως θα τα σκάψουμε όλα τώρα μια φορά για τα καλώδια και μόλις τελειώσουμε θα τα ξανα-ανοίξουμε ολα για να φτιάξουμε τα δοκάρια; Όπως κάνει η ΔΕΗ ο ΟΤΕ και η ΕΥΔΑΠ στους δρόμους;

 4. 20 ευρώ για κάθε άτομο που πάει στα μπουζούκια ή στις μεγάλες πίστες, 10 ευρώ για κάθε εισιτήριο ποδοσφαίρου, 1000 ευρώ κάθε σε κάθε σκάφος και σε κάθε αυτοκίνητο άνω των 2000 cc…
  Θα τα μαζέψουμε άνετα τα φράγκα…
  ΥΓ
  Στα ανθρακούχα ποτά να βάλουμε και κάνα 20λεπτο πάνω;

  .

  • Για 5 δραματικά δευτερόλεπτα νόμιζα οτι έγραψες «πίτσες»
   ΥΓ
   Δεν πιστεύω να εννοείς τις μπύρες;;;

  • Βάλε, βάλε, μονο την. ΓΕΝΟΠ μην αγγίξουμε, ε;

   Βάλε, η Κούβα έρχεται ολοταχώς, όποιος μπορεί φεύγει τρέχοντας από το φορονταχάου.

   Έχουμε αυξήσει το ΑΕΠ της Βουλγαρίας και της Κύπρου κατακόρυφα.

 5. 5€ σε κάθε λογαριασμό ηλεκτρονικού ρεύματος 1€ σε κάθε λογαριασμό νερού ώσπου να συμμαζέψουμε την κατάσταση σε ΠΑ,ΠΝ και ΠΒ…

Comments are closed.