- Advertisement -

Λιβύη: Ποιος είναι ο “Στρατάρχης” Χαφτάρ που απειλεί να καταλάβει την Τρίπολη;

- Advertisement -

Ο άνθρωπος “κλειδί” των εξελίξεων αυτή τη στιγμή, δεν είναι άλλος από τον 75χρονο Χαλίφα Χαφτάρ που θέλει να γίνει ο νέος Καντάφι.
Ο Χαφτάρ ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως αξιωματικός στο στρατό του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ το 1987 έγινε μέλος του αντικαθεστωτικού Εθνικού Μετώπου για τη Σωτηρία της Λιβύης.
Πριν ο Χαφτάρ αλλάξει στρατόπεδο, ήταν επικεφαλής των λιβυκών δυνάμεων στο Τσαντ (πόλεμος Λιβύης-Τσαντ) και υπέστη σημαντικές ήττες. Ο ίδιος και περίπου 700 άνδρες του πιάστηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου και ο Καντάφι απαίτησε την άμεση επιστροφή τους. Οι ΗΠΑ παρενέβησαν και μετέφεραν τον Χαφτάρ και τους μισούς περίπου άνδρες του στο Ζαΐρ. Κατόπιν εκδιώχθηκαν στην Κένυα και στη πορεία η Ουάσιγκτον αποφάσισε να μεταφέρει τον Χαφτάρ και περίπου 300 άνδρες του στις ΗΠΑ. Έκτοτε ζούσε στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ, πριν επιστρέψει στην Λιβύη στην μετά Καντάφι εποχή. Κατόπιν αναδείχθηκε σε σημαντικό οπλαρχηγό στα ανατολικά της χώρας.
Ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι, καθώς και από τη Ρωσία από την οποία έχει λάβει μισθοφόρους και χρήματα. Οι ενισχύσεις που έχει λάβει, τον ενθάρρυναν να κινηθεί δυτικά κατά της Τρίπολης.
Έχει υπό τις διαταγές του πολιτοφύλακες και μεγάλο αριθμό πολιτικών “τζιπ” (βλέπε Πόλεμος των TOYOTA) τα οποία φέρουν βαρύ οπλισμό.
Η μετά Καντάφι εποχή βρήκε τη χώρα σε μια κατάσταση χάους με δεκάδες οπλαρχηγούς και φατρίες να μάχονται μεταξύ τους. Στα δυτικά κυριαρχεί η αναγνωρισμένη (αλλά αδύναμη) από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας. Ο Χαφτάρ φιλοδοξεί να ανακαταλάβει ολόκληρη τη χώρα και να γίνει ένας νέος Καντάφι.
Ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολο. Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ήδη συναντούν σθεναρή αντίσταση στην πορεία τους προς τη δύση. Η υποστήριξη όμως που λαμβάνει από Αίγυπτο και Ρωσία και το κυριότερο, η σιωπή της Δύσης, φαίνεται να τον ενθαρρύνουν.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ted
Member
Ted (@ted)
1 year ago

Μου αρκει να ξερω οτι ειναι ενας απο εχθρους της Τουρκίας ενω αντιθετα ο αναγνωρισμενος προεδρος φλερταρει με την τουρκια. Σε συνδυασμο με το γεγονος οτι τον στηριζει ο σισι νομιζω πως ειναι η καλυτερη λύση για το θεμα ορισμου της αοζ με τη Λιβύη. Αυτό που δεν μου κολλάει και δεν καταλαβαίνω ειναι η στήριξη από τους ρώσους

ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ
1 year ago
Reply to  Ted

Εμείς με ποιόν έχουμε κάνει μια “υποτυπώδη” συμφωνία για την ΑΟΖ μας νοτίως της Κρήτης, με αυτόν τον Χάφτα ή τον άλλον τον Αλ Σαρά??
Θεωρώ κουτό το να έχουμε βγάλει ΑΟΖ χωρίς να έχουμε κάνει έστω και μια κουβέντα με κάποιον στην χώρα…

agnostosependytis
agnostosependytis
1 year ago

Πολύ χρήσιμη η αναφορά στο θέμα αυτό, καθώς και η Ελλάδα πρέπει να δει:
1) Τι γίνεται με τις εξελίξεις εκεί, ποιος είναι με ποιόν και ποιος αναμένεται να επικρατήσει (ανάλογα και με το ποιος θα στηρίξει ποιόν).
2) Τι επίδραση θα έχουν σε εμάς οι εξελίξεις.
Αυτός από την μία φαίνεται υποστηριζόμενος από τους Ρώσους και Τούρκους (το οποίο μας προδιαθέτει κάπως), αλλά και από την Αίγυπτο (περίεργο αφού δεν τα παν καλά με τους Τούρκους.
Περαιτέρω είναι περίεργο το θέμα με τα πολιτικά αυτοκίνητα, γιατί μέχρι στιγμής φαίνεται να τα χρησιμοποιούσαν ομάδες στις οποίες αν δεν τις υποστήριζε, τουλάχιστον έμοιαζε ότι τις ανεχόταν η Αμερική (τουλάχιστον στην Μέση Ανατολή). Από την άλλη, η Δύση μοιάζει να υποστηρίζει και αναγνωρίζει τον άλλο, όμως δεν μοιάζει να το κάνουν με τόσο θέρμη (τουλάχιστον τώρα πια).
Η Λιβύη έχει μεταξύ άλλων κομβικό ρόλο στο τι θα γίνει με την ΑΟΖ, καθώς αν έως σήμερα λέγαμε να ανακηρύξουμε ΑΟΖ σε συνεργασία με Αίγυπτο η οποία εμμέσως θα αναγνώριζε ΑΟΖ στο Κσστελόριζο, από την άλλη, αν αυτός χρωστάει σε Τουρκία, μπορεί να πραγματοποιήσει το όνειρο της Τουρκίας και να καθορίσει ΑΟΖ με αυτή, ακυρώνοντας τις προσπάθειες της Ελλάδας.
Το μπλέξιμο του αιώνα, όλα αχταρμάς.

agnostosependytis
agnostosependytis
1 year ago

Διόρθωση στο σχόλιό μου. Τελικά ο Χαφτάρ δεν είναι υποστηριζόμενος από την Τουρκία, αντιθέτως η Τουρκία μέχρι πριν κανα 2 χρόνια υποστήριζε πολύ μια από τις 2-3 φατρίες που απαρτίζουν την “αναγνωρισμένη” κυβέρνηση (όποιος σχολιάζει βιαστικά, σκοντάφτει…).
Αυτό φυσικά δεν αναιρεί το ότι πρέπει να παρακολουθεί η Ελλάδα τις εξελίξεις και τα “κόζια” συνεχώς και να δει ποιες εξελίξεις και ενέργειες την συμφέρουν γιατί παίζονται πολλά για εμάς και την ΑΟΖ.

Mavi70
Trusted Member
Mavi70 (@mavi70)
1 year ago

Η Κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ παρότι επίσημα αναγνωρισμένη στον ΟΗΕ είναι η επίσημη αγαπημένη της Τουρκίας!!Εκεί πήγε ο Ακαρ πρόσφατα καθώς και ο Αλ Σαράτζ επισκέφτηκε τον σουλτάνο για να δώσει τα διαπιστευτήρια του!Η Τουρκία εμπλέκεται στην Δ.Λιβύη από κατασκευαστικά έργα μέχρι και την εκπαίδευση του στρατού!!Η συγκρότηση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας ήταν ένα από τα πολλά λάθη που έκαναν η ΗΠΑ στην περιοχή και εντάσσονταν στην λογική της Αραβικής άνοιξης. Βεβαία τώρα φροντίζουν να το διορθώσουν όπως διόρθωσαν και το σφάλμα τους στην Αίγυπτο. Όπου ακούμε Σίσι,ΗΑΕ,Σαουδική Αραβία είναι εχθροί της Τουρκίας και του Κατάρ! Από χτες έχει πέσει πολύ κλάμα στα social media της γείτονας χώρας για την προέλαση του Χαφτάρ!! Πάλι δάχτυλο Αμερικάνικο βλέπουν…και καλά κάνουν!!! 😆
Δάκρυα θα πέσουν από τον ΟΗΕ και τους δυτικούς …άλλα στην ουσία τίποτα άλλο!!

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago

Η φωτό με προδιέθεσε για καπάτσο Έλληνα κοινοτάρχη που ανέβηκε ψηλά, αλλά μετά είδα ότι διοικούσε τις (τεράστιες αναλογικά) λιβυκές δυνάμεις στο Τσαντ, έπειτα “αναμορφώθηκε” στις ΗΠΑ και κατάλαβα ότι δεν είναι τυχαίος άνθρωπος. Και ότι μάλλον η αναγνώριση των ΗΠΑ και της εν γένει διεθνούς κοινότητας στους άλλους είναι για ξεκάρφωμα: Οι “αναγνωρισμένοι” ήταν το back-up αν δεν τα κατόρθωνε ο στρατάρχης (οποία μετριοφροσύνη … στο ίδιο σκαλί με τον Μανστάιν και το Ρόμμελ …).

Mavi70
Trusted Member
Mavi70 (@mavi70)
1 year ago
Reply to  Nikolaos

+1 χχαχχαχαχαχαχχαχα 😆 😆

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
1 year ago

Ελπίζω να έβαλε μυαλό η δύση. Έφαγαν τον Καντάφι και έγινε χαμός. Δημοκρατία σε μουσουλμάνους είναι σαν το κοκορέτσι την Μ. Παρασκευή. Δεν διοικούνται διαφορετικά. Αφήστε τους να τα βρουν μόνοι τους.
Α ρε ταγίπ, τι όνειρα να βλέπεις το βράδυ;
Γάτοι οι Αμερικάνοι, τον έτρεφαν τόσα χρόνια και τον τοποθετούν οι Ρώσοι… σιγά μην τον δέχονταν αλλίως.
Και κάπως έτσι θα έρθει και ο Γκιουλέν ….

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
1 year ago

Πτήση.
Τι είναι αυτό το trusted member… Noble member;
Είναι προαγωγή η με υποβιβάσατε; :chuckle:
Μέχρι τι βαθμό φτάνω; 🙂

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 year ago
Reply to  AESA

Ταξίαρχος!

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
1 year ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Χμ, πότε είναι οι κρίσεις;
Είναι συντάξημα; 😎

Mavi70
Trusted Member
Mavi70 (@mavi70)
1 year ago
Reply to  AESA

Εγώ πάντως για προαγωγή θα το έπαιρνα….αλλά από την άλλη δείχνει ότι λες πολλά!!! 😆

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
1 year ago
Reply to  Mavi70

Κουτσομπόλαρχος !!! 😆

Mavi70
Trusted Member
Mavi70 (@mavi70)
1 year ago

Χάσαμε και τον Mustafa να μας δώσει κάποιον χρησμό σαν την Πυθεία!!Που μίλαγε και δεν καταλάβαινε κάστανο κανείς!!

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
1 year ago
Reply to  Mavi70

Προσπαθεί να κάνει login.
Είναι όμορφο πράγμα η ανωνυμία.

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
1 year ago

Κάτι σα να πήρε το αυτί μου για παρουσία των παιδιών της Βάγκνερ στη Λιβύη αυτές τις μέρες.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

42
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99

Related News

«H Τουρκία προκαλεί τους εταίρους της και τους γείτονές της σε διάφορα μέτωπα και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο…» δηλώνει ο πρέσβης της Γερμανίας Ερνστ...

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην άποψη ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία πρέπει να αποφασίζεται με νηφαλιότητα εξέφρασε ο πρέσβης τη Γερμανίας στην Ελλάδα, Ερνστ...

Ν. Χριστοδουλίδης: Ανάγκη για έναν περιφερειακό οργανισμό για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Αν. Μεσόγειο

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην ανάγκη δημιουργίας ενός περιφερειακού οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας,...

Και οι 15 συλληφθέντες για την επίθεση στη Βιέννη εντάσσονται στο εξτρεμιστικό ισλαμιστικό περιβάλλον

ΑΠΕ-ΜΠΕΚαι οι δεκαπέντε άνθρωποι, που συνελήφθησαν και κρατούνται σε σχέση με την επίθεση στο κέντρο της Βιέννης τη Δευτέρα, εντάσσονται στο εξτρεμιστικό ισλαμιστικό περιβάλλον,...