37.9 C
Athens
Κυριακή, 1 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μεγάλες Μονάδες Στόλου στο ΠΝ, μήπως έχει χαθεί η Ισορροπία Δυνάμεων, κι εμείς απλά ομφαλοσκοπούμε;

- Advertisement -

Τα τελευταία Σαββατοκύριακα με διάφορα θέματα ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ, έχουμε δώσει μια ιδιαίτερη βάση στο θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού μας Ναυτικού το συντομότερο δυνατό, με νέα ή μεταχειρισμένα πλοία. Πολλοί αναρωτιούνται ποιος είναι ο λόγος που η Π&Δ δίνει τόσο μεγάλη σημασία στο θέμα ενίσχυσης του ΠΝ. Καθώς παρακολουθούμε προσεκτικά τα όσα λέγονται στις συζητήσεις για όλα τα ναυτικού ενδιαφέροντος θέματα, ακόμη κι αν δεν απαντάμε (πρέπει να βγάλουμε τεύχος, να γράψουμε στο site κοκ, συνεπώς μην μας παρεξηγείτε), διαπιστώνουμε πως υπάρχει μια μεγάλη γνώση για την Ισορροπία Δυνάμεων στην Αεροπορία, αλλά μια μάλλον λανθασμένη “αίσθηση” για την Ισορροπία Δυνάμεων στην Θάλασσα.

Γραφική απεικόνιση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Πηγή Navalanalyses.com, στην διεύθυνση http://www.navalanalyses.com/2015/01/fleets-8-turkish-navy-royal-danish-navy.html

Η δύναμη του ΠΝ σήμερα. Πηγή: Navalanalyses.com, Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο http://www.navalanalyses.com/2015/01/fleets-8-turkish-navy-royal-danish-navy.html

Κάνουμε σήμερα λοιπόν ένα βήμα πίσω, και θέτουμε σε συζήτηση το θέμα της Ισορροπίας Δυνάμεων στο Αιγαίο, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως η ανάγκη αγοράς νέων πλοίων είναι απλά για λόγους … marketing. Πάμε λοιπόν στα “μεγάλα” πλοία του Στόλου σε πρώτη φάση, εκεί που υπάρχει θεωρούμε και το “μεγάλο” πρόβλημα. Σήμερα, δεν θα ασχοληθούμε με τα “ταχέα” σκάφη, τις πυραυλακάτους, αλλά σύντομα θα μιλήσουμε και για αυτό το θέμα σε νέο θέμα ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ. Έχουμε ήδη γράψει και παλαιότερα ένα πολύ σημαντικό άρθρο, αλλά δυστυχώς για κάποιους ήταν μια ακόμη φωνούλα ενοχλητικών τύπων που σιγοντάρουν αυτούς που “πουλάνε όπλα”…

ΘΕΜΑ: Το Πολεμικό Ναυτικό εκπέμπει SOS


Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει επίσημα στην δύναμή του 13 φρεγάτες. Βασικές είναι οι 4 φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ, ακολουθούν οι 6 Kortenaer (Upgraded), και οι 3 μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer. Όσο και να το κάνουμε, για ένα μικρό καταχρεωμένο κράτος όπως η Ελλάδα, η δύναμη 13 φρεγατών είναι εντυπωσιακή. Μα για ένα κράτος με την ελληνική ακτογραμμή, τα χιλιάδες νησιά, και την ανάγκη προστασίας μιας ΑΟΖ, από ένα κράτος-αρπακτικό όπως η Τουρκία, είναι πραγματικά λίγα.
Βέβαια όλα εξαρτώνται από το τι έχει ο “απέναντι”. Εκεί λοιπόν, εκ πρώτης όψεως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Μόλις 8 φρεγάτες O.H. Perry, και 8 ΜΕΚΟ200ΤΝ (Track 1/2). Σύνολο 16 πλοία πρώτης γραμμής, σε σύγκριση με τα μόλις 13 δικά μας. Εντάξει, ας μην φέρνουμε και την “καταστροφή”… #ΝΟΤ

Standard SM-1 από τουρκική φρεγάτα κλάσης Gabya (O.H. Perry)

Δυστυχώς, με λύπη μας πρέπει να σας πούμε ότι δεν υπάρχει σύγκριση στις δυνατότητες των δυο στόλων. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, τα πλέον σύγχρονα πλοία του ΠΝ είναι οι εκσυγχρονισμένες Kortenaer, που έλαβαν στα μέσα της περασμένης δεκαετίας ένα “πακέτο” ανανέωσης του ηλεκτρονικού τους εξοπλισμού. Οι ΜΕΚΟ200ΗΝ, αυτές οι 4 “έρημες” φρεγάτες, από τότε που έπεσαν στο νερό δεν έχουν λάβει ουδένα εκσυγχρονισμό (πλην ελαχίστων συστημάτων, που τα γνωρίζουμε μεν, για λόγους οικονομίας χώρου δεν αναφέρουμε δε). Δεν θα μιλήσουμε καθόλου για τις μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer, που απλά πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στους ναυτικούς μας που τις κρατούν σε υπηρεσία με “νύχια και με δόντια”.

Φωτογραφίες: «Καταιγίδα» στο Αιγαίο, μαζική κινητοποίηση από το Πολεμικό μας Ναυτικό


 
Από την άλλη πλευρά τι έχουμε; Οι O.H. Perry, ή G class (Gabya Class) δεν έχουν και μεγάλη σχέση με τα αρχικά πλοία. Καταρχάς φέρουν τα ψηφιακό ΣΕΠ τουρκικής κατασκευής GENESIS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi). Το σύστημα, κατασκευής Havelsan είναι ανοιχτής αρχιτεκτονικής, επεκτείνεται δηλαδή συνεχώς, και ολοκληρώνει ψηφιακά όλους τους αισθητήρες του πλοίου, καθώς και το σύστημα Link-16/22.

Gabya Class (O.H. Perry) τουρκική φρεγάτα, διακρίνεται ο 8πλός εκτοξευτής πυραύλων ESSM (Mk41)

Οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν εκεί. Τοποθέτησαν έναν 8πλό εκτοξευτή Mk-41 VLS για τους Evolved Sea Sparrow,  κι ένα ραντάρ SMART-S Mk2 3D αντικατέστησε το AN/SPS-49. Το Mk-41 VLS τοποθετήθηκε μπροστά από τους Mk.13. Φυσικά τα τουρκικά ναυπηγεία εγκατέστησαν και σύστημα ASIST προκειμένου να μπορεί να προσγειωθεί και ελικόπτερο επιπέδου S-70B Seahawk. Για όσους δεν το κατάλαβαν, οι Τούρκοι έχουν, εκτός των 40 SM-1 Standard KAI 32 ESSM Block I. Αφήνουμε τώρα να γίνει η σύγκριση με τις εκσυγχρονισμένες (!) μας Kortenaer…
Πάμε στις τουρκικές ΜΕΚΟ 200ΤΝ. Εκεί έχουμε δυο διαφορετικά Track κατασκευής, Track I (Yavuz Class) και Track II (Barbaros Class). Ομολογούμε πως τις Yavuz οι Τούρκοι τις βλέπουν κάτι σαν τις δικές μας Kortenaer. Θα λέγαμε πως οι Τούρκοι τις έχουν αφήσει μάλλον στην μοίρα τους καθώς προβλέπεται η αντικατάστασή τους με τις TF-100. Αντίθετα, οι Barbaros (εξαιρετικό όνομα για τουρκικό πλοίο με την ευκαιρία, μάλλον θα το σκέφτηκαν πολύ), περνούν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Οι πρώτες δυο (Track IIB) θα λάβουν από την Aselsan – Havelsan έναν 8πλό εκτοξευτή  Mk41  (VLS), όπου θα αντικαταστήσει τον απαρχαιωμένο MK29 και τους Sea Sparrow. Επίσης το παρωχημένο AWS-9 3D θα αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο Thales SMART-S Mk2 3D. Οι Track IIB (λέγονται και κλάση Salih Reis) έχουν ήδη τον Mk41.

[email protected] στο Αιγαίο. Θα φτάσουν έγκαιρα;


Για να είμαστε λοιπόν δίκαιοι, θα πρέπει να πούμε πως τα πραγματικά “σύγχρονα” πλοία στα δυο ναυτικά Ελλάδας και Τουρκίας είναι 10 και 12. Θα πρέπει να αφαιρέσουμε από την εξίσωση τις μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer και τις MEKO200TN Track 1. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν σε αυτά τα πλέον σύγχρονα πλοία. Είναι έτσι; όχι!

Infographic της τουρκικής κορβέτας MILGEM Block I, Πηγή: navalanalyses.com, περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο http://www.navalanalyses.com/2015/06/ada-class-corvettes-of-turkish-navy.html

Στην εξίσωση δεν έχουμε βάλει και τις νέες κορβέτες κλάσης MILGEM. Οι τελευταίες όμως, αν και πλήρως ψηφιακές, δεν φέρουν ESSM, παρά μόνο RAM όπως και οι πυραυλάκατοι τύπου Ρουσσέν. Αλλά οι MILGEM μπορούν και φέρουν Sonar και ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο, συνεπώς μπορούν ίσως να ακολουθήσουν τον Στόλο και να παίξουν τον δικό τους ρόλο σε μια ναυτική σύγκρουση.

Δυστυχώς, τα ισχυρότερα οπλισμένα πλοία του ΠΝ, οι ΜΕΚΟ 200ΗΝ παραμένουν μη εκσυγχρονισμένες από τότε που μπήκαν σε υπηρεσία. Αυτό δεν σημαίνει κάτι για το αξιόμαχο του πλοίου, αλλά για την συντήρησή του. Φανταστείτε σε ποια απίθανα μέρη του πλανήτη πρέπει να ψάχνουν οι μηχανικοί, προκειμένου να βρίσκουν πλακέτες για συστήματα πoυ όχι απλά δεν παράγονται, αλλά έχουν κλείσει και οι εταιρείες που τα κατασκεύαζαν. Δεν νοείται σήμερα πολεμικό πλοίο με μη πλήρως ψηφιακό ΣΕΠ, απόλυτα δικτυωμένο.

Εντός θέρους το ΠΝ έπρεπε να είχε 2 FREMM και 2 [email protected] να ψήνονται. Τώρα; Χαλαρά, παίρνουμε και αεροπλανοφόρο!


Με την σειρά τους οι S, παρά τον όποιο εκσυγχρονισμό τους, δεν έλαβαν ποτέ σύγχρονο ραντάρ 3D, ούτε και νέο πυραυλικό σύστημα, κρατώντας τους (παμ)παλαιούς Mk29 για τους Sea Sparrow. Αν και οι Mk29 θεωρητικά μπορούν να βάλουν ESSM, δεν έχει γίνει μετατροπή των ελληνικών Mk29 για αυτό το ενδεχόμενο. Άλλωστε και το απόθεμα επαρκεί οριακά για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ.
Αν λοιπόν υποθέσουμε πως οι δυο στόλοι απαιτηθεί να έρθουν αντιμέτωποι, τι θα σημαίνει αυτό για τα δυο ναυτικά. Επιλέγουμε σαν περιοχή αντιπαράθεσης το Καρπάθιο πέλαγος, μια περιοχή που θα χρειαστεί να κυριαρχήσει το ΠΝ αν αποφασίσουμε πως το Καστελόριζο δεν θα αλλάξει όνομα και κατοίκους τα επόμενα χρόνια, και ότι η ελληνική ΑΟΖ ενώνεται με την κυπριακή. Οι παράμετροι είναι πολλοί, αλλά εμείς θα ασχοληθούμε μόνο με τα προφανή.
Καταρχάς και οι δυο θα έχουν να αντιπαρατάξουν 10 Χ 8 και 12 Χ 8 πυραύλους Harpoon. Δηλαδή 80 αντιπλοϊκούς πυραύλους από την μια πλευρά, και 96 από την άλλη. Επίσης, οι δυο στόλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και πυραύλους από άλλα πλοία, όπως τις πυραυλακάτους ή κανονιοφόρους. Συνεπώς, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό το “μέτρημα”.

Τουρκικές μονάδες σε γραμμή παραγωγής, με κορβέτα MILGEM να προηγείται

Πάμε στην Α/Α άμυνα. Προφανώς και οι δυο στόλοι θα βρεθούν υπό τα πυρά της αεροπορίας του αντιπάλου. Πύραυλοι AM39 Exocet, AGM-84 Harpoon, JSOW, AGM-88 HARM θα πέσουν εκατέρωθεν. Εκεί έχει σημασία η Α/Α άμυνα. Ο τουρκικός στόλος έχει να παρατάξει 32 Χ 4 ESSM (Gabya Class, στα πλοία TCG Giresun, TCG Göksu, TCG Gediz, TCG Gökova), 40 X 8 SM-1 Standard, 32 X 4 ΕSSM (Meko 200TN Track II), ενώ ο ελληνικός 16 Χ 4 ESSM (ΜΕΚΟ 200ΗΝ), και 8 Χ 9 Sea Sparrow (Kortenaer). Αν στο “παιχνίδι” βάλουμε και τις παλαιές MEKO200TN και τις μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer, τότε πάμε σε συν 4 Χ 8 Sea Sparrow (MEKO 200TN Track 1) και 3 Χ 8 Sea Sparrow (Kortenaer). Μιλάμε για 576 πυραύλους για το Τουρκικό Ναυτικό (128 + 320 + 128) έτοιμα προς χρήση από την μια πλευρά, και 136 πυραύλους για το ΠΝ (64 + 72) από την άλλη. Αν προσθέσουμε τους πυραύλους των Yavuz (8 X 4) και μη εκσυγχρονισμένων Kortenaer (8 Χ 3), πάμε σε 608 για το Τουρκικό και 160 για το Ελληνικό ΠΝ. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως αυτό το “χάσμα” μπορεί να γεφυρωθεί, κι αν ναι πως; πόσα βλήματα πρέπει να εκτοξευτούν από όλα τα ελληνικά μέσα προκειμένου να “σπάσει” η τουρκική αεράμυνα. Πόσα αεροπλάνα και πόσοι πύραυλοι θα “περάσουν”; Το γράφουμε, γιατί μερικοί πιστεύουν πως είναι Exocet και πλοίο… Δεν ζούμε τα Φώκλαντς σε ριμέικ κύριοι…

Το φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τη περίοδο 1868-1886


Βέβαια οι αριθμοί είναι παραπλανητικοί. Οι ESSM και Standard SM-1 απαιτούν ραντάρ καταύγασης, συνεπώς υπάρχει θεωρητική δυνατότητα “κορεσμού” της αεράμυνας. Το ίδιο και οι Sea Sparrow. Αλλά αυτή την στιγμή τα τουρκικά πλοία έχουν 8 Mk92 διαθέσιμα ταυτόχρονα, και άλλα 8 STIR από τις ΜΕΚΟ200ΗΝ (ένα σε κάθε πλοίο), αλλά και πλήρως ψηφιακό ΣΕΠ που επιτρέπει την εκτόξευση περισσότερων του ενός βλήματος ανά καταυγαστή. Το πρόβλημα αυτό αίρεται στους ESSM Block 2, αλλά και οι δυο στόλοι είναι μακρυά από εκεί. Σε κάθε περίπτωση, ποιος από τους δυο στόλους έχει άμυνα που θα κορεστεί πρώτη, και ποιος αρκετά αποθέματα πυραύλων για να μείνει στην περιοχή επιχειρήσεων μέχρι για παράδειγμα να κάνει την δουλειά της η αποβατική αρμάδα; Εντάξει, δεν χρειάζεται να είσαι και ο Νέλσον για να το καταλάβεις…

Όλα όσα γράφουμε είναι υπεραπλουστευμένα. Το ΠΝ θα δημιουργήσει ένα θανατηφόρο πλέγμα στις περιοχές των επιχειρήσεων με ότι μέσο έχει, φρεγάτες, πυραυλακάτους, κανονιοφόρους, υποβρύχια, ελικόπτερα και η ΠΑ θα κάνει το κομμάτι που της αναλογεί. Αλλά είναι σαφές πως στους ανθρώπους που θα ζητήσουμε να υπερασπιστούν την πατρίδα μας δεν έχουμε δώσει τα απαραίτητα μέσα για να κάνουν την δουλειά τους. Θεωρούμε ντροπή να κρατάμε τις μη εκσυγχρονισμένες S σε υπηρεσία, αλλά τι άλλη επιλογή έχει το ΓΕΝ; θα τις κρατήσει 200 χρόνια, μέχρι η εκάστοτε κυβέρνηση να αποφασίσει να ασχοληθεί με την Άμυνα σοβαρά.

Κορβέτες Gowind, θα μπορούσε να είναι μια λύση για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό;


Όλα τα παραπάνω είναι απλά υποθέσεις, που ελάχιστη σχέση έχουν με την ισορροπία. Απλά επιθυμούμε να κάνουμε μερικά πράγματα σαφή, γιατί πολλοί έχουν βολευτεί με την “ανόητη” σχέση 16 προς 13, λες κι όλα τα πράγματα είναι ίσα και όμοια. Επίσης το ότι βάζουμε σε υπηρεσία νέες πυραυλακάτους, δεν σωθήκαμε. Η υπερβολή έχει και ένα όριο, και το τι μπορεί να κάνει ένα πλοίο είναι σαφές και ορισμένο. Εντάξει, τις φτιάχνουν ελληνικά ναυπηγεία, με σχέδια Βρετανών. Από την άλλη, πέφτουν στο νερό πλοία όχι μόνο τουρκικής σχεδίασης, αλλά και με τουρκικά ηλεκτρονικά και σύντομα όπλα. Ας σταματήσει από ορισμένους το “γλύψιμο” της βιομηχανίας, μην δουλευόμαστε και μεταξύ μας. Οι αυταπάτες μας τελείωσαν.

Ξεκίνησε σήμερα η κατασκευή της νέας κλάσης τουρκικών φρεγατών «Instanbul»


Η Τουρκία έχει αποφασίσει να αυξήσει την οροφή του Στόλου, προσθέτοντας νέες φρεγάτες, την κλάση TF-100 με τέσσερα πλοία, και την κλάση TF-2000 με άλλα τέσσερα. Όλα αυτά, ενώ προβλέπεται να αντικατασταθεί εντός της επόμενης δεκαετίας μόνο η κλάση MEKO200TN Track1. Δηλαδή 8 προηγμένα πλοία, τα 4 σε επίπεδο FREDA (TF-2000), σε αντικατάσταση 4. Δηλαδή 20 πλοία (συν 4 κορβέτες) απέναντι σε ένα ναυτικό που θέλει να αγοράσει … 2 νέες φρεγάτες κλάσης [email protected] Ουάου, που θα έλεγε πάλι γνωστός πολιτικός αστέρας.
Με την Ελλάδα να απλώνεται από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο, με τα αδέλφια μας στην Κύπρο στο στόχαστρο του κατακτητή, το ΠΝ έπρεπε να είναι κατά πολύ ισχυρότερο του Τουρκικού. Η Τουρκία, χωρίς νησιά, έχει ένα τεράστιο ναυτικό, άνευ θεωρητικά λόγου και αιτίας, με μια μόνο αποστολή, την καταναυμάχιση του Ελληνικού Στόλου. Το προσπαθεί από το 1821, αλλά δεν το καταφέρνει. Σήμερα όμως δεν παίζει πλέον τόσο ρόλο μόνο η αδιαμφισβήτητη ναυτοσύνη των στελεχών του ΠΝ, αλλά και τα μέσα. Το ΠΝ πρέπει να αποκτήσει νέα μέσα, νεοκατασκευασθέντα αν είναι δυνατόν ή μεταχειρισμένα. Γιαυτό και ξεκινήσαμε να παρουσιάζουμε λύσεις, όπως οι Adelaide ή οι LaFayette (και το τι ακούσαμε δεν λέγεται, λες και μας πληρώνει η αυστραλιανή κυβέρνηση για να προωθήσουμε άχρηστα πλοία στο ΠΝ, ή ο Μακρόν μας τα χώνει για να ξεφορτωθεί τις LaFayette). Η κατάσταση είναι πιεστική για νέα πλοία, και σκοπός του άρθρου είναι να το καταλάβουν όσοι δεν το έχουν ακόμη. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα εκλιπαρούσε ουσιαστικά για δυο FREMM, χτες κιόλας, αν ήταν δυνατόν.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;


Δεν προτείνουμε να αγοράσουμε ότι πετάει και ότι κολυμπάει και πουλιέται σε καλή τιμή. Πρέπει όμως από κάπου να ξεκινήσουμε. Κι αυτό είναι ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Αντιλαμβανόμαστε πως αυτή την στιγμή και για τα δυο κόμματα εξουσίας η προσοχή είναι στις εκλογές, αλλά ας δούμε λίγο και το Ναυτικό μας. Αν θέλουμε πετρέλαια ή φυσικό αέριο, αν θέλουμε το Καστελόριζο κι άλλους “βράχους” στο Αιγαίο, χρειαζόμαστε ενίσχυση του ΠΝ. Και εννοούμε πραγματική ενίσχυση, όχι αγορές υπερηχητικών πυραύλων από την Ρωσία, NSM, και ναυτικών F-15, αυτά είναι σκέψεις πραγματικά για τα πανηγύρια, προϊόν της φαντασίας κάποιων περίεργων εγκεφάλων…
Το Ναυτικό χρειάζεται νέα πλοία, εκσγχρονισμό των παλιών, τορπίλες, κοκ, και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Γνωρίζοντας πολλά στελέχη, ξέρουμε ότι θα βάλουν σε υπηρεσία πλοία Adelaide, LaFayette, Τype 23, [email protected], FREMM, FREDA, Arleigh Burke ακόμη και το Gerald R. Ford αν χρειαστεί, άμεσα, και θα πολεμήσουν με αυτά την επόμενη μέρα της παραλαβής.
Κοστίζουν τα πλοία, το ξέρουμε. Έτσι γίνεται συνήθως, αν θες εθνική ανεξαρτησία, το πληρώνεις. Όχι με ανέξοδες φιέστες στο Σύνταγμα προς άγραν ψήφων, και εξυπνάδες στο facebook. Αλλά βάζοντας το χέρι στην τσέπη. Οι πρόγονοί μας μας άφησαν ένα Μέγα της Θαλάσσης Κράτος, ας μην το περικόψουμε εμείς οι απόγονοι για συντάξεις, ΕΝΦΙΑ και διορισμούς στο Δημόσιο (γιατί δεν βγαίναμε μάνα μου)…

Βίντεο: Πολεμικό Ναυτικό, Mέγα το της Θαλάσσης Κράτος (2018)


 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
ink

den masame exoume tis roussen kai ta ipovrixia….

Ripmaker

Πρώτο ποστ! (παντα ηθελα να το κάνω αυτο).
Λοιπον σοβαρα τώρα, γινεται σε αυτη τη συζήτηση να μιλήσουμε για περιπου εφικτές λυσεις απο οικονομικής άποψης? Γιατι στα αλλα δυο πρόσφατα θεμματα που συζητησαμε μονο αεροπλανοφόρο δεν είπαμε να “αγοράσουμε”.

Stmts

Η Αγγλια διαβασα oτι αποφασισε να πουλησει 2 φρεγατες τυπου Duke type 23 καθως θελει να μειωσει τις ”οροφες” της.Σε συνδιασμο με το brexit που εχουμε λογο ως μελη της ΕΕ μηπως θα ηταν μια καλη ευκαιρια για αμεση ενισχυση?

Dimitris

Ναι αλλα ερχονται τα P3!!!
Στοιχισαν οσο η (πιο επειγουσα) αναβαθμιση των ΜΕΚΟ.. Και μαλιστα το πρωτο επρεπε ηδη να πεταει..

Π.Α

Τι θελετε να πειτε οτι τα συνορα εκτεινονται απο Κερκυρα μεχρι Καστε/ζο; Τελος παντων πλεον ειμαστε σε μια εποχη που μεσω διακλαδικοτητας θα κερδιθει ενας πολεμος στο Αιγαιο. Ας εχουν οι απεναντι και 20 φρεγατες τι εγινε; οταν εχεις εναν πυραυλο που εχει εμβελεια 180χμ ή μπορεις να αναπτυξεις επακτιες συστοιχιες σε σημεια κλειδια και να τους εχεις κλειδωσεις εντος λιμενος, καπου θελει μια αναθεωρησει της τακτικης και αλλαγης νοοτροπιας οσο σοκαριστικο και αν ειναι (greek army γαρ). Μεγαλυτερο ρισκο ειναι πλεον μια φρεγατα στο Αιγαιο – και για τις δυο μεριες – και πλεον ειναι πολυ μεγαλη ευκαιρια για σωστη προμηθεια εξοπλισμων σε ολους τους κλαδους, πεταμα παλαιων οπλικων συστηματων, και ορθη αναπτυξη των ενοπλεων δυναμεων σε ολους τους κλαδους.Απο και και περα οποιος ονειρευεται στρατο τυπου ΗΠΑ ας κρεμασει τα παρασημα και τους βαθμους του.

γκρούεζας

Οι BELHARRA είναι η νέα ονείρωξη και το παραμύθι για κατανάλωση , 2 σκάφη κάποια στιγμή στο μέλλον δεν είναι η βραχυπρόθεσμη λύση που απαιτείται , προσωπικά θεωρώ ότι θα πρέπει να αποκτηθούν και οι 5 φρεγάτες LaFayette , θα μπορούσαν να εφοδιαστούν με ΟΤΟ Phalanx και Χαρπούν (ή Exocet) από τις σταδιακά αποσυρόμενες Cortenaer καθώς και με εκτοξευτές για ASTER 15 για τους οποίους έχουν ήδη τις προβέψεις , έτσι θα έχουμε σε μικρό διάστημα 5 ικανότατες φρεγάτες που θα αντικαταστήσουν τις 3 μη εκσυγχρονισμένες Cortenaer , όσο για το ότι δεν έχουν σόναρ θα μπορούσε να διερευνηθεί η δυνατότητα να εξοπλιστούν με συρόμενο .
οι Belharra θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση μετά το 2023-25 για την αντικατάσταση των εκσυγχρονισμένων S και Cortenaer .
αυτή είναι ίσως η μόνη λύση που διαφαίνεται για την σχετικά άμεση ενίσχυση του ΠΝ αν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα σταδιακής αποδεσμευσής τους από το ΓΝ και ενδεχομένως να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό τα περιβόητα 2 δις επιστροφών …
ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ φυσικά πρέπει να ξεκινήσει άμεσα … αν συνεχίσουν οι “υπεύθυνοι” να πουλάνε παραμύθια για εσωτερική κατανάλωση μας βλέπω σε λίγα χρόνια με TICO και Belharra όχι στην θάλασσα αλλά ως αφίσες στην είσοδο του ΓΕΝ να καμαρώνουμε

ScoutBoy

Ωραίο το άρθρο, τεκμηριωμένο και “ζουμερό” από πληροφορίες όπως και τα περισσότερα άρθρα σας.
Ωστόσο μου άφησε μια πικρή γεύση η τελευταία “αδελφοφάγος” παράγραφος. Η μπηχτή για το κακό δημόσιο που φταίει για όλα σε αυτή την έρημη χώρα. Δηλαδή οι στρατιωτικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι; Πληρώνονται από ιδιωτική εταιρία και δεν το ξέρουμε; Έχουν έσοδα δικά τους; Από τη μία τους γεμίζετε (τους ναύτες του Π.Ν) με φιλοφρονήσεις και από την άλλη μειώνεται την όποια προσφορά τους με αναφορές τύπου Πάγκαλου. Ο στρατός είναι αναγκαίος και είναι τιμή μας και καμάρι μας. Όμως αναγκαίο είναι να έχουμε και συντάξεις με τις οποίος θα μπορεί να ζουν τα γερόντια γιατί αν είναι να τα φυλάμε από τους Τούρκους αλλά να πεθαίνουν από την ανέχεια, τότε μάλλον κάτι λάθος κάνουμε. Ε;
Επιτέλους να βρούμε μια ισορροπία σε αυτή την χώρα. Και όχι άλλες ταμπέλες, για όλους είναι πλέον πολυτέλειες για τα κανάλια.

Spirit

Εμείς εδώ καλά τα λέμε, αυτοί που πρέπει να πάρουν αποφάσεις δεν ξέρω τι σκέφτονται… γιατί και χρήματα δεν φαίνεται να διαθέτουν και σωστή ιεράρχηση δεν γίνεται μιας και πάρθηκε απόφαση εκσυγχρονισμού των P-3!!!
Είμαστε για τα σμπάρα… το μόνο που διαβάζουμε ειναι για τις επιστροφές κάποιον περικοπών.

JohnnyB

Εύγε για ακόμα ένα έξοχο άρθρο.
Δυστυχώς οι [email protected] θα αργήσουν να έρθουν και αυτό καθιστά επιτακτική την ενίσχυση του στόλου με αξιόμαχα πλοία που θα επαναφέρουν το ισοζύγιο σε ανεκτό επίπεδο.
Φυσικά μιλάω για προμήθεια των δύο Adelaide-class μαζί με τις δύο La Fayette-class που αποσύρουν Αυστραλία και Γαλλία αντίστοιχα.
Έτσι αποσύρουμε τις τρεις μη αναβαθμισμένες Kortenaer προς υποστήριξη των υπάρχουσων και αυξάνουμε την οροφή σε 14 πιο αξιόμαχες φρεγάτες επαναφέροντας και την δυνατότητα Αεράμυνας Περιοχής στο Π.Ν.
Το παιχνίδι στην Μεσόγειο χοντραίνει μέρα με την μέρα κι εμείς όντας στο προσκήνιο όχι μόνο δεν ακολουθούμε τις εξελίξεις αλλα ελπίζουμε στην συμμαχία με Αίγυπτο και Ισραήλ χωρίς κάποια ουσιαστική προοπτική στήριξης μας σε ένοπλη αντιπαράθεση.
Σε κάθε περίπτωση απώλειας νησιού και ελέγχου τις ΑΟΖ να ξέρετε ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης αλλά ΚΑΙ τις αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι βαρύτατες κι αλίμονο στα γενοφάσκια τους την επόμενη μέρα…

Scalp_eg

Αντιπλοικα εχουμε λιγο λιγοτερους χαρπουν και με τους εξοσετ μπλοκ 3 των σουπερ βητα,
παιζει να ειμαστε και ισχυροτεροι. Αρα τα πλοια μας δεν κινδυνεουν απο τοσο απο τα πλοια τους οσο απο την αεροπορια τους.
Και παμε στο κυριως προβλημα τωρα ποσο κινδυνευει η αεροπορια μας απο τα πλοια τους?
Αρκετα αν πλησιασει αρκετα κοντα, αλλα γιατι να το κανει?
Η αεροπορια μας θα ασχολειτε με την αεροπορια τους και την κρουση σε υποδομες στο εδαφος
Μονο τα απλα 2λιτρα μιραζ θα ριξουν τους εξοσετ και αυτα κατα πασα πιθανοτητα θα ειναι εκτος εμβελειας
των ESSM, και οριακα εντος της εμβελειας των SM-1 των περρυ, που χωρις ενεργη καθοδηγηση μαλλον ειναι υπερτιμημενοι
Οταν ομως ειναι ετοιμες οι TF 2000 και TF 100 που θα ριχνουν SM-2 τοτε αλλαζουν τα δεδομενα και τα αεροσκαφη μας ειναι ευαλωτα πανω απο ολο το αιγαιο, οποτε οι μπελαρα με τους ASTER 30 ειναι κατι παραπανω απο απαραιτητες

DeBacase

Οι δύσκολες περιστάσεις και η πενία τέχνας κατεργάζονται. Γιατί ποτέ δεν κοιτάξαμε λύσεις όπως τις Absalon/Iver Huitfeldt των Δανών ( https://en.wikipedia.org/wiki/Iver_Huitfeldt-class_frigate , https://en.wikipedia.org/wiki/Absalon-class_support_ship ) ;
Με κόστος γύρω στα $350-400 εκατ. ανά πλοίο και τις δυνατότητες που έχουν θα μας κακόπεφταν;
Ειδικά ένα σκάφος σαν το Absalon είναι “πόλυεργαλείο” για μια χώρα με νησιώτικο αρχιπέλαγος και υποχρεώσεις στην Κύπρο. Food for thought.

Δει δε χρηματων και ανευ τουτων ουδεν εστι γενεσθαι των δεοντων. Οι διεφθαρμενες κυβερνησεις, προδοτων, κλεπτων, απαταιωνων του κοινου ποινικου δικαιου, οδηγησαν την χωρα στην καταστροφη.

Antonis_Loukas

Η αγωνία που βγαίνει από αυτό το άρθρο, είναι πιστεύω και η ίδια αγωνία που διακατέχει τη πλειοψηφία των αναγνωστών σας(αρκεί κάποιος να δει και τον αριθμό σχολίων).
Μερικές επισημάνσεις…
α)Η Τουρκία, αν και όταν προχωρήσει με τις TF-2000, θα αντικαταστήσει αρχικά, τις 4 G που δεν έχουν πάρει mk41 https://turkishnavy.net/gabya-o-h-perry-class/. Το ζήτημα όμως είναι ότι, ακόμη και έτσι, οι υπόλοιπες 4 που θα απομείνουν, θα χρειαστούν και αυτές αντικατάσταση, λόγο παλαιότητας(τα νεότερα full εκσυγχρονισμένα, είναι του ’81).
β) ]Τα νούμερα των πυραυλικών συστημάτων που αναφέρετε, είναι ολίγον τι φουσκωμένα για τη τουρκική πλευρά. Πέραν της μη χρήσης 32 ESSM από τις 4 G(που αν κάνω λάθος, διορθώστε με), υπάρχει και το ζήτημα των 40 SM-1 που βάζετε ανά πλοίο. ΔΕΝ είναι έτσι. Ή θα υπάρχουν 40 SM-1 ή 36-32 MAZI με 4-8 Harpoon. Μοιράζονται τον ίδιο εκτοξευτή άλλωστε(με όλα τα μειονεκτήματα που αυτό συνεπάγεται, ειδικά για τα 4 που δεν φέρουν τον mk-41).
γ)Προφανώς από τυπογραφικό, αναφέρεστε σε track-IIB όταν προφανώς εννοείτε track-IIA.
δ)Οι 4 G που φέρουν mk-41 και λογικά θα αποσυρθούν τελευταίες, σύντομα και αν δεν αλλάξει κάτι(αποδέσμευση SM-2;), θα απολέσουν την ικανότητα βολής SM-1(λόγο μη υποστήριξης του συστήματος), οπότε, θα βασίζονται πλέον μόνο στους ESSM(και θα κρατηθούν για όσο πάει, λόγο παλαιότητας….).
ε)Οι Ada, από τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία, έχουν ένα sonar της πλάκας(γάστρας και όχι και συρόμενο), όπου τις κάνει μάλλον ακατάλληλες για σοβαρό ανθυποβρυχιακό ρόλο. Αντέχουν καλύτερα σε δύσκολη θάλασσα(παρόλο που η σχεδίαση τους δεν είναι και η καλύτερη…) σε σχέση με μία Ρουσσέν, αλλά δεν θα τις προσμετρούσα στη δύναμη ‘μεγάλων’ σκαφών.
Στο δια ταύτα, ακόμη και αν κρατήσουμε τις 6 εκσυγχρονισμένες S(για να πηγαίνουν κόντρα στις τουρκικές αρχαιολογίες, από άποψη σκαριού τουλάχιστον), θα χρειαστούμε άμεσα τουλάχιστον 2 σκάφη(μτχ ή καινούρια, είναι θέμα συζήτησης) ώστε να αποσύρουμε τις 3 S και ταυτόχρονα έναν ‘λογικό’ εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, με νέο CMS και πρόβλεψη για εγκατάσταση ESSM block-2(32 και όχι 16 πυραύλων όπως τώρα). Αυτές οι ενέργειες, θα μας δώσουν μια οροφή minimum 12 σκαφών, όπου είναι και τα ελάχιστα για αποτροπή, κόντρα στο ΤΝ. Μακροπρόθεσμα, σε οποιαδήποτε ανάλυση, θα πρέπει να βγάλουμε εκτός, τόσο τις S, όσο και τις G(λόγο ηλικίας). Το ΠΝ λοιπόν, θα χρειαστεί μέχρι το 2030(όπου αναμένονται μάλλον οι TF-2000), τουλάχιστον 6 φρεγάτες/αντιτορπιλικά(σύνολο τουλάχιστον 10), απέναντι στα 12 σύγχρονα τουρκικά πλοία που θα υπάρχουν τότε(4 ΤF-100, 4 TF-2000, 4 MEKO TRACK-IIB). Με αγορά 4 belharra και 4 μτχ(που θα αποκτήσουν μια κάποια ομοιογένεια με αυτές ή τις MEKO), θα είμαστε στο καλύτερο δυνατό σενάριο, τηρουμένων των οικονομικών και επιχειρησιακών απαιτήσεων.

giorgos tsagaris

”…Όσο και να το κάνουμε, για ένα μικρό καταχρεωμένο κράτος όπως η Ελλάδα, η δύναμη 13 φρεγατών είναι εντυπωσιακή. Μα για ένα κράτος με την ελληνική ακτογραμμή, τα χιλιάδες νησιά, και την ανάγκη προστασίας μιας ΑΟΖ, από ένα κράτος-αρπακτικό όπως η Τουρκία, είναι πραγματικά λίγα.
Βέβαια όλα εξαρτώνται από το τι έχει ο «απέναντι…»
Βεβαια θα εμφανιστουν οι γνωστοι φιλοι και θα πουν οτι τα λεφτα μας φτανουν μεχρι εκει.
Αλλα δινετε και την απαντηση.
”…Κοστίζουν τα πλοία, το ξέρουμε. Έτσι γίνεται συνήθως, αν θες εθνική ανεξαρτησία, το πληρώνεις…”
Πρακτικα τωρα νομιζω οτι με διακλαδικο πνευμα αν αξιοποιηθει και το πυροβολικο που υπαρχει στην ΑΣΔΕΝ
το κεντρικο τουλαχιστον Αιγαιο ”σφιγγει”.
Θα πρεπει να δουμε και πως θα αξιοποιησουμε τα 4 127αρια των ΜΕΚΟ και τα 11 76αρια των ”S” τουλαχιστον
με το ”Vulcano” μια ομοβροντια των οποιων δε νομιζω οτι μπορει να αναχαιτησει καποιο Τουρκικο πλοιο
(ιδιως σε συνδυασμο με ταυτοχρονη αφιξη βληματος ε/ε)…

sotbak

πείτε ό,τι θέλετε, γράψτε ό,τι πιστεύετε, η αλήθεια που όλοι γνωρίζετε είναι μία: μέχρι να έρθουν οι fti που – λίγες θα είναι (μόνο 2…..) και δεν φτάνουν….- μόνο μία επιλογή έχουμε αν θέλουμε να ανατρέψουμε την αναλογία δυνάμεων ήτοι: ΜΤΧ ΤΙΚΟ ή Α/Β από το θείο Σαμ και μάλιστα έμφορτες όπλων. Και το ραντάρ και τα όπλα τους μπορούν να κάνουν τη διαφορά τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Αν. Μεσόγειο, αλλά το σημαντικότερο που έχουν είναι ότι είναι πλοία αξιόπλοα, ευέλικτα, ταχέα και ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ, το ΠΝ μας ξέρει τί να τα κάνει και πως να τα αξιοποιήσει. Αν δεν μας δώσουν οι Αμερικάνοι σημαίνει ότι μας πάνε για Β’ κατηγορία……

data

Εξαιρετικο αρθρο διοτι δυστυχως οι περισδοτεροι δεν καταλαβαινουν σε τι χαλια ειναι το ναυτικο μας. Αρεσκοντσι να μιλανε για το ισχυρο δηθεν ναυτικο μας χωρις να βλεπουν την πραγματικη κατασταση. Χρειαζομαστε φρεγατες τωρα και ας ειναι και οι lafayette εκτος αν κανεις προτιμαει παλιοσιδερα του 1980 και φυσικα εκσυγχρονισμο των μεκο

Tiki

Αν και δεν παίζει κάποιο ρόλο στο συμπέρασμα, τα δικά μας “σύγχρονα” πλοία είναι 10 (4 ΜΕΚΟ + 6 Kortnaer) και όχι 9.

MPAMPIS

Ενταξει ασύμμετρη αντιμετώπιση……
Μια FTI ή 5-6 Ρουσεν ή 11/2-2 Υ/Β 214;
Στόλος ή αεροπορία;
Μηπως συμμαχίες με Ισραήλ, Αίγυπτο;
Μια οβίδα των 155mm απο M109 τι ζημιά προκαλεί σε μια έμφορτη Perry;
Πως θα βγει το τουρκικό αεροπλανοφόρο στην Μεσόγειο αν εχουμε ανακήρυξει ΑΟΖ και αρα βρισκόμαστε σε <> με την Τουρκία;
Ειδικά στο ναυτικό να υπολειπόμαστε τοσο βρε γ@@@το!
Πρεπει να γινει μια αρχή και αυτή ειναι ένας state of the art εκσυχρονισμός τουλάχιστον δυο meko essm block2, ραντάρ καλύτερο απο smart,sea ram, νεο σόναρ…..
Νομιζω πρεπει να γίνουμε πιεστικοί για Burke.
Ούτε το 1821 είχαμε στόλο, εμπορικά με λίγα κανόνια και πυρπολικα…

Scalp_eg

Απορια?
Οι εκσυχρονισμενες S μπορουν να βαλουν τον 2ο πτυσομενο 8απλο εκτοξευτη MK 29 απο τις μη εκσυχρονισμενες οταν αποσυρθουν? Προφανως και θα μπει στη πρυμνη εκει που εχουν οι ελλη και λημνος το δευτερο οτο, αναμεσα απο τα 2 φαλανξ.
Καθως ειναι εφικτο να “πιστοποιηθει” ο ESSM και να μην ριχνουν πλεον τον “ανυπαρκτο” sea sparrow
Θα ειχαμε 16 ESSM που αργοτερα θα μπορουν να ριξουν και ESSM Block 2 ενεργης καθοδηγησης
αντι για 8 sea sparrow που ριχνουν τωρα, και με το 2πλο φαλανξ να αναβαθμιζετε θα εχουν καλη επιβιωσιμοτητα
Εφοσον τις 6 εκσυχρονισμενες S θα τις εχουμε ακομα 15-20 χρονια λογω αδυναμιας αγορας αρκετων καινουργιων, ισως αξιζει να το δουμε αν γινετε

evaggelos

προβληματα θα εχει κ το τουρκικο ναυτικο μην ξεχναμε οτι οση αναβαθμιση κι αν κανουν τα περυ ειναι ηδη 39 ετων οσο δηλαδη κ τα δικα μας οι μεκο ειναι κι αυτες παλιες κι ας εχουν αναβαθμιστει καθως επισης τα milgem tf κλπ τουρκικα ξερουμε την θεωρια οχι την πραξη η πραξη μετρα παντοτε. ΟΧΙ λοιπον πανικος ψυχρεμια το μεγαλο προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχουν πλοια μεταχειρισμενα που θα αντικαταστισουν η θα κανουν την διαφορα δυστηχως. Αλλα κ το να παρουμε 40χρονες περυ για αντικατασταση 40χρονων κορτεναερ ειναι απιθανο λεμε για δυο μονο λαφαγιετ πλοιο που δεν εχει τιποτα πανω του τι να το κανουμε? (εαν μας τα χαρισουν οκ αλλα γαλλοι και δωρα ανεκδοτο) η ποιο απλη αλλα κακη λυση ειναι η περαιτερω αναβαθμιση των κορτεναερ κ παση θυσια των μεκο κ ας αποφασισει το ΠΝ ποσες φρεγατες χρειαζεται κ ας παραγειλουμε καινουργιες εστω κι αν ερθουν σε 5 χρονια δεν υπαρχει αλλη λυση

JCC

Εγώ ειδικός δεν είμαι όποτε απολογούμαι εκ των προτέρων αν λέω χαζομαρες. Μου φαίνεται όμως ότι οι καιροί αλλάζουν τάχιστα. Στο θέατρο που υπονοείτε, ο πολεμος θα είναι αεροναυτικος. Δεν νομίζω ότι ο διαχωρισμος και η ανεξάρτητη σύγκριση δυνατοτήτων ναυτικού/αεροπορίας/επακτιων συστοιχιών στεκεται. Όλα μαζί θα πολεμήσουν και όπως λέτε τα βλήματα μετράνε και όχι ο αριθμος των μέςων. Για μένα η πρώτη προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η επίγνωση τακτικής κατάστασης από όλα τα μέσα, οι αισθητήρες και ο ηλεκτρονικός πόλεμος. Αυτός που γνωρίζει/έχει καλό σύστημα διοίκησης ελέγχου- σαφεις κανονες εμπλοκης (ο Θεός να μας φυλάει με τους πολιτικούς που έχουμε)/εκτοξεύει όπλα πρώτος θα κερδίσει. Επίσης, το εκκρεμές μεταξύ βλημάτων/αντί-βληματικής άμυνας πλοίων κινειται προς το 1/0 όσο περνά ο καιρος, νομίζω. Απ τους δυο στολους φρεγατών ως έχουν αμφιβάλλω αν θα επιβιώσει το 20% μετά από τρεις μερες πολέμου.
Αυτό ευνοεί μεγάλους αριθμούς βλημάτων/κελιών και drones άνα πλοίο και ισχυρά ηλεκτρονικά για να μπορεί να ιχνηλατεί/βάλλει προς πολλαπλούς αεροπορικούς/ναυτικους στόχους πριν αυτοί εκτοξεύσουν stand off όπλα, και να επιβιώσει. Άρα για μένα απαιτείται στόλος δυο ταχυτήτων, όχι στολος ομοιογενης από πλοία 3500 τόνων που ούτε αρκετά βλήματα μπορούν να φέρουν για να επιβιώσουν ούτε μπορούμε να αγορασουμε 13 πλοία με σύγχρονα ηλεκτρονικά. Μήπως θα έπρεπε να ξηλωθουμε για 3-4 πλοία ελέγχου περιοχής (destroyers – missle carriers) AB, FREMM, ότι άλλο πιστεύετε και τα λοιπα 8 φτηνά – κορβέτες η μικρες φρεγάτες τύπου Lafayette, παλαιοτερης τεχνολογιας ότι έχουμε η ότι βρούμε, ανθυποβρυχιακου αγώνα και αμυνας σημείου να δρουν υπό προστασία σε 3-4 battle groups; Ο καιρος των φρεγατών εκτοπισματος Meko – bellhara νομίζω έχει παρελθει σε περιοχές πολέμου κορεσμού. Not big enough to be effective, not small enough to be cheap. Τα περισσότερα ναυτικα ναυπηγούν και εκτιμούν ότι θα επιβιώσουν αυτόνομα πλοία εκτοπισματος 6500-8000 τόνων ότι κι αν τα λένε: φρεγατες οι Ρώσοι Ιταλοί και Γάλλοι, αντιτορπιλικά οι αγγλοι, Κορεάτες, Ιάπωνες καταδρομικα οι αμερικανοί. Αυτά σε συνδυασμό με επακτιες συστοιχίες σε νησιά κλειδιά, θα ήταν νομίζω αρκετά.

GK_

Ισως θα επρεπε να μελετηθει ενα εναλλακτικο σχημα σαν το ισραηλινο συστημα, με πολυ ισχυρη ΠΑ και περιορισμενο ΠΝ.

CKfurious

Εδώ θα ξανά ξανά γίνω δυσάρεστος και θα επαναλάβω τη θέση μου:
Με τις υπάρχουσες οικονομικές δυνατότητες και το μέγεθος της απέναντι απειλής μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε τους μεγάλους στόχους επιφανειας sorry τις μεγάλες μονάδες επιφανειας
Το Αιγαίο κλείνει με επάκτιες , πυροβολικό και υποβρύχια.
Στη Ανατολική Μεσόγειο μονο με υποβρύχια.
Η χωρα έχει δεσμευτεί σε καθεστώς στάσιμο- χρεοκοπίας για το ορατό μέλλον.
Ονειρεύονται αρκετοί πλοία του 1 billion ενώ τα διαθέσιμα μέσα και στους τρεις κλάδους είναι σε τραγική κατάσταση από έλλειψη υποστήριξης
Τα διαθέσιμα για εξοπλισμούς είναι 500 mill το χρόνο και αλλα τόσα για υποστήριξη. και αυτό μάλλον δύσκολα να αλλάξει έτσι όπως έχει δεθεί η χωρα
Πρέπει να γίνουν δραστικές περικοπές σε μονάδες σχηματισμούς γαλονάδες και λοιπό προσωπικό ώστε ότι μείνει να μπορέσει να διατηρθεί σε αξιόμαχη κατάσταση
Βλέπετε καμια κίνηση προς αυτή τη κατεύθυνση?
Αντίθετα βγαίνει ο euro Κωσταράκος και ζητάει 18 minh θητεία στα 18.
Καληνύχτα Ελλάδα δηλαδή

antonis.

Ισως ενα “κραμα” με τις ικανοτατες Αdelaide, εκσυγχρονισμενες meko200hn/S και 2+2 fti να μπορεί να αναχαιτισει τις πυραυλικες επιθεσεις κορεσμου του Τουρκικου Π.Ν. Πιστευω οτι στην παρουσα κατασταση ΚΑΘΕ νεο σκαφος θα ηταν καλοδεχουμενο με την προυποθεση να αποτελει ορθη προσθηκη στο σχεδιο του στολου μας. Για παραδειγμα οι La Fayette ,κατα την ταπεινη μου γνωμη, μονο με ASTER15 θα αποτελουσαν καλη προσθηκη στο στολο. Βεβαια παντα τον λογο εχουν τα στελεχη του Π.Ν. που ειμαι σιγουρος οτι ηδη εχουν ιδεες για το πως θα κλεισει το ¨κενο¨ στις μοναδες επιφανειας, αρκει παντα να βαλουν πλατη και οι πολιτικοι (#NOT).

Chris

Από την εκτεταμένη και αναλυτική αρθρογραφία του παρόντος περιοδικού και τα σχόλια που τη συνοδεύουν σχετικά με το μέλλον της ΠΑ, μου έχει δημιουργηθεί -ως αναγνώστης χωρίς ειδικές γνώσεις- η βεβαιότητα πως για τα επόμενα πολλά χρόνια οι λύσεις που ανταποκρίνονται στις οικονομικές μας δυνατότητες αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την ενσωμάτωση μεταχειρισμένων/αναβαθμισμένων αεροσκαφών, τόσο Mirage όσο και F-16.
Αν μπορούσα να μιλήσω κατ’ αναλογία για το ΠΝ θα τολμούσα να υποθέσω κάτι το παρόμοιο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο -στα δικά μου μάτια- κόστος των καινούριων πλοίων που διαπραγματευόμαστε να προμηθευτούμε από τη Γαλλία. Βέβαια δεν έχω τόσο ξεκάθαρη εικόνα για τη διαθεσιμότητα στην παγκόσμια αγορά αντίστοιχης κατηγορίας μεταχειρισμένων ή και καινούριων πλοίων τα οποία θα μπορούσαν να αποκτηθούν σε χαμηλότερο ή μη κόστος. Επομένως θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη μια σειρά άρθρων που -όπως στην περίπτωση της ΠΑ- να εξετάζουν διεξοδικά τις πιθανές λύσεις (έστω και υποθετικές) για προμήθεια πλοίων του ΠΝ ώστε να δημιουργηθεί μια πληρέστερη εικόνα τους.

stepa

Συμφωνω σε πολλα σημεια…..ας ξεκινησουμε με τις προπελες των 2 super vita που εχουν γινει σηριαλ και μετα συζηταμε για FTI, FREMM, κοκ…….περιμενετε στην χωρα της φαιδρας πορτοκαλεας λογικη? προσωπικα απορω με την σταση των ηγητορων του ΠΝ
Δεν καταλαβαινουν οτι οι επομενοι αποδιοπομπαιοι τραγοι θα ειναι αυτοι αν παρ ελπιδα ζορισουν τα πραγματα?

Scalp_eg

Η λιγοτερο κοστοβορα συνθεση του ναυτικου το 2030 κυριως με αναβαθμιση των υπαρχοντων φρεγατων
θα μπορουσε να ηταν.
Οι 6 εκσυχρονισμενες S, να παρουν και τον εκτοξευτη ΜΚ 29 και το φαλανξ απο τις αποσυρομενες
και να εχουν 2χ8=16 ESSM block 2, (μπορει να πιστοποιηθει) και 2 φαλανξ
Οι 4 μεκο αναβαθμιση ηλεκτρονικων (οπως οι S ) και 16χ2=32 (Dual packed) ESSM block 2, και 2 φαλανξ
Οι 2 λαφαγιετ με προσθηκη των 16 συλβερ Α43 για 16 aster 15, η 64 camm er
Οι 2 πρωτες μπελαρα με 16 συλβερ Α43 για 16 aster 15, η 64 camm er
και επιπλεον 16 συλβερ Α50 για 16 ΑSTER 30
Συνολο 14 φρεγατες
Αργοτερα με τις επομενες 2 μπελαρα μπορουν να αποσυρθουν 2 εκσυχρονισμενες S
Ταυτοχρονα και πιο πριν (2025-2030) πρεπει να σχεδιαστει και η πληρης αντικατασταση των S και των μεκο
(8-10 φρεγατες) απο ενα πλοιο μικροτερο (φρεγατοκορβετα) με μικρο λειτουργικο κοστος με τουλαχιστον
τις ιδιες δυνατοτητες ωστε να μπουν σε υπηρεσια το 2035 (που και τα οικονομικα μας θα ειναι καλυτερα)

Γιώργος70

Οι μεγάλες μονάδες εντοπίζονται και στοχοποιούνται εύκολα απο την τουρκία.
Το αιγαίο ειναι highly condested enviroment.
Ενα ακραίο παράδειγμα εν όρμω.
Μια [email protected] του 1δις.
Ο Bora με το MESA και δορυφόρο έχει εμβέλεια 400km και cep 30 μέτρα και κόστος 2εκ.
Με 30 *2εκ=60εκ ακυρώνει τους patriot και πετυχαινει direct hit μεσα στο ναύσταθμο.
Τα ιδια και εν πλω με τα δικτυωμένα atmaca με τους kale των 600 km. Θα βυθίζονται οι μεγάλες μονάδες μέσα στο σαρωνικό.
Αυτή είναι η κατεύθυνση των τεχνολογικών εξελίξεων
Για αυτό και οι σουηδοί και φιλανδοί δεν εχουν μεγάλα-ακριβά πλοία στη βαλτική.
Σε αναλύσεις ισχυρίζονται οτι εάν το visby εχει rcs 50 meter και sea state >=4 δεν εγκλωβίζεται απο αντιπλοικό πύραυλο.Αντιστοιχα και τα hamina.Και οι ισραηλινοι (με άλλη αφετηρία) τα saar 6 επενδύουν 500 εκ σε πλοιο 2000 tn για το μικρό rcs.
Και στον αέρα το F-35 είναι αντι-meteor.Πλοία και α/φ stealth.
Το end game μιας κούρσας εξοπλισμών στο αιγαίο με μεγάλα πλοία και την τουρκία με 5πλάσιο αεπ είναι η χρεωκοπία της Ελλάδος.
Το αιγαίο ελέγχεται από τον αέρα. Οι μεγάλες μονάδες (ελληνικών προδιαγραφών-οχι ΑΒ με SM6!!) δεν ειναι πολλαπλασιαστής αλλά διαιρέτης ισχύος στον αεροπορικό αγώνα.
Για να ειναι αποτελεσματικό και να επιβιώνει ένα πολεμικό σκάφος στο αιγαίο πρέπει να έχει rcs ψαροκάικου , να στοχοποιεί με εναέρια μέσα (uav-δικτυωμένο-short sensor-to-shooter cycle), να είναι ταχύτατο ,σχετικά οικονομικό.
Στη δική μου αντίληψη το ΠΝ θεωρητικά έπρεπε να έχει πχ 5 saar 6 , 5-6 υποβρύχια U214 και 20-30 προωθημένα hamina ,ΑΦΝΣ uav – orion 2008-2025 και P-8 απο το 2025 ,20- F-35Β,NSM ,IRIS-T SL στα νησιά ,επίγειους σένσορες ,και το 1/2 του προσωπικού.
Βέβαια όλα αυτά για να είναι ρεαλιστικά η μετάβαση έπρεπε να είχε ξεκινήσει το 1996 , η χώρα να έχει ένα παραγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο κτλπ.

Desert_Falcon

Φυσικα και χρειαζομαστε μεγαλες μοναδες για παρουσια και αεραμυνα περιοχης αλλα το μελλον ειναι τα υποβρυχια. Ο παρακατω συνδιασμος ειναι φονικος:
– drones για στοχοποιηση (και ερευνα)
– επακτιες συστοιχιες
– μικρα ευελικτα και γρηγορα πλοια
– υποβρυχια (εδικα κατι νεου τυπου με καθετη εκτοξευση πυραυλων cruise)

George

“Μεγάλες Μονάδες Στόλου στο ΠΝ, μήπως έχει χαθεί η Ισορροπία Δυνάμεων, κι εμείς απλά ομφαλοσκοπούμε;”
Ενα πολύ καλό παράδειγμα αυτού που οι Αγγλοι λένε: Understatement of the year
Αν αντί για “Μεγάλες Μονάδες Στόλου στο ΠΝ” έλεγε “Πολεμική Βιομηχανία” θα ήταν το: Understatement of the century
υγ. Αν και οι ευθύνες ανήκουν στις κυβερνήσεις και επομένως στον Ελληνικό λαό, κάποιες (σοβαρές) υπάρχουν και στα στελέχη του ΠΝ με τις επιλογές για κόψιμο παλαιών υ/β και AIP! αλλά και τo κορυφαίο την δέσμευση του προυπολογισμού του για την αναβάθμιση όχι των ΜΕΚΟ αλλά των P-3Β.
Τέτοιες επιλογές δείχνουν βαθύτερα προβλήματα του Κλάδου και όχι μόνο έλλειψη χρημάτων.

diman

ου εν τω πολλώ το ευ

diman

Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ

Gunner

Το Τούρκικο ΠΝ έχει 12 πλοία αντίστοιχης ηλικίας με τα δικά μας S και ο σχεδιασμός του είναι η αντικατάσταση των 8 σε βάθος χρόνου.
Το ΤΝ λοιπόν την επόμενη δεκαετία θα έχει 12 φρεγάτες 4 ΜΕΚΟ, 4 TF-100 & 4 TF-200 αν όλα πάνε καλά. Σχεδιάζουν επίσης να αποκτήσουν 8 συνολικά κορβέτες Milgem.
Το ΠΝ λοιπόν δεν χρειάζεται νέα μεταχειρισμένα πλοία αυτήν την στιγμή, χρειάζεται να εκσυγχρονίσει τις ΜΕΚΟ άμεσα με ένα καλό πρόγραμμα και να προχωρήσει σε μικρο εκσυγχρονισμό των αναβαθμισμένων S. Αυτά και τίποτα άλλο.
Σε ότι έχει να κάνει με το μέλλον, πρέπει να ξεκινήσουμε από τώρα την διαδικασία αγοράς φρεγατών και κορβετών. Το ΠΝ ιδανικά χρειάζεται 4 φρεγάτες AAW και 4-6 κορβέτες. Πρακτικά θα ήταν θαύμα αν καταφέρουμε να πάρουμε 2 φρεγάτες και 2-4 κορβέτες. Η αγκίστρωση μας στις Γαλλικές προτάσεις πιστεύω ότι περιορίζει τις επιλογές μας.

ThanosD

ΔΕν νομίζω οτι θα πλέει Τούρκικο πλοίο στο Αιγαίο.Αν μεταφέρουν όλο το στόλο στη Μερσίνη και αρχίζουν να ανεβαίνουν πρός το Καστελόριζο όλοι μαζί και στείλουμε εμείς όλο το στόλο να τους αντιμετωπίσει στην ανοικτή θάλασσα μαζί με όλα τα αεροπρικά τους μέσα (υποτιθεται ότι έχουν κατατροπώσει την Π.Α) ταυτόχρονα ναι τα συμπεράσματα έχουν μια χρησιμότητα και οι Τούρκοι βάση των αριθμών μάλλον θα κερδίσουν .Δεν θα γίνει όμως ποτέ έτσι ούτε έχει ξανασυμβεί .Συνήθως τα γεγονότα κλιμακώνονται .Η διαφορά μεγέθους και οικονομικής ισχύος των δύο χωρών θα δίνει πάντα περισσότερους αριθμούς μέσων στους συμμάχους γείτονες σε όλα τα επίπεδα. (7-10,6-10 .5/10) .Εμείς την αποτροπή ,με θυσίες οικονομικές και μέχρι εκεί.Απο το 2030 τα έσοδα απο τους υδρογοναθρακες θα δώσουν ρευστότητα .

MisCo

Δεν θα αναλύσω τιποτα επι πλοιων και εξοπλισμών αυτων. Η μπαλα έχει περιπου χαθει για το άμεσο διάστημα τουλάχιστον. Το συνολο του στολου πριν μερικων Super Vita και 214, ειναι μουσειακα εκθέματα. Λεφτά ως γνωστόν δεν υπάρχουν και να υπάρξουν οι οποιες λύσεις (αγορες ή εκσυγχρονισμοι) θα ερθουν ΑΡΓΑ.
Η λύση του φτωχού σε αυτές τις περιπτώσεις ειναι επάκτιες συστοιχίες αντιπλοικών πυραυλων. Εχουμε ηδη τους γηρασμένους Exocet, θα μπορουσαμε να προσθεσουμε NSM στην φαρέτρα μας σε συνδυασμο με καποια link 16 σε πλοια και μεσα αεροπορικης επιτηρησης για να μπορουν να δινουν στοχους.
Οχι δεν θα κερδίσουμε ναυτικη υπεροχή, σίγουρα ομως θα καταφέρουμε απαγόρευση περιοχών. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί σχετικά γρήγορα.
Για το υπολοιπο ΠΝ, σωτηρια δεν προβλεπεται αν δεν αλλαξει σημαντικά κάτι στον τροπο διανομής του budget.

Nikolaos

Τα γαλλικά πλοία επιτήρησης αχανών, κενών από απειλές θαλασσίων εκτάσεων πέριξ αποικιών σε Ινδικό και Ειρηνικό τι ακριβώς θα προσφέρουν στην ανατροπή του ζοφερού σκηνικού/συσχετισμού βλημάτων στο Καρπάθιο Πέλαγος που σκιαγραφείτε;
Ο θαλάσσιος έλεγχος με αεροσκάφη είναι μια αξιοπρόσεκτη ιδέα (αναφέρθηκε παραπάνω), αλλά α) απαιτεί μια άλλης τάξεως επένδυση σε αεροεκτοξευόμενα αντιπλοϊκά μέσα, β) είναι αντιοικονομικός ή και αδύνατος αν πρόκειται να υπάρχει συνεχής παρουσία πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος (που μπορεί να είναι η θάλασσα μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ … με τα 2 μόλις α/δ της Μεγαλονήσου υπό συνεχή πλήγματα …), και γ) δεν συνιστά τελικά “φυσική” παρουσία και έμπρακτη προβολή ισχύος. Τα ίδια ισχύουν κατά μείζονα λόγο με τις συστοιχίες αντιπλοϊκών πυραύλων σε νήσους: Καλύπτουν μόνο ένα συγκεκριμένο τόξο, και είναι αποσταθεροποιητικός παράγων καθώς δημιουργούν στον μεν αμυνόμενο τη διάθεση να χτυπήσει τον εχθρικό στόλο ενώ αυτός απλώς διαπλέει στενά διεθνούς ναυσιπλοϊας χωρίς να έχει εκδηλώσει επιθετική διάθεση (σημαντικό για τις διεθνείς σχέσεις και τον ομαλό πολεμικό εφοδιασμό της χώρας από τους συμμάχους της), στον δε επιτιθέμενο να τις πλήξει με προληπτικό αεροπορικό πλήγμα ή καταδρομική δράση προ της ενάρξεως των επιχειρήσεων.
Δυστυχώς φθηνές λύσεις δεν υπάρχουν. Μερικά σκάφη πολλαπλών ρόλων με ικανότητα αεράμυνας περιοχής είναι μονόδρομος.

evaggelos

απο γερμανια μερια παιζει τιποτε? 2 bremen k 4 Brandenburg θα ηταν καλη επιλογη

Spirit

Αυτό με τα χρήματα είναι ως ένα βαθμό μια δικαιολογία για όλα… και η Αίγυπτος στο ΝΔΤ ήταν αλλα βρήκε χρηματοδότη.
Εμείς επιλέξαμε να εκσυγχρονίσουμε τα P-3, μεταχειρισμένα συστήμα δεν φαίνεται να ασχολείται κανείς από VAB μέχρι τις φρεγάτες Adelaide.
Σόι πάει το νεοελληνικό βασίλειο, αν στραβώσει κάτι, θα βρούμε να βρίζουμε, Γερμανούς, Αμερικάνους, Αγγλους, Εβραίους… ότι πούλησαν τον περιούσιο λαό…

Stamatis Rapanakis

Η λογική των επάκτιων συστοιχιών είναι λίγο μπούρδα, αν μου επιτρέπετε. Ειδικά σε ένα νησί (όπου οι χώροι είναι περιορισμένοι), οι επάκτιες συστοιχίες μπορούν να καταστραφούν πολύ εύκολα. Είτε είναι NSM, είτε είναι Exocet. Από οπλισμένα UCAV τύπου ANKA (πιο πιθανό) μέχρι ελικόπτερα Ειδικών Επιχειρήσεων (ή και τα δύο). Χρειάζεσαι πλοία που δεν στοχοποιούνται τόσο εύκολα.
Αυτή η θεωρία παρηγορίας (ο πόλεμος θα κρατήσει 6 ώρες και μετά θα μας χωρίσουν οι μεγάλοι) είναι καλή για να μην καταρρακωθεί το ηθικό στο στράτευμα αλλά φυσικά δεν ισχύει. Ούτε τα 214 είναι “αόρατα” όπως δήλωνε ο ΥΠΕΘΑ μια εποχή ούτε 1 Exocet βυθίζει 1 εχθρικό πλοίο (μάλλον 6 – 7 δείχνουν προσομειώσεις).
Η ενίσχυση της Άμυνας απαιτεί χρήματα. Χρήματα θα βρεθούν μόνο με την αύξηση του ΑΕΠ και μια πολιτική σταθερότητα. Δεν θέλω να κάνω πολιτικά σχόλια αλλά δεν είμαι αισιόδοξος για τίποτα από τα δύο.

thivaios

ενα ναυτικο των 13 και 16 συνχρονων φρεγατων ειναι δυσκολο να διατηρηθει . με τους περιορισμενους πορους που εχουμε θα πρεπει να αξιοποιησουμε οσο δυνατον καλυτερα τα υπαρχον οπλικα συστηματα αλλα να επιδιωξουμε τουλαχιστον ποσοτικη η και ποιοτικη υπεροχη αντιπλοικων πυραυλων .προτεραιοτητες κατα την αποψη.
1.εκσυχρονισμος των ΜΕΚΟ
2.Τορπιλες επιτελους.
3. Αναβαθμιση harpoon σε block 2ER. αφου δεν εχουμε περισσοτερους ας μπορουμε να χτυπησουμε απο μακρυτερα
και ακυρωνουμε ως ενα βαθμο την επενδυση στον εγχωριο ATMACA με ενα ανωτερο οπλο .
4. Ενεργοι παρεμβολής σε μεκο ρουσσεν και εκσυχρ. S.
5. Αναζήτηση στην διεθνη αγορα αξιολογων γνωριμων RADAR. Π.χ η νοτια κορεα αποσυρει τα MW-08 . Ισως μπορουν να αγοραστουν και να αξιοποιηθουν για αναβαθμιση των μη εκσυχρονισμενων πυραυλακατων και κανονιοφορων.
6. Οι κανονιοφοροι να οπλιστουν επιτελους για εχουν ρολο και ελπιδα σε οποιαδηποτε εμπλοκη. ιδανικα η κλαση μαχητης με 4 harpoon και strales .

aris32

το πολεμικο ναυτικο αμεσα πρεπει να αναβαθμιση εστω και οριακα της ΜΕΚΟ . σημαντικο θα ειναι η ΜΕΚΟ να μπορουν να δεχτουν μεχρι 32 essm . το αποθεμα των essm ειναι οριακο για ενα φορτο . αλλα αν υπαρχει η δυνατοτητα μπορει αυτη την στιγμη οι 16 essm να μπουν σε διπλο κανιστρο και να υπαρχουν αλλα 8 ελευθερα κανιστρα για nssm οποτε οριακα τα πλοια αυτα θα εχουν 24 πυραυλους . με δυνατοτητα για 32 essm . επισης θα πρεπει να αναβαθμιστουν και τα φαλανξ . απο εκει και περα το προβλημα ειναι οι 3 μη εκσυχρονισμενες φρεγατες S που επιχειρησιακα δεν προσφερουν τιποτα πλεον στον ανθυποβρυχιακο αγωνα και ετσι οι 2 λαφαγιετ χωρις εκσυχρονισμο ειναι καλυτερες για τις αποστολες που αναλαμβανουν οι 3 παλιες που εχουμε . ετσι και χωρις αναβαθμιση ειναι μακραν καλυτερες οι 2 λαφαγιετ . με αναβαθμιση τους με σοναρ(οχι συρομενο ομως ) και με 16 κελια sylver a42 + 1 phalanx οτομελαρα απο τις αποσυρομενες γινονται γενικων καθηκοντων φρεγατες και εχουν μπροστα τους 20-25 χρονια υπηρεσιας . απο εκει και περα το ΠΝ πρεπει να βρει κονδυλια για 4 νεες φρεγατες . αν αυτες θα ειναι η μπελχαρα αυτο θα το αποφασισουν οι αρμοδιοι .
παμε τωρα στην τουρκια το αρθρο αναφερει τα μεγιστα που μπορει να παρει το καθε πλοιο . αυτο που δεν αναφερει ειναι οτι 1) δεν υπαρχουν τοσο μεγαλο αποθεμα για πληρες φορτο για ολες τις φρεγατες 2) τα εκσυχρονισμενα πλοια G εχουν προβληματα με το συστημα προωσης . τα παλια δεν το συζητω καν με την μη στηριξη απο την εταιρεια του sm1 θα ειναι πλεον χειροτερου επιπεδου απο τις μη εκσυχρονισμενες S . οι εκσυχρονισμενες G θα εχουν μονο 32 ESSM και τα μονο αξιοπιστα πλοια θα ειναι οι μεκο κλασης μπαρμπαρος . οι κορβετες ειναι επιπεδου ρουσεν . γενικα το τουρκικο πολεμικο ναυτικο δεν ειναι τοσο τρομερο αν τα βαλουμε τα δεδομενα κατω . εχει αυξησει τις δυνατοτητες του αλλα οχι τοσο ωστε να υπερνικησει το ελληνικο ΠΝ . για αυτο αλλωστε θελει αλλα 8 πλοια 4 γενικης χρησης φρεγατες και 4 ΑΑ πλοια .
επι της ουσιας με ενα εκσυχρονισμο των μεκο με 2 λαφαγιετ εκσυχρονισμενες και 4 νεα πλοια μπελχαρα το ΠΝ θα κρατησει την ισορροπια και θα εχει την ποιοτικη υπεροχη . το προβλημα ειναι οτι το ΠΝ πρεπει να συνεχισει την ναυπηγηση των υποβρυχιων και το πυραυλακατων και να εισαγει ενα νεο βλημα κρουσης στο οπλοστασιο του . επισης να δωσει το τομεα των περιπολιων στο λιμενικο .

antonios

Αναρωτιέμαι. Γιατί κάνουμε αυτές τις συζητήσεις. Βγήκε ποτέ η ΠΤΗΣΗ σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι να πει τους κάθε Βερυκιους “τι μαλακίες είναι αυτές που λέτε στον κόσμο ” και να πει τα πράγματα με το όνομά τους? Κάποιος υπουργός αποφάσισε αντί να αγοράζονται τανκς και πλοία στην Ελλάδα να φτιάχνονται εδώ και τον βάλανε φυλακή γιατί δεν έφαγε ποιο πολλά σε μίζες από αυτά που έφαγαν άλλοι (αυτοί που ΕΜΕΙΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ) αγοράζοντας τα έτοιμα! Γιατί συζητάμε για τέτοια πράγματα? Αλωστε μια φρεγάτα στοιχίζει 4000 θέσεις εργασίας σε ΔΕΚΟ η στο Δημόσιο ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΦΥΛΟΝΤΑΣ ΚΑΤΟΥΡΗΜΕΝΕΣ ΠΟΔΙΕΣ. Εαν ναυπηγούσαμε φρεγάτες θα παραπονιομασταν γιατί τα λεφτά δεν πήγαν σε ρουσφέτια, εάν πάνε τα λεφτά σε ρουσφέτια και μας κάνει επίθεση η κάθε Τουρκία θα παραπονιέστε γιατί δεν ναυπηγήσαμε φρεγάτες. Αυτές οι συζητήσεις μοιάζουν με τους υπερπατριωτες που θα πολεμήσουν για την πατρίδα αλλά όταν πήγαν στρατό έβαλαν δετούς και λυμενους να έρθουν στο σπιτάκι τους. Μετα έρχεται η πολιτική παράταξη που υποστηρίζουμε…Γιατί να πάρουμε Γαλλικές και όχι Γερμανικές , γιατί όχι Ρώσικες (σαν τα κόμματα της επανάστασης που κόντεψαν να την τινάξουν στον αέρα με την δουλοπρέπεια τους, αλλά κανείς δεν ρωτά γιατί αφού ήμαστε κράτος με θαλλασα δεν ναυπηγούμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ εδώ και 100 χρόνια?

data

Με ολο το σεβας αυτα περι εκσυγχρονισμου των s ειναι ολιγον τι ανοησιες. Πως να εκσυγχρονισεις πλοια 36- 40 ετων ;

Kamp

Παρότι ερασιτέχνης στα στρατιωτικά θέματα θα ήθελα να εκφράσω την άποψή μου υπό τελείως διαφορετικό πρίσμα. Καταρχάς θα πρέπει να δούμε ότι το ναυτικό πρέπει να χειριστεί παράλληλα δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Η πρώτη είναι ανοιχτή θάλασσα Καστελόριζο και Κύπρο άρα οι επιλογές είναι λίγες και εύκολες, δηλαδή μεγάλα πλοία τύπου Fremm με κατάλληλα ραντάρ φουλ εξοπλισμένες για προστασία ολόκληρων περιοχών (πιστεύω και οι Belhara έως ένα σημείο κάνουν την δουλεία του) μαζί με σύγχρονα υποβρύχια και σύγχρονους αισθητήρες που θα κουβαλούν τα P3 + ιπτάμενα ραντάρ.
Το δεύτερο μέτωπο είναι τύπου Ιμίων. Όπου είναι και το πιο δύσκολο κατά την άποψή μου. Τι είχαμε στα Ίμια? Δύο στόλους απέναντι ο ένας από τον άλλον με απόσταση μεταξύ τους σε πολλές περιπτώσει λιγότερου του ενός μιλίου και σε ένα περιβάλλον όπου η Κάλυμνος μέχρι την Τουρκική ακτή είναι το μέγιστο 15 χλμ, η Καλόλιμνος από την Τουρκία λιγότερο από 10 χλμ και η απόσταση τόσο του Τουρκικού όσο και του Ελληνικού πυροβολικού από την περιοχή έντασης λιγότερο από 10 χλμ. Επίσης τα ραντάρ δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και το παράκτιο περιβάλλον. Δηλαδή πιο κορεσμένο περιβάλλον δεν υπάρχει.
Άρα γι αυτά τα μέτωπα χρειαζόμαστε μικρά το μέγιστο 3000 – 3500tn ευέλικτα, με χαμηλό rcs ώστε να εγκλωβίζονται δυσκολότερα (είναι κάτι που μπορεί έστω και οριακά να σώσει ένα πλοίο) , με ραντάρ τύπου CEAFAR όπου είναι ιδανικά σε τέτοιες συνθήκες, μεγάλο απόθεμα πυραυλικών συστημάτων ώστε να αντιμετωπίσουν το κορεσμό από την απέναντι πλευρά, τουλάχιστον 8 αντιπλοικούς που θα μπορούν να δουλέψουν στις δύσκολες συνθήκες του Αιγαίου και σε απόσταση λιγότερο των 2-3 μιλίων μαζί με ισχυρά ηλεκτρονικά αντίμετρα. Άρα σε θεωρητικό επίπεδο αν είχαμε κάποιο ποσό να διαθέσουμε θεωρώ η ριζική αναβάθμιση των meko με 120 – 150 μύρια το κάθε πλοίο ώστε να μην μπουν κατά την άποψή μου τα ραντάρ τύπου smart – s mk2 όπου τα θεωρώ λίγα για καταστάσεις τύπου Ιμίων + essm block 2 + νέους αισθητήρες ή νέες φρεγατοκορβέτες τύπου gowind + seafire 500 για πλοία εκτοπίσματος 3000tn + 32mica ng είναι μονόδρομος. Φυσικά + 4 αναμαθμισμένες belhara με εκτόπισμα 5000tn για τις ανοιχτές θάλασσες.. Όλα αυτά σε θεωρητικό επίπεδο πάντα..

MPAMPIS

Ένας τρόπος να μείωσης την ποσοτική υπέροχη του αντιπάλου πέρα φυσικα απο την ποιοτική αναβάθμιση ειναι η ταχύτητα!Μηπως τελικα να φτιάξουμε ενα ναυτικό 35 κόμβων με τα ρουσεν,Zubr,νεες πυραυλακατους, κορβέτες τύπου Visby(αναφέρομαι στα γενικά χαρακτηριστικά),και LCS;Άχρηστα για τους Αμερικανούς αλλα ισως ιδανικά για εμάς(δεν αναφέρομαι στην διαμόρφωση οπλισμού).Διαβαζοντας τα παραπάνω σχόλια Νομιζω οτι: οτι ειναι πιο αργό απο ρουσεν ειδικά στο Αιγαίο ή πρεπει να ειναι υποβρύχιο ή θα πάει πάτο.Οχι ομως οτι δεν έχει θέση πλοίο εκτοπισματοσ Φρεγάτας, άρκει να έχει ευελιξία,ταχύτητα, και stelth χαρακτηριστικά φυσικα με αριστες δυνατοτητεσ Αεράμυνας σημείου παρα περιοχής.Μαλλον LCS λοιπόν παρα FTI για Αιγαίο.Η Ανατολική μεσογειοσ Ειναι άλλο θέατρο επιχειρήσεων.Αυτες οι σκέψεις αφορούν φυσικα την μελλοντική διαμόρφωση και δεν επηρεάζουν τα άμεσα μέτρα οπως εκσυχρονισμός meko, εξοπλισμός περιπολικών κτλπ

Ripmaker

Χαζή ερωτηση:
Σαν κοστος χρησης τι ερχεται φτηνοτερο? ενα 214 ή μια συγχρονη φρεγάτα οπως η φρεμμ? Εχουν μεγάλη διαφορά στα λεφτα?

Ripmaker

επισης χαζη ερωτηση που δεν σκεφτηκα να γραψω πριν,
Οι ΜΕΚΟ με 150μ η καθε μια πόσο τούμπανο γίνονται? Θα μπορούν να σταθούν απέναντι στις τούρκικες με αξιώσεις και για πόσα χρόνια να τις υπολογίζουμε μετά απο εκσυχρονισμό? Θα μπορούν να σταθούν απέναντι και απο τις καινούριες τούρκικες που θα εχουν σε 10 χρονια?
Ποσο περίπου κοστίζει ενα RAM?
Ποσο κοστίζει πειριπου ενα επιγειο σύστημα exocet ?
Για να μαθαινω και να μπορω να σταθω στη συζήτηση.

Γ.Μ.

Ελπίζω ότι δεν πιστεύετε όντως ότι το Τουρκικό Ναυτικό διαθέτει καμιά 300αριά ESSM και καμιά 350αριά SM-1 και ότι τα σχετικά στοιχεία που παρατίθενται είναι “υπεραπλουστευμένα”, όπως αναφέρετε και εσείς…. 🙂

MAN

Όπως είναι τώρα τα πράγματα, με το πολύ 2×100 αντιπλοϊκούς δεν θα επιπλέει καμία κύρια μονάδα (και από τις δυο μεριές) στο Αιγαίο. Τα πλοία αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πάνω από 3-4 πυραύλους ταυτόχρονα, ενώ οι bellharra θεωρητικά 16!
Προς το παρόν λοιπόν και Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να καταστρέψουν η μία τον στόλο της άλλης. Πιστεύω ότι για τα επόμενα 10 χρόνια αυτό δεν αλλάζει, ότι και να κάνουμε είτε εμείς είτε ηΤουρκία.
Μέχρι να πάρουμε ποιο σύγχρονα πλοία, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να στοχοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή όλο τον Τουρκικό στόλο με περισσότερους από 4 πυραύλους ανά πλοίο ταυτόχρονα, πιθανότατα μέσω επενδύσεων σε δίκτυα και αισθητήρες (links, UAV, P3, δικτυοκεντρικοί πύραυλοι). Εάν ταυτόχρονα θα μπορούσαμε να “σπάσουμε” την στόχευση των τούρκων (αντιμετόπιση uav, EW και εκμετάλευση γεογραφίας) θα ήταν ευχής έργο.
Εξυχρονισμός λοιπόν των εν ενεργεία μονάδων άμεσα με αναβάθμιση πυραύλων (και των επάκτιων), ψηφιακών συστημάτων ΜΕΚΟ, EW ικανοτήτων, phalanx, εγκατάσταση ram21 στις 6 S (που αργότερα θα τοποθετηθούν σε νέες μονάδες) και essm2 στις ΜΕΚΟ. Με 1δις (?) πολλαπλασιάζεται η μαχητική ικανότητα ΟΛΩΝ των υπαρχόντων μέσων, αυξάνεται η MAD αποτροπή του στόλου και μετά πάμε για μονάδες του 1δις η μία. Ας μην βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο.

Paliouras

Ομολογω οτι ειμαι ασχετος απο θεματα πλοιμοτητας των διαφορων σκαριων που εχουμε η που μας προσφερονται κατα καιρους. Ομως, δεν μπορω να μην παρατηρησω, οτι επικρατει μια ταση κυριως στο ΠΝ (αλλα και στην ΠΑ με τα “θρυλικα” Φαντομ) για οπλικους φορεις Περιστερι style…
Δηλαδη να παρουμε το lada, να του χωσουμε μοτορι πορσικου και ζαντα τιτανιου και ειμαστε και οι πρωτοι (του χωριου). Εγω ειμαι στην ακριβως απεναντι οχθη,
Δηλαδη λεφτα (για εξυγχρονισμους) να πεφτουν στα καταλληλα “κορμια”, και οχι λιφτινγκ μονιμως στην γρια την κοτα που εχει το ζουμι.
Δηλαδη θα προτιμουσα Λαφαγιετ με δαπανη εκσυγχρονισμου, παρα “Αβερωφ με aegis” που προτεινουν οι περισσοτεροι.
Με αυτη τη λογικη να βαλουμε AESA και στα F4 και βουρ και τους φαγαμε.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

F-36Α Kingsnake, θα μπορούσε να είναι το “αντί του F-35” που ψάχνουν όλοι; Κάνει για την ΠΑ;

 Το F-35 θα ήταν μια εξαιρετική πτητική μηχανή, αόρατη στα εχθρικά ραντάρ, που όμως θα είχε τη δυσκολότερη αποστολή από όλες όσες είχαν ποτέ...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

80
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49

Related News

F-36Α Kingsnake, θα μπορούσε να είναι το “αντί του F-35” που ψάχνουν όλοι; Κάνει για την ΠΑ;

 Το F-35 θα ήταν μια εξαιρετική πτητική μηχανή, αόρατη στα εχθρικά ραντάρ, που όμως θα είχε τη δυσκολότερη αποστολή από όλες όσες είχαν ποτέ...

Και η Αστυνομία διαψεύδει το φερόμενο περιστατικό στον Έβρο

Αναφορικά με το "περιστατικό" στον Έβρο, όπου σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, Έλληνες σκότωσαν έναν Τούρκο πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία διέψευσε τον ισχυρισμό μέσω ανακοίνωσης...

ΥΠΕΞ: Κατηγορηματική διάψευση για το φερόμενο περιστατικό στον Έβρο

Η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, απαντώντας σε σχετικό έκτακτο διάβημα στο οποίο κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολο...