30.8 C
Athens
Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Ισραηλινά UAV αυτοκτονίας HAROP, ΑΣΔΕΝ στην αντεπίθεση, σε ανυπεράσπιστα μικρασιατικά παράλια

- Advertisement -

 
 
 

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις δεκαετιών που αυτές έχουν, και να λάβει χώρα μια πραγματική επανάσταση στην δομή το δόγμα αλλά και την εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΑΣΔΕΝ.
Σήμερα ο Ελληνικός στρατός στα νησιά του Αιγαίου διατηρεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό μονάδων επιπέδου μεραρχίας  ή ταξιαρχίας  οι οποίες σταθμεύουν σε κύρια νησιά με κύριο σκοπό την άμυνα έναντι πιθανής επιχείρησης κατάληψης εκ μέρους της Τουρκίας στα πρότυπα του Αττίλα στην Κύπρο.

Ναυτική έκδοση Harop


Οι μονάδες αυτές αμύνονται στατικά δεν έχουν καμία δυνατότητα αλληλο-κάλυψης και επέμβασης σε γειτονική απειλούμενη νήσο πράγμα που σημαίνει πως οι δυνάμεις που υπάρχουν σήμερα στην ΑΣΔΕΝ είναι εκ των πραγμάτων διεσπαρμένες και κατακερματισμένες.
Ο λόγος φυσικά είναι πως οι μονάδες αυτές φέρουν εξοπλισμό ικανό να καταφέρουν συντριπτικά πλήγματα στον αντίπαλο σε περίπτωση που λάβει χώρα επιχείρηση κατάληψης εναντίον τους ,παρ όλα αυτά διαθέτουν ελάχιστα συστήματα τα οποία είναι σε θέση να επηρεάζουν την έκβαση των επιχειρήσεων στο Αιγαίο σε επίπεδο θεάτρου επιχειρήσεων.

Η ΙΑΙ παρουσιάζει νέα έκδοση (loitering) του HARPY


Αντιθέτως η ΑΣΔΕΝ αντιμετωπίζεται παραδοσιακά ως “πάρκινγκ” συστημάτων  αμφίβολης επιχειρησιακής αξίας συστημάτων, τα οποία αν και “γεμίζουν” τους όρχους οχημάτων και τις αποθήκες πυρομαχικών, η επιχειρησιακή τους αξία στο σύγχρονο πεδίο της μάχης είναι αμφίβολη δεσμεύοντας υπερ-πολύτιμα στελέχη και πόρους από τις Ε.Δ.
Η πολυπλοκότητα και το μέγεθος της απειλής από τα ανατολικά, ειδικά των τουρκικών UAV μπορεί να γίνει κατανοητή  από τα κατεπείγον αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για παραχώρηση μιας ελληνικής συστοιχίας Patriot για να προστατευθούν οι πετρελαιοπηγές από τις επιθέσεις πάφθηνων αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικών UAV που χρησιμοποιεί η Υεμένη για να πλήξει στόχους στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας.

Η Ινδία θέλει κι άλλα drones «καμικάζι» (βίντεο)


Στην περίπτωση δε της Τουρκικής απειλής έναντι της ΑΣΔΕΝ τα τουρκικά UAV αποδεσμεύουν εναέρια μέσα κρούσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που θα χρησιμοποιηθούν αλλού, ενώ είναι δεδομένος ο κίνδυνος κορεσμού της αεράμυνας μιας ΑΔΤΕ από τουρκικά UAV την ίδια στιγμή που πρέπει να θεωρούμε βέβαιο τον αερο-ναυτικο αποκλεισμό της απειλούμενης νήσου τόσο από την ΤHK όσο και από το τουρκικό ναυτικό αλλά και από τις συστοιχίες S-400 που θα απαγορεύσουν την πρόσβαση στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η κατάσταση θα μπορούσε ίσως να αντιστραφεί με την προμήθεια συστημάτων που θα προωθηθούν στην ΑΣΔΕΝ και θα μπορούν να επηρεάσουν όχι την άμυνα της απειλούμενης νήσου, αλλά το θέατρο των επιχειρήσεων ως σύνολο.  Ο κατάλογος τέτοιων συστημάτων μπορεί να περιλάβει MLRS, μικρές και ευέλικτες συστοιχίες Spike NLOS,  πυρά πυροβολικού με έξυπνα πυρομαχικά και άλλα πολλά που το κάθε ένα χρειάζεται να τους αφιερωθεί ο χώρος ενός ξεχωριστού άρθρου για να αναλυθεί ο ρόλος τους.

Δημόσια επίδειξη των νέων πυραύλων Spike NLOS του Αζερμπαϊτζάν


Κανένα όμως από τα προαναφερθέντα δεν έχουν ούτε την ακτίνα δράσης, ούτε την φονικότητα ούτε την επιβιωσιμότητα που έχουν τα ισραηλινά UAV αυτοκτονίας Harop, η προμήθεια των οποίων θα μετέτρεπε το Αιγαίο σε Mare Nostrum.

Πρόκειται για ένα  σύστημα UAV το οποίο εκτελεί μεταξύ άλλων και αποστολές SEAD με αυτονομία 6 ώρες και εμβέλεια τα 1000 χλμ. Μιλάμε στην ουσία για πυραύλους Harm (χωρίς βέβαια το πλεονέκτημα της ταχύτητας στην πρόσκτηση στόχου καθώς έχουν ταχύτητα κοντά τα 200 χλμ/ώρα), αισθητήρες για ηλεκτρο-οπτική και IR αναγνώριση δυνατότητα αναγνώρισης της υπογραφής των αντιπάλων ρανταρ μέσω  Anti Radar Homin (ΑRH) ενώ υπάρχει η δυνατότητα όταν χάνουν τον εγκλωβισμό να επιστρέψουν σε mode περιπολίας.
https://www.ptisidiastima.com/us-army-eyes-israeli-made-loitering-munition/
Φυσικά εκτός του Harop θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην προμήθεια Mini Harpy  που έχει υπο ανάπτυξη αυτή την στιγμή η IAI τα οποία έχουν μικρότερη εμβέλεια και διάρκεια περιπολίας από τα HAROP ( 200 χλμ , 2 ώρες) αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερους αριθμούς από τα HAROP εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερο κορεσμό της εχθρικής αεράμυνας τόσο της Τουρκικής Αεροπορίας όσο και του Τουρκικού Ναυτικού.
Συστήματα σαν αυτά στην ΑΣΔΕΝ θα  επέτρεπαν την δυνατότητα πρώτου πλήγματος των μικρασιατικών παραλίων χωρίς καν να σηκωθούν τα Mirage μεταφέροντας τους υπερ-πολύτιμους scalp  ή τα F-16 με τους ( σκανδαλωδώς λίγους) HARM. Η Τουρκική αεράμυνα θα αναγκαζόταν να γίνει πολυστρωματική σπαταλώντας πόρους και υπερ-πολύτιμους πυραύλους σε UAV αυτοκτονίας πάντα υπό την κίνδυνο της καταστροφής των κέντρων διευθύνσεων βολής και των ραντάρ τους.
www.ptisidiastima.com/sead-drone-taiwan/
Το Τουρκικό Ναυτικό στην ουσία  θα πρέπει να είναι τυφλό εφόσον οποιαδήποτε εκπομπή ραντάρ θα σήμαινε σίγουρη καταστροφή από ένα από τα εκατοντάδες UAV αυτοκτονίας που θα πετούσαν στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Ταϊβάν που αντιμετωπίζει σχεδόν το ίδιο πρόβλημα κορεσμού της άμυνας της από έναν αντίπαλο που υπερτερεί αριθμητικά τον Αύγουστο που μας πέρασε η  παρουσίασε αντίστοιχο σύστημα με το Ισραηλινό με την ονομασία Jian Hsiang.
Ως κατακλείδα θα ξαναπούμε πως στον τομέα της ΑΣΔΕΝ θα πρέπει να σταματήσουμε να αμυνόμαστε στατικά.  Η ΑΣΔΕΝ θα πρέπει να αποκτήσει τα μέσα εκείνα που θα καταστήσουν τα νησιά μας από απόρθητα φρούρια σε αβύθιστα αεροπλανοφόρα απελευθερώνοντας πόρους από το Π.Ν και την Π.Α να δράσουν εκεί που θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα…στην Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο. 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

44 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
44 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
skylos

“επιπέδου μεραρχίας ή ταξιαρχίας”
Στα χαρτιά γιατί η επάνδρώση είναι άλλου επιπέδου…

Xmm

Η τεχνολογία τέτοιων συστημάτων αφορά κυριως στους αισθητήρες κ το λογισμικό. Ο πρώτος που θα τα χρησιμοποιήσει μαζικά (εκατοντάδες στον αέρα) θα έχει συντριπτικό πλεονέκτημα. Φανταστείτε τα σαν ιπτάμενες αυτονομες ναρκες. Μπορούν να απαγορεύσουν μια περιοχή. Αλλά θέλει software κ μίξη δεδομένων αισθητήρων. Θέλουμε να επενδύσουμε;

CKfurious

Εξαιρετικό άρθρο
Λύσεις υπάρχουν άμα υπάρχει θέληση Ακόμα και για περιορισμένα budget!
Θέληση δεν βλέπω
Αλήθεια μια Belh#raπως θα αντιδρούσε σε μια επίθεση από Μερικά τέτοια???
Κοστίζουν Μερικά χιλιάρικα το ένα ενώ ο ένας aster 2/3 mil
Τα ίδια και με τα PATRIOT
Δεν χρησιμοποιείς βλήματα του 1+MIL για να αντιμετωπίσεις τέτοια
Δεν σχεδιάστηκε για τέτοιου είδους καταστάσεις
Και σε πιο γενική θεώρηση:
Αποτροπή δεν εξασφαλίζεται μονο με προετοιμασία για αμυντικό αγώνα

Aris

Ας ελπίσουμε ο νέος αρχηγός να φροντίσει για αυτό…

stepa

Μας προλαβαν οι “αλλοι”…..τροπους αντιμετωπισης πρεπει να βρουμε και αφηστε τα “ανυπερασπιστα” Μικρασιατικα παραλια….

My_name_is_Nobody

Αυτήν την στρατηγική σχέση με το Ισραήλ να δούμε πότε θα κεφαλαιοποιήσουμε.
Μέχρι τώρα μόνο πέρα δώθε είμαστε.

Dennis

Εξαιρετική η αναφορά στα Harop, αλλά δεν μπορείς να κάνεις πολλά με αυτά γιατί δεν τα παράγεις. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος αυτά χρησιμοποιούνται σαν σμήνη (βέβαια και για αναγνώριση από ότι λέει η ΙΑΙ) για καταστολή αεράμυνας αλλά και για άλλους στόχους (κουβαλάει 23kg εκρηκτικά). Και η Τουρκία μάλιστα είχε αγοράσει Harop αλλά και Harpy πριν τα Harop και είχε μπει σε συνομιλίες με την εταιρία και την Ισραηλινή κυβέρνηση για κατασκευή με άδεια γιατί κατάλαβε ότι αν δεν τα παράγεις σε μαζικούς αριθμούς δεν έχουν αξία, είναι προτιμότερο να έχεις άλλα drone σαν αυτά που κατασκευάζει τώρα. Πιο συγκεκριμένα η Τουρκία είχε τεράστιο πρόβλημα με την συντήρηση των Harop και των Harpy διότι είναι σε γενικές γραμμές drone για 3-4 χρήσεις για αυτό και τα drone αυτά μπαίνουν στην κατηγορία των loitering munitions και όχι των UAV. Οπότε εξαιρετική πρόταση που θα άλλαζε τα δεδομένα και συγχαρητήρια για το άρθρο άλλα εάν δεν μπορείς να τα παράγεις εσύ τότε είναι πραγματικά πεταμένα λεφτά.

Ccg

Εκτός από τα Harop θα έπρεπε να δούμε και συστήματα hero, spike nlos και ρουκέτες extra που βάλλονται από ταχύπλοα σκάφη αλλά και τόσες άλλες καινοτόμες λύσεις που προσφέρει η Ισραηλινή βιομηχανία. Αλήθεια εκείνο το αφιέρωμα στα ισραηλινά συστήματα για το στρατό ξηράς ακόμα το περιμενουμε…

Ccg

Εκτός από τα Harop θα έπρεπε να δούμε και άλλες καινοτόμες λύσεις που προσφέρει η Ισραηλινή βιομηχανία και δρουν σαν πολλαπλασιαστές δύναμης όπως είναι τα Hero, spike nlos, ρουκέτες extra που βάλλονται από ταχύπλοα και πολλά ακόμα. Αλήθεια το τρίτο μέρος του αφιερωματος στα ισραηλινά όπλα, εκείνο για το στρατό ξηράς, ακόμα το περιμενουμε…

flashg

Το μοντέλο θα έπρεπε να είναι σαν το Σουηδικό με ταχύπλοα εξοπλισμένα με πυραύλους spike ή spear και πυροβολο m230lf. Επίσης εξοπλισμένα με όλμους ορισμένα από αυτά των 120χιλ. Είχατε παλαιότερα ένα άρθρο για τέτοιες ομάδες μάχης. Επίσης εκσυγχρωνισμός του πυροβολικού γιατί υπολοιπόμαστε πολύ του αντίστοιχου Τουρκικού κυρίως σε ακτίνα δράσης. Επίσης ρόλο θα παίξουν και οι μετανάστες στην σύγκρουση αφού η Τουρκία θα μεταφέρει πριν την σύγκρουση τζιχαντιστές στα νησιά μας. Γι αυτό τα κέντρα υποδοχής θα έπρεπε να είχανε γίνει σε μη κατοικημένα νησιά.

Mageiras

Και δεν είναι μόνο αυτό… Σκεφτείτε λίγο αν είχαμε τέτοια συστήματα στα Ίμια…
Μια κανονιοφόρος με δυο φορείς από 8-10 συστήματα μικτών δυνατοτήτων επιτηρεί βραχονησίδες με ταυτόχρονη δυνατότητα να προσβάλλει τυχόν αποβιβαζομενες ομάδες Καταδρομών…

sotbak

πολύ καλό άρθρο!!! Πραγματικά υστερούμε στο θέμα, το δόγμα πρέπει να αλλάξει ειδικά στα νησιά.

SAAB

Πολύ ωραίο θέμα. Η ικανότητα του στρατού ξηράς να αμύνεται και να επιτίθεται σε στεριά, θάλασσα και αέρα είναι μεγάλη υπόθεση. Στον πόλεμο, δική σου είναι η γης που πατάει ανθρώπινο πόδι.
Τα harop είναι υπεπολύτιμα και θα βοηθήσουν τα μέγιστα. Οι ικανότητές του το κάνουν ένα από τα πιο αξιόλογα επιθετικά UAV.
Όσον αφορά το πρόβλημα του κορεσμού από τα UAV χρειαζόμαστε και “αμυντικογενείς” λύσεις.
MSHORAD, BAMSE, RBS 70 NG της SAAB.
Ένας πολύ καλός συνδυασμός είναι RADAR Giraffe ELSS (SAAB) που είναι κατασκευασμένο ειδικά για τα UAV μαζί με το C2 (SAAB) να εκσυγχρονίσουν τα ARTEMIS-30.

blackpeteg

Ας αρχίσουμε να δουλεύουμε με λύσεις χαμηλού κόστους όπως το HAROP, και συστήματα Η/Π και παρεμβολών (τεχνογνωσία υπάρχει στην Ελλάδα και αρκετή μάλιστα…) και θα δούμε τι θα δουλέψει τελικά σε ένα επιχειρούμενο ναυτικό αποκλεισμό των απέναντι.
Μην ξεχνάμε το drone που κατέβασαν οι Ιρανοί με τα ρώσικα συστήματα του ’80 και τα λοιπά LL.
Απλές πατέντες έχουν δουλέψει έναντι πολύ πιο σοφιστικέ στρατών από τον Τουρκικό.

Anios

Σαφώς και πρέπει να αναπτύξουμε και τέτοιο οπλοστάσιο, άλλωστε αποτελεί κομμάτι της νέας εποχής. Συν τοις άλλοις, ο έως τώρα δισταγμός των απέναντι δεν οφείλεται μόνο στην υφιστάμενη ισχυρή μας άμυνα, αλλά και στη δυνατότητα αρκετά επώδυνων εκδικητικών ενεργειών, που θα πλήξουν το κύρος των ΕΔ τους, και κατ’ επέκταση την πολιτική σταθερότητά τους. Ενώ πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε εντονότερα τις εξοπλιστικές επιλογές που προσφέρει το Ισραήλ, σε μια μεγάλη γκάμα, καθώς, και τεχνολογία διαθέτουν αυτοί, και ευελιξία (π.χ. εκσυγχρονισμός Apache) και νομίζω και προσιτές τιμές.

MPAMPIS

Ωραίο άρθρο…..
Μόνον ενα σχόλιο τα ανυπεράσπιστα μικρασιάτικα παραλια στα οποία θα πρεπει να αντεπιτεθεί η ΑΣΔΕΝ θα ειναι πιθανότατα το Κας απέναντι απο το Καστελλόριζο…..

sijo

Αμυντικό δόγμα και πάλι αμυντικό δόγμα και άντε πάλι σχεδιασμός αποτροπής και ούτω κάθε εξής. Η εικόνα που μεταφέρεται απέναντι και δημιουργείται η πεποίθηση, ότι θα μας παίζουνε μονοτερμα είναι εξοργιστικη.
Το θέμα είναι να παιχτεί βόλεϊ, έτσι μπραβο, να ξέρει ο άλλος ότι θα ματώνει και το δικό του το τερέν.

Consigliere_

οι διπλα εχουν τετοια.. Το θεμα με τα νησια ειναι οτι δεν μπορουν να κανουν αμυνα και επιθεση ταυτοχρονα ,οποτε η στατικη τους αμυνα σε περιορισμενο χωρο μαλιστα, πρεπει να ειναι πολυστρωματικη,με ατελειωτα κωλυματα,παγιδες-ναρκες στα οδικα δικτυα,φατνωματα,καμερες θερμικες κ κινησης περιμετρικα του νησιου,σε καθε στρατιωτη διοπτρες νυχτερινης ορασης,ομοιωματα συστηματων,συστηματα Η/Π, σωστη αποκρυψη/παραλλαγη,οχυρωμενες θεσεις κλπ. Αν αποφασισουν ντου δεν θα πανε σε ενα νησι αλλα θα κανουν ταυτοχρονο πεσιμο σε πολλα, ταυτοχρονα απο θαλασσα με φουσκωτα ισως κ απο αερα με αλεξιπτωτα,νυχτα ,υπο μπαραζ πυροβολικου και live εικονα απο δορυφορο,μεα, για εκκαθαριση,καταληψη και ισως δημιουργια προγεφυρωματος και επειδη εχουν στειλει σιγουρα κατασκοπους ως προσφυγες και καταγραφουν χρονους,δρομολογια,αριθμους,θεσεις κλπ η εξαπατηση θα παιξει κομβικο ρολο εαν ποτε γινει κατι.

Eman202

Η ίδια δουλειά θα μπορούσε να γίνει κ με μικρές τροποποιήσεις κ προσθήκες στε συστήματα που ήδη υπάρχουν κ ήταν κ ελληνικής κατασκευής.
Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις κάτι που σχεδον έχεις κ με ελάχιστα λεφτά μπορείς να παράξεις.
Ιπτάμενοι στόχοι σαν αυτούς της 3ΣΙΓΜΑ με την προσθήκη πολεμικής κεφαλής κ ενός συστήματος παρεμβολων(γιατί όχι κάτι αντίστοιχο αυτού που είχε αναπτυχθεί από την Π. Α κ είχε δοκιμαστεί με απόλυτη επιτυχία στα Α-7)θα μπορούσαν με ελάχιστο κόστος να κάνουν τρομερή δουλειά τόσο για κορεσμό της τουρκικής αεράμυνας όσο κ για χτυπήματα σε σταθερές δομές.
Οι δύο εκδόσεις που έβγαζε η 3ΣΙΓΜΑ είχαν την δυνατότητα να εκτελέσουν προκαθορισμενη πτήση αλλά κ να δέχονται αλλαγές στο σχέδιο πτήσης κατά την διάρκεια της, είχαν την δυνατότητα να πετούν σε ύψος 10μετρων κ είχαν την ταχύτητα κ την αυτονομία για να μπορούν να εκτελούν πτήσεις-αποστολες αυτοκτονίας στα παράλια της Μ. Ασιας σχεδόν από τα περισσότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου χωρίς να χρειάζονται κ τίποτα σοβαρές δομές για να βληθουν.
Από καμιά 100αδα σε κάθε νησί κ η δουλειά γινόταν εύκολα.
Οκ η 3ΣΙΓΜΑ δεν λειτουργεί πλέον, αλλά τα σχέδια των συστημάτων κάπου θα υπάρχουν, εταιρίες ιδιωτικές αλλά κ κρατικές υπάρχουν για να κάνουν την δουλειά αλλα κ να βελτιώσουν τις δυνατότητες του συστήματος.
Θέληση υπάρχει;;;

NIKOS

Σιγουρα πρεπει να ενταχθουν στις ΕΔ συστηματα τυπου Harop,Harpy οπως επισης και καποιοι τυποι drones και anti-drones συστηματα,ολα αυτα ειναι μοντερνα οπλικα συστηματα που μπορουν να προσφερουν λυσεις με χαμηλο κοστος γι αυτο αλλωστε ολο και περισοτερες χωρες εντασουν στα οπλοστασια τους τα συστηματα αυτα..

Chris Ain.

Θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε και τα δικά μας iris και Perseas jet σε τέτοιου είδους συστήματα! Αλλα οι δικοί μας οι φωστήρες αφήσανε την αμυντική βιομηχανία και ρήμαξε

NikolakiEfentis

Εύχομαι η εξαγγελία για Ελληνικά drones να υλοποιηθεί και να συμπεριλάβει και τέτοια συστήματα…

Καλησπέρα.
Συγχωρέστε με αν είμαι λίγο προβοκάτορας αλλά θα ήθελε να μου πει κάποιος πώς αντιμετωπίζουμε εμείς (αν μπορούμε) τα ίδια όπλα που έχει στη διάθεση του ο απέναντι;
Για παράδειγμα το παρατήριο στο τάδε νησί (δεν θα ονομάσω) με το ραντάρ του πώς επιβιώνει πέραν του πρώτου μισαώρου εχθροπραξιών όταν επανδρώνεται από ανεκπαίδευτους ναύτες που ο ένας εκπαιδεύει τον επόμενο, 2 αξιωματικούς όχι και με τα οξύτερα αντανακλαστικά ας πούμε και με ένα σκουριασμένο αντιαεροπορικό πολυβόλο, αποθηκευμένο, σκουριασμένο που έχει χρόνια να ρίξει βολή; Θα μπορούσα και άλλα να αναφέρω, με το ζόρι συγκρατούμαι, αλλά αρκεί για να πιάσετε το νόημα.
Το σενάριο δεν είναι και τόσο επιστημονικής φαντασίας. Πώς επιβιώνει κανείς με τα μέσα που διαθέτουμε σήμερα;

Kanenas

Η Ιστορία μας διδάσκει ότι η ποσότητα έχει την δική της ποιότητα. Και στα σίγουρα είναι ένα σοβαρότατο , προς εξέταση, θέμα. Καλές είναι και οι νέες φρεγάτες, καλά είναι και τα αναβαθμισμένα αεροπλάνα αλλά , διάολε, το σχεδόν μηδενικό κόστος τέτοιων λύσεων είναι μαγνήτης. Πως να το κάνουμε!!!!!

evaggelos

ωραιο το harop αλλα το χουν ηδη οι διπλα μηπως πρεπει να παμε σε κατι αλλο? κ μιας κ το χουν μηπως πρεπει να ψαξουμε κ τροπους αντιμετωπισης τους?
υγ. καποια στιγμη θα πρεπει να γινει ενα αρθρο για την ασδεν κ τα μεσα της γιατι μου φαινονται απαρχαιομενα.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

F-36Α Kingsnake, θα μπορούσε να είναι το “αντί του F-35” που ψάχνουν όλοι; Κάνει για την ΠΑ;

 Το F-35 θα ήταν μια εξαιρετική πτητική μηχανή, αόρατη στα εχθρικά ραντάρ, που όμως θα είχε τη δυσκολότερη αποστολή από όλες όσες είχαν ποτέ...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

94
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 April #395

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 December #331

Αγορά

Related News

F-36Α Kingsnake, θα μπορούσε να είναι το “αντί του F-35” που ψάχνουν όλοι; Κάνει για την ΠΑ;

 Το F-35 θα ήταν μια εξαιρετική πτητική μηχανή, αόρατη στα εχθρικά ραντάρ, που όμως θα είχε τη δυσκολότερη αποστολή από όλες όσες είχαν ποτέ...

Δεκαοκτώ μεταγωγικά ελικόπτερα CH-53K αγοράζει το Ισραήλ

Την έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πήρε τελικά το αίτημα αγοράς βαρέων μεταγωγικών ελικοπτέρων Sikorsky CH-53K του Ισραήλ. Η συγκεκριμένη αγορά ήταν υπό συζήτηση...

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά F-16C/D/V

Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...