- Advertisement -

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

- Advertisement -

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της “Πτήσης” ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, κοντά σας την Τρίτη 03-2020

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι το ΠΝ έχει προχωρήσει σε αξιολόγηση των προτάσεων για νέες φρεγάτες, αλλά και για τον παράλληλο εκσυγχρονισμό των 4 υπαρχόντων ΜΕΚΟ200ΗΝ. Όπως έχουμε ξαναγράψει, το ΠΝ επιθυμεί να δημιουργήσει μια συνεκτική δύναμη 8 φρεγατών γενικής χρήσης υψηλής τεχνολογίας, ικανά για δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις, που θα μπορούν να επιχειρούν στο απαιτητικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, με δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τις υπάρχουσες αλλά και τις πιθανές μελλοντικές απειλές.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οπλίζοντας τις νέες φρεγάτες του ΠΝ (Part 1), SM-2 ή/και ESSM Blk2;

Όταν λέμε μελλοντικές Απειλές, εννοούμε και τους τουρκικής κατασκευής πυραύλους επιφάνειας επιφάνειας τύπου ATMACA. Οι τελευταίοι, αν και όχι υπέρ-υψηλής τεχνολογίας, ούτε καν χαμηλής παρατηρησιμότητας ή υπερηχητικοί, εντούτοις αναμένεται να μπουν σε υπηρεσία σε αριθμούς πολλαπλάσιους των σημερινών υπηρετούντων πυραύλων τύπου Harpoon. Αυτός είναι και ο λόγος που το Πολεμικό μας ναυτικό σχεδιάζει να αποκτήσει δυνατότητα αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού που αυτή τη στιγμή φαίνεται σημαντικότερη από τις επιθέσεις από μεγάλη απόσταση.

Ντεμίρ: Επιτυχημένη βολή 200 χλμ. του εγχώριου τουρκικού αντιπλοϊκού πυραύλου ATMACA

Αυτό σημαίνει πως ενώ σήμερα μία φρεγάτα πολλαπλών ρόλων, όπως αυτές που ήδη υπηρετούν σήμερα στις τάξεις του πολεμικού ναυτικού, μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο ή τρεις ακόμη και τέσσερις πυραύλους, στο μέλλον θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίζει περισσότερους, ή καλύτερα, πολλαπλάσιους. Συνεπώς, δεν είναι τόσο η τεχνική ανωτερότητα των κορβετών MILGEM (Ada), ή των φρεγατών Instabul, αλλά ο τεράστιος αριθμός πυραύλων που θα φέρουν αυτές (τουλάχιστον 16).

Κάτι που δεν έχουμε σκεφτεί, αλλά φυσικά το ξέρουν πολύ καλά οι αξιωματικοί και επιτελείς του ΠΝ, είναι πως επάκτιους πυραύλους δεν θα έχουμε μόνο εμείς (ΜΜ40 Block2) αλλά θα αποκτήσουν και οι Τούρκοι, λίαν συντόμως. Με τους ATMACA λοιπόν, και την ακτίνα δράσης των 200+ χιλιομέτρων, το Αιγαίο γίνεται μια τοξική περιοχή για όλα τα ελληνικά πλοία, σε μεγάλο μέρος του. Ο μόνος τρόπος είναι να έχουν ένα σύγχρονο CMS, που θα μοιράζει αποστολές στα όπλα με τον αποδοτικότερο τρόπο. Τι σημαίνει αυτό. Πύραυλοι εισερχόμενοι 1 ως 4 το σύστημα Α/Α πυραύλων (ESSM, CAMM, CAMM-ER, MICA VL  etc), πύραυλοι 5 ως 11 το σύστημα RAM ή/και το Phalanx, πύραυλοι 12 ως 14 το πυροβόλο των 76 χιλιοστών. Όλα αυτά πρέπει να γίνονται αυτοματοποιημένα, με ελάχιστη εμπλοκή ανθρώπου. Αυτό ψάχνει το ΠΝ.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MEKO200HN θα κοστίσει 400 εκ. ευρώ, η ραχοκοκαλιά του ΠΝ αναβαθμίζεται σοβαρά πλέον…

Τώρα, αυτό που μπορούμε να σας γράψουμε με ακρίβεια, είναι πως το ΠΝ ξέρει πολύ καλά τι θέλει, όπως επίσης και πως δεν πρόκειται να δεχτεί ένα πλοίο που δεν καλύπτει τις ανάγκες του. Έχει αξιολογήσει όλες τις προσφορές, και μάλιστα, χωρίς να το έχουμε επιβεβαιώσει, τελικά εμφανίστηκαν και Ιταλοί αλλά και οι Βρετανοί (ναι, για νέα πλοία, δηλαδή τις Type 31). Οι περισσότεροι έφεραν ημιτελείς προτάσεις, γιατί το ΠΝ δεν θα αγοράσει πλοίο, αλλά πρόγραμμα. Πάνω σε αυτό το πρόγραμμα, θα χτιστεί τα ΠΝ του Μέλλοντος. Συνεπώς, όποια απόφαση δούμε, θα είναι με την έγκριση του ΠΝ, κι όχι με την λογική που φοβούνται “κάποιοι”, “να, πάρε κι εσύ μερικά βαποράκια να έχεις, έχουμε κάνει ένα καλό γεωπολιτικό deal με την Χ χώρα του χάρτη”.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πρόταση για φρεγάτες Type 23 στο Πολεμικό μας Ναυτικό, ένα outsider που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα!

Από όσο μαθαίνουμε, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί είναι πλέον εκτός κούρσας, διότι δεν μπορούσαν ούτε για αστείο να προσφέρουν κατασκευή στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θέλει μια σημαντική προετοιμασία, και εμείς δεν είμαστε Κατάρ ή Σαουδική Αραβία να τα αγοράζουμε όλα από το εξωτερικό. Μάλλον για τον ίδιο λόγο, πρέπει να απορρίφθηκαν και οι Βρετανοί, αν τελικά ήρθαν, διότι η τυχόν πρότασή τους θα ήταν πολύ πρόχειρη, και χωρίς να έχουν μελετήσει τις ελληνικές απαιτήσεις και ανάγκες. Κάπου εδώ να πούμε πως τελικά οι Type 31 δεν είναι το τόσο φθηνό πλοίο που αναμένουν όλοι, αλλά σίγουρα είναι από τα φθηνότερα. Οι Δανοί κράτησαν χαμηλά το κόστος με κατασκευή στην… Εσθονία, αλλά και μεταμόσχευση καίριων οπλικών συστημάτων από παλαιότερα πλοία. Επίσης, ο οπλισμός των πλοίων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη…

Ολλανδική Φρεγάτα Damen SIGMA, θα μπορούσε να είναι μια λύση για το ΠΝ;

Έτσι, στο “παιχνίδι” έχουν μείνει οι Αμερικανοί, οι Ολλανδοί, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί. Δυστυχώς, από όσο μπορέσαμε να μάθουμε, οι Γερμανοί είχαν μάλλον “περίεργες” απαιτήσεις, που δεν μπορούσε να καλύψει το ΠΝ. Αλλά η αλήθεια είναι πως η συνολική πρόταση φαίνεται δελεαστική, καθώς η ΜΕΚΟ Α200 είναι η φυσική συνέχεια των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Και πιθανός εκσυγχρονισμός των πλοίων (ΜΕΚΟ200ΗΝ), θα σημαίνει πως πολλά συστήματα θα είχαν ομοιοτυπία στον μέγιστο βαθμό. Επίσης, παρά το γεγονός ότι το Γερμανικό Ναυτικό έχει να προσφέρει διάφορα πλοία σαν ενδιάμεση λύση (F122, F123 αλλά κυρίως τις K130 Batch I), εντούτοις δεν υπάρχει σαφής και διαμορφωμένη πρόταση για τις άμεσες ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Karel Doorman (M class) για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η πιο “μακρινή”

Οι Ολλανδοί σε αντίθεση έχουν από την πρώτη φορά μιλήσει για τις δυο υπάρχουσες φρεγάτες κλάσης M (Karel Doorman). Αν και δυο φρεγάτες είναι λίγες για τις άμεσες ανάγκες του ΠΝ, ειδικά αν σκεφτούμε πως λίαν συντόμως το ΠΝ θα έχει συνεχώς μια φρεγάτα κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ “εκτός” λόγω εκσυγχρονισμού, εντούτοις δυο είναι περισσότερες από το τίποτα. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε πειστεί τελείως πως οι δυο φρεγάτες Μ είναι όντως άμεσα διαθέσιμες ή “σε βάθος χρόνου”. Το Ολλανδικό Ναυτικό, εκτός του ότι τις έχει σε άριστη κατάσταση, παράλληλα τις χρειάζεται, καθώς η κλάση των OPV που έχει βάλει σε υπηρεσία τελικά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Επίσης, δεν έχει διευκρινιστεί ποιο είναι τελικά το πλοίο που προσφέρουν. Η κλάση Omega, δεν είναι υποψήφια, ενώ η επόμενη κλάση που θα αντικαταστήσει τις Μ, ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει το σχεδιαστικό της κομμάτι. Και δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσο το ΠΝ θα θέλει ένα -ούτε καν- paper project, εκτός κι αν τελικά προσφερθεί η εξαιρετική SIGMA 10314.

Δεν λέγονται LCS οι φρεγάτες, αλλά MMSC, δεν είναι από αλουμίνιο αλλά από χάλυβα

Οι Αμερικανοί έχουν μια solid πρόταση, που βασίζεται στην MMSC της Σαουδικής Αραβίας. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες πως το ΠΝ μπορεί να κάνει αλλαγές χωρίς επιπλέον κόστη , ενώ το πλοίο μπορεί να φέρει και τους SM-2MR. Δυνατό σημείο της πρότασής είναι η ύπαρξη 16 αμερικανικών και 4 σαουδαραβικών πλοίων σε υπηρεσία, άρα το ΠΝ δεν θα επιχειρεί με μια κλάση που “δεν υπάρχει”. Φυσικά το ΠΝ θα πρέπει να αποφασίσει αν οι waterjets σαν σύστημα πρόωσης είναι αξιόπιστοι ή όχι (αυτό ισχύει και για τις ΜΕΚΟ Α200). Έχουμε ξαναγράψει υπάρχει επίσης η δυνατότητα διακρατικής συμφωνίας, η χρηματοδότηση μέσω FMS και FMF, ενώ προσφέρεται και η κατασκευή στην Ελλάδα (χωρίς όμως να μας έχει πει ούτε η LM, ούτε κανείς άλλος, σε πιο ναυπηγείο θα το κάνει).

ThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ;

Από την πρώτη στιγμή της ακύρωσης του συμβολαίου των [email protected], είχαμε πει πως οι [email protected] Helleniques ήταν πολύ σκληρές για να πεθάνουν έτσι άδοξα. Συνεπώς οι Γάλλοι έχουν μείνει στο παιχνίδι, με τις δυο εκδόσεις που ξέρουμε, την ελληνική (που δυο πλοίο κοστίζουν 3,3 δις ευρώ), και την γαλλική, που δυο πλοία κοστίζουν λίγο πάνω από τα 2 δις ευρώ. Το πρόβλημα είναι πως στη γαλλική έκδοση, αν και υπάρχει δυνατότητα εμπλοκής στόχων σε μεγάλη απόσταση, εντούτοις δεν έχει ούτε το Strales της [email protected] Helleniques, ούτε το εξαιρετικά χρήσιμο RAM. Και παρά τα όσα ωραία είχαμε γράψει πρόσφατα για τους CAMM, οι τελευταίοι ΔΕΝ έχουν πιστοποιηθεί στους Sylver. Συνεπώς, και πάλι δεν μιλάμε για γαλλική έκδοση, αλλά κάτι άλλο, με άγνωστο κόστος. Και δεν αγγίζουμε καν τα θέματα της κατασκευής στην Ελλάδα, ούτε και την -ανύπαρκτη- ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ. Μην ξανακούσουμε για FREMM, δεν ισχύει…

Ολλανδική Φρεγάτα Damen SIGMA, θα μπορούσε να είναι μια λύση για το ΠΝ;

Δεν γνωρίζουμε αν οι Γερμανοί έρθουν με επιπλέον προτάσεις (πχ εμπάργκο στα τουρκικά υποβρύχια Type 214TN), ενδιαφέρουσα ενδιάμεση λύση (F123 ή/και Κ130), ή, κάτι άλλο πιο ενδιαφέρον, όπως υποβρύχια Type 212 ή τορπίλες από το γερμανικό απόθεμα. Όλα όσα γράψαμε παραπάνω ΔΕΝ προέρχονται από πληροφορίες μας, ούτε καν φήμες. Απλά είναι λογικές προτάσεις, που μια Γερμανία που ήθελε να “πάρει τη δουλειά” θα έκανε στο ΠΝ μας. Δυστυχώς όμως οι Γερμανοί φαίνονται να είναι πιο “άκαμπτοι” από τους Γάλλους.

Το τι θα γίνει θα το μάθουμε σχετικά γρήγορα. Η ενίσχυση του ΠΝ είναι η απόλυτη προτεραιότητα, μετά την αγορά των 18 Rafale αλλά και τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V. Το ΠΝ με άκρα μυστικότητα, αξιολογεί κάθε πρόταση, και όλες τις προεκτάσεις της. Δηλαδή, δεν μένει στο αν είναι καλή η MMSC ή η ΜΕΚΟ Α200 ή η PPA, αλλά αν προσφέρεται κατασκευή στη χώρα, πότε θα έρθουν τα πλοία, πότε θα εκσυγχρονιστούν και πως οι ΜΕΚΟ200ΗΝ, τα πλοία της ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ, το χρηματοδοτικό σχήμα, η διακρατική συμφωνία, τα όπλα που μπορεί να φέρει κοκ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

254 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
254 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
evaggelos

παμε για 4 φρεγατες lcs και 4 μεκο αρα μενουμε με 4 μεκο διοτι παλι διαβασα οτι εχουν προβληματα τα μπρικια της λοκχιντ, τωρα ναυτικο με 4 φρεγατες θα γελανε κ οι τουρκοι η μαλλον θα κλαινε τα πεταμενα λεφτα στο ναυτικο τους.

ultorius

Μη γρουσουζεύεις Ευάγγελε

evaggelos

εγω? το defencenews

Daidalos

Πάλι όμως δεν αναφέρεται στο άρθρο για το εάν και ποια ενδιάμεση λύση προσφέρουν οι Αμερικανοί…

evaggelos

κοιτα τιποτα δεν ειναι σιγουρο αλλα το ποιο πιθανο ειναι τιποτε με προταση τα 4 περυ να τα παρει η ονεξ κ να τα φτιαξει τωρα πλοια ποιο παλια κ απο ελλη δε λεει,τικο κ αβ μακαρι αλλα με τα πατατια lcs δεν μπορουν να αποσυρουν τουλαχιστον πριν πεσει στο νερο το ffgx

tnt-am

Eτσί βολικοί που είμαστε μπορεί να δεχτούμε και αερόστρωμνα για ενδιάμεση

Jason

Σιγουρα τις LCS που αποσυρουν ως ακαταλληλες, και εχουν οπλισμο οπως τα σκαφη του λιμενικου.

neuromancer

2 tico

Ted

Διαβάζοντας την λέξη “συνεκτικό” ναυτικό, μου έρχονται στο μυαλό οι Γερμανοί.
Το τελευταίο διάστημα, οι γερμανικές κορβέτες έκαναν φοβερό προμότιον, μόνο από την Σκάλα Ν.Μηχανιώνας δεν πέρασαν (μπορεί να το κάνουν και αυτό)
Έχουν λόγο στα Ναυπηγεία
Έχουν συμφέρον για το πρόγραμμα των +2 214
Μπαίνουν με τις τορπίλες στα όπλα του ναυτικού
Μπορούν να συνεργαστούν με τους Γάλλους ώστε ορισμένα συστήματα να είναι γαλλικά και να μοιραστεί η πίτα και προς τα εκεί
Ενώ έχουν λόγο στα οικονομικά μας δεν είδα γκρίνια από πλευράς τους για τη διόγκωση του αμυντικού ΠΥ που κατατέθηκε προ ημερών

ultorius

Κοιτα αν ειναι να γλυτωσουμε mmcs δεν με ενοχλουν τα mekoA200 και τα κ130. Ειναι γεγονος πως εκαναν καλη εντυπωση τα κ130 γιατι ειναι καλα πλοια και πανεμορφα. Φανταζεσαι να εσκαγαν τιποτα lcs με τριγωνικη γεφυρα σε λιμανι μας?Τι προμοτιον να κανουν?

Ted

Άσε που μοιάζουν λίγο και με τις τούρκικες κορβέτες

ultorius

Υποστηριζω οτι θα υποστηριζα και αν ηταν Mundial Γαλλια και Ολλανδια. Παντως ελπιζα πως αν ερχοταν προταση για type 31 θα ηταν για κατασκευη εδω. Με τις τιμες της type 31 και με μερικες αλλαγες σε οπλα θα ηταν πολυ ευκολο να εχουν πολυ αναταγωνιστικη προσφορα και ας μην ειχαν χρηματοδοτηση

Jason

Ειναι παραμυθι αυτο το σημειο. Οι Βρετανικες Type 31 (Arrowhead 140) προσφερονται για κατασκευη σε εγχωρια ναυπηγεια, το εχει δηλωσει επισημα ο John Howie, o CEO της εταιριας, εχω βαλει σχετικο βιντεο παρακατω. Δες μετα το σημειο 14:10 του βιντεο στο τελος του σχολιου μου.

Ολη η φιλοσοφια του πλοιου ειναι σχεδιασμενη ωστε να μπορει να ταιριαξει στις αναγκες του χρηστη με την τοποθετηση του καταλληλου οπλισμου και ηλεκτρονικων. Μπορει να διαμορφωθει σε ρολο Αεραμυνας, και να φερει τον οπλισμο του Iver Huitfeldt (δηλαδη 56+ πυραυλους SM-2, ESSM), σε εκδοση πολλαπλων ρολων, κτλ.

Ολοκληρο το βιντεο ειναι εξαιρετικα ενδιαφερον για να δειτε πως λειτουργουν σοβαρες εταιριες και τα σοβαρα κρατη και πως κανουν σοβαρη βιομηχανικη πολιτικη, ωστε να κανουν εξαγωγες. Την ιδια ωρα, ορισμενοι σχεδιαζουν την δημιουργια ιδιωτικου μονοπωλιου στον ναυπηγικο τομεα, οπου θα αγοραζουμε μονο οτι πλοια επιθυμει η συγκεκριμενη εταιρια, και θα τα πληρωνουμε πολλαπλασια σε σχεση με αντιστοιχα πλοια απο το εξωτερικο. Απο οτι φαινεται ισως επιστρεψουμε σε πρακτικες της δεκαετιας του 1950 με τα μονοπωλια της Ουλεν και Παουερ.

Οι Βρετανοι που εχουν πολυ υψηλοτερα μεροκαματα και κοστη, θα κατασκευαζουν φρεγατες των 6000 τονων με κοστος κατω των 300 εκ. Ευρω, και εμεις στην Ελλαδα με το ιδιο κοστος θα κατασκευαζουμε πυραυλακατους των 800 τονων !!! Προφανως καποιοι ιδιοκτητες ναυπηγειων θα εχουν ποσοοστα κερδους 100%. Χοντρη μπιζνα.

ΠΤΗΣΗ, αυτοι που σας διαρρεουν πληροφοριες, δινουν και πολλα ψευδη. Να το προσεξετε καθως ειναι καλυτερο να σου βγει το ματι παρα το ονομα.

https://www.youtube.com/watch?v=f7UB0YuTNQA

CKfurious

Μας λέτε βασικά να ξεχάσουμε την αεράμυνα περιοχής και πως έρχονται οι αλουμινο τράτες!!

Για πείτε τι ρολο να παίξω τώρα??

Στο προηγούμενο sequence του show είχα το ρολο του Chief [email protected]

Τώρα?

MMSC or not MMSC???

ultorius

Ξερεις τι θα ειναι φοβερο?Να μην παρει η Onex Σκαραμαγκα, να μη μας υποχρεωνει κανενας να φτιαξουμε mmcs σαν πακετο αποκτησης ναυπηγιου και να τις διαλεξουμε απο μονοι μας σε τιμες και configuration σαουδικης αραβιας

Kostas81

Μην δίνεις ιδέες.

x-m

Σατανικό !!

Steve

MMSC και ξερό ψωμί!!!!!! Καλά μας δουλεύεις?? εσύ δεν μας έλεγες ότι οι MMSC είναι καλύτερες σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο???? ότι δεν κάνουν ντούκου ντούκου όπως οι Bel ??? ότι οι ESSM είναι μια χαρά το ΠΝ???
ΘΕΣ ΚΑΙ ΑΕΡΑΜΥΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΩΡΑ????? ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ????
Δεν έλεγες ότι είναι πιο γρήγορες και θα γλιτώνουν από τορπίλες???
Τσίμπα τώρα το αλουμίνιο… radar μισής εμβέλειας 32 essm να αμολάς 2 ανα απειλή και όχι 1 aster30 χωρις 76αρι strales στο 1,2 δις και χαιρετίσματα..

CKfurious

Κοίταξε το άρθρο έχει κάποια στοιχεια που είχα γράψει περί αεράμυνας περιοχής και ποσο υποεξοπλισμενη ήταν μια [email protected] + για να αντιμετωπίσει επιθέσεις κορεσμού ιδιαιτερα εάν ήταν χωρίς RAM/STRALES όπως η Γαλλική τουριστική διαμόρφωση!

Τονίζω πως οι γείτονες έχουν ΉΔΗ STAND OFF όπλα για κτυπήσουν μια BELADA με  ASTER η ένα MMSC με SM2 εκτος εμβέλειας των aster30/sm2!!
  

Για τις MMSC δεν ξέρουμε τι επιλογές οπλισμού και εξοπλισμού προσφέρονται 

Εάν είναι με τη Σαουδική διαμόρφωση μεTRS4D/1 MK41 και 1 OTO76 στο 1bill $/ship τότε σαφώς θα αρχίσω τον πετροπόλεμο!!

Εάν στη τιμή των 2 Bel παίρνουμε 4 mmsc όπως είχε γραφει σε διαφορα site αλλα πρέπει να δούμε τη συνολική συμφωνία με ναυπηγεία ενδιάμεση πριν τη καταδικάσουμε!

Steve

1) Για τις bel που δεν εχουν πουληθεί πουθενα εβρισκες κόστη… Για τις mmsc τσιμουδια…
2) η ελληνικη εκδοση είχε ram strales και 24 aster 30 οποτε ασε τα αν κτλπ…
3)Οι mmsc εχουν τιμή… Υπόεξοπλισμένη 1 mk41 χωρις sonar κτλπ κτλπ 1δις εμεις που θελουμε αλλα τοσα πάνω θα ειναι φθηνότερη???
4) αν στην τιμη 4 bel παιρνεις 3 mmsc αλλα μια-δυο τις ρυμουλκεις μεσοπελαγα τι να το κάνω?
5)Για το παραμύθι με τα stand of… Αρα λες ή παιρνουνε πλοιο με 100 κελια τυπου AB ή τίποτα? Γιατι πλοιο μεχρι 50 κελια δεν αντιμετωπίζει τοσες απειλες μαζί… Μεκο, S, SuperVita κτλπ τα κλαιμε στην πρώτη μέρα? Να τα αποσύρουμε δηλαδή? Αφου αχρηστοι οι aster και sm2 και το βεληνεκες τους το περνανε τα stand of να βγαλουμε και τους essm και να φορτωσουμε 4 ram σε καθε πλοίο 4*21= 84 rim αρα σιγουρα 50- 60 επιτύχεις ανασχεσεις… Ποσες εχεις με 32 essm 20?

CKfurious

1-2)
Σαφώς έβγαζα κόστη και μάλιστα πρόβλεψα σωστά το τελικό κόστος του προγράμματος σε αντίθεση με πολλούς που γράφαν για [email protected] στα 650mil!

2) Για τις MMSC ΔΕΝ ξέρουμε διαμορφώσεις και τιμές
 Εάν πάμε για τη Σαουδική έκδοση στο 1billτότε σαφώς θα αρχίσω τον πετροπόλεμο

3)Για τους περιορισμούς της αεράμυνας περιοχής τα είχα επίσης γράψει 

Vas

1) Δεν ξέρω που το διάβασες αυτό αλλά εγώ δεν είδα κανέναν να ισχυρίζεται 650 mil το κομμάτι για τις FDI.

2) Μα έχουμε κόστη, αυτό της Σ.Αραβίας 1 δις το σκάφος και ξέρουμε τι διαμόρφωση επέλεξαν. Επειδή εσένα δεν σε βολεύει για το διήγημα σου δεν σου φταίμε εμείς.

3) Και τα μεγάλου βεληνεκούς(ASTER-30/SM-2) και τα μεσαίου σημείου(ESSM/CAMM) χρειάζονται, το ότι κάποιος μπορεί να σου εξαπολύσει πύραυλο εκτός της εμβέλειας τους δεν τα κάνει άχρηστα, αυτό ισχύει για τα περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα σήμερα. Ακόμα και το 40Ν6Ε των S-400 των 400 χλμ μπορεί ένα Rafale/Mirage με ένα SCALP-EG των 560 χλμ να το αμολήσει με ασφάλεια εκτός της εμβέλειας εμπλοκής του.
Αλλά δεν σημαίνει ότι ο επιτιθέμενος θα μπορεί σε κάθε σενάριο να το αμολήσει από την μέγιστη εμβέλεια, υπάρχουν πολλοί παράμετροι.

GiorgosR

Από που προκύπτει το 500 εκ το κάθε πλοίο της Σαουδικής Αραβίας;

GiorgosR

Διάβασε το επίσημο link
https://www.dsca.mil/sites/default/files/mas/saudi_arabia_15-68.pdf
Από 4.3 δις ξεκινάει το πρόγραμμα τους και φτάνει τα 11.25

evaggelos

ντουκου ντουκου ελεγες για την μπελ αλλα το αμερικανικο μενει μεσοπελαγα εκτως αν εχουν eda τιποτε valiant για να βοηθησουν κ special κουπια,ακομα κ η γαλλικη τουριστικη καλυτερη ειναι

CKfurious

Όλα τα πλοία βγάζουν προβλήματα!
Για τις LCS τα προβλήματα είναι γνωστά και θα έχουν διορθωθεί στις MMSC
Τα μονα πλοία που δεν βγάζουν προβλήματα είναι αυτά που είναι σε μακέτες η power point presentations h δεν έχουν πέσει ακόμα στο νερό!!

ak73

+1 ακόμα και από εμένα , που πάμε

Jason

Διαβασε την αναφορα του GAO (General Accounting Office) των ΗΠΑ για τα σκαφη LCS MMSC για να παθεις πλακα. Ελπιζω να ξερεις τι εστι GAO στις ΗΠΑ. Ειναι εκτενης αναλυση. Το συμπερασμα που βγαζει ειναι οτι το πλοιο εχει χαμηλοτατα επιπεδα επιβιωσημοτητας.

“The lethality and survivability of the Littoral Combat Ship (LCS) is still largely unproven, 6 years after delivery of the lead ships. LCS was designed with reduced requirements as compared to other surface combatants, and the Navy has since lowered several survivability and lethality requirements and removed several design features—making the ship both less survivable in its expected threat environments and less lethal than initially planned. The Navy is compensating for this by redefining how it plans to operate the ships.”

https://www.gao.gov/products/GAO-16-201

Συμφωνα με το Αμερικανικο Π.Ν. τα LCS / MMSC εχουν επιβιωσημοτητα LEVEL 1+, δηλαδη επιπεδου περιπολικου η ναρκοθηρευτικου πλοιου οπως το Καλλιστω.

“The Navy decided to design the LCS to what it calls a Level 1+ survivability standard, which is greater than the Level I standard to which the Navy’s current patrol craft and mine warfare ships were designed, but less than the Level II standard to which the Navy’s current Oliver Hazard Perry (FFG-7)-class frigates were designed, ” the report says.
“Navy surface ships are designed to one of three survivability standards, called Level I (low), Level II (moderate), and Level III (high). Aircraft carriers, cruisers, and destroyers are designed to Level III. Frigates, amphibious ships, and certain underway replenishment (resupply) ships are designed to Level II. Other replenishment ships, as well as mine warfare ships, patrol craft, and support ships are designed to Level I.”

Program Executive Officer for LCS, Rear Adm. James Murdoch, in response to the survivability question compared the LCS with the Level 1-survivable wooden Avenger-class minesweepers.

It’ll be a lot nicer to be on a LCS than on a wooden ship,” he said.

https://news.usni.org/2013/01/17/navy-responds-pentagon-lcs-survivability-claims

Επομενως συμφωνα με τον Διευθυντη του προγραμματος ναυπηγησης του Αμερικανικου Ναυτικου, το LCS και το MMSC εχουν επιβιωσιμοτητα καπως καλυτερη απο ενα ξυλινο πλοιο !!!

Συγκριτικα μια φρεγατα κλασσης O-H Perry (σαν αυτες που εχει η Τουρκια), η USS Thatch δεχθηκε 4 πυραυλους Harpoon, 1 τορπιλη ΜΚ-84, 1 Maverick, 1 βομβα 2000 λιβρων, 1 βομβα 500 λιβρων, 5-6 Hellfire και το πλοιο αντεξε 12 ωρες πριν βυθιστει. .

https://www.popularmechanics.com/military/navy-ships/a21887/us-navy-allies-frigate-fire-exercise/

I rest my case.

THAN

Συμφωνω με αυτα που λες αλλα έτσι για την ιστορία η συγκεκριμένη O-H Perry αντεξε διοτι δεν ειχε καυσιμα να αναφλεγουν ουτε πυρομαχικά να εκραγουν..

Lefteris

Οπότε μας γράφετε ότι θα πάρουμε τις MMSC αφού το μοναδικό πρόβλημα που απομένει είναι πως δεν μας έχουν πει που θα ναυπηγηθεί. Τι να πούμε, εμείς είμαστε τα βατράχια του βάλτου.

Τώρα πως το ΠΝ έφτιαξε στην μακέτα τις [email protected] Hellenic αλλά κανείς δεν το πιέζει να αγοράσει ότι θέλει, δεν μπορώ να το καταλάβω, όχι από θέμα δικής μου αντίληψης, απλά δεν αντιλαμβάνομαι και δεν χωνεύω πως τόσα χρόνια Έλληνες αξιωματικοί έδιναν τις απαιτήσεις τους στο σχεδιαστήριο της Naval Group φτιάχνοντας αυτό που ήθελαν, αλλά στο τέλος το ακύρωσαν γιατί σκέφτηκαν “είναι ακριβό”.

Οπότε πορευόμαστε με το να αγοράσει το κράτος το πιο φθηνό “και να κάνει την δουλειά του” κι όχι ότι θέλει το ΠΝ. Μην επιμένετε ότι δεν είναι έτσι αφού έτσι είναι, για ποιοι λόγο δεν έγινε η ίδια ενασχόληση με τις MMSC; Επειδή ήταν ήδη καλές οπότε είπαν “ας ασχοληθούμε με κάτι χειρότερο”;

Αν τώρα βασιζόμαστε σε κάτι που υπάρχει κι αυτό είναι ένα πλοίο του ένδοξου σαουδαραβικού πολεμικού ναυτικού, με την ιστορία των χιλιετιών και τις περίφημες νίκες τους, κάνοντας χρήση των MMSC στο ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον της Ερυθράς θάλασσα και του Περσικού κόλπου, τότε πάσο! 
Ας πάρει δουλειά κι ο γνωστός επιχειρηματίας που προκρίνεται από την πρεσβεία “επειδή επισκευάζει γρήγορα τα εμπορικά” και σε 10 χρόνια; όταν πετάξουν κι όλα τα P3 θα έχουμε κάτι αντίστοιχο της Σαουδικής Αραβίας.

tnt-am

Όταν αναφέρεται η λύση των MMSC τα επιχειρήματα είναι FMS, Ναυπηγεία ,λίγο κρασί κτλ επιχειρησιακά κριτήρια τα κάνουμε γαργάρα μπροστά στον ανταγωνισμό.
Ας μας πουν ευθέως οι ΗΠΑ ότι δεν θέλουν να έχουμε πλεονέκτημα στην θάλασσα έναντι του μπαρμπαρόσα

tnt-am

Σχήμα λόγου. Αν και είναι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο όταν έρχονται με πρόταση που δεν είναι game changer

flashg

Από εκεί το πήγατε από εδώ το φέρατε τις MMSC βγάλατε νικήτριες. Για όλους λέτε ότι δεν έχουν να προσφέρουν ενδιάμεση λύση αλλά το αποσιωπήτε ότι και οι Αμερικανοί δεν έχουν να μας προσφέρουν ενδιάμεση λύση. Τυχόν προσφορά ΑΒ ή TICO έχει τόσο μεγάλο κόστος που θα πρέπει να τριπλασιαστή ο προϋπολογισμός του ΠΝ. Επίσης ξεχνάτε να γράψετε ότι αυτά τα πλοία δεν έχουν σόναρ. Το ΠΝ ήταν τεράστιο λάθος που απέρριψε τις Adelaide. Τώρα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βάλει RAM σε όλες τις φρεγάτες και να ναυπηγήση για αρχή 4-6 κορβέτες σαν ενδιάμεση λύση και αργότερα να πάει σε φρεγάτες.

evaggelos

τους εχω ικανους να παιρνουν απο τα διαλυτηρια τα περυ

Georgios-Papadopoulos

Πόσο χειρότερα μπορεί να είναι evaggelos evaggelos τα Oliver Hazard Perry, με ένα καλό ΕΜΖ, από τις ΜΜSC?

evaggelos

ειναι κοντα 40 ετων κ εξω πανω απο δεκα χρονια γυμνα

KostisM

Το defensenews πάντως λέει ότι τα προσφέρουν : https://www.defensenews.com/digital-show-dailies/ausa/2020/10/19/us-pitches-greece-on-a-frigate-co-production-deal/?utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=Socialflow+DFN . Ήμαρτον … απ’ το κακό στο χειρότερο ε ?

evaggelos

το διαβασα ναι οντως θα πεσει γελιο

ultorius

Μα για οσους δεν εχουν ενδιαμεση λυση μπορουμε να παρουμε Μ που ειναι ανεξαρτητα απο την τελικη μας αποφαση, και δεν βαζουν νεα συστηματα στο παιχνιδι οπως οι 23. Οσο για το αν ειναι διαθεσιμες, καπου ειχα διαβασει πως θα πηγαιναν στελεχη στο εξωτερικο για να μαθουν ποσο αμεσα διαθεσιμες ειναι. Πηγαν, γυρισαν και απαντηση δεν πηραν?

CKfurious

Οι M έχουν διαφορετικούς κινητήρες από τους υπάρχοντες και τους μελλοντικούς
το ίδιο και στα ηλεκτρονικά
Η εισαγωγή τους με 2 μονο πλοία περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρα θα λύσει

ultorius

Ωπ αυτο δεν το ηξερα, πιστευα πως λογω κοινου κατασκευαστη με S θα ηταν ευκολη η μεταβαση.Ισως μεσω συνενονησης τοτε στη περιπτωση που σκοπευουν να αποσυρουν το Βελγιο ή η Πορτογαλια τα δικα τους συντομα τοτε

Bridger

Έχουν τους ίδιους αεριοστροβίλους με τις Type 23 (Rolls Royce Spey 1A), οι οποίοι είναι η έκδοση για πλοία των κινητήρων των δικών μας Α7 Corsair (TF41). Δεν ξέρω τι υπάρχει ακόμη αποθηκευμένο μετά την απόσυρση των Α/φων αλλά θυμίζω ότι είχαμε περί τις 60 μονάδες του τύπου. Σίγουρα πάντως υπάρχει το know how και η υποδομή για τη συντήριση του συγκερκιμένου αεριοστροβίλου.

ARHILOHOS

Ηρεμία παιδιά. Το άρθρο φωτογραφίζει κοbelares ή sigma. Τα μόνα δικτυοκεντρικά και με δυνατότητα αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού. Εκτός και αν παίζει κάτι με Δανία και iver με ελληνικής πρότασης διαμόρφωση, αφού το ΠΝ ψάχνεται για πρόγραμμα, που μπορεί να σημαίνει οτι κάτι θα δώσουν οι Αμερικάνοι σε μετρητό και θα αγοράσουν τα ναυπηγεία για να φτιάξουν αυτοί ότι διαλέξουμε.

Vas

Συμφωνώ στα περισσότερα αλλά… οι Tico/A.B. έχουν σόναρ τροπίδας. Και οι Α.Β. αξίζουν το επιπλέον κόστος συντήρησης, δεν είναι και τόσο μεγάλο όσο των πολύ παλιών Tico όπου εκεί όντως δεν αξίζει διότι τα τελευταία θα θέλουν για συντήρηση το ένα όσο 4 νέες φρεγάτες άσε που είναι στην δύση της ζωής τους.

Last edited 14 days ago by Vas
Fingolfin

Μάλλον μιλάμε για τις παρακάτω φρεγάτες:

Kauffman,1987–2015,Decommissioned, on hold for foreign military sale, 18 September 2015
Simpson,1985–2015,Decommissioned, on hold for foreign military sale, 29 September 2015
Elrod,1985–2015,Decommissioned, on hold for foreign military sale, 30 January 2015
Carr,1985–2013,Decommissioned, on hold for foreign military sale, 13 March 2013

Εάν μας τις προσφέρουν δωρεάν και με μικρό κόστος επαναφοράς σε καλή κατάσταση, με δυνατότητα βολής SM2 και σύγχρονο ραντάρ, τότε θα κρατήσουν 10-15 χρόνια ακόμα, όταν και θα μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με την FFG(X).

Απ’ τ’ ολότελα…

Bridger

Μα εδώ βγάλαμε πέρυσι σαπάκια τις κατά 10 χρόνια νεότερες, εν ενεργεία και πρόσφατα εκσυγχρονισμένες Adelaide! Αν αυτό αποτελεί επιλογή, τότε είναι πολύ καλύτερο να εκσυγχρονίσουμε επιπλέον τις 6 S, με νέο 3d radar, ram, 76mm Strales, 2 x Phalanx + 2ο stir (από τις προς απόσυρση 3 non upgraded), και ESSM bl2 στους mk29. Μια χαρά GP πλοία θα είναι για 10 χρόνια ακόμη και δεν θα μπορεί να τις πλησιάζει atmaca ούτε από περιέργεια. Τουλάχιστον με τις S ξέρουμε τι έχουμε…

Scalp_eg

Παλι μας γραφετε οτι οι mmsc θα εχουν SM-2 ενω το ρανταρ μαλλον δεν μπορει.
Πριν κατι βδομαδες μας λεγατε οτι δεν πειραζει να μην εχουν και SM-2.
Τελικα εχετε πληροφοριες η υποθεσεις απλες κανετε?

Vas

Τις θέλει όμως το ΠΝ. Και στην τελική ας σοβαρευτούμε όλες οι νέες σχεδιάσεις πολλαπλών ρόλων είναι, μην παίζουμε με τις λέξεις, ακόμα και η FDI ΗΝ πολλαπλών ρόλων είναι αφού έχει εξαιρετική ASW σουίτα, αντιπλοικές ικανότητες και εξαιρετική αεράμυνα, δλδ είναι πολλαπλών ρόλων με έμφαση στην αεράμυνα(η ελληνική έκδοση).
Το ότι λέμε για πολλαπλών ρόλων σκάφη δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι τα θέλουμε μόνο με αντιαεροπορικά βλήματα σημείου(ESSM/CAMM), έχουν αλλάξει οι εποχές και οι απαιτήσεις από ότι πριν 20-30 χρόνια με τις ΜΕΚΟ που ήταν όντως ένα σκάφος γενικών καθηκόντων.
Το ξέρουμε όλοι ότι έχουμε κατά 95% καταλήξει στην αλουμινότρατα MMSC, τουλάχιστον να μας έδιναν κάνα δυο Α.Burke πάει στα κομμάτια.

Steve

Και οι Γάλλοι γιατί βάζουν Aster30 στις Bel και δεν βάζουν Mica/aster15?

tnt-am

Σόναρ τρόπιδας χρειάζεται σε Φρεγάτες πολλαπλού ρόλου;

Last edited 14 days ago by tnt-am
Georgios-Papadopoulos

tnt-am tnt-am δεν είναι απαιτητό, σε πολλαπλών ρόλων φρεγάτα, που είναι GP, και όχι ASW ή AAW να υπάρχει π΄πανω από ένα σόναρ και άρα δε χρειάζεται η ύπαρξη σόναρ τρροπίδος, στην τελική ούτε και συρόμενο πάντα, εάν υπάρχει ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο, ώστε να γνωρίζει εάν του έρχεται καμιά τορπίλη. Οι GP/φρεγάτες γενικών ρόλων, που τις βαφτίζουμε στην Ελλάδα πολλαπλών ρόλων, είναι η πιο φθηνή έκδοση οποιασδήποτε φρεγάτας, ακόμα και της ακριβής FTI, καθώς δε θα υπάρχει απαίτηση για SeaFire 500 αλλά θα αρκεί ένα NS100, ούτε απαίτηση για διπλά σόναρ KingKlip, ούτε και CAPTAS-4, ούτε και παραπάνω από 16 VLS όπως π.χ. 32 ή 48 με επέκταση κύτους, ούτε 127ρι μπροστά, με επέκταση κύτους και αυτό, αντί 76ρι, μη πω 57ρι για περαιτέρω οικονομία και σε απλές εκδόσεις, ούτε Super Rapido ούτε Strales και φυσικά μόνο με jammers για CIWS. Αντιπλοικά Exocet 8 αντί για 16 και ξεχνάμε Aster 30 και περιοριζόμαστε σε MICA NG. Τέλος οικονομία και στο ελικόπτερο, ακόμα και ΝΗ90 να θες πάνω το παίρνεις όχι στην ΝFH διαμόρφωση αλλά στην ΤΤΗ που έρχεται φθηνότερη και κάνει και για θάλασσα. Την ΝFH έκδοση την αφήνεις για το ανθυποβρυχιακό/ASW.

tnt-am

Η διαμόρφωση των Πλοίων της Σ. Α. κάπου διάβασα ότι ξεπέρασε το 1 δις η μοναδα. Άρα πλέον δεν μιλάμε για οικονομικά πλοία. Επιπρόσθετα με βάση την ανάλυσή σου όλη την δουλειά του Πλοίου στον ΑSW την κάνει το ελικόπτερο.
Μήπως αυτό από μόνο του είναι αρνητικό στοιχείο; Δηλαδή ένα πλοίο να εξαρτάται η επιβίωσή του από το ελικόπτερο το οποίο μπορεί να είναι καθηλωμένο είτε λόγω βλάβης είτε λόγω ασχημων καιρικών συνθηκών;

Georgios-Papadopoulos

Ναι tnt-am tnt-am σε μία GP φρεγάτα που υποτίθεται ότι θα πλέει σε “καθαρά” και “φιλτραρισμένα” νερά από εχθρικά υποβρύχια μπορεί εναλλακτικά του ελικοπτέρου να έχει κάποιο συρόμενο σόναρ. Μία κατεξοχήν ανθυποβρυχιακή φρεγάτα/ASW θα στοιχίζει περισσότερο γιατί θα επιβάλλεται να έχει και σόναρ γάστρας και συρόμενο και ελικόπτερο με ποντιζόμενο σόναρ/ΝFH NH90 ταυτόχρονα.
Στην έκδοση αεράμυνας περιοχής/ΑΑW το κόστος ανεβαίνει ακόμη παραπάνω καθώς υπάρχει ανάγκη για υπερδιπλασιασμό των κελιών VLS με πιθανές παράλληλες επεκτάσεις σκαριού, εάν μιλάμε για τις FTI και φυσικά πλέον δε μας καλύπτει το ΝS100 που πιθανά θα κάλυπτε και την ASW και φυσικά την GP αλλά απαιτείται το SeaFire 500.

GiorgosR

Για καθίστε ρε παιδιά…πως μπορεί το TRS-4D να υποστηρίξει τους SM-2. Οι πύραυλοι έχουν εμβέλειες 160km και το ραντάρ έχει tracking range 110km. Θα αγοράσεις πυραύλους που κοστίζουν 3+ εκ ο καθένας για να μην μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις στο έπακρο; Επομένως πάμε σε αλλαγή ραντάρ (ίσως AEGIS SPY-1F) + καταγαυστήρες + αλλαγή CMS ++++.
Παραπάνω στο άρθρο σας λέτε ότι οι Αμερικανοί δέχονται αλλαγές χωρίς επιπλέον κόστος. Δηλαδή εμείς μπορούμε να βάλουμε τις Παναγιάς τα μάτια επάνω στο πλοίο και δεν θα πληρώσουμε μία, ενώ οι Σαουδάραβες που ζήτησαν αλλαγές πολύ μικρότερης κλίμακας θα πληρώσουν 11,25 δις δολάρια.
Καταλαβαίνετε και μόνοι σας φυσικά ότι πέφτετε σε αντίθεση , έτσι;

Vas

Μας δουλεύετε έτσι, η ίδια η εταιρία το λέει ότι μπορεί να ιχνηλατήσει στόχο επιπέδου μαχητικού μέχρι τα 110 χλμ.
https://www.hensoldt.net/products/radar-iff-and-datalink/trs-4d-fixed-panel/
Άρα το ραντάρ TRS-4D δεν μπορεί να υποστηρίξει επαρκώς τις δυνατότητες του SM-2MR.

Vas

Δεν πάει έτσι ακριβώς, το κύριο ραντάρ είναι αυτό που πρέπει να κάνει τον αρχικό εντοπισμό σε μεγάλη απόσταση ώστε να αναθέσει κατόπιν την ιχνηλάτιση και καθοδήγηση των SM-2MR στο FCR όπως πχ το CEROS 200 στα σκάφη της Σ.Αραβίας.
Και σε αυτό το κομμάτι πάσχει το TRS-4D πως να το κάνουμε, θα χρειαστεί κάποιο SPY ραντάρ με σημαντικά επιπλέον κόστος.

Last edited 13 days ago by Vas
GiorgosR

Απίστευτο είναι ο ειρωνικός τρόπος που απαντάτε σε αναγνώστες που σας υποστηρίζουν για πάρα πολλά χρόνια όπως εγώ. Αν εσείς έχετε προβλήματα με άλλα site και αυτά που γράφουν ή υποστηρίζουν να πάτε να τα λύσετε μόνοι σας και να μην τα μεταφέρετε στους αναγνώστες σας με οποιοδήποτε τρόπο. Να σας θυμίσω ότι και στην Πτήση έχουμε διαβάσει κατά καιρούς διάφορα όπως Arleigh Burke του Μάϊου, για κάτι P3 που υποτίθεται ότι δεν στοίχισαν όσο στοίχισαν, για κάτι χρήματα που περίσσεψαν από τα P3 και θα πλήρωναν τα MΗ-60R κλπ. Οπότε καλό θα ήταν μάλλον να λείπουν απαντήσεις τύπου “οι άλλοι τα λένε εμείς όχι”.
Τώρα στο προκείμενο. Αφού εγώ κάνω λάθος, εξηγήστε μου παρακαλώ…με ποιο τρόπο υποστηρίζεται ο SM-2; Με το TRS-4D; Με αλλαγή ραντάρ; Με προσθήκη εξοπλισμού; Με τι κόστος;
Επίσης οι Σαουδάραβες αγόρασαν τα πάντα με το συμβόλαιό όπως λέτε. Σύμφωνα με το link https://www.dsca.mil/sites/default/files/mas/saudi_arabia_15-68.pdf τα 4 πλοία MMSC με 76mm Otomelara, 2 MK41, 1 RAM, 2 20mm Narwhal, 1 συρόμενο σόναρ και ραντάρ TRS-4d κλπ. στοίχισαν 4,3 δις. (1 δις ανά πλοίο σχεδόν με εξοπλισμό όχι περισσότερο των ΜΕΚΟ που έχουμε ήδη). Μαζί με τις προαιρέσεις και τα πυρομαχικά φτάνει το ποσό στα 11 δις !!! Χωρίς υποδομές για SM-2!
Και ξαναρωτάω… Πώς γίνεται να προστεθεί ολόκληρος SM-2 στο παραπάνω πλοίο δίνοντάς του AAW δυνατότητες χωρίς επιπλέον κόστος όπως αναφέρετε στο άρθρο σας, όταν για την προσθήκη του ΜΚ41 και του ταπεινού ESSM και του 76mm αντί του 57mm το κόστος για τους Σαουδάραβες εκτοξεύτηκε σε πάνω από 1 δις ανά πλοίο;
Τέλος πως γίνεται το Πολεμικό Ναυτικό που ξέρει τι χρειάζεται να ζήτησε πλοία γενικών καθηκόντων αλλά να δέχεται σαν υποψηφιότητα τα MMSC που ούτε σόναρ γάστρας έχουν ούτε φέρουν τορπίλες.

ultorius

Υποθετω πως ενοουν οτι οι μετατροπες για να παρει τα εξτρα συστηματα και οπλα δε θα κοστισουν. Τα συστηματα και τα οπλα προφανως και θα κοστισουν.

tnt-am

Το υφιστάμενο ραντάρ έχει περιθώρια βελτίωσης στο range ή μελλοντικής αναβάθμισης ; ή πας μετά σε κατηγορία AEGIS;

Vas

Μια διόρθωση, το AEGIS δεν είναι ραντάρ αλλά σύστημα μάχης, πρέπει να πάμε για ραντάρ SPY-1 για να μπορούν να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες των SM-2MR.

tnt-am

Ναι σωστά. Το SPY 1 φαντάζομαι θα δέχονται να τοποθετηθεί αντί για TRS 4D. Βέβαια να δούμε και τον λογαριασμό όταν το Πλοίο θα διαμορφωθεί με τις απαιτήσεις του ΠΝ

Last edited 13 days ago by tnt-am
St.

Εξαιρετική σκέψη αυτή με το εμπάργκο στα 214ΤΝ. Και αν έχουν πρόβλημα οι Γερμανοί με την επιβολή του εμπάργκο λόγω ξένων συστημάτων και απαρτιών, δεν θα μπορούσαμε να αγοράσουμε εμείς τα 214ΤΝ, αν η ναυπήγηση δεν γίνεται στην Τουρκία; Θα ήταν και άμεσα παραδοτέα!

evaggelos

2.5 δις τα υποβρυχια αν τους λεγαμε εμπαργο κ βαζουμε τα 2,5 για φρεγατες?

kK19641970

Έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν σχεδόν όλοι οι σχολιαστές , πως στους Γερμανούς δεν πρέπει να ξαναδώσουμε ούτε το πυρετό μας. Μήπως όμως οι κύριοι Γερμανοί άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως το συμφέρον τους είναι από αυτή την πλευρά του Αιγαίου, και καλά θα ήταν να κυνηγήσουν εξοπλιστικά προγράμματα σε μια 100% συμμαχική και Ευρωπαική χώρα; Μήπως μετά και τα τελευταία τραγικά συμβάντα στην Γαλλία κάποιες Ευρωπαικές χώρες αρχίζουν να βλέπουν πως η γιγάντωση της οικονομίας μιας τρομερά ασταθούς και μη φιλικής χώρας με την βοήθειά τους , τελικά θα επιφέρει περισσότερες ζημιές παρά οφέλη; Πάντος σαν μια μικρή αλλά δυνατή χώρα που είμαστε, παράλληλα με την ενίσχυση των ΕΔ καλό είναι να μοιράσουμε και τα εξοπλιστικά , για να ενισχύσουμε και τις συμμαχίες.

ultorius

μια χαρα μοιρασμενα ειναι.Ας παρουμε οτι ειναι πιο καλο και ποιο φτηνο.Απο αμερικη παιρνουμε φ35, απο γαλλια αλλη μια μοιρα Raphale και απο γερμανια εχουμε υποβρηχια,και ολο και καποια ανα βαθμιση στα leopard θα γινει.Οποτε τουλαχιστον στα πλοια ας παρουμε οτι ειναι καλυτερο.

St.

Οι Γερμανοί είχαν παραδοσιακά τις στενότερες σχέσεις στην περιοχή με τους απέναντι. Ο ρόλος τους στη μικρασιατική καταστροφή ήταν νευραλγικός. Και οι Τούρκοι πάντοτε ανταπέδιδαν (βλέπε Β Παγκόσμιο). Οπότε δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν θέση τώρα.

tnt-am

Οι Γερμανοί δεν αλλάζουν ούτε στρίβουν εύκολα.
Θα ακολουθούν την ίδια πεπατημένη δεκαετιών σωστή ή λάθος αδιάφορο.Είναι η κουλτούρα τους αυτή.

Last edited 14 days ago by tnt-am
npo

Δυνατό σημείο της πρότασής είναι η ύπαρξη 16 αμερικανικών και 4 σαουδαραβικών πλοίων σε υπηρεσία

.. τελικά οι MMCS είναι LCS ή δεν είναι?

evaggelos

lcs xl ειναι

Vassilis13

Σωστός. Το ίδιο σκεπτόμουν κ εγω

ZAFMAN

Δυστυχώς.. ΔΥΣΤΥΧΩΣ μας φωτογραφίζουν τις προβληματικές αλουμινότρατες που θέλουν να μας φορτώσουν εκβιαστικά οι ambassadors…
Μπροστά σε αυτές τις επιλογές μονόδρομο, οι επιτελείς του ΠΝ βρίσκονται “παγιδευμένοι” και πιεσμένοι, να επιλέξουν το λιγότερο χείριστο πλοίο και όχι το καλύτερο βέλτιστο όπως θα ήταν λογικό.

άρα πατριώτες περιμένουμε πλέον επιχείρηση προπαγανδέσιον και ότι θα έρθει ΤΟ σαουδαραβικό υπερόπλο και η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη στο πεδίο της βυθοκόρου, έτσι όπως φαίνεται από την πιθανή κατάληξη των MMSC.

ΥΓ. μακάρι αγαπητή ‘Π’ να βγω λάθος, θα βγω πρώτος να ζητήσω συγνώμη και να δαγκάσω την γλωσσάρα μου. Ας έρθει οποιοδήποτε άλλο πλοίο παρά αυτά…

THAN

Απο οτι φαίνεται απο το πολυ καλό αρθρο μόνο οι Αμερικανοι πληρουν ολες τις προυποθέσεις..αρα μαλλον κατα εκει βαδίζουμε.
Ελπίζω τουλάχιστον να βάλουμε οσα περισσότερα οπλα μπορουμε στις 4 MMCS ωστε να μπορούν να σταθουν στο δύσκολο κια καυτό περιβάλλον του Αιγαίου της ΝΑ μεσογειου,και βέβαια να παρουμε μια καλη ενδιαμεση λύση δυο TICO για παραδειγμα επαρκως οπλισμένα γιατι για ΑΒ δεν το βλέπω..

Vassilis13

Μπελχ@ρρα ουτ;

tnt-am

Μήπως να είχαμε κάποια επιπλέον πληροφορία που είναι άκαμπτοι πάλι οι Γερμανοί;

THAN

Οι Γερμανοί και οι Ολλανδοι παίζουν και με χρηματοδότηση FMS ή FMF?
Δενομιζω…

Bridger

“…μόνο οι Αμερικανοί πληρούν όλες τις προϋποθέσεις”. Τις προϋποθέσεις που τέθηκαν ώστε να τις πληρούν μόνο οι Αμερικανοί…

RBF69

Το πράγμα μας κοιτάζει στα μάτια και εμείς παριστάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε.

Από όπου και αν το πιάσεις μόνον οι Αμερικανοί μπορούν και θέλουν να καλύψουν σχεδόν όλες τις απαιτήσεις του προγράμματος. Είναι οι μόνοι που προσφέρουν χρηματοδότηση, παραγωγή στην Ελλάδα, η διαμόρφωση της ΣΑ δεν είναι κακή, προσθηκες βελτιώσεις χωρίς επιπλέον κόστος σχεδιασμού και ενσωμάτωσης, έχουν δυνατότητα για παραχώρηση πλοίων ενδιάμεσης λύσης (δώσε Θεούλη μου να χαζέψουν και να μας δώσουν κανένα ΑΒ) και πάει γράφοντας και λέγοντας.

Τώρα Ιταλοί, Ισπανοί και Άγγλοι είδαν φως και μπήκαν.

Οι Γάλλοι είναι καλοί αλλά ακριβοί.

Οι Ολλανδοί, οι οποίοι θεωρητικά θα φιγουράριζαν άνετα στην δεύτερη θέση της κατάταξης, δεν μας τα λένε πολύ καθαρά και εμπορικά πράγμα εξόχως περίεργο διότι έχουν θετικό έρεισμα στο ΠΝ.

Για το τέλος άφησα τους Γερμανούς… δυστυχώς μου δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται εδώ μόνο και μόνο για να χαλάσουν οποιαδήποτε συμφωνία των Αμερικανών.
Έχουν σχεδόν όλα τα ατού (ενδιάμεση λύση, φυσική συνέχεια των ΜΕΚΟ) και πολλούς κρυφούς άσσους (τορπίλες, υποβρύχια κα) αλλά δείχνουν ότι δεν θέλουν να δώσουν τίποτε.
Αυτό από μόνο του σε βάζει σε σκέψεις…δεν πας στο “παζάρι” λέγοντας ήρθα αλλά δεν πουλάω τίποτε από αυτά που θέλει ο αγοραστής.

Andreas3

Επιτέλους ένα σωστό σχόλιο

Scalp_eg

Επισης για την ιστορια, απο πολλες πηγες το τελικο κοστος για τις 2 μπελαρα ελληνικης διαμορφωσης ηταν 2,68 δις ευρω (με τα παντα απο οπλα καιυποστηριξη) και οχι 3,3 δις ευρω που λετε. Μαλλον μπερδεψατε τα δολλαρια με τα ευρω.
Οχι πως εχει καμια σημασια πια, τις mmsc θα παρουμε καθως το προμοταρισμα που τους κανατε επιασε τοπο.
Τα Arleight burke η εστω τα σαπακια τικο που ειναι?
Μας ειχατε πει οτι θα μας εξηγησετε τι εγινε με αρθρο.

G...

Οταν ξεχνατε οτι δεν εχουν σοναρ, ενδιαμεση λυση, χαλανε συνέχεια, ξεχνατε οτι στο us navy κοψανε 20 + πλοια γιατι ειδαν οτι είναι αποτυχια και αλλα πολλα ναι, αυτη την εντυπωση δίνετε

Dimitris_jp

Ναι

npo

παναγιά μου, ένα ελάφι

Helnav

Μπορείτε να μου εξηγήσετε πως χαρακτηρίζεται σαπάκι ένα πλοίο με 128 κελιά, 2 5/54, 4 fcs, spy1 και 4 lm2500 ??????

evaggelos

θεωρητικα σαπακι δεν ειναι αλλα ειναι στην ηλικια των s

Vas

Δεν είναι σαπάκι, είναι ένα πανίσχυρο σκάφος που όμως είναι στο τέλος της ζωής του και η συντήρηση του είναι τόσο ακριβή ώστε μία Tico θα κοστίζει όσο 4 νέες φρεγάτες να συντηρηθεί. Θα πρέπει το budget του ΠΝ να αυξηθεί κατακόρυφα αλλιώς προβλέπω ότι είτε θα τις έχουμε(τις Tico) μόνιμα παρκαρισμένες στο ναύσταθμο ή θα βγάζουμε εκτός πόσα άλλα σκάφη του ναυτικού για να κατευθύνουμε πόρους στην συντήρηση τους.
Αν είναι να πάρουμε τις αλουμινότρατες MMSC μόνο A.Burke. Είναι νεώτερο σκάφος, έχει περισσότερα χρόνια μπροστά του, πιο σύγχρονα συστήματα(αισθητήρες κλπ) και ενώ και αυτό θα είναι ακριβότερο στην συντήρηση από ότι είχαμε θα είναι όμως φθηνότερο από τις παμπάλαιες Tico.

AtenRa

“Οχι πως εχει καμια σημασια πια, τις mmsc θα παρουμε καθως το προμοταρισμα που τους κανατε επιασε τοπο.”

Θα πάρει το ΠΝ τις MMSC επειδή τις προμοτάρει  η Πτήση ??

KostisM

Σε περίπτωση που δεν σε πιστεύουν για τα 2,68 δις € και σε 13 (!) δόσεις 2020-32 μάλιστα : α) https://www.youtube.com/watch?v=v08-m3hZK8Q&feature=youtu.be και β) https://www.neakriti.gr/article/editors-blogs/giorgos-sahinis-blog/1584871/i-mazis-me-lathos-stoiheia-tinaxan-tin-amudiki-sumfonia-me-tin-gallia-me-germano-amerikanikes-pieseis/

CKfurious

Τα 2.6 bill τα πιστεύω κάποι εκεί τα χα βγάλει και εγώ αλλα και αλλα sites

Τις δόσεις δεν ξέρω

Ο chief [email protected] είχε βγάλει δόσεις όπου οι γάλλοι ζήταγαν τα 3/4 του κόστους πριν παραδοθεί το πρόντο πλοίο

Δεν κτηυμαμε τα νούμερα και τη πηγή αλλα άμα κοιτάξεις στα προηγούμενα σχόλthα θα το βρείς

chikichiki

“καθως το προμοταρισμα που τους κανατε επιασε τοπο”

Το ΠΝ κι ο Μητσοτάκης διαλέγουν πλοία βάσει του τι προμοτάρει η Πτήση;

evaggelos

θα μπορουσε να το προμοταρει η αμ.πρεσβεια μεσω της πτησης εξαλου ποτε δεν εχουν γραψει αρνητικα παρολα οσα κατηγορουνται τα συγκεκριμενα πλοια το λες εντυπωσιακο

x-m

Για την οικονομία της συζήτησης ας πούμε πως τις προμοτάρουν. Πως αυτό έπιασε τόπο;

Last edited 14 days ago by x-m
George

Η Γερμανία αν θέλει το κλείνει το θέμα με 4 Α200, ΜΕΚΟ Upgrade με παρόμοια συστήματα, 2 F123 ενδιάμεση λύση και μπορεί όπως έκανε στη Βραζιλία να δώσει λύση στα υπάρχοντα 209 και να συνεχίσει με 2 ακόμη 214
Αργότερα μπορεί να πουλήσει και τις άλλες 2 F123 και το ΠΝ θα έχει 12 ΜΕΚΟ τριών υποκλάσεων με πολλά κοινά συστηματα Τι άλλο να ζητήσει?
Το να μην θέλει από μόνη της η Γερμανία δύσκολο. Το να της έχουν πει να μην θέλει είναι ένα σενάριο….

kakaouskia

Καλησπέρα

Συγνώμη που θα γίνω λίγο καυστικός, αλλά όταν προχωράει κάποιος στο να ζητήσει προτάσεις, κατεβαίνουν τα μεγαλύτερα ναυπηγεία του πλανήτη και μετά λέει “έφτιαξα λίστα με τις πιο συμφέρουσες προτάσεις” τότε θα περίμενα να δώ τις προδιαγραφές και τα κριτήρια αξιολόγησης έστω σε σημεία και μια έστω περίληψη της κάθε πρότασης.

Εδώ παίζεται η ύπαρξη του ΠΝ και όλα γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες.

Η ΠΑ. αν μη τι άλλο τα κυρίως προγράμματα που τρέχει αποτελούν τη φυσική εξέλιξη του στόλου της (F-16 -> F-16V & Mirage -> Rafale)

Και κάτι τελευταίο. Αναφέρεται στο άρθρο Δυνατό σημείο της πρότασής είναι η ύπαρξη 16 αμερικανικών και 4 σαουδαραβικών πλοίων σε υπηρεσία”

Με το συμπάθιο, αλλά στο USN δεν υπηρετούν MMSC.

Το ΠΝ μπορεί να κάνει την καλύτερη επιλογή αλλά αυτή πάντα θα συνοδέυεται από σκιές με βάση το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα μέχρι τώρα. Για να προστατευθεί το ίδιο το ΠΝ αλλά και το πρόγραμμα – να μην μπει στον πειρασμό κάποιος από τους χαμένους να αρχίσει να ρίχνει λάσπη και να προκαλεί καθυστερήσεις – ελπίζω σε λίγη περισσότερη διαφάνεια.

chikichiki

“Με το συμπάθιο, αλλά στο USN δεν υπηρετούν MMSC”

Για την ακρίβεια ούτε και στο σαουδαραβικό ΠΝ (ακόμη).

photographix

Kατασκευη στην Ελλαδα ειναι ενα ρισκο που δεν εχουμε ουτε για αστειο την υπερ πολυτελεια να παρουμε αυτη τη στιγμη, η τουρκια θα εχει αυξησει τις δυνατοτητες της κατα (παρα) πολυ μεχρι να μπουνε σε υπηρεσια 4 φρεγατες ναυπηγημενες στην Ελλαδα. Μοιαζει εξαιρετικα μη ρεαλιστικη επιλογη.

Την στιγμη που ο νομος προμηθειων ειναι ακομη στη θεση του και βασιλευει, τη στιγμη που ηθελε πανω απο μισο χρονο για να φθασει στο Ελεγκτικο Συμβουλιο επειγουσα αποφαση προμηθειας, ακομη και κατω απο τις πολεμικες συνθηκες του 2020 και τον φαινομενικα αποφασιστικο και ορθολογικο χαρακτηρα της παρουσας πολιτικης και στρατιωτικης ηγεσιας.

Πολυ μεγαλο ρισκο τη δεδομενη στιγμη …. Δεν ειμαι καθολου αισιοδοξος για την εκβαση της περιπτωσης ναυπηγησης στην Ελλαδα … Ειναι υπερ του δεοντος κρισιμες μοναδες αυτα τα 4 σκαφη για να αντιμετωπιστουν με τετοιο (τεραστιο) χρονικο ρισκο ….

Last edited 14 days ago by photographix
ultorius

εγινε αναφορα στο οτι ο νομος αλαζει αυτον τον μηνα που ερχεται.Απο το αρθρο της ομιλιας του υπεθα αν δεν κανω λαθος.Και θα επρεπε να ειχε ηδη γινει κατα τη γνωμη μου

ultorius

για καποιο λογο δε μπορουσα να κανω edit. Ειδα αρθρο στο Enikos που αναφερει τι αλαγες προτινονται στο νομο περι εξωπλισμων Ε.Δ. Αλλαγη οριου απευθειας αναθεσης απο 20.000 σε 30.000 και κατι αλλα που μου φαινονται ασημαντα. Δηλαδη ο νομος ηταν τοσο τεραστιο προβλημα που μπλοκαρε παραδωσεις για χρονια και η αλλαγη απο 20 σε 30 θα τον φτιαξει? Οι Τορπιλες και τα ανταλακτικα των mirage που ηταν τα ποιο τρανταχτα προβληματα καθυστερησης πως επηρεαστηκαν, και το ποιο σημαντικο πως οι αλλαγες του νομου μας προστατευουν απο το να ξανασυμβει κατι τετοιο?

G...

Αλλο ενα lcs χαλασε σημερα. Στο αρθρο λεει ξεκαθαρα οτι τα πλοια δεν ειναι αυτο που ηθελαν οι αμερικανοι και ειναι μονο προβληματα.
https://www.defensenews.com/naval/2020/10/28/another-littoral-combat-breaks-down-on-deployment/

Σε αλλο αρθρο λεει ξεκαθαρα οτι η solid προταση της λοκχιντ (κατα την πτηση) ειναι μια αποτυχια
https://nationalinterest.org/blog/buzz/its-official-us-navy%E2%80%99s-littoral-combat-ship-complete-failure-58837

Οσο για το ξερουν καλυτερα, αυτο το ειδαμε στα p3. Μισο δις για το τιποτα

Digenis

Μεγαλη μπουκια φαε ”μεγαλες” λέξεις μη λες !!! Καποτε τα υποβρηχια εγερναν και ηταν σαπακια (μεγαλες λεξεις) τωρα ειναι η αιχμη μας …

Last edited 14 days ago by Digenis
Steve

Η πτήση λέει δεν χαλάνε οι MMSC.. πέρασαν τις παιδικές ασθένειες στα δοκιμαστικά πλοία…

CKfurious

δεν υπάρχει ακόμα MMSC!!
Το συγκεκριμένο ήταν το LCS7
Οι βελτιώσεις έχουν ενσωματωθεί από το 17o LCS 
Το πλοίο ήταν στην Νότια Αμερική 
Ολίγον σε πιο …μακρινή ανάPτηξη από ότι έχει η θα έχει κάνει πλοίο του ελληνικού ναυτικού

ANDREW

Η lcs 7 θεωρείται δοκιμαστικό ή μόνο οι πρώτες 4;

Georgios-Papadopoulos

ANDREW ANDREW επειδή περάσαν κάποια δύσκολα τεστ αποδοχής υπό δύσκολες σε αυτά συνθήκες, κοινώς φτάσαν τα συστήματά τους και τα υποσυστήματα στα κόκκινα δε σημαίνει ότι από το επόμενο κιόλας LCS θα προλάβαιναν να σχεδιάσουν τις διορθωτικές κινήσεις, των παιδικών ασθενειών της κλάσης Freedom, για αυτό μπορεί και η έβδομη LCS να θεωρηθεί ως “δοκιμαστική” μιας και οι βελτιώσεις υφίσταανται μετά την δέκατη έβδομη και θα περάσουν στις υπόλοιπες αρχικές πιθανά μστον ΕΜΖ τους, όταν έρθει η ώρα. Μέχρι τότε μόνο διορθώσεις.
Το πρόβλημα που εμφάνισε το έβδομο πλοίο της σειράς έγκειται στο κιβώτιο όπου δεν μπορούν να εμπλακούν οι στρόβιλοι και για αυτό πάει σιγά, επειδή πάει μόνο με τους πετρελαιοκινητήρες του.

Jason

Δεν περασαν καθολου δυσκολα τεστ αποδοχης. Το ακριβως αντιθετο.

Οι επιχειρησιακες απαιτησεις ηταν ηδη χαμηλες, και το Αμερικανικο Ναυτικο αναγκαστηκε να τις χαμηλωσει ακομη περισσοτερο συμφων με τον Γενικο Λογιστηριο του Κρατους στις ΗΠΑ (GAO).

“The lethality and survivability of the Littoral Combat Ship (LCS) is still largely unproven, 6 years after delivery of the lead ships. LCS was designed with reduced requirements as compared to other surface combatants, and the Navy has since lowered several survivability and lethality requirements and removed several design features—making the ship both less survivable in its expected threat environments and less lethal than initially planned. The Navy is compensating for this by redefining how it plans to operate the ships.”

https://www.gao.gov/products/GAO-16-201

Eχουν επιβιωσημοτητα επιπεδου Level I+, δηλαδη παρομοια με ναρκαλιευτικο.

Diogenis

Another littoral combat ship breaks down on deployment WASHINGTON – The littoral combat ship Detroit is limping back to Mayport, Florida from a deployment to South America in a move that marks the latest setback for the Freedom variant’s complicated propulsion system.
Three sources familiar with the situation told Defense News the casualty is in Detroit’s combining gear, which is a complex transmission that connects power from two large gas turbine engines and two main propulsion diesel engines to the ship’s propulsion shafts, which propels the ship through the water with water jets.
Detroit will redeploy to Southern Command when repairs are completed, U.S. 4th Fleet Commander Rear Adm. Don Gabrielson said in a statement.
“USS Detroit (LCS 7) experienced an engineering casualty during routine operations, and a technical evaluation determined that in-port repairs would be required,” the statement read. “USS Detroit has been a vital and productive asset and will be redeployed as soon as possible.”
Detroit’s Freedom-class sister ship Sioux City and the trimaran Independence-class LCS Gabrielle Giffords remain on station, Gabrielson said.https://www.defensenews.com/naval/2020/10/28/another-littoral-combat-breaks-down-on-deployment/

Digenis

Παει το χασαμε το κορμι (Bel HN) πατριωτη .Οι αμερικανοι δυστηχως για τους Γαλλους και για μας τους βαμμένους Bel Ελληνες ξέρουν να πουλάν …

ΥΓ. Η αμυνα για μαχ 14 εισερχομενα στοιχεια ειναι λιγη ….Τα Uav ειναι εδω .
Επισης επιβεβαιωθηκα για αυτο που λεω οτι η Μεσης εμβελιας ειναι σχεδον μονο για αντιβαλιστικη χρηση και οχι για αντιαεροπορικη … Ασκοπος ο ESSMb2

Last edited 14 days ago by Digenis
Vassilis13

Λαθος μεγάλο να συνδυάζει το ΠΝ την αναβάθμιση των μεκο με την αγορά νεας φρεγάτας.
Επίσης τελευταίο κριτήριο θα έπρεπε να είναι το που θα φτιαχτεί η φρεγάτα.
Παν απ’όλα μετραει το πόσο μάχιμη θα ειναι κ μετα ακολουθεί η ενδιάμεση λύση.

Αν κ φανατικός Μπελχ@ρρικος μια.μεκοΑ200 με ενδιάμεση λύση φ123 κ/η κ130 θα ήταν πολυ ενδιαφέρον.

photographix

Στηνω παιχνιδι στο Στοιχημα …..

Mageiras

Τραγέλαφος!
Αντί το ΠΝ και οι επιτελείς του να βάλουν ως προτεραιότητα τις επιχειρησιακές απαιτήσεις μαθαίνουμε ότι αξιολογούν το αν η κατασκευή θα γίνει εγχώρια ή αν η σύμβαση θα είναι G2G και δεν ξέρω εγώ τι άλλο λες και το ΠΝ είναι κυβέρνηση…
Τραγέλαφος επίσης τα νέα πλοία που θα υπηρετήσουν για 40+ χρόνια να εξαρτώνται από τον εκσυγχρονισμό των 30χρονων ΜΕΚΟ.

Τέλος καμία σχέση ο (πλεον αξιοπιστος) τρόπος λειτουργίας των αεριοστροβιλων των ΜΕΚΟ με αυτόν των LCS που δεν σταματάνε να βγάζουν προβληματα όπως το τελευταίο που ξανά χρειάστηκαν ρυμούλκησης… Γελάει ο κόσμος με το ανέκδοτο LCS, γελάνε και οι ίδιοι οι Αμερικανοί κι εμείς εδώ τις έχουμε για φαβορί…
Καλυτερα να μείνουμε με τις S μεχρι το 2060! Αν μη τι άλλο θα γλιτώσουμε 4 δις€…

ultorius

Το G2G ειναι σημαντικοτατο για τη διαφανεια του συμβολαιου. Και το να φτιαχτουν εδω ενισχυει τη δικια μας πολεμικη βιομηχανια μηπως φτιαξουμε τιποτα δικο μας εδω. Αυτο δε σημαινει πως πρεπει να διαλεξουμε mmcs βεβαια. Τουλαχιστον τις Iver Huttfield ξερουμε πως τις φτιαχνει οποιος θελει οπου θελει αμα πληρωσει οπως ειδαμε με type31

Mageiras

Ακριβως! Υπάρχουν λύσεις και αν δεν υπάρχουν είναι δουλειά των πολιτικών να τις βρουν…όχι του Πολεμικού Ναυτικού!
Διάολε υπάρχουν σχολιαστές που έχουν προτείνει πολύ καλύτερες και με λίγη δουλειά, υλοποιήσιμες λύσεις και μονίμως ακούμε διάφορες δικαιολογίες ώστε η επιλογή των ΜΜSCoterwn να φαντάζει μονόδρομος…Ακόμα και οι Αμερικανοί να πάρουν το συμβόλαιο γιατί να μην πάρουμε τα NCS που είναι η μέρα με την νύχτα με τα MMSC?
Γιατί σώνει και καλά MMSC? Γιατί σώνει και καλά Λόκχιντ Μάρτιν?
Για πόσο χαζούς μας περνάνε?

AtenRa

Υπάρχει σχέδιο MMSC με 32 κελία  (από 16 σε κάθε πλευρά του υπόστεγου ελικοπτέρου – single hangar) , Radar Spy 1F, 8x Harpoons , Sea RAM , πυροβόλο 76 και sonar τρόπιδας.

Επίσης να θυμίσω ότι το σύστημα μάχης (COMBATSS-21) των MMSC προέρχεται από το AEGIS  των ΑΒ. 

Mavi70

Έχεις δίκιο υπάρχει η MMSC που λες. Όπως επίσης υπάρχει MMSC 140 μέτρων!! Το θέμα δεν είναι αυτό. Όπως έχω ξαναγράψει 4 πλοία της Σαουδικής Αραβίας κόστισαν 4,65Β $!! Και δεν είχαν αυτά που αναφέρουμε εμείς. Το πρόβλημα είναι ότι αν πάμε σε ένα πλοίο με 32 κελιά ,SPY-1F,Sonar τροπίδος κλπ αδυνατώ να κατανοήσω πως γινείτε να πληρώσουμε έξτρα για αυτά που θα βάλουμε στο πλοίο. Δηλαδή έχει το ίδιο κόστος ένα radar TRS-4D με ένα SPY-1F?Ενα τοποθετήσουμε sonar δεν θα το πληρώσουμε έστω σαν αγορά? Προφανώς η Πτήση εννοεί ότι από μόνη της η εταιρεία έχει καλύψει το κόστος ανάπτυξης ορισμένων διαμορφώσεων . Παρόλα αυτά το κόστος θα ανέβει διότι άλλο είναι να αγοράζεις πλοίο με 8 κελιά(ESSM) και άλλο με 32!!Και είναι διαφορετικό να έχεις 32 κελιά τα μισά με SM-2 και τα υπόλοιπα με ESSM. Οπότε ξεχνάμε τα 4,65B$. Η μόνη περίπτωση να προσεγγίσουμε την τιμή της Σαουδικής Αραβίας είναι να περιορίσουμε το απόθεμα των πυραύλων και των ανταλλακτικών! Οι Σαουδάραβες πήραν σχεδόν +1 πλοίο extra σε όπλα και ηλεκτρονικά.

 • Five (5) Identification Friend or Foe (IFF) (Mode 4- and Mode 5-capable) UPX-29 (four (4) installed, one (1) spare)
 • Five (5) Compact Low Frequency Active Passive Variable Depth Sonar (four (4) installed, one (1) spare)
 • Eight (8) MK-41 Vertical Launch Systems (VLS) (two (2) eight-cell assemblies per ship for 16 cells per hull)
 • Five-hundred thirty-two (532) tactical RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missiles (ESSM) (one hundred twenty-eight (128) installed, twenty (20) test and training rounds, three hundred eighty-four (384) spares)
 • Five (5) AN/SWG-l (V) Harpoon Ship Command Launch Control Systems (four (4) installed (one (1) per ship), one (1) spare)
 • Eight (8) Harpoon Shipboard Launchers (two (2) installed four-tube assemblies per ship)
 • Forty-eight (48) RGM-84 Harpoon Block II Missiles (thirty-two (32) installed, sixteen (16) test and training rounds)
 • Five (5) MK-15 Mod 31 SeaRAM Close-In Weapon System (CIWS) (four (4) installed, one (1) spare)
 • One-hundred eighty-eight (188) RIM 116C Block II Rolling Airframe Missiles (RAM) (forty-four (44) installed, twelve (12) test and training rounds, one hundred thirty-two (132) spares)
 • Five (5) MK-75 76mm OTO Melara Gun Systems (four (4) installed, one (1) spare)
 • Forty-eight (48) 50-caliber machine guns (forty (40) installed (ten (10) per ship), eight (8) spares); ordnance; and Selective Availability Anti-Spoofing Module (SAASM) Global Positioning System/Precise Positioning Service (GPS/PPS) navigation equipmen

ΥΓ Προσωπικά εγώ αναμένω να δω αν καταλήξουμε σε MMSC τι πραγματικά θα έχουν από όλα που γράφουμε και φυσικά ποιο θα είναι τελικά το κόστος.

Digenis

Οι Σαουδάραβες πήραν σχεδόν +1 πλοίο extra σε όπλα και ηλεκτρονικά.

Βαλε και την υποστηριξη για πάντα !!! Μιλαμε για τρελα συμβολαια

SAAB

Θα συμπληρώσω λέγοντας ότι μιλάμε για όχι για τρελά αλλά για σωστά συμβόλαια.

Digenis

500 Spear Πύραυλοι ? Δεν εχουν αλλους φορεις να τα φορτωσουν … Αγορασαν 4 αναχορηγίες ESSM και 2,2 για τους RAM .EEE αυτο δεν το λες και σωστή αποτίμηση για να δεις ποσο σου κοστίζει ενα σκάφος . Καταλαβαίνεις τι λέω ε ?
Κοστος σκαφους αντε βαρια να ειναι μια δεύτερη επαναχορηγήσει πυραυλων … Απο εκει και περα παμε σε κοστος αποθεματων ή/και συντηρησης βιομηχανιας γιατα συγκεκριμενα ,παμε σε αλλες καταστασεις που εδω στο ελλαντα δεν θεωρουνται must κατα την αγορα ενος φορέα οπλων και σωστα πιστευω

SAAB

Θα διαφωνήσω. Χωρίς απόθεμα δεν πας πουθενά. Δισεκατομμύρια ξοδεύουμε σε φορείς ρίψεως ή εκτόξευσης ή πυροδότησης ή πως αλλιώς λέγονται, πυρομαχικών παντός είδους. Τον κόπο μας μόνο να βάλουμε κάτω, δηλαδή το πως εξοικονομήθηκαν αυτά τα χρήματα, είναι ντροπή να τα αγοράζουμε μόνο για ένα First strike, άντε κι ένα δεύτερο και μετά γεια σας.

evaggelos

και τιμουλα με αλλαγη προωστικου(εκτως αν κανουμε συνεργειο σε καθε νησι) ?

Mavi70

Καλησπέρα, Για να αλλάξει το προωστικό πρέπει να αλλάξει όλο το κήτος του πλοίου ώστε να γίνει πρόβλεψη και σχεδιασμός από ποιο σημείο του σκεύους θα περάσουν οι άξονες . Αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η lockheed martin από το 2018 εργάστηκε για νέο σχέδιο της Freedom το οποίο έχει άξονες και όχι water jet. Και όλα αυτά έγιναν για να συμμετέχει η εταιρεία στον διαγωνισμό των FFG(X). Δεν γνωρίζω κατά πόσο αυτό το σχέδιο ολοκληρώθηκε. Αν έχει ολοκληρωθεί θα μπει και αυτό στο τραπέζι.

Georgios-Papadopoulos

Mavi70 Mavi70 λογικό να έχουν θέματα τα WaterJets. Παιδικές ασθένειες. Το F-35 έγινε είκοσι χρονών σχεδίαση και ακόμα βγάζει θέματα λόγω νέων, πρωτοπόρων τεχνολογιών και δε μιλάμε. Νέα τεχνολογία είναι που δεν απαιτεί ούτε άξονες μετάδοσης, ούτε κιβώτια, ούτε τίποτα. Μπαίνει και μέσα στη μέση του πλοίου εάν θες, ώστε να βάλεις και συρόμενο σόναρ, εάν το επιθυμείς. Λίγο ρευματάκι θέλει μόνο, μία γεννήτρια. Βασικά το ΙΕΡ θα είναι το μέλλον στα πλοία,όχι το CODOG των ΜΕΚΟ ούτε το CODAD των FTI και θα υποστηρίζει 100% τα WaterJets.

Mavi70

Καλησπέρα εγώ συμφωνώ ότι το IEP είναι το μέλλον . Προς το παρόν όμως τα μόνα πολεμικά πλοία που χρησιμοποιούν IEP είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Juan Carlos I,HMS Queen Elizabeth,HMAS Canberra,Mistral,Τype-45?,απο αυτό μπορούμε να καταλάβουμε ότι δεν είναι μια τεχνολογία ώριμη ακόμη. Σε μικρότερου μεγέθους πλοία που μας ενδιαφέρουν υπάρχει το CODLAG,CODLOG(TYPE45) και το CODAG-WARP. Τα water jet εμένα δεν με πειράζουν. Ανάμεσα σε Α-200 και MMSC είμαι υπέρ της δεύτερης για πολλούς λογούς. Αλλά το πρόβλημα παραμένει. Και πάλι δεν θα αποκτήσουμε πλοία AAW. Και δυστυχώς στα 120 μέτρα και 4000tn εκτόπισμα δεν υπάρχουν πλοία AAW.Χασαμε 2 χρόνια να συζητάμε με τους Γάλλους μια διαμόρφωση που στην ουσία ούτε υπήρχε αλλά ούτε μπορούσαμε να αγοράσουμε.

Bridger

Μήπως να δούμε την γνώμη αυτών που δοκίμασαν τα waterjets στο πετσί τους; Γιατί όπως αποδείχτηκε, η γνώμη του USN για το μέλλον είναι τα CODLAG των Fremm. Και να σημειώσω επίσης ότι προς τα εκεί στρέφονται και οι νεώτερες εκδόσεις των Arleigh Burke.

Mavi70

Καλησπέρα. Το τι νομίζει το USN εμένα προσωπικά δεν με αφορά. Και θεωρώ ούτε σαν χώρα πρέπει να μας αφορά. Ιστορικά η τεχνολογική καινοτομία δεν έγινε εύκολα αποδεκτή ,κυρίως όταν δεν συνοδευόταν από απτά αποτελέσματα είτε λόγω απουσίας εκπαιδευμένου προσωπικού είτε από επιφύλαξη λόγω κυρίως άγνοιας. Θα σου φέρω ένα ιστορικό παράδειγμα της εισαγωγής των ατμόπλοιων (iroclad )σαν τεχνολογική καινοτομία. Το 99% το πλοίων που κατασκευάζονταν συνέχιζαν να είναι ξύλινα και να είχαν πλήρωμα μαραγκούς. Αυτό δεν εμπόδισε την τεχνολογία να συνεχίσει αν και πρώιμη. Το 1859 φτιάχτηκε το πρώτο ironclad αν θυμάμαι καλά από το πολεμικό ναυτικό της Γαλλίας. Μέσα σε 50 περίπου χρόνια φθάσαμε το 1912 να έχει εξελιχθεί τόσο η τεχνολογία που όχι μόνο τα πλοία είχαν κίνηση ατμού αλλά ήταν και πλήρως θωρακισμένα .Το να προσπαθείς να καινοτομήσεις δεν αποφέρει την καταστροφή αλλά την πρόοδο. Φαντάσου το 1861 όταν το Royal Navy εκτέλεσε την παραγγελία του για της πρώτες σιδερένιες ατμοκίνητες φρεγάτες οι μαραγκοί των ξύλινων πλοίων γραμμής πως έβλεπαν αυτά τα πλοία.

Bridger

Κατανοητά όλα αυτά. Όμως έχεις δεδομένα ώστε να πιστεύεις ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει αποκτήσει την απαιτούμένη ωριμότητα και αξιοπιστία ώστε να εφαρμόζεται σε πολεμικά πλοία πρώτης γραμμής, ή θα γίνει το δικό μας ΠΝ “του Κασίδη το κεφάλι”;
Όσο για τη γνώμη του USN, θα διαφωνίσω. Είναι ο πρώτος χρήστης του τύπου και τα δοκίμασε στο πεδίο για τουλάχιστον 8 χρόνια. Αν δεν έχει η δική του γνώμη αξία τότε ποιού; Όταν θες να σχηματίσεις άποψη για την ποιότητα ενός προϊόντος (ως ενδιαφερόμενος αγοραστής), ρωτάς αυτούς που το έχουν ήδη αγοράσει και το χρησιμοποιούν, όχι αυτόν που το πουλάει.

Last edited 11 days ago by Bridger
Mavi70

Καλησπέρα . Είναι απόλυτα κατανοητό να υπάρχει ανησυχία για τα waterjet. Όμως η τεχνολογία δεν είναι καινούργια. Υπάρχει από 1932! Από τότε έχουν γίνει πολλές βελτιώσεις. Έχει πλεονεκτήματα πολλά και ανάμεσα σε αυτά είναι ο χαμηλό θόρυβος που προσφέρει σε επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού αγώνα, οικονομία καυσίμων, μεγάλες ταχύτητες, κίνηση σε εξαιρετικά αβαθή νερά, και δυνατότητες γρήγορων και μεγάλων ελιγμών. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι οι Κορβέτες Visby τα υποβρύχια ,Trafalgar class,seawolf class,astute class,Virginia class,Barracuda class κ.α, χρησιμοποιούν waterjets. Επίσης σύγχρονες βαρέου τύπου τορπίλες όπως η spearfish, MK-48,MK-50 χρησιμοποιούν waterjet. Το αν υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα με τα waterjet στις Freedom δεν μπορώ να το ξέρω φίλε μου.

Last edited 11 days ago by Mavi70
massey-ferguson-65

Υπάρχουν τρεις επιλογές, ή MEKO A200 με ταμπουνια,Γιατί θα τους πείραζε μια type 31 με οπλισμό iver huitfeldt και κόστος 750-800 μόρια, ή μια ολλανδική φρεγάτα είτε lcf ή η νέα τους σχεδιαση…..!!!ΤΡΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΟΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΠΡΩΤΑΣΕΙΣ . . ..ΑΛΛΑ ΕΞΩ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΈΣ ΒΆΣΕΙΣ…..ΕΕΕΕ ΜΠΕΡΔΕΥΤΙΚΑ ΟΙ ΦΡΕΓΆΤΕΣ- ΨΑΡΩΤΡΑΤΡΕΣ ΜΜCS από το πολεμικό ναυτικό….ΒΡΕ ΟΥΣΤ… ΚΆΛΙΟ gowind ή Doha

evaggelos

το ποιο ωραιο παντως στο αρθρο ηταν το πν δεν θελει paper pro… k η fdi 2 χρονια τωρα τι ηταν? εκτος σν εχουν τιποτα κρυφο στην τουλον.

evaggelos

η γαλλικη η ελληνικη δεν ηταν ομως

Spyros_Kapa

Πολύ καλό άρθρο και μάλλον τελικά βλέπω εκτός απροόπτου να επιβεβαιώνονται οι Ρώσοι πού λένε ότι προς το συμφέρον της Ελλάδας είναι να κατασκευάσει κι άλλες MEKO 200 στα ναυπηγεία της από τη στιγμή που έχουμε τό know how και τα σχέδια τους είναι δοκιμασμένα και μπορούμε να τα εξελίξουμε και στα όπλα τους.

Vk77

Δυνατά χαρτιά τα γερμανικά. Καμία εξήγηση γιατί κάνουν τους δύσκολους?τόση αγάπη πια στους Τούρκους?
Οι Αμερικάνοι κανονικά αν έρθουν να μιλήσουν για mmsc χωρίς να δώσουν ΑΒ για ενδιάμεση λύση πρέπει να τους διώξουμε κλωτσιδων.

faith

Επειδή η MEKO A200 έχει WARP MODE, τώρα θέλω MEKO…!
(Γνήσιος STARTREK FUN)

NikdaGreek

Η Φωτογραφία επάνω δείχνει την Ολλανδική Φρεγάτα …. Θυμάμαι πως βάλατε κείμενο με την Φωτογραφία Ραφαλ και μετά από λίγες μέρες έσκασε η Βόμβα με τα Ραφαλ.

Tasos

Είσαι σατανάς!!!

Mitsos20002001

Στα 4δις που ζητανε οι αμερικανοι τουλαχιστον θα μπορεσουν να προσφερουν τις MMSC με 4χ8πλους ΜΚ41 μαζι με σοναρ; Ταυτοχρονα δε αφού δεν θα γινεται
Τικο/ΑΒ μηπως στις ενδιαμεσες λύσεις θα μπορεσουν να δώσουν τσαμπα τις 4 LCS που πανε για αποσυρση με αντιστοιχο οπλισμο και βεβαια εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ;
Τουλαχιστον έτσι κανουμε 12 πλοια και μόλις τελειώσει το προγραμμα μετα κοιταμε να παρουμε απο τους Γαλλους τις δυο πολυποθητες Βελχαρες τις οποιες και αυξανουμε μόλις αρχισουν να αποσυρονται οι ΜΕΚΟ

faith

Α200 GODAG

ElfkkJdW0AAY7in.jpeg.jpg
Polaris

Ειμαι σιγουρος οτι η Πτηση δεν προμοταρει τις MMSC απλα μας λεει πλαγιως οτι αυτες θα παρουμε. Τωρα το οτι δεν κανουν για το ΠΝ ειναι γνωστο, βασικα δεν κανουν ουτε στο USN. Οποτε ας περιμενουμε να δουμε σε τι διαμορφωση θα ερθουν και τοτε θα κραξουμε δεοντως. Παντως το γεγονος οτι εχει δυνδεθει η αναβαθμηση των ΜΕΚΟ, με ναυπηγηση στην Ελλαδα και αγορα 4 φρεγατων γενικης χρησης ειναι και λιγακι υποπτο αφου μια χωρα μπορει να προσφερει. Βεβαια στα ναυπηγεια στην ελλαδα ο χρονος ειναι σχετικος και οι LCS/MMSC δεν ειναι φρεγατες αλλα αυτο ειναι αλλο θεμα.

tnt-am

Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια.
Η LM πάλι!
H μόνη ελπίδα είναι να θέσει το Ναυτικό προδιαγραφές ραντάρ,σόναρ,όπλων που να αφήνει εκτός τις MMSC.
Μπας και φιλοτιμηθούν να κατέβουν με πρόταση καλύτερου Πλοίου (FFG)

ak73

Πύραυλοι εισερχόμενοι 1 ως 4 το σύστημα Α/Α πυραύλων (ESSM, CAMM, CAMM-ER, MICA VL etc), πύραυλοι 5 ως 11 το σύστημα RAM ή/και το Phalanx, πύραυλοι 12 ως 14 το πυροβόλο των 76 χιλιοστών.
Illumination μέχρι 60 χλμ το πολύ , και εάν …..

Αυτό είναι το MMSC , λίγο καλύτερο από τις MEKO μας τώρα

Έχω καλύτερη πρόταση

 Πύραυλοι εισερχόμενοι 1 ως 16 το σύστημα Α/Α πυραύλων ταυτόχρονα(Aster,)
πύραυλοι 1 ως 21 το σύστημα RAM ή/και πύραυλοι 20 αντιεροπορικοί από το πυροβόλο των 76 χιλιοστών.. , ταυτόχρονα με τους υπόλοιπους
Ακόμα μέσω data links οδηγεί μέχρι 97 πυραύλους ταυτοχρόνως πχ. εκτόξευση μέσα σε ελάχιστα λεπτά και καθοδήγηση έναντι 16 + 16 + 16 στόχων ταυτοχρόνως , illumination μέχρι 500 χλμ μακριά

Οδήγηση οποιουδήποτε πυραύλου ( Camm , mica , Aster , Aim , Meteor , Harpoon ) εντός 500 χλμ με data link , βαλλόμενο από οποιοδήποτε μέσο ( πλοία , αεροπλάνα , υποβρύχια , ελικόπτερα , drones , σφεντόνες ) , αρκεί να ακολουθεί νατοϊκά πρωτόκολλα και να έχει data linκ

Αυτή είναι η Belharra , άντε λοιπόν να αγοράσουμε σαράβαλα Αμερικάνικα …..

Παρατήρηση οι SM2 , έστω και blk3 ,η ακόμα και οι SM 6 , από οποιοδήποτε Αμερικάνικό πλοίο έχουν καθοδήγηση από το πλοίο , έστω και Α.Β μέχρι 50 η 60 χλμ , μετά πρέπει να αναλάβει ραντάρ άλλου πλοίου , έτσι δουλεύουν , και συγκρίνουμε αυτούς με τους Aster …….
Απογοήτευση απλώς , θα αρχίσω να γράφω και εγώ για τίποτε Iver και Μεκο …..

Antonis_Loukas

Μερικές επισημάνσεις και εύλογες απορίες…
1. Ποιες οι περίεργες απαιτήσεις των Γερμανών; Είναι δυνατόν να καταθέτουν πρόταση, χωρίς να διευκρινίζουν το τι είναι διαθέσιμο από μτχ πλοία τους;
2. Από πότε οι Belharra HN πήγαν 3.3 δις ευρώ; 2.6 ήταν με τα πάντα όλα…
3. Οι MMSC ΘΑ μπουν σε υπηρεσία με το σαουδαραβικο ναυτικό. Οι LCS είναι άλλη κλάση, με άλλο υλικό κατασκευής και διαφορετικό προωστήριο σκεύος. Τα 16 λοιπόν πλοία που αναφέρετε, είναι misleading…
4. Τόσο κορόιδα οι Αμερικανοί, που θα βάλουν sm-2 χωρίς επιπλέον κόστος; Το radar μόνο που θα πρέπει να αλλαχτεί με ικανότερο (δεν θέτω καν το ενδεχόμενο να μην δοθούν sm-2 Block IIIC, οπότε θα χρειαστούμε aegis και καταυγαστήρες…), κάνει τον αμερικανικο; ισχυρισμό, παπάτζα. Επίσης, αν προστεθεί 2ο mk-41, αλλάζει η θέση των εκτοξευτων. Μπορεί να γίνεται εύκολα, αλλά όχι ανεξοδα. Εν πάση περιπτώσει, γιατί οι Αμερικανοί, επιμένουν να προσφέρουν μια ακατάλληλη κλάση προσπαθώντας να τη φέρουν στα μέτρα του ανταγωνισμού και δεν προσφέρουν την NSC έστω, στην έκδοση φρεγάτας; Σώνει και καλά, πρέπει να είναι LM;
5. Οι Ολλανδία γιατί δεν προσφέρει Omega; Αν προσφέρει σκάφος που δεν είναι paper project, αυτό είναι η 10514 ή ακριβέστερα, η έκδοση των 107 μέτρων του Μεξικού. Όχι η 10314 που γράφετε. Υπόψιν, οι τελευταίες, φέρουν 8 mk-56 κελιά, άρα 16 essm, σωστά; Δεν είναι τόσο σιγουρακι ότι μπορεί να πάρει mk-41, πόσο μάλλον 2.
6. Αυτό με την υποτιθέμενη αξιολόγηση, χωρίς διαγωνισμό, προδιαγραφές και απαιτήσεις (πχ ναυπήγηση Ελλάδα), είναι εκτός από γελοίο και παράνομο. Με τις προδιαγραφές που αφήνετε να εννοηθούν, οι Γάλλοι δεν έχουν κανένα λόγο να κατεβαίνουν με Belharra. Οι gowind 3100 φτάνουν και περισσεύουν… Επίσης, το ζήτημα των αντιπλοικών και του κορεσμού, τώρα το θυμήθηκε το ΠΝ; Η AAW δυνατότητα γιατί πήγε περίπατο από προτεραιότητα; Μήπως γιατί δεν συμφέρει συγκεκριμένες προτάσεις; Τι είναι δυσκολότερο, ένα πλοίο με ικανότητα AAW να ενισχύσει την αντιβληματικη του προστασία ή ένα πλοίο γενικών καθηκόντων, να αποκτήσει AAW ικανότητες;

Mageiras

+100

Kostasq

Μάλλον περιμένουμε τις αμερικανικές εκλογές για να φύγει ο Τράμπ που μπλοκάρει κάθε αποδέσμευση ΑΒ ή τίκο προς Ελλάδα ώστε να ανακοινώσουμε αυτά που έχουν συμφωνηθεί με την στρατιωτική γραφειοκρατία των ΗΠΑ εδώ και 2 χρόνια=2 ΑΒ + 4 νέες ναυπηγήσεις. Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος των δικών μας ανακοινώσεων. Αν δεν βγει ο Τραμπ. Αν βγει (που δε νομίζω) θα πάμε μάλλον σε ΜΕΚΟ.

rooster

Το ΠΝ να λάβει υπόψη όχι μόνο απειλή κορεσμού λόγω πυραυλικών απειλών, αλλά και λόγω ασύμμετρων απειλών (drones, uav, usv κτλ) και ας εξοπλίσει ανάλογα τα πιθανά μελλοντικά πλοία.

265

Τα crossovet combatant της Damen είναι πλοία που θα έπρεπε να ενδιαφέρουν το ΠΝ, με δυνατότητες που ξεφεύγουν από τη συνηθισμένα και μεγάλα περιθώρια εξέλιξης.

https://products.damen.com/en/ranges/crossover

https://www.marsecstrat.com/post/damen-crossover-%CE%B7-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%86%CF%81%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%80%CE%BB%CF%8E%CE%BD-%CF%81%CF%8C%CE%BB%CF%89%CE%BD

Tesseract

Εγώ στέκομαι σε αυτό: “Δεν γνωρίζουμε αν οι Γερμανοί έρθουν με επιπλέον προτάσεις (πχ εμπάργκο στα τουρκικά υποβρύχια Type 214TN), ενδιαφέρουσα ενδιάμεση λύση (F123 ή/και Κ130), ή, κάτι άλλο πιο ενδιαφέρον, όπως υποβρύχια Type 212 ή τορπίλες από το γερμανικό απόθεμα”. Οι Γερμανοί αν επιθυμούν τη δουλειά, αλλά κυρίως την αναθέρμανση των σχέσεων μας, μπορούν. Έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι. Θα ήταν πολύ κοντόφθαλμο εκ μέρους τους να ρίξουν μαύρη πέτρα. Η Ελλάδα θα βρει πλοία, αλλά εδώ παίζονται περισσότερα.

MPAMPIS

-Ffgx με ναυπήγηση στην Ελλάδα και παράδοση σε 10 χρονια…..
-Άμεσα lcs με πληθώρα αναταλακτικων…
-Με την πρώτη ευκαιρία ΑΒ….
-εκσυχρονισμός ΜΕΚΟ 200HN….
-f35 ως αντισταθμιστικά ωφέλη…….
-συνέχιση με δεύτερο πακέτο ffgx μετα την 10 ετια για αντικατάσταση των meko……..
Ηηηηηηηηη εγκατάλειψη του δόγματος τον φρεγατών και επαναπροσδιορισμός με 4-8 μεγάλα opv και πληθώρα κορβετοειδων και υποβρυχίων, αεροπορίας ναυτικού, μη επανδρωμένα σκάφη, επακτιες συστοιχίες, πυροβολικό που θα ελέγχει όλο το Αιγαίο……

Georgios-Papadopoulos

MPAMPIS MPAMPIS ανάσταση της Themistocles-class/Saar 72…

50044024943_9291aa80a5_o.jpg
MPAMPIS

….Και για opv το εξαιρετικό μεξικανικό Sigma 10514 POLA….

Jason

Οι σοβαρες χωρες κανουν εναν καταλογο με συγκεκριμενες απαιτησεις, κανουν εναν διαγωνισμο επισημα, και αποφασιζουν. Πως περιμενει το Π.Ν. να γνωριζουν οι ξενες εταιριες εαν θελει πλοια Αεραμυνας η πλοια ανθυποβρυχιακου πολεμου ωστε να προτεινουν αναλογη σχεδιαση??

Τις GoWind 2500, 3100 δεν τις σκεφτηκαν?

Παντως ουτε για αστειο MMSC. Απο ποτε εγινε solid προταση η αλουμινια ψαροτρατα??? Καλυτερα να σταματησετε να διαφημιζετε αυτα τα αχρηστα πλοια χωρις σοναρ, με υπερκατασκευη απο ευλεκτο αλουμινιο και με υδροτζετ.

Εδω και μερικες ωρες εγινε παγκοσμιως γνωστο πως η LCS Detroit επαθε μηχανικη βλαβη στη μεση της θαλασσας. Ειναι η 2η φορα που συμβαινει κατι τετοιο.

“The Littoral Combat Ship USS Detroit Is Limping Home To Florida After Breaking DownA key part of the ship’s propulsion system that allows it to hit speeds over 40 knots, and that has been an issue in the past, reportedly failed.”
https://www.thedrive.com/the-war-zone/37337/the-littoral-combat-ship-uss-detroit-is-limping-home-to-florida-after-breaking-down

Οι ΗΠΑ ΔΕΝ χρησιμοποιουν αυτα τα πλοια ως κυριες μοναδες μαχης, τα εχουν για να πολεμανε ξυπολυτους ανταρτες, μουτζαχεντιν και εγκληματιες εξοπλισμενους με Καλασνικοφ και το πολυ RPG. Ειναι δηλαδη περιπολικα OPV. Κινδυνευουν να καταστραφουν ολοσχερως εαν δεχθουν πληγμα απο πυραυλο κατα πλοιων. Δεν αναθετουν επικινδυνες αποστολες σε αυτες τις αχρηστες αλουμινιες ψαροτρατες.

Και για του λογου το αληθες, τι ακριβως εκανε η LCS Detroit στην Λατινικη Αμερικη? Εκτελουσε αποστολη καταπολεμησης ναρκωτικων !!!

Εαν η κυβερνηση θελει να εμφανιζεται ως ο σωτηρας των ναυπηγειων, τοτε ας κανει διαγωνισμο για τα ναυπηγεια, και οχι να καταστρεψει το Πολεμικο Ναυτικο φορτωνοντας το με ακαταλληλα πλοια ως προικα για τα ναυπηγεια.

evaggelos

τα δικαστηρια γι αυτο υπαρχουν κ αν γινει η στραβη σε 20 χρονια παλι fos

x-m

Ποιας χώρας τα δικαστήρια; Αυτής που έχουν βγάλει λάδι ΟΛΟΝ τον κόσμο πλην ενός ;

Georgios-Papadopoulos

Jason Jason τι κακό έχει το ΥδροΤζέτ/WaterJet? Γνωρίζετε ότι τα υποβρύχια εντοπίζονται κυρίως λόγω της προπέλας τους και άμα είχαν αυτό το “κακό” τον υδροπροωθητή θα προστατευόντουσαν από πιθανό εντοπισμό, έτη περαιτέρω;;;

21610-12515020.jpg
Digenis

Τα πλοια εντοπιζονται λογο θορύβου που παραγετε απο ολο το συστημα μεταδοσης οχι μονο απο την προπελα … Το ιδιο θα συμβαινει και τα waterjet ,και αυτα παραγουν θόρυβο μαζι με τις μηχανές … Τα θετικα των waterjet ειναι η ταχύτητα και η ευελιξία ,στα αρνητικα τους ειναι η τακτικότερη και ακριβοτερη συντήρηση απο μια προπέλα για να ειναι αξιόπιστα ..

Jason

Γραφω συγκεκριμενα για το συστηματα υδροτζετ του LCS / MMSC που παθαινουν συνεχως βλαβες στη μεση του πουθενα, και που το Αμερικανικο Ναυτικο δηλωνει οτι ειναι αναξιοπιστα και οτι πρεπει να βελτιωθουν.

GeorgeD

ε ρε τι μας έκανε ο Κόκκινος Οκτώβρης !!

F-117

Mmsc φρεγάτες για σοβαρό ναυτικό! Το παθαίνω το εγκεφαλικο!!! Ναυτικό χωρίς αεράμυνα περιοχής δεν έχει μέλλον στο Αιγαίο. Τα πλοία με τους atmaca που λέτε δε θα βγουν καν στο Αιγαίο, θα παίξουν μπάλα τα rafale και τα f-35. Η ΤΗΚ όμως θα βγει..

FOX

Στο Αιγαίο δεν υπάρχει ανάγκη μεγάλη αεράμυνας περιοχής.-
Αντίθετα η ανάγκη ειναι επιτακτική να αγοραστούν νέες κυριες μονάδες πολλαπλών αποστολών. Τώρα ποιες πρέπει να ειναι αυτές, μεγάλη κουβέντα, αν δεν μάθουμε προτάσεις, κόστος, εξοπλισμό, ο καθένας μπορεί να λέει το μακρύ του και το κοντό του.

zap

Με ολον τον σεβασμο, νομιζω υπαρχουν τεραστιες αναγκες αεραμυνας περιοχης στο Αιγαιο.

krunar

2 σχόλια

 1. όταν διαβάζω “πως το ΠΝ ξέρει πολύ καλά τι θέλει” με ζώνουν τα φίδια. 2 χρόνια διαπραγμάτευση για τις [email protected] για να διαπιστώσει οτι δεν μπορεί να τις αγοράσει…και ξέρει τι θέλει αλλα δεν ξέρει τι μπορεί.
 2. Φανατικός υποστηρικτής της πτήσης αλλα διαβάζοντας το άρθρο μόλις έφτασα στiς MMSC  ομολογώ οτι ξενέρωσα. Τις pusharete χωρίς αύριο και αυτό ΄προσωπικά με χαλάει
zap

Και τι φιδια… δεινοσαυροι σωστοι… και λιγα λετε.

Jason

To ΠΝ ηθελε να εκσυγχρονισει τα P-3B με κοστος 500 εκ, τα οποια κανενας δεν εχει δει ακομη, και τα οποια θα παραδοθουν καποια στιγμη στο απωτερο μελλον, 8-10 χρονια μετα την υπογραφη της συμβασης!!!

Την ιδια ωρα οι Αμερικανοι εχουν 10+ P-3C τα οποια μπορουν να αναλαβουν αποστολες αμεσως, και θα κοστιζε το 1/2 της τιμης για να εκσυγχρονιστουν.

dlj78

Κυρ Στέφανε.. Τύλιξε και αυτά τα 214ΤΝ.. ΑΑα και άλλαξε το ΤΝ σε ΗΝ…

Jimmy

Νομιζω οτι η καθολικη αντιδραση των σχολιαστων και γενικοτερα οσων γνωριζουν , στο ενδεχομενο αποκτησης των MMSC θα επρεπε να προβληματισει τους αξιωματικους που θα βαλουν την υπογραφη του. Καλες οι μπιζνες για τους πολιτικους, αλλα οταν αυτα τα αλουμινοχαρτα αποδειχθουν ανεπαρκη στο πεδιο της μαχης η χαλανε συνεχεια, αυτους θα κυνηγα ο εισαγγελεας και οχι τους πολιτικους η τους δημοσιογραφους που προμοταρουν.
Solid προταση γραφει, αλλα ουτε τιμη γραφει, ουτε ενδιαμεση λυση , ουτε σε τι ακριβως καλυπτει τις αναγκες του ΠΝ. Rock solid.
Φανταζομαι οι απαιτησεις του ΠΝ θα ειναι καπως σαν ” θελουμε το πλοιο μας να μην εχει σοναρ, να ειναι φτιαγμενο απο αλουμινιο, να εχει μηχανες που θελουν συντηρηση καθε δυο εβδομαδες και χαλανε συνεχεια, μην τυχον και εχει συγχρονο ρανταρ γιατι εμεις θελουμε να ριχνει τους παλιους πυραυλους ESSM BLOCK 1, και βεβαια να εχει και κοστος τουλαχιστον 1 δις /μοναδα και πανω γιατι ειμαστε και large. Α και να φτιαχτει στην Ελλαδα. Ειδικα αυτο το τελευταιο ειναι οπωσδηποτε προυποθεση για το ΠΝ , γιατι του πεφτει και λογος του ΠΝ που θα φτιαχτει το πλοιο, οχι αν ειναι καλο το πλοιο.
Καλα για χαχολους μας περνατε? Ειλικρινης η αποροια

evaggelos

για την πτηση δυσκολο αλλα για τα αμερικανα στανταρακι

Observer

Πως λέγεται το εξοπλισμένο drone βαρκάκι που δοκιμάζει ο Σουλτάνος????οεοεο????Και μιλάμε για δις σε φρεγάτες???Αναβαθμίστε ότι μπορείτε, αγοράστε υποβρύχια και γεμίστε το Αιγαίο και τη μεσόγειο με θαλάσσια και εναέρια drones!!!!

tiriseroe

Επιτέλους κάποιος αναφέρει το ULAQ. Κι εμείς εδώ μιλάμε ακόμα για άοπλες αλουμινότρατες.

KostisM

Καλησπέρα, εν συντομία : Όχι σε γερμανούς και συνεργάτες, ναι σε γάλλους, ναι σε αμερικανούς υπό προυποθέσεις, να δούμε δηλαδή τι προσφέρουν τελικά συνολικά και πως θα επηρεάσει τα πράγματα το αποτέλεσμα των εκλογών, μπας και γίνει το θαύμα μέχρι να περιμένουν να τελειώσουν τα λεφτά των τούρκων και του συλλόγου φίλων του ταγίπ και τους δουν να σύρονται παρακαλώντας για $ (γιατί εκεί ελπίζουν) και αποφασίσουν να τους κοντύνουν ψηλώνοντας εμάς επιχειρησιακά (αυτό ελπίζει η ΠΤΗΣΗ και θα’ ναι για πρώτη φορά βέβαια).

x-m

Εύχομαι να γίνει αυτό:

“…θα είναι με την έγκριση του ΠΝ, κι όχι με την λογική που φοβούνται “κάποιοι”, “να, πάρε κι εσύ μερικά βαποράκια να έχεις, έχουμε κάνει ένα καλό γεωπολιτικό deal με την Χ χώρα του χάρτη”,

και είμαι περίεργος για το τι σημαίνει αυτό:

“….οι Γερμανοί είχαν μάλλον “περίεργες” απαιτήσεις, που δεν μπορούσε να καλύψει το ΠΝ….”

chikichiki

Α. Δεν μπορώ να ξέρω αν ο όρος της εγχώριας κατασκευής είναι του ΠΝ ή της πολιτικής ηγεσίας πάντως το βρίσκω άκρως απογοητευτικό που χώρες με αξιόλογα σχέδια εκ των πραγμάτων αποκλείονται απλά και μόνο επειδή δεν προσφέρουν εγχώρια ναυπήγηση. Επιμένω στη θέση μου ότι η θεσμική διάβρωση της χώρας εξακολουθεί να είναι το status quo, κι ως εκ τούτου εξακολουθώ να πιστεύω ότι όσο λιγότερο χρειάζεται οι ΕΔ (οι οποίες κι αυτές έχουν τα δικά τους αντίστοιχα προβλήματα) να εξαρτώνται από τις σαθρές ελληνικές δομές, τόσο το καλύτερο.

Β. Η γερμανική πρόταση μοιάζει πολύ ελκυστική, ακριβώς λόγω ομοιοτυπίας και διαθεσιμότητας ενδιάμεσων λύσεων. Αν νερώσουν λίγο το κρασί τους και “τα δώσουν όλα” αποσαφηνίζοντας την πρότασή τους, οι πιθανότητες να πάρουν το συμβόλαιο είναι πολύ μεγάλες.

Γ. Ομοίως για την Ολλανδία, πολύ ανησυχητικό όμως το γεγονός ότι, από τα λεγόμενα, δεν…υπάρχει ξεκάθαρη πρόταση. Δυστυχώς επειδή πολύ δύσκολα θα επισπευθεί η σχεδιαστική διαδικασία της M-next gen μονάχα για να προλάβουν την προθεσμία, αν δεν υπάρχει άλλο σχέδιο εύκαιρο, τα πράγματα είναι δύσκολα έως αδύνατα.

Δ. Η αμερικανική πρόταση είναι μάλλον η πλέον ακατάλληλη: με εκπλήρωση τυπικοτήτων όπως εγχώρια ναυπήγηση & διακρατικές συμφωνίες αποκτά επικίνδυνο προβάδισμα με μια υποψηφιότητα προκλητικά ακατάλληλη (όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά μάλλον για οποιοδήποτε ΠΝ). Στην πραγματικότητα ακόμη αν δεν απατώμαι δεν έχει τελειώσει η ναυπήγηση ούτε καν του πρώτου πλοίου των Σαουδαράβων (αυτό που λέγαμε περί paper designs…), ενώ τυχόν ενδιάμεση λύση του USN είναι ρεαλιστικά ανέφικτη και τελείως παράλογη δεδομένου ότι το πλοίο της ενδιάμεσης λύσης θα είναι πιο ικανό από το πλοίο της αγοράς!!!

Ε. Οι Γάλλοι φέρνουν ίσως την πιο “ανορθόδοξη” πρόταση, με την έννοια πως πρόκειται για αρκετά έως πολύ ικανά πλοία πιθανώς με ορισμένες μοναδικές ικανότητες αλλά σε τομείς που δεν είναι απαραίτητα κρίσιμοι για το ΠΝ, ενώ χάνει λίγο από εδώ και λίγο από εκεί, από τυχόν σχεδιαστικές ελλείψεις μέχρι ακαμψία χρηματοδοτικού πλάνου και απουσία ενδιάμεσης λύσης.

ΣΤ. Οι πιο οξυδερκείς μεταξύ των αναγνωστών ίσως παρατηρήσουν ένα γεγονός περίεργο, απροσδόκητο, έως ανεξήγητο: την πλήρη απουσία της παραμικρής αναφοράς στο “εθνικό” πλοίο Als, η σχεδίαση του οποίου υποτίθεται ήταν ολοκληρωμένη, κοστολογημένη, και όλα τα σχετικά. Θα περίμενε κανείς πως μια τόσο άρτια πρόταση θα επιβίωνε έστω ως τα προκριματικά μιας τόσο ετερόκλητης και όχι-τόσο-άρτιου μέσου όρου υποψηφίων, διαγωνιστικής διαδικασίας. Έστω ότι θα συμμετείχε για την τιμή των όπλων.

Χωρίς να οριστικοποιώ την πρόβλεψή μου, υποθέτοντας αξιοκρατική διαδικασία, θα πω MEKO. Υποθέτοντας αναξιοκρατική διαδικασία…MMSC.

Fu_Mantsu

Φιλε μου απο “Εθνικα” προγραμματα αλλα και το σανο που τα συνοδευει -οι περισσοτεροι νομιζω οτι- χορτασαμε.

Τι να πρωτοθυμηθω ? Ανασυγκροτησεις ? Δρομους και Εθνικες οδους ? εκτροπη Αχελωου ? Εξαρτησεις ? Αρβυλες ? Κρανη ? Τυφεκιο ? Οχημα βαρυ αλλα και ελαφρυ ?
Πλοιο ? Ποιο πλοιο ?
Τα Οχηματαγωγα (που πολλοι εχουν ξεχασει ή δεν γνωριζουν τις παλινωδιες των προγραμματων μεχρι την τελικη του καταληξη) οι Πυραυλακατοι και τα Υ/Β τα ξεχασαμε ?Υπαρχουν φυσικα και οι αλλοι οι “ειδικοι” που γνωριζαν και γνωριζουν αλλα κανουν τη παπια για “ειδικους” λογους.

Αρκει ενας εξυπνος δικτυομενος να βαλει την ταμπελα “εθνικο” στο Χ σχεδιο -αναλογως του επιχειρηματικου του προσανατολισμου- και ιδιου οι προδοτες πολιτικοι που δεν επενδυσαν στο καλο το παλικαρι που θα θεραπευε καθε μορφης “νοσον και μαλακιαν”.
Ωσπου φτασαμε στον πατο εεε σημειο να επικροτουμε τη μη υπαρξη ΕΜΠΑΕ ηθελα να πω !

Ενας να βρεθει, ενας, να επαναπροωθησει το νερο του Καματερου ως Εθνικο προιον και θα θησαυρισει !
Μνημονιο μεχρι να σβησει ο ηλιος.

Last edited 13 days ago by Fu_Mantsu
zap

Συμφωνω αλλα δεν υπαρχει Ελληνας πολιτικος που να διαλεξει ναυπηγηση στο εξωτερικο. Θα τον φανε ζωντανο οι συνδικαλιστες.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Προφανώς κάποιος έχανε! Δεν ήταν εφικτό να είναι όλοι κερδισμένοι

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης Πριν από περίπου τρεις βδομάδες η Αρμενία αντεπιτέθηκε ρίχνοντας στη μάχη την 37η Μεραρχία της, αποτρέποντας την πτώση του Lachin. Με...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η ΠΤΗΣΗ εμπιστεύεται την ελληνική Hostmein.gr για την φιλοξενία του ιστοχώρου...

7
 Μετά από 4 χρόνια προβλημάτων, την περασμένη εβδομάδα το hosting της ιστοσελίδας μας πέρασε σε ελληνικά χέρια, και ειδικά στην κορυφαία εταιρεία του χώρου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 August 2015 #351

Αγορά $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά $

Related News

Η Ρωσία και η Τουρκία είναι οι νικητές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

ΑΠΕ-ΜΠΕ. του Nicu PopescuΥστερα από έξι εβδομάδες μαχών για τη διαμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, και αρκετές αποτυχημένες καταπαύσεις του πυρός, η Ρωσία πέτυχε μια...

Σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Προφανώς κάποιος έχανε! Δεν ήταν εφικτό να είναι όλοι κερδισμένοι

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης Πριν από περίπου τρεις βδομάδες η Αρμενία αντεπιτέθηκε ρίχνοντας στη μάχη την 37η Μεραρχία της, αποτρέποντας την πτώση του Lachin. Με...

Ανεβάζουμε ξανά φωτογραφίες, για όσους δεν το κατάλαβαν (στη γειτονιά). Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, ΜΑΖΙ. Στην Κύπρο

https://www.ptisidiastima.com/greece-cyprus-israel-defence-ministers-condemn-turkey-s-illegal-acts/Καθώς η προηγούμενη ανταπόκριση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ μπορεί να μην έγινε απολύτως κατανοητή από όλους όσους μας διαβάζουν, ανεβάζουμε το φωτογραφικό υλικό που ανέβασε...