26.3 C
Athens
Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΝΕΑΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Ελληνικός Στρατός εξετάζει το αντιαεροπορικό IRIS-T SL/SLS/SLM για αντικατάσταση των...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Ελληνικός Στρατός εξετάζει το αντιαεροπορικό IRIS-T SL/SLS/SLM για αντικατάσταση των SA-8 και Improved HAWK

- Advertisement -

Στα πλαίσια της έρευνας για νέα αντιαεροπορικά συστήματα για το Στρατό Ξηράς, εκεί δηλαδή που υπάρχει σαφές πρόβλημα, το Ελληνικό Πυροβολικό εξετάζει πλέον το επίγειο σύστημα αεράμυνας IRIS-T, σε πολλές εκδόσεις. Και μάλιστα, κλιμάκιο της κατασκευάστριας εταιρίας, Diehl, ήρθε εδώ προκειμένου να παρουσιάσει το σύστημα στον Ελληνικό Στρατό.

ThinkOutOfTheBox: IRIS-T για αντικατάσταση των SA-8B, Improved HAWK και TOR-M1

Ειδικά η ανάγκη για αντικατάσταση των σοβιετικής εποχής αντιαεροπορικών SA-8 (9K33 Osa) είναι δεδομένη. Τα συστήματα αυτά, που μετείχαν σε πολλές πολεμικές συγκρούσεις διεθνώς χωρίς όμως να πείσουν για την απόδοση τους, έχουν πλέον σε ελληνική υπηρεσία πολύ μεγάλα προβλήματα αξιοπιστίας και διαθεσιμοτήτων. Τα αναλογικά τους συστήματα έχουν ελάχιστες ελπίδες εντοπισμού των τουρκικών UCAV Bayraktar TB2, κι ακόμη λιγότερες επιβίωσης απέναντι σε μια “βροχή” από βλήματα οικογένειας MAM. Μας είναι άγνωστο το πότε επαναπιστοποίηθηκαν βλήματα του συστήματος, αλλά μιας και θα έγιναν στη Ρωσία, πιθανότατα θα το γνωρίζουν και οι Τούρκοι.

Intracom Defense: Επέκταση συνεργασίας με την Diehl Defence για τους πυραύλους IRIS-T

Για τα αντιαεροπορικά HAWK τώρα, έχουμε γράψει πολλές φορές, και είναι σε γνώση μας πως δεν έχουμε γίνει αρεστοί. Αλλά είναι λάθος να προσπαθούμε να πείσουμε πως ένας πύραυλος 65 ετών, με όσες αναβαθμίσεις και να έχει υποστεί, μπορεί να αντιμετωπίσει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη ή επιθετικά ελικόπτερα. Ακόμη κι αν μπορεί θεωρητικά να το κάνει, δεν μπορεί να επιβιώσει σε αποστολές SEAD/DEAD του εχθρού. Δεν θα κουραστούμε λοιπόν να το λέμε, οι εποχές των HAWK ανήκουν στο παρελθόν.

Αίγυπτος: Προμήθεια 16 αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών IRIS-T

Για όσους δεν το θυμούνται, οι Τούρκοι έχασαν στη Λιβύη ολόκληρη πυροβολαρχία Improved HAWK, και μάλιστα με ραντάρ καλύτερο αυτού που υπηρετεί στον ΕΣ. Συνεπώς, με σεβασμό στο όπλο και τα ικανότατα στελέχη που το υπηρετούν, τα HAWK θα πρέπει να διατηρηθούν μόνο όσο απαιτείται για να μπει σε υπηρεσία ένα νέο σοβαρό και επιβιώσιμο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, που θα επιτρέψει την υπεράσπιση των σχηματισμών του ΕΣ χωρίς το κίνδυνο της εχθρικής αεροπορίας και των UCAV.

Η Σουηδία παρέλαβε Α/Α συστήματα IRIS-T SLS

Πολύ πρόσφατα, είχαμε εστιάσει την προσοχή μας στο σύστημα IRIS-T της γερμανικής Diehl Defence. Η εταιρεία, με χρήση του γνωστού στην Ελλάδα πυραύλου IRIS-T, έχει αναπτύξει εκδοχές του για χρήση SHORAD (Short Range Air Defence), MRAD (Medium Range) και LRAD (Long Range). Οι εκδοχές έχουν ίδιο αισθητήρα αλλά όλο και μεγαλύτερο κινητήρα για αυξημένη εμβέλεια. Η λογική του είναι αντίστοιχη της σειράς CAMM/CAMM-ER, με τη μόνη διαφορά πως η κατασκευάστρια τους, η MBDA, δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τον μεγάλης εμβελείας CAMM-EER (που αναμένεται, όπως πρώτοι αποκαλύψαμε).

H INTRACOM συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής του IRIS-T SLM

Οι Γερμανοί ήρθαν “διαβασμένοι”, και γνωρίζοντας πως πρέπει να κινηθούν. Άλλωστε είναι ευρέως γνωστό πως ο ΕΣ ψάχνει λύσεις για την ΑΣΔΕΝ, και θέλει hard kill δυνατότητες απέναντι στα τουρκικά ΤΒ2. Κάτι που τα αρχαιοπρεπή SA-8 δεν προσφέρουν.

Πύραυλοι Iris-T για τα εκσυγχρονισμένα F-5E/F

Αρχικά η πρόταση των IRIS-T SLS (μικρού βεληνεκούς), είναι συνολική και περιλαμβάνει ραντάρ, εκτοξευτή και πυραύλους, όλα σε ένα “κοντέινερ”! Οι Γερμανοί προτείνουν κάποια οχήματα μεταφοράς του, αλλά ουσιαστικά επιτρέπουν στον ΕΣ να επιλέξει αυτός το όχημα που θα το τοποθετήσει. Το πλέον ενδιαφέρον από την όλη παρουσίαση, είναι πως το όχημα-φορέας μπορεί να εκτελέσει βολή με ταχύτητα μέχρι και 50 χλμ/ώρα! Ουσιαστικά δηλαδή, χωρίς να σταματήσει έστω και για λίγο η προέλαση…

Α/Α συστήματα IRIS-T SLM για την Αίγυπτο

Φυσικά η Diehl παρουσίασε και τη λύση των IRIS-T SLM (μεσαίου βεληνεκούς), που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους Improved HAWK. Πολλά από όσα παρουσιάστηκαν είναι απόρρητα, αλλά είναι εμφανές πως καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του ΕΣ για μια ολοκληρωμένη αντιαεροπορική ομπρέλα.

Κάτι που αξίζει ιδιαίτερης μνείας, είναι πως ο IRIS-T επίγειας έκδοσης (όλων των τύπων, μικρού, μεσαίου, μεγάλου βεληνεκούς) είναι σε μεγάλο βαθμό συμβατός με τους IRIS-T αέρος-αέρος της Πολεμικής Αεροπορίας, άρα θα μπορεί να υπάρχει και κοινό πρόγραμμα συντήρησης. Από όσο γνωρίζουμε, στην παρουσίαση που έκανε η Diehl, δεν παρέστη κάποιος εκπρόσωπος της ΠΑ. Ας ελπίσουμε πως θα υπάρξει νεότερο ενδιαφέρον, καθώς δεν ξεχνάμε ότι και τα αντιαεροπορικά συστήματα Skyguard της Αεροπορίας έχουν πλέον τα χρονάκια τους!

Η Γερμανία εξετάζει τη χορήγηση αντιαεροπορικών συστημάτων στην Ουκρανία

Από ότι μάθαμε, θα γίνει πρόσκληση από γερμανικής πλευράς ώστε να μεταβεί κλιμάκιο του ΕΣ στη Γερμανία να εξετάσει τα εκεί ανεπτυγμένα συστήματα, αλλά και να γίνουν παρουσιάσεις επί του πεδίου. Το κόστος των συστημάτων φαίνεται πως είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό με άλλες λύσεις, και οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως είναι χαμηλότερο μέχρι και 50% σε σχέση με λιγότερο ανεπτυγμένα συστήματα. Ο λόγος είναι ο πύραυλος IRIS-T, που ο σχεδιασμός του επιτρέπει να παράγεται με χαμηλό κόστος.

No Fly Zone στην Ουκρανία από την Ελλάδα; Ναι, εννοούμε τους ελληνικούς S-300, καθώς και τα SA-8/ TOR-M1

Αυτό που ενδιαφέρει πολύ είναι πως λόγω της προηγμένης υπέρυθρης κατεύθυνσης του IRIS-T μπορεί να είναι fire and forget, αλλά διαθέτει και δυνατότητα ανανέωση δεδομένων εν πτήσει. Έτσι ο στόχος δεν προειδοποιείται παρά μόνο την τελευταία στιγμή και δεν μπορεί να κάνει και πολλά, παρά μόνο ίσως να εκτοξεύσει κάποιες θερμοβολίδες. Ο IRIS-T έχει όμως προηγμένα συστήματα απεικόνισης του στόχου, και δύσκολα θα μπορούσαν φωτοβολίδες να τον παραπλανήσουν.

SA-8B Gecko, ζητείται αντικαταστάτης για αξιόπιστη Α/Α άμυνα απέναντι στα τουρκικά UAV/UCAVs

Η παρουσίαση της Diehl είναι μέρος μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει στο ΓΕΣ για εξέταση λύσεων για την αντιαεροπορική άμυνα. Από όσο γνωρίζουμε, δεν είναι η μόνη εταιρεία, καθώς την “πόρτα” του ΓΕΣ πέρασε και η Raytheon, με πρόταση αναβάθμισης για τα HAWK, με στοιχεία από το αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS. Η τελευταία όμως είναι εξαιρετικά υψηλή σε κόστος, κι αυτό προβλημάτισε έντονα το ΓΕΣ. Αναμένεται λίαν συντόμως και οι Ισραηλινοί να παρουσιάσουν τα ενδιαφέροντα συστήματά τους, ενώ έκπληξη είναι το γεγονός ότι η MBDA δεν έχει φέρει προτάσεις για το Land CEPTOR αλλά και τον MICA VL.

Θα μπορούσαμε να έχουμε βρετανικά και γερμανικά αντιεροπορικά αντί ρωσικών SA-8;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

143 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
143 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

EKTAKTO: Έρχονται -στη Βουλή- τα Leopard 2A7 HEL  και τα Lynx!

Για όσους είχαν… ανησυχήσει, το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Leopard 2A4 και η προμήθεια των 200+ Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Lynx είναι το επόμενο μεγάλο...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η SIGMA 10514HN είναι “εδώ” με TACTICOS, η μόνη επιλογή...

40
Τελικά η ολλανδική Damen υπέβαλλε προσφορά, που περιλαμβάνει και ελληνική κατασκευή, για τις ελαφριές φρεγάτες κλάσης Sigma 10514. Οι Ολλανδοί άργησαν αρκετά να την...
- Advertisement -
Card image

June #025 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Ιουνίου 1914: Δολοφονία στο Σεράγιεβο, η αυλαία...

0
Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφονεί τον διάδοχο του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου, αρχιδούκα Φραγκίσκο-Φερδινάνδο και τη σύζυγό του Σοφία, πυροβολώντας τους κατά τη διάρκεια μιας παρέλασής τους...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49

Related News

EKTAKTO: Έρχονται -στη Βουλή- τα Leopard 2A7 HEL  και τα Lynx!

Για όσους είχαν… ανησυχήσει, το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Leopard 2A4 και η προμήθεια των 200+ Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Lynx είναι το επόμενο μεγάλο...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η SIGMA 10514HN είναι “εδώ” με TACTICOS, η μόνη επιλογή αν το ΠΝ επιθυμεί ESSM Block 2

Τελικά η ολλανδική Damen υπέβαλλε προσφορά, που περιλαμβάνει και ελληνική κατασκευή, για τις ελαφριές φρεγάτες κλάσης Sigma 10514. Οι Ολλανδοί άργησαν αρκετά να την...

Βίντεο: Δείτε το F-22 από κοντά!

Για όλους εμάς που δεν μπορούμε να επισκεφθούμε το μοναδικό F-22 που εκτίθεται στο μουσείο της Αμερικανικής Αεροπορίας στο Daytοn του Οχάιο, να ένα...