22.1 C
Athens
Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μεγάλες Μονάδες Στόλου στο ΠΝ, μήπως έχει χαθεί η Ισορροπία Δυνάμεων,...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μεγάλες Μονάδες Στόλου στο ΠΝ, μήπως έχει χαθεί η Ισορροπία Δυνάμεων, κι εμείς απλά ομφαλοσκοπούμε;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα τελευταία Σαββατοκύριακα με διάφορα θέματα ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ, έχουμε δώσει μια ιδιαίτερη βάση στο θέμα της ενίσχυσης του Πολεμικού μας Ναυτικού το συντομότερο δυνατό, με νέα ή μεταχειρισμένα πλοία. Πολλοί αναρωτιούνται ποιος είναι ο λόγος που η Π&Δ δίνει τόσο μεγάλη σημασία στο θέμα ενίσχυσης του ΠΝ. Καθώς παρακολουθούμε προσεκτικά τα όσα λέγονται στις συζητήσεις για όλα τα ναυτικού ενδιαφέροντος θέματα, ακόμη κι αν δεν απαντάμε (πρέπει να βγάλουμε τεύχος, να γράψουμε στο site κοκ, συνεπώς μην μας παρεξηγείτε), διαπιστώνουμε πως υπάρχει μια μεγάλη γνώση για την Ισορροπία Δυνάμεων στην Αεροπορία, αλλά μια μάλλον λανθασμένη “αίσθηση” για την Ισορροπία Δυνάμεων στην Θάλασσα.

Γραφική απεικόνιση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Πηγή Navalanalyses.com, στην διεύθυνση http://www.navalanalyses.com/2015/01/fleets-8-turkish-navy-royal-danish-navy.html

Η δύναμη του ΠΝ σήμερα. Πηγή: Navalanalyses.com, Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο http://www.navalanalyses.com/2015/01/fleets-8-turkish-navy-royal-danish-navy.html

Κάνουμε σήμερα λοιπόν ένα βήμα πίσω, και θέτουμε σε συζήτηση το θέμα της Ισορροπίας Δυνάμεων στο Αιγαίο, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως η ανάγκη αγοράς νέων πλοίων είναι απλά για λόγους … marketing. Πάμε λοιπόν στα “μεγάλα” πλοία του Στόλου σε πρώτη φάση, εκεί που υπάρχει θεωρούμε και το “μεγάλο” πρόβλημα. Σήμερα, δεν θα ασχοληθούμε με τα “ταχέα” σκάφη, τις πυραυλακάτους, αλλά σύντομα θα μιλήσουμε και για αυτό το θέμα σε νέο θέμα ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ. Έχουμε ήδη γράψει και παλαιότερα ένα πολύ σημαντικό άρθρο, αλλά δυστυχώς για κάποιους ήταν μια ακόμη φωνούλα ενοχλητικών τύπων που σιγοντάρουν αυτούς που “πουλάνε όπλα”…

ΘΕΜΑ: Το Πολεμικό Ναυτικό εκπέμπει SOS

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει επίσημα στην δύναμή του 13 φρεγάτες. Βασικές είναι οι 4 φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ, ακολουθούν οι 6 Kortenaer (Upgraded), και οι 3 μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer. Όσο και να το κάνουμε, για ένα μικρό καταχρεωμένο κράτος όπως η Ελλάδα, η δύναμη 13 φρεγατών είναι εντυπωσιακή. Μα για ένα κράτος με την ελληνική ακτογραμμή, τα χιλιάδες νησιά, και την ανάγκη προστασίας μιας ΑΟΖ, από ένα κράτος-αρπακτικό όπως η Τουρκία, είναι πραγματικά λίγα.

Βέβαια όλα εξαρτώνται από το τι έχει ο “απέναντι”. Εκεί λοιπόν, εκ πρώτης όψεως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Μόλις 8 φρεγάτες O.H. Perry, και 8 ΜΕΚΟ200ΤΝ (Track 1/2). Σύνολο 16 πλοία πρώτης γραμμής, σε σύγκριση με τα μόλις 13 δικά μας. Εντάξει, ας μην φέρνουμε και την “καταστροφή”… #ΝΟΤ

Standard SM-1 από τουρκική φρεγάτα κλάσης Gabya (O.H. Perry)

Δυστυχώς, με λύπη μας πρέπει να σας πούμε ότι δεν υπάρχει σύγκριση στις δυνατότητες των δυο στόλων. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, τα πλέον σύγχρονα πλοία του ΠΝ είναι οι εκσυγχρονισμένες Kortenaer, που έλαβαν στα μέσα της περασμένης δεκαετίας ένα “πακέτο” ανανέωσης του ηλεκτρονικού τους εξοπλισμού. Οι ΜΕΚΟ200ΗΝ, αυτές οι 4 “έρημες” φρεγάτες, από τότε που έπεσαν στο νερό δεν έχουν λάβει ουδένα εκσυγχρονισμό (πλην ελαχίστων συστημάτων, που τα γνωρίζουμε μεν, για λόγους οικονομίας χώρου δεν αναφέρουμε δε). Δεν θα μιλήσουμε καθόλου για τις μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer, που απλά πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στους ναυτικούς μας που τις κρατούν σε υπηρεσία με “νύχια και με δόντια”.

Φωτογραφίες: «Καταιγίδα» στο Αιγαίο, μαζική κινητοποίηση από το Πολεμικό μας Ναυτικό

 

Από την άλλη πλευρά τι έχουμε; Οι O.H. Perry, ή G class (Gabya Class) δεν έχουν και μεγάλη σχέση με τα αρχικά πλοία. Καταρχάς φέρουν τα ψηφιακό ΣΕΠ τουρκικής κατασκευής GENESIS (Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi). Το σύστημα, κατασκευής Havelsan είναι ανοιχτής αρχιτεκτονικής, επεκτείνεται δηλαδή συνεχώς, και ολοκληρώνει ψηφιακά όλους τους αισθητήρες του πλοίου, καθώς και το σύστημα Link-16/22.

Gabya Class (O.H. Perry) τουρκική φρεγάτα, διακρίνεται ο 8πλός εκτοξευτής πυραύλων ESSM (Mk41)

Οι Τούρκοι δεν σταμάτησαν εκεί. Τοποθέτησαν έναν 8πλό εκτοξευτή Mk-41 VLS για τους Evolved Sea Sparrow,  κι ένα ραντάρ SMART-S Mk2 3D αντικατέστησε το AN/SPS-49. Το Mk-41 VLS τοποθετήθηκε μπροστά από τους Mk.13. Φυσικά τα τουρκικά ναυπηγεία εγκατέστησαν και σύστημα ASIST προκειμένου να μπορεί να προσγειωθεί και ελικόπτερο επιπέδου S-70B Seahawk. Για όσους δεν το κατάλαβαν, οι Τούρκοι έχουν, εκτός των 40 SM-1 Standard KAI 32 ESSM Block I. Αφήνουμε τώρα να γίνει η σύγκριση με τις εκσυγχρονισμένες (!) μας Kortenaer…

Πάμε στις τουρκικές ΜΕΚΟ 200ΤΝ. Εκεί έχουμε δυο διαφορετικά Track κατασκευής, Track I (Yavuz Class) και Track II (Barbaros Class). Ομολογούμε πως τις Yavuz οι Τούρκοι τις βλέπουν κάτι σαν τις δικές μας Kortenaer. Θα λέγαμε πως οι Τούρκοι τις έχουν αφήσει μάλλον στην μοίρα τους καθώς προβλέπεται η αντικατάστασή τους με τις TF-100. Αντίθετα, οι Barbaros (εξαιρετικό όνομα για τουρκικό πλοίο με την ευκαιρία, μάλλον θα το σκέφτηκαν πολύ), περνούν πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Οι πρώτες δυο (Track IIB) θα λάβουν από την Aselsan – Havelsan έναν 8πλό εκτοξευτή  Mk41  (VLS), όπου θα αντικαταστήσει τον απαρχαιωμένο MK29 και τους Sea Sparrow. Επίσης το παρωχημένο AWS-9 3D θα αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο Thales SMART-S Mk2 3D. Οι Track IIB (λέγονται και κλάση Salih Reis) έχουν ήδη τον Mk41.

[email protected] στο Αιγαίο. Θα φτάσουν έγκαιρα;

Για να είμαστε λοιπόν δίκαιοι, θα πρέπει να πούμε πως τα πραγματικά “σύγχρονα” πλοία στα δυο ναυτικά Ελλάδας και Τουρκίας είναι 10 και 12. Θα πρέπει να αφαιρέσουμε από την εξίσωση τις μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer και τις MEKO200TN Track 1. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν σε αυτά τα πλέον σύγχρονα πλοία. Είναι έτσι; όχι!

Infographic της τουρκικής κορβέτας MILGEM Block I, Πηγή: navalanalyses.com, περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο http://www.navalanalyses.com/2015/06/ada-class-corvettes-of-turkish-navy.html

Στην εξίσωση δεν έχουμε βάλει και τις νέες κορβέτες κλάσης MILGEM. Οι τελευταίες όμως, αν και πλήρως ψηφιακές, δεν φέρουν ESSM, παρά μόνο RAM όπως και οι πυραυλάκατοι τύπου Ρουσσέν. Αλλά οι MILGEM μπορούν και φέρουν Sonar και ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο, συνεπώς μπορούν ίσως να ακολουθήσουν τον Στόλο και να παίξουν τον δικό τους ρόλο σε μια ναυτική σύγκρουση.

Δυστυχώς, τα ισχυρότερα οπλισμένα πλοία του ΠΝ, οι ΜΕΚΟ 200ΗΝ παραμένουν μη εκσυγχρονισμένες από τότε που μπήκαν σε υπηρεσία. Αυτό δεν σημαίνει κάτι για το αξιόμαχο του πλοίου, αλλά για την συντήρησή του. Φανταστείτε σε ποια απίθανα μέρη του πλανήτη πρέπει να ψάχνουν οι μηχανικοί, προκειμένου να βρίσκουν πλακέτες για συστήματα πoυ όχι απλά δεν παράγονται, αλλά έχουν κλείσει και οι εταιρείες που τα κατασκεύαζαν. Δεν νοείται σήμερα πολεμικό πλοίο με μη πλήρως ψηφιακό ΣΕΠ, απόλυτα δικτυωμένο.

Εντός θέρους το ΠΝ έπρεπε να είχε 2 FREMM και 2 [email protected] να ψήνονται. Τώρα; Χαλαρά, παίρνουμε και αεροπλανοφόρο!

Με την σειρά τους οι S, παρά τον όποιο εκσυγχρονισμό τους, δεν έλαβαν ποτέ σύγχρονο ραντάρ 3D, ούτε και νέο πυραυλικό σύστημα, κρατώντας τους (παμ)παλαιούς Mk29 για τους Sea Sparrow. Αν και οι Mk29 θεωρητικά μπορούν να βάλουν ESSM, δεν έχει γίνει μετατροπή των ελληνικών Mk29 για αυτό το ενδεχόμενο. Άλλωστε και το απόθεμα επαρκεί οριακά για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ.

Αν λοιπόν υποθέσουμε πως οι δυο στόλοι απαιτηθεί να έρθουν αντιμέτωποι, τι θα σημαίνει αυτό για τα δυο ναυτικά. Επιλέγουμε σαν περιοχή αντιπαράθεσης το Καρπάθιο πέλαγος, μια περιοχή που θα χρειαστεί να κυριαρχήσει το ΠΝ αν αποφασίσουμε πως το Καστελόριζο δεν θα αλλάξει όνομα και κατοίκους τα επόμενα χρόνια, και ότι η ελληνική ΑΟΖ ενώνεται με την κυπριακή. Οι παράμετροι είναι πολλοί, αλλά εμείς θα ασχοληθούμε μόνο με τα προφανή.

Καταρχάς και οι δυο θα έχουν να αντιπαρατάξουν 10 Χ 8 και 12 Χ 8 πυραύλους Harpoon. Δηλαδή 80 αντιπλοϊκούς πυραύλους από την μια πλευρά, και 96 από την άλλη. Επίσης, οι δυο στόλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και πυραύλους από άλλα πλοία, όπως τις πυραυλακάτους ή κανονιοφόρους. Συνεπώς, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό το “μέτρημα”.

Τουρκικές μονάδες σε γραμμή παραγωγής, με κορβέτα MILGEM να προηγείται

Πάμε στην Α/Α άμυνα. Προφανώς και οι δυο στόλοι θα βρεθούν υπό τα πυρά της αεροπορίας του αντιπάλου. Πύραυλοι AM39 Exocet, AGM-84 Harpoon, JSOW, AGM-88 HARM θα πέσουν εκατέρωθεν. Εκεί έχει σημασία η Α/Α άμυνα. Ο τουρκικός στόλος έχει να παρατάξει 32 Χ 4 ESSM (Gabya Class, στα πλοία TCG Giresun, TCG Göksu, TCG Gediz, TCG Gökova), 40 X 8 SM-1 Standard, 32 X 4 ΕSSM (Meko 200TN Track II), ενώ ο ελληνικός 16 Χ 4 ESSM (ΜΕΚΟ 200ΗΝ), και 8 Χ 9 Sea Sparrow (Kortenaer). Αν στο “παιχνίδι” βάλουμε και τις παλαιές MEKO200TN και τις μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer, τότε πάμε σε συν 4 Χ 8 Sea Sparrow (MEKO 200TN Track 1) και 3 Χ 8 Sea Sparrow (Kortenaer). Μιλάμε για 576 πυραύλους για το Τουρκικό Ναυτικό (128 + 320 + 128) έτοιμα προς χρήση από την μια πλευρά, και 136 πυραύλους για το ΠΝ (64 + 72) από την άλλη. Αν προσθέσουμε τους πυραύλους των Yavuz (8 X 4) και μη εκσυγχρονισμένων Kortenaer (8 Χ 3), πάμε σε 608 για το Τουρκικό και 160 για το Ελληνικό ΠΝ. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως αυτό το “χάσμα” μπορεί να γεφυρωθεί, κι αν ναι πως; πόσα βλήματα πρέπει να εκτοξευτούν από όλα τα ελληνικά μέσα προκειμένου να “σπάσει” η τουρκική αεράμυνα. Πόσα αεροπλάνα και πόσοι πύραυλοι θα “περάσουν”; Το γράφουμε, γιατί μερικοί πιστεύουν πως είναι Exocet και πλοίο… Δεν ζούμε τα Φώκλαντς σε ριμέικ κύριοι…

Το φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατά τη περίοδο 1868-1886

Βέβαια οι αριθμοί είναι παραπλανητικοί. Οι ESSM και Standard SM-1 απαιτούν ραντάρ καταύγασης, συνεπώς υπάρχει θεωρητική δυνατότητα “κορεσμού” της αεράμυνας. Το ίδιο και οι Sea Sparrow. Αλλά αυτή την στιγμή τα τουρκικά πλοία έχουν 8 Mk92 διαθέσιμα ταυτόχρονα, και άλλα 8 STIR από τις ΜΕΚΟ200ΗΝ (ένα σε κάθε πλοίο), αλλά και πλήρως ψηφιακό ΣΕΠ που επιτρέπει την εκτόξευση περισσότερων του ενός βλήματος ανά καταυγαστή. Το πρόβλημα αυτό αίρεται στους ESSM Block 2, αλλά και οι δυο στόλοι είναι μακρυά από εκεί. Σε κάθε περίπτωση, ποιος από τους δυο στόλους έχει άμυνα που θα κορεστεί πρώτη, και ποιος αρκετά αποθέματα πυραύλων για να μείνει στην περιοχή επιχειρήσεων μέχρι για παράδειγμα να κάνει την δουλειά της η αποβατική αρμάδα; Εντάξει, δεν χρειάζεται να είσαι και ο Νέλσον για να το καταλάβεις…

Όλα όσα γράφουμε είναι υπεραπλουστευμένα. Το ΠΝ θα δημιουργήσει ένα θανατηφόρο πλέγμα στις περιοχές των επιχειρήσεων με ότι μέσο έχει, φρεγάτες, πυραυλακάτους, κανονιοφόρους, υποβρύχια, ελικόπτερα και η ΠΑ θα κάνει το κομμάτι που της αναλογεί. Αλλά είναι σαφές πως στους ανθρώπους που θα ζητήσουμε να υπερασπιστούν την πατρίδα μας δεν έχουμε δώσει τα απαραίτητα μέσα για να κάνουν την δουλειά τους. Θεωρούμε ντροπή να κρατάμε τις μη εκσυγχρονισμένες S σε υπηρεσία, αλλά τι άλλη επιλογή έχει το ΓΕΝ; θα τις κρατήσει 200 χρόνια, μέχρι η εκάστοτε κυβέρνηση να αποφασίσει να ασχοληθεί με την Άμυνα σοβαρά.

Κορβέτες Gowind, θα μπορούσε να είναι μια λύση για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό;

Όλα τα παραπάνω είναι απλά υποθέσεις, που ελάχιστη σχέση έχουν με την ισορροπία. Απλά επιθυμούμε να κάνουμε μερικά πράγματα σαφή, γιατί πολλοί έχουν βολευτεί με την “ανόητη” σχέση 16 προς 13, λες κι όλα τα πράγματα είναι ίσα και όμοια. Επίσης το ότι βάζουμε σε υπηρεσία νέες πυραυλακάτους, δεν σωθήκαμε. Η υπερβολή έχει και ένα όριο, και το τι μπορεί να κάνει ένα πλοίο είναι σαφές και ορισμένο. Εντάξει, τις φτιάχνουν ελληνικά ναυπηγεία, με σχέδια Βρετανών. Από την άλλη, πέφτουν στο νερό πλοία όχι μόνο τουρκικής σχεδίασης, αλλά και με τουρκικά ηλεκτρονικά και σύντομα όπλα. Ας σταματήσει από ορισμένους το “γλύψιμο” της βιομηχανίας, μην δουλευόμαστε και μεταξύ μας. Οι αυταπάτες μας τελείωσαν.

Ξεκίνησε σήμερα η κατασκευή της νέας κλάσης τουρκικών φρεγατών «Instanbul»

Η Τουρκία έχει αποφασίσει να αυξήσει την οροφή του Στόλου, προσθέτοντας νέες φρεγάτες, την κλάση TF-100 με τέσσερα πλοία, και την κλάση TF-2000 με άλλα τέσσερα. Όλα αυτά, ενώ προβλέπεται να αντικατασταθεί εντός της επόμενης δεκαετίας μόνο η κλάση MEKO200TN Track1. Δηλαδή 8 προηγμένα πλοία, τα 4 σε επίπεδο FREDA (TF-2000), σε αντικατάσταση 4. Δηλαδή 20 πλοία (συν 4 κορβέτες) απέναντι σε ένα ναυτικό που θέλει να αγοράσει … 2 νέες φρεγάτες κλάσης [email protected] Ουάου, που θα έλεγε πάλι γνωστός πολιτικός αστέρας.

Με την Ελλάδα να απλώνεται από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο, με τα αδέλφια μας στην Κύπρο στο στόχαστρο του κατακτητή, το ΠΝ έπρεπε να είναι κατά πολύ ισχυρότερο του Τουρκικού. Η Τουρκία, χωρίς νησιά, έχει ένα τεράστιο ναυτικό, άνευ θεωρητικά λόγου και αιτίας, με μια μόνο αποστολή, την καταναυμάχιση του Ελληνικού Στόλου. Το προσπαθεί από το 1821, αλλά δεν το καταφέρνει. Σήμερα όμως δεν παίζει πλέον τόσο ρόλο μόνο η αδιαμφισβήτητη ναυτοσύνη των στελεχών του ΠΝ, αλλά και τα μέσα. Το ΠΝ πρέπει να αποκτήσει νέα μέσα, νεοκατασκευασθέντα αν είναι δυνατόν ή μεταχειρισμένα. Γιαυτό και ξεκινήσαμε να παρουσιάζουμε λύσεις, όπως οι Adelaide ή οι LaFayette (και το τι ακούσαμε δεν λέγεται, λες και μας πληρώνει η αυστραλιανή κυβέρνηση για να προωθήσουμε άχρηστα πλοία στο ΠΝ, ή ο Μακρόν μας τα χώνει για να ξεφορτωθεί τις LaFayette). Η κατάσταση είναι πιεστική για νέα πλοία, και σκοπός του άρθρου είναι να το καταλάβουν όσοι δεν το έχουν ακόμη. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα εκλιπαρούσε ουσιαστικά για δυο FREMM, χτες κιόλας, αν ήταν δυνατόν.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;

Δεν προτείνουμε να αγοράσουμε ότι πετάει και ότι κολυμπάει και πουλιέται σε καλή τιμή. Πρέπει όμως από κάπου να ξεκινήσουμε. Κι αυτό είναι ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Αντιλαμβανόμαστε πως αυτή την στιγμή και για τα δυο κόμματα εξουσίας η προσοχή είναι στις εκλογές, αλλά ας δούμε λίγο και το Ναυτικό μας. Αν θέλουμε πετρέλαια ή φυσικό αέριο, αν θέλουμε το Καστελόριζο κι άλλους “βράχους” στο Αιγαίο, χρειαζόμαστε ενίσχυση του ΠΝ. Και εννοούμε πραγματική ενίσχυση, όχι αγορές υπερηχητικών πυραύλων από την Ρωσία, NSM, και ναυτικών F-15, αυτά είναι σκέψεις πραγματικά για τα πανηγύρια, προϊόν της φαντασίας κάποιων περίεργων εγκεφάλων…

Το Ναυτικό χρειάζεται νέα πλοία, εκσγχρονισμό των παλιών, τορπίλες, κοκ, και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Γνωρίζοντας πολλά στελέχη, ξέρουμε ότι θα βάλουν σε υπηρεσία πλοία Adelaide, LaFayette, Τype 23, [email protected], FREMM, FREDA, Arleigh Burke ακόμη και το Gerald R. Ford αν χρειαστεί, άμεσα, και θα πολεμήσουν με αυτά την επόμενη μέρα της παραλαβής.

Κοστίζουν τα πλοία, το ξέρουμε. Έτσι γίνεται συνήθως, αν θες εθνική ανεξαρτησία, το πληρώνεις. Όχι με ανέξοδες φιέστες στο Σύνταγμα προς άγραν ψήφων, και εξυπνάδες στο facebook. Αλλά βάζοντας το χέρι στην τσέπη. Οι πρόγονοί μας μας άφησαν ένα Μέγα της Θαλάσσης Κράτος, ας μην το περικόψουμε εμείς οι απόγονοι για συντάξεις, ΕΝΦΙΑ και διορισμούς στο Δημόσιο (γιατί δεν βγαίναμε μάνα μου)…

Βίντεο: Πολεμικό Ναυτικό, Mέγα το της Θαλάσσης Κράτος (2018)

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

252 ΣΧΟΛΙΑ

252 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
ink

den masame exoume tis roussen kai ta ipovrixia….

sotbak

den ftanoun file

Αεροπορια Ισχυρη

χρειαζομαστε γιατι οταν γινει το μπαμ οι Τουρκοι δεν θα τους νοιαξει αν επεσε ενα τουρκικο ελικοπτερο η βουλιαξε ενα πλοιο τους στο αιγαιο. Αν ομως σηκωθουν καμια 20αρια F35 η F16V και βομβαρδισουν 2 -3 πολεις τοτε θα τους τσουξει ασχημα και θα κατακρινουν την οποια επιθετικη κυβερνηση τους.

chikichiki

Iran-Iraq war, war of the cities, ελληνιστί ο πόλεμος των πόλεων…

Ripmaker

Πρώτο ποστ! (παντα ηθελα να το κάνω αυτο).

Λοιπον σοβαρα τώρα, γινεται σε αυτη τη συζήτηση να μιλήσουμε για περιπου εφικτές λυσεις απο οικονομικής άποψης? Γιατι στα αλλα δυο πρόσφατα θεμματα που συζητησαμε μονο αεροπλανοφόρο δεν είπαμε να “αγοράσουμε”.

Stmts

Η Αγγλια διαβασα oτι αποφασισε να πουλησει 2 φρεγατες τυπου Duke type 23 καθως θελει να μειωσει τις ”οροφες” της.Σε συνδιασμο με το brexit που εχουμε λογο ως μελη της ΕΕ μηπως θα ηταν μια καλη ευκαιρια για αμεση ενισχυση?

JohnnyB

Οι Type 23 που αποσύρει η Αγγλία προορίζονται να κανιβαλιστούν προς υποστήριξη των υπάρχουσων σύμφωνα με το σχέδιο Reduce to Produce.

FOX

Πολλά υποσυστήματα θα τα αλλάξει ούτως ή άλλως το ΠΝ.
Το θέμα είναι οτι θα αποσύρουν μη εκσυγχρονισμένες…

dkataims

Ναι αλλα ερχονται τα P3!!!
Στοιχισαν οσο η (πιο επειγουσα) αναβαθμιση των ΜΕΚΟ.. Και μαλιστα το πρωτο επρεπε ηδη να πεταει..

Π.Α

Τι θελετε να πειτε οτι τα συνορα εκτεινονται απο Κερκυρα μεχρι Καστε/ζο; Τελος παντων πλεον ειμαστε σε μια εποχη που μεσω διακλαδικοτητας θα κερδιθει ενας πολεμος στο Αιγαιο. Ας εχουν οι απεναντι και 20 φρεγατες τι εγινε; οταν εχεις εναν πυραυλο που εχει εμβελεια 180χμ ή μπορεις να αναπτυξεις επακτιες συστοιχιες σε σημεια κλειδια και να τους εχεις κλειδωσεις εντος λιμενος, καπου θελει μια αναθεωρησει της τακτικης και αλλαγης νοοτροπιας οσο σοκαριστικο και αν ειναι (greek army γαρ). Μεγαλυτερο ρισκο ειναι πλεον μια φρεγατα στο Αιγαιο – και για τις δυο μεριες – και πλεον ειναι πολυ μεγαλη ευκαιρια για… Read more »

γκρούεζας

αντιλαμβάνομαι ότι είμαστε στην Ελλάδα και ο καθένας έχει άποψη για τα πάντα αλλά καλό θα ήταν πέρα από τσιτάτα θεωρίες αφορισμούς και άσφαιρα να ξέρει κάποιος και τι είναι αυτό για το οποίο σχολιάζει για να μην τον πέρνουν στο ψιλό

Π.Α

Ανεπτυξετο λιγο περισσοτερο

Gunner

Δώσε μας μια εικόνα από τους εξοπλισμούς που πιστεύεις ότι απαιτούνται αλλά και την πιο ορθή ανάπτυξη των ΕΔ.

MisCo

Αγαπητε Π.Α, στον πολεμο δεν νικα αυτος που εχει την εχει μεγαλυτερη (την εμβελεια) αλλα αυτος που μπορει να βρει που να τον σφυρηξει (τον πυραυλο).

Οι μεγαλες εμβελειες προυποθετουν δυνατοτητα αναγνωρισης και στοχοποιησης.

Π.Α

Εγω θα κατσω να πω το τι απαιτουνται? με δουλευεις ετσι? ασχετα που εδω και χρονια καθομαι και εχω ριξει το διαβασμα για οπλικα συστηματα και προσπαθω μεσα στο μυαλο μου να υπαρχει μια αποδοση οικονομικη, ανθρωπινου δυναμικου, αποδοσης οπλικων συστηματων ως προς το κοστος χρησης και αξιοποιησης μια εμπειρια απο μια θητεια προ εκατονταετιας και σιγουρα μαυτα που γραφονται στα φορουμ οπως και απο πηγες μεσα απ το internet που αφορουν τα στρατιωτικα θεματα δεν ειμαι ο καταλληλος για προταση το τι θα αγοραστει και το τι πρεπει να γινει αλλα στον ανθρωπο υπαρχει η λογικη και η επαφη… Read more »

Π.Α

Ας τις αποχτισουν κανεις δε τους εμποδιζει, ας κατσουν ολοι οι στρατιωτικοι, απ ολους τους κλαδους να δουν τι θελουν να εχουν ως ενοπλες δυναμεις πλεον υπαρχει ενα σιβαρο κοστος για αποκτηση κυριων οπλικων συστηματων και τα οικονομικα τις χωρας δεν ειναι και τα καλυτερα.Το αντιλαμβανονται καλως.

nikos75

Για πες εσύ τι θεωρείς σύνορο δηλαδή? Οπότε μ αυτά που γράφεις εμείς έχουμε κλειδώσει τα τούρκικα στα λιμάνια οπότε δεν χρειάζεται τίποτα άλλο? Μάλλον μπερδεύεις τη πραγματικότητα με τα παιχνίδια στρατηγικής που παίζεις στο PC σου.

Π.Α

Τι να πω βρε ανθρωπε τι ειναι συνορο; Εξ ανατολων εχουμε το θεμα , το να στειλουν 2 φρεγατες εστω και μονιμα στην Αλβανια δεν θα κανουν ΤΙΠΟΤΑ, ηλιθιους τους βγαζεις τελειως τους στρατιωτικους εσυ.Τi νομιζεις οτι επειδη θελουν οι τουρκοι να το παιξουν περιφερειακη δυναμη σημαινει οτι μπορουν να το κανουν κιολας; Το αν τα’χουμε κλειδωσει τα λιμανια δε το γνωριζω αυτο το ξερουν οι αρμοδιοι και το τι θα μπορουσαν να για να γινει. Τα MLRS με αναβαθμιση μπορουν πλεον να πετυχουν ναυτικους στοχους, το αν θα γινοταν αποδεσμευση απο ΗΠΑ για την συγκεκριμενη αναβαθμιση αυτο το γνωριζουν… Read more »

γκρούεζας

Οι BELHARRA είναι η νέα ονείρωξη και το παραμύθι για κατανάλωση , 2 σκάφη κάποια στιγμή στο μέλλον δεν είναι η βραχυπρόθεσμη λύση που απαιτείται , προσωπικά θεωρώ ότι θα πρέπει να αποκτηθούν και οι 5 φρεγάτες LaFayette , θα μπορούσαν να εφοδιαστούν με ΟΤΟ Phalanx και Χαρπούν (ή Exocet) από τις σταδιακά αποσυρόμενες Cortenaer καθώς και με εκτοξευτές για ASTER 15 για τους οποίους έχουν ήδη τις προβέψεις , έτσι θα έχουμε σε μικρό διάστημα 5 ικανότατες φρεγάτες που θα αντικαταστήσουν τις 3 μη εκσυγχρονισμένες Cortenaer , όσο για το ότι δεν έχουν σόναρ θα μπορούσε να διερευνηθεί η… Read more »

Spirit

Τα έχουμε γράψει πολλές φορές 2 μόνο LaFayette ειναι διαθέσιμες.-
Επίσης αυτά τα πλοία δεν ειναι έτοιμα άμεσα να ενταχθούν στο ΠΝ, απαιτείτε εκτεταμένος εκσυγχρονισμός για να χαρακτηριστούν πολεμικές φρεγάτες και όχι πλοία επίδειξης σημαίας.

γκρούεζας

να με συγχωρείς αλλά αν είναι 2 3 ή 5 το λέει μόνο ο ιδιοκτήτης μετά από διερεύνηση από το ΠΝ , αν δεν γίνει η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν θα ξέρουμε και την απάντηση , όσο για τον χρόνο παράδοσης αν επιλεγεί να γίνουν οι μετασκευές στην Γαλλία δεν θεωρώ ότι θα είναι τόσο μεγάλος , εξάλλου αυτές έχουν ήδη γίνει σε σκάφη της κλάσης που υπηρετούν σε άλλα Ναυτικά άρα δεν είναι κάτι που θα γίνει πρωτη φορά , σε κάθε περίπτωση πιο γρήγορα θα είχαμε τις 5 μετασκευασμένες (αν υπάρχει θετική ανταπόκριση από την Γαλλία) παρά το διαφημιστικό… Read more »

Spirit

Ο ιδιοκτήτης έχει αποφασίσει να εκσυγχρονίσει τις 3 και να αποδεσμεύσει τις 2, αυτά αν θέλουμε να μιλάμε επί σοβαρής βάσης και ότι φανταστικής.

Επί της ουσίας όλοι ασχολούνται με τα αναδρομικά, μιας και προεκλογική περίοδος έρχεται…

γκρούεζας

καλά κούνα εσύ το “μαρούλι” στους Γάλλους με υποσχετική για εργασίες σε γαλλικό ναυπηγείο και πρόσθετο συμβόλαιο για ASTER και βλέπουμε μετά το αποφάσισε και τι όχι …

aris32

1)δεν υπαρχει μαρουλι 2) το γαλλικο ΠΝ εχει και αυτο τις αναγκες του και θελει 3 εκσυχρονισμενες λαφαγιετ μεχρι να μπουν σε υπηρεσια η FTI .3)μενουν 2 μη εκσυχρονισμενες λαφαγιετ – πλοιο που αμεσα οπως ειναι μπαινει και αντικαθιστα της 3 μη εκσυχρονισμενες S . ειναι ανωτερα πλοια . αλλα μετα την αναβαθμιση τους γινονται ολοκληρωμενες φρεγατες πολλαπλων ρολων με οριζοντα να αποκτησουμε τις αλλες 3 εκσυχρονισμενες μελλοντικα . Για αυτο και θεωρω οτι ειναι καλη προοπτικη η κλαση αυτη . εχεις μελλοντικα σε οριζοντα 10ετιας να αποκτησεις 5 συγρχονες φρεγατες πολλαπλων ρολων και να αντικαταστησεις τις S . με… Read more »

Antonis_Loukas

Spirit, έχουμε καταλάβει την απέχθεια σου στις Lafayette. Αρχίζεις και θυμίζεις ΠΝ… Υπάρχει αυτή τη στιγμή, διαθέσιμη κλάση για πάνω από 2 πλοία; ΌΧΙ! Ποιες είναι οι κλάσεις που θα μπορούσαν να μας τροφοδοτήσουν με μτχ σκάφη άμεσα και ταυτόχρονα αποτελούνται από περισσότερα των 2 σκαφών; Μήπως, μόνο οι Lafayette και οι Type 23; Όπως αντιλαμβάνομαι τα πράγματα, θέλουμε άμεση αντικατάσταση των 3 S και δεν μας παίρνει άλλο να περιμένουμε το 2023/4/5 για την απόσυρση κάποιων κλάσεων. Άμεσα, διαθέσιμες είναι 2 Lafayette. Όταν αρχίσουν να εντάσσονται οι FTI στο γαλλικό ναυτικό, οι υπόλοιπες τι θα κάνουν; Τυπικά, θα αρχίσουν… Read more »

Spirit

Καμιά απέχθεια απλά ρεαλισμός, το πλοίο για να ενταχθεί ως φρεγάτα απαιτείται βαρβάτος εκσυγχρονισμός…. ενώ από την άλλη οι ΜΕΚΟ απαξιώνονται. Τι παραπάνω επιχείρημα χρειάζεται για δει κανείς το φως το αληθινό; Έχει λογική να δώσουμε από την μία χρήματα ενώ από την άλλη να απαξιώσουμε άλλα πλοία που ήδη υπηρετούν και έχουν καλύτερες προδιαγραφές; Όλα τα πλοία που αναφέρεις είναι σχεδόν έτοιμα να υπηρετήσουν ένα στόλο. Η type 23 είναι αρκετά “ξένη” στον ΠΝ ειναι άλλης φιλοσοφίας άλλα αρκετά ικανότερα πλοία και έχουν υποστεί και πρόσφατο εκσυγχρονισμό… δεν ξέρω αν στις δύο που λέγεται οτι θα αποσυρθούν εχει ολοκληρωθεί… Read more »

Antonis_Loukas

Η μόνη περίπτωση που πιθανόν να μη χρειαστούμε χρήματα, είναι η απόκτηση F-122. Φυσικά, μιλάμε για σκάφη του 89/90, όπου είναι πολύ πιθανό, να δοθούν χωρίς RAM, με αποτέλεσμα ίσως και να μη συμφέρει τυχόν αγορά τους(φέρουν mk-29 με nssm). Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να δοθούν αρκετά χρήματα, είτε για την αγορά (adelaide), είτε για την αναβάθμιση (lafayette), είτε και για τα 2(type 23, αφού ακόμη και αν έχουν εκσυγχρονιστεί μερικώς, θέλεις πχ νέους πυραύλους). Σε κάθε περίπτωση, τζάμπα λύση δεν υπάρχει, αλλά δεν πρέπει να είναι και ανταγωνιστική ως προς τον εκσυγχρονισμό των meko. Πρέπει να κόψουν… Read more »

Spirit

Δεν διαφωνώ για τα χρήματα αλλά για μιλάμε ρεαλιστικά δεν δίνω καμιά πιθανότητα…

Ιδανικά έχω πει την άποψη μου πάμε για εθνικό πλοίο πέριξ 400-500 εκ. από ήδη υπάρχουσα επιλογή, και όποιος χρηματοδοτήσει την ναυπήγηση 8+4 πλοίων παίρνει και το συμβόλαιο. Με λίγα λόγια όποιος προσφέρει δάνειο παίρνει και την δουλειά.

Τώρα Γερμανοί με ΜΕΚΟ θα ειναι, Ολλανδοί Sigma θα ειναι Γάλλοι με Gowind 3000+, Ιταλοί… λίγο με απασχολεί αν εχουν κατάλληλο εξοπλισμό.

ScoutBoy

Ωραίο το άρθρο, τεκμηριωμένο και “ζουμερό” από πληροφορίες όπως και τα περισσότερα άρθρα σας. Ωστόσο μου άφησε μια πικρή γεύση η τελευταία “αδελφοφάγος” παράγραφος. Η μπηχτή για το κακό δημόσιο που φταίει για όλα σε αυτή την έρημη χώρα. Δηλαδή οι στρατιωτικοί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι; Πληρώνονται από ιδιωτική εταιρία και δεν το ξέρουμε; Έχουν έσοδα δικά τους; Από τη μία τους γεμίζετε (τους ναύτες του Π.Ν) με φιλοφρονήσεις και από την άλλη μειώνεται την όποια προσφορά τους με αναφορές τύπου Πάγκαλου. Ο στρατός είναι αναγκαίος και είναι τιμή μας και καμάρι μας. Όμως αναγκαίο είναι να έχουμε και συντάξεις… Read more »

ScoutBoy

OK

Gunner

Θα μπορούσατε να δώσετε μιαν απάντηση στο θέμα αν ήταν προτεραιότητα τα ΑΦΝΣ για την Ελλάδα, γιατί πραγματικά κάπου έχει χαθεί το μέτρο;

dimitrov

Σωστός! Πολύ ενδιαφέρον.

Nick1212

Ποσό δίκιο ρε φίλε

Spirit

Εμείς εδώ καλά τα λέμε, αυτοί που πρέπει να πάρουν αποφάσεις δεν ξέρω τι σκέφτονται… γιατί και χρήματα δεν φαίνεται να διαθέτουν και σωστή ιεράρχηση δεν γίνεται μιας και πάρθηκε απόφαση εκσυγχρονισμού των P-3!!!
Είμαστε για τα σμπάρα… το μόνο που διαβάζουμε ειναι για τις επιστροφές κάποιον περικοπών.

JohnnyB

Εύγε για ακόμα ένα έξοχο άρθρο. Δυστυχώς οι [email protected] θα αργήσουν να έρθουν και αυτό καθιστά επιτακτική την ενίσχυση του στόλου με αξιόμαχα πλοία που θα επαναφέρουν το ισοζύγιο σε ανεκτό επίπεδο. Φυσικά μιλάω για προμήθεια των δύο Adelaide-class μαζί με τις δύο La Fayette-class που αποσύρουν Αυστραλία και Γαλλία αντίστοιχα. Έτσι αποσύρουμε τις τρεις μη αναβαθμισμένες Kortenaer προς υποστήριξη των υπάρχουσων και αυξάνουμε την οροφή σε 14 πιο αξιόμαχες φρεγάτες επαναφέροντας και την δυνατότητα Αεράμυνας Περιοχής στο Π.Ν. Το παιχνίδι στην Μεσόγειο χοντραίνει μέρα με την μέρα κι εμείς όντας στο προσκήνιο όχι μόνο δεν ακολουθούμε τις εξελίξεις αλλα… Read more »

ACHERON

Φίλε μου,άν φοβόταν ότι «αλίμονο στα γενοφάσκια τους την επόμενη μέρα…»,θα πολιτεύονταν όλοι πολύ διαφορετικά.

Scalp_eg

Αντιπλοικα εχουμε λιγο λιγοτερους χαρπουν και με τους εξοσετ μπλοκ 3 των σουπερ βητα, παιζει να ειμαστε και ισχυροτεροι. Αρα τα πλοια μας δεν κινδυνεουν απο τοσο απο τα πλοια τους οσο απο την αεροπορια τους. Και παμε στο κυριως προβλημα τωρα ποσο κινδυνευει η αεροπορια μας απο τα πλοια τους? Αρκετα αν πλησιασει αρκετα κοντα, αλλα γιατι να το κανει? Η αεροπορια μας θα ασχολειτε με την αεροπορια τους και την κρουση σε υποδομες στο εδαφος Μονο τα απλα 2λιτρα μιραζ θα ριξουν τους εξοσετ και αυτα κατα πασα πιθανοτητα θα ειναι εκτος εμβελειας των ESSM, και οριακα εντος… Read more »

DeBacase

Οι δύσκολες περιστάσεις και η πενία τέχνας κατεργάζονται. Γιατί ποτέ δεν κοιτάξαμε λύσεις όπως τις Absalon/Iver Huitfeldt των Δανών ( https://en.wikipedia.org/wiki/Iver_Huitfeldt-class_frigate , https://en.wikipedia.org/wiki/Absalon-class_support_ship ) ;
Με κόστος γύρω στα $350-400 εκατ. ανά πλοίο και τις δυνατότητες που έχουν θα μας κακόπεφταν;
Ειδικά ένα σκάφος σαν το Absalon είναι “πόλυεργαλείο” για μια χώρα με νησιώτικο αρχιπέλαγος και υποχρεώσεις στην Κύπρο. Food for thought.

Κωστας πατριωτης

Δει δε χρηματων και ανευ τουτων ουδεν εστι γενεσθαι των δεοντων. Οι διεφθαρμενες κυβερνησεις, προδοτων, κλεπτων, απαταιωνων του κοινου ποινικου δικαιου, οδηγησαν την χωρα στην καταστροφη.

Antonis_Loukas

Η αγωνία που βγαίνει από αυτό το άρθρο, είναι πιστεύω και η ίδια αγωνία που διακατέχει τη πλειοψηφία των αναγνωστών σας(αρκεί κάποιος να δει και τον αριθμό σχολίων). Μερικές επισημάνσεις… α)Η Τουρκία, αν και όταν προχωρήσει με τις TF-2000, θα αντικαταστήσει αρχικά, τις 4 G που δεν έχουν πάρει mk41 https://turkishnavy.net/gabya-o-h-perry-class/. Το ζήτημα όμως είναι ότι, ακόμη και έτσι, οι υπόλοιπες 4 που θα απομείνουν, θα χρειαστούν και αυτές αντικατάσταση, λόγο παλαιότητας(τα νεότερα full εκσυγχρονισμένα, είναι του ’81). β) ]Τα νούμερα των πυραυλικών συστημάτων που αναφέρετε, είναι ολίγον τι φουσκωμένα για τη τουρκική πλευρά. Πέραν της μη χρήσης 32 ESSM… Read more »

thodoris korko

Δηλαδή οι 4 Ο.P δεν μπορούν να βάλουν και από τους 2 εκτοξευτές?? έχουν ή τον ΜΚ 13 ή τον ΜΚ 41? Αν είναι έτσι τότε προκύπτει σοβαρό λάθος του αρθρογράφου…

George

Γιατί τόσο μεγάλη καθυστέρηση?!?

STRATOS

Πιστεύω πολύ σωστή προσέγγιση του Αντώνη στο πρόβλημα. Να προσθέσω ότι φίλος μου αξιωματικός του Ναυτικού, μου έχει αναφέρει ότι έχουν πετύχει πολλές φορές τουρκική φρεγάτα O.H.Perry να σέρνετε στο Αιγαίο (με 8-9 κόμβους) με πρόβλημα στους κινητήρες….ίσως η μηχανολογική κατάσταση αυτών των σκαφών απέτρεψε το Π.Ν από το να αποκτήσει αντίστοιχα σκάφη στο παρελθόν.. Ο συνήθης φόρτος μου φαίνεται είναι 6 x Harpoon και 34 x SM-1 για τον μονό εκτοξευτή των O.H.Perry. Όπως προτείνει ο Αντώνης και η ΠΤΗΣΗ, πρέπει να ξεκινήσει αμέσως ο εκσυγχρονισμός των Ελληνικών MEKO με υιοθέτηση του MK 41 με 32 βλήματα ESSM 2.… Read more »

Antonis_Loukas

Αν και έχω διαβάσει αντικρουόμενα πράγματα, θεωρώ πως τυχόν εγκατάσταση mk-41 είναι λάθος από οικονομική άποψη, με βάση και το σχεδιασμό για τα όπλα που θέλουμε να φέρουν τα πλοία μας καθώς, 32 ESSM μπορούμε να έχουμε και στον mk-48 mod 2 με την αγορά διπλών κανίστρων, πολύ οικονομικότερα. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, ας πάνε αλλού.

giorgos tsagaris

”…Όσο και να το κάνουμε, για ένα μικρό καταχρεωμένο κράτος όπως η Ελλάδα, η δύναμη 13 φρεγατών είναι εντυπωσιακή. Μα για ένα κράτος με την ελληνική ακτογραμμή, τα χιλιάδες νησιά, και την ανάγκη προστασίας μιας ΑΟΖ, από ένα κράτος-αρπακτικό όπως η Τουρκία, είναι πραγματικά λίγα. Βέβαια όλα εξαρτώνται από το τι έχει ο «απέναντι…» Βεβαια θα εμφανιστουν οι γνωστοι φιλοι και θα πουν οτι τα λεφτα μας φτανουν μεχρι εκει. Αλλα δινετε και την απαντηση. ”…Κοστίζουν τα πλοία, το ξέρουμε. Έτσι γίνεται συνήθως, αν θες εθνική ανεξαρτησία, το πληρώνεις…” Πρακτικα τωρα νομιζω οτι με διακλαδικο πνευμα αν αξιοποιηθει και το… Read more »

sotbak

πείτε ό,τι θέλετε, γράψτε ό,τι πιστεύετε, η αλήθεια που όλοι γνωρίζετε είναι μία: μέχρι να έρθουν οι fti που – λίγες θα είναι (μόνο 2…..) και δεν φτάνουν….- μόνο μία επιλογή έχουμε αν θέλουμε να ανατρέψουμε την αναλογία δυνάμεων ήτοι: ΜΤΧ ΤΙΚΟ ή Α/Β από το θείο Σαμ και μάλιστα έμφορτες όπλων. Και το ραντάρ και τα όπλα τους μπορούν να κάνουν τη διαφορά τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Αν. Μεσόγειο, αλλά το σημαντικότερο που έχουν είναι ότι είναι πλοία αξιόπλοα, ευέλικτα, ταχέα και ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ, το ΠΝ μας ξέρει τί να τα κάνει και πως να τα αξιοποιήσει. Αν… Read more »

Mtsak

Οι συζητήσεις που γίνονται με τους Γάλλους είναι για 4 Belharra (οι 2 από τα κέρδη ομολόγων). Ταυτόχρονα, όπως ο ΥΠΑΜ ανέφερε σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα, γίνεται προσπάθεια για απόκτηση μτχ πλοίων από ΗΠΑ κάτι που βέβαια ακούγεται πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

sotbak

καλά ακούγονται όλα αυτά, αλλά τι θα υλοποιηθεί τελικά είναι το ζήτημα, οι ανάγκες “τρέχουν”….

evaggelos

συμφωνο απολυτα με τα τικο αβ αλλα τα αμερικανα παντα β μας ειχαν κ μεις ονειρευομασταν την α.

sotbak

xaxaxax!!! σωστός, αλλά είχαμε εμείς ποτέ μυαλό για την Α’ εθνική;;; τί να κάνουν οι άνθρωποι σε κουτσό άλογο ποντάρεις;;;;

Thras

Η αληθεια ειναι οτι αν δεις, ειτε ΑΒ, ειτε Tico στο ΠΝ (χωρις να δωσουν ιδιο η μεγαλυτερο αριθμο στην Τουρκια) μπορεις να εισαι σιγουρος οτι εχεις αναβαθμιστει σε χωρα πρωτης γραμμης για τις ΗΠΑ λαι πιθανοτατα θεωρουν την Τουρκια χαμενη υποθεση.
Δεν ειμαστε ακομα εκει…

sotbak

στο χέρι μας να το παλέψουμε και να ωφεληθούμε ανάλογα……

data

Εξαιρετικο αρθρο διοτι δυστυχως οι περισδοτεροι δεν καταλαβαινουν σε τι χαλια ειναι το ναυτικο μας. Αρεσκοντσι να μιλανε για το ισχυρο δηθεν ναυτικο μας χωρις να βλεπουν την πραγματικη κατασταση. Χρειαζομαστε φρεγατες τωρα και ας ειναι και οι lafayette εκτος αν κανεις προτιμαει παλιοσιδερα του 1980 και φυσικα εκσυγχρονισμο των μεκο

Tiki

Αν και δεν παίζει κάποιο ρόλο στο συμπέρασμα, τα δικά μας “σύγχρονα” πλοία είναι 10 (4 ΜΕΚΟ + 6 Kortnaer) και όχι 9.

MPAMPIS

Ενταξει ασύμμετρη αντιμετώπιση…… Μια FTI ή 5-6 Ρουσεν ή 11/2-2 Υ/Β 214; Στόλος ή αεροπορία; Μηπως συμμαχίες με Ισραήλ, Αίγυπτο; Μια οβίδα των 155mm απο M109 τι ζημιά προκαλεί σε μια έμφορτη Perry; Πως θα βγει το τουρκικό αεροπλανοφόρο στην Μεσόγειο αν εχουμε ανακήρυξει ΑΟΖ και αρα βρισκόμαστε σε <> με την Τουρκία; Ειδικά στο ναυτικό να υπολειπόμαστε τοσο βρε γ@@@το! Πρεπει να γινει μια αρχή και αυτή ειναι ένας state of the art εκσυχρονισμός τουλάχιστον δυο meko essm block2, ραντάρ καλύτερο απο smart,sea ram, νεο σόναρ….. Νομιζω πρεπει να γίνουμε πιεστικοί για Burke. Ούτε το 1821 είχαμε στόλο, εμπορικά… Read more »

Μπαμπης

Ενας απο τους δυο μας πρεπει να αλλαξει ονομα

Scalp_eg

Απορια? Οι εκσυχρονισμενες S μπορουν να βαλουν τον 2ο πτυσομενο 8απλο εκτοξευτη MK 29 απο τις μη εκσυχρονισμενες οταν αποσυρθουν? Προφανως και θα μπει στη πρυμνη εκει που εχουν οι ελλη και λημνος το δευτερο οτο, αναμεσα απο τα 2 φαλανξ. Καθως ειναι εφικτο να “πιστοποιηθει” ο ESSM και να μην ριχνουν πλεον τον “ανυπαρκτο” sea sparrow Θα ειχαμε 16 ESSM που αργοτερα θα μπορουν να ριξουν και ESSM Block 2 ενεργης καθοδηγησης αντι για 8 sea sparrow που ριχνουν τωρα, και με το 2πλο φαλανξ να αναβαθμιζετε θα εχουν καλη επιβιωσιμοτητα Εφοσον τις 6 εκσυχρονισμενες S θα τις εχουμε… Read more »

evaggelos

προβληματα θα εχει κ το τουρκικο ναυτικο μην ξεχναμε οτι οση αναβαθμιση κι αν κανουν τα περυ ειναι ηδη 39 ετων οσο δηλαδη κ τα δικα μας οι μεκο ειναι κι αυτες παλιες κι ας εχουν αναβαθμιστει καθως επισης τα milgem tf κλπ τουρκικα ξερουμε την θεωρια οχι την πραξη η πραξη μετρα παντοτε. ΟΧΙ λοιπον πανικος ψυχρεμια το μεγαλο προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχουν πλοια μεταχειρισμενα που θα αντικαταστισουν η θα κανουν την διαφορα δυστηχως. Αλλα κ το να παρουμε 40χρονες περυ για αντικατασταση 40χρονων κορτεναερ ειναι απιθανο λεμε για δυο μονο λαφαγιετ πλοιο που δεν εχει τιποτα πανω… Read more »

Antonis_Loukas

Οι Adelaide(αυστραλιανές Perry), είναι του ’92/93. Άρα όχι 40 χρονών(26/25 χρονών). Οι S, είναι 35 χρονών η νεότερη και 40 η παλαιότερη. Το σκαρί έχει πεθάνει. Τι αναβάθμιση να γίνει; Αν υπήρχε λογική στα 2 ναυτικά, θα είχαν αποσυρθεί(ή θα ήταν σε προχωρημένο στάδιο απόσυρσης), τόσο οι S όσο και οι G. Οι Lafayette, προφανώς και εχουν ενδιαφέρον, μόνο χωρίς τίμημα/συμβολικό κόστος, λόγο ότι είναι νέες(22 χρονών η παλαιότερη) και με στοχευμένους εκσυγχρονισμούς, μπορούν να αποτελέσουν τόσο ‘γέφυρα’ στην εισαγωγή belharra, όσο και οικονομικές φρεγάτες γενικών καθηκόντων.

nicolas

1. αυστραλιανες δεν νομιζω να δουμε αν και ακουγονται καλες
2.το σκαρι δεν πεθαινει ετσι απλα απ’οτι εχουν γραψει και αλλοι εδω μεσα καταπονειται πχ στις cassard το θεμα ειναι κυριως οπλα ηλεκτρονικα αν και καποιος απ τους τακτικους σχολιαστες ειχε αφησει μια μπιχτη για μερικες απ τις s
3.κραταμε παλιες φρεγατες ο ενας λογω του αλλου θα μειωθουν αμοιβαια και οι δυο στολοι
4.σωστος

Antonis_Loukas

Με τη λέξη ‘σκαρί’, προφανώς και δεν αναφέρομαι (μόνο) στις λαμαρίνες. Οι κινητήρες πχ, τα υδραυλικά/ηλεκτρικά συστήματα κλπ κλπ, είναι αρχαία. Δεν είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις κάποιες ενέργειες που θα αυξήσουν τις διαθεσιμότητες πχ, αλλά ότι δεν συμφέρει πια. Προσωπικά, η μέγιστη βλακεία που έγινε με τις S, ήταν η μη ενσωμάτωση του ESSM στους mk-29.

Spirit

40 χρόνες δεν ειναι η Adelaide σύντροφε, αντιθέτως για τα δικά μας δεδομένα είναι πολύ ικανά εξοπλισμένο σκάφος στον τομέα AAW. Η παρούσα κατάσταση του δικαιολογεί μέχρι και αναβάθμιση του ραντάρ τους.

JCC

Εγώ ειδικός δεν είμαι όποτε απολογούμαι εκ των προτέρων αν λέω χαζομαρες. Μου φαίνεται όμως ότι οι καιροί αλλάζουν τάχιστα. Στο θέατρο που υπονοείτε, ο πολεμος θα είναι αεροναυτικος. Δεν νομίζω ότι ο διαχωρισμος και η ανεξάρτητη σύγκριση δυνατοτήτων ναυτικού/αεροπορίας/επακτιων συστοιχιών στεκεται. Όλα μαζί θα πολεμήσουν και όπως λέτε τα βλήματα μετράνε και όχι ο αριθμος των μέςων. Για μένα η πρώτη προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι η επίγνωση τακτικής κατάστασης από όλα τα μέσα, οι αισθητήρες και ο ηλεκτρονικός πόλεμος. Αυτός που γνωρίζει/έχει καλό σύστημα διοίκησης ελέγχου- σαφεις κανονες εμπλοκης (ο Θεός να μας φυλάει με τους πολιτικούς που… Read more »

Shadowfax

Καλα τα εξυπνα αποφθεγματα για τα πλοια μεγαλων εκτοπισματων αλλα αυτα στοιχιζουν…
Φυσικα και 4 δις για φρεγατες απλα ειναι απλα ανεκδοτα…
Λυσεις υπαρχουν ΠΑΝΤΑ οταν ξερεις τι θελεις και δεν εχεις ανοητους συναισθηματισμους και δικαιολογιες…
https://www.ptisidiastima.com/saar-6-kai-sh-60f-prostates-israilinis-aoz/
Αρκει φυσικα να εχεις λεφτα…

GK_

Ισως θα επρεπε να μελετηθει ενα εναλλακτικο σχημα σαν το ισραηλινο συστημα, με πολυ ισχυρη ΠΑ και περιορισμενο ΠΝ.

Spyros

To Ισραήλ ΕΙΧΕ περιορισμένο ΠΝ γιατί έχει μικρή ακτογραμμή και δεν έχει νησιά, ούτε ανάγκη να φτάσει μέχρι τη Κύπρο.

Πρόσφατα όμως αποφάσισε πως πρέπει να στηρίξει την ΑΟΖ του. Και τώρα θα δείτε πόσο περιορισμένο θα μείνει το ΠΝ του…

agnostosependytis

Το περιορισμένο ναυτικό του αυτή την στιγμή κατασκευάζει ΄σχετικά μικρές κορβέτες, οι οποίες ‘όμως είναι τόσο φορτωμένες με πυραύλους και λοιπό πολεμικό υλικό που θυμίζουν αντιτορπιλικό, με 3-4 τέτοιες θα έχουν φορτίο σχεδόν όσο όλες οι φρεγάτες μας

CKfurious

Εδώ θα ξανά ξανά γίνω δυσάρεστος και θα επαναλάβω τη θέση μου: Με τις υπάρχουσες οικονομικές δυνατότητες και το μέγεθος της απέναντι απειλής μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε τους μεγάλους στόχους επιφανειας sorry τις μεγάλες μονάδες επιφανειας Το Αιγαίο κλείνει με επάκτιες , πυροβολικό και υποβρύχια. Στη Ανατολική Μεσόγειο μονο με υποβρύχια. Η χωρα έχει δεσμευτεί σε καθεστώς στάσιμο- χρεοκοπίας για το ορατό μέλλον. Ονειρεύονται αρκετοί πλοία του 1 billion ενώ τα διαθέσιμα μέσα και στους τρεις κλάδους είναι σε τραγική κατάσταση από έλλειψη υποστήριξης Τα διαθέσιμα για εξοπλισμούς είναι 500 mill το χρόνο και αλλα τόσα για υποστήριξη. και αυτό… Read more »

giorgos tsagaris

Ο Κωσταρακος ειχε ολο το χρονια (στα χρονια που ηταν Α/ΓΕΕΘΑ) να κανει οτι θερουσε σωστο για τη θητεια.
Δεν εκανε ΤΙΠΟΤΑ.

sotbak

σωστός

NickK

Στις ΕΕΔ, 77% μισθοδοσια + ελαχιστη εγχωρια προστιθεμενη αξια.

Επιπλεον, ολοι οι μακρο δεικτες της χωρας ειναι στο κοκκινο.

Εχει τελειωσει η Ελλαδα – οποιος μπορει/ειναι ικανος εχει φυγει/φευγει.

antonis.

Ισως ενα “κραμα” με τις ικανοτατες Αdelaide, εκσυγχρονισμενες meko200hn/S και 2+2 fti να μπορεί να αναχαιτισει τις πυραυλικες επιθεσεις κορεσμου του Τουρκικου Π.Ν. Πιστευω οτι στην παρουσα κατασταση ΚΑΘΕ νεο σκαφος θα ηταν καλοδεχουμενο με την προυποθεση να αποτελει ορθη προσθηκη στο σχεδιο του στολου μας. Για παραδειγμα οι La Fayette ,κατα την ταπεινη μου γνωμη, μονο με ASTER15 θα αποτελουσαν καλη προσθηκη στο στολο. Βεβαια παντα τον λογο εχουν τα στελεχη του Π.Ν. που ειμαι σιγουρος οτι ηδη εχουν ιδεες για το πως θα κλεισει το ¨κενο¨ στις μοναδες επιφανειας, αρκει παντα να βαλουν πλατη και οι πολιτικοι (#NOT).

Chris

Από την εκτεταμένη και αναλυτική αρθρογραφία του παρόντος περιοδικού και τα σχόλια που τη συνοδεύουν σχετικά με το μέλλον της ΠΑ, μου έχει δημιουργηθεί -ως αναγνώστης χωρίς ειδικές γνώσεις- η βεβαιότητα πως για τα επόμενα πολλά χρόνια οι λύσεις που ανταποκρίνονται στις οικονομικές μας δυνατότητες αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την ενσωμάτωση μεταχειρισμένων/αναβαθμισμένων αεροσκαφών, τόσο Mirage όσο και F-16. Αν μπορούσα να μιλήσω κατ’ αναλογία για το ΠΝ θα τολμούσα να υποθέσω κάτι το παρόμοιο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη το τεράστιο -στα δικά μου μάτια- κόστος των καινούριων πλοίων που διαπραγματευόμαστε να προμηθευτούμε από τη Γαλλία. Βέβαια δεν έχω τόσο ξεκάθαρη εικόνα… Read more »

stepa

Συμφωνω σε πολλα σημεια…..ας ξεκινησουμε με τις προπελες των 2 super vita που εχουν γινει σηριαλ και μετα συζηταμε για FTI, FREMM, κοκ…….περιμενετε στην χωρα της φαιδρας πορτοκαλεας λογικη? προσωπικα απορω με την σταση των ηγητορων του ΠΝ

Δεν καταλαβαινουν οτι οι επομενοι αποδιοπομπαιοι τραγοι θα ειναι αυτοι αν παρ ελπιδα ζορισουν τα πραγματα?

Scalp_eg

Η λιγοτερο κοστοβορα συνθεση του ναυτικου το 2030 κυριως με αναβαθμιση των υπαρχοντων φρεγατων θα μπορουσε να ηταν. Οι 6 εκσυχρονισμενες S, να παρουν και τον εκτοξευτη ΜΚ 29 και το φαλανξ απο τις αποσυρομενες και να εχουν 2χ8=16 ESSM block 2, (μπορει να πιστοποιηθει) και 2 φαλανξ Οι 4 μεκο αναβαθμιση ηλεκτρονικων (οπως οι S ) και 16χ2=32 (Dual packed) ESSM block 2, και 2 φαλανξ Οι 2 λαφαγιετ με προσθηκη των 16 συλβερ Α43 για 16 aster 15, η 64 camm er Οι 2 πρωτες μπελαρα με 16 συλβερ Α43 για 16 aster 15, η 64 camm er… Read more »

sotbak

δεν ακούγεται άσχημο

aris32

quadpack cammer μονο σε sylver a50 , a70 λεφτα στις εκσυχρονισμενες s δεν νομιζω οτι ειναι το πιο συνετο να γινει αυτην την στιγμη . αν αποσυρθουν οι 3 μηεκσυχρονισμενες και παρθουν οι 2 λαφαγιετ λογικα το φαλανξ και το οτομελαρα θα μπουν στις λαφαγιετ . οποτε απομενει 1 φαλανξ και ενα οτομελαρα . που με αυτα μπορεις να κανεις και μια τριτη S αν γινεται απο τα συνεργεια του ναυτικου στο επιπεδο των 2 πρωτων S με 2 φαλανξ και 2 οτομελαρα .( αυτη την διαμορφωση την εχουν οι 2 πρωτες S – οι υπολοιπες εχουν 1 οτομελαρα και… Read more »

Γιώργος70

Οι μεγάλες μονάδες εντοπίζονται και στοχοποιούνται εύκολα απο την τουρκία. Το αιγαίο ειναι highly condested enviroment. Ενα ακραίο παράδειγμα εν όρμω. Μια [email protected] του 1δις. Ο Bora με το MESA και δορυφόρο έχει εμβέλεια 400km και cep 30 μέτρα και κόστος 2εκ. Με 30 *2εκ=60εκ ακυρώνει τους patriot και πετυχαινει direct hit μεσα στο ναύσταθμο. Τα ιδια και εν πλω με τα δικτυωμένα atmaca με τους kale των 600 km. Θα βυθίζονται οι μεγάλες μονάδες μέσα στο σαρωνικό. Αυτή είναι η κατεύθυνση των τεχνολογικών εξελίξεων Για αυτό και οι σουηδοί και φιλανδοί δεν εχουν μεγάλα-ακριβά πλοία στη βαλτική. Σε αναλύσεις… Read more »

Scalp_eg

600 Km εμβελεια για αντιπλοικο (οχι βαλιστικο) τουρκικο πυραυλο, μαλλον ειναι και θα παραμεινει “μακετο”
που ελεγε και ενας πρωθυπουργος

giorgos tsagaris

Φιλε Γιωργο70 Οι Bora δεν θα βρουν κινουμενο πλοιο ποτε.Ναι στην ”ποντικοτρυπα” της Σαλαμινας θεωρητικα ο στολος μπορει να κινδυνευσει (αντε να ξεκινησει η ”αξιοποιηση” της Σουδας και ο ”διαμοιρασμος/διασπορα” του στολου). Η αντιαεροποκη/αντιβαλλιστικη αμυνα της χωρας δεν ειναι μονο οι Πατριοτ (που φυσικα δεν εξουδετερωνονται οσο ευκολα αφηνεις να εννοηθει). Τα μεγεθη των πλοιων του σουηδικου και ισραηλινου ναυτικου εχουν να κανουν με το περιβαλλον που επιχειρουν και τον αντιπαλο που θα αντιμετωπισουν. Πλοια με rcs ψαροκαικου που θα στοχοποιουν μεσω Ρ-3 και Ρ-8? 5 Saar εναντιον 16 φρεγατων+8 κορβετων? Θα φυγουμε απο τα SV των 8 ΜΜ-40blk III,… Read more »

sotbak

θα συμφωνήσω

NickKoliopoulos

Αγαπητέ Γιώργο Η λογική της χρήσης stealth σκαφών έχει υιοθετηθεί από όλες τις σύγχρονες δυνάμεις με στόχο τα σκάφη επιφανείας να εντοπίζονται πιο δύσκολα. Το πρόβλημα με τα χαρακτηριστικά stealth είναι ότι δεν αρκεί μείωση μόνο του ίχνους στα ραντάρ αλλά μείωση του ίχνους σε όλο το φάσμα ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών (θερμικό, ακουστικό,εκπομπές ραντάρ, τηλεπικοινωνίες κτλ). Ουσιαστικά τα χαρακτηριστικά stealth μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο σε μικρά σκάφη με κατάλληλο σχεδιασμό και με παθητικούς αισθητήρες, που μέσω εξελιγμένων τεχνικών δικτύωσης (link 16/22) και ισχυρών συστημάτων ELINT/ESM θα μπορούν αθόρυβα να κινούνται να στοχοποιούν και να καταστρέφουν τους στόχους. Οι ενεργοί αισθητήρες… Read more »

Γιώργος70

Φίλε μου υπάρχει ασυμμετρία γεωγραφίας.
Η ελλάδα έχει 180 βλήματα κατά πλοίων απο τα πλοία της αλλά δεν έχει στόχους γιατί ο τουρκικός στόλος δεν θα είναι το χρονική στιγμή μηδέν στο αιγαίο αλλά στα στενά και στη ανατ μεσόγειο.
Αντιθέτως τα περισσότερα ελληνικά πλοία πρέπει να είναι στο αιγαίο.
Είναι στοχοποιημένα από τον αέρα από τη στιγμή μηδέν.
H λογική του stealth fast attack boat είναι η επιβίωση σε γενικευμένο πόλεμο.
Το A2/AD στη θάλασσα του αιγαίου απο την Ελλάδα πρέπει να είναι αποτελεσματικό και πολύ οικονομικό για να ενισχυθεί η ΠΑ.

Shadowfax

H Λογικη των fast attack boat ειναι η αγκιστρωση σε σημεία που αποτρέπουν τον εντοπισμό τους… Να εχουν τακτική εικόνα με τις ελάχιστες δυνατές εκπομπές και, κυρίως, με παθητικά μέσα (αν υπαρχουν) και με δικτυακή ανταλλαγή τακτικών πληροφορικών… Η επιχειρησιακή τους ικανότητα βεβαια μειώνεται ραγδαία σε κακές καιρικές συνθήκες μια και οπως εχουμε πει πολλες φορες, το Αιγαιο μπορει να ειναι κλειστη θαλασσα αλλα ΔΕΝ ειναι λιμνη… Και μια και οι ικανότητες επιτήρησης των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο, και ιδίως στο Ανατολικό, ενισχύονται δραματικά και θα συνεχίσουν να ενισχύονται, το μελλον των fast attack boat ειναι υπο συζητηση… Τωρα… Read more »

MPAMPIS

Τα Orion για επιτήρηση δεν τα εκσυγχρονίζουμε;

Shadowfax

Σωστα, για επιτηρηση…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Αν πας επίσκεψη σε μία πυραυλάκατο και ρωτήσει εκεί το πλήρωμα ,,ποια είναι η δουλειά σας ??,, θα σου απαντήσουν ,,η δουλειά μας είναι να είμαστε κάπου κρυμμένοι και να χτυπήσουμε ότι περάσει από την περιοχή μας,,.
Τώρα για στελθ πυραυλακάτους η Ελλάδα και Τουρκία δεν έχουν τέτοιες όπως δεν έχουν και τα περισσότερα ναυτικά. Ενώ τα μεγαλύτερα πλοία Visby των σουηδών εμένα μου προκαλεί εντύπωση ότι δεν τα έχει αγοράσει καμμία άλλη χώρα.

Γιώργος70
Desert_Falcon

Φυσικα και χρειαζομαστε μεγαλες μοναδες για παρουσια και αεραμυνα περιοχης αλλα το μελλον ειναι τα υποβρυχια. Ο παρακατω συνδιασμος ειναι φονικος:
– drones για στοχοποιηση (και ερευνα)
– επακτιες συστοιχιες
– μικρα ευελικτα και γρηγορα πλοια
– υποβρυχια (εδικα κατι νεου τυπου με καθετη εκτοξευση πυραυλων cruise)

George

“Μεγάλες Μονάδες Στόλου στο ΠΝ, μήπως έχει χαθεί η Ισορροπία Δυνάμεων, κι εμείς απλά ομφαλοσκοπούμε;” Ενα πολύ καλό παράδειγμα αυτού που οι Αγγλοι λένε: Understatement of the year Αν αντί για “Μεγάλες Μονάδες Στόλου στο ΠΝ” έλεγε “Πολεμική Βιομηχανία” θα ήταν το: Understatement of the century υγ. Αν και οι ευθύνες ανήκουν στις κυβερνήσεις και επομένως στον Ελληνικό λαό, κάποιες (σοβαρές) υπάρχουν και στα στελέχη του ΠΝ με τις επιλογές για κόψιμο παλαιών υ/β και AIP! αλλά και τo κορυφαίο την δέσμευση του προυπολογισμού του για την αναβάθμιση όχι των ΜΕΚΟ αλλά των P-3Β. Τέτοιες επιλογές δείχνουν βαθύτερα προβλήματα του… Read more »

diman

ου εν τω πολλώ το ευ

diman

Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ

Gunner

Το Τούρκικο ΠΝ έχει 12 πλοία αντίστοιχης ηλικίας με τα δικά μας S και ο σχεδιασμός του είναι η αντικατάσταση των 8 σε βάθος χρόνου. Το ΤΝ λοιπόν την επόμενη δεκαετία θα έχει 12 φρεγάτες 4 ΜΕΚΟ, 4 TF-100 & 4 TF-200 αν όλα πάνε καλά. Σχεδιάζουν επίσης να αποκτήσουν 8 συνολικά κορβέτες Milgem. Το ΠΝ λοιπόν δεν χρειάζεται νέα μεταχειρισμένα πλοία αυτήν την στιγμή, χρειάζεται να εκσυγχρονίσει τις ΜΕΚΟ άμεσα με ένα καλό πρόγραμμα και να προχωρήσει σε μικρο εκσυγχρονισμό των αναβαθμισμένων S. Αυτά και τίποτα άλλο. Σε ότι έχει να κάνει με το μέλλον, πρέπει να ξεκινήσουμε από… Read more »

sotbak

εγώ που υποστηρίζω – φανατικά θα έλεγα – την προμήθεια ΤΙΚΟ ή Α/Β, θεωρώ δεδομένο ότι η προμήθεια αυτή δεν πρέπει να αναστείλει ή ακυρώσει την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ. Τις έχουμε, πρέπει να τις αναβαθμίσουμε στο σωστό επίπεδο. ΤΕΛΕΙΑ και ΠΑΥΛΑ. Αλλά η προμήθεια των ΜΤΧ ΤΙΚΟ ή Α/Β είναι αναγκαία αν θέλουμε να έχουμε ισχυρή αποτροπή όχι μόνο έξω από το Σαρωνικό, αλλά μέχρι την Κύπρο και τα κοιτάσματα στην Αν Μεσόγειο.

aris32

απο θειο σε σχεση με το ναυτικο θα βρεις μονο πλοια υποστηριξης πλεον , αντε και μερικα μεταχειρισμενα ελικοπτερα . απο τις αποθηκες του θειου θα βρεις πολλα για τον στρατο . απο αρματα μαχης μεχρι υλικα για τους στρατιωτες . ας εστιασει εκει ο στρατος στον θειο . βρηκε κιοβα σινουκ μ1α1 ( αν και δεν τα πηραμε ) φορτηγα ,mlrs, humvee , γενικα για στρατο εχει αποθεμα να παρεις . η αεροπορια μπορει να βρει uav , υλικα για τα αεροσκαφοι πχ λαντιρν , ισως και μερικα ελικοπτερα προς αντικατασταση των αβ205 . αλλα κυριο υλικο μονο ο… Read more »

sotbak

ναι αλλά μιλάς για κάτι που είναι μακέτα, η πρότασή σου ουσιαστικά για την αναβάθμιση του ΠΝ στηρίζεται μόνο στις belhara. Η γνώμη είναι ότι είναι μεγάλο ρίσκο. Τα μτχ ΤΙΚΟ ή Α/Β είναι εδώ. Επίσης, πιστεύεις ότι αν μπούμε τώρα στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για την προμήθεια 9 Α/Β από το USN και ζητήσουμε να μπούμε για 2+2 Α/Β θα μας πουν όχι; Το δοκιμάσαμε; Μιλάμε για τα καλύτερα αντιτορπιλικά στον κόσμο από κάθε άποψη (ραντάρ, όπλα-κελιά, ταχύτητα κλπ. κλπ)

ThanosD

ΔΕν νομίζω οτι θα πλέει Τούρκικο πλοίο στο Αιγαίο.Αν μεταφέρουν όλο το στόλο στη Μερσίνη και αρχίζουν να ανεβαίνουν πρός το Καστελόριζο όλοι μαζί και στείλουμε εμείς όλο το στόλο να τους αντιμετωπίσει στην ανοικτή θάλασσα μαζί με όλα τα αεροπρικά τους μέσα (υποτιθεται ότι έχουν κατατροπώσει την Π.Α) ταυτόχρονα ναι τα συμπεράσματα έχουν μια χρησιμότητα και οι Τούρκοι βάση των αριθμών μάλλον θα κερδίσουν .Δεν θα γίνει όμως ποτέ έτσι ούτε έχει ξανασυμβεί .Συνήθως τα γεγονότα κλιμακώνονται .Η διαφορά μεγέθους και οικονομικής ισχύος των δύο χωρών θα δίνει πάντα περισσότερους αριθμούς μέσων στους συμμάχους γείτονες σε όλα τα επίπεδα.… Read more »

MisCo

Δεν θα αναλύσω τιποτα επι πλοιων και εξοπλισμών αυτων. Η μπαλα έχει περιπου χαθει για το άμεσο διάστημα τουλάχιστον. Το συνολο του στολου πριν μερικων Super Vita και 214, ειναι μουσειακα εκθέματα. Λεφτά ως γνωστόν δεν υπάρχουν και να υπάρξουν οι οποιες λύσεις (αγορες ή εκσυγχρονισμοι) θα ερθουν ΑΡΓΑ. Η λύση του φτωχού σε αυτές τις περιπτώσεις ειναι επάκτιες συστοιχίες αντιπλοικών πυραυλων. Εχουμε ηδη τους γηρασμένους Exocet, θα μπορουσαμε να προσθεσουμε NSM στην φαρέτρα μας σε συνδυασμο με καποια link 16 σε πλοια και μεσα αεροπορικης επιτηρησης για να μπορουν να δινουν στοχους. Οχι δεν θα κερδίσουμε ναυτικη υπεροχή, σίγουρα… Read more »

Nikolaos

Τα γαλλικά πλοία επιτήρησης αχανών, κενών από απειλές θαλασσίων εκτάσεων πέριξ αποικιών σε Ινδικό και Ειρηνικό τι ακριβώς θα προσφέρουν στην ανατροπή του ζοφερού σκηνικού/συσχετισμού βλημάτων στο Καρπάθιο Πέλαγος που σκιαγραφείτε; Ο θαλάσσιος έλεγχος με αεροσκάφη είναι μια αξιοπρόσεκτη ιδέα (αναφέρθηκε παραπάνω), αλλά α) απαιτεί μια άλλης τάξεως επένδυση σε αεροεκτοξευόμενα αντιπλοϊκά μέσα, β) είναι αντιοικονομικός ή και αδύνατος αν πρόκειται να υπάρχει συνεχής παρουσία πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος (που μπορεί να είναι η θάλασσα μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ … με τα 2 μόλις α/δ της Μεγαλονήσου υπό συνεχή πλήγματα …), και γ) δεν συνιστά τελικά “φυσική” παρουσία και… Read more »

evaggelos

απο γερμανια μερια παιζει τιποτε? 2 bremen k 4 Brandenburg θα ηταν καλη επιλογη

Spirit

Αυτό με τα χρήματα είναι ως ένα βαθμό μια δικαιολογία για όλα… και η Αίγυπτος στο ΝΔΤ ήταν αλλα βρήκε χρηματοδότη.
Εμείς επιλέξαμε να εκσυγχρονίσουμε τα P-3, μεταχειρισμένα συστήμα δεν φαίνεται να ασχολείται κανείς από VAB μέχρι τις φρεγάτες Adelaide.
Σόι πάει το νεοελληνικό βασίλειο, αν στραβώσει κάτι, θα βρούμε να βρίζουμε, Γερμανούς, Αμερικάνους, Αγγλους, Εβραίους… ότι πούλησαν τον περιούσιο λαό…

Π.Α

Λεφτα απ τους Σαουδαραβες πηρε και ας ηταν στο ΔΝΤ γι αυτο και πηρε τοσα καλουδια αλλιως δεν.

Spirit

Ως ένα βαθμό τα οπλα που πήρε από την Γαλλία, χρηματοδοτήθηκαν από τις γαλλικές τράπεζες…

Stamatis Rapanakis

Η λογική των επάκτιων συστοιχιών είναι λίγο μπούρδα, αν μου επιτρέπετε. Ειδικά σε ένα νησί (όπου οι χώροι είναι περιορισμένοι), οι επάκτιες συστοιχίες μπορούν να καταστραφούν πολύ εύκολα. Είτε είναι NSM, είτε είναι Exocet. Από οπλισμένα UCAV τύπου ANKA (πιο πιθανό) μέχρι ελικόπτερα Ειδικών Επιχειρήσεων (ή και τα δύο). Χρειάζεσαι πλοία που δεν στοχοποιούνται τόσο εύκολα. Αυτή η θεωρία παρηγορίας (ο πόλεμος θα κρατήσει 6 ώρες και μετά θα μας χωρίσουν οι μεγάλοι) είναι καλή για να μην καταρρακωθεί το ηθικό στο στράτευμα αλλά φυσικά δεν ισχύει. Ούτε τα 214 είναι “αόρατα” όπως δήλωνε ο ΥΠΕΘΑ μια εποχή ούτε 1… Read more »

Nikolaos

Μεγάλες αλήθειες.

Π.Α

Μπουρδα δεν ειναι κατι το οποιο μπορει να σου βυθιση μια φρεγατα -ενα στολο στην καλυτερη.Για να υπαρχουν και να εχουν αγοραστει απο τη χωρα κατι σημαινει εκτος του οτι επιμενουν και τις βγαζουν και υπαρχει αγορα ενδιαφεροντως

Shadowfax

Φυσικα και σημαινει κατι…
Οτι δεν υπαρχει σαλιο για τιποτα αλλο…

MisCo

Στησε τους σε μεγαλα νησιά τοτε, να χουν ευχερεια κινήσεων. Οσον αφορά την απειλή… προφανώς η εκάστοτε μονάδα οργανωνετε και δρα ανάλογα με τις απαιτησεις της αποστολής. Οπως λοιπον δεν θα περιμενε να δει κανεις απροστάτευτο ενα αποβατικό σκάφος, έτσι δεν θα πρεπει να περιμένει κανεις να δει απροστάτευτο ενα οπλο οπως οι NSM, που αποτελει στοχο υψηλης αξίας γιατι μπορει να κάνει μεγάλη ζημια. Το οπλο ως οπλο ειναι φτηνο και μας προσδίδει αμεσα σημαντικη ισχυ πυρος και ευελιξια. Αν χρησιμοποιηθει επιχειρησιακα λάθος, αυτο ειναι δικο μας προβλημα. Σε κάθε περιπτωση, ειναι γρήγορη και άμεση ενισχυση. Ουτε τα λεφτα… Read more »

Gunner

Αν είναι έτσι, να αποσύρει ο ΕΣ ότι βαρύ οπλισμό έχει στα νησιά και να μείνει μόνο με πεζικό.

sotbak

+

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν θα υπάρξει πόλεμος. Δεν γίνονται πόλεμοι μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ και ούτε θα γίνουν ποτέ.
Ο κίνδυνος είναι να γίνει ένα τοπικό θερμό επεισόδιο διάρκειας το πολύ 6 ωρών.
Ο Εxocet σχεδιάστηκε για να βγάλει εκτός μάχης ένα αντιτορπιλικό ή φρεγάτα εκτοπίσματος μέχρι 4.000 τόνων. Για να βυθιστεί ένα τέτοιο πλοίο πρέπει να χτυπηθεί από τρεις Εξοσέτ.

Thras

“Δεν θα υπάρξει πόλεμος. Δεν γίνονται πόλεμοι μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ και ούτε θα γίνουν ποτέ.
Ο κίνδυνος είναι να γίνει ένα τοπικό θερμό επεισόδιο διάρκειας το πολύ 6 ωρών.”

Αναρωτιέμαι αν θα συνεχίσεις να τη λές για πάντα αυτή την καραμέλα!
Σου έχω απαντήσει σε άλλα post πολλάκις εγώ , αλλά και άλλοι συνομιλητές, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αλλά συνεχίζεις…
Πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά με την περίπτωσή σου!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Έχεις δει ποτέ χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να πολεμούν αναμεταξύ τους ?? Αυτή την ,,καραμέλα,, την έχουν πει δημόσια από αντιπρόεδροι (π.χ Πάγκαλος, Βενιζέλος) της κυβέρνησης, υπουργοί άμυνας, (π.χ Μειμαράκης) ανώτατοι αξιωματικοί σε εκθέσεις τους (που δεν θα δεις ούτε σε 10 ζωές σου) που τα γαλόνια τους ζυγίζουν παραπάνω από το βάρος σου και κατώτεροι αξιωματικοί. Έχω συγγενή που είναι 70 χρονών και με ρωτάει τι τα διαβάζω αυτά τα στρατιωτικά θέματα περί Ελλάδας και Τουρκίας. Άσχετα τι του απαντάω κάθε φορά αυτό που μου λέει μετά είναι ,,ότι από παιδί όλο για πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας ακούω μία ζωή και… Read more »

Antonis_Loukas

Τότε, αφού δεν υπάρχει απειλή πολέμου, γιατί δεν ασκούμε πλήρως τα εθνικά μας δικαιώματα; Γιατί έχουμε δεχτεί το γκριζάρισμα του Αιγαίου και γιατί δεν έχουμε ανακυρρήξει ΑΟΖ και 12 μίλια; Στο τέλος τέλος, γιατί εξοπλιζομασταν σαν παλαβοί, για τουλάχιστον 20 χρόνια;

Thras

Πραγματικά τα επιχειρήματά σου είνια αδειάσειστα! Δηλαδή επειδή δεν έχει γίνει πόλεμος με την Τουρκία τα τελευταία 90 χρόνια (αλήθεια η επίθεση στην Κύπρο τι ήταν;) σημαίνει ότι δεν θα ξαναγίνει! Σου το είπε εξάλλου και ο παππούς σου, αλλά και οι κομματικά τοποθετημένοι ανώτατατοι αξιωματικοί. Εγώ που μιλάω με ανωτερους αξιωματικούς, δεν είναι κανείς τους ήσυχος όπως αυτοί που περιγράφεις. Αν κοιτάξεις την τουρκική πολιτική και την κλιμάκωσή της έναντι Κύπρου, κούρδων, Συρίας, Ισραήλ, Αιγύπτου και Ελλάδας μόνο ήσυχος δεν μπορείς να είσαι… Τελοσπάντων, επειδή είμαστε εκτός θέματος δεν θα συνεχίσω άλλο. Αν πιστεύεις ότι δεν υπάρχει περίπτωση ένοπλης… Read more »

thivaios

ενα ναυτικο των 13 και 16 συνχρονων φρεγατων ειναι δυσκολο να διατηρηθει . με τους περιορισμενους πορους που εχουμε θα πρεπει να αξιοποιησουμε οσο δυνατον καλυτερα τα υπαρχον οπλικα συστηματα αλλα να επιδιωξουμε τουλαχιστον ποσοτικη η και ποιοτικη υπεροχη αντιπλοικων πυραυλων .προτεραιοτητες κατα την αποψη. 1.εκσυχρονισμος των ΜΕΚΟ 2.Τορπιλες επιτελους. 3. Αναβαθμιση harpoon σε block 2ER. αφου δεν εχουμε περισσοτερους ας μπορουμε να χτυπησουμε απο μακρυτερα και ακυρωνουμε ως ενα βαθμο την επενδυση στον εγχωριο ATMACA με ενα ανωτερο οπλο . 4. Ενεργοι παρεμβολής σε μεκο ρουσσεν και εκσυχρ. S. 5. Αναζήτηση στην διεθνη αγορα αξιολογων γνωριμων RADAR. Π.χ η… Read more »

MPAMPIS

Συνετή και ρεαλιστική η προσέγγιση σου n.p

sotbak

σωστό, αλλά για την Αν. Μεσόγειο;;;

Nikolaos

Πολύ πειστική και ρεαλιστική ιεράρχηση προτεραιτήτων. Θα προσέθετα την αναβάθμιση των Phalanx. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθούν πλοία, και πολλές φρεγάτες έχουν μόνο ένα, δύσκολα τα πράγματα σε επιθέσεις κορεσμού.

thivaios

πολύ σωστά! πάντως αλήθεια είναι ότι θα πρέπει με σοβαρότητα στο μέλλον να δρομολογηθεί πρόγραμμα ναυπηγήσεις νέων σκαφών. η προσφορά για ιδιωτηκοποιηση των ναυπηγείων γεννά ελπίδα ότι ίσως κάποια στιγμή να ξαναεχουμε ναυπηγική βιομηχανία σε υγειης βάσεις αυτή την φορά.

aris32

το πολεμικο ναυτικο αμεσα πρεπει να αναβαθμιση εστω και οριακα της ΜΕΚΟ . σημαντικο θα ειναι η ΜΕΚΟ να μπορουν να δεχτουν μεχρι 32 essm . το αποθεμα των essm ειναι οριακο για ενα φορτο . αλλα αν υπαρχει η δυνατοτητα μπορει αυτη την στιγμη οι 16 essm να μπουν σε διπλο κανιστρο και να υπαρχουν αλλα 8 ελευθερα κανιστρα για nssm οποτε οριακα τα πλοια αυτα θα εχουν 24 πυραυλους . με δυνατοτητα για 32 essm . επισης θα πρεπει να αναβαθμιστουν και τα φαλανξ . απο εκει και περα το προβλημα ειναι οι 3 μη εκσυχρονισμενες φρεγατες S… Read more »

JohnnyB

Μόνο που το λιμενικό μας αντί να εξοπλιστεί αντίστοιχα με το Τουρκικό βλέπω κωμικοτραγικές καταστάσεις όσων αφορά τα νέα αποκτήματα και τον οπλισμό που φέρουν.

antonios

Αναρωτιέμαι. Γιατί κάνουμε αυτές τις συζητήσεις. Βγήκε ποτέ η ΠΤΗΣΗ σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι να πει τους κάθε Βερυκιους “τι μαλακίες είναι αυτές που λέτε στον κόσμο ” και να πει τα πράγματα με το όνομά τους? Κάποιος υπουργός αποφάσισε αντί να αγοράζονται τανκς και πλοία στην Ελλάδα να φτιάχνονται εδώ και τον βάλανε φυλακή γιατί δεν έφαγε ποιο πολλά σε μίζες από αυτά που έφαγαν άλλοι (αυτοί που ΕΜΕΙΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ) αγοράζοντας τα έτοιμα! Γιατί συζητάμε για τέτοια πράγματα? Αλωστε μια φρεγάτα στοιχίζει 4000 θέσεις εργασίας σε ΔΕΚΟ η στο Δημόσιο ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΦΥΛΟΝΤΑΣ ΚΑΤΟΥΡΗΜΕΝΕΣ ΠΟΔΙΕΣ. Εαν… Read more »

Gema33

Sehr gut Antonios!!

data

Με ολο το σεβας αυτα περι εκσυγχρονισμου των s ειναι ολιγον τι ανοησιες. Πως να εκσυγχρονισεις πλοια 36- 40 ετων ;

Scalp_eg

Δεν εκσυχρονιζονται οι ηδη εκσυχρονισμενες στα ηλεκτρονικα κορτεναερ, απλα κανιβαλλιζουν
αυτες που θα αποσυρθουν (φαλανξ, οτο, και ισως ΜΚ 29) και “πιστοποιουν” τον ESSM (αφου ο εκτοξευτης το υποστηριζει ) για να παψουν να ριχνουν sea sparrow. Πραγματα με μηδαμινο εως ελαχιστο κοστος
ΚαΙ γω θελω συγχρονες αντιαεροπορικες φρεγατες, με τι λεφτα ομως? αφου θα τις εχουμε καμια 15αρια χρονια ακομα καλο ειναι αυτα να τα κανουμε

Kamp

Παρότι ερασιτέχνης στα στρατιωτικά θέματα θα ήθελα να εκφράσω την άποψή μου υπό τελείως διαφορετικό πρίσμα. Καταρχάς θα πρέπει να δούμε ότι το ναυτικό πρέπει να χειριστεί παράλληλα δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Η πρώτη είναι ανοιχτή θάλασσα Καστελόριζο και Κύπρο άρα οι επιλογές είναι λίγες και εύκολες, δηλαδή μεγάλα πλοία τύπου Fremm με κατάλληλα ραντάρ φουλ εξοπλισμένες για προστασία ολόκληρων περιοχών (πιστεύω και οι Belhara έως ένα σημείο κάνουν την δουλεία του) μαζί με σύγχρονα υποβρύχια και σύγχρονους αισθητήρες που θα κουβαλούν τα P3 + ιπτάμενα ραντάρ. Το δεύτερο μέτωπο είναι τύπου Ιμίων. Όπου είναι και το πιο δύσκολο κατά την… Read more »

MPAMPIS

Ένας τρόπος να μείωσης την ποσοτική υπέροχη του αντιπάλου πέρα φυσικα απο την ποιοτική αναβάθμιση ειναι η ταχύτητα!Μηπως τελικα να φτιάξουμε ενα ναυτικό 35 κόμβων με τα ρουσεν,Zubr,νεες πυραυλακατους, κορβέτες τύπου Visby(αναφέρομαι στα γενικά χαρακτηριστικά),και LCS;Άχρηστα για τους Αμερικανούς αλλα ισως ιδανικά για εμάς(δεν αναφέρομαι στην διαμόρφωση οπλισμού).Διαβαζοντας τα παραπάνω σχόλια Νομιζω οτι: οτι ειναι πιο αργό απο ρουσεν ειδικά στο Αιγαίο ή πρεπει να ειναι υποβρύχιο ή θα πάει πάτο.Οχι ομως οτι δεν έχει θέση πλοίο εκτοπισματοσ Φρεγάτας, άρκει να έχει ευελιξία,ταχύτητα, και stelth χαρακτηριστικά φυσικα με αριστες δυνατοτητεσ Αεράμυνας σημείου παρα περιοχής.Μαλλον LCS λοιπόν παρα FTI για Αιγαίο.Η… Read more »

Π.Α

Kαι με 7 μποφωρ και ανω τι θα βγαζουμε; κολοκυθες;

MPAMPIS

Τα LCS ειναι ωκεάνια σκάφη.Μεχρι 5 μποφόρ απογειώνουν ελικόπτερο.Ερωτηση ποσο σταθεροποιημένες ειναι οι πλατφόρμες όπλων σε κατάσταση 9 μποφόρ;

Ripmaker

Χαζή ερωτηση:
Σαν κοστος χρησης τι ερχεται φτηνοτερο? ενα 214 ή μια συγχρονη φρεγάτα οπως η φρεμμ? Εχουν μεγάλη διαφορά στα λεφτα?

Ripmaker

επισης χαζη ερωτηση που δεν σκεφτηκα να γραψω πριν,
Οι ΜΕΚΟ με 150μ η καθε μια πόσο τούμπανο γίνονται? Θα μπορούν να σταθούν απέναντι στις τούρκικες με αξιώσεις και για πόσα χρόνια να τις υπολογίζουμε μετά απο εκσυχρονισμό? Θα μπορούν να σταθούν απέναντι και απο τις καινούριες τούρκικες που θα εχουν σε 10 χρονια?
Ποσο περίπου κοστίζει ενα RAM?
Ποσο κοστίζει πειριπου ενα επιγειο σύστημα exocet ?
Για να μαθαινω και να μπορω να σταθω στη συζήτηση.

Γ.Μ.

Ελπίζω ότι δεν πιστεύετε όντως ότι το Τουρκικό Ναυτικό διαθέτει καμιά 300αριά ESSM και καμιά 350αριά SM-1 και ότι τα σχετικά στοιχεία που παρατίθενται είναι “υπεραπλουστευμένα”, όπως αναφέρετε και εσείς…. 🙂

Manolis

Μην ξεχνας και τα περιπου 60 απαραιτητα 4πλα κανιστρα ESSM φιλε ΓΜ και αλλα πολλα που γραφω παρακατω….

MAN

Όπως είναι τώρα τα πράγματα, με το πολύ 2×100 αντιπλοϊκούς δεν θα επιπλέει καμία κύρια μονάδα (και από τις δυο μεριές) στο Αιγαίο. Τα πλοία αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πάνω από 3-4 πυραύλους ταυτόχρονα, ενώ οι bellharra θεωρητικά 16! Προς το παρόν λοιπόν και Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να καταστρέψουν η μία τον στόλο της άλλης. Πιστεύω ότι για τα επόμενα 10 χρόνια αυτό δεν αλλάζει, ότι και να κάνουμε είτε εμείς είτε ηΤουρκία. Μέχρι να πάρουμε ποιο σύγχρονα πλοία, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να στοχοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή όλο τον Τουρκικό στόλο με περισσότερους από 4… Read more »

Paliouras

Ομολογω οτι ειμαι ασχετος απο θεματα πλοιμοτητας των διαφορων σκαριων που εχουμε η που μας προσφερονται κατα καιρους. Ομως, δεν μπορω να μην παρατηρησω, οτι επικρατει μια ταση κυριως στο ΠΝ (αλλα και στην ΠΑ με τα “θρυλικα” Φαντομ) για οπλικους φορεις Περιστερι style… Δηλαδη να παρουμε το lada, να του χωσουμε μοτορι πορσικου και ζαντα τιτανιου και ειμαστε και οι πρωτοι (του χωριου). Εγω ειμαι στην ακριβως απεναντι οχθη, Δηλαδη λεφτα (για εξυγχρονισμους) να πεφτουν στα καταλληλα “κορμια”, και οχι λιφτινγκ μονιμως στην γρια την κοτα που εχει το ζουμι. Δηλαδη θα προτιμουσα Λαφαγιετ με δαπανη εκσυγχρονισμου, παρα “Αβερωφ… Read more »

Fingolfin

Υποτίθεται μέχρι Οκτώβρη-Νοέμβρη θα θα έχουμε νέα για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά/Ελευσίνας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα εκεί και μετά θα γίνει η επιλογή.
Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε πως μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις.
Στόχος μας θα πρέπει να είναι 2+2 belharra και 2+2 damen sigma/gowind.. Φυσικά η προαίρεση για +2 θα πάει για το 2030.

ATH PAPATHANASIOU (@atanasen)

Ας επαναλάβουμε την θέση μας (πολλαπλά διατυπωμένη): (1) Θέλουμε χρήμα για απόθεμα Α/Α βλημάτων… (2) Θέλουμε χρήμα ή για νέες ναυπηγήσεις ή για προμήθεια μεταχειρισμένων και ευρείες μετασκευές-συντήρηση… Ιδανική οροφή τα 12 “Μεγάλα” σκάφη: 2 “Ναυαρχεία” ΑΑ με τουλάχιστον 32 SM-2/6 και τουλάχιστον 48 ESSM I/II και επικουρικά VLASROC για ανθυποβρυχιακή κάλυψη και 10 “Γενικών Καθηκόντων” με συνδυασμούς από 8-24 κελιά και ανάλογο φόρτο βλημάτων… Και, φυσικά, όλα τα σκάφη ΠΡΕΠΕΙ να φέρουν AESA ραντάρ και ψηφιακό ΣΕΠ… Και μια και δεν υπάρχει σάλιο (ΚΑΙ Χρόνος) για τέτοιο ναυπηγικό πρόγραμμα αφού το 2004 σκεφτόμασταν κορβετοφρεγάτες και το 2007 FREMM (πλήρης… Read more »

sotbak

σωστός

Vertigo

Η εγκατάσταση SMART-L στις Meko ή στις S είναι μάλλον δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Ακόμα και αν χωρούσε να εγκατασταθεί, θα προκαλούσε πιθανότατα προβλήματα ευστάθειας λόγω του πολύ μεγαλύτερου βάρους κεραίας του SMART-L (6t), – https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/database/d7/asset/document/smart-l_mm-n-v01.pdf – σε σχέση με τους (3,1t) του LW08 – http://www.thales7seas.com/html_2014/products/225/DS035_06_07_LW08_print_opt.pdf. To SMART-L έχει σχεδιαστεί για μεγαλύτερα πλοία από τις Meko και τις S (> 4000t), οπότε μάλλον το ενδεχόμενο εγκατάστασής του σε αυτές απομακρύνεται. Ακόμα όμως και να μπορούσαν να γίνουν όσα αναφέρεις, το κόστος των 600m και για τις 4 Meko το βλέπω μάλλον αισόδοξο αν κρίνω από το κόστος του – περιορισμένου –… Read more »

FTS

Γιατί δεν λέει κανείς το αυτονόητο? Ότι αν πρέπει να έχουμε ναυτικό για την όποια προστασία της Κύπρου τότε θα πρέπει και η Κύπρος να βάλει το χέρι στην τσέπη για την αγορά εκείνων των πλοίων που μπορούν να αναλάβουν τέτοιες αποστολές. Ένα 50-50 θα ήταν το λιγότερο. Όσο για το Αιγαίο νομίζω ότι η υπεράσπιση δεν έχει τόσες μεγάλες απαιτήσεις σε καινούργια πλοία και ειδικά τις state of art αλλά πανάκριβες [email protected] Βέβαια κάποιοι εκσυγχρονισμοί θα πρέπει να γίνουν αλλά την πρόταση αγοράς καινούργιων φρεγατών με κύριο επιχείρημα την προστασία της Κύπρου το βρίσκω υπερβολικό. Προτιμώ τα όποια χρήματα… Read more »

evaggelos

αγαπητη πτηση θα ηθελα να ρωτησω αν θα μπορουσαμε να παρουμε της 2 ντουρμαν της ολλανδιας να αποσυρουμε της 3s κ να ξεκινησουμε διαδικασιες νεων πλοιων για το 23-25? επισης η σααρ του λιμενικου σαν τυπος δεν μπορει να φερει οπλα?

FOX

Οι ολλανδικές Μ (2 Ολλανδικες, 2 Βελγικές) είναι έσχατο σημείο αντικατάστασης των δικών μας L αν δεν βρεθεί κάτι άλλο… είναι τουλάχιστον 10και βάλε χρόνια νεότερες…

Vertigo

Μαλλον εννοείς τις S. Οι L-class που αποτελούν την αντιαεροπορική έκδοση των δικών μας S έχουν πουληθεί στη Χιλή από το 2005.

SpaceMan

Μια πολύ όμορφη εισαγωγή, για τις La Fayette που έρχονται μέχρι να έρθουν οι [email protected] Ξέρετε πολλά και λέτε λίγα εκεί στην Πτήση 😉
Το θέμα είναι πως ακόμα και αυτά τα πλοία δεν φτάνουν για το πρόβλημά μας…Πόσο μάλλον όταν αυτό οξυνθεί με τα νέα πλοία που θα εντάξει σε υπηρεσία το τουρκικό ναυτικό (εκτός συγκλονιστικού οικονομικού απροόπτου).

aris32

οι λαφαγιετ λυνουν το προβλημα των παμπαλαιων S που πραγματικα δεν προσφερουν πολλα πλεον . θ
και με καποια χρηματα της κανεις πολλαπλων ρολων ( με sylver a43- sonar οχι συρομενο ομως – με ενα CIWS και με αλλαγη του κυριου πυροβολου)

FOX

Βάλε και νέο ραντάρ, μιλάμε για αρκετά δεκαδες εκατομμύρια…

aris32

το ρανταρ τους ακομα και ετσι ειναι ανωτερο και απο τις εκσυχρονισμενες S . ακομα και οπως ειναι με μονη αλλαγη το οτομελαρα και το phalanx απο τις s που θα αντικαταστησει και με τον εκτοξευτη crotal ειναι ανωτερο πλοιο απο τις 3 s και σχεδον ιδιες δυνατοτητες με τις αναβαθμισμενες s με μονη διαφορα οτι S εχουν σοναρ αλλα οχι συρομενο που δεν εχει την ιδια αποτελεσματικοτητα με το συρομενο . οποτε για ανθυποβρυχιακο αγωνα θα στηριχτουν οπως στηριζονται και S στο ελικοπτερο που εχει . μονη επι της ουσιας αναβαθμιση ειναι ενα συστημα vls , λογικα το sylver… Read more »

Silent_Arrow

α) Μου κανει εντυπωση που κανεις δεν εχει αναφερθει στην Μαλαισιανη εκδοση της Gowind των 3100 τονων (Maharaja Lela-class frigate). Εγω τις βλεπω θετικα: 16 Sylver κελια (αντι για MICA μπορει να ζητησουμε CAMM quad packed για να τοποθετησουμε min 32 πυραυλους), 8 NSM / Exocet πυραυλοι, σοναρ στο σκαρι αλλα και ποντιζομενο σοναρ, 28 κομβοι ταχυτητα, 21 ημερες αυταρκεια. Ενα προγραμμα ναυπηγησης 4 φρεγατων με κοστος ναυπηγησης ~400.000Euro εκαστη ειναι ελκυστικο. Αποκτας ολοκαινουργιες 4 φρεγατες πολλαπλων ρολων, εχεις χρηματα να ασχοληθεις με τις MEKO και σε βαθος χρονου κοιτας τις Lafayette σαν συμπληρωμα. β) Η αλλη επιλογη ειναι να… Read more »

sotbak

δεν ακούγεται άσχημο….

Spirit

Μια χαρά ειναι και η Gowind και ως βάση για ένα εθνικό πλοίο… με ένα περιστρεφόμενο seafire 500, captas 2 ή 4c και μίξη ASTER-30 και CAMM-ER

aris32

καλημερα . οι 2 λαφαγιετ ετσι οπως ειναι τωρα … χωρις καμια αναβαθμιση ειναι ανωτερες απο τις 3 μη εκσυχρονισμενες S . και ας μην εχουν σοναρ και ας εχουν crotal για την αντιαεροπορικη αμυνα τους .

Spirit

Αν ειναι για δύο πλοία καλύτερα να πάρουμε τις F-122 που είναι και έτοιμες….

Vertigo

Το θέμα είναι πως σε συμβολικές τιμές θα μπορούσες να τις πάρεις μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις [email protected] Διαφορετικά, εξετάζεις και άλλες λύσεις για τα χρήματα που θα μας ζητήσουν γι’ αυτές οι Γάλλοι (που δε νομίζω πως θα είναι λίγα).

Caspian

52 εκ. δίνει η ΕΡΤ (δηλαδή το έρμο αυτό κράτος) για την προβολή των αγώνων των: Απόλλωνα Σμύρνη, Ατρομήτου, Λαμίας, Παναιτωλικού, Ξάνθης, Άρη και Παναθηναϊκού. Υποθέτω επειδή διαθέτουμε 14 Μπελάρα οπλισμένες μέχρι τα δόντια και επιπλέον απόθεμα για 2 “γεμίσματα”, βαρείς τορπίλες για τα Υ/Β, 150 Viper, φόρτους μάχης ενός μηνός για τα Leopard 2, ΤΟΜΑ που να μην τα διαπερνάνε βολίδες 7.62, σύγχρονα υλικά για πεζικάριους και μπορώ να συνεχίσω τη λίστα επί (πολύ) μακρόν. Τα υπόλοιπα περιττεύουν αγαπητοί αρθρογράφοι και σχολιαστές.

FOX

Με μια γύρα από 500εκ. που δίνονται από τον αμυντικό προϋπολογισμό φτάνουμε στο ένα δισεκατομμύριο.

evaggelos

μην συγκρινεις ανομοια πραγματα αλλο η επειχηρηση αλλο το στρατευμα τα 52 μυρια για 2 χρονια θα τα λαβει η ερτ πισω απο διαφημισεις -τηλεθεαση αν δεν δινονταν γι αυτο δε θα δινοντουσαν ουτε για στρατιωτικα σωβρακα μην λαικιζουμε. αυτη η γκρινια θα ηταν ευστοχη αν ειχαμε εθνικο πλοιο κ δε δυναμαι 50 μυρια για αναβαθμιση τοτε ναι θα ηταν λογως γκρινιας

Spirit

Εχουμε ΜΕΚΟ και ψάχνουμε που θα βρούμε χρήματα να τις εκσυγχρονίσουμε δεν σου αρκεί αυτό, θες εθνικό πλοιο για να μην είμαστε λαϊκιστές;

Manolis

Αν και φυσικα δεν διαφωνω στο παραμικρο με την κατακλειδα του αρθρου, δηλ. την ΑΜΕΣΗ αναγκη αποκτησης νεων πλοιων και αναβαθμισης των παλιων του ΠΝ, εχω πολλες αποριες. Eξηγουμαι για να μην παρεξηγουμαι και ΑΥΤΗ τη φορα -και μονο- ΑΞΙΩΝΩ απαντηση απο τον συντακτη ΠΡΙΝ τις διορθωσεις, ως ελαχιστη αναγνωριση των 30 και πλεον χρονων που ειμαι ενεργος συνδρομητης και υποστηρικτης του περιοδικου και των μπλογκ του: -Μπορειτε να μας παραθεσετε καποιο στοιχειο/πηγη ή εστω φημη, οτι οι τουρκοι εχουν πραγματι αγορασει καμμια εξηνταρια τετραπλα κανιστρα ESSM για να χωρανε 32 πυραυλους οι μολις 8πλοι Μκ41 αλλα και … 254… Read more »

ThanosD

Σχετικά με το 5.Παρακινδινευμένη η πρόβλεψης σας για θέσης μεταφοράς και τοποθέτησης διαφόρων οπλικών συστημάτων σε μια κλιμακούμενη υποθετική πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία Και στη Ρόδο μπορεί να είναι και στην Κάρπαθο.ή και αν είναι ήδη ή να έχουν πάει για 1 μήνα στο παρελθόν και δεν το πήρε είδηση κανείς ή γνωρίζει που θα είναι η σωλήνες των ATAMCS αύριο ή μεθαύριο αν χρειαστεί .Η χώρα μπορεί σε 12-15 ώρες να μετακινήσει ότι θέλει και όπου χρειαστεί πριν από την έναρξη επιχειρήσεων βέβαια .Οσα συγκριτικά τεστ που λεει ο λόγος να αναπτυχθούν μένουν αρκετοί άγνωστοι ζ που λέγαμε… Read more »

Γιώργος70

Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στα 12 nm και οριοθετήση μονομερώς AOZ εκτιμάς οτι η πολεμική σύγκρουση θα είναι “κλιμακούμενη”;

ThanosD

Φυσικά .Ειδικα ο ορισμός ΑΟΖ έχει συγκεκριμένα σταδια …Ο πόλεμος είναι η πιο αντιοικονομική λύση και επιλέγεται τελευταία.Για αυτό δεν έχει γίνει άλλωστε τίποτα απο το 1974 και μετά.Και το 1974 δε θα είχε γίνει τίποτα αν δεν έκαναν οι χουντικοί ταρζανιές και αν οι ΗΠΑ τότε δεν συμφωνούσαν για λόγους δικού τους σχεδιασμούς .Μπορώ να υποθέσω ότι αυτά τα δύο ΔΕΝ θα γίνουν αν το επιθυμούν οι ΗΠΑ.(ΤΑ 12 μίλια δεν τα επιθυμεί καμμιά μεγάλη δύναμη) οπότε ξεχάστε τα .Η ΑΟΖ θα ανακηρυχτεί όταν το θελήσουν οι Αμερικάνοι και οι Γάλλοι .,Σύντομα σχετικά αν δεν οδηγήσουν τον Ταγίπ οι… Read more »

Shadowfax

O όρος υφαλοκρυπίδα ειναι πλεον ξεπερασμενος, και αντικατασταθηκε απο την ΑΟΖ… Η ΑΟΖ θα ανακηρυχτεί όταν το θελήσουν οι Ελληνες πολιτικοι, και ΟΧΙ οι Αμερικανοι, Γαλλοι και λοιποι…

Γιώργος70

@Τ.Δ Σε ευχαριστώ για την σοβαρή απάντηση και στο πλαίσιο που θέτεις τα ίδια εκτιμώ και εγώ. Εχεις γράψει 3 φορές “ΗΠΑ” και 1 “Αμερικάνοι”. Το δύσκολο ερώτημα είναι με τον Ηγεμόνα να είναι ουδέτερος. Το 1974 οι χουντικοί θέλησαν να ενώσουν την κύπρο με την ελλάδα με την ηλίθια λογική οτι θα κυβερνούν 40 χρόνια όπως ο φράνκο στην ισπανία και η αμερική θα παρέμβει στην τουρκία.Το έκαναν χωρίς να πάρουν το πράσινο φως από ΗΠΑ.Και έγινε εισβολή. Προφανώς ο πολεμος ειναι πολιτική με άλλα μέσα και πρώτα πρέπει να κερδίσεις πολιτικά και μετά στρατιωτικά. ΧΩΡΙΣ την προστασία του… Read more »

ThanosD

Είναι ένα καλό θέμα για την Πτήση αλλα και για συζήτηση εδώ.Με την έννοια οτι πάντα υπάρχουν πρόδρομα γεγονότα και ενδείξεις θα ειναι κλιμακούμενη στις προετοιμασίες.Οταν θα ξεσπάσει φυσικά θα είναι η απόλυτη μάχη ..σε όλα τα επίπεδα .Κανεις απο τους δύο πάντως δεν εχει την ισχύ να εκμηδενίσει τον άλλο σε μικρό χρόνο.

Manolis

Eυχαριστω για την απαντηση και περαστικα σας. 1. Το λαθος στο αρθρο ειναι οτι γραφετε αριθμους. Εαν δεν γραφατε συγκεκριμενους αρθμους, κανεις δεν θα αμφισβητoυσε οτι οι τουρκοι εχουν διπλασια πλοια με ικανοτητα ESSM και ανωτερες δυνατοτητες κατευθυνσης τους. Ενα ακομη λαθος ειναι οτι παιρνετε ως δεδομενο οτι οι τουρκοι εχουν περι τα εξηντα+ τετραπλα κανιστρα ESSM και αυτοματως τετραπλασιαζετε τους διαθεσιμους πυραυλους επι των πλοιων! Εαν αυτο ισχυει , ειναι απο μονο του μια τοσο δυσοιωνη ειδηση που δεν χρειαζεται τιποτε αλλο για να καταδειχθει η ναυτικη τουρκικη ανωτερωτητα. Γνωριζω οτι ειναι δυσκολο να διαπιστωθει ο συνολικος αριθμος των… Read more »

Manolis

Το αφηνω εδω.

NikolakiEfentis

Καλημέρα.

Οι ελληνικοί Μκ29 γιατί δεν μπορούν να ρίξουν ESSM; Πραγματικά έχω μεγάλη απορία, θα ήθελα να μας δίνατε κάποιες πληροφορίες.

NikolakiEfentis

Π&Δ, προφανώς και θέλει κάποιες ηλεκτρομηχανολογικές τροποποιήσεις δεν λέει κανείς ότι βγάζεις τον RIM-7 και βάζεις RIM-162, αλίμονο.  Επιπλέον, η Thales θα σου πουλούσε το «έξτρα» τμήμα λογισμικού (…) για το TACTICOS-FD, αλλά όλες οι μετατροπές φαίνονται απλές και απολύτως εφικτές και κυρίως έτοιμες και θα μπορούσαν εύκολα να είχαν εφαρμοστεί στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού. Γιατί να υπάρχει πατέντα όταν η Raytheon το προσφέρει (τουλάχιστον σίγουρα το προσέφερε) – σύνδεσμος παρακάτω: http://www.alternatewars.com/BBOW/Weapons/Mk29_GMLS.pdf Επειδή είμαι αναγνώστης της Π&Δ από το 1986, σας λέω πως είμαι απολύτως σίγουρος πως σε κάποια τεύχη σας, εκεί στα τέλη του ’80, θα αναφέρετε την… Read more »

NikolakiEfentis

Καλημέρα σας και καλό μήνα, με τις ευχές μου για πλήρη κατάρρευση της Συμφωνίας των Πρεσπών και αν δυνατόν απομάκρυνση των ανελλήνιστων… Ενσυνείδητα δεν μετείχα στη συγκεκριμένη συζήτηση καθώς αν και πολύ ενδιαφέρουσα είναι εκ των πραγμάτων πάρα πολύ γενική. Θέλω όμως να κάνω κάποιες επισημάνσεις που θεωρώ σημαντικές. (1) Δεν διάβασα πουθενά για το πρόγραμμα του USN τις φρεγάτες FFG(X) και θα ήθελα η Π&Δ να μας παρείχε σχετικά νέα. Ταπεινή μου γνώμη είναι πως αν το πρόγραμμα προχωρήσει (με βάση του σχεδιασμούς Τραμπ φαίνεται απαραίτητο για το USN να προχωρήσει), τότε η συγκεκριμένη κλάση πλοίου και το ραντάρ… Read more »

MPAMPIS

Σωστός, μεγάλα τακτικά και στρατηγικά πλεονεκτήματα τα LCS-FFG.E, και πιο αξιόπιστος σύμμαχος….

NikolakiEfentis

Σίγουρα, η τιμή όποιου σκάφους επιλεγεί θα πέσει, ενώ και από άποψη μακρόχρονης υποστήριξης θα υπάρχουν πλεονεκτήματα. Είμαι παρίεργος αν επιλεγεί η Ιταλική FREMM ποιά θα είναι η τιμή μονάδος…

MPAMPIS

LCS-1 και LCS-2 588$; FFG 950$ Και A.BURKE 1.8Δις$.Το FFG με Δυνατότητα να ρίχνει SM-2(καποια έκδοση AEGIS).
Τιμές για USA βέβαια….

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ότι οι MK-29 των αμερικανικών πλοίων που γράφεις μπορούν να εκτοξεύσουν ESSM δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορούν να το κάνουν και οι MK-29 των φρεγατών S του Π.Ν μας.
Οι MK-29 μας πρέπει να τους γίνει μετατροπή για να βάλουν ESSM. Αυτή δεν έγινε γιατί αυτά τα πλοία δεν θα παραμείνουν για χρόνια σε υπηρεσία και δεν υπάρχει το απαραίτητο απόθεμα ESSM. Αυτό που έχουμε φτάνει οριακά για τις ΜΕΚΟ μας.
Οπότε ποιος ο λόγος να μετατραπούν εκτοξευτές σε πλοία που δεν έχουν μέλλον στο Π.Ν και τι πυραύλους να βάλουν που αυτοί δεν επαρκούν για τα άλλα πλοία μας..

NikolakiEfentis

Γιάννη, γνωρίζω για το απόθεμα. Δεν μπορώ να φανταστώ κανένα σοβαρό πρόβλημα για την σχετική μετατροπή του Mk29 και του χώρου αποθήκευσης των επιπρόσθετων πυραύλων τους – η Raytheon προσφέρει συγκεκριμένο πακέτο μετατροπής τους.. Προφανώς πριν φύγει ο «σύντροφος» που «πάλευε για τον σοσιαλισμό» έπρεπε να υπογράψει όσα περισσότερα συμβόλαια μπορούσε (…) ενώ τότε το ΠΝ ήλπιζε για νέες ναυπηγήσεις και κάπου εκεί βγήκαν από το πακέτο εκσυγχρονισμού οι ESSM. To να αγοράσεις έναν επιπρόσθεστο αριθμό ESSM δεν ήταν τεράστιο κόστος. Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για πυραύλους που ύστερα τους χρησιμοποιείς και σ’ άλλο πλοίο (κάποιες μετατροπές χρειάζονται μόνο μετά… Read more »

Manolis

To να αγοράσεις έναν επιπρόσθεστο αριθμό ESSM για τις 6 S , ΗΤΑΝ τεράστιο κόστος. Kαι μαλιστα χωρις σοβαρο αντικρυσμα, αφου τα πλοια ηθελαν προσθετες μετατροπες για την αποδοτικοτερη κατευθυνση των ESSM, εαν βεβαια θελαμε να τους χρησιμοποιουσαμε ως κατι παραπανω απο NSSM.

DP80

Κατά την άποψη μου πολύ καλός κάνει το ΠΝ και προτιμάει να μην επενδύει σε φρεγάτες. Αυτό γιατί σύμφωνα με τις εξελίξεις στο πυροβολικό και την ακρίβεια που πετυχαίνουν τα βλήματα και η εμβέλεια μέσω των μεγαλύτερων σωλήνων των πυροβόλων, και αργότερα οι τηλεκατευθυνόμενες ρουκέτες η χειρότερα τα τηλεκατευθυνόμενα βαλλιστικά βλήματα, καθηστούν αυτά τα πλοία στο περιβάλλον του Αιγαίου όπως το λένε οι Αμερικάνοι sitting ducks. Τα χρήματα που είναι να πάνε σε νέες φρεγάτες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την τυχών αναβάθμιση των υπαρχόντων 6 κλάσης S και των meko. Δεν χρειάζονται φοβερά και τρομερά συστήματα , η τοποθέτηση… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν επενδύει σε φρεγάτες γιατί δεν έχει λεφτά για να επενδύσει. Διαφορετικά θα είχε εκσυγχρονίσει τις 4 ΜΕΚΟ και θα είχε αγοράσει 6 νέες φρεγάτες. Οι φρεγάτες με Aster-30 και SM-2 δεν χρειάζονται για το Αιγαίο αλλά για την Ανατολική Μεσόγειο. Σε μία κανονιοφόρο τι παραπάνω θα προσφέρει ο Hellfire συγκριτικά με το κύριο πυροβόλο της που βάλει μέχρι 100 βλήματα το λεπτό, σε απόσταση 16 χλμ ?? (κατά στόχων επιφανείας) Για τον εκσυγχρονισμό των S δεν είναι έτσι όπως τα γράφεις ενώ δεν υπάρχουν λεφτά για RAM, ESSM κτλ. Aπορώ γιατί γράφεις για ROV. Για εντοπισμό ναρκών ? Για… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Πιστεύω ότι αν στο μέλλον θα μπορούμε να έχουμε 8 φρεγάτες, 4 κορβέτες ή Π.Α.Θ 80 μέτρων, 6-7 υποβρύχια, και 12 πυραυλακάτους θα πρέπει να είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι.

MPAMPIS

Τα ρουσεν ειναι κορβέτες.Για εμενα αυτο ειναι το εθνικό πλοίο.Δυο φρεγάτες Αν Μεσογείου ή αντιτορπιλικά ή τικο.4 φρεγάτες Αιγαίου με essm (για να μην πω τα ram φτάνουν) 10-12 υποβρύχια (6-7 νομιζω ειναι πολυ λίγα), 8 ρουσεν, μια νέα παραυλακατο Αιγαίου έως 250 τόνων για αγγιστρωση και κυνήγι πυραυλακάτων.Αγγιστρωση με πλοίο 650 τόνων-ρουσεν;Να αλλάξει δόγμα το ΠΝ.Ολα να μπορούν να φτάνουν Κύπρο και αν Μεσόγειο.οι ρουσεν μπορούν άλλωστε απο οτι διαβασα για αυτο τις πήραμε αρχικά.

Spirit

Πλοίο χωρίς δυνατότητες ASW δεν ειναι κορβέτες.-

MPAMPIS

Το K 130 Brandenburg τι ειναι;
Εγω λεω K 130 με sonar ακόμα και χωρίς υπόστεγο φτάνει για το Αιγαίο( Αν μπορει να προσγειωθεί το seahawk).
Για αντικατάσταση των S.
Και 4 φρεγατεσ με essm για την αντικατάσταση των Μεκο σε 10 χρονια.

Shadowfax

Tα 5 K130 ειναι για παρακτιες επιχειρησεις με οτι σημαινει αυτο (σε μια ορισμένη απόσταση από την ακτή, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης, της εκκαθάρισης των ναρκοπεδίων και της υποστήριξης των επιχειρήσεων κλπ)…
littoral operations αγγλιστι…

Σ’αυτο στηριχτηκαν οι 4 Ισραηλινες κορβετες Sa’ar 6 αξιας $480εκ η μια… Το 1/3 χρηματοδοτηθηκε απο τους Γερμανους…

MPAMPIS

Το Αιγαίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως παράκτιο περιβάλλον.Παντως στην Γερμανια επιχειρεί στην βόρεια θάλασσα σε πολυ αντίξοες καιρικες συνθήκες.οι saar 6 με iron dome,Barak 8 ραντάρ AESA σίγουρα ειναι ακριβές. Να σημειωθεί οτι το Ισραήλ τις θέλει για την προστασία των κοιτασμάτων του στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπορει να υποστηριχθεί στο μεγάλο ελικοδρόμιο της ελικόπτερο 12 τόνων πχ ΝΗ-90.Ακομη και το batch I ειναι αξιόλογη πρόταση για την αντικατάσταση των S, περιπολιες, φρεγάτα συνοδείας πχ αρματαγωγων, ναρκοθέτηση και ναρκαλιευση, stealth χαρακτηριστικά μεγάλη δυνατότητα αντιπυραυλικής προστασίας με 42 συνολικά RAM, οικονομική, λιγο προσωπικό, καλο ραντάρ.Ενα σόναρ της λείπει.Ενιδιαφερον:ενώ οι ισραιλινοι την… Read more »

Shadowfax

O καθενας μπορει να χαρακτηρισει το Αιγαιο οπως θελει…
It’s a free country αλλωστε…
Η χωρα δεν χρειαζεται πλοια επιτηρισης κλπ καθηκοντων…
Γιαυτα πας σε λυσεις μη επανδρομενων… Ειναι πολυ πιο οικονομικα…
Χρειαζεται μοναδες μαχιμες 1ης γραμμης…
Οι Ισραηλινοι ειναι ειδικη περιπτωση, και οι γερμανοι περιπτωση με ειδικες αναγκες…
Αν δεν εχεις λεφτα πας σε οικονομικες λυσεις “βαριας” κορβετας…
Αν παλι δεν εχεις σαλιο (δικη μας περιπτωση) γινεσαι ζητουλας για μεταχειρισμενα, Ή πας σε ανορθοδοξες λυσεις οπως επανειλημμένως παρουσιάζει ο αγαπητος CK…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Από την νυν και πρώην ηγεσία του Π.Ν έχει ειπωθεί ότι όποιο πλοίο αποκτήσουμε πρέπει να έχει διαστάσεις και οπλισμό φρεγάτας.

Gema33

Ich sehe gerade einen Bericht über die dänische Hightech Fregatte „Peter Willemoes“. Sehr beeindruckend!!!

Shadowfax

Iver Huitfeldt-class frigate…

MPAMPIS

Κ-130 Braunschweig

Vertigo

Υπάρχει η πληροφορία αν οι LaFayette έχουν Link-16;
Στις Cassard αν και παλαιότερες ειχε εγκατασταθεί (1ης γενιάς βέβαια).

antonios

Συνεχιζουμε βλεπω το εθνικο μας σπορ…Να παρουμε αυτες τις Γαλλικες φρεγατες, μα οχι να παρουμε εκεινες τις ολλανδικες , μα γιατι οι αλλες γαλλικες ειναι καλυτερες….Και ετσι περασαν τα χρονια…Το Ιρακ στον 1ο πολεμο του Κολπου ηταν ο τεταρτος μεγαλυτερος στρατος του κοσμου με την εβδομη μεγαλυτερη αεροπορια και το 1ο ΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ σε μεγεθος πυροβολικο του κοσμου. Απο τα υλικα του σχεδον το 10% καταστραφηκε στον πρωτο πολεμο. Το 90% παρεμεινε αθικτο. Στον 2ο πολεμο δε ειχε ουτε σφαιρες ..Γιατι ? Γιατι με το εμπαργο ανταλακτικων τιποτα δεν μπορουσε να χρησιμοποιηθει. Και εμεις ακομα μιλαμε τι θα μας… Read more »

NikolakiEfentis

Το πνεύμα το αντιλαμβάνομαι, αλλά η κατάσταση είναι πολύ πιο σύνθετη.

Αυτή την στιγμή αμυντική βιομηχανία δεν υπάρχει με 1-2 εξαιρέσεις και από τη μια μέρα στην άλλη δεν γίνονται θαύματα. Νομίζω διαβάζεις τι γίνεται με τα ΕΑΣ που τους πληρώνουμε διπλά για να διεκπεραιώσουν στοιχειώδεις συμβάσεις εξαρχής υπερκοστολογημένες για χάρη της εκλογικής τους πελατείας και μόνο, αντί να είχαν πωληθεί εδώ και χρόνια για ένα ευρώ.

Το θέμα είναι να έχουμε ό,τι μπορούμε από πυρομαχικά και ανταλλακτικά, αν είναι δωρεά του Θείου Σαμ ας είναι.

MPAMPIS

Βαριά οπλισμένες κορβέτες;ποσο κοστίζουν χίλιοι τόνοι μέταλλο για να κάνουμε τις βαριά οπλισμένες κορβέτες βαριά οπλισμένες φρεγάτες;ποσο άραγε και η διαφορά η διαφορά χρημάτων για μεγαλύτερη ιπποδύναμη; Προσωπικά ειμαι φανατικός οπαδός του υποβρυχίου.Το θεωρώ επιθετικό όπλο πρώτης γραμμής.Ανορθοδοξη (για αυτουσ Που δεν υπαρχει σάλιο) ειναι και η λύση να ανάθεσης σε μια μια βαριά οπλισμένη ΤΠΚ ρουσεν καθήκοντα κορβέτας. Προφανώς και σε μια ικανοποιητικά εξοπλισμένη κορβέτα καθήκοντα φρεγάτας.Φυσικα υπάρχουν όρια σε ολα αυτά και σε οτι αφορά τα πλοία επιφάνειας το όριο για εμάς ειναι η Αν. Μεσόγειο.Εκει θα βάλουμε το χέρι βαθειά στην τσέπη ή θα αφήσουμε στο υποβρύχιο… Read more »

Shadowfax

Kανεις πολυ καλα και εισαι φανατικος οπαδος του Υποβρυχιου μια και τα 214 με την ΠΑ θα ειναι τα μονα που θα επιχειρουν με τα σημερινα δεδομενα στο Α. Αιγαιο… Οτιδηποτε αλλο θα ειναι αυτοκτονια…
Οι S να σου πω πως Μεταχειρισμένες τις πηραμε και καναν μια χαρα την δουλεια τους για πολλα χρονια…
Και αν ειμασταν σοβαροι στην αναβαθμηση τους, ισως να ηταν πολυ καλυτερα τα πραγματα σημερα…
Οι μεκο ειναι 4, οποτε να υποθεσω προτεινεις την αναβαθμηση των 2…

giorgos tsagaris

Χρυσα τα υποβρυχια,αλλα απο μονα τους δεν κανουν τιποτα οπως δεν εκαναν και
οι πρωτοποροι Γερμανοι στο Β”π.π. με τα δικα τους με τεραστιους αριθμους και δυνατοτητες.
Αναλογες μοναδες επιφανειας και επειδη το ΠΝ απο μονο του δε στεκεται,αναλογα
δυνατη ΠΑ.

MPAMPIS

Το ανάλογα δηλώνει συμμετρική αντιμετώπιση δηλαδή Λευτα!!Την διαφορά ΑΕΠ μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας ακόμα και τις καλες εποχές την γνωρίζουμε όλοι.Οσον αφορά την γερμανια τοσο στον Α’ όσο και στον Β’ λογω τον λίγων πόρων σε σχέση με τους αντιπάλους της όσο και της φοβερής ναυτικής υπεροχής της Βρετανίας (πολιτική των κανονιοφόρων) στράφηκε στην λύση των υποβρύχιων.Τα αποτελέσματα δεν ήταν τοςο άσχημα ειδικά στον Β’ πόλεμο σε συνδιασμο με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας μεγάλων αποστάσεων( πρακτικά μεχρι τότε ήταν διπλανα).Ε ακριβώς κάπως ετσι πρεπει να σκεφτούμε και εμείς …..
Εναλακτικα να παραγγείλουμε 6 FTI και 40 Rafales ώστε να υπαρχει μια αναλογία

MPAMPIS

Ναι δυο, με καλο ραντάρ ομως για essm
block 2.Φυσικα αν υπάρχουν Λευτα και για τέσσερις δεν το συζητάμε, όλες.Ενας μικρός εκσυχρονισμός για όλες που δεν θα βοηθήσει σε κατι επιχειρησιακά τι να προσφέρει;

ΓΑΤΑ

Εκατονταδες σχολια, σε παρεμφερη νηματα , ιδιο θεμα , ελαχιστοι συμφωνουν μεταξυ τους. Ζουμε σε τρελες εποχες , διαβαζουμε απιστευτα πραγματα , δεν ξερουμε που βρισκεται το μετρο. Φυσικα διαφορετικο για τον καθενα , αλλα ποσο διαφορετικο ? Υπαρχουν αναφορες για τρομερες ελλειψεις ακομα και σε βασικα πραγματα οπως ανταλλακτικα και λιπαντικα , μπογιες.Το ιδιο και για το εμψυχο δυναμικο , ο μεσος ορος της ηλικιας του οποιου μεγαλωνει.Οτι οι μισοι κυκλοφορουν με γυαλια πρεσβυωπιας στις γεφυρες , οτι δεν υπαρχει κοσμος , μειωμενοι μισθοι. Τοτε καποιος προτεiνει αγορα καινουριων Arleigh Burke , ο αλλος βαζει νερο στο κρασι ας… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Κανείς από το Π.Ν ή το υπουργείο άμυνας δεν έχει πει ότι δεν μας φτάνουν τα κελιά των Μπελαρά για τους Σκαλπ.
Το πλοίο δεν έχει πολλά κελιά για αντιαεροπορικούς πυραύλους. Κατά κύριο λόγο το Π.Ν θέλει πλοίο με έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα.

ΓΑΤΑ

Δεν μιλησα για το ΠΝ η το υπουργειο αμυνας αλλα για σχολια χρηστων. Παρολα αυτα εχουμε οριακο αποθεμα πυραυλων ESSM για τις MEKO με τα 16 κελια , δεν βαλαμε essm στις S επειδη ηταν πολυ ακριβοι οι essm για εξτρα παραγγελια, δεν καταλαβαινω πως θα γεμισουν τα 30+ κελια που θελουν στο ΠΝ για τις Μπελαρα με Aster-30 . Υπαρχουν αντιθεσεις οι οποιες προερχονται πρωτα απο το ΠΝ και το Υπουργειο , και γιαυτο διαβαζουμε μπερδεμενα σχολια και απο τους αναγνωστες. Τοσα χρονια χωρις συγχρονες τορπιλες και αλλα τοσα σημαντικα προγραμματα και ξαφνικα δεν συμβιβαζομαστε με κατω απο 30+… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ένας σχολιαστής μπορεί να γράφει ότι ονειρεύεται. Σε πλοία από 10 Α.Β και U-214, σε άρματα από 1000 Μ-1 και ΒΜΡ-3, σε αεροπλάνα από 100 Ραφάλ και Σουκόι 35.
Το θέμα είναι τι λένε οι επίσημες πηγές.

ΝΚ

Barbaros ΕΙΝΑΙ οντως έξοχο όνομα για τουρκικό πλοίο.

Είναι το όνομα του Πασά Χαϊρεντιν Μπαρμπαρόσα , ο όποιος κατέκτησε σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου και μερικά του Ιονίου τον 16ο αιώνα (από τους Ενετούς), όνομα φοβερού Οσμανλή ναυτικού λοιπόν.

Και βεβαίως , αν κι αυτό δεν μας λέει κάτι για τις προθέσεις τους, ας το κλείσουμε το μαγαζί .

ACHERON

Και το όνομα της ναυαρχίδας τους το 1912-13,Μπαρμπαρός ήταν,και στην ναυμαχία της Λήμνου (μετά την πρώτη σφαλιάρα στην Έλλη) μάλιστα,έφερε και την ιστορική σημαία του γενίτσαρου πειρατή-ούτε το όνομα ούτε η σημαία του βοήθησαν τότε.
Η σημαία,μάλιστα,έπεσε στα νερά του Αιγαίου.

giorgos tsagaris

@ Αχερων
Που κανω upvote?

ACHERON

Στο ΠΝ (τότε ΒΝ),και στον Παύλο Κουντουριώτη.
🙂

sotbak

σωστός

sotbak

σωστός

Thras

Έπεσε καιγόμενη να προσθέσω!
Ήταν κειμήλιο των οθωμανών που αναρτήθηκε στον ιστό του πλοίου προς ανύψωση του ηθικού των τούρκων για επικράτηση έναντι του ελληνικού στόλου. Τελικά και τις ναυμαχίες έχασαν και το κειμήλιο…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Oι γάλλοι εκτιμούν ότι σύντομα θα μας πουλήσουν τις Μπελαρά. Το κάθε πλοίο με τα παρελκόμενα του θα φτάσει περίπου την τιμή του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Ενδεικτικά σε ότι αφορά τον οπλισμό του ο κάθε Scalp Navale κοστίζει 8 εκατομμύρια ευρώ. (χθεσινή τιμή από την κατασκευάστρια εταιρία) 8 πύραυλοι σε κάθε πλοίο χ 4 πλοία = 32 πύραυλοι. χ 8 εκατομμύρια ευρώ = 256 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, το 1/4 ενός δισεκατομμυρίου ευρώ αφορά μόνο το κόστος των 32 Σκαλπ Ναβάλ. Σε ότι αφορά το Π.Ν σε καμμία περίπτωση δεν θέλει να πέσει κάτω από την οροφή των 12 φρεγατών. Αν… Read more »

Shadowfax

Ο ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα…

ACHERON

«το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά»
Επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εγχειρήσεις.

(γιατρός προς ασθενή)
Μήν ανησυχείτε για την εγχείρηση,την έχουμε κάνει χιλιάδες φορές.
Πού θα πάει,κάποτε θα πετύχει.

Shadowfax

χαχαχαχα

Fingolfin

Γιάννη συγνώμη αλλά τα μπέρδεψες. 🙂
8 πύραυλοι * 8 εκατομμύρια = 64 εκατομύρια ανα πλοίο.
Πάντως το 1 δις ανα πλοίο δεν μας συμφέρει. Καλύτερα να επενδύσουμε τα χρήματά mας πιο έξυπνα.
Βέβαια αν θες σκάλπ ναβάλ πλερώνεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

32 πύραυλοι συνολικά επί 8 εκατ. = 256 εκατ.

CKfurious

Βάλε και αλλα 3+ mil € το 1 ASTER 30
Ποσα θέλουμε ανά πλοίο?
30?
Τα γράφουμε και τα ξαναγράφουμε αλλα πάλι κάποιοι νομίζουν πως θα μας τα δώσουν μισο τιμής οι Γάλλοι
Τα νούμερα αυτά είναι εκτος οικονομικής πραγμαTικοτητας
Εάν στο ναυτικό ασχολούνται στα σοβαρά με τέτοια projects/κόστη μάλλον είναι σε άλλο κόσμο
Και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Thras Thras
To 1974 δεν έγινε πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας. Το 1974 η Κύπρος δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε είναι σήμερα, και ούτε θέλει να γίνει.
Δεν γίνονται πόλεμοι μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

ACHERON

Τα μισά σου σχόλια είναι στο ίδιο μοτίβο «Δεν γίνονται πόλεμοι μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ.»
Το άν εσύ είσαι πεπεισμένος δέν δεσμεύει κανέναν άλλο,αλλά
1)άν είναι έτσι,γιατί σε απασχολούν τα εξοπλιστικά,
2)Αφού δεν γίνονται πόλεμοι μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ άν γίνει τελικά «σύρραξη»,Ελλάδος-Τουρκίας,με διάρκεια λίγων εικοσιτετραώρων έστω,εσύ,θα κάνεις χαρακίρι;
Έστω και διαδικτυακό;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

H απάντηση στο ερώτημα 1 είναι από χόμπυ. Από μικρός ασχολούμαι με τι τι όπλα αγοράζουν, έχουν, αποσύρουν, πουλάνε όλες οι χώρες του κόσμου.
Στο ερώτημα 2 επειδή τυγχάνει να ξέρω κάποια πράγματα εκ των έσω και επειδή έχω βγάλει και τα συμπεράσματα μου τόσα χρόνια, είναι ότι αν γίνει κάτι με την Τουρκία αυτό δεν θα είναι πόλεμος αλλά ένα θερμό επεισόδιο διάρκειας λίγων ωρών.

ΓΑΤΑ

Γιαννη , αυτα που λες ισχυουν για χωρες με πολιτικους που χαμπαριαζουν και λιγο απο τον φοβο των Αμερικανων , ισως παλια που υπηρχε και *καποια* λογικη μεσα τους οπως πχ. εποχη Τανσου Τσιλερ. Επεφτε το τηλεφωνο και ολοι μοκο. Αυτη τη στιγμη που μιλαμε η Τουρκικη Κυβερνηση δεν μπορεις να πεις πως σκεφτεται – πραττει ορθολογικα και σιγουρα δεν θα κολωνε να τραβηξει το θερμο επεισοδιο πολυ παραπανω απο ωρες . Τι να φοβηθει απο τους ΕΕ-κοτες , αφου καταρριπτουν Ρωσικα αεροσκαφη , ερχονται σε ευθεια κοντρα με ΗΠΑ και δεν χαμπαριαζουν να καταστραφει η οικονομια τους για εναν… Read more »

sotbak

σωστός

sotbak

σωστός

Thras

Όπως σου έγραψα και παραπάνω, δεν έχω κανένα λόγο να συνεχίσω αυτή την ιδιότυπη κόντρα.
Αν έχεις αυτή την άποψη, με γειά σου με χαρά σου!
Απλά μην τη θεωρείς θέσφατο και μην την χρησιμοποιείς ως επιχείρημα διότι είναι απόλυτα έωλο!

Καλή συνέχεια.

Shadowfax

@ΓΙΑΝΝΗΣ 1 Για εμένα πάλι που ψοφαω για διάλογο, η παρουσία σου πιστεύω δίνει ένα διαφορετικό χρώμα… Στο καταστατικό και στην συνθήκη λοιπον του ΝΑΤΟ αναφερει ρητα για εμπλοκές τριτων χωρων με μελη του, μαλιστα υπαρχουν ενα σωρο αρθρα για τους κανονες εμπλοκής… Αυτος άλλωστε ειναι και ο ρολος του-αποστολη ύπαρξης του… Δεν υπαρχει ομως πουθενά κατι που να αναφέρει με σαφηνεια οτι δεν γινονται πολεμοι μεταξυ μελων… Μαλιστα με την τελευταια αναθεωρηση απλως αναφερει οτι οποιεσδηποτε διαφορες λυνονται μεταξυ των χωρων με διαλογο… Σε γενικες γραμμες ολα αυτα εχουν πολλες γκριζες ζωνες και γενικες διατυπωσεις, που αφηνουν χωρο για… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν υπάρχει περίπτωση να εισβάλει η Τουρκία στην ελεύθερη Κύπρο. Ότι ήταν να πάρει το πήρε και με το παραπάνω. Ώστε σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις αν παραχωρήσει κατεχόμενα εδάφη να παραχωρήσει αυτό το παραπάνω που πήρε τότε για να έρθει εκεί που ήταν ο αρχικός στόχος της.
Σίγουρα το καταστατικό του ΝΑΤΟ δεν αναφέρει ότι δεν γίνονται πόλεμοι μεταξύ χωρών μελών του. Δεν χρειάζεται να αναφέρει κάτι τέτοιο. Συμμαχικές χώρες είναι αυτονόητο ότι δεν κάνουν πόλεμο αναμεταξύ τους.
Αυτοί που θα επέμβουν να σταματήσουν ένα ελληνο-τουρκικό θερμό επεισόδιο θα είναι οι μεγάλες δυνάμεις (κυρίως οι Η.Π.Α) και όχι το ΝΑΤΟ.

ACHERON

«Συμμαχικές χώρες είναι αυτονόητο ότι δεν κάνουν πόλεμο αναμεταξύ τους.» Το 1913,η Βουλγαρία συνδεόταν με συγκεκριμένη διμερή συνθήκη συμμαχίας με την Σερβία,(ενώ με την Ελλάδα είναι πιό περίπλοκο το πράγμα,επειδή δέν υπήρξε από όσο γνωρίζω διμερής συνθήκη,εμείς πάντως συμμάχους αποκαλούσαμε και τις δύο χώρες). Το αντικείμενο της σερβοβουλγαρικής συνθήκης ήταν η από κοινού αντιμετώπιση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και όμως,τον Ιούνιο του 1913,η Βουλγαρία επιτέθηκε κατά της Σερβίας (και Ελλάδος βέβαια),και σε κάποια φάση η Σερβία βρέθηκε θύμα επιθέσεως από σύμμαχη χώρα,αλλά ανακουφίστηκε από μέρος της βουλγαρικής πιέσεως επειδή η Οθ.Α,το αντικείμενο δηλαδή της συμμαχίας,επιτέθηκε και εκείνη κατά της Βουλγαρίας. Δηλαδή,η… Read more »

sotbak

σωστός…

NikolakiEfentis

ΓΙΑΝΝΗ 1, δεν αντιλαμβάνομαι από πού πηγάζει αυτό το απόλυτο των γραφομένων σου.

Το ότι 2 κράτη ανήκουν στο ΝΑΤΟ είναι απλά ένας παράγων, σε καμιά όμως περίπτωση δεν έχουν πάψει να ισχύουν αυτά που γράφει ο Θουκυδίδης, καλώς ή κακώς…

Προφανώς έχεις ξεχάσει πως αν τα γεγονότα είχαν εξελιχθεί ελάχιστα, μα ελάχιστα, διαφορετικά και το Σχέδιο «Βαριοπούλα» είχε εφαρμοστεί, τώρα η Ελλάδα θα ήταν σε απείρως χειρότερη κατάσταση από τώρα. Ένα σχέδιο υπενθυμίζω, το οποίο ούτε γνωρίζαμε και κυρίως για το οποίο φυσικά δεν ενδιαφέρθηκαν/ενδιαφέρονται οι αφελληνισμένοι φερόμενοι ως Υπουργοί Άμυνας.

sotbak

σωστός

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ότι κάποιοι σχεδίασαν ένα σχέδιο Βαριοπούλα, ή όποιο άλλο με άλλο όνομα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αυτό θα μπορούσε να έχει εφαρμογή.
Το απόλυτο των γραφόμενων μου για το θέμα πηγάζει από εσωτερική πληροφόρηση και βάση της λογικής. Που ακούστηκε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν πόλεμο αναμεταξύ τους ??

Shadowfax

Που ακουστηκε επισης χωρες της Ευρωπαικης Ενωσης να χρεωκοπουν… Εγινε ομως και αυτο… Που ακουστηκε οτι χωρα του ΝΑΤΟ (και μαλιστα η αγαπημενη) θα τα κανει πλακακια με τους Ρωσους και τους Ιρανους? Εγινε και αυτο… Που ακουστηκε το ΝΑΤΟ να ειναι στα ορια της διαλυσης, οπως και η Ευρωπαικη Ενωση? Εγινε και αυτο… Κανεις δεν μπορει να ξερει τι θα γινει, ουτε το ΝΑΤΟ ουτε οι Αμερικανοι ουτε κανεις… Και σου επαναλαμβανω πως οι Κυπρος εχει απεναντι της τακτικο στρατο 40.000 πληρως εξοπλισμενους και οχι προσκοπους… Με καθαρα επιθετικη διαταξη… Και φυσικα δεν εχουν αντιστοιχα νουμερα απεναντι τους ουτε… Read more »

Thras

Η πλάκα είναι ότι πρίν τον Β’ ΠΠ όλοι στην Ευρώπη διακύρηταν το “τέλος των πολέμων” λόγω του στραπάτσου από τον Α’ ΠΠ με το τεράστιο κόστος σε οικονομία, έμψυχο και άψυχο δυναμικό.

Υπάρχουν δύο λέξεις που απαγορεύονται στην διεθνή πολιτική (όπως και στη Φυσική) το ΠΟΤΕ και το ΠΑΝΤΑ!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τι πιο λογικό από να χρεοκοπήσει μία χώρα όπως η Ελλάδα. (και όχι μόνο) Οι δε άλλοι ευρωπαίοι δεν έχουν λόγο να στηρίζουν μία τελειωμένη οικονομία επειδή στην χ χώρα που έχει πρόβλημα οι πολιτικοί της και οι πολίτες της έκαναν ένα ,,πάρτυ,, για 30-40 χρόνια. (και με λεφτά της Ε.Ε) Οι τούρκοι δεν έχουν καμμία συμμαχία με την Ρωσία και το Ιράν. Δουλειές κάνουν. Ότι ήμασταν και εμείς η μοναδική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που π.χ αγόρασε ρωσικά πολεμικά πλοία δεν σημαίνει ότι τα είχαμε κάνει πλακάκια με τους ρώσους. Η Ευρωπαική Ένωση είναι επόμενο να μην έχει μέλλον.… Read more »

ACHERON

« την Τουρκία δεν την παίρνει να εισβάλει σε χώρα μέλος της Ε.Ε με στόχο να καταλάβει εδάφη της.»
Στα ‘Ιμια,τί έγινε;
Σου το έθεσαν κι άλλοι,αλλά για να το εμπεδώσεις,όπως εσύ επαναλαμβάνεσαι.

ΥΓ.
Φυσικά,δέν περιμένω να καταλάβεις εσύ ο ίδιος ότι είσαι απόλυτος,αλλά μας διαβάζουν και άλλοι.

Shadowfax

Αγαπητε Γιαννη ξερεις δεν χρεοκοπησε μονο η Ελλαδα εντος Ενωσης και εντος νομισματος… Δεν ανεφερα πουθενα για συμμαχια Τουρκιας Ρωσιας και Ιραν… Χαρακτηριζεις την σχεση τους σαν μπιζνες… Πως θα την χαρακτηριζες πριν 10 χρονια αν στο ελεγαν? Οτι αυτα τα πραγματα δεν γινονται? Ποσο τρελο θα σε χαρακτιριζαν αν το ’80 ελεγες πως το ΝΑΤΟ θα βομβαρδιζει την τοτε Γιουγκοσλαβια και μαλιστα χωρις νομιμοποιηση? Αν το 2000 ελεγες πως η Τουρκια θα εισβαλει στην Συρια και θα βομβαρδιζει το βορειο Ιρακ? Η Ελλαδα οτι οπλικα συστηματα εχει αποΡωσια τα πηρε απο τους ανατολικογερμανους, πλην της γνωστης παρωδιας με τους… Read more »

sotbak

σωστός

giorgos tsagaris

Δεν φταιει ο (καθε) Γιαννης.
Φταινε αυτοι που του τα λενε (?)

Thras

Σύμφωνοι, αλλά και ο καθένας μας πρέπει να έχει κριτική ικανότητα…

sotbak

ναι κ. Τσαγκάρη, αλλά και από το φίλο Γιάννη1 περιμένουμε να σταθεί με κριτική διάθεση απέναντι σε αυτούς που του τα λένε….

evaggelos

καλησπερα θα ηθελα να μου λυσει μια αποροια η πτηση η οποιος εχει μια α γνωση μιας κι εγω ειμαι ασχετος τι σημαινει οτι η κορτεναερ ειναι αχρηστες και θα πρεπει να παρουμε αλλες? δηλαδη υπαρχει προβλημα πλευστοτητας το κλωτσας το πλοιο και τρυπα η απλα τα ηλεκτρομαγνητικα κ υδραυλικα συστηματα ειναι παλαια? και αν ειναι παλια δεν μπορουμε να τα φτιαξουμε ετσι ωστε να ειναι σαν καινουργια refurbished που λενε κ στο χωριο και να βαλουμε οτι θελλουμε πανω η αυτο ειναι τοσο ασυμφωρο κ συμφερει να παρουμε νεο πλοιο? και μιλω για τις αναβαθμισμενες κορτεναερ. ευχαριστω εκ των… Read more »

sotbak

αν και δεν είμαι ειδικός νομίζω αυτό που λέει η ΠΤΗΣΗ είναι σωστό, οι κορτεναέρ είναι καλύτερο σκαρί, έχει αρετές για πολεμικό σκάφος και πρέπει να είναι καλύτερο από τις ΜΕΚΟ σε ικανότητες πλεύσης/χειρισμών κλπ., να συμπεριφέρεται καλύτερα στη θάλασσα και μάλλον στο περιβάλλον του Αιγαίου

Το Σχόλιο της Ημέρας

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Κώστας Στούπας για τις Κρατικές Ελληνικές Αμυντικές Εταιρείας: Τα λάθη του...

1
Παρατηρώντας την ειδησεογραφία των τελευταίων εβδομάδων κάποιος δεν μπορεί να μην προσέξει τον ήχο από το ακόνισμα των "μαχαιριών" των κρατικοδίαιτων συμφερόντων που οσμίζονται...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Δεκέμβριος #403

Αγορά 4.49

Related News