- Advertisement -

Είναι τελικά τα τεθωρακισμένα “τροφή” για τα drones;

- Advertisement -

Οι εικόνες των τελευταίων ημερών από τις συγκρούσεις στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχουν κάνει πολλούς σε Ανατολή και Δύση να ανασηκώνουν τους ώμους με δυσπιστία έναντι της αποτελεσματικότητας των χερσαίων δυνάμεων σε ένα περιβάλλον με οπλισμένα Μη-Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ ή drones).

To Aζερμπαϊτζάν έχει κατορθώσει να κερδίσει τον πόλεμο των εντυπώσεων πείθοντας το ευρύ κοινό πως κυριαρχεί στον αέρα χωρίς να διαθέτει αεροπορία*. Ο στόλος των ΜΕΑ του σφυροκοπά αλύπητα τα αρμενικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα, μέσα πυρός, συγκεντρώσεις στρατιωτών και φορτηγά διοικητικής μέριμνας, και τα TB-2 Bayraktar “κερδίζουν πόντους” στο επικοινωνιακό επίπεδο ως μια εναλλακτική αεροπορία.

Ήδη αναλυτές του πληκτρολογίου έχουν οδηγηθεί σε συμπεράσματα πως το μέλλον ανήκει στα οικονομικά στην απόκτηση, λειτουργία και ευκολη χρήση Μη-Επανδρωμένα Αεροσκάφη μάχης που με τόση ευκολία “σάρωσαν” το πεδίο της μάχης με κλάσμα μόνο του κόστους απόκτησης ενός μαχητικού αεροσκάφους και της εκπαίδευσης του ιπταμένου του. Οι φουσκωμένες και σε μεγάλο βαθμό παραπλανητικές για λόγους προπαγάνδας ανακοινώσεις απωλειών -και από τις δύο πλευρές, ας είμαστε δίκαιοι- συνέτειναν για πολλοστή φορά στο να καταλήξουν πολλοί στο συμπέρασμα ότι τα σύγχρονα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα δεν έχουν ελπίδα επιβίωσης στο μελλοντικό πεδίο μάχης και πως οι σύγχρονοι στρατοί οφείλουν να επενδύσουν στη νέα τεχνολογία των drones.

Η πραγματικότητα, φυσκικά είναι πολύ διαφορετική. Η μέρα που τα τεθωρακισμένα θα καταστούν ξεπερασμένα ίσως έρθει αλλά η μέρα αυτή δεν έφτασε, όχι ακόμα κι όχι χάρη αποκλειστικά στο πεδίο μάχης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Οι ιδιαιτερότητες της σύγκρουσης, όπου δύο αντίπαλες χώρες χρησιμοποιούν μέρος των δυνάμεών τους, οι ιδιαιτερότητες του πεδίου της μάχης, ενός ημιορεινού υψιπέδου χωρίς κάποια φυσική κάλυψη και κυρίως, η χρήση επιστρατευμένων στρατιωτών, με μικρή και ελλιπή εκπαίδευση οδηγεί σε τραγικά λάθη τακτικής που δεν συγχωρούνται κι έχουν στοιχίσει σε ζωές και υλικό ένθεν κακείθεν. Αν μπορούσαμε να συνοψίσουμε τους λόγους των τόσων απωλειών που μαρτυρούνται (με κάποια υπερβολή) στα βίντεο είναι: έδαφος-εκπαίδευση-τακτικές. Σε αυτά θα προσθέσουμε και την ανθρώπινη τάση προς την υπερβολή. Η εμφάνιση ενός νέου, σύγχρονης τεχνολογίας όπλου, όπως είναι τα σχετικά φθηνά drones, τείνει στη συνείδηση των πολλών να θεωρηθεί πως εκτοπίζει τα όπλα παλιάς τεχνολογίας καθιστώντας τα αυτόματα παρωχημένα.

Ξεκινώντας με τη μάχη των αριθμών, παρατηρούμε αμέσως το μέγεθος της υπερβολής: σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από την έναρξη των συγκρούσεων, οι Αρμένιοι έχουν απωλέσει 130 και οι Αζέροι 137 τεθωρακισμένα οχήματα κάθε τύπου μέσα σε 10 μέρες συγκρούσεων. Αν σκεφτούμε πως το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει ένα γενικό σύνολο 500-600 άρματα μάχης και η Αρμενία γύρω στα 110 καθώς και 600-800 τεθωρακισμένα κάθε είδους το πρώτο και 400 αντίστοιχα, οι αριθμοί που ανακοινώνονται βρίθουν υπερβολής για μια σύγκρουση που περιορίζεται σε έναν χώρο λίγο μεγαλύτερο της Αττικής με περιορισμένη συμμετοχή δυνάμεων και από τις δύο πλευρές.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι πως από μια πιο προσεκτική παρατήρηση των βίντεο που αφειδώς μας “βομβαρδίζουν” τις τελευταίες μέρες είναι πως τα οχήματα δεν καταστρέφονται αποκλειστικά από επιθέσεις drones αλλά και από πιο συμβατικά μέσα, όπως αντιαρματικούς πυραύλους, αντιαρματικές νάρκες, υλικά που δεν είναι ούτε πρωτοεμφανιζόμενα ούτε στην ακμή της τεχνολογίας. Μια συνολική εικόνα των απωλειών σε άψυχο υλικό δίνει η νοτιοαφρικανική μελέτη εδώ.

Το τρίτο στοιχείο που παρατηρεί κανείς είναι πως οι περισσότερες από τις απώλειες των οχημάτων θα μπορούσαν πιθανώς να έχουν αποφευχθεί με καλύτερη και πιο επιμελημένη παραλλαγή και απόκρυψη των οχημάτων καθώς και καλύτερη τακτική χρήση του υλικού. Ο παράγοντας “εκπαίδευση” τίθεται επιτακτικά, βλέποντας οχήματα που επί μέρες στοχοποιούνται κατά κύριο λόγο από τον αέρα να μην έχουν κάλυψη με ένα δίχτυ παραλλαγής ή κάποια άλλη μέθοδο απόκρυψης. Το γεγονός είναι πιο εμφανές από το ότι οι δύο χώρες είναι συγκρίσιμες στρατιωτικά παρατάσσοντας κατά κύριο λόγο πολεμικό υλικό παλιάς σοβιετικής προέλευσης ενώ στις πλείστες των περιπτώσεων οι στρατιώτες θητείας δεν δείχνουν ιδιαίτερη σπουδή για ορθή διασπορά, κίνηση και κάλυψη του υλικού τους. Και οι δύο χώρες παρατάσσουν σύγχρονα συστήματα, όπως το άρμα μάχης Τ-90, αλλά χωρίς ορθή εκπαίδευση του προσωπικού και το πιο σύγχρονο μηχάνημα είναι υποψήφιο για σκραπ και για πρωταγωνιστικό ρόλο στα εν λόγω βίντεο.

Σαν επιπλέον στοιχείο -ελαφρυντικό ίσως της θέσης και των δύο- είναι πως το τοπίο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι εξαιρετικά αναπεπταμένο και γυμνό από βλάστηση ή άλλη φυσική κάλυψη που να μπορούν οι δυνάμεις που επιχειρούν εκεί να προστατευθούν. Σαν αποτέλεσμα βλέπουμε τις δύο πλευρές να επιδίδονται σε εκσκαφή χαρακωμάτων και ορυγμάτων που προσφέρουν κάποια προστασία από οπτική παρατήρηση και πυρά από το έδαφος αλλά εκθέτουν παντελώς το υλικό και το προσωπικό στην από αέρος παρατήρηση και προσβολή. Το τελευταίο στοιχείο, η έλλειψη φυσικής κάλυψης, θα μπορούσε ως ένα βαθμό να αντισταθμιστεί με την εφαρμογή καταλλήλων τεχνικών παραλλαγής, διασπορά και χρήση συγκροτημάτων συνδυασμένων όπλων (τμήματα τεθωρακισμένων και μηχανοκίνητου πεζικού που θα προστατεύονταν από ομοχειρίες MANPADS ή αντιαεροπορικών πυροβόλων) αλλά και πάλι αυτό μας επιστρέφει στην προηγούμενη παράγραφο: “εκπαίδευση” και είναι πράγματα που -δυστυχώς για τους πρωταγωνιστές των βίντεο- δεν βλέπουμε στα στιγμιότυπα.

Συνολικά, η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν φέρνει ούτε το τέλος του κόσμου ούτε το τέλος των τεθωρακισμένων στο σύγχρονο πεδίο της μάχης. Περιορισμένο παράδειγμα σύγκρουσης, χωρίς την πλήρη ανάπτυξη δυνάμεων συνδυασμένων όπλων, μεγάλους ερασιτεχνισμούς και λάθη τακτικής, η σύγκρουση φέρνει στο ευρωπαϊκό πεδίο συγκρούσεων το οπλισμένο Μ.Ε.Α. στη μορφή ενός ελαφρού αεροσκάφους που πετά νωχελικά σε μικρο-μεσαία ύψη και αφήνει εκρηκτικά σε στόχους σημείου. Οι απώλειες είναι πιθανότατα αξιοσημείωτες αλλά όχι στο βαθμό που παρουσιάζει η προπαγάνδα των δύο εμπλεκομένων και για αυτό είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Κατάλληλες τακτικές παραλλαγής-απόκρυψης, διασποράς και τακτικής συνδυασμένων όπλων που θα εφάρμοζαν άλλοι στρατοί θα μπορούσαν να περιορίσουν το φόρο αίματος αλλά σε κάθε περίπτωση η σύγκρουση δεν αποτελεί μάθημα στρατηγικής για να μας οδηγήσει σε ριζοσπαστικά συμπεράσματα για “το τέλος των τεθωρακισμένων” (παραφράζοντας τον Fukuyama). Μπορεί, όμως, να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα άλλους στρατούς που επίσης δεν έχουν δοκιμαστεί πρόσφατα σε πολεμικές επιχειρήσεις για την αξία της εκπαίδευσης του προσωπικού, την επάρκεια του υλικού και τις προτεραιότητες που πρέπει να θέτει ένα στράτευμα σε συνθήκες εκστρατείας.

* H Αζερική Πολεμική Αεροπορία αποτελείται από δύο μοίρες μαχητικών, μία με 12 MiG-29 που αποκτήθηκαν από τη Λευκορωσία αφού συντηρήθηκαν σε ουκρανικά εργοστάσια και μία με 12 Su-25 κρούσης που αγοράστηκαν από τη Γεωργία το 2007 και το 2002 αντίστοιχα. Ένας μονοφήφιος αριθμός MiG-21 κληροδότημα της πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ δεν δείχνουν να είναι επιχειρησιακά. Επιχειρησιακός δείχνει να είναι, επίσης, κάποιο μέρος των 17 επιθετικών ελικοπτέρων Mil Mi-35 Hind.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

29 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
29 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ultorius

Δε νομιζω πως ειναι το τελος των τεθωρακισμενων. Αλλωστε βλεπουμε πως και οι πιο ισχυροι στρατοι του κοσμου συνεχιζουν και σχεδιαζουν την επομενη γενια αρματων μαχης. Παρολα αυτα ειναι σιγουρο πως πρεπει οπωσδηποτε να αγορασουμε με συμφωνια συμπαραγωγης μεγαλο αριθμο οπλισμενων uav. Η λογικη του νοικιαζω 3 Heron, αγοραζω 3 MQ-9, αγοραζω μερικα αοπλα απο ελληνικη εταιρια ειναι σκορποχωρι. Ας κανουμε μια σοβαρη προταση συμπαραγωγης ειτε στην IAI ειται στην general atomics και να τα δωσουμε σε καπoια σοβαρη ελληνικη εταιρια να τα κατασκευασει, intracom ή οποιαδηποτε αλλη εχει εμπειρια σε uav. Την ΕΑΒ τη φοβαμαι γιατι δεν μπορουν να ολοκληρωσουν ουτε παραγγελιες που εχουν απο το 15 και εχουν κακια προιστορια με χρονους παραδωσης και απεργιες

Gunner

Αυτό που εντυπωσιάζει, είναι τα περιφερόμενα πυρομαχικά. Οι Αρμένιοι χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά αντίμετρα για να αντιμετωπίσουν τα ΜΕΑ αλλά δεν έπιασαν. Οι Τούρκοι/Αζέροι κατέστρεψαν τα οχήματα με περιφερόμενα πυρομαχικά HAROP ή Orbiter-1K ή Skystriker, τα οποία έκαναν αυτόματη επίθεση στις Η/Μ εκπομπές του συστήματος.

https://en.wikipedia.org/wiki/IAI_Harop

Υπόψη οι Τούρκοι έχουν το Harpy 1 και από ότι βλέπω στο wiki και το Harop αν και δεν είναι επιβεβαιωμένο, εκτός από δικά τους όπλα στην κατηγορία.

Εικόνα από κατεστραμμένο κινητό παρεμβολέα Drone Repellent 1 της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
comment image

Repellent 1 Mobile Anti Drone Complex
https://www.youtube.com/watch?v=pzsZI84W7D8

Τα συμβατικά ΜΕΑ σε πεδίο μάχης με παρούσα ΠΑ και καλά οργανωμένου ΑΑ δικτύου δεν έχουν πιθανότητες. Τα περιφερόμενα πυρομαχικά από την άλλη, είναι ένας πολύ επικίνδυνος αντίπαλος, όχι μόνο για στόχους στο έδαφος αλλά και για τα πολεμικά σκάφη όλων των μεγεθών.

Polaris

Δεν υπαρχει πλεον αποκρυψη και παραλλαγη για τα αρματα. Ο συνδυασμος καμερων των συγχρωνων uav τα βρησκουν για πλακα.

Alex-N

Ουδεμια σχεση με την πραγματικοτητα. Τα παντα παραλλασονται και κρυβονται, στο μετρο του δυνατου. Πρεπει να εκτεθει αρκετα το ιπταμενο μεσο για να αποκαλυψει προσεγμενους στοχους. Με στοιχειωδη μεσα δεν εχουν ελπιδες επιβιωσης. Μεχρι στιγμης δεν εχουμε δει δραση των uavs απεναντι σε οργανωμενο στρατευμα. Ολες οι αντικρουομενες πολλες φορες πληροφοριες, που εχουμε ως παραδειγμα , αφορουν μετωπα κυριως εναντι ατακτων. Ακομη και εκει με οχι και τοσο ικανοποιητικα αποτελεσματα. Η συζητηση αυτη αποτελει επαναλειψη αναλογης, δεκαετιων πριν με την δραστηριοποιηση στρατιωτικων δορυφορων. Τα ιδια επιχειρηματα με το γνωστο αποτελεσμα. Δεν εχει ερθει ακομη η εποχη του playstation…στο πεδιο της μαχης.

Polaris

Δεν αναφερθηκα στην επιβιωση του uav η οποια δεν ειναι μεγαλη και για αυτο τον λογο χρησιμοποιητε σε “ασφαλες περιβαλλον”.Αναφερθηκα οτι δεν υπαρχει περιπτωση να κρυφτει το αρμα. Εκτος αν ειναι μεσα στο δασος , σβηστο και η μηχανη του σε θερμοκρασια περιβαλλοντος. Που ολα αυτα δεν γινονται. Το uav δεν ειναι δορυφορος να περναει πανω απο το ιδιο σημειο σε συγκεκριμενες χρονικες στιγμες. Το uav παει οπου και οποτε θελει ο χειριστης του. Αν πετανε ανενοχλητα τα uav μπορουν κα κανουν μεγαλες ζημιες. Το καλο για εμας ειναι οτι δεν μπορουν να φερουν πολλα οπλα ακομα. Πραγματικα δεν μπορω να εξηγησω ποσο ευκολα μπορει ενα uav να βρει ενα αρμα, πυροβολο, εναν ελαφρως απροσεκτο ανθρωπο.

Jason

Καμια σχεση, τα συγχρονα ηλεκτροοπτικα και συστηματα υπερυθρων βλεπουν πολυ καλα τα αρματα μαχης, οχηματα, προσωπικο κτλ. απο τα 20 χιλιομετρα μακρυα και μπορουν να τα καταστρεψουν με τα πυρομαχικα τους, η να κανουν καταδειξη με λειζερ ωστε να χτυπησει το πυροβολικο.

Οι στρατιωτικοι δορυφοροι μια χαρα κανουν τη δουλεια τους, αλλα λιγες χωρες εχουν δυνατοτητες παρατηρησης σε πραγματικο χρονο.

randomname

Άτακτοι με βαρέα τεθωρακισμένα; Ποιοι;

randomname

Τα δεκάδες παραδείγματα όπου drone καταστρέφουν άρματα έχουν σχέση με τέτοιες περιπτώσεις;

dlj78

Δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο σε αυτά. Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Δηλαδή χρειάζεται και drones αλλα σε καμία περίπτωση δεν κάνουν την δουλειά μόνα τους.

RZA

Πολύ καλή ανάλυση. Προφανώς η παλαιότητα των μέσων και η ελλιπής εκπαίδευση των εμπλεκομένων κάνει τα τούρκικα drones να φαίνονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά.
Αποτελεσματικότητα όμως που δεν είδαμε ούτε στη Συρία ούτε στη Λιβύη.
Τα ΜΕΑ είναι μια εξαιρετική προσθήκη για ένα στρατό αλλά η ικανότητά τους μειώνεται απέναντι σε οργανωμένο αντίπαλο και σίγουρα στο μέλλον θα ανακαλυφθούν πολύ πιο αποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισής τους, αν δεν υπάρχουν ήδη.

manosfilips

Μην ξεχνάμε όμως πως ο αρμενικός στρατος είναι ένας κατά τα άλλα οργανωμένος στρατός. Ας ελπίσουμε πως δεν θα δούμε παρόμοια αποτελεσματικότητα των τουρκικών uav και σε μια σύγκρουση με την Ελλάδα

chriss8

ΣΚΕΠΑΣΤΡΑ

ΣΚΕΠΑΣΤΡΑ μέχρι να εκλείψει η απειλή από τον αέρα. Μέχρι τότε αυτά θα κόβουν βόλτες αχρηστευμένα!

jw4799

Τα άρματα των Αρμενίων που κατέστρεψαν τα drones των τουρκοαζέρων, είχαν κάποιο σύστημα ενεργής προστασίας; Αν είχαν θα έπαιζε κάποιο ρόλο ή από τη στιγμή που κλειδώθηκαν από drones…γεια σας που λέει;

manosfilips

Δυστυχώς ένας κοινός παρονομαστής που ενώνει τις αρμενικές , αζερικες αλλά δυστυχώς και ελληνικές ένοπλες δυνάμεις (αναφέρομαι στους κληρωτούς )είναι η ελλιπής εκπαίδευση. Όπως είδαμε την σύγκρουση στην περιοχή του Αρτσάχ ,ακολούθησε επιστράτευση των Αρμενίων εφέδρων . Παρομοίως κάτι παρόμοιο θα ακολουθήσουν ενδεχομένως και οι ελληνικές ένοπλες Δυνάμεις σε περίπτωση συγκρούσεως με την Τουρκία. Είναι δυστυχώς προφανές στα μάτια μου πως το επίπεδο εκπαίδευσης των Ελλήνων εφέδρων δεν διαφέρει πολύ από των Αρμενίων.Ας ελπίσουμε πως δεν θα παραπεσουμε σε παρόμοια λάθη με τους Αρμένιους . Αν έχετε αντίθετη άποψη παρακαλώ διαψευστε με..

DemetrisK

Δυστυχώς συμφωνούμε. Να προσθέσω επίσης ότι και στην περίπτωση της Κύπρου το έδαφος είναι ημι-ερημικό -επιπρόσθετα από το απελπιστικά μικρό στρατηγικό βάθος -ενώ, από αποδεσμευμένες φωτογραφίες από ασκήσεις της ΕΦ, δεν βλέπουμε κανένα δίκτυ παραλλαγής, παρά και την ύπαρξη και μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού.
 
Ίσως στο συγκεκριμένο περιβάλλον του νησιού όντως τα άρματα να είναι προς το τέλος τους (και για τις 2 πλευρές) και καλύτερα να επενδύαμε σε αντιαρματικά των 25 χιλιομέτρων (SPIKE) και  κατευθυνόμενα βλήματα όλμων των 7.5 Χιλιομέτρων (STRYX), παρά στα φημολογούμενα Leopard 2A4.

Lefteris

Τα UAV από κάπου απογειώνονται και έχουν σταθμούς τηλεχειρισμού.
Μία που θα τα σηκώσουν και μία που θα εντοπιστούν οι βάσεις τους και η αντίπαλη αεροπορία θα τα ισοπεδώσει.
Αν η Αρμενία είχε πχ 18 Rafale (γκουχου ) φορτωμένα SCALP το θέμα UAV θα είχε λήξει.
Και τους Iskander πέραν της καταστροφής ενός αεροδρομίου, δεν τους χρησιμοποίησαν ευρύτερα ώστε να αποφύγουν αντίστοιχα αντίποινα στα εδάφη της.

Last edited 1 month ago by Lefteris
chriss8

Στις αποστάσεις που πολεμάνε αυτοί, ούτε καν scalp δεν χρειάζονται!

GK21

Σιγουρα μετρανε τα τουρκικα UAV,αλλα πεντε λεπτα video ενα οχημα η στοχο που να μην ειναι εντελως ακαλυπτο και ακινητο(με εξαιρεση ενα αρμα στο 0:26) δεν ειδα.Και φυσικα, κερασακι στην τουρτα το σεληνιακο τοπιο σε ολες σχεδον τις περιπτωσεις.

chikichiki

Για την νιοστή φορά θα δηλώσω προκαταβολικά την ανεπάρκειά μου ως προς τις γνώσεις περί πολέμου ξηράς. Παρά τούτο όμως, αδυνατώ πλήρως να κατανοήσω την προέλευση αυτής της τάσης πανικόβλητου αλαρμισμού, η οποία έχει προεξοφλήσει την καταδίκη του άρματος, και μάλιστα με αιτιολογία την εμφάνιση ενός όπλου σχεδόν καθολικά κατώτερου από τις προηγούμενες γενιές αεροσκαφών (εκτός αν κάποιος πιστεύει πως τα ΜΕΑ πλεονεκτούν επί των επανδρωμένων σε τομείς πέραν της αυτονομίας και του κόστους…). Τα πρώτα αντιαρματικά όπλα/μέσα εμφανίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με το άρμα ( https://en.wikipedia.org/wiki/K_bullet ), μια τάση που συνόδευε την κάθε νέα γενιά αρμάτων. Δεν γνωρίζω να υπήρξε εποχή στην οποία το άρμα θεωρήθηκε άτρωτο, και κατέστη φανερό από τις απαρχές του μηχανοκίνητου πολέμου πως η βέλτιστη χρήση του ήταν εφικτή μόνο μέσα από επιχειρήσεις Συνδυασμένων Όπλων, ακριβώς ώστε να ελαχιστοποιείται η έκθεσή του σε κινδύνους. Αυτή η νοσηρή, αβάσιμη λογική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να “αχρηστεύσει” οτιδήποτε μπορεί να προσβληθεί από ένα ΜΕΑ (το Πεζικό γιατί υπάρχει ακόμη, όντας πολλαπλάσια ευάλωτο στα σημερινά όπλα απ’ότι το άρμα;) και αγνοεί προκλητικά το ιστορικό προηγούμενο. Δεν είναι δυνατόν το άρμα να αχρηστεύτηκε ΤΩΡΑ, όταν ήδη από το διάστημα ’70-’90 οι Μ/Κ δυνάμεις ήταν από τους κύριους στόχους ταχύτατων, άκρως φονικών αεριωθούμενων εφοδιασμένων με λογής αισθητήρες και όπλα βελτιστοποιημένα ειδικά για την καταστροφή αυτών, ενώ το Π/Β εκατέρωθεν του Παραπετάσματος εφοδιαζόταν με βαρέα ΠΕΠ μεγάλης εμβέλειας, ικανά να σπείρουν A/T υποπυρομαχικά και νάρκες σε εκτάσεις στρεμμάτων (μην αρχίσουμε και για τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά…). Είναι σχεδόν προσβλητικό να προβλέπεται το τέλος του άρματος εξαιτίας μιας απειλής η οποία ήταν πολλαπλάσια εντονότερη στο παρελθόν απ’ότι τώρα. Ειδικά όταν το άρμα κέρδισε τη φήμη του ακριβώς στη διάρκεια αυτού του παρελθόντος, υπό το βάρος αυτών των πολύ δυσκολότερων απειλών.

Πολύ απλά, οι λιγοστές αυτές φωνές απλώς ανακάλυψαν ένα αρχαίο μάθημα: το έδαφος κινδυνεύει από τον αέρα. Δυστυχώς για αυτούς όμως, είτε η προσβολή γίνεται από ΜΕΑ, είτε από ΕΑ, το μάθημα δεν είναι καινούριο, ενώ τα ΜΕΑ απέχουν πολύ από το να ξεπεράσουν τη φονικότητα των ΕΑ, απέναντι στην οποία το άρμα επιβίωσε επανειλημμένα. Ούτε πρόκειται να αποδώσουμε τη στρατιωτική ανεπάρκεια και τα κραυγαλέα σφάλματα δύο αμφίβολης ποιότητας στρατών σε εγγενή ελαττώματα της έννοιας του άρματος. Η πραγματικότητα παραμένει πως η ανωτερότητα του εναέριου μέσου δεν αναιρεί την ανάγκη για κίνηση στο έδαφος. Και όταν έρχεται η ώρα για κίνηση στο έδαφος, το άρμα παραμένει ο μόνος συνδυασμός ευκινησίας, ισχύος πυρός και προστασίας ικανός να επιβιώσει και να επικρατήσει στη χερσαία μάχη. Όταν έρχεται η ώρα αυτή, το άρμα είναι ακόμη η αιχμή του δόρατος.

Jason

Διαφωνω καθετα με το περιεχομενο του αρθρου.

Κανεις (εκτος ισως απο τους Αμερικανους Πεζοναυτες και τους Βρετανους) δεν ισχυριστηκε πως ηρθε το τελος των τεθωρακισμενων. Αυτο που ισχυριζονται ολοι, ειναι πως τα Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη αντιπροσωπευουν σοβαροτατο κινδυνο οχι μονο για τεθωρακισμενα, αλλα για το πυροβολικο, το πεζικο, δυναμεις υποστηριξης, πλοια κτλ, εαν δεν υπαρχει 1) ΑντιΑεροπορικη αμυνα, 2) μεσα ηλεκτρονικου πολεμου, 3) συγχρονα μεσα Διοικησης, Επικοινωνιων και Ελεγχου, 4) συνδυασμενες επιχειρησεις.

Στο βιντεο με τις επιθεσεις που βαλατε, βλεπουμε στο 0:41 ενα OSA να καταστρεφεται, μετα απο λιγο ενα ακομη OSA, κατοπιν ρουκετοβολα Grad, αρματα μαχης, ρυμουλκομενα πυροβολα, ορυγματα κτλ. Υπαρχει βιντεο που δειχνει να βομβαρδιζουν μεχρι και τα S-300. Αυτο θα επρεπε να μας βαλει σε πολλες σκεψεις, καθως το περιβαλλον μοιαζει με αυτο πολλων νησιων του Ανατολικου Αιγαιου, με ελαχιστη φυσικη καλυψη. Ετσι και αλλιως με τα συγχρονα συστηματα υπερυθρων, FLIR και θερμικων καμερων, τα τεθωρακισμενα, οχηματα και θεσεις προσωπικου φαινονται κυριολεκτικα, σαν τη μυγα μες στο γαλα σε black-hot mode. Ποιος θα ηθελε να εχει εχθρικα ΜΕΑ να πετουν απο πανω και να κανουν αφεση πυρομαχικων?

Επισης, τα ηλεκτροοπτικα MX-15 της Wescam που φερουν τα Τουρκικα ΜΕΑ εχουν εμβελεια 20 χιλιομετρων περιπου, επομενως τα Τουρκικα ΜΕΑ μπορουν να πετουν απο 15-20 χιλιομετρα μακρυα και να κανουν καταδειξη στοχων με λειζερ στο Τουρκικο πυροβολικο, που εχει εμβελεια 40-50 χιλιομετρων. Εμεις τι εχουμε για να τα αντιμετωπισουμε? Τα μουσειακα OSA ?? Η μηπως θα βαλουμε τα διθεσια εκπαιδευτικα Τ-6A, τα οποια δεν εχουν ουτε ρανταρ και IFF για να τα κυνηγησουν τα Τουρκικα ΜΕΑ με πυροβολα πανω απο την εχθρικη επικρατεια, ρισκαροντας 2 ζωες και ενα αεροσκαφος 5 εκ. ευρω. Σιγουρα τα μαχητικα Μ-2000 θα μπορουσαν να επιτελεσουν αυτον τον ρολο πολυ καλυτερα, αντι να πωληθουν για 10 εκ. ευρω.

Πρεπει να σοβαρευτουμε επιτελους, ο εχθρος εχει σταθερο μακροχρονιο σχεδιο και επιθετικες επιδιωξεις, κανουν βολτες στην Ελληνικη (δυνητικη) ΑΟΖ και εχουν εκδωσει νεα NAVTEX.

1) Απαιτειται να γινει ειτε αμεσος εκσυγχρονισμος των OSA, η αντικατασταση τους με ενα συγχρονο συστημα ( π.χ. MICA VL, ΝASAMS, IRIS-T SL, CAMM, Spyder etc) σε συνεργασια με το Π.Ν. και την Π.Α.

2) Ειναι αναγκαιο να δωσουμε εμφαση στον ηλεκτρονικο πολεμο και τα ηλεκτρονικα αντιμετρα για τα Τουρκικα Koral.

3) Ας αποκτησουμε επιτελους τα δικα μας οπλισμεναΜΕΑ, σε συνεργασια με καποια ξενη χωρα (π.χ. Ισραηλ, Γαλλια κτλ.)

4) Τα Ισραηλινα περιφερομενα πυρομαχικα Harop / Harpy κτλ που εχουν οι Αζεροι φαινεται οτι κανουν αρκετη ζημια και αρνηση περιοχης. Σε συνδυασμο με βληματα Spike-NLOS θα μπορουσαν να κανουν τεραστια ζημια στον εχθρο.

Απόστολος Κ

Συμφωνώ μαζί σου σε αρκετά σημεία. Αγαπητή ΠΤΗΣΗ η λύση είναι η εκπαίδευση του προσωπικού και τα δίχτυα παραλλαγής? Σοβαρά τώρα? Όταν τα drone έχουν θερμική κάμερα τι να σου κάνουν τα δίχτυα παραλλαγής? Όταν δεν εντοπίζονται από τα ρανταρ των ΟSA τι εκπαίδευση θα πρέπει να έχουν οι Έλληνες στρατιώτες? Και θα τα ρίχνουν με τι ? Με ΖU-23? Σοβαρά τώρα. Από την αρχή της εξοπλιστικης επανεκκινησης των ΕΔ εσείς οι ίδιοι γράφετε ότι πρέπει να πάμε σε φτηνές λύσεις πολυπλασιαστη ισχύος, τα UCAV είναι η λύση. Οι Τούρκοι το έχουν καταλάβει, εμεις πως τα αντιμετωπιζουμε?

chikichiki

Οι θερμικές κάμερες όμως δεν εφευρέθηκαν εχθές 🙂 Για την ακρίβεια, το περιβάλλον του χθες ήταν πολλαπλάσια επικίνδυνο για άρματα: α/φη JSTARS με ραντάρ SLAR και λειτουργίες GMTI, ασύγκριτα μεγαλύτερη πυκνότητα μέσων αναγνώρισης τακτικού, επιχειρησιακού και στρατηγικού επιπέδου (από ελικόπτερα και ελαφρά ελικοφόρα σε ρόλο αναγνώρισης και παρατήρησης μέχρι μη επανδρωμένα με ραντάρ/ESM και τριηχητικά αεροσκάφη και δορυφόρους RF/IR/EO). Συγκρίνεται αυτό το περιβάλλον με τον απολύτως πεπερασμένο αριθμό TB2 που επιχειρούν ανά πάσα στιγμή πάνω από τη γραμμή αντιπαράθεσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και αποτελούν μάλιστα όπως φαίνεται το μόνο μέσο της κατηγορίας MALE που επιχειρεί εκεί και παρέχει υπηρεσίες ISR (εκτός αν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι καθημερινά σηκώνονται καμιά 100αριά έτσι για πλάκα…);

chikichiki

Κι όμως, δεν είναι “κανείς”. Κατά μια έννοια μάλιστα τα δύο παραδείγματα που αναφέρθηκαν θα μπορούσαν (με αστερίσκους βέβαια) να συμπεριληφθούν στις φωνές αυτές. Ως προς την ουσία του ζητήματος, το ότι τα άρματα (και λοιπά χερσαία μέσα) αν απογυμνωθούν από ΚΑΘΕ υποστηρικτικό μέσο χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, δεν είναι ούτε καινούριο συμπέρασμα ούτε ριζοσπαστικό, ούτε έχει άμεση σχέση με την εμφάνιση των ΜΕΑ στα συμβατικά πεδία μαχών.

Παρεμπιπτόντως, δεν γνωρίζω τουρκικό σύστημα π/β που κατευθύνεται με λέιζερ σε απόσταση 40-50χλμ, πλην της ρουκέτας TRLG-230, η οποία όμως δεν γνωρίζω αν είναι σε υπηρεσία κι επιπλέον με αυτό το διαμέτρημα και βεληνεκές, δεν μοιάζει για tank-plinker.

TCH

Valpak, Ελληνικα και καταπληκτικα..
https://valpak.gr/?p=128
δεν ειναι αυτα του jumbo… χαχα
Ειχαμε απο το 98 στον Εβρο και δεν υπήρχε περιπτωση να σταματουσαμε καπου για ωρα, και να μην τα χρησιμοποιούσαμε… 4 έφεδροι σε 10 λ τα σκεπαζαμε ευκολα .. Αμα ειχαμε πλήρωμα κανεναν ΕΠΥ μας επερνε παραπανω, 15 λ :-). Ηταν έτοιμες συλλογές.
Οι θερμικές καμερες “διαβαζουν” θερμοκρασίες επιφανειών , οχι πισω απο αυτες.. Ισως στο ορατο φασμα με μια σουπερ καμερα ενας έμπειρος χειριστης drone να ξεχωρίσει το δίχτυ. Απο κοντα ομως. Η πτηση εχει δικιο.
Οι Αρμένιοι φίλοι μας δυστηχως αυτοκτονούν χωρις τετοια και μου φενεται πολύ περίεργο.

Konstantinos1

Ελπίζω να μελετάνε τα βίντεο οι έλληνες επιτελείς και να προτείνουν άμεσες λύσεις γιατί φαίνεται να είναι σημαντικό πρόβλημα.

RZA

.

216846-a-collection-of-activision-classic-games-for-the-atari-2600.png
Last edited 1 month ago by RZA
nigozs

Πολύ καλό άρθρο και οφείλω να πω ότι στην συντριπτική πλειοψηφια, τα σχόλια που έχουν ανέβει είναι από σοβαρά έως πολύ σοβαρά !
Θα μιλήσω μόνο για τους νέους αισθητήρες που πλέον χρησιμοποιούνται παντού και από όλες τις δυνάμεις.
Αναγκαστικά έχουν επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον πόλεμο και τις τακτικές του.
Είναι δύσκολο πλέον να “κρυφτείς” από την τεχνολογία.
Για ιστορικούς λόγους θα πω ότι ευρεία χρήση τέτοιων αισθητήρων σε πόλεμο έγινε στην Γιουγκοσλαβία !
Εκεί δοκιμάστηκαν πολλά συστήματα απόκρυψης/αποκάλυψης.
Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι, είναι αυτό της απόκτησης τεχνολογίας των unmanned γενικότερα.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, όσο γίνεται – και εδώ είναι χρήσιμη η άποψη σας φίλοι αναγνώστες – διαπιστώνω ότι ίσως πιο εύκολο και με μικρό κόστος μπορεί κανείς να αναπτύξει πρώτα Killer drones και μετά όλα τα άλλα.
Οι Τούρκοι, οι οποίοι τείνουν να γίνουν οι πλέον έμπειροι στην χρήση παντός είδους unmanned, ξεκίνησαν με δύο βασικές πλατφόρμες από δύο διαφορετικά εργοστάσια. Δοκίμασαν, έκαναν ελέγχους και μετά κατέληξαν στα UCAV που χρειάζονται, κατασκευάζοντας και το αντίστοιχο όπλο ή όπλα.
Η αποτελεσματικότητα τους είναι εδώ και πρέπει κάτι να κάνουμε.
Τέλος, ο τομέας των ηλεκτρονικών Αντιμετρων είναι πολύ βασικός και θα πρέπει να δώσουμε ως κράτος και ως Ελληνικές επιχειρήσεις Αμυντικής τεχνολογίας, μεγάλη σημασία καθώς πρόκειται για “πεδίον δόξης, λαμπρόν” εισπρακτικά για το μέλλον σε όποιον ασχοληθεί σοβαρά !

Last edited 1 month ago by nigozs
Theagenis

Αν χρησιμοποιούν υπέρυθρες… ανάψτε και συντηρείτε 10~15 φωτιές σε ντενεκέδες διασκορπισμένες να τους μπερδέψετε…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Β. Νέδος στην Κ, “Η Ελλάδα ζήτησε Arleigh Burke από τις ΗΠΑ! Συνεχίζει να συζητά με Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ και άλλους για νέα πλοία

Του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΧθες, μία φωτογραφία από τον επίσημο λογαριασμό του έκτου στόλου των ΗΠΑ στο Twitter, με το αντιτορπιλικό «USS Donald...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φυσικά και να μην πάρουμε Μ2A3 Bradley! Καλύτερα KF-41 στην ίδια...

40
 Χτες το απόγευμα δημοσιεύσαμε μια είδηση, που μάλλον πέρασε σχετικά χωρίς να τύχει ιδιαίτερης προσοχής. Το θέμα είναι πως αρκετοί φίλοι αναγνώστες το "έπιασαν",...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 August 2016 #363

Αγορά 1.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά $

Related News

Δύο Ρώσοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στην Τουρκία ενώ βιντεοσκοπούσαν ένα εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Δύο δημοσιογράφοι του ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού NTV συνελήφθησαν την Πέμπτη από αστυνομικούς στην Τουρκία, όπως ανέφερε σήμερα ο εργοδότης τους.Το πρωί της Πέμπτης «ο...

Ποιό το μέλλον του Βρετανικού στόλου; Σκέψεις για την φρεγάτα Type 32

Το άρθρο βασίζεται σε σκέψεις και εικασίες ειδικών για το μέλλον του βρετανικού ναυτικού και την σχεδιαζόμενη φρεγάτα Type 32Για πρώτη φορά, η σύλληψη...

Το Ιράν ενημερώνει την ΙΑΕΑ ότι θα επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Το Ιράν ενημέρωσε την ΙΑΕΑ ότι σκοπεύει να εγκαταστήσει τρεις επιπλέον σειρές προηγμένων μηχανών φυγοκέντρησης IR-2m στο υπόγειο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ,...