HIMARS, ο “ελβετικός σουγιάς” των Πεζοναυτών μπορεί να βυθίσει εχθρικά πλοία

14
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η πρόσφατη επαναστατική συνεργασία του μαχητικού F-35B και ΠΕΠ HIMARS, που έδειξε ότι είναι εφικτή η καταστροφή στόχου μικρού μεγέθους από πυρ πυροβολικού, θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην αξιοποίηση του HIMARS: την χρήση του για την εξουδετέρωση εχθρικών πλοίων.

Κατάδειξη στόχων για ρουκέτες ΠΕΠ από F-35B

Άλλωστε, όπως σημειώνει το “War Is Boring”, το HIMARS είχε δοκιμαστεί βάλλοντας ρουκέτες από το κατάστρωμα του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων USS Anchorage τον Οκτώβριο του 2017 προς υποστήριξη των φίλιων δυνάμεων.

 

Το HIMARS μπορεί να μεταφέρει έναν πύραυλο ATACMS ή έξι κατευθυνόμενες ρουκέτες GMLRS, με μέγιστη εμβέλεια 290km και 84km αντίστοιχα. Οι ίδιες ρουκέτες θεωρούνται ικανές να πλήξουν πλοία, κάτι που έδειξε η καταστροφή του παροπλισμένου πλοίου Racine με πέντε ρουκέτες στην πολυεθνική άσκηση “RIMPAC 2018”. Επιπλέον ατού του HIMARS είναι η δυνατότητα αερομεταφοράς με αεροσκάφος C-130, που κάνει εφικτή την άμεση ανάπτυξη του συστήματος στην περιοχή ενδιαφέροντος και τη γρήγορη μεταφορά σε άλλη τοποθεσία.

 

Οι Πεζοναύτες εξετάζουν την απόκτηση νέου όπλου εδάφους-επιφανείας, ενώ το HIMARS θα μπορεί μελλοντικά να φέρει δύο εφάμιλλους πυραύλους με τον ATACMS αντί ενός ATACMS. Τέλος, μελετάται η πιστοποίηση του JSM/NSM. Να τονίσουμε, οποιαδήποτε νέα πιστοποιήση όπλου στο HIMARS θα μπορούσε πιθανότατα να βρει εφαρμογή στα MLRS, χρήστης των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση του DeepStrike σε HIMARS και MLRS (βίντεο)


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
chikichiki
Member
chikichiki

Αν και διαφαίνεται προοπτική σαρωτικών αλλαγών στην ικανότητα πολέμου επιφανείας του USN/USMC χάρη στην ταχύτητα και την αλλαγή του άξονα επίθεσης, νομίζω πως η εμβέλεια είναι μάλλον μικρή για οποιονδήποτε στόχο ο οποίος φέρει κανονικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους. Βέβαια με χρήση κεφαλής υποπυρομαχικών ίσως κατευθυνθούν προς την αντιμετώπιση σμηνών ταχύπλοων, υποθέτοντας βέβαια ότι παρέχονται συνεχώς real-time ενημερώσεις για τη θέση τους.

Larisaios
Member
Larisaios

Η εμβέλεια των 290χλμ του ATACMS και 85χλμ του GMLRS είναι μια χαρά. Ο ATACMS έχει μια κτηνώδη πολεμική κεφαλή 500 κιλών, ούτε τορπίλες υποβρυχίων δεν έχουν τόσο μεγάλη κεφαλή. Πρόσφατα οι Boeing και Bofors δοκίμασαν επιτυχώς έκδοχο του GMLRS με αεροπορική βόμβα 250 λιβρών που βύθισε κινούμενο πλωτό στόχο. Ακόμα και η κεφαλή υποπυρομαχικών μπορεί να αχρηστεύσει μεγάλες ναυτικές μονάδες χωρίς να τις βυθίσει, πλήττοντας ραντάρ, κεραίες επικοινωνιών και οπλισμό. Αν μάλιστα πετύχουν τους πυραύλους Ε/Ε, μπορεί και να τη βυθίσουν.

chikichiki
Member
chikichiki

Το άρθρο αν θυμάμαι καλά μίλησε μόνο για τις ρουκέτες GMLRS, και δεν ανέφερε αντίστοιχες δυνατότητες για τον ATACMS.

NikolasTz
Member
NikolasTz

Μελλοντικά τα δικά μας αναβαθμισμένα F-16V μπορούν να συνεργαστούν με τους MLRS?

Larisaios
Member
Larisaios

Και τώρα μπορούν, με το link 16, αν το ΚΕΒ είναι εφοδιασμένο με τέτοιο. Το νέο με το F-35 είναι ότι μπορεί να πετάξει πολύ κοντά στον εχθρικό στόχο χωρίς να εντοπιστεί και να συλλέξει τα δεδομένα στόχου με το FLIR.

Georgios
Member

Εάν έχουν σύγχρονα λογισμικά και αυτόνομο Link 16 (ή satcom και διαθέσιμο στρατιωτικό π.χ. ΝΑΤΟικό-συμμαχικό δορυφόρο), ναι.

Shadowfax
Member
Shadowfax

@Νικόλας_Τζ
Η απαντηση ειναι απλη αν απαντησουμε πρωτα στα εξης ερωτηματα…
ΠΟΤΕ θα αρχισει η αναβαθμιση, ΠΟΣΑ θα αναβαθμιστουν, ΠΟΣΟ θα στοιχησει τελικα, ΠΟΤΕ θα τελειωσει η αναβαθμιση (αν δεν τελειωσει στο μεταξυ η ΕΑΒ) και φυσικα σε τι κατασταση θα ειναι τοτε τα MLRS…

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

Aν αυτα τα υποπυρομαχικα ”ραντισουν” ενα πολεμικο,”τυφλωθηκε” και ”κουφαθηκε” σε χρονο μηδεν…μετα αστο να
γινει στοχος για ασκηση ”sinkex”…

Spirit
Guest
Spirit

Αν εννοείς υποπυρομαχικά cluster δεν νομίζω ότι λόγω διεθνών συνθηκών πωλούνται πια…
Καλό θα ηταν να αναπτύξουμε μια τέτοια ρουκέτα εμβέλειας 40-60 χιλιομέτρων, είναι σημαντικό όπλο αποτροπής, αντιαποβατικό και πολλαπλασιαστής ισχύος.

Αντωνιος
Guest
Αντωνιος

Το καλυτερο αντιαποβατικο οπλο σε καθε τουρκικη επιβουλή και γενικα σε καθε επιθετική ενέργεια αν του προσθέσουν και δυνατητα θαλάσσιου πληγματος που ειδη γινεται και αυτο τοτε μιλαμε για το απόλυτο όπλο!!!!

nicolas
Guest
nicolas

Το οτι οι Αμερικανοι δεν επιτρεπουν να εχουμε τα mlrs επι μονιμου βασεως στα νησια ισχυει?

ivychris
Guest
ivychris

Οι GMLRS έχουν εμβέλεια πρπ 70 km (44 miles). Οι Αμερικανοί προετοιμάζουν τους GMLRS-ER που θα διπλασιάσουν την εμβέλεια σε 150 km και, για όσον αφορά τους ATACMS με εμβέλεια 300km (188 miles) εξελίσσουν το πρόγραμμα αντικατάστασης LRPF (Long Range Precision Fires) με τις Lockheed Martin & Raytheon, με μετονομασία σε PRSM (Precision Strike Missile) και εμβέλεια 499km λόγω της συνθήκης INF, των οποίων τα πρωτότυπα θα δοκιμαστούν το 2019 με προβλεπόμενη IOC to 2023 και αρχική ικανότητα πλήγματος σταθερών στόχων στη ξηρά. Σε δεύτερο χρόνο μεταξύ 2025-2030 θα ολοκληρωθούν νέοι αισθητήρες για κινούμενους στόχους σε ξηρά & θάλασσα και… Read more »

ivychris
Guest
ivychris

…και επειδή αρκετοί έχουν θέμα με τους ATACMS απλά να υπενθυμίσουμε ότι ο Ε.Σ. έχει στη διάθεσή του τους Block I με εμβέλεια 128 km , όχι τους Block II με εμβέλεια 165 km, πόσο δε μάλλον τους Block IVA με βεληνεκές 300 km.
Just FYI