Ο πολυαναμενόμενος διάδοχος του Hellfire μπήκε σε παραγωγή

8
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μετά από αρκετά χρόνια ανάπτυξης, ο διάδοχος του διάσημου αντιαρματικού βλήματος Hellfire, μπήκε επιτέλους σε παραγωγή. Ο Joint Air Ground Missile (JAGM), θα εξοπλίσει τα επιθετικά ελικόπτερα του Αμερικανικού Στρατού και των Πεζοναυτών και θα έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει ακόμη και το πιο εξελιγμένο άρμα μάχης.

Ο Hellfire υιοθετήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ως ένα μέσο που θα αντιστάθμιζε τη σοβιετική αριθμητική υπεροχή σε άρματα μάχης στην Ευρώπη, με δυνατότητα εμπλοκής στόχου έως 8 χιλιόμετρα. Εξόπλισε τα αμερικανικά Apache και Cobra ως καταστροφέας αρμάτων, αλλά και τα MH-60R Romeo του Ναυτικού, ως ένα μέσο επίθεσης κατά πλοίων.

Η αρχική έκδοση του Hellfire καθοδηγούταν στο στόχο με καταδείκτη λέιζερ και νεότερες εκδόσεις με τη βοήθεια μιλιμετρικού ραντάρ. Το νέο βλήμα JAGM, συνδυάζει και τις δυο μεθόδους, αυξάνοντας κατά πολύ την επιβιωσιμότητα του ελικοπτέρου/φορέα. Φέρεται επίσης να διαθέτει πολύ καλύτερες δυνατότητες επιτυχίας εναντίον κινούμενων στόχων, ενώ η πολλαπλών ρόλων πολεμική κεφαλή, διαθέτει πυροκροτητή χρονοκαθυστέρησης για να εκρήγνυται εντός προστατευμένων στόχων όπως εχθρικά καταφύγια. Το βεληνεκές το βλήματος δεν είναι γνωστό επισήμως, ωστόσο πιθανότατα είναι το ίδιο με αυτό του Hellfire.

O JAGM προορίζεται να αντικαταστήσει τους αεροεκτοξευόμενους πυραύλους BGM-71 TOW, AGM-114 Hellfire και AGM-65 Maverick.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Καλημέρα.

Θα πρέπει από τώρα να το ολοκληρώσουμε στα F-16V…

Spyros
Member
Spyros

Αντικαθιστά ΚΑΙ τον Maverick; Δηλαδή θα έχει φορέα και μαχητικά όπως F-16, F/A-18;

photographix
Member

Kαι θα μπορουν να μεταφερθουν 6 βληματα στους πυλωνες που μπορουν να μεταφερουν τρια maverick?

photographix
Member
HELLAS
Guest
HELLAS

ερώτηση ίσως και ρητορική , το γεγονός αυτό σημαίνει πλεονάσματα που θα δοθούν στο λαό έναντι μικρού αντιτίμου στο μέλλον;

chikichiki
Member
chikichiki

Ώρα ήταν. Φτάνει να δούμε αν θα καταφέρει όμως να αντικαταστήσει πλήρως τον Μαβερικ, το συνολικό βάρος του καινούριου είναι όσο το βάρος του εκρηκτικού στον 65. Εκτοξευόμενος από α/φη σταθερής πτέρυγας θα έχει βελτιωμένες κινηματικές επιδόσεις, αλλά θα φτάσουν τον προκάτοχο; Σε κάθε περίπτωση βέβαια είναι κι αυτό ένα βήμα, το να έχουν για λίγο πολύ την ίδια δουλειά άλλο πύραυλο για τα μεν κι άλλο για τα δε δεν ήταν και βέλτιστη πρακτική.

Georgios
Member
Georgios

Ούτε και το F-35 θα μπορέσει να αντικαταστήσει απολύτως ποτέ τα F-22, F-15, F-18 και F-16 που πρακτικά ήταν ο στόχος του αλλά έτσι, αναγκαστικά, θα γίνει. Τεχνολογία Vs εξειδικευμένοι τύποι μαχητικών 1-0.
Τωρινός στόχος του JSF και μοναδικός κατά τη γνώμη μου αφού η δομή του δεν αλλάζει, η συνεχής και περαιτέρω άμβλυνση των, αναγκαστικά ,όλων των ρόλων που θα καλεστεί να αναλάβει, ακόμα και του Α-10.

Για αυτό μην είμαστε σίγουροι ότι όπου μπαίνει το πρόθεμα “Joint” δεν αποτελεί προσχεδιασμένο παράγωγο, κομμένο και ραμμένο για τα αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά του F-35 όπως και ο JAGM που αναφέρεται το άρθρο.

ananasf16
Guest
ananasf16

Έτσι όπως έχουμε καθυστερήσει η ΑΣ θα προμηθευτεί JAGM για τα AH-64D αντί για AGM-114L :p