- Advertisement -

Σε υπηρεσία η τουρκική κατασκευής HGK-82 με την THK

- Advertisement -


Σύμφωνα με δημοσίευμα του kokpit.aero , χτες παραδόθηκαν οι πρώτες συλλογές κατεύθυνσης ακριβείας από την TÜBİTAK SAGE στην THK. H HGK-82 επιτρέπει σε βόμβες Mk82 που ρίπτονραι από ύψος τα 40 χιλιάδες πόδια (14300 μέτρα) να διανύουν απόσταση 25 χιλιομέτρων και να χτυπούν στόχους με CEP (Circular Error Probability) μόλις 6,3 μέτρα. Με αυτό τον τρόπο, τα F-16 και τα F-4E της ΤΗΚ μπορούν να πλήττουν στόχους χωρίς να μπαίνουν εκτός της ακτίνας δράσης  των περισσότερων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας.
Με τις συλλογές αυτές, μπορούν να μετατραπούν οι “χαζές” iron bombs Mk82 σε έξυπνες, με πολύ χαμηλό κόστος. Η συλλογή αυτή εξελίχθηκε από την TÜBİTAK SAGE με συνεργασία με την 401η Μονάδα στο Eskişehir που χρησιμοποιεί και F-16 και F-4E 2020. Έτσι, ακόμη και τα F-4E, που δύσκολα θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης, αποκτούν ένα χαμηλό κόστους όπλο προσβολής στόχων εδάφους.
photo: Cem DOĞUT μέσω kokpit.aero

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
4Horsemen
4 Horsemen
2 years ago

(Σε τελειώς υποθετικό σενάριο): Α-7 θα μπορούσαν να κάνουν τέτοιες ρίψεις;

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
2 years ago
Reply to  4 Horsemen

Θεωρητικά, ναι…αλλά θα ήθελαν έξτρα πολλή δουλειά, γιατί αν θυμάμαι καλά το πιλοτήριο των A-7, το να εισαχθούν συντεταγμένες χειροκίνητα για τις βόμβες θα ήταν κομματάκι δύσκολο, όπως και κομματάκι δύσκολο θα ήταν να δημιουργηθεί υποδομή μεταφοράς δεδομένων στοχοποίησης από το α/φος στη βόμβα…

Γ.Μ.
Γ.Μ.
2 years ago

Η 401η είναι Μοίρα Δοκιμών και όχι Πτέρυγα Μάχης.

ODYSSEY
Οδυσσεας
2 years ago

Πολλή κουβέντα γίνεται σχετικά με το πακέτο των πυρομαχικών προς πώληση από την Ελλάδα προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία. Ανάμεσα σε αυτά τα πυρομαχικά που αναφέρονται στο προσχέδιο που υπάρχει μέχρι στιγμής, ξεχωρίζει κανείς τις 1.700 βόμβες Μk-82 και Mk-83 που έχουν σαν προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι βόμβες αυτές, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, «περίσσεψαν» μετά την απόσυρση των βομβαρδιστικών Α-7.
Αξίζει να σημειωθεί, πως σε ένα πλήρη φόρτο τους, τα περίπου 70 αυτά μαχητικά μπορούσαν να μεταφέρουν περί τις 12 βόμβες Mk-82, κάτι που σημαίνει πως στο ελληνικό οπλοστάσιο υπήρχε πληθώρα που η καταστροφή τους, λόγω πλέον και του ότι πλησιάζουν στο όριο ζωής τους, θα κόστιζε μεγάλα ποσά.
Τι είναι όμως αυτοί οι δύο τύποι βομβών;
Η Mk-82 είναι βάρους 227 κιλών και είναι η ποιο απλή βόμβα για αεροπλάνα που υπάρχει στα οπλοστάσια των δυτικών χωρών και όχι μόνο. Η Mk-83 είναι 460 κιλών και είναι στην ίδια κατηγορία με την μικρότερη Mk-82, των βομβών γενικής χρήσης. Είναι αμερικανικής προέλευσης αν και πλέον κατασκευάζονται σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου.
Πάνω σε αυτές τις βόμβες, οι πολεμικές αεροπορίες προσαρμόζουν τα λεγόμενα «κιτ» με τα οποία μια απλή βόμβα μπορεί να μετατραπεί σε «έξυπνη». Ανάμεσα σε αυτά τα «κιτ» ξεχωρίζουν οι αισθητήρες που μετατρέπουν τις βόμβες αυτές σε καθοδηγούμενες από δέσμη λέιζερ. Στο πόλεμο του Περσικού Κόλπου ρίχτηκαν πάνω από 4.500 βόμβες αυτού του τύπου στις οποίες είχε προσαρμοστεί «κιτ» για καθοδήγηση με λέιζερ.
«Το μόνο στρατιωτικό υλικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχει πουληθεί στο εξωτερικό από το 2015 είναι βόμβες Mk-82 της Πολεμικής Αεροπορίας και είχαν ως προορισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Από διερεύνηση που έγινε στη συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων, γνωρίζεται ότι από το 2015 μέχρι σήμερα το μόνο στρατιωτικό υλικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έχει πουληθεί είναι βόμβες ΜΚ 82 της Πολεμικής Αεροπορίας, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Υπάρχει χώρος για πολλούς στον Κορυδαλλό Δεν τα φάγανε μόνο δύο ……και δεν ευθύνονται μόνο δύο για την απαξίωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και των ενόπλων δυνάμεων. Ελπίζω να ακολουθήσουν έρευνες και για άλλους νυν και πρώην (προς θεού δεν είμαι υπέρ της ποινικοποίησης της θέσης των αρμοδίων επί των εξοπλιστικών αλλά εδώ δεν βρωμάει μόνο το κεφάλι Σηψαιμία έχουμε πάθει )

4Horsemen
4 Horsemen
2 years ago

Να κάνω μιά ερώτηση; Εάν (λέω αν) είχαμε κρατήσει κάποια Α-7 (όχι απαραίτητα όλα), και παράλληλα είχαμε “κιτ” μετατροπής σε έξυπνες βόμβες (ας πούμε με καθοδήγηση GPS, όπως οι τουρκικές), θα μπορούσε κάθε Α-7 να φέρει 12 τέτοιες βόμβες; Ή οι διαστάσεις του κάθε κιτ καθιστούν απαγορευτικό κάτι τέτοιο;

Dinos72
Dinos72
2 years ago

Για να καταλάβω. Αναφέρεις οτι… “η καταστροφή τους, λόγω πλέον και του ότι πλησιάζουν στο όριο ζωής τους, θα κόστιζε μεγάλα ποσά”. Αν πουλήθηκαν κιόλας το κέρδος είναι διπλό. Μετά πως προκύπτει η αναφορά για φυλακες?

Houdini
Active Member
Houdini (@houdini)
2 years ago

Πως στο καλό θα φτάσει στα 40Κ πόδια για να ρίξει τέτοιες βόμβες; Το loadout πρέπει να είναι πολύ περιορισμένο..

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
2 years ago

Κι επειδή προσπαθώ να είμαι ακριβοδίκαιος, ΑΥΤΟ αξιότιμοι, εξοχότατοι και πολυχρονεμένοι γείτονες είναι κάτι άξιο θαυμασμού. Όχι το εθνικό αντιαεροπορικό σε 2 χρόνια και οι οικογένειες κινητήρων…στοχευμένα και ρεαλιστικά προγράμματα. Αναρωτιέμαι πόσο καλό είναι το INS που έχουν πάνω τους πάντως, το GPS μπορεί να αποδειχθεί πολυτέλεια.

Thras
Trusted Member
Thras (@thras)
2 years ago
Reply to  chikichiki

Ακριβώς, τέτοια προγράμματα είναι εντός των δυνατοτήτων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και θα έπρεπε να είχαν ήδη μπεί σε εφαρμογή…

Bill83
Bill83
2 years ago

Θα άξιζε μια αναφορά-ένα άρθρο της Π&Δ στην βόμβα λέιζερ της ΕΑΒ. Όπως και με τα ΜΕΑ που η ανάπτυξή τους από την ΠΑ ξεκίνησε πολύ νωρίς (1982), ετσι και η ΕΑΒ ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησε την ανάπτυξη βόμβας λέιζερ (αν ισχύουν όσα εχω διαβάσει). Το πρόγραμμα εγκαταλήφθηκε, επανεκκίνησε τη δεκαετία του ’90 με πολυ καλά αποτελέσματα και ξαναεγκαταλήφθηκε…
Η ανάπτυξη σύγχρονων αντίστοιχων συστημάτων δεν είναι εφικτή σήμερα από την ΕΑΒ και άλλες αμυντικές βιομηχανίες;

randomname
Member
randomname (@randomname)
2 years ago
Reply to  Bill83

Η ανάπτυξη των περισσότερων συστημάτων πλέον δεν έχει καμία σχέση ως προς την δυσκολία της με το πως ήταν παλιά. Απλά εμείς κοιμόμαστε. Για παράδειγμα για να φτιαχτεί το 80 ένα σύστημα μικρου μεγέθους με αισθητήρες gps, γυροσκόπια, κάμερες κτλπ κτλπ το οποίο θα έμπαινε σε ένα πύραυλο μπορεί να ήθελε μισό δις δολλάρια. Τώρα τέτοιο εξάρτημα κουβαλάει και το κινητό σου. Και μάλιστα καλύτερο από οτι υπήρχε τότε. Και υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Η τεχνολογία που κυκλοφορεί παντού ελεύθερη πλέον ειναι τεράστια. Το κινητό ή ο υπολογιστής που κουβαλάς, αν είναι των τελευταίων χρόνων, σου εγγυώμαι οτι έχει περισσότερη υπολογιστική δύναμη από ότι είχε το f22 όταν πρωτοβγήκε πριν 20+ χρόνια. Εννοείτε βέβαια πως το κινητό σου μέσα δεν έχει τους κατάλληλους αλγόριθμους που θα μπορουσαν να ελένχουν την πτήση ενος f22, αλλά άλλο αυτό. Θα μου πεις τα εμπορικά ηλεκτρολογικά δεν έχουν αντοχές κτλπ. Εγω σου λέω μην πέρνεις και όρκο. Το 80 έκαιγες πλακέτα αν την ακουμπουσες, απο στατικό ηλεκτρισμό, σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα.
Πριν 30 χρόνια προγράμματα για εξομοίωση φυσικής, πτήσης και άλλα τέτοια είχαν μόνο μερικές συγκεκριμένες εταιρίες στον κόσμο, και έιχαν επενδύσεις εκατομμυρίων σε υπολογιστικά συστήματα για να μπορούν να τα λειτουργούν. Σήμερα κατεβάζεις αξιοπρεπέστατα παρόμοια προγράμματα ΤΖΑΜΠΑ, και τα τρέχεις στο pc στο σπίτι σου. Το αριστοτέλειο έφτιαξε το HCUAV με budget 2 εκκατομύρια. Πριν 30 χρόνια τι budget θα χρειαζόσουν για να φτιάξεις κάτι τετοιο;
Εννοείτε πως δεν μπορείς να φτιάξεις οτι θέλεις, ούτε μπορείς να ανταγωνιστείς στα ίσα οτι καινούργιο βγάζουν οι ΗΠΑ, ΡΩΣΣΙ κτλπ. Αλλα σε καμία περίπτωση δεν έχεις τις ίδιες δυσκολίες που είχες πριν καποιες δεκαετίες. Και απο την στιγμή που τα περισσότερα συστήματα που χρησιμοποιούμαι, είναι μεγάλης ηλικίας. Ο νοών νοείτω.
Υ.Σ για μικρή απάντηση πήγαινα. Σε νευριασμένο άρθρο κατέληξα.

randomname
Member
randomname (@randomname)
2 years ago
Reply to  randomname

Υ.Γ.*

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
2 years ago
Reply to  Can

How do you say “Shack!” in Turkish? 🙂

MPAMPIS
Μπαμπης
2 years ago

Μια συλλογή jdam κανει 20Κ$
Γιατι τόσος ντόρος;;;

Stavrogin1
Κωνσταντινος
2 years ago
Reply to  Μπαμπης

γιατι ή εγχώρια παραγωγή δίνει έλεγχο και αυτάρκεια στην προμήθεια, φτιάχνει βιομηχανική υποδομή, δίνει δουλειές, δίνει περηφάνια στην χώρα παραγωγής και γεννά νεα progect πιο σύνθετα.

MPAMPIS
Μπαμπης
2 years ago

Πρώτα φτιάχνεις τρακτέρ, απορρυπαντικά, αυτοκίνητα και μετα κιτ για smart bombs.
Μιλάς για μια χώρα που δεν φτιάχνει τιποτα…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

42
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 February 2014 #333

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 February 2015 #345

Αγορά

Related News

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...

Η Τουρκία θα αντιδράσει «δυναμικά» στην απόφαση της Γαλλίας για τους Γκρίζους Λύκους

Η Τουρκία υπόσχεται να αντιδράσει «δυναμικά» στην απόφαση της Γαλλίας να θέσει εκτός νόμου την τουρκική ακραία εθνικιστική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι, μεταδίδει το Γαλλικό...

Τον επόμενο μήνα ξεκινούν οι παραδόσεις του ρωσικού μαχητικού 5ης γενιάς Su-57

https://youtu.be/qRZ3sZbmjA0Η Ρωσική Αεροπορία θα αποκτήσει το πρώτο μαχητικό 5ης γενιάς Su-57 τον Δεκέμβριο, μεταδίδει το «TASS».https://www.ptisidiastima.com/russias-aerospace-forces-to-receive-large-scale-deliveries-of-su-57-jets-in-2020/Το αεροσκάφος θα παραδοθεί στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας τον...