Η HAL πιέζει για 72 Su-30MKI, η Ινδία διστάζει να τα παραγγείλει

11
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 71
  •  
  •  

Η ινδική κρατική εταιρεία Hindustan Aeronautics Limited (HAL) πιέζει την κυβέρνηση της Ινδίας να παραγγείλει 72 μαχητικά Su-30MKI, αλλά δεν έχει καταφέρει να αποσπάσει το «ναι», τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με το «Defense News», η HAL και η ρωσική πλευρά κατέθεσαν στην Ινδική Αεροπορία και το ινδικό υπουργείο Άμυνας επίσημο αίτημα τον προηγούμενο μήνα για την κατασκευή άλλων 72 μαχητικών, έναντι $5 δις, με την προσφορά να στοχεύει τόσο στην ενίσχυση της δύναμης μαχητικών της αεροπορίας όσο και την παράταση της λειτουργίας της εγχώριας γραμμής παραγωγής του τύπου, καθώς τα τελευταία 8 από τα 272 Su-30MKI αναμένεται να παραδοθούν μέχρι τον Μάρτιο.

Για να αυξηθεί η πίεση, η HAL αναφέρει πως το κλείσιμο της γραμμής παραγωγής θα επιφέρει προβλήματα επιβίωσης σε 400 μικρότερες τοπικές εταιρείες, που προμηθεύουν γύρω στα 6.000 εξαρτήματα σε αυτήν, αξίας $12,5 εκατ. για κάθε Su-30MKI. Με τη σειρά της η Ινδική Αεροπορία εξετάζει αποκλειστικά την περίπτωση παραγγελίας μόλις 18 Su-30MKI, για την αναπλήρωση απωλειών.

Το κόστος κάθε Su-30MKI που φτιάχνεται από την HAL κοστίζει $70,3 εκατ., ενώ το ίδιο αεροσκάφος που κατασκευάζεται στη Ρωσία αξίζει $42,15 εκατομμύρια. Επιπλέον, η ινδική πολεμική βιομηχανία είναι υπεύθυνη μόνο για το 51% του αεροσκάφους και το υπόλοιπο 49% έρχεται από τη Ρωσία – μεταξύ αυτών τα πλέον κρίσιμα υποσυστήματα. Το Su-30MKI παράγεται στην Ινδία με άδεια της United Aircraft Corporation.

To τεύχος Αυγούστου 2019, Νο399 διαθέσιμο ηλεκτρονικά μέσω Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 71
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Lefteris
Member
Noble Member
Lefteris

Το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό για την Ινδική αεροπορία είναι πως καταφέρνει να ευτελίζει ότι καλύτερο έχει να δώσει η αεροπορική βιομηχανία.

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Αν τα 42 εκατομμύρια είναι η αξία που θα αγόραζε η ινδική αεροπορία αν τα έπαιρνε από την κατασκευάστρια και όχι η τιμή για την ρωσική μόνο, τοτε η hal τι κάνει; Παίρνει το 70% περίπου της αξίας που παίρνει η ρωσική εταιρεία παραγωγής κατασκευάζοντας το 51% του αεροσκάφους; Ουαου!!!

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Πέρα από την προφανή αδυναμία των Ινδών να οργανώσουν ένα πρόγραμμα τέτοιου επιπέδου σε λογικά οικονομικά πλαίσια και την αδιαμφισβήτητη διαφθορά η ύπαρξη διαφοράς μεταξύ των τιμών της Ρωσίας και της τοπικής παραγωγής είναι αναμενόμενη.

Τα Ινδικά εργοστάσια πρέπει να εκπαιδεύσουν προσωπικό, να οργανώσουν συστήματα εφοδιασμού και να επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες. Όλα αυτά για την παραγωγή ενός περιορισμένου αριθμού αεροσκαφών. Οι Ρώσοι αντίθετα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οικονομίες κλίμακας για περιορισμό του κόστους.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα Ελληνικά (και όχι μόνο) προγράμματα συμπαραγωγής απλά υπό κανονικές συνθήκες η διαφορά κόστους δεν είναι τόσο κολοσσιαία

x-m
Member
Famed Member
x-m

Ποιές είναι οι ” κανονικές συνθήκες”; Και πως προκύπτει ότι δεν θα υπάρχει τέτοια διαφορά ;

Εκτός και αν αυτή την τεχνογνωσία οι Ινδοί έχουν σκοπό να την χρησιμοποιήσουν στο μέλλον παραγωγικά (πράγμα αμφίβολο), θα ήταν πιο συμφέρον να χαρίζουν τα 12,5 εκ. / αεροσκάφος στις 400 τοπικές εταιρίες και να αγοράζουν απευθείας απο τη Ρωσία.

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Έχετε απόλυτο δίκιο. Αυτό που εννοώ είναι ότι όσο η επένδυση στην γραμμή παραγωγής χρησιμοποιείται τόσο οι διαφορά θα περιορίζεται. Με τον όρο χρησιμοποίηση εννοώ ότι το εργοστάσιο θα λαμβάνει κρατικά συμβόλαια, θα πραγματοποιεί συντήρηση των αεροσκαφών και γενικά δεν θα είναι το λεγόμενο one off.

Το παράδειγμα της Ινδίας είναι πολύ ενδιαφέρον για εμάς καθώς αποδεικνύει ότι για μικρές αγορές οπλικών συστημάτων η συμπαραγωγή δεν είναι οικονομικά συμφέρουσα. Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το έξτρα κόστος είναι η αύξηση της παραγωγής και το άνοιγμα του κύκλου εργασιών.

Ελπίζω να έγινα λίγο περισσότερο κατανοητός.

x-m
Member
Famed Member
x-m

Συμφωνώ. Μου προκαλούν τρόμο ιδέες τύπου ” εγχώρια φρεγάτα” όπου η ζήτηση θα είναι για ελάχιστα πλοία (μόνο του Π.Ν.) με μηδενικές εξαγωγικές πιθανότητες (πέραν του αυτονόητου τεχνολογικού ρίσκου). Ας ξεκινήσουμε απο κάτι ταπεινότερο, κανένα φορτηγό ας πούμε……. beg

Οι Ινδοί πάλι, είναι μια κατηγορία μόνοι τους . Μετά απο είκοσι χρόνια και ποιός ξέρει πόσα χρήματα ,κατάφεραν (;) να φτιάξουν ένα μέτριο αεροσκάφος με ισραηλινό ραντάρ και αμερικανικό κινητήρα………. (δεν τους υποτιμώ, κάθε άλλο, αλλά και οι δίπλα θα φτιάξουν αεροσκάφος όταν βγάλει ο ήλιος κέρατα).

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Και η ινδική αεροπορία νομίζω ότι έχει δυνατότητες για αγορά σε ικανούς αριθμούς, απλά δεν θέλει, προτιμάει να παίρνει από πολλούς προμηθευτές!

epampapas
Member
epampapas

Περιορισμένος αριθμός; Μήπως η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος χρήστης παγκοσμίως του τύπου; Περιλαμβανομένης και της Ρωσίας;

randomname
Member
Noble Member
randomname

Πως γίνεται η σχεδίαση και κατασκευή αεροπλάνων στην Ινδία να είναι τόσο ασύμφορη και γεμάτη εμπόδια
Ενώ η σχεδίαση και κατασκευή διαστημικών πυραύλων να είναι τόσο επιτυχημένη και ανταγωνιστική.
Πραγματικά αυτά τα δύο πράγματα στην ινδία τρέχουν σε δύο τελείως διαφορετικές ταχύτητες. Αυτό που καταλαβαίνω είναι οτι την διαφορά την κάνουν κάποιοι άνθρωποι κλειδιά.

Thras
Member
Famed Member
Thras

Η Ινδιή αεροπορία φαίνεται να συζητά και την παραγγελία 170 Rafale προς 30 δις!!!
Περίπου 175 εκ ανά αεροσκάφος…

epampapas
Member
epampapas

Πάντως για ένα οπλικό σύστημα που απέτυχε παταγωδώς στο πρόσφατο θερμό επεισόδιο με το Πακιστάν είναι φοβερή επιτυχία να υπάρχει έστω και συζήτηση για πρόσθετες παραγγελίες, δε νομίζετε;

Το ίδιο ισχύει και για τους ρωσικούς πύραυλους που επίσης απέτυχαν οικτρά και τώρα οι Ινδοί θέλουν να αγοράσουν περισσότερους και μάλιστα θέλουν να τους πιστοποιήσουν και σε γαλλικά μαχητικά.

Θέλει προσοχή πολύ τι διαβάζουμε. Πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν την τάση να κάνουν το άσπρο μαύρο. Ευτυχώς τα γεγονότα βοηθάνε στο να ξεσκεπάζονται.