Επιστήμονες εντοπίζουν φωτόνια μέγιστης ισχύος, προερχόμενα από μακρινό Νεφέλωμα

0
813
Hundreds of detectors at the Tibet ASgamma array were used to capture particle showers from gamma rays striking Earth.
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Κινέζοι και Ιάπωνες αστροφυσικοί ανακοίνωσαν ότι ανίχνευσαν (σε εγκατάσταση στο Θιβέτ) τα υψηλότερης ενέργειας φωτόνια που έχουν δει ποτέ να καταγράφονται στη Γη. Πρόκειται για ακτίνες γάμμα, με ενέργειες έως 450 TeV, με προέλευση το θεαματικό Νεφέλωμα του Καρκίνου (Crab nebula), το απομεινάρι μιας αστρικής έκρηξης, η οποία είχε παρατηρηθεί από Κινέζους αστρονόμους πριν σχεδόν 1.000 χρόνια.

Σήμερα στην καρδιά αυτού του όμορφου νεφελώματος, σε απόσταση περίπου 6.523 ετών φωτός από τη Γη, βρίσκεται ένας ισχυρός και πολύ πυκνός αστέρας νετρονίων (Pulsar), ο οποίος εκτιμάται ότι εκπέμπει το πολύ υψηλής ενέργειας φως.

Οι 90 ερευνητές του πειράματος ASgamma στο Θιβέτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο journal “Physical Review Letters”, σύμφωνα με το “Science”, ανακοίνωσαν ότι μεταξύ 2014-2017 ανίχνευσαν 24 ακτίνες γάμμα με ενέργειες από 100 ως 450 TeV. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν ακτίνες γάμμα με ενέργεια 75 TeV που είχαν ανιχνευθεί από το πείραμα High Energy Gamma Ray Astronomy στα ισπανικά Κανάρια νησιά. Συγκριτικά, τα φωτόνια από τον Ήλιο μας που φθάνουν στον πλανήτη μας, έχουν ενέργεια μόλις λίγων ηλεκτρονιοβόλτ (eV).

Η ανίχνευση έγινε δυνατή χάρις σε μια μοναδική εγκατάσταση περίπου 600 ανιχνευτών/αισθητήρων, απλωμένων σε μια έκταση 66 στρεμμάτων, σε μια κοιλάδα, σε υψόμετρο 4300 στο οροπέδιο του Θιβέτ στην Κίνα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •