- Advertisement -

ΘΕΜΑ: Τι Πολεμική Αεροπορία θέλουμε τις επόμενες δεκαετίες;

- Advertisement -

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2017 για πρώτη φορά… παραμένει όμως απολύτως επίκαιρο, ειδικά όσο «πετάμε χαρταετό» στο θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16V

Το ΘΕΜΑ θα μπορούσε να είχε κι άλλο τίτλο, όπως για παράδειγμα “θέλουμε ή δεν θέλουμε Πολεμική Αεροπορία;”. Μήπως η ύπαρξη Πολεμικής Αεροπορίας είναι τελικά ένα “πρόβλημα”, ένα “βάρος” που έχουν φορτώσει οι “κσένοι” στις πλάτες του πτωχού πλην όμως τίμιου λαού μας; Δεν μιλάμε εδώ ίσως μόνο για την Πολεμική Αεροπορία, αλλά για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις. Και σαν αποτέλεσμα αυτής της “συνωμοσίας” δεν μπορούμε να μοιράσουμε περισσότερα επιδόματα στον λαό!
Δυστυχώς οι νεώτεροι φίλοι μας δεν θα θυμούνται το ευφάνταστον “ένα F-16 ισούται με 30 σχολεία”. Ήταν δεκαετία του ’80 όταν κυκλοφόρησε, αλλά τελικά πότισε μια μεγάλη γενιά με “αντιαεροπορικά” αισθήματα. Μάλλον το σύνθημα αυτό έχει «καταρρίψει» περισσότερα μαχητικά της ΠΑ πολύ πριν αυτά αντιμετωπίσουν τους S-400. Είναι όλα αυτά τα μαχητικά που δεν αγοράστηκαν προκειμένου να γίνουν «παροχές» στον «φτωχό» λαό (που ήταν τελικά “φτωχός και δυστυχισμένος” και πριν τα Μνημόνια).

Δυστυχώς στον μέσο Έλληνα η λέξη στρατιωτικές δαπάνες έχουν την έννοια της «αρπαχτής», της «μίζας» κοκ. Μετά την αγορά του Αιώνα με τα 40+40 μαχητικά, με πολλή δυσκολία πέρασε το 1991 η αγορά των επιπλέον 40 F-16 Block 50, σαν αντιστάθμισμα στα συν 80 που είχε αγοράσει τότε η Τουρκία, διατηρώντας μια ισορροπία 1:2 στα μαχητικά 3ης γενιάς την εποχή εκείνη. Έπρεπε να συμβούν τα γεγονότα στα Ίμια, και η πρώτη αμφισβήτηση εθνικού εδάφους για να “ξυπνήσουν” τα ελληνικά κόμματα, να βρουν μια συναινετική λύση, και να ξεκινήσουν τότε τα ΕΜΠΑΕ. Για λίγα χρόνια, κι όσο ήταν νωπή η εμπειρία της αμφισβήτησης εθνικού εδάφους, δεχτήκαμε αγόγγυστα κάθε είδους στρατιωτική προμήθεια, που όμως έγινε πάλι χωρίς σχέδιο, καθώς αγοράζαμε τα πάντα χωρίς σχεδιασμένη διαδρομή ολοκλήρωσης, σαν η χώρα να πρέπει να πάει αύριο σε πόλεμο και δεν μας ένοιαζε τίποτα για κόστος ή συμπληρωματικότητα.
Το γεγονός ότι την περίοδο εκείνη βρέθηκε ένας υπουργός Άμυνας, που έβγαλε το κατιτίς του για τα γεράματα (και κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες), δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε αμυντικές δαπάνες πια. Ούτε πρέπει να δαιμονοποιούμε κάθε είδους στρατιωτική προμήθεια και να αρχίζουμε την λάσπη, πετώντας την λέξη «μίζα» επί παντός επιστητού.

Θυμίζουμε πως υπήρξαν και υπουργοί που δεν υπέγραψαν ούτε για προμήθεια λιπαντικών για κινητήρες προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι τα έπαιρναν! Αν βέβαια γινόταν μια νέα νύχτα Ιμίων, και χάναμε εκ νέου εθνικό έδαφος, πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε που θα κρυβόταν οι υπουργοί αυτοί, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα…
Ο αγαπητός και πολυχρονεμένος Σουλτ… εεε… γείτονας που μας επισκέφτηκε τις προάλλες, έκανε πολύ σαφές το γεγονός ότι τα πράγματα στην γειτονική χώρα δεν έχουν αλλάξει. Δυστυχώς όμως ούτε και στην δική μας. Το πόσο εύκολα μπορεί να γίνει η Δυτική Θράκη μια νέα Κριμαία, μάλλον δεν το έχει καταλάβει ακόμη και ο τελευταίος Έλληνας. Δεν το έχουν καταλάβει σίγουρα αυτοί που υποστήριξαν(και υποστηρίζουν) τα γεγονότα της Κριμαίας, αυτά δηλαδή που για πρώτη φορά είχαμε αλλαγή συνόρων από ένα ισχυρό κράτος προς ένα πιο αδύναμο. Αυτό το σχόλιο είναι για όσους πιστεύουν πως η λυκοφιλία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας είναι προσωρινή και χωρίς «βάθος». Όταν παρ’ ελπίδα λοιπόν χάσουμε εθνικό έδαφος, να γνωρίζουμε από τώρα πιο θα είναι το νομικό προηγούμενο που θα μας κουνούν οι γείτονες στον ΟΗΕ.

Σε όλα αυτά το μόνο που μπορούμε να αντιτάξουμε είναι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Και πάνω από όλα μια ισχυρή Πολεμική Αεροπορία. Μια Αεροπορία που θα μπορέσει να προστατεύσει αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας, προστατεύοντας τις εσχατιές της ελληνικής επικράτειας, και υλοποιώντας το περίφημο και ξεχασμένο Ισοδύναμο Τετελεσμένο.
Η Πολεμική μας Αεροπορία έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Δεν πρόκειται να πολεμήσει μόνο σε περίοδο κρίσης, στην περίπτωση της χώρας μας πολεμάει κάθε μέρα. Όχι μόνο με τις καθημερινές αναχαιτίσεις πάνω από το Αιγαίο, οριοθετώντας τον εναέριο χώρο μας, εφαρμόζοντας τους διεθνείς κανόνες στο FIR Αθηνών, ξεκαθαρίζοντας πως το Αιγαίο είναι ελληνικό. Και μόνο η παρουσία της, η ύπαρξή της, αρκεί. Όταν οι φίλοι γείτονες και προσφάτως «επενδυτές» ξέρουν ότι μια δύναμη 150+ F-15, 40+ Mirage και κάμποσα F-4E μπορούν να φέρουν χάος όπου αποφασίσουν να επέμβουν, το σκέφτεσαι δυο τρεις ή πολύ περισσότερες φορές πριν αποφασίσεις να κάνεις υλοποίηση στα σχέδια κάποιων επιτελείων σου. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε απλά και εύσχημα πως η ύπαρξη ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικά Πολεμικής Αεροπορίας είναι κι αυτός ένας από τους πλέον βασικούς λόγος που έχουμε ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές μας. Αυτό για όσους πιστεύουν ότι «μπορούμε να το διακινδυνεύσουμε», και ξεχνούν την έννοια της αποτροπής.

Ένα μελλοντικό θέατρο μάχης πάνω από το Αιγαίο δεν έχει καμία σχέση με τα εναέρια πεδία μαχών οπουδήποτε στον πλανήτη. Το μόνο που θα μπορούσε ίσως να συγκριθεί είναι τα εναέρια πεδία συγκρούσεων πάνω από το Λίβανο στις αρχές τις δεκαετίας του ’80, και οι εναέριες αναμετρήσεις στον Α’ Πόλεμο του Κόλπου το 1991 (αν ο Σαντάμ είχε αποφασίσει να κάνει χρήση της αεροπορίας του). Αλλά και πάλι, εκεί υπήρχε «άπλετος» χώρος, ενώ οι τύποι των μαχητικών ήταν διαφορετικοί από κάθε πλευρά. Τα χαρακτηριστικά του Αιγαίου είναι μοναδικά. Προορισμένος χώρος, υψηλότατη συγκέντρωση μέσων και όπλων, παρεμβολές από τα συστήματά ηλεκτρονικού πολέμου υψηλού επιπέδου, εκτοξεύσεις όπλων με ίδια χαρακτηριστικά εκατέρωθεν, ίδιοι τύποι μαχητικών από κάθε πλευρά, ελάχιστοι νεκροί τομείς ραντάρ, υψηλή συγκέντρωση αντιαεροπορικών όπλων κάθε βεληνεκούς.
Ενδιαφέρον παρουσιάζονται και τα σενάρια χρήσης πυραύλων αέρος αέρος μέσου βεληνεκούς, καθώς μέχρι πρόσφατα και οι δυο αεροπορίες δεν τα είχαν σε ιδιαίτερη εκτίμηση, φοβούμενες φιλίες απώλειες. Ακόμη όμως και στις μερες μας, με τα πλέον εξελιγμένα συστήματά IFF, θεωρείται πολύ δύσκολο οι αντίπαλες αεροπορίες να κάνουν χρήση όλων των δυνατοτήτων που τους προσφέρουν οι εξελιγμένοι πύραυλοι AIM-120A/B/C και MICA. Μόνο σε περιπτώσεις που ελληνικά μαχητικά βρίσκονται ανατολικότερα των νησιών του Αιγαίου ή τουρκικά μαχητικά δυτικότερα των ίδιων νησιών θα μπορούσαν να γίνουν βολές χωρίς να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος φιλίας κατάρριψης.

Η λύση σε όλα αυτά λέγεται ακόμη βελτιωμένα IFF και Link16, σαν τα συστήματα που θα φέρουν τα ελληνικά F-16V, και ήδη φέρουν τα τουρκικά F-16 Block 50+Adv ή τα ελληνικά F-16 Block 52+ Adv. Με το πρόβλημα αυτή την στιγμή να είναι πως τα πρώτα είναι 200+ και τα τελευταία 30. Κάπου εκεί αρχίζει κάποιος να αντιλαμβάνεται την πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΠΑ. Ενώ στους αριθμούς συνέχιζει να «ευημερεί», έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει ξεκάθαρο πρόβλημα στις δυνατότητες και στην ποιότητα. Κι αυτο από μια αεροπορία που σχεδόν πάντα υπερτερούσε σε ποιότητα υλικού.
Η προσθήκη 85 F-16V μέχρι το 2023 είναι η απολύτως ελάχιστη προσθήκη που χρειάζεται προκειμένου να παραμένει ικανή στις αποστολές τις πάνω από το Αιγαίο. Μια αεροπορία που θα αποτελείται από τα 85 F-16V, 25 Mirage 2000-5Mk2 και 37 F-16 Block50+Adv είναι η αεροπορία που θα έχουμε το 2025. Τα F-16 Block30, Mirage 2000EGM/BGM και F-4E θα έχουν πάρει την δική τους θέση στην ιστορία της ΠΑ, αλλά ένα κενό στις πτέρυγες μάχης θα υπάρχει. Την δεκαετία του ´30 τα μόνα αξιόμαχα μαχητικά θα είναι τα 85 F-16V. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως έχει φτάσει η ώρα να μιλήσουμε για το θέμα «τι Πολεμική Αεροπορία θέλουμε» στο μέλλον. Θέλουμε μια υποτυπώδη αεροπορική δύναμη που θα παίξει τον ρόλο «κρατήματος της σημαίας ψηλά» σε μια μελλοντική ήττα, ή που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μια κερδοφόρα σύγκρουση, αν κι όταν αυτό απαιτηθεί, παίζοντας παράλληλα τον ρόλο της στην διαρκή αποτροπή;

Ίσως όσα γράφουμε δεν είναι πολιτικώς ορθά, αλλά μερικές αλήθειες πρέπει να ακουστούν. Η αεροπορία χρειάζεται ενίσχυση, και μάλιστα άμεσα.  Φανταζόμαστε ότι θέλετε να ακούσετε την άποψή μας, για το ποια θα πρέπει να είναι αυτή η ενίσχυση. Αυτό λοιπόν που προτείνουμε είναι αρκετά ξεκάθαρο. Οι ανάγκες μας για τις επόμενες δεκαετίες είναι προκαθορισμένες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αργά η γρήγορα θα πρέπει να επιλέξουμε ένα νέο  Μαχητικό για την αεροπορία. Το θέμα είναι πως θα γίνει αυτή η επιλογή.
Η επιλογή αυτή μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας θα ήταν υπό την πίεση καταστάσεων ή ακόμα χειρότερα, γεγονότων. Τότε, όπως συνήθως κάνουμε, θα τρέχουμε και δεν θα προλαβαίνουμε. Θα αναγκαστούμε να αγοράσουμε ότι είναι διαθέσιμο, στο συντομότερο χρονικό διάστημα, και χωρίς να μπορούμε να διαπραγματευτούμε ιδιαίτερα την τιμή. Ο άλλος είναι αυτός που κάνουν όλα τα πολιτισμένα, οργανωμένα κράτη, που σέβονται τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών και επιθυμούν να έχουν ένοπλες δυνάμεις ικανές να προστατέψουν τα συμφέροντα τους. Ο τρόπος αυτός είναι μέσω μακροχρονίου σχεδιασμού, αυτός που επιτρέπει να προβλέπεις τις ανάγκες σου σαν κράτος πριν αυτές δημιουργηθούν ή έστω γιγαντωθούν.

Νομίζουμε ότι σε πολύ λίγες γραμμές αποδείξαμε πέραν πάσης αμφιβολίας πως αργά η γρήγορα θα χρειαστούμε νέο μαχητικό αεροσκάφος. Σε όλα αυτά μπορεί κάποιος να αντιτίνει πως εδώ δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε το περίπου ένα δις ευρώ που απαιτείται για τον εκσυγχρονισμό των ήδη υπαρχόντων μαχητικών τύπου F–16. Πρέπει λοιπόν να αρχίσουμε να μιλάμε για νέο μαχητικό αεροσκάφος;
Η άποψή μας είναι πως ναι, τώρα ή κάπου εδώ κοντά είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουμε να ψάχνουμε και να διαπραγματευόμαστε για νέο μαχητικό αεροσκάφος. Με κάποιον τρόπο η πολεμική αεροπορία πρέπει να ενισχυθεί τα επόμενα 10 με 15 χρόνια. Τα F–16V πρέπει να πλαισιωθούν με κάποιο αεροσκάφος που θα επιτρέψει στην Πολεμική Αεροπορία να εκτελέσει την αποστολή της και στο μέλλον. Είναι προφανές πως ο τύπος του αεροσκάφους που θα επιλεγεί δεν θα αγοραστεί σε μεγάλους αριθμούς.  Δεν πρέπει όμως να κάνουμε αυτό που ξέρουμε πάρα πολύ καλά να κάνουμε πάντα στις αμυντικές μας προμήθειες. Να σπάσουμε δηλαδή την παραγγελία σε μικρότερες, που θα μπορούν να πληρωθούν από το βαλάντιο μας. Αντιλαμβάνονται θεωρούμε όλοι πως αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος για να χρυσοπληρώσουμε την αγορά των νέων μαχητικών! Τις ανάγκες μας μέχρι και το 2050 θα τις ξέρουμε, ας διαπραγματευτούμε λοιπόν για το σύνολό τους, όχι για ένα μικρό τους μέρος.
 

Θεωρητικά ο τρόπος αυτός (των αποσπασματικών προμηθειών) βολεύει ίσως στην προμήθεια του F-35. Όλες οι χώρες που το προμηθεύονται αγοράζουν αργά αλλά σταθερά μικρούς αριθμούς από το αεροσκάφος. Ουσιαστικά μαζεύουν όλες μαζί τις μικρές παραγγελίες τους, και το γραφείο του JSF διαπραγματεύεται την κάθε προμήθεια για όλους μαζί. Πρακτικά όμως αυτό δεν ισχύει καθώς κάθε μία χώρα έχει προκαθορίσει τον συνολικό αριθμό μαχητικών που θα χρειαστεί κι έτσι μπορεί και μπαίνει μέσα διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς, εύκολο ή δύσκολο, αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς, αγοράσουμε ή όχι το F-35. Πρέπει να γνωρίζουμε τις ανάγκες μας σε βάθος χρόνου, σε μακροπρόθεσμη προοπτική. Και ότι θα γίνει με το F-35, μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε τύπου αεροσκάφος τελικά επιλέξουμε.
Το ότι δεν υπάρχουν χρήματα είναι γνωστό σε όλους, είναι άδικο να το επαναλαμβάνουμε συνεχώς με μία μοιρολατρική χροιά. Πρέπει όμως να αποφασίσουμε αν θέλουμε η οχι να έχουμε μία ισχυρή  Αεροπορία. Θα πρέπει σαν λαός, σαν κράτος να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε την χώρα μας με στρατιωτικά μέσα αν κι όταν χρειαστεί. Μπορεί κάποιος να πει ότι η ενεργητική διπλωματία είναι εξίσου ικανή με τις ένοπλες δυνάμεις. Και μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι αυτό είναι και φθηνότερο από το να διατηρείς ένα ισχυρό Στράτευμα. Και φυσικά το ακριβότερο κομμάτι των Ένοπλων Δυνάμεων ήταν πάντα η Αεροπορία. Αν αυτό θέλουμε σαν λαός, πάμε πάσο, δεν έχουμε έχουμε τίποτα. Ίσως σε αυτή την περίπτωση και τα 85 νέα F – 16 να είναι υπερβολικά για τις ανάγκες της χώρας.

Πρόσφατα υπήρξε αρκετός διάλογος, που προκλήθηκε από γνωστούς-αγνώστους “ειδικούς” για το αν χρειάζεται να εκσυγχρονίσουμε τα F-16 της ΠΑ. Ανάμεσα στους ελάχιστους που πήραν το “ρίσκο” να υποστηρίξουν την επιλογή της ΠΑ και των επιτελών της υπέρ του εκσυγχρονισμού, ήταν η Π&Δ. Υπήρξαν οι “φωνές” που ζητούσαν την αγορά ΝΜΑ, και συγκεκριμένα F-35, αντί του εκσυγχρονισμού. Καθώς μια ποσότητα γύρω στα 20 αεροσκάφη θα ήταν το μέγιστο που θα αγοράζαμε με περίπου 3,5 δις. Σημαίνει ότι για τα επόμενα 5-7 χρόνια δεν θα μπορούσαμε να αγοράσουμε τίποτε άλλο σαν χώρα (ούτε νέα βίδα), όχι μόνο στην ΠΑ, αλλά σε όλες τις ΕΔ. Αυτά τα αεροσκάφη, μαζί με τα 30 F-16 Block 52+Adv θα ήταν η Πολεμική μας Αεροπορία το 2030. Μια δύναμη λοιπόν 50 αεροσκαφών, για μια αποστολή που κάποτε έκαναν 250 αεροσκάφη.
Δεν χρειάζεται να πούμε πως τα υπόλοιπα αεροσκάφη, αργά ή γρήγορα θα έχαναν την μαχητική τους αξία, και είτε τα απογειώναμε σε περίοδο σύγκρουσης είτε όχι δεν θα έκανε διαφορά. Φαίνεται λοιπόν πως κάποιοι είναι έτοιμοι να “αγκαλιάσουν” την λύση της αεροπορίας επιπέδου Ελβετίας ή Βελγίου. Είναι σίγουρο πως τα νεότερα αεροσκάφη είναι κατά πολύ ικανότερα των παλαιότερων, και οι αριθμοί τους σε υπηρεσία μπορούν να είναι μικρότεροι. Επίσης, είναι πλέον προφανές πως δεν είναι δυνατόν να συντηρούμε μια Πολεμική Αεροπορία μερικών εκατοντάδων μαχητικών από πολλούς και διάφορους τύπους, αλλά πρέπει να πάμε προς μια ΠΑ, μικρότερη, ικανότερη, και πολύ πιο επικίνδυνη. Το θέμα όμως είναι πως η ΠΑ πρέπει να ακολουθεί και να αντιμετωπίζει τις απειλές όπως αυτές εμφανίζονται.
Όταν η ΤΗΚ έχει 200+ μαχητικά τύπου F-16 Block50+Adv, και σκοπεύει να βάλει σε υπηρεσία μέχρι και 100 F-35, ενώ ετοιμάζει δικό της νέο μαχητικό, η δική μας προσέγγιση δεν μπορεί να είναι 50 ή 100 μαχητικά πρώτης γραμμής. Ειδικά την στιγμή που η ΠΑ θα πρέπει να καλύψει τόσα κρίσιμα μέτωπα.
Ανακεφαλαιώνουμε λέγοντας πως εκτός των F-16V Block72 και των F-16C Block52+Adv θα πρέπει να ενισχύσουμε την ΠΑ με Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος. Όσο το συντομότερο ξεκινήσουμε την συζήτηση, τόσο αποτελεσματικότερη θα είναι αυτή η διαδικασία επιλογής. Πριν απο αυτό όμως, θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα “τι είδους Πολεμική Αεροπορία θελουμε τα χρόνια που έρχονται”;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Προβοκάτωρ

“ξέρουν ότι μια δύναμη 150+ F-15, 40+ Mirage”..γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει.

Giorgos

αχχχ….πεστα πεστα…με 150 F-15 θα ειχε αγορασει ο Ακης την ακροπολη χαχαχα

ivychris

Απορώ τελικά με τον Θ.Λ. να έχει πάρει την Boeing παραμάσχαλα, να έχει κάνει κουμπαριές και τελικά να μη βρεθούμε με F-15 ή F-18, τότε που έπρεπε αρχής γενομένης απ΄το 1990.
Τι δύναμη είχε αυτός ο ψηλός…παρ΄όλο που τον περισσότερο χρόνο δεν ήταν στην εξουσία.

Προβοκάτωρ

Ακόμη στον αφρό είναι..αυτός και ο διόδιας..

Giorgos Tsagkaris

”…Μια αεροπορία που θα αποτελείται από τα 85 F-16V, 25 Mirage 2000-5Mk2 και 37 F-16 Block50+Adv είναι η αεροπορία που θα έχουμε το 2025. Τα F-16 Block30, Mirage 2000EGM/BGM και F-4E θα έχουν πάρει την δική τους θέση στην ιστορία της ΠΑ, αλλά ένα κενό στις πτέρυγες μάχης θα υπάρχει. Την δεκαετία του ´30 τα μόνα αξιόμαχα μαχητικά θα είναι τα 85 F-16V…”
…(και) γιάυτο λοιπον ειναι λαθος το οτι θα αναβαθμιστουν τα 30 Βlock-52+Αdv
σε ”V” αντι για τα 37 Block-50, ωστε τα νεωτερα F-16 (αλλα ακομη ισαξια της απειλης) να αναβαθμιστουν σε δευτερο χρονο ισως σε ακομη ανωτερη εκδοση.
Ετσι οπως λετε τη δεκαετια του 30 τα μονα αξιομαχα θα ηταν τα 92+30=122 F-16.
30+% περισσοτερα α/φη…

Κωστας Phantom Phixer

Σύμφωνοι αλλά ΠΑ δεν είναι μόνο τα F-16 (κατά το “Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα”). Το έχω ξαναπεί αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορούμε να έχουμε την ΠΑ που είχαμε την δεκαετία του ’90. Από την μια όλοι συμφωνούμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα από την άλλη η ΠΑ συνεχίζει την δική της κοινωνική πολιτική: Μοίρες και ολόκληρες πτέρυγες λειτουργούν για μονοψήφιο αριθμό αεροσκαφών, διασπορά μέσων του ιδίου τύπου και της υποστήριξης τους, παλινδρομήσεις στα θέματα της βαριάς συντήρησης και πολλά άλλα. Ο εξορθολογισμός των δαπανών προσκρούει σε θέματα υπερηφάνειας και τοπικών συμφερόντων. Δεν μπορούμε όπως στην πράξη βλέπουμε, να έχουμε πχ εκπαιδευτικά α/φη αλλά δεν το παραδεχόμαστε. Δεν μπορούμε να έχουμε 3 τύπους ελικοπτέρων στην ΠΑ αλλά δεν το παραδεχόμαστε. Δεν κλείνουμε μονάδες που πρέπει να κλείσουν για να μην γίνει επανάσταση, αλλά δεν το παραδεχόμαστε.
Δυστυχώς, η λέξη “προγραμματισμός” ποτέ δεν μας χαρακτήρισε σαν κράτος ή σαν ιδιοσυγκρασια. Για παράδειγμα, προμήθειες ανταλλακτικών γίνονται πολύ μετά την εξάντληση των αποθεμάτων, ιπτάμενα μέσα καθηλώνονται απο έλλειψη – προγραμματισμένης – συντήρησης, υποδομές μετακομίζουν δυο και τρεις φορές μέσα σε λίγα χρόνια και τόσα άλλα.
Η αναβάθμιση θα γίνει. Το χρονοδιάγραμμα που αναφέρετε δεν είναι ρεαλιστικό κατά την γνώμη μου αλλά αργά ή γρήγορα η ΠΑ θα φτάσει στην σύνθεση που περιγράφετε παραπάνω. Η εμπειρία όμως δυστυχώς έχει δείξει οτι τα νούμερα είναι μόνο ονομαστικά και οι διαθεσιμότητες είναι κατά πολύ μικρότερες. Και από αυτά που μπορούν να πετάξουν εκείνα που έχουν πλήρως λειτουργικά συστήματα είναι ακόμη λιγότερα. Και αυτό γιατί δεν έχει προγραμματιστεί από την αρχή η υποστήριξη τους. Έχουμε πλέον συνηθίσει στο βάλε-βγάλε LRUs και νομίζουμε οτι αυτό είναι συντήρηση.

Προβοκάτωρ

Έχετε απόλυτο δίκαιο.Τα ίδια συμβαίνουν και στους άλλους κλάδους.

the peaceful warrior

Μετα την τελευταια τουρνε του Σουλτανου ολοι οσοι πασχουν απο ιδεοληψιες του στυλ δεν χρειαζονται εξοπλισμοι θα τα βρουμε με την Τουρκια και οτι βγει(ατακα απο πολιτευομενο του νυν κυνερνωντος κομματος)να καταλαβανε τις αυταπατες τους και οτι η ποιοτικη ενισχυση της ΠΑ ειναι μονοδρομος γοα την ενισχυση της πατριδας μας….Ισως ενα καλο που εκανε ο Σουλτανος με την επισκεψη του εδω ειναι να καταδειξει το προβλημα της αμεσης ενισχυσης των ενοπλων δυναμεων της χωρας μας και επιτελους να αφυπνισε οσους ζουσαν με αυταπατες περι ελληνοτουρκικης φιλιας και ειρηνικης προσεγγισης και επιλυσης των διαφορων μας..

Κωνσταντινος

Φίλτατε δυστυχως δεν ειναι μονο οι τωρινοί που έχουν τέτοια νοοτροπία, αλλα και οι αλλοι προηγούμενοι-επόμενοι, με λίγα λόγια σχεδόν όλο το πολιτικό τσίρκο που κυβερνά τη χώρα. Εγώ ενα πράγμα έχω να πω, σε συνομιλία μου με βουλευτή κόμματος του δεξιού χώρου (υποτίθεται) όταν τον ρώτησα για την κατάσταση στις ένοπλες δυνάμεις, άρχισε να μου λεει τα γνωστά πως θα το κοιτάξουν, θα βγάλουν σχέδιο κλπ, τα γνωστά ως συνήθως. Όταν του είπα λοιπόν πως λεφτά δεν υπάρχουν και το ξέρετε και πως αυτο ειναι το πρόβλημα, μου είπε πως υπάρχουν άλλες προτεραιότητες πιο σημαντικές και πως πόλεμος δεν μπορεί να γίνει λόγο ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Ε τότε του λέω αστειευόμενος, κύριε βουλευτα άμα ειναι ειναι να αφήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις να βαλτώσουν κι άλλο να το κλείσουμε το μαγαζί, και εκείνος γυρνάει με πολύ σοβαρότητα και μου απαντάει, να το κλείσουμε και που το’χουμε… Αντιλαμβάνεσθαι τωρα την κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένους εγκεφάλους που κυβερνούν το τόπο ; Και καθόμαστε τωρα εμείς και συζητάμε για ΝΜΑ, για Arleigh Burke και για βαλλιστικούς πυραύλους .

teo

Για αυτό αποφασίζουμε να αναβαθμίσουμε ότι δεν χρειάζεται αναβάθμιση ενώ αυτά που όντως χρειάζονται αναβάθμιση τα παρατάμε… Μετά από αυτή την “αναβάθμιση” δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ούτε τα f16 το 2020 αφού χάνουμε την αριθμητική ισορροπία..
Μάλλον τελικά λεφτά έχουμε για κάνα δύο μοίρες απο Raffale, κανα δυό απο Grippen και μια f35!!!!

Gilan

Σαφέστατα η ΠΑ που θέλουμε στο μέλλων δεν είναι μόνο τα αεροπλάνα, χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης, μία σύγχρονη Αντιαεροπορική Ομπρέλα.
Όσων αφορά τα αεροπλάνα θεωρώ:
1. Όλα χρειάζεται να φέρουν το λιγότερο Link 16, μαχητικά – μεταγωγικά.
2. Να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των F-16.
3. Οπωσδήποτε αγορά μαχητικού 5ης γενεάς.
4. Ίσως ιπτάμενα τάνκερ (πιλότος έλεγε ότι αν το αεροπλάνο προσγειωθεί χρειάζεται να γίνουν κάποιες χρονοβόρες υποχρεωτικές ενέργειες ελέγχου, που στον ανεφοδιασμό εν πτήση αυτό δεν ηφίστατε, καθώς και δεν χρονοτριβείς σε διαδικασίες προσγείωσης-απογείωσης).
5. Σημαντικό της αποτροπής είναι, ο οπλισμός τον μαχητικών να είναι πλήρης σε ποσότητα, ποσότητα και ποικιλία (όπλα αέρος- αέρος, αέρος- εδάφους, αέρος επιφανείας).
6. Επιβεβλημένα σύγχρονο εκπαιδευτικό αεροσκάφος.
Το μέγεθος της αεροπορίας μας δεν γνωρίζω πόσο πρέπει να είναι, αν δεν μπορούμε να συντηρούμε μία μεγάλη αεροπορία, τότε ίσος η αποτροπή πρέπει να συμπληρωθεί μα κάποια στρατηγικά όπλα (βαλλιστικούς πυραύλους ίσος).

Προβοκάτωρ

Πλην του 3, είναι σωστά τα υπόλοιπα.
Προέχει η αναβάθμιση – συμπλήρωση του ΣΑΕ και των Α/Α της Π.Α.

Κωνσταντίνος Κλαδιανος

Και να ξεφύγουμε από την λογική του ιππότη που θα πάει για κονταρομαχια, η ΤΗΚ θα ηττηθεί με καταστροφή υποδομών όχι απαραίτητα με μία γραμμική αντιπαράθεση βλημάτων Α/Α.

Κωνσταντίνος Κλαδιανος

Για το τρία συμφωνώ

Κωνσταντίνος Κλαδιανος

Είναι αναγκαία η απόκτηση νμα

Κωνσταντίνος Κλαδιανος

Και επιτέλους σύστημα αυτοπροστασίας σε όλα τα ελικόπτερα μεταγωγικά

Gilan

Γιατί πλην του τρία; Το F-35 χρειάζεται στην αεροπορία μας για δύο λόγους:
1. Να βάλει την αεροπορία στον σύγχρονο τρόπο δράσης.
2. Να γνωρίζει τι έχει να αντιμετωπίσει.

Προβοκάτωρ

Ειδικά τον κουβά – 35, με τίποτε.
Όταν και εάν γίνει μαχητικό αεροσκάφος και δεν υπόκειται στους γνωστούς περιορισμούς (alis, εργοστασιακή συντήρηση του από τον εχθρό μας και λεπτομερούς “telemetry” από την LM..)..ίσως και εάν.
Με αυτό το σκεπτικό, θα έπρεπε να αγοράσουμε και SOM,Yildirim,TF κτλ.

Paliouras

Αποψη μου,,,Πενία τέχνες κατεργάζεται.
Πρεπει να εκμεταλλευτουμε το μομεντουμ και να “τσιμπησουμε” μερικες μοιρες μεταχειρισμενων μαχητικών.
Αυτά θα έχουν ορίζοντα δρασης μεχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’30.
Σκοπος αυτής της πρότασης, είναι να “κερδηθει χρονος” προ της ελευσης του νεου μαχητικου,
Ολα τα κονδυλια που μπορουν να διατεθουν τα προσεχη ετη για την ΠΑ πρεπει να δοθούν για πληρη αναβαθμιση των f-16 (και τα 123) και να γινουν σοβαρες προσπαθειες και για αναβαθμιση των Μιραζ έτσι ώστε να διατηρηθει ο κορμος των 150 μαχητικων (ευχης εργο να παραμενουν σε υπηρεσια και τα 2000 με καποιο τροπο σε συμπληρωματιους ρολους).
Κατα τα αλλα κανα δυο μοιρες μεταχειρισμενων EF2000 , F-15 η F-18 (ας πουμε σε τωρινα σπεκ) θα εδιναν μια “ανασα” και αριθμητικη και ποιοτικη (και αμεση αντικατασταση των F-4). Εκτος αν ειμαστε σιγουροι οτι θελουμε Ραφαλ ή F-35 (για εμενα δεν ειναι ακομα αρκετα battle proven για μαζικες παραγγελιες) αντι προμηθειας μεταχειρισμενων, να ξεκινησουμε τις αγορες ΝΜΑ εστω σε παρτιδες των 10 τη φορα…

sotbak

συμφωνώ, αλλά πάλι η πρότασή σου οδηγεί σε μεγάλη πολυτυπία

Paliouras

Οχι ιδιαιτερα, 4 τυποι max μεχρι αποσυρσης των Μιραζ ή των μεταχειισμενων.
1. F-16V
2. M2000
3. Μεταχειρισμενο (θα μπορουσε να ειναι κ F-16 ή Mirage, αλλα επειδη αποκλειεται να βρεθει f-16V, καλο θα ηταν στο μιγμα να μπει διαφοερτικων δυνατοτητων οπως πχ δικινητηριο με καλυτερο range και payload)
4. NMA
Κατοπιν, αν το ΝΜΑ ειναι το F-35 (που μαλλον αυτο πρεπει να ειναι), εκτιμω οτι 40 αφη ειναι υπεραρκετα (καθως δεν ειναι Α.θπεροχης) για το δογμα μας, οποτε μπορει σε βαθος χρονου να ερθουν μερικα Rafale προς αντικατασταση των 2 ή 3 και να καταληξουμε σε ενα σχημα F=16V, Rafale και F-35 (πχ 100,40,40) περι τα 180 μαχητικα ικανοτατα ομως.

aris32

f16v -f1652M m2000-5 m2000egm μεταχειρισμενο και αργοτερα ΝΜΑ δηλαδη 6 τυπους αεροσκαφων ;;;

aris32

2 τυπους θα εχουμε στο μελλον ο ενας ειναι το φ16 . για μερικα χρονια θα ειναι το μ2000 ψαχτε να βρειτε τον δευτερο τυπο . προτιμω περισσοτερα φ16 την παρουσα στιγμη μαζι με εκσυχρονισμο του συνολου του στολου τους . μια επιπλεον παραγγελια viper 20-40 ειναι λογικη και αποσυρεις τα φαντομ . απο εκει και περα μια σωστηα αξιολογηση το τι θελουμε τι χρηματα εχουμε και τι μας κανει . και να αγοραστουν μελλοντικα αλλα 40-60 νμα . δυστηχως με τα υπαρχοντα δεδομενα τα μ2000 δεν πρεπει να βαλουμε αλλα χρηματα ισως μονο απο λινκ16 στο μ2000-5 αν το βαλουν ΗΑΕ και πληρωσουν για εμας το κοστος αναπτυξης . μελλοντικος στολος 123 viper εκσυχρονισμενα 32μπκοκ30++ 20-40 νεα viper και 40 νμα .

ACHERON

Πολύ εύστοχη ἡ εισαγωγική παρατήρηση «θέλουμε ή δεν θέλουμε Πολεμική Αεροπορία;».
«βεβαίως και θέλουμε αεροπορία,αλλά μία που να δίνει κοινωνικά μερίσματα.»
-Ἔ,χμ,μά δέν είναι αποστολή της αεροπορίας αυτή…
«ἔ,δέν θέλουμε αεροπορία».

GeoLo

Πιστεύω ότι το άρθρο σας δεν έχει νόημα,αφού ολοι όσοι σας διαβάζουμε πάνω -κάτω εχουμε κοινή αντίληψη για το τι χρειάζεται η ΠΑ.Δυστυχως όμως είμαστε η “δημοκρατική” μειοψηφία και οι απόψεις μας ειναι στη σφαίρα του wishful thinking.Επειδη οι πολιτικοί που ειναι τωρα στην εξουσία και οι επερχομενοι έχουν λάθος αντίληψη περί στρατιωτικών δαπανών και αγορών φοβουμαι πραγματικά για το μέλλον της ΠΑ και ακομα χειρότερα του ΠΝ.Ειναι πολύ απλό τι θα μπορούσαμε να κάνουμε,copy paste τις αγορές της Σιγκαπούρη σ και την οργάνωση της Αυστραλίας.Δυστυχως το 2025 θα εχουμε 120 αεροσκάφη οχι όπως πρεπει,4 κύριες μονάδες του στόλου ,τα 214 χωρις τορπίλες και τα P3 να ψάχνουν λαθρομετανάστες .Ειναι μέγιστο το πρόβλημα και οι απώλειες εθνικού εδάφους θα έρθουν de facto

sotbak

αυτός είναι ο φόβος δυστυχώς, αλλά έστω και τώρα πρέπει να γίνουν σοβαρές ενέργειες για να το αποφύγουμε.

Κωνσταντίνος Κλαδιανος

Η δική σας άποψη αγαπητέ για τις οροφές, στα τού ναυτικού σας λέω ότι οι οροφές θα διατηρηθούν μέχρι να έρθουν αντικαταστάτες έστω ένα προς δύο το ίδιο θαρρώ για την αεροπορία

dimitrisx

Εκτός από το ΝΜΑ, θα πρέπει ως χώρα να εξετάσουμε και την συμμετοχή μας στην ανάπτυξη ucav , που αναπτύσσει η Γαλλία από κοινού με την Αγγλία.Το μέλλον προς τα εκεί δείχνει να είναι.Το ποσό που θα χρειαστεί για την συμμετοχή μας δεν πρέπει να είναι και τόσο μεγάλο, ώστε να μην χαθεί και η επένδυση που έγινε στο neuron.

fakenewslover

Θα πρότεινα να τολμήσετε να κάνετε σε κάποιο μελλοντικό άρθρο μια εμπεριστατωμένη και ψυχρή ανάλυση της δομής των δαπανών των ΕΔ και να την συγκρίνετε με αυτή άλλων χωρών. Εκεί θα πάρουν όλοι τις απαντήσεις τους.

Μπαμπης

To ισοδυναμο τετελεσμενο καλως ξεχαστηκε, ακουγεται κ ειναι εξαλλου ΠΟΛΥ αμυντικογενης ορολογια, χρειαζομαστε δογμα κ δυνατοτητες προσαυξημενου τετελεσμενου ωστε η χειροτερη δυνατη εκβαση να ειναι αρκουντως ικανοποιητικη, αρα ικανοποιητικα αποτρεπτικη.
Το θεμα ειναι καθαρα πολιτικο, -οχι κομματικο, υπαρχει διαφορα- κ δεν εχει να κανει με τι μεσο αλλα με ποιους ? Ο ενας με “””στελεχη””” ανιδεα εως κατι πολυ βαρυτερο …, σαν τον υπουργο που ειπε αυτολεξει “θα το ρισκαρουμε” εννοωντας τους απεναντι κ μια περιοδο χωρις εξοπλισμους, κ ο αλλος ο “αναμαρτητος τηλεφωνητης” που δεν αφηνει τιποτα χωρις να υποννοησει σκανδαλο κ ακολουθως να μοιρασει κατηγοριες γθα μιζες ρεμουλες κ εξεταστικες για ψηφοθηρικους λογους.Και φυσικα το παραδειγμα των ανωτερω σπεδουν να ακολουθησουν ολα τα κομματοσκυλα εντυπα κ ιντερνετικα ενθεν κ εικεθεν που ζουν ακομα στη γυαλα του 80 κ του 90 εχοντας χασει επαφη με το σημερινο πολιτη προ πολλου.
Οποτε βρισκω τον προβληματισμο σας αν κ εξαιρετικα ενδιαφεροντα δυστυχως απολυτως ακαιρο, καθως της οποιας αποφασης προηγειται η παιδευσις, κατοπιν η συσκεψις κ τελικως η αποοφασις.Ελα ομως που εδω το παιδευσις απλα δεν ….το δε “σκεψις” οχι μονο του καναμε λοβοτομη, αλλ το’χουμε θαψει κ του καναμε κ τα σαραντα, το δε “συ” … εκτος του οτι προκαλει πολλους συν-ειρμους ειναι κ του εξ’απο δω.
Ποιο ταιριαστο για το αρθρο θα ηταν μια ημερομηνια δημοσιευσης πιο …. Απριλιατικη να το πω ? πιο καλοκαιρινη ισως ? Παντως οχι χειμωνιατικη.

Κωνσταντίνος Κλαδιανος

Προληπτικό δόγμα

ThanosD

Νομίζω ότι η συζήτηση πρέπει αν ξεκινήσει απο τι χρήμα υπάρχει διαθέσιμο… το διάστημα 2020-2030 .Απο αυτή την απαντηση αρχίζει η συζήτηση .

ΠΕΤΟΥΜΕΝΟΣ

Τι λέτε ρε παιδιά; ΠΑ με 50 μαχητικά; Και πως θα βάζουμε πτητικό εμείς; Δεν πάει να έχει γράψει τα πετούμενο 1500 ώρες κι ο κινητήρας μόνο 600 – αν με πιάνετε. Το κάναμε με τα F-16 και μας έκραξε ο Ψυχαναλυτής. Όχι πάλι…

ΑΖΑ

Μην τα λες αυτα… Ουτε καν εδω μεσα…

Ηλίας Σκαλτσάς

Συμπλήρωμα στα εξαίρετα άρθρα σας, που δεν ταιριάζει θεματικά, αλλά είναι αναγκαία προϋπόθεση για να χτιστεί μια συναινετική πραγματικότητα σε όσα γράφετε και να αλλάξει ρότα αυτός ο έρμος λαός, είναι ταυτόχρονα ο σχεδιασμός σε βάθος χρόνου μιας παιδείας που να ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές, ιστορικές, πολιτιστικές απαιτήσεις, που δεν θα παραμένει σε εμμονές παρελθόντος και θα κοιτάζει θαρραλέα το μέλλον.
Να μπει ένα τέλος στο χλευασμό της ηθικής, την απάθεια, την ιδιοτέλεια, την πνευματική στέρηση, την υποτέλεια, την αμετροέπεια που έφτασαν να είναι «λαϊκές κατακτήσεις» των νεοελλήνων.

Stamatis

Το θέμα είναι τι θέλει ο λαός. Μπορεί να μην θέλει ποτέ να επεκτείνει η Ελλάδα σε 12 ν.μ. τα χωρικά της ύδατα. Ούτε και να πάμε σε πόλεμο για το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Επίσης μπορεί να θέλει να δώσει κάποια δικαιώματα στην μουσουλμανική μεινότητα στα πλαίσια της Ε.Ε. Γιατί λοιπόν να ξοδέψει μερικά επιπλέον δις € στην άμυνα; Για τους αναγνώστες της Πτήσης; Απλά τροφή για σκέψη.

sotbak

λοιπόν τα άρθρο είναι καλό και συμφωνώ σε όλα τα σημεία. Η άποψή μου:
1) Εκσυγχρονισμός όλων Φ-16 σε V, εκτός αν τα 30αρια αντικατασταθούν από την ενεργοποίηση της παλιάς προαιρέσεως, αν είναι εφικτό (όλα είναι εφικτά αν υφίσταται πολιτική βούληση).
2) Τα αναβαθμισμένα Ρ3 νομίζω αρκούν στο ρόλο τους.
3) Στα Μ-2000 Μκ2 link-16, τα EGM-BGM συμπληρωματικό ρόλο μέχρι το τέλος τους.
4) Αναβάθμιση των ΑΣΕΠΕ & του δικτύου αεράμυνας.
5) αναβάθμιση του ΠΝ με ικανότητες Α/Α (2 ΤΙΚΟ ή 2-4 Α/Β) ή εθνικό πλοίο (η ελπίδα πεθαίνει τελευταία) & διασύνδεση με το υπόλοιπο σύστημα της ΠΑ.
6) το 2030 παραλαβή 20 Φ-35 + 20 προαίρεση.
7) συμμετοχή σε UCAV Γάλλων.
8) Μέγιστη δυνατή συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στα προγράμματα.
Όλα αυτό χοντρά-χοντρά είναι 20 δισ.€ σε ορίζοντα 15ετίας, Επειδή όλο αυτό αφορά την εσωτερική μας υπόθεση να είμαστε δηλαδή ανεξάρτητοι από τους Τούρκους και το νεοοθωμανικά τους σχέδια, τα χρήματα θα βρεθούν αναγκαστικά από εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό κατά κεφαλήν με διακύμανση ανάλογα με το εισόδημα κάθε πολίτη με πλήρη διαφάνεια και με ενημέρωση για τον ιερό σκοπό που δίδονται τα χρήματα. Αυτά αν θέλουμε να παραμείνουμε ανεξάρτητοι, γιατί μέχρι τώρα κουτσά-στραβά το έχουμε επιτύχει,,,,,,,,,……. αλλιώς μάγκες από τώρα στα ….τέσσερα…..

Κωνσταντίνος Κλαδιανος

Τα P-3 θα είναι ικανότατο συμπλήρωμα elint στα ΑΣΕΠΕ και φυσικά μην ξεχάσουμε την μετοχή μας στα δορυφορικά προγράμματα helios musis και σε μια αναβαθμισμένη έκδοση των Πήγασος μακάρι με δυνατότητα βολής βλημάτων hellfire

Nikolas K

“Αναγκαστικό Εσωτερικό Δανεισμό”; Δηλαδή δεν φτάνουν τα επιπλέον χαράτσια που πληρώνουμε όλοι, θέλεις κι άλλο; Νομίζω πως ό,τι πληρώνουμε επαρκεί, αν κοπούν τα περιττά έξοδα. Ό,που περιττά έξοδα βάζεις ό,τι θέλεις….

sotbak

φίλε μου η ελευθερία – το πολυτιμότερο αγαθό όλων – πληρώνεται με αίμα, αλλά και με χρήμα, δυστυχώς….Με το χρήμα, δλδ του κατάλληλους εξοπλισμούς, το αίμα που θα χυθεί θα είναι ολιγότερο και αποτελεσματικότερο ως προς την επίτευξη του στόχου (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ)
και να θυμόμαστε όλοι: ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ή άλλος “σύμμαχος” δε θα μπει μπροστά να φάει τούρκικη σφαίρα για τον Έλληνα Φαντάρο, Πιλότο, Ναύτη. Εμείς είμαστε,……. μόνοι μας. Αλλιώς…..στα τέσσερα……

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΚΚΑΒΑΣ

Μήπως να σκεφτούμε να αναβαθμίσουμε τα ταπεινά f16 και εάν είναι δυνατών να συμπληρώσουμε των αριθμό τους και όσων αφορά τα f35 , νομίζω πως και ενα ucav ( neuron ή το διάδοχό του ) θα μπορούσε να αναλάβει τον ρόλο του f35, σε μεγάλο βαθμό…….

Kosyfi

To ερώτημα δεν ειναι τι αεροπορια θέλουμε, αλλα τι αεροπορία μπορούμε. Η απάντηση στο ερώτημα ειναι γενικα πως… δεν μπορούμε. Εχουμε αποσύρει μεγάλο μέρος του στόλου, εχουμε κατεβάσει την οροφη σε σαφως ανεπαρκή επιπεδα και θα κατέβει ακομα χαμηλοτερα λιαν συντομως.
Τα F16 σιγα σιγα και αυτά παλιώνουν. Αν κανεις σκεφτει μεσοπρόθεσμα… νομιζω η ανάγκη 150 νεων αεροσκαφων ειναι ρεαλιστικη… η τσεπη ομως ουτε 10 δεν μπορει (ειδικα με το κοστος διατηρησης που εχουν). Θα στηριχτουμε σε ελεημοσύνες-αποσυρσεις-μτχ σε καλή τιμη…
Καλα τα αεροσκάφη, αλλα εδω δεν έχουμε για γάζες στα νοσοκομεία… οχι νεα νοσοκομεία. Εχουμε πιασει γενικα παντου πάτο. Δεν νομιζω οτι μπορει να περικοπει απο κάπου κάποιο φράγκο για να στηριχτει μια νεα αγορά του αιώνα (και οχι δειγματα 20-40 αεροσκαφων που μονο αστεία ειναι σαν νουμερα).
Αν καταφέρει καποιος και φουσκώσει ξανα την οικονομια με κάποιο τρόπο, αν καταφερει να πεσει η ανεργια κάτω απο 10%… θα μπορουμε να σκεφτόμαστε κάτι και εξοπλιστικά. Οσο ειμαστε στην φάση που ειμαστε… απλα ξεχάστε τα.

Κωνσταντίνος Κλαδιανος

Αγαπητοί φίλοι την άποψη μου την ξέρετε, η ΠΑ δύναται να είναι και αριθμητικά και ποιοτικά δομημένη για να συντρίψει τον αντίπαλο, ο αρχηγός ΓΕΑ το είπε σκοπός μας η νίκη, σενάριο μικρής αεροπορίας έστω και ποιοτικά αναβαθμισμένη κατά την άποψη μου δεν μπορεί να παίξει οι αριθμοί είναι απαραίτητοι, αλλά αυτό το ξέρει η ίδια η ΠΑ άρα ας την αφήσουμε να κάνει την δουλειά της.

Κωνσταντίνος Κλαδιανος

Το θέμα δεν είναι οικονομικό, ακόμη μέσα στις 40 πλουσιότερες η Ελλάδα κατά κεφαλήν και εθνικού ΑΕΠ, πολιτικό είναι θαρρώ όμως ότι ξυπνάμε……

Κωνσταντίνος Κλαδιανος

Προτείνω να δείτε την ομιλία του ΑΓΕΑ για την αεροπορική ισχύ μιλά για την ανάγκη μαχητικού Πέμπτης γενεάς. Αυτό θα έχει ρόλο την υπό στρατηγική κρούση μάλλον μαζί με την δυνατότητα κρούσης των viper ίσως τα τελευταία με slam er?

GK_

Ο προβληματισμος με βρισκει να μοιραζομαι τις ανησυχιες μαζι σας οπως και με πολλους αλλους. αλλα υπαρχουν ορισμενοι αστερισκοι (*) που πρεπει να προστεθουν σε ορισμενα σημεια του κειμενου που αναρτησατε.
Ετσι οπως εμφανιζεται το κειμενο, το προγραμμα εκσυγχρονισμου των F16C/D του ελληνικου στολου στο προτυπο F16V ερχεται αναταγωνιστικα με το προγραμμα προμηθειας νεων αεροσκαφων σαν τα F35A. Στην πραγματικοτητα, για οποιονδηποτε ασχολειται με αναλογα αντικειμενα, οχι απαραιτητα στον αμυντικο τομεα, δεν ειναι μονοδρομος. Το ενα προγραμμα θα επρεπε να ειναι συμπληρωματικο του αλλου αποδιδοντας εναν μειγμα Hi-Low και Old-New που σαν συνολο να «καλυπτει» οχι μονο βραχυπροθεσμες απαιτησεις (αντιμετωπιση των F16/CCIP της THK) αλλα και μακροπροθεσμες (το «δυδυμο» F35A/TFX) τουλαχιστον μεχρι το 2040. Αυτα εαν λαβουμε υποψη οτι με βαση οσα ειναι γνωστα ο οριζοντας εκμεταλευσης των εκσυχγρονισμενων ελληνικων F16 με τα APG83/APG68V9 θα ειναι τουλαχιστον μεχρι τοτε και η αντικατασταση τους θα δρομολογηθει μαλλον μολις το 2035-2037. Οποτε μεχρι τοτε (2040) ειναι αυτα μαζι με τα λιγοστα Μ2000-5 που θα αποτελουν την «σπονδυλικη στηλη», τοσο λογο μεγαλου αριθμου οσο και οικονομικης αδυναμιας μαζικης αντικαταστασης τους νωρητερα! Διπλα σε αυτα ειμαστε υποχρεωμενοι, να θεωρησουμε να απαραιτητο οτι για τενχολογικους αλλα και επιχειρησιακους λογους, οτι χρειαζονται «νεοτερα» τεχνολογικα αεροσκαφη που θα δωσουν εκεινο το plus ή αλλοιως θα ειναι -οπως εδω και πολλα χρονια γνωριζουμε- οι λεγομενοι πολλαπλασιαστες ισχυος. Στο παρελθον με την διοαφοροποιηση των πηγων εξοπλισμου αυτον τον ρολο τον επαιξαν διαδοχικα τα Mirage F-1CG και τα M2000EGM. Σημερα χρειαζομαστε κατιτι «καινουργιο» για τον ιδιο λογο. Ποσοτικα τα αριθμητικα μεγεθη ειναι αμειληκτα. Με την ΤΗΚ να ειναι μελος του Club F35A και με αυτο να θετει νεα οροσημα σε οτι αφορα το μελλον των αεροπορικων επιχειρησεων δεν μπορουμε να θεωρησουμε, απλα, σαν μια αποδεκτη λυση την ενσωματωση ενος οποιουδηποτε «συμβατικου» μαχητικου. Δεν θα εχουμε απεναντι αποκλειστικα F16 B50+, αλλα μεχρι το 2030 F16 B50+ και F35A, ενω απο τις μεχρι σημερα διαθεσημες πληροφοριες απο το 2030 το TFX αργα και σταδιακα θα αντικαταστησει τα F16 της ΤΗΚ. Τεχνολογικα, εκτος απροοπτου περιπου ετσι θα εξελιχτει η λεγομενη «απειλη».
Με μια τετοια προοπτικη, ειναι λογικο οτι η ΠΑ δνε μπορει να «κτισει» το μελλον αποκλειστικα βασιζομενη σε ενα ή δυο προγραμματα εκσυγχρονισμου αεροσκαφων παλαιοτερης τεχνολογιας, Η πιθανοτητα αυτα ακομη και μετα τον εκσυγχρονισμο να βρεθουν σε μειονεκτικη θεση οταν βρεθουν αντιμετωπα απεναντι στον «νεοτερισμο» ειναι παρα πολυ μεγαλη. Απο την αλλη δεν μπορουμε να αγνοησουμε οτι ο εκσυγχρονισμος των παλιοτερων αεροσκαφων εχει μεγαλη αξια εαν περιοριστει ο «οριζοντας» μεχρι το 2030. αλλα απο εκει και περα ομως τα πραγματα σιγουρα «σκουραινουν».
Πρεπει υστερα να εχουμε υποψη τους περιορισμενους οικονομικους πορους που με βαση τα σημερινα δεδομενα και τις δηλωσεις της Πολιτικης Ηγεσιας για την ΠΑ μαλλον τα διαθεσημα κονδυλια θα ειναι της ταξεως των 2,3-2,4 δις εκ € (πχ ειναι γνωστη η δηλωση οτι το 1,1 δις εξ € του εκσυγχρονισμου των F16 αντιπροσωπευει το 45% των κονδυλιων για της ΠΑ μεχρι το 2027). Οποτε το προγραμμα του εκσυγχρονισμου απο μονο του εαν δεσμευει σημαντικα ποσα, αποκλειστικα για το «βασικο πακετο» κινδυνευει να απορροφησει το μεγαλητερο μερος των κονδυλιων της ΠΑ, καθως διπλα στο βασικο πακετο πρεπει να προστεθουν και τα «οπλα» που ακομη και σημερα αγνοουμε το ποιον τους. Για παραδειγμα πρεπει να προβληματιστουμε εαν τα Τουρκικα S400 απο το 2019 θα αντιμετωπιστουν αποκλειστικα με τα σημερινα διαθεσημα οπλα και εαν αυτα ειναι αρκετα για να επιτρεψουν αν «συγησουν». Το ιδιο συμβαινει με αλλα Τουρκικα ΑΑ συστηματα που μολις προσφατα ειδαν το φως της δημοσιοτητας. Μπορουν για παραδειγμα οι IRIS-T , που σε λιγο θα κλεισουν 15 ετη να εξακολουθησουν να ειναι αποτελεσματικοι; Θα χρειαστουν νεοτερα βληματα νεοτερης γενιας για WVR και BVR με ανωτερες δυνατοτητες σε σχεση με το υπαρχον αποθεμα; Ολα αυτα χρειαζονται συμπληρωματικη χρηματοδοτηση, οχι απαραιτηρα αυριο το πρωι. Αλλα σε λιγα χρονια θα πρεπει να υπαρξει αναλογος προβληματισμος και αναλογη δεσμευση χρηματων απο τον «κουμπαρά» των 2,3-2,4 δις εκ €. Γιατι ο κουμπαρας αυτος ειναι και οχι αλλος!
διπλα λοιπον στα εκσυγχροσνισμενα πρεπει αν αποκτηθουνν και νεα μαχητικα, Και αυτα με την σειρα τους θα πρεπει να χρηματοδοτηθουν απο τα ιδια χρηματα. Καποιος θα πει «ξερεις υπαρχει το ενοικιο απο την Σουδα, η DICA και δεν ξερω εγω τι αλλο, αλλα ακομη και με πολλα «εξτρα» ειναι παρα πολυ δυσκολο να βγει ο λογαριασμος οταν στρεφεσαι στο «καινουργιο». Τωρα εαν το καινουργιο μποριε να ειναi το F35 ή καποιο αλλο, δεν θα σταθω. Για εμενα, για μια σειρα απο λογους που σας αναπτυξα πολλακις στο blog τους τελευταιους μηνες, το F35 ειναι μονοδρομος. Επι τη ευκαιρια, θα τονισω οτι τα περισσοτερα μελη της κοινοπραξιας αγορασαν πολυ περιορισμενο αριθμο F35 μεχρι σημερα για δυο λογους. Ο πρωτος εχει να κανει με την καθυστερυση της φασης R&D και ο δευτερος που ειναι αμεσα συνδεδεμενος με τον πρωτος με την αναλογη καθυστερηση στην εναρξη μαζικης παραγωγης που ωφειλεται στον προηγουμνεο λογο. Με βασα τα οσα ειναι γνωστα μεχρι σημερα, μεχρι το 2020 θα εχει ολοκληρωθει η λεγομενη RLIP και μετα θα αρχισει η μαζικη παραγωγη. Τοτε η τιμη των F35 θα πεσει σε πολυ χαμηλοτερα επιπεδα.
Επισης θα περιμενω την επομενη ανακοινωση των ΗΠΑ, μαλλον μεταξυ 1/2018-2/2018, για την κοστολογιση της αγορας της επομενης παρτιδας F35. Καθως φαινετια η τιμη fly away θα ειναι μεταξυ 80-85 εκ $ ΗΠΑ.
Οπως αναφερα και αλλου δεν ειναι απαραιτητο να συμφωνησουμε, ουτε να θεωρηθω οτι εγω εχω το πραγματικο «φως» και οι αλλοι οχι. την απλη αποψη μου εκφραζω οσο μπορω ποιο τεκμηριωμενα, και οπως συνηθως ακουγεται στο διαδυκτιο απλα για «τροφη για σκεψη»!
Το βασικο ζητημα του προβληματισμου ομως πρεπει να ειναι αλλου. Εαν εχεις ενα πολυ περιορισμενο κονδυλι σαν αυτο των περιπου 2,4 δις εκ € και πρεπει να συνδιασεις «καινουργιο» με «εκσυγχρονισμο», ο εκσυγχρονισμος δεν πρεπει να «φαει» το μεγαλυτερο τμημα του ποσου, αλλα το ποιο λογικο ειναι να περιοριστει οικονομικα στο ελαχιστο δυνατο. Εαν δεν περιοριστει οικονομικα, τοτε το καινουργιο θα εξακολουθουμε να το βλεπουμε στις αεροπορικες επιδειξεις διεθνως αλλα πολυ δυσκολα θα ενταχτει στις ταξεις της ΠΑ. Τωρα η μεγαλη αποφαση ειναι: Εκσυγχρονισμος μαζι με νεο ή μονο εκσυγχρονισμος;
δυστυχως ετσι οπως προσωπικα εχω δει μεχρι σημερα τα πραγματα, μαλλον θα συμβει μονο το δευτερο καθως η οικονομικη επιβαρυνση του εκσυγχρονισμου προβλεπει και μακροπροθεσμη χρηματοδοτηση σε βαθος 10 ετιας με το αναλογα τιμημα. Να εχετε υποψη οτι ο κατασκευαστης πληρωνεται σχεοδν παντα «τοις μετρητοις» και οτι οταν βιαβαζουμε για «δοσεις» δεν πληρωνεται ο κατασκευαστης αλλα το πιστωτικο ιδρυμα που χρηματοδοτησε και διευκοληνε την συναλλαγη.
Η μακροπροθεσμη χρηματοδοτηση με την σειρα της ειναι ενα τεραστιο ζητημα. Πρεπει να αναρωτηθουμε μεχρι σε ποιο βαθμο αυτη αποτελει «διευκολυνση» και απο ποιο σημειο και μετα μετατρεπεται σε «βαριδι» που θα επηρεασει αρνητικα τα μελλοντικα προγραμματα αγορων! Πρεπει παντα να εχουμε υποψη το επιτοκιο ετησιου δανεισμου της Ελλαδας οταν μιλαμε για διευκολυνση. Σημερα σε οτι αφορα τα ομολογα του δημοσιου ειναι περιπου 5,2%! Εαν μπειτε σε οικονομικη εφημεριδα θα δειτε ενα τετοιο στοιχειο.
Επειδη αυτο δεν ειναι ελαχιστο, αλλα ειναι σημαντικο, για εμενα η εννοια της διευκολυνσης ειναι εκεινη που δεν θα πρεπει να ξεπερνα της τριετια χρηματοδοτησης. Ολο το προγραμμα, οποιο και εαν ειναι, οταν δεν ειναι δυνατο να πληρωθει τοις μετρητοις, λοιπον θα εχει την προκαταβολη (συνηθως 10-15%) και το πολυ 3 ετη αποπληρωμης, διαφορετικα οι τοκοι επιβαρυνουν σε σημαντικο βαθμο. Θα σας επιστησω την προσοχη παλιοτερων περιπτωσεων προγραμματων απο την δεκατια του ’70 ή ακομη και προσφατων (Ρ3Β) που παρα την παρουσια πακετου λογιστικης υποστηριξης (+30% επι της αξιας των εργασιων) η συνολικη εκταμιευση ξεπερνα κατα πολυ το συνολο και η σημαντικη αυξηση του συνολικου κσοτους, μπορω να παρατηρησω οτι σε σημαντικο βαθμο οφειλεται στους τοκους!
Το προβλημα λοιπον οπως τα θεσατε δεν εχει μια διασταση! Αλλα περισσοτερες! Εγω εξακολουθω να παρατηρω, παρα την «μπακαλιστικη» λογικη που με διακρινε σε καποια απο τα προηγουμενα σχολια μου οτι με την μορφη που περνει το προγραμμα εκσυγχρονισμου των F16 τεινει να «σβησει» την οποιαδηποτε προσπαθεια αποκτησης νεων αεροσκαφων μεσοπροθεσμα και την ενταξη τους σε υπηρεσια μεχρι το 2027. Μετα την ημερομηνια οροσημο του 2027, τα πραγματα θα ειναι σημαντικα διαφορετικα, αλλα νωρητερα θα ειναι εξαιρετικα δυσκολο να αποτηθουν νεα αεροσκαφη οποια και εαν ειναι. Η αλλη οψη του νομισματος ειναι οτι μεχρι το 2027 με βαση τις διαθεσημες πληροφοριες η ΤΗΚ θα εχει ενταξει και θα μπορει να αξιοποιει επιχειρησιακα απο 30 εως 60 μαχητικα F35 εχοντας ενα τεραστιο πλεονεκτημα χωρις να υπαρχει ελληνικο «αντιδοτο».
Οποτε υπαρχει τροπος να περιοριστει το 1,1 δις εκ € του εκσυγχρονισμου των F16 σε ακομη χαμηλοτερα επιπεδα;

Προβοκάτωρ

Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό.
Από το επόμενο οικονομικό έτος (Φλεβάρη συνήθως), κόβεις την κρατική επιχορήγηση του συνταξιοδοτικού ταμείου των πορφυρογέννητων, ήτοι 600εκ.€ ετησίως (από το 1999 έως σήμερα..) και πληρώνεις προκαταβολικά των πλήρη εκσυγχρονισμό των F-16 και έπειτα προγραμματίζεις τις υπόλοιπες ανάγκες-επενδύσεις.

ariseagle

Εάν στα mirage 2000-5mk2/block 50 προστεθεί link 16 θα παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι το 2030+. Αν όχι θα είναι ήδη παρωχημένα από το 2025 περίπου. Άρα θα έχουμε 147 αεροσκάφη και σε αυτά θα αρχίσουν να προστίθενται 50-60 f-35 με 2-3 διαδοχικές παραγγελίες. Και μην με πάρετε με τις πέτρες. Θα είναι f-35 για πάρα πολλούς λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε, ανεξάρτητα τι θέλει ο καθένας μας. Αργότερα θα αρχίσουν να αποσύρονται τα πρώτα και θα μείνει ένας στόλος 150 μαχητικών f-16v/f-35.

chikichiki

Αρχικά έγραψα ένα σεντόνι, αλλά τελικά μπορώ να πω αυτό που θέλω και με πολύ λιγότερες λέξεις: η ΠΑ που θέλουμε είναι η ανύπαρκτη ΠΑ. Η άμυνα δε μας νοιάζει σαν χώρα. Δε μας νοιάζει, πως το λένε. Μας ένοιαζαν άλλα πράγματα, τα οποία μας οδήγησαν σε οικονομική αποδυνάμωση, η οποία με τη σειρά της μας οδηγεί σε αδυναμία υποστήριξης των ζωτικών λειτουργιών της χώρας μας. Ένας λαός που επί χρόνια στήριζε και στηρίζει τις πολιτικές που εφαρμόζονταν κι εφαρμόζονται μέχρι τώρα, προφανέστατα δεν ενδιαφέρεται στο ελάχιστο για την ΠΑ του ή για τα ΝΜΑ του ή για τα λοιπά αρκτικόλεξα της άμυνάς του, γιατί δεν τον ενδιαφέρει η άμυνά του. Αν τον ενδιέφερε η άμυνά του, θα το έδειχνε η διαμόρφωση του πολιτικού τοπίου, η οποία θα έβρισκε την άμυνα υψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων. Ξέρετε, κάπου εκεί που είναι τώρα λέξεις όπως “επιδόματα”, “μισθοί”, “συντάξεις”, “νταούλια”, “αγορές”, κλπ. Σήμερα ο μόνος τρόπος να αναφερθεί η άμυνα στο πρόγραμμα κόμματος είναι στο πλαίσιο συζήτησης κατάργησης των παρελάσεων ή στον περιορισμό των αλόγιστων δαπανών που στερούν από το λαό τα στοιχειώδη κοκορέτσια (εσείς το είπατε – ένα F-16 ίσον 30 σχολεία. Και τι σχολεία…). “Θα πρέπει σαν λαός, σαν κράτος να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε την χώρα μας με στρατιωτικά μέσα αν κι όταν χρειαστεί. ” Ε πως το λένε πια, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ. Εδώ δεν προσπαθούμε ούτε με ειρηνικές λύσεις να τα λύσουμε (οι άτοπες προσκλήσεις Σουλτάνων και οι δηλώσεις κόπι πέιστ του ΥΠΕΞ περί ξεκάθαρων μηνυμάτων ίσως θα μπορούσανε -λέμε τώρα- να αντικατασταθούν από κάτι πιο ουσιαστικό), και θα ενδιαφερθούμε για να προετοιμάσουμε τη στρατιωτική λύση;

Spyros

Μπορώ να συνοψίσω όσα γράφετε (με τα οποία συμφωνώ μέχρι κεραίας) με ακόμα μικρότερο κείμενο:
“Η Ελλάδα έχει και θα έχει πάντα την ΠΑ που της αξίζει. Ασορτί με τους πολιτικούς που της αξίζουν.”
Ελπίζω να σας κάλυψα.

Andreas

Η Ελλάδα έχει Π.Α. πολύ πάνω από αυτό που της αξίζει.

ACHERON

Σωστότατος.
Αλλά για πόσο ακόμη;

Andreas

Αν δεν αποκατασταθούν οι ώρες πτήσης για μια τριετία εκτιμώ.Aν τηρείται το όριο των 180 ωρών ( όχι για προσκεκολημμένους) δεν βλέπω πρόβλημα εκεί που υπάρχουν και σύγχρονοι εξομοιωτές.

ΓΙΑΝΝΗΣ Κ

Καταρχην θα πρεπει να γινει μια ορθολογικη χρηση των πορων.Να δινεται το πτητικο εκει που πρεπει οπως προαναφερθηκε και οχι να γραφουν ολοι οι γραφειαδες ωρες στα C130…Μετα δυστυχως κλεισιμο βασεων που απλα υπαρχουν για πολιτικες σκοπιμοτητες…δες αραξο και διπλα ανδραβιδα….τα F-4 δυστυχως αποσυρση χτες και μην γελοιομαστε ουτε συστημα αυτοπροστασιας δεν εχουν………..τι να λεμε οτι πεταει απλα ειναι για να βαζουν ωρες καποιοι και για να μην κλεισει η ανδραβιδα.Επισης δυστυχως και τα παλαια Μ2000….Πωληση BLOCK 30 F-16 μερους αυτων.δυστυχως εδω που φτασαμε αν δεν κοψουμε λιπος δεν γινεται τιποτα…Οταν λοιπον εχουμε αυτους τους πορους απο τα εσωτερικα της Π.Α τοτε μιλαμε εδω που φτασαμε για ποιοτικη υπεροχη με εκσυχρονισμο 123 F16 και αγορα 20-30 F35 για να πηγαινουν βολτα αιγαιο παρεα σαν COMAO….Δυστυχως τα εγκληματα που εγιναν τοσα χρονια με τα λαφτα του αερα δες σπασμωδικες αγορες αφων απλα γιατι χεστ…..αν καποιοι απο θερμα επεισοδια συν τα πολιτικα κοστοι ορθολογικης διαχειρησης της Π.Α μας εφτασαν στον πατο του βαρελιου….ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΤΕ δεν σκεφτηκε με προγραμμα και εθνικο συμφερων οπως ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι γετονες….Η αεποπορια ειναι ακριβο σπορ η το ΚΑΝΕΙΣ η ΟΧΙ

Λάμπρος Ε. Π. εν Η.Π.Α. μετανάστης

Δυστυχώς οι αριθμοί έχουν την δική τους αξία. Με την προτεινόμενη πρώϊμη συνταξιοδότηση των 32 F-16 Block 30, των 19 Mirage BGM/EGM, και των 34 F-4E, η αναλογία μαχητικών Α/Φ της Ελληνικής ΠΑ προς αυτή της Τουρκικής ΠΑ μειώνεται από 1,16 ή 1,15 (ήδη υπέρ της ΤΗΚ) προς 1, και πάει στο 1,62:1. Όταν αρχίζουμε να πλησιάζουμε αναλογίες 2:1 υπέρ της ΤΗΚ, ξαναβαδίζουμε στις παληές και λίαν άσχημες εμπειρίες της Κυπριακής κρίσης του 1967, και της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο του 1974. Πουθενά όμως δεν διαβάζω για μιά τακτική που η Ελληνική ΠΑ ακολουθούσε στην δεκαετία του ’60 όταν δεν γίνονταν αγορές και τα μαχητικά Α/Φ έρχονταν μέσω του Αμερικανικού Military Assistance Program (MAP). Ορισμένα από τα παλαιότερα Α/Φ δεν γίνονταν εκθέματα σε πλατείες αλλά ήταν διατηρητέα με πιθανή ενεργοποίηση σε καταστάσεις ανάγκης. Υπάρχουν σενάρια μακράς αποθήκευσης των προαναφερομένων 85 μαχητικών Α/Φ με την προοπτική ή και την κατά καιρούς μερική επανεργοποίηση σαν μία 2η γραμμή άμυνας δεδομένου ότι οι αριθμητικές αναλογίες είναι αμείλικτες και καινούργιες αγορές ή και παραλαβή άλλων μεταχειρισμένων μαχητικών Α/Φ δεν εμφαίνονται πουθενά στο βραχυπρόθεσμο μέλλον;

Tasos

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
1. Πώληση ή απόσυρση όλων των οπλικών συστημάτων (διακλαδικά) 80s(-)
2. Ομογενοποίηση ΔΜ σε όλους τους κλάδους που συντηρούν ίδια μέσα και υλικά πχ διακλαδική συντήρηση UH-1H, AB-212, S-70 κ.α ή κοινή συντήρηση κι επισκευή κινητήρων MTU αρμάτων ή πλοίων.
3. Ψηφιοποίηση και C4I παντού = δραματική μείωση λειτουργικού κόστους μονάδων και σχηματισμών.
4. Συγκέντρωση μονάδων σε επίπεδο Ταξιαρχιών ή τεσσάρων το πολύ Μεραρχιών βαριά οπλισμένων και με σύγχρονα υλικά, με παράλληλο κλείσιμο όλων των πλεονασματικών στρατοπέδων. Ίδιες ενέργειες και στην ΠΑ.
5. Αποστρατεία του 2/3 των ανωτάτων και μετάπτωση των διοικήσεων σε κατώτερους βαθμούς αλά Ισραήλ.
6. Αξιολόγηση ΟΛΟΥ του μόνιμου προσωπικού και αποστρατεία όλων των απαράδεκτων από στρατιωτικής και γνωστικής απόψεως. Έμφαση στην εφεδρεία και την συνεχή εκπαίδευση.
7. Αλλαγή δόγματος Εθνικής Αποτρεπτικής Στρατηγικής με έμφαση στην Κρούση και στα Προληπτικά Χτυπήματα.
8. Χρήση drones και υψηλής τεχνολογίας ως πολλαπλασιαστές ισχύος (τί τα θες τα P3 ρε μάστορα;).
9. Χρήση όπλων μακρού πλήγματος για όλους τους κλάδους.
Κάπως έτσι εξοικονομείς κάμποσες εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για να φτιάξεις ότι ΠΑ σου χρειάζεται. Απλά το κόστος είναι δυσθεώρητα πολιτικό για τα πελατάκια.

Antonis_Loukas

Θα πρότεινα, κάποιοι να αρχίσουν να σκέφτονται τη πιθανότητα να μην απαντάμε με γραμμικό τρόπο σε οποιαδήποτε προμήθεια της ΤΗΚ… Η αεροπορία είναι το ακριβότερο σπορ και στη δική μας περίπτωση της έλλειψης κονδυλίων σε συνδυασμό με τις σαφώς υψηλότερες οικονομικές δυνατότητες του αντιπάλου, είναι η χαμηλότερης απόδοσης επένδυση για την άμυνα μας. Όσο υπήρχε η οικονομική δυνατότητα, ισοσταθμίζαμε τους αριθμούς με τη ποιότητα. Από εδώ και πέρα, κινδυνεύουμε να βρεθούμε πίσω και σε αριθμούς και σε ποιότητα, ακόμη και αν αύριο αποφασίζαμε να επενδύσουμε τα διπλάσια ποσά στη ΠΑ. Αντί λοιπόν να ονειρευόμαστε F-35(που έχω αναλύσει πολλάκις, δεν μας ταιριάζει σαν δόγμα(αδυναμία υποστήριξης δόγματος MAD στους αριθμούς που αναφέρονται), δυνατότητες(έναντι F-35) και τέλος σαν κόστος!) και σπάταλους εκσυγχρονισμούς F-16(αντικατάσταση V9, μη εκσυγχρονισμός V των -50, μη ενσωμάτωση IRST/νέων όπλων κλπ), θα έπρεπε να στραφούμε σε λύσεις συστημάτων που προσφέρουν ΑΠΟΤΡΟΠΗ. Αναβάθμιση ΣΑΕ, αναβάθμιση Α/Α άμυνας και διασύνδεση της με τα α/φη(link-16), αναβάθμιση/προσθήκες σε α/φη AEW, προμήθεια βαλλιστικών/cruise κλπ. Τέλος, την άμυνα μας, δεν την εξασφαλίζουμε μόνο με τη ΠΑ… Ειδικά το ναυτικό, έχει αφεθεί στη μοίρα του. Εκτός και αν τα ‘αστροπελέκια’ στο ΠΝ, ετοιμάζουν κανένα colpo groso με καμιά απόκτηση ANZAC από το 2024…

Chris

Δυστυχώς θα πρέπει να επενδύσουμε σε ραφαλ έστω 12+12+12 σε κάνα 3-5 χρόνια που θα είναι έτοιμη η τελευταία έκδοση και εκσυγχρονισμού όλων των φ-16 μ-2000 στο δυνατότερο επίπεδο.
Εννοείται το φ-35 το κοιτάμε από το 2025 και μετά.
6-8 δις σε βάθος 10ετιας και από το 2028 πάμε Φούλ φ-35 .
Έχει δεν έχει λεφτά το κράτος εάν θέλει ανάπτυξη αυτό είναι το μίνιμουμ για την αεροπορία , αν θελουνε να βρουν λεφτά 200.000 δημόσιους υπαλλήλους οφφφ και παραχώρηση των θέσεων τους σε ιδιώτικες εταιρείες αμάν πια μας φταίνε όλα μόνο το κακό χάλι μας δεν κοιτάμε έλεος.
Όποιος θέλει καρέκλα δημόσιο ανώτατος μισθός 600 μικτά και πολλά είναι .
Άμα δεν αρχίσουμε να παράγουμε έργο με αποτέλεσματα άστα την Π.Α άστα να πάνε .

Andreas

Θέλω μια αεροπορία που να πετά 20 ωρες το μήνα και να κάνει DACT 4vs 4 κλπ. Δεν δεχομαι οτι δεν υπαρχουν χρηματα. Θέμα προτεραιοτήτων ειναι.
Στο ερώτημα ποσα σχολεία αντστοιχουν σε ενα F-16 η απάντηση είχε δοθεί στην σειρά “Μαλιστα Κυριε Πρωθυπουργε”. Στο ερώτημα Πόσα παιδια θα τρέφονταν στην Αφρική αν η Βρετανία εγκατέλειπε το πυρηνικό της πρόγραμμα, η απάντηση ηταν κανένα. Τα χρήματα θα πηγαιναν σε συμβατικά όπλα.

Arkas

Το βασικο θέμα και πριν απο όλα είναι το εξης:
Ο λαός έχει ψυχικα αποθεματα να πολεμησει;Απο αυτή τη θέληση βγαινει και τι επιλέγει σε εθνικο επιπεδο.
Τα προσφατα γεγονότα των Ιμίων και παλαιότερα της κύπρου που κείτεν μακραν, δείχνουν οτι η πλειοψηφία των Ελληνων έχει χάσει την επιθυμία να υπερασπιστει τα ιερα και τα οσια. Με αποτέλεσμα να εκλέγει την αντιστοιχη πολιτική ηγεσια που με την σειρα της διαλέγει την αντιστοιχη στρατιωτικη ηγεσια. Και οι δυο ηγεσίες είναι (ας μου επιτραπει ο ορος) επιπέδου καφενείου, με τα γνωστα αποτελέσματα.
Αρα, πριν δαπανήσουμε δις για όπλα, να δούμε πρώτα αν έχουμε τι διαθεση να τα χρησιμοποιήσουμε, αλλιως πεταμενα λεφτα.

Stamatis

Αυτό είναι το θέμα! Συζητήσεις επί σηζητήσεων χωρίς νόημα. Ο λαός θα πολεμήσει για εθνικό έδαφός (π.χ. Οινούσσες ή Ίμια). Μάλλον δεν θα πάει να πολεμήσει για τα 12 ν.μ. ή κάτι το ασαφές (π.χ. ποσοστά σε οικονομικές ζώνες κλπ).
Εδώ δεν τολμάνε οι πολιτικοί να αυξήσουν την θητειά κατά 1 μήνα. Που δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα! Δεν έχουν χρήματα για επαγγελματίες οπλίτες, έχουμε λιγότερους στρατεύσιμους, το ζητάνε όλα τα επιτελεία και όταν πάει να το ζητήσει ένα ΥΠΑΜ θα τον αποκαλέσουν “γραφικό” και “ακραίο”. Θέλουμε εδώ F-35 και σοβαρά χρήματα για την άμυνα; Είναι θέμα πολιτικής βούλησης που δεν υπάρχει.

Arkas

Σταματη, επετρεψε μου να σου πω οτι πιστευω οτι εκτος απο ενα 10-20% κανενας αλλος δεν θα πολεμησει για εθνικο εδαφος.
Αν στην κριση των Ιμιων , ηταν το Ισραηλ στη θεση μας , η τουρκια ακομα θα πληρωνε πολ. αποζημειωσεις ή εαν ειχε γινει οτι και με εμας να είσαι σίγουρος οι Ισραηλιτες τους αντιστοιχους Παγκαλο-Σημιτη-Λυμπερη θα τους ειχε εκτελεσει.
Σε εμας δεν ανοιξε μυτη , εκτος απο τα 3 παλικαρια που ήταν οι χαμενοι της υποθεσης και που για τους θανατους τους δεν λογοδότησε κανεις και ο λαος δεν απαιτησε να λογοδοτησει κανεις…..εν αντιθεσει με κατι φυσσες και γρηγοροπουλους που καψανε την Αθηνα. Γιαυτο λοιπόν πιστευω ειναι πεταμενα λεφτα γιατι δεν εχουμε το σθενος να πολεμησουμε.

Em.Ti

Εξαιρετική τοποθέτηση για ακόμη μια φορά.
Ωραίες οι απόψεις των προηγουμένων και συμφωνώ με τους περισσότερους εξ’αυτών.
Μιας και μου δίνεται η δυνατότητα, ορίστε η δική μου άποψη για την επόμενη δεκαετία:
1. Εκσυγχρονισμός των ε/α όπλων, κυρίων των Patriot και Hawk.
2. Πώληση των S-300, αν είναι δυνατόν και αντικατάστασή τους με μία άλλη πυροβολαρχία Patriot, που μπορεί να διασυνδεθεί με το εθνικό σύστημα αεράμυνας.
3. Εκσυγχρονισμός/ενίσχυση των επίγειων ραντάρ
4. Εκσυγχρονισμός των ERIEYE
5. Αν όντως εγκατασταθεί γραμμή παραγωγής F-16 στην Ινδία, αγορά μιας επιπλέον μοίρας F-16V ή οποιουδήποτε νέου προτύπου είναι σε παραγωγή τότε και εκσυγχρονισμός των Blk52+Adv. σε αυτό το πρότυπο.
6. Πρόταση στη Γαλλία για συμπαραγωγή/κοινή ανάπτυξη του οποιουδήποτε νέου stealth UCAV, ως συνέχεια του προγράμματος nEUROn.
Όλα αυτά μας αποφέρουν:
– Ενισχυμένη αεράμυνα, κάτι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση stealth απειλών
– Ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των αριθμών των α/φων της Π.Α. με ένα α/φος που είναι γνωστό και προσφέρει οικονομίες κλίμακας, το οποίο επιπλέον θα είναι -πιθανότατα- και σχετικά φθηνό.
– Δυνατότητες συμπαραγωγής σε προϊόν υψηλής τεχνολογίας, το οποίο ταυτόχρονα μπορεί να μας βάλει στο άρμα για το νέο μαχητικό του 2ου μισού του 21ου αιώνα.
Ειδικά το τελευταίο (η συμπαραγωγή stealth UCAV και κατ’επέκταση επανδρωμένου μαχητικού) μπορεί αυτή τη στιγμή να μοιάζει με επιστημονική φαντασία, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να ξεφύγουμε από τα στεγανά και να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα. Η ισχυροποίηση της αμυντικής βιομηχανίας μπορεί να αποτελέσει παράγοντας εκτόξευσης της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής (τομέας στον οποίο πάντα χώλαινε η χώρα μας) και κατ’επέκταση ολόκληρης της οικονομίας.
Ευκαιρίες πάντα υπάρχουν, αρκεί να το προγραμματίσουμε και να το εφαρμόσουμε.
Η αγορά μιας μοίρας F-16V (ή οποιασδήποτε νεώτερης έκδοσης) με τον ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των Blk52+Adv. θα αποφέρει μικρή ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση με πολύ λογικό κόστος, με σκοπό φυσικά την εξοικονόμιση πόρων για τα προαναφερθέντα προγράμματα.
Η ενίσχυση της αεράμυνας είναι κάτι αυτονόητο όταν πολλαπλασιάζονται οι απειλές (stealth α/φη και όπλα, μεγάλη ποικιλία UAVs, UCAVs και drones κ.ο.κ). Πέρα από τα προφανή οφέλη της έγκαιρης προειδοποίησης και δράσης, δημιουργεί και ακόμη μεγαλύτερους πονοκεφάλους στους επιτελείς του αντιπάλου.

Chris

Σύμφωνο απολύτως με τα ucav ευκαιρία είναι να συνδεθεί με αγορά ραφαλ με όρο συμπαραγωγή και αναβάθμιση μ2000 .
Για την αεράμυνα πρώτα θέλει να μπουν βάσεις έστω για ένα πρόγραμμα αναβάθμισης τον Χωκ με αμμραμ όπως η Νορβηγία, με το πιο κρίσιμο σημείο την αναβαθμιση στα ιπτάμενα ραντάρ και σε όλα τα υπόλοιπα ραντάρ .
Ερωτήση τα φ-16 που θα βάλουν αεσα θα έχουν την τελευταία τεχνολογία η θα πρέπει να τα αναβάθμισουμε παλι ? Σε αντίθεση με την αναβάθμιση που προσφέρουν οι Σουηδοί στα ιπτάμενα ραντάρ ?

Em.Ti

Ναι, το ραντάρ του προτύπου -V στο οποίο θα αναβαθμίσουμε τα δικά μας είναι τελευταίας τεχνολογίας. Το αν θα πρέπει να αναβαθμιστούν πάλι είναι κάτι που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε στο μέλλον αλλά λογικά όταν καταστεί αυτό αναγκαίο δεν θα είναι και οικονομικά συμφέρον (καθ’ότι τα α/φη τότε θα θεωρούνται ήδη παλαιά).
Η αναβάθμιση των ERIEYE δεν έχει πάντως άμεση σχέση με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16. Προφανώς θα υπάρχουν μεγαλύτερα επιχειρησιακά οφέλη όταν τα F-16V πλαισιώνονται από ικανότερα ιπτάμενα ραντάρ.
Η ένταξη του Rafale σε ελληνική υπηρεσία είναι ένα πολύ καλό σενάριο, αλλά χρειάζεται πόρους που πολύ πιθανό δεν θα έχουμε. Και επειδή το οποιοδήποτε πρόγραμμα συμπαραγωγής επίσης δεν είναι δωρεάν, προσωπικά θεωρώ προτιμητέο το δεύτερο καθώς μπορεί να μας βάλει στον παγκόσμιο βιομηχανικό χάρτη.
Πρέπει δυστυχώς να καταλάβουμε ότι η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί πολλά χρόνια να ανακάμψει πλήρως και να μπορούμε να μιλάμε με όρους των δεκαετιών ’90 και ’00. Και επειδή ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα, όπου ο Κρατικός Προϋπολογισμός καθορίζεται με πολιτικά κριτήρια (ευτυχώς ή δυστυχώς) και όχι σε μια (συγκεκαλυμμένη ή μή) Δικτατορία, πρέπε να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι στον οποιοδήποτε σχεδιασμό.

Chris

Τελευταίας τεχνολογίας ραντάρ AESA είναι αυτά όπως προσφέρουν οι Σουηδοί στους ινδούς : https://www.google.be/amp/s/defenceupdate.in/saab-offers-cutting-edge-gan-aesa-radar-technology-india-selects-gripen/amp/
Δεν νομίζω η αναβάθμιση των ελληνικών Φ-16 να αναφέρει ραντάρ AESA με χρήση GaN τεχνολογία
According to Tossman, GaN AESA radars are 70 percent more effective than existing AESA radar technology.
Πάλι κορόιδα θα μας πιάσουν ? Πάλι θα πρέπει να αναβαθμιστούν τα ραντάρ σε λίγα χρόνια γιατί δεν αναβαθμίζουμε πρώτα τα ΑΣΕΠΕ να δούμε τι προσφέρουν οι Σουηδοί.
Σύντομα και οι Αμερικάνοι θα παρουσιάσουν παρόμοια συστήματα ραντάρ εάν θέλουν να χτυπήσουν την ινδική αγορά για τα φ-16 γιατί δεν το ψάχνουμε λίγο….

Em.Ti

Προσφέρεται ραντάρ με τεχνολογία GaN σε F-16; Απ’όσο γνωρίζω, όχι.
Ανακυκλώνουμε νομίζω την κουβέντα για το αν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 ήταν συμφέρον ή όχι και αν έπρεπε να γίνει ή όχι. Απαντήσεις έχουν δωθεί για αυτό το θέμα, δεν πρόκειται να γράψω ξανά τα ίδια.
Πάντως, η έλλειψη τεχνολογίας GaN δεν σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να αναζητήσουμε σύντομα επιπλέον πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των APG-83.
Άλλωστε, στην πρότασή μου παραπάνω έχω γράψει ότι καλό θα ήταν να αναζητήσουμε μέσα στην επόμενη δεκαετία την αγορά νέων F-16V, στην περίπτωση βέβαια που υπάρχει ακόμη τότε ανοιχτή γραμμή παραγωγής. Τα νέα αυτά F-16V λογικά θα είναι σε πρότυπο καλύτερου αυτού που ισχύει τώρα και άρα θα διαθέτουν ήδη χαρακτηριστικά που το τωρινό Blk70/72 που προσφέρεται δεν τα έχει (π.χ. ενσωματωμένο IRST, καλύτερο ραντάρ κλπ). Επίσης, προτείνω στο πρόγραμμα αυτό να εκσυγχρονιστούν και τα Blk52+ Adv. σε αυτό το πρότυπο.
Αν γίνει κάτι τέτοιο, η Π.Α. θα μπορούσε να έχει 57 F-16V (20 φρέσκα + 37 αναβαθμισμένα) τελευταίου Block συν τα 85 αναβαθμισμένα Blk70/72 προς το τέλος της επόμενης δεκαετίας, συν τα 25 -5 Mk2 που λογικά θα βαίνουν προς το τέλος της καριέρας τους.
Ακόμα κι έτσι, είναι μια πλήρως υπολογίσιμη δύναμη 167 αεροσκαφών 4ης και 3ης γενιάς, ενώ θα έχουμε ήδη στα σκαριά την ένταξη UCAV και αν όλα βαίνουν καλώς θα μελετάμε την ένταξη νέου μαχητικού στελθ.

zolotas

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε (παρά τα κατα καιρούς δημοσιευμένα) τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα. Συνεπώς είναι, νομίζω, σοφό να επικεντρωθούμε στο πώς θα εξασφαλίσουμε την τεχνολογική-ποιοτική αναβάθμιση όλου του υπάρχοντος υλικού μέχρι το 2035-2037 και να μπούμε σε πρόγραμμα που θα αποδώσει ΝΜΑ τότε. Λύσεις υπάρχουν ή είναι σε εξέλιξη (βλ. πρόγραμμα SLEP M2000-D και πρόγραμμα USAF F16). Σχετικά εργαλεία χρηματοδότησης βρίσκονται. Και (last but not least) φυσικά να αποφασίουμε ΠΟΛΙΤΙΚΑ τί Ε.Δ. θέλουμε (οι Ε.Δ. γνωρίζουν ανάλογα τί θα φτιάξουν)

aris32

δεν πρεπει να αφησουμε στην τυχη τους τα μπλοκ30 . αναβαθμιση τους στο επιπεδο52+ . και αναβαθμιση ολων των φ16 στο επιπεδο viper . αγορα οπλων και ατρακτιδιων και εγκατασταση συστηματος αυτοπροστασιας . για τα μ2000-5 λινκ16 και για τα παλιοτερα οριακη αναβαθμιση ή εστω συντηρηση τους μεχρι να αντικατασταθουν απο το νεο αεροσκαφος . το μελλον ειναι 2 τυποι αεροσκαφων και ο ενας ειναι το φ16 . ας βρουμε τον δευτερο . επισης αναβαθμιση των ρανταρ και του συστηματος επιτηρησης . πωληση των σ300 και αγορα μιας ή δυο συστοιχιων πατριοτ εστω και μεταχειρισμενων . λογικα η αγορα 20-40 νεων φ16V θα ηταν προτιμητεα διοτι το ξερουμε το αεροπλανο και ειναι το καλυτερο 4.5 γενιας που μπορουμε να αγορασουμε . απο εκει και μετα εχουμε και αλλα θεματα οπως το ναυτικο και τα πρωτα απατσι .

AIRMAN

Πως θα επιβιωσουν τα φ16/μ2000 μας αυριο ,όταν θα βαλλονται από τσανακαλε/σμυρνη με σ400
Η λυση είναι στηλθ τωρα.

Tasos

Σε περίοδο επιχειρήσεων, αν τα s-400 βρίσκονται σε Τσανάκαλε και Σμύρνη, απλά δεν θα προλάβουν να βάλλουν ούτε μισό βλήμα. Και μην ξεχάσω. Μια επικείμενη αγορά 20 F-35 έτσι για να το μελετάμε ιδίοις όμμασι κι επειδή θα είναι fusion με τα F-16 (v) και 52+ adv ,εάν ο Τούρκος διαθέσει 2-3 δις (ψίχουλα για την οικονομία τους) και φέρει τα δικά του F-16 σε επίπεδο viper τότε αυτόματα θα έχουμε αναλογίες τύπου 1:4 σε F-35 και 1:2,25 σε viper δηλαδή αντίο ζωή και είκοσι χρόνια πίσω σε αεροπορική ισχύ.

Lefteris

Έχω μοιράσει σε όλους “Μ’ αρέσει” αλλά θα διαφοροποιηθώ εντελώς.
Η απάντηση στο ερώτημα σας, δεν μπορεί να είναι τεχνοκρατική,ενώ αυτή έπρεπε να είναι.
Θα σας γράψω τώρα ότι κρατάτε μια συνέπεια και ποιότητα, εν τούτοις αν θέλατε να κάνετε μια αντικειμενική μελέτη και πρόταση ως δημοσιογράφοι, δεν θα αναφερόσασταν για μελλοντικές συνέπειες που θα έχουμε λόγω… Κριμαίας… (λόγω Κόσσοβου; Τι γνώμη είχε το ΝΑΤΟ γι αυτό;) στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας όταν την ίδια στιγμή σε άλλο άρθρο υποστηρίζετε ότι δεν υπάρχει και πρόβλημα αν πέσει και καμία βόμβα ελληνικής προέλευσης στους αντάρτες της Υεμένης, εφόσον εξυπηρετούσε το συμφέρον μας η πώληση της (και η γνώμη της ΕΕ και τις διεθνή κοινότητας ; ).
Επίσης δεν θα διαβάζαμε άλλα σχόλια σας για ροδάκινα έναντι όπλων, που προδιαθέτει εμάς του αναγνώστες για το τι “χρώμα” θα έχει η δημοσιογραφική σας άποψη για πιθανές λύσεις στο πρόβλημα “άμυνα”. Κάποιο επέλεξαν να πραγματοποιήσουν εναλλακτικές λύσεις γιατί ήταν φθηνές και με τεράστιο περιθώριο για αρπαχτες, αλλα τεχνοκρατικά βλέποντας τες, τι ακριβώς πρόβλημα είχαν για να ενταχθούν στην άμυνα μας και όσα προβλήματα υπήρξαν, ήταν αποτελέσματα τεχνολογικής ένδειας και αναξιοπιστίας, ή “πιέσεων” συμμάχων ;
Εφόσον είμαστε στο άρμα ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΔΝΤ, είναι πασιφανές ότι οι λύσεις που απομένουν δεν είναι λύσεις, είναι μπαλώματα.
Σας επιβραβεύω ότι στηρίξατε – και η προσωπική μου άποψη είναι σύμφωνη με αυτό- την επιθυμία των μάχιμων για το τι θέλουν για την ΠΑ, δηλαδή την αναβάθμιση του στόλου των F16, αλλά αν η γνώμη των ανθρώπων που έχουν δικαιωματικά το πρώτο λόγο ήταν σεβαστή, τότε πόσο λήφθησαν σοβαρά υπόψη οι παρακάτω γνώμες:
https://youtu.be/bRyj73jymek?list=LL8lKe-4fzuKXUSc8QNAlWDw
ήθελα να γράψω τι μας έλεγε πιλοτος στην παρέα μας την χρονιά εκείνη αλλά θα φαίνονταν fake, οπότε έψαξα να βρω αν υπήρχαν δηλώσεις στο διαδίκτυο.
Βλέπω με ενδιαφέρον ως παραδείγματα για εμάς το τι κάνει το Κατάρ, τα ΗΑΕ, η Αυστραλία, η Ταϋλάνδη και η Ινδονησία,
μιλάμε για το πολύ ενδιαφέρον… grippen, μέσα σε μια σοβαροφάνεια που αντιπαραβάλλεται με φρούτα και χρώμα γένους ή προφητείες (για περισσότερα διαβάστε τα τρολ του διαδικτύου), αλλά δεν ρίχνουμε ένα ενδιαφέρον βλέμμα στην Αίγυπτο, αξιόλογη και αξιόπιστη σύμμαχος των ΗΠΑ και του Ισραηλ, που χτίζει την αεροπορία της στα MIG35 και Rafale και παίζει ήδη σοβαρό ρόλο στο ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας- Κύπρου από ότι το .. Κατάρ με τα Typhoon του ή τα ΗΑΕ με τα F15.
Και το δεδομένο είναι πως σε ένα έτος, πρωθυπουργός της χώρας θα είναι είτε ο Τσίπρας, είτε ο Μητσοτάκης,δεν είμαι προφήτης, απλά εμπιστεύομαι εκ των προτέρων στο αποτέλεσμα της Singular. Έχοντας πλήρη γνώση για το τι ιδεολογική/πολιτική γνώμη έχουν για την άμυνα της χώρας, το ερώτημα του άρθρου δεν μπορεί να είναι παρά πολιτικό. Ούτε τεχνοκρατική ανάλυση επιδέχεται, ούτε εθνική επιλογή είναι. Γευόμαστε το αποτέλεσμα μιας ακολουθούμενης (γεω)πολιτικής, που οι δεξαμενές σκέψεις που την υποστηρίζουν και προωθούν δεν δέχονται ούτε εθνικά σύνορα, ούτε εθνικούς στρατούς, ούτε καν την έννοια του εθνους, ούτε καν το φύλο που ανήκουμε.
Οπότε έχετε ήδη απαντήσει και για τον αριθμό και για των τύπο των μαχητικών της ΠΑ στην επόμενη δεκαετία. Τι ακριβώς μπορεί να αναλυθεί και να προταθεί, αφού δεν υπάρχει ελευθερία αξιολόγησης και επιλογών, ούτε καν στο πλαίσιο μιας αρθρογραφίας; Το όλο θέμα είναι να αξιολογήσουμε αν είναι καλά τα F35 και το T-FX; Καλά είναι, και; Ποιό είναι το πρόβλημα, η επιλογή; Ανάμεσα σε τι; Σε ποιες λύσεις; Τις “ρεαλιστικές” ;

Paliouras

Βλεπω την ιπταμενη πολυκατοικια διπλα στο “φινο” Μ-2000 και φανταζομαι τα λαμπιονια στα ρανταρ του S-400 να αναβουν σαν τζακποτ σε φλιπερακι πριν τραβηξει καλα καλα πισω το στικ ο χειριστης, με το …διψηφιο RCS που θα εχει

ThanosD

Οι εισπράξεις του χρεωκοπημένου μας κράτους ειναι κοντα στα 50 δις ευρω,Για την Αμυνα ξοδεύουμε περιπου 6,7 % ,+ οτι το 10-15% του ποσού που θα πληρωθει για το εξωτερικό χρέος.Οποτε πάμε στο 10 %+ για να καταλάβουμε πόσο ακριβή ειναι η άμυνα μια ς χώρας στη γειτονιά μας.Βγαίνοντας στις αγορές μπορούμε να υπολογίζουμε σε αμυντικες δαπάνες για αγορές 10 δις max ευρω μεχρι το 2030 (με ακριβό δανεισμό βέβαια 4% ) .Υπαρχει το ενδεχόμενο αν ξεκινήσει η αντληση πετρελαίου και φυσικου αερίου απο το 2025 και μετά τα δημόσια ταμεία μπορούν να υπολογίζουν σε 800 εκ – 1δις.Γενικά για να μπορύμε να ανταγωνιστούμε την Τουρκία με ίδιους όρους πρέπει να αυξήσουμε τις εισπράξεις του Κρατους κατά 25-30 % .δλδ να πάνε τα έσοδα στα 65 δις + για να αντλεί η Αμυνα γύρω στα 5,5 δλδ 2-2,5 δις για εξολπισμους ετησίως..

Thomas

Πολύ σωστή ανάλυση. Το θέμα όμως είναι ότι για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους κατά 25% θα πρέπει να γίνει ένα από τα παρακάτω
1) Αύξηση φορολογίας κατά 25%
2) Δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
3) Επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις που θα φέρουν κέρδη στους επενδυτες και έσοδα στο κράτος
Με αλλα λόγια θα πρέπει ή να αλλάξουμε μυαλά και νοοτροπία οικονομικού μοντέλου ή θα τρώμε λαχανίδες για να πετάνε τα F-16
Για τον μέσο Έλληνα πολύ φοβάμαι ότι αυτές είναι δύσκολες αποφάσεις

George

Γιατί είναι δεδομένο ότι μια χώρα που απειλείται με ακρωτηριασμό θα πρέπει να δαπανά λιγότερο από 500 εκ ετησίως για εξοπλισμούς? Είναι το 1/360ο του ΑΕΠ της! Αλλιώς το 1/60 των δαπανών για συντάξεις.
Γιατί πρέπει να αναβαθμίσει τα νεώτερα F-16 σε V για να αντιμετωπίσει τα F-16 της TAF που δε είναι -V?
Κινδυνεύει έτσι να αναβαθμίσει μόνο τα 52+ σε V (λόγω κόστους) αντιμετωπίζοντας τεχνολογικούς κινδύνους με άδηλες επιπλέον δαπάνες που θα χρειαστούν αλλά και κινδύνους στο χρονοδιάγραμμα του έργου) , επίσης κινδυνεύει να αφήσει τα 52 Adv όπως είναι και το κυριότερο να αφήσει τα -50άρια όπως ακριβώς άφησε τις MEKO. Στην τύχη τους. Το αυτό και με τα M-2000-5.
Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για 55 F-16V που θα αντιμετωπίσουν 170 F-16Adv (αφαιρώ 30 Adv από κάθε πλευρά)
Σε μια καλύτερη 85 F-16V vs 170 F-16Adv.
Αν όμως τα 55 -52+ γίνουν Adv όπως και τα 50άρια ενώ τα 25 Μ-2000-5 Μκ2 γίνουν Mk3 (HAE) μιλάμε για
148 F-16 Adv/M-2000-5 Mk3 vs 200 F-16Adv.
Το κόστος αυτών των μετατροπών είναι μικρότερο μια και δεν υπάρχουν τα ρανταρ aesa που λογικά είναι και το ακριβό τμήμα της μετατροπής. Ούτε πρέπει να βρεθούν νέα κονδύλια για να γίνουν upgrade τα -50. (δεν είναι στο αρχικό budget)
Σε αυτή τη περίπτωση υπάρχει ισορροπία με κόστος και ρίσκο μικρότερα.
Και φυσικά με απάρτια από -50 θα έπρεπε να δούμε και τα -30άρια.
Πως μια χώρα με τις απειλές που δέχεται η Ελλάδα δεν χρειάζεται α/ε F-16 όταν άλλα 10 έτη παλαιότερα πωλούνται στη διεθνή αγορά?
Γιατί είναι λύση η δραστική συρρίκνωση της ΠΑ? Λογικά θα έπρεπε να είναι το πρόβλημα!
Από εκεί και πέρα προφανώς θα έπρεπε να αγοραστεί μία μοίρα F-35 το 2020 + για αντικατάσταση των F-4 και μία το 2025 για αντικατάσταση των Μ-2000EGM
Το λογικό F-35B σε μόνιμη διασπορά για απάντηση σε περίπτωση πρώτου πλήγματος.

AIRMAN

Φ35 σε μονιμη διασπορα (Λημνος-Ναξος-Ροδος).
Καλη ιδεα.

George

Η ιδέα είναι clopy/paste από τους US Marine Corps! Είναι ο τρόπος που θα τα χρησιμοποιήσουν από παραλλαγμένα καταφύγια δίπλα στην εμπόλεμη γραμμή επιχειρώντας ακόμη και από δρόμους. τσιμεντένια τμήματα ή κατεστραμμένες βάσεις.
Μπορούν δηλαδή να είναι και σε πολύ μικρά νησιά. Θα ήταν και το καλύτερο.
Το τίμημα του STOVL φυσικά είναι η μικρότερη μεταφορική ικανότητα και τα λιγότερα καύσιμα. Το δεύτερο αντιμετωπίζεται με το να είναι κοντά στη πρώτη γραμμή.
(Στην περίπτωσή μας κοντά στα σύνορα)
Στις θέσεις διασποράς υπάρχουν καύσιμα και όπλα ενώ για maintenance γυρνάνε στις μητρικές βάσεις.

Theo

Το ζητούμενο δεν είναι μια αεροπορία με επαρκή ποιότητα και ποσότητα μέχρι το 2025. Εδώ μιλάμε για αριθμητική και ποιοτική επιβίωση μετά το 2025. Άρα θα χρειαστεί να μειώσουμε λίγο την τωρινή ποιότητα και ποσότητα προς όφελος της μελλοντικής :
Περικοπές σε έξοδα μισθοδοσίας και συντάξεων ΥΠΕΘΑ.
Κλείσιμο όλων των ρουσφετολογικών στρατοπέδων-αεροδρομίων.
Απόσυρση-πώληση αεροσκαφών και όπλων που δεν ανταποκρίνονται στην αερομαχία του 21ου αιώνα (Μ2000EGM/BGM, F16 block 30, F4).
Αναβάθμιση αισθητήρων και όπλων.
Εάν είναι δυνατό αντικατάσταση Μ2000-5Μκ2 με Rafale και προμήθεια F35 μετά το 2025
Σχέδιο για εμπλοκή εγχώριας βιομηχανίας όπου είναι επικερδές και δυνατό.

Greg

Αεροπορία; Νά τήν κάνουμε τί; Εξοπλισμούς, εκσυγχρονισμούς, άμυνες, αποτροπές, πατρίδες, σύνορα, θητείες. Τί είναι αυτά;
Οπως φάνηκε εδώ καί ένα μήνα, η μαγική λέξη, η λέξη πού συγκινεί, η λέξη που κινητοποιεί καί βάζει τόν Ελληνα νά σκεφτεί καί νά δράσει είναι μία. Επίδομα, ή μέρισμα, ή βοήθημα, ή δώσε καί μένα μπάρμπα. Εναν ολόκληρο μήνα όλη η Ελλάδα μ’ αυτή τή λέξη ξημεροβραδιάζονταν. Στά καφενεία, στίς παρέες, στίς υπηρεσίες, στά εργοστάσια (όσα εμειναν), στά τηλεοπτικά πάνελ, στίς διαδηλώσεις, στά γήπεδα, η Ελλάδα αναστενάζει, καταριέται ή δοξάζει, ανάλογα τήν ένδειξη στό TAXIS: Εγκρίθηκε: Χ€ ή Απορρίφθηκε: 0€. Ολοι, δίκαιοι καί άδικοι, μικροί, μεγάλοι, φτωχοί, πλούσιοι, δικαιούχοι πού αδικήθηκαν καί μικροφοροφυγάδες μή δικαούχοι, πού “δικαιώθηκαν”. Ολοι.
Ποιός Ερντογάν, καί ποιά επικαιροποίηση τής Λωζάνης καί ποιά απειλή συρρίκνωσης ή αφανισμού; Σιγά τώρα.
Χρόνια τώρα,πυροβολούμε μόνοι τά πόδια μας, διαλύοντας Εκπαίδευση, ασφάλεια, Υγεία, οικονομία, κοινωνικούς θεσμούς καί δεσμούς, τό ίδιο μας τό μέλλον, αδιαφορώντας γιά τή νεολαία αλλά καί γιά τήν θανάσιμη υπογεννητικότητα (πιό απειλητική κι απ’ τόν Σουλτάνο), χαϊδεύοντας αυτιά, νομοθετώντας ό,τι χειρότερο, θεσμοποιώντας τή διάλυση τών πάντων, σέ μιά ασταμάτητη αυτοκτονική πορεία πρός τήν παρακμή καί τήν τελική πτώση στό γκρεμό καί σείς ρωτάτε τί Πολεμική Αεροπορία θέλουμε τις επόμενες δεκαετίες;
Αλήθεια γιατί δέν γίνεται μιά έγκυρη δημοσκόπηση γιά τό θέμα, (άς πούμε, τί προτιμάτε επιδόματα κάθε 3 μήνες ή αγορά ΝΜΑ κλπ;) νά πεί ο νεοέλληνας τί (καί άν) σκέφτεται;
Μήπως οί διαπιστώσεις θά είναι πιό πικρές απ’ ότι νομίζουμε;

Diogenis

Αλλο τι θελουμε,αλλο τι ποθουμε,αλλο τι μπορουμε. Απο μονος του ο εξοπλισμος δεν λυνει το προβλημα απο μονος του. Αντε και αγορασε αυτα που μπορουμε χωρις διαθεσιμοτητα λογω οικονομικης στενοτητας τι να προσφερουν;Και το βασικοτερο για μενα η λειψανρια σε ολα τα οπλα; Καποιοι θα πουν το παραδειγμα Ισραηλ ναι αλλα εχουν δυο πολυ μεγαλους πολαπλασιαστες ΗΠΑ και πυρηνικα !!!!

ΑΠΛΗ ΛΟΓΙΚΗ

Με τα οικονομικά μας δεδομένα, μας βλέπω το ΝΜΑ να είναι κάνα ”αναβαθμισμενο” MIG-21 ( JL-2000), ή κάνα KFIR…..οι χώρες του ανατολικου μπλοκ θέλουν F-16 και εμείς για να προτοτυπησουμε να πάμε σε υποβάθμιση για να έχουμε ”αριθμους”.

STRATOS

Οκ!! Μέχρι 1 σημείο το καταλαβαίνω ότι υπάρχει μελαγχολία που δεν θα ξαναδούμε σύντομα Πολεμική Αεροπορία σαν της δεκαετίας του 90 με 300 – 400 μαχητικά αεροσκάφη…… όμως δεν μικραίνει μόνο η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αλλά όλες………!!!!!
Κάποιος συνομιλητής ανέφερε (παραπάνω) ότι αν η αναλογία μαχητικών πάει στο 2:1 υπέρ των τούρκων τότε θα πάθουμε ότι και στην Κύπρο το 1974!!!……….Στην Κύπρο αυτό που πάθαμε είναι απλά ότι η τότε πολιτικοστρατιωτική ηγεσία δεν αντέδρασε!! Ασφαλώς και αν είχαμε 1 Ελευθέριο Βενιζέλο και 1 Κουντουριώτη τα πράγματα θα πέρναν άλλη τροπή..
Η ΤΑ το 1974 είχε θεωρητικά 500 μαχητικά αεροσκάφη παρατακτή δύναμη!!!! Στην πράξη είχε 40% (?) διαθεσιμότητα (200 αεροσκάφη)!!! και έψαχνε από τον καντάφι ανταλλακτικά και βόμβες για να εκτελέσει αποστολές στην Κύπρο!!!
Την ίδια στιγμή η Ελληνική Πολεμική αεροπορία είχε 291 αεροσκάφη παρατακτή δύναμη με διαθεσιμότητα 81%!!! η οποία ανέβηκε στο 84% το βράδυ της 20.Ιουλίου.1974!!! στοιχεία από τον Πτέραρχο Χριστόδουλο Μέγγουλη (διοικητή ΔΑΥ το 1974)……η δε τουρκική αεροπορία θα καταστρεφόταν ολόκληρη στο έδαφος (παντελής έλλειψη θωρακισμένων υπόστεγων) σε μία επίθεση της ΕΠΑ….. και στις 22.Ιουλίου αγχώθηκαν οι τούρκοι και αποτράβηξαν όλα τα μαχητικά τους από τις δυτικές βάσεις!!!!πρακτικά δεν θα είχαν αεροπορία(!!!) σε περίπτωση πολέμου στο Αιγαίο!!!………άρα το τι έγινε στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 δεν έχει σχέση με το ότι η ΤΑ είχε (στα χαρτιά) διπλάσια αεροσκάφη…
Τι να πουν λοιπόν και οι καημένοι οι τούρκοι που το 2025 θα έχουν μόνο 265 αεροσκάφη (198 x F-16 C/D εκσυγχρονισμένα , 37 x F-16 C/D block 30 και 30 x F-35 (αν τα πάρουν? (διαλέξτε ή F-35 ή S-400))….που κάποτε ήταν και αυτοί με τα 500+ μαχητικά τους…!!!
Έτσι η ΠΑ το 2025 θα παρατάσσει 198 αεροσκάφη (32 x F-16C/D block 30 που (ευτυχώς) δεν θα πουληθούν ποτέ, 18 x Μ2000 σε αποστολές ναυτική κρούσης (οι τούρκοι θα πρέπει και αυτοί να απασχολούν αεροσκάφη (από τον στόλο μαχητικών τους) σε αντίστοιχο ρόλο), 25 x M2000-5, και 123 x εκσυγχρονισμένα F-16 (εκ των οποίων τα 85 της έκδοσης F-16V που πρακτικά κάνουν για δύο F-16!!!αφού με το ραντάρ AESA που θα έχουν θα μπορούν να εκτελούν οποιαδήποτε αποστολή κρούσης – καταστολής αεράμυνας χωρίς συνοδεία από αεροσκάφη αεροπορικής υπεροχής!!!!) !!
198 Ελληνικά αεροσκάφη έναντι 265 τουρκικών το 2025, μας κάνει μια αναλογία 10: 7.5 υπέρ των τούρκων που είναι από τις καλύτερες που είχαμε ποτέ….. εξασφαλίζεται πλήρως η αποτροπή και η διατήρηση της Ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή.
………………………………………………………………………………………………………….
Έχω τεράστιο αρχείο περιοδικών ΠΤΗΣΗ & Διάστημα από αρχαιοτάτων χρόνων (1990 και πριν), το αναφέρω αυτό απλώς για όποιον θέλει να επαληθεύσει τα λεγόμενα μου, και επειδή τα παλιά τα χρόνια η πρόσβαση στο διαδίχτυο δεν ήταν πολύ εύκολή + ότι δεν έβρισκες και πολλά στοιχεία..
Και έχουμε αυτή την περιβόητη Ισραηλινή Αεροπορία (με την δωρεάν ετήσια Αμερικάνικη αμυντική βοήθεια και τα τζάμπα μαχητικά 3ης γενεάς που έπαιρνε την δεκαετία του 90 από τις ΗΠΑ (πάλι))!
ΙΣΟΡΟΠΙΑ δυνάμεων του 1999 (από τις λίγες φορές που η Π&Δ παρείχε στοιχεία για τις ένοπλες δυνάμεις χωρών εκτός Βαλκανίων):
Δύναμη μαχητικών Ισραηλινής αεροπορίας (όπως είπαμε το 1999):
225 x F-16A/B/C/D, 63 x F-15A/B/C/D, 25 x F-15I, 100 x F-4E Kurnas, 14 x RF-4E(S), 40 x A-4 skyhawk, 26 x Kfir C7 (R-C7)+ 120 Kfir C2/C7 + 130 x A-4 skyhawk στην εφεδρεία για τους πιλότους του Σαββατοκύριακου!!!! = 743 μαχητικά παρατακτή δύναμη !!!!!!!!!εκ των οποίων τα 313 μαχητικά 3ης γενεάς και 100 εκσυγχρονισμένα Phantom!!!!!!!!!!
Την ίδια εποχή (1999) η Ελληνική πολεμική αεροπορία παρέτασσε 320 μαχητικά εκ των οποίων μόνο 110 3ης γενεάς……… η κατάθλιψη μου είχε φτάσει στα τάρταρα..(υπόψη τότε έπαιζαν σφαλιάρες οι Ισραηλινοί με τους τούρκους… είχαν γίνει κολλητοί..)..
Πάμε στο σήμερα λοιπόν και η Ισραηλινή αεροπορία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία διατηρεί 316 μαχητικά παρατακτή δύναμη , εκ των οποίων 307 3ης γενεάς (συγκρίσιμα με τα 232 Ελληνικά μαχητικά 3ης γενεάς και εκσυγχρονισμένα Phantom) και 9 x F-35 που τρακάρουν με FOD και μένουν 6 μήνες καθηλωμένα περιμένοντας ανταλλακτικά (σύμφωνα με την Ισραηλινή εκδοχή..)….. από τα 743 μαχητικά (το 1999) έπεσαν στα 316 (το 2017)!!
Δηλαδή αναλογικά με εμάς (και τους τούρκους), οι Ισραηλινοί πρέπει να πάνε να αυτοπυρποληθούν..(δεδομένου ότι και οι εχθρικές αραβικές αεροπορίες έχουν ενισχυθεί δραματικά από το 1999…………(εμείς μόνο τους τούρκους έχουμε να ασχολούμαστε, οι βόρειοι γείτονες μας (παλικαράδες) είναι ανύπαρκτοι αεροπορικά)).
Όμως, αυτό που μετράει είναι η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών, τα όπλα, η διαθεσιμότητα πιλότων και τεχνικών, το σύστημα διοίκησης και έλεγχου που έχεις σαν αεροπορία κτλ
Επομένως κανένας πανικός για το 2025 δεδομένου και αριθμητικά αλλά και τεχνολογικά η Ελληνική ΠΑ θα είναι συγκρίσιμη με την τουρκική (με βάση τα δεδομένα που έχουμε σήμερα).
Συμφωνώ πλήρως με όλους τους συνομιλητές και την ΠΤΗΣΗ ότι αν τελικά η τουρκία προχωρήσει στην παραγγελία συνολικώς 100 – 110 F-35?? τότε σίγουρα και η Ελληνική ΠΑ θα πρέπει στα μέσα της επόμενης δεκαετίας (και με δεδομένο ότι η Ελληνική οικονομία θα έχει ανακάμψει έστω και μερικώς) να θέσει παραγγελία για 60-75 μαχητικά 5ης γενεάς (με την πάγια και ιστορικά επαναλαμβανόμενη τακτική του πανικού και των πυροσβεστικών ενεργειών ) ώστε να διατηρήσουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα

teo

αφού κάνουμε υποθέσεις εργασίας για προμήθεια rafale gripen efa δλδ αεροσκάφη 4+ γενιάς…. μήπως τελικά το ΝΜΑ να είναι καμμιά 40άρια νέα f16V; Είναι πολύ πιο λογικό από οποιαδήποτε προσθήκη νέου τύπου με απόλυτα συγκρίσιμες δυνατότητες..

KostisM

Να πω και εγώ τη βλακεία μου : προτείνω να ξανακαλέσουμε τον Ερντογκάν να έρθει να μας ξαναπεί τα ίδια , δηλαδή να μας απειλήσει ξανά, αλλά την άλλη φορά να είναι στα φόρτε του γιατί όπως παρατήρησαν κάποιοι ήταν λιγάκι υποτονικός και διέβλεψαν προβληματάκια υγείας. Τότε και με την κατάλληλη επικοινωνιακή κάλυψη-έτσι δεν το λένε ;- να δεις για πότε θα λειτουργήσουν τα αντανακλαστικά φόβου της νεοελληνικής κοινωνίας και θα δεχθεί ξανά τη λογική για μας τους αναγνώστες σας ενίσχυση της ΠΑ. Δεν κάνω πλάκα παρά το κάπως σκωπτικό ύφος. Ένας από τους λόγους που έφερε η κυβέρνηση τον τούρκο πρόεδρο είναι και για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους : να πείσει και το ακροατήριο της ότι το 1,1 δις για την αναβάθμιση των F-16 είναι τελικά επιβεβλημένο παρά τη δική μας θέληση για ειρήνη, συνεννόηση μπλα μπλα … Το πρόβλημα είναι βασικά νοοτροπίας , το ψευτοδίλλημα βούτυρο ή κανόνια που χρησιμοποίησαν τέως πρωθυπουργοί ακόμα και ο θεωρούμενος “λογιστής” και σοβαρός έχει μπολιάσει την ελληνική κοινωνία και η πολιτική των επιδομάτων έχει κάνει κακό. Οι Έλληνες όπως και οι άλλοι λαοί που έχουν περάσει τις τελευταίες δεκαετίες μια κάποια οικονομική και μορφωτική ανάπτυξη έχουν γίνει πιο μαλθακοί και καλομαθημένοι.Η οικονομικά κρίση κάποτε θα λάβει τέλος , το να ανεβάσεις όμως τον προυπολογισμό Άμυνας από 3,1 δις κατά 1 δις σταδιακά τα επόμενα έτη (πριν 8-9 χρόνια ήταν 6,5 δις ) για την ΠΑ κυρίως δεν είναι καθόλου εύκολο αν δεν ενηλικιωθεί πρώτα η ηγεσία μας , που κάποτε έκανε επαναστατική γυμναστική ή έπαιρνε τη δουλειά του μπαμπά. Αλλά επειδή οι αυταπάτες έχουν τελειώσει πια και στην οικονομία και στην πολιτική έτσι θα πρέπει να τελειώσουν και για την εθνική άμυνα: χωρίς κανόνια δεν θα μπορεί να έχεις δικό σου και το πολύ ή λίγο βούτυρο που διαθέτεις. Επίσης ενεργητική διπλωματία λένε κάποιοι είναι να έχεις ισχυρή αεροπορία, στρατό και ναυτικό …. Κατά τα άλλα F-35 για ΝΜΑ, για να γυρίσω στο προσφιλές σπόρ των επιθυμιών μας για την ΠΑ γιατί α) επιχειρησιακά θα πρέπει να ξέρει ο αντίπαλος ότι άν δε τον βλέπεις εύκολα ούτε εκείνος θα σε βλέπει εύκολα όταν θα εισπράττει το ισοδύναμο τετελεσμένο , β) οικονομικά θα είναι τελικά σε λίγο τα πιο φθηνά από τα πανάκριβα αεροπορικά συστήματα με γ) τα μεγαλύτερα πολιτικά ανταλλάγματα (την υπερδύναμη).

tsimuha2

Το μονο σιγουρο ειναι οτι χρειαζομαστε μια αεροπορια με τακακια,αν δεν εχεις τακακια σε πηρε η κατηφορα.
Ας ψωνισουμε λοιπον τακακια και μετα ας περασουμε και ενα βαψιμο το τουτου (για να ανεβουμε ψυχολογικα).

DemetrisK

Ίσως να βλέπαμε πιο αιρετικά το θέμα, και να συζητάμε για αντιαεροπορικά συστήματα μακρού βεληνεκούς (κάποια στιγμή λογικά θα αναπτυχθεί και ένα δυτικό σύστημα με τις επιδόσεις των S 400 & S500), για βαλλιστικούς πύραυλους που να εκτοξεύονται από υποβρύχια ή άλλα σκάφη του Π.Ν. και για οπλισμένα drones που να σηκώνουν το βάρος της εγγύς υποστήριξης;
Α, και για μια πλήρη επιχειρησιακή βάση της Π.Α. στην Κύπρο, που να απειλεί το μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας.

καλησπερα η π.α η μεγαλη ειναι η μικρη ειναι ηττημενη θα ειναι.οποτε μην ψαχνεται f-35 κ βλακειες. ο λογος απλος αν κανει ντου η τουρκια θα εχει συμπραξη αλβανιας,σκοπιων,βουλγαριας,κοσσοβου,πιθανον ρουμανιας κ διαφορων ατακτων μουσουλμανων η ελλας ποιον συμαχχο εχει? την ουρσουλα? το βλαδιμηρο? τον τραμπακουλα? την κυπρο? τους γαλλους την εε? κανεναν δεν εχει. εκει χανουμε το παιχνιδι κ οχι στο f-35b

και κατι ακομα οι γειτονες πλεον θα λεγονται νεα μακεδονια κ σεις μου μιλατε για εξοπλισμους

STRATOS

Αν όλοι αυτοί!!! αλβανοί , κοσοβάροι, σκοπιανοί, βούλγαροι (και πιθανώς ρουμάνοι??!!!) πολεμήσουν(!!!) στο πλευρό των Τούρκων (!!!) σε μία πιθανή σύγκρουση της Τουρκίας με την Ελλάδα…….. καήκαμε. ……Έχουμε και λέμε:
1) αλβανοί με ανύπαρκτη αεροπορία!! Αγόρασαν 5 ελικόπτερα και τα 2 πέσαν με την παράδοση…!!!Στρατός αποτελούμενος από 4 τάγματα πεζικού και μία μονάδα ειδικών δυνάμεων επαγγελματική!!! Που πήγαν για μια άσκηση στην Βρετανία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και 4 αλβανοί ράμπο εξαφανίστηκαν (προτίμησαν να γίνουν λαθρομετανάστες)!!!
2) κοσοβάροι , βλέπε αλβανοί (όπως επάνω) κατσαπλιάδες ολκής, ανύπαρκτοι στρατιωτικά, που με την πρώτη αφορμή…. τους περιμένουν οι Σέρβοι να τους εξαφανίσουν.
3) σκοπιανοί, ανύπαρκτοι αεροπορικά και στρατιωτικά… από τα 8 Mil-24 που έχουν, πετάνε τα 4, τα 4 νοικιασμένα Su-25(!!!)τα επέστρεψαν στην Ουκρανία (ή τα πέταξαν σε χωράφι?).
4) βούλγαροι, έχουν 15 Mig-29 και 14 Su-25 εκ των οπίων πετάνε τα μισά!!….σε πρόσφατη δημοσκόπηση μόνο το 25% των βούλγαρων είπε ότι θα πολεμούσε για την πατρίδα τους!!! Το χαμηλότερο ποσοστό στην ευρώπη!!(βέβαια θα πολεμήσουν ευχαρίστως για τους τούρκους παρόλο που είναι στα μαχαίρια με αυτούς, για το θέμα με το 1.000.000 βούλγαρους μουσουλμάνους και γύφτους )!! Μερικά ακόμη στοιχεία: Ο νυν πρόεδρος της Βουλγαρίας είχε ζητήσει να καταργηθεί ο κλάδος της αεροπορία (όταν παραιτήθηκε την εποχή που ήταν αρχηγός της)!!! Ο νυν υπουργός άμυνας της βουλγαρίας, δήλωσε πρόσφατα, ότι η αεροπορία της χώρας θα έχει καταστραφεί σε 20 λεπτά από μία θεωρητική επίθεση της Ελληνικής αεροπορίας!!(πολύ αισιόδοξο τον βλέπω με τον χρόνο… μάλλον βάζει και την τροχοδρόμηση των Ελληνικών αεροσκαφών)..
5) Ρουμάνοι, ποτέ δεν είπαν τίποτε εναντίον της Ελλάδας!!! Αλλά ακόμη και έτσι!! πρέπει να πετάξουν πάνω από άλλες χώρες για να μας επιτεθούν??!!! Είναι και αυτοί ανύπαρκτοι αεροπορικά (σε λίγο καλύτερη μοίρα από τους βούλγαρους)..
Καήκαμε έτσι και μας την πέσουν όλοι αυτοί μαζί με τους τούρκους!!!
Να πούμε επίσης ότι η τουρκία περιστοιχίζεται από φίλους της !! για αυτό και έχει υιοθετήσει το δόγμα των 2.5 πολέμων!!! Με Ελλάδα, Συρία και Κούρδους ταυτόχρονα!!! Βέβαια στην πράξη έκανε 80 μέρες να καταλάβει 1 κωμόπολη στην ρημαγμένη (από τον εμφύλιο) Συρία που την υπερασπιζόντουσαν κάτι γενειοφόροι αντάρτες με παντόφλες!!!.

tsimuha2

” Με Ελλάδα, Συρία και Κούρδους ταυτόχρονα!!! Βέβαια στην πράξη έκανε 80 μέρες να καταλάβει 1 κωμόπολη στην ρημαγμένη (από τον εμφύλιο) Συρία που την υπερασπιζόντουσαν κάτι γενειοφόροι αντάρτες με παντόφλες!!!.”
Θα ηθελα να δω και τους δικους μας ποσες μερες θα εκαναν.

STRATOS

Είναι δύσκολο να το δεις αυτό, γιατί η Ελλάδα ποτέ δεν εισβάλει σε ξεχαρβαλωμένες χώρες!! Δεν το έκανε πρόσφατα 2 φορές με την Βόρεια Ήπειρο (1990 & 1997) παρόλο που είχε κάθε νομικό δικαίωμα για να προστατέψει την Ελληνική μειονότητα. Δεν το έκανε ούτε με τα σκόπια παρόλο που μας παρακάλαγε ο Μιλόσεβιτς. Αντίθετα η τουρκία κατά πάγια ταχτική εισβάλει μόνο όταν σε βρίσκει αποδυναμωμένο, βλέπε Κύπρο 1974 με τις εσωτερικές συγκρούσεις και τον διχασμό της Ελληνικής πλευράς, όπως και το 1922, όπως και τώρα στην Συρία και συνεχώς για πολλά χρόνια στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
Είναι ανεπανάληπτη η ανικανότητα του τουρκικού στρατού, που εισέβαλε με πλήρως επαγγελματικές μονάδες (και ειδικές δυνάμεις), με εμπροσθοφυλακή τους αντάρτες του FSA, και με τις καλύτερες μονάδες τεθωρακισμένων (που μετακίνησε από τον Έβρο σιδηροδρομικώς!!) και τελικά έκανε μια τρύπα στο νερό .

Thras

Παρόλα αυτά οι τούρκοι είναι εκεί (στην Al Bab, στην Jarablous και δίπλα στην Idlib) και συνεπώς θα έχουν λόγο στη μετά ISIS εποχή…
Δείχνουν ότι περιφρονούν τις απώλειες όταν πρόκειται για τα συμφέροντά τους. Αν κάτι πρέπει να αναγνωριστεί στους Τούρκους είναι ότι πολεμάνε, με τα όποια αποτελέσματα, αλλά πολεμάνε…

STRATOS

Τι πολεμάνε? με κατσαπλιάδες ( που πριν μερικούς μέρες τους υποστήριζαν)? Μετά και την Συρία, τέρμα το παραμύθι του τούρκικου στρατού… τα είδαμε και στην προδομένη και έρημη Κύπρο το 1974, που 200 άνδρες της ΕΛΔΥΚ ρήμαξαν επί 2.5 μέρες ολόκληρο τεθωρακισμένο σύνταγμα. Τα είδαμε και στο Πυρόι.

Stamatis

Ο τουρκικός στρατός είναι καλύτερος τουλάχιστον από τον ελληνικό στρατό. Ο οποίος έχει να υποχτεί απώλειες σε επιχειρήσεις από την επέμβαση στην … Σομαλία. Ας κοιτάμε τα χάλια μας και ας αφήσουμε τους άλλους. Εδώ ο άλλος πεθαίνει σε ατύχημα και τον βαφτίζουμε ήρωα, ακόμα και εάν φέρει ευθύνη για αυτό.

STRATOS

Ο τουρκικός στρατός δεν συγκρίνεται σε κανένα επίπεδο με τον Ελληνικό. Είναι κατώτερος σε όλα τα επίπεδα, παρά την αφθονία μέσων και έμψυχου δυναμικού. Όποτε χάσαμε από τους τούρκους είναι επειδή υπήρχε διχασμός μεταξύ μας. Το τονίζω αυτό για να το καταλάβουμε, και το 1922 και το 1974. Αντίπαλος ήταν ο ίδιος μας ο εαυτός. Το 1974 η ΕΦ είχε δυνατότητες να αποκρούσει μόνη της την τουρκική εισβολή αρκεί να είχε αντιδράσει εγκαίρως και όχι να περιμένει εντολές από την Αθήνα. Ακόμη και σήμερα βλέπουμε πόσο άχρηστος είναι ο τουρκικός στρατός που «πολεμάει» από το 1984 και δεν έχει καταφέρει να καταστείλει την κουρδική ανταρσία!! Παρόλη την συντριπτική υπεροχή σε όλα τα επίπεδα. Ο Ελληνικός στρατός ακόμη και σε αυτό το σημείο έχει το προνόμιο να είναι ο μοναδικός (μαζί με τον Ισπανικό) στην παγκόσμια ιστορία, που έχει καταστείλει αντάρτικη εξέγερση!!!! Και όχι το ΠΚΚ που οι πόροι του βρίσκονται στην μαύρη αγορά… αλλά τον πανίσχυρο τότε ΔΣΕ (τον υποστηριζόμενο από ΕΣΣΔ, Γιουγκοσλαβία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τσεχοσλοβακία και Πολωνία (βάση επίσημων εγγράφων πλέων!! Που διέρρευσαν από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ))!!!! Ταπεινή υπόκλιση σε όλους τους αξιωματικούς και οπλίτες, και σε όσους έπεσαν τότε για να μην γίνει αυτή η Πατρίδα Βόρεια Κορέα και για να φτιαχτεί αυτός ο Θρύλος!!

Andreas

Ακόμα και αν δεχθούμε την ανάλυση σου, πολύ βιάζεσαι να ηττηθείς. Ας έρθουν, θα κάνουμε μεγάλο τουρ από Δούναβη ως Εσκί Σεχήρ. Και κάτι τελευταίο Δεν ρωτάμε πόσοι είναι οι εχθροί αλλά που είναι.

Ten700

Ολά τα φ16 σε viper ,αγορά ακόμη δυο μοιρων viper για αντικατασταση των f4-m2000 και αναβάθμιση αεράμυνας,οι Αμερικανοί θα τα κρατήσουν μέχρι το 2048

photographix

Oρθολογικη κατ’αρχας πριν απο ολα. Κατα δευτερο θελω ΕΔ (συμπεριλαμβανομενης της ΠΑ) ικανες μεσα σε πολυ συντομο χρονικο διαστημα (και εγκαιρα) να διεισδυσουν και να καταστρεψουν όλες τις σημαντικες, κεντρικες, πρωταρχικες δομες του αντιπαλου (οργανωτικες, διοικητικες, Α/Α προστασιας, βασεις μεσων μεγαλης εμβελειας κλπ κλπ) γιατι ειναι πρακτικα ανεφικτο μαλλον να χτιστει οικονομικα και πρακτικα συστημα ΕΔ που μπορει επι μακρον να πολεμαει αμυντικα εναντι ενος επιτεθεμενου σε ολη την εκταση των ανατολικων συνορων μας με σημαντικη πολεμικη εμπειρια, μεγαλυτερα νουμερα, και πολυ πιθανα σημαντικη ικανοτητα μακροπροθεσμης υποστηριξης σε υλικα και μεσα οταν θα το πραγματοποιησει (για να μην αναφερω πιθανες μη ανασχεσιμες επι του παροντος τεχνολογιες πχ F-35)

evaggelos

χαχα τι θυμηθηκα καταληψεις της δικης μου γενιας κατσε καλα γερασιμε κ πουλα κανα πυραυλο να κανουμε σχολεια.κι οταν ελεγα μα αν κανουν ντου οι τουρκοι δε θα μας χρειαστει/? η απαντηση ηταν ελα μωρε σιγα μην κανει κατι η τουρκια κ φυσικα οι κοκκινοι μαθητες ελαγαν εχουμε ρωσια ενω οι πρασινο γαλαζιοι εε-νατο-ηπα.για τα πανυγηρια δηλαδη

Pavlos

Για να πουμε καποια γνωμη πρεπει να γνωριζουμε το οικονομικο μεγεθος, τον τροπο χρηματοδοτησης, και τις προτεραιοτητες.
Αν βαλουμε σαν μετρο την ομοιοτυπια και την ποιοτητα, εχω απο παλαια αναφερθει σε συμπαραγωγη της εξελιξεως του neuron (με κινητηρες rafale οπως η dasault εχει προτεινει), και τη δημιουργια δικινητηριας επανδρωμενης εκδοσης που θα μοιραζεται ανταλακτικα με την μη μονοκινιτηρια επανδρωμενη, η οποια θα χρησιμοποιειται για διαφορετικου ειδους αποστολες, ακομη και ως διθεσιο εκπαιδευτικο. Ετσι εχουμε οικονομια κατα το δυνατον.comment image
Αλλα αν θελουμε να αναβαθμισουμε τα υπαρχοντα και να μετεχουμε αν τα οικονομικα και σε αλλα προγραμματα :
Χωριζουμε το σκελος σε 2 τμηματα,1. στο μελλοντικο οριζοντα. 2. στις αμεσες προτεραιοτητες,
1.
Aρχιζουμε με τα stealth. Απο την στιγμη που η Τουρκια καρασκευαζει υποσυστηματα του αεροσκαφους f35, (θα επισκευαζει αποκλειστικα τον κινητηρα του, αν και προτιθεται θα δημιουργηθουν και στην Ιταλια ισως και αλλου καποιοι χωροι για συντηρηση του https://www.reuters.com/article/lockheed-fighter-maintenance/update-4-italy-turkey-to-service-f-35-jet-engine-in-europe-pentagon-idUSL1N0TV1SF20141211 )υπαρχει και η αποστολη δεδομενων σε καθε αποστολη αυτοματα/τηλεμετρια στην LM,απο το λογισμικο του σκαφους, οποτε θεωρω οτι ειναι αδικος κοπος να μπουμε σε αγορα του.Εαν δουμε παραταυτα οτι πρεπει να αγοραστειτο F35, η εχουν αλλαξει συνθηκες ασχολουμαστε πχ αλλος κινητηρας επισκευη του Ελλαδα, και ο πληρης ελεγχος απο μας της επικοινωνιας του σκαφους.
Αν θα επρεπε να μπουμε αν ειναι δυνατον σε ενα νεο ελληνο αμερικανικο πλαισιο (*ενεργειακα κοιτασματα, Σουδα κλπ), ειναι να παμε κατ ευθειαν σε προγραμμα 6ης γεννιας αεροσκαφος, και να θεσουμε προδιαγραφες οπου ειναι δυνατον, εκδοση χρησης λογισμικου που θα ελεγχουμε, μεταφορα τεχνογνωσιας κινητηρων και κατασκευη αυτων αν ειναι δυνατον. Ετσι θα επισκευαζουμε και τα αμερικανικα εδω, και θα χρησιμοποιουμε υψηλη τεχνολογια.
2.
Εφοσον πηγαινουμε αμεσα για πολεμο, να κανουμε μινι αναβαθμιση εδω, με προσθηκη λινκ 16 (η οτιδηποτε αναλογο) σε ολα τα αεροσκαφη, και πιθανη αποκτηση ατρακτιδιων σε οσα πρεπει.
Ανταλακτικα για να ειναι λειτουργικα ολα τα αεροσκαφη, πιστοποιηση οπλων, και αγορα οπλισμου οπου χρειαζεται, ανοιγμα κλεισμενων βιομηχανιων για παραγωγη πυρομαχικων και αγορα πρωτων υλων για αυτα.
Προμηθεια drones, uav, ucav οποιασδηποτε κατηγοριας, διοτι με μικρο σχετικα κοστος θα εχουμε καλυτερη απεικονιση απειλων, αν δε ωρισμενα μεγαλης κατηγοριας φερουν και οπλα ακομη καλυτερα.
Αναβαθμιση των πυραυλικων συστηματων και των s-300. Βεβαια αυτα αφορουν το αμεσο μελλων.
Πολιτικη
ΕΠΕΙΔΗ είμαστε στο άρμα ΕΕ, ΝΑΤΟ είναι πασιφανές ότι οι λύσεις που εχουμε εΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ κατευθυνση , αλλα και υποστηριξη και ισσοροπιες χρειαζονται :
Δανεισμο ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ ραφαλε φ2(με προδιαγραφες να φερουν meteor) και να μπουμε στο κονσορτιουμ του αγγλογαλικου αεροσκαφους fcas και ucav (εξελιξη neuron οπως ηδη αναφερθηκε) ειτε προμηθεια συμπαραγωγη rafale f3 και δανεισμο ραφαλε φ2 μεχρι την παραλαβη του f3, αν δεν ειναι δυνατο το προηγουμενο.
Υπαρχουν ενα σωρο αλλα πραγματα, απο την εκπαιδευση , τα εκπαιδευτικα αεροσκαφη, ελικοπτερα, νεο δογμα με χρηση ucav κλπ τα οποια δεν αναφερω.
Διερευνητικα θα μπορουσαν να γινουν καποιες ερωτησεις στη Saab τοσο για το eriye οσο και αν αναλαμβανουν τα αεροσκαφη f-16 που δεν εχουν επιλεγει για αναβαθμιση απο τη lokheed, αν μπορουν να τους περασουν αμεσα τα ηλεκτρονικα συστηματα του grippen και με ποιο κοστος πχ αν γινεται με επιστροφες Ελληνικων ομολογων κλπ
Δυστυχως ειμαστε στη μεση ενος κυκλωνα, εχουμε ελειψεις διοτι δεν εγιναν οι ενεργειες που επρεπε να εχουν γινει, λαο απειλουμαστε με πολεμο, εχουμε οικονομικη κριση, και η λυση σε οτιδηποτε ειναι περιπλοκη και ασαφης (αφου πχ δεν γνωριζουμετι θα γινει, ποτε θα γινει, αν βρεθουν οικονομικες πηγες, αν ανιχνευεται ποιο ευκολα συντομα η stealth τεχνολογια κλπ).
Παρα τις δικες μας αποψεις ειναι η ΠΑ που μπορει να απαντησει στο τι θελει.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μια ΠΑ με 40 Rafale, 123 F-16V και 24 Mirage 2000-Mk2, πλήρως οπλισμένα και με FOS, ΧΩΡΙΣ F-35;

 Η πρόσφατη απόφαση της ΠΑ να προχωρήσει σε εσπευσμένη αγορά 18 μαχητικών Rafale F3R εξέπληξε πολλούς. Ίσως να μην υπήρχε αμυντικός αναλυτής στον πλανήτη...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Το λάθος “δίλημμα” της περαιτέρω ενίσχυσης της ΠΑ, αντί της ενίσχυσης...

71
Η ΠΤΗΣΗ έχει τη χαρά, την τιμή αλλά και το πλεονέκτημα να μπορεί να επικοινωνεί με τους αναγνώστες με πολλούς τρόπους. Μέσα από τα...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 1.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά $

Related News

Πολλές οι δυνατότητες για τη Θεσσαλονίκη, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η νέα Γαλλίδα πρόξενος, Σ. Μουσέ

Η Θεσσαλονίκη έχει πολλές δυνατότητες, είναι ένα σημαντικό μέρος από στρατηγικής και πολιτιστικής άποψης, μία πόλη- σύνορο με τα Βαλκάνια, την Τουρκία, τη Μεσόγειο....

Απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια, όλες οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, από 15 έως 18ης Νοεμβρίου

Λόγω των επιτακτικών αναγκών αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της  διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, με...

Call sign ‘Eyes’: Η ανήσυχη αίσθηση ότι σε παρακολουθούν

Οι «απέναντι» έχουν να πουν πολλά για τις αδιακρισίες των ελληνικών αναγνωριστικών –όσες γνωρίζουν δηλαδή. Διότι όλα τα χρόνια που τα «Μάτια» της Πολεμικής...