25.6 C
Athens
Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ Handelsblatt: Η Μέρκελ θέλει να αποτρέψει τους αυστηρούς όρους της ΕΕ για...

Handelsblatt: Η Μέρκελ θέλει να αποτρέψει τους αυστηρούς όρους της ΕΕ για τη Lufthansa

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Γερμανία: Συμφωνία κυβέρνησης – Lufthansa για πακέτο στήριξης 9 δισ. ευρώ

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι πλέον το μοναδικό εμπόδιο στην διάσωση της Lufthansa με χρήματα του γερμανικού κράτους, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, το σχέδιο στο οποίο συμφώνησαν «επί της αρχής» κυβέρνηση και εταιρία, έχει λάβει ήδη το πράσινο φως τόσο από το κρατικό Ταμείο για την Σταθεροποίηση της Οικονομίας (WSF) όσο και από το Διοικητικό Συμβούλιο του αερομεταφορέα.

Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, η συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να θεωρείται κάθε άλλο παρά «τυπική διαδικασία», με τις Βρυξέλλες να έχουν διατυπώσει σοβαρές απαιτήσεις στο θέμα του ανταγωνισμού. Ένα από τα «αγκάθια» στην διαπραγμάτευση αφορά τα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης (σλοτς) στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, πολλά από τα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά να αφαιρεθούν από την Lufthansa και να δοθούν σε άλλες εταιρίες, ως «αποζημίωση» για την κρατική βοήθεια που λαμβάνει η γερμανική εταιρία. «Θα είναι μια σκληρή μάχη», φέρεται να δήλωσε σχετικά η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, αποφασισμένη να στηρίξει την Lufthansa.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ύψος της βοήθειας που θα λάβει η αεροπορική εταιρία ανέρχεται σε εννέα δισεκατομμύρια ευρώ, με το κράτος να αποκτά μερίδιο 20%, κάτω από την μειοψηφία αρνησικυρίας, με την οποία θα μπορούσε να θέσει βέτο σε αποφάσεις της διοίκησης. Ενόψει της συμφωνίας φαίνεται ακόμη ότι το Βερολίνο υποχώρησε και στο θέμα του περιορισμού των εσωτερικών πτήσεων, όταν υπάρχει καλή σιδηροδρομική σύνδεση, όπως προβλέπεται από το «πράσινο» πακέτο της γερμανικής κυβέρνησης.

Handelsblatt: Η Μέρκελ θέλει να αποτρέψει τους αυστηρούς όρους της ΕΕ για τη Lufthansa

Η καγκελάριος Μέρκελ (CDU) προτίθεται να αντιτεθεί στα ενδεχόμενα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη διάσωση της Lufthansa μόνο υπό αυστηρούς όρους.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Handelblatt, η Κομισιόν σχεδιάζει να αφαιρέσει από τη Lufthansa πολύτιμα δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης στη Φρανκφούρτη και στο Μόναχο, από τους μεγάλους κεντρικούς κόμβους της εταιρείας  Αυτό επιβεβαίωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ορισμένοι συμμετασχόντες σε σημερινή συνεδρίαση του προεδρείου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU). Η Μέρκελ φέρεται όμως να είπε είπε ότι δεν θα αφήσει να επηρεασθεί «πάρα πολύ» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι «θα είναι μια σκληρή μάχη».

Σύμφωνα με πληροφορίες του dpa, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η διοίκηση της Lufthansa συμφώνησαν καταρχάς σε κρατική ενίσχυση –της πληγείσας από την κρίση του κορονοϊού αεροπορικής εταιρείας– ύψους 9 δισεκατομμυρίων και σε κρατική συμμετοχή 20%. Η συμφωνία έγινε στα πλαίσια του σχεδίου διάσωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως τόνιζαν κυβερνητικοί κύκλοι τη Δευτέρα στο Βερολίνο. Την ενίσχυση αυτή πρέπει όμως να εγκρίνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία  προτίθεται να θέσει αυστηρούς όρους, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες πληροφορίες της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.

Πηγή: Handelsblatt, dpa


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

14 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
14 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
ElCy

Ότι κάνεις, βρίσκεις…

Spyros

Προβλέπεται επική κόντρα Lufthansa με Ryanair…

alexmark

O νικητής στο τέλος θα προσφέρει λουκάνικα Φρακφούρτης…

evo_ii

Ο ορισμός της δίκαιης και ίσης αντιμετώπισης (“δικά μου-δικά σου-δικά μου / δικά μου-δικά σου-δικά μου / δικά μου-δικά σου-δικά μου…” κ.ο.κ.).

AESA

Τα έχει τραγουδήσει ο φίλος Αντύπας. Όλα είναι στη ζωή μας σου λέω, δανεικά. Ότι έδωσες θα πάρεις με τόκο, τελικά Διαγωγή να έχεις κοσμιοτάτη, αλλιώς θα έχεις επιπτώσεις Σου θυμίζω πώς… Εκεί που είσαι ήμουν και εδώ που είμαι θα’ ρθεις καλά να τα παθαίνεις αφού δε θες να μάθεις Κι αν τώρα εγώ πονάω κι εσύ το διασκεδάζεις Έννοια σου και σε λίγο “Σώσε με” θα φωνάζεις. Σ’ αυτό το κόσμο όλους μας κρίνει ο Θεός Εδώ είναι η κόλασή μας κι ο παράδεισος εδώ Πάψε να με παιδεύεις μη με πληγώνεις, μη Γιατί θα μετανιώσεις, στο ‘χω… Read more »

AESA

Τελικά ο Θεός είναι Έλληνας.
Φράου Μέρκελ αυτή είναι μόνο η αρχή !!!
Δεν μπορώ να πω πως δεν το διασκεδάζω.
Δημοσιονομικούς κανόνες δεν ήθελες; Καλά έκανες οι κανόνες είναι για όλους.
Και επειδή έχουν πέσει και μερικά δις κάτω από το τραπέζι σε πολλές βιομηχανίες σας θα βγουν και αυτά στην φόρα.
Έχεις να μαζέψεις φάπα από παντού.
Έτσι είναι το παιχνίδι, όποιος πηδάει πολλά παλούκια κάποιο θα του κάτσει ….

Voiceofreason

Είναι πολύ άσχημο αυτό που γίνεται στην Ευρώπη. Παρόλο ότι μου αρέσει η ενοποίηση και η Ευρωπαική ιδέα, οι όροι κατά το δοκούν που εφαρμόζει η Μέρκελ με εξοργίζουν. Αυτή μαζί με το Σόιμπλε μας ξέσχισαν στην κρίση, κατέστρεψαν ανθρώπους, όνειρα, επιχειρήσεις και κράτη και τώρα προσπαθεί να μη γίνει επιθετική εξαγορά στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Γερμανίας. Αυτό λέγεται κρατικός παρεμβατισμός που είναι αντίθετος σε μία ελεύθερη οικονομία, αλλά κατηγορούμε τους άλλους ως προστατευτικούς. Στις ΗΠΑ οι αιτήσεις για χρεωκοπίες εταιριών είναι εκατοντάδες. Την Παρασκευή κατέθεσε ανάλογη αίτηση η Hertz (δημιουργήθηκε το 1918). Ανάλογη ήταν και η επιλογή της… Read more »

Tango.Alpha

Να κρατήσουμε τη συζήτησε σε αεροπορική κι όχι πολιτική σας παρακαλώ;

Τώρα για τη Ryanair και τη Lufty και τα λουκάνικα Φρανκφούρτης εξαρτάται ποιος θα κερδίσει. Αν κερδίσουν οι Ιρλανδοί θα κεράσουν λουκάνικα Hahn που είναι η πόλη που η Ryanair παρουσίαζε ως Φρανκφούρτη – αν κι αν δε κάνω λάθος τώρα πετάει στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.

Οσο για τις ενισχύσεις είναι ΟΚ αν τις δίνουν όλοι για το ίδιο πρόβλημα. Η ημέτερη Ολυμπιακή έπαιρνε ενισχύσεις για λόγο που ήταν παράνομος σε συνθήκες που είχαμε υπογράψει.

Voiceofreason

Συγνώμη, δεν ξέρω αν αναφέρεστε σε εμένα, αλλά από τη στιγμή που η κ. Μέρκελ είναι πολιτικό πρόσωπο η όποια παρέμβασή της είναι πολιτική και όχι αεροπορική.

AESA

Μας καθήλωσε στο κεφάλι τους άχρηστους 5 χρόνια και μας είχε γίνει το στομάχι κόμπος.
Και μην μου πείτε όχι, όταν δεν ερχόταν να κάνει αξιολογήσεις στον Σαμαρά για να έχει ένα όπλο στις ερχόμενες εκλογές, και έκανε το Ντούετο να έρθει στον αφρό.
Στα νταούλια δεν χόρεψαν αλλά ο κοροναιός έχει άλλη μελωδία πιο ζόρικη !!!

My_name_is_Nobody

Ναι σε όλα από εμάς, αρκεί να μας επιτραπεί η αποδέσμευση κονδυλίων από τα κέρδη της διακράτησης ελληνικών ομολόγων να οδηγηθούν στην προμήθεια οπλικών συστημάτων (ευρωπαϊκών).

x-m

Προφανώς τα θέλει μονά-ζυγά δικά της. Το κακό είναι ότι θα της περάσει….. Δεν είμαστε όλοι ισότιμοι έναντι των νόμων.

Yiorgos

Dear Mrs. Angella Merkel, just remeber for about 10 years you have been pointing your finger telling us we need to follow the rules. The rules are the rules, long live the rules. So follow the freaki g rules then.

BTW, as the German government is about to give 9B to Lufthansa, is the European Commission going to forgive Greece for the money to Skaramanga? It’s peanuts in comparison.

Very respectfully
George

Spyros

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Βουλή: Εγκρίθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού

14
Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου 'Αμυνας του Κράτους του Ισραήλ και του Υπουργείου Εθνικής...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 December 2016 #367

Αγορά 1.99 $

Related News

Στην Ελλάδα ο πρώτος επίγειος σταθμός της ESA για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος»

Στην Ελλάδα θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος σταθμός του ευρωπαϊκού προγράμματος για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών («fibre in the sky»), όπως ενημέρωσε ο...

Ν. Αναστασιάδης: Να πετύχουμε ανάσχεση της ακατάσχετης αξίωσης της Τουρκίας

«Η προσπάθεια είναι να πετύχουμε ανάσχεση αυτής της ακατάσχετης αξίωσης της Τουρκίας να επιβάλει το δικό της διεθνές δίκαιο, δηλαδή την επεκτατική της πολιτική»,...

Για το Ιράν, «δεν έχει σημασία» ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Το Ιράν δεν προτιμά κάποιον από τους δύο υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, τόνισε χθες Δευτέρα ο...

YΠΑ: Η αεροπορική οδηγία για την έκτακτη απαγόρευση πτήσεων προς και από Σερβία – Αναθεώρηση για Ην. Βασίλειο

Έως την Τετάρτη 15 Ιουλίου ισχύει η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας, σύμφωνα με τη Notam που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), μετά την...

Οι περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο της επικοινωνίας του Ν. Δένδια με τον Ιρλανδό ΥΠΕΞ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι (Simon Coveney), πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.Ο κ. Δένδιας συνεχάρη τον Ιρλανδό...
- Advertisement -