Την 5η προς 6η Ιανουαρίου, έλαβαν χώρα επίθεσεις με drones εναντίον της ρωσικής αεροπορικής βάσης Hmeimim και της ναυτικής στην Tartus. Εάν οι νέες πληροφορίες σχετικά με την επίθεση επιβεβαιωθούν, τα βιβλία της ιστορίας θα τις κατατάξουν ως τις πρώτες του είδους τους.

Πρόσφατα είχαμε αρθρογραφήσει για τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν τα drones μικρού μεγέθους σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας (δείτε εδώ και εδώ).

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο άμυνας, η επίθεση που έλαβε χώρα στη Hmeimim, πραγματοποιήθηκε από πολλαπλά drones που συντονίστηκαν και κατευθύνθηκαν από μεγάλη απόσταση, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί τη πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση τέτοιου είδους επίθεσης εναντίον εχθρικού στόχου. Συνολικά 10 drones χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Hmeimim, και 3 ακόμη εναντίον της ναυτικής βάσης στην Ταρτούς.

Οι Ρώσοι αναφέρουν πως πέτυχαν να αναχαιτίσουν την επίθεση, αφού εντόπισαν 13 μικρούς στόχους σε μεγάλη απόσταση να πλησιάζουν τις ρωσικές βάσεις. Συγκεκριμένα, έξι από τα drones αντιμετωπίστηκαν από μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου, με τα τρία εξ αυτών να προσγειώνονται «ομαλά» λίγο έξω από τους στόχους τους, ενώ τα άλλα τρία εξερράγησαν μόλις ακούμπησαν το έδαφος. Ακόμη επτά drones καταρρίφθηκαν από το Α/Α σύστημα Pantsir-S, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε ζημιά, παρά τις περί του αντιθέτου σποραδικές αναφορές τις προηγούμενες ημέρες.

Οι Ρώσοι έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες των drones, τα οποία εκ πρώτης όψεως, φαίνονται «πρωτόγονα». Ήταν όμως εξοπλισμένα με εκρηκτικά και εκτοξεύτηκαν από απόσταση τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων, ενώ καθοδηγήθηκαν στο στόχο με τη χρήση GPS και αισθητήρων ύψους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα μπορούσαν κάλλιστα να εκτοξευτούν από απόσταση 100 χιλιομέτρων.

Επειδή η μόνη πηγή σχετικά με την επίθεση είναι το ρωσικό ΥΠΑΜ, πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ κατά πόσο οι πληροφορίες είναι ακριβείς ή πραγματικές. Οι Ρώσοι αφήνουν να εννοηθεί πως τέτοιου είδους τεχνογνωσία, προέρχεται από τις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η επίθεση είναι αληθινή, θα πρέπει να καταγραφεί στα βιβλία της ιστορίας ως η πρώτη μαζική επίθεση κατευθυνόμενων drones σε εχθρικό στόχο.

Αναφορές για μικρής κλίμακας επιθέσεις με ανάλογα drones, αναφέρθηκαν ήδη από τη 1η Ιανουαρίου, από την φίλια προς τον Άσαντ, ομάδα Saray al-Areen.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αυτά να τα βλέπουν οι δικοι μας. Οι γειτονες εχουν και επισημως mini drones αυτοκτονιας. Ιδρωνει κανενος το αυτι? Σχεδιαζουν πως θα αντιμετωπισουν την απειλη? Τα Stinger, ZU23 κλπ ειναι ειτε ακαταλληλα είτε overkill απο αποψη κοστους.

    Drones αυτοκτονιας θα επρεπε η εγχωρια βιομηχανια μας να ειχε κατασκευασει με το τσουβάλι.

  2. Μα πραγματικά αναρρωτιέμαι…περνάει ποτέ κάτι τέτοιο απο το μυαλό των επιτελών του ΕΣ ή έχουν να ασχοληθούν μόνο με τα γραφειοκρατικά και τις εθιμοτυπικές επισκέψεις ;
    Καιρό τώρα στον εμφύλιο της Συρίας έχουμε παρατηρήσει πλήθος «πατεντών» που σκαρφίζονται άνθρωποι με περιορισμένα μέσα, χρήματα κ.λ.π.
    Η χώρα μας μπορεί να είναι σε μια κακή οικονομική κατάσταση αλλά σίγουρα δεν είναι στην κατάσταση της Συρίας. Σαφέστατα λοιπόν λύσεις και τρόποι υπάρχουν για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική απειλή αποτελεσματικά…το θέμα είναι αν έχουμε την διάθεση.

Comments are closed.