… και μας ρωτούσατε…

Όταν η Ελλάδα ανακάλυψε το F-35

Στην Ελλάδα τα θαύματα κρατούν τρεις μέρες, εκτός από την περίπτωση που τα ανακαλύψει το φιλοθεάμον κοινό του Internet. To «θαύμα» βέβαια μπορεί να είναι μπροστά στα μάτια κάποιου, αλλά να το θεωρήσει Θεία Επέμβαση μόλις το ανακαλύψει ξαφνικά.

Κάπως έτσι συνέβη και με το F-35, που ενώ ήταν είδηση σε όλο τον πλανήτη από το 2000, στην Ελλάδα το ανακαλύψαμε πέρσι. Όταν η Τουρκία «αγόραζε» μετοχές στο consortsium κατασκευής του αεροσκάφους, στην Ελλάδα παραγγέλναμε Eurofighter.

Ευτυχώς για το δόλιο F-35 η «γλωσσοφαγιά» δεν ισχύει στις ΗΠΑ, αλλιώς θα το είχαμε «ματιάξει». Αν κάνουμε μια απλή διαδικτυακή αναζήτηση σχετικά με το αεροσκάφος στο «ελληνόφωνο» κομμάτι του Διαδικτύου θα ανακαλύψουμε ένα «πλούτο» χιλιάδων άρθρων και απόψεων σχετικά με τα νέο μαχητικό 5ης γενιάς.

Για αρχή η ελληνική διαδικτυακή κοινότητα των «ειδικών» το «χλεύαζε» νυχθημερόν. Πολλοί θεωρούσαν πως οι ΗΠΑ υπήρχε περίπτωση να το εγκαταλείψουν υπέρ του πολλές φορές «ανώτερου» Su-35 (θα έπαιρνε δικαιώματα η LM από την Sukhoi για να το φτιάχνει στις ΗΠΑ).

Σε ότι αφορά τώρα την Ελλάδα και την θέση της απέναντι στο αεροσκάφος, σοβαρότης μηδέν. Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος που εγκυμονεί η αγορά των 100 F-35 από την γειτονική χώρα θα μπορούσε να «αντιμετωπιστεί» με μια φούχτα Su-35GR, που με την ρομφαία της Ελληνορθόδοξης Παράδοσης θα μετέτρεπαν τα «τενεκεδάκια» των Τούρκων σε ανταλλακτικά. Σε αυτό θα συνέβαλλε και η αγορά των S-400GR βεβαίως βεβαίως.
Κάπου στον δρόμο όλα αυτά «χάλασαν». Καταρχάς οι S-400 αγοράστηκαν από την Τουρκία και οι προφητείες υπέρ του Ξανθού Γένους πήγαν στον «κουβά». Κατά δεύτερον, το F-35 έχει αποδείξει την αξία του είτε στις Red Flag είτε σε αεροπορικές επιδείξεις. Εκεί κάπου ξύπνησε το Πανελλήνιο έντρομο. Αφού οι Ρώσοι μάλλον δεν θα βοηθούσαν (και δεν θα μπορούσαν) προσπαθήσαμε να βρούμε λύση στην απειλή των τουρκικών F-35 με κάτι περισσότερο από την επίκληση Θείων (το «Παναγιά βοήθα» πιάνει αλλά ίσως όχι πάντα).

Όχι γιατί τα Su-35GR ήταν απλά στην σφαίρα της φαντασίας κάποιων (και αν θέλετε και την άποψή μας τα F-35 δεν θα είχαν κάποιο πρόβλημα να «σκουπίσουν» τον ουρανό από τα όποια Su-35 κι άλλα «υπερμαχητικά»), ούτε γιατί οι Σύντροφοι από τον Βορρά δεν αγόρασαν τελικά διαφημίσεις, αλλά γιατί το –κακό- ΝΑΤΟ δεν μας επιτρέπει να τα αγοράσουμε (εδώ δεν έχουμε μαντήλι να κλάψουμε, θα αγοράζαμε Su-35 μετρητοίς).

Και εκεί κάπου, θυμήθηκαν κάποιοι τον «φουκαριάρη’ εκσυγχρονισμό των F-16C/D της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μας. Η σκέψη είναι απλή. Όσα λίγα χρήματα έχουμε για αμυντικές δαπάνες, θα δοθούν μάλλον στα F-16. Σε αυτό το «κονδύλι» στράφηκε η προσοχή. Ας αφήσουμε τα F-16 και ας πιάσουμε το ΝΜΑ…

 

 

Ότι πρέπει να γνωρίζετε για τον εκσυγχρονισμό των Fighting Falcon της ΠΑ

Όπως είχαμε αναφέρει και στο τεύχος μας Νο 361, ο εκσυγχρονισμός του στόλου των ελληνικών μαχητικών για την αποτροπή της απαξίωσης των παλαιοτέρων εξ αυτών, τη συνολική αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους και την (όλο και σημαντικότερη για λόγους εξοικονόμησης λειτουργικού κόστους) ομογενοποίηση του στόλου αποτελεί την κυριότερη ρεαλιστική επιλογή στον ορίζοντα της ΠΑ.

Θα αποτελούσε επιτακτική ανάγκη ακόμη και εάν υπήρχε πρόγραμμα Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, αλλά με το ΝΜΑ να «χάνεται» πλέον βαθιά μέσα στην επόμενη δεκαετία, είναι η μοναδική εναλλακτική επιλογή. Παράλληλα, στην περίπτωση των Fighting Falcon (δεδομένου του ραντάρ AESA) και με βάση τις προδιαγραφές του ΝΜΑ η πρόταση αποτελεί ένα πρόγραμμα με πολλές παραμέτρους πολύ κοντά στο σκεπτικό του τελευταίου.

Για την ιστορική αναδρομή των κατά καιρούς διαθέσιμων προτάσεων εκσυγχρονισμού των F-16 θα σας παραπέμψουμε στο τεύχος μας Νο 361, αλλά και στα πολλά παλαιότερα άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει σχετικά (αρχής γενομένης και κατ’ αποκλειστικότητα τότε στην Π&Δ No 285, «Peace Xenia Upgrade, εκσυγχρονισμός F-16» και στην Π&Δ Νο 326, «Μια εικόνα στο μέλλον των ελληνικών Fighting Falcon»).

Στο τεύχος Ιουνίου 2016 παρουσιάσαμε και το πρότυπο F-16V, το οποίο αποτελεί την εισήγηση για την τρέχουσα πρόθεση της Πολεμικής Αεροπορίας (βλέπε και σχετικό επιγραμματικό πίνακα). Με τα όσα ακολουθούν, θα προσπαθήσουμε να εισαγάγουμε στο θέμα και μερικές άλλες παραμέτρους που θα αποτελέσουν κρίσιμους παράγοντες στις τελικές αποφάσεις του προγράμματος.

Στη μακρά προϊστορία των προτάσεων της Lockheed Martin σημείο αναφοράς αποτελεί αυτή που είχε παρουσιαστεί το 2009 και βασιζόταν στα αντίστοιχα προγράμματα CCIP (υλοποιούσε η USAF και είχε ανακοινώσει η Τουρκική Αεροπορία). Η πρόταση ήταν μια δέσμη επιλογών για την ΠΑ με:

 • Αναβάθμιση-εκσυγχρονισμό των Peace Xenia ΙΙΙ (PX III Block 52+) στο πλήρες πρότυπο Block 52+ Advanced.
 • Αναβάθμιση-εκσυγχρονισμό των Peace Xenia ΙΙ (PX II Block 50), είτε στο αποκαλούμενο πρότυπο CCIP-GR (διατηρώντας το ραντάρ V7 με IDM-Improved Data Modem και νέο πιλοτήριο) ή σε πλήρες πρότυπο Block 52+ Advanced (με ραντάρ V9 και Link 16).
 • Προαίρεση (παρά το γεγονός ότι υπήρχε αντίθετη απόφαση της ΠΑ) για αναβάθμιση-εκσυγχρονισμό των Peace Xenia I (PXI Block 30) στο αποκαλούμενο πρότυπο CCIP Lite (διατήρηση του AN/APG-68V2 με IDM και βελτιώσεις στο πιλοτήριο).

Σημείο καμπής στη συνέχεια ήταν η απόφαση του Ανώτατου Αεροπορικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2012 για την αναβάθμιση του συνόλου των αεροσκαφών Peace Xenia II και III στο πρότυπο F-16 Block 52+ Advanced, δηλαδή των Fighting Falcon PXIV (F-16 Block 52M). Τα F-16 Block 30 (PXI) δεν περιλαμβάνονταν και τότε στην απόφαση, αν και η κατασκευάστρια εταιρεία υπέβαλε επίσης σχετική πρόταση. Στο πλαίσιο της πρότασης του 2012, το ενδιάμεσο εναλλακτικό πρότυπο CCIP GR για τα PXIII απαλείφθηκε και υιοθετήθηκε το Block 52+ Advanced ως καθολικό πρότυπο στα Fighting Falcon όλων των παρτίδων πλην των PXI. Για τα τελευταία προτείνονταν ο εκσυγχρονισμός με χρήση απαρτίων, όπως το ραντάρ που θα προερχόταν από τα Block 50 και προσθήκη ή αναβάθμιση άλλων σε ένα πρότυπο που πλησίαζε το CCIP GR.

Η πρόσφατη και σημαντική εξέλιξη αφορά πλέον τη μετάπτωση της παραπάνω πρότασης στην υιοθέτηση του προτύπου F-16V, ως αυτού στο οποίο θα μετατραπούν όλα τα Fighting Falcon PXII/III/IV. Συγκριτικά με την πρόταση του 2012, η ουσιαστική και κρίσιμη διαφορά είναι ότι τη θέση του APG-68(V)9 έχει πάρει πλέον το ραντάρ AESA APG-83 SABR (Scalable Agile Beam Radar), πλαισιωμένο όμως από μια νέα αρχιτεκτονική που εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητές του και μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα του Fighting Falcon (Π&Δ Νο 361, «Lockheed Martin F-16V, V for Viper»).

Αναφορικά με τα Block 30 και με δεδομένο ότι θα υπάρχει πλέον μεγάλο πλεόνασμα απαρτίων από την αναβάθμιση όλων των άλλων μαχητικών του τύπου, όλες οι δυνατότητες είναι ανοικτές στο να φτάσουν τα μαχητικά PXI σε επίπεδο πολύ κοντά στο Block 52+ Advanced.

Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο πρόβλημα των πολλαπλών εκδόσεων του F-16, που είναι ιδιαίτερα οξύ στον στόλο των ελληνικών Fighting Falcon: οκτώ διαφορετικά μοντέλα ανάμεσα στα μονοθέσια και διθέσια αεροσκάφη των τεσσάρων παρτίδων Peace Xenia. Το γεγονός αυτό έχει επιβαρύνει μέχρι σήμερα με σημαντικό κόστος τη χρήση των μαχητικών και έτσι ένα από τα ζητούμενα του προγράμματος EMZ είναι η όσο το δυνατόν ομοιογενοποίηση του στόλου.

H ανομοιογένεια και οι πολλαπλές εκδόσεις όμως αποτελούν και ένα μεγάλο πρόβλημα στον ίδιο τον εκσυγχρονισμό επιβαρύνοντάς τον σημαντικά σε κόστος, καθώς απαιτείται η εξέλιξη έως και οκτώ διαφορετικών πρωτοτύπων (με δοκιμές και πιστοποίηση του καθενός ξεχωριστά), την ίδια στιγμή που άλλα αντίστοιχα προγράμματα περιορίστηκαν σε μόλις δύο.

 

Το πρόγραμμα MLU/EMZ της Ταϊβάν, για παράδειγμα, εφαρμόζεται σε έναν ομοιογενή στόλο 115 F-16A και 28 F-16B Block 20 που θα μετατραπούν σε F-16V με την υποστήριξη δυο πρωτοτύπων, ενός μονοθέσιου κι ενός διθέσιου. Αντίστοιχα, η Νότια Κορέα υλοποιεί το δικό της πρόγραμμα MLU/EMZ σε 134 F-16C/D Block 52 (με κινητήρες F100-PW-229) που προέρχονται από δυο παρτίδες αγορών. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο στόλος των Block 52 της ROK AF παρουσιάζει κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα 80 αρχικά μαχητικά του προγράμματος Peace Bridge II και τα 20 τελευταία του Peace Bridge III, κάτι που ίσως απαιτήσει τη δημιουργία τεσσάρων πρωτοτύπων. Η ROK AF έχει εξαιρέσει από τον εκσυγχρονισμό σε F-16V τα 33 F-16C/D Block 30 που διαθέτει. Η Σιγκαπούρη διαθέτει επίσης έναν ομοιογενή στόλο F-16 Block 52 από τρία εξοπλιστικά προγράμματα Peace Carvin (ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV), τα οποία υλοποιήθηκαν την περίοδο 1998-2004.

Το ελληνικό εγχείρημα του εκσυγχρονισμού τόσο πολλών διαφορετικών εκδόσεων σε ένα κοινό πρότυπο είναι μοναδικό συγκριτικά και με άλλα παλαιότερα προγράμματα MLU, όπως το CCIP. Το τουρκικό πρόγραμμα, για παράδειγμα, αφορούσε τον πλήρη εκσυγχρονισμό όλων των αεροσκαφών Block 40/50 μέσω ενός «πακέτου» CCIP αντίστοιχο μ’ αυτόν της USAF, αλλά προσαρμοσμένο στις τουρκικές ανάγκες, που έφερε περισσότερα από 170 Fighting Falcon της THK στο επίπεδο Block 50+ Advanced. Βάσει αυτής της λογικής, η Τουρκία προέβη στην παραγγελία των 30 καινούριων F-16 κάνοντας χρήση του ίδιου κινητήρα, σε αντίθεση με την Ελλάδα που διαφοροποίησε την αγορά του κινητήριου συστήματος ανάμεσα στις παρτίδες προμήθειας.

Τα αμερικανικά F-16C/D που μετείχαν στο αρχικό Common Configuration Implementation Program (CCIP) είχαν επίσης κινητήρες διαφορετικού μοντέλου και κατασκευαστή, καθώς αφορούσαν μοντέλα Block 40/42/50 και 52. Στη διαδικασία τα αμερικανικά F-16 Βlock 42 με κινητήρα F100-PW-220 αναβαθμίσθηκαν από τον Ιούλιο του 2008 σε Block 52 με F100-PW-229, μειώνοντας την πολυτυπία και βελτιώνοντας τους αναιμικούς κινητήρες των Block 42 σε σχέση με τα Βlock 50/52 και τα Βlock 40. Στα Βlock 40 αντίστοιχα, προέβησαν σε αλλαγές στον κινητήρα τους ώστε να έρθουν πιο κοντά σε προδιαγραφές με τα Βlock 50, μειώνοντας έτσι το κόστος υποστήριξης.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι στο ευρύτερο πλαίσιο του προγράμματος η USAF προχώρησε σε ολοκληρωτική αναβάθμιση όλων των κινητήρων F110 των Βlock 30/40/50 σε SLEP (Service Life Extension Program), που αυξάνει τον χρόνο επιθεώρησης από τις 200 ώρες στις 300 και μειώνει το NRIFSD (Non-Recoverable In-Flight Shut-Down) από 4,4 ανά 100.000 ισοδύναμες ώρες πτήσης (EFH) σε 0,9 ανά 100.000 EFH μετά το SLEP.

Επιστρέφοντας όμως στο προτεινόμενο πρόγραμμα F-16V για τα ελληνικά PXII/III/IV, με την κατάσταση που υπάρχει στον στόλο Fighting Falcon της ΠΑ η πολυπόθητη ομοιοτυπία θα είναι… σχετική. Στην καλύτερη δυνατή περίπτωση όπου όλα τα F-16 υλοποιήσουν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, τα 52V και 50V και πάλι δεν θα έχουν κοινή γραμμή εξυπηρέτησης, αφού προέρχονται από δυο διαφορετικές εκδόσεις. Έτσι, από τις τρεις εκδόσεις πηγαίνουμε στις δύο και σ’ αυτές πρέπει να προσθέσουμε και τα Βlock 30 (αναβαθμισμένα ή όχι), δηλαδή συνολικά τρεις, ή διαφορετικά δύο πρότυπα ηλεκτρονικών ταυτόχρονα με τρία πρότυπα κινητήρων!

Στο σημερινό «χάος» ανομοιοτυπίας όμως, ακόμη και αυτή η βελτίωση πρέπει να θεωρηθεί πολύ σημαντικό επίτευγμα! Εμβαθύνοντας στο πρόγραμμα, ακόμη και στο θεωρητικά ίδιο επίπεδο ομοιοτυπίας ηλεκτρονικών (F-16V) θα εξακολουθήσει να υφίσταται μια διαφοροποίηση υποσυστημάτων ανάμεσα στα αεροπλάνα διαφορετικής παρτίδας, όπως για παράδειγμα τα Block 50V που θα διατηρήσουν το HUD της BAE, ενώ τα Block 52V θα διαθέτουν HUD της ELOP.

F-16V GR

Μια σημαντική παράμετρος στον προτεινόμενο εκσυγχρονισμό όλων των PXII/III/IV στο πρότυπο F-16V είναι ότι αποτελεί πλέον μια προσπάθεια ΕΜΖ για όλο τον στόλο, συμπεριλαμβανομένων και των νεότερων Block 52+ Advanced, τα οποία βέβαια στην ολοκλήρωση του προγράμματος θα πλησιάζουν στο μισό της επιχειρησιακής ζωής τους. Σε όλες τις προηγούμενες προτάσεις και με δεδομένο ότι τα καινούργια ακόμη Block 52+ Advanced ήταν το πρότυπο αναβάθμισης, ο ΕΜΖ αφορούσε κυρίως τις τρεις προηγούμενες παρτίδες Peace Xenia.

Στον εκσυγχρονισμό των 38 Block 50 (31 F-16C & 7 F-16D) στο επίπεδο F-16V GR περιλαμβάνεται:

Στον τομέα των νέων ηλεκτρονικών που αντικαθιστούν ή συμπληρώνουν τον παλαιότερο εξοπλισμό:

 • Ραντάρ AESA AN/APG-83 SABRΥπολογιστής αποστολής MMC 7000AH
 • Ψηφιακός υπολογιστής ελέγχου πτήσης-DFLCC (Digital Flight Control Computer) αναβαθμισμένος με αυτόματο σύστημα αποφυγής σύγκρουσης με το έδαφος-AGCAS (Automatic Ground Collision Avoidance System).
 • Αναβάθμιση UCADC (Upgraded Central Air Data Computer)
 • ADTE (Advanced Data Transfer Equipment) για τη μεταφορά-φόρτωση δεδομένων με μαγνητικό μέσο και διασύνδεση ethernet.
 • CDEEU (Common Data Entry Electronics Unit)
 • Νέα συμβολογεννήτρια-IPDG (Improved Programmable Display Generator)
 • MMR ILS με υποστήριξη VOR
 • Σύστημα INS με ενσωματωμένο GPS και μονάδα γυροσκοπίων οπτικών ινών LN-260 με προβλέψεις ασφαλείας SAASM (Selective Availability Anti-spoofing Module).
 • DTS (Digital Terrain System) με βελτίωση υποδομής DTED (Digital Terrain Elevation Data) στο σύστημα πλοήγησης βάσει ψηφιακού γεωγραφικού ανάγλυφου με TEL (Target Elevation Lookup).
 • MIDS-J Link 16 (υπάρχει ήδη IDM)
 • Καταγραφέας NCDR (Net-Centric Digital Recorder) τεσσάρων καναλιών
 • Ψηφιακό DAS (Digital Acquisition System) για συλλογή, επεξεργασία και καταγραφή δεδομένων από τα διάφορα υποσυστήματα του αεροσκάφους. Έχει και ρόλο καταγραφέα στοιχείων πτήσης που επιβιώνει σε περίπτωση συντριβής για τη διερεύνηση περιστατικών.

Υφιστάμενα συστήματα που διατηρούνται: CARA (Combined Altitude Radar Altimeter) και AIBU (Advanced Interference Blanker Unit).

Στον τομέα του νέου εξοπλισμού πιλοτηρίου προστίθενται:

 • Υποδομή JHMCS (Joint Helmet-Mounted Cuing System)
 • Δύο νέες οθόνες HD 4×4 ιντσών και μία κεντρική CPD HD 6×8 ιντσών
 • Σύστημα φωτισμού συμβατό με ΔΝΟ, όπως και στα αεροσκάφη PXIII/IV
 • Σύστημα παραγωγής οξυγόνου επί του αεροσκάφους OBOGS, που ανεξαρτητοποιεί το μαχητικό από επίγεια τροφοδοσία επιταχύνοντας τον χρόνο επανεξυπηρέτησης ανάμεσα σε αποστολές.
 • Νέο σύστημα επικοινωνιών διπλού ασυρμάτου ARC-238
 • Μονάδα ASIU (Aft Station Interface Unit) στο πίσω κάθισμα των διθέσιων που θα τους προσδώσει δυνατότητα Missioned επιχειρήσεων και ASHUDM (Aft Seat HUD Monitor).

Υφιστάμενα συστήματα που διατηρούνται: ΑCCTVS (Advanced Color Cockpit Television System), WAC-HUD (Wide Angle Conventional Head Up Display) της BAE.

 

Στον τομέα του οπλισμού:

 1. Αποκτάται δυνατότητα χρήσης AIM-120 C-5/C-7 AMRAAM και AIM-2000 (IRIS-T) με πλήρεις δυνατότητες μέσω JHMCS.
 2. Αποκτάται συμβατότητα με AGM-154A-1/C JSOW, GBU-31/38 JDAM, GBU-50 EGBU (EP-II), GBU-16 PW II, GBU-24 PW III, AFDS (να σημειωθεί ότι τα όπλα αυτά έχουν όριο «ζωής» το 2022), AGM-84D/L Harpoon I και Mk83. Δεν έχει διευκρινιστεί εάν περιλαμβάνεται συμβατότητα με AGM-158 ή και δυνατότητα χρήσης SDB, όπλα που πρέπει να ενδιαφέρουν την ΠΑ μελλοντικά.
 3. Προστίθεται η χρήση φορέα BRU-57 που επιτρέπει την ανάρτηση δύο «έξυπνων» όπλων.
 4. Γίνεται δυνατή η μεταφορά ατρακτιδίου στόχευσης νέας γενιάς, όπως του Sniper EX, και ατρακτιδίου φωτοαναγνώρισης DB-110.

Υφιστάμενα συστήματα που διατηρούνται: σκοπευτικό EEGS (Enhanced Envelope Gun Sight), συμβατότητα με εκπαιδευτικό φορέα BDU-33, AGM-65A/B/D/G, AIM-9 L/M/N/P/S, AIM-120A/B/C, AGM-88B HARM, GBU-10/-12, BLU-107/-109, CBU-58/-71/-87, Mk20 Rockeye, Mk82/84, μεταφορά ατρακτιδίων LANTIRN.

Στον τομέα της επιβιωσιμότητας προστίθενται:

 • Ολοκλήρωση αναβάθμισης του ASPIS (Airborne Self-Protection Integrated System) στο επίπεδο ASPIS II (η συμπλήρωση της πλήρους διαμόρφωσης σε όλα τα αεροπλάνα δεν έχει διευκρινιστεί). Επίσης παραμένει άγνωστη η πρόβλεψη για τα διθέσια Β50V που θα είναι πλέον missionized, αλλά που δεν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν εσωτερικά παρεμβολείς.
 • APX-126 CIT (Combined Interrogator/Transponder)
 • Αναβάθμιση των προβλέψεων στελθ «Have Glass Ι» (που έχουν τα Block 30 & 50) σε «Have Glass II» (που έχουν τα Block 52+ & 52M). Το HG I εστιάζεται στη μείωση της ανάκλασης της ακτινοβολίας ραντάρ με τον περιορισμό της διείσδυσής της στο πιλοτήριο, εφαρμόζοντας ανακλαστική επίστρωση στην καλύπτρα (που την διαχέει πλέον σφαιρικά στον χώρο και όχι απαραίτητα προς την πηγή εκπομπής). Το HG II επεκτείνει τις προβλέψεις σε χρήση RAM (Radar Absorbing Material) σε μεγάλο μέρος των εξωτερικών επιφανειών αλλά και ειδικών επιχρισμάτων για τη μείωση του ίχνους IR.
 • Εξωτερικός φωτισμός συμβατός με ΔΝΟ (dual mode)

 

Στον εκσυγχρονισμό των 55 Block 52+ (37 F-16C & 18 F-16D) στο επίπεδο F-16V GR περιλαμβάνεται:

Στον τομέα των νέων ηλεκτρονικών που αντικαθιστούν ή συμπληρώνουν τον παλαιότερο εξοπλισμό (βλέπε παραπάνω για επεξηγήσεις):

 • Ραντάρ AESA AN/APG-83 SABR
 • Υπολογιστής αποστολής MMC 7000AH
 • DFLCC με αναβάθμιση AGCAS
 • ADTE με ethernet
 • CDEEU
 • IPDG
 • MMR ILS με υποστήριξη VOR
 • INS LN-260 με προβλέψεις ασφαλείας SAASM
 • MIDS-J Link 16 (υπάρχει ήδη IDM)
 • NCDR τεσσάρων καναλιών
 • DAS

Υφιστάμενα: DTS (βελτίωση DTED μέσω TEL), IDM, UCADC, CARA και AIBU.

Στον τομέα του νέου εξοπλισμού πιλοτηρίου προστίθενται:

 • Μια κεντρική CPD HD 6×8 ιντσών
 • Βελτίωση συστήματος φωτισμού συμβατό με ΔΝΟ
 • Υποδομή ADTE
 • Δύο ARC-238

Υφιστάμενα: έγχρωμες MFD 4×4 ιντσών, JHMCS, ASIU στα διθέσια, OBOGS, EHSI (Electronic Horizontal Situation Indicator), ASIU & ASHUDM ΑCCTVS (Advanced Color Cockpit Television System), WAC-HUD της ElΟp.

Στον τομέα του οπλισμού:

 1. Επεκτείνεται η δυνατότητα χρήσης του AIM-2000 (IRIS-T Enhancements), όπως υφίσταται σήμερα μόνον στα Block 52M.
 2. Αποκτάται συμβατότητα με AGM-154C JSOW, GBU-31/38 JDAM, GBU-50 EGBU (EP-II), GBU-16 PW II, AFDS και Mk83. Δεν διευκρινίζεται η συμβατότητα με AGM-158 ή και SDB.
 3. Προστίθεται η χρήση φορέα BRU-57
 4. Γίνεται δυνατή η μεταφορά Sniper EX και DB-110

Υφιστάμενα: σκοπευτικό EEGS (Enhanced Envelope Gun Sight), BDU-33, AGM-65A/B/D/G, AIM-9 L/M/N/P/S, AIM-120A/B/C/C5/C7, AGM-88B HARM, AGM-84D/L Harpoon I, AGM-154A-1JSOW, GBU-10/-12/-24, BLU-107/-109, CBU-58/-71/-87, Mk20 Rockeye, Mk82/84, μεταφορά ατρακτιδίων LANTIRN.

Στον τομέα της επιβιωσημότητας προστίθεται:

 • IFF APX-126 CIT

Υφιστάμενα: ASPIS II, «Have Glass » Ι & ΙΙ, εξωτερικός φωτισμός συμβατός με ΔΝΟ (dual mode).

Στον εκσυγχρονισμό των 30 Block 52+Advanced (20 F-16C & 10 F-16D) στο επίπεδο F-16V GR περιλαμβάνεται:

Στον τομέα των νέων ηλεκτρονικών που αντικαθιστούν ή συμπληρώνουν τον παλαιότερο εξοπλισμό (βλέπε παραπάνω για επεξηγήσεις):

 • Ραντάρ AESA AN/APG-83 SABR
 • Υπολογιστής αποστολής MMC 7000AH
 • Αναβάθμιση DFLCC με AGCAS
 • ADTE με ethernet
 • CDEEU
 • IPDG
 • INS LN-260 με προβλέψεις ασφαλείας SAASM (Selective Availability Anti-spoofing Module)
 • MIDS-J
 • IDM
 • NCDR τεσσάρων καναλιών

Υφιστάμενα: DTS (βελτίωση DTED μέσω TEL), MMR ILS με VOR, DAS, UCADC, CARA και AIBU.

Στον τομέα του νέου εξοπλισμού πιλοτηρίου προστίθεται:

 • Κεντρική CPD HD 6×8 ιντσών

Υφιστάμενα: δύο έγχρωμες MFD HD 4×4 ιντσών, JHMCS, δύο ARC-238, ADTE, ASIU στα διθέσια, OBOGS, EHSI, ASIU & ASHUDM, ΑCCTVS (Advanced Color Cockpit Television System), WAC-HUD της ElΟp.

Στον τομέα του οπλισμού:

 1. Αποκτάται συμβατότητα με GBU-16 PW II, AFDS, GBU-31/38 JDAM, SAASM και Mk83. Δεν διευκρινίζεται η συμβατότητα με AGM-158 ή και SDB.
 2. Γίνεται δυνατή η μεταφορά Sniper EX

Υφιστάμενα: σκοπευτικό EEGS (Enhanced Envelope Gun Sight), BRU-57, BDU-33, AGM-65A/B/D/G, AIM-2000, AIM-9 L/M/N/P/S, AIM-120A/B/C/C5/C7, AGM-88B HARM, AGM-84D/L Harpoon I, AGM-154A-1/C JSOW, GBU-31/38 JDAM, GBU-50 EGBU (EP II), GBU-10/-12/-24, BLU-107/-109, CBU-58/-71/-87, Mk20 Rockeye, Mk82/84, μεταφορά ατρακτιδίων LANTIRN.

Στον τομέα της επιβιωσιμότητας προστίθεται:

 • APX-126 CIT

Υφιστάμενα: ASPIS II, «Have Glass » Ι & ΙΙ, Εξωτερικός φωτισμός συμβατός με ΔΝΟ (dual mode).

Ο εκσυγχρονισμός των 32 Block 30 (28 F-16C & 4 F-16D) στο επίπεδο F-16 Block 52+ Advanced περιλαμβάνει τη χρήση πλεονασματικών απαρτίων όπως:

 • Ραντάρ APG-68(V)9 FCR
 • Υπολογιστή MMC7000
 • Μονάδας απεικόνισης MPDG με υποστήριξη έγχρωμου κινούμενου χάρτη και eCPDG
 • EHSI
 • ADTE
 • NCDR 3 καναλιών
 • CDEEU
 • IFF APX-113 CIT

 

Και γιατί να «πάμε» στα F-16V VIPER;

Η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, έχει μια πραγματικά πολύ μεγάλη Πολεμική Αεροπορία. Η Ολλανδία με 5 φορές μεγαλύτερο ΑΕΠ, έχει μια αεροπορία με λιγότερο με το 1/5 της ισχύος της Ελληνικής.

Αυτό όμως είναι απόλυτα λογικό, καθώς δεν κινδυνεύει ούτε από το Βέλγιο, ούτε από κανέναν άλλον. Η Ελλάδα σε αντίθεση σαν γείτονα την Τουρκία, με την οποία έχει πολεμήσει ήδη το 1974, ενώ έχει αναγκαστεί να κινητοποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της σε επίπεδο πολεμικού συναγερμού τρεις φορές από το 1974. Την τελευταία φορά, το 1996 με την Κρίση των Ιμίων, έγινε σαφές πως η Τουρκία είναι έτοιμη να προβεί σε κατάληψη εθνικού εδάφους χωρίς τίποτα να μπορεί να την σταματήσει.

Σε όλα αυτά, αν προσθέσουμε και την ανάγκη κάλυψης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνειδητοποιούμε πως το μέγεθος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι μάλλον μικρό, προκειμένου να προστατεύσει την Ελλάδα από μια περιφερειακή υπερδύναμη όπως η Τουρκία.

Σε καιρό πολέμου, η ΠΑ θα πρέπει να προστατεύσει τις δυνάμεις προκάλυψης στον Έβρο με συνεχείς αποστολές CAS, να αποτρέψει την κατάληψη νησιών, να απαγορεύσει την εναέρια υπεροχή της ΤΗΚ πάνω από το Αιγαίο, και να καλύψει κάθε κενό που θα δημιουργήσει ο επιτιθέμενος.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως οι μεγάλοι αριθμοί των μαχητικών που απαιτούνται δεν είναι κάποιο «τέχνασμα» αλλά μια υπαρκτή και κοστοβόρα ανάγκη.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, τον ρόλο των «αριθμών» παίζουν τα ελληνικά F-16. Αυτά όμως έχουν αρχίσει να «γερνούν», όχι ίσως τόσο δομικά, όσο σε επίπεδο ηλεκτρονικών συστημάτων. Το F-16C Block 30 είναι πλέον ένα αεροσκάφος 3ης γενιάς, δεν έχει σχέση με το F-16C Block 52+Adv, είναι δε σε άλλο σύμπαν με το Block 70. Το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει και για τα Block 50, ενώ και τα 52+ υστερούν σε ορισμένα σημεία στα δεδομένα ενός σύγχρονου πολέμου (ή θα υστερούν σχετικά σύντομα).

Στο μυαλό μας πρέπει να έχουμε πως η επιδιωκόμενη Δομή Δυνάμεων της ΠΑ δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 125 μαχητικών αεροσκαφών F-16, αν και ο επιθυμητός αριθμός των 155 εκσυγχρονισμένων μαχητικών θεωρείται ως απολύτως απαραίτητος και απαιτούμενος από πλευράς ΠΑ. Με δεδομένους όμως τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και την απόσυρση μαχητικών F-4 και RF-4 μέχρι το 2020 καθώς και των μη εκσυγχρονισμένων Mirage 2000 η διατήρηση των F-16 σε υπηρεσία για πολλά χρόνια ακόμη είναι μονόδρομος.

 

Πόσο είναι επιτέλους αυτό το κόστος για τον εκσυγχρονισμό;

 

Αν αύριο επιλέγαμε να εκσυγχρονίσουμε όλα τα F-16 της ΠΑ, το συνολικό κόστος εκσυγχρονισμού για 155 μαχητικά τοποθετείται πλέον στα $ 2 δισ. και περιλαμβάνει αναβάθμιση των Block 50/52+ και Advanced στο επίπεδο Viper.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι εργασίες αναβάθμισης των 32 παλαιότερων Block 30 σε επίπεδο ικανότητας Block 52+ με απάρτια από τα PXIII και IV. Τα μαχητικά αυτά  σήμερα έχουν κατά μέσο όρο 4500 ώρες πτήσης και επιδιώκεται με δομική αναβάθμιση να φτάσουν το όριο των 10.000 ωρών.

Ας δούμε κάποια σενάρια και το κόστος, όπως τα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Σενάριο 1: Για τον εκσυγχρονισμό 123 αεροσκαφών των Block 50, Block 52+ και Block 52+ Advanced (όλα σε V) κόστος περί τα $1,5 δισ. και τιμή $ 12,1 εκ. ανά αεροσκάφος.

Σενάριο 2: Για τον εκσυγχρονισμό 82 αεροσκαφών των Block 52+ και Block 52+ Advanced (όλα σε V) κόστος περί το $ 1 δισ. και τιμή $11,7 εκ. ανά αεροσκάφος.

Σενάριο 3: Για τον εκσυγχρονισμό 155 αεροσκαφών, των 32 Block 30 και των 123 αεροσκαφών των Block 50, Block 52+ και Block 52+ Advanced κόστος περί τα $1,9-2 δισ. Προσοχή: Τα Block 30 δεν θα γίνουν –V αλλά Block 52+ Adv με χρήση απαρτίων από τα άλλα αεροσκάφη.  

Αν θέλουμε να έχουμε ένα κόστος ανά Block, είναι «χονδρικά» περίπου 8 με 8,5 εκ. $ για τα Block 52+Adv, 10 με 10,5 εκ. για τα Block 52, και τουλάχιστον 12,5 εκ. $ για τα Block 50. Το κόστος για τα Block 30 θα είναι πολύ μεγαλύτερο, παρά το γεγονός ότι δεν θα λάβουν καινούργια απάρτια. Θέλουμε δε να πούμε πως είναι τα πλέον καταπονημένα δομικά, και αναμφίβολα θα χρειαστούν ΚΑΙ δομική αναβάθμιση. Το κόστος της τελευταίας δεν μπορεί να προϋπολογιστεί, και συνήθως υπολογίζεται απολογιστικά στο εργοστάσιο.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό πως το κόστος δεν είναι τόσο υψηλό για την έκταση που θα πάρει ο εκσυγχρονισμός.

 

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ F-35;

Στο περιοδικό συνηθίζουμε να είμαστε σαφείς, και να απαντούμε σε τέτοιου είδους ερωτήσεις με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ.

Στην ερώτηση αυτή η απάντηση είναι πιο περίπλοκη, και περιλαμβάνει αρκετά σκέλη.

Η πρώτη απάντηση είναι «Άσχετο». Χρειαζόμαστε υπερσύγχρονα μαχητικά 4,5+ γενιάς, και θα τα αποκτήσουμε με πολύ χαμηλό κόστος. Σήμερα το πρόβλημα είναι τα 250 F-16C/D Block52+ Adv της Τουρκίας. Αυτά πως θα τα αντιμετωπίσουμε; Με 123 ή 155 εκσυγχρονισμένα F-16. Κατανοητό;

Η δεύτερη απάντηση είναι «αν μπορεί ένα F-16 να αντιμετωπίσει το F-35 αυτό είναι το F-16V». Αν το σκεφτεί κάποιος, ένα δικτυοκεντρικό μαχητικό που θα λαμβάνει πληροφορίες από όλα τα άλλα μέσα γύρω του, ο υπολογιστής θα κάνει fusion τα δεδομένα από ραντάρ εδάφους, ΑΣΕΠΕ, ραντάρ άλλων μαχητικών, πληροφορίες από ατρακτίδια σκόπευσης κοκ, αλλά και έχοντας ένα υπερσύγχρονο ραντάρ AESA έχει καλύτερες πιθανότητες να εντοπίσει και να καταρρίψει ένα F-35A από οτι ένα Block 50/52 της δεκαετίας του ’90. Δεν στέλνουμε τα μαχητικά 4,5 γενιάς στα σκουπίδια επειδή κυκλοφόρησε το F-35 ούτε επειδή το έγραψε το ελληνικό διαδίκτυο και οι «ειδικοί».

Καθώς λοιπόν η αντιμετώπιση του F-35 δεν μπορεί να γίνει από κανένα μαχητικό αυτή την στιγμή διαθέσιμο στην αγορά, ούτε καν από το ίδιο το F-35, δεν μπορεί η απάντηση της Ελλάδας στο θέμα να είναι να αφήσουμε την επένδυση που έχουμε κάνει στα F-16 να καταρρεύσει (σκεφτείτε τα κόστη από την δεκαετία του ’80 μέχρι και σήμερα). Το F-16 παράγεται ακόμη (ή παραγόταν μέχρι πρόσφατα) κι αν επικρατήσει στον ινδικό διαγωνισμό θα παράγεται για άλλα 20 χρόνια. Η USAF σκοπεύει να το κρατήσει σε υπηρεσία τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια, ενώ μπορεί άνετα να συγκριθεί με μαχητικά όπως το Gripen E. Δεν τα πετάς αυτά επειδή το είπαν «ειδικοί» από την Νότια Βαλκανική.

Σημειώνεται ότι όλες οι μεγάλες χώρες χρήστες του μαχητικού F-16C/D έχουν προχωρήσει ή σκοπεύουν να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό F-16V προκειμένου να καταστήσουν διαλειτουργικά τα Fighting Falcon με τα Lightning II προκειμένου να δρουν σε περιβάλλον δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων ή προκειμένου να τα κάνουν ικανά να αντιμετωπίζουν τις απειλές του 21ου αιώνα. Σημείο κλειδί είναι το ραντάρ AESA, ο υπολογιστής αποστολής και το Link 16. Οι χώρες αυτές είναι οι ΗΠΑ, Ισραήλ, Τουρκία, Νορβηγία, Δανία, Σιγκαπούρη, Κορέα, Μπαχρέιν και Ταϊβάν.

 

Επίλογος

H επιλογή της μη αναβάθμισης των ελληνικών F-16 θα ήταν καταστροφική. Η Πολεμική Αεροπορία θα πρέπει να συνεχίσει να επιχειρεί με μαχητικά προηγούμενης γενιάς, όταν ο βασικός αντίπαλος έχει όλα του τα F-16 σε επίπεδο 4+ γενιάς. Ασχέτως του τι θα γίνει με τα F-35, ακόμη κι αν γίνει κάτι μαγικό και ΔΕΝ τα παραλάβει η Τουρκία, ο εκσυγχρονισμός των F-16 είναι απολύτως απαραίτητος.

Αυτό το επιτάσσει η διατήρηση υψηλού αριθμού μαχητικών σε υπηρεσία. Το κόστος των 1,5 δις για 123 μαχητικά F-16V είναι χαμηλό, όταν με τα ίδια χρήματα αγοράζεις λιγότερα από 10 F-35 ή Gripen E (και για ένα νέο μαχητικό, χρειάζεται υποδομή υποστήριξης, εκπαίδευσης κοκ που ΔΕΝ είναι δωρεάν και κοστίζει).

Για κάποιους είναι πολύ πιο εύκολο να πουν «δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε δαπάνη χρημάτων για τον εκσυγχρονισμό των F-16 στο ακροατήριο, θέλουμε επιδόματα και νέες προσλήψεις», οπότε ακούγεται πιο σωστό το «δεν επενδύουμε σε παλιά αεροπλάνα». Το ΘΑ πάρουμε καινούργια, μεταφέρεται στο μέλλον. Άλλωστε αναμένουμε τον εκσυγχρονισμό από το 2009, ας πάει 2020 το ΝΜΑ…

Αν γίνει ο εκσυγχρονισμός, σημαίνει πως τα 123 μαχητικά που θα αποδώσει θα είναι ανώτερα των τουρκικών F-16, και επίσης σχετικά όμοια μεταξύ τους(πλην κινητήρα και κάποιων μικροαπαρτίων που αναφέραμε προηγουμένως). Με αυτό τον τρόπο θα ανακουφιστεί κάπως η καταδίκη της πολυτυπίας για την ΠΑ (το κάθε Block είναι στην πραγματικότητα και ένα διαφορετικό αεροσκάφος) στην υποστήριξη. Τα μαχητικά αυτά, μαζί με τα Mirage 2000-5Mk2 θα γίνουν η ραχοκοκαλιά της ΠΑ τα χρόνια που θα έρθουν. Διανύουμε δύσκολους καιρούς, και πρέπει με σοβαρές επενδύσεις να αξιοποιήσουμε τα λίγα χρήματά μας με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.

Αν αυτή η αναβάθμιση συνεχίσει και με προμήθεια Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, αυτό δεν το γνωρίζουμε, απλά το ελπίζουμε.

 

Υστερόγραφο: Παρακαλούμε να σχολιάζετε κόσμια είτε στο blog είτε στο facebook/twitter. Προσβολές, ύβρεις, κομματικές απόψεις κλπ δεν χωρούν. Όποιος θέλει να προσβάλει ή να «την πει», ή να χαρακτηρίσει μπορεί να πάει σε άλλες σελίδες, περισσότερο φιλόξενες. Κάθε άποψη που δεν περιέχει βαρείς χαρακτηρισμούς θα γίνεται αποδεκτή. Επίσης δεν γίνονται αποδεκτές αναρτήσεις με link από άλλα ελληνικά sites.

167 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πολύ καλό και κατατοπιστικό άρθρο. Η αναβάθμιση των Α/Φ F-16 είναι μονόδρομος, αρκεί να γίνει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναβάθμισης κρίσιμων δυνατοτήτων (π.χ. ΣΑΕ, αντιαεροπορικά, δικτύωση, ΗΠ), σε διακλαδικό επίπεδο, με συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας. Τα διαθέσιμα κονδύλια για όλες τις ΕΔ φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένα, οπότε απαιτείται μεγάλη προσοχή. Η αναβάθμιση των F-16 από μόνη της δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της απειλής, η οποία συνίσταται στα F-35, σε βαλλιστικούς πυραύλους, πυραύλους cruise και UAV. Και να μην ξεχνάμε τα 230 F-16…
  Για μία ανάλυση του RCS του F-35, καθώς και του F-16, παραπέμπω στην ακόλουθη ανάρτηση, από όπου προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα: https://belisarius21.wordpress.com/2017/08/20/%cf%84%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%b4%ce%b9%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%b7-%ce%bc%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%87%cf%89%ce%bd-%ce%bc/

  • Να σας πω κυριε Αντισμήναρχε ευγε για την δουλεια σας, απλα στο μελλον μια μοιρα jsf για υποστρατηγικη κρουση, στην ΠΑ, είναι θεμιτη, και θαρρω ο κυριος αρχηγος πιστευει το ιδιο.

   • Κι εγώ θα ήθελα το ίδιο. Ίσως θα έπρεπε να είχαμε μπει στο πρόγραμμα του F-35 το 2002, ώστε να είχαμε και τις ανάλογες βιομηχανικές επιστροφές, όπως οι σύμμαχοι εξ ανατολών, αντί να αποφασίζαμε υπέρ της προμήθειας Eurofighter (για το οποίο υπήρξε μάλιστα θετική απόφαση σε δύο ΚΥΣΕΑ, εάν δεν κάνω λάθος). Ίσως…
    Τώρα όμως το ερώτημα πλέον τίθεται ως εξής: έχεις διαθέσιμο 1 δισ. ευρώ (δεν φαίνεται να είναι και πολύ παραπάνω), τί κάνεις;
    Παίρνεις 6 F-35; So what?
    Ωραία, αντί γι’ αυτό, αναβαθμίζεις τα F-16. Εντάξει, τελείωσαν τα λεφτά… Και πως θα δεις τους κακούς για να σηκώσεις τα αναβαθμισμένα F-16, αφού δεν θα έχεις αναβαθμίσει το ΣΑΕ; Μην ξεχνάμε ότι το F-35 είναι stealth, δεν το βλέπουν τα ραντάρ…
    Και η FOS των Μ2000/-5; Τα Scalp; Και τα T-6; Τα Τ-2; Τα C-130;
    Και επειδή δεν υπάρχει μόνο η ΠΑ στην Ελλάδα, τί θα κάνουμε με τα Apache (τα οποία θαύμασα σήμερα στο AFW), θα τα υποστηρίξουμε; Τα -Α θα τα πετάξουμε; Η προμήθεια πυρομαχικών 120 χιλ. για τα άρματα; Η αναβάθμιση των φρεγατών; Τορπίλες; Η επαναπιστοποίηση των Exocet;
    Για αυτό λέω ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό και θα πρέπει να εξεταστεί διακλαδικά, ενώ θα πρέπει επιτέλους να εξεταστεί σοβαρά η συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας.
    Πριν από 20 χρόνια ήμασταν στο ίδιο ή παρόμοιο επίπεδο με τους γείτονες. Όμως έκτοτε, έκαναν άλματα, εξελίσσοντας τη βιομηχανία τους. Τώρα, αναπτύσσουν, παράγουν και πουλάνε πράματα. Δεν το λες αυτό τριτοκοσμικό…

    • Ευτυχώς μάλλον που δεν μπήκαμε διότι από τότε των «φρονίμων τα παιδιά» είχαν κατά το νου πως το μέλλον είναι στα UCAV και πως εκεί πρέπει να επενδύσουμε.
     Πρέπει να κατευθύνουμε τις εξελίξεις προς την μετατροπή του Neuron σε ucav.Με λιγότερα χρήματα θα αποκτήσουμε τεχνολογία, κυρίως τεχνογνωσία αιχμής, σαφές πλεονέκτημα καθώς θα έχουμε πραγματικό stealth αεροσκάφος.
     Χρόνος υπάρχει προς το παρόν και με μία σωστή κατανομή του ποσού που θα ξοδευτεί είμαστε άνετοι για την αποπληρωμή του.

     • »το μέλλον είναι στα UCAV»
      Ακριβως με 60-120 UCAV (τυπου neuron ) ειναι game changer για το Αιγαιο εχεις προσβολη φρεγατων μεχρι στοχο μεγεθους τεθωρακισμενου.Με ενα τυπο βομβας-πυραυλου, οτιδηποτε ειναι Μικρασιατικα παραλια -Αιγαιο απλα το καταστρεφεις και ουτε γατα ουτε ζημια. Κυριολεκτικα »stealth», ουτε ανθρωπινες απωλειες, μικρο κοστος χρησης και μικρο κοστος συντηρησης.

     • Συμφωνώ. Το ΝΕΥΡΟΝ δεν θα πρέπει να το βλέπουμε μόνο ως πειραματικό. Οφείλει η Ελλάδα & η ΕΑΒ να προχωρήσουν στη συμμετοχή τους και να πιέσουν στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσής του. Το άμεσο μέλλον πιστεύω ότι θα είναι UCAV κατευθυνόμενα είτε από το έδαφος είτε με link-16 με τα λοιπά αεροπορικά μέσα (F-16V) που θα έχουμε.

 2. Εξηγήστε μου γιατί το F-16V έχει τύχη (κατά την άποψη σας) απέναντι στο F-35 και το Su-35 οχι.
  Υ.Γ.Συμφωνώ με την άποψη σας ότι οι προτάσεις για αγορά Su-35 απο την Ελλάδα ανήκουν στη σφαίρα του γραφικού.

  • Γράψαμε πως αν ένα F-16 έχει τύχη, θα είναι το F-16V. Και ναι, σε ένα δικτυακό περιβάλλον, με πολλά ραντάρ να του δίνουν στοιχεία, μεταξύ αυτών και το EMB-145AEW, έχει καλύτερες πιθανότητες. Το Su-35 έχει αντίστοιχες, αν επιχειρεί σε ένα περιβάλλον που δημιουργήθηκε γιαυτό

   • Και ειδικά μαζί με μια αναβάθμιση των ΑΣΕΠΕ όπως αυτή που μιλά η ερικσον,επίσης σε ενδεχόμενη προμήθεια f35, η διαλειτουργικότητα των 2 μαχητικών θα είναι ένας κοινός οργανισμός.

 3. »Σε όλα αυτά, αν προσθέσουμε και την ανάγκη κάλυψης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνειδητοποιούμε πως το μέγεθος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι μάλλον μικρό, προκειμένου να προστατεύσει την Ελλάδα από μια περιφερειακή υπερδύναμη όπως η Τουρκία.
  Σε καιρό πολέμου, η ΠΑ θα πρέπει να προστατεύσει τις δυνάμεις προκάλυψης στον Έβρο με συνεχείς αποστολές CAS, να αποτρέψει την κατάληψη νησιών, να απαγορεύσει την εναέρια υπεροχή της ΤΗΚ πάνω από το Αιγαίο, και να καλύψει κάθε κενό που θα δημιουργήσει ο επιτιθέμενος.»

  Ξεχνάτε και την ανάγκη καταστροφής στρατηγικών και μη τουρκικών υποδομών, ίσως και βαθεία εντός Τουρκιάς αλλά και την ανάγκη CSAR, όπως και το γεγονός ότι περιφερειακή δύναμη και μάλιστα δύναμη σταθερότητας, είναι και αναπτυγμένη χώρα μας.

  Μην υπερτιμούμε την τριτοκοσμική και ασταθής στην ουσία Τουρκία.

 4. Επίσης ο Αρχηγός ΓΕΑ, στη προχθεσινή του ομιλία στο συνέδριο αεροπορικής ισχύος, έθεσε το θέμα του ΝΜΑ και της συμμετοχής της Ελλάδος σε αυτό.

 5. «…απόσυρση μαχητικών F-4 και RF-4 μέχρι το 2020…» Ακριβολογείτε; Διότι εάν γνωρίζετε και δεν υποθέτετε τότε μάλλον βγάλατε είδηση!

 6. Πολύ ωραίο άρθρο.Εννοείται πως πρέπει να γίνει ο εκσυγχρονισμός ΟΛΩΝ των F-16 και η σταδιακή απόσυρση όλων των υπολοίπων τύπων.

  Αλλωστε μέχρι να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός τους θα πρέπει να τραβήξουν πολύ κουπί τα F-4/M2K. Οταν «φύγουν» oi 2 τύποι αυτοί θα πρέπει να πρέπει να προμηθευτούμε τα F35.

 7. Δύσκολη εξίσωση δεν θα πω αν τους πάρουν χαθήκαμε αλλά για να αντιμετωπίσεις S-400 και F-35 σε περίοδο πολέμου είναι κάτι που δεν το έχω λύση ακόμα επακριβώς.

  Για το F-35 έχω λύση δαπανηρή πανάκριβη αλλά υπάρχει με κόστος 3-4 φορές παραπάνω το επήγειο ραντάρ από τα συνηθισμένα θες όμως 2 ένα για ανίχνευση ένα για στοχοποίηση -κατάριψη.

  Για τους S-400 η λύση θα είναι μεγάλα UAV με παρεμβολείς στην ίδια συχνότητα των ραντάρ για να χρησιμοποιήσουν πυραύλους για να τα καταστρέψουν. Άλλη λύση πυραύλους κρούζ, είτε επίθεση συνδιαστική με πυραύλους σκάλπ και ΕΕ πυραύλους ταυτόχρονα απαιτεί όμως να ξέρεις επακριβώς την θέση των πυραύλων.

  Τρίτη λύση να βάλουμε πύργους με πολύ ισχυρούς πομπούς στην συχνότητα των ραντάρ των S-400 στα νησιά για να έχουν μείωση της εμβέλειας και πολλά τυφλά σημεία.

 8. Πολύ ισορροπημένη, τεκμηριωμένη και αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων εκσυγχρονισμού.Θα σταθώ ειδικά στο σημείο της »ανακάλυψης» του F-35 και το ότι δεν αντιμετωπίζεται με το ίδιο αεροσκάφος,αλλά με πολυδικτυακό και πολυκεντρικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.Ελπίζω οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα , διαφορετικά έχω τη γνώμη ότι επειδή τα F-15 είναι πολύτιμα και μη αποδεσμεύσιμα, δεν αποκλείεται να δούμε ….F/A-18 παλαιότερων εκδόσεων.Για τα υπόλοιπα Μιράζ 2000 ,απλά κρίμα που δεν εκσυγχρονίστηκαν και αυτά τότε…

 9. Πολυ καλο αρθρο. Εκτιμω πως μετα απο 12 χρονια ανευ ουσιαστικης αεροπορικης ενισχυσης ενας ..ΕΝΦΙΑ να παει και προς τα εκει δεν ειναι κακο. Επιβαλλεται.
  Ομως χωρις το IRST ατρακτιδιο, ο χαρακτηρισμος 4+ γενιας δεν πολυδικαιολογειται
  (δεδομενου οτι ολα τα ανταγωνιστικα τζετ 4+ γενιας εχουν)

 10. »αν και ο επιθυμητός αριθμός των 155 εκσυγχρονισμένων μαχητικών θεωρείται ως απολύτως απαραίτητος και απαιτούμενος από πλευράς ΠΑ»
  1)Αλλο το τι θελω αλλο το τι μπορω,
  2)Η αποφαση να ειναι συναδιν του οικονομικου, ενοπλες δυναμεις δεν ειναι μονο αεροπορια, ειναι και τεθωρακισμενα,πεζικο,πυροβολικο,ναυτικο,διοιηκητικη μεριμνα κτλ
  3)Πολυ καλο αρθρο

 11. Ο εκσυγχρονισμός είναι επιβεβλημένος όχι μόνο σε αεροπλάνα αλλά και στο οπλοστάσιο.
  Η ακεραιότητα της πατρίδας όμως δεν εξαρτάτε μόνο από της Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και από την Πολιτική Ηγεσία. Αν έχουμε έναν καλά εκπαιδευμένο και σύγχρονο Στρατό και οι κυβερνόντες κάνουν μονομερής παύση πυρός (βλέπε Κύπρος 1974) τότε άστο, δώστε το κονδύλιο σε επιδόματα καλύτερα!

 12. Σε ότι αφορά το F-35 από την Λόκχιντ δεν περιμένουν την ελληνική παραγγελία πριν το 2030. Μεταξύ 2033-2035…
  Έχοντας εσωτερική πληροφόρηση γνωρίζω ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Εμένα πέρα τα τεχνικά θέματα του εκσυγχρονισμού η απορία μου είναι μία. Από την στιγμή που η Π.Α εδώ και 7μίση χρόνια δεν μπορεί να αγοράσει 15 Σέσνα-172 (αυτό θέλει…) για την Σ.Ι άραγε με τι λεφτά θα εκσυγχρονίσει τα 123-144 F-16 ?? Εδώ μιλάμε για 100άδες εκατ. δολ….
  Επίσης, δεν βλέπω ότι ο Τσίπρας ενδιαφέρεται για τις Ε.Δ ώστε να γίνει κάτι για αυτές. Αποκλείω να υπογράψει συμβόλαιο 1 δις δολ. για κάτι που να αφορά εξοπλισμούς. Από την κυβέρνηση αυτός που φαίνεται να ενδιαφέρεται είναι ο Καμμένος που βέβαια έχει καταντήσει γραφικός να ζητάει τζάμπα, μηχανήματα από τους ρώσους και τους Αμερικάνους για την νέα ΜΟΜΑ, ############################################ να ζητάει τζάμπα 60 Καιόβα με τα ανταλλακτικά και τα όπλα τους, τζάμπα μία Μοίρα F-35 στα πλαίσια αμερικανικής βοήθειας αλά Ισραήλ, κτλ.
  Κατά τα άλλα δεν υπάρχουν λεφτά για 15 Σέσνα και δεν υπάρχουν 200 καινούριες βίδες για το μηχανοστάσιο μιάς πυραυλακάτου Κομπαντάντ (είπαν στον μηχανικό ,,πάρε 150 καινούριες και βάλε και 50 μεταχειρισμένες,,) και από την άλλη ονειρεύεται εκσυγχρονισμό F-16, τζάμπα ελικόπτερα και F-35 και ,,να σκάσει μύτη,, με το θωρηκτό Αβέρωφ στην Θεσσαλονίκη.

   • Παρα-είστε αισιόδοξος.

    Το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των F-16 θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον και τα κονδύλια της Π.Α. για περίπου 10 χρόνια σίγουρα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’20 ενδεχομένως θα ενδιαφερθούμε για το ΝΜΑ, όταν λογικά θα αποσύρονται και τα F-4Ε PI και ενδεχομένως κάποια M2k (;).

    Μακάρι βέβαια τα πράγματα να είναι καλύτερα για την οικονομία μας (προσωπικά δεν το πιστεύω) και να μπορούμε πιο άνετα να λαμβάνουμε κάποιες αποφάσεις.

    Όπως επίσης, μακάρι να είναι και καλύτερα σε γεωστρατηγικό επίπεδο και να μην είμαστε αναγκασμένοι εν θερμώ να λαμβάνουμε αποφάσεις.

 13. Από τη στιγμη που ουτε ένα Φ-35 μπορει να αντιμετωπισει ένα παρομοιο του, δηλαδή ο επιτιθεμενος παντα θα εχει την πρωτοβουλια χωρις να μπορεις εγκαιρα να τον εντοπίσεις με παρομοια μεσα, η συζητηση σχετικα με την αποτροπη αποκτα πολλα πλοκάμια και όλα σημαντικα…Ας ελπισουμε ότι η Π.Α που είναι και η μονη αρμοδια εχει καταληξει σε βελτιστες( το δυνατον) λυσεις..

  Παντως σε βιντεο ο αντιπροσωπος της L.M στην Ελλαδα κος Πλεσσας αναφερει τη γνωμη του που είναι ο εκσυχρονισμος των φ-16 με την ταυτοχρονη αποκτηση σε μικρο αριθμο Φ-35…

 14. ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΡΑΝΤΑΡ APG-68(V)9 ΚΑΙ AN/APG-83 SABR..ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΊΝΗΣΗ, ΕΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΊ Η ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ CFT ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ BLOCK ; ΑΝ ΟΧΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΥΠΟΔΟΜΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ;

  • με την αναβαθμιση δεν θα μπει cft .
   θα δωσεις δηλαδη ενα ποσο για να βαλεις αυτην την δυνατοτητα ενω ας πουμε σου λειπουν χιλια δυο αλλα π.χ irst , ατρακτιδια σκοπευσης , harm

 15. Εξαιρετικό άρθρο.. Κάτι άσχετο με τα f16. Τα Mirage 2000 θα μπορούσαν να δεχθούν κάποια αναβάθμιση με ραντάρ aesa από Ισραήλ πλευρά?? Αξίζει να επενδυθούν χρήματα στα γαλλικά ή θα αφεθούν στην μοίρα τους και θα αποσυρθούν με τον καιρό??

  • Εσείς προτείνετε να αναπτύξουμε ουσιαστικά ένα νέο μαχητικό! Αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος θα μας επέτρεπε την αγορά F-35! Mirage 2000 θα αναφερθούμε προσεχώς

 16. Αφου ουσιαστικα καθε μπλοκ ειναι διαφορετικο αεροπλανο (κυριως λογω διαφορετικου κινητηρα), πριν αποσυρουμε F-1 ,A-7 ,RF-4 (να βαλουμε και τα F-5 😉 , με ποσους τυπους μαχητικων πετουσε η ΠΑ;

 17. Καθως δεν εχω ιδιαιτερες γνωσεις, κατι πρακτικο θα ηθελα να ρωτησω;
  1) Ποσα μπορουν να εκσυχρονιστπυν το χρονο; 2) και καθως θα ειναι στην εαβ δεν θα πρεπει να ‘σηκωνονταί για αναχαιτησεις περισσοτερα μιραζ 2000-5; 3) για FOS στα μιραζ η αναβαθμιση των παλιοτερων εχουμε καποια εξελιξη;
  Σας ευχαριστω

   • Σας ευχαριστω. Αν και εξωτερικος παρατηρητης, την ΠΑ εμπιστευομαι πιο πολυ απο τις ΕΔ μας, Ισως επειδη ειναι σχεδον επαγελματικη, συνθηκεσ´πολεμικες ´ καθε ημερα, διασπορα δυναμεων, κορυφαια εκπαιδευση, συνεχης εκπαιδευση στο εξωτερικο

 18. Μήπως να κοιτάζαμε το σενάριο 4? Όλα τα εφ16 βάιπερ? Το σκεπτικό απλό. Τα 30άρια έχουν ακριβό εκσυγχρονισμό. Μήπως είναι καλύτερα να πληρώσουμε περισσότερα για κάτι πολύ καλύτερο? Ούτως ή άλλως τα 180 περίπου μαχητικά είναι λίγα. Ας είναι τουλάχιστον όλα στο βέλτιστο επίπεδο. Ειδικά αν τα 30άρια δεχτούν και δομική αναβάθμιση. Κι από ομοιοτυπία άλλο τπτ. Μη γελιόμαστε άλλωστε …. μαχητικό 4ης γενιάς δεν θα δούμε ποτέ.

 19. Στο χειροτερο σεναριο συγκρουσης τα αεροπλανα θα χρειαστουν για μια ημερα διοτι μετα θα πεσουν πανω μας οι αμερικανοι και οι εχθροπραξιες θα σταματησουν. Αρα χρειαζεται εστω και μικρος αριθμος F16 V για αποτροπη. Δεν ξερω ομως κατα ποσο θα επιτρεψουν οι ευρωπαιοι δανειστες να πανε χρηματα στους αμερικανους !!!

  • Οι δανειστές ξέρουν πως αν πάνε χρήματα σε οποιονδήποτε εκτός των Αμερικανών, θα πρέπει να είναι ΠΟΛΥ περισσότερα, γιατί θα είναι για αγορά ΝΜΑ, όχι για εκσυγχρονισμό.

   Θεωρητικά τουλάχιστον.

  • Δεν πρέπει να ζούμε και να λειτουργούμε με την λογική της παρέμβασης άλλων προς την σωτηρία μας.

   Και ποιός στην τελική μας υπογράφει ότι με την παρέμβαση των οποιωνδήποτε τρίτων θα επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση; Για παράδειγμα, αν κάνουν το ντου οι Τούρκοι και έχουν καταφέρει την κατάλληψη μιας ελληνικής νήσου, χωρίς να έχουμε προλάβει εμείς το «ανταποδοτικό χτύπημα» και εκεί παρέμβει το ΝΑΤΟ, θα μας το δώσουν πίσω γιατί είμαστε οι δημιουργοί της Δημοκρατίας; Δεν το νομίζω…

 20. Συγχαρητήρια για το άρθρο!!!!σας διαβαζω απ’το 1992,πάντα σοβαροί και ακριβείς….!!!!!νομίζω πως τα block30 δεν ειναι τοσο εύκολο μεσω των συλλόγων απο τα block52 να γινουν ίδια…απαιτητε μεγαλη και χρονοβόρα εργασία…ποια η γνωμη σας???Επίσης τα f18E με aesa του ναυτικού σε σχεση κόστους που μας καίει μήπως θα ηταν καλυτερη Επιλογή για αντιμετωπιση f35????εννοείτε και με εκσυγχρονισμό f16….Μακάρι να μπορούσαμε να εκσυγχρονίσουμε τα f16 block50 52+και να περνάμε καμμιά 20άρα f35 να δειχνουν το δρόμο…θελει τομες ομως η Π.Α….αποσυρσει f4aup mirage 2000 παλαιών ,κλείσιμο πτερύγων που δεν χρειάζονται γενικα ορθη αξιολογιση και μακρια απο πολιτικα συμφερωντα…Δυστυχώς πρέπει να εξοικονομήσουμε χρήματα…..Ευχαριστώ

  • Ευχαριστούμε
   Το κόστος εισαγωγής ενός νέου μαχητικού είναι πολύ υψηλό. Το F-18E είναι εξαιρετικό μαχητικό, αλλά σχεδόν τόσο ακριβό οσο ένα F-35, και δεν θεωρούμε πως έχει περισσότερες δυνατότητες ή τόσο περισσότερες (άν έχει περισσότερες) από ένα F-16V.

 21. Σχετικα με το υστερογραφο σας… μου εχετε λογοκρινει σχολια στα οποια δεν εβριζα ουτε προσεβαλα, εκτος αν θεωρειτε οτι εναι υβρις η προσβολη το να βρισκει καποιος αβασιμο αυτο που γραφει το αρθρο. Ιδιως στην κατασταση την οποια βρισκομαστε οπου αυτα που γινονται στην Ελλαδα εχουν ξεπερασει κατα πολυ τα ορια του αποδεκτου και η καταπτωση εχει φθασει σε τοσο χαμηλο επιπεδο οπου, εκτος αν γινουν δραματικες αλλαγες οι οποιες δεν φαινονται πουθενα, οδηγουν την χωρα, με την μορφη της «Ελλαδας», με βεβαιοτητα σε αφανισμο.

  Καν’τε και καποια αυτοκριτικη σαν αρθρογραφοι, και δειτε οτι οταν την μια το τραβατε σαν δηθεν αστειο, την αλλη το τραβατε σαν δηθεν παρουσιαση θεωριων συνωμοσιων (τις οποιες ομως πολλοι θα τις ασπαστουν, επειδη στην Ελλαδα βρισκομαστε), την αλλη σαν ημι-πολιτικη θεση σε σελιδα που θελει να μενει απολιτικη (αλλα στην κατασταση της Ελλαδας ολα σχεδον ανεξαιρετως τα προβληματα εχουν ριζες πολιτικες και ημι-πολιτικες θεσεις θα παραπλανησουν πολλους), δοκιμαζετε τις αντοχες των αναγνωστων.

  Η γνωμη μου ειναι οτι οταν καποια θεματα εχουν φθασει στο απροχωρητο εξ’αιτιας της πολιτικης και της καταπτωσης, θα πρεπει να παρουσιαζονται «ωμα», οι ευθυνες να καταλογιζονται εκει που πραγματικα ανηκουν, και οταν οι ευθυνες ειναι πολιτικες, τοτε ο πολιτικος λογος (οχι πολιτικολογια) ειναι απαραιτητος. Για παραδειγμα, οταν ο αμυντικος προυπολογισμος ειναι ανυπαρκτος, η θητεια σε επιπεδα γελοια, και η εκπαιδευση σε επιπεδα επισης γελοια, δεν εχει νοημα να προσποιουμαστε οτι η αμυντικη ικανοτητα «συζητιεται», αυτο που πρεπει να γινεται ειναι να προβαλλονται στοιχεια που να πειθουν τους αναγνωστες και να παρουσιαζουν τον απαραδεκτο τροπο με τον οποιο γινεται η οικονομικη διαχειρηση στην Ελλαδα… και να εξηγειται η επιτακτικη αναγκη αλλαγων στον τροπο που λειτουργει αυτο το ξεπεσμενο κρατος.

  • Mα δεν υπάρχει τίποτα το μη πολιτικό σε αυτή την χώρα, όλα είναι θέμα πολιτικής και ο σχολιασμός και οι θέσεις του καθενός. Στο γραπτό λόγο μπορείς κάποιον να τον σφάξεις και με το βαμβάκι.. αρκεί αν έχεις σωστά επιχειρήματα. Είναι προφανές ότι στην Ελλάδα πολιτικοί και εξοπλιστικά λόμπι έφαγαν τον αγλέουρα… τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι τρέχουν και δεν φτάνουν, γιατί οι μεν πίστευαν στο ξανθό γένος και οι δε στην φιλοτιμία του Αμερικανικού ονείρου.

   Όποιος πιστεύει ότι αυτός ο περιβόητος εκσυγχρονισμός των F16 θα στεφτεί με επιτυχία, πλανάτε πλάνην οικτράν.

 22. Συγχαρητήρια για το άρθρο. Μήπως όμως αντί να ανακυκλώνουμε τα προφανή οφέλη του εκσυγχρονισμού των F-16 να ασχοληθούμε με τη μεγαλύτερη εικόνα; Ποιες είναι για παράδειγμα οι συγκριτικές δυνατότητες που αποκτούμε έναντι συγκεκριμένου κόστους σε βάθος εικοσαετίας; Τα κονδύλια είναι δυσθεώρητα και είναι μάλλον απίθανο να εκταμιευτούν έγκαιρα και στο σύνολο τους. Ελλοχεύει επομένως ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερο έλλειμα από αυτό που προσπαθούμε να καλύψουμε.

  • Δεν είπε κανείς ότι είναι φθηνό πρόγραμμα, πόσο μάλλον όταν τα δημοσιονομικά μας είναι ακόμη στο κόκκινο.

   Όμως πρέπει να καλύψουμε και μια τεράστια τρύπα στην ελληνική άμυνα. Και αν δείτε και το κείμενο, θα καταλάβετε ότι με λογικό κόστος καλύπτουμε μια τεράστια ανάγκη.

 23. Πάντως δεν τολμώ να φανταστώ τι πρόβλημα θα δημιουργηθεί στην υποστήριξη αν οι περισσότεροι χρήστες F-16 πάνε στο πρότυπο V και εμείς μείνουμε στα block 50 (για τα 30 ουδέν σχόλιο).
  Αν η εμπειρία με τα M-2000 και M-2000 5 λέει κάτι μάλλον τα παλαιότερα θα είναι αδύνατον σε μερικά χρόνια να υποστηρικτούν επαρκώς πόσο μάλλον να πολεμήσουν.
  Φοβερά συνοπτικό και ουσιαστικό άρθρο.

 24. Θα κανω μια ισως χαζη ερωτηση μια κ δεν εχω πολλες γνωσεις επι του θεματος. Γενικα οι αμερικανοι ειναι πολυ ευαισθητοι σε οτι αφορα την εξαγωγη τεχνολογιας σε αλλες χωρες, ειδικα αν αυτη αφορα τεχνολογια αιχμης. Αν δε κανω λαθος αυτος ειναι κ ο λογος που το f22 δεν δοθηκε σε καμια αλλη χωρα. Δεδομενου οτι η τεχνολογια stealth ειναι τεχνολογια αιχμης, ποιες οι πιθανοτητες τα εξαγωγικα f35 να ειναι λιγοτερο αορατα απ τα αμερικανικα?
  Κ κατι αλλο που σκεφτομαι ειναι μηπως θα επρεπε να εστιαζουμε περισσοτερο σε τεχνολογιες εντοπισμου αντι να ψαχνουμε πως θα παρουμε κ εμεις αντιστοιχο αεροσκαφος? Το θεωρω απιθανο για καποιο λογο να χρησιμοποιειται stealth τεχνολογια κ να μην εχει βρεθει ηδη το αντιμετρο

 25. Με το συμπάθειο παιδιά εάν δεν αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία δεν κάνουμε τίποτα. Να μην ξεχάσω πρέπει και ο ελληνικός να μάθει ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

 26. Μάλλον πορευόμαστε προς το παρόν με το δόγμα ότι αν μας επιτεθεί ο ερντογάν θα ναι σαν να κλωτσάει πεινασμένο γατάκι σε ταβέρνα. Θα του κόψει την καλημέρα και ο κηπουρός του. Από την άλλη όποιος Έλληνας πρωθυπουργός δεν παρήγγειλε από την Lockheed έφυγε νύχτα γιατί δεν είχε που να ακουμπήσει.
  ps με τα P-3 θα αλλάξει κλίση ο άξονας της Γης αν δώσουν 2-3 C για.. training

 27. Tεκμηριωμένη ανάλυση «αντίμετρο» των hoax news που -δυστυχώς- πουλάνε περισσότερο. Βέβαια, δεν λαμβάνεται υπόψη στην εξίσωσή σας το ιδιαίτερα πιθανό ενδεχόμενο πλεον και των S400. Δυστυχώς πλεόν η εξίσωση περιλαμβάνει stealth και αντιαεροπορικό μεγάλου βεληνεκούς. Είναι συνδυασμός «δυναμίτης», ένα κλικ κάτω απο την τέλεια καταιγίδα (F35+MEADS να λειτουργούν δικτυοκεντρικά). Γιατί εαν το F35 το γνωρίζαμε απο χρόνια, οι S400 μπήκαν τώρα στην εξίσωση. Παρατηρώ οτι στην ανάλυσή σας πέραν του κόστους αναβάθμισης, περιλαμβάνετε και δίκτυο ρανταρ με κεντρική λειτουργία. Δεν μπορώ να μην ρωτήσω αν έχετε εκτίμηση του συνολικού κόστους προμήθειας και δικτυοκεντρικής λειτουργίας. Επίσης, η χώρα πέραν των F16 έχει επενδύσει και σε αξιολογότατα και επαρκέστατα μέχρι σήμερα ΟΣ αεράμυνας. Αλίμονο αν αφήσουμε αναβαθμισμένα έστω F16 να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο μόνα τους. Όσο επιτακτική είναι η ανάγκη αναβάθμισης των F16, άλλο τόσο επιτακτική είναι και η αναβάθμιση των Patriot (oι S300 βγαίνουν απο το κάδρο γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε περιβάλλον δικτύου και η εμβέλεια-δυνατότητές τους είναι εφάμιλλη των Patriot). Και επειδή και η επόμενη δεκαετία μνημόνια θα έχει (μην κρυβόμαστε) ίσως αντί ΝΜΑ που εκ των πραγμάτων δύσκολα θα λάβει χώρα την ερχόμενη δεκαετία, θα ήταν προτιμότερη η προσέγγιση μια λύσης MEADS. Το να βάζεις απέναντι στο F35 τους σημερινούς Patriot που διαθέτουμε είναι κάπως αυτοκτονικό. Προεξοφλώ την απάντησή σας (με όλο το θάρρος): Ναι αλλα πρώτα η αναβάθμιση των F16 για να ξεκινήσουμε! Απαντώ: λάθος! Να παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό όλη η αλήθεια: Οι ΕΔ και ειδικά η αεροπορία, το ΑΜΕΣΩΣ επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να αναθεωρήσουν και να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα. Απο υπογειοποίηση θέσεων ΟΣ έναντι προστασίας απο πρώτο πλήγμα, μέχρι μεταφορά αεροδρομίων κι αντιαεροπορικών συστοιχειών! Δεν είναι αποσπασματικό το θέμα. Δεν είναι αναβάθμιση και τέλος ή αναβάθμιση και βλέπουμε! Η μαχητική δυνατότητα της γείτονος βαίνει προς κατακόρυφη αύξηση έναντι της αποτρεπτικής μας δυνατότητας. Κι αν οι συσχετισμοί -όπως φαίνεται- ανατραπούν άρδην, ενδεχόμενα τα πράγματα γίνουν πολύ χειρότερα απο οτι είναι σήμερα για τη χώρα μας και τα παιδιά μας. Το σημαντικότερο αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, οφείλει να είναι η διασφάλιση πάγιας ετήσιας χρηματοδότησης για την αναβάθμιση και αναδιάταξη των ΕΔ. Ούτε ο ΦΠΑ στα νησιά, ούτε το κοινωνικό μέρισμα παρότι δεν τα υποτιμώ ως θέματα σεβόμενος απόλυτα τις οικονομικές θυσίες τους λαού μας. Οφείλουμε όλοι να βάλουμε τους εαυτούς μας στη θέση των πιλότων της ΠΑ που σε λίγα χρόνια θα καλούνται να απογειωθούν και να αναχαιτήσουν (;;;) απειλές που ενδεχόμενα δεν θα βλέπουν, όντες λοκαρισμένοι απο κορυφαία αντιαεροπορικά του αντιπάλου σχεδόν απο η στιγμή της απογείωσης! Σε διαφορετική περίπτωση θα συρθούμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων απο τις οποίες αυτή τη φορά δεν θα χάσουμε 13η ή 14η σύνταξη, αλλα Εθνικά Εδάφη. Δεν ασπάζομαι τη λογική της αναβάθμισης χωρίς την αγορά των κατάλληλων ατρακτιδίων σκόπευσης προς πιθανή αντιμετώπιση των F35. Ή τώρα, ή ποτέ! Επίσης, σε καιρούς που γίνεται λόγος για «προσέλκυση επενδύσεων» δεν καταλαβαίνω γιατί η χώρα μας, εταίρος της Γερμανία, της Ιταλίας και πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ δεν κινεί γη και ουρανό ωστε να λάβει μέρος στην ανάπτυξη του κορυφαίου αμυντικού αντιαεροπορικού στο δυτικό οπλοστάσιο, ωστε κάποια απο τα χρήματα που μοιραία θα δαπανηθούν, να μείνουν στη χώρα! Απαραίτητη προυπόθεση για να αγοράσουν όπλα οι γείτονες απο του Ρώσους, έθεσαν τη μεταφορά τεχνογνωσίας! Εμείς, σαν μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γιατί αδυνατούμε να κάνουμε αντίστοιχες κινήσει; Πολλά τα θέματα που τίθενται απο την ίδια την πραγματικότητα και ελπίζω σε κάποια απο αυτά να απαντήσετε σε επόμενο άρθρο σας.

    • Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του, όποια κι αν είναι αυτή. Αρκεί να μην είναι προσβλητικός. Οπότε αν λέμε την άποψη, διαφωνία, ερώτηση που έχουμε, χωρίς προσβολές. Δίνουμε βήμα σε όλους, αρκεί να μην χρησιμοποιούν υβριστικές εκφράσεις ή να κάνουν κομματικές/ πολιτικές τοποθετήσεις

   • Ποιός σας το υπογράφει αυτό;

    Μάθαμε με το δύσκολο τρόπο ότι δε μπορούμε με ακρίβεια να προβλέψουμε το μέλλον και ακόμη χειρότερα μάθαμε ότι τα μνημόνια ήρθαν για να μείνουν.

 28. συμφωνω απολυτα απλα κατι πρεπει να γινει με τα μιραζ που δεν εκσυγχρονιστηκαν συν του οτι πρεπει να αυξησουμε λιγο τον αριθμο τους με μεταχειρισμενα που ακομη υπαρχουν διαθεσιμα ,ευχαριστω

 29. Πολυ καλη η αποφαση σας για την αναρτηση του παροντος.
  Θα επιθυμουσα να σας θεσω υποψη ορισμενα σημεια που εδω και πολυ καιρο αποτελουν αντικειμενο συζητησης στο διαδυκτιο:
  – Ενα απο αυτα η ικανοτητα αυτοαμυνας των μαχητικων παλαιοτερων εκδοσεων οταν για καποιο λογο βρεθουν αντιμετωπα με το F35
  – Ενα αλλο το κατα ποσο ειναι ευφηκτο η περαιτερω μειωση του μοναδιαιου κοστους αγορας των συλλογων εκσυγχρονισμου.
  – Ενα τριτο το κατα ποσο η διαμορφωση της συλλογης -κοινως το «προτυπο» που θελει να επιλεξει η ΠΑ- αποτελει την «βελτιστη λυση» στο προβλημα της γηρανσης, της υποστηριξης -πραγμα ορθο- αλλα και μια ικανοποιητικα αν και οχι ιδανικη λυση απεναντι στο «αντιπαλο δεος» που λεγεται F35.
  Ενα σημειο που πολλοι εχουν υποτιμησει ειναι οτι σε οτι αφορα την αεροπορικη ισχυ μεσα στα επομενα 5 περιπου χρονια απο την διαθεση αριθμου F16 στην ΕΑΒ προς εκσυγχρονισμο, η ΠΑ θα βρεθει αν εχει λιγοτερα απο 150 αεροσκαφη με ενα ικανοποιητικο τεχνολογικο επιπεδο σε θεση αν αντιμετωπισουν με καποιες δυνατοτητες εναν τουρκικο στολο περιπου 260 αεροσκαφων F16/F35. Εαν καποιος βασηστει στην πολυ γνωστη σχεση 7:10 ο αριθμος αυτο ειναι χαμηλοτερος απο το ελαχιστο επιθημητο των 182 αεροσκαφων. Λογικο ειναι οτι απο μονος του ο εκσυγχρονισμος δεν επαρκει, καθως, κατα το μεταβατικο σταδιο της ενσωματωσης των νεων απαρτιων μεχρι την ολοκληρωση του προγραμματος, χωρις να υπολογιστουν οι απωλειες απο ατυχηματα, δημιουργειται ενα ποσοτικο κενο της ταξεως των 30 αεροσκαφων τουλαχιστον. Υποθετω οτι δεν εχει βαση η επεκταση της χρησης των παλεμαχων F4E-AUP (καθως φαινεται μονο 1 μοιρα), ουτε η διατηρηση των παλαιων Μ2000EGM με μονο τα Magic-II. Θεωρω λοιπον, εκτος αλλης λυσης, οτι το προγραμμα εκσυγχρονισμου ειναι υποχρεωτικο να συνδιαστει με την αγορα των F35 ωστε αυτο το αριθμητικο κενο, να μην δημιουργηθει ουτε κατα την διαρκεια αυτης της περιοδου ουτε αργοτερα με την αυξηση του αριθμου των F35 σε χρηση απο την ΤΗΚ.
  Καποιος θα μπορουσε να πει οτι: «..τα ΙΜΙΑ ‘διδασκουν’!»
  Θα ηθελα να παρατηρησω οτι υπαρχουν καποιες πληροφοριες πολυ χρησιμες. Ο αξιοτιμος Κος Ζηκιδης με το παρον σχολιο του (https://www.ptisidiastima.com/hellenic-air-force-f16-upgrade/#comment-49116) -γνωστος σχολιαστης στο διαδυκτιο, αλλα ειναι γνωστοτερος μαζι με τους συνεργατες του για μια εργασια- παρεχει σημαντικες χρησιμες πληροφοριες για ορισμενες πτυχες του προβληματος.

  • Πρακτικα δεν εινα δυνατον να γινει αυτο γιατι θα πρεπει να προηγηθει η επιχειρησιακη ετοιμοτητα (και οχι απλα η παραλαβη) των F-35 πριν αρχισει η αποδεσμευση των F-16 προς την ΕΑΒ…
   Γι’αυτο και θα πρεπει οχι απλα να διατηρηθουν τα Γαντομ και τα Μιραζ,αλλα και να αθξηθει η διαθεσιμοτητα τους…

 30. καλό το άρθρο & εμπεριστατωμένο.
  1) Ειδικός δεν είμαι αλλά έχω τον εξής προβληματισμό:
  Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη της αναβάθμισης σε Φ-16V, αλλά μήπως 2δισ. είναι πολλά; Με 2 δισ. πόσα Φ-35 αγοράζουμε για να ανοίγουν δρόμο στα Φ-16; Θέλω να πω αν δεν υπήρχε το Φ-35 η αναβάθμιση θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση και εγώ να πω ακόμη και στα 30ρια, αλλά μήπως αν πάρουμε νωρίτερα Φ-35+αναβάθμιση των ΑΣΕΠΕ&των επίγειων ραντάρ για να διαβάζουμε τα τουρκικά Φ-35 ερχόμαστε στο ίδιο αποτέλεσμα και με τα 2 δισ. να έχουν αποπληρώσει μέρος των Φ-35 & των άλλων αναβαθμίσεων;;;

  2) και έχω και την εξής διαπίστωση/παρατήρηση και διορθώστε παρακαλώ αν σφάλλω:
  Το παρόν άρθρο γενικά κινείται στο πλαίσιο των όσων είπε πρόσφατα ο κ. Πλέσσας και σεβαστή η γνώμη του (παρακολούθησε με πολύ ενδιαφέρον το σχετικό video), αλλά ο κ. Πλέσσας προφανώς ως εργαζόμενος της LM θέλει τα βέλτιστο για την εταιρεία του δηλαδή και αναβάθμιση Φ-16 και Φ-35 στον ορίζοντα. Όμως το ζήτημα για την ΠΑ και το Ελληνικό Δημόσιο είναι αν μπορεί με την αγορά των Φ-35 ταχύτερα να καλυφθεί το όποιο κενό και Δεν παραγνωρίζω βέβαια και το όφελος των ελληνικών εταιρειών από την αναβάθμιση, αφού θα εμπλακούν σε ικανό ποσοστό. Μπορούν όμως να εμπλακούν στην αγορά των Φ-35 ως συμμετοχή/αντισταθμιστικά & να ωφεληθούν περισσότερο, αφού μιλάμε για την τελευταία τεχνολογία.

  • Με δυο δις δεν αγοράζουμε F-35, αν το ζορίσουμε θα πάρουμε γύρω στα 10 με 12. Κανείς δεν υπολογίζει το κόστος εισαγωγής σε υπηρεσία.
   Δείτε τι γράφουμε στο άρθρο, αν δεν εκσυγχρονίσουμε τα F-16, καταδικάζουμε την ΠΑ σε παρωχημένα αεροσκάφη χωρίς τύχη πάνω από το Αιγαίο…

   • γιατί μόνο 10-12; 100 εκ./μονάδα είναι 20, 80εκ./μονάδα είναι 25. Το κόστος εισαγωγής σε υπηρεσία θα είναι κλάσμα αυτών και θα αποσυρθούν οι άλλοι τύποι λόγω της παλαιότητας, οπότε θα υπάρξει εξοικονόμηση και από κει.

 31. και 3) σε συνέχεια των όσων έγραψα προηγουμένως μία απορία:
  γιατί το Φ-35 έχει καλύτερο ραντάρ ΑΕΣΑ και γιατί στην αναβάθμιση του Φ-16 η ΛΜ δεν προτείνει πιο καλό ΑΕΣΑ ραντάρ; Αναμένω με ενδιαφέρον σχόλια ή απάντηση. Ευχαριστώ.

 32. Αν δεν ακυρωθεί το όλο πρόγραμμα που είναι το πιο σίγουρο, αυτά που πα πρέπει να γίνουν στο αεροσκάφος δεν πρέπει να είναι τόσο εκτεταμένα, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Το ραντάρ πρέπει να το ξεχάσουμε. Ας φέρουμε τα περισσότερα στο επίπεδο των τελευταίων 30 και θα είμαστε εντάξει. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι το χρήμα δεν είναι αρκετό για να καλύψουμε τις απαιτήσεις των επιτελών της ΠΑ που όπως φαίνεται πετούν για άλλη μια φορά στα σύννεφα. Οι προμήθειες των επιτελείων πρέπει να περνούν από ενδελεχές ξεψάχνισμα και θα πρέπει άμεσα να κόβονται πράγματα που εκτοξεύουν το κόστος στον θεό προς όφελος των εταιριών που τα πουλούν. Τα F-16 ήταν μια απρόσμενα καλή επένδυση, που θα πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε, στο μέτρο όμως του οικονομικά εφικτού.

 33. Η πολιτική και οι πολιτικοί πάντα υπερισχύουν και του καλύτερου στρατιωτικού σχεδιασμού για την άμυνα, και η Πτήση έχει καταγράψει πολλάκις στο παρελθόν τέτοιες προσπάθειες για να «αρέσουμε» πολιτικά κάπου.
  Το ότι είμαστε χρεοκοπημένοι και κάτω από μνημόνιο είναι και αυτό γνωστό ,και θέλουμε δεν θέλουμε ,αποδεκτό.
  Το άρθρο σας επίσης είναι πάρα πολύ καλό και προσγειωμένο.
  Απλά θεωρώ ότι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας αναβάθμισης δεν είναι ούτε αποδεδειγμένα ούτε σίγουρα η απόλυτη λύση απέναντι σε μια νέα stealth τουρκική αεροπορία.

  Σαφέστατα και το αρχικό κόστος είναι το «πολιτικά» πιο σημαντικό, αλλά και πραγματικά, γιατί δεν έχουμε το μετρητό αλλά και το κόστος λειτουργίας ενός Viper δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο στο διηνεκές. Παραθέτω άρθρο στο οποίο παρακαλώ να μην κολλήσουμε στον τίτλο, απλά κοιτάξτε τα στοιχεία του κόστους χρήσης του block 70 σε σχέση με π.χ το Gripen E και πιστεύω εκεί πρέπει να κριθεί η επιλογή. ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

  http://defenceupdate.in/gripen-e-vs-f-16-block-70-one-best-choice-indian-airforce/

  Φυσικά το αδιέξοδο είναι μπροστά μας , γιατί κατ’αρχήν (και καλώς) έχουμε τα Block 52+ και εάν δεν τα είχαμε μάλλον κάπως αλλιώς θα ήτανε το status στο Αιγαίο, αλλά η ομογενοποίηση ενός τόσο διαφορετικού αεροπορικού τοπίου πρέπει να γίνει με το βλέμμα στο μακρινό μέλλον του F16V, δλδ πόσο θα κοστίζει η συντήρηση και η λειτουργία του μετά απο Χ χρόνια αγοράς.

  Ίσως λοιπόν η αγορά κάποιου μικρού αριθμού αεροσκαφών 4+ να είμαι μακροπρόθεσμα μια πιο συμφέρουσα λύση
  από την αναβάθμιση των παλαιοτέρων F16 σε V. Δίνοντας μας μια δυνατότητα καλύτερης αντίδρασης απέναντι στο F35 με μικρότερο κόστος λειτουργίας από ότι αυτά τα extra F16.

  Και που ξέρω εγώ εάν η αγορά του GRIPEN E μας διασφαλίζει έναντι του F35. Δεν το ξέρω απλά γνωρίζω ότι είναι πιο σύγχρονο αεροσκάφος με καλύτερα ηλεκτρονικά και φθηνότερο κόστος λειτουργίας.
  Δεν ξέρω επίσης εάν το F16V θα μπορεί να κοιτάξει μια τέτοια απειλή με αξιώσεις, δεν το ξέρετε και εσείς.

  Εάν είμασταν κυρίαρχο κράτος θα ήθελα -για να είμαι σίγουρος ένα μαχητικό 5ης γενιάς, Rafale ή Eurofighter μεταχειρισμένο ή νέο με κάποιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Επειδή ξέρω πως δεν είμαι θέλω αυτό που μπορώ καλύτερα και θα κοστίσει λιγότερο.
  Οπότε εάν οι Σουηδοί μου δώσουν και συμπαραγωγή και θέσεις εργασίας και καλύτερο τελικό κόστος θα πουλούσα τα παλιά F16 και Μirage σε κάποια αναπτυσσόμενη χώρα (χωρίς μνημόνιο 🙂 ) και θα αγόραζα κάποιο ικανό αριθμό αποτροπής , με συνδυασμό της αναβάθμισης των νεότερων block 52+ , αλλά και του πολύ καλού ERIEYE το οποίο με τα Gripen θα μπορούσε να είναι οι νέες ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ των ελληνικών ουρανών. (μίλησα σαν πολιτικός εδώ το ξέρω)

  Κάνοντας τον αντίλογο μου , μπορώ να ξεχωρίσω ότι όταν κάνεις στρατιωτικό σχεδιασμό ξέρεις σε τι κράτος είσαι (εάν υπάρχει κράτος κτλπ. ) δλδ. μην αμφιβάλλοντας ούτε κατά τελεία για τον πατριωτισμό των αξιωματικών που θα κληθούν να φέρουν πρόταση αξιόμαχη, ίσως το Viper να είναι η συνετή λύση, αφού δεν θα θέλει συμπαραγωγή , (μέσα μου θα σκέφτομαι και ποιός θέλει να μπλέξει με την EAB και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ) , εδώ πάμε να θωρακίσουμε τη χώρα. Θέλεις να τελειώσουν οι αναβαθμίσεις μετά από 15 χρόνια. Πάρε Viper να τελειώνεις και θα είμαστε καθόλα αρεστοί και η δουλειά θα γίνεται.

  ΑΛΛΑ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ;

  Δεν υπάρχει κανείς αυτή τη στιγμή που θα μπορέσει να μου το διασφαλίσει αυτό.
  Ευχαριστώ για το χώρο σας.

  Keep up the GREAT JOB!!!

 34. Το άρθρο σας είναι καλά δομημένο και με επιχειρηματολογία που αν και συφωνώ στο γενικό πλαίσιο θα ήθελα να παραθέσω και μερικές παραμέτρους και προβληματισμούς και θα ήθελα την άποψη σας επί αυτών. Η εξίσωση είναι δύσκολή καθώς από την μια η απειλή είναι μεγάλη και από την άλλη η τσέπη άδεια. Ούτε το χρόνο πίσω γυρνάμε (και να πιάνουμε what if σενάρια) ούτε μπορούμε να αφήσουμε τον κορμό της ΠΑ στο έλεος της απαξίωσης για χίμαιρες. Οι σκέψεις μου:
  1) Οποιοσδήποτε εκσυγχρονισμός των F-16 (η εναλλακτικά αγορά οποιουδήποτε μαχητικού) χωρίς ανάλογη προμήθεια όπλων, αρτακτιδίων sniper και επιπλέον αναγνώρισης (DB110 ή κάποιου ελαφρύτερου) ακυρώνεται στην πράξη. Επίσης θα πρέπει να γίνει ανάλογη αναβάθμιση και του συνολικού δικτύου. Τα λέτε στο άρθρο σας: « ένα δικτυοκεντρικό μαχητικό που θα λαμβάνει πληροφορίες από όλα τα άλλα μέσα γύρω του, ο υπολογιστής θα κάνει fusion τα δεδομένα από ραντάρ εδάφους, ΑΣΕΠΕ, ραντάρ άλλων μαχητικών, πληροφορίες από ατρακτίδια σκόπευσης κοκ, αλλά και έχοντας ένα υπερσύγχρονο ραντάρ AESA έχει καλύτερες πιθανότητες να εντοπίσει και να καταρρίψει ένα F-35A», αλλά δεν ξέρω πόσοι το έχουν καταλάβει. Και κυρίως πως θα πρέπει να βρεθούν χρήματα και για αυτά. Πολλοί βλέπουν ότι ένα F-35 κοστίζει περί τα 100 έκ οπότε με απλή διαίρεση σου λένε παίρνω 20 αντί για εκσυγχρονισμό F-16. Όχι μόνο δεν ισχύει κάτι τέτοιο όπως σωστά τα γράφετε αλλά και η συντήρηση των F-35 θα απομυζήσει πολλούς από τους ελάχιστους διαθέσιμους πόρους δημιουργώντας άλλα πολλαπλά προβλήματα στην ΠΑ.
  2) Με βάση ότι πρέπει να περισσέψουν (ναι από αυτά που ψάχνουμε να βρούμε) χρήματα και για τα ανωτέρω πόσο πραγματικά σημαντικό είναι να πάμε στο πακέτο V για το σύνολο των μαχητικών? Το APG-69V9 είναι ένα πάρα πολύ καλό και σύγχρονο ραντάρ και όπως γράφετε τα μπλοκ 52Μ είναι μαχητικό 4,5 γενιάς. Την στιγμή που τα δεδομένα που θα λαμβάνει από το link 16 και η σύντηξή τους είναι το κρίσιμο μήπως το ραντάρ AESA ανεβάζει δυσανάλογα με το όφελος το κόστος του εκσυγχρονισμού? Αν πηγαίναμε όλα τα μπλοκ 50/52 στο 52Μ τότε το κόστος θα ήταν αρκετά μικρότερο οπότε ίσως βρεθούν και χρήματα για αναβάθμιση ΑΣΕΠΕ, δικτύου Α/Α κτλ Επιπλέον τα ραντάρ AESA παρά τα γνωστά πλεονεκτήματα έχουν και ένα μειονέκτημα: το σχετικά με τα ντοπλερ μικρότερο πεδίο ενατένισης. Δεν ξέρω πως το έχει σταθμίσει η ΠΑ αλλά άλλες αεροπορίες έχουν αναζητήσει λύσεις στο θέμα όπως π.χ. η Ρωσία με περιστρεφόμενες κεραίες PESA ή πολλές AESA στο Su-57 (πρόβλεψη που υπάρχει και για μελλοντικό εκσυγχρονισμό του F-22) ή με τεχνολογία απανατοποθέτησης στο Captor E. Γενικά φαίνεται ότι αεροσκάφος για Α-Α αγώνα με μικρό πεδίο ενατένισης δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Από την άλλη κάπως πρέπει να διαφοροποιηθούμε σε σχέση με τους αριθμούς της ΤΗΚ όμως μας δίνει το AESA αυτό το κάτι?
  3) Τα μπλοκ 30 αξίζει να τα εκσυγχρονίσουμε? Σε σχέση όχι μόνο με το κόστος αλλά και με την αύξηση του βάρους τους που σε συνδυασμό με τον κινητήρα που έχουν θα τα καταστήσει ίσως τα F-16 με την χειρότερη σχέση ισχύος / βάρους οποτεδήποτε. Για την καθημερινή μάχη των αναχαιτήσεων στο Αιγαίο όσο να είναι την χρειάζεσαι την ευελιξία.
  4) Για το F-35 σωστά τα λέτε και εδώ και στο περιοδικό τόσα χρόνια και όντως η απόκτηση του είναι δύσκολη (έως ανέφικτη) οικονομικά . Όμως υπάρχει μια διάσταση. Αν τελικά ( η ελπίδα πεθαίνει τελευταία …..χαχαχα) καταφέρουμε (ίσως στο μεσο – μακροπρόθεσμο μέλλον) να το πάρουμε θα μπορέσουμε να μάθουμε και να το αντιμετωπίζουμε. Να δούμε δυνατότητες και αδυναμίες από πρώτο χέρι και να τεστάρουμε την άμυνά μας αν και πως μπορεί να τα βγάλει πέρα μαζί του.
  Συγνώμη για την μεγάλη έκταση.

  • 2) Το γράψαμε και αλλού, V9 φοράνε τα αεροσκάφη μετά το Block52+. Και δεν είναι διαθέσιμο για παραγγελία πλέον, ενώ δεν είναι φθηνότερο του AESA.
   3) Κατά την αποψή μας όχι, αλλά αν η ΠΑ τα χρειάζεται προφανώς και θα τα εκσυγχρονίσουμε
   4) Θα επανέλθουμε στο θέμα F-35 και ΝΜΑ

   • 2) Θα υπάρχουν διαθέσιμα κάπου στα 800 τμχ από αυτά που θα αποσύρει η USAF άμεσα..αν σπεύσουμε μπορούμε να πάρουμε αυτά που βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση αλλά και ανταλλακτικά. Αργότερα αναλόγως με τις απαιτήσεις, εξελίξεις και σχεδιασμούς κοιτάμε για τοποθέτηση aesa που θα έχουν βγει και τα GaN.

    Οπότε, όπως έχω ξαναγράψει εάν τοποθετηθούν AESA μόνο στα 38 blk50 (και αυτά κατανεμηθούν καταλλήλως..) τότε γλιτώνουμε περίπου 765 εκ.€ (85 f16 x ~9 εκ.€ ανά AN/APG-83 SABR) ώστε αυτά να τα διαθέσουμε για τη συντήρηση του αποθέματος πυρομαχικών της Π.Α. αλλά κυρίως του εμπλουτισμού του SDB, πιστοποίηση MICA & KEPD στα F-16

    Σε 7 χρόνια το AN/APG-83 SABR θα είναι ξεπερασμένο και θα πάει στράφι η επένδυση σε αυτό,

    • 2) Σίγουρα είναι ν9 τα ραντάρ που θα αποσυρθούν; ψάξτε λίγο αν ποτέ μπήκε σε υπηρεσία το v9 στην USAF, κι αν ναι σε ποιους αριθμούς…
     Το SABR είναι η τελευταία επιλογή για σύγχρονο ραντάρ σε F-16. Μετά θα λήξει το θέμα των εκσυγχρονισμών παγκοσμίως, κι εμείς θα κοιτάμε τι να κάνουμε τα F-16 μας. Δεν θα είναι ξεπερασμένο, όπως δεν θα ξεπεραστεί και στο APG-81 του F-35. Τα μη AESA ναι, θα είναι ξεπερασμένα. Δεν μπαίνει αεροσκάφος σε υπηρεσία εκτός αν έχει AESA (πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων)

     • Όντως είναι λιγότερα από 800 κάπου 280v9 έχει η Usaf και 10 καβάτζα που αγοράσαμε.
      Εάν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το μέγεθος ας γίνουν οι απαραίτητες εργασίες υποδομής και όταν βγουν τα GaN τότε το ξανακοιτάμε.
      Είναι στην παρούσα φάση υπερβολή και πλεονασμός να μπουν aesa σε όλα τα F-16 και εξηγώ παραπάνω.

 35. Τετοια αρθρα θα πρεπει να διαβαζει και ο πρωθυπουργος εκτος απο τις εισηγησεις του υπουργου ΕΑ.
  Θα ηταν ρεαλιστικη λυση η στροφη μας και σε ενα αντιαεροπορικο συστημα τελευταιας γενιας,παραλληλα με τα F-16V δηλαδη κατι που θα ελαχιστοποιουσε την εκθεση μας στα F -35 ;
  Δεν νομιζω ,αν τελικα αποδεχτη το ΝΑΤΟ τους S-400 να μην δεχοταν την αναβαθμιση του Ελληνικου αντιαεροπορικου συστηματος π.χ σε μελλοντικο S-500.Συχαρητηρια για το αρθρο συνεχιστε ετσι

 36. Δεν γνωρίζω προς τι η εμμονή σας με τη τοποθέτηση AESA ραντάρ στα F-16 που θα εκσυγχρονίσουμε… Απέναντι σε F-35, δεν διαφοροποιούν τα πράγματα, έναντι των V9, αφού είτε στη μία, είτε στην άλλη περίπτωση, τα F-16 θα έχουν καταρριφθεί, πριν εντοπίσουν τα F-35(μη μου πετάξετε τπτ περί data fusion, καθώς μιλάμε για δεδομένα από άλλες πηγές στοχοποίησης). Απέναντι στα F-16 της Τουρκίας, πάλι λίγα μπορούν να βελτιώσουν, καθώς χρησιμοποιούμε ίδια όπλα, και απέναντι σε μη stealth αεροσκάφη, οι εμβέλειες των V9 ΥΠΕΡΒΑΙΝΟΥΝ αυτές των όπλων! Πόσο φθηνότερα θα κόστιζε ένας εκσυγχρονισμός με κύρια χαρακτηριστικά, το link-16, τη κάσκα και το σύστημα αυτοπροστασίας? Έστω ένας εκσυγχρονισμός με όλα αυτά που αναφέρετε ΕΚΤΟΣ των ραντάρ των PX3/4, με μόνη αλλαγή των ραντάρ των PX2(και εγκατάσταση αυτών στα PX1)… To radar, είναι το ακριβότερο απάρτιο του εκσυγχρονισμού. Μήπως λοιπόν με αυτή τη συλλογιστική, θα μπορούσαμε να συμπιέσουμε το κόστος κάτω από το 1 δις? Ίσως και πέριξ των 500 εκ ευρώ? Μήπως με τα υπόλοιπα χρήματα που ΔΕΝ έχουμε(αλλά αν είχαμε θα μπορούσαμε να δώσουμε εκτός F-16…), θα μπορούσαμε να κάνουμε ΠΑΠΑΔΕΣ με την ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης? Όχι απαραίτητα της Π.Α… Αρκεί να μην απαντήσουμε με γραμμικό τρόπο(F35 αυτοί, F-35 και εμείς κ.ο.κ)…. Το έχω αναφέρει πολλάκις… Με 1-1,5 δις(τα περισσευούμενα ντε!), μπορούμε να έχουμε στοχοποιημένες όλες τις κρίσιμες υποδομές του αντιπάλου(σε εκτεταμένο βάθος) καθώς και το Αιγαίο(ή/και Ν.Α Μεσόγειο) καλυπτόμενο από πυραύλους ναυτικής κρούσης. Να τα βράσω τότε τα 100 F-35 της Τουρκίας(αν βληθούν τα αεροδρόμια από τα οποία επιχειρούν αυτά καθώς και τα υποστηρικτικά τους α/φη) και να βράσω και την όποια απόπειρα τους για κατάληψη νησιού. Φυσικά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αλλά η λύση που προτείνετε εσείς, στραγγίζει τα όποια διατιθέμενα κονδύλια, προς κατευθύνσεις, που εν τέλει, επηρεάζουν ελάχιστα την πιθανή έκβαση μιας ελληνοτουρκικής αναμέτρησης…

  Υ.Γ Τα συστήματα που υπονοώ τα έχω αναφέρει πολλές φορές… Δεν έχω κόλλημα με συγκεκριμένη χώρα προέλευσης αυτών των συστημάτων…

  • Καταρχάς το AESA δεν έχει κολλήσει σε μας, η ΠΑ το επιθυμει. Κατά δεύτερον, άντε και δεν βάζουμε AESA, τι να βάλουμε; Η απάντηση V9 είναι λάθος για δυο λόγους, ο πρώτος γιατί δεν παράγεται πλέον, ο δεύτερος γιατί το κόστος θα ήταν παρόμοιο. V9 έχουν μόνο τα Block52/Block 52+ Adv, τα άλλα θα τα αφήσουμε ως έχουν;
   Mην βλέπετε ένα ραντάρ μόνο σαν ακτινα αποκάλυψης. Δείτε ότι ένα AESA μπορεί να εκτελεί λειτουργίες κρούσης ενώ ταυτόχρονα ανιχνεύει και σε διαμόρφωση ΑΑ, κάνει ηλεκτρονικη κρούση τυφλώνοντας συστήματα, είναι πολύ πιο αξιόπιστο κοκ.

   • Θα συμφωνήσω με τον φίλο «Αντώνης». Δεν είναι απόλυτο να απαντήσουμε κατ’αυτόν τον τρόπο στην Τουρκική φρενίτιδα. Αν υπάρχει δυνατότητα να καταστραφούν οι υποδομές της Τουρκίας δεν χρειάζεται να πάρουμε F-35, θα κάνουν το πρώτο χτύπημα στα αεροδρόμια μας, στα ραντάρ και οπουδήποτε αλλού. Αν έχουμε την δυνατότητα να χτυπήσουμε με καταιγισμό πυραύλων (κορεσμό των αντιαεροπορικών τους) σε όλες τις υποδομές τους και τα αεροδρόμια τους, πολύ απλά δεν θα έχει που να προσγειωθούν.
    Όλα αυτά ΑΝ….!

   • aesa να μπει στα 50αρια και αυτά με τη σειρά τους, να δώσουν τα ραντάρ τους στα 30αρια. Τα τελευταία, ούτως η αλλιώς, δεν έχουν πολλά ψωμιά. Το V9 των υπολοίπων, είναι μια χαρά. Δεν χρειάζεται αλλαγή. Είναι πολυτέλεια η αναβάθμιση σε Viper όλων των PX2/3/4. Η Π.Α δεν έχει ιδέα τι θέλει. Αν ήξερε, δεν θα είχε αφήσει να δημιουργηθεί αυτό το χάλι, ούτε θα είχε γίνει το πουτ@ν@κι της LM και της κάθε LM…
    Για τα υπόλοιπα, περιμένω με αγωνία, άρθρο σας…

   • Το SABR από τις διαθέσιμες πληροφορίες , αν δεν κάνω λάθος δεν έχει δυνατότητες ηλεκτρονικής κρούσης (θυμάμαι και ένα πολύ ωραίο σχετικό άρθρο σας πριν αρκετά χρόνια για την ηλεκτρονική κρούση τον AESA).Επίσης είναι αμφίβολο αν θα είναι αποδεσμεύσημες τέτοιες δυνατότητες για τους εξαγωγικούς πελάτες…..

 37. …»H ανομοιογένεια και οι πολλαπλές εκδόσεις όμως αποτελούν και ένα μεγάλο πρόβλημα στον ίδιο τον εκσυγχρονισμό επιβαρύνοντάς τον σημαντικά σε κόστος, καθώς απαιτείται η εξέλιξη έως και οκτώ διαφορετικών πρωτοτύπων (με δοκιμές και πιστοποίηση του καθενός ξεχωριστά), την ίδια στιγμή που άλλα αντίστοιχα προγράμματα περιορίστηκαν σε μόλις δύο.»…

  ΜΙα διορθωση.Οι τυποι προς εξελιξη δεν θα ειναι εως και οκτω σε καμια περιπτωση αφου η »προετοιμασια» εχει γινει ηδη στο »1045» τυπου bl-50
  σε bl-52Μ.. με οτι αυτο σημαινει σε μειωση τεχνολογικου ρισκου και κοστους…

    • Διαβάσατε το τεύχος Αυγούστου; έχουμε αυτό που λέτε στην σελίδα 23. Δεν επαρκεί, δυστυχώς. Αν, λέμε ΑΝ πάμε σε αναβάθμσιση, χρειαζόμαστε κανονικά πρωτότυπο…

  • Αυτό θα ίσχυε αν θέλαμε απλώς να αναβαθμίσουμε τα 50άρια σε 52Μ (ή μάλλον ’50Μ’, εφόσον το ‘2’ έχει να κάνει με κινητήρια PW). Αλλά τέτοια πιθανότητα δεν υπάρχει, αφού δεν παράγεται πια το APG-68V9.

 38. Πολύ καλό το άρθρο σας. Συνεχίστε την υψηλής ποιότητας ενημέρωση. Κάτι σχεδόν άσχετο με το κείμενο θα ήθελα να ρωτήσω. Κάτι που με παιδέυει και μου βασανίζει το μυαλό από την εποχή του «after burner» c.f.s. Αφελές ίσως αλλά θα ρωτήσω… Αντιαεροπορικός πύραυλος μπορεί να πλήξει άλλον εισερχόμενο aa πύραυλο είτε από το έδαφος είτε από αέρος;;; Μιάς και δεν έχει υπάρξει αν δε κάνω λάθος κάποιο τέτοιο προηγούμενο.

 39. Η ταπεινή μου γνώμη για το θέμα είναι η εξής:
  Το θέμα της αναβάθμισης των εν λόγω
  Α/Φ πρέπει να απορρέει από την πολιτική εθνικής άμυνας (ΠΕΑ).
  Εάν οι σχετικές διαχρονικές αποφάσεις εξοπλισμών και αναβάθμισης αεροπορικού υλικού βασίζονται σε συγκεκριμένη πολιτική [εθνικής άμυνας (συμπεράσματα – προτάσεις)], δηλαδή σε συγκεκριμένους εθνικούς στόχους τότε τα άλλα θα τα βρούμε (έχουμε αξιόλογους αξιωματικούς που γνωρίζουν τα θέματα σε βάθος).
  Food for thought: Έχουμε συγκεκριμένη και επικαιροποιημένη (όπως προβλέπεται) ΠΕΑ;
  Εάν ναι, τότε γιατί σήμερα συζητάμε για το «εάν είχαμε δηλώσει κτλ συμμετοχή στο πρόγραμμα JSF ή F-35 από το 2002 τώρα δεν θα…»
  Είναι ευνόητο ότι η ΠΕΑ πρέπει (και είναι) να είναι στα πλαίσια της «γεωπολιτικής εξίσωσης» της Ελλάδας :
  ΝΑΤΟ + ΕΕ + Ευρωζώνη = Εσωτερική & εξωτερική ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα.
  Η παραπάνω σχέση ερμηνεύει σε απόλυτο βαθμό την εξωτερική γεωπολιτική στρατηγική της Χώρας και ισχύει και αντιστρόφως.
  Επίσης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την απόλυτη ισχύ της παραπάνω εξίσωσης, μήπως θα πρέπει να περιμένουμε την δημιουργία κουρδικού κράτους στην περιοχή Ιράκ -Συρίας – Τουρκίας, ώστε να αναθεωρήσουμε (επικαιροποιήσουμε) την ΠΕΑ, οπότε η συζήτηση για τα F-16 θα είναι πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες;
  Στα πλαίσια αυτά: Από εχθές έχουν αναρτηθεί από πλέον αξιόπιστες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες εσωτερικού και εξωτερικού το θέμα της επίταξης τούρκων πιλότων από την Turkish airlines για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών στις μοίρες F-16.
  Ας προσεγγίζουμε τα κρίσιμα θέματα από την αρχή τους…
  Αρκετά τεράστια πολιτικά λάθη κάναμε τα τελευταία 100 χρόνια…
  Γιατί να μην μαθαίνουμε;

  Τέλος, θα συνιστούσα στον αρθρογράφο να μην μπλέκει τεχνοκρατικά νοήματα και σκέψεις με εκκλησιαστικά αντίστοιχα (πχ η Παναγία δεν βοηθάει πάντα κτλ).
  Η Παναγία βοηθάει πάντα και εάν την ακούγαμε και την σεβόμασταν η ιστορία της Ελλάδας μας σίγουρα θα ήταν διαφορετική. Τουλάχιστον μην προκαλούμε γιατί όπως λέει και ένα γνωστό ρητό των αναρχικών: «παιδιά εάν υπάρχει Θεός την βάψαμε »
  Ζητώ συγγνώμη εφόσον το παράκανα..

  • Δεν το παρακάνατε. Θέλαμε με άλλο τρόπο να πούμε πως η Παναγία μπορεί να μας σώσει αν δεν το θέλουμε κι εμείς. Θα το έχετε ακούσει και σαν Συν Αθηνά και Χείρα Κίνει.
   Ο εκσυγχρονισμός είναι κάτι που το θέλει η ηγεσία της ΠΑ όσο τίποτε άλλο

    • Οι αριθμοί που λέτε θα στοιχίσουν τουλάχιστον 3,5-4 δις. Θα ήταν καταστροφή η δέσμευση τόσο μεγάλου ποσού όχι μόνο για την ΠΑ αλλά για τις ένοπλες δυνάμεις

    • Δείτε το άρθρο για να καταλάβετε το λάθος στη λογική της αγοράς αυτή τη στιγμή του F-35. Δεν είναι μόνο το κόστος που είναι πολλαπλάσιο για την ένταξη του F-35 σε υπηρεσία, είναι ότι αν προβούμε σε μια τέτοια κίνηση «καταδικάζουμε» την Π.Α. με έναν πολύ μικρό στόλο μαχητικών πρώτης γραμμής για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

 40. Δυστυχώς δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και με τον εκσυχρονισμό αεροσκάφη όπως τα F-16 θα ανιχνεύουν stealth αεροσκάφη όπως τα F-35 συνήθως με καθυστέρηση με αποτέλεσμα τα δεύτερα να μπορούν να εκτελέσουν πρώτα βολή και να φέρουν τα πρώτα σε μειονεκτική θέση. Όσο σημαντικό είναι ένα ραντάρ AESA για τα F-16 τόσο σημαντικό είναι και ένα όσο το δυνατόν πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο (πχ με MWS, advance decoys) σύστημα αυτοπροστασίας. Θεωρείται ότι το υπάρχων ASPIS καλύπτει τις σημερινές και τις μελλοντικές ανάγκες (F35, S-400 κτλ) ???

  PS Εναλλακτικές λύσεις για το σύστημα IRST, όπως από την ευρωπαϊκή αγορά πχ Pirate, Skyward-G??

 41. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την ανάγκη αναβάθμισης των f16.. Αυτό που τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί πρέπει να γίνει άμεσα σε όλο το σύνολο του στόλου. Η ταπεινή μου άποψη είναι ότι για αυτή την πενταετία πρέπει να γίνει το πρώτο στάδιο δηλαδή
  α) αναβάθμιση σε f16v των 52+Adv
  β) αναβάθμιση (και δομική) των blk30 με την χρησιμοποίηση των απαρτίων των 52+Adv
  Τα παραπάνω πρέπει να τα συνδυάσουμε έστω ένα μικρό αριθμό f35 από 10 έως 15.. Με τέτοια σύνθεση καλύπτουμε κάθε ποιοτικό και ποσοτικό στόχο που έχουμε θέσει για αρκετά χρόνια…
  Δεν μπορούμε να επιλέγουμε να αγνοούμε την έλευση των f35. Η γραμμή του άρθρου σας «ούτε το f35 μπορεί να αντιμετωπίσει το f35» εξηγεί επακριβώς γιατί παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια έστω και μικρή τέτοια αγορά. Κατά την άποψη μου η έλευση stealth αεροσκαφών δημιουργεί μια νέα ισορροπία στην οποία το κρίσιμο ερώτημα είναι αν ΕΧΟΥΜΕ Ή ΟΧΙ αεροσκάφη με τέτοιες δυνατότητες και όχι το ΠΟΣΑ έχουμε (όπως συνέβαινε πχ με τα αεροσκάφη 3ης γενιάς)..

 42. Οκ τα λεφτά δεν είναι εξωφρενικά για τόσα πετούμενα αλλά για να βρούμε 2 δις θα πρέπει να απαγάγουμε καναν σείχη που θα κάνει διακοπές εδώ. Η κάποιος να ξεκινήσει crowdfunding 🙂

 43. Ως ιδρυτικός αναγνώστης της ΠΤΗΣΗΣ δικαιούμαι να παρατηρήσω μια μετατόπιση της ισχυρής άποψης προς το ‘ότι θέλει η ΠΑ’. Η επιθυμία όμως της ΠΑ διαμορφώνεται ίσως με την αντίληψη που έχουν διαμορφώσει τα στελέχη της που εκ των πραγμάτων γαλουχήθηκαν με το F-16 και κατά συνέπεια εκφράζουν συγκεκριμένο τρόπο σκέψης. Block thinking θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε έχουμε την ιστορική ευκαιρία να μετασχηματίσουμε την ΠΑ όπως με τόση έμφαση παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο αεροπορικής ισχύος.

 44. Το ότι για ακόμη μια φορά μας δώσατε ένα εξαιρετικά εμπεριστατωμένο και ακριβές άρθρο, χωρίς φαμφαρολογίες και ευχολόγια, ήταν αναμενόμενο.

  Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω ότι πέρα από τα προφανή επιχειρησιακά οφέλη από το εν λόγω πρόγραμμα εκσυγχρονισμού θα ήταν και το έργο προς την ΕΑΒ, το οποίο μπορεί να την κάνει δυνητικά και έταιρο της LM για άλλα αντίστοιχα προγράμματα πελατών της στην περιοχή (μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλές χώρες που μπορούν να προχωρήσουν σε ανάλογα προγράμματα στο μεσοπρόθεσμο μέλλον).

 45. Αγαπητοί φίλοι …. τελικά το πράγμα είναι απλό. Όποιος είδε τη σημερινή ειδησεογραφία κατάλαβε. Τρύπα στα έσοδα μέχρι 1 δις. 600 εκ το λιγότερο. Οπότε …….
  Περικοπή δημοσίων δαπανών ή μισθών και συντάξεων. Σημαντικά πιθανότερο το 2ο. Ήδη σημαντικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος συνιστούν ρήξη με δανειστές και ηρωική έξοδο με εκλογές.
  Προσέξτε … το σχόλιο δεν είναι πολιτικό. Αποτύπωση της πραγματικότητας είναι.
  Με οιαδήποτε κυβέρνηση τι λέτε να γίνει? Εγώ λέω τπτ. Ήδη θεωρώ το θέμα λήξαν. Ο Θεός μαζί μας.
  Τέλος.

 46. Σημασια εχει οτι δεν θα μπορει να αντιμετωπισει τα F-35 και τιποτε αλλο ολα τα αλλα ειναι για γελια και τσαμπα χρημα που δεν υπαρχει δηλαδη γιατι θα παει χαμενο αφου θα πεφτουν εκσυνχρονισμενα και ακριβοπληρωμενα οι Μογγολοι αυτο το γνωριζουν φυσικα γιαυτο και εχουν επιλεξει F-35 & S-400 . Οι δικοι μας θα το μαθουν οταν θα παθουν πανωλεθρια και θα πεφτουν σαν τις μυγες .

  • Δηλαδή προτείνετε να μην πάρουμε τίποτα; F-35 και δεν είμαστε σε θέση να πάρουμε ή αν είμαστε σε θέση, σίγουρα θα είναι λιγότερα από της Τουρκίας.

   Άρα, καλύτερα να μην πάρουμε τίποτα; Μήπως να πουλήσουμε και αυτά που έχουμε μπας και μας μείνει κάτι στο τέλος;

   • Γιατι παραποιεις τα λεγομενα μου εγω δεν ειπα να πουλησουμε τα υπαρχοντα εσυ το λες αυτο αλλα ειναι κριμα να πληρωσεις κατι χρυσο την ωρα που θα ξερεις οτι ειναι αχρηστο για το F-35 & τα S-400 μπορει ενα Μ-48 Α5 ΕΚΣΥΝΧΡΟΝΙΣΜΕΝΟ να τα βαλει με ενα ARMATA Η ενα LEOPARD 2 οχι φυσικα ας δουν λοιπον την πραγματικοτητα οι αρμοδιοι και ας κρινουν με κριτηρια Εθνικης Αμυνας και οχι με κριτηρια μιζας και ηλιθιοτητας γιατι αυτη τη φορα μας περιμενει ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ οπως και ειπα

 47. To ιδρυμα Σταυρος Νιαρχος εδωσε περιπου 700εκ για το συγκροτημα στο Φαληρο και 200εκ για ενισχυση του συστηματος υγειας. Μηπως αντι για το 2ο να εξεταζε την δυνατοτητα ενισχυσης της εθνικης αμυνας; Δεν ξερω αν εχει την οικονομικη δυνατοτητα (αν και φαινεται να την εχει)
  Ή μηπως εχουν κολλησει και εκει εθνομηδενισμο…

 48. Σε ότι αφορά την αγορά F-35 η Λόκχιντ τοποθετεί την ελληνική παραγγελία μετά το 2030.
  Αγορά 40 F-35A σήμερα θα μας κοστίσει 6 δις δολάρια.
  Αν γινόταν η Λόκχιντ θέλει να μας πουλήσει σήμερα F-35A, C-130J και T-50 Golden Eagle.

  • Λογικό να την τοποθετεί μετά το 2030, αλλά από το 2020 μέχρι το 2035 τί γίνεται;;; Εμείς με αναβαθμισμένα (αν προχωρήσει) Φ-16 και οι γείτονες με 100 Φ-35 + τα 230 Φ-16…..Πλήρης ανατροπή του ισοζυγίου δυνάμεων….

   • Mέχρι να αγοράσουμε F-35 μένει να τρέξουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16. Έτσι θα κρατήσουμε άμυνα μέχρι να αρχίσουμε και εμείς να παραλαμβάνουμε F-35.

    • αν πιστεύεις ότι αρκεί αυτό για 15ετία……. δεν είμαι ειδικός και προφανώς η ΠΑ έχει κάνει τους υπολογισμούς της, αλλά θα περάσουμε δύσκολα αυτά τα χρόνια……

 49. αναβαθμιση τον s300 σε επιπεδο favorit. αναβαθμιση ολον τον f16 se viper. αναβαθμιση ολον τον tor-m1 σε tor-m2 αναβαθμιση και τον 27 buk m1 σε buk m2 και τελος αναβαθμιση ολον τον patriot pac-3 σε επιπεδο patriot pac-4. αυτά από μενα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here