Το Πολεμικό Ναυτικό «θυμάται» την 75η επέτειο της Απόβασης των Συμμάχων στη Νότια Γαλλία

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στην φωτογραφία, που η Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού έχει αναρτήσει στη σελίδα της στο Facebook, απεικονίζεται το αντιτορπιλικό «ΚΡΗΤΗ», ένα από τα 880 πλοία που συμμετείχαν σαν σήμερα πριν 75 χρόνια στη μεγάλη απόβαση των Συμμάχων στη Νότια Γαλλία.

Η επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Dragoon», προοριζόταν να είναι μια επιχείρηση αντιπερισπασμού στην απόβαση της Νορμανδίας. Τελικά, όμως, εξελίχθηκε σε επιχείρηση μεγάλης κλίμακας, που διήρκεσε μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Χάρη στην απόβαση, μεταφέρθηκαν στη Γαλλία 576.833 στρατιώτες και στρατιωτικός εξοπλισμός.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ιστορίας Ναυτικού, στην επιχείρηση έδωσε το παρόν το Ελληνικό Ναυτικό με τα αντιτορπιλικά «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» (κυβερνήτης πλωτάρχης Σαρρής), «ΝΑΥΑΡΙΝΟΝ» (κυβερνήτης αντιπλοίαρχος Νεόφυτος), «ΠΙΝΔΟΣ» (κυβερνήτης πλωτάρχης Φούφας) και «ΚΡΗΤΗ» (κυβερνήτης πλωτάρχης Ι. Θεοφανίδης). Στην επιχείρηση συμμετείχαν ακόμη τα αρματαγωγά «ΣΑΜΟΣ» (κυβερνήτης πλοίαρχος Λάππας), «ΛΗΜΝΟΣ» (κυβερνήτης πλωτάρχης Λέστος) και «ΧΙΟΣ» (κυβερνήτης πλωτάρχης Τετεμπίλης), τα οποία μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου μετέφεραν ακατάπαυστα στρατεύματα και υλικό σε διάφορους λιμένες της περιοχής της απόβασης. Τα ελληνικά αντιτορπιλικά υποστήριξαν την απόβαση με περιπολίες, ανθυποβρυχιακές έρευνες και συνοδείες.

To τεύχος Αυγούστου 2019, Νο399 διαθέσιμο ηλεκτρονικά μέσω Joomag


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Tasos
Member
Tasos

ΠΝ….fb….75 χρόνια πριν…..Απόβαση συμμάχων….Αλήθεια κάποια αξιομνημόνευτη ενέργεια του ΠΝ σήμερα εντός κυπριακής ΑΟΖ με τα τουρκικά γεωτρύπανα να τρυπούν το βυθό της, έχουμε; Όχι τίποτα άλλο απλά να ξέρουμε ότι τουλάχιστον επιδεικνύουμε σημαία!

Δημήτρης Γ.
Guest
Δημήτρης Γ.

Θα είχε ενδιαφέρον άρθρο για αυτήν την επιχείρηση.