Ισραηλινά UAV αυτοκτονίας HAROP, ΑΣΔΕΝ στην αντεπίθεση, σε ανυπεράσπιστα μικρασιατικά παράλια

44
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

 

 

Η οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις αγκυλώσεις δεκαετιών που αυτές έχουν, και να λάβει χώρα μια πραγματική επανάσταση στην δομή το δόγμα αλλά και την εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΑΣΔΕΝ.

Σήμερα ο Ελληνικός στρατός στα νησιά του Αιγαίου διατηρεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό μονάδων επιπέδου μεραρχίας  ή ταξιαρχίας  οι οποίες σταθμεύουν σε κύρια νησιά με κύριο σκοπό την άμυνα έναντι πιθανής επιχείρησης κατάληψης εκ μέρους της Τουρκίας στα πρότυπα του Αττίλα στην Κύπρο.

Ναυτική έκδοση Harop

Οι μονάδες αυτές αμύνονται στατικά δεν έχουν καμία δυνατότητα αλληλο-κάλυψης και επέμβασης σε γειτονική απειλούμενη νήσο πράγμα που σημαίνει πως οι δυνάμεις που υπάρχουν σήμερα στην ΑΣΔΕΝ είναι εκ των πραγμάτων διεσπαρμένες και κατακερματισμένες.

Ο λόγος φυσικά είναι πως οι μονάδες αυτές φέρουν εξοπλισμό ικανό να καταφέρουν συντριπτικά πλήγματα στον αντίπαλο σε περίπτωση που λάβει χώρα επιχείρηση κατάληψης εναντίον τους ,παρ όλα αυτά διαθέτουν ελάχιστα συστήματα τα οποία είναι σε θέση να επηρεάζουν την έκβαση των επιχειρήσεων στο Αιγαίο σε επίπεδο θεάτρου επιχειρήσεων.

Η ΙΑΙ παρουσιάζει νέα έκδοση (loitering) του HARPY

Αντιθέτως η ΑΣΔΕΝ αντιμετωπίζεται παραδοσιακά ως “πάρκινγκ” συστημάτων  αμφίβολης επιχειρησιακής αξίας συστημάτων, τα οποία αν και “γεμίζουν” τους όρχους οχημάτων και τις αποθήκες πυρομαχικών, η επιχειρησιακή τους αξία στο σύγχρονο πεδίο της μάχης είναι αμφίβολη δεσμεύοντας υπερ-πολύτιμα στελέχη και πόρους από τις Ε.Δ.

Η πολυπλοκότητα και το μέγεθος της απειλής από τα ανατολικά, ειδικά των τουρκικών UAV μπορεί να γίνει κατανοητή  από τα κατεπείγον αίτημα της Σαουδικής Αραβίας για παραχώρηση μιας ελληνικής συστοιχίας Patriot για να προστατευθούν οι πετρελαιοπηγές από τις επιθέσεις πάφθηνων αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικών UAV που χρησιμοποιεί η Υεμένη για να πλήξει στόχους στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας.

Η Ινδία θέλει κι άλλα drones «καμικάζι» (βίντεο)

Στην περίπτωση δε της Τουρκικής απειλής έναντι της ΑΣΔΕΝ τα τουρκικά UAV αποδεσμεύουν εναέρια μέσα κρούσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας που θα χρησιμοποιηθούν αλλού, ενώ είναι δεδομένος ο κίνδυνος κορεσμού της αεράμυνας μιας ΑΔΤΕ από τουρκικά UAV την ίδια στιγμή που πρέπει να θεωρούμε βέβαιο τον αερο-ναυτικο αποκλεισμό της απειλούμενης νήσου τόσο από την ΤHK όσο και από το τουρκικό ναυτικό αλλά και από τις συστοιχίες S-400 που θα απαγορεύσουν την πρόσβαση στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η κατάσταση θα μπορούσε ίσως να αντιστραφεί με την προμήθεια συστημάτων που θα προωθηθούν στην ΑΣΔΕΝ και θα μπορούν να επηρεάσουν όχι την άμυνα της απειλούμενης νήσου, αλλά το θέατρο των επιχειρήσεων ως σύνολο.  Ο κατάλογος τέτοιων συστημάτων μπορεί να περιλάβει MLRS, μικρές και ευέλικτες συστοιχίες Spike NLOS,  πυρά πυροβολικού με έξυπνα πυρομαχικά και άλλα πολλά που το κάθε ένα χρειάζεται να τους αφιερωθεί ο χώρος ενός ξεχωριστού άρθρου για να αναλυθεί ο ρόλος τους.

Δημόσια επίδειξη των νέων πυραύλων Spike NLOS του Αζερμπαϊτζάν

Κανένα όμως από τα προαναφερθέντα δεν έχουν ούτε την ακτίνα δράσης, ούτε την φονικότητα ούτε την επιβιωσιμότητα που έχουν τα ισραηλινά UAV αυτοκτονίας Harop, η προμήθεια των οποίων θα μετέτρεπε το Αιγαίο σε Mare Nostrum.

Πρόκειται για ένα  σύστημα UAV το οποίο εκτελεί μεταξύ άλλων και αποστολές SEAD με αυτονομία 6 ώρες και εμβέλεια τα 1000 χλμ. Μιλάμε στην ουσία για πυραύλους Harm (χωρίς βέβαια το πλεονέκτημα της ταχύτητας στην πρόσκτηση στόχου καθώς έχουν ταχύτητα κοντά τα 200 χλμ/ώρα), αισθητήρες για ηλεκτρο-οπτική και IR αναγνώριση δυνατότητα αναγνώρισης της υπογραφής των αντιπάλων ρανταρ μέσω  Anti Radar Homin (ΑRH) ενώ υπάρχει η δυνατότητα όταν χάνουν τον εγκλωβισμό να επιστρέψουν σε mode περιπολίας.
https://www.ptisidiastima.com/us-army-eyes-israeli-made-loitering-munition/
Φυσικά εκτός του Harop θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στην προμήθεια Mini Harpy  που έχει υπο ανάπτυξη αυτή την στιγμή η IAI τα οποία έχουν μικρότερη εμβέλεια και διάρκεια περιπολίας από τα HAROP ( 200 χλμ , 2 ώρες) αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγαλύτερους αριθμούς από τα HAROP εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερο κορεσμό της εχθρικής αεράμυνας τόσο της Τουρκικής Αεροπορίας όσο και του Τουρκικού Ναυτικού.
Συστήματα σαν αυτά στην ΑΣΔΕΝ θα  επέτρεπαν την δυνατότητα πρώτου πλήγματος των μικρασιατικών παραλίων χωρίς καν να σηκωθούν τα Mirage μεταφέροντας τους υπερ-πολύτιμους scalp  ή τα F-16 με τους ( σκανδαλωδώς λίγους) HARM. Η Τουρκική αεράμυνα θα αναγκαζόταν να γίνει πολυστρωματική σπαταλώντας πόρους και υπερ-πολύτιμους πυραύλους σε UAV αυτοκτονίας πάντα υπό την κίνδυνο της καταστροφής των κέντρων διευθύνσεων βολής και των ραντάρ τους.
www.ptisidiastima.com/sead-drone-taiwan/
Το Τουρκικό Ναυτικό στην ουσία  θα πρέπει να είναι τυφλό εφόσον οποιαδήποτε εκπομπή ραντάρ θα σήμαινε σίγουρη καταστροφή από ένα από τα εκατοντάδες UAV αυτοκτονίας που θα πετούσαν στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Ταϊβάν που αντιμετωπίζει σχεδόν το ίδιο πρόβλημα κορεσμού της άμυνας της από έναν αντίπαλο που υπερτερεί αριθμητικά τον Αύγουστο που μας πέρασε η  παρουσίασε αντίστοιχο σύστημα με το Ισραηλινό με την ονομασία Jian Hsiang.
Ως κατακλείδα θα ξαναπούμε πως στον τομέα της ΑΣΔΕΝ θα πρέπει να σταματήσουμε να αμυνόμαστε στατικά.  Η ΑΣΔΕΝ θα πρέπει να αποκτήσει τα μέσα εκείνα που θα καταστήσουν τα νησιά μας από απόρθητα φρούρια σε αβύθιστα αεροπλανοφόρα απελευθερώνοντας πόρους από το Π.Ν και την Π.Α να δράσουν εκεί που θα γίνει το μεγάλο ξεκαθάρισμα…στην Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο. 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

44
Leave a Reply

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
25 Comment threads
19 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
31 Comment authors
evaggelosΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣΚανέναςNikolakiEfentisΑΝΤΩΝΙΟΣ Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
σκύλος
Guest
σκύλος

“επιπέδου μεραρχίας ή ταξιαρχίας”
Στα χαρτιά γιατί η επάνδρώση είναι άλλου επιπέδου…

Xmm
Guest
Xmm

Η τεχνολογία τέτοιων συστημάτων αφορά κυριως στους αισθητήρες κ το λογισμικό. Ο πρώτος που θα τα χρησιμοποιήσει μαζικά (εκατοντάδες στον αέρα) θα έχει συντριπτικό πλεονέκτημα. Φανταστείτε τα σαν ιπτάμενες αυτονομες ναρκες. Μπορούν να απαγορεύσουν μια περιοχή. Αλλά θέλει software κ μίξη δεδομένων αισθητήρων. Θέλουμε να επενδύσουμε;

CKfurious
Guest
CKFURIOUS

Εξαιρετικό άρθρο

Λύσεις υπάρχουν άμα υπάρχει θέληση Ακόμα και για περιορισμένα budget!

Θέληση δεν βλέπω

Αλήθεια μια Belh#raπως θα αντιδρούσε σε μια επίθεση από Μερικά τέτοια???

Κοστίζουν Μερικά χιλιάρικα το ένα ενώ ο ένας aster 2/3 mil

Τα ίδια και με τα PATRIOT
Δεν χρησιμοποιείς βλήματα του 1+MIL για να αντιμετωπίσεις τέτοια

Δεν σχεδιάστηκε για τέτοιου είδους καταστάσεις

Και σε πιο γενική θεώρηση:

Αποτροπή δεν εξασφαλίζεται μονο με προετοιμασία για αμυντικό αγώνα

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
Guest
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ

σε αυτα που λεει το αρθρο συμφωνω ..αλλα τα συγκεκριμενα οπλα ειναι για συγκεκριμενους στοχους εστω αν πουμε οτι εχεις και 100 ανα κυμα ….πολυ απλα ειναι αργα και 1-2 πυροβολα απλα θα κανουν ασκηση σκοποβολης …δεν εχουν σχεδον καμια τυχη ….πολυ απλα ειναι σαν αντιπερισπασμος και προφανος θα πρεπει να συνχρονιστει η επιθεση ταυτοχρονα με αλλα πολυ ποιο γρηγορα και βαρια οπλα …..αυτα απο μονα τους μονο σε τιποτα αφυλακτες κεραιες μπορουν να φερουν πληγμα …η να εκτοξευτουν απο παρα πολυ κοντα …

CKfurious
Guest
CKfurious

Με πυροβόλο μάλλον εξαιρετικά δύσκολο η εξαιρετικά τυχερό να καταρριφθούν!
Έχουν χαμηλό RCS,IR οπτικό και ακουστικό ίχνος οποτε δύσκολα εντοπίζονται και πετάνε στα15000ft= 5km εκτος ακτίνας πυροβόλων
https://www.iai.co.il/p/harop

Δύσκολο και γιαSTINGER επίσης!

Επίσης στη τελική φάση πλήγματος ακολουθούν τροχιά που τα κάνει δύσκολα να εντοπισθούν απόRADAR η να πληγούν από τα πυροβόλα

Μπορεί το πυροβόλο να πλήξει στόχο που του έρχεται κατακόρυφα απάνω του?

Είναι εξαιρετικά χρήσιμο όπλο
Τόσο που το έχουν ήδη αποκτήσει οι γείτονες
Αντιλαμβάνεστε πως συστήματα όπως τα sa8b/tor έχουν μικρές πιθανότητες επιβίωσης απέναντι σε τέτοια συστήματα!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
Guest
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ

υπαρχουν πυροβολα με εμβελεια πολυ μεγαλυτερη απο τα 5χλμ …και πυρομαχικα διασπορας …οποτε καταλαβαινεις οτι δεν ισχυουν αυτα που λες …
αν μιλαμε και για πλοια ειδικα το εμπρος 76αρι σπαει πλακα με αυτα …..και δεν παμε καν σε φαλαξ κλπ….αυτα ειναι οπλα για δικτυα ..χαμηλης η καθολου προστασιας …π.χ. κεραιες τηλεφωνιας για διακοπη επικοικωνιων ιντερνετ τηλεορασης κλπ ..η’ αναμεταδοτες ρανταρ …ΔΕΝ ειναι για στρατιωτικους στοχους ..δεν εχουν τυχη ουτε κατα 100αδα ..που δεν νομιζω να κοστιζει και λιγα χρηματα ….

CKfurious
Guest
CKFURIOUS

Γράφω για 15000ft = 5km υψόμετρο ! Μην τα μπλέκεις με την εμβέλεια

Σου ξαναγράφω πως είναι πολύ μικρός στόχος για να εντοπιστεί αλλα και γ
εγκλωβιστεί!

Πως θα κάνουν βολή τα πυροβόλο?με το μάτι που δεν φαίνεται?

Σου ξαναγράφω επίσης πως πλήττει στόχους κατακόρυφα

Μπορεί το phalanx η οποιοδήποτε άλλο όπλο να βάλει σε 90deg???
δες το
https://www.youtube.com/watch?v=cAV0FcHthAc
https://www.youtube.com/watch?v=uUfpA9YAgWM

Κεραίες κινητής πλήξανε ιισραηλινοί μήπως??

δεν νομίζω!!!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ
Guest
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ

αυτα που γραφεις τα σκεφτεσαι? …εισαι σοβαρος …?… πρωτα πρωτα μιλαμε για οπλα αυτοκτονιας …πρεπει να πεσουν πανω στον στοχο …δεν χτυπανε απο υψος….μετα υπαρχουν παμπολα πυροβολα με πανω απο 15.000 ποδια εμβελεια …και πυρομαχικα διασπορας ,,οπου μιλαμε για κωνο που σχηματιζουν οχι γραμμη…αρα ευρυ φασμα μοιρων …μετα δεν υπαρχει πουθενα μονο ενα ….συνηθως μπορουν να καλυψουν 360 μοιρες ..αντε να πουμε κατω απο 90 οπως λες …το διπλα πυροβολο απο αυτο που ειναι στοχος δεν θα ειναι 90 σιγουρα ..αρα μιλαμε για αλληλοκαλυψη ….και τελος δειχνεις την καταστροφη ενος μη ενεργου παντσιρ απο πυραυλο …τι σημαινει αυτο ..σας ειπε… Read more »

Xmm
Guest
Xmm

Δήλαδη οι κεραιες των στρατιωτικών ραντάρ η τα συνεργεία επισκευής αεροδρομίων είναι τίποτα σκληροί στόχοι; αν δεν βλέπεις κ δεν ακούς τι να τα κάνεις τα πυρομαχικά;

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

“Αλήθεια μια Belh#raπως θα αντιδρούσε σε μια επίθεση από Μερικά τέτοια???”

Πως θα ειναι εξοπλισμένη η Belhara? Αν ειναι στην γαλλικη διαμορφωση, θα αναχαιτησει μερικά και μετα θα μεινει ξεβράκωτη.

Αν τώρα φέρει ομως ενα Millenium gun (που εχει fuze ammo) μπορει να ριξει οτι εισερχόμενο ιχνος χαμήλης αξίας ομορφα και φτηνα, και να κρατησει τα βληματα του RAM στο ακέραιο για υψηλοτερης αξίας απειλες (antiship missiles)

CKfurious
Guest
CKfurious

Τώρα που το σκέφτομαι:

Το HAROP μπορεί να κατευθυνθεί και με man in the loop

Το milenium η το phalanx έχουν συγκεκριμένο τόξο βολής

Εάν είναι στη πρύμνη δεν μπορούν να πλήξουν στόχο που έρχεται από μπροστά

Οποτε τους το ρίχνεις στη γέφυρα και game over
Δες το βιντεάκι στο πρηγούμενο σχόλιο
Κτυπάει ελισσόμενο ναυτικό στόχο

και λόγο μικρού κινητήρα το IR θα είναι μικρό,δεν εκπέμπει, οποτε δύσκολος στόχος και για το ram!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Guest
ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Η Μπελ θα πήγαινε απάτη από μια συνδυασμένη επίθεση από μερικά τέτοια drone’s που κοστίζουν κλάσμα από ότι μια Μπελ! Επιτέλους πρέπει να παρατήσουμε πανάκριβες λύσεις τέτοια drone’s χρειαζόμαστε πυραύλους εξαιτίας Άμυνας nsm που είναι και εδάφους εδάφους! Και τις τορπιλες ρεειιι

Aris
Member
Noble Member
Aris

Ας ελπίσουμε ο νέος αρχηγός να φροντίσει για αυτό…

stepa
Guest

Μας προλαβαν οι “αλλοι”…..τροπους αντιμετωπισης πρεπει να βρουμε και αφηστε τα “ανυπερασπιστα” Μικρασιατικα παραλια….

gdmast
Guest
gdmast

Αυτός που προτείνεται, επιθετικός τρόπος αντιμετώπισης είναι.

stepa
Guest

Υπο την προυποθεση αναληψης στρατιωτικης πρωτοβουλιας απο εμας, ισως εχει καποια τυχη το σεναριο αυτο……πιστευετε ομως σε κατι τετοιο?Ο εντοπισμος κυριως και η ηλεκτρονικη καταστολη θα επρεπε να μας απασχολει περισσοτερο.Η αγορα μερικων συστηματων τυπου Harop σε αυτη την φαση ειναι πλεονασμος οταν τα αποθεματα κυριων οπλων που θα κανουν την διαφορα βρισκονται εκει που βρισκονται…..

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Αυτήν την στρατηγική σχέση με το Ισραήλ να δούμε πότε θα κεφαλαιοποιήσουμε.
Μέχρι τώρα μόνο πέρα δώθε είμαστε.

Alexandros
Member
Noble Member
Alexandros

Spice, AH-64, drones, βλήματα για τα τάνκς, αντιαρματικά, ραντάρ στην Κρήτη και τι δεν έχουμε ακούσει

Dionysis
Guest
Dennis

Εξαιρετική η αναφορά στα Harop, αλλά δεν μπορείς να κάνεις πολλά με αυτά γιατί δεν τα παράγεις. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος αυτά χρησιμοποιούνται σαν σμήνη (βέβαια και για αναγνώριση από ότι λέει η ΙΑΙ) για καταστολή αεράμυνας αλλά και για άλλους στόχους (κουβαλάει 23kg εκρηκτικά). Και η Τουρκία μάλιστα είχε αγοράσει Harop αλλά και Harpy πριν τα Harop και είχε μπει σε συνομιλίες με την εταιρία και την Ισραηλινή κυβέρνηση για κατασκευή με άδεια γιατί κατάλαβε ότι αν δεν τα παράγεις σε μαζικούς αριθμούς δεν έχουν αξία, είναι προτιμότερο να έχεις άλλα drone σαν αυτά που κατασκευάζει τώρα. Πιο… Read more »

Ccg
Guest
Ccg

Εκτός από τα Harop θα έπρεπε να δούμε και συστήματα hero, spike nlos και ρουκέτες extra που βάλλονται από ταχύπλοα σκάφη αλλά και τόσες άλλες καινοτόμες λύσεις που προσφέρει η Ισραηλινή βιομηχανία. Αλήθεια εκείνο το αφιέρωμα στα ισραηλινά συστήματα για το στρατό ξηράς ακόμα το περιμενουμε…

Ccg
Guest
Ccg

Ωχ…δύο φορές το ίδιο σχόλιο από κεκτημένη ταχύτητα…γκάφα

Ccg
Guest
Ccg

Εκτός από τα Harop θα έπρεπε να δούμε και άλλες καινοτόμες λύσεις που προσφέρει η Ισραηλινή βιομηχανία και δρουν σαν πολλαπλασιαστές δύναμης όπως είναι τα Hero, spike nlos, ρουκέτες extra που βάλλονται από ταχύπλοα και πολλά ακόμα. Αλήθεια το τρίτο μέρος του αφιερωματος στα ισραηλινά όπλα, εκείνο για το στρατό ξηράς, ακόμα το περιμενουμε…

flashg
Guest
flashg

Το μοντέλο θα έπρεπε να είναι σαν το Σουηδικό με ταχύπλοα εξοπλισμένα με πυραύλους spike ή spear και πυροβολο m230lf. Επίσης εξοπλισμένα με όλμους ορισμένα από αυτά των 120χιλ. Είχατε παλαιότερα ένα άρθρο για τέτοιες ομάδες μάχης. Επίσης εκσυγχρωνισμός του πυροβολικού γιατί υπολοιπόμαστε πολύ του αντίστοιχου Τουρκικού κυρίως σε ακτίνα δράσης. Επίσης ρόλο θα παίξουν και οι μετανάστες στην σύγκρουση αφού η Τουρκία θα μεταφέρει πριν την σύγκρουση τζιχαντιστές στα νησιά μας. Γι αυτό τα κέντρα υποδοχής θα έπρεπε να είχανε γίνει σε μη κατοικημένα νησιά.

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Και δεν είναι μόνο αυτό… Σκεφτείτε λίγο αν είχαμε τέτοια συστήματα στα Ίμια…

Μια κανονιοφόρος με δυο φορείς από 8-10 συστήματα μικτών δυνατοτήτων επιτηρεί βραχονησίδες με ταυτόχρονη δυνατότητα να προσβάλλει τυχόν αποβιβαζομενες ομάδες Καταδρομών…

Tango Alpha
Guest
Tango Alpha

Τι μας εμπόδισε να ανακτήσουμε τα Ίμια με τα συστήματα που είχαμε τότε κι ακόμα καλύτερα να είχαμε στείλει εγκαίρως σοβαρό (δύσκολο στις ένοπλες δυνάμεις παρελάσεων που έχουμε) απόσπασμα αντί να ψάχνει για μπαταρίες;

Το θέμα δεν είναι τι έχεις αλλά πως το χρησιμοποιείς!

Mageiras
Member
Famed Member
Mageiras

Καταρχάς να επισημάνω ότι αναφέρομαι στα Hero και όχι στα Harpy.
Τωρα για εμένα προσωπικά δεν πρέπει να έχει υπάρξει χειρότερη απόφαση από την αποστολή ΟΥΚαδων (από τους καλυτερα εκπαιδευμένους σου μαχητές) σαν πρόβατα επί σφαγή πάνω στην βραχονησίδα χωρίς καμία δυνατότητα κάλυψης, εκτεθειμένους σε κάθε είδους πυρ…
Με τέτοια συστήματα κάνεις άρνηση περιοχής εφόσον δεν θες να κλιμακωσεις εκτοξευοντας χαρπουν κι εξοσετ. Επίσης επειδή δρουν και ως συστήματα επιτήρησης αποφευγεις να κατακερματισεις τις δυνάμεις σου βάζοντας φρουρές σε κάθε βράχο.
Τέλος ίσως οι Βλαχακης, Γιαλοψος, Καραθανασης να ζούσαν σήμερα…

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Σωστός!

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

πολύ καλό άρθρο!!! Πραγματικά υστερούμε στο θέμα, το δόγμα πρέπει να αλλάξει ειδικά στα νησιά.

SAAB
Guest

Πολύ ωραίο θέμα. Η ικανότητα του στρατού ξηράς να αμύνεται και να επιτίθεται σε στεριά, θάλασσα και αέρα είναι μεγάλη υπόθεση. Στον πόλεμο, δική σου είναι η γης που πατάει ανθρώπινο πόδι.
Τα harop είναι υπεπολύτιμα και θα βοηθήσουν τα μέγιστα. Οι ικανότητές του το κάνουν ένα από τα πιο αξιόλογα επιθετικά UAV.
Όσον αφορά το πρόβλημα του κορεσμού από τα UAV χρειαζόμαστε και “αμυντικογενείς” λύσεις.
MSHORAD, BAMSE, RBS 70 NG της SAAB.
Ένας πολύ καλός συνδυασμός είναι RADAR Giraffe ELSS (SAAB) που είναι κατασκευασμένο ειδικά για τα UAV μαζί με το C2 (SAAB) να εκσυγχρονίσουν τα ARTEMIS-30.

blackpeteg
Member
Trusted Member
blackpeteg

Ας αρχίσουμε να δουλεύουμε με λύσεις χαμηλού κόστους όπως το HAROP, και συστήματα Η/Π και παρεμβολών (τεχνογνωσία υπάρχει στην Ελλάδα και αρκετή μάλιστα…) και θα δούμε τι θα δουλέψει τελικά σε ένα επιχειρούμενο ναυτικό αποκλεισμό των απέναντι.
Μην ξεχνάμε το drone που κατέβασαν οι Ιρανοί με τα ρώσικα συστήματα του ’80 και τα λοιπά LL.
Απλές πατέντες έχουν δουλέψει έναντι πολύ πιο σοφιστικέ στρατών από τον Τουρκικό.

Anios
Guest
Anios

Σαφώς και πρέπει να αναπτύξουμε και τέτοιο οπλοστάσιο, άλλωστε αποτελεί κομμάτι της νέας εποχής. Συν τοις άλλοις, ο έως τώρα δισταγμός των απέναντι δεν οφείλεται μόνο στην υφιστάμενη ισχυρή μας άμυνα, αλλά και στη δυνατότητα αρκετά επώδυνων εκδικητικών ενεργειών, που θα πλήξουν το κύρος των ΕΔ τους, και κατ’ επέκταση την πολιτική σταθερότητά τους. Ενώ πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε εντονότερα τις εξοπλιστικές επιλογές που προσφέρει το Ισραήλ, σε μια μεγάλη γκάμα, καθώς, και τεχνολογία διαθέτουν αυτοί, και ευελιξία (π.χ. εκσυγχρονισμός Apache) και νομίζω και προσιτές τιμές.

MPAMPIS
Member
Noble Member
MPAMPIS

Ωραίο άρθρο…..
Μόνον ενα σχόλιο τα ανυπεράσπιστα μικρασιάτικα παραλια στα οποία θα πρεπει να αντεπιτεθεί η ΑΣΔΕΝ θα ειναι πιθανότατα το Κας απέναντι απο το Καστελλόριζο…..

Sijo
Guest
Sijo

Αμυντικό δόγμα και πάλι αμυντικό δόγμα και άντε πάλι σχεδιασμός αποτροπής και ούτω κάθε εξής. Η εικόνα που μεταφέρεται απέναντι και δημιουργείται η πεποίθηση, ότι θα μας παίζουνε μονοτερμα είναι εξοργιστικη.
Το θέμα είναι να παιχτεί βόλεϊ, έτσι μπραβο, να ξέρει ο άλλος ότι θα ματώνει και το δικό του το τερέν.

consigliere_
Guest
consigliere_

οι διπλα εχουν τετοια.. Το θεμα με τα νησια ειναι οτι δεν μπορουν να κανουν αμυνα και επιθεση ταυτοχρονα ,οποτε η στατικη τους αμυνα σε περιορισμενο χωρο μαλιστα, πρεπει να ειναι πολυστρωματικη,με ατελειωτα κωλυματα,παγιδες-ναρκες στα οδικα δικτυα,φατνωματα,καμερες θερμικες κ κινησης περιμετρικα του νησιου,σε καθε στρατιωτη διοπτρες νυχτερινης ορασης,ομοιωματα συστηματων,συστηματα Η/Π, σωστη αποκρυψη/παραλλαγη,οχυρωμενες θεσεις κλπ. Αν αποφασισουν ντου δεν θα πανε σε ενα νησι αλλα θα κανουν ταυτοχρονο πεσιμο σε πολλα, ταυτοχρονα απο θαλασσα με φουσκωτα ισως κ απο αερα με αλεξιπτωτα,νυχτα ,υπο μπαραζ πυροβολικου και live εικονα απο δορυφορο,μεα, για εκκαθαριση,καταληψη και ισως δημιουργια προγεφυρωματος και επειδη εχουν στειλει σιγουρα… Read more »

Eman202
Guest
Eman202

Η ίδια δουλειά θα μπορούσε να γίνει κ με μικρές τροποποιήσεις κ προσθήκες στε συστήματα που ήδη υπάρχουν κ ήταν κ ελληνικής κατασκευής. Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις κάτι που σχεδον έχεις κ με ελάχιστα λεφτά μπορείς να παράξεις. Ιπτάμενοι στόχοι σαν αυτούς της 3ΣΙΓΜΑ με την προσθήκη πολεμικής κεφαλής κ ενός συστήματος παρεμβολων(γιατί όχι κάτι αντίστοιχο αυτού που είχε αναπτυχθεί από την Π. Α κ είχε δοκιμαστεί με απόλυτη επιτυχία στα Α-7)θα μπορούσαν με ελάχιστο κόστος να κάνουν τρομερή δουλειά τόσο για κορεσμό της τουρκικής αεράμυνας όσο κ για χτυπήματα σε σταθερές δομές. Οι δύο εκδόσεις που έβγαζε η… Read more »

Nikoss
Guest
Nikos

Σιγουρα πρεπει να ενταχθουν στις ΕΔ συστηματα τυπου Harop,Harpy οπως επισης και καποιοι τυποι drones και anti-drones συστηματα,ολα αυτα ειναι μοντερνα οπλικα συστηματα που μπορουν να προσφερουν λυσεις με χαμηλο κοστος γι αυτο αλλωστε ολο και περισοτερες χωρες εντασουν στα οπλοστασια τους τα συστηματα αυτα..

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε και τα δικά μας iris και Perseas jet σε τέτοιου είδους συστήματα! Αλλα οι δικοί μας οι φωστήρες αφήσανε την αμυντική βιομηχανία και ρήμαξε

Spirit
Guest
Spirit

Με τι τεχνογνωσία θα γίνει κάτι τέτοιο;
Εδώ δεν μπορούν να γίνουν απλούστερα πράγματα.

Eman202
Guest
Eman202

Σαυτα τα δύο συστήματα αναφέρθηκα στο ποστ που έκανα. Δικά μας σχέδια τόσο των φορέων όσο κ του συστήματος παρεμβολών. Χαμηλό κόστος παραγωγής. Εύκολη χρήση από οποιοδήποτε σημείο των νησιών αλλά κ με λίγες μετασκευές κναπο μονάδες του Π.Ν. Δύσκολα μπορούν να αναχαιτιστουν λόγω της δυνατότητας πλεύσης σε πάρα πολύ χαμηλό ύψος (10m) με μεγάλη ταχύτητα. Δημιουργία κατασκευαστικού έργου για τις εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή τους κ την περαιτέρω ανάπτυξη τους. Δημιουργία θέσεων εργασίας κ γιατί όχι δημιουργία κερδών από πωλήσεις κ τέτοιου είδους συστήματα ήδη έχουν αποδείξει την αξία τους κ υπάρχει ζήτηση. Ένα τέτοιο σύστημα θα… Read more »

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Εύχομαι η εξαγγελία για Ελληνικά drones να υλοποιηθεί και να συμπεριλάβει και τέτοια συστήματα…

kub
Guest
kub

Καλησπέρα. Συγχωρέστε με αν είμαι λίγο προβοκάτορας αλλά θα ήθελε να μου πει κάποιος πώς αντιμετωπίζουμε εμείς (αν μπορούμε) τα ίδια όπλα που έχει στη διάθεση του ο απέναντι; Για παράδειγμα το παρατήριο στο τάδε νησί (δεν θα ονομάσω) με το ραντάρ του πώς επιβιώνει πέραν του πρώτου μισαώρου εχθροπραξιών όταν επανδρώνεται από ανεκπαίδευτους ναύτες που ο ένας εκπαιδεύει τον επόμενο, 2 αξιωματικούς όχι και με τα οξύτερα αντανακλαστικά ας πούμε και με ένα σκουριασμένο αντιαεροπορικό πολυβόλο, αποθηκευμένο, σκουριασμένο που έχει χρόνια να ρίξει βολή; Θα μπορούσα και άλλα να αναφέρω, με το ζόρι συγκρατούμαι, αλλά αρκεί για να πιάσετε… Read more »

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Αγαπητέ προσωπικά σας πιστεύω. Φαντάζομαι δε πως οι βολές κατά UAV θέλουν κι αυτές συγκεκριμένη εκπαίδευση…

Η απάντηση για το ραντάρ είναι πως λίγο μετά την μετάβαση του ορίου από ένταση στη σύρραξη, απλά δεν επιβιώνει.

Κανένας
Guest
Κανένας

Η Ιστορία μας διδάσκει ότι η ποσότητα έχει την δική της ποιότητα. Και στα σίγουρα είναι ένα σοβαρότατο , προς εξέταση, θέμα. Καλές είναι και οι νέες φρεγάτες, καλά είναι και τα αναβαθμισμένα αεροπλάνα αλλά , διάολε, το σχεδόν μηδενικό κόστος τέτοιων λύσεων είναι μαγνήτης. Πως να το κάνουμε!!!!!

evaggelos
Member
Noble Member
evaggelos

ωραιο το harop αλλα το χουν ηδη οι διπλα μηπως πρεπει να παμε σε κατι αλλο? κ μιας κ το χουν μηπως πρεπει να ψαξουμε κ τροπους αντιμετωπισης τους?
υγ. καποια στιγμη θα πρεπει να γινει ενα αρθρο για την ασδεν κ τα μεσα της γιατι μου φαινονται απαρχαιομενα.