Αύριο τα μεσάνυκτα εκτοξεύεται ο Hellas Sat 4

9
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Arrivee CU1, à l’aeroport Felix Eboue , le 04/01/2019

Η Arianespace θα εκτοξεύσει αύριο περίπου τα μεσάνυκτα ώρα Ελλάδος δύο τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους με πύραυλο Ariane 5 – ο ένας από τους είναι ο Hellas Sat 4.

 

Η εκτόξευση φέρει την ονομασία Ariane Flight VA247 και θα γίνει στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, μεταξύ 23.00 και 00.02 ώρα Ελλάδος. Θα είναι η πρώτη αποστολή της Arianespace για το 2019. Πρόκειται για την 103η αποστολή του πυραύλου Ariane 5 και η 70η της έκδοσης Ariane 5 ECA.

 

Οι δύο δορυφόροι που θα τεθούν σε τροχιά είναι ο ελληνο-αραβικός Hellas Sat 4 / SGS 1 και ο ινδικός GSAT-31. Ο Hellas Sat 4 / SGS 1 έχει σχεδιαστεί για χρήση 15-23 ετών και θα τοποθετηθεί στην τροχιακή θέση 39ο Ανατολικά. Ο δορυφόρος κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και θα γίνει ο 46ος δορυφόρος της που εκτοξεύεται στο Διάστημα με τη συνεργασία της Arianespace.

 

Η Hellas Sat συγκροτήθηκε το 2001 και ελέγχεται σήμερα από την “Arab Satellite Communications Organisation”. Πρώτος δορυφόρος της εταιρείας ήταν ο γερμανικός “DFS Kopernikus 3”, που μισθώθηκε το 2002 για να καλύψει ανάγκες μέχρι την εκτόξευση του Hellas Sat 2. Η εκτόξευση του Hellas Sat 2 έγινε στις 13 Μαΐου 2003. Η εκτόξευση του Hellas Sat 3 / Inmarsat-S-EAN πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2017. Με την εκτόξευση του Hellas Sat 4, η εταιρεία θα διαχειρίζεται τρεις ενεργούς δορυφόρους οικογενείας Hellas Sat, δυνατότητες των οποίων καρπώνεται και το Ελληνικό Δημόσιο.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Γιώργος
Guest

Πτήση θα μπορεί να εξάγει εικόνες και βίντεο, προς όφελος του στρατού και να περνάνε στρατιωτικές ζεύξεις δεδομένων π.χ. μέσω SATCOM παράλληλα με την πολιτική χρήση και τα όποια μισθωμένα (εδώ φαντάζομαι έρχεται και το όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και η απόσβεση του δορυφόρου) τηλεοπτικά κανάλια θα αναμεταδίδει; Θα μπορούσαμε, ενδεχομένως, προγραμματιστής δεν είμαι, να παρακάμπτουμε σε κάποιες περιπτώσεις τα ΝΑΤΟικά δίκτυα και να στέλνουμε π.χ. φωνή μέσω τους Hellas Sat 4. Προσωπικά είμαι πολύ υπερήφανος που έχουμε τον Εθνικό μας δορυφόρο και έχει κάτι ρεαλιστικό να απασχολείται η σχεδόν νεοσύστατη, Ελληνική διαστημική μας υπηρεσία (ας την πούμε,… Read more »

sotbak
Guest
sotbak

+1

gdmast
Guest
gdmast

Επειδή δεν γνωρίζω. Η Ελλάδα, έχει στρατιωτικούς ή κατασκοπευτικούς ή επικοινωνιακούς στρατιωτικούς δορυφόρους?
Αν όχι είναι απαραίτητοι ή όχι? Και πόσοι απαιτούνται?
Επίσης αν δεν έχει, αλλά νοικιάζει δυνατότητες από άλλους δορυφόρους άλλων χωρών, αυτοί οι δορυφόροι είναι ευάλωτοι σε οποιαδήποτε κακόβουλη προσπάθεια κάποιου αντιπάλου ή όχι επειδή θα θεωρηθεί δολιοφθορά σε περιουσία άλλης χώρας?
Ισχύει το ότι ένας τέτοιος δορυφόρος κοστίζει περί τα 400 εκ?

Γιώργος
Guest

Νομίζω νοικιάζουμε έναν Γαλλικό δορυφόρο για να δίνουμε εικόνα στους Scalp μας. Είναι καλό να έχεις συνεχή εικόνα, πολλών περιοχών και μεγάλου εύρους σε συνεχή ροή, ώστε να μην πιαστείς απροετοίμαστος σε περίπτωση που εχθρός ξεκινήσει κάτι από τα ενδότερα. Γιατί άμα ξεκινήσει κινητοποίηση στη Σμύρνη, χαίρω πολύ, την πιάνουν και τα όποια ραντάρ, το θέμα είναι τι γίνεται στο έδαφος, πολύ πέραν του ορίζοντα. Γιατί αν ξεκινήσουν κάτι οι απέναντι υπάρχουν και τα εναέρια τάνκερ τους που βροντοφωνάζω τόσα χρόνια να προμηθευτούμε και εμείς, σιγά μην τα απογειώσουν από την Κωνσταντινούπολη τα μαχητικά τους για να τα δούμε αμέσως.… Read more »

gdmast
Guest
gdmast

Μα γι’ αυτό αναρωτιέμαι. Επίσης αναρωτιέμαι για το γεγονός ότι τόσο οι γείτονες, όσο και άλλα κράτη, εκτοξεύουν στρατιωτικούς και κατασκοπευτικούς δορυφόρους, ενώ για εμάς δεν ακούω τίποτε. Αν δεν κάνω λάθος, οι γείτονες έχουν ήδη 3 στρατιωτικούς και δεν ξέρω πόσους κατασκοπευτικούς δορυφόρους. Ε, όλοι αυτοί δεν είναι χαζοί. Κάποιο ρόλο παίζουν οι δορυφόροι. Αντίθετα εμείς, μόνο επικοινωνιακούς δορυφόρους έχουμε και δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό ως μειονέκτημα, ούτε καν αν είναι μειονέκτημα. Εκτός και αυτοί οι επικοινωνιακοί δορυφόροι είναι ικανοί και για άλλες εργασίες. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, δεν γνωρίζω τι αντίμετρα υπάρχουν γι’ αυτούς. Γιατί καλά… Read more »

randomname
Guest
randomname

Σημαίνει οτι σε περίπτωση που γίνει κατι, και οι αμερικανοί αποφασίσουν να κλείσουν το gps πάνω από την τουρκία ή κάπου στα περίχωρα. Οι Τούρκοι θα έχουν εναλακτική το δικό τους σύστημα. Οπως έχει η Ρωσσία και η Κίνα πέρα της USA.
Αυτό ειναι το πλεονέκτημα. Πέρα απο την εξέλιξη εγχώριας τεχνολογίας κτλπ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οπου δηλαδή οι αμερικάνοι κρατάνε κανονικά το gps ανοιχτό πάνω απο την τουρκία, οι τούρκοι δεν παίζει να κερδίζουν και πολλά. Πιο ακριβές απο το gps δεν θα είναι. Με λίγα λόγια είναι επένδυση που θα αποδώσει κυρίως αν φτάσουμε σε ακραίες καταστάσεις.

gdmast
Guest
gdmast

Ευχαριστώ, για την απάντηση.
Όσο για τα λοιπά, ίσως θα πρέπει με ένα άρθρο εδώ, τα παιδιά του σαιτ να διαφωτίσουν και την δορυφορική ….πλευρά της κατάστασης και τι ακριβώς παίζεται με τους δορυφόρους (ακόμα και μη αποκαλύπτοντας δικές μας ακριβείς δυνατότητες ή αριθμούς).

Γιώργος
Guest

randomname σαν εφεδρικό του GPS υπάρχει και το αδρανειακό INS και μη ξεχνάμε το Galileo που είναι της Ε.Ε. και μπορούμε να απαιτήσουμε την ενσωμάτωσή του και δεν έχει δικαίωμα να μας το κλείσει κανείς.

Επίσης δεν φτάνει να γνωρίζεις πού είναι ένα πλοίο αλλά και να μπορείς να κλειδώσεις τον πύραυλο πάνω του. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

randomname
Guest
randomname

Μπορεί κάποιος να εξηγήσει γιατί η hellas sat ανήκει σε άραβες (Arab League States, όλοι έχουν από λίγο).
Από ευρώπη μεριά δεν βρήκαμε αγοραστές;
Δεν αποτελεί στρατηγικό λάθος να πωλούνται τόσο καίριες εταιρίες σε “αμφιλεγόμενα” χέρια;