29.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Αεροσκαφών (ΣΕΜΑ) για το θέμα του εκσυγχρονισμού των...

Ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Αεροσκαφών (ΣΕΜΑ) για το θέμα του εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

 

Κατά τη πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, συμφωνήθηκε η αναβάθμιση του στόλου των ελληνικών F-16 σε επίπεδο Viper (V), με ένα κόστος που υποτίθεται θα ανέλθει στα περίπου 2,4 δισ. ευρώ. Η ανακοίνωση αυτή δέχτηκε σφοδρή κριτική, κυρίως από «ειδικούς» του διαδικτύου και όχι μόνο. Έγινε θέμα συζήτησης σε καφενεία, σε facebook, twitter αλλά και… ταξί. Αποτέλεσε θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, ενώ ακόμη και μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες, εξέφρασαν σχετικές γνώμες, χωρίς όμως να γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνει αυτός ο εκσυγχρονισμός. Ποια είναι όμως η άποψη του Σύλλογου Ελλήνων Μηχανικών Αεροσκαφών; Σας μεταφέρουμε το Δελτίο Τύπου του Συλλόγου, έτσι όπως αυτό δημοσιεύτηκε στην σελίδα του στα social media.

Δελτίο τύπου 19/10/2017

Θέμα: «Δελτίο τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Αεροσκαφών σχετικά με την αναγγελία αναβάθμισης 123 μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο επίπεδο V (Viper)».

Ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Αεροσκαφών παρατήρησε με προσοχή το σύνολο των ανακοινώσεων και των δημοσιεύσεων που δημοσιοποιήθηκαν στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την αναβάθμιση των μαχητικών F-16 και αναφέρει τα εξής:

1. Είναι απίστευτο πόσες πολλές απόψεις εκφράστηκαν για θέματα στα οποία δεν υπάρχει αντίστοιχη γνώση του αντικειμένου. Ο ΣΕΜΑ συστήνει να μιλάνε μόνο όσοι γνωρίζουν και έχουν κάτι να πουν και οι αναγνώστες να μην παρασύρονται από απόψεις οι οποίες δεν είναι τεκμηριωμένες. Οι αποδόσεις των μαχητικών είναι συνισταμένη αμέτρητων παραμέτρων που σχετίζονται με ιδιαίτερες συνθήκες. Αν δεν εξεταστεί το σύνολο αυτών, τα συμπεράσματα είναι ελλιπή και λανθασμένα. Σχετικό παράδειγμα πως το «υπέρ-όπλο» Eurofighter-Typhoon όπως το παρουσίαζαν πολλοί ανάλογοι «αναλυτές» όταν συμμετείχε σε επιχειρησιακές συνθήκες στάθηκε κατώτερο των επιδιώξεων.

2. Όσον αφορά την απόδοση της αναβάθμισης και τις λεπτομέρειες των συστημάτων που θα υπάρχουν στη νέα έκδοση Viper (V), ο ΣΕΜΑ θα προσπαθήσει να ξεθολώσει το τοπίο της πληροφόρησης αναφέροντας απλά πως αποτελεί μία πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα οπλικά συστήματα που έχει διαθέσιμα η Πολεμική Αεροπορία, θα υπάρχει η δυνατότητα να διεξαχθούν επιχειρήσεις παντός καιρού σε μεγάλο βάθος, και θα υπάρχει συνδεσιμότητα με τα άλλα μαχητικά διαφορετικών τύπων της ΠΑ, δυνάμεις θαλάσσης και δυνάμεις επιφανείας ώστε να υπάρχουν «μάτια» παντού ακόμα και χωρίς τη χρήση των νέων ραντάρ που θα φέρουν τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη.

3. Στο ερώτημα που προβληματίζει μεγάλο αριθμό των αναγνωστών: «Γιατί να αναβαθμίσουμε αυτά και να μην αγοράσουμε F-35;» η υπεύθυνη απάντηση είναι η εξής: Ο Ελληνικός λαός έχει επωμιστεί πολύ μεγάλο κόστος κτήσης για την αγορά των μαχητικών για να υπερασπιστεί την ακεραιότητα της πατρίδας του. Το κόστος απόκτησης περιγράφεται σε μία πρόταση ως: «Αγορές του αιώνα με τιμές χιλιετίας». Αυτά τα χρήματα και οι θυσίες απόκτησης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πάνε χαμένα αχρηστεύοντας τον ήδη υπάρχοντα στόλο που διαθέτει. Για να κατανοήσει κανείς την αναγκαιότητα θα πρέπει να γνωρίζει τους αριθμούς των εχθρικών αεροσκαφών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Πολεμική μας Αεροπορία: Όταν η Τουρκία έχει ήδη πάνω από 300 F-16 και στο μέλλον (όταν και αν) παραλάβει 100 F-35, η δύναμη αποτροπής και η αεροπορική ισχύς της ΠΑ θα είναι σε πολύ δύσκολη αντιστοιχία. Άρα από τους αριθμούς και μόνο φαίνεται επιτακτική η ανάγκη διατήρησης και αναβάθμισης του ισχυρού πυρήνα της που είναι το μαχητικό F-16. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν τα τραγικά λάθη του παρελθόντος όπου η απαξίωση και η έλλειψη αναβάθμισης και ανανέωσης αχρήστευσε την πρώτη παραγγελία των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64 Apache, ανάγκασε σε παροπλισμό αεροσκάφη που μπορούσαν να αποδώσουν και να προσφέρουν όπως τα F-5 και Α-7, και δυστυχώς σύντομα και τα υπέρ-πολύτιμα Mirage 2000.

4. Όμως, ο πιο σημαντικός παράγοντας από όλους, είναι η υπεραξία που θα εισπράξει η χώρα μας από τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα. Αναγκαία βέβαια συνθήκη θα είναι να πραγματοποιηθούν οι εργασίες αναβάθμισης στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Αν δεν γίνει αυτό, τότε όλο το εγχείρημα καθίσταται αυτόματα ζημιογόνο και μη συμφέρον για την πατρίδα μας. Επίσης με την επιλογή της ΕΑΒ ως πάροχο των εργασιών θα πρέπει να γίνουν και οι ενέργειες υποστήριξης της για την επίτευξη του στόχου. Με την απόκτηση της συγκεκριμένης τεχνογνωσίας, θα ανοίξουν οι ορίζοντες νέων εργασιών από τις αεροπορίες των Ευρωπαϊκών (τουλάχιστον) κρατών όπου αριθμούν χιλιάδες αντίστοιχα μαχητικά που θα έχουν ανάγκη την ίδια αναβάθμιση. Η ΕΑΒ καθίσταται αυτόματα Διεθνές Κέντρο Αναβάθμισης που αυτό αποτιμάται σε τζίρο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το μεγάλο κέρδος και εκεί θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

5. Η πλήρης μελέτη της κατασκευάστριας εταιρίας έτσι ώστε να υπάρξει το μεγαλύτερο επιχειρησιακό όφελος, περιλαμβάνει βέβαια και την απόκτηση μίας (τουλάχιστον) μοίρας του αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35, ώστε να υπάρξει ένα μεικτό σχήμα (F-16 και F-35) στον αέρα, ικανό να αντιμετωπίσει τα αντίστοιχα εχθρικά σχήματα. Αυτό ειπώθηκε από τον Αντιπρόεδρο της LM, στο συνέδριο που έγινε πριν την έναρξη του Athens Flying Week στις 12 Σεπτεμβρίου. Αυτό που μας έκανε εντύπωση και το αναφέραμε δημόσια στην ανάλυση των πεπραγμένων του Συνεδρίου, είναι ότι κανένας από τους παρευρισκόμενους δεν ρώτησε κατά πόσο τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το μαχητικό 5ης γενιάς…

Κλείνοντας ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Αεροσκαφών υπενθυμίζει σε όλους όσους ενδιαφέρονται πως η υπεράσπιση της Εθνικής κυριαρχίας άλλα και της αξιοπρέπειας, απαιτεί θυσίες. Είναι προτιμότερο αυτές να μείνουν στο οικονομικό πεδίο, για να μη φτάσουμε σε αυτό του αίματος…

Το Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Επίλογος

Ο εκσυγχρονισμός μέρους του στόλου των ελληνικών F-16 στο επίπεδο «V», αποτελούσε μονόδρομο και μπορεί να τα διατηρήσει επιχειρησιακά για 30 ακόμη χρόνια, αξιοποιώντας στο έπακρο τις επενδύσεις που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο αεροσκάφος. Τα F-16 ήταν και θα συνεχίσουν να είναι η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής αεράμυνας για πολλά ακόμη χρόνια, ακόμη και αν μεσολαβήσει αγορά νέου μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς. Το γεγονός πως οι Τούρκοι προμηθεύονται F-35, δε σημαίνει πως αντίστοιχη προμήθεια F-35 από την Ελλάδα θα είναι η απόλυτη απάντηση στην απειλή. Μη εκσυγχρονισμός θα οδηγήσει δις ευρώ επενδύσεων σε F-16 σε απόλυτα αποξίωση. Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι ικανό να εντοπίσει ένα F-35, ούτε καν ένα άλλο F-35. Επομένως η λογική των «ειδικών» του διαδικτύου για απαξίωση των F-16, στερείται οποιασδήποτε βάσης. Προτείνουμε λοιπόν για θέματα άμυνας να ενημερώνεται κανείς από ειδικές σελίδες άμυνας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

41 ΣΧΟΛΙΑ

41 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
gm

“ανάγκασε σε παροπλισμό αεροσκάφη που μπορούσαν να αποδώσουν και να προσφέρουν όπως τα F-5 και Α-7,”

https://youtu.be/ee925OTFBCA

Νικος

😀

george dl

ta f5 ειχαν μεγαλο πρόβλημα στον σταθμο 342 στην κεντρικη δεξαμενή ολεσ οι επικευεσ απετυχαν οθσιαστικα η αντικατασταση των o rigs eiμxan υπερβολικο κοστος και δεν την υποστηριζε η νορθροπ μηκοσ ρωγμων πανω από 6 in

Gus

Δηλ. Η απάντηση στην ερώτηση που δεν έγινε ποτέ, κατά τα γραφόμενα είναι ότι δεν μπορεί το αναβαθμισμένο να αντιμετωπίσει 5ης γενιάς. Λάθος! Η απαντηση δεν ειναι τοσο απλη, εξαρτάται απο το σενάριο και τις πληροφορίες από τα συστήματα ανίχνευσης καθώς και τα όπλα. Είναι δυνατόν η μεγάλοι σύμμαχοι να δίνουν τεχνολογία σε άλλες χώρες και να μην έχουν τον τροπο να το αντιμετωπίσουν – ανιχνεύσουν; Αρα η προμήθεια και η χρηση του συστηματος ανίχνευσης – αντιμετώπισης εξαρτάται απο την καλή θέληση των μεγαλων συμμάχων.

Ludwig_IV

” Tίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι ικανό να εντοπίσει ένα F-35, ούτε καν ένα άλλο F-35. ”

μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα πυρηνικό όπλο με ένα άλλο πυρηνικό όπλο??
Νομίζω πως όχι, αν φυσικά κάποιος κάνει την βλακεία και πατήσει πρώτος το κουμπάκι.

Οποτε η αγορά F35 από πλευρά μας θα αποτελούσε απλά το δικό μας Πυρηνικό Όπλο σαν ανταπόδοση τοu προτού πλήγματος από μεριά τις Τουρκίας.

Γνωρίζω δεν είναι 100% πλήρες η σύγκριση, αλλα κάπως έτσι το φαντάζομαι.

Προβοκάτωρ

Άστοχη και ερασιτεχνική τοποθέτηση και σε λάθος χρόνο.Ας την ανασκευάσουν.

Spyros

Γιατί άστοχη και ερασιτεχνική; Λέει κάτι παράλογο;

Giorgos Tsagkaris

300 F-16 oi Tουρκοι?

Προβοκάτωρ

Εν πολλοίς απαντούν οι klx και ΚΚ στο ερώτημα σας.Δηλαδή, για κάθε δημόσια αγορά πρέπει να βγάζει ανακοίνωση και κάποιος σύλλογος? Για τα υ/β,τα ελικόπτερα, του ασυρμάτους, τα ασθενοφόρα, τα περιπολικά, τα απορριμματοφόρα κ.ο.κ.?
Ήμαρτον..
Το ύφος και η δομή του κειμένου είναι λυκειακού επιπέδου και όχι επιστημόνων.Ειδικά δε η αναφορά στο EF…

George K.

Μάλλον αναφέρονται στις επιχειρήσεις του Typhoon στη Λυβίη, όπου εμφανίστηκε ανέτοιμο σε σχέση με το Rafale. Βέβαια από τότε έχουν γίνει αρκετά πάνω στο Typhoon. Ψιλοάσχετο σχόλιο όντως…
Βέβαια εδώ μιλάει και η κουτσή Μαρία για αυτά, αυτοί είναι και λίγο σχετικοί.

Spyros

Μάλλον είναι καλό σημάδι να βλέπουμε πως οι απόψεις μας συμβαδίζουν με αυτές ανθρώπων που έχουν μια σχετική ενασχόληση με το θέμα, και όχι με αυτές διάφορων… Κύρτσων.

daisycutter

Σωστές οι απόψεις που εκφράστηκαν από ειδικούς επί του θέματος και όχι συζήτηση από τον κάθε άσχετο επιπέδου καφετέριας για αυτοκίνητα πόσο έχουν το 0-100, να συγκρίνει κάποιος μαχητικά αεροσκάφη. ΑΛΛΑ μία παρατήρηση αριθμητικά το δολοφόνησαν, πού και πότε βρήκε η Τουρκία 300 μαχητικά τύπου F-16, και επίσης μιλάνε ΟΛΟΙ (δημοσιογράφοι, άσχετοι, χαρτορίχτρες, τηλεοπτικοί πανελίστες κλπ) για τα 100 F-35 τα τουρκικά λες και σε 1 μέρα θα παραλάβει το σύνολο αυτών των αεροσκαφών, δηλαδή έλεος, (αν και όταν τα παραλάβει, θα δούμε και σε ποιούς αριθμούς θα φτάσουν τελικά, πάντα η Τουρκία εμφάνιζε μαξιμαλιστικά μεγέθη και στην συνέχεια διαφοροποιούνταν… Read more »

Spyros

Απο τη μια λέμε πως θα παραλάβουν οι Τούρκοι 30-60-100 F-35, απο την άλλη ακούμε πως ζητούσαν Πακιστανική βοήθεια για να εκπαιδεύσουν πιλότους, γιατί δεν τους άφηναν να εκπαιδευτούν οι Αμερικανοί… γενικά κάτι δε πάει καλά με όσους έχουν κρυστάλλινες μπάλες και προβλέπουν το μέλλον.

Παναγιωτης

καλά τα όσα λένε αλλά το προβλημα ειναι άλλου ,ειναι στο ότι δεν αναβαθμιζουμε το σύνολο αλλά μέρος κάπου στα 85-90 τα αλλά τα( καλά που λέμε) μένουν ως έχουν και τα 30αρια πεθαινουν όπως και τα mirage 2000bgm ,apachi και αλλά πολλά συστήματα που ακριβοπληρωσαμε

sdef

” «Γιατί να αναβαθμίσουμε αυτά και να μην αγοράσουμε F-35;» η υπεύθυνη απάντηση είναι η εξής: …Για να κατανοήσει κανείς την αναγκαιότητα θα πρέπει να γνωρίζει τους αριθμούς των εχθρικών αεροσκαφών που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Πολεμική μας Αεροπορία: Όταν η Τουρκία έχει ήδη πάνω από 300 F-16….”

Η υπευθυνότητα είναι το χαρακτηριστικό πολλών Ελλήνων!

ΠΑΝΟΣ

διαβαζω στην ανακοινωση “Όταν η Τουρκία έχει ήδη πάνω από 300 F-16 και στο μέλλον…” ομως σύμφωνα με την σελίδα wikipedia “F-16 Fighting Falcon United States – multirole – F-16C/D -245!” .. αρα τα “πανω απο 300” που τα βρηκαν!!????

Whitesnake

Απ’τη μια σοβαρη πηγη στην αλλη…

Παναγιωτης

για καποιο λογο δεν περνανε τα μυνηματα μου

klx

Tο οτι ειναι ειδικοι δεν σημαινει οτι εχουν απολυτο δικιο και οτι δεν υπαρχουν σκοπιμοτητες πισω απο αυτα που λενε .
Απιστευτες μιζες εχουν πεσει στο παρελθον (φυσικα οχι μονο στην ελλαδα) και εχουν γινει επιλογες που δεν θα επρεπε απο αντιστοιχες επιτροπες “ειδικων”
Αρα το οτι πολλοι αγωνιουν δεν σημαινει αυτοματα οτι το κανουν μονο απο καλες προθεσεις
Στις δεκαδες αγορες που εγιναν που ηταν ολοι αυτοι οι ειδικοι να φερουν αντιρρησεις πριν την τελικη επιλογη ?εκτος και αν πιστευουν οτι ολα εγιναν σωστα η απλα περιοριζονται κατοπιν εορτης να πουνε τις γνωστες δικαιολογιες

Whitesnake

Μονο ειδικοι δεν ειναι. Σαν μηχανικοι μπορει να ειναι αψογοι. Αλλα το ειναι παντελως ασχετοι σε ουσιαστικές λεπτομέρειες του συσχετισμου ισχυως με τους απέναντι (300 F-16…) σε κατι τοσο κοντα στο αντικείμενο τους με προβληματίζει ιδιαίτερα.

ΚΚ

Φαίνεται ότι για κάποιο λόγο νιώθουν την ανάγκη να απολογηθούν «οι μηχανικοί αεροσκαφών» και φυσικά έχουν την άποψη ότι άλλοι δεν πρέπει να έχουν άποψη παρά μόνο αν γνωρίζουν τεχνικά θέματα…ειδικά όταν δε ξέρουμε τι θα εκσυχρονίσουμε και με τι ποσό! Μάλλον καλό είναι να αντιληφθούν ότι η τρεμούρα τους να καλύψουν δεν ξέρω τι…δείχνει ότι μια εμφανή κομματική χρεια. Εφόσον υπάρχουν αντίθετες απόψεις καλό είναι να ακουστούν …άσχετα αν αρέσουν ή δεν αρέσουν σε κάποιους. Η πίστη ότι έχω εγώ δίκαιο και άλλοι δεν πρέπει να μιλάνε είναι δείγμα παρανοιών ή απολυταρχικών καθεστώτων (αριστερών ή δεξιών). Ας περιμένουμε τελικά… Read more »

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΞΕΦΤΕΡΗΣ

Οι αμερικανοι που χρησιμοποιουν ηδη τα f35,f22….εκσυγχρονιζουν τα f15,f16.f18 για να τα φτασουν περα απο το 2040 σε συνεργασια με τα καθαρα 5ης γενιας!Αυτο και μονο λεει πολλα!!!Το F35 δεν ειναι μονοδρομος για την ΠΑ!θα πρεπει να βρεθουν τροποι οπως εγινε με τα chinook ωστε η ΠΑ να προμηθευτει F15/C,D ωστε να αντ/θουν τα F4E που πλεον δεν θα μπορουν να σταθουν στο μελλοντικο επιχειρισιακο περιβαλλον!Τα f15 εχουν πολυ καλυτερες επιδοσεις και μπορουν να επιχειρουν σε μεγαλες αποστασεις και να φερουν μεγαλυτερο φορτιο απο τα f4e……και μεσοπροθεσμα μπορουμε με ενα πακετο εκσυγχρονισμου(F15 ADV 2040) να αντιμετωπισουμε επαξια τουλαχιστον στο αεροπορικο… Read more »

Gunner227

“Όταν η Τουρκία έχει ήδη πάνω από 300 F-16”.

Ε όχι και πάνω από 300 F-16 βρε παιδιά.

Nestoras

Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσεις το F 35 είναι να το ανιχνεύσεις. Τα χαρακτηριστικά του το καθιστούν 100% επιθετικό όπλο ενώ εμείς χρειαζόμαστε οπλικά συστήματα αποτροπής, ιδίως αυτή την περίοδο που οι ισσοροπίες έχουν εντελώς ανατραπεί με την παύση αγορών από την Ελληνική πλευρά. Δεν νομίζω να υπάρχει 100% σωστή απάντηση στην βέλτιστη αντιμετώπιση των απειλών του γείτονα, ιδίως αφού αποκτήσουν ικανό αριθμό F 35, αλλά το να εξοπλιστούμε με F35 τη στιγμή που δεν σκοπεύουμε να παίξουμε το χαρτί της επιθετικής απειλής, μου φαίνεται η μόνη 100% λάθος επιλογή.

Whitesnake

Να προσθέσουμε ότι εκτός της ανίχνευσης, ερωτηματικό αποτελεί και η ικανότητα του amraam (και αλλων πυραυλων ενεργης καθοδήγησης) να το εγκλωβισει. Και πολυ περισσότερο υπο συνθηκες ηλεκτρονικων παρεμβολων, ενας τομεας που επίσης το ολοκληρωμένο συστημα F-35 λεγεται οτι εισαγει νεα δεδομένα.

simos

Και γιατι πρεπει σωνει και καλα να απαντησουμε στα τουρκικα f35 με 20 δικα μας f35,οταν θα μας κοστισει καπου 4 δις με τα οπλα τους και την εκπαιδευση? Πιο απλο δεν ειναι να παρουμε καμμια 200αρια νεους πυραυλους βαλλιστικους η κρουζ πχ νεους ATACMS η scalp η scalp naval η και τους ισραηλινους LORA,και να τους διασπειρουμε σε 10 νησια και στην ηπειρωτικη Ελλαδα? Δεν πιστευω να κοστισουν πανω απο 500 μυρια (διορθωστε με αν κανω λαθος),και σε περιπτωση πρωτου χτυπηματος της Τουρκιας ειναι αδυνατο να τους καταστρεψουν ολους!!! Αρα θα επιχειρησουν χτυπημα οταν θα ξερουν οτι την επομενη… Read more »

Κωστας

Χωρις να ειμαι ειδικος,πιστευω πως αν ειχαμε παρει τα ρωσικα sukhoi s-35s σε συνδυασμο με εναν εκσυγρονισμο στα αντιαεροπορικα συστηματα μας πχ(s-400)θα μπορουσαμε ανετα να αντιμετωπισουμε ακομη και τα μελλοντικα f 35 της Τουρκιας!!Ξερω οτι για πολιτικους και στρατηγικους λογους δεν τολμαμε να κοιταξουμε προς Ρωσια.Οι Αμερικανοι μας εχουν στριμωξει για τα καλα!Σημειωτεον,τα sukhoi ειναι πολυ φθηνοτερα στην κτιση και την συντηρηση.

Whitesnake

Γραψε μας και την πηγη σου σχετικα με το φθηνοτερα που αναφερεις αν θες.

Ελευθέριος

Ποιος επώνυμα από την ένωση Ελλήνων μηχανικών έχει την παραπάνω άποψη…κ ποιών μηχανικών της πολιτικής ή της πολεμικής αεροπορίας;Χωρίς στοιχεία κ πατρότητα το άρθρο αυτό είναι αναξιόπιστο….

Πλαφουντζής Ελευθέριος

Εκ μέρους του ΔΣ του ΣΕΜΑ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ιστοσελίδα της «Πτήσης» για την φιλοξενία της ανακοίνωσης μας. Θα πρέπει όμως να απαντήσουμε σε κάποια σχόλια που ανακοινώθηκαν προς υπεράσπιση της αλήθειας και του Δικαίου όπως πάντα πράττει ο Σύλλογος Ελλήνων Μηχανικών Αεροσκαφών. 1. Όσον αφορά το «επίπεδο» της ανακοίνωσης, σε αντίθεση με όλες τις «αυθεντίες» του χώρου, η επιλογή ήταν να δημοσιοποιηθεί ένα κείμενο απλό και κατανοητό χωρίς βαρύγδουπες εκφράσεις και copy-paste από το Wikipedia, για να το κατανοήσει ο απλός αναγνώστης ο οποίος θέλει να έχει άποψη από το θέμα και δεν μπορεί να κατανοήσει τις… Read more »

Μελέτης

Αυτή την φράση ποιός σοφός την έγραψε? ”’ανάγκασε σε παροπλισμό αεροσκάφη που μπορούσαν να αποδώσουν και να προσφέρουν όπως τα F-5 και Α-7, και δυστυχώς σύντομα και τα υπέρ-πολύτιμα Mirage 2000”’ θα ήθελα παρακαλώ πολύ να μας απαντήσει τον τρόπο που θα τα αξιοποιούσαν. Κύριοι όταν κατηγορείτε τους πάντες και αισθάνεστε ότι είστε οι μοναδικοί ειδικοί που δικαιούνται να ομιλούν σε αυτή την χώρα, θα πρέπει να είστε λίγο προσεκτικοί! Ας αγοραστούν ανταλλακτικά πρώτα, ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή διαθεσιμότητα τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η χώρα για τα οποία δυστυχώς η πραγματική διαθεσιμότητα είναι κάτω από 50%, και μετά… Read more »

Flight

Δεν σχολιάζουμε τα άλλα που αναφέρετε, πλην την “πληροφορίας” πως η διαθεσιμότητα είναι κάτω του 50%. Δεν είναι

Πλαφουντζής Ελευθέριος

Η χρονική στιγμή που αποσύρθηκαν τα F-5 άλλα και τα Α-7 ήταν πρώιμη για την εποχή τους. Μπορούσαν να υποστηρίξουν δευτερεύοντες ρόλους υποστήριξης και εκπαίδευσης ώστε να μην καταπονούνται τα F-16. Επάρκεια ανταλλακτικών και επαρκή προσωπικό υπήρχε τότε για να το κάνει πράξη αυτό το εγχείρημα. Επίσης στο Α-7 η πολιτική ηγεσία της εποχής δεν ενέκρινε το ηλεκτρονικό βοήθημα ελληνικής κατασκευής Α2-92 το οποίο θα βοηθούσε σε επιχειρησιακές αποστολές. Από που φάνηκε από το κείμενο ότι κατηγορούνται οι πάντες; Για τα υπόλοιπα που αναφέρετε δεν πρέπει να είμαστε εμείς οι αποδέκτες. Θα πρέπει να τα πείτε σε άλλο φορέα.

Πλαφουντζής Ελευθέριος

(Διορθώνω: Ε2-92 ονομαζόταν το ηλεκτρονικό σύστημα παρεμβολών)

gloc

Να ρωτήσω????Αυτός ο σύνδεσμος μηχανικών αεροσκαφών έχει και τεχνικούς αεροσκαφών έχει μέλη της ΠΑ???Γιατί φαίνεται να υπάρχει άγνοια περί επιχειρησιακών θεμάτων της ΠΑ….και όσο για τα F-5 και τα A-7 τί να πω!!!Speechless!!!Το “βοήθημα” Ε2-92 δοκιμάστηκε και απορρίφθηκε….έγινε και επερώτηση στην βουλή δείτε : https://www.youtube.com/watch?v=BAcGWhbq220……κάντε μου την χάρη και μην διαβάσετε τα σχόλια κάτω από το βίντεο!!

Πλαφουντζής Ελευθέριος

Αν και πάγια τακτική είναι να μην ασχολούμαι με αυτούς που δεν έχουν το θάρρος να γράψουν επώνυμα και με την ιδιότητα τους (όπως και θα πράξω από εδώ και πέρα). Speechless με αφήνει η επιλογή του ανεκδιήγητου υπουργού του ΠΑΣΟΚ που ως επιχείρημα για την απόρριψη του συστήματος.
http://sema52.webnode.gr/ Πέρι άγνοιας…

Gloc

Κ. Πλαφουντζή σχολίασα τις απόψεις του συνδέσμου σας και σε καμμιά περίπτωση δεν αμφισβητώ την επαγγελματική σας επάρκεια…..αλλά ένα πολεμικό αεροσκάφος δεν είναι απλά ένα αεροπλάνο,είναι οπλικό σύστημα γι’ αυτό και οι πιλότοι της ΠΑ ονομάζονται “χειριστές”.Δεν αρκεί μόνο να υπάρχουν ανταλλακτικά για να πετάει.Η ΠΑ εξετάζει και την δυνατότητα του να επιτελέσει την αποστολή του σε δεδομένες συνθήκες και με ένα θεμιτό κόστος ανα ώρα πτήσεως.Στο βίντεο που σας παρέθεσα ο υπουργός απαντά με βάση την ενημέρωση της ΠΑ για τον παρεμβολέα Ε2-92 και οι απαντήσεις που δίνει έχουν λογική βάση.Δεν κρίνω το έργο του σαν υπουργού.Σε αυτήν την… Read more »

Πλαφουντζής Ελευθέριος

Συμφωνώ απόλυτα με τον επίλογο του σχολίου σας σχετικά με τις απαιτήσεις της ΠΑ. Πρέπει να ξεκαθαρίσω όμως ότι ουδέποτε θεώρησα ότι αναφέρθηκα περί επιχειρησιακών δεδομένων της. Ούτε το αντικείμενο μου είναι, ούτε έχω τις γνώσεις και την ενημέρωση για να το πράξω. Εγώ (και οι όμοιοι μου) απλά “κάνουμε τη δουλειά” για να είναι σε πτητική κατάσταση το κάθε αεροσκάφος που αναλαμβάνουμε. Τίποτε παραπάνω από αυτό και τίποτε λιγότερο. Όσον αφορά την συμπαραγωγή που θα ακολουθούσε την αγορά του (τότε) νέου εκπαιδευτικού τζετ αεροσκάφους δυστυχώς συμφωνώ για το “πόσο πονεμένη είναι η ιστορία”. Βρήκαμε και τον κοινό παρανομαστή μας… Read more »

Manolis

Ενα σχολιο για την ανακοινωση του ΣΕΜΑ: Μακαρι να ειχαμε και αλλες τετοιες ενημερωσεις απο αυτους που γνωριζουν πραγματικα και εκ των εσω. Αντι αυτων, συνηθως εχουμε παραπληροφορηση (οχι βεβαια οσοι εμπιστευομαστε την ΠΤΗΣΗ και λιγες ακομη αξιοπιστες πηγες) και ολος ο κοσμος ξαφνικα ασχοληται με τα F-16 για τους λαθος λογους και με λαθος πληροφοριες. Τρεμω στην ιδεα οτι η ιδια παραπληροφορηση γινεται και σε αλλα θεματα της καθημερινοτητας που δεν κατεχω και δεν μπορω να εχω εμπεριστατωμενη αποψη οπως εδω. Καποιοι σταθηκαν στα αναφερομενα 300 τουρκικα F-16, ενταξει, μπορει να μην ειναι 300 και να ειναι περι τα… Read more »

Gloc

Δεν χρειάζεται να αγοράσεις F-35 για να δεις πως θα τα αντιμετωπίσεις,οι “φίλοι” μας οι Ισραηλινοί ίσως να μας κάνουν την χάρη……

Manolis

Ε, βεβαια. Εκεινο το Μ-60 Magach 7 (=SABRA) λες να ειναι ακομα στον Αυλωνα? 🙂

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η Ελλάδα εξάγει αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας στο… Ισραήλ! Εξαγωγική...

8
Απίστευτο κι όμως πραγματικό! Μια εκ των κορυφαίων ελληνικών αμυντικών εταιρειών, η Intracom Defence συμφώνησε με την ισραηλινή ΙΑΙ για την εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 April #371

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 September 2016 #364

Αγορά 1.99 $

Related News

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

PZL M18B: «Μυρωδιά 100LL, Καπνίλα και Ιδρώτας»

Τα «Πεζετέλ» είναι καταδικασμένα να δρουν στην «σκιά» των πυροσβεστικών Canadair. Στις φωτιές όμως είναι από τα πρώτα μέσα που στέλνουν για να περιορισθεί...

«Στο ίδιο έργο θεατές» – Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για την υποστήριξη των C-27J!

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) αποφάσισαν την 1η Ιουλίου να ματαιωθεί ο διαγωνισμός με τίτλο «Εν...

Εντοπισμός ραδιενέργειας στην Ευρώπη «δείχνει» πιθανή δοκιμή ρωσικού όπλου;

Σταθμοί μέτρησης της ραδιενέργειας στη Βόρεια Ευρώπη εντόπισαν τον Ιούνιο μια βραχύβια, αλλά επικίνδυνη διαρροή, που πιστεύεται πως προήλθε από τη Ρωσία.Σύμφωνα με το...

Η Αυστραλία αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες και ικανότητες πλήγματος στην επόμενη δεκαετία

Με μια κομβικής σημασίας μετάθεση της αμυντικής της στάσης η Αυστραλία θέτει ως προτεραιότητα την αύξηση της παρουσίας της στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανών ενώ...
- Advertisement -
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x