21.8 C
Athens
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΗ: Οι λόγοι που το ΠΝ συνεχίζει να προτιμά τις [email protected] από...

ΑΠΟΨΗ: Οι λόγοι που το ΠΝ συνεχίζει να προτιμά τις [email protected] από πολλές άλλες λύσεις (πχ Gowind, Iver Huifeld ή … Adelaide)

Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Υπουργός Άμυνας κος Παναγιωτόπουλος σε ομιλία του στην Επιτροπή Άμυνας της Ελληνικής Βουλής αποκάλυψε πως το ελληνικό ενδιαφέρον για τις γαλλικής κατασκευής φρεγάτες [email protected] συνεχίζεται αμείωτο. Για την ακρίβεια μίλησε για κάτι που γνωρίζουμε κι εμείς αρκετά καλά, πως το ΠΝ συζητά για την αγορά 2 φρεγατών, με option την αγορά άλλων 2 στο (κοντινό ή μακρινό… άγνωστο) μέλλον.

Τώρα, έχουν κυκλοφορήσει πολλές φήμες για την διαμόρφωση των γαλλικών φρεγατών FDI/[email protected], αλλά και για τις ελληνικές. Επίσης, έχει δημιουργηθεί μια “παραφιλολογία” για το θέμα του κόστους των ελληνικών [email protected] Βέβαια, για όλα αυτά έχουμε ήδη γράψει, όσα γνωρίζουμε επί του θέματος/ των θεμάτων.

 

 

Γιατί το ΠΝ θέλει να αγοράσει [email protected]; Υπάρχουν δυο λόγοι, κι εκεί σταματά η όποια συζήτηση που άσκοπα έχουν ανοίξει κάποιοι.

 1. Η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφέρει χρηματοδότηση στην Ελλάδα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η Συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και των θεσμών για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
 2. Η [email protected] είναι η μόνη φρεγάτα, σε αυτή την τιμή, με αυτές τις εξαιρετικές Anti-Air Warfare (AAW) δυνατότητες, με το ραντάρ Sea Fire, και με μέγεθος κάτω από 5000 τόνους.

Το πρώτο θα το συζητήσουμε πιο μετά, θα μείνουμε στο δεύτερο, που μάλλον θα έχει κάνει πολλούς φίλους να ετοιμάζουν τις δικές τους ενστάσεις για τα σχόλια.

 

Radar Sea Fire 500 στο Αιγαίο…

Καταρχάς, η FTI φέρει το επόμενης γενιάς ραντάρ Sea Fire 500, ένα εξαιρετικό ραντάρ, που δεν συγκρίνεται με ότι κυκλοφορεί μέχρι σήμερα, (Herakles, Kronos, APAR κοκ) καθώς συνδυάζει δυο μοναδικά χαρακτηριστικά. Η πραγματική τεχνολογική «επανάσταση» στο Αιγαίο θα έλθει με την έλευση του SF-500 (Sea Fire 500) ζώνης συχνοτήτων «S» (2-4 GHz).

Η γαλλική πλευρά εμμένει στη χρήση της ζώνης συχνοτήτων «S» (2-4 GHz), που χρησιμοποιείται και στο Herakles (αλλά και από το SPY-1D στα πλοία AEGIS του Αμερικανικού Ναυτικού), ως έναν καλό συμβιβασμό για την κάλυψη των απαιτήσεων εμβέλειας αποκάλυψης και ακρίβειας από ραντάρ MFR.

 

Σύμφωνα με την Thales, λόγω της χρήσης της ζώνης «S», δεν απαιτείται η παρουσία ραντάρ VSR (L band) κατά τα πρότυπα των πλοίων AEGIS. Για να το κάνουμε πιο “λιανά”, δεν απαιτείται πλέον και δεύτερο ραντάρ μπάντας L, όπως για παράδειγμα το SMART-L, για αποκάλυψη στόχων σε μεγάλη εμβέλεια. Όλα τα κάνει το Sea Fire 500!

Το SF-500 είναι ένα πλήρως ψηφιακό 3D ραντάρ AESA που χρησιμοποιεί τέσσερις σταθερές διατάξεις κεραιών με στοιχεία Tx/Rx κατασκευασμένα από Νιτρίδιο του Γαλλίου (GaN), τα οποία παρέχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα σε σχέση με την «παραδοσιακή» χρήση στοιχείων Αρσενιούχου Γαλλίου (GaAs). Συγκεκριμένα, προσφέρουν μεγαλύτερη ισχύ εξόδου στο ραντάρ με αποτέλεσμα την αύξηση της εμβέλειας εντοπισμού και ιχνηλάτησης που επιτυγχάνεται με μικρότερο μέγεθος ολοκληρωμένου κυκλώματος.

 

Το SF-500 καλύπτει εναέριο χώρο μεγαλύτερο των 500+ km για στόχους TBM ή 400+ km για αεροδυναμικούς στόχους σε τόξο 360 μοιρών (με συνεχή κάλυψη σε αζιμούθιο, αφού σε σύγκριση με τα Herakles και Kronos δεν απαιτείται μηχανική περιστροφή της κεραίας) και 90 μοίρες σε ανύψωση.

Για στόχους επιφανείας η εμβέλεια φθάνει τα 80+ km, ενώ μπορεί να επεξεργάζεται περισσότερα από 800 ίχνη. Κάθε πλαίσιο στοιχειοκεραίας αποτελείται από 12 module με 8 υπομονάδες έκαστο (96 συνολικά) και σχηματίζει περισσότερες από 100 δέσμες εξασφαλίζοντας υψηλό ρυθμό ανανέωσης στοιχείων και πολύ υψηλές δυνατότητες ιχνηλάτησης.

 

Aster 15/30, game changer στο Αιγαίο (video)

Το ραντάρ έχει τρεις διαμορφώσεις: έρευνα όγκου, έρευνα ορίζοντα, ιχνηλάτηση, και παρέχει μεγάλο εύρος ζώνης λειτουργίας, υψηλές επιδόσεις σε παράκτιο περιβάλλον, αντιμετωπίζει UAV, ίχνη χαμηλής ή υπερηχητικής ταχύτητας καθώς και στόχους μικρού RCS. Παρέχει επίσης πλήρη υποστήριξη βολής βλημάτων ASTER 30 και ASTER 30B1NT, προσθέτοντας στις επιδόσεις τού πλοίου-φορέα και ATBM (χωρίς εξωτερική υπόδειξη στόχου-cueing).

Είναι λοιπόν το Sea Fire 500, το μικρό του μέγεθος και οι δυνατότητές του που επιτρέπουν στην Naval Group να δημιουργήσουν ένα σκάφος τόσο “μικρό” όσο η [email protected], με δυνατότητες που έχουν πολύ μεγαλύτερες αλλά και ακριβότερες φρεγάτες. Σημειώνουμε πως τα περισσότερα πλοία AAW έχουν εκτόπισμα τουλάχιστον 6.000 τόνων, κάτι που σημαίνει πως τα περισσότερα θα έχουν πρόβλημα με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του ΠΝ. Η [email protected] δεν έχει κάποιο τέτοιο θέμα.

Οι γαλλικές FREMM τροποποιούνται για να αξιοποιούν τον Aster 30

 

Εντάξει, αλλά κοστίζει πολλά! Ή μήπως όχι;

Το κόστος για ένα τέτοιο πλοίο δεν είναι απλό. Καταρχάς έχει ειπωθεί κάτι τελείως λάθος, πως τα πλοία θα κοστίσουν κοντά στα 1,2 δις ευρώ έκαστο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς είναι ουσιαστικά αδύνατο να κοστίσουν τόσο. Το συνολικό κόστος του προγράμματος για 2+2 πλοία, θα φτάσει και θα ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ. Αλλά πόσο κοστίζει το κάθε πλοίο, και τι περιλαμβάνει το “κόστος”;

Καταρχάς, το κόστος των ελληνικών [email protected] δεν μπορεί να είναι από τώρα γνωστό, καθώς δεν έχει “κλείσει” η ελληνική “διαμόρφωση”. Η διαμόρφωση των ελληνικών πλοίων, σύμφωνα με το MerEtMarine θα είναι η ακόλουθη όπως γράφουμε και σε παλαιότερο μας άρθρο:

MerEtMarine: Έτσι θα είναι οι ελληνικές [email protected], με ASTER, VL MICA και SCALP NAVAL!

Σύμφωνα λοιπόν με το MerEtMarine, η εταιρεία έχει προτείνει στην Ελλάδα μια [email protected] που προορίζονται για εξαγωγή, με τρία Sylver A50 (για 24 Aster 15/30) και ένα Sylver A70 . Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι θα ήταν τεχνικά εφικτό να ενσωματωθούν βλήματα VL Mica στο πίσω μέρος της υπερκατασκευής, κι αυτό έχει προταθεί στην ελληνική πλευρά προκειμένου να ολοκληρωθεί η άμυνα που προσφέρει ο Aster και να αυξηθούν οι δυνατότητες αυτοάμυνας του πλοίου. Μια διαμόρφωση αντίστοιχη με αυτή που είχε προταθεί παλαιότερα για την “ελληνική” FREMM, όπως την προωθούσε η Γαλλία στο Πολεμικό Ναυτικό. Σημειώνουμε πως προφανώς στους Sylver A50 θα είχε αξία η τοποθέτηση 24 Aster 30, που θα ήταν μια άνευ προηγουμένου αναβάθμιση της αντιαεροπορικής/αντιπυραυλικής ασπίδας της Ελλάδος.

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια άλλη αναφορά για τις ελληνικές [email protected], αλλά μόνο για τις γαλλικές. Οι τελευταίες θα φέρουν πυροβόλο 76mm, τα δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 20mm και τέσσερις σωλήνες για τορπίλες MU90, δύο σε κάθε πλευρά. Στο πίσω μέρος μπορεί να φιλοξενηθεί ένα ταχύπλοο 9 μέτρων τύπου ECUME .

Χρειάζεται πραγματικά το ΠΝ φρεγάτες με SCALP Naval ή αυτό είναι αποστολή της ΠΑ και των υποβρύχιων;

Δηλαδή, οι “ελληνικές” [email protected] θα φέρουν 24 ASTER 30 έτοιμους για χρήση, και 8 mdCN. Βέβαια τις σοβαρές ενστάσεις μας για την “φόρτωση” πολύτιμων φρεγατών, που σα στόχο έχουν την αντιαεροπορική άμυνα του Στόλου, με πυραύλους Cruise, τις έχουμε γράψει. Προτιμούμε ξεκάθαρα να μπουν 32 ASTER 30 αντί για 24 ASTER/8 SCALP Naval. Η αξία 8 συν 8 mdCN είναι εξαιρετικά περιορισμένη σε αποστολές υπο-στρατηγικής κρούσης, καθώς η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν τόσο λίγοι πύραυλοι είναι περισσότερο ψυχολογική παρά πραγματική.

Σε γαλλική υπηρεσία, θα απουσιάζει ο επιπλέον εκτοξευτής Α50, αλλά και ο Α70, που σημαίνει ότι οι γαλλικές FTI θα φέρουν μόνο 16 ASTER, είτε ASTER 15 είτε ASTER 30. Το ότι οι Γάλλοι αγοράζουν τις φρεγάτες με αυτή τη διαμόρφωση, δεν σημαίνει πως θα τις αγοράσει έτσι και το ΠΝ. Όπως άλλωστε ξεκαθάρισε και ο ΥΕΘΑ, μιλάμε για μια “ελληνική έκδοση”. Το τι θα περιλαμβάνει η έκδοση αυτή, δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς απαιτείται αυτή η παράμετρος πρώτα για να έχουμε το τελικό κόστος.

Πόσο ακριβές είναι τελικά οι [email protected]; Πόσο κοστίζουν οι ASTER 30 και MdCN (SCALP Naval); Μύθοι και πραγματικότητα

Τώρα, σε ότι αφορά το κόστος, το έχουμε πει πολλές φορές, τα γαλλικά σκάφη πόσο κοστίζουν. Έχουμε γράψει λοιπόν στο παραπάνω άρθρο:

Ρωτήσαμε λοιπόν τον Fabrice Wolf για το κόστος των γαλλικών πλοίων, έτσι όπως αναμένεται να είναι η γαλλική διαμόρφωση, χωρίς το γαλλικό ΦΠΑ, αλλά με ένα τυπικό φορτίο 16 Aster30, 8 MdCN, 8 Εxocet MM40 block III, πυροβόλο των 76 mm, 2 Νarwhal , και 6 MU90. Ο Wolf υπολογίζει το κόστος ανάλογα με την παραγγελία ως εξής:

 1. 2 μονάδες σε παραγγελία, κόστος μονάδας 600/650 εκ. €
 2. 4 μονάδες σε παραγγελία, κόστος μονάδας 550/600 εκ. € (είναι το σενάριο κατασκευής 2 πλοίων στην Γαλλία και 2 σε ελληνικά ναυπηγεία)
 3. Στις 10 μονάδες το κόστος μπορεί να πέσει στα 450-470 εκ ανά μονάδα!

 

Τώρα, ας υποθέσουμε πως το κόστος θα είναι υψηλότερο, λόγω των ελληνικών απαιτήσεων. Ποιες είναι αυτές οι “απαιτήσεις”;

 

Κατά καιρούς, έχουμε μάθει τα εξής:

 1. Το ΠΝ ήθελε ταχύτερο πλοίο, τουλάχιστον 32 κόμβων, αλλά τελικά δέχτηκε τους 27.
 2. Το ΠΝ ήθελε πυροβόλο των 127 χιλιοστών, κάτι μάλλον δύσκολο, και μάλλον συμβιβάζεται με το πυροβόλο των 76 χιλιοστών.
 3. Δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα του CIWS, αν και ακόμη είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τοποθέτησης κάποιου RAM.
 4. Οι Γάλλοι, αν και έχουν πει πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τους 3 X 8πλούς A50 και τον 8πλό Α70, τελικά ίσως και να… υπάρχει. Έτσι, πιθανότατα να απαιτηθεί επιπλέον “πλοίο” με αύξηση του μήκους, κι ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για το κόστος. Φυσικά, το πρόβλημα λύνεται με την μη τοποθέτηση των mdCN και φόρτωμα με 24 ή 16 ASTER 30. Σε κάθε περίπτωση, η ενσωμάτωση του Α70 θα έχει κάποιο επιπλέον κόστος.

To θέμα λοιπόν της όποιας καθυστέρησης, βρίσκεται στην ελληνική πλευρά, που προσπαθεί να πάρει ότι περισσότερο μπορεί από τα νέα πλοία. Εκτίμησή μας είναι πως πλοίο με ένα απλά επιπλέον Α50 και χωρίς Α70 για τους SCALP Naval δεν θα έχει κάποια σοβαρή επίπτωση στο κόστος (πλην του κόστους του επιπλέον Α50).

«Σημαντικές συνομιλίες μεταξύ Naval Group – ελληνικής κυβέρνησης για προμήθεια [email protected]»

Αν τώρα, οι Γάλλοι, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις του ΠΝ (που είναι απόρρητες), αυξήσουν το κόστος, δεν το γνωρίζουμε, αλλά φυσικά, σαν ενδεχόμενο όχι μόνο είναι ανοιχτό, αλλά μάλλον το πιθανότερο. Αλλά το να λέμε πως η πολιτική ηγεσία πιέζει για “συμφωνία” είναι γελοίο, και το σταματάμε εδώ.

Αν τελικά η [email protected] είναι φθηνότερη ή έστω ανταγωνιστική άλλων λύσεων θα κριθεί από την τελική συμφωνία. Αν δηλαδή, η συμφωνία περιλαμβάνει και τους πυραύλους (λέμε τώρα), το κόστος θα είναι υψηλό, και μη συγκρίσιμο με άλλες συμφωνίες (πχ για την Type 31e ή τις Iver Huitfeld). Όλα θα εξαρτηθούν από το τελικό “πακέτο”.

 

CIWS, η έσχατη γραμμή άμυνας των [email protected] helléniques

Και από χρηματοδότηση;

Η χρηματοδότηση, αν οι Γάλλοι δεν καταφέρουν να γίνει μέσω κάποιων χρημάτων από τα κέρδη  των ελληνικών ομολόγων που παρακρατά η Τράπεζα της Γαλλίας (που μάλλον δεν θα το καταφέρουν, τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος), θα γίνει μέσω μια νέας μορφής χρηματοδότησης, που προσωρινά λέγεται σαν τα “γαλλικά FMS”. Το θέμα είναι πως το κόστος των πλοίων, δεν θα βαρύνει αμέσως το ελληνικό χρέος, αλλά θα πάει κλιμακωτά, όταν τα χρήματα γίνονται απαιτητά.

ΑΠΟΨΗ: Μήπως να αφήσουμε τις [email protected] και να κοιτάξουμε τις Gowind αν δεν υπάρχουν πια τα χρήματα από τα ομόλογα;

Δηλαδή, τα χρήματα έχουν πληρωθεί, και στον ελληνικό Π/Υ εγγράφεται μόνο το ποσό που πρέπει να αποπληρωθεί τον επόμενο χρόνο. Κάπως έτσι (πολύ “χοντρικά”) ελπίζει το ΠΝ να πείσει το ΥΠΟΙΚ να μην σταματήσει την αγορά.

Τώρα, με αυτή την αγορά το ΠΝ αποκτά δυο φρεγάτες με δυνατότητες AAW, έστω και με μόλις 24 πυραύλους ASTER 30. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, ότι δυνατότητες τέτοιες έχουν ναυτικά με πολύ μεγαλύτερα και ακριβότερα πλοία, εκτός ίσως από τη Δανία, με τα μεγαλύτερα μεν, φθηνότερα δε, όπως για παράδειγμα Iver Huitfeld.

Με τους ASTER 30 η [email protected] πλέον δεν μπορεί να συγκριθεί με τις ΜΕΚΟ Α200, Type 23 ή έστω και τις Type 31e. Μπορεί όμως να συγκριθεί με πολύ ακριβότερα πλοία, αν και υστερεί στους μεταφερόμενους πυραύλους, έτοιμους προς χρήση (16 στην γαλλική έκδοση, 24 (;) στην ελληνική).

Ολλανδική Φρεγάτα Damen SIGMA, θα μπορούσε να είναι μια λύση για το ΠΝ;

Γενικά, θα πούμε για μια ακόμη φορά πως δυο [email protected] δεν θα αλλάξουν σημαντικά το συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή, ενώ κατά ελάχιστο θα πρέπει να βάλουμε σε υπηρεσία τουλάχιστον τέσσερις. Από εκεί και πέρα, το ΠΝ πρέπει είτε να κινηθεί προς μια ελαφρότερη φρεγάτα πολλαπλών ρόλων (Gowind 3100 ή Damen Sigma 10514, ή ALS 115) ή να δεχτούμε όλοι, πως ο Στόλος θα περιοριστεί στα 6 ή 8 σκάφη.

Αν τώρα, οι Γάλλοι δεν φέρνουν ούτε χρηματοδότηση, τότε, λυπόμαστε, αλλά το ΠΝ πρέπει να κάνει διεθνή διαγωνισμό όπου θα συνυπολογιστούν όλες οι διαθέσιμες προσφορές με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τις δυνατότητες εγχώριας ναυπήγησης, αλλά και την μακροχρόνια χρηματοδότηση…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το σημερινό άρθρο δεν είναι υπέρ ή κατά της αγοράς των φρεγατών, απλά προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το ελληνικό ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα πλοία.

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

205 ΣΧΟΛΙΑ

205 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nestoras

Για το άρθρο να πω ένα μπράβο αν και οι Adelaide δεν μπαίνουν στο ίδιο καζάνι με ένα νέο πλοίο, καθώς είναι έτοιμες σήμερα ενώ οι Gowind θα ήταν το νωρίτερο το 2023 διαθέσιμη η πρώτη και το 2025 η Belharra. Από την άλλη πλευρά, η Belharra έχει εξαιρετικό ραντάρ και ηλεκτρονικά σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ενώ ο Aster 30 δείχνει και αυτός ανώτερος του SM II (όχι του SM III). Όπως αναφέρει και το άρθρο όμως, δεν μπορεί (σε αυτή τη διαμόρφωση) να αγορασθεί σε μεγάλους αριθμούς. Έτσι για να μην πάμε σε ναυτικό με 6-8 κύριες μονάδες,… Read more »

sotbak

άρα οι αδελαΐδες χρειάζονται όπως και να έχει

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Συμφωνώ ότι οι Adelaide δεν μπορούν να συγκριθούν με ένα νέο πλοίο σε κανένα τομέα πλην του κόστους. Γιατί όμως δεν μπορούμε να τις πάρουμε ως ενδιάμεση λύση; Δράττομαι της ευκαιρίας να πω την άποψη μου μια τελευταία φορά: 1. Χρήματα δεν υπάρχουν. Διάβασα αλλού ότι ακυρώνονται και τα ROMEO (δεν ξέρω αν αληθεύει). 2. Ο τότε ΥΕΘΑ είπε ότι μας ενδιαφέρουν μόνο αν πάρουμε και τα όπλα τους. Γιατί; Γιατί αν δεν τα πάρουμε τότε πρέπει να παραγγείλουμε καινούργια. Και αν ακόμα βρίσκαμε τα χρήματα να τα παραγγείλουμε, ο χρόνος παράδοσης θα ήταν 2-3 χρόνια αργότερα. Αυτό σημαίνει πως… Read more »

ETS

Γιατι ειναι ανεκδοτο η αγορα με FMS παλαιοτερων εκδοσεων SM-2 ? Γνωριζεις εαν υπαρχουν διαθεσιμοι η οχι χωρις διερευνητικο αιτημα ? Η εαν ειναι διατεθειμενοι να σου δωσουν οτιδηποτε οι Αμερικανοι εαν δεν το ζητησεις επισημα? Επισης οταν εχεις και χρησιμοποιεις ESSM στο πλοιο το να λες δεν μπορεις να χρησιμοποιησεις μετα Sea Sparrow ειναι περιεργο αφου θα ηταν αναχρονισμος .. Κοστος θα υπαρχει αλλα ποτε η αποκτηση των ADL δεν θα μπορουσε να ειναι τοσο χαμηλη και κανενος αλλωστε αλλου πλοιου . Oσο για την συμβατοτητα βολης καποιων τυπων Χαρπουν οπως λες δεν βρηκα κατι για διαφωτισε μας στο… Read more »

Nestoras

Είναι ακριβώς αυτό που λέτε. Μια ενδιάμεση λύση! Λύνει το πρόβλημα της αποστράτευσης των μη εκσυγχρονισμένων “S” ΤΩΡΑ και σου μεταθέτει το πρόβλημα κατά 10-15 το πολύ χρόνια (διότι τότε θα είναι και οι Adelaide όσο αρχαίες είναι οι “S” σήμερα! Για αυτό το λόγο έγραψα ότι δεν μπαίνει στο ίδιο καζάνι με ένα πλοίο που δεν είναι ετοιμοπαράδοτο, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 χρόνια να το εντάξεις στη δύναμη σου, αλλά και θα σου καλύπτει ανάγκες 35 (ίσως και 40 πάλι) χρόνων! Επίσης συμφωνώ ότι θα έπρεπε να παρθούν οι Adelaide με ένα μέρος έστω των πυραύλων τους, ακόμα… Read more »

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το ακριβώς αντίθετο λέω 🙂
Αν οι Αυστραλοί δεν δώσουν πυραύλους, τότε τα πλοία δεν αποτελούν ενδιάμεση λύση. Άοπλα πλοία δεν αποτελούν καθόλου λύση!

Nestoras

Πως λέτε το ακριβώς αντίθετο δεν το καταλαβαίνω από τη στιγμή που σε καμιά από τις τοποθετήσεις μου δεν ανέφερα ότι πρέπει να αποκτηθούν χωρίς καθόλου όπλα. Τέλος πάντων πάμε παρακάτω.

Digenis

Το πρόβλημα του ‘μικρου” Radar του υπήρχε στις Fremm έφυγε από την μέση .Το ρανταρ των μπελχαρα το θέλουμε ως την επίσημη αγαπημένη μας .
Ενα ακόμα τμήμα 9 μέτρων να χωρέσουν 24 MICA ,2 εχτρα Α70 για προσθήκη απόστολων κουρσης οταν χρειαστεί ,127αρι,Ram bl2 ,16 exocet ,και μεγαλύτερες μηχανές …2 με προαίρεση ακόμα 2. Πολύ το κουράσαμε το Θέμα ,το προβλημα ηταν τα λεφτα,αφου τα βρηκαμε δεν πρεπει να το κουρασουμε παραπανω … Άντε να τελειωνουμε .Εχουν κιαλοι σειρά … Ο ΣΞ περιμένει .

ECG

Σε βρισκω λιτο… Γιατι μονο τοσα εξτρα; Βαλε μερικα ακομα βρε αφου οι Γαλλοι κερνανε και τα εχουμε βρει οπως λες

Εχω απορια ποιος θα παρει το φταιξιμο οταν τα ονειρα δεν γινουν πραγματικοτητα

Digenis

”λιτό μεν” εργαλειάρα δε … Θα πληρώσουμε που θα πληρώσουμε 800 + τα όπλα που φανταζετε ο CK αλλά θα εχουμε εργαλειαρα …

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αυτό που περιγράφεις είναι ένα άλλο πλοίο σε σχέση με το πλοίο των Γάλλων. Χρειάζεται ολικός ανασχεδιασμός του πλοίου, άλλο εκτόπισμα, άλλη ισορροπία, νέα διαμερίσματα, δίκτυα, συστήματα, όπλα, νέες μηχανές/στρόβιλοι (μόνο για εμάς – πάει η οικονομία κλίμακας) νέες η/λ μηχανές για να ανταπεξέλθουν στον φόρτο, επέκταση/διασύνδεση του CMS, κλπ.
Μήπως να πάρουμε Arleigh Burk καλύτερα που είναι και υπαρκτά πλοία; Μάλλον φθηνότερα θα μας έρθουν.

Digenis

Ηδη υπαρχει σχεδιασμος πχ μεγαλητερες μηχαμες ,ενα παραπανω τμημα χρειαζετε ,Και να ακουσουμε την τιμη

NIK-PAO-13

Ολα καλα,αλλα αν δεν μαθουμε την τελικη διαμορφωση , κ ειμαστε με τα μπορει κ τα ισως ….κουβεντα δεν μπορουμε να κανουμε.
Το μονο που μπουρουμε να κρινουμε ειναι την Γαλλικη διαμορφωση…για την οποια εχουμε πει καθενας την γνωμη του.[κακιστη η δικη μου]

-Επισης αυτο που με προβληματιζει[για τις υποθεσεις της Ελληνικης διαμορφωσης] ειναι οτι θα εχει 24 αστερ 30…..κ καποιους μικα …Το προβλημα ειναι οτι ετσι δεν εχεις πυραυλο μεσης ακτινας [50χιλιομετρων] κ εχεις 120 χιλιομετρων κ μετα κατω απο 20-30…..Δηλ για ενα ντροουν που πετα στα 30-40 χιλιομετρα τι θα ριξεις;;;αστερ 30;;;

adpanos

Μάλλον υπολογίζουν στον MICA NG που θα διατηρήσει το ίδιο μέγεθος αλλά με εμβέλεια 45+ χιλιόμετρα.
Έτσι λύνεται το πρόβλημα ακόμα και αν για αρχή πάμε σε Mica.
Από όσο έχω διαβάσει ο MICA μετατρέπεται , αναβαθμίζεται σε NG.

filon26

Υπολογίζουν σε αυτό (σε ότι επιλεγεί για άμυνα σημείου) και κυρίως στο γεγονός ότι οι Ελληνικές μονάδες δεν επιχειρούν μόνες τους. Την άμυνα σημείου θα την παρέχουν άλλες μονάδες του σχηματισμού. Αυτό που δεν υπήρχε και θα αλλάξει, δεν είναι η δυνατότητα άμυνας σημείου, είναι η δυνατότητα απεικόνισης της τακτικής κατάστασης στο θέατρο των επιχειρήσεων.

NIK-PAO-13

Το να εχεις μια τετοια φρεγατα κ να περημενεις να σου παρεχει αντιπυραυλικη ασπιδα μια μεκο…με ξεπερναει…

Spirit

MICA NG θα έχει 50% αύξηση εμβέλειας σήμερα ειναι στα 20 με 25 στην έκδοση VL, οπότε υπολόγιζε 30-35 Km η εμβέλεια του.

thivaios

οι MICA NG θα εχουν συμφωνα με οσα εχει αναφερει η πτηση max 30% μεγαλυτερη εμβελεια. ο κλασσικος mica δεν εφτασε ποτε 25χλμ . Στα 20χλμ ναι
οποτε 25χλμ max εμβελεια θα πρεπει να περιμενουμε απο τους NG.

adpanos

Αυτός που λες είναι ο MICA της έκδοσης για αεροσκάφη.

Για τον VL MICA NG η MBDA περιμένει διπλασιασμό της εμβέλειάς του.

“European missile house MBDA has confirmed plans to develop a vertical launch (VL) variant of the new-generation MICA NG missile, with the expectation that the new effector will offer double the range of the existing VL MICA missile.”

NIK-PAO-13

1—-φιλε adpanos ο MICA NG δεν θα ξεπερνα τα 30 χιλιομετρα.Αντιθετα ο ESSM θα ξεπερνα τα 50[οσο ακτινα εχει κ τωρα περιπου].

2—ο MICA NG δεν μπορει να μπει σε αριθμους ωστε να εχει κ αντιπυραυλικο ρολο αλλα κ να τον εχουμε ως μεσης ακτινας [που δεν ειναι] πυραυλο.
Για να παιξει αυτον τον ρολο πρεπει να εχεις πανω απο 30-40….κ δεν νομιζω να εχουμε πανω απο 20.

GEORGIOS IOAKEIMIDIS

Aster 30:Range 3-120km

Nikoss

Τους aster 30 τους χρειαζεσαι για να χτυπας στοχους μεγαλης εμβελειας..

GEORGIOS IOAKEIMIDIS

Σωστά αλλά όπως αναφέρει ο φίλος εάν υπάρξει κάποιο drone ποσό δε μάλλον αν είναι οπλισμένο θα το αναχαιτίσεις με τους υπέρ πολύτιμους Aster 30. Άλλη λύση είναι παραπλεύρως του υπόστεγου να εγκατασταθούν 4 Sylver A-35 με mica NG RF και IR οπότε 4Χ4 16 Mica για Αεράμυνα σημείου + 24 Aster 30 και το πλοίο μετατρέπεται σε All Around…

DimitrisXr

Αυτο που λεει ο NIK PAO του οποιου την αποψη συμμεριζομαι απολυτα, ειναι πως δεν αξιζει οικονομικα και επιχειρησιακα να εκτοξευουμε τους υπερπολιτιμους και υπερπανακριβους απο οτι γνωριζω ASTER30 για την καταρριψη ενος drone. Χρειαζονται να το πω απλα πυραυλοι να κανουν την ”βρωμικη” δουλεια, οικονομικοι και σε ποσοτητες ωστε να καθαριζουν τον αερα απο απλους στοχους οπως drones, η και ενδεχομενως ψευτικους στοχους, κατι σαν τους ESSM.

aris32

Και ο essm ειναι ακριβος . πλεον αυτοι οι πυραυλοι ειναι για αμυντικους σκοπους (αμυνα σημειου ) . οποτε ενα πλοιο με 32 αντιστοιχους πυραυλους καλα παθητικα και ηλεκτρονικα αντιμετρα ενα καλο 3d ρανταρ και περιμετρικη καλυψη απο ciws απαιτειται για να βυθισθει πολλα antiship βληματα . για τα uav δεν θα χρησιμοποιουσα ουτε μικα ουτε essm αλλα τα βληματα του κυριος πυροβολου που ειναι φθηνα και για στοχους αυτης της ταχυτητας και ελιγμων ειναι ιδανικα . ενας essm κοστιζει περι 1.5εκ . ενα βλημα 76χιλ κοστιζει λιγες χιλιαδες . αυτο που λεει και χανει το δικιο του ο νικ-βαζελος… Read more »

DimitrisXr

Ομολογω οτι την τιμη του ESSM την ειχα λιγο κατω του εκατομμυριου στο μυαλο μου, οποτε ευχαριστω για την διευκρινιση. Ωστοσο, τελευταια σου προταση ειναι ολο το ζουμι της υποθεσης. Αφου θα κανουμε που θα κανουμε μπαρουφα, ας ειναι οσο μικροτερη γινεται. Εκει ερχομαι εγω και λεω οτι σε μια δυσκολη ωρα οπως αυτη, ας μην κανουμε για πρωτη μας φορα καθολου μπαρουφες και ας σκεφτουμε επιτελους ορθολογιστικα

filon26

Ασφαλώς και ο MICA και ο ESSM είναι ακριβά συστήματα για χρήση εναντίον των απειλών που αναφέρετε. Οι Γάλλοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με τους Aster-15. Η δική τους απάντηση, είναι ο συνδυασμός Narwhal 20mm και Mistral. Οι Ιταλοί ανέπτυξαν το Strales για το 76ρι τους και φυσικά υπάρχει το Phalanx/SeaRam και το Millennium. Επομένως λύσεις υπάρχουν και θα περιμένουμε να δούμε την Ελληνική επιλογή. Δεν θα περίμενα να δοθούν τέτοιες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο όπου τα πράγματα που συζητούνται είναι πιο κρίσιμα. Άλλωστε τα πάντα θα κριθούν από το αν η αγορά θα είναι αποσπασματική, ή βάση για… Read more »

NIK-PAO-13

1===O essm ΔΕΝ ειναι για αμυνα σημειου…εχει ακτινα ανω των 50 χιλιομετρων κ ειναι καθαρα πυραυλος μεσης ακτινας… Οταν μιλαμε για αμυνα σημειου παμε σε πυραυλο με ακτινα κατω των 20 χιλιομετρων. 2====Για αντιπυραυλικη προστασια [αμυνα σημειου] ειναι οι πυραυλοι RIM-116 …που εχουν οι δικες μας S.V αλλα κ ολα τα σοβαρα μεγαλα πλοια… Εχουν κατασκευαστει να κανουν αυτη την δουλεια κ να καθαριζουν αντιπλοικους πυραυλους που εχουν περασει απ τους ESSM [αν ριξουν για πρωτη ανασχση]…Για τον λογο αυτο καθε φορεας εχει 21 τετοιους πυραυλους…Τα μεγαλα πλοια βαζουν 2 χ21 τετοια συστηματα. Yπαρχει κ το Phalanx CIWS που παμε… Read more »

aris32

αμυνας σημειου ειναι οι πυραυλοι nssm essm mica aster15 , τα συστηματα ram searam phalanx strales goalkeeper millenium ειναι κατηγοριας ciws αστερ15 sm1 sm2 sm3 barak8 ειναι πυραυλοι μεγαλης εμβελειας αρνησης περιοχης . επειδη πλεον οι αποστολες antiship γινονται με οπλα stand off και εξειδικευμενα οπλα ανω τον 80χιλ οι αμυνας σημειου ειναι πλεον επιπεδου ciws εκτος απο περιοχες οπως το Αιγαιο οπου μπορει να κρυφτει ενα πλοιο και να καταριψει ενα αεροπλανο ελικοπτερο. οσο για το σεναριο των drone στα50χλμ ειναι ενα απο αυτα τα σεναρια που θα πρεπει να μπορει να αντιμετωπισει ενα πλοιο. κακα τα ψεματα θελουμε… Read more »

NIK-PAO-13

1==Κ οι πυραυλοι μεσης ακτινας ποιοι ειναι;; 2==aster-15….ESSM ειναι πυραυλοι μεσης ακτινας …μιλαμε για πυραυλους που πανε πανω απο 50 χιλιομετρα,ειδικα ο .ESSM…Δεν εχει λογικη να λες οτι ειναι αμυνα σημειου. Ο nssm ναι ειναι αμυνας σημειου διοτι ειναι κατω των 20 χιλιομετρων.Εξαλου ειναι 40 χρονων πυραυλος δεν υπαρχει σε κανενα σοβαρο πλοιο.Το ιδιο κ ο μικα…Οπως στον στρατο ξηρας λεμε για τους TOR-M1 3===ciws Eιναι τα οπλα που ειναι φτιαγμενα για να καταριπτουν αντιπλοικους πυραυλους…το λεμε κ τερματικη αμυνα διοτι ειναι η τελευταια γραμμη αμυνας ενος πλοιου εναντι αυτων των πυραυλων…εφοσον δεν καταφερανε οι πυραυλοι μεγαλης ακτινας να χτυπησουν… Read more »

Digenis

Ναι όντος είναι θέμα αυτό που λες .O Mica είναι λύση … Ο Mica NG … Λογικά θα παμε σε συνολική συμφωνία από την αρχή κάπως να αναβαθμιστούν οι VL σε NG μόλις είναι έτοιμοι ή κατευθείαν σε NG .Έχε πίστη στο ΠΝ ,τον MIca τον συζητούσε απο την αρχή . Συμπεριλαμβάνετε στις προδιαγραφές που ειχε θέση στη Fremm ΗΝ. Το Ram bl2 μπήκε στα χωράφια του MICA VL για αυτο και οι Γάλλοι τον αναβαθμίζουν . Εχουν δωσει ηδη παραγγελία εδω και 1 χρόνο οι Γαλλοι για νεους Mica NG και σε συλλογες αναβάθμισης . H σκέψη και το… Read more »

CKfurious

MICA δεν παίρνουν ούτε οι BELHARA ούτε το γαλλικό ναυτικό

Ποιος θα πληρώσει τη μελέτη/integration στο πλοίο στο CMS και στο SEA FIRE?

Εμείς?

Οι γάλλοι δεν έχουν MICA στα πλοία τους

Και εγώ τα ίδια γράφω πως δεν μπορεί να έχουν μονο 24 ASTER 30!!

aris32

ειναι ευκολο να μπει . εξαλλου ο κατασκευαστης το δινει σαν extra .
αν ειναι τοσο δυσκολο να προσθεθει ο μικα τοτε καλο ειναι αντι για 4 a50 vls να βαλουμε 3 a50vls και1 Mk41 και να προσθεσουμε εσσμ . καταλαβαινεις την λογικη μου .
πιστευω οτι δεν πρεπε να μας προβληματιζει η προσθηκη του μικα αλλα θα πρεπει να μας προβληματιζει τα ποσα μικα θα βαλουμε και που

NIK-PAO-13

-Αν δεν εχεις καταλαβει….οτι παραπανω οπλα βαλεις…κ οτι διαφορετικα οπλα βαλεις…πληρωνεις εσυ το κοστος διασυνδεσης.

filon26

Ο MICA είναι το βασικό όπλο των Gowind και προβλέπεται η ενσωμάτωσή του στο SETIS, δεν χρειάζεται να γίνει ειδικά για εμάς. Το SETIS είναι το CMS που αναπτύσσει η Naval Group για τα γαλλικά όπλα. Το TACTICOS το αναπτύσσει η Thales και για αμερικανικά όπλα. Το SETIS λαμβάνει δεδομένα από τους υπάρχοντες αισθητήρες, και τροφοδοτεί το SETIS το οποίο δίνει τα στοιχεία του στόχου στον MICA. Ο MICA έχει αυτόνομη καθοδήγηση. Το γεγονός ότι δεν το χρησιμοποιούν οι Γάλλοι στις δικές τους μονάδες δεν έχει καμία σχέση με την συμβατότητά του με τα συστήματα της Naval Group.

Mageiras

Δηλαδή αν το drone είναι στα 70χλμ το αφήνεις να πετάει?

Με αυτό θέλω να πω πως δεν έχει σημασία σε τι απόσταση πετάει το drone αλλά το αν συνιστά απειλή… Αν ναι το καταρρίπτεις με την βέλτιστη επιλογή.

NIK-PAO-13

Κ αν ο εχθρος σου στειλει 10-15 drone κ απο πισω στειλει κ 10 αεροπλανα τι θα κανεις;;;
Θα ριξεις αστερ 30 στα drone;;;κ μετα τι θα ριξεις τα αεροπλανα ;;;;μικα;;;
Εγω για τον λογο αυτο λεω οτι πρεπει να εχει ικανο αποθεμα πυραυλων μεγαλης κ μεσης ακτινας αλλα κ RIM-116 για να καθαριζει οτι εχει περασει απο πυραυλους….

Αν δεν εχεις τετοια συνθεση εισαι ευκολος στοχος..κ το πλοιο ΔΕΝ μπορει να βγει εκει που θελεις.

KAPGAN

Γιατί οι γείτονές μας δεν αγοράζουν πλοία από εμάς;
Μπορούμε να πουλήσουμε το σκάφος ως φθηνό και υψηλής ποιότητας που θέλουν.

Digenis

Λουκουμ και πολυ σας ειναι

nigozs

Να τα έχετε να τα χαίρεστε τα “υψηλής ποιότητας” σκάφη σας.
Δώστε στο Πακιστάν και στο Τατζικιστάν να είστε ευτυχισμένοι.

NIK-PAO-13

Θα παρουν οι κουρδοι απο σας….γειτονικο ανεξαρτ το κρατος ειναι.

sotbak

και με θάλασσα σύντομα!!!

sotbak

δεν παίζεσαι

andreasmp412c

Στο φθηνο θα συμφωνησω στο υψηλης ποιοτητας θα γελασω…

Captain_Kal

Βασικά μας αρέσουν οι [email protected], γιατί μοιάζουν πάρα πολύ με αυτό:
comment image

Mavi70

Όταν έχεις χρήμα να σπαταλήσεις για Ferrari δεν είναι δυνατόν να γυρίσεις να κοιτάξεις Seat!!Αυτά είναι τα υπέρ το να είσαι εντός ΕΕ και να απολαμβάνεις το Ευρώ.Αν όμως έχεις εθνικό νόμισμα και το ψωμί σήμερα κάνει 1Τ.λ και αύριο 3 Τ.λ αγοράζεις Seat και το βλέπεις σαν επένδυση για το μέλλον και μάλιστα κάνεις επενδύσεις για αυτό(πειράζεις τον εγκέφαλο να πάρεις 10hp,βάζεις αεροτομή,το χαμηλώνεις,βάζεις φαρδιά λάστιχα,φρυδάκια Led μπλε χρώματος και μια τελική εξάτμιση φουγάρο)άλλα στο τέλος τη ημέρας το αυτοκίνητο λέγεται πάλι Seat και η Ferrari λέγεται το ίδιο. 😆

CKfurious

Το άρθρο δίνει μια πολύ καλή σύνοψη της κατάστασης Θα εξαιρέσω το οικονομικό -πολιτικο σκέλος και θα μείνω στο επιχειρησιακό και τεχνικό Οι Γάλλοι προωθούνε το ΔΙΚΌ τους πλοίο από τη ΔΊΚΙΑ τους σειρά ναυπήγησης Το MerEtMarine γραφει τι ζητάει η Ελλάδα OXI τι σπρώχνουνε οι Γάλλοι! προφανς με αυτές τις αλλαγές το κόστος πάει απάνω και ο χρόνος παράδοσης πάει πίσω Με τις αλλαγές αυτές βάλτε καμια 100ara παραπάνω από ότι πληρώνουν οι Γάλλοι 750+100 = 850 mill Χωρίς όπλα! Πάμε στα όπλα Ο VLS A70 έχει αναφερθεί πως φέρει μονο SCALP δεν είναι πιστοποιημένος για ASTER 30 Οποτε… Read more »

Digenis

Παλι το τραβας απο τα μαλλια … Αρχιζεις απο μια άτοπη παραδοχή δική σου (100εκ πάνω απο την αναφερόμενη Γαλλική τιμή χωρίς οπλα) και το σέρνεις εφτασες στο Sampson που δεν εχει καν GaN αλλά GaAs και σχεδιαστικε πριν 20 χρονια !!!

CKfurious

Εγώ το παρατραβάω? Περίμενε να δεις τι θα ζητήσουν οι Γάλλοι ώστε να σε αναγκάσουν να δεχτείς τη γαλλική έκδοση αφού σε θεωρούν δεδομένο και σε βοηθάνε στη χρηματοδότηση Θέλουμε το ελάχιστο άλλο 1 VLS A50 και ένα A70 ανά πλοίο για τους SCALP Περίμενε να δεις τι θα σε χρεώσουν για τα παραπάνω αλλα για να τροποποιήσουν το πλοίο και τα συστήματα του για τα παραπάνω Οπωσδήποτε πρέπει να τοποθετηθεί και 1RAM Τα 24 ASTERείναι πολύ λίγα και πολύ ακριβά για να αντιμετωπίζουν επιθέσεις κορεσμού η μικρούς φθηνούς στόχους-uav Θα σε χρεώσουν και για το integrationτου RAM στο CMS… Read more »

ETS

Σε ολα συμφωνω ενδεχομενως αλλα σε εκθεση εχει εμφανιστει μοντελο με RAM oποτε θεωρω οτι η ολοκληρωση του δεν ειναι αντιοικονομικη και ισως να προσφερεται σαν εξοπλιστικη επιλογη δωρεαν .comment image

Digenis

Στο ΠΝ δεν είναι χθεσινοί σε θέματα τιμής ,ούτε σε θέματα εξοπλισμού !!! Ξέρουν τι σημαίνει σε κόστος πρόσθετο τμήμα σε νέα σχεδίαση και πως γίνετε … Ξέρουν τον ανταγωνισμό ,ξερουν και πως να ριχνουν τις τιμες … όποια υπέρβαση από το λογικό θα θεωρηθεί εκ του πονηρού !!! Προφανώς εσυ θεωρείς οτι οι Γαλλοι δεν σε σέβονται ως αντισυμβαλλόμενο σε συμφωνία και θα σου πουλήσουν παπάδες ζωγραφιστούς … Αυτα δεν υπάρχουν .Οπως και το αντίθετο απο μερικούς εδώ , νομιζουν οτι επειδή βρήκαμε δανεικά μπορούμε να παίζουμε την κολοκυθιά με τους Γάλλους …

Steve

-Πλοίο AAW δεν μπορούμε να αγοράσουμε και ούτε είναι τέτοιο η [email protected]….. Είναι multirole! το λένε όλοι… έχει απλά AAW δυνατότητες όμως… Το ναυτικό έχει φαγωθεί ότι θέλει πλοία με αεράμυνα περιοχής… περιμένετε να δούμε διαμόρφωση/λεφτά και μετά κράξτε..400 σχόλια μάζεψε το άλλο άρθρο με υποθέσεις των υποθέσεων… -Α70 vls = ASTER15/ASTER30/NCM το αναφέρει η εταιρία παντού! -Α50 vls = ASTER15/ASTER30 ΚΑΙ CAMM/CAMM-ER under devoloppment https://www.naval-group.com/wp-content/uploads/2017/01/sylver-multimissile-vertical-launcher.pdf Άρα παραφιλολογίες τέλος… “Σύμφωνα λοιπόν με το MerEtMarine, η εταιρεία έχει προτείνει στην Ελλάδα μια [email protected] που προορίζονται για εξαγωγή, με τρία Sylver A50 (για 24 Aster 15/30) και ένα Sylver A70 . Θα… Read more »

CKfurious

Διάβασε καλύτερα τι γραφει το άρθρο της ΠΤΉΣΗΣ και το MerEtMarine: Για το A70/ASTER30έχει συζητηθεί δίνω απάντηση με references πιο κάτω Η εταιρία μπορεί να προτείνει ότι θέλει τη δουλειά της κάνει Επειδή όμως μιλάμε για government to government agreement πρέπει να δεις τι προτείνεται στο παλιότερο δημοσίευμα του Naval news όπου μιλάει το πλέον κατάλληλο πρόσωπο Σαφώς μπορεί να ζητήσουμε ότι θέλουμε αλλα πρέπει και να πληρώσουμε και η χρηματοδότηση θα είναι μέσω γαλλικής κυβέρνησις ΚΑΙ προτείνουν τη γαλλική διαμόρφωση για προφανείς λόγους (cost , delivery time!!) Το starting point για το κόστος είναι ποσα πληρώνουν οι γάλλοι 750… Read more »

General LEE

Ωραίο πλοίο οι Gowind. Με αστεράκια 15άρια όλα μια χαρά! Με σόναρ ωραίο και όλα καλά ανθυποβρυχιακά! Έχουν και από τα χαμηλότερα ίχνη σε όλα τα επίπεδα. Μακριά οι άχρηστες BELHARRA! Εάν θέλουμε νηοπομπή τότε 40 ΜΙΡΑΖ με 100 ΜΙΚΑ ΙΡ είναι ότι πρέπει με δεξαμενές μεγάλες στα ΜΙΡΑΖ – 5. Έχετε καταλάβει ότι με 2 δις παίρνουμε 55 ΜΙΡΑΖ – 5 + ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ + 900 ΜΙΚΑ? Αυτά είναι 3 πακέτα των 15 αεροσκαφών με μεγάλες δεξαμενές για αυτονομία και 90 πύραυλοι ΜΙΚΑ σε κάθε ένα πακέτο. Σηκώνεται το ένα ανεβαίνει το άλλο επιστρέφει το άλλο. Μετά τον πρώτο τσαμπουκά… Read more »

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Τα λεφτά στο φ35 και δεν θα έχουμε ανάγκη από πλοία αλλά που να το καταλάβουν οι επαΐοντες!!!

filon26

Το άρθρο δίνει μια πιο καθαρή εικόνα της κατάστασης μεν, εσείς συνεχίζετε να αρνείστε να την δείτε δε.

adpanos

Που διάβασες πως ο ASTER 30 δεν τοποθετείται σε SYLVER A70 ?
O Mica μπορεί να μην μπαίνει, ο ASTER μπαίνει άνετα.

comment image

AndreasBoo

They are retaining their two SYLVER A70 “Strike length” VLS to deploy naval cruise missiles (but a Naval Group source confirmed that these can not fire SAM and are limited to cruise missiles exclusively).

https://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/2018/euronaval-2018/6536-french-navy-fitting-aster-30-long-range-sam-on-its-last-two-asw-fremm-frigates.html

CKfurious

https://www.ptisidiastima.com/hellenic-navy-want-belharra-because/#comments

Και εγώ έτσι νόμιζα αλλα δες σχόλιο 160481 160708 στη παραπάνω συζήτηση

Μπορεί ο A70 να φέρει ASTER 30 physically αλλα μάλλον θέλει επιπλέον δουλειά για να δουλέψει και κάποιος πρέπει να πληρώσει !

Οι γάλλοι δεν θα έχουν A70 στο Belahara tous
Μάλλον δεν θα έχουν ούτε ASTER 30

GEORGIOS IOAKEIMIDIS

Καλό είναι φίλε όταν διαβάζεις κάτι να το αξιολογείς χωρίς να το αποδέχεσαι άνευ κρίσης… τις Belharra εφόσον τις αποκτήσουμε θα είναι με Γαλλικό δανεισμό πως στέκει τώρα ο Γαλλικός δανεισμός να χρηματοδοτήσει F-35 μόνο ο ευφάνταστος συγγραφέας του ποστ που διάβασες μπορεί να μας το απαντήσει…

SpaceMan

Πάμε πάλι…Ότι και να πούμε, αυτό που πρέπει να καταλάβουμε καλά είναι πως ότι και να φορτώσουμε αυτά τα έρμα τα πλοία, εάν ο αριθμός τους περιοριστεί στις 6 ή 8 κύριες μονάδες όπως αναφέρετε, το έχουμε χάσει το παιχνίδι…Όπως σωστά λέτε, το ΠΝ χρειάζεται πλέον ΚΑΙ αριθμούς…μια απλή ένεση ποιότητας δεν είναι αρκετή. Αν δεν αντέχουμε το κόστος της διατήρησης αυτής της οροφής φρεγατών, τότε ένα πρόγραμμα ναυπήγησης σύγχρονων κορβετών αστακών – σε ικανούς αριθμούς – είναι μονόδρομος. Κάθε μέρα που περνάει όμως χωρίς τις σχετικές αποφάσεις για μια ολοκληρωμένη λύση, ερχόμαστε και πιο κοντά στην καθολική ήττα.

Spirit

Μερικές παρατηρήσεις:
– Συνεχώς προσπερνάτε το θέμα το ECΜ που οι Γάλλοι το περιμένουν το 2026 αν όλα πάνε καλά.
– 600εκ. που αναφέρει ο κύριος δεν μπορεί παρά να είναι γυμνά πλοία…
– Αν προχωρίσουμε σε αγορά πλοίων Belharra δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε άλλα πλοία.

CKfurious

Σαφώς πιο γυμνά και από τα γαλλικά!

Εκτος και αν είμαστε τόσο ωραίοι που οι γάλλοι φορολογούμενοι αναλάβουν μέρος του κόστους

Οι Αιγύπτιοι πήραν τη FREMMχωρίς ECM και χωρίς ASTER30 έτσι για να μαθαίνουμε

Εάν προχωρήσουμε στην αγορά των ΔΕΝ θα έχουμε αλλα πλοία

Ναυτικό 6 φρεγατών το 2030…..

Georgios

Spirit εννοείτε σε φρεγάτες γιατί θα χρειαστούμε και κορβέτες τύπου Gowind για να πάρουν τη θέση των ισάριθμων εκσυγχρονισμένων S.

Ο ασχετος

Το πν επιμενει γιατι καποιος του δωσε λεφτα που κανονικα πρεπει να πανε στην πα
Μιραζ οχι φρεγατες

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Σωστό τα λεφτά στην Π.Α !!! ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ δεν αντέχουμε κοστοβορα πολυδάπανες ναυτικά αν και εφόσον βγάλουμε πετραιλεο στο καστελοριζο

nigozs

Ωραία !
Όταν πλυμμυρισει το υπόγειο, εσύ σώζεις τα έπιπλα που είναι στο ισόγειο. Αυτό μας λες……

Kimon

Και στο ΠΝ χρειάζονται λεφτά, δεν φτάνει ποτέ μόνο η αεροπορία..

ο ασχετος

αυτο που πρεπει να κοιταμε αν φτανει ειναι τα λεφτα μεταχειρες μιραζ με εκσυγχρονισμο οτι εγινε με τα βαιπερ,θα χεις δυο κατοσταδες με σχετικα συγχρονα α/φη,οπλα,ατρακτιδια κ οτι περισσεψει καλυτερα καυσιμα συντηρηση κ ωρες πτησης για τους πιλοτους κ τα πληρωματα εδαφους παρα φρεγατες ας εκσυγχρονισουν τις μεκο,ας παρουνε καμια μεταχειρα κ αυτοι,ας παρουνε καμια τορπιλη,ας δουνε τι θα κανουμε με τα εξτρα 214,με τις σουπερ βιτα,εχουνε τοσα προβληματα ανοικτα προγραμματα να τρεχουν κ θελουνε καινουρια φρεγατα,ελεος μεχρι να ρθει η πρωτη λαρα θα αρχισουν να βγαζουνε οι αυστραλοι τις δικες τους,ας βρουνε ενα προγραμμα εκσυγχρονισμου που να εξασφαλιζει ομοιοτυπια… Read more »

thivaios

Το ναυτικό μας πρέπει να κάνει διαγωνισμό έτσι και αλλιώς. Πολύ απλά σαν όρος του διαγωνισμού θα μπει και το πακέτο χρηματοδότησης. Εάν οι γάλλοι είναι οι μόνοι που θα προσφέρουν τότε Ναι επάξια ας κερδίσουν το συμβόλαιο.
Όλη η ιστορία βέβαια φαίνεται ότι είναι εξόφληση πολιτικού γραμματιου με απευθείας ανάθεση.

Digenis

Καταρχήν όταν πας σε διαγωνισμό δεν παίρνεις τηλ ολα τα κράτοι και ζητας να μετέχουν σε διαγωνισμό , αλλά απο ναυπηγικές εταιρίες παίρνεις προσφορές !!! Δεν τους νοιαζει τους πρωθυπουργούς να κοντραριστουν σε διαγωνισμό πλοίων !!! Οι εταιρίες τους το κάνουν !!!! Θα κάνει διαπραγμάτευση ο πωλητής της εταιρίας με δικά του λεφτά ? Αυτά λίγοι τα κάνουν … και υπάρχει πολιτικός λόγος όταν τα κάνουν ,δηλαδη Goverment to Goverment που δινει τις εγγυήσεις των δανικών στην τραπεζα και η εταιρία πληρώνετε μετρητής !!! καλό καλό ,αυτό δεν περίμενα να το ακούσω !!! Στη συγκεκριμένη περίπτωση μπήκε στη μέση η… Read more »

thivaios

Μακάρι οι διαδικασίες που ακολουθούμε να ήταν επίπεδου προχειροτητας πρωθυπουργός να τηλεφωνεί σε πρωθυπουργό. Νομίζω είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ. Σε μια τέτοια περίπτωση τουλάχιστον θα είχαμε συμβουλευτεί τους στρατιωτικους πρώτα. Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι τα τελευταία 10 χρονιά ζούμε το σίριαλ των γαλλικών φρεγατών λες και οι άλλες χώρες δεν παράγουν αξιόλογα σχεδία. Πως είσαι βεβαίως ότι άλλες χώρες δεν είναι διατιθέμενες να προσφέρουν ιδιους όρους με τους γαλλους?Αν γνωρίζεις κάτι παραπάνω κάλο είναι να το πεις. Άποψη μου είναι ότι τουλάχιστον η γερμάνια και σίγουρα η Αμερική μπορούν να προσφέρουν παρόμοιες διευκόλυνσης .Άλλωστε στο παρελθόν εχουμε ξανακάνει τέτοιες συμφωνίες.… Read more »

filon26

Αγαπητέ Νίκο, κάνετε το λάθος που κάνουν πολλοί εδώ. Οι Γάλλοι τεχνικά δεν προσφέρουν άμεση χρηματοδότηση. Σου δίνουν έναν τρόπο να συμμετάσχεις σε ένα πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί με την εγγύηση του Γαλλικού Δημοσίου. Η Ελλάδα, ως συνεταίρος θα πληρώνει το μερίδιο της συμμετοχής της με τρόπο τέτοιο ώστε λογιστικά αυτό να μην αυξάνει το δημόσιο χρέος και να βρίσκεται εντός ορίων του προϋπολογισμού για την άμυνα. Η ίδια η Γαλλία εγγυάται στο ναυπηγείο πως το πρόγραμμα θα τρέξει και θα χρηματοδοτηθεί κανονικά. Αυτό είναι δυνατό μόνο επειδή το πρόγραμμα των FDI είναι καινούριο πρόγραμμα και η Ελληνική συμμετοχή θα… Read more »

Costas

Φίλε Filon συμφωνώ με όσα λες, έχω κάποιες κάποιες παρατηρήσεις. 1) Δεν απαγορεύεται βάσει κάποιας νομοθεσίας στους Γάλλους να προσφέρουν χρηματοδότηση οποιασδήποτε μορφής, σε οποιοδήποτε σκέλος στην Ελλάδα (ή οπουδήποτε αλλού). Φτάνει να διενεργηθεί διαγωνισμός ώστε να μην ωφεληθούν οι Γαλλικές εταιρείες σε βάρος άλλων χωρών της ΕΕ. Σε θέματα άμυνα εντούτοις, δεν χρειάζεται καν να γίνει διαγωνισμός, καθώς οι αμυντικοί εξοπλισμοί εξαιρούνται από την τελωνιακή ένωση και την ενιαία αγορά. Άρα θεωρητικά μπορούν να χρηματοδοτήσουν με όποιο τρόπο επιλέξουν τις Belharra. Το πρόβλημα είναι ότι εφ’ όσον είμαστε υπό έλεγχο, δεν θα επιτραπεί σε ΕΜΑΣ να δεχτούμε χρηματοδότηση με… Read more »

thivaios

Ευχαριστώ για την απάντησή . Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν παρόμοια προγράμματα ναυπήγησης στην ευρωπαϊκή ένωση (ιταλια,ισπανια,δανια,γερμανια) άλλα και εκτός αυτής(πρόγραμμα FF(X)) τα οποία μπορώ να τα αναφέρω και ονομαστικά. η διαφωνία μου με την διαδικασία είναι άλλη. Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι η σχεδίαση είναι πραγματικά από άποψη μεγέθους και ηλεκτρονικών κοντά στο ιδανικό. Άλλα τραγικά υποεξοπλισμενη και ίσως λιγάκι αλμυρή οικονομικά . Τώρα εφόσον γίνομαι πρώτος πελάτης με ειδικές προδιαγραφές τις οποίες θα πληρώσω στο τέλος βοηθώντας και στην εξέλιξη της σχεδίασης γιατί σαν χωρά πάλι μένω στο τίποτα από μεταφορά τεχνολογίας και κατασκευαστικου έργου? Ποια ανταλλάγματα θα πάρουμε για… Read more »

filon26

Ευρωπαικά προγράμματα υπάρχουν, αλλά είτε έχουν κλείσει, είτε πλησίαζουν στην ολοκλήρωσή τους, είτε βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Στην Ιταλία οι τελευταίες FREMM θα παραδοθούν μέχρι το 2021, στην Ισπανία, το πρόγραμμα για τις Alvaro de Bazan ολοκληρώθηκε και μάλιστα 1 μονάδα ακυρώθηκε, στην Δανία το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το 2011 και στη Γερμανία το πρόγραμμα των F125 τρέχει από το 2011, με πολλά προβλήματα, για πλοία με εκτόπισμα άνω των 7κ τόνων ενώ στην Ολλανδία το Ολλανδο-βελγικό πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη σε διερευνητικό στάδιο. Το να μιλάμε για υποεξοπλισμένο και ακριβό πλοίο είναι μια υπόθεση που γίνεται, χωρίς να γνωρίζουμε την προτεινόμενη… Read more »

thivaios

Υπάρχουν και άλλα ναυπηγικά προγράμματα εκτός από αυτά που αναφέρεις. Γερμανία. F-126 saxony(8000tn υπερβολικά μεγάλο άλλα πραγματικό AAW) K-130 BATCH 2( έκδοχο τους οι SAAR6 ) ιταλια. PPA class άλλα και οι EPC(EUROPEAN PATROL CORVETTE) σε συνεργασία με τους γαλλους μάλιστα. Ισπανία. F-110 (μαζί με τις bellhara ότι πιο κοντά στις ελληνικες δυνατότητες).Τα αναφέρω ενδεικτικά χωρίς πρόθεση συγκρίσεων άπλα για τονίσω το επιλογές υπάρχουν. Και ας ξεχνάμε και το πρόγραμμα FFX για 28 πλοία με επικρατεστερους φιναλίστ τις ιταλικές fremm (ένα από τα πιο καλά εξοπλισμένα σκάφη που έχουν ναυπηγηθεί ) και τις F-110. Η χρηματοδοτηση με FMS είναι δεδομένη… Read more »

Chris

Παρότι είμαι υπέρ της δυνατότητας βολής πυραύλων πλέυσης από τα πλοία προαφανώς αν η αγορά είναι μόλις δύο φρεγάτες δεν έχει καθόλου νόημα. Αν παίρναμε 10 * 8 “SCALP” να το συζητήσουμε. Αλλά για 2 ή και 4 πλοία προέχουν οι αντιεροπορικοί πύραυλοι.

Με δεδομένη όμως την κακή απόδοση των πάτριοτ στη ΣΑ και τα εγγενή προβλήματα τους, αν τελικά γίνει η αγορά των Μπελάρα μήπως θα έπρεπε να γίνει αντικατάσταση τους με SAMPT για να έχουμε ένα εννιαίο σύστημα πυραύλων με υψηλές δυνατότητες;

Georgios

Chris Chris σήμερα παραγγέλνεις δύο και το σχέδιο μιας και θα βγαίνει τουλάχιστον μέχρι το τριάντα ξαναπαραγγέλνεις.

Chris

Μακάρι να γίνει έτσι. Δυστυχώς έχουμε μια αρνητική παράδοση να μην ξαναπαραγγέλνουμε.

filon26

Είναι μια εκτίμηση που θα την κάνουν οι επιτελείς. Αυτό όμως που ουσιαστικά ζητά το ΠΝ, είναι πρωτίστως η δυνατότητα να έχει SCALP-Ν. Για να έχει την επιλογή όμως αυτή, πρέπει πριν από τον SCALP-N, να ισχύουν 2 προϋποθέσεις. Πρώτον το όπλο να αποδεσμευθεί και δεύτερον, να έχει τον εκτοξευτή για να τον αξιοποιήσει. Διαφαίνεται πως η Γαλλική πρόταση θα περιλαμβάνει και τα δυο. Από εκεί και πέρα, το ΠΝ μπορεί να κάνει την ανάλογη διαμόρφωση ανάλογα με την αποστολή. Περί ασυμβατότητας του Α70 με οποιονδήποτε τύπο Aster, θα μου επιτρέψετε να πιστεύω τις προδιαγραφές που δίνει ο κατασκευαστής. Σχετικά… Read more »

ΙΤΑΛΟΣ

Δυστυχως δεν πιστευω πως υπαρχει ψυχολογικός παράγοντας στην συγκεκριμενη περιπτωση , μιλαμε για ενα φανατικο μιλιταριστικο εθνικιστικο καθεστως που δεν εχει κανενα προβλημα να χυθει μπολικο Τουρκικο αιμα προκειμενου να πετυχει τα επεκτατικα του σχεδια. Ηδη εχει χυθει πολυ Τουρκικο αιμα στην ΝΑ Τουρκια ,πολλα φυλακια τους,αστυνομικα τμηματα κλπ εχουν χτυπηθει απο Κουρδους ειναι συνηθισμενοι σε απωλειες και αντεχουν εσωτερικα. Και μεταξυ μας , ποιος να κουνηθει στο εσωτερικο.

Mavi70

Φίλε να ήξερες πόσες φορές οι απέναντι έχουν λερώσει το βρακάκι δεν θα το έγραφες αυτό.Απλά ο Τούρκος του αρέσει να το παίζει μάγκας,όταν έρχεται όμως η στιγμή αρχίζει και τρέχει.
2.Δεν είναι συνηθισμένοι σε απώλειες.Η απώλεια είναι απώλεια για όλους αν χάσεις το παιδί σου.Το τι λέει ο Ερντογάν,ο Μπαχτσελί,και ο κάθε παλιόγερος είναι εκ του ασφαλούς.Στο τέλος τη ημέρας αυτοί θα γυρίσουν στα σπίτια τους και μπορεί να πεθάνουν στα κρεβάτια τους λόγω ηλικίας,και οι υπόλοιποι μπορεί να μην γυρίσουν ποτέ.Μην καλλιεργούμε μύθους για την Τούρκικη κοινωνία οι οποίοι δεν υπάρχουν!!Δες καμιά κηδεία και παρατήρησε τι κλάμα πέφτει.

Daidalos

Συμφωνώ πως με 3 Α50 και 24 βλήματα (μάλλον με 16 ASTER 30 και 8 ASTER 15) συν ένα Ciws (όπως το RAM ή έστω το Millenium) θα είναι πολύ ισορροπημένη λύση.

Nikoss

Με μολις 16 aster 30 δεν ειναι καθολου ισορροπημενη λυση..

Daidalos

Έχετε ως πρότυπο τα αμερικανικά πλοία με το Aegis και τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές σχεδιάσεις, όπως τις Horizon, LCF κ.λπ. Αυτά όμως είναι πλοία εκτοπίσματος 6.000 τόνων και πάνω, ουσιαστικά δηλαδή αντιτορπιλικά (ή καταδρομικά) και εξειδικευμένα πλοία αντιαεροπορικής άμυνας, γι’αυτό και μπορούν να φέρουν 48+ βλήματα . Η [email protected] δεν είναι τέτοιο πλοίο (και ούτε πρόκειται να γίνει) αλλά πολλαπλών ρόλων, με εκτόπισμα 4.250 μετρικών τόνων. Παράλληλα, το ASTER 30 είναι ακριβότερο του ASTER 15, με το δεύτερο να είναι προτιμητέο σε εμπλοκές αεροσκαφών & βλημάτων κάτω από τα 30 χλμ. Τα 32 βλήματα έχουν κόστος και οικονομικό και σε βάρος… Read more »

NIK-PAO-13

Ειδα κ την φρεμμ που παει στους 6.000 ποσους πυραυλους εχει…..16 εχει κ αυτη.
Εχω πει οτι η φιλοσοφια των γαλλων ΔΕΝ κανει για το π.ν…Οι γαλλοι εχουν μια χοριζον που ειναι τουμπανο κ τα υπολοιπα ειναι βαρκουλες.
Οσο για το φοβερο κ τρομερο SF-500 …πιστευει κανεις οτι ενα αμερικανοκο πλοιο στα ιδια χρηματα που θα βγει το 2022 θα εχει χειροτερο ρανταρ;;;

Γιώργος70

Απλά 1 στον προυπoλογισμό του 2019 κόστος γαλλικής διαμόρφωσης (χωρίς συστήματα αυτοπροστασίας όπλα, ΝΗ90) 716+ΦΠΑ http://www.senat.fr/rap/a18-149-8/a18-149-811.html Cost of the program The cost of the program is € 4,279 million CF 01/2018 . 2 χρηματοδότηση Με το Βελγική συμφωνία FMS δεν έχουμε προπληρωμή πχ το το 60% του προγράμματος αλλά ” the State will have a bank account that is sufficiently and timely supplied”. ούτε έχουμε δόσεις για 50 εκ*20χρόνια αλλά προπληρώνονται τα υποσυστήματα όταν τους ανατεθεί η κατασκευή. Πρακτικά 2 [email protected] με ελληνική διαμόρφωση του 1 δις 1 2024 +1 2026=2δισ/6= € 333 εκ το χρόνο. Η ελλάδα έχει debt… Read more »

CKfurious

Επιπλέον θα έχουμε πρόβλημα με την εγγραφη στο χρέος του κόστους του πλοίου τη χρονια παραλαβής του

Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κανονισμούς το κόστος των οπλικών συστημάτων εγγράφεται ως σύνολο τη χρονια παραλαβής έστω και αν το πληρώσουμε σε δόσεις σε διάστημα μερικών χρονων

filon26

Η ελλάδα έχει debt cap.Δανείζεται για roll-over.Απαγορεύεται η αύξηση του χρέους.
Αρα δεν έχει νόημα ο διαγωνισμός για μακροχρόνια χρηματοδότηση γενικά.

Αυτή είναι η ουσία και όσο πιο γρήγορα γίνει αντιληπτό, τόσο πιο γρήγορα θα αντιληφθούμε γιατί η συγκεκριμένη λύση, είναι σήμερα η ΜΟΝΗ λύση αν όντως το ΠΝ χρειάζεται νέες μονάδες.

Γιώργος70

Συμφωνώ ότι “είναι σήμερα η ΜΟΝΗ λύση” .Ομως δεν πρόκειται να προστεθούν 300 εκ ανά έτος στον Προϋπολογισμό του ΠΝ. Γιατί απλά είναι έγκλημα.Δεν γίνεται η χρηματοδότηση του ΠΝ να είναι μεγαλύτερη της ΠΑ. Αρα +500εκ για ΠΑ.Δεν πρέπει να προστεθούν 200εκ στον ΣΞ; 300+500+200=1δις αύξηση αμυντικών δαπανών. Τα slot 2 ,4 δεν βγαίνουν με τίποτα.Εάν κάτι είναι εφικτό είναι τα slot 4, 6 εάν έχει έρθει η ανάπτυξη και έχει δρομολογηθεί το F-35. 1 [email protected] με 150-200 εκ ανά έτος μέχρι το 2025 θα ανταγωνιστεί εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ ,υποβρυχίων 214+τορπίλες. Ενα αξιόλογο πρόγραμμα [email protected] 2+2 στην ελληνική διαμόρφωση (και η… Read more »

Odyssey

Προσθέτω κάποια επιπλέον στοιχεία για ττις δεσμεύσεις που έχει κάνει η χώρα απέναντι στο IMF (ΔΝΤ) και στα κράτη της ΕΕ που είναι οι κύριοι κάτοχοι του χρέους μας. Το International Monetary Fund θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο ώς έχει και ζητάει να γίνει αναδιάρθρωσή του. Όμως οι δανειστές -τα άλλη κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δεν δέχονται αυτό το ενδεχόμενο και αντιπροτείνουν την επιμήκυνση της αποπληρωμής του. Με άλλα λόγια κανένα κράτος δεν δέχεται αυτή την ιστορική περίοδο να χάσει αυτοβούλως μέρος των χρημάτων που έχει δώσει στην Ελλάδα και η χώρα μας να μειώσει… Read more »

Chris

Τραγικό, αν ισχύει απλά επιβεβαιώνει ότι μας κυβερνάει ένα καθεστώς με βασικό σκοπό την επιβίωση του και όχι πολιτικοί μας εκπρόσωποι. Και εξηγεί βέβαια και τη προθυμία να εκτελούν με τόση δουλικότητα όλα όσα βλέπουμε ακόμα και προ χρεοκωπίας, γιατί ενώ ο φερετζές της νομιμοποίησης προέρχεται από τις εκλογές η πραγματική τους εξουσία εκπορεύεται εκτός των συνόρων της χώρας. Αν ξέρεις όμως γίνεται η ανταλλαγή ακριβών χρεών με τωρινά φτηνά λόγω χαμηλών επιτοκίων ή και αυτό απαγορεύεται; Να γλιτώσουμε δηλαδή κάποια από τα …..σιάτικα της υπερδεκαετούς τους αποτυχίας και να μειώσουμε τουλάχιστον τους τόκους; Ή θέλουν να μας πιούνε και… Read more »

CKfurious

Δηλαδή η διαδικασία χρηματοδότησης που λέγεται πως θα προτείνουν οι γάλλοι είναι υπεράνω του ευρωπαϊκού κανονισμού καταγραφής αμυντικών δαπανών που γράφω παραπάνω??

Που το δες γραμμένο?

Αντιβαίνει στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού αφού μπορεί να thevithei ως επιδότηση των γαλλικών ναυπηγείων

NIK-PAO-13

Η μονη λυση σημερα ειναι αντι να παρεις μια μπελχαρα να δωσεις αυτα τα χρηματα κ να παρεις 2 υποβρυχια 214 [εχεις δωσει σχεδον τα μισα] να βαλεις ακομα 250 εκ στις μεκο [περα απ τα 100-150 εκ ] που δινουμε…κ να παρουμε τις 2 αδελαιδες….
Ετσι θα εχεις 4 μεκο πολυ καλα εξοπλισμενες για τα επομενα 20-25 χρονια….6 υποβρυχια….κ 2 αδελαιδες ….κ πας 3-5 χρονια πισω το προγραμμα νεας φρεγατας οπου οικονομικα θα εισαι πιο ανετος αλλα θα υπαρχουν κ αλλες φρεγατες στο παιχνιδι.

DangerJetExhaust

Τι ωραίο όνειρο θα ήταν να καταφέρναμε μέσα σε λίγα χρόνια να κτίσουμε ένα ναυτικό με 2 Belhara, 4 Iver Huitfeld, 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ 200, 6 κορβέτες ALS-115, 8 Τ-214 και 8 Ρουσσέν

Thras

Τέσσερις διαφορετικούς τύπους σε πλοία επιφανείας, ενώ τώρα έχουμε δύο!!!

CKfurious

Ναι αλλα θα ήμασταν very very happy και εγώ με τις…4 !!! δανέζες και ο Digenis με τις 2 γαλλίδες !! 😀

Δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αυτό? 😡

Τι γράφουμε τόσο πολύ εδώ πέρα? :silly:

Thomas

Ρε παιδιά αφήστε και κάτι για εμάς. Μην είσαστε μοναχοφαγαδες 😉 😛

nigozs

Ότι συζητάμε έχει ορίζοντα πενταετίας. Άρα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και με σύνεση.
2 Bel. + 3 Gowind είναι ο κατάλληλος συνδυασμός νομίζω.

Digenis

Οι Gowind ειναι αλλη ιστορια φιλε … Οταν θα ερθει η ωρα για τετοια πλοια θα πρεπει να συμπληρωθούν πληρως οι αριθμοι που χρειαζονται για αποστολες του συγκεκριμένου μεγέθους σκάφους και τα αντικατασταθούν ολες οι S … Μπορει να ειναι και παραπάνω απο 6 και να αυξηθει ο αριθμος των φρεγατων !!! ΠΧ 8 Gowind +4 FTi+4 MEKO . Ασε να τελειωνουμε με τις 2+2 Μπελχαρες και στην πορεια τι θα γινει με την οικονομια να δουμε που θα κατση η μπάλα … Εχει σειρα και ο ΣΞ που τον εχουμε ξεχασμένο .

Shadowfax

Τι είπες πάλι αγαπητέ μου φίλε… Η Ελλάδα και ο προγραμματισμός σε 4 γραμμές… “Ασε να τελειώνουμε με τις 2+2 […] τι θα γίνει με την οικονομία να δούμε που θα κάτσει η μπάλα…” Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα δηλαδης… Άντε τις 2 φεσώνεσαι και τις παίρνεις… τις +2 της προαίρεσης? Με πορτοκάλια και ντομάτες? Αλλά όχι, θα πάρουμε και οχι 6 αλλά 8 GOWIND… OTAN kai AN φτιάξει η οικονομία, λέει το αφήγημα… -Πως και πότε θα φτιάξει η οικονομία? Φύγαν και καπου μισο δις μετανάστες… ρωτάει ο κακομοίρης ? – Θα δούμε… πάρε τώρα τα 2 και… Read more »

KEKW

Μια ερωτηση γιατι απ’ο,τι βλεπω ειστε γνωστης. Για αγορα του αιωνα, αντικειμενικα τι θα επρεπε να παρουμε? Οι διπλα ειχαν ηδη προχωρησει με τα F-16, οποτε το να παμε και εμεις σε F-16 ηταν κακη επιλογη κατα τη γνωμη μου. Οι ΗΠΑ ειχαν ξεκινησει να κανουν κολπακια με τις μη αποδεσμευσεις οπλων, γιατι αγοραζαμε πολλα ευρωπαικα (δεν ειχαν αδικο). 1. Η επιλογη που ειχε προτεινει ο Ανδρεας, δλδ το περιφημο “ολα μιραζ, γιατι οχι?”. Και μετα προχωραμε με εξοπλισμους απο ΗΠΑ σε αλλα πραγματα για να τα εχουμε και καλα μ’αυτους και να εχουμε και την καλυτερη δυνατη αποτρεπτικη ισχυ.… Read more »

Shadowfax

Kαντε μια αναζήτηση σε what if σεναρια που έχει κατα καιρούς ανεβάσει η Π&Δ… Εκτός των άρθρων έχουν και ένα σωρό σχόλια απο κάτω και θα σας λύσουν όποιες απορίες…

KEKW

Εχω διαβασει αρκετα. Αλλα προτεινουν οι μεν, αλλα προτεινουν οι δε, γινεται ενας χαμος και δεν μπορω να βγαλω ακρη. Μηπως μπορειτε να με φωτισετε στα γρηγορα? Ειμαι της νεας γενιας, δεν τα εχω ζησει απο πρωτο χερι τα γεγονοτα και προσφατως ξεκινησα να διαβαζω αμυντικα νεα…

Thras

Αν το μεγαλώσεις λίγο και το κάνεις 4 FDI και 6 Gowind έχει νόημα, με τόσο λίγες μονάδες δημιουργείς πρόβλημα λογιστικής υποστήριξης…

GEORGIOS IOAKEIMIDIS

Σχετικά με το άρθρο αν κάποιος γνωρίζει για το πυροβόλο των 127mm εάν είναι ανέφικτη η τοποθέτηση του λόγω κόστους η τεχνικών δυσκολιών σε χώρο σε συνάρτηση πάντα με τα 3 Sylver A50 και το 1 Sylver A70

Digenis

Αν αυξηθεί ο χώρος με προσθήκη τμήματος και το μπροστα μέρος μεγαλώσει κάποια μέτρα ,μπουν και μεγαλύτερες μηχανές ,αυξηθεί λίγο και το πλατος τοτε ολα γίνονται … Αλλιως θα εχει πολυ βαρος μπροστα ,θα πηγαινει προστινη σουζα . σε σκαφος αναποδης γαστρας ειναι επικυνδυνη η μπροστινή σουζα οχι απλα πρόβλημα … Ελπιζω να προστεθεί αυτο το τμημα γιατι θα μπουν κιαλα οπλα πάνω που θέλουμε χωρις πατεντες και τρυπηματα σε περιεργα σημεια πχ υποστεγα .

GEORGIOS IOAKEIMIDIS

Ποσό επιπλέον βάρος μπορεί να έχει το 127αρι από το 76αρι;; Επίσης αυτό το επιπλέον βάρος δεν ματσάρεται με πιθανή τοποθέτηση των Sylver A-35 παραπλεύρως του υπόστεγου…

Georgios

GEORGIOS IOAKEIMIDIS χρειάζεται επέκταση του κύτους για να χωρέσει, όπως ενδεχομένως να μας βολέψει περεταίρω βάζοντας μεγαλύτερες μηχανές. Δεν υπάρχει τεχνικό θέμα όμως είναι σαν το αυτοκίνητο, το γαλλικό είναι κυριολεκτικά η standard έκδοση, χωρίς τίποτα πάνω, σκέτο ενώ εμείς συζητάμε εάν θα πάρουμε την premium ή την super deluxe premium που λογικό είναι να κοστίζει περισσότερο. Π.χ. Γαλλική FREMM Vs FREMM Ιταλίας: FREMM και οι δύο αλλά καμία σχέση σε επίπεδο οπλισμού και αισθητήρων, η μία άδεια, η άλλη full.

adpanos

Μπαίνει αλλά όπως έχει αναφερθεί θα έχει πολύ μικρό απόθεμα αναχορηγίας βλημάτων .

76αρι strales με Dart vulcan είναι μια χαρά.

GEORGIOS IOAKEIMIDIS

Το θέμα είναι να μπει το 127αρι… με κατευθυνόμενα Volcano αλλάζει τα δεδομένα..με 120km range και μάλιστα να βάλει με ακρίβεια και κινούμενους στόχους σε θάλασσα και στεριά δίνει εξωπραγματικές δυνατότητες στο πλοίο…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το Strales είναι πολύ ωραίο αλλά αμφιβάλω αν είναι εφικτό να μπει σε ένα πλοίο με τόσο ηλίθια πλώρη.
Τι θα απογίνουν οι αναπτυγμένες κεραίες αν, με λίγο κυματισμό, η πλώρη βουτάει όλη μέσα; Στις ΜΕΚΟ έχουν βάλει ταινίες στα ανοίγματα του πυροβόλου!
Εκτός και αν το θέλουμε να λειτουργεί μέχρι sea state 5…

ETS

Δεν υπαρχει μαλλον επαρκης χωρος για τα αναλογα σε αριθμο αλλα μεγαλυτερα πυρομαχικα και γενικα το μεγεθος και βαθος της μοναδας του πυροβολου των 127 ειναι μεγαλυτερο ..
Δεν πρεπει να ειναι θεμα βαρους τοσο αλλα καθαρα χωρου ..Οποιαδηποτε ομως επιμηκυνση του σκαφους ενεχει πολλα σχεδιαστικα ζητηματα απο μειωση επιδοσεων λογω αυξημενου εκτοπισματος ενδεχομενως και μετατοπιση κεντρου βαρους και αλλα δυσεπιλυτα χωροταξικης διαμορφωσης ,χωρια που θα μας στοιχισει πανακριβα αφου θα πρεπει να αλλαξουν η παραγωγικη διαδικασια και τα τεχνικα σχεδια.
Οποτε ξεχαστε το..

adpanos

Αν με 10 πλοία φτάσουμε στο κόστος τα 470 εκατομμύρια €€€ ανά τεμάχιο , δεν το συζητάμε.

Κλείνουμε συμφωνία , φορτώνουμε τις μισές με όλα τα όπλα που μπορούν να πάρουν και τις υπόλοιπες τις αφήνουμε ελαφρά υποοπλισμενες για φρεγάτες γενικών καθηκόντων.
Αν υπάρχει ανάγκη τις φορτώνουμε στο μέλλον.

2 ναυπήγηση στην Γαλλία, οι υπόλοιπες στην Ελλάδα.
Να έχουν και οι Έλληνες δουλειά για μία δεκαετία.

Αντισταθμιστικα .

1) Όλα τα Mirage της Γαλλίας που μας ενδιαφέρουν.

2) Ότι Toma αποσύρεται από Γαλλικά.

3) Τις Laffayette .

Με έναν τέτοιο τρόπο και αποπληρωμή σε βάθος χρόνου, στήνουμε ναυτικό με “μπάλες”.

CKfurious

Σε ποια χωρα αναφέρεσαι??? 😕

Για την Ελλάδα me 500 mill defence expenditure budget δεν νομίζω!! :hmm:

ʼσε το τι μπαλάκια θα αποκτήσει το ναυτικό τους με τις Lafa!! 😛

adpanos

500-μύρια έθεσε τις αμυντικές δαπάνες ο φίλος σου ο Μπαλάφας ….

https://www.youtube.com/watch?v=4Vl02w9NNaI

Αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να συνεχιστεί….
Αν είναι να συνεχιστεί, κλείστε το μαγαζί από τώρα. Δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε.

Τα 300 μύρια το χρόνο, τα βρίσκεις από τις δημόσιες σπατάλες … σε χρόνο dt. Δες μόνο πόσο κοστίζει η ΕΡΤ στον Έλληνα φορολογούμενο ….

Digenis

Για διάβασε εδω .Είναι απόσπασμα ”Τώρα, μιας και αναφέραμε κάπου το κόστος των 10 φρεγατών (καθώς στην πραγματικότητα, τόσες χρειαζόμαστε μέχρι και το 2030 που θα αποσυρθούν οι τελευταίες S), θα πρέπει να θυμηθούμε το σενάριο αγοράς των φρεγατών του Fabrice Wolf. Εκεί, είχε υπολογιστεί η αγορά 6 Belharra και 4 FREMM, μαζί με συνολικά 600 ASTER 30, 100 MM40 BlockIII, 120 MdCN, 80 τορπίλες MU90, με κατασκευή του 60% της συνολικής παραγγελίας στην Ελλάδα και του 40 στην Γαλλία, με το κόστος για μια τέτοια αγορά να πέφτει στα μόλις 5,5 δις €.” https://www.ptisidiastima.com/what-is-the-real-cost-of-belharra/ Εσυ βαλε 6 δις μαζι… Read more »

Thomas

Δεκτή η παρατήρηση και η παραδοχή ότι αν αγοράσουμε 10 ή 15 πλοία το κόστος θα μειωθεί πολύ. Μια ερώτηση όμως. Αν το σχέδιο μας βγει παλτό (για να χρησιμοποιήσω ποδοσφαιρική διάλεκτο) τι κάνουμε; το παίρνουμε όπως είναι; το ακυρωνουμε; πληρώνουμε τα έξτρα έξοδα;

Ας είμαστε λίγο ρεαλιστές. Η φρεγάτα δεν υπάρχει αυτή την στιγμή και όλα είναι σχέδια στο χαρτί. Είμαστε διατεθειμένοι να δεσμευτούμε για τα επόμενα 15 (τουλάχιστον) χρόνια σε ένα σχέδιο που δεν το έχουμε δει στην πράξη και δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τυχών προβλήματα;

Digenis

Η φρεγάτα ως σκάφος κατασκευάζετε μεσα στα Γαλλικά ναυπηγεία ,και το ρανταρ είναι στημένο και δοκιμάζετε … Τα υποσυστηματα και τα οπλα ειναι ηδη δοκιμασμενα σε άλλα Γαλλικα CMS και πλοια … Δεν ειναι παρθενογενεση ομως οπως το AIP των 214 … Σε καθε περιπτωση αν τροποποιήσουμε το Γαλλικο σχεδιο πλεον ειμαστε ιδιοκτήτες του νεου σχεδιου και μπορουμε να το φτιάξουμε στα ελληνικα ναυπηγεία !!! Ειναι σαν την ”Ελληνικη” ALS που ηταν Γερμανικη τελικα, τωρα θα ειναι ”Ελληνικη” ALS που θα ξερει πολυ καλά Γαλλικα …

adpanos

Ναι Δηγενή, είναι κοντά στα 6 δις. Όμως δεν θα παραλάβουμε και τα 10 πλοία ταυτόχρονα, δεν θα είναι όλα εξοπλισμένα το ίδιο, ενώ η κατασκευή των 8 από τις δέκα φρεγάτες στην Ελλάδα θα ανεβάσει κατακόρυφα το ΑΕΠ και σίγουρα θα δημιουργήσει ανθίζουσα , σε σχέση με σήμερα, κατάσταση στα ναυπηγεία. Από την άλλη, αν πάμε σε αποσπασματικές αγορές για τα ίδια πλοία, θα πληρώσουμε πολύ περισσότερα, ή θα πάμε σε πολύ χειρότερα σκάφη. Σίγουρα το σενάριο αγοράς πολλών πλοίων ταυτόχρονα, θα ρίξει τις τιμές . Θα δημιουργήσει ομοιογένεια οπότε μιλάμε για μεγάλο λογιστικό κέρδος Θα αναστήσει τα ναυπηγεία.… Read more »

filon26

Για το πρώτο μισό του σχολίου, αν και αισιόδοξο, θα ήθελα να το δω να συμβαίνει. Βέβαια, για τους αριθμούς που χρειάζεται το ΠΝ, η FDI ίσως να ήταν περισσότερο high-end από ότι χρειαζεται (και ΘΑ βαστά η τσέπη του, γιατί τώρα δεν υπάρχει δυνατότητα). Στην παρούσα κατάσταση, μάλλον διευκόλυνση γίνεται, όπου οι Γάλλοι επωφελούνται από την μείωση του κόστους και την προβολή του προγράμματος, η δε Ελλάδα αποκτά τρόπο να ενισχύσει το ΠΝ πιο σύντομα από ότι αν περίμενε να αυξηθεί κάποτε ο αμυντικός της προϋπολογισμός. Φοβάμαι πως υπό τις συνθήκες αυτές, συζήτηση για αντισταθμιστικά δεν μπορεί να γίνει.… Read more »

Thras

Θα μπορούσε λοιπόν να κλείσει η συμφωνία για 4 FTI με συμμετοχή ελληνικών εταιριών στο πρόγραμμα και ναυπήγηση των δύο τελευταίων στην Ελλάδα. Στη συνέχεια να υπογραφεί συμβόλαιο για 6 κορβέτες, πρός πλήρης αντικατάσταση των S με ναυπήγηση όλων στη χώρα και αντισταθμιστικά.

filon26

Μένει να δούμε τι εννούν οι δύο πλευρές με την “συμμετοχή” στο πρόγραμμα. Θα ήταν ένα καλό σενάριο αυτό, γιατί θα έδινε κατεύθυνση και στην όποια αμυντική βιομηχανία θέλουμε. Αν επικρατήσει η λογική και στραφούμε σε ευρωπαικά όπλα και συστήματα, θα μπορούσαμε να επιτύχουμε και μια κάποια ομοιογένεια σε βάθος χρόνου. Τόσο οι Aster όσο και οι MICA έχουν ναυτικές και χερσαίες εφαρμογές (όπως και οι CAMM/CAMM-ER). Τέτοια συστήματα μπορούν να αποτελέσουν την βάση εκσυγχρονισμών αλλά και να αντικαταστήσουν υφιστάμενα συστήματα, τα οποία χρήζουν αντικατάστασης στο άμεσο μέλλον. Από την άλλη βέβαια, αυτό προυποθέτει σταθερή κατεύθυνση, αλλά η ευκαιρία είναι… Read more »

Thomas

Δυστυχώς με αυτά τα ποσά που συζητάμε δεν θα μείνει τίποτα για τον Στρατό και την ΠΑ.

Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε για 10 πλοία αν δεν γνωρίζουμε για τι πρόγραμμα αποπληρωμής μιλάμε. Για την επόμενη δεκαετία η χώρα έχει €500m περίπου το χρόνο για το ΥΕΘΑ.

Όπως και να το κάνουμε τα κουκιά δεν βγαίνουν.

CKfurious

και εσύ φίλος του Μπαλάφα είσαι σύντροφε?

Εδώ μερικοί νομίζουν Ακόμα πως υπάρχουν “λεφτοδενδρα”

Ποιος είναι ο Μπαλάφας by the way ρε adpanos?

adpanos

Ο Μπαλάφας φίλε CKfurious , είναι ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές μας εξηγούσε το πως θα βγουν τα χρήματα για την ανάκαμψη της χώρας. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82_%CE%9C%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CF%86%CE%B1%CF%82 Επί λέξη έλεγε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα περικόψει βαθύτατα τις εξοπλιστικές δαπάνες. Και όταν τον ρώτησαν, τι θα γίνει με την Τουρκία, είπε πως θα το ρισκάρουν …. Το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης εξηγούσε ο κύριος και αφότου έγινε κυβέρνηση, το έκανε πράξη. Εξού και τα μόλις 500 εκατομμύρια για εξοπλισμούς, ποσό που δεν μπορεί να καλύψει καμιά ανάγκη. Αυτή την στιγμή όμως έχουμε μια άλλη κυβέρνηση, η οποία για τον… Read more »

CKfurious

Ρε τι μαθαίνει κανεις! 👿

Νόμιζα πως θα το ρισκάρουμε το χε πει ο άλλος ο πως το λένε ο σουργελης :silly: σουρέτης σκουρλέτης or something like that νυν γενικός γραμματέας του ΣΎΡΡΙΖΑ

Κοίταξε εάν διάβασες τις συνεντεύξεις του νυν υπουργού άμυνας :silly: πως τον λέμε θα πάρουμε εγγυήσεις από USA με τη νέα αμυντική συμφωνία οποτε θα είμαστε καλυμμένοι!

https://doureios.com/ti-zitame-stin-stratigiki-symfonia-apo-tis-ipa-epikindines-afeleis-oneiroxeis/

Ποιος ο λόγος ρε σύντροφε να πετάμε τόσα λεφτά στα κανόνια?
:silly:

Costas

Είναι απολύτως εφικτή η απόκτηση ενός στόλου με τεράστια ισχύ φτάνει να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα. 1) Παραγγελία ενός τύπου φρεγάτας σε αριθμό 14-16 πλοίων. Aν η επιλογή τύπου είναι η Belhara μπορεί να γίνει απόκτηση διαφορετικών διαμορφώσεων αναλόγως των αναγκών που θέτει το ΠΝ (π.χ. 6 AAW με μικρότερες δυνατότητες ASW / 6 ASW με μικρότερες δυνατότητες AAW και 2-4 πλοία γενικής διαμόρφωσης με δυνατότητα στρατηγικής κρούσης – MdCN). 2) Η απόκτηση θα γίνει σε ορίζοντα 30 ετών (π.χ. 7 πλοία την πρώτη δεκαετία, 5 πλοία τη δεύτερη δεκαετία, 4 πλοία την τρίτη δεκαετία). 3) Πλήρης αποπληρωμή προγράμματος σε ορίζοντα 40… Read more »

ECG

Ολοι οσοι παρακολοθουμε τις εξελιξεις πιστευω συμφωνουμε στα εξης: 1) Η φρεγατα ειναι οντως στα μετρα μας (απ αποψη μεγεθους και δυνατοτητας οπλισμου) 2) Η γαλλικη εκδοση ειναι υποεξοπλισμενη σε τραγικο βαθμο 3) Η ελληνικη εκδοση οφείλει να εχει αρκετες διαφορες. Τωρα το κοστος, θα δειξει. Απ την εμπειρια που εχουμε συλλεξει τοσα χρονια με εξοπλιστικα προγραμματα (προ κρισης), η τιμη που λεγεται στην αρχη με την τελικη τιμη που πληρωνουμε με ολα οσα χρειαζομαστε στο τελος απεχει… πολυ. Και τo κυριοτερο: Πρεπει επιτελους οποια κινηση γινει να γινει με προγραμμα. Μην κοροιδευομαστε, ειμαστε τραγικοι σε αυτο. 4) Ετοιμαζομαστε να… Read more »

FTS

Οι επιθέσεις στην ΣΑ όπου η αεράμυνα απέτυχε να αναχαιτίσει την επίθεση από το Ιράν ή την Υεμένη δεν δείχνει μας προβληματίζει καθόλου για τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της Α/Α άμυνάς. Αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι πήγε στραβά τα δύο συστήματα Patriot PAC3 της ΣΑ και το Aster έχουν παρόμοιες δυνατότητες… Εδώ σταματάω γιατί ο προβληματισμός που θέλω να θέσω έχει γίνει κατανοητός. Αντίθετα η αγορά κορβετών εξοπλισμένες με ESSM θα μας εξοικονομούσε εκατοντάδες εκατομμύρια. Ναι το ΠΝ θα πήγαινε σε μικρότερα πλοία με περιορισμένες δυνατότητες σε σχέση με τις belharra αλλά η αποτρετική ικανότητα της… Read more »

andreasmp412c

Αφου η Α/Α αμυνα εχει τοσους πολλους περιορισμους γιατι να βαλουμε essm; Ας μεινουμε μονο σε πυραυλακατους, μη σου πω να κρατησουμε μονο τα υποβρυχια κ να καταργησουμε το κομματι της αεραμυνας. Γιατι στην ανατολικη μεσογειο την αεραμυνα περιοχης προφανως τη θελουμε για αμυνα απο πυραυλους. Οσο για τους σκαλπ ακριβως επειδη ΔΕΝ εχουμε το αφγανισταν απεναντι τους χρειαζομαστε

MisCo

“Από εκεί και πέρα, το ΠΝ πρέπει είτε να κινηθεί προς μια ελαφρότερη φρεγάτα πολλαπλών ρόλων (Gowind 3100 ή Damen Sigma 10514, ή ALS 115) ή να δεχτούμε όλοι, πως ο Στόλος θα περιοριστεί στα 6 ή 8 σκάφη.” Οταν το τουρκικο ΠΝ παει για 19 ΦΡΕΓΑΤΕΣ…. εσυ δεν μπορεις να αντικαθιστας με κορβέτες προσποιουμενος οτι “σου κανουν την δουλεια”. Δεν στην κάνουν. Το ΠΝ θα πρεπει να κοψει τον λαιμο του και να διατηρησει ή αυξηση την οροφη των φρεγατων. Στην τελικη τελική, εμείς ειμαστε αυτοι με την θάλασσα και τα συμφέροντα σε αυτήν και οχι οι απέναντι. Καλές… Read more »

Shadowfax

Για ποιές 19 φρεγάτες μιλάς?
Μεχρι στιγμής κορβέτες ριχνουν στο νερό…
Τις Istanbul-class των 3000tn λες!? 1 ξεκίνησαν να ναυπηγούν…
Διαμόρφωση είδες?
Σόναρ?
Με SMART-S Mk2 θα είναι… Δεν είναι λαρτζ σαν εμάς… πφφφ 16αρι Mk-41 VLS… αστεία πράγματα…
Για ρίξε μια ματιά…
https://militaryedge.org/armaments/istanbul-class/

Scalp_eg

Τα 1,2 δις ανα πλοίο προφανώς και είναι κίτρινος τύπος. (Ακόμα και με σκάλπ) Ξεχνάμε λοιπόν τους σκάλπ που ίσως χρειαστεί επιμήκυνση το πλοίο και το κόστος σίγουρα θα εκτοξευτει, και πάμε να “πατήσουμε” πάνω στη γαλλική διαμόρφωση με μικρές σε κόστος αλλά πολύτιμες για εμάς προσθήκες που θα μας επιτρέψουν να χτίσουμε 4 πλοία (2+2) Θα προτιμήσω να πιστέψω τον Fabrice Wolf ως πιο γνώστη απο τον CKfurius και θα πάρω τι χειρότερη εκδοχή των 550-600 για 4 πλοία (ανά πλοίο) 600 λοιπόν στην γαλλική έκδοση των 2Α50, να προσθέσουμε και 1Α50 ακόμα 30-35 εκ/ρια όπως έχει γράψει η… Read more »

CKfurious

O Fabrice Wulf πρέπει να μιλήσει με τα κορόιδα τους γάλλους που θα πληρώσουν 750 mill το ploio για πλοία!

Η μπούρδα πρέπει να σταματήσει

Το starting point είναι η τιμή που πληρώνουν οι γάλλοι: 750 mil / ship!!

Βάλε και τα όπλα και πας στα 750+150=900 mill!!

Εάν μας το δίνουν 100-150 mil φθηνότερα προφανώς θα είναι χωρίς τις δυνατότητες των γαλλικών
(ecm,sea fire trm modules,)
Βάλτε τη λογική σας να δουλέψει!

Και εάν θέλουμε επιπλέον αλλαγές τότε το ποσο πάει παραπάνω

Και μην ξαναγράψετε μπούρδες πως θα γλιτώσουμε το φπα και το κόστος ανάπτυξης!

Fingolfin

Το 1ο πλοίο των Independence class κόστισε κοντά 700 εκατομμύρια αλλά πλέον το κόστος έχει πέσει στα 400. Φυσικά μιλάμε για περισσότερα πλοία αλλά η λογική είναι η ίδια. Καμία σχέση το αρχικό κόστος με το κόστος που θα πας να το πουλήσεις. π.χ. οι Τούρκοι τις κορβέτες θα τις πουλήσουν στα 500 εκατομμύρια στο Πακιστάν; Ούτε καν, η τιμή θα είναι η μισή ώστε να πουλήσουν και να κάνουν μερική απόσβεση.

DP80

Εγώ το μύνημα για τις Belhara το αποκωδικοποιώ λίγο διαφορετικά. Θεωρητικά έπρεπε να πάρουμε ένα σημαντικό οπλικό σύστημα από την Γαλλία, και για την υποστήριξη στο θέμα της ΑΟΖ , αλλά και για να μην είναι εναντίων μας. Από το να πάρουμε αεροσκάφη και να σπάσει η παραγγελία , καλύτερα που επιλέξαμε φρεγάτες, επειδή θεωρούνται κύριο οπλικό σύστημα, αλλά δεν είναι. Εάν μιλούσαμε με τελείως επιχειρησιακά κριτήρια καλύτερη επιλογή ήταν ο κερδισμένος της FFG(X) του αμερικανικού ναυτικού που είναι πολύ ποιο κοντά στις προδιαγραφές του ΠΝ.

Mageiras

Και όμως… Τελικά οι FFG(X) ίσως τελικά να μην είναι και τόσο κοντά στις προδιαγραφές του Ναυτικού όσο φαντάζεστε… Χάρη στον αγαπητό Sotbak που πόσταρε την τελευταία ενημέρωση του Κογκρέσου για το πρόγραμμα φαίνεται ότι αν τελικά αποφασίσουν να πανε σε 32 αντί για 48 κελιά τότε (και από ότι κατάλαβα για 32 πάνε): α) Δεν θα μπορέσουν κατά παραγγελία να αυξηθούν για άλλο πελατη β) Τα 8 κελιά δεσμεύονται από τους ASROC αφήνοντας 24 κελιά για πχ 16 SM2 και 32 ESSM τα οποία είναι εξαιρετικά για φρεγάτα γενικής χρήσης αλλά όχι AAW ή τουλάχιστον όχι ανώτερη αλλά ίσα… Read more »

sotbak

ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Ζω με το όνειρο της πραγματικής ενδυνάμωσης του ΠΝ!!!

Mageiras

Κι εγώ το ίδιο φίλε μου!

stepa

Για την αξια των συγκεκριμμενων σκαφων καμμια αντιρρηση, κατι ξερουν παραπανω οι ιθυνοντες, ομως πολυ…..μακρυα θα παει η υποθεση.Τελικα μονο εγω εχω την αισθηση οτι το Π.Ν. με τις επιλογες του, και με την πιεση του ΥΠΟΙΚ, αυτοπαγιδευεται?
Μηπως η “Γαλλικη λυση” θα επρεπε να εχει και μιαν αλλη εναλλακτικη? πιο συντομη ,πιο δοκιμασμενη, πιο αμμεσα αποδοτικη?

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Λογικοτατο άρθρο και ναι χρειαζόμαστε 32 aster 30! Τα υπόλοιπα όπως η κρούση βαθιά σε εχθρική ενδοχώρα ανήκει σε πυραύλους ATGMSη DEEP STRIKE Καλύτερα!

Babis_UK

Προτιμώ μεταχειρισμενα πλοια στο 30% του κοστους των νεων.
Στην αλλη πλευρα του Ατλαντικου υπαρχουν πλοια προς αποσυρση τιγκαρισμενα σε SM2 με 3D PESA Radar με δυνατοτητα για αμεση μεταφορα σε Ελληνικα χερια
Με κοστος 2 Bellhara που ειναι πολυ λιγες εντασουμε στον στολο 4 Tico και λυνουμε το προβλημα της ναυτικης κυριαρχιας σε Αν. Μεσογειο ενω αναβαθμιζουμε ουσιαστικα τις ΜΕΚΟ περνουμε και νεες τορπιλες για τα U214 και καθαριζουμε το παιχνιδι στο Αιγαιο

andreasmp412c

Κ οι αμερικανοι που παλευουν να μη παραδωσουν την τουρκια στους ρωσους θα τρεξουν να σου χαρισουν 4 τικο…. Κ οχι πχ σε νοτιοκορεατες ιαπωνες κλπ που εχουν μια κινα διπλα… Κ εμεις κ να μας τα δωσουν, θα μπορεσουμε να τα συντηρησουμε…

MPAMPIS

Αναρωτιέμαι αν το s500 μιας μπελαρα θα μπορούσε να κατευθύνει aster 30 απο Sampt (παρακείμενο).

sotbak

θα το δοκιμάσουμε όταν έρθουν οι δικές μας !!!!!!!!!!!

Mitsos_Mantzos

Θα κάνω μερικές χαζές ερωτήσεις.
Το ελικόπτερο είναι τόσο απαραίτητο για μια φρεγάτα που διαθέτει σοναρ;
Γιατί δεν καταργούν το υπόστεγο και το ελικοδρόμιο και στην θέση τους να μπουν εκτοξευτές πυραύλων ώστε μια φρεγάτα να έχει π.χ. 80 πυραύλους χαρπουν, μια άλλη 40 αστερ και 20 +20 μικα, μια άλλη 80 σκαλπ η συνδυασμό αυτόν;
Δηλαδή οι 8 χαρπουν θα κάνουν δουλειά;
Οι εκτοξευτήρες χαρπουν ξαναγεμίζουν εν πλω η πρέπει να γυρίσει το πλοίο στον ναύσταθμο;
Ευχαριστώ.

Digenis

Χωρίς ελικόπτερο αντε στηλτω στη ανοικτή θάλασσα .!!!! Επίσης το ελικόπτερο προπορεύεται του πλοιου σε σημεία που υπαρχουν πιθανότητες ενέδρας ,πχ εξοδο απο στενα περάσματα . Εδώ που τα λέμε δεν έχουμε συζητήσει τίποτα για τα ελικόπτερα που θα συνεργάζεται η FTI προφανώς μιλάμε για Seahawk και όχι για NH90 που λένε οι Γαλλοι … Ελπίζω να υπάρχουν προβλέψεις συνεργασίας των Συστημάτων της Μπελχαρα με τα Αμερικάνικα συστήματα του ελικοπτέρου !!!

sotbak

άντε πάλι…….πάνω που αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τις FFG(x)….

Kostasq

Μου φαίνεται απίστευτο πόσο πολύ δεν υπάρχει πολιτική βούληση για το στήσιμο ενός στόλου. Οι απαγορεύσεις και ενστάσεις λόγω προϋπολογισμού είναι φτηνές δικαιολογίες. Δεν υπάρχει γνώση των αναγκών από το πολιτικό προσωπικό και κυρίως δεν υπάρχει κατανόηση των κινδύνων από τους πολίτες. Στην χειρότερη περίπτωση όπως βάζουν τους πιο απίθανους φόρους για να χρηματοδοτήσουν τις μεγαλύτερες βλακείες και σπατάλες, ας βάλουν έναν φόρο για την εθνική άμυνα. Ας βάλουν διόδια για την εθνική άμυνα. Ας πουλήσουν κάτι και ας κλείσουν κάποιες τρύπες στην άμυνά μας. Ας κάνουν μια ειδική έκδοση ομολόγων τώρα που έπεσαν τα επιτόκια. Υπάρχουν χιλιάδες τρόποι. Υπάρχει… Read more »

agnostosependytis

Επιτέλους βλέπω ότι αρχίζετε να γράφετε αυτά που είπα από την πρώτη μέρα. Το κανονικό και αποδεκτό κόστος για μια Μπελάρα είναι στα 550 μύρια συν όπλα. Για το ραντάρ, είναι πολύ καλό αλλά υπάρχουν και άλλα καλά μην τα παραλέμε, η Αγγλική φρεγάτα διαφημίζει ότι έχει ραντάρ που βλέπει μπαλάκι του τέννις στα 350 χλμ, ενώ λόγω καμπυλότητας, ότι είναι μακρύτερα από 100χλμ και χαμηλά απλά δεν το βλέπει άρα το 500+ χλμ είναι άχρηστο. Επίσης είπατε και ένα άλλο μαγικό επιτέλους, ας γίνει διαγωνισμός, σε τελική ανάλυση αφού λέμε χρωστάμε χάρη στους Γάλλους, ας πούμε ότι θα τους… Read more »

andreasmp412c

Αυτο περι μη αποαμερικανοποιησης δε μπορω να το καταλαβω. Για να παρακαλαμε να μας αποδεσμευουν οπλα συνεχεια;

agnostosependytis

Το πρόβλημα είναι ότι κανένας στην Ευρώπη δεν έχει γαλλικά όπλα, Άγγλοι, Ολλανδοί, Σκανδιναυοί, Ισπανοί κτλ κτλ είναι όλοι βασισμένοι σε SM2, ESSM ktl και αντίστοιχα ραντάρ, λογισμικά, συστήματα διαχείρισης μάχης κτλ. Επίσης ο δικός μας στόλος αυτή την στιγμή στο 100% εκεί είναι, δεν λέω αν είναι καλή η τιμή ας πάρουμε 4 αλλά μέχρι εκεί, αν και πιο πολύ γνικών καθηκόντων είναι με τοσους λίγους πυραύλους (ακόμη και με την διαμόρφωση που θέλουμε).

adpanos

“The Aster missile is autonomously guided enabling it to cope with saturated attacks and is equipped with an active RF seeker. The shipboard radar fulfills roles of sentry, meteo, target discrimination, acquisition and chase. When coupled with the advanced PAAMS air-defence system utilizing the SAMPSON and S1850M radars (as found on the British Type 45 destroyers), Aster is capable of simultaneously targeting and engaging multiple targets at once. MBDA states Aster is capable of “Multiple engagement capability with high rate of fire”. Variants: Aster 15 – Ship point and local area defence Aster 30 Block 0 – Ship local and… Read more »

ΙΤΑΛΟΣ

Ε δεν νομιζω τα 48 κελια SYLVER-50 σε καθε AAW πλοιο Ιταλων/Γαλλων/Αγγλων να μην μπορουν να φερουν Aster 30 Block 1NT (HORIZON/TYPE 45) . Οχι τιποτα αλλο αν ειναι να τα πεταξουν τα αγοραζουμε εμεις

KEKW

Απ’ο,τι βλεπεω ειστε γνωστης! Μια ερωτηση: – Οι La Fayette δε μας κανουν γιατι ειναι γυμνες. – Οι Adelaide δε μας κανουν γιατι ειναι παλιες. Οποτε τι μενει απο μεταχειρισμενες λυσεις πολυ καλες για τα μετρα μας? – Οι F-123. Φημες λενε οτι το 2024 με την αφιξη της πρωτης MKS-180 (εχει κολλησει για τωρα το προγραμμα, αλλα νομιζω οτι θα ξεμπλοκαρει), θα ξεκινησουν να αποσυρονται και οι F-123. Αν πουμε στους Γερμανους οτι τις θελουμε νομιζω θα μας τις δωσουν με 100m το κομματι, γιατι εχουμε αποδειχθει πολυ καλοι πελατες τους. Το προγραμμα θα αφορα τις 4 F-123, τα… Read more »

Nikoss

Ενας ακομη σημαντικος λογος που ψωνιζουμε Γαλλικα ειναι η πολιτικη στηριξη που προσφερε η Γαλλια στα χρονια της κρισης και η στηριξη στα Ελληνοκυπριοτουρκικα..συμφωνω οτι πρεπει να δωσουμε εμφαση στους aster 30,ενω οπωσδηποτε πρεπει να μπουν και οι mica vl,δεν νοειται πλοιο με Α/Α περιοχης που να μην εχει Α/Α πυραυλους μικρης-μεσης εμβελειας..πραγματι πρεπει να γινει προσπαθεια για την αποκτηση τουλαχιστον τεσσαρων πλοιων,εστω και σε βαθος χρονου..ενα προβλημα ειναι οτι μεχρι να ερθει το πρωτο πλοιο περι το 24 οι τουρκοι θα ολοκληρωνουν το προγραμμα των Istif,ετσι ειναι απαραιτητο να ξεκινησει αμμεσα ενας-σοβαρος-εκσυγχρονισμος των ΜΕΚΟ,δωρεαν στο πλαισιο του συμβολαιου για… Read more »

Yannis

Υπάρχει κάτι αντίστοιχο με Sea-Fire και Aster ξηράς (μεταφερόμενο σε οχήματα όπως οι S-400) και ποια διαφορά θα είχε αυτό με τους Patriot?

flashg

Δεν νομίζω ότι κανένας αμφισβητεί το ραντάρ των Μπελάρα, ούτε την αξία των ASTER30. Αμφισβητούμε τουλάχιστον εγώ τις αποφάσεις του ΠΝ που πάσχουν από έλλειψη προγραμματισμού και προτεραιοτήτων και να κάνουμε ότι καλύτερο με τα δεδομένα χρήματα. Γιατί 500 εκ. ευρώ σε τόσο κρίσιμη περίοδο και με γνωστά τα οικονομικά προβλήματα της χώρας πετάχτηκαν στα σκουπίδια? (εκσυγχρωνισμός Ρ3). Πως θα αντιμετωπίσουμε των αυξημένο αριθμό των Τουρκικών σύγχρονων πλοίων και υποβρυχίων με μόνο 2 Μπελάρα + 4 Meko(μη εκσυγχρωνισμένες) +4 υποβρύχια (χωρίς σύγχρονες τορπίλες) +6 πυραυλάκατους.? Αυτά τα πλοία δεν φτάνουν. Γιατί δεν πάμε σε κορβέτες που μπορούμε να ναυπηγήσουμε 4-6… Read more »

andreasmp412c

Απ τη στιγμη που την ποσοτητα λογω οικονομικης στενοτητας δεν μπορουμε να την εχουμε, επιβαλλεται να παμε σε οτι πιο ποιοτικο υπαρχει κ αυτη τη στιγμη ειναι η μπελαρα στην ελληνικη διαμορφωση. Κ επειδη πολλοι θα πειτε για iver κλπ πειτε μου τουλαχιστον πρωτα πως θα τις πληρωσουμε χωρις fms κ γω μαζι σας

DimitrisXr

Να προσθεσω και την αποψη μου, οταν κανουμε για ενα πλοιο εκπτωσεις στην ταχυτητα (απο 32 που θελουμε σε 27), στο κυριο πυροβολο (απο 127χιλ σε 76χιλ), στα κελια (απο 48 με τα 8 απο αυτα να ειναι quad packed, σε μαλλον 32 χωρις την δυνατοτητα quadpack), στα ciws (απο 2 ram που θελαμε στο 1 και μαλλον phalanx), τοτε περιμενω να ειναι τουλαχιστον ελκυστικη η τιμη ωστε να δικαιολογηθει η αγορα. Καταλαβαινω πως το πνευμα της αγορας ειναι πως οι belharres θα αποτελουν ”τα ματια” του στολου, και πως λογικα θα αγορασθουν αλλα φθηνοτερα πλοια για γενικη χρηση. Μηπως… Read more »

agnostosependytis

Συμφωνώ απόλυτα, και να πω την αλήθεια, ΟΚ οι Μπελάρες ίσως είναι πολύ καλές τεχνολογικά, και έστω είναι και οι αισθητήρες του στόλου, ωστόσο αν ο υπόλοιπος στόλος είναι εξοπλισμένος με ESSM, SM2 κτλ, και τα συστήματά τους είναι πιο αμερικανικά/δυτικοευρωπαϊκά αλλά μη Γαλλικά, πως θα μπορέσουν να γίνουν απόλυτα blended οι αισθητήρες/πληροφορίες των Μπελάρα που θα ακολουθούν εντελώς άλλη τεχνολογία?

Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα αυτό, δεν λέω, θα βρουν κάτι, ωστόσο δεν θα είναι η απόλυτη διασύνδεση, θα υπάρχουν συμβιβασμοί, άρα τυχόν μελλοντικό Fushion θα πήγαινε περίπατο για αυτές.

Evanos

Νομίζω ότι υποτιμάτε λίγο τον ρόλο και την αξία των mdcn.. καθώς η αξία των όπλων ειναι η κατοχυρωση της ειρήνης μεσα απο την αύξηση του συντελεστή αποτροπής στην αντίπαλη πλευρά. Και ναι αυτα τα όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους μεγάλης στρατηγικής, συμβολικής και ψυχολογικής αξίας βαθιά στην ενδοχώρα του αντιπάλου μπορούν να έχουν μεγάλη αποτρεπτική επίδραση στις αποφάσεις των απένταντι. Οπως και εμείς αντιστοιχα αν σε μια σύγκρουση βλέπαμε το μισό κτίριο του κοινοβουλίου υπο καταρευση θα αντιμετωπίζαμε ως κοινωνία μεγάλη ψυχολογική και πολιτική πίεση εσωτερικά.. Δύσκολα και οι Τούρκοι -που σε πολλές περιπτώσεις κρίσεων δείχνουν δείγματα θρασυδειλίας-θα… Read more »

Spirit

Δυστυχώς όμως πρέπει να διαλέξουμε, 24 όπλα για πλοία AAW είναι ανεπαρκέστατος αριθμός

sotbak

σωστός, 32 είναι ο αριθμός για μας…..

Thras

Έχω να κάνω δύο παρατηρήσεις δαιβάζοντας τα σχόλια των φίλων στο forum: 1) Το τουρκικό ναυτικό δεν θα αυξήσει σημαντικά την οροφή του. Οι 4 Ada class θα αντικαταστήσουν τις παλιές γαλλικές κορβέτες, η τελευταία παραδόθηκε χθές. Οι 4 φρεγάτες που ξεκίνησαν να ναυπηγούνται θα αντικαταστήσουν πιθανά φρεγάτες κλάσης Perry που σαρανταρίζουν από 2022 έως 2026 Στη συνέχεια θα γίνει ναυπήγηση αντιτορπιλικών (6 σε αριθμό;;;) τα οποία θα αντικαταστήσουν τις υπόλοιπες Perry και τις 4 αρχικές ΜΕΚΟ, περίπου 2028 – 2034. Σύνολο κύριων μονάδων 16 με τέσσερις από αυτές (Ada class) να έχουν ίδιο εξοπλισμό με τις δικές μας SV… Read more »

Nikoss

Και πιστευεις οτι οι τουρκοι θα μεινουν μονο με 16 κυρια σκαφη επειφανειας?πες καλυτερα 26 και φυσικα καμια συγκριση μεταξυ Istif και S η TF-200 και ΜΕΚΟ..το ΠΝ χρειαζεται οπωσδηποτε μια σοβαρη ενισχυση..

Thras

Το πιο πιθανό είναι ότι θα μείνουν με τα πλοία που αναφέρω παραπάνω. Αν κρατήσουν και 50χρονες Perry ή ΜΕΚΟ, δεν έχουμε πρόβλημα, είναι όπως οι δικές μας 3 S τώρα που συμβάλουν μόνο στη διατήρηση της οροφής του στόλου… από επιχειρησιακή αξία μηδέν!

Thras

Να σημειώσω ότι δεν πρότεινα να μείνει το ΠΝ ως έχει.
Πιστεύω ότι χρειάζεται 10 νέες μονάδες τα επόμενα 10 χρόνια…

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ακόμη και με την όποια παραγγελία FDI , σε όποια διαμόρφωση και με όποιο κόστος αυτή καταλήξει το πρόβλημα που έχουμε συνεχίζει να υφίσταται! Χρειαζόμαστε AAW φρεγάτες άμεσα και όχι το 2025-’26 και επιβάλλεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την σταδιακή αντικατάσταση των S !!! Οπότε κατ΄εμέ είναι επιτακτική η ανάγκη για αγορά – hot transfer- μεταχειρισμένων AAW φρεγατών (π.χ. ADELAIDE) και παράλληλα με τις FDI και ένεκα των οικονομικών να προχωρήσουμε σε αγορά συνδυασμού νέων φρεγατών-κορβετών . Τέλος διερωτώμαι εάν είναι εφικτό η αγορά των FDI να συνδυαστεί ίσως με τον επικείμενο εκσυχρονισμό των ΜΕΚΟ200 σαν πακέτο.Ίσως αυτό να… Read more »

AndreasBoo

Εχω καποια νεα απο Γαλλία, οι FDI δεν θα αντικαταστησουν τις lafayette αλλα τις fremm που ακυρώθηκαν, οι lafayette θα αντικατασταθουν απο νεο πλοίο μετα το 2030 γι αυτο και τις αναβαθμίζουν. Σε λιγες μερες ξεκιναει η δοκιμη του seafire στην θάλασσα. Στη φωτογραφια βλέπετε την πιο πρόσφατη τροποποίηση των γαλλικών fdi οι 5 γαλλικές fdi παρόλο που έχουν 16 κελια υπαρχει χώρος για 32 ωστε σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη ή σε περίπτωση που ενσωματώσουν τους scalp να μπουν αλλα 16 κελια γι αυτο ισως να επελεξαν και το πυροβόλο των 76 χιλιοστών και οχι των 127 χιλιοστών Σε… Read more »

AndreasBoo

Αυτο με τις lafayette παντως δεν ειναι σίγουρο μεχρι στιγμης το ειδα σε ενα γαλλικο site

Και εδω μπορειτε να δειτε πληροφορίες για την πορεια του seafire
https://www.navalnews.com/naval-news/2019/09/sea-fire-next-gen-radar-system-begins-testing-at-shore-integration-facility/

dimitrov

Αγαπητοί συνοδοιπόροι στην αμυντική ανάλυση …. μήπως βλέπετε κι εσείς πως το ζήτημα των φρεγατών αεράμυνας περιοχής μπάζει από παντού; Μήπως με όλες τούτες τις απειλές δεν φτάνουν ούτε ΑΒ με 90τόσα κελιά; Μήπως το θέμα των μπελεράδων είναι ο τελευταίος σπασμός του ΠΝ όσον αφορά την αεράμυνα περιοχής, θέμα που ξεκίνησε από την δεκαετία του 90; Όπως και να το πιάσεις το θέμα των μπελαράδων … ξινίλα αφήνει. Μη μιλήσω για μεγαλύτερα πλοία. Μήπως λέω καλύτερα των ΠΝ να το “ρίξει” σε πλοία των 2μιση 3 χιλάδων τόνων κατόπιν διαγωνισμού με προηγμένο και ισορροπημένο εξοπλισμό όπως ήταν οι “Υδρες”… Read more »

Thomas

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί το κουραζουμε τόσο. Τα πράγματα είναι απλά. Εμείς θέλουμε πλοία για τα οποία δεν έχουμε λεφτά. Οι Γάλλοι έχουν πλοία και φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να μας κάνουν ευκολίες πληρωμής. Τα πλοία δεν τα χαρίζουν. Εμείς θέλουμε πλοία εξοπλισμένα σαν αστακούς και είναι πολύ λογικό ότι θα κοστίσουν πολύ περισσότερα από το απλό σχέδιο για το Γαλλικό Ναυτικό. Αν οι Γάλλοι είναι διατεθειμένοι και μπορούν να φτιάξουν ένα πρόγραμμα αποπληρωμής που να μας ικανοποιεί έχει καλώς. Αν δεν μπορούν τότε ή παίρνουμε το βασικό σχέδιο που μας προσφέρουν ή συνεχίζουμε, μέχρι να βρούμε λεφτά ή να… Read more »

Spirit

Γιατί ρωτήσαμε Ισπανους Ιταλούς, Ολλανδούς, Γερμανούς και είπαν δεν σας δανείζουμε;

Thomas

Δυστυχώς ναι. Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω και δεν δέχονται καμία αύξηση του Ελληνικού χρέους. Αυτό σημαίνει ότι εξωτερικός δανεισμός για αγορά όπλων δεν επιτρέπεται. Αν εμείς θέλουμε να αγοράσουμε όπλα πρέπει να το κάνουμε με τα δικά μας λεφτά. Με άλλα λόγια πρέπει να κόψουμε άλλες δημόσιες δαπάνες ή να αυξήσουμε την φορολογία.

Το ζήτημα είναι κατεξοχήν πολιτικό και δεν υπάρχει Κυβέρνηση στην Ευρωζώνη που θα δεχθεί αύξηση του Ελληνικού χρέους. Οι Γάλλοι κάνουν πολιτικές και οικονομικές αλχημείες αλλά είναι και αυτοί περιορισμένοι από τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

sotbak

άρα τα λεφτά πρέπει να βρεθούν από εσωτερικές περικοπές δαπανών του Δημόσιου Τομέα……. ή αύξηση της φορολογίας….

NIK-PAO-13

ριξε μια ματια στην ιταλικη κορβετα των 3.200 τονων….οτι πρεπει για μας…16 αστερ-30….ραμ …8 εξοσετ…ελικοπτρερο κ μια χαρα ρανταρ….

Panos

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_167080.htm
Αγαπητή ΠΤΗΣΗ, με βάση το παραπάνω (πως γίνεται δλδ να ξοδεύουμε μόνο το 12% – ουραγοί στο ΝΑΤΟ – του μπάτζετ του ΥΕΘΑ ήτοι 530 μύρια για οπλικά συστήματα και το 70% – πρωτιά εδώ-για μισθούς-συντάξεις-κληρωτούς) θα ήθελα το σχόλιο σας.

Thras

Εκτός του λάθους με το πλήθος των ανώτερων/ανώτατων αξιωματικών και των υπορβολικά πολλών στρατοπέδων που καταναλώνουν πόρους χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα υπάρχει ένας επιπλέον λόγος για αυτή τη δυσαρμονία.

Τα χρόνια της κρίσης ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΘΑ μειώθηκε περίπου στο μισό του αρχικού. Το μισθολογικό κόστος έπεσε ελαφρά, οπότε η μείωση έγινε κυρίως στα κονδύλια που αφορούν τη συντήρηση των υπάρχοντων οπλικών συστημάτων και φυσικά σε αυτά που διατίθενται για την προμήθεια νέων… με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση!

afasias

Κατά τη γνώμη μου η παραγγελία τον φρεγατών [email protected] μπορεί να είναι μία ευκαιρία να ξεκινήσουμε μακροχρόνιο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει σε βάθος χρόνου όλες τις φρεγάτες s-class. Θα μπορούσαμε με έξυπνο σχεδιασμό να παραγγείλουμε 2 [email protected] αντιαεροπορικού πολέμου με 32 κελιά και aster 30 και εν συνεχεία 6 με 7 [email protected] γενικών καθηκόντων σε βάθος χρόνου σε ελληνικά ναυπηγεία χωρίς όμως το ακριβό σύστημα seafire 500. Δηλαδή για παράδειγμα οι [email protected] γενικών καθηκόντων με σύστημα ραντάρ Herakles η κάποιο άλλο πιο οικονομικό με αξιοπρεπείς επιδόσεις και 24 έως 32 κελιά sylver A50-70 και ανάλογα τις οικονομικές δυνατότητες της… Read more »

Saillok

Δεν είμαι γνώστης , αλλά προσπαθώ να παραμένω ενημερωμένος για τα αμυντικά θέματα. Στα χρόνια που ασχολούμαι έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στα περισσότερα ηλ/κα έντυπα η προσέγγιση είναι αναλύσεις – τις περισσότερες φορές – μη επαρκώς στοιχειοθετημένες που απλώς εκφράζουν τα εσώψυχα του αρθρογράφου, ανάλογα με την οπτική γωνία και τις πεποιθήσεις του Αφήνω δε κατά μέρος τη συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών και τα σχόλια τους που μου θυμίζουν με τα όσα γράφουν το “κάθε ομάδα έχει τόσους προπονητές όσοι είναι και οι φίλαθλοί της” … Θέλω να δώσω τα εύσημα στην “Πτήση” για τον αναλυτικό, ψύχραιμο και ορθολογικό… Read more »

Fingolfin

Έκοψε και τη διαφήμιση η navalgroup και πολλοί ξίνησαν.. 🙂

agnostosependytis

Ένα επίσης πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει είναι ότι όλες οι φρεγάτες κτλ κατασκευάζονται λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους που υπήρχαν πριν 3-4 χρόνια. Ελπίζω ότι και να παραγγείλουμε να κρατήσουμε κάποια καβάντζα ότι μπορεί να προστεθεί και κάτι άλλο, καθώς ότι και να πάρουμε θα το παραλάβουμε το 2025 και η τεχνολογία κάνει άλματα. Π.χ. θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίζει πλέον υπερηχητικούς αντιπλοικούς πυραύλους, θα πρέπει να μπορεί να καταρρίπτει με οικονομικό τρόπο drones ή κοπάδια drones (λέηζερ?) κτλ, δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι Τούρκοι θα έστελναν 10 Bayraktar εναντίον της φρεγάτας και αυτή να έπρεπε να αδειάσει… Read more »

zap

Εγω αυτο παλι, οτι θελουμε το SeaFire αλλα πρεπει να φορτωθουμε και αυτο πλοιο μαζι του δεν μου αρεσει.
Θα προτιμουσα να προμηθευτουμε το SeaFire σαν συστημα και να διαλεξουμε εμεις το σκαρι με εναν ταχυ διαγωνισμο, και οποιος μας δινει τα περισσοτερα.

Δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να παρουμε αυτα τα πλοια που ειναι γεματα συμβιβασμους.

Μιχάλης

Βέβαια οι ίδιοι θεσμοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τα δημοσιονομικά της χώρας όταν η σπατάλη του δημόσιου χρήματος συνεχίζεται κανονικά όταν το κομματικό κράτος ζει και βασιλεύει για τους διορισμούς κομματικών στρατών για διορισμούς φίλων και συγγενών. Οι ίδιοι θεσμοί που δεν επιτρέπουν στη χώρα να εξοπλιστεί για να μην διαταραχθούν τα οικονομικά της χώρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα ( επειδή οι θεσμοί είναι τυπικοί αλλά διυλίζουν τον κόνοπα και καταπίνουν την κάμηλο) οι ίδιοι θεσμοί επιτρέπουν ή κάνουν τα στραβά μάτια στην ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή εισφοροδιαφυγή τη στάση πληρωμών από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές (μεταξύ των οποίων και κόμματα) οι… Read more »

Μιχάλης

https://doureios.com/ti-zitame-stin-stratigiki-symfonia-apo-tis-ipa-epikindines-afeleis-oneiroxeis/

Αν το πολιτικό προσωπικό δεν ξυπνήσει από το λήθαργο και συνεχιστεί αυτή η αυτοκαταστροφή καλό είναι να ετοιμαζόμαστε για νέες Ζυρίχες και Μαδρίτες.
Αυτοί που μας κυβερνούν είναι Έλληνες;

KaizerAmstelVonLagerS

Γαλλοι στο ναυτικο λοιπον εεε…Με οτι αυτο σημαινει μελλοντικα.Η εμπειρια απο την Π.Α δεν φενεται να συγκινει κανεναν.Θυμηθηκαμε και τον αξιολογοτατο κ.Fabrice Wolf και λεει ο καθενας τα δικα του. Ο adpanos θελει παραγγελια 10 πλοιων βαζει και πως να τις “φτιαξουμε” μισες-μισες για να εχουμε να κοτσαρουμε οτι τωρα δεν μας περνει στο μελλον και φερνει και…..” Όλα τα Mirage της Γαλλίας που μας ενδιαφέρουν+ Ότι Toma αποσύρεται από Γαλλικά+Τις Laffayette.Ουτε αντιπροσωπος να ητανε…. Και οταν σε καμμια 10-15 χρονακια οι Γαλλοι αποφασισουν να εισαγαγουν σε υπηρεσια τα νεα/αναβαθμισμενα τους σουπερ ουαου οπλα που δεν θα ειναι συμβατα με… Read more »

George

Αυτές είναι φρεγάτες γενικών καθηκόντων κι όχι άμυνας περιοχής. Πιο λογικό θα ήταν η αγορά 4 Gowind (2700-3100 τόνοι) με το “Γαλλικό FMS” με οπλικά συστήματα που ήδη έχει το ναυτικό σε μια διαμόρφωση όπως των ΗΑΕ (ESSM, Exocet) με κόστος 300-375 εκ Ευρώ η μία όπως φαίνεται από τις αγορές των ΗΑΕ/Ρουμανίας/Μαλαισίας/Αιγύπτου Πάντως κάτω από 400 εκ/σκάφος fully loaded Ισως και με αλλαγή του SETIS για να είναι ακόμη πιο εύκολη η εισαγωγή τους στο ΠΝ Θα φευγανε οι παλιές S και το πακέτο οι Γάλλοι το πουλάνε παντού με την πρώτη να φτιάχνεται Γαλλία και τις υπόλοιπες να… Read more »

FTS

Έχουν μια λογική αυτά που λέτε αλλά από την άλλη η Π&Δ και οι φίλοι εδώ μέσα επιμένουν ότι δύο belaharra μπορούν άνετα να τα βάλουν με τον μισό τουρκικό στόλο και την μισή τουρκική αεροπορία. Τι όχι? Τότε σόρρυ αλλά γιατί τις αγοράζουμε? Για να αποκτήσουμε Α/Α στο Αιγαίο? Προσωπικά θεωρώ ότι είναι να γελάς όχι με την αγορά των belharra αλλά ακόμη με την ίδια την ιδέα των AAW. Φυσικά αναλογιζόμενος ότι αυτά τα κονδύλια θα κοπούν από άλλα προγράμματα.

Όπως λέτε η Ελλάδα το λογικό θα ήταν να προχωρήσει σε πλοία γενικών καθηκόντων.

Spirit

H πιο ρεαλιστική λύση είναι αυτή που προτείνεται Gowind 3100 με διαμόρφωση περίπου των ΗΑΕ και αυτό όχι ότι δεν υπάρχουν καλύτερες, αλλά εδώ που φτάσαμε πρέπει να πάρουν συμβόλαιο οι Γάλλοι αφού φαίνεται διατεθειμένοι τα χρηματοδοτήσουν κιόλας. Με το ίδιο κόστος των Belharra ίσως είναι εφικτό να πάμε και για 6 πλοία.
Το μεγαλύτερο θεμα με τα HAE, ειναι ότι μάλλον θα επιλέξουν το ραντάρ Smart-S Mk.2, οπότε θα κληθούμε να πληρώσουμε την πιστοποίηση με το NS-100 με το CMS..

George

H TACTICOS αντί για το SETIS που όμως θα πρέπει να ολοκληρωθεί με το CAPTAS-2, το βήμα που δεν έκαναν τα ΗΑΕ υιοθετώντας κατά τα άλλα την υπόλοιπη διαμόρφωση τους και ναι ακόμη καλύτερα στο μέγεθος που επέλεξε η Μαλαισία (3,100 τόνοι, 111 μέτρα) για τις δικές της Gowind με ανώτατη τιμή για κάθε μία τα 420 εκ Ευρώ Συμφωνώ ότι υπάρχουν καλύτερες όπως οι Sigma αλλά όχι με μεγάλη διαφορά ενώ πρέπει να εξοφληθεί το γραμμάτιο στη Γαλλία που μας κράτησε στο Ευρώ Είναι η μόνη έξοδος διαφυγής για τα στελέχη του ΠΝ που πρέπει να διαχειρισθούν την πολιτική… Read more »

Southpaw

Καλά κανει το πν και προτιμα τις μπελαρα. Εχουν το ιδανικο εκτοπισμα για το αιγαιο και την ανατολική μεσογειο, κορυφαια τεχνολογια, μεγάλη ισχυ πυρός (μονο με τουλάχιστον 32 κελιά και 1-2 ραμ) και μικρα λειτουργικα κοστη λογω μικρου πληρωματος. Το μονο που μενει είναι να εκπονησει το πν ένα δεκαπενταετες προγραμμα ναυπηγησης 12 μοναδων για αντικατασταση ολου του στολου, αν θελουμε βεβαια να επιτυχουμε οικονομιες κλίμακας, αποδοση της επένδυσης και φυσικα να κυριαρχησουμε στο αιγαιο και την ανατολικη μεσογειο. Ετσι κανουν τα σοβαρά κρατη που καθονται απανω σε πολυ μεγαλα αποθεματα υδρογονανθρακων, μιλωντας για ολόκληρη την ανατολικη μεσογειο και διεκδικουν… Read more »

zap

Αγαπητε φιλε οταν τελειωσετε την συγγραφη αυτου το επικου μυθιστορηματος σας παρακαλω να διαβασετε τα νεα για τα συστηματα αυτοπροστασιας των σκαφων αυτων.

Southpaw

Αν ειναι αοπλες βαρκες για επίδειξη σημαιας, σαφως και δε τις θελουμε.

Κατα τ’αλλα η ειρωνια να λειπει γιατι “two can play that game” που λενε. Φιλικα…

Πάνος

To Mαρόκο έδωσε 470 εκ € και αγόρασε μιά FREMM anti-submarine version η οποία απο ότι διαβάζω και βλέπω,και 16 sylver 50 έχει για Aster και 8 × MBDA MM-40 Exocet έχει,και χώρο για άλλους 16 Aster έχει ( ή 8 aster+8 scalp),θέλω να πώ ότι με 500-550 έχεις μιά FREMM τούμπανο.Θα μας χάλαγε;Εκτός αν υπάρχουν κόστη που εγώ δεν βλέπω.Πολύ καλές οι Μπελάρες αλλά άσε να πέσει καμία Γαλλική στο νερό να δούμε πώς πάει και μετά βλέπουμε. Θυμάμαι δε τον Μπένυ όταν ήταν υπουργός άμυνας να υπολογίζει το κόστος τους σε άνω του 1 δις ευρώ την κάθε… Read more »

agnostosependytis

Τι να πω, έχω τονίσει την περίπτωση αυτή 100 φορές όταν λένε για την τιμή της Μπελάρα, ευτυχώς που άρχισαν να την ξεφουσκώνουν σε πιο λογικά επίπεδα. Υποτίθεται οι Μπελάρα παραγγέλθηκαν για να είναι πιο φτηνές από τις Fremm. Επίσης ένα θέμα που μπορεί να προκύψει στο μέλλον με τις Μπελάρα είναι η ανεστραμένη μύτη/πλώρη, καθώς όταν βουτάει στα κύματα, θα γεμίζει θαλασσόνερο το κατάστρωμα και ότι υπάρχει εκεί (πυροβόλα, κελλιά κτλ), με ότι συνέπειες μπορεί να υπάρχουν στην φθορά από διάβρωση. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πλοία για πολύ κύμα έχουν ακριβώς την αντίθετη λογική. Το μόνο άλλο μοντέρνο… Read more »

sotbak

ΑΛΣ 125 φίλε μου και βάλε πάνω sea fire 500 και 32 κελιά κλπ κλπ

Mavi70

Καλημέρα και καλή δύναμη σε όλους μας. Κύριοι γράφουμε ξανά τα ίδια και τα ίδια. Θα ξαναγράψω λοιπόν ότι τίποτα ακόμη δεν έχουμε παραγγείλει ούτε επίσης ξέρουμε τον οπλισμό ,την διαμόρφωση και την τιμή μιας υποτιθέμενης αγοράς.Το σημαντικό που γράφει η Πτήση (το είχε ξαναγράψει)αλλά προσωπικά εγώ δεν το είχα προσέξει είναι ότι με την κατασκευή 10 πλοίων η τιμή θα πέσει στα 400 με 450 εκ αν πλοίο. Επίσης όπως ανέφερε ο filon26 είμαστε με συμμετοχή στο πρόγραμμα και δεν είμαστε μόνο αγοραστές. Από αυτά που μπορώ να αντιληφθώ είναι ότι τελικός αριθμός του προγράμματος των πλοίων είναι μέχρι… Read more »

Thras

όλα είναι σενάρια, ίσως το δικό σου να είνια η πραγματικότητα, αλλά το κόστος είναi πολύ υψηλό γιa πλοία εκτοπίσματος 4500 – 6000 τόνων. Λογικά το ΠΝ πρέπει να αρκεστεί σε 4 τέτοιου εκτοπίσματος και ο υπόλοιπος στόλος (σε αριθμό 10 σκαφών) να συνεχίσει να κυμαίνεται πέριξ των 3000 τόνων… Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί προτείνουμε τις μεγεθυμένες κορβέτες προς αντικατάσταση των S.

jojo

Αν δεχτούμε τόσο κουτσουρεμένο deal, καλά θα κανουν οι Γάλλοι να μας βάλουν στο FCAS!

General LEE

Ωραίο πλοίο οι Gowind. Με αστεράκια 15άρια όλα μια χαρά! Με σόναρ ωραίο και όλα καλά ανθυποβρυχιακά! Έχουν και από τα χαμηλότερα ίχνη σε όλα τα επίπεδα. Μακριά οι άχρηστες BELHARRA! Εάν θέλουμε νηοπομπή τότε 40 ΜΙΡΑΖ με 100 ΜΙΚΑ ΙΡ είναι ότι πρέπει με δεξαμενές μεγάλες στα ΜΙΡΑΖ – 5. Έχετε καταλάβει ότι με 2 δις παίρνουμε 55 ΜΙΡΑΖ – 5 + ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ + 900 ΜΙΚΑ? Αυτά είναι 3 πακέτα των 15 αεροσκαφών με μεγάλες δεξαμενές για αυτονομία και 90 πύραυλοι ΜΙΚΑ σε κάθε ένα πακέτο. Σηκώνεται το ένα ανεβαίνει το άλλο επιστρέφει το άλλο. Μετά τον πρώτο τσαμπουκά… Read more »

Spirit

Σύντροφοι τα μάθατε τα νέα;
Οι adelaide πάνε Χιλή!
Η φάπα πάει σύννεφο, μία τα P-3C μία Adelaide, Τζανετάκος καταντήσαμε!!!

sotbak

και που είσαι ακόμα!!!

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

29
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 October 2016 #365

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 June

Αγορά 3.99

Related News

Πότε θα είναι έτοιμος ο διάδοχος των ολλανδικών φρεγατών LCF;

Το Ολλανδικό Ναυτικό θα μπορούσε να εντάξει σε υπηρεσία το πρώτο από τα πλοία που θα αντικαταστήσουν τις φρεγάτες Α/Α Άμυνας Περιοχής LCF το...

Η Αργεντινή δημιουργεί εθνικό ταμείο για την Άμυνα

Στις 16 Σεπτεμβρίου η Αργεντινή υπέρψηφισε νόμο για τη δημιουργία εθνικού ταμείου Άμυνας, για να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια επανεξοπλισμού των στρατιωτικών της δυνάμεων.Σύμφωνα με...

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΦ στη ΝΒΕΦ στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης με το αμερικανικό Ναυτικό

Επίσκεψη κ. Αρχηγού ΓΕΕΦ στη ΝΒΕΦ στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης Διοίκησης Ναυτικού με Πληρώματα Σκαφών CCM του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού.Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη...

«Επίσημη πρώτη» για τα Patriot της Ρουμανίας

Στις 17 Σεπτεμβρίου η Ρουμανία παρουσίασε για πρώτη φορά δημόσια το πρώτο της Α/Α σύστημα Patriot, σε ειδική εκδήλωση που έγινε σε πεδίο βολής...

Η πτέρυγα μάχης του μέλλοντος στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα: Τι αεροσκάφη θα έχει;

Το αμερικανικό Ναυτικό παρουσίασε την προγραμματισμένη διαμόρφωση των πτέρυγας μάχης αεροπλανοφόρου του μέλλοντος σε μια παρουσίαση σε συνέδριο όπου παρεβρέθηκε πλήθος προσωπικού του Ναυτικού...
- Advertisement -