Στο Διάστημα ο Hellas Sat 3

15
1213
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=eiwuB0YSN0k]

Εκτοξεύθηκε νωρίτερα σήμερα ο δορυφόρος HELLAS SAT 3 (μαζί με τον ινδικό GSAT-17) με πυραυλικό φορέα Arian 5 από το διαστημικό κέντρο Κούρου της γαλλικής Γουιάνας kai αναμένεται να τοποθετηθεί τελικά σε τροχιά 39 μοιρών ανατολικά σε ζώνη που η Ελλάδα και η Κύπρος διατηρούν δικαιώματα συχνοτήτων.

Ο βάρους 5,8 τόνων και μήκους 7,5 μέτρων δορυφόρος έχει κατασκευαστεί από την Thales Alenia Space και βασίζεται στο σχεδιαστικό πρότυπο TAS 4000 C4. Επρόκειτο να εκτοξευτεί αρχικά πέρυσι με πύραυλο Falcon 9 της SpaceX αλλά, όπως είχαμε γράψει στην Π&Δ, οι εκτοξεύσεις αυτές καθυστέρησαν λόγω μιας αποτυχίας τον περασμένο Σεπτέμβριο και έτσι χρειάστηκε ο ανασχεδιασμός τους.

Να σημειώσουμε ότι ο δορυφόρος HELLAS SAT 3 όπως και ο επόμενος HELLAS SAT 4 που βρίσκεται υπό κατασκευή στις ΗΠΑ εντάσσονται σε μια συνεργασία της Hellas Sat (υπό το νέο καθεστώς της εταιρίας με αραβικά συμφέροντα ως θυγατρική της Arabsat) με την Immarsat (στον οποίο πρακτικά ενοικιάζονται για 15+ χρόνια τα δικαιώματα χρήσης της τροχιάς στις 39 μοίρες).

Ο δορυφόρος με 47 αναμεταδότες προορίζεται να παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και πρόσβασης στο διαδίκτυο στους επιβάτες αεροσκαφών, στον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιδιώκει ο Immarsat. Η Hellas Sat εκμεταλλεύεται και τον «εθνικό» τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο HELLAS SAT 2 που βρίσκεται σε τροχιά από το 2003.

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι, παρά τις άφθονες ανοησίες που γράφηκαν πριν από μερικούς μήνες (λόγω Ν. Παππά) για το θέμα Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας, η συγκρότησή της έχει σαφώς νόημα για τον (εμπορικό) συντονισμό διαστημικών εφαρμογών και την πολιτική αξιοποίησης του Διαστήματος. Η ανάγκη δεν υποκαθίσταται από τους τρέχοντες ελληνικούς οργανισμούς που ασχολούνται με το Διάστημα στην Ελλάδα, αρκεί βέβαια να μην γίνει άλλη μια καταβόθρα του ελληνικού δημοσίου.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Tango Alpha
Guest
Tango Alpha

Αντί να δημιουργήσουμε μια ακόμα υπηρεσία (την Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία) με όλα τα προβλήματα που θα δημιουργήσει (αργομισθίες, προμήθειες κλπ) μήπως θα ήταν καλύτερο να αναμορφώναμε το υπάρχον σχήμα εταιρειών;

Συγχαρητήρια πάντως για την προσπάθεια μέχρι τώρα. Εγκαταστάθηκε κανονικά ο δορυφόρος στη θέση του;

viper3000ad
Guest
viper3000ad

Ελπίζω να μην ευτελίζω την τεράστια επιστημονική προσπάθεια αυτού του επιτεύματος με αυτήν την ερώτηση, αλλά φαντάζομαι θα μεταδίδονται και ψηφιακές πληροφορίες από και προς τα UAV μέσω αυτού .

ΛΛ
Guest
ΛΛ

Στην ουσία πρόκειται για να έναν ιδιωτικό αραβικό δορυφόρο για εμπορικές κυριως χρήσεις που χρησιμοποιεί τις ελληνικές τροχιές και προσφέρει υπηρεσίες έναντι αμοιβής πιο ποιοτικές απο τον προηγούμενο.
Η θυγατρική της αραβικής εταιρίας ειναι η Hellas sat με έδρα την Κύπρο και γραφεία και στην Ελλαδα.
Προφανώς ειναι καλο νεο οτι μπορεις να εχεις καλύτερες κα ποιοτικότερες υπηρεσίες δορυφορικές ….αλλα νομιζω κα στενάχωρο οτι δεν καταφέραμε σαν χώρα να εχουμε ελληνική εταιρια ιδιωτική ή και κρατική που να μπορει να το κανει αυτο …μαζι με δυνατότητες στρατιωτικής φύσεως υψηλών προδιαγραφών οπως πχ κατασκοπευτικού τύπου

tsimuha2
Guest
tsimuha2
tsimuha2
Guest
tsimuha2