Ανακοίνωση ορόσημο: Ασθενείς με HIV που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή, δεν μεταδίδουν τον ιό

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι οι θετικοί στον ιό HIV ασθενείς που λαμβάνουν αντιρετροϊική θεραπεία (ART) και επομένως έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο δεν μπορούν να μεταδώσουν σεξουαλικά τον ιό σε υγιή άτομα. Αυτό το σημαντικό αποτέλεσμα ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο 9ο International Aids Society Conference και επιβεβαιώθηκε από το CDC πριν λίγες ημέρες.

Σε τρεις διαφορετικές μελέτες, που αφορούσαν χιλιάδες ζευγάρια και χιλιάδες σεξουαλικές επαφές, χωρίς προφυλακτικό ή προληπτική λήψη αντιρετροϊκών φάρμακων (PrEP), δεν παρατηρήθηκε μετάδοση HIV από HIV-θετικό άτομο σε HIV-αρνητικό σύντροφο. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που παίρνουν ART καθημερινά και χωρίς καμία παρέκκλιση από τις οδηγίες των γιατρών τους, δεν έχουν ουσιαστικά κανένα κίνδυνο να μεταδώσουν σεξουαλικά τον ιό σε HIV-αρνητικό σύντροφο.

Η ART απαλλάσσει τον ασθενή από την «ιδιότητα» του ιού να αυτοαναδιπλασιάζεται, αλλά είναι πιθανό ο ΗIV να είναι λανθάνων και κρυμμένος για πολλά χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ART είναι μια συνεχής καθημερινή θεραπεία και δεν χορηγείται εφάπαξ.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο ιός HIV είναι μια διαχειρίσιμη ασθένεια. Οι περισσότερες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οροθετικοί, προέρχονται από το ότι είναι στιγματισμένοι εξαιτίας των παρανοήσεων των άλλων ανθρώπων.

Η δήλωση του αμερικανικού CDC πριν λίγες ήμερες, έχει τεράστια σημασία για την άρση του στίγματος που συνοδεύει τους οροθετικούς. Τονίζει ωστόσο τους μεγάλους κινδύνους για περιπτώσεις ασθενών που δεν τηρούν πιστά την αγωγή τους και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Αυτή η εξέλιξη σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως το CDC συνιστά σεξ χωρίς προφυλάξεις.

Πηγές

https://www.nbcnews.com/feature/nbc-out/those-undetectable-hiv-effectively-no-risk-transmitting-virus-cdc-says-n805916

http://www.iflscience.com/health-and-medicine/cdc-agrees-with-studies-showing-that-people-on-hiv-medication-cannot-transmit-virus/

https://www.cdc.gov/hiv/library/dcl/dcl/092717.html

https://www.preventionaccess.org/consensus

https://www.hiv.gov/hiv-basics/hiv-prevention/using-hiv-medication-to-reduce-risk/pre-exposure-prophylaxis

Θάνος Σ. Επαχτίτης


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •