22.3 C
Athens
Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

Ελληνικά Patriot στη Σαουδική Αραβία; Αποφάσισε η Ελλάδα να ασκήσει σοβαρή εξωτερική πολιτική;

- Advertisement -

Δημοσίευμα από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ παρουσίασε εμμέσως πλην σαφώς το ενδεχόμενο ανάπτυξης στοιχείων ελληνικών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία, για προστασία ευαίσθητων στόχων του Βασιλείου. Το δημοσίευμα αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει σχετικές πληροφορίες που είχαμε εδώ και περίπου δύο μήνες, που ανέφεραν πως η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει από την Ελλάδα, μεταξύ άλλων συμμαχικών χωρών, τη μεταστάθμευση ελληνικών Patriot στη χώρα. Το αχανές Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι έχει μεγάλο αριθμό Α/Α συστημάτων, και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν ακόμη περισσότερα, δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο της επικράτειάς του με τα υπάρχοντα μέσα.
Τότε δεν είχαμε γράψει κάτι, παρά την εγκυρότητα των πληροφοριών, καθώς είχαμε την υποψία πως το σχετικό αίτημα της ΣΑ και των ΗΠΑ θα είχε την τύχη παλαιότερου αιτήματος για ειδικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Για την ακρίβεια, κάποια στιγμή το περασμένο καλοκαίρι, είχαν ζητηθεί από την Ελλάδα και τα επίλεκτα τμήματα (ΟΥΚ, ΕΤΑ, και άλλα τμήματα των δυνάμεων Καταδρομών) Combat Medics, που ήταν και είναι σε μεγάλη “έλλειψη” στις δυνάμεις των ΗΠΑ. Αν και υπήρξε κινητοποίηση των Επιτελείων, εντούτοις δεν υπήρξε μεταφορά στελεχών στο Αφγανιστάν για ενίσχυση των εκεί Μονάδων των ΗΠΑ και της Συμμαχίας.
Τώρα, αν τελικά η Ελλάδα στείλει κάποια πυροβολαρχία Patriot στη Σαουδική Αραβία, δεν το γνωρίζουμε, καθώς δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση ή επιβεβαίωση. Εντούτοις, αν αυτό συμβεί, θα είναι πλέον απόδειξη πως αποφασίζουμε να μην τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, και για πρώτη φορά αρχίζουμε να ορίζουμε μόνοι μας τη μοίρα μας.
Αν και το αίτημα της Σαουδικής Αραβίας είναι επιβεβαιωμένο, δεν έχει υπάρξει για την ώρα επίσημη απόφαση. Δεν έχει ξεκαθαριστεί επίσης ποια Μοίρα θα μεταφερθεί σε περίπτωση αποδοχής του αιτήματος. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να μεταφερθεί μια Μοίρα, το “κενό” της οποίας μπορεί να καλυφθεί σχετικά εύκολα και ικανοποιητικά από άλλη παραπλήσια. Γνωρίζουμε τα σενάρια που έχουν προταθεί και ποιο είναι το επικρατέστερο, αλλά για ευνόητους λόγους δεν μπορούμε να γράψουμε περισσότερα.
Αναφορικά με τη Μοίρα που θα αποσταλεί, εφόσον αυτό αποφασιστεί, προβλέπεται 3μηνο, ή 6μηνο rotation, τουλάχιστον του προσωπικού. Προφανώς εφόσον η ανάπτυξη αποφασιστεί για μεγαλύτερο διάστημα, δεν θα υπάρξει αλλαγή των συστημάτων αυτών καθαυτών, αλλά του προσωπικού που μπορεί να προέλθει από άλλη Μοίρα.
Εδώ πρέπει να πούμε πως η Τουρκία όχι μόνο έχει αναπτύξει στρατεύματα σε διάφορες χώρες, αλλά έχει δημιουργήσει και αρκετές στρατιωτικές βάσεις. Για παράδειγμα η μια συν μια βάσεις στο Κατάρ. Τα τουρκικά στρατεύματα εκεί, αν αποφάσιζε η Σαουδική Αραβία να “σαρώσει” το Εμιράτο, θα πολεμούσαν υπέρ του Κατάρ, ναι ή όχι; Βασίζεται το Κατάρ στους Τούρκους στρατιώτες, ναι ή όχι;
Τυχόν ανάπτυξη Α/Α συστημάτων από την Ελλάδα στη ΣΑ μόνο πλεονεκτήματα θα μπορούσε να είχε για τη χώρα μας. Τα ακριβή ανταλλάγματα που θα υπάρξουν δεν έχουν γίνει γνωστά. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα υπάρξουν, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα είναι “γενναιόδωρα”. Αν τελικά εγκριθεί αποστολή, θα γράψουμε για το θέμα εκτενή ανάλυση. Στο ενδιάμεσο, προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να διαβάσουν το άρθρο της Καθημερινής, εδώ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
skylos
σκύλος
9 months ago

ναι ας στείλουμε μερικά γιατί εδώ δεν τα χρειαζόμαστε,έχουμε πολλά…
εκτός και αν μας δώσουν κανα δις πετροδολαρα απ το βασίλειο για το χρησιδάνειο…τότε να το συζητήσουμε

Southpaw
Southpaw
9 months ago

80 f16 ειχε πάρει δωρακι καποτε η τουρκια απο τη ΣΑ και τα ΗΑΕ για τη “συμμετοχή” της στον πρωτο πολεμο του κολπου. Και αν το καλοσκεφτουμε, είναι ακριβώς αυτα τα 80 αεροσκάφη η εστω τα 5-6 δις με σημερινές τιμες, που διατέθηκαν αλλου και έδωσαν σε μεγαλο βαθμο το πλεονεκτημα στην τουρκια ολα αυτα τα χρονια. Τωρα που αλλαξαν οι φιλίες, περιμενουμε κι εμεις την ανάλογη ανταπόδοση για τις οποίες υπηρεσιες μας προς τη ΣΑ.

Μιχάλης Κ.
Μιχάλης Κ.
9 months ago

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης στρατευμάτων για πολλούς λόγους αλλά οπλικά συστήματα ναι πρέπει. Αλλά κάθε πύραυλος που φεύγει ή μηνας που περνά πρέπει να πληρώνεται χρυσάφι είτε από ΣΑ είτε με τον τρόπο της Αμερικής.

flashg
Member
flashg (@flashg)
9 months ago

Άμα μας πληρώσουν για κανένα εκσυγχρωνισμό των συστημάτων μας γιατί όχι? Μην πάμε μονάχα τζάμπα για να ακούσουμε καμιά καλή κουβέντα.

Spyros_Kapa
Σπύρος κάπα
9 months ago

Οι Άραβες είναι γενναιόδωροι αλλά όπως σέ όλους τους ανατολίτες τούς αρέσουν καί τά παζάρια.οποτε θέλει προι το τι ζητάς και το πώς το ζητάς.

agnostosependytis
agnostosependytis
9 months ago

Αν κάτι τέτοιο ήταν μέσα στην άσκηση δυναμικής εξωτερικής πολιτικής με ανταλλάγματα, δεν θα ήταν κακό. Κακό όμως δυστυχώς είναι τώρα. Η Έλλειψη μιας συστοιχίας αν προκαλέσει τρύπα στην αεράμυνα και σε μια πολύ θερμή περίοδο την πληρώσουμε πανάκριβα την τρύπα, πως θα διορθώσει η Σ.Α. το κακό που θα πάθουμε? Π.χ. what if η συμφωνία περιλαμβάνει εκτός του τυχόν οικονομικού ανταλλάγματος σε εμάς και μια ρήτρα ότι σε περίπτωση πολέμου εδώ α) έρχονται πίσω σούμπιτα και β) για να ανατραπούν τα αρχικά τετελεσμένα της τρύπας που θα έχουν εκμεταλλευτεί οι γείτονες, θα σκάσουν μύτη εδώ 24 από τα καλύτερα μαχητικά τους φορτωμένα μέχρι τα αυτιά από τα καλύτερα οπλικά που θα έχουν, ΟΚ εκεί κάτι γίνεται.

chriss8
Trusted Member
chriss8 (@chriss8)
9 months ago

Το να είσαι ενεργός παίχτης στην διεθνή σκηνή καλύπτει περισσότερα κενά από αυτά που καλύπτει μια μοίρα Α/Α.

Νίκος ψ
Νίκος ψ
9 months ago
Reply to  chriss8

Έχεις δίκιο, αλλά εδώ μιλάμε για έναν άστεγο που χαριζει το μόνο βρακι που εχει σε έναν κροισο. Όχι απλά δεν υπάρχει λογικη, εδω μιλάμε για περίεργα πράγματα που πατάνε εθνικές κόκκινες γραμμές.

Bioshock
Bioshock (@bioshock)
9 months ago

What if η συμφωνία περιλαμβάνει “ανταλλαγή προϊόντων”; πχ δανεικά patriot από εμάς, με την Σ.Α, να δίνει επιπλέον στρατιωτικό υλικό, από αυτά που πονάνε (και της περισσεύουν) σε αγαπημένο στρατάρχη, ως μέρος μια αφανούς συνεισφοράς από την Ελλάδα στον αγώνα του;
ΥΓ: Φυσικά τελείως υποθετικό το σενάριο, απλά για συζήτηση…

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
9 months ago

Δεν είναι κακό να κάνεις δουλειές με σοβαρούς παίκτες στην περιοχή. Χωρίς εξαλλοσύνες ας βγούμε απο το καβούκι μας, αρκεί να υπάρχει στόχευση.

Kapoios
Κάποιος
9 months ago

Συγκινητική η προσπάθεια της Π&Δ να δικαιολογηθεί η τρύπα που ανοίγει στην ελληνική αεράμυνα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη εποχή για την Ελλάδα!
Εκεί που κάθε 2 μέρες είχαμε “ειδήσεις” για τα όπλα θα παίρναμε (Tico, ΑΒ, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα, κλπ) από τη συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη τελικά δίνουμε κιόλας!
Τι δουλειά έχουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να γίνουν σεκιουριτάδες της Saudi Aramco;
Αν δεν ήταν τόσο ποταπό και επικίνδυνο θα ήταν πραγματικά αστείο!

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
9 months ago
Reply to  Κάποιος

Έλα μωρέ!!! 😀
Σιγά μην γίνει πόλεμος!! 😆
Θα το ρισκάρουμε! :silly:
’λλωστε έχουμε :envy: στρατηγική συμμαχία με τους Αμερικανους :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly: :silly:

Cobra Kai
Cobra Kai
9 months ago
Reply to  CKfurious

Επιλέγω να μπω σφήνα εδώ – καλησπέρα CK- διότι έσκασε μύτη το ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής Ιραν- Σ. Αραβία.
Λοιπόν και οι δύο πριν από καμιά 30ετία
υποστήριξαν σφοδρά τους Βόσνιους με υλικά και χρήμα και προσωπικό. Την ίδια στιγμή φήμες θέλουν το Τελ Αβίβ να στήριξε τους Σέρβους. Οι Σέρβοι τελικά κονιορτοποιήθηκαν και κατέστησαν περίγελος. Ισραηλινά υλικά, απόντα.
Ισραηλινή παρέμβαση 0.
Τι θέλω να πω με την παρελθοντολαγνεία μου? Μια γκόμενα στο πίσω κάθισμα αξίζει όσο 10 στην ατζέντα. Δέχομαι να στείλω τα συστήματα και με το 70% του ανταγωνισμού+κόστος μεταφοράς πληρωμένο από τον ενοικιαστή. Με το που θα ξεμυτίσουν τα συστήματα από τις μονάδες.
Διότι αν το χρήμα έρθει νωρίς, έστω και λιγότερο από όσο θα έλεγε η λογική, μπορώ να το σπρώξω στα συστήματα που με παρακαίνε (ίσως ταχύτερη κίνηση στον εκσυγχρονισμό των F16, Aim120C7, τορπίλες).

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
9 months ago
Reply to  Κάποιος

Εκτός από την τρύπα, προσθέτουμε έναν ακόμα εχθρό – το Ιράν. Δεν φτάνει που υποστηρίξαμε την εκτέλεση του Σολεϊμανί στα ξεκάρφωτα…
Για τα ΑΒ μην ανησυχείς, είπαμε έρχονται το Μάϊο. Αν υπάρχει καθυστέρηση, πχ για Ιούνιο, θα μας ενημερώσει υπεύθυνα η Πτήση.

Μιχάλης
Μιχάλης
9 months ago

Εύστοχος!

zulu16
zulu16
9 months ago

Φτάνουν τα AB το Μάιο, τα Τico τον Ιούνιο και οι FREEM τον Ιούλιο….

kouk21
kouk21
9 months ago
Reply to  zulu16

δεν αναφερεις τιποτα για τα F-35 και ανησυχω…..

nigozs
Active Member
nigozs (@nigozs)
9 months ago
Reply to  kouk21

Και τον Αύγουστο, τίποτα ?

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
9 months ago

Μήπως να σταματήσουμε τον EastMed για να μην δυσαρεστήσουμε το Ιράν που συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ. Να φτιάξουμε και 10 τζαμιά για να ευχαριστήσουμε τον φίλο του Ιράν ταγίπ; Να του δώσουμε και μερικά νησιά;
Τι να πω με κάποιους; Με ξεπερνάτε. Η ανοησία σας είναι ανίκητη.

Μιχάλης
Μιχάλης
9 months ago
Reply to  AESA

Ενώ κάποιοι άλλοι έχουν καταπιεί το μπόλιασμα και τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες αλλά κατά τα άλλα στα πληκτρολόγια είναι Μέγας Αλέξανδρος.
Στα λόγια βέβαια.

Aris
Active Member
Aris (@aris)
9 months ago
Reply to  AESA

Φίλε μου να στείλω την μοίρα να φυλάει αυτούς που βομβαρδίζουν νοσοκομεία και πολίτες με φώσφορο; Για πιο λόγο;;;
Υπάρχει πολιτική για αυτό να πάρω ανταλλάγματα; Όχι…
Δεν θέλω αίμα στα χέρια μου από κάποιους που τεμαχίζουν κόσμο στην πρεσβεία του έτσι άνετα…

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
9 months ago
Reply to  Κάποιος

Αν δεν θες να πληρώνεις την βενζίνη 3 ευρώ. Αν θες ΑΒ, εκπτώσεις στην αναβάθμιση των F16V, νέα μαχητικά F35 … να μάθεις να είσαι αλληλέγγυος … έτσι δεν το λέτε;
Επιτέλους !!! λέω εγώ.
Αν θες να είσαι σύμμαχος στα δύσκολα δεν κρύβεσαι.

Μιχάλης
Μιχάλης
9 months ago
Reply to  AESA

Ωραία ετοίμασε τη βαλίτσα σου και πήγαινε να κάνεις το χρέος σου για μια άλλη χώρα.
Όχι μόνο λόγια και τζάμπα μαγκιές στα πληκτρολόγια.

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
9 months ago
Reply to  Μιχάλης

Προσωπικά το χρέος μου το έχω κάνει. Αν νομίζεις πως όσοι θα πάνε είναι άτυχοι, απλά να γνωρίζεις πως ήδη ψάχνουν για μέσο για να τους στείλει εκεί.
Και επειδή είσαι και αναιδής πίσω από την ασφάλεια του πληκτρολογίου, μάθε πως στην Κορέα, στο τελευταίο εκστρατευτικό σώμα της Ελλάδος 186 Έλληνες στρατιώτες τίμησαν την Ελλάδα και πέθαναν εκεί. Ακόμα 566 τραυματίστηκαν. Ήταν βλάκες; Είχαν υποχρέωση ; Ναι !! Όταν οδηγείς προς Άλιμο από Πειραιά σταμάτησε σε παρακαλώ στο συμμαχικό νεκροταφείο και ρίξε μια ματιά στις επιγραφές. Δεν ήταν τουρίστες. Έχει κόστος μια συμμαχία. Ένα κόστος που εκατομμύρια στρατιώτες πλήρωσαν με την ζωή τους από τον ΒΠΠ και μετά. Σεβασμός λοιπόν.
Αν η απόφαση της χώρας είναι να μας εκπροσωπήσουν μόνιμοι Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί μαζί με μια συστοιχία στην Σαουδική Αραβία καλώς να πάνε και καλώς να έρθουν. Υποταγή εις τους Ανωτέρους τους. Να εκτελούν προθύμως και άνευ αντιλογιών τις διαταγές τους. Αυτό δεν ορκίστηκαν να κάνουν;

Μιχάλης
Μιχάλης
9 months ago
Reply to  AESA

Μαθήματα ιστορίας δεν χρειάζομαι ήμουν καλός μαθητής στο σχολείο και συνεχίζω να διαβάζω πολύ.
Η αναγκαιότητα της αποστολή στην Κορέα έχει πολλές αναγνώσεις όχι από μένα αλλά από πολλούς και σημαντικούς ιστορικούς.
Εγώ απλός μπορώ να πως τη γνώμη μου, θεωρώ λοιπόν πως άδικα σκοτώθηκαν γιατί δεν ήταν δικός μας πόλεμος.
Στα περισσότερα στρατιωτικά νεκροταφεία εντός Ελλάδος υπάρχουν συγγενείς μου που σκοτώθηκαν για την Ελλάδα.
Ενώ άλλοι τόσοι συγγενείς μου είναι θαμμένη στο Ερζερούμ από τα τάγματα εργασίας.
Άρα σε λάθος άνθρωπο μιλάς.
Από που προκύπτει εκτός από τη δημιουργική φαντασία σου ότι στέλνοντας μερικές συστοιχίες Patriot στη Σαουδική Αραβία θα μας παραχωρηθούν Arleigh Burke θα μας δοθεί οικονομική βοήθεια για τα εκσυγχρονισμένα F-16 και οικονομική βοήθεια για τα F-35;
Γιατί αν πράγματι υπάρχουν αυτά τα ανταλλάγματα που δεν υπάρχουν τότε να ετοιμάσω και εγώ τη βαλίτσα μου και να πάμε παρέα.
Αν πρόκειται να πάρουμε όλα αυτά που λες μετά χαράς να πάω και εγώ!
Μόνο που δεν προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο.
Η περίοδος που διανύουμε είναι σοβαρή για τα εθνικά μας θέματα και από τη μια διαβάζω για την πιθανότητα πώλησης F-16 στην Κροατία και από την άλλη τώρα αυτό με τα Patriot και καθόμαστε και συζητάμε αν μπορούμε να τα διαθέσουμε;

Π.Α
Π.Α
9 months ago
Reply to  AESA

Nαι μια χαρα τα λες, ο ΒΠΠ εχει τελιωσει ομως εδω και κατι χρονια και επειδη πολλα εχουν αλλαξει πολλα μετα τον ΒΠΠ, – εκτος αν θεωρεις εσυ που οι αμερικανοι μ αυτα που εχουν κανει στην χωρα δεν ειναι τιποτα αυτο ειναι δικη σου αποψη.Και ας πηγαιναν στη τελικη και οι αμερικανοι στο(α) αντιστοιχα συμμαχικα νεκροταφεια να ξαναθυμηθουν καποια πραγματα.

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
9 months ago

“Τυχόν ανάπτυξη Α/Α συστημάτων από την Ελλάδα στη ΣΑ μόνο πλεονεκτήματα θα μπορούσε να είχε για τη χώρα μας.”
Με εξαίρεση το προφανές. Δεν αντιτίθεμαι απαραίτητα στο πνεύμα της κίνησης αλλά από όλες τις επιλογές μας για “δυναμική” εξωτερική πολιτική είναι ανάγκη να διαλέξουμε την απομείωση του στόλου ενός τόσο πολύτιμου συστήματος;

Iomar
Active Member
Iomar (@iomar)
9 months ago

Καλησπέρα.
Τέτοια διαβάζω και με κόβει κρύος ιδρώτας ότι αρχίζει να αλλάζει κάτι στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.
Ένα εκ των ανταλλαγμάτων που θα πρέπει να ζητηθεί σε περίπτωση που προχωρήσει μια τέτοια μεταστάθμευση θα πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός όλων των Patriot και ο πολλαπλασιασμός των διαθέσιμων βλημάτων – όχι η ενίσχυση του αποθέματος απλώς, αλλά μια κατακόρυφη αύξησή του.

Thracian
Thracian (@thracian)
9 months ago

Ρε παιδιά, συγνώμη αλλά από που φαίνεται στο άρθρο της Καθημερινής ότι υπάρχει θέμα αποστολής Patriot στη Σαουδική Αραβία??? Μια μόνο πρόταση υπάρχει. Ή κάνω λάθος???
Εμένα άλλο είναι αυτό που με προβληματίζει. Γιατί το όλο θέμα βγήκε τώρα στη φόρα? Κακά τα ψέματα, είναι ένα θέμα εθνικό, και άρα απόρρητο μέχρι να παρθεί οριστική απόφαση. Δύο τινά λοιπόν συμβαίνουν (κατ’ εμέ): Πρώτον, για να μετρηθούν αντιδράσεις (από αντιπολίτευση, στρατιωτικούς, απλό κόσμο???). Δεύτερον, για να καεί. Πρέπει άλλωστε πάντα να θυμόμαστε τη ρήση του γέρου Καραμανλή: “Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται.”
Εκτός κι αν ο βαψομαλλιάς την προηγούμενη βδομάδα το ζήτησε κατ’ ιδίαν από τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχαν (με κάποια ανταλλάγματα ίσως???) και αυτός το μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς αυτή τη βδομάδα (εξού και η “έμμεση” διαρροή). Και μιλάω για ανταλλάγματα γιατί δεν είναι τυχαία η κάποια, μικρή έστω, αλλαγή στα λεγόμενα των αμερικανών αξιωματούχων για την ΑΟΖ (“και τα νησιά έχουν ΑΟΖ”) και το τουρκολιβυκό μνημόνιο ή η “προθυμία” του Πομπέο και του Πενς να μεσολαβήσουν στην Τουρκία να ρίξει τους τόνους.
Πάντως, αν τα ανταλλάγματα είναι καλά, νομίζω ότι στην παρούσα (οικονομική και γεωπολιτική) συγκυρία είναι μια win-win κατάσταση. Ειδικά από τη στιγμή που το βασίλειο των Σαούντ είναι απ’ότι φαίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος σύμμαχος (μετά το Ισραήλ) των ΗΠΑ και έχει τεράστια οικονομική δυνατότητα.

nd301
nd301 (@nd301)
9 months ago

I do not see why not, but what’s in it for us? Don’t we need them for our air-defence?

Chris
Chris (@chris)
9 months ago

Σιγά μην στέλναμε και combat medics, που έχουν και από τα μεγαλύτερα ποσοστά απωλειών μάχης, σε πόλεμο άλλων. Για ηλιθίους ψάχνουνε. Κάποια ιατρική μονάδα στα μετόπισθεν, να το συζητήσουμε.

SAAB
Active Member
SAAB (@saab)
9 months ago

Ένας λόγος για τον οποίο ίσως στείλουμε patriot είναι επειδή μας το ζητάνε.
Το ισλάμ όμως δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης. Σε όλους τους άπιστους συμπεριφέρεται με την αρχή της χαϊριμπίγια (εξαπάτηση). Πρέπει να ξεκόβουμε σιγά-σιγά.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να στείλουμε patriot είναι τα οικονομικά συμφέροντα των αφεντικών των Ελληνικών κομμάτων. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες. Αυτοί που δεν επιτρέπουν να γίνουν αγωγοί στην Ελλάδα για να μην χάσουν τις δουλείες τα πλοία τους. Το όποιος έχει πλοία έχει και πατρίδα ίσχυε την εποχή που ένα πλοίο ήταν πολεμικό και εμπορικό ταυτόχρονα. Επειδή κάποιοι κάνουν χρυσές δουλειές με την Αραβία των Σαούδ (οικογενειακή επιχείρηση με κρατική οντότητα λόγω πετροδόλλαρων) δεν θα πάμε να σκοτωθούμε κι’ όλας από τους πυραύλους του Ιραν.
Έχουμε εμπόλεμο μονομερώς και εις βάρος μας από Αλβανία – Τουρκία. Η Σαουδική Αραβία ας αιτηθεί όπλα από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Απέναντι σε έναν πολυαριθμότερο εχθρό δεν μπορεί να λείπει κανείς από την χώρα, ούτε καν για ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις. Από την στιγμή που είναι σύμμαχοι και μας λένε είμαστε μόνοι απέναντι στην Τουρκία, ας μείνουν και αυτοί μόνοι κάπου να δουν την γλύκα.
Η έναρξη του βιομηχανικού θαύματος της Τουρκίας οφείλεται στα άτοκα δάνεια της Κεντρικής Ισλαμικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας. Ας πρόσεχαν ποιον επέλεγαν να αναπτύξουν. Ας τραβήξουν πρώτα τα κεφάλαιά τους από την Τουρκία και μετά τα λέμε.

Παρτακιας
Παρτακιας
9 months ago
Reply to  SAAB

+1 με callsign.
Και όλα αυτά τα δάνεια ξεκίνησαν επί κεμαλικών. Όταν όλα έδειχναν πως θα κάνουν κουμάντο για πάντα. Όπως ακριβώς η άνοδος του οικοδομήματος ΑΚΡ άρχισε όταν πλέον ολοκληρώθηκε η διείσδυση σαουδαραβικών κεφαλαίων στο τουρκικό τραπεζικό σύστημα.
Όπως ακριβώς ο isis εκτράφηκε από αυτό το τραπεζικό σύστημα (και το σαουδαραβικό και του Κατάρ).
Η Τουρκία έμοιαζε να είναι μαγαζί γωνία, και ίσως η αμερικανική στήριξη της πέρναγε από την αραβική χερσόνησο.
Έχω την ελπίδα πως ο νέος πισινός που κάθεται στον θρόνο, έχει άλλο εγκέφαλο. Θα δείξει. Πάντως η αρχή της εξαπάτησης αφορά ως πρακτική όλη την μάζα του μουσουλμανικού πληθυσμού. Ειδικά δε τους Σουνίτες.

Aris
Active Member
Aris (@aris)
9 months ago

Τα Patriot να μείνουν εδώ…δεν έχουμε καμία δουλειά εκεί και δεν πρέπει να αναμειχθούμε.
Αν θέλουν οι Αμερικάνοι έχουν πάτριοτ για πέταμα που κάθονται στην Αμερική…ας στείλουν αυτοί που στο τέλος τέλος έχουν καλύτερα

Μιχάλης
Μιχάλης
9 months ago
Reply to  Aris

Μην λες τέτοια πράγματα στον νεοέλληνα να λες παραμυθάκια με αυτά μεγάλωσε τα τραβάει ο οργανισμός του.
Πως νομίζεις έχουν καθιερωθεί και έχουν γίνει θεσμός στη χώρα τα τζάκια και οι πολιτικές οικογένειες;
Όσο ποιο μεγάλο το παραμύθι που του πουλάνε άλλο τόσο ανοίγει το στόμα του σας ροφός ο χάνος νεοέλληνας.
Εδώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για ανταλλάγματα για το οτιδήποτε και μερικοί φαντάζονται πως θα μας δοθούν τζάμπα Arleigh Burke, F-35, F-15, Belharra και ότι τραβάει η όρεξη του.
Και αν τους εξηγήσεις πως δεν είναι έτσι εκνευρίζονται γιατί τους χαλάς το παραμύθι.

Mageiras
Active Member
Mageiras (@mageiras)
9 months ago

Στείλτε μια μοίρα χθές κιόλας!!!
Τα ανταλλάγματα και σε διπλωματικό επίπεδο και σε υλικό/χρηματικό θα είναι εξαιρετικά για την χώρα!!!

Μιχάλης
Μιχάλης
9 months ago
Reply to  Mageiras

Από που προκύπτει αυτό φίλε ότι θα υπάρχουν ανταλλάγματα σε διπλωματικό υλικό/χρηματικό;
Αν υπάρχουν ανταλλάγματα να το δούμε θετικά αλλά θα είναι έτσι ή πάλι τζάμπα θα κάνουμε το ψυχικό;
Προσωπικά δεν πιστεύω ούτε τους πολιτικούς ούτε και τα φιλοκυβερνητικά παπαγαλάκια για να χρυσώσουν το χάπι τα λένε.
Αυτό που ξέρω είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δίνεις κάτι συγκεκριμένο και επίσης παίρνεις κάτι συγκεκριμένο.
Μόνο που εδώ δίνουμε κάτι συγκεκριμένο και παίρνουμε κάνοντας υποθέσεις.
Δεν είμαι κατά αλλά να ξέρουμε τι δίνουμε και τι παίρνουμε.

chriss8
Trusted Member
chriss8 (@chriss8)
9 months ago
Reply to  Μιχάλης

Κατανοώ τις ανησυχίες σου. Αλλά αλήθεια περιμένεις ότι σε ένα άρθρο που λέει για μια πιθανή μελλοντική ενέργεια, θα γράφονται όλα τα ανταλλάγματα?
Εσύ προτρέχεις περισσότερο και από κάποιον που πήγε τώρα Σούδα να δει την ΑΒ να φτάνει.
Οι άνθρωποι μιλάνε υποθετικά για τα πιθανά ανταλλάγματα που θα μπορούσαμε να πάρουμε. Εσύ λες να συνεχίσουμε να είμαστε free riders στις εταιρικές μας σχέσεις, όπως και είμαστε τα τελευταία 50 χρόνια?

Pavlos
Παῦλος Πιτσελᾶς
9 months ago
Reply to  Mageiras

Αν πληρωνουν και τους αναπληρωνουμε αμεσα με iron dome ok.

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
9 months ago

Διαβάζω καλά ή μας κάνετε πλάκα;

Jolly_Roger
Active Member
Jolly_Roger (@jolly_roger)
9 months ago
Reply to  AESA

Τώρα που το σκέφτομαι, κοίτα φίλε μου να δεις τι σενάριο μπορεί να παίζει:
Κάποιος να θέλησε να δημιουργήσει εντυπώσεις και να ψαρέψει αντιδράσεις οπότε σκέφτηκε «…χμμμ σε ποιόν να πασάρω την πληροφορία δήθεν εμπιστευτικά, έτσι ώστε αυτός ο χάχας να την προωθήσει σίγουρα εκεί που θέλω και όπως ακριβώς θέλω;…». Ε, κι επειδή ο δυσλεκτικός ‘αμυντικός’ δημοσιογράφος (με όνομα που θυμίζει καλοκαιρινό φρούτο) βρίσκεται σε διακοπές στο χειμερινό σαλέ, βρήκε διαθέσιμο τον γνωστό εκδότη-αναλυτή της συμφοράς (με όνομα που θυμίζει στοιχείο του περιοδικού πίνακα που είναι απαραίτητο στις οργανικές ενώσεις) που δεν μπορεί να ξεχωρίσει τορπίλη από λαμπατέρ…
…μπορεί πάλι απλώς οι φίλοι του, να του έκαναν πλάκα και να σκέφτηκαν «…έλα ρε συ, δεν μπορεί να είναι τόσο χαζός που θα δημοσιεύσει τέτοια ακραία μπαρούφα!…», Ε, κι όμως!

Jolly_Roger
Active Member
Jolly_Roger (@jolly_roger)
9 months ago
Reply to  Jolly_Roger

@ ShadowMan,
Που ‘σαι κρυμμένος βρε παιδί; Που χάθηκες; Μου έλειψες! Αφού να φανταστείς, εξαφανίστηκες λίγες ημέρες και φοβήθηκα μήπως δάγκωσες τη γλώσσα σου κι έπαθες δηλητηρίαση!comment image

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
9 months ago
Reply to  Jolly_Roger

Καλό !! Δεν το είχα δει αυτό ποτέ !!!

Nick
Trusted Member
Nick (@nick)
9 months ago

Η εξωτερική πολιτική και οι διεθνείς συνεργασίες –όπως όλα σε αυτήν την ζωή- βασίζονται στο δούναι και λαβείν.
Αν δώσεις στον άλλον όταν έχει ανάγκη κάτι, τότε θα σου δώσει και εσένα στην δική σου.
Είμαι θετικός, άλλωστε ποτέ δεν ξέρεις τι πλωτό με AAW ικανότητες μπορεί να έρθει -σε αντάλλαγμα- για να καλύψει το τυχόν κενό στην αεράμυνα.

Mageiras
Active Member
Mageiras (@mageiras)
9 months ago
Reply to  Nick

Εντωμεταξύ και η εμπειρία που θα αποκτήσουν οι χειριστές μας αξίζει χρυσάφι!

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
9 months ago
Reply to  Mageiras

Και άμα σκάσουν κανα-δύο drone στην ελληνική συστοιχία και την αχρηστεύσουν και έχουμε και θύματα??? τί κάνεις???

Lefteris
Trusted Member
Lefteris (@lefteris)
9 months ago

Εννοείται το να δώσουμε και 2 επιλαρχίες Leopard 2Α6 και 2 μοίρες F16C/DB52+ και ένα σύνταγμα πεζικού, το κύρος της στρατιωτικής μας παρουσίας εξυπηρετεί το φαίνεσθαι και δίνει κύρος.
Τις ανάγκες μας τις εξυπηρετεί;
Την μια μας γράφετε πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση και θέλουμε “χθες” να καλύψουμε κενά και την άλλη να διώξουμε συστοιχία εκτός συνόρων;
Την μία ότι αν πολεμήσουμε θα είμαστε μόνοι μας και μην έχουν ψευδαισθήσεις, και την άλλη στέλνουμε στρατό για την άμυνα άλλων κρατών;
Οπότε παίζει δούλεμα ότι οι τουρκοι προκαλούν, παίζει δούλεμα ότι έχουν τρελές ανάγκες στην άμυνα για να πάμε καρφωτοί σε πακτωλό δις αγορών, παίζει δούλεμα τόσο απλά, με αυτή ακριβώς την έκφραση.

Νικόλας
Νικόλας
9 months ago

Σε μια περίοδο που η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως και εμπράκτως, τα σύνορα της χώρας, υπάρχει η πολυτέλεια να αδυνατίσει η αντιαεροπορική μας ομπρέλλα? Επίσης τα ανταλλάγματα ποια θα είναι? Γιατί αν είναι ανάλογα της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, δηλαδή ένα τεράστιο ΤΙΠΟΤΑ, για ποιον λόγο να συζητάμε ακόμη , μια τέτοια κίνηση?

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
9 months ago
Reply to  Νικόλας

Πάλι ανταλλάγματα; Μιλάμε και εμείς !!! Μέσα στην παραφροσύνη του ο Ντόναλντ πόσα θα πρέπει να μας χρεώσει από το 45 και μετά; Και για όσα έχουν δώσει και για τις βόλτες που έχουν κόψει; Και εντάξει εμείς πληρώσαμε πολλά στον Β´ΠΠ, μήπως να στέλνει τιμολόγια στους υπόλοιπους και ίσως σε εμάς; 10 χρόνια απειλές για έξοδο από Ευρώ, ποιοι έβαζαν πλάτη; Τους τόκους τους λάμβαναν, τα λεφτά τους τα λαμβάνουν και πλέον τα έχουν εξασφαλίσει. Αν δεν ήταν οι ΗΠΑ να τραβήξουν λίγο τα γκέμια σε τι κατάσταση θα είμασταν σήμερα; Τέλος χτες είπαν απλά πως τα νησιά έχουν ΑΟΖ. Δίκαιο και σωστό αλλά το είπαν. Όσοι κατάλαβαν κατάλαβαν. Ένα ΑΒ που είναι πάντα στην περιοχή είναι ίσο με 5 συστοιχίες.

Π.Α
Π.Α
9 months ago
Reply to  AESA

Αυτο ειναι αοριστο που ειπαν τα νησια εχουν ΑΟΖ ποια νησια; τα νησακια η βραχονησιδα; η διπλωματια δε λειτουργει ετσι μονο και μονο για να δημιουργησεις εντυπωσεις, εχουν τσιμπησει και οι δημοσιογραφει και το καναν βουκινο.Και ειδικα η USA σου ειναι ειδικη στα αοριστα και τα κουμποιλικια.

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
9 months ago
Reply to  Π.Α

Αυτό είναι αόριστο, δηλαδή τι ακριβώς πρέπει να πουν για να το ορίσουν; Στο μεταξύ μιλάς Ελληνικά και κάνεις μόνος σου τον διαχωρισμό σε νησιά και βραχωνησίδες. Τι σε πειράζει να έχει ΑΟΖ η Κως και να μην έχουν τα Ήμια; Υπάρχει διαφορά; Σε πειράζει να έχει ΑΟΖ το Καστελόριζο και όχι η βραχονησίδα δίπλα του; Κάνει διαφορά;

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
9 months ago
Reply to  Π.Α

Dear Π.Α,
Based on UNCLOS any islands that cannot support human activity do not have an EEZ. You could read the Treaty at the U.N website. What the U.S State Department says is what UNCLOS says. The most important thing about tthis statement is that a nonsignatory nation to this Treaty, the U.S, accepts the Treaty is in effect. Because it is in effect, regardless if the U.S, Israel, Turkey and I think one more nation haven’t signed it. This statement completly negates Turkey’s argument that as a nonsignatory nation Turkey does not need to follow the Treaty. It also sends a message to China for their activities at the Chinese South Sea and their Nine Dash Line B.S theory.
Thanks,
Yiorgos

Νικόλας
Νικόλας
9 months ago
Reply to  AESA

Θες να μας πείσεις δηλαδή ότι η αμυντική συμφωνία που υπογράψαμε με ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ, είναι θετική επειδή όλο και κάποιο αμερικάνικο καράβι θα περνάει από την Μεσόγειο… Πρώτον φυσικά αφού τους δώσαμε ίσως και τις καλύτερες βάσεις στην περιοχή και δεύτερον θες να μας πεις ότι θα χτυπήσουν τον Τούρκο??? Ότι να ναι….

19641970kK
ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Κ
9 months ago

0 Νοναλτ και ο Κ. Μητσοτακης συζητησαν και συμφωνησαν με κλειστες πορτες για θεματα που δεν θα μαθουμε ισως ποτε. Επισης ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ειχε πολυ σοβαρες συναντησεις και σιγουρα εκανε σημαντικες συμφωνιες με την ΔΙΟΙΚΗΣΗ των ΗΠΑ. Εαν θελουμε να σοβαρευτουμε επιτελους πρεπει να περνουμε μερος στις εξελιξεις και να δινουμε βοηθεια στους μεγαλους παικτες εστω και απο το υστερημα μας και να παψουμε να συμπεριφερομαστε σαν κακομαθημενα νηπια.

Λάμπρος Ε. Π. εις Η.Π.Α.
Λάμπρος Ε. Π. εις Η.Π.Α.
9 months ago

Δηλαδή ο αλλοπρόσαλλος Πρόεδρος Η.Π.Α. Τράμπ του οποίου η οικογένεια απολαμβάνει τα Σαουδαραβικά μπαξίσια (βλέπε αντίδραση για την Σαουδαραβική δολοφονία δημοσιογράφου Κασότζι), λέει στον Πρωθυπ. Κο. Μητσοτάκη να σταλθεί συστοιχία Patriot της Ελληνικής ΠΑ στην Σ. Αραβία και ο Κος. Μητσοτάκης συμφώνησε; Και με ποιά ανταλλάγματα και τί ριψοκινδυνεύεται για τα Ελληνικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας; Κατ’ αρχάς γνωρίζουμε ότι η Σαουδαραβική αεράμυνα ΔΕΝ είναι προσανατολισμένη σωστά. Μετά την επιθετική ενέργεια εναντίον των Σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων αξ. ΕΔ Η.Π.Α. έκαναν σχόλια ότι η Σαουδαραβική αεράμυνα προστατεύει τα βασιλικά παλάτια του Οίκου του Σαούντ και όχι το καίριο κομμάτι της οικονομίας της Σ. Αραβίας. Η Ελληνική ΠΑ θ’ αναλάβει να συμπληρώσει τα ενδημικά κενά της Σαουδαραβικής αεράμυνας;

Μιχάλης
Μιχάλης
9 months ago

Πολύ εύστοχο σχόλιο.
Μόνο που χάνεις τα λόγια σου αγαπητέ Λάμπρο η λογική έχει χαθεί προ πολλού από τη χώρας μας και στη θέση της έχει εγκατασταθεί μόνιμα η χαζαμάρα και η ανωριμότητα.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
9 months ago

Αν θέλουμε ομελέτα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε πως πρέπει να σπάσουν.comment image

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
9 months ago

“Κάποιε” όταν διαφωνούμε με κάποιον καλό είναι να αντί της αρνητικής ψήφου να απαντάμε εκφράζοντας την αντίθετη άποψη μας.
Προσωπικά, αν εξαιρέσουμε τα τουρκοτρόλ, δεν έχω δώσει αρνητική ψήφο σε κανένα σεβόμενος την άποψη του, το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω σε όλους με τους οποίους διαφωνώ, και με εσένα.

Thras
Active Member
Thras (@thras)
9 months ago

Εκτός από την άποψη, έχει σημασία και το ύφος.
Η ευγένεια πρέπει να είναι δεδομένη.
Από την άλλη ειρωνικά, απαξιωτικά ή υβριστικά (έστω και καλυμένα) σχόλια κατά την άποψή μου πρέπει να λαμβάνουν αρνητική ψήφο. Ομοίως και όταν ο συνομιλητής είναι απόλυτος και δεν δέχεται άλλη άποψη από τη δική του.
ΥΓ: Για το λόγο αυτό δίνω θετικές και αρνητικές ψηφους στους ίδιους σχολιαστές, ανάλογα με το περιεχόμενο και το ύφος των διαφόρων σχολίων τους…

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
9 months ago
Reply to  Thras

Θεωρώ την ευγένεια στην απάντηση δεδομένη απλά προτιμώ να απαντήσω παρά να δώσω αρνητική ψήφο.
Αν δεν έχω την διάθεση να ασχοληθώ με τον σχολιαστή δεν βάζω καν αρνητική ψήφο.
Έτσι, πολλές φορές, δεν ασχολούμαι με άτομα που από τον τρόπο που γράφουν καταλαβαίνεις πως δεν δέχονται διαφορετική άποψη ή έχουν κάποιες “παράξενες” απόψεις που μάλλον θα ήταν χάσιμο χρόνου να προσπαθήσεις να συζητήσεις μαζί τους.
Όπως βέβαια καταλαβαίνεις η άποψη σου είναι δεκτή,από την στιγμή που την εκφράζεις τον προσήκοντα τρόπο, και για αυτό η θετική ψήφος.

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
9 months ago

Kapoios κάνεις downvoting στο σχόλιο που λέω ότι δεν θα σου κάνω downvoting ακόμα και αν διαφωνώ με εσένα!
Ίσως δεν μπορώ να αντιληφθώ τις λεπτές νοητικές σκέψεις που έκανες, με χαρά θα τις ακούσω για να καταλάβω το λάθος μου.

Ο ασχετος
Ο ασχετος
9 months ago

ωρες ωρες ειναι ν απορεις με την λογικη των αρθρογραφων

LAMBROS
Member
LAMBROS (@lambros)
9 months ago

Πες μας τη δικη σου αν εχεις τη καλοσύνη….

Kalchas
Καλχας
9 months ago

Ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας θα μπορούσε και να έχει βάση…Εδώ κλαίμε και κουνάμε μαντήλια αν , λέγω αν, αποφασίσουμε να στείλουμε κανένα από τα χρυσοπληρωμένα πλοία μας για καμιά νηοψία (όχι και πολύ κοντά στις καυτές περιοχές έτσι… καμιά πεντακοσαριά μίλια μακρυά από αυτές) και θα στείλουμε μάχιμη μονάδα σε περιοχή που μπορεί να πρέπει να δράσει…Αυτά αγαπητοί φίλοι αφορούν άλλες χώρες. Αλήθεια έχει ρωτήσει κανείς τον υπ.αμ πόσες και ποιες μονάδες του ΠΝ πλέουν νοτίως της Κρήτης, προς Λιβύη μεριά, για να ελέγχουμε τα του οίκου μας? Υπάρχει απάντηση? Μακάρι να βρεθεί κάποιος να με αποστομώσει. Ειλικρινά θα χαρώ. Όποτε ζητήθηκε συνδρομή έστω από μικρές μονάδες (ειδικά τμήματα επαγγελματιών κλπ.) για επιχειρήσεις από κοινού με συμμαχικές, η τρίχα μας σηκώθηκε εκεί στο υπουργείο. Άντε κανένα Μηχανικό, το οποίο τιμώ γιατί το υπηρέτησα, με κανένα D7H και κανένα Volvo, να εκτελούν χωματουργικά ως ένστολη τεχνική εταιρεία. Μην γράφετε τέτοια πράγματα γιατί τα κάνουμε χειρότερα από όσο είναι…

Tazos
Tazos (@tazos)
9 months ago

H άσκηση ενεργής πολιτικής απαιτεί αναγκαστικά συμμετοχη στα δρώμενα και να επιλέξουμε στρατόπεδο. Ο άξονας Ελλαδα-Κυπρος-Αιγυπτος-Ισραηλ προεκτείνεται προς Σ.Α, Η.Α.Ε και Μπαχρειν σε αντιδιαστολή με Τουρκία-Καταρ και πλέον GNA της Λιβύης. Είτε θα επιλέξουμε τους νέους συμμάχους είτε θα αρκεστούμε σε παθητικό ρόλο, όταν οι άλλοι δεν δείχνουν κανένα σεβασμό και διεκδικούν τα κεκτημένα μας.
Το Σύμφωνο Τουρκίας- Λιβύης τώρα άρχισε να δείχνει τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει στην χώρα μας, αναγκαστικά η στήριξη του Χαφτάρ και η ενεργός συμμετοχή στην συμμαχίας του (που περιλαμβάνει την Σ.Α.) είναι μονόδρομος. Το να στείλουμε μια μοίρα Πάτριοτ θα έχει τεράστιο συμβολισμό και θα ενισχύσει την θέση μας. Μαζί θα έπρεπε να στείλουμε και καμια 30ρια Bmp1-Zu23 στον Χαφτάρ για να δώσουμε το παρόν στις εξελίξεις και να σταματήσουν οι φάπες τύπου διάσκεψης Βερολίνου.

Μιχάλης
Μιχάλης
9 months ago

Βεβαίως συμφωνώ μάλιστα προτείνω να στείλουμε το ένα από τα δύο Arleigh Burke που θα έρθουν το Μάιο του 2020.

Stefanos Papadopoulos
Stefanos Papadopoulos
9 months ago

Απο ανοησια σε ανοησια. Αλλα, αυτο ειναι φυσιολογικο οταν δεν εχεις στρατηγικη και εισαι μια ξενοδουλη αποικια. Την ΑΟΖ την εχουν ξεπουλησει, οπως και τη Μακεδονια?

stepa
Member
stepa (@stepa)
9 months ago

Δημοψηφισμα….δεχομαστε ανταλλαγη μιας μοιρας Patriot με 24 Σαουδαραβικα F 15?Οσοι συμφωνουν βαζουν θετικες, οσοι διαφωνουν αρνητικες 🙂 🙂

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
9 months ago
Reply to  stepa

Μην το παρα-γα μπιπ μπιπ όπως έλεγε και ο Τρισμέγιστος Χάρυ Κλυνν.
Θα μας τα δώσουν, μετά το πέρας της αποστολής.

stepa
Member
stepa (@stepa)
9 months ago

Eιπα να κανω λιγο καλαμπουρι, γιατι μετα απο τοση αγραναπαυση ολα αυτα μου ακουγονται καπως εξωτικα…..

Cobra Kai
Cobra Kai
9 months ago
Reply to  stepa

Όχι, δλδ -1 διότι έχω αντιπρόταση. Να μας δώσουν 24 από τα ΑΗ-64D (ναι, μαζί με τα Longbow και τους AGM114L). Και ίσως καμία 15άδα Μ270?

chriskri
Active Member
chriskri (@chriskri)
9 months ago

Δεν θα ήταν άσχημα να μας πληρώσουν το κόστος για τις 2 [email protected] (έστω την μια). Στην Αίγυπτο έχουν δώσει δις τα τελευταία χρόνια για εξοπλισμούς.

chriskri
Active Member
chriskri (@chriskri)
9 months ago
Reply to  chriskri

Ή 4 MMSC τούμπανο τώρα που αγόρασαν και το ναυπηγείο

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
9 months ago

Τι συμβαίνει με τους guest; Τον Mustafa τον δέχομαι μιας και πρέπει να είναι ανώνυμος επειδή μένει εκεί που μένει.
Οι υπόλοιποι; Μπαίνουν εδώ τρολάρουν, λοιδορούν μέσα από την ανωνυμία. Τι φοβούνται; Να βάλουν όνομα να εγγραφούν και να αποκτήσουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε ένα διάλογο που μπορεί και να τους αποκλείσει γνωρίζοντας θέσεις και απόψεις.
Είναι μια προστασία για τους υπόλοιπους. Όταν βλέπω τον καρντάσι Μουσταφά γνωρίζω τις θέσεις του, και επιλέγω να απαντήσω. Στους υπόλοιπους όμως ;

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
9 months ago
Reply to  AESA

Όποιος την έχειcomment image
τι κάνει;

ShadowMan
Active Member
ShadowMan (@shadowman)
9 months ago
Reply to  AESA

ε καλά και εμεις στην ουσία ανωνυμοι ειμαστε, μονο η πτηση εχει ενα mail μας…. δεν βαριεσαι τσαμπα σκας.

Kallergis
Kallergis
9 months ago

Για την είδηση: Εύγε! Μακάρι να γίνει! Απίστευτα οφέλη σε όλα τα επίπεδα! + Ότι οι Άραβες αυτά δεν τα ξεχνάνε.
Για τα σχόλια ορισμένων: Καλά μας λένε οι ξένοι ζήτουλες.. Μόνο να μας δίνουν οι άλλοι θέλουμε.. και ευρώ και οπλικά και στήριξη..και νομίζουμε ότι είναι και υποχρεωμένοι επειδή κάαααποτε ήμασταν μεγάλοι. Εμείς να μην δώσουμε ποτέ έτσι; Μετά βέβαια θα είμαστε μόνοι μας σε ότι έρθει και καλώς να γίνει γιατί δεν θα έχουμε και εμείς στηρίξει κανέναν.
Λένε πολλοί.. ααα οι Ισραηλινοί δεν θα πολεμήσουν πλάι μας… Σιγά ρε παιδία δλδ εσείς αν γίνει τπτ με Ιράν και Ισραήλ θα τρέχατε;; Οχι βέβαια.. γιατί τέτοιοι είστε. Μετά λέμε δεν έχουμε συμμάχους.. οι συμμαχίες αυτά έχουν όμως. Ακόμα και στο ΝΑΤΟ δεν είμαστε για να συνεισφέρουμε στην επιτήρηση της ειρήνης αλλά για να κρυφτούμε πίσω από τα φουστάνια της συμμαχίας.. Οι απόγονοι των οπλιτών, των αυτοκρατόρων και των αρματολών… κατάντια!!
Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Γαλλία είναι οι μοναδικοί μοχλοί πίεσης που αισθάνεται η Τουρκία. Εσείς που γράφετε αυτά τα σχόλια λοιπόν είμαι 100% σίγουρος ότι είστε οι κλασσικοί: Ελλάς – Σερβία συμμαχία…χαχαχα.. Άντε καληνύχτα παιδιά και η χώρα αλλάζει.. Μπορεί να πήρε 200 χρόνια αλλά αλλάζει.
** Ο Ελληνισμός ήταν μεγάλος μόνο όταν έβγαινε απο το καβούκι του. Διαβάστε ιστορία.

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
9 months ago
Reply to  Kallergis

Φίλε μήν είσαι απόλυτος….
Αν έχουμε επιπλέον από αυτό που χρειαζόμαστε να στείλουμε… Άλλα όταν σου λέει θα ανοίξει τρύπα στην αεράμυνα και έχεις γεμίσει εχθρούς γυρω γύρω (τουρκία-ιταλία κα) τί να στείλεις..?

Kimon
Kimon (@kimon)
9 months ago
Reply to  Steve

Ιταλία; είναι εχθρική χώρα;

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
9 months ago
Reply to  Kimon

Καλά όχι εχθρική απλά τα βρήκε με τους εχθρούς μας και μας άδειασε με τον east med…. και μας άδειασε στην κύπρο….

a.o.
Member
a.o. (@a-o)
9 months ago
Reply to  Kallergis

Να συμπληρώσω στη σκέψη σου, ότι προσπαθούμε να κτίσουμε μια συμμαχία με το Ισραήλ, το οποίο βέβαια βλέπει εχθρικά το Ιράν. Η κίνηση αυτή επομένως, εμμέσως σφυρηλατεί την συμμαχία με το Ισραήλ. Θα το πάω πολύ μακριά, αλλά αναρωτιέμαι πόσα εγκεφαλικά θα πάθαιναν στην Τουρκία, αν στάθμευε μια μοίρα Ισραηλινών μαχητικών στην Κύπρο, ή αν το Ισραήλ έδινε στην Κύπρο πλεονασματικό υλικό.

Κρις
Κρις
9 months ago

Να στείλουμε τα Παπα3 έχουν 4 κινητήρες αντέχουν πολλά έχουν και ενα μυστικό παθητικό αντιστελθ σύστημα εντοπισμού που λειτουργεί σε ηλιόλουστες μέρες 100% και δεν χρειάζεται πολυ συντήρηση . Έναν φρεντο το 4ωρο και είμαστε κομπλέ.
Αυτά τα συστήματα ευχάριστος να τα διαθέσουμε άμεσα .
Τώρα τα πατροιτ τι θα προσφέρουν άραγε εκεί κάτω , μπορούν να πετύχουν ντροουν?
Καλύτερα τα κροταλ να στέλναμε πιο χρήσιμα θα ήταν .

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
9 months ago

μακαρι με το καλο να γινει

DP80
Papadopoulos Dimitris
9 months ago

Τουλάχιστον ας γίνει πρόβλεψη σε αυτά τα Patriot που θα στείλουν, να μπει και ένα σύστημα coyote, για να μπορούν να αντιμετωπίζουν επιθέσεις σμήνους μη επανδρωμένων. Κάποια από τα Patriot της Σαουδικής Αραβίας καταστράφηκαν από τέτοιες επιθέσεις.

KaizerAmstelVonLagerS
KaizerAmstelVonLagerS (@kaizeramstelvonlagers)
9 months ago

Αν ισχυει κατι τετοιο πρεπει να προχωρησει.Ειναι πραγματικα γελοιοι οσοι ζητανε να μην ανταποκριθει η Ελλαδα σε αυτο το αιτημα και ταυτοχρονα να ζητανε στηριξη απο αλλους στα δικα της ζητηματα.
Το Διεθνες δικαιο που γραφεται σε ενα χαρτι…ειναι κωλοχαρτο.Το Διεθνες δικαιο που γραφεται στο πεδιο ειναι αυτο που σεβονται ολοι.
Απο την αλλη η κινηση αυτη πρεπει να γινει με οργανωση πραγμα ανικουστο για Ελληνες και να υπαρχουν καποια ανταποδοτικα.Μην ειναι μονο σε μορφη βυθοκορου γιατι το προηγουμενο μεχρι στιγμης ειναι επιεικως για γελια.
Τελος….Με καποιους εδω μεσα ειναι πραγματικα αποριας αξιον πως εχουν το δικαιωμα της ψηφου.Ο ενας λεει πως θα κανουμε εχθρο…το Ιραν.Ο αλλος μας πρωτρεπει να φτιαξουμε βαλιτσες για Σαουδικη Αραβια για να μην ειμαστε τζαμπα μαγκες και ενας τριτος βρηκε δικαιολογια την τρυπα στην αεραμυνα…
Παντως οι ακαπνοι του ΓΕΕΘΑ διαφωνουν ηδη συμφωνα με τελευταιες πληροφοριες….
Θα κρατησω το σχολιο μου ευπρεπες…για την ωρα.
Υ.Γ…Και γιατι να μην στειλουμε τα S-300 εκει…και στο γυρισμο…να τα αφησουμε στην Κυπρο.

Παρτακιας
Παρτακιας
9 months ago

+1 ειδικά για το τελευταίο. Totally Think Out Of Da Box!

Spirit
Spirit
9 months ago

Δεν υπάρχει το περιθώριο να αποδυναμώσουμε.

Alexandros Flessas
Alexandros Flessas
9 months ago

‘Ηδη υπηρετουν στην βασιλική αεροπορία απόφοιτοι της σχολής ικάρων σε διάφορα επιτελικά πόστα. Είχα γνωρίσει προσωπικά έναν πρώην αξιωματικό της HAF. Ο Σαλμάν είναι “γενναιόδωρος” γενικά με ό,σους υποστηρίζουν τα του βασιλείου. Ας έχουν οι ιθύνοντες υπόψη τους τα μεγέθη των επενδύσεων που εκτελούνται αυτή τη στιγμή (και έχουν δρομολογηθεί για το μέλλον ). Με παρόμοιο τρόπο έγινε και το μπάσιμο των ελληνικών κατασκευαστικών στο Κατάρ όταν κατά την εκέννωση της Λιβύης ένας ανηψιός του Καταρανινού Εμίρη επιβηβάστηκε στο C 130 της HAF …..
Είναι ζωτικός χώρος των Ελλήνων η Αραβική Χερσόνησος αυτό εισέπραξα μετά από 3 χρόνια παραμονής στη ΣΑ

LAMBROS
Member
LAMBROS (@lambros)
9 months ago

Πολύ χρήσιμο το σχόλιο,έτσι.

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
9 months ago

Dear Alexandre,
I agree completely with you and I will add the Greek construction companies lost billions by not participating at the reconstruction of Iraq from 2003 and on, while Turkish companies like EMKA, made a lot of money. Over 80% of the construction contracts awarded by the U.S Government happened within the bases and not outside the wire.
Greece should send a Patriot Battery if SA asks for it, and become an active player in the region. If you want us to give our blood and treasure to help you, then, you need to be willing to do the same. An alliance between Greece, Cyprus, Israel, Egypt, SA, UAE, Jordan, Kuwait, is well overdue.
Mixali,
I work at the Army Staff at the Pentagon and at the ground floor at Corridor 5, ring A there is a display for the Korean War. At the ceiling it has a ring with all the flags of the nations that fought for the U.N. Everytime I pass by, I look at the Greek flag and if I walk by with any of my colleagues, I will point it out and tell them that Greece also fought there with the U.S. Many don’t even know that, however, their view of Greece, a bankrupt and poor country, changes after that conversation. Bleeding with us puts you to a different level of appreciation, respect and how we view you as an ally. Ask the North Macedonians. One BMP1 Company at FOB Warhorse in Iraq for few years and never getting off post gave them recognition as Macedonia. I will say not a bad deal.
Respectfully,
Yiorgos

npo
npo (@npo)
9 months ago

Προσωπικά δεν μ’ άρεσε ποτέ ο σχηματισμός του τεστούντου (χελώνας), ειδικά μάλιστα όταν ο ουρανός έχει γεμίσει γεράκια. Οπότε συμφωνώ να πάνε.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
9 months ago

Για όσους δεν μπορούν να καταλάβουν την σημασία αυτής της κίνησης, να θυμίσω ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας είναι ο 3ος μεγαλύτερος στον κόσμο μετά από ΗΠΑ και Κίνα, σχεδόν το 1/3 του ελληνικού ΑΕΠ.
Όσοι θυμώνουν γιατί ο πρωθυπούργος, σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους ήγετες, πήρε θέση υπέρ της εκτέλεσης ενός ανθρώπου που πολεμούσε σε τρίτες χώρες προσπαθώντας να εξάγει την ισλαμική επανάσταση, παρακαλούνται να μου στείλουν το link από την καταδίκη από τον σύντροφο Τσίπρα, του εγκλήματος πολέμου, της εν ψυχρώ δολοφονίας 176 αμάχων από την κατάρριψη του ουκρανικού αφους. Το link απο την καταδίκη της εκτέλεσης Σουλεϊμανι, στο πλευρό του Ιρανού πρέσβη το έχω.

npo
npo (@npo)
9 months ago

(1) Η δολοφονία προϋποθέτει δόλο. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν ισχυρίζεται ότι υπήρχε δόλος στην περίπτωση της κατάρριψης του ά/φους με τους 176. Έχουμε ξεφτιλίσει τις έννοιες των λέξεων σ’αυτή την χώρα και στο τέλος μαζί θα μιλάμε και χώρια θα καταλαβαινόμαστε.
(2) Προσωπικά δεν θα καταδίκαζα δημοσίως την εκτέλεση Σουλεϊμανι. Αλλά δεν θα είχα και κανένα λόγο να την επικροτήσω. Εκτός αν μου το ζητούσε ο Τράμπ σε κάποιου είδους αλληλοϋποστήριξη, οπότε θα το εξέταζα σοβαρά. Δεν νομίζω ότι υπήρξε τέτοιου είδους κουβέντα.
(3) Να πω οτι θύμωσα γιατί ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, πήρε θέση υπέρ της εκτέλεσης, όχι, δεν θύμωσα. Απλά δεν βλέπω τον λόγο να λάβουμε θέση επι του θέματος. Εμείς πρέπει να βοηθάμε όπου χρειάζεται τους συμμάχους μας, βεβαίως, αλλά και να κοιτάμε τα συμφέροντά μας. Στις διεθνείς σχέσεις αν δείχνεις υποτέλεια κι ο πιο αγαθός θα σε πατήσει, κατάλαβέ το αυτό.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
9 months ago
Reply to  npo

Συμφωνώ ότι : “Έχουμε ξεφτιλίσει τις έννοιες των λέξεων σ’αυτή την χώρα και στο τέλος μαζί θα μιλάμε και χώρια θα καταλαβαινόμαστε”.
Η δολοφονία δεν προϋποθέτει δόλο και γι’αυτό διακρίνεται σε εκ προθέσεως και εξ αμέλειας. Η κατάρριψη είναι ο ορισμός του φόνου εκ αμέλειας από ανίκανους, τριπούθενους. Είναι ένα έγκλημα πολέμου. Όταν ο πρώην πρωθυπουργός βγαίνει στο πλευρό του Ιρανού πρέσβη και καταδικάζει την εκτέλεση Σουλεϊμανί, έχει την υποχρέωση να βγει στο πλευρό του Ουκρανού πρέσβη και να καταδικάσει το έγκλημα πολέμου. Εκτός αν οι 176 φταίνε που πέθαναν, επειδή μπήκαν στο αφος, όπως αυτοί που κάηκαν στο μάτι έφταιγαν, γιατί έχτισαν αυθαίρετα?? Καταλαβαίνω ότι προσπαθεί να μιμηθεί τις φωτό δίπλα στους αδερφούς Καντάφι και Αραφάτ, που χρηματοδοτούσαν τον Αμπού Νιντάλ και τον Κάρλος το τσακάλι, αλλά όταν εκθείαζε τον Τραμπ στις ΗΠΑ, νόμιζα ότι είχε ξεπεράσει τις παιδικές ασθένειες.

Iomar
Active Member
Iomar (@iomar)
9 months ago

“…αλλά όταν εκθείαζε τον Τραμπ στις ΗΠΑ, νόμιζα ότι είχε ξεπεράσει τις παιδικές ασθένειες.” να είστε καλά που με κάνατε να γελάσω, το χρειαζόμουν.

npo
npo (@npo)
9 months ago

Φίλε μου, αν η δολοφονία δεν προϋποθέτει δόλο τότε τι δουλειά έχει το πρώτο συνθετικό δολο- μπροστά μπροστά στην λέξη?
Δολοφονία εξ αμέλειας λένε μόνο οι αγράμματοι δημοσιογράφοι που έχουν πλημμυρίσει τις οθόνες.. Ο νομικός όρος είναι Ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας. Μπορείς να το πεις και φόνο εξ αμελείας.
Για τα υπόλοιπα, αντικειμενικά δεν έχεις πολύ άδικο.

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
9 months ago
Reply to  npo

Μα ούτε η δολοφονία είναι νομικός όρος. Ο νομικός όρος είναι Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Η οποία διακρίνεται σε απλή ή εν βρασμώ ψυχικής ορμής.
Και Ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1

npo
npo (@npo)
9 months ago

Ο δόλος σημαίνει εξαπάτηση ή παραπλάνηση. Στο δίκαιο όμως έχει ελαφρώς άλλη σημασία, βασικά εκφράζει την πρόθεση εκτέλεσης αδίκου πράξης. Είτε προμελετημένης είτε απρομελέτητης (εν βρασμώ). Είναι το αντίθετο της αμέλειας δλδ. Ο δράστης τελεί ένα έγκλημα με δόλο, όταν γνωρίζει το αποτέλεσμα της πράξης του και το επιδιώκει ή το αποδέχεται. Ακόμα κι αν βρίσκεται εν βρασμώ δλδ μη προμελετημένο.
Για παράδειγμα, αν οι μουλάδες είδαν το αεροπλάνο στο ραντάρ και είπαν “..χμμ. μάλλον πύραυλος κρούζ αλλά υπάρχει και περίπτωση να είναι πολιτικό αεροσκάφος, οκ, το καταρρίπτουμε έτσι κι αλλιώς..”, νομικά υπάρχει δόλος (δόλος ανάγκης νομίζω λέγεται)

Ilias_Skaltsiotis
Ilias_Skaltsiotis (@ilias_skaltsiotis)
9 months ago
Reply to  npo

“It’s far from clear whether Iranian forces mistook the plane for an enemy aircraft, shot it down intentionally, or perhaps allowed an air defense system to fire autonomously”
“We really won’t know [what happened] until there’s an investigation and the people who were involved are debriefed,” Deptula said. “But I doubt we’re going to find that out anyway.”
“Iran’s air defenses “basically don’t clear anything, they just shoot,” the former official said.”
“a missile from a SA-15 air defense system shot down the plane. The system can operate in autonomous mode, according to a Missile Defense Advocacy Alliance fact sheet.”
https://www.defenseone.com/threats/2020/01/how-not-operate-surface-air-missile-battery/162361/?oref=d-river
Εάν το σύστημα ήταν σε αυτόνομη λειτουργία συνιστά πρόθεση.

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
9 months ago

……απο τη μια “θαυμάζουμε” την τουρκία που είναι παράγοντας στο γεωστρατηγικό παιχνίδι της περιοχής έχοντας σηκώσει μπαϊράκι , απο την άλλη, όταν ενδεχομένως έρχεται ( γιατί προς ώρας μια πληροφορία είναι) η στιγμή να κινηθούμε στη “σκακιέρα” φωνάζουμε “Μη , αυτά δεν είναι για ‘μας, στη γωνιά μας καλύτερα !!” και περιμένουμε να εισπράξουμε αλληλεγγύη επειδή έχουμε δίκιο (που έχουμε δηλαδή, αλλά πολλές φορές αυτό δεν φτάνει).
Τα μεταξωτά βρακιά (ΑΒ- Τico κ.λ.π.) χαρίζονται μόνο σε επιδέξιους κώλους για να παραφράσω γνωστή έκφραση. Μόνο ότι κάνουμε να είναι υπολογισμένο , όχι γιούργια.

Μονό χέρι με χέρι
Μονό χέρι με χέρι
9 months ago

Αν επείγονται και θέλουν να τα αγοράσουν όσο όσο τους τα πουλάμε ώστε να πάρουμε κάτι πιο σύγχρονο σε Ευρωπαϊκό. Ούτως ή αλλιώς θα λείπουν καλύτερα να λείπουν με κέρδος. Σίγα μην τα στείλουμε έτσι να τα κρατήσουν “ομήρους” και να πρέπει να πληρώσουμε και λύτρα για να έχουμε μια μικρή πιθανότητα να τα πάρουμε πίσω.

Chris Ain.
Chris Ain.
9 months ago

Την Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ έπρεπε να τους είχαμε “αγκαζέ” απο καιρό τώρα για όποιον καταλαβαίνει!

AESA
Active Member
AESA (@aesa)
9 months ago
Reply to  Chris Ain.

Δεν μπορείς να τα έχεις καλά με όλους. Από την στιγμή που είμαστε κοντά στο Ισραήλ δεν μπορεί να είμαστε αγκαζέ με Άραβες. Από την στιγμή που δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας τέτοια εξωτερική πολιτική ίσων αποστάσεων ας ακολουθήσουμε την στρατηγική της συμμαχίας και ας μείνουμε με αυτή. Αλλά θα την ακολουθούμε μέχρι κεραίας διαφορετικά κάνουμε πάλι ημίμετρα.

Iomar
Active Member
Iomar (@iomar)
9 months ago
Reply to  AESA

Παρότι θαυμάζω τα σχόλιά σας για το πνεύμα τους, εδώ θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω.
Υπάρχει τρόπος όχι μόνο να έχουμε παράλληλες συμμαχίες αλλά και να λειτουργούμε ως ενδιάμεσοι μεταξύ αυτών των αντίρροπων δυνάμεων. Να σας θυμίσω ότι στο φόρουμ East Med Gas αυτή τη στιγμή συμμετέχουν τόσο το Ισραήλ όσο και τρεις αραβικές χώρες (Ιορδανία, Αίγυπτος, Παλαιστινιακή Αρχή). Τα δε οφέλη από μία τέτοια ενέργεια μπορούν να είναι τεράστια. Φυσικά, για να παραπέμψω στο παραπάνω σχόλιο του x-m, απαιτούνται επιδέξιοι πισινοί για τέτοιες πρωτοβουλίες.
Για να είμαι ειλικρινής, με τα τελευταία που βλέπω, υποπτεύομαι ότι ο νυν πρωθυπουργός μπορεί και να διαθέτει έναν τέτοιο.

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
9 months ago
Reply to  AESA

Αυτή την εποχή φαίνεται να υπάρχει αμοιβαία ” κατανόηση” μεταξύ Ισραήλ και Σ.Α. και γενικά οι αραβικές χώρες έχουν χαμηλώσει τους τόνους έναντι του.

kouk21
kouk21
9 months ago

Το να συγκρινουμε τους κατσαπλιαδες και τα DRONES που στελνει ο Ερντογαν στη Συρια και στη Λιβυη με μια ολοκληρη πυροβολαρχια PATRIOT πραγματικα με ξεπερναει.Τοσες πολλες εχουμε και μας περνει να δανειζουμε και στους αλλους???Και σε ποιον???Σε μια χωρα που τι ακριβως θα κανει αν εχουμε κριση με την Τουρκια?Θα μεσολαβησει στον Τραμπ για να παρει το μερος μας???Θα στειλει βοηθεια???Θα χρηματοδοτησει μηπως καποιο εξοπλιστικο μας προγραμμα?????????Το να δουλευομαστε μεταξυ μας δεν ειναι ουτε καλο,ουτε ωφελιμο στους καιρους που ζουμε.Ας πουμε ανοιχτα οτι αυτο μας ειπαν οι “φιλοι και συμμαχοι” να κανουμε και εμεις σαν αιωνιοι χρησιμοι ηλιθιοι ειμαστε ετοιμοι να το κανουμε.Τωρα αν υπαρξει ενα “μικρο” κενο στην εθνικη αμυνα της χωρας δεν χαλασε ο κοσμος.Εχουμε δημιουργησει ενα σωρο κενα απο μονοι μας τα τελευταια χρονια.Ας κανουμε ενα ακομη κατοπιν παραγγιελιας…… Υ.Γ.1Και ελεγα,ειναι δυνατον να μη ζητησαν τιποτα οι αμερικανοι απο τον Μητσοτακη οταν πηγε στις ΗΠΑ????Τζαμπα μας δεχτηκαν στο λευκο οικο??? Υ.Γ.2Για καποιο ανεξηγητο λογο ειμαι σιγουρος πως τα ανταλλαγματα θα ειναι STEALTH κοπανιστος αερας,αντιτορπιλικη βυθοκορος και χρηματοδοτηση για στρατηγικη ψυχραιμια και συνεκμεταλευση…. Υ.Γ.3Μην συγκρινεται τη συμμαχια-συμφωνια αναμεσα στην Τουρκια και το Καταρ με αυτα που κανουμε εμεις.Οι τουρκοι εχουν παρει μεχρι τωρα ενα σκασμο πετροδολαρια ενω εμεις απο τις συμφωνιες που εχουμε κανει εχουμε παρει @#$%*@*&…… Υ.Γ4 ……..”Τυχόν ανάπτυξη Α/Α συστημάτων από την Ελλάδα στη ΣΑ μόνο πλεονεκτήματα θα μπορούσε να είχε για τη χώρα μας. Τα ακριβή ανταλλάγματα που θα υπάρξουν δεν έχουν γίνει γνωστά. Το σίγουρο όμως είναι ότι θα υπάρξουν, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα είναι“γενναιόδωρα””……..Τελικα οταν ο Βαρουφακης μιλουσε για “δημιουργικη ασαφεια” ηταν χρονια μπροστα…… 😉

Jolly_Roger
Active Member
Jolly_Roger (@jolly_roger)
9 months ago

Ακόμη κι αν δεχθούμε – έστω ακόμη και ως ακραία υπόθεση – πως το δημοσίευμα έχει μία ελάχιστη δόση αλήθειας, έχετε τρελαθεί μωρέ όλοι εσείς οι Ελληναράδες της συζήτησης (τους οποίους ειλικρινά σας σέβομαι, αλλά η εμμονή σας στο συγκεκριμένο ζήτημα, με κάνει να πέφτω από τα σύννεφα) που ξαφνικά θέλετε να στείλετε ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΥΛΙΚΟ και θα διακινδυνεύσετε ΖΩΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ… για να βοηθήσουν ποιους μωρέ; Τους Σαουδάραβες μωρέ; Πάτε καλά; ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ;;;; Τους Σαουδάραβες θέλετε να βοηθήσετε; Βρήκατε το φίδι (την Μητέρα των φιδιών!) λαβωμένο κι αντί να το συνθλίψετε, θέλετε και να το βοηθήσετε;
– Θέλετε να βοηθήσουμε αυτούς που έχτισαν με το χρήμα τους την Τουρκία που αντιμετωπίζουμε σήμερα; Είστε με τα καλά σας;
– Θέλετε να βοηθήσουμε αυτούς που επιχορηγούν την νοοτροπία του Ισλάμ και είναι άμεσα υπεύθυνοι για την έξαρση της τζιχάντ τρομοκρατίας την τελευταία 20ετία; Είστε με τα καλά σας;
– Θέλετε να βοηθήσουμε αυτούς που ακόμη και την ώρα που μιλούμε δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα και κανένα ενδοιασμό να γυρίσουν τον πλανήτη στο Μεσαίωνα; Είστε με τα καλά σας;
Εάν θέλετε (ή εάν πρέπει) οπωσδήποτε να εμπλακεί Ελληνικό στράτευμα σε ένοπλη συμπλοκή για χάρη κάποιας συμμαχίας με σκοπό το πολιτικό / οικονομικό / γεωστρατηγικό όφελος; δεν διαφωνώ, αλλά τουλάχιστο ας είναι για κάποιον σύμμαχο που έχει δείξει σημεία συμπεριφοράς που δεν απέχουν και πολύ από τη δική μας συμπεριφορά και θα είναι πολύ πιο «εύπεπτο».
– Θέλετε να βοηθήσει η Ελλάδα την πλευρά του Χαφταρ στη Λιβύη; Ναι! Δώστε στο παιδί τι χρειάζεται, κι αν επίγειοι δικοί μας παρατηρητές καταδείξουν στόχους με κόκκινο φέσι και φερετζέ, στείλε δώρο μια από αέρος προσβολή να μην μην μείνει ρουθούνι. Ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου!
– Θέλετε να βοηθήσει η Ελλάδα το Ισραήλ; Κανένα πρόβλημα, ας συμμετέχουν μαχητικά μας σε ρόλους ενίσχυσης των Ισραηλινών κι ας βομβαρδίσουν και στόχους!
– Θέλετε να βοηθήσει η Ελλάδα την Γαλλία σε εμπλοκές που έχει στην Αφρική; Κανένα πρόβλημα, ας σταλεί τμήμα να συνδράμει τους Γάλλους.
– Θέλετε στρατιωτική συνδρομή στην Αίγυπτο; Έστω!
…αλλά ΟΧΙ στους Σαουδάραβες! Υπάρχουν και όρια! Έτσι όπως πάει, σιγά – σιγά κάποιοι θα προτείνουν και βοήθεια στο Πακιστάν. Το Πακιστάν, τον εταιρικό αντιπρόσωπο της Τουρκίας!

Thras
Active Member
Thras (@thras)
9 months ago
Reply to  Jolly_Roger

Φίλε μου η ΣΑ βοήθησε την Τουρκία να ξεπεράσει τα προβλήματά της και δημιούργησε εν πολοίς το ISIS, αλλά πρίν από 20 έως 5 χρόνια. Την τελευταία πενταετία βρίσκεται συνεχώς απέναντι στην Οθωμανική παράκρουση του Ερντογαν.
Θυμίζοντας λοιπόν ότι στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν διαρκείς φιλιές και διαρκείς εχθρότητες, είναι ο κατάλληλος χρόνος για να προσεταιριστούμε τη συγκεκριμένη χώρα. Ο άξονας Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος – Ισραήλ – Ιορδανία, συνεχίζεται με ΣΑ – ΗΑΕ και Λιβύη (Χαφτάρ). Σεαυτό το στρατόπεδο μας οδηγούν τα συμφέροντά μας και σε αυτό πρέπει να πορευτούμε…

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
9 months ago
Reply to  Thras

«Θα συμμαχήσουμε ακόμα και με το διάβολο, για να σώσουμε ό, τι πρέπει»

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
9 months ago
Reply to  Jolly_Roger

Δεν θα διαφωνήσω με την περιγραφή που έκανες για την Σ.Α.
Όμως η στρατηγική ενός κράτους εμπεριέχει και τακτικές κινήσεις οι οποίες μερικές φορές μοιάζουν να έρχονται σε αντίθεση με τον στρατηγικό στόχο.
Ακόμα και το Ισραήλ έχει, για τους δικού του λόγους, πλησιάσει την Σ.Α.
Η αποστολή ενός κρίσιμου πράγματι συστήματος για την άμυνα της χώρας μπορεί να δείξει και το μέγεθος της συμβολής μας στην άμυνα ενός σημαντικού σύμμαχου των ΗΠΑ. Μην ξεχνάμε εξάλλου, πως οι Σαουδάραβες δεν φείδονται χρημάτων όταν πρέπει να βοηθήσουν συμμάχους τους – βλέπε Αίγυπτος.

ShadowMan
Active Member
ShadowMan (@shadowman)
9 months ago

Δεν καταλαβαίνω, πως μια χώρα τοσο πλούσια με τοσο μεγάλο εξοπλιστικό προυπολογισμο δεν έχει κανει τα κουμάντο της να παρει αυτα που χρειάζεται? ή απλά δεν προλαβαίνει να τα πάρει τωρα που τα χρειάζεται?
Αμα στέλναμε τους S300 με την προϋπόθεση να τους χαρίσουμε κιόλας και να μας τους αντικαταστήσουν ταυτόχρονα με παραγγελία πατριοτ και εκσυχρονισμό των υπολοίπων πατριοτ μας?

chriss8
Trusted Member
chriss8 (@chriss8)
9 months ago
Reply to  ShadowMan

ShadowMan ShadowMan Αυτό μπορεί να συμβαίνει για δυο λόγους. Ο πρώτος και ο πιο πιθανός είναι ότι αναβαθμίστηκε το επίπεδο της απειλής. Μετά το χτύπημα στα διυλιστήρια αποδείχτηκε η ανάγκη για καλύτερη προστασία. Επομένως δεν είχαν προβλέψει Το μέγεθος της ανάγκης.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα εξοπλιστικά δημιουργούν μια μορφή εξάρτησης, ίσως και υποταγής.
Όταν θα πας να αγοράσεις όπλα από μια χώρα, ουσιαστικά ζητάς να σου πουλήσει ισχύ. Ναι μεν, καλά είναι και τα λεφτά, αλλά ο πωλητής σου εξαργυρώνει τα δολάρια σε γεωπολιτική ισχύ. Επομένως θα πρέπει πρώτα να υπολογίσει, ότι αυτή η ισχύς δεν θα μειώσει την δική του ισχύ. Συμφωνείς και εναρμονίζεσαι λοιπόν με τα δίκαια αυτού που θα σου δώσει Φ35, patriot, mirage, sukhoi και υποκύπτεις στους περιορισμούς που σου θέτει.
Για να μην μακρηγορώ, η ΣΑ έχει τα λεφτά να αγοράσει 100 μοίρες Patriot
και να τα δουλεύει έστω με μισθοφόρους. Οι ΗΠΑ όμως, θα ένιωθαν άνετα με μία άτρωτη ΣΑ? Για αυτό είπαν « με 10 μοίρες καλά είσαστε. Aν χρειαστούν παραπάνω θα έρθουν οι σύμμαχοι για βοήθεια… αν είσαστε καλά παιδιά»
Κάτι αντίστοιχο παίζει και με Ελλάδα. Εν μέσω φίλο-ρωσικού παροξυσμού δεν μας αποδέσμευσαν ΑΙΜ-120D τους οποίους όμως έδωσαν στην Τουρκία. «Αν είσαστε καλά παιδιά δεν θα σας πειράξουν οι Τούρκοι. Αν δεν είσαστε…. ας σας σώσει ο Βλαδίμηρος». Σήμερα γίνεται το αντίθετο (ή φαίνεται ότι πάει να γίνει)

ShadowMan
Active Member
ShadowMan (@shadowman)
9 months ago
Reply to  chriss8

ευχαριστώ παρα πολύ δεν ειχα σκεφτει τιποτα απο ολα αυτά.
(επιτέλους καποιος απαντησε και σε ερωτηση μου αντι να μου κανουν απλά downvote!)

GiannisKr
Γιάννης Μ.
9 months ago

Παίζει να γίνει κάτι στο επόμενο χρονικό διάστημα με το Ιράν και χρειάζεται επιπλέον Α/Α συστήματα η Σ.Α.; Έχουν μαζευτεί στα πέριξ και ενισχυμένες αμερικανικές δυνάμεις, οπότε για πού πάει η κατάσταση;

christos_choris_a
Christos "choris" A
9 months ago

Αν παίρναμε σαν αντάλλαγμα λέω την αναβάθμιση της μοίρας τώρα που χρήματα δεν υπάρχουν να την κάνουμε με ίδιους πόρους δεν θα ήταν και άσχημη ιδέα.

NIKOS
NIKOS (@nikos)
9 months ago

Το θεμα ειναι οτι οι Πατριοτ ειναι υπερπολυτιμοι για μας αυτη τη στιγμη..

Zaxon
Zaxon
9 months ago

Δεν ξέρουμε ακόμα αν ισχύει η είδηση.
Αλλλά ας πούμε οτι ισχύει, ασχετα αν είναι σωστή ή λάθος μια τέτοια απόφαση, σοβαρά περιμένετε κάποιοι οτι θα ανακοινωθούν δημοσίως ανταλλάγματα απο τη Σ.Α.;;;
Αυτά αν τα μάθουμε θα είναι πολύ καιρό μετα. Δε λέγονται δημόσια.
Και τα ανταλλάγματα μπορούν να ειναι πολλών ειδών, ίσως να μην αφορούν καν τις δικές μας ένοπλες δυνάμεις.
Στην κατάσταση που είμαστε, το μονο σίγουρα αρνητικό σενάριο είναι να μην κάνουμε απολύτως τίποτα και να μην έχουμε αλληλεπίδραση με την ευρύτερη γεωπολιτική γειτονιά. Να παρακολουθούμε τις κινήσεις τις Τουρκίας, το άνοιγμα της στρατιωτικής και δημογραφικής ψαλίδας και να μεινουμε ταμπουρωμένοι στο Αιγαίο.
Αν αποφασίσουμε να αλληλεπιδράσουμε προσδοκώντας οφέλη, ναι υπάρχει ρίσκο. Τιποτα δεν ειναι εγγυημένο 100%. Όμως η αδράνεια και η παθητικότητα έναντι μιας επεκτατικης δύναμης, ειναι βεβαιη συνταγή αποτυχίας.
Ειδικα οταν δεν υπάρχει φράγκο για σοβαρή ενίσχυση των Ε.Δ. και ουτε προκειται να υπαρξει την επομενη δεκαετία. Με ΑΕΠ 200-250 δισ. εισαι μικρο ψαρι. Απο τα 300 και πανω μιλαμε.

Μανώλης
Μανώλης
9 months ago

Γιατί δεν έπρεπε να δώσουμε ένα λόχο καταδρομών να συνδράμει τον Χαφτάρ έναντι των τούρκων που βοηθούν τους ισλαμιστές της Λιβύης; Αλλά που μυαλό;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

 Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα...  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

17
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε χθες στην υπογραφή συμβολαίου με τη Lockheed Martin για την κατασκευή και την παράδοση των τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 September 2015 #352

Αγορά

Related News

Ν. Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία, με μια σειρά έκνομων ενεργειών, κλιμακώνει τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα

ΑΠΕ-ΜΠΕΤο μήνυμα πως οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα, έστειλε στις κοινές δηλώσεις μετά το πέρας της τριμερούς Ελλάδας,...

Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Να συνεχίσουμε τη σταθερότητα, την αμυντική συνεργασία και την ασφάλεια της περιοχής

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην πεποίθηση πως η τριμερής συνάντηση ενισχύει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου, εξέφρασε κατά την κοινή συνέντευξη...

Στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας ρυμουλκήθηκε το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ»

ΑΠΕ-ΜΠΕΣτον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας βρίσκεται από το μεσημέρι το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ», το οποίο μετά από σύγκρουση με το φορτηγό πλοίο MAERSK...