- Advertisement -

H HAVELSAN συμμαχεί με την TAI στην ανάπτυξη του προηγμένου τουρκικού μαχητικού TF-X

- Advertisement -

Την συνεργασία της εταιρίας ανάπτυξης λογισμικού HAVELSAN με την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΤΑΙ) στην ανάπτυξη του προηγμένου “εθνικού μαχητικού” 5ης Γενεάς (MMU) TF-X ανακοίνωσε το Σάββατο ο πρόεδρος της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB), Ismail Demir.
O Demir έδωσε έμφαση στην ανάγκη συστράτευσης για την επιτυχία του προγράμματος λέγοντας πως το πρόγραμμα ανάπτυξης του προηγμένου τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την τουρκική κυβέρνηση και έχει την αμέριστη υποστήριξη των τουρκικών βιομηχανιών. Η επιτυχία του θα θέσει την Τουρκία στο μικρό κλαμπ των χωρών που είναι ικανές να αναπτύσσουν δικά τους μαχητικά αεροσκάφη, όπως τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα (ΣτΣ, ξέχασε μερικές ακόμα χώρες ο κύριος πρόεδρος).

Παρά τον κορωνοϊό και τους χιλιάδες νεκρούς, η Τουρκία προχωρά με το TF-X


Το πρόγραμμα μαχητικού TF-X (Turkish Fighter – Experimental) είναι μια κοινή ανάπτυξη μεταξύ της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας και της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών (παλιότερα ‘υπογραμματείας’) του τουρκικού υπουργείου Αμύνης. Στην ανάπτυξη του δικινητηρίου μαχητικού εναέριας υπεροχής συμμετέχει και η ΒΑΕ Systems παρέχοντας τους κινητήρες.
Η συνεργασία της HAVELSAN, μιας εταιρίας που ιδρύθηκε από το Ίδρυμα Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας το 1982 ως εταιρία ανάπτυξης λογισμικού για την υποστήριξη των συστημάτων ραντάρ και αναπτύχθηκε μετέχοντας σε πολλά προγράμματα ανάπτυξης και αναβάθμισης ηλεκτρονικού εξοπλισμού και λογισμικού (όπως τα τουρκικά αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου του προγράμματος “Peace Eagle”) θα προσφέρει πολλά στους τομείς της εξομοίωσης πτήσης και εκπαίδευσης στη συντήρηση, το περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας και την ανάπτυξη λογισμικού λειτουργίας και κυβερνοασφάλειας.

Το TF-X (όταν και αν φτιαχτεί) θα δρα από κοινού με drones όπως το Akinci


Τα αεροσκάφη TF-X προορίζονται να αντικαταστήσουν σε υπηρεσία του F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας αλλά και για εξαγωγές. Η παρουσίαση του πρώτου λειτουργικού πρωτοτύπου αναμενόταν το 2023 (επέτειος των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας) αλλά η προθεσμία έχει ήδη αναβληθεί για το 2025. Εκπρόσωπος της ΤΑΙ δήλωσε πρόσφατα πως το πρωτότυπο θα παρουσιαστεί στο κοινό το 2023 αλλά με κινητήρες GE F110.
Σκεπτόμενοι λογικά, δεδομένης της αντικειμενικής δυσκολίας να αναπτυχούν σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη και μάλιστα τέτοιων δυνατοτήτων από μια βιομηχανία που δεν έχει προηγούμενη εμπειρία σε αυτά τα προγράμματα, οι δηλώσεις αυτές είναι παραπάνω από αισιόδοξες.

Ευσεβείς πόθοι: Το 2020 θέλουν οι Τουρκοι να πετάξει το TF-X


Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως το πρόγραμμα έχει τη στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης που ελέγχει το 98% των μετοχών της HAVELSAN και το 99.94% της ΤΑΙ. Ο νέος τουρκικής κατασκευής και ανάπτυξης κινητήρας δεν αναμένεται να είναι έτοιμος πριν το 2029, οπότε αναμένεται η πτήση του πρωτοτύπου του TF-X με βασικά τουρκικά υποσυστήματα προχωρώντας την αντικατάσταση των αμερικανικής προέλευσης μαχητικών αεροσκαφών μέσα στη δεκαετία του 2030, αν όλα πάνε καλά.
Πηγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
6 months ago

Σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές, το πρόγραμμα έχει περάσει το αρχικό στάδιο δοκιμών και σε λίγο θα έχουμε την χαρά να δούμε ένα λειτουργικό TF-X Black Hole να σχίζει τους αιθέρες.
Μετά από πολύ προσπάθεια, κατάφερα να έχω αποκλειστικές εικόνες από τις δοκιμές τις οποίες ειρήσθω εν παρόδω έχει αναλάβει προσωπικά ο πρόεδρος.
Παρακαλώ προσέξτε στην πρώτη εικόνα το κόκκινο βέλος που δείχνει τον τραυματισμό που είχε υποστεί, στα αρχικά στάδια των δοκιμών, ο πρόεδρος από την υπερπροσπάθειαcomment imagecomment image

Xristoforos
Noble Member
Xristoforos (@xristoforos)
6 months ago

..κάπου στο βάθος του λιβαδιού υπάρχει και ένα… πράσινο άλογο!!!!

Galaxhar
Galaxhar (@galaxhar)
6 months ago

μπηκα μόνο για να δώ το σχολιό σου στο άρθρο :))))))

Tarkan1
Tarkan1 (@tarkan1)
6 months ago

https://www.youtube.com/watch?v=B1jkFX3nX4E
ITS REAL PICTURES………
LETS LAUGH ALL……….MUHAHAHAHAHAHAHAHAHAcomment imagecomment imagecomment imagecomment image

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
5 months ago
Reply to  Tarkan1

comment image.
.
Κλασική εξαρτημένη μάθηση

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
6 months ago

όσο και να φαίνεται ανέφικτο ως εγχείρημα…..σιγά σιγά προχωράνε…..ενώ εμείς….στρατηγική ψυχραιμία……..

randomname
Member
randomname (@randomname)
5 months ago
Reply to  sotbak

Και σε κινητήρες έχουν αποκτήσει εμπειρία, και σε avionics, και μεγάλο μέρος του f35 φτιάχνανε, και πυραύλους, και ηλεκτρονικά αντίμετρα, και το ένα και το άλλο. Και η λίστα είναι ατελείωτη. Τώρα μην αρχίσω και με βγάλουν τουρκολάγνο. Αλλά όσο απίθανο μας φαίνεται το tfx τόσο απίθανα θα έμοιαζαν πριν μερικά χρόνια αυτά που φτιάχνουν σήμερα.
Εμείς όπως είπες. Στρατηγική ψυχραιμία και ούτε γεμιστήρας δεν φτιάχνεται εδώ.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
5 months ago
Reply to  randomname

Αν Τουρκία αποφάσιζε να κινηθεί στον δρόμο της λογικής θα υιοθετούσε ένα ώριμο σχέδιο (Rafale) και θα απαιτούσε μεταφορά τεχνογνωσίας ή θα συμμετείχε σε υπάρχον (F35).
Και ενώ έδειχνε πως στην δεύτερη περίπτωση θα αποκτούσε με την συμμετοχή της στο F35 το πάνω χέρι στη Μεσόγειο, ρίχνει μια και πετάει την καρδάρα με το γάλα, και δεν φτάνει αυτό αλλά ρίχνει χρήμα και πόρους σε ένα σχέδιο που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αποδώσει τελικό προϊόν, τουλάχιστον όχι σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Απλά ας αναλογιστούμε πόσο χρόνο και χρήμα χρειάστηκαν οι ΗΠΑ για να κατασκευάσουν το F35 και μόλις πριν από λίγες μέρες διαβάσαμε άρθρο εδω στην ΠΤΗΣΗ πως κατάφεραν να περιορίσουν στο μισό τα προβλήματα του αεροσκάφους!
Ναι η Τουρκία στην πορεία θα απόκτηση τεχνογνωσία αλλά κατασπαταλώντας πόρους και μη έχοντας το αναμενόμενο αποτέλεσμα.

randomname
Member
randomname (@randomname)
5 months ago

Αν θέλαν αποκλειστικά αποτέλεσμα θα στέλναν τα ίδια λεφτά πακιστάν και θα πέρναν πυρηνικά που λέει ο λόγος. Δεν θέλουν έτοιμη λύση.
Θέλουν δικιά τους βιομηχανία. Θέλουν οι χιλιάδες απόφοιτοι τους να βρίσκουν δουλειά στην ίδια τους την χώρα. Και ας μην ξεπεράσει το tfx τα προβλήματα του σε 30 χρόνια και γινει tejas 2.0
Δεν θα έχει σημασία. Το πάνω χέρι σε όλους τους στρατιωτικούς τομείς το έχουν έτσι και αλλιώς. Εν τέλη θα τα περάσει τα προβλήματα και αν η τωρινή τους πορεία συννεχιστεί οι εταιρίες τους θα έχουν γίνει παγκόσμιοι κολλοσοί στον τομέα τους. Με ή χωρίς στήριξη απο το κράτος τους. Δεν είναι ΕΕ εκεί.
Θα μου πεις μπορεί να ακολουθησουν την πορεία των δικων μας βιομηχανιών. 1000 κομματόσκυλα στα γραφεία για κάθε χρήσιμους 100 μηχανικούς και εργάτες. Μπορεί. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν δείξει τέτοιες ενδείξεις. Για την ώρα παράγουν αποτέλεσμα.

montif74
Active Member
montif74 (@montif74)
6 months ago

Τρέμουνε Λόκχιντ και Μπόινγκ. Ερχεται το τουρκικό υπερμαχητικό!

AC1
Member
AC1 (@ac1)
6 months ago

Μπορεί να μην φτάσουν ποτέ στο τέλος αυτής της προσπάθειας, αλλά σίγουρα θα έχουν αρκετά οφέλη. Και το Ισραήλ δεν φτιάχνει δικό του μαχητικό, αλλά βάζει πολλά υποσυστήματα σε όλα τα Αμερικανικά μαχητικά που διαθέτει έχοντας τεχνογνωσία. Αυτά επιτρέπουν αργότερα να πιστοποιούνται και Ισραηλινά όπλα που τους ανεξαρτητοποιεί, χαμηλώνει τα κόστη, και επιτρέπει αναβαθμίσεις και εξαγωγές. Σίγουρα και η Τουρκία βαδίζει ταχύτατα προς αυτή τη κατεύθυνση ενώ σε διάφορους τομείς είναι ήδη σε ικανοποιητικό επίπεδο.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC; 12+1 ερωτήσεις για τις...

70
Ο σκοπός του σημερινού άρθρου μας, αφορά την επιλογή της Multi Mission Surface Combattant από το Πολεμικό μας Ναυτικό. Μας έκανε εντύπωση το χτεσινό...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 September #376

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά

Related News

ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC; 12+1 ερωτήσεις για τις LCS/MMSC…

Ο σκοπός του σημερινού άρθρου μας, αφορά την επιλογή της Multi Mission Surface Combattant από το Πολεμικό μας Ναυτικό. Μας έκανε εντύπωση το χτεσινό...

Φτιαγμένη για «σοβαρά αντίποινα»: Αυτή είναι η μυστική υπόγεια βάση πυραύλων του Ιράν (βίντεο)

Θυμίζει κρυφό καταφύγιο «κακού» από ταινία του Τζέιμς Μποντ αλλά πολύ πιο επικίνδυνο. Η νέα μυστική βάση βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν είναι σκαμμένη σε...

Α. Γεωργιάδης: Το 2021 αναμένεται να παραλάβει η κοινοπραξία την ΕΛΒΟ

Το 2021 αναμένεται να παραλάβει την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) η κοινοπραξία των ισραηλινών εταιρειών (σ.σ. Naska Industries - SK Group Ltd, Plasan Sasa...