‘Hawg’ 2030: Άλλα αεροσκάφη μπορεί να αποσύρονται, τα Α-10 όμως θα αργήσουν!

19
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 113
  •  
  •  

Το ‘Hawg’ θα συνεχίσει για καιρό να χώνει την μουσούδα του… εκεί ακριβώς που θέλουν οι πεζικάριοι –προς μεγάλο τρόμο του αντιπάλου και τεράστια ανακούφιση των πιεζομένων φιλίων δυνάμεων. Σύμφωνα με σχετική διάταξη του 2020 National Defense Authorization Act που ψηφίσθηκε πρόσφατα, το Α-10, ο «καλύτερος φίλος του στρατιώτη» όπως το αποκαλούν, ανανεώνει την θητεία του για μια ακόμη δεκαετία έχοντας εξασφαλίσει πιστώσεις για νέες πτέρυγες και άλλες αναβαθμίσεις.

«Το Α-10 Warthog έχει ανεκτίμητη αξία για τις αμερικανικές δυνάμεις στο έδαφος και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην στρατηγική μας στην Μέση Ανατολή και στον κόσμο» δηλώνει ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής της Αριζόνα, Ρούμπεν Γκαλλεγκο. Ανεκτίμητο, όμως μόλις δύο χρόνια νωρίτερα σχεδόν ο μισός στόλος των Α-10 είχε καθηλωθεί μέχρι οι πολιτικοί να βρουν τις απαιτούμενες πιστώσεις για την υποστήριξή τους.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 η USAF πίεζε για την απόσυρση του τύπου. Ωστόσο οι επιδόσεις του στο πεδίο της μάχης και η προτίμηση των επιγείων δυνάμεων σε αυτό έχουν κάνει το ‘Hawg’ έναν θρύλο που αναμένεται να συνεχίσει να πετά και στην δεκαετία του 2030. Ας σημειωθεί ότι εφόσον η κατασκευάστρια Fairchild Republic δεν υπάρχει πια, τα αεροσκάφη υποστηρίζονται από μια πλατφόρμα στην οποία μετέχουν οι εταιρίες Boeing, Lockheed Martin και Northrop Grumman.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 113
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
LAMBROS
Member
Noble Member
LAMBROS

Καποτε δεν ”ακουστηκε” και για εμας η κανω λαθος?

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
Admin
Noble Member

Ορίστε μας το “ακούστηκε” smile

nicolas
Guest
nicolas

Για τουρκια δεν ειχαν γινει συζητησεις το 90′?Δεν υπαρχουν πληροφοριες πουθενα ομως

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Date Posted: 24-Oct-1992 Jane’s Defence Weekly USA OFFERS TURKEY A10S AND COBRAS TEXT: Turkey is being offered 50 A10 close support aircraft and more AH1 Cobra attack helicopters, according to Turkish and US officials in Ankara, writes Lale Sariibrahimoglu. Militarly sources gave details of the planned transfer after the threeday Turkish/US High Level Defence Group (HLDG) meeting last week. Turkey already has eight AH1 helicopters. Another 28 are expected to be delivered in the first half of next year under the Southern Region Amendment, the US legislation that requires Turkey to pay only the cost of refurbishment and transport of… Read more »

Mitsos_Mantzos
Member
Trusted Member
Mitsos_Mantzos

Αυτα είναι τα καλά νέα.
Δεν μπορώ να καταλάβω την στάση της USAF, δηλαδή γιατί δεν τα θέλουν.

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
Admin
Noble Member

Διότι έχουν ένα πορτοφόλι που δεν γεννά λεφτά. Και αυτό το πορτοφόλι πλέον αδειάζει πολύ γρήγορα από το F-35. Δημήτρη τα διάβασες ίσως στο άρθρο μας για τα F-15EX του τρέχοντος τεύχους ΦΓΚ

Mitsos_Mantzos
Member
Trusted Member
Mitsos_Mantzos

Η αλήθεια είναι πως όχι, απορροφήθηκα από κάτι γαλλικά αεροπλανοφόρα, κάτι πυροσβεστικά, ταξίδι στο φεγγάρι, και στα καπάκια πήγα Λατινική Αμερική. Πολλά τα άρθρα.

DP80
Member
DP80

Τα Α-10, τα Β-52 και τα Μ-113 θα πολεμάνε μέχρι και τα cyborg του terminator.

Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης
Admin
Noble Member

Για τα Μ113 δεν είμαστε σίγουροι. Τα άλλα ΝΑΙ! smile

Mitsos_Mantzos
Member
Trusted Member
Mitsos_Mantzos

Χαχαχα. Να προσθέσω και τα ελληνικά και ιαπωνικά Phantom.

SD1
Guest
SD1

Ίσως θεωρηθεί ανοησία το σχόλιό μου αλλά τα Α-7 Corsair που έχουν αποσυρθεί θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο των Α-10 στην περίπτωσή μας?

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Χωρίς να είμαι ειδικός δεν νομίζω ότι κάτι τέτοιο ήταν εφικτό οικονομικά και επιχειρησιακά. Το Α-10 αναπτύχθηκε εξ αρχής για αυτό το ρόλο και έχει αυξημένη θωράκιση σε καίρια σημεία της ατράκτου. Για να μετατρέψουμε το Α-7 θα χρειαστεί να αλλάξουν τελείως τα πτητικά χαρακτηριστικά του. Πέραν αυτού να μην ξεχνάμε ότι το Α-7 είναι μια σχεδίαση του 60 και δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης. Τα χρήματα που θα απαιτούσε μια ολοκληρωτική αναβάθμιση των ηλεκτρονικών του, η πιστοποίηση των όπλων και η δομική αναβάθμιση (καθώς το αεροπλάνο θα πετούσε πλέον πολύ χαμηλά) θα ήταν… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

όχι καλύτερα από τα F-16

Evanos
Member
Evanos

Κατι αντίστοιχο με αυτό που έκαναν οι Αμερικανοί με το A10 ήταν απαραίτητο ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ να έχουμε βρει τον τόπο και τα κονδύλια να κάνουμε με το A7 Corsair..

Αν το είχαμε καταφερει τώρα ενδεχομενως να μην πιεζόμασταν τόσο απο το θράσος και την ξεσάλωσμενη τουρκική επιθετικότητα.

Thomas
Member
Noble Member
Thomas

Δεν νομίζω ότι η χώρα έχει κονδύλια για αεροσκάφη του 60 χωρίς ροή ανταλλακτικών και για τόσο εξειδικευμένες υπηρεσίες. Το σύγχρονο μοντέλο της ΠΑ πάει σε μειωμένες οροφές και όπλα που μπορούν να κάνουν πολλές δουλειές με μεγάλη επιτυχία και πιθανότητα επιβίωσης (F-16, Mirage 2000, ΝΜΑ κλπ).

Agamemnon
Member
Noble Member
Agamemnon

Με ποια ανταλλακτικα θα συντηρουσαμε τα Α7?

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Τα Α-7 ακόμα και με αναβάθμιση δε θα πρόσφεραν τίποτα που τα υφιστάμενα μέσα της ΠΑ δεν διαθέτουν, πλην φυσικά αριθμών. Αυτός ο παράγοντας από μόνος του όμως δυσκολεύομαι να εκτιμήσω αν θα μπορούσε να έχει τέτοιας έκτασης αντίκτυπο.

nigozs
Member
nigozs

Ίσως από τα πιο επιτυχημένα αεροπλάνα της Αμερικανικής βιομηχανίας.
Μακάρι να είχαμε μόνο 5 από αυτά.

Z10V
Guest
Z10V

Υποτίθεται ότι το Α10 θα το αντικαταστούσε το F35. Απλά τραγικός αυτός που το είχε σκεφτεί.