29.7 C
Athens
Δευτέρα, 6 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΑΜΥΝΑ ΑΝΑΛΥΣΗ: Πως φτάσαμε στη σημερινή υποβάθμιση των Ελληνικών Ε.Δ; τι προχώρησε από...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πως φτάσαμε στη σημερινή υποβάθμιση των Ελληνικών Ε.Δ; τι προχώρησε από τα 42 εξοπλιστικά προγράμματα που αποφασίστηκαν το 2014;

Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

 

Αφορμή για το άρθρο αυτό έδωσε το μεγάλο ενδιαφέρον των αναγνωστών μας σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών συστημάτων MLRS, που γράψαμε πριν λίγες εβδομάδες. Ουσιαστικά, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ελληνικός Στρατός διαπραγματεύεται τον εκσυγχρονισμό των 36 εκτοξευτών που έχει ήδη σε υπηρεσία, την επαναπιστοποίηση του αποθέματος (μέρους ουσιαστικά) των ρουκετών, τον εκσυγχρονισμό των ATACMS, αλλά και την αγορά νέων όπλων. Αυτό που έκανε εντύπωση, είναι η εγκατάλειψη της πιθανότητας αγοράς νέων εκτοξευτών, 40 μάλιστα στον αριθμό, από τα αμερικανικά αποθέματα.

Το όλο ενδιαφέρον μας οδήγησε να ψάξουμε λίγο την ιστορία, ή μάλλον καλύτερα, να την ξαναθυμηθούμε. Ουσιαστικά ξεκινήσαμε να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα “γιατί δεν πήραμε τα 40 επιπλέον MLRS;”. Και η συνέχεια ήταν λίγο πιο δύσκολη…

Κινητικότητα στο θέμα του εκσυγχρονισμού των MLRS

Ο εκσυγχρονισμός των MLRS δεν είναι κάτι νέο. Έπρεπε να είχε γίνει χτες, καθώς το όπλο είναι ένας σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος. Μα καλά, δεν είχε ενδιαφερθεί ο ΕΣ για τον εκσυγχρονισμό; γιατί δεν έψαξε να πάρει μεταχειρισμένα συστήματα από τις ΗΠΑ; Δυστυχώς, και τα δυο προγράμματα, αγοράς μεταχειρισμένων MLRS, αλλά και εκσυγχρονισμός τους, είναι προγράμματα που είχαν ήδη αποφασιστεί και μπει στον δρόμο της υλοποίησης! Πότε είχε γίνει αυτό; το έχουμε ξεχάσει, αλλά είχε γίνει το μακρινό 2014.

Αν ψάξουμε λιγάκι στο μακρινό 2014, θα βρούμε πως ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά 42 προγράμματα είχαν εγκριθεί εκείνη την περίοδο, είχαν κοστολογηθεί, και θα προχωρούσαν μέσα από τις τότε προβλέψεις των Μνημονιακών Προϋπολογισμών. Ασχέτως με το τι γράφουν περιθωριακές ιστοσελίδες, κανένα Μνημόνιο δεν μας υποχρέωσε ποτέ να “αφοπλιστούμε”, ούτε να σταματήσουμε τις αμυντικές δαπάνες. Τα Μνημόνια, ποτέ δεν μας υποχρέωσαν να κάνουμε κάτι χωρίς την θέλησή μας. Απλά έλεγαν, αν βγάζετε 100, θα πρέπει να έχετε δαπάνες 99. Από που θα βγουν τα 100, ή πως θα μειωθούν οι δαπάνες στο 99, ήταν ανέκαθεν θέμα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Απλά, δεν μπορούσε να προχωρήσει η Ελλάδα, όταν έβγαζε 100 και ξόδευε 115.

Έκτακτο Επίδομα από το Πλεόνασμα για την Άμυνα δεν έχει;

Τώρα, όλες οι Κυβερνήσεις της εποχής των Μνημονίων είχαν επιλέξει να μειώνουν ως μηδενίζουν τις αμυντικές δαπάνες, υπέρ των κοινωνικών παροχών. Αυτό είναι κάτι που το επέλεξαν, και καθώς οι κυβερνήσεις εκλέγονται από τον λαό, εμάς δεν μας πέφτει λόγος. Όπως έχουμε ξαναγράψει, οι αμυντικές προμήθειες της χώρας είχαν σταματήσει από το 2006 περίπου, με την εξαίρεση των 30 F-16C/D Block 52+Adv. Η χώρα είχε αρχίσει να υπερδανείζεται, ενώ είχε να αποπληρώνει τις αμυντικές δαπάνες παρελθόντων ετών. Όταν ήρθε το ΔΝΤ και τα Μνημόνια, οι αμυντικές δαπάνες ήταν η εύκολη λύση.

Το 2014, η Χώρα είχε μπει σε τροχιά ανάκαμψης, και ήταν άλλωστε η πρώτη χρονιά που καταγράφησαν θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις. Η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, προφανώς υπό την πίεση των Επιτελείων και των αναγκών που είχαν συσσωρευτεί για μια περίπου πενταετία (επίσημα, γιατί ανεπίσημα μιλάμε για δεκαετία αδράνειας), έφεραν στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, 42 προγράμματα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Γιατί δεν προχώρησαν όλα;

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Τι είδους Πολεμική Αεροπορία θέλουμε για το μέλλον; Μας αρκούν 30, 50 ή 100 μαχητικά;

Ουσιαστικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων του Κοινοβουλίου στις 30 Ιουλίου 2014 γύρω από την υλοποίηση των διάσημων 42 προγραμμάτων συνολικού κόστους περίπου €2 δις. Τα συγκεκριμένα αφορούσαν την κάλυψη βασικών και πιεστικών αναγκών και δυστυχώς δεν έχουν ικανοποιηθεί όχι στο σύνολό τους, αλλά ούτε στο ήμισυ, σχεδόν πέντε έτη μετά.

Τότε, η όλη κίνηση, υπό τον συνεχή βομβαρδισμό της Κοινής Γνώμης με άλλα θέματα, και την επικείμενη αλλαγή κυβέρνησης, πέρασε σχεδόν στα “ψιλά”. Τα περισσότερα δε τότε “ειδικά” sites του “χώρου” περισσότερο παρουσίασαν τις “αντιρρήσεις” της τότε αντιπολίτευσης, άλλωστε όλοι ασχολούνται με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές του 2014.

Η αλήθεια είναι, πως τα τότε 42 προγράμματα ήταν τα απολύτως απαραίτητα προκειμένου να αποκτήσουμε μια ελάχιστη επαφή με την Ισορροπία Δυνάμεων. Ο Π/Υ ξεκινώντας από το 2015 θα έδινε περίπου 500 εκ. ευρώ ετησίως, και λογικά μέχρι το 2019 θα μπορούσαμε να είχαμε επαναφέρει τις Ε.Δ. σε μια αξιοπρεπή κατάσταση.

Θα θυμηθεί κανείς πολιτικός αρχηγός τις Ένοπλες Δυνάμεις στη ΔΕΘ;

Ποια ήταν αυτά τα 42 προγράμματα;

Για την καλύτερη ομαδοποίηση των προγραμμάτων, τα ταξινομούμε ανά Κλάδο.

Φτάνουμε λοιπόν σε ένα κρίσιμο ερώτημα, τι είχε εγκριθεί το 2014, και τι έχει υλοποιηθεί 5 χρόνια μετά; Αρκετά είναι αυτά που έχουν υλοποιηθεί, αλλά περισσότερα είναι αυτά που δεν έχουν υλοποιηθεί.

Τι ήθελε ο Ελληνικός Στρατός;

Για τον ΕΣ η ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής περιλάμβανε (στην παρένθεση αναγράφεται το εκτιμώμενο κόστος):

 1. Προμήθεια βλημάτων ATACMS (€211,4 εκατ.)
 2. Εκσυγχρονισμός εκτοξευτών MLRS (€157,4 εκατ.)
 3. Προμήθεια ρουκετών MLRS μακρού βεληνεκούς (€154 εκατ.)
 4. Προμήθεια βλημάτων των 120mm για άρματα μάχης 3ης γενιάς (€148 εκατ.)
 5. FOS μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90 (€75,5 εκατ.)
 6. Προμήθεια βλημάτων πυροβολικού των 155mm μακρού βεληνεκούς (€37 εκατ.)
 7. Προμήθεια και υποστήριξη ταχυπλόων σκαφών (€16 εκατ.)
 8. Προμήθεια φυσιγγίων των 7,62mm (€14,5 εκατ.)
 9. Προμήθεια γεμισμάτων πυροβολικού των 155mm μακρού βεληνεκούς (€12 εκατ.)
 10. Προμήθεια «ευφυών» βλημάτων πυροβολικού των 155mm (€11,5 εκατ.)
 11. Προμήθεια Α/Τ βλημάτων Kornet (€9,9 εκατ.)
 12. Προμήθεια Α/Τ βλημάτων MILAN (€9 εκατ.)
 13. Προμήθεια μεταχειρισμένων οχημάτων βαρέως τύπου (€8,5 εκατ.)
 14. Προμήθεια βλημάτων AGM-114L (€8,4 εκατ.)
 15. Προμήθεια Α/Τ βλημάτων TOW ΙΙ. (€7,6 εκατ.)
 16. Προμήθεια 40 μεταχειρισμένων εκτοξευτών MLRS από τις ΗΠΑ (€5,5 εκατ.)
 17. Προμήθεια πυροσωλήνων βλημάτων βλημάτων πυροβολικού των 155mm (€4,5 εκατ.)
 18. Προμήθεια φίλτρων οχημάτων και αρμάτων διαφόρων τύπων. (€1,5 εκατ.)
 19. Σύναψη σύμβασης FMS με τον Αμερικανικό Στρατό για υποστήριξη των ελικοπτέρων UH-1/AB-205 (€1,3 εκατ.)
 20. Προμήθεια Α/Τ βλημάτων STRIM (€666 χιλ.)
 21. Προμήθεια αεροφύλλων & θερμοβολίδων ελικοπτέρων Apache. (€548 χιλ.)
 22. Προμήθεια εκπαιδευτικών βλημάτων των 105mm. (€382 χιλ.)
 23. Προμήθεια ενισχυτικών γεμισμάτων M-1A1, Μ-2A1 και δοκιμαστικού χάρτη Methyl Violet (€120 χιλ.)

Ας σταματήσουμε να θρηνούμε νέους ήρωες, κι ας γιορτάζουμε νέες νίκες

Τι πήρε τελικά ο Ελληνικός Στρατός;

Μετά τη δημοσίευση του καταλόγου προγραμμάτων στον Τύπο, σημειώθηκε η παραγγελία 12.000 πυρομαχικών DM63/A1 και DM12A2 των 120mm, για τα άρματα μάχης Leopard 2, με σκοπό την αύξηση της ποσότητας βλημάτων που διατίθεται για τα ελληνικά άρματα. Η προμήθεια ανακοινώθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία στις 15 Αυγούστου 2014, αλλά δεν έχει σχέση με το πρόγραμμα προμήθειας 30.360 βλημάτων των 120mm.

Η ανάγκη για απόκτηση πυρομαχικών των 7,62mm καλύφθηκε μέσω EDA με τη μεταβίβαση ποσοτήτων από τις ΗΠΑ, όπως συνέβη με πυρομαχικά των 5,56mm και των 40mm. Για την κάλυψη των αναγκών στα τελευταία υπεγράφη στις 22 Μαΐου 2018 στη ΓΔΑΕΕ η Τροποποίηση No1 της Σύμβασης 002Α/14, για την προμήθεια Βομβίδων 40χιλ. Υψηλής Ταχύτητας.

Το δεύτερο 10ήμερο του Μαΐου 2019 έφθασαν στο λιμάνι του Βόλου τα 70 ελικόπτερα αναγνώρισης OH-58D Kiowa και ολοκληρώθηκε η προμήθεια 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D, ενώ φαίνεται δυσοίωνη η απόκτηση των επιπλέον πέντε Chinook. Τα 80 ελικόπτερα αποκτήθηκαν από τα αμερικανικά πλεονάσματα.

Η απαίτηση αεροφύλλων & θερμοβολίδων για τα επιθετικά ελικόπτερα AH-64A/D πιθανόν καλύφθηκε με ανάθεση έργου του Αμερικανικού Πενταγώνου (στις 13 Ιουνίου 2016).

Σανό και στους Ένστολους;

Τι δεν πήρε ο Ελληνικός Στρατός;

Στα περισσότερα από τα υπόλοιπα προγράμματα είτε δεν έχει συμβεί το παραμικρό (βλ. απόκτηση / εκσυγχρονισμός MLRS και πυρομαχικά ΠΒ) ή οι διαγωνισμοί που προκηρύσσονται, παρατείνονται ή ματαιώνονται (π.χ. FOS ελικοπτέρων NH90). Το αποτέλεσμα είναι η δύναμη κρούσης του ΕΣ να είναι περιορισμένη (αφού έχει και λιγότερα, αλλά και μη εκσυγχρονισμένα MLRS), ενώ τα ελικόπτερα ΝΗ-90 συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ελάχιστα.

Κάτι που δεν περιγράφεται στην λίστα, αλλά είχε ζητηθεί εκείνη την περίοδο, ήταν η προμήθεια αριθμού αρμάτων μάχης M1A2 Abrams, αλλά και ΤΟΜΑ M2 Bradley. Δυστυχώς όμως η όποια προμήθεια δεν προχώρησε, και το σχετικό αίτημα έχει απλά μείνει κατατεθημένο στην DSCA.

ΑΠΟΨΗ: Το διαρκές έγκλημα της μη προμήθειας σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια 214ΗΝ

Τι ήθελε το Πολεμικό Ναυτικό;

Για το ΠΝ η ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής περιλάμβανε (στην παρένθεση αναγράφεται το εκτιμώμενο κόστος):

 1. Αναβάθμιση φρεγατών MEKO 200HN (€400 εκατ.)
 2. Αναβάθμιση πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B (€350 εκατ.)
 3. Υποστήριξη τακτικών συστημάτων και ΣΔΒ πολεμικών πλοίων (€196 εκατ.)
 4. Προμήθεια πυρομαχικών και πυροσωλήνων μάχης 76mm / 62cal ΟΤΟ Melara (€27 εκατ.)
 5. Υποστήριξη κινητήρων Tyne και Olympus φρεγατών S. (€27 εκατ.)
 6. Ανάπτυξη δικτύου επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας (€25 εκατ.)
 7. Προμήθεια τεσσάρων Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου Mk.V από τις ΗΠΑ (€15,6 εκατ.)
 8. Γενική επιθεώρηση και επισκευή πετρελαιοκινητήρων MTU φρεγατών MEKO-200HN (€13,8 εκατ.)
 9. FOS αεροκινητήρων Τ-700-401C ελικοπτέρων S-70B/B6 Aegean Hawk (€10,5 εκατ.)
 10. Προμήθεια 12 συλλογών ανταλλακτικών για πετρελαιοκινητήρες MTU ΤΠΚ Combattante III/ΙΙΙΒ (€9,6 εκατ.)
 11. Προμήθεια υλικών επιθεωρήσεων ιπτάμενων μέσων του Π.Ν (€2,4 εκατ.)
 12. Επισκευή τριών κεφαλών κατεύθυνσης βλημάτων Exocet MM40 Block 2 Mod.1 (€567 χιλ.)

ΑΠΟΨΗ: Θα το κάνετε “ΠΛΕΥΣΗ και ΔΙΑΣΤΗΜΑ” με τόσα ναυτικά θέματα; Αν χρειαστεί, μέχρι ανακήρυξης ΑΟΖ, ναι!

Τι πήρε το Πολεμικό Ναυτικό;

Σημαντικότερο από τα προγράμματα που υλοποιούνται με κριτήριο το κόστος για λογαριασμό του ΠΝ είναι η αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B. Όπως ανέφερε στο Κοινοβούλιο ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στις 18 Δεκεμβρίου 2018, για το πρόγραμμα είχαν έως τότε εκταμιευθεί $376 εκατ., και το αεροσκάφος της λεγόμενης «ενδιάμεσης λύσης» παραδόθηκε επιτέλους στις 17 Μαΐου 2019. Ο αριθμός των αεροσκαφών που θα δεχθεί εργασίες αναβάθμισης έχει μειωθεί σε τέσσερα από πέντε. Σημειώνουμε πως για την εξυπηρέτηση των P-3 και S-70 Aegean Hawk έχουν γίνει παραγγελίες ελαστικών από το Αμερικανικό Πεντάγωνο.

Από τα αμερικανικά πλεονάσματα αποκτούνται τέσσερα σκάφη ανορθόδοξου πολέμου MK V προς όφελος της ΔΥΚ, ενώ κατά καιρούς σημειώνονται αναθέσεις έργου από το Αμερικανικό Πεντάγωνο για την υποστήριξη ΣΔΒ και οπλικών συστημάτων (όπως Phalanx, Mk48, NSSM, ESSM) που βρίσκονται σε χρήση σε ελληνικά πλοία / υποβρύχια.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για τα κόστη

Για το καθ’ αυτό πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών MEKO 200HN φαίνεται ότι μειώνεται η έκταση και ο προϋπολογισμός. Μερικά από τα μέρη του προγράμματος, όπως η γενική επιθεώρηση και επισκευή των κινητήρων, φιλοδοξείται να εκτελεστούν μέσω ξεχωριστών διαγωνισμών, ενώ για άλλα έχει πιθανότατα υπάρξει ενημέρωση προς τις ΗΠΑ. Το χειρότερο από όλα, είναι πως το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, ενώ δεν προβλέπεται να ξεκινήσει άμεσα.

Διαγωνισμός έχει επίσης προκηρυχθεί για την υποστήριξη των κινητήρων των ΤΠΚ Combattante III/IIIB. Επιπλέον, στις 22 Αυγούστου 2017 υπογράφτηκε στη ΓΔΑΕΕ η Σύμβαση 004B/17 για την επέκταση του Δικτύου Επικοινωνιών Υψηλής Ταχύτητας «ΑΙΓΑΙΑΣ» του Πολεμικού Ναυτικού. Τέλος, έχει συναφθεί σύμβαση για την προμήθεια πυρομαχικών και πυροσωλήνων μάχης 76mm / 62cal ΟΤΟ Melara. Σημειώνουμε πως πριν λίγους μήνες είχαμε μείζον περιστατικό σε άσκηση του ΠΝ, όταν πυροβόλο Oto Melara δυσλειτούργησε.

Η Αμερικανική Αεροπορία απέσυρε τα MQ-1 Predator – Μια ιδανική λύση για τις ανάγκες των Ελληνικών ΕΔ;

Τι ήθελε να πάρει η Πολεμική Αεροπορία;

Για την ΠΑ η ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής περιλάμβανε (στην παρένθεση αναγράφεται το εκτιμώμενο κόστος):

 1. FOS εκπαιδευτικών Τ-6A και επίγειου προσομοιωτή πτήσεων (€23,7 εκατ.)
 2. Εκπαίδευση προσωπικού (€13 εκατ.)
 3. Σύναψη σύμβασης μέσω FMS με το Αμερικανικό Ναυτικό για την υποστήριξη T-2C/E και Τ-6A (€6 εκατ.)
 4. FOS ηλεκτρονικών αεροσκαφών C-130. (€3,4 εκατ.)
 5. Υποστήριξη συστημάτων TACAN τύπου FTA43. (€3,2 εκατ.)
 6. FOS μεταφορικών αεροσκαφών C130B/H (€666 χιλ.)

 

Τι πήρε τελικά η Πολεμική Αεροπορία;

Στις 20 Δεκεμβρίου 2018 το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανέθεσε στην Lockheed Martin συμβόλαιο ύψους $996,75 εκατ. για την αναβάθμιση 84 μαχητικών F-16C/D Block 52+/52M σε επίπεδο F-16V. Προηγήθηκε νωρίτερα (18 Νοεμβρίου 2014) σύμβαση κόστους $188 εκατ. για την υποστήριξη του συνόλου των F-16, αλλά και προγράμματα υποστήριξης των κινητήρων και όπλων του τύπου (π.χ. κινητήρες F100, πύραυλοι αντιραντάρ AGM-88B, όπλα JSOW) σε άλλες ημερομηνίες. Όμως και αυτά τα προγράμματα αφορούν προηγούμενες απαιτήσεις ή είναι ανεξάρτητα των 42 απαιτήσεων που εγκρίθηκαν το 2014.

Επιπλέον, υπήρξε μέριμνα για την υποστήριξη των Α/Α συστημάτων Patriot, ενώ πιο αργές αντιδράσεις σημειώθηκαν για τους υπόλοιπους τύπους Α/Α συστημάτων. Ευχάριστες εκπλήξεις είναι η ανάθεση πιστοποίησης της SDB I στα F-16, κάτι που αναμένεται να ακολουθήσει η εισαγωγή της στο μέλλον στο ελληνικό οπλοστάσιο και η παραλαβή ατρακτιδίων στόχευσης LANTIRN από τα αμερικανικά πλεονάσματα. Αντίθετα, οι συμφωνίες υποστήριξης των μαχητικών Mirage 2000/-5, των ελικοπτέρων Super Puma κ.α. χάνονται ακόμη στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

ΑΠΟΨΗ: Τα καταδρομικά Ticonderoga που αποσύρει το USN, μπορούν να προσφέρουν στο ΠΝ; κι αν ναι, με τι τίμημα;

Τι δεν πήρε η Πολεμική Αεροπορία;

Αν εξαιρέσουμε την σύμβαση εκσυγχρονισμού των F-16C/D σε F-16V, η Πολεμική Αεροπορία έχει εγκαταλειφθεί. Τα μαχητικά Mirage 2000-5/EGM/BGM έχουν εγκαταληφθεί χωρίς FOS, τα αεροσκάφη C-27J επίσης το ίδιο, τα C-130H/B βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, ενώ προβλήματα παρουσιάζεται και στην υποστήριξη άλλων μείζονων οπλικών συστημάτων.

Η ΠΑ χρειάζεται άμεσα αναβάθμιση των αεροσκαφών EMB-145AEW, των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot, της αεράμυνας των αεροδρομίων, συμπλήρωση των αποθεμάτων όπλων για τα F-16, επαναπιστοποίηση των όπλων των Mirage 2000 και πολλά άλλα.

Καθυστερεί η διαδικασία υπογραφής σύμβασης συντήρησης των όπλων των Mirage 2000EGM/BGM/5Mk2 (MICA, Magic II, Exocet AM39, SCALP EG)

 

Αποτέλεσμα; Τελικά το διακινδυνεύσαμε!

Από τα παραπάνω φαίνεται εύκολα πως η υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων μαστίζεται τις περισσότερες περιπτώσεις από παθογένειες του συστήματος, που οδηγούν στην καθυστέρηση ή την εγκατάλειψη της υπογραφής των συμφωνιών. Αυτές πλήττουν την υποστήριξη των οπλικών συστημάτων που βρίσκονται σε χρήση και την αγορά νέων για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι συμβάσεις FOS για τα μαχητικά Mirage 2000/-5 και τα μεταφορικά ελικόπτερα NH90, οι διαγωνισμοί υποστήριξης των οποίων συνέχεια αναβάλλονται.

Αποτελεί κρυφό μυστικό, πως τροχοπέδη στις απαιτήσεις των Επιτελείων, ακόμη και αν συμφωνεί το ΥΠΕΘΑ είναι το Υπουργείο Οικονομικών. Όλες οι διαπραγματεύσεις μετά το 2015, είχαν σαν πρώτη “άμυνα” στις περικοπές, τις αμυντικές δαπάνες. Ειδικά τα έτη 2015, 2016 και 2017 τα διαθέσιμα κονδύλια ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτα.

 

Οι Έλληνες Πεζοναύτες αποκτούν (επιτέλους) αμφίβια AAVP7A1 από τις ΗΠΑ;

 

Σημειώνουμε πως το οικονομικό περιβάλλον και η μεταβολή των προσώπων στις σημαντικές θέσεις μεταβάλλουν τη σειρά εκτέλεσης των προγραμμάτων ή δίνουν προτεραιότητα στην υλοποίηση άλλων, ανεξάρτητων προς τα 42. Έτσι, δόθηκε προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό των P-3Β αντί του εκσυγχρονισμού των MEKO 200ΗΝ, ενώ αρκετά χρήματα απορρόφησε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, πρόγραμμα το οποίο δεν υπήρχε επίσημα στα 42 προγράμματα, αλλά συζητάμε για το θέμα από το 2009! Το ίδιο ισχύει για τα OH-58D Kiowa Warrior, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση τα κόστη είναι ασφαλώς μικρότερα, είναι μια πραγματική ευκαιρία, κάτι που πρέπει να κάνει το πρόγραμμα “μοντέλο” για μελλοντικές προμήθειες των ΕΔ.

Τα ανεξάρτητα προγράμματα μειώνουν το ύψος των κονδυλίων που προβλέπονταν αρχικά για τα 42 προγράμματα, με μεγάλο χαμένο τον ΕΣ που δεν προχώρησε καθόλου τα προγράμματα πυρομαχικών. Εξαίρεση είναι η σύμβαση προμήθειας 12.000 πυρομαχικών αρμάτων μάχης από τη Γερμανία για την επίλυση των άμεσων αναγκών σε πυρομαχικά στα Leopard 2.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αγορά 4 ελικοπτέρων MH-60R για το ΠΝ αντί 250 εκ. ευρώ, με μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής

Οι τελευταίες σημαντικές συμβάσεις πριν το έργο εκσυγχρονισμού των ΑΦΝΣ P-3B ήταν η ναυπήγηση δύο ΤΠΚ Super Vita και δύο Υ/Β Type 214HN, οι συμβάσεις των οποίων εξελίσσονται στην καλύτερη περίπτωση με τεράστια καθυστέρηση για τις πυραυλακάτους ή αντιμετωπίζουν το φάσμα της ακύρωσης, στο πλαίσιο της διένεξης Δημοσίου – Ιδιοκτησίας ΕΝΑΕ. Οι πυραυλάκατοι, θα παραδοθούν με τέτοια καθυστέρηση, που κινδυνεύουν να είναι πλέον παρωχημένες τεχνολογικά όταν έρθουν. Για τα δε δυο επιπλέον υποβρύχια, θα θυμίσουμε πως ακόμη δεν έχουμε αγοράσει τορπίλες για τα υπάρχοντα.

Μερικά από τα προγράμματα καλύφθηκαν από μεταβιβάσεις μεταχειρισμένων συστημάτων / υποσυστημάτων από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα υλικά για πλοία από τα ΗΑΕ. Κάποια προγράμματα προωθούνται να εκτελεστούν στο πλαίσιο άλλων, όπως η FOS των S-70 Aegean Hawk. Από τη λίστα λείπει το τελευταίο πρόγραμμα, η πώληση 19 μεταφορικών ελικοπτέρων UH-1, το οποίο όμως ούτε αυτό υλοποιήθηκε.

Think Out of the Box: Μήπως κάποια στιγμή να ξεκολλήσουμε από τις Ρουσσέν και τις φρεγάτες και να πάμε σε ικανότερα πλοία;

Τελικά, η πολιτική ηγεσία επέλεξε την εύκολη λύση των επιδομάτων, αντί της αμυντικής ενίσχυσης της Χώρας. Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν πρόκειται να ψηφίσει μια κυβέρνηση, αν αγοράσει όπλα, αλλά πολλοί θα ψηφίσουν αν δώσει κάποιο προεκλογικό επίδομα. Αυτό που δόθηκε πριν λίγες μέρες φτάνει τα 900 εκ ευρώ. Με αυτά τα χρήματα θα εκσυγχρονίζαμε τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, και θα τελειώναμε δυο ακόμη υποβρύχια 214ΗΝ. Αλλά είναι ηλίου φαεινότερο πως τα βαπόρια δεν ψηφίζουν!

Η αδυναμία υλοποίησης του συνόλου των 42 προγραμμάτων στον προγραμματισμένο ορίζοντα φανερώνει σημαντικό πρόβλημα. Το πρόβλημα θα μεγαλώνει καθώς στα εκκρεμή προγράμματα θα προστεθούν σύντομα επιπλέον, κάτι που θα κάνει περισσότερο δύσκολη την υλοποίησή τους. Και το κακό είναι, πως το 2019 είναι μάλλον μια χαμένη χρονιά για την Άμυνα, καθώς όπως φαίνεται, κάθε διαθέσιμο ποσό από τον Κρατικό Προϋπολογισμό θα θυσιαστεί για την παροχή προεκλογικών επιδομάτων. Όσοι αναμένουν φρεγάτες, κορβέτες, υποβρύχια, MLRS, Trophy, Abrams, Bradley, F-35 κοκ, μάλλον θα πρέπει να περιμένουν να τελειώσουν οι εκλογές, κι αν έχει μείνει κάτι, τότε…

 

ΑΠΟΨΗ: Εμείς θέλουμε νέες φρεγάτες και F-35, τι μπορεί να δώσει ο Προϋπολογισμός; Δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, ας καταλάβουμε το πρόβλημα πριν είναι αργά


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  
- Advertisement -

45 ΣΧΟΛΙΑ

45 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
jimdenin

Επειδή το έχουμε ξανασυζητήσει σε παλαιότερο άρθρο σας, οι αμυντικές δαπάνες δεν σταμάτησαν το 2006, αλλά ουσιαστικά από το 2000. Η αγορά των 30 F-16ADV είναι μεμονωμένη αγορά όχι εξοπλιστικό πρόγραμμα, όπως τουλάχιστον συνηθίζαμε στην χώρα μας. Όποιες αγορές έγιναν μεταξύ 2000-2005 αποτελούσαν ουσιαστικά εκκρεμότητες του ΕΜΠΑΕ του 96-2000.

Το τελευταίο πραγματικό εξοπλιστικό πρόγραμμα ήταν το γνωστό και περιβόητο του Άκη.

Οι λόγοι γιατί έκτοτε δεν συνεχίστηκε η προσπάθεια, συγκεκριμένοι και έχουν αναφερθεί σε παλαιότερα άρθρα σας και από εμένα αλλά και από άλλους αναγνώστες της ΠκΔ.

4Horsemen

“Θα το ρισκάρουμε”…

https://www.youtube.com/watch?v=dRRtgzR6VPw

evaggelos

το κακο ειναι ουτε και μετα της εθνικες βλεπω να αλλαζει κατι και οπως παμε απο το 25 δε θα χουμε καν στρατευμα κ δυστυχως μερικοι συνεχιζουν το παραμυθι περι ισχυρων ενοπλων δυναμεων η οτι θα επεμβουμε στην κυπρο (αληθεια με τι θα φτασουμε εκει? )χαλια μαυρα ειμαστε. Να δωσεις επιδομα αφου τακτοποιησεις εκρεμοτητες νοσοκομειων-ιδιωτων-ασφαλειας.

p270

“Στις 20 Δεκεμβρίου 2018 το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανέθεσε στην Lockheed Martin συμβόλαιο ύψους $996,75 εκατ. για την αναβάθμιση 84 μαχητικών F-16C/D Block 52+/52M σε επίπεδο F-16V”

θα το ρωτήσω για μια φορά ακόμη τι γινεται με το παραπάνω θεμα ; δηλαδή την αναβάθμιση των f16;

ειναι ερώτημα αρκετών εδω μέσα ,ακομη και το δεν ξέρουμε ειναι μια απαντηση αγαπητή ΠΤΗΣΗ

Gilan

Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο εκσυγχρονισμός των F-16 έχει ξεκινήσει ήδη, λόγο όμως της ευαισθησίας του προγράμματος δεν ανακοινώνετε.

alexmark

Δηλαδή έχει φύγει F-16 για τις ΗΠΑ; Tότε γιατί ο Καμμένος πριν λίγες ημέρες είπε πως αν μέχρι το Σεπτέμβριο δεν ξεκινήσει το πρόγραμμα η ΕΑΒ θα κλείσει; Παράξενα πράγματα και κανείς δεν απαντάει ευθέως τι συμβαίνει πραγματικά για να μην αναφέρω και τα άλλα που γράφονται για τις δυσκολίες συνεργασίας του ΑSPIS με το radar AESA. Μήπως είμαστε μπροστά σε νέο γεφύρι της Αρτας;

Gilan

Είναι η προσωπική μου γνώμη.

Σε θέματα άμυνας πολλά ψέματα λέγονται, η ΕΑΒ δεν πρόκειται να κλείσει όσο το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού είναι σε εφαρμογή (εφόσον δεν ακυρώθηκε).

Το ότι τα πράγματα είναι παράξενα και κανένας δεν απαντάει είναι αποτέλεσμα της μυστικοπάθειας του προγράμματος, γιαυτό θεωρώ άλλωστε ότι το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει ήδη.

SPY

“Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν πρόκειται να ψηφίσει μια κυβέρνηση, αν αγοράσει όπλα, αλλά πολλοί θα ψηφίσουν αν δώσει κάποιο προεκλογικό επίδομα”…… H ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι το σκληρός κομματικός πυρήνας της κυβέρνησης όταν ακούει έξοδα για εξοπλισμούς βγάζει σπυριά. H ΑΛΗΘΕΙΑ είναι όμως ότι δεν έγινε κυβερνών κόμμα επειδή άλλαξε και προσχώρησε στην ιδεολογία του, το σύνολο των ψηφοφόρων (είναι μια μεγάλη συζήτηση,που δεν είναι της παρούσας στιγμής). H ΑΛΗΘΕΙΑ είναι οτι ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΊΣΕΙ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ. H ΑΛΗΘΕΙΑ είναι οτι κανένας Πρωθυπουργούς δεν… Read more »

Nobody

Εχεις απολυτο δικιο, στην Ελλαδα ψηφιζουμε για το ατομικο και οχι για το εθνικο και κοινωνικο συμφερον, που τελικως οφελει και τους εαυτους μας. Οι εκαστοτε κυβερνησεις αντανακλουν την νοοτροπια μας, και αυτη η νοοτροπια επιβαλει οτι η ψηφος δινεται σε οποιον προσφερει περισσοτερα επιδοματα, οχι σε οποιον προσφερει μεγαλυτερο εργο.

Digenis

Εν κατακλειδι .οποτε ο τσιπρας ετρωγε φαπες στην ΕΕ απο το 2015 και μετα, πηγαινε στον ετέρο του και πετσοκοβαν την αμυνα .Και επειδη δεν εφτανε αυτο το πετσοκομα αρχισαν τα υπολοιπα γνωστα .Μπε… μεγαλη επιτυχια αυτη η τετραετια που περασε ….

antonios

Κατατοπιστικο το αρθρο. Λειπει ομως μια ουσιωδης ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ. Το ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΒΕΤΟ στην κυβερνηση Ομπαμα οταν ηθελε να μας δωσει σε εξευτελιστικες τιμες τανκς , ελικοπτερα κτλπ , με το επιχειρημα οτι εαν η Ελλαδα θα ενιωθε ασφαλης με φτηνο πολεμικο υλικο , θα της περνουσε απο το μυαλο μια σταση πληρωμων προς τους ευρωπαιους πιστωτες της. Ο αρθρογραφος ΞΕΧΑΣΕ την επισκεψη αστραπη της Μερκελ στις ΗΠΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ.

AESA

Τα άρματα δεν ήρθαν γιατί απλά δεν υπήρχαν τα χρήματα για την μεταφορά και την συντήρηση που θα έπρεπε να υποστούν στις ΗΠΑ. Η Μέρκελ σύρθηκε στις ΗΠΑ για να μαζέψει τον Σόιμπλε να μην κάνει καμιά κουταμάρα, και ο οποίος απάντησε πως αν θέλουν οι ΗΠΑ να αναλάβουν την Ελλάδα ας το κάνουν. Δεν μπορείτε να σώσετε το Πουέρτο Ρίκο και μιλάτε για την Ελλάδα !!!
Να μην ξεχνάμε !!! Δεν κάνει καλό !!

sotbak

“Τα άρματα δεν ήρθαν γιατί απλά δεν υπήρχαν τα χρήματα για την μεταφορά και την συντήρηση που θα έπρεπε να υποστούν στις ΗΠΑ.”

Πραγματικά το πιστεύεις τώρα αυτό;

AESA

Money talks bullshit walks.
Για στοιχειώδη συντήρηση και μεταφορά 100 αρμάτων θες περίπου 2 με 3 μύρια για κάθε άρμα. Do the math. Έκοψαν τις παρελάσεις για 2 μύρια.

ΚωστήςΜ

Εξαρτάται για πιο τύπο άρματος μιλάς… Ψάχνοντας έχω διαβάσει τα εξής : Για εκσυγχρονισμό κατευθείαν σε Μ1Α2 sep(V)2 που υποτίθεται ότι θέλαμε ο λογαριασμός ανέβαινε στα 5 εκατ η μονάδα σύνολο 2 δις για τα περίφημα ή περιβόητα 400. Για Μ1Α1 as is were is πήγαινε στα 240 χιλ. και με ανακατασκευή άλλα 150 χιλ. για να χρησιμοποιηθούν σύνολο 390 χιλ. η μονάδα χωρίς τον εκσυγχρονισμό. Και προκύπτουν τα ερώτηματα : δεν μπορούσαμε να τα πάρουμε όντας καλύτερα από τα Μ48/Μ60/Leo1 και να τα εκσυγχρονίζαμε όποτε και όσα μπορούσαμε ή όσα χρειαζόμαστε; Ήταν τόσο ακριβά τα πυρομαχικά που δεν είχαμε;… Read more »

LuckyLuke

Σιγά μην πήγε η Μέρκελ πανικόβλητη στις Η.Π.Α. για να μην μας δώσουν M1 Abrams. Δεν ασχολούνται όλοι με εμάς, ούτε θα μας χαρίσει κανένας υλικό.

neverwill

Δηλαδή , αν κατάλαβα σωστά το σκεπτικό σου , η Μέρκελ ανησύχησε μήπως δέν πληρώναμε τα χρέη μας , με τό επιχείρημα από την μεριά μας “μήν ζητάτε λεφτά γιατι θα έρθουμε με τα όπλα πού μάς έδωσαν οι Αμερικάνοι και θα σάς καταλάβουμε ” .

evaggelos

μην το γελας τους εχουμε αυτους τους τεμπελιδες του βορα ουτε μια εμα δε λειτουργουν για ποτε φτανουμε στο βερολινο,μπορει να μη ζει ο πατον αλλα εχουμε τα πατον ετοιμα 😛 😛 😛 😛 😛

Chrono

Ευχαριστώ την Πτήση για την ενημέρωση. Όσον αφορά την ουσία του θέματος, νομίζω ότι υπεραναλύουμε τη κατάσταση. Οι τρέχουσες δαπάνες αρκούν, προς το παρόν, για να μην κάνουν οι «φίλοι» μας έναν άνετο περίπατο μέχρι την Κύμη κ άλλα τουριστικά θέρετρα. Άν όμως για ισχυρή αποτρεπτική δύναμη κ εκμετάλευση του ορυκτού πλούτου χρειαζόμαστε π.χ. 50-60 δις σε έναν ορίζοντα 40 ετών, για να μας αποφέρει 30 δις στο ΑΕΠ, δεν υπάρχει κανένας δυνητικός πρωθυπουργός που θα επιλέξει την επένδυση στην άμυνα. Θα ρωτήσει κάποιος, μόνο τα νούμερα έχουν σημασία; Ξεκάθαρα, για αυτούς, ναι. Άρα θα ήταν πιο ουσιώδες ένα άρθρο… Read more »

sotbak

και τί προτείνεις δηλαδή;
Εδώ μιλάμε στην καλύτερη για κίνδυνο φινλανδοποίησης, αλλιώς και για απώλεια εθνικού εδάφους……Θα βάλουμε ενόψει του κινδύνου στη ζυγαριά το κόστος των αμυντικών δαπανών. H JP Morgan είμαστε;
Εδώ μιλάμε για ζητήματα εθνικής επιβίωσης & γεωπολιτικής ύπαρξης στη φλεγόμενη Αν. Μεσόγειο…..

Chrono

Συμφωνώ με τα επιχειρήματα σου. Άλλα η πραγματικότητα μας λέει ότι αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις αντιμετωπίζουν αυτά τα επιχειρήματα, στη καλύτερη, ως συναισθηματισμούς κ ανευθυνότητα. Μάλλον μέσα τους θα λένε “so what?”… Αυτό λοιπόν που προτείνω είναι 1ο ότι όσοι μπορούν να απευθύνονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων θα πρέπει να μιλάνε στη δική τους γλώσσα, για να μπορούν να τους πείσουν, και 2ο ότι παράλληλα θα πρέπει σταδιακά να γίνονται τέτειες επενδύσεις συνδεδεμένες με το ζωτικό μας χώρο ώστε να μη συμφέρει πολλούς να το «ρισκάρουν» εις βάρος του έθνους μας.

Αλήθεια θεωρείτε πως οι άνθρωποι που μοιράζουν λεφτά δεξιά κι αριστερά έχουν τεχνοκρατικούς ενδοιασμούς;

ETS

To αστειο ειναι οτι πολλοι δεν εχουν καταλαβει πως και η αξιωματικη αντιπολιτευση ,που οπως φαινεται θα γινει κυβερνηση εκτος απροοπτου, αδιαφορει για την αμυνα και δεν θα κανει οπως και το σημερινο κομμα πλην ασημαντων διαφοροποιησεων σχεδον τιποτα .. Αποδειξη η ελλειψη σοβαρου προγραμματος για την αμυνα και κυριως στοχοθεσιας και αναπροσαρμογης των πενιχρων κονδυλιων που διατιθενται για εξοπλισμους . Το φαινομενο ειναι γενικο και αφορα ολα τα κομματα που νομιζουν οτι με ψιχουλα θα διατηρησουν αποτρεπτικη ισχυ απεναντι σε οποιονδηποτε πλεον. Σε καποια οι αναφορες στην αμυνα απουσιαζουν πληρως ενω καμια προεκλογικη συζητηση δεν γινεται για αυτην η… Read more »

ivychris

Το φαινόμενο δεν είναι γενικό και η Άμυνα δεν προσφέρεται για προεκλογική συζήτηση.
Αποτελεί υποχρέωση και υπάρχει ευθύνη
Τα 42 προγράμματα αξίας €2Δισ,
ή σημερινή αντιπολίτευση, τότε (2014) κυβέρνηση είχε εγκρίνει & προωθήσει στη Βουλή.
Μάλιστα ο τότε ΥΕΘΑ είχε υπογράψει και τα σχετικά πρωτόκολλα συνεργασίας με Rheinmental-ΕΑΣ (για τα βλήματα των Leo) και Lockheed Martin-EAΣ/ΕΑΒ (για την αγορά και αναβάθμιση/πιστοποίηση GMLRS, ATACMS & M270 A1) παρόντος του τότε Α/ΓΕΝ & νυν ΥΕΘΑ Αποστολάκη (κάνε scroll τις φωτο…)
http://www.mod.mil.gr/anakoinoseis-typoy/ypografes-symfonion-stratigikis-synergasias-eas-me-rheinmetall-kai-lockheed-0

CKfurious

Σωστό το άρθρο
Είπαμε το 019 κάνουμε εκλογές δεν θα προχωρήσει τίποτα 😡

Το ερώτημα είναι από εδώ και πέρα τι γίνετε
Μάλλον πάμε για αλλαγή κυβέρνησης
Βάλτε και κάνα χρόνο ώσπου να τακτοποιηθούν οι επόμενοι οποτε μάλλον ξεγράφουμε και το 020!! 😡 😡

Φοβάμαι πως πρέπει να περάσουμε μια νέα κρίση τύπου Ιμια ώστε να ξυπνήσει το πολιτικο κατεστημένο και να ενδιαφερθεί για την άμυνα

Tότε η ζημια θα έχιε γίνει και θα πάμε για καζάν καζή με τον Σουλτάνο 😥

sotbak

δεν θέλουμε μόνο 2 δισ. Θέλουμε 10 δισ. ομοιόμορφα κατανεμημένα στα επόμενα 5-10 χρόνια….αλλιώς…..Φινλανδία….

montif74

Και εγώ κάθε χρόνο αποφασίζω να κόψω το κάπνισμα, να χάσω κιλά και να πάω για τρέξιμο….

Σημασία έχει πως δεν υπογράφτηκε τίποτα από όλα αυτά, δεν δόθηκε καμία προκαταβολή. Τα Θα Θα Θα το 2015, Θα Θα Θα το 2016 …..τα ακούμε 40 χρόνια.

Και μια απορία. Σε 2 δις δεν είχανε να χωρέσουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια για νέες εξαρτήσεις οπλιτών, αλεξίσφαιρα, νέα κρανίο? Αυτά δεν απασχολούν τον στρατό? Πόσο αξίζει η ανθρώπινη ζωή για τον ΕΣ?

GK_

Απο τα οσα αναφερονται στο κειμενο και επισης απο τα οσα εχω προσωπικα πληροφορηθει εδω και πολυ καιρο, μπορω να παρατηρησω οτι η υπαρχει μια ασταθης «πορεια» στα εξοπλιστικα σε στυλ ζικ-ζακ με καποια εξοπλιστικα που να ειναι γνωστα και να εχουν θεσμοθετηθει απο την βουλη και καποια αλλα που μπαινουν απο το «παραθυρο» στην κυριολεξια την τελευταια στιγμη και «σηκωνουν» οτι χρημα βρουν στο διαβα τους! το ερωτημα που μαλλον ειναι ποιο σωστο οτι πρεπει να τεθει ειναι: Υπαρχει πραγματι καποιος σχεδιασμος στην εξοπλιστικη πολιτικη; υπαρχει; γιατι εδω περα δεν φτανει να λεει το ΥΠΕΘΑ το «αλφα» οπλικο συστημα… Read more »

Epam Papas

Aυτό που λέτε με τα μνημόνια δεν ισχύει. Είναι γνωστό ότι οι δανειστές, οι υπάλληλοι τους για την ακρίβεια, αλωνίζαν μέσα στα υπουργεία και είχαν λόγο για το παραμικρό, όπως επίσης και το ότι τα νομοσχέδια ερχόντουσαν έτοιμα στα αγγλικά και τα μεταφράζανε στο πόδι για να πάνε για ψήφιση. Η απουσία εμπιστοσύνης στο ελληνικό πολιτικό προσωπικό και στην πλήρως αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση επέβαλαν αυτές τις τραγελαφικές καταστάσεις. Μπορεί οι δανειστές θεωρητικά να μην είχαν το δικαίωμα να το κάνουν και δεν το κάνανε σε άλλες λίγο πιο σοβαρές χώρες όπως η Πορτογαλία αλλά εδώ σε εμάς συνέβει. Τώρα που… Read more »

AESA

Αν όντως ίσχυε αυτό το πρώτο που είπαν ήταν να μικρύνει το δημόσιο μιας και το μεγαλύτερο κόστος είναι η μισθοδοσία του. Έγινε κάτι; Μετά από αυτό χάθηκε η μπάλα; Να θυμήσω πως έκαναν 4 απογραφές για να βρουν πόσοι μισθωδοτούνταν από το Δημόσιο ….

npo

Στις αιτήσεις του Πολεμικoύ Ναυτικού ξεχάσατε νομίζω τις νέες τορπίλες.
Γενικά μου κάνατε την καρδιά περιβόλι…

Nikoss

Πραγματι οι ΕΔ εχουν εγκαταληφθει στην τυχη τους,εχουμε εναποθεσει τις ελπιδες μας στους αμερικανους,για τους ολυμπιακους αγωνες του 2004 δανειστηκαμε ενα σωρο δισεκατομυρια,ετσι και γι αυτο το λογω τα εξοπλιστικα παγωσανε,προσφατα η κυβερνηση εδωσε παροχες-οπου θα δινονται καθε χρονο,οχι μια φορα-ανω του ενος δισεκατομυριου με προοπτικη να δωσει περισοτερα στο τελος του χρονου,ειναι λοιπον ξεκαθαρο οτι η ενισχυση των ΕΔ δεν ειναι στις προτεραιοτητες των εκαστοτε κυβερνοντων,ισως περιμενουμε παλι καμια σφαλιαρα τυπου Ημιων για να ξυπνησουμε,ομως ο χρονος πιεζει,η ολοκληρωση εξοπλιστικων προγραμματων απαιτει πολυ χρονο ενω οι ελληνοτουρκικες σχεσεις επιδεινωνονται ραγδαια..

AESA

Από το 2002 μέχρι το 2007 διπλασιάστηκε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων. Σου λέει κάτι αυτό; Έχω συγγενείς που είναι οδηγοί στην ΕΘΕΛ και έβγαζαν 3500 τον μήνα …

SPY

Με μια απλή παρατήρηση δαπιστώνουμε οτι 10 από τα 23 προγράμματα, αφορούν το πυροβολικό.
Ο νέος αρχηγός ΓΕΣ προέρχεται από το όπλο του πυροβολικού, οπότε μάλλον θα έχουμε εξελίξεις….
Τα 6 απο τα 10 κλείνουν με 65,5 εκακατ.(Τα υπ’αριθμόν 6,,9,10,17,22,23)..Σημειωτέον τα 4 αφορουν το βασικο κορμό του πυροβολικου τα πυροβολα των 155mm.
Τα άλλα 4 απο τα δέκα αφορούν τα MLRS.Εδω πιθανόν με την αναβάθμησή τους και την όλη αγορά βλημάτων, ίσως καρταφέρουμε να μας παραχωρηθεί δωρεάν ενας αριθμός εκτοξευτών.

adpanos
stam

Για να ειμαστε δικαιοι χρηματα εγινε κινηση να βρεθουν με τη πωληση μεταχειρισμενου υλικου αλλα επεσε θυμα μικροπολιτικης.

G - 164g ag-cat

Συγνώμη εκ των προτέρων αλλά… Διακρίνω τη νεοελληνική λογική να διαχέεται στις συζητήσεις περί άμυνας (ενίοτε και επίθεσης). Πολλοί σχολιαστές για να θεωρήσουν αξιόμαχο ένα στράτευμα θέλουν την Άρτα και τα Γιάννενα στο οπλοστάσιο. Αυτά τα περί δήθεν αφοπλισμού τα ακούγονται ως υπεκφυγές.

Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 10 μέρες κοσκινίζει.

Spyros

Μαζί με τους πολιτικούς (διαχρονικά), έχουμε και τα εξοπλιστικά προγράμματα που μας αξίζουν (επίσης διαχρονικά).

ΚωστήςΜ

Εύστοχο και κατατοπιστικό άρθρο, μια ερώτηση πιο ειδική : Τα 500 εκ. και κάτι που πληρώνουμε το χρόνο, αφορούν συντήρηση-FOS σε ότι τουλάχιστον έχουν αποφασίσει και νέα προγράμματα (P-3, Chenook, Kaiowa, F-16) ή αφορούν και παλιές οφειλές των παλαιών εξοπλισμών; Είχα την εντύπωση ότι όλες αυτές οι παλιές οφειλές που προέρχονται από τραπεζικά δάνεια κατά βάσει, είχαν από τα μνημόνια κεφαλαιοποιηθεί και μετατραπεί όλες σε οφειλές προς τα κράτη δανειστές, άρα αυτά τα 500 εκ. και κάτι είναι μόνο για “νέες αγορές” ;

Spyros

Αυξάνεται ο μισθός των κληρωτών στα 30 ευρώ το μήνα. Μετά τις εκλογές.
(θα γίνει σίγουρα, δεν έχω καμία αμφιβολία)

Και έτσι παίρνουμε μια απάντηση στις απορίες και τους προβληματισμούς μας…

Lefteris

ΜΠΡΑΒΟ!
Τέτοια δημοσιογραφία θέλουμε!

CKfurious

Το postaro εδώ προς ενημέρωση

https://www.janes.com/article/88772/chile-ready-to-finalise-frigate-acquisitions

Κάποιες χώρες είναι σοβαρές όπως έχουμε γράψει και εμείς δεν ανοίkουμε σε αυτές

Μια ωραία ατμόσφαιρα έχουμε 😡

https://www.youtube.com/watch?v=v9Bw_coRPzY

😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡

Flight

Λίγη υπομονή έχουμε γράψει σχετικό άρθρο για το βράδυ… με περισσότερες πληροφορίες από το Janes!

agnostosependytis

Πάντως εγώ έχω βγάλει 3 συμπεράσματα. 1) Καμία κυβέρνηση αν δεν είναι άνω της 4ετίας δεν θα κάνει αγορές αλλά θα παίζει το παιχνίδι που παίζεται τα τελευταία 10 χρόνια. Κάθε κυβέρνηση, όλα τα χρώματα, μοιράζουν τα λεφτά της άμυνας σε επιδόματα και λίγο πριν φύγει ανακοινώνει εξοπλιστικό και έγκριση προγραμμάτων, και πασάρει ένα μεγάλο λογαριασμό/υποχρέωση στην επόμενη. Η επόμενη σιγά μην πληρώνει τις προεκλογικές μαγκιές της προηγούμενης, δε τα κάνει, μοιράζει επιδόματα και στο τέλος της θητείας ανακοινώνει ένα εξοπλιστικό μερικών δις να την φάει ο επόμενος (οπ οποίος σιγά πάλι μην το κάνει και ουτω καθ εξής, μέχρι… Read more »

Evanos

Επειδή προφανώς ο κουμπαράς και οι δυνατότητες της χώρας δεν επαρκούν για κάθε αναγκαία προμήθεια το σημαντικό στην ιστορία των εξοπλισμών ειναι η ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ των αναγκών και η επιλογή των προμηθειών εκείνων που ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΥΝ το αποτρεπτικό αποτέλεσμα.. Εάν θεωρούμε π.χ. την Π.Αεροπορια ως την αιχμή του δωρατος τότε τα μαχητικά αεροσκάφη, οι τεχνολογίες και τα όπλα που χρησιμοποιούν θα πρέπει να ειναι η ΠΡΩΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ με αναγκαία θυσία έστω άλλων δευτερευόντων σε μαχητική ισχύ και αποτρεπτικότητα προγραμμάτων.. Σε αυτα τα πλαίσια το πέταμα 350 εκ σε χαλεπούς οικονομικά καιρούς για ανακαίνιση των p3 συνιστά απλά έγκλημα.. Εάν θεωρούμε επίσης ότι το… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Μετατροπή παλιών αρμάτων σε ΤΟΜΠ για τον Ελληνικό Στρατό; Ναί και...

22
Επί 20 περίπου χρόνια, η πρόταση αξιοποίησης παλιών αρμάτων για την αντικατάσταση κάποιων οχημάτων μεταφοράς πεζικού είναι στην ατζέντα των περιοδικών, ομάδων συζήτησης και...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 November 2016 #366

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 April 2016 #359

Αγορά 1.99 $

Related News

6 Οπλισμένα Μη-Επανδρωμένα Αεροσκάφη παρέλαβε η Σερβία από την Κίνα (φωτογραφίες-βίντεο)

Σε επίσημη τελετή, παρουσία του προέδρου της χώρας, κ. Αλεξάντρ Βούτσιτς, πραγματοποιήθηκε στη Σερβία η τελετή παραλαβής των πρώτων Μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών CH-92A και του...

Πολωνία: Μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας –και στο βάθος η Ρωσία

Το τελευταίο που θα ήθελε η Πολωνία είναι να βρεθεί μεταξύ του σημαντικότερου συμμάχου της, των Ηνωμένων Πολιτειών, και της Γερμανίας, του ισχυρού γείτονά...

S-70B Aegean Hawk της Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ ασκείται στην εξουδετέρωση εχθρικού Υ/Β (Βίντεο)

Από την εκπομπή "Με Αρετή και Τόλμη".https://www.youtube.com/watch?v=b5Op7GVGE54&feature=share&fbclid=IwAR1nhOigVoFfCwz0GTHPj4woMqKoY2Tc-Wx3DiB_VaOHZHhubjkpxYac35M

Νέο βήμα εμπρός για τον Ευρωπαϊκό πύραυλο ΜΜΡ-μεταξύ των κατασκευαστών 3 κυπριακές εταιρείες!

Η MBDA, κατασκευάστρια του αντιαρματικού πυραύλου MMP, συμμαχεί με άλλους 13 Ευρωπαίους κατασκευαστές και υποκατασκευαστές από 5 χώρες σε ένα προγραμμα ανάπτυξης βασισμένο στον...

Μέχρι το 2025 τα τρία πρώτα MEA ‘TRITON’ στην Αυστραλία

Το πρώτο αυστραλιανό Μη-Επανδρωμένο Αεροσκάφος Μεγάλου-Υψομέτρου-Μακράς Ακτίνας Δράσης (HALE) τύπου Northrop Grumman MQ-4C 'Triton' θα παραδοθεί εντός του 2023 και το δεύτερο και τρίτο...
- Advertisement -