17.5 C
Athens
Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟTHINK OUT OF THE BOXΙσραηλινά UAV αυτοκτονίας HAROP, ΑΣΔΕΝ στην αντεπίθεση, σε ανυπεράσπιστα μικρασιατικά παράλια

Ισραηλινά UAV αυτοκτονίας HAROP, ΑΣΔΕΝ στην αντεπίθεση, σε ανυπεράσπιστα μικρασιατικά παράλια

- Advertisement -

 
 
 

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις δεκαετιών που αυτές έχουν, και να λάβει χώρα μια πραγματική επανάσταση στην δομή το δόγμα αλλά και την εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΑΣΔΕΝ.
Σήμερα ο Ελληνικός στρατός στα νησιά του Αιγαίου διατηρεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό μονάδων επιπέδου μεραρχίας  ή ταξιαρχίας  οι οποίες σταθμεύουν σε κύρια νησιά με κύριο σκοπό την άμυνα έναντι πιθανής επιχείρησης κατάληψης εκ μέρους της Τουρκίας στα πρότυπα του Αττίλα στην Κύπρο.

Ναυτική έκδοση Harop


Οι μονάδες αυτές αμύνονται στατικά δεν έχουν καμία δυνατότητα αλληλο-κάλυψης και επέμβασης σε γειτονική απειλούμενη νήσο πράγμα που σημαίνει πως οι δυνάμεις που υπάρχουν σήμερα στην ΑΣΔΕΝ είναι εκ των πραγμάτων διεσπαρμένες και κατακερματισμένες.
Ο λόγος φυσικά είναι πως οι μονάδες αυτές φέρουν εξοπλισμό ικανό να καταφέρουν συντριπτικά πλήγματα στον αντίπαλο σε περίπτωση που λάβει χώρα επιχείρηση κατάληψης εναντίον τους ,παρ όλα αυτά διαθέτουν ελάχιστα συστήματα τα οποία είναι σε θέση να επηρεάζουν την έκβαση των επιχειρήσεων στο Αιγαίο σε επίπεδο θεάτρου επιχειρήσεων.

Η ΙΑΙ παρουσιάζει νέα έκδοση (loitering) του HARPY


Αντιθέτως η ΑΣΔΕΝ αντιμετωπίζεται παραδοσιακά ως “πάρκινγκ” συστημάτων  αμφίβολης επιχειρησιακής αξίας συστημάτων, τα οποία αν και “γεμίζουν” τους όρχους οχημάτων και τις αποθήκες πυρομαχικών, η επιχειρησιακή τους αξία στο σύγχρονο πεδίο της μάχης είναι αμφίβολη δεσμεύοντας υπερ-πολύτιμα στελέχη και πόρους από τις Ε.Δ.
Η πολυπλοκότητα και το μέγεθος της απειλής από τα ανατολικά, ειδικά των τουρκικών UAV μπορεί να γίνει κατανοητή  από τα κατεπείγον αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για παραχώρηση μιας ελληνικής συστοιχίας Patriot για να προστατευθούν οι πετρελαιοπηγές από τις επιθέσεις πάφθηνων αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικών UAV που χρησιμοποιεί η Υεμένη για να πλήξει στόχους στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας.

Η Ινδία θέλει κι άλλα drones «καμικάζι» (βίντεο)


Στην περίπτωση δε της Τουρκικής απειλής έναντι της ΑΣΔΕΝ τα τουρκικά UAV αποδεσμεύουν εναέρια μέσα κρούσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που θα χρησιμοποιηθούν αλλού, ενώ είναι δεδομένος ο κίνδυνος κορεσμού της αεράμυνας μιας ΑΔΤΕ από τουρκικά UAV την ίδια στιγμή που πρέπει να θεωρούμε βέβαιο τον αερο-ναυτικο αποκλεισμό της απειλούμενης νήσου τόσο από την ΤHK όσο και από το τουρκικό ναυτικό αλλά και από τις συστοιχίες S-400 που θα απαγορεύσουν την πρόσβαση στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η κατάσταση θα μπορούσε ίσως να αντιστραφεί με την προμήθεια συστημάτων που θα προωθηθούν στην ΑΣΔΕΝ και θα μπορούν να επηρεάσουν όχι την άμυνα της απειλούμενης νήσου, αλλά το θέατρο των επιχειρήσεων ως σύνολο.  Ο κατάλογος τέτοιων συστημάτων μπορεί να περιλάβει MLRS, μικρές και ευέλικτες συστοιχίες Spike NLOS,  πυρά πυροβολικού με έξυπνα πυρομαχικά και άλλα πολλά που το κάθε ένα χρειάζεται να τους αφιερωθεί ο χώρος ενός ξεχωριστού άρθρου για να αναλυθεί ο ρόλος τους.

Δημόσια επίδειξη των νέων πυραύλων Spike NLOS του Αζερμπαϊτζάν


Κανένα όμως από τα προαναφερθέντα δεν έχουν ούτε την ακτίνα δράσης, ούτε την φονικότητα ούτε την επιβιωσιμότητα που έχουν τα ισραηλινά UAV αυτοκτονίας Harop, η προμήθεια των οποίων θα μετέτρεπε το Αιγαίο σε Mare Nostrum.

Πρόκειται για ένα  σύστημα UAV το οποίο εκτελεί μεταξύ άλλων και αποστολές SEAD με αυτονομία 6 ώρες και εμβέλεια τα 1000 χλμ. Μιλάμε στην ουσία για πυραύλους Harm (χωρίς βέβαια το πλεονέκτημα της ταχύτητας στην πρόσκτηση στόχου καθώς έχουν ταχύτητα κοντά τα 200 χλμ/ώρα), αισθητήρες για ηλεκτρο-οπτική και IR αναγνώριση δυνατότητα αναγνώρισης της υπογραφής των αντιπάλων ρανταρ μέσω  Anti Radar Homin (ΑRH) ενώ υπάρχει η δυνατότητα όταν χάνουν τον εγκλωβισμό να επιστρέψουν σε mode περιπολίας.
https://www.ptisidiastima.com/us-army-eyes-israeli-made-loitering-munition/
Φυσικά εκτός του Harop θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην προμήθεια Mini Harpy  που έχει υπο ανάπτυξη αυτή την στιγμή η IAI τα οποία έχουν μικρότερη εμβέλεια και διάρκεια περιπολίας από τα HAROP ( 200 χλμ , 2 ώρες) αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερους αριθμούς από τα HAROP εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερο κορεσμό της εχθρικής αεράμυνας τόσο της Τουρκικής Αεροπορίας όσο και του Τουρκικού Ναυτικού.
Συστήματα σαν αυτά στην ΑΣΔΕΝ θα  επέτρεπαν την δυνατότητα πρώτου πλήγματος των μικρασιατικών παραλίων χωρίς καν να σηκωθούν τα Mirage μεταφέροντας τους υπερ-πολύτιμους scalp  ή τα F-16 με τους ( σκανδαλωδώς λίγους) HARM. Η Τουρκική αεράμυνα θα αναγκαζόταν να γίνει πολυστρωματική σπαταλώντας πόρους και υπερ-πολύτιμους πυραύλους σε UAV αυτοκτονίας πάντα υπό την κίνδυνο της καταστροφής των κέντρων διευθύνσεων βολής και των ραντάρ τους.
www.ptisidiastima.com/sead-drone-taiwan/
Το Τουρκικό Ναυτικό στην ουσία  θα πρέπει να είναι τυφλό εφόσον οποιαδήποτε εκπομπή ραντάρ θα σήμαινε σίγουρη καταστροφή από ένα από τα εκατοντάδες UAV αυτοκτονίας που θα πετούσαν στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Ταϊβάν που αντιμετωπίζει σχεδόν το ίδιο πρόβλημα κορεσμού της άμυνας της από έναν αντίπαλο που υπερτερεί αριθμητικά τον Αύγουστο που μας πέρασε η  παρουσίασε αντίστοιχο σύστημα με το Ισραηλινό με την ονομασία Jian Hsiang.
Ως κατακλείδα θα ξαναπούμε πως στον τομέα της ΑΣΔΕΝ θα πρέπει να σταματήσουμε να αμυνόμαστε στατικά.  Η ΑΣΔΕΝ θα πρέπει να αποκτήσει τα μέσα εκείνα που θα καταστήσουν τα νησιά μας από απόρθητα φρούρια σε αβύθιστα αεροπλανοφόρα απελευθερώνοντας πόρους από το Π.Ν και την Π.Α να δράσουν εκεί που θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα…στην Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο. 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

44 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
44 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγορά S-64 Erikson από την Ελλάδα, τι άλλο θα δούμε σε αυτή τη χώρα;

Από το 2020 υπάρχει η σκέψη σε κύκλους της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, για αγορά (τονίζουμε το «αγορά» κι όχι το ενοικίαση) πυροσβεστικών...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η «ΠΤΗΣΗ» στη γραμμή παραγωγής του F-35. Οι εξελίξεις για τα...

Για  να εκτιμήσει κάποιος την πραγματική δυναμική του προγράμματος του F-35 θα πρέπει να βρεθεί στο εργοστάσιο της Αμερικανικής Αεροπορίας No4 στο Fort Worth...
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Απριλίου 1955: Έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της...

2
Αρχίζει, με προκήρυξη του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα, ο αγώνας της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου από τη Βρετανική αποικιοκρατία.https://www.youtube.com/watch?v=DpPabPraX-wΗ Κύπρος ήταν υπό βρετανική...
- Advertisement -
Card image

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Ιανουάριος Τεύχος 032 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99

Related News

Ουκρανία: παραγγέλνει από την Πολωνία 100 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης KTO Rosomak

To Κίεβο παρήγγειλε από την Πολωνίας εκατό τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) τύπου KTO Rosomak.Τη συμφωνία για την πώληση των οχημάτων ανακοίνωσε ο Πολωνός...

Η Βρετανία αγοράζει και αντιαρματικά Carl-Gustaf M4 – εμπιστοσύνη στα σουηδικά όπλα

Η βρετανική κυβέρνηση συνεχίζει τις κινήσεις της για την ανανέωση και ενίσχυση του οπλοστασίου της επιμένοντας και πάλι... σουηδικά, αφού μετά την αγορά των...

Συμβούλιο Ασφαλείας: Ανησυχία για την ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην πλειονότητά τους εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους για τον κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών όπλων, κατά τη...