Από αρχές του μήνα, το ηφαίστειο Κιλαουέα στην Χαβάη είχε αρχίσει να δείχνει άσχημα δείγματα δραστηριότητες που τις τελευταίες μέρες έχουν κορυφωθεί.

Συνεχείς σεισμοί πολλών βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (5 βαθμών στις 3 Μαΐου, 7 βαθμών στις 4), ποτάμια λάβας και τεράστιες ποσότητες τέφρας που εκτοξεύονται στον ουρανό έχουν κάνει την ατμόσφαιρα αποπνικτική κι έχουν οδηγήσει τις αρχές στην απόφαση να δώσουν χθες εντολή για μαζική εκκένωση των παρακείμενων κατοικημένων περιοχών.

Δορυφορική φωτογραφία με την έκταση της ηφαιστειακής τέφρας στην ατμόσφαιρα (NASA picture)

Σύμφωνα δε με εκτιμήσεις του Αμερικανικού Γεωλογικού Ερευνητικού Κέντρου, η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί ανά πάσα στιγμή. Την Τετάρτη μεγάλα κομμάτια βράχων αποκολλήθηκαν από την κορυφή του κρατήρα Χάλεμάου-μάου και τεράστια σύνεφα ηφαιστειακής τέφρας, τα μεγαλύτερα που παρατηρήθηκαν μέχρι σήμερα, κάλυψαν τον ουρανό.

Παράλληλα πολλοί δρόμοι έχουν ραγίσει από τη σεισμική δραστηριότητα και σπίτια έχουν υποστεί ρωγμές κι άλλες ζημιές. Κοιλώματα στο έδαφος που προηγουμένως ήταν βοσκοτόπια έχουν γεμίσει με μεγάλες ποσότητες λάβας, σε ορισμένα σημεία φτάνουν τα είκοσι μέτρα βάθος!

H λάβα που ρέει ασταμάτητα έχει καταστρέψει ήδη μεγάλο μέρος των παρακείμενων περιοχών (Getty images)

 

Εκτός των άλλων, παρενέργεια της ηφαιστειακής δραστηριότητας είναι η μεγάλη ποσότητα τέφρας στην ατμόσφαιρα, που θα επηρεάσει, άγνωστο ακόμα σε πιο βαθμό, και τις αερομεταφορές.

Σε παρόμοια περίπτωση το 2010 στο ηφαίστειο Eyjafjallajökull στην Ισλανδία, η ηφαιστειακή τέφρα είχε καλύψει μεγάλο μέρος των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών απαγορεύοντας πρακτικά τις πτήσεις, ή καθυστερώντας τις σημαντικά μέχρις ότου τα αεροσκάφη είχαν καθαριστεί από τα υπολείματα κι ήταν ξανά ασφαλή για να πετάξουν.

Η ηφαιστειακή τέφρα πάνω από την Ευρώπη και τον βόρειο Ατλαντικό (wikipedia)