ΗΝΙΟΧΟΣ 2017, Έρχονται τα Block..60 και όχι μόνο

15
3796
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Νέες διεθνείς συμμετοχές αναμένονται φέτος στην άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» της ΠΑ καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στην χώρα μας θα έρθουν μαχητικά αεροσκάφη από τα ΗΑΕ και την Ιταλία.

Ειδικότερα ο μέχρι στιγμής σχεδιασμός περιλαμβάνει τη συμμετοχή F-16E/F Block 60 Desert Falcon των ΗΑΕ καθώς επίσης και F-2000 (είτε Tornado IDS) της Aeronautica Militare, τα οποία θα επιχειρήσουν από κοινού σε μικτούς σχηματισμούς COMMAO με μαχητικά F-16C/D Block 30/50/52+/52+Advanced, Mirage 2000-5Mk II, Μirage 2000EGM και F-4E AUP της ΠΑ.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=yRq6BzNc8to&feature=youtu.be]

Επιπλέον αναμένονται F-15E Strike Eagle των ΗΠΑ (πέρυσι συμμετείχαν 12 F-15E Strike Eagle του 492 Fighter Squadron που ανήκει στην 48η Πτέρυγα Μαχητικών με έδρα την βάση Lakenheath), που επίσης έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν στον «ΗΝΙΟΧΟ 2017».

Ιδιαίτερα πιθανή (αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη) είναι η συμμετοχή και φέτος του Ισραήλ, το οποίο να υπενθυμίσουμε ότι στον ΗΝΙΟΧΟ του 2016, είχε φέρει στην χώρα μας 12 μαχητικά F-16C/D «Barak» της IAF, προερχόμενα από τις Μοίρες:

109 Squadron – The Valley

110 Squadron – The Knights of The North και

117 Squadron – The First Jet.

Πρόκειται για μια πρακτική που ξεκίνησε ήδη από τον «ΗΝΙΟΧΟ 2015», όταν στην 117ΠΜ είχαν φιλοξενηθεί 12 μαχητικά F-16I Block 52+ «Sufa. Οι μονάδες αυτές όπως είναι γνωστό έχουν γνωρίσει πλούσια επιχειρησιακή δράση σε όλες τις επιχειρήσεις της IAF τα τελευταία 20 χρόνια με κύριο χαρακτηριστικό στην εξωτερική τους εμφάνιση με την παραλλαγή «desert» και  την χαρακτηριστική ραχιαία προέκταση στα διθέσια F-16D που ήταν και τα πρώτα που την υιοθέτησαν διεθνώς.

Πάντως εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη συμμετοχή των ΗΑΕ στον «ΗΝΙΟΧΟ 2017», θα είναι η πρώτη φορά που μαχητικά F-16 με ραντάρ AESA θα συμμετέχουν σε άσκηση της ΠΑ, προσφέροντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για διεξαγωγή συμπερασμάτων, αναφορικά με τις ικανότητες που προσφέρουν τα συστήματα αυτής της κατηγορίας, σε όλα τα ήδη των αεροπορικών αποστολών (με δεδομένη την επιθυμία της ΠΑ να εκσυγχρονίσει τα F-16 των προγραμμάτων PX II PXIII και PXIV στο επίπεδο F-16V Viper).

Σημειώνεται ότι το βασικό στοιχείο επιτυχίας μιας τέτοιας άσκησης δεν έγκειται στο γεγονός απλά και μόνο συμμετοχής μαχητικών από αεροπορικές δυνάμεις και άλλων χωρών. Αντιθέτως προκύπτει ως αποτέλεσμα σκληρής και επίπονης προετοιμασίας σε όλα τα επίπεδα . Υπόβαθρο αποτελεί πρωτίστως ο υψηλός επαγγελματισμός και οι άρτιες ικανότητες – συνολικά – των ιπταμένων της ΠΑ,. Βάση στην οποία στηρίζεται το προσωπικό του ΚΕΑΤ, προκειμένου να γίνει ο κύριος σχεδιασμός (μια τεράστιας προσπάθειας που απαιτεί μήνες προετοιμασίας) και εν συνεχεία να αναληφθεί η ευθύνη του τακτικού ελέγχου των πολυάριθμων δυνάμεων που συμμετέχουν στην άσκηση.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Giannis
Guest
Giannis

Θεωρώ όλως απίθανο (έως αδύνατο) να συνυπάρξουν σε διεθνή άσκηση ισραηλινά με αραβικά μαχητικά. Δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι τώρα και θα προκληθεί πάταγος, αφενός στην αραβική κοινή γνώμη, αφετέρου μάλλον θα υπάρξει και σημαντικό πολιτικό κόστος για την ισραηλινή κυβέρνηση.

Gilan
Guest
Gilan

Μπορεί να γίνει ένα αφιέρωμα στα Block 60; Που θα περιλαμβάνει κάποια στοιχεία για τον κινητήρα και για το ηλεκτροοπτικό του σύστημα, όπως τι δυνατότητες έχει σε αποστολές αέρος-αέρος και αέρος-επιφανείας;

Vasilis 07
Guest
Vasilis 07

Υπάρχει προηγούμενο συνύπαρξης HAE και Ισραήλ και μάλιστα πρόσφατα. RED FLAG 16-4 πριν μερικούς μήνες με συμμετοχή F-16I Block 52+ «Sufa και F-16E/F Block 60 Desert Falcon.

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Είχε γίνει επίσημο debriefing από τον περσινό Ηνίοχο? Τι αποκομίσαμε έως τώρα?

Card image
Παλιουρας
Guest
Παλιουρας

Ωραία, θα ξαναρθουν τα F-15 στην Αθηνα…
Μακάρι να ερθουν και τα Ιταλικά Eurofighter.
Και τα 2 αυτά μαχητικά αποτελούσαν διακαή πόθο (μου).
Τι ωραία θα ήταν να έμεναν….

ariseagle
Guest

Επίσης, εαν όντως οι συμμετοχές αυξηθούν, προκύπτει και ένα θέμα με την διαθεσιμότητα των χώρων στην 117ΠΜ. Μήπως τελικά εγκαταλειφθεί η πρακτική της single base και “βοηθήσει” και ο Άραξος;(Αν βέβαια έρθουν και οι Ισραηλίτες)

Cretanmacedonian
Guest
cretanmacedonian

Δεν υιοθετώ θεωρίες συνωμοσίας , αλλά η συνεκπαίδευση EF-2000 με F-16BL60 με M-2000 μήπως μας δείχνει πως οραματίζονται το μέλλον της ΠΑ κάποιοι?Μεταχειρισμένα EF-2000 από την Ιταλία με εκσυγχρονισμένα F-16V ?
Ονειρα θα μου πείτε ή αλλιώς ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται !Είναι πάντως , κατα την ταπεινή μου γνώμη , ο μοναδικός εφικτός σχεδιασμός με αρκετά πλεονεκτήματα.

Gilan
Guest
Gilan

Κατά την προσωπική μου γνώμη η ΠΑ δεν πρέπει να επενδύσει σε μαχητικά όπως τα EF-2000, να εκσυγχρονίσει το υπάρχον υλικό (τόσο τα μαχητικά όσο και το οπλοστάσιο) και να προετοιμάσει το έδαφος για το μέλλων σε μαχητικά 5ης γενιάς!

Card image
gkavantz
Guest
gkavantz

Και ποτε θα γινει αυτη η ασκηση?