Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αρχίζει περιπολίες τον Ιούνιο πάνω από το Μαυροβούνιο

14
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ελλάδα και η Ιταλία θα ξεκινήσουν την επιχείρηση αστυνόμευσης του εναέριου χώρου του Μαυροβουνίου στις 5 Ιουνίου 2018, ανακοίνωσε το NATO.

Η ανάληψη της ευθύνης προστασίας των ουρανών του μικρού βαλκανικού κρατιδίου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον Τύπο τον προηγούμενο Οκτώβριο, με σερβικό δημοσίευμα να τονίζει την υλοποίηση δοκιμαστικής αποστολής μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας στο Μαυροβούνιο στις 17 Οκτωβρίου 2017. Το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017, αλλά δεν διαθέτει δικά του πολεμικά αεροσκάφη σε υπηρεσία. Να θυμίσουμε, Ελλάδα και Ιταλία έχουν αναλάβει παρόμοιο ρόλο στην Αλβανία.

Τα ελληνικά και ιταλικά μαχητικά θα επιχειρούν αποκλειστικά από τις χώρες τους όποτε αυτό απαιτηθεί, χωρίς να μετασταθμεύουν σε κάποιο αεροδρόμιο στο Μαυροβούνιο.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Houdini
Member

Ιταλοί και Έλληνες, οι “παππούδες” των Βαλκανίων..

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

Φανταζομαι ο σχδιασμος θα προβλεπει (και) αυτες οι αποστολες σε λιγα χρονια να εκτελουνται απο ”V” και θα λεμε οτι γινεται για οικονομια…

4Horsemen
Member
4Horsemen

Ελπίζω να έχουν στείλει Block 30 (max)

sotbak
Member

μάλλον θα πρέπει να στέλνουμε αυτά με το καλύτερο ραντάρ γιατί ποτέ δεν ξέρεις…

Larisaios
Member
Larisaios

Γι αυτή τη δουλειά ότι αεροσκάφος και να στείλουμε θα είναι overkill. Και τα Mirage 2000Ε τα απλά κάνουν, ακόμα και τα F4 μια χαρά την κάνουν τη δουλειά. Σιγά τώρα, ποιος θα παραβιάσει τον εναέριο χώρο του Μαυροβουνίου; Η Σερβία με τα 5-6 Mig 29 της μεσοζωικής εποχής; Η Αλβανία; Το Κόσσοβο; Τα Σκόπια; Ποιός; Μια ενδοσυμμαχική τυπικότητα είναι, και την έχουμε κάνει Ανατολικό Ζήτημα.

zipo's
Guest
zipo's

Βλέπω σε λίγα χρόνια να κάνουμε περιπολίες μόνο προς εκείνη τη πλευρά της Ελλάδας, γιατί εξ ανατολάς δύσκολα τα πράγματα……

sotbak
Member

μεγαλεία!!!

Mich
Guest
Mich

Η βορειότερη μοίρα F16 της ΠΑ είναι η 337 στη Λάρισα, περίπου 500 χλμ απ’ το βορειότερο σημείο του Μαυροβουνίου. Μακρυά δεν το λες, ούτε και δίπλα. Προβλέπω πολύ air refuelling!

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
Admin
Noble Member

Για να γίνεται Air refuelling κάποιος πρέπει να το προσφέρει και τέτοια προοπτική δεν υφίσταται. Απλά υπάρχει η δέσμευση για όταν και εάν χρειαστεί…

Mich
Guest
Mich

Αν δεν κάνω λάθος τέτοια δυνατότητα έχουν οι Ιταλοί. Υποθέτω ότι όταν και εάν χρειαστεί θα μπορούσαν να την παράσχουν. Αλλιώς, φουλ εξωτερικές δεξαμενές και φύγαμε…!!

Δ. Τριανταφύλλου
Guest
Δ. Τριανταφύλλου

Παρόμοια υπηρεσία παρείχαμε και στην Βουλγαρία με πολύ μεγαλήτερο εμβαδόν και απόσταση και δεν έγινε ποτέ λόγος για ανεφοδιασμό.
Περιμένω την στιγμή που το ίδιο αίτημα θα δεχτούμε και από την βόρεια μακεδονία ….
Αλήθεια για υπηρεσίες τέτοιου τύπου υπάρχει αμοιβή από το ΝΑΤΟ προς την χώρα που εκτελεί την αναγνώριση;
Τώρα για τις εξυπνάδες από άλλους σχολιαστές, περί περιπολιών στα ανατολικά μας σύνορα, είναι χώρος μας και θα πηγαίνουμε όπου γουστάρουμε και όποτε γουστάρουμε από Ρω μέχρι Ορμένιο είναι Ελλάδα,με το γεωγραφικό αν´αγλυφο και σεβόμενοι τα σύνορα της τουρκίας.

Andreas
Member
Andreas

Το κόστος ποιόν βαρύνει;

x-m
Member
x-m

Οι τούρκοι “προστατεύουν” κάποια συμμαχική χώρα;

sotbak
Member

χαχαχα!!! μόνο την προστατεύουν για να μπορεί να “προστατεύει” και αυτή τους συμμάχους της….στα δυτικά της σύνορα !!!!!!!!!!