31.2 C
Athens
Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Χρειάζονται τα ελικόπτερα MH-60R σύστημα Link 16; Έχουν ή δεν έχουν τελικά;

- Advertisement -

 

Η χτεσινή αποκλειστική είδηση του ιστοτόπου μας, για την υπογραφή από τον απερχόμενο Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, Αντιπτέραρχο (Ι) ε.α Θεόδωρο Λάγιο, του Letter of Acceptance για τα 3 επιπλέον MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό, θα λέγαμε πως δεν είχε τη θετική  ανταπόκριση που περιμέναμε, θα το ομολογήσουμε. Μετά την εξοπλιστική ανομβρία των τελευταίων 15 ετών, η ανακοίνωση υπογραφής μιας εξοπλιστικής σύμβασης, περιμέναμε πως θα είχε περισσότερες θετικές αναγνώσεις, αν όχι, ΜΟΝΟ θετικές αναγνώσεις.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Υπεγράφη η LoA για τα 3 επιπλέον ελικόπτερα MH-60R του ΠΝ, οι πρώτες παραδόσεις ίσως και εντός 2021!

Μιλάμε δε, για το κορυφαίο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο της Δύσης, που δεν υπάρχει κάποιο απευθείας ανταγωνιστικό. Φυσικά θα μπορούσαμε να αγοράσουμε το NH90 στη ναυτική του έκδοση, αλλά δεν θα επιχειρηματολογήσουμε περισσότερο πάνω σε αυτό (βλέποντας τα καθηλωμένα ΝΗ90 της ΑΣ). Υπάρχει και το AgustaWestland AW159 Wildcat, αλλά κι εδώ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, καθώς ελάχιστα ελικόπτερα έχουν πωληθεί. Άλλωστε το ΠΝ δεν επιθυμεί πειραματισμούς, έχει σε υπηρεσία 25 χρόνια τα S-70B6, είναι υπερ-ευχαριστημένο, και έχει βγει ασπροπρόσωπο για την επιλογή του αυτή.

Data Links και ελληνικά MH-60R (απαντώντας στην ερώτηση “γιατί δεν έχουν Link16 τα MH-60R”)

Φυσικά, διαπιστώσαμε πως η επιλογή “ξεχείλισε” ένα θυμό. Ο “εθνικός προμηθευτής” είπαν κάποιοι… Ναι, η Sikorsky ανήκει στην Lockheed Martin, τι να κάνουμε τώρα; Να το κρύβουμε, γιατί κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν πως οι ΗΠΑ πλέον έχουν ελάχιστες αμυντικές εταιρείες; Το έχουμε ξαναγράψει, ακόμη και διαστημόπλοιο να αγοράζαμε από τις ΗΠΑ, το πιθανότερο είναι να το παραγγέλναμε από τη Lockheed Martin. Συνεπώς, ας σταματήσει αυτό το θέμα, στην τελική, τα αεροσκάφη που μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους στη δεκαετία της κρίσης, και δεν αφήσαμε το Αιγαίο στο έλεος των Τούρκων, F-16 είναι. Όλα τα υπόλοιπα ιπτάμενα μέσα, μαζεύουν σκόνη κάπου.

Οπλισμός των νέων ελληνικών MH-60R με Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS) , όταν το ΠΝ πρωτοπορεί για μια ακόμη φορά

Γράψαμε πως η τιμή που πέτυχε το ΠΝ για τα πρώτα 4 ελικόπτερα, είναι πολύ χαμηλή. Το εννοούμε, πήραμε 4 ελικόπτερα στην τιμή των 3. Το “πάλευαν” μήνες στο ΓΕΝ και το ΥΠΕΘΑ να το πετύχουν και το πέτυχαν. Φυσικά, επειδή το ΠΝ δεν κάνει τα λάθη της ΠΑ, έβαλαν μέσα και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και εργοστασιακού επιπέδου συντήρησης για τα παλαιότερα S-70B/B6, αγόρασαν όπλα, τορπίλες, μέχρι και κατευθυνόμενες ρουκέτες. Αυτός είναι ο λόγος που η τιμή διαφέρει από άλλους που τα αγόρασαν χωρίς όπλα. Φυσικά, στο “πακέτο” είναι και FOS για τα νέα ελικόπτερα. Το ξαναλέμε, στο ΠΝ δεν παίζουν με τα ιπτάμενα μέσα τους. Αλλά μερικοί είδαν “φούσκωμα” στην τιμή… δεν μπορούμε να βοηθήσουμε.

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

Τώρα, από την αρχή ξέραμε πως 4 ελικόπτερα δεν αρκούν για την αντικατάσταση όλων των AB212ASW. Το ΠΝ είχε ζητήσει 7 ελικόπτερα, έτσι ώστε να συμπληρωθεί μια δύναμη 18 ελικοπτέρων, απολύτως απαραίτητη για την κάλυψη του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Στην πρόσφατη κρίση του καλοκαιριού, οι ελικοπτεράδες του ΠΝ, έβαλαν αρκετές ώρες σε πραγματικές συνθήκες, εντοπίζοντας τα εχθρικά υποβρύχια. Το μόνο που χρειάζονταν ήταν το πάτημα για την άφεση μιας τορπίλης Mk46 για να τελειώσουν το στόχο τους.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Το ΠΝ απέστειλε αίτημα ενεργοποίησης της προαίρεσης για 3 επιπλέον ελικόπτερα MH-60R, συνολικά 7!

Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά 214ΗΝ παίζει να έφτασαν μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα χωρίς να το μάθει κανείς. Το που πήγαν τελικά, το γνωρίζουν τα πληρώματα και κάποιοι στο ΓΕΝ/ΓΕΕΘΑ. Συνεπώς, ναι, τα 214 είναι επικίνδυνα, και ναι, χρειάζονται άμεσα καλύτερα ανθυποβρυχιακά μέσα. Μερικοί νομίζουν πως το κυνήγι θα γίνει με τα Ρ-3Β(#NOT), όχι, θα γίνει με τα ελικόπτερα. Τα ελικόπτερα θα φτάσουν παντού, και θα ξετρυπώσουν τα πάντα.

A civilian mariner directs an MH-60R Sea Hawk helicopter during a landing aboard Afloat Forward Staging Base (Interim) USS Ponce (AFSB(I) 15). Ponce, formerly designated as an amphibious transport dock ship, was converted and reclassified to fulfill a long-standing U.S. Central Command request for an AFSB to be located in the U.S. 5th Fleet area of responsibility. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Jon Rasmussen/Released)

Τα επιπλέον 3 δεν μπορούσαν να έχουν την τιμή που πέτυχαν τα 4 πρώτα, αλλά και πάλι, οι πιέσεις του ΠΝ και του ΥΠΕΘΑ είχαν αποτέλεσμα. Τα 3 προστέθηκαν σε παραγγελία μεγάλη τρίτης χώρας, με την ίδια ακριβώς τιμή με την τιμή που πέτυχε η τρίτη χώρα, απλά, εδώ έβαλε το χεράκι του και το USN. Έτσι, για να καλύψει τις πιεστικές ανάγκες μας, θα δώσει άμεσα, εντός του 2021, δικά του ελικόπτερα στο ΠΝ, από τη δική του γραμμή παραγωγής, και θα πάρει αργότερα τα ελληνικά από τη σειρά της ελληνικής παραγγελίας. Έτσι, το ΠΝ πέτυχε, ΚΑΙ να πάρει ελικόπτερα άμεσα, έτσι ώστε να είναι έτοιμο (το ΠΝ) όταν το πρώτο τουρκικό 214ΤΝ ανοιχτεί στη θάλασσα σε επιχειρήσεις, αλλά ΚΑΙ να πάρει την καλύτερη δυνατή τιμή. Και τότε, προς τι η γκρίνια και ο σπαραγμός; Εδώ μπαίνει το θέμα, Link 16…

Έκτακτο: Έως 7 (!) ελικόπτερα MH-60R εγκρίνουν οι ΗΠΑ για πώληση στην Ελλάδα

H DSCA στην ελληνική παραγγελία δεν αναφέρει Link 16. Περίεργο, καθώς από όσο ξέρουμε τα ελικόπτερα είναι 100% ίδια με τα αμερικανικά, χωρίς αλλαγές. Εδώ αρχίζουν οι ερωτήσεις. Πρώτη ερώτηση.

Χρειάζονται ή δεν χρειάζονται τα ελληνικά MH-60R σύστημα Link 16;

Μακροσκοπικά κοιτώντας την κατάσταση, θα αντιστρέφαμε την ερώτηση…

H συνέχεια στο navaldefence.gr, εδώ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

134 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
134 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koulis

Συγχαρητήρια για το άρθρο. Θερμή παράκληση μη δίνετε περισσότερο πόνο σε μερικούς. Μεγάλη Εβδομάδα έχουμε.

Alex1975

Προσκυνω την υπομονη σας

Vk77

Πολύ ωραία τότε.

gdmast

Έλεος.
Επειδή δηλαδή, τα άλλα πλοία μας (σχεδόν αρχαιολογίες πλέον) δεν έχουν Link 16 που θα ΕΠΡΕΠΕ, αντί να λέμε ότι ΑΥΡΙΟ βάζουμε στα πλοία το Link 16, παίρνουμε καινούργια ε/π χωρίς αυτό? ΕΛΕΟΣ (δις).
ΑΥΡΙΟ πρωί να παραγγελθεί Link 16 για τα ε/π και να μπει και στις ΜΕΚΟ τώρα που θα αναβαθμιστούν και ΟΛΑ τα νέα πλοία να το έχουν.
Εδώ τα ναυτικά πάνε πλέον σε Link 22 και εμείς σε καινούργια μέσα θα δουλεύουμε το Link 11? Εμείς δηλαδή ήμαστε οι έξυπνοι του πλανήτη ή απλά κάνουμε λάθος? οεο?

billy

Σαφώς και χρειάζονται και τα S-70B/B6 Link-16 και όχι μόνο αύτά αλλα και όσες περισσότερες πλατφόρμες είναι δυνατόν . Ομως δεν καταλαβαίνω γιατί ένα τέτοιο υλικό να βρίσκεται στην κατηγορία του απόρρητου , μετά λέτε με βεβαιότητα οτι θα έχουν και μακάρι , όμως το έχετε δει κάπου ? Και αν το έχετε δει πως είναι απόρρητο ? Επειδή παλιότερα είχε γραφτεί για συγκεντρωτική παραγγελία Link-16 για όλους τους κλάδους , μήπως όντως δεν έρθουν με εγκατεστημένο το σύστημα και καλυφθεί η ανάγκη απο την εν λόγω αγορά ?

GioFlo

Οποιος βιαζεται σκονταφτει….Και οποιος μεταφερει “περα-δωθε” ειδησεις εκτιθεται….Ευχαριστουμε πολυ ΠΤΗΣΗ, για τις διευκρινησεις, αν και για οσους γνωριζουν τι διαβαζουν και που……το διαβαζουν, δεν ηταν απαραιτητο.

Υ.Γ Αναμενω υπομονετικα και αλλα διευκρινηστικα αρθρα, περι Papa 3, Kiowa κ.ο.κ, για να τελειωσουν οι “φαντασιωσεις” ορισμενων, που θεωρουν πως θα λειπουν ακουστικοι επεξεργαστες, ηχοσημαντηρες, συστηματα αυτοπροστασιας και ενα σωρο αλλα.Κακο πραγμα η “γκρινια” και ο προπετισμος.

Υ.Γ Εχω πει ΑΜΑΝ, να δω σε μια κρισιμη προμηθεια, ανω του 50% των φιλων-αναγνωστων να πουν ενα ΜΠΡΑΒΟ, ενα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ενα ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ, κατι θετικο στην τελικη.Αν εξαιρεσω τα Rafale, που υπηρχε και μεγαλη συμμετοχη στο σχολιασμο, στη πλειοψηφια των υπολοιπων προγραμματων που εχουν υπογραφει, αντε να υπαρχουν 20+ σχολια θετικα.Περιεργο πραγμα.Πολυ περιεργο.

Digenis

Εοε , η σωστη ερωτηση ειναι αν η Bel με το setis δεν έχουν συνεργατική απεικόνιση βυθού με το ελικόπτερο γιατί το συζητάμε ακόμα για BEL ?

ShadowMan

Νομίζω αυτό δεν ήταν άρθρο ακριβώς για το navaldefence, ταιριάζει και στο κανονικό site. αλλά λίγη σημασία έχει βέβαια.
Το αν θα επιτρέπετε σχόλια με τις λέξεις σκάνδαλο κτλπ δεν θα το σχολιάσω αρνητικά γιατί καταρχήν είναι δικαίωμα σας αλλά βασικά επειδή ακόμη ψάχνω στο μυαλό μου αν εχετε δίκιο ή αν αυτό αποτελεί καποιο ειδους φίμωση προς αρνητική κρητική σε μέσο δημόσιας προβολής του κυβερνητικού έργου.
Καταλαβαίνω πως δεν το πάτε έτσι βέβαια αλλά η γυναίκα του καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει να δείχνει και τίμια…

ShadowMan

δική μου γενικότερη άποψη πάντως είναι οτι δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτα πλέον χωρίς καποιο link.
Ειναι το μέλλον. ακόμη και σε ρυμουλκά που λέει ο λόγος να έμπαινε θα έπρεπε να βάλουμε.
Πρέπει να μπουμε δυναμικά στις πολύ νέες μεθόδους μαχης και διεξαγωγής επιχειρήσεων και τα λινκ ειναι ίσως ο πλέον φτηνότερος τρόπος για ένα βήμα προς τα εκεί. Τα πράγματα αλλάζουν ανα 10ετια το πολύ πλέον!

Vassilis13

Ρωτάω
ΝΣΜ θα εχουν?

Εδω θα ελεγα ενα μπράβο

mv89

Άρθρο που βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Εύγε

Factor

Ξεκάθαρη απάντηση

Αν δεν κάνω λάθος, στις περίφημες εξαγγελίες του πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο πέρσι, μίλησε για ενίσχυση ψηφιακών λειτουργιών των ενόπλων δυνάμεων μας. Οπότε κάθε τι καινούργιο θα έχει διασύνδεση, καλό θα είναι να επεκταθεί αυτό και σε ότι παραμένει σύγχρονο όπως τα F16 block 50 και Mirage 2000-5, στις ΤΠΚ Ρουσσέν, στις ΜΕΚΟ και στο πυροβολικό μας

peet14

To ερώτημα νομίζω δεν είναι αν θα έχουν link 16 τα Romeo,αλλά πότε θα υπάρξει ενα ευρύτατο πρόγραμμα διασύνδεσης όλων των μονάδων των Ε.Δ που κρίνεται απαραίτητο με link 16 ανεξαρτήτως όπλου .Kαι για να το πάω λίγο παρακάτω ,μήπως θα πρέπει τόσο στις νεες φρεγάτες [και στις ΜΕΚΟ] ,όσο και στα Romeo να υπάρχει πρόβλεψη για αναβάθμιση σε link 22 ?

dk137

Link 16:
https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/republic-korea-mh-60r-multi-mission-helicopters-support

Όχι link 16:
https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/greece-mh-60r-multi-mission-helicopters

BTW σχετικά με το οικονομικό σκέλος, οι νοτιοκορεάτες ζήτησαν και NSM!

Hermes_w

ΠΤΗΣΗ, σε ευχαριστώ για την επιβεβαίωση!
Και Link16 και Ελληνική συμμετοχή και FOS και …τούμπανο τα ελικόπτερα.
Πάσης…φύσεως υποβρύχια, την έχουν βάψει στο Αιγαίο.

stepa

Απορρητο ενα συστημα σαν το DL 16?….και λεπτομερεις περιγραφες αλλων πολυ πιο κρισιμων υλικων ?.περαν αυτου αλλα γραφατε τον Νοεμβρη σε ενα περιεργο επιεικως αρθρο του κου Ηρακλη Μαρδυρη σε οτι αφορα την αναγκη υπαρξης του συστηματος .Οσο για την την ταμπακιερα, η πιθανη ελλειψη του συστηματος λογω “κοστους” θα ειναι το λιγοτερο εγκληματικη…..ελπιζω να μην ισχυει, και να εχετε δικιο, αν και η προιστορια προμηθειων δεν μας εκπλησσει για τιποτε….η οπως λεν στα μερη μου ακριβοι στο πιτουρο και φθηνοι στ αλευρι…

Nestoras

Χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση σε συντάκτες και συναναγνώστες!
Τα ελικόπτερα που έρχονται είναι η πιο σωστή κίνηση που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει ενόψει και της ανανέωσης του στόλου, αλλά ΚΥΡΙΩΣ ενόψει ένταξης σε υπηρεσία των Τουρκικών 214.
Δεν αντέχει οποιοδήποτε επιχείρημα ενάντια σε αυτή την αγορά. Όσο για την παραμετροποίησή τους, εκεί ακόμα και αν υπάρχει αντίλογος, απλά ψειρίζουμε το θέμα, δεν απορρίπουμε την αγορά εν όλω. Προσωπικά είμαι υπέρ της αγοράς πλήρους πακέτου, με υποστήριξη, όπως αυτό που φαίνεται να αγοράσαμε.
Υ.Γ. Θρωρώ υπερβολή άρθρο για ελικόπτερα (έστω και ναυτικά) να ολοκληρώνεται στο naval defence.

CKfurious

Επαναλαμβάνω πως τα7 ROMEO ΔΕΝ ήταν στη λίστα με τα επείγοντα εξοπλιστικά του 014
 
Εμφανίστηκαν το 019 και υλοποιήθηκαν σε χρόνο DT ενώ άλλες πιο επείγουσες ανάγκες όπως τορπίλες και meko uPGRADE έμειναν στον αέρα

Τώρα περί απορρητου και μη ανακοινωσίμων δεν νομίζω να συμβιβάζονται με το επίπεδο της ιστορικής ΠΤΉΣΗΣ

Η ολίσθηση συνεχίζεται

MareNostrum

Άρθρο-Απάντηση σε όλους εμάς που καλοπροαίρετα! ρωτήσαμε στο προηγούμε άρθρο “τι γίνεται με το link-16″…
Κατ’ αρχάς, ευχαριστούμε για την ενημέρωση.
Για όσους βιάστηκαν και ξεκίνησαν μία περίεργη γκρίνια και παραφιλιλογία, θα ήθελα να θυμίσω ότι όλοι σε αυτό τον ιστότοπο που ήρθαμε και ρωτήσαμε στα σχόλια αν ισχύει, τι ισχύει, γιατί ισχύει… κλπ, δεν το κάναμε γιατί απλώς, έχει ανοιχτά τα comment η ΠΤΗΣΗ.
Το κάναμε γιατί είναι έγκυρο site. Κάνω λάθος;

Πρός ΠΤΗΣΗ.
Δεν προτρέχω, ούτε θέλω να βγάλω είδηση πρίν το τεύχος Μαϊου.
Μόνο μία ερώτηση… Η Gibbs & Cox, είναι εταιρεία σχεδίασης και όχι κατασκευάστρια εταιρεία. Αυτό συνεπάγεται ότι η πρόταση είναι για σχέδιο πλοίου το οποίο και θα αναλάβει κάποιος/κάποιοι άλλοι να το κατασκευάσουν… κάνω λάθος;
Όπως έγινε αντίστοιχα με τις FFG(X), και τη συνεργασία LM & Fincantiery…

F-117

, ειλικρινά μπράβο σας για το άρθρο. Εύχομαι και οι exocet με link 16 . Γενικώς μιλώντας εύχομαι κέντρο c4i που θα βλέπει τα πάντα παντού και η ηγεσία θα ξέρει τι να κάνει.

Yanis83

Σε ένα πολεμικό περιβάλλον όπου πλέον κυριαρχεί η αναγνώριση (από οποιαδήποτε πλατφόρμα), η στοχοποίηση (από οποιαδήποτε πλατφόρμα) και η προσβολή (από οποιοδήποτε μέσο) ακόμα και από βλήμα όλμου σε νησί ή από έξυπνο πυρομαχικό σε ναυτικό πυροβόλο, η διασύνδεση όλων των μέσων των ενόπλων δυνάμεων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Επίσης πρέπει να προχωρήσει η δυνατότητα προσβολής σε όλο και περισσότερα μέσα και σε όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις επομένως η εισαγωγή του NSM στα ρόμεο είναι και αυτή επιβεβλημένη και ας υπάρχουν τα mirage με τους exocet. Προσωπικά ονειρεύομαι romeo να δίνει δεδομένα βολής σε M109 και RM70 της ΑΣΔΕΝ ή και σε leonardo vulcano127mm των μελλοντικών φρεγατών τα οποία θα εμπλέκουν ακόμα και κινούμενους στόχους με το κατάλληλο πυρομάχικο.

GP1976

Τώρα, προφανώς και όταν αγοραστούν οι νέες φρεγάτες, το ΠΝ θα φροντίσει να τις διασυνδέσει σε ότι αφορά τον πόλεμο ASW/ASuW με τα ελικόπτερα, κι αυτό θα γίνει μάλλον εύκολα σε ότι αφορά το COMBATSS-21.
Ερώτηση για διευκρίνηση η διασύνδεση των R με πλοία που έχουν cms combatss21 γίνεται με link 16 ή με άλλο τύπου link.

Poirot

Πολύ διαφωτιστικό άρθρο. Δεν είναι σωστό νομίζω να γκρινιάζουμε για τα πάντα. Τα MH-60R είναι κορυφαίο στο είδος του οπλικό σύστημα και η απόκτησή τους αποτελεί άριστη επιλογή για το ΠΝ. Φαίνεται μάλιστα ότι θα είναι πανομοιότυπα με αυτά του USN. Η αλήθεια είναι ότι με βάση εκτιμήσεις και μάλλον αυθαίρετα συμπεράσματα, αρκετοί θεώρησαν ότι η αγορά τους φωτογράφιζε την προμήθεια των αμφιλεγόμενων MMSC, λόγω της μονοσήμαντης διασύνδεσης μεταξύ των δύο μέσων, κάτι που προφανώς δεν είναι ακριβές. Όσο για τους NSM, προφανώς είναι καλό να αποκτηθούν, ωστόσο η μη σύγχρονη απόκτησή τους δεν ακυρώνει την βασική αγορά. Είναι κάτι που μπορεί να γίνει στη συνέχεια.

megisteas

Ώρες ώρες, μαζεύονται στα σχόλια περισσότερες κακές γκρινιάρες πεθερές, απ ότι στα παγκάκια της πλατείας με πασατέμπο τα καλοκαιρινά βράδια….

photographix

Platinum το αρθρο.

photographix

ptisidiastima ΠΤΗΣΗ. Hθελα μόνο να πω ότι νομίζω υπάρχει σεβαστός λόγος πίσω από τις αντιδράσεις πολλών και το ότι είμαστε έτοιμοι να πιστέψουμε ευκολα φήμες ή ειδήσεις σχετικά με αντιορθολογικες επιλογές και κινήσεις της Ελλάδας : δυστυχως ο σουρεαλισμός και αντί-ορθολογισμος επί δεκαετίες ήταν ο κανόνας, το ζησατε, το ζήσαμε και το ζούμε μαζί ακόμη (τις επιπτώσεις) οπότε απλά, ΑΚΌΜΗ φυσάει ο κόσμος και στο γιαούρτι : τα περιμένει όλα, ανά πάσα στιγμή, ΔΕΝ έχουν εμπιστοσύνη σε κανέναν ακόμη …

Θα περάσει καιρός πιστεύω να μετριαστει η δυσπιστια… Γιατί πιστεύω είναι σε μεγάλο μέρος απλά θέμα μακροχρόνιας εμπειρικής δυσπιστίας, εντελώς φυσιολογικό και αναμενόμενο.

PanPan

Να ευχηθούμε και Link 22 σύντομα.
Ουπς δεν τα παραγγείλαμε με Link 22, γιατί ? Πτήση τι μας κρύβεις ? Σκάνδαλο, μίζα ?

Ωχ θα κοπεί το σχόλιο.

Η αλήθεια είναι ότι για να προκύψει μια απλή πληροφορία πλέον απαιτείται κόπος.

ShadowMan

Τα Νη90 άσχετα με το κόστος τους, τα καταφέρουν το ίδιο καλά σε αυτόν τον τομέα?

Thatcherite

Νομίζω ότι είναι χίλιες φορές προτιμότερο να μπορεί ο καθένας σε δημόσιο χώρο να εκφράσει την άποψή του για το τι είναι και τι δεν είναι σκάνδαλο – και ας είναι, όχι μόνο λανθασμένος, αλλά και παράλογος – παρά να μην υπάρχει η δυνατότητα μια τέτοια έστω και παράλογη κρίση να εκφραστεί.

Επίσης θα ήθελα να πιστεύω ότι κανείς εδώ δεν θεωρεί ότι το ΠΝ σαν έννοια είναι ταμπού. Μπορούμε κάλιστα να εκφράσουμε όλες τις απόψεις, και για τους αφανείς ήρωες που δεν ζητάνε την επιβράβευση αλλά τους αρκεί να πράττουν το καθήκον τους – αλλά και για τους ανίκανους και για αυτούς που κατά την άποψη μας, αξίζουν της χειρότερης κριτικής (και ας είναι και λανθασμένης).

Ειδικά στους εξοπλισμούς, ειδικά στην Ελλάδα, και ακόμα πιο ειδικά στο ναυτικό, εκεί ακριβώς πρέπει να είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε κριτική – γιατί εκεί τα έχουμε κάνει θάλασσα εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες (με ευθύνη και του ναυτικού).

Το τί έγινε με τα υποβρύχια και με το υλικό αξίας 120εκ που παραγγέλθηκε άσκοπα πως να το χαρακτηρίσουμε; Το ότι το πρόγραμμα των Super Vita, που αν θυμάμαι καλά πρωτοξεκίνησε το 1995 ή 1996 ακόμα να τελειώσει πως θα το ονομάσουμε;

Γενικότερα, η τάση στην λογοκρισία δεν σας τιμά. Κόβονται σχόλια που είναι μετρημένα στο ύφος λόγω περιεχομένου αλλά επιτρέπονται σχολιά ξεκάθαρα ρατσιστικά (πχ για τους Γερμανούς, τους Τούρκους κτλ). Σε άλλα “ταμπού” θέματα – όπως για τα δικαιώματα ΑΟΖ των νήσων – δεν έχεται δισταγμό να εκφράσετε την ‘δυσάρεστη’ άποψη.

Ίσως το γεγονός ότι εδώ και 35 χρόνια ζω εκτός Ελλάδας να με κάνει ευαίσθητο σε αυτό το θέμα. Είναι επειδή μου φαίνεται αδιανόητο. Πουθενά δεν έχω δει, όπως βλέπω στην Πτήση τόσο συχνά πλέον, τέτοιο έλεγχο στο τι επιτρέπεται να γραφτεί.

Προς το παρών αυτό που κατάλαβα είναι ότι η προμήθειες τις οποίες κανόνισε ο Τζοχατζόπουλος ήταν μια χαρά – αν πω κάτι διαφορετικό θα κοπώ.

Thatcherite

Τα υπάρχοντα S-70B/B6, θα αποκτήσουν Link 16;

Neoklis

Δυστυχώς η ελληνική προϊστορία σε παρόμοια θέματα μας έχει κάνει όλους δύσπιστους …
Αγορές δις αλλά με ελλείψεις …
Νέα μαχητικά , ελικόπτερα ,μεταγωγικά αεροπλάνα χωρίς συστήματα αυτοπροστασίας
Άρματα χωρίς βλήματα 120mm
Υποβρύχια χωρίς τορπίλες
Αντιαεροπορικά συστήματα χωρίς διασύνδεση σε σύστημα C4I
Όταν οι ανακοινώσεις σε αντίστοιχες αγορές είναι λεπτομερέστατες ειδικά σε εξοπλισμό ΗΠΑ , εφόσον δεν αναφέρθηκε πουθενά η σχετική πρόβλεψη , επιτρέψτε μας να είμαστε επιφυλακτικοί …θυμηθείτε ότι στις διαδοχικές αγορές των Σικορσκι του ΠΝ οι αναφορές ήταν πάντα λεπτομερέστατες όσο αφορά ηλεκτρονικά , όπλα ,ανταλλακτικά …απλή επισήμανση

ANDREW

“Υπάρχει μια γενική περίεργη απαίτηση, μιας και ζούμε στην εποχή των social media, που όλοι έχουμε πρόσβαση στην ιδιωτικότητα του άλλου, να έχουμε και πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα που αφορούν την Εθνική Άμυνα. Μάλλον θα πρέπει να γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως η DSCA δεν βγάζει “φόρα-παρτίδα” όλο τον εξοπλισμό που αγοράζει μια συμμαχική χώρα. Η ανακοίνωση περνάει από ΓΔΑΕΕ, ΓΕΝ, ΓΕΕΘΑ, γραφείο υπουργού, και επιστρέφεται στην DSCA για “ανέβασμα”. Εκεί λογικό είναι να παραλείπεται ότι δεν πρέπει να γίνει διαθέσιμο δημόσια. Πάμε παρακάτω!”

Παιδιά link 16 είναι δεν είναι PrSM. Ελπίζω όντως να έχουν. Μπορεί να τα έχουν βάλει μαζί με άλλο πακέτο για ink 16, π.χ στο πακέτο των viper. Σιγά το επτασφράγιστο μυστικό που δεν πρέπει να φανεί στην DSCA.

Psixraimia

Λέω το επόμενο σεβασμό και χωρίς να αμφισβητώ την εγκυρότητα του ιστοτοπου σας.
Η απάντηση που δόθηκε από το σαιτ που αμφισβητεί την προμήθεια των link 16 μοιάζει πολύ πειστική και υποψιάζομαι ότι έχετε υποπέσει σε σφάλμα σε αυτή την περίπτωση.
Τη δουλειά σας την ξέρετε πολύ καλύτερα από εμένα και περιμένω ότι αν όντως δεν είναι όπως τα λέτε θα μας ενημερώσετε για τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή η επιλογή. Στην τελική μπορεί να ακούγεται ωραίο το link-16 αλλά να κρίθηκε όχι τόσο απαραίτητο

x-m

“Έτσι, κατάφερε μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις να “κολλήσει” την παραγγελία των 3 επιπλέον ελικοπτέρων σε παραγγελία άλλης χώρας, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ελικόπτερα από παραγγελία του USN”.

“Τα επιπλέον 3 δεν μπορούσαν να έχουν την τιμή που πέτυχαν τα 4 πρώτα, αλλά και πάλι, οι πιέσεις του ΠΝ και του ΥΠΕΘΑ είχαν αποτέλεσμα. Τα 3 προστέθηκαν σε παραγγελία μεγάλη τρίτης χώρας, με την ίδια ακριβώς τιμή με την τιμή που πέτυχε η τρίτη χώρα, απλά, εδώ έβαλε το χεράκι του και το USN. Έτσι, για να καλύψει τις πιεστικές ανάγκες μας, θα δώσει άμεσα, εντός του 2021, δικά του ελικόπτερα στο ΠΝ, από τη δική του γραμμή παραγωγής, και θα πάρει αργότερα τα ελληνικά από τη σειρά της ελληνικής παραγγελίας”. 

Πριν περίπου 2 χρόνια είχε γραφτεί ότι το Αμερικανικό Ναυτικό δεν χρειάζεται όλο τον αριθμό των ελικοπτέρων που είχε παραγγείλει στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και αναγκαστικά θα έχει πολλά πλεονασματικά. Άρα τα 4 θα προέλθουν από νέα παραγγελία και τα 3 ,η option, και εδώ είναι το οξύμωρο, θα παραληφθούν νωρίτερα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι Αμερικανοί , που τους περισσεύουν ελικόπτερα, θα μας δώσουν 3 δικά τους και θα τα ξαναπάρουν μελλοντικά (για να αυξηθεί πάλι ο αριθμός των περισσευούμενων !!!) ενώ ίσως θα μπορούσαν απλώς να μας πουλήσουν κάποια από αυτά που δεν χρειάζονται. Θα πει κάποιος ότι δεν θέλουν να πάρουν “δουλειά” του κατασκευαστή…….Από την άλλη πετάνε δημόσιο χρήμα…….. Από την άποψη της διαχείρισης του είναι για κράξιμο.  

nigozs

Αναγκαστικά το ΠΝ θα προχωρήσει στην απόκτηση L-16 για τα παλαιότερα SH.
Ο λόγος απλός.
Παρά τα σωστά σενάρια που αναφέρετε στο άρθρο το πραγματικοτερο όλων είναι η συμμετοχή των Ε/Π αυτών σε ασκήσεις ή επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Μέχρι τώρα το L-16 “παραβλεποταν” ακόμα και ως προσθήκη στις μονάδες του ΠΝ.
Η αναβάθμιση της σχέσης μεταξυ ΠΝ κ USN μάλλον θα επιτάσσει το L-16.
Scytalis, ακούει ?

Kostas_pe

Δεν ξέρω για το twitter δεν το παρακολουθώ πολύ άλλα δε νομίζω να αμφισβητεί κάνεις την αξία των ελικοπτέρων ίσα ίσα το αντίθετο απλά το αναφέρω γιατί το μισό άρθρο αναλώνετε σε αυτό το θέμα. Η αλήθεια ότι και μένα με προβλημάτισε όταν διάβασα την ανακοίνωση της DSCA , δεν θυμόμουνα που είχατε γράψει ότι θα είναι ίδια με τα Αμερικάνικα ευχαριστώ για την ενημέρωση.

MPAMPIS

Τα Romeo χρειάζονται link 16 και οχι οι ρουσεν;
Τα Romeo χρειαζονται link 16 και οχι τα P3;
Τα Romeo χρειαζονται link 16 και οχι μια αντιαεροπορικη πυροβολαρχια;
Τα πάντα χρειαζονται link 16 ειδικα με τα σχέδια των Τούρκων να ρίξουν το βάρος στα UCAV……
Μα ποσο ακριβό ειναι ενα τερματικό για link 16;…..υποπτεύομαι οτι αυτά που έχουν γραφτεί απο σχολιαστές για την απαξίωση (που έως τώρα δείχνουμε ) του link στην Ελλάδα έχει σχέση με το «της αεροπορίας στην αεροπορία, τα του ναυτικού στο ναυτικο»……
Ε, αυτά θα αλλάξουν……..η Ελλάδα ειναι μια πολυ μικρή χώρα για να έχει συντεχνιακά συμφέροντα…..

aris32

αυτο με το navale defence και ιδιαιτερα αν διαβαζεις το αρθρο απο κινητο ειναι χαλια ……

Arionas

Πτήση ότι συμβαίνει στα σχόλια συμβαίνει και στην καθημερινότητα με φίλους που ενημερώνονται από βόθρους τον ΜΜΕ … Δεν θα ξεχάσω ποτέ το καλοκαίρι τους Τούρκους να πίνουν καφέ στην Μύκονο..μπορεί πολλες φορές να έχουμε διαφορετική άποψη αλλά τουλάχιστον είμαστε στην ίδια πλευρά.. Κρατώ την τελευταία σας ερώτηση την οποία θεωρώ και την πιο σημαντική.. Πάμε επιτέλους μπροστά.. Και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιους τους ενοχλεί…

Πολύ άνθρωποι (και) στην Ελλάδα έχουν Αμερικανοπάθεια… Εχουν τρομερή αλλεργία στο οτιδήποτε Made in USA… Γρήγορα περαστικά να τους ευχηθούμε…

eforius

Κοίτα που η ΠΤΗΣΗ ξέρει…….

ANDREW

Το θέμα δεν έκλεισε με τα mh 60r. Απ’ ότι φαίνεται στο dpoint λένε πως έρχεται τροποποιηση της LOA με 5 (4+1 ανταλλακτικό) link 16 για τα πρώτα 4 mh 60 r. Τα υπόλοιπα 3 θα φέρουν link 16. Επίσης μπαίνει νεώτερο και ικανότερο flir και στα 7 mh 60r. Άρα, όντως ΔΕΝ είχαν link 16 και δεν είμαστε γραφικοί. Τα βάλαμε στην δεύτερη παραγγελία. Καλό είναι τέτοια λάθη να μην γίνονται από καμία κυβέρνηση. Την ποσότητα την νικάς με ποιότητα και ποιότητα έρχεται ΚΑΙ μέσω της διαλειτουργικότητας.

Bridger

Συμφωνώ με την “σωστή ερώτηση”.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Προχώρησε η αγορά τορπιλών βαρέος τύπου για τα 214ΗΝ, όταν φορείς του ΥΠΕΘΑ μπορούν και διδάσκουν την τέχνη της διαπραγμάτευσης

Πολλές φορές έχουμε γράψει για τον τρόπο με τον οποίο το ΠΝ διαπραγματεύεται, και παίρνει αυτό που θέλει, στην τιμή που θέλει, και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή...

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 August 2016 #363

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 March #394

Αγορά 4.49

Related News

ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Προχώρησε η αγορά τορπιλών βαρέος τύπου για τα 214ΗΝ, όταν φορείς του ΥΠΕΘΑ μπορούν και διδάσκουν την τέχνη της διαπραγμάτευσης

Πολλές φορές έχουμε γράψει για τον τρόπο με τον οποίο το ΠΝ διαπραγματεύεται, και παίρνει αυτό που θέλει, στην τιμή που θέλει, και...

Το τουρκικό κατεστημένο “δείχνει” Ελλάδα και PKK ως υπεύθυνους για τις πυρκαγιές στην Τουρκία

Η Yeni Safak, πειθήνιο όργανο του καθεστώτος Ερντογάν, φιλοξένησε συνέντευξη του απόστρατου αντιναύαρχου Cihat Yaycı, ο οποίος διατυπώνει ευθέως την πεποίθηση πως οι πυρκαγιές...

Συνάντηση Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον με τον απερχόμενο και τον νέο Ακόλουθο Άμυνας της Γαλλίας

Την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συναντήθηκε στο γραφείο του με τον απερχόμενο Ακόλουθο Άμυνας (ΑΚΑΜ) της Γαλλίας στην...