Σήμερα 11 Οκτωβρίου 2018 προσγειώθηκε στην Αεροπορική Βάση (Α/Β) Δεκέλειας, στο Τατόι, το πρώτο αεροσκάφος Σταδίου Επιλογής P-2002JF. Η άφιξη του αεροσκάφους σηματοδοτεί την έναρξη των παραδόσεων, από την εταιρεία TECNAM, των δώδεκα (12) αεροσκαφών P-2002JF και συναφούς εξοπλισμού, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

«Έπεσαν» οι υπογραφές για τα P2002JF της Πολεμικής Αεροπορίας!

Το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος θα αντικαταστήσει το αεροσκάφος Τ-41D, το οποίο παρέμεινε στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας για περίπου πενήντα (50) χρόνια, από το 1969, ενώ στην άφιξη του αεροσκάφους παραβρέθηκαν ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχος (Ι) Λαμπράκης Δημητρίου και ο Διοικητής της Σχολής Ικάρων, Υποπτέραρχος (Ι) Ιωάννης Γκοντικούλης.

Φωτογραφίες: Δελτίο Τύπου ΠΑ

46 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλές πτήσεις βωμό για τους Ικάρους εύχομαι. Δεν λέω για το θέμα της διαμόρφωσης του cockpit, αλλά βλέπω να γίνεται λίγος ντόρος.

   • Συγνώμη φίλτατοι, αλλά για τη χρήση που το θέλει η Π.Α. (screening δηλαδή) τι περισσότερο θα προσέφετε ένα πιο προηγμένο -αλλά και ακριβότερο- «ψηφιακό» κόκπιτ;

    • Απολύτως τίποτα, είναι δεδομένο αυτό. Οτιδήποτε επιπλέον μπορεί να επιτευχθεί με άλλα βοηθήματα, αλλά ακόμα κι αν υποθετικά ήταν τόσο κρίσιμης σημασίας ένα γυάλινο κόκπιτ για αυτό (!) το αεροπλάνο, τίποτα δεν εμποδίζει την αναβάθμισή του σε υστερότερο χρόνο. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να φαντάζεται ότι η ΠΑ έχει ανάγκη διάφορα, αυτό δεν έχει να λέει. Η ΠΑ έχει τον τρόπο να κάνει την δουλειά της και να παράξει αποτέλεσμα ακόμα και ιδανικά μέσα να μην έχει.

  • Xρονια για ιδρυση διεθνους κεντρου εκπαιδευσης ανταγωνιστικο προς το Ιταλικο και το Τουρκικο τρομαρα μας….

   • Ε, ναι…. Γιατί η ύπαρξη συμβατικών οργάνων αντί ψηφιακών οθονών σε ένα εκπαιδευτικό προκαταρκτικού (screening)/αρχικού σταδίου, είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το αν μπορεί να ιδρυθεί και να υποστηριχθεί ένα διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης (στο οποίο, παρεπιπτόντως, δεν θα χρησιμοποιούνται τα εν λόγω αεροσκάφη)….
    Είπαμε να «γκρινιάζουμε» κύριοι, αλλά μη χάνουμε και το μέτρο….

 2. Καλοτάξιδα.

  Για το κόκπιτ, βραχυπρόθεσμα (όσο δεν αλλάζει δραστικά η κατάσταση στα επόμενα στάδια δηλαδή) μάλλον δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αργότερα βλέπουμε.

 3. Επιτέλους!

  Το κοκπιτ ειναι οκ. Τα βασικα τα έχει. Ολοι θα προτιμουσαμε και μια οθονη MFD με διαφορα στοιχεια πτησης, αλλα τεσπα… εχουμε και τα κινητα-tablets, δεν βαριεσαι.

  H ελικα απο οσο βλέπω σταθερου βήματος. Πραγματικά θα ηθελα εναν σαφως ισχυροτερο κινητηρα, αλλα ας ειναι. Απο αυτα που ειχαμε μεχρι σημερα…

  • Τι να την κάνουν την έλικα μεταβλητού βήματος; Ούτε ιδιαίτερο φορτίο θα κληθούν να κουβαλήσουν αυτά τα αεροπλάνα, ούτε θα προσγειωθούν σε κάποιο αεροδρόμιο στα 10.000 πόδια. Προφανώς μια τέτοια έλικα έχει πλεονεκτήματα, αλλά μιλάμε συγκεκριμένα για Ίκαρους, που στο επόμενο στάδιο θα πάνε σε turboprop με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο βήμα έλικας, και μετά σε τζέτ! Γιατί να μάθουν να χειρίζονται κάτι που θα τους είναι άχρηστο μελλοντικά;

  • Ευθεία κάτω ναι, έχει καλύτερη ορατότητα, αν και τα καθίσματα είναι αρκετά μπροστά σε σχέση με το φτερό… αλλά σε οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση (συμπεριλαμβανομένων και ευθεία αριστερά ή δεξιά) το κόκπιτ γενικά πρέπει να έχει ασύγκριτα καλύτερη ορατότητα απο ένα C-172/T-41, ειδικά για πιλότους με ύψος άνω του μετρίου, των οποίων το κεφάλι βρίσκεται… ανάμεσα στις πτέρυγες του Cessna, και όχι κάτω απ’ αυτές.

   Και ευθεία εμπρός πρέπει το καινούργιο να έχει αρκετά καλύτερη ορατότητα. Όσο νά’ναι άλλο χώρο θέλει ο Continental και άλλο ο Rotax…

 4. Μια νέα σελίδα για τους νέους Ίκαρους. Επιτέλους ! Όμως, είτε σαν απόρροια τσίπικης υποχρηματοδότησης είτε γενικότερης λαχνείας με τα αναλογικά cockpit, επιλέξαμε την διαμόρφωση αναλογικού πιλοτηρίου όπως φαίνεται στις επίσημες φωτο και όχι την διαμόρφωση που περιλαμβάνει το GLASS COCKPIT G500 της GARMIN.
  Λες και δεν θα τα έχουμε για καμιά 30 αρια χρόνια τουλάχιστο…

  • Ακριβώς επειδή θα τα έχουμε για καμιά 30αριά χρόνια τουλάχιστον, τίποτα δεν μας εμποδίζει να τα αναβαθμίσουμε στο μέλλον, αν και εφόσον κριθεί απαραίτητο, και με μικρότερο κόστος από όσο θα ήταν σήμερα. Προς το παρόν έχουμε μία κάθετη αναβάθμιση ικανότητας κι αξιοπιστίας σε σχέση με τα Τ-41. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε.

 5. Επιτέλους υλοποίηση ενός εξοπλιστικου προγράμματος για την ΠΑ έστω και αυτού του επιπέδου μετά από τόσα χρόνια. Ειθε αυτό να είναι προαγγελος νέων προγραμμάτων και παραλαβων..

 6. Ελπίζω να εκπαιδεύσει τους νέους Ικάρους τόσο ποιοτικά όσο το T-41 και να είναι εξίσου ασφαλές.
  Καλές πτήσεις!

 7. Φανταζομαι τον 3ο κυριο απο δεξια να προσπαθει να χωρεσει στο κοκπιτ μαζι με τον προισταμενο του υπουργο για πτηση εθισμου….

  • Η καμπίνα του υπο αντικατάσταση Cessna είναι 5-6 πόντους στενότερη, οπότε πάλι καλά να λέμε. 😀

 8. Καλώς ήρθαν και καλές πτήσεις. Το αεροσκάφος είναι κουκλί, με ικανοποιητικές επιδόσεις, και η Tecnam μια εταιρία που πρέπει να προσέχουμε για το μέλλον (p2006/p2012). Το πρόβλημα παραδόξως ίσως είναι στον αριθμό. Ίσως αλλά δώδεκα να ήταν καλή επένδυση. Η RAF με το Ascent UK Military Flight Training System νομίζω δείχνει τον δρόμο. Όλοι οι ιπτάμενοι στο ΗΒ, ανεξαρτήτως κλάδου, για να πάρουν τις πτέρυγες πρώτα θα κάνουν 4 μήνες βασική εκπαίδευση (από του χρόνου για το αρχικό στάδιο προβλέπονται 23 Grob). Οι απόφοιτοι αξιολογούνται και θα προχωρήσουν είτε για εκπαίδευση σε πολυκινητήρια (Texan (?)> Phenom), είτε σε ελικόπτερα (H135), είτε σε μαχητικά (Texan> Hawk). Με το πέρας του προγράμματος πηγαίνουν σε στρατό, αεροπορία και ναυτικό. Σαν ιδέα, μοιάζει απλή, αποδοτική, και κυρίως είναι δοκιμασμένη. Ετσί τα 300c θα έφευγαν για να αντικατασταθούν από κάτι ανώτερο, φθηνό, και μεταχειρισμένο (πχ 205/212). Και άμα επενδύσεις αυριο σε λίγα δικινητήρια (η RAF προβλέπει 5) δεν θα χρειάζεται να περάσουν όλοι από τα buckeye όπως έχω την εντύπωση ότι γίνεται σήμερα. Kαι ας είναι το πιο όμορφο αεριωθούμενο της ΠΑ (συγνώμη μιραζ και φάντομ.. )
  https://www.rafmuseum.org.uk/research/online-exhibitions/taking-flight/pathway-to-pilot/modern.aspx

 9. Δύο παρατηρήσεις:

  1) Τελικά, είστε πολύ γκρινιάρηδες. Με τίποτε δεν είστε ευχαριστημένοι! Όλο γκρίνια, μίρλα και παράπονο. Ρε, ούτε γυναίκες να είσασταν…

  2) Όσοι παραπονιούνται από τον καναπέ τους που τα νέα εκπαιδευτικά ΒΑΣΙΚΗΣ πτητικής εκπαιδεύσεως δεν έχουν glass cockpit… σκεφτήκατε μήπως ΕΠΙΤΗΔΕΣ επιλέχτηκε η αναλογική έκδοση; Σε ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥΣ απευθύνεται! Όποιος δεν μάθει με τα «ρολογάκια» και υπολογισμούς με χαρτί και μολύβι, πιλότος δεν γίνεται!

  • Δεν θα διαφωνήσω στο ελάχιστο, πάντως για να είμαστε λιγάκι δίκαιοι με τους γκρινιάρηδες, η αρχική πρόθεση της ΠΑ (σε εκείνο τον διαγωνισμό που γίνονταν ξανά και ξανά, χωρίς αποτέλεσμα) ήταν να πάρει αεροσκάφη με glass cockpit.

   Προσωπικά, αν έπρεπε ντε και καλά να γκρινιάξω για κάτι… κοκπιτοειδές, που δεν το έχω ακούσει ή δει να λέγεται αλλού, θα έλεγα το εξής: αφού ξέραμε πως τα αεροσκάφη θα είναι για χρήση απο μελλοντικούς Ίκαρους, που θα πετούν (κυρίως) μαχητικά… γιατί να μην ‘στήναμε’ το κοκπιτ έτσι ώστε ο εκπαιδευόμενος να κάθεται δεξιά (και να κάνει σόλο απο εκεί); Στικ στο δεξί χέρι, μανέτα στο αριστερό…

  • Η εκπαιδευση ειθιστε να γινεται με τα καλυτερα εκπαιδευτικα μέσα, ειτε αφορα πιλοτους, ειτε γιατρούς, ειτε δασοπονους. Το να αποζητουμε μολυβι και χαρτι σε σχεση με το κομπιουτερακι, δεν εχει κατι το εκπαιδευτικο πάνω του. To glass cockpit θα χρησιμευε στην καλυτερη εξοικιωση με τετοιων ειδων τεχνολογιες, καθώς και προσφερει μικροτερα βαρη-πολυπλοκοτητα και μεγαλυτερη ευελιξια στην διαρυθμιση των πληροφοριων.

   Βεβαια, οκ… εκπαιδευεται κανεις και με πιο basic εργαλεια αμα δεν υπαρχει φράγκο.

   • @ MisCo,

    Για να εκφράζεις την άποψη αυτή, εικάζω πως έχεις τόσο σχέση με την αεροπορική επιστήμη, όσο εγώ με την ιχθυοκαλλιέργεια του μπακαλιάρου του νοτιου Ατλαντικού.

    Εν πάσει επειδή φαίνεται πως στο παρόν νήμα μαζεύτηκαν τόσοι «ειδικοί» που για μια στιγμή νόμισα πως έκανα login στο intranet του ΚΕΑΤ, κλείνω με μία φράση: Για να τρέξεις, πρέπει πρώτα να μάθεις να περπατάς και πριν από αυτό να μπουσουλάς! Κι αν δεν μάθεις να πετάς πρώτα αναλογικά, με ρολογια, και να υπολογίζεις με «ξυλάκια», με χαρτί και μολύβι… δεν θα γίνεις ποτέ «χέρι». Ο Ίκαρος ΚΤΙΖΕΤΑΙ – εκτός κι αν κάποιος γενήθηκε ήδη πουλί οπότε να προσέχω από που περνάω μην τυχόν και με κουτσουλήσει…

 10. Καλές πτήσεις.Αξιόλογο αφος και για τη δουλειά που καλείται να κάνει, έχει τη σωστή διαμόρφωση κόκπιτ.Αργότερα, υπάρχουν καλές και φθηνές λύσεις μέχρι το 2060-70 που θα υπηρετούν.Εγώ μια παρατήρηση έχω να κάνω μόνο…κουκούλα δε βλέπω.Θα τα φάει ο ήλιος.

 11. Δειτε ολοι σας παρακαλώ τις επίσημες προδιαγραφές που έθεσε η ΠΑ, στην αναθεωρημένη προκήρυξη της 15/2/2017 : . 4.2.14.6.2 Το σύστημα GPS να διαθέτει έγχρωμο κινούμενο ψηφιακό
  χάρτη (Digital Moving Map – DMM) εμπορικού τύπου. 4.2.14.10 Χαρακτηριστικά Συστημάτων Απεικόνισης
  4.2.14.10.1 Το Α/Φ να διαθέτει τουλάχιστον δύο (2) ψηφιακές έγχρωμες
  οθόνες και έκαστη να απεικονίζει ταυτόχρονα τουλάχιστον τη στάση, τη θέση, την
  πορεία, το ύψος και την ταχύτητα (ενδείκτης ADI, GPS-χάρτης, HSI). 4.2.14.10.3 Τουλάχιστον η μία από τις δύο (2) οθόνες της παραγράφου
  4.2.14.10.1 να είναι πολλαπλών λειτουργιών (MFD).

 12. εχω αποροια δεν θα μπορουσαμε να εχουμε αντιστοιχα ενοπλα τετοια αεροσκαφη? κι αν υπαρχει διαμορφωση ωστε να αντικατασταθουν κ τα skywagon.

 13. κι εδω τα αντίστοιχα αεροσκάφη (8 συνολικά) της πολεμικής αεροπορίας της Αργεντινής .Στο 0.40 του βίντεο φαίνεται ότι οι Αργεντινοί έπραξαν διαφορετικά, σε ότι αφορά την επιλογή πιο μοντέρνου πιλοτηρίου.
  https://www.youtube.com/watch?v=JzZ3RvQ3DaY

 14. H Π.Α ήθελε 15 Cessna-172. Θυμάμαι πλάι στο 172 υπήρχε ένα ή δύο γράμματα που σήμαιναν ποιο μοντέλο του. Αν θυμάμαι καλά ήταν 172Η, αλλιώς ίσως 172ΧΡ.
  Το 2004 μεταξύ άλλων είχα πει στον τότε υπουργό άμυνας να επιλέξουμε το γερμανικό Grob-120 που είναι καλό και οικονομικό.

  Αύριο θα πάω να το δω στο Τατόι. Λογικά σε ένα μήνα στην γιορτή του προστάτη της Π.Α θα το έχουν στα εκθέματα να το δει ο κόσμος.

 15. Το ρώτησα για το κόκπιτ του που έχει αναλογικά όργανα (,,ρολόγια,,) και αν αυτό είναι αναχρονισμός.
  Η απάντηση που πήρα από ταξίαρχο που πριν μερικά χρόνια ήταν στην διοίκηση της Σχολής Ικάρων είναι πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε ότι αφορά την απόκτηση των νέων εκπαιδευτικών για την Σ.Ι συζητήσαμε το ιστορικό της υπόθεσης. Είπε πως αργήσαμε να τα αποκτήσουμε γιατί ο κάθε ένας ήθελε να αγοραστούν αυτά που τον βόλευαν. Πως στο υπουργείο άμυνας οι περισσότεροι κοιτούσαν πως θα τα οικονομήσουν, ενώ και στην αεροπορία υπήρχαν και τέτοιοι. Στο παρελθόν μπορούσαμε να αποκτήσουμε εκπαιδευτικά αεροπλάνα στα πλαίσια Α.Ω από κάποια αγορά. Μας είχαν προταθεί τρεις τύποι για να διαλέξουμε όποιον θέλαμε.
  Σε ότι αφορά την επιλογή του ιταλικού αεροπλάνου είπε ότι καλύτερα που επιλέξαμε χαμηλοπτέρυγο γιατί τα υψηλοπτέρυγα (πριν χρόνια η Π.Α ήθελε το Cessna 172) έχουν ένα θέμα στην προσγείωση, και γενικά πως τα χαμηλοπτέρυγα δεν έχουν την αστάθεια, που έχουν τα υψηλοπτέρυγα.

Comments are closed.