21.8 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Ο Στρατός των ΗΠΑ δείχνει το μέλλον του πυροβολικού με μια φθηνή και “φονική” λύση

- Advertisement -

Όταν ένα πυροβόλο των 105 χιλιοστών, συναντά ένα Humvee, το αποτέλεσμα είναι το Hawkeye, δηλαδή ένα αυτοκινούμενο πυροβόλο που μπορεί να συμβαδίζει με τις ταχύτατες φίλιες δυνάμεις και είναι σε θέση να αλλάζει εύκολα θέση, αποφεύγοντας τα πυρά αντιπυροβολικού.

Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών προχωρά στην επόμενη φάση του προγράμματος ανάπτυξης του συστήματος, μετά την ανάθεση ενός νέου συμβολαίου στην AM General για δύο αυτοκινούμενα πυροβόλα Hawkeye.

Περίπου από ένα μήνα νωρίτερα, η AM General ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση Firm-Fixed-Price (FFP) με τον Στρατό των ΗΠΑ για την παράδοση δύο HUMVEE 2-CT Hawkeye Mobile Howitzer Systems (MHS) για δοκιμές.

Τα πυροβόλα (αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα), έχουν σχεδιαστεί για να πλήττουν στόχους (συνήθως) πέρα από τον οπτικό ορίζοντα. Το γεγονός πως αυτά τα όπλα έχουν ισχυρή ανάκρουση, καθιστά απαραίτητη την ανάγκη να τοποθετούνται σε βαρέα οχήματα (αυτοκινούμενα πυροβόλα), εξοπλισμένα με σταθεροποιητές που ασφαλίζουν όλο το σύστημα στο έδαφος.

Ωστόσο, το ειδικά σχεδιασμένο σύστημα υδραυλικής απόσβεσης του Hawkeye μειώνει την ανάκρουση κατά εβδομήντα τοις εκατό. Αυτό καθιστά δυνατή την τοποθέτηση πυροβόλων 105 χιλιοστών σε Humvee. Με το πάτημα ενός κουμπιού, το Hawkeye, αποσύρει τους υδραυλικούς σταθεροποιητές εδάφους και το σύστημα μπορεί να αλλάξει θέση μέσα σε 30 δευτερόλεπτα.

Με ταχυβολία που μπορεί να φτάσει το 8 βλήματα το λεπτό για 3 συνεχόμενα λεπτά, μια πυροβολαρχία 6 Hawkeye, μπορεί να εκτοξεύσει 144 βλήματα προς τον εχθρικό στόχο, πριν χρειαστεί να διακόψει για να κρυώσουν οι κάνες. Το βεληνεκές κυμαίνεται μεταξύ 11,5 και 20 χιλιομέτρων (για βλήματα RAP).

Το νέο συμβόλαιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Αμερικανικός Στρατός θα υιοθετήσει το Hawkeye, ωστόσο είναι μια θετική εξέλιξη για το μέλλον του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος.

Σε ένα υποθετικό πολεμικό σενάριο στον Έβρο, δηλαδή σε ένα περιβάλλον που θα έχει κορεστεί από διάφορες απειλές (αεροσκάφη, πυρά αντιπυροβολικού, drones κτλ), πολυάριθμα Hawkeye θα μπορούσαν ίσως να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση, λόγω ευκινησίας, εύκολης απόκρυψης και ισχύος πυρός.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

29 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
29 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Giorgo

Τέτοιες έξυπνες και οικονομικές λύσεις χρειαζόμαστε είτε να αγοράσουμε έτοιμα είτε να αγοράσουμε τα υλικά και να φτιάξουμε και τίποτα μόνοι μας επιτέλους!!!100 τέτοια μαζί με 50 τζιπακια φορτωμένα spike πόσο μπορεί να κοστίζουν!!!!

Nikolaos

Ακόμη περισσότερο από τον Έβρο, όπου δρουν συστήματα με σαρωτική ισχύ πυρός, θα είχε εφαρμογή στα νησιά, με τη δυνατότητα αξιοποίησης του προβληματικού οδικού δικτύου, και με τη δυνατότητα αεροκίνησης με Σινούκ, προς τάχιστη ενίσχυση φρουρών νήσων χωρίς πυροβολικό, ή και ΑΔΤΕ που έχουν απωλέσει το πυροβολικό τους από δράση εχθρικών ΜΕΑ ή τακτικής αεροπορίας.

Mikros-hroas

Αυτό που έλεγα για χρόνια να το κάνουμε για εμάς κύριε Νομικέ.
Με καλύτερο τρόπο από ότι το έφτιαξαν οι Αμερικάνοι.

Αλλά εδώ είναι Ελλάδα όπως γνωρίζετε και δεν θέλει να ακούσει κανείς.
Συνδιάζεις κάτι που υπάρχει δεν ανακαλύπτεις κάτι το καινούργιο.

Η κάλυψη αναγκών των ενόπλων δυνάμεων με φορτηγά, για πολλές διαφορετικές χρήσεις με πολλαπλές ικανότητες.
Σκοπός της πρότασης είναι η χρησιμοποίηση τεσσάρων διαφορετικών σε μέγεθος φορτηγών, με της μετατροπές της εταιρίας RUTHMANN CARGOLOADER με μετασκευή για στρατιωτική χρήση.

https://www.ruthmann.de/

Η εταιρία μετασκευάζει φορτηγά διαφόρων εταιριών από 4Χ4 μέχρι και νταλίκες . Η ικανότητα της μετασκευής των φορτηγών να μπορούν, να σηκώνουν την καρότσα στα 1,6 μέτρα από το έδαφος για εύκολη φόρτωση εμπορευμάτων είναι το ένα πλεονέκτημα της μετατροπής. Το βασικότερο όμως είναι πως μπορεί η καρότσα του φορτηγού να ακουμπήσει στο έδαφος. Να αφήσει αν χρειαστεί το φορτίο που μεταφέρει και να πάρει άλλο. 

Αυτό θα το δούμε στο παρακάτω PDF

Cargoloader_Broschuere_2016_Web_DE.pdf (ruthmann.de)

Οι ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων είναι τεράστιες σε τροχαίο υλικό. Δεν χρειαζόμαστε μόνο φορτηγά για να αντικαταστήσουμε τα αρχαία Στάγιερ. Χρειαζόμαστε φορτηγά ελαφρά και μεσαία που μπορούν να κάνουν τα πάντα. Καμία πρόταση από καμία χώρα δεν καλύπτει της στρατιωτικές μας απαιτήσεις, για χρήση στον Ελλαδικό αμυντικό έδαφος του Έβρου και των νησιών που θα χρειαστεί να πολεμήσει. Με τα τέσσερα αυτά φορτηγά μπορούμε να καλύψουμε όλες μας της ανάγκες που δεν μπορούν να το κάνουν άλλες σχεδιάσεις.

Οι μετατροπές αφορούν κυρίως της διαφορετικές καρότσες που θα κατασκευαστούν για διαφορές χρήσεις. Η εταιρία μετασκευάζει και φορτηγά 4Χ4 της πατέντες θα αγοράσουμε- χρησιμοποιήσουμε.

Ελαφρά αυτοκινούμενα πυροβόλα των 105 χιλιοστών, παρόμοια με αυτά των HUMVEE 2-CT Hawkeye MHS (Mobile Howitzer Systems) των 105 χιλιοστών Πρόκειται για ένα πυροβόλο το οποίο συνδυάζει το ελαφρύ, τακτικό όχημα HMMWV (High-Mobility Multi-mission Wheeled Vehicle), με την κάνη M-20A1, διαμετρήματος 105 χιλιοστών και μήκους 27 διαμετρημάτων, του ρυμουλκούμενου πυροβόλου M-119. 

Όπως βλέπουμε στην φωτογραφία η ανάκρουση του πυροβόλου είναι ακόμα μικρότερη, αν τοποθετηθεί επί του εδάφους και υπάρχει μεγαλύτερος χώρος. Τα υδραυλικά στηρίγματα είναι απαραίτητα, αλλά το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η βολή κατά 360 μοίρες.
Άλλο να είναι όλος ο κιλιβάντας του πυροβόλου στο έδαφος και άλλο επάνω στην καρότσα του φορτηγού και γρηγορότερη περιστροφή έχει και δεν καταπονείτε η ανάρτηση του φορτηγού.

Αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χιλιοστών παρόμοια με το Brutus MHS, το οποίο ανήκει στο διαμέτρημα των 155 χιλιοστών και αναπτύσσει η AM General. Όλμους των 120 χιλιοστών και ρουκετοβόλα.

Η χρήση για μεταφορά ραντάρ, ΗΖ, ρουκετών, πυραύλων εναντίων πλοίων, εδάφους και αεροσκαφών, πυροβόλων ΑΑ ακόμα και διαμετρήματος των 57 χιλιοστών, κέντρων έλεγχου μάχης και ECM!
Με δυνατότητα απόθεσης των κοντέινερ και μετακίνησης όποτε απαιτείτε. 

RUTHMANN CARGOLOADER ® RCP 75 – Bing video

Συστήματα ραντάρ που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στα κοντέινερ, με γρήγορη μεταφορά σε νέα θέση. Με το Η/Ζ το ηλεκτροπαραγωγικό ζεύγος, το κέντρο ελέγχου με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και τα κοντέινερ διαβίωσης.

Κανένα άλλο σύστημα δεν μας παρέχει γρήγορη φόρτωση από της αποθήκες πυρομαχικών και ταχεία εκφόρτωση στο πεδίο της μάχης. Το ύψος των 1,6 μέτρων είναι το κατάλληλο για να φορτώσεις γρηγορότερα, ένα άρμα μάχης με βλήματα για το πυροβόλο. Η φόρτωση μπορεί να γίνει με λιγότερα άτομα σε μικρότερο χρόνο.

Σύνοψη:
Βρήκαμε κάτι το επαναστατικό που θα μπορούσε με άλλη χρήση, να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει της ένοπλες μας δυνάμεις. Να μας δώσει βιομηχανική παράγωγη στην Ελλάδα και να επιτύχουμε διεθνείς συνεργασίες, με πολλές εταιρίες που παράγουν οπλικά συστήματα. Οι επιλογές και οι χρήσεις της πατέντας είναι πάμπολλες και θα επιφέρουν μια επανάσταση στα φορτηγά και στης στρατιωτικές μετακινήσεις.

RZA

Πολύ ωραία ιδέα, μεγάλη ταχυβολία, μικρό ευκίνητο όχημα, πιο ευκίνητο και διακριτικό και από όλμο σε Μ106.
Όπως φαίνεται και οικονομικό, ότι πρέπει για τον Έβρο.

BreguetXIX

Τα 105χιλ ήταν το μέλλον το 1918. Από τότε έχουν περάσει 103 χρόνια. Το παρελθόν, το παρόν και το ορατό μέλλον ειναι τα 155χιλ. Οτιδήποτε άλλο έχει πεθάνει. Το έφαγαν οι όλμοι των 120χιλ.

Το ανωτέρω περιγραφόμενο σύστημα δεν προσφέρει τίποτα παρά μονο έξτρα εμβέλεια με βλήματα rap σε αεροκινητες μονάδες. Για τον ΕΣ στον Έβρο και στα νησιά απαιτείται εμβέλεια και δυνατότητα πλήγματος που μόνο ένα μέσο πυροβόλο των 155 προσφέρει (Γιατί οι μοίρες των 155χιλ εδώ και δεκαετίες ως μέσο πυροβολικό ορίζονται).

Ας πάρουμε για παράδειγμα το ceasar8x8. Στις δοκιμές του συστήματος οι Δανοί έστησαν το πυροβόλο σε λιγότερο από ένα λεπτό και είχαν χρόνους βολής ένα βλήμα κάθε 10″-15″. Αυτά για ένα σύστημα που εξαπολύει φθηνά (‘χαζα’) βλήματα των 45κιλων στα 30χλμ, και rap στα 40+, έχοντας 3-5 φορές περισσότερη γόμωση από ένα βλήμα των 105χιλ. Σαν σύστημα δε κοστίζει τα μισά απ’οσα μας κόστισαν 20 χρόνια πριν τα pzh2000 (συμβόλαιο Τσεχίας), ενώ έχει αντίστοιχα υψηλά επίπεδα ευκινησίας με το 105αρι μιας και δεν απαιτείται αρματοφορεας.

STARK

Σίγουρα είναι ένα σύστημα που δείχνει το μέλλον του Land warfare. Οι Αμερικάνοι δεν είναι βλάκες και καταλαβαίνουν ότι το πυροβολικό με τα φτηνά πυρομαχικά που πλέον έχουν σημαντικά αυξημένες δυνατότητες καταστροφής και σημειακού πλήγματος θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Και όλα αυτά ενώ έχουν το πολύ καλό Μ-119 που επίσης ρυμουλκείτε από Humvee.
 
Οι απέναντι, έχουν στους σχηματισμούς τους της 1 Στρατιά πριμοδοτήσει κάθε μεραρχία τους με 72 σωλήνες από μια πλειάδα σύγχρονων πυροβόλων..
 
Εμείς αλήθεια πότε θα αποσύρουμε τα αρχαία Μ 101?? και σημαντικότερο με τι??
 

geo79

τετοια συστηματα και πιο συχρονα κυκλοφορουν κατα κορον..γαλλοι ,ισραηλ και γερμανια εχουν παρουσιασει αξιολογα συστηματα ταχυτητατα και φονικοτατα και με 2-3 ατομα πληρωμα σε σημειο να υποκαθιστουν Α/Κ πλεον

ICON

Μία φθηνή και δοκιμασμένη λύση κυρίως για μικρά νησιά (π.χ. Καστελλόριζο, Σύμη κ.ά.) αλλά και γενικότερα ως αντιαποβατική απάντηση νομίζω ότι θα ήταν και οι σέρβικοι μικροί PLAMEN-D των 32x128mm, αλλά επί οχήματος. Νομίζω ότι λόγω μεγέθους μπορούν να μπουν σε οποιοδήποτε μικρό όχημα (Οι Σέρβοι χρησιμοποιούν ένα μάλλον τεράστιο 6×6) Εμβέλεια έως 12,5 km, μεγάλη ισχύς πυρός. Οι Κροάτες έχουν αναπτύξει έκδοση 12x128mm επί τζιπ.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αγορά 44 πυροσβεστικών αεροσκαφών μέχρι το 2030 προτείνει η Πολιτική Προστασία!

46
Για τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας και πρότυπη δουλειά, μακριά από «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» και για να προλάβουμε νέες...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 December 2014 #343

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά

Related News

Πιο «προβλέψιμες σχέσεις» με τη Ρωσία θέλει ο Τζο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρότεινε σήμερα στον Ρώσο ομόλογό του πιο «προβλέψιμες» σχέσεις μεταξύ των χωρών τους, εκτιμώντας ότι «δύο μεγάλες δυνάμεις» θα...

Η Ρωσία παρέδωσε περισσότερα MiG-29 στην Αίγυπτο;

Η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα μπορούσε να έχει παραλάβει συνολικά 52 μαχητικά MiG-29M/M2 από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στο «New Defence Order...

Ν. Δένδιας: Απογοητευτική η στάση του SPD στο ζήτημα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Τη "βαθιά απογοήτευσή" του για τη στάση του Σοσιαλδημοκρατικoύ Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στις προτάσεις για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών...