30.3 C
Athens
Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΑ Η γενοκτονία 7.000.000 Ουκρανών από τον Στάλιν τη περίοδο 1932-33

Η γενοκτονία 7.000.000 Ουκρανών από τον Στάλιν τη περίοδο 1932-33

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 650
  •  
  •  

Το μίσος Ουκρανών και Ρώσων έχει ρίζες στο 1ο μισό του προηγούμενου αιώνα και συμπίπτει με την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης. Οι σοβιετικοί και ειδικά ο Στάλιν προκάλεσαν πάρα πολλά δεινά στον ουκρανικό λαό. Από την άλλοι οι Ουκρανοί, όταν τους δόθηκε η ευκαιρία, συμμάχησαν και συστρατεύθηκαν με τους ναζί εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Ένας λόγος για αυτό ήταν η μεγάλη πείνα που προκάλεσε το σταλινικό καθεστώς στους Ουκρανούς και στοίχισε εκατομμύρια ζωές. Το περιστατικό έμεινε στην ιστορία ως “Holodomor“.

 Η Ουκρανία ήταν και παραμένει ο σιτοβολώνας της Ευρώπης. Στις τεράστιες πεδιάδες της καλλιεργούνται τόνοι δημητριακών που εξάγονται σε όλο το κόσμο. Ήδη από το 1930 ο Στάλιν επιβάλει τη βίαιη κολεκτιβοποίηση των εκτάσεων της Ουκρανίας. Όλα τα σιτηρά αποτελούν πλέον ιδιοκτησία του κράτους. Οι αγρότες απαγορεύετε να καταναλώσουν τη παραμικρή ποσότητα της σοδειάς που παράγουν. Παράλληλα εξοντώνει συστηματικά τους Κουλάκους (μεγαλογαιοκτήμονες), κατάσχει τη γη, τα σπίτια και ολόκληρη τη περιουσία τους. Για όσους επέζησαν, απαγορευόταν αυστηρά η χορήγηση οποιασδήποτε βοήθειας, ακόμη και τροφής. Όπως ήταν αναμενόμενο κάποιοι αντέδρασαν. Το καθεστώς απέστειλε άμεσα στρατεύματα και τη φοβερή και τρομερή μυστική αστυνομία για να επιβάλει τη τάξη.

 Παρόλα αυτά οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν. Τότε ο Στάλιν συνέλαβε το σχέδιο που θα έδινε τη λύση άπαξ και δια παντός. Με εντολή του, η μυστική αστυνομία, άρχισε να μεταφέρει όλα τα σιτηρά έξω από την Ουκρανία για εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Σύντομα όλα τα αποθέματα εξαντλήθηκαν. Παράλληλα έκλεισε τα σύνορα της χώρας μετατρέποντας τη ουσιαστικά σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Σύντομα η πείνα έκανε την εμφάνισή της πλήττοντας πρώτα τους πιο ευαίσθητους, δηλαδή τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Στις πόλεις τα πτώματα άρχισαν να θάβονται σε μαζικούς τάφους. Οι Ουκρανοί έφαγαν σκυλιά, γάτες, ποντίκια ακόμη και ανθρώπους προκειμένου να επιβιώσουν. Στο αποκορύφωμα της πείνας, την άνοιξη του ’33, πέθαιναν περίπου 25.000 άνθρωποι την ημέρα.

 Ως τα τέλη του 1933 το 25% του πληθυσμού της Ουκρανίας είχε πεθάνει από τη πείνα. Αυτό το ποσοστό μεταφράζεται σε 7 εκατομμύρια νεκρούς εκ των οποίων τα 3 εκατομμύρια ήταν παιδιά. Όταν το 1941 ο γερμανικός στρατός μπήκε στη χώρα, οι κάτοικοι τους υποδέχτηκαν ως απελευθερωτές. Εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες εντάχθηκαν στη Βέρμαχτ και πολλοί άλλοι βοήθησαν ενεργά στην εξόντωση των Εβραίων και άλλων μειονοτήτων της Ουκρανίας.

Μια επιζήσασα του λιμού, η Nina Popovych, περιέγραψε τα γεγονότα:

«Ήταν τρομακτικά χρόνια. Οι μητέρες έκοβαν κομμάτια τα παιδιά τους, τα έριχναν σε κατσαρόλες να τα μαγειρέψουν και τα έτρωγαν. Η μητέρα μου πήγε σε ένα χωράφι, όπου υπήρχαν μερικά άλογα και έφερε πίσω το κεφάλι ενός αλόγου – άλλες πέντε γυναίκες έπεσαν πάνω του και άρχισαν να το δαγκώνουν. Ήταν φριχτό! Οι άνθρωποι πέθαιναν μέσα στον δρόμο, αν τους τρυπούσες, το αίμα τους ήταν σαν νερό. Θυμάμαι τα πάντα στο χωριό, όπως για παράδειγμα, τη στιγμή που έβγαλαν τους σταυρούς από τις εκκλησίες. Δύο μέλη της Κομσομόλ (Κομμουνιστικής Νεολαίας) έβγαλαν τους σταυρούς, τους έθαψαν δύο μέτρα κάτω από το έδαφος. Ηλικιωμένες γυναίκες πήγαιναν και φιλούσαν αυτό το κομμάτι γης. Μετά, γέμισαν την ξύλινη εκκλησία με άχυρα. Τη νύχτα, ποντίκια μπήκαν από τους τοίχους, αφήνοντας τρύπες, από τις οποίες οι γυναίκες γέμιζαν τους κουβάδες τους με άχυρο. Η Κομσομόλ πήρε τα άχυρα από την εκκλησία και μετά από αυτό ήταν άδεια. Πέθαναν τόσοι άνθρωποι στο χωριό, που αναγκάστηκαν να σταματήσουν να βάζουν σταυρούς στο νεκροταφείο. Το χειμώνα μια ηλικιωμένη πήρε έναν σταυρό από το νεκροταφείο για τον χρησιμοποιήσει για προσάναμμα στο σπίτι της, για να μην παγώσουν τα παιδιά της»

 Η σημερινή διαμάχη στη Κριμαία έχει βαθιές ρίζες στο πρόσφατο παρελθόν των 2 χωρών. Η γενοκτονία των Ουκρανών από τους Σοβιετικούς τη περίοδο 1932-33, ήταν μια πληγή το σημάδι της οποίας είναι φανερό ακόμη και σήμερα.

Μετά την αναγνώριση του λιμού ως γενοκτονία από το ουκρανικό κοινοβούλιο, το Κρεμλίνο δήλωσε: “Το πρόβλημα της πείνας – μαζικού θανάτου ανθρώπων στην Ουκρανία το 1932 – 33 πρέπει να εξετάσουν ειδικοί. Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα στους Ουκρανούς συναδέλφους μας ότι ζητήματα τέτοιας φύσεως πρέπει να εξετάζουν ειδικοί – ιστορικοί και από τις δύο πλευρές. Δεν πρέπει να πολιτικοποιούμε αυτό το θέμα”. Άσχετα πάντως με τα πρόσωπα και τις αιτίες που προκάλεσαν την τραγωδία και παρά την άρνηση των γεγονότων από τη Ρωσία ακόμη και στις μέρες μας, η συζήτηση για το “Μεγάλο Λιμό της Ουκρανίας τα έτη 1932 – 1933” αναμένεται να ανοίξει σύντομα και σε διεθνές επίπεδο.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 650
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

40 ΣΧΟΛΙΑ

40 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
gm

Οι γενναίοι σε αυτό τον τόπο, έχουν γεωργιανές οικιακούς βοηθούς

Black Flag

Δεν βαρεθήκατε με την προπαγάνδα των Δυτικών τόσα χρόνια; Σας διαψεύδει το γεγονός ότι επί Στάλιν, ο πληθυσμός της ΕΣΣΔ μέχρι και την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχε αυξηθεί κατά 4,3%. Πάντα παρουσιάζετε την ιστορία από την πλευρά των Καπιταλιστών που συστηματικά από το 1925 έκανε τα πάντα για να σπιλώσει την Σοσιαλιστική Επανάσταση και την Βιομηχανοποίηση της αχανής αυτής έκτασης. Από τα τέλη του 1880 και μέχρι το 1935 η Ρωσική Αυτοκρατορία και μετέπειτα η Σοβιετική είχαν δεκάδες λιμούς και ξηρασίες. Η χώρα είχε αιματηρό εξαετή εμφύλιο και κάποιοι ολιγάρχες και τσιφλικάδες σαμπόταραν τις σοδειές και το ζωικό… Read more »

Spyros

Τότε γιατί έχουν άλλη γλώσσα απο τους Ρώσους;

Κωνσταντινος

Ειναι ιστορικό. Μετά την καταστροφή των Ρους του Κιέβου απο τους Μογγολους οι εναπομείναντες Ρώσοι κατέφυγαν στο βορρά στη πόλη του Νοβγκορόντ. Έπειτα για χρόνια η σημερινή Ουκρανία ανήκε στο Πολωνό-λιθουανική Κοινοπολιτεία και στους ταταρους της Κριμαίας . Η γλώσσα του τοπικού πληθυσμού επηρεάστηκε σημαντικά ειδικά απο τους Πολωνούς και άλλαξε έν μέρη ενώ η γλώσσα των Ρους που είχαν καταφύγει στο βορρά επίσης εξελίχθηκε. Σημερα στην Ουκρανία υπάρχουν 3 γλώσσες, η ρωσική που ομιλείτε απο τους κατοίκους στις ανατολικές πόλεις η ουκρανική η οποία ομιλείτε στα δυτικά, στις περιοχές της άλλοτε Γαλικίας και μια τριτη διάλεκτο που μιλάνε στην… Read more »

skylos

άλλο γλώσσα, άλλο διάλεκτος και άλλο ιδίωμα όσον αναφορά τα ελληνικά.Τα ποντικά για παραδειγμα είναι διάλεκτος της ελληνιστικής κοινής.Γλώσσα είναι η νεολατινική που ομιλούν οι Αρμούνοι.

Κωνσταντινος

Οπως γράφω και παραπάνω, η ουκρανική γλώσσα ειναι κατι περίεργο. Κάποιοι λένε πως ειναι μια γλώσσα απο μονη της, αλλοι οτι ειναι απλά ένας αχταρμάς πολωνικων, ρωσικών και τοπικών διαλέκτων. Ένας Ουκρανός πχ μπορεί να καταλάβει ενα Ρώσο, ο Ρώσος πάλι με δυσκολία θα τον καταλάβει αν καταλάβει τίποτα, κατι παρόμοιο και με τους Πολωνούς. Επίσης τα τελευταία χρόνια οι Ουκρανοί έχουν αλλάξει πολλες λέξεις που έμοιαζαν ή ήταν ίδιες στα ρωσικά με άλλες λέξεις. Έχω μιλήσει με Ουκρανό και όταν τον ρώτησα αν η γλώσσα του έχει σχέση με τα ρωσικά μου είπε «ειναι οπως εσείς με τους Ποντίους»… Read more »

Spyros

Όπως λέει και ο Κλειτος ο Μελας, άλλο γλώσσα άλλο διάλεκτος. Τα Ποντιακά ή τα Κυπριακά (ή τα Κρητικά, μιας και γράφω απο Κρήτη) αν τα γράψεις κάτω θα δεις πως είναι κάπου ανάμεσα στα νεοελληνικά και στα αρχαία/αρχαϊκά, σε γραμματική, με κάποιες ιδιωματικές λέξεις εδώ κι εκεί. Αλλά είναι βασικά η ίδια γλώσσα. Αν έχει ξένες επιρροές είναι μόνον σε μεμονωμένες λέξεις, όχι σε δομή/γραμματική. Το ίδιο δεν ισχύει μεταξύ Ρωσικών και Ουκρανικών. Όπως δεν ισχύει για τις λατινογενείς γλώσσες. Ναι, ο Ουκρανός θα καταλάβει τον Ρώσο όταν ο τελευταίος μιλάει (αργά), και αν ο Ουκρανός μιλήσει στη γλώσσα… Read more »

Κωνσταντινος

Καταρχήν, ένας Ουκρανούς με ενα Ρώσο εαν μιλήσουν κατα 90% θα συνεννοηθούν μια χαρά γιατι ο Ουκρανός θα μιλάει ρωσικά. Δεύτερον, ειναι πολλά που συνδέουν αυτους τους δυο λαούς και το γεγονός πως η γλώσσα δεν ειναι η ίδια δεν λεει κατι. Οι Λευκορώσοι παρόμοια περίπτωση με την Ουκρανία ειναι, με διαφορετική γλώσσα, με παρόμοια ιστορία όμως λένε πως με τους Ρώσους είμαστε ένας λαός οπως λένε και οι Ουκρανοί εκτός απο μια μειοψηφία ακροδεξιών-νεοναζί οι οποίοι δεν αξίζουν ούτε καν αναφορά. Τωρα δεν αντιλέγω πως θέλουν την ελευθερία τους, ούτε νομίζω πως η Ρωσία του Πούτιν θέλει να καταλάβει… Read more »

Spyros

Έχοντας κατά νου το παράδειγμα των λατινογενών γλωσσών, δεν διευκρίνισα πως όπως πολύ σωστά λέτε είναι μάλλον απίθανο ένας Ουκρανός (ακόμα και σε νεαρή ηλικία) να μην έχει μάθει Ρωσικά. Ίσως αν γεννήθηκε εκτός Ουκρανίας και οι γονείς στο σπίτι μιλούν μόνο Ουκρανικά… Δεν διαφωνούμε. Γνωρίζω Ουκρανούς (απο Οδησσό) που καθόλου δεν αρνούνται τις κοινές τους ρίζες με τους Ρώσους, ως λαοί, που μέχρι το 2014 (αλλά και μετά) έκαναν καθημερινα παρέα με φίλους Ρώσους στα ίδια στέκια στην Ελλάδα… αλλά άλλο το τι ρίζες έχουν και άλλο η άποψη που έχουν για τη Ρωσία του σήμερα. Κάποιοι σκοπίμως συγχέουν… Read more »

Ίωνας

Σου θίξαμε τα ιερά και τα όσια ε;;;

Nikolaos

Σήμερα βλέπω είναι στην “Π” η μέρα των απαγορευμένων εν Ελλάδι αληθειών … Περίφημα. Αρκετά με το σκοταδισμό.

x-m

Απο που βγαίνει ότι αλήθειες σαν και αυτή είναι απαγορευμένες ; Αντίθετα , ο μύθος που κυκλοφορεί είναι ότι η “αριστερά” έχει επιβάλλει την οπτική της για τα γεγονότα. Επειδή μερικά βλαμμένα (αφήνονται παραδοσιακά να…) κάνουν επεισόδια και γράφουν συνθήματα; Μιλάμε για την Ελλάδα, με ήττα της αριστεράς στον εμφύλιο, με βασιλεία, με ισχυρά αστικά κόμματα ακόμα και σήμερα, με ΜΜΕ που παραδοσιακά πρόβαλαν αυτές τις αλήθειες, μια χώρα που ¨ανήκει στη Δύση” που έλεγε και ο εθνάρχης. Αν υπάρχουν μύθοι, για τη Ρωσία , την Κούβα, τον Τσε, τα SU , τα MIG, τους διαφόρους S-……είναι γιατί ως χώρα… Read more »

Nikolaos

Από πού βγαίνει: 1. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Πολιτικών και Οικονομικών επιστημών απαγορεύθηκε προ ετών από συντεταγμένες ομάδες της ΚΝΕ (ούτε άτακτοι, ούτε αριστεριστές, ούτε “βλαμμένα”) δημόσια συζήτηση για την αποτίμηση των γεγονότων του 1989 στην Ανατολική Ευρώπη. 2. Σε κανένα δημόσιο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να γίνει δημόσια συζήτηση για τα θέματα της λεγομένης σοσιαλιστικής οικοδόμησης, λόγω απειλής βίας. 3. Ερευνήστε τους καταλόγους των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών της χώρας για τα ονόματα (τελείως ενδεικτικά, και χωρίς συσχέτιση) Marx, Lenin, Gramsci, Πουλαντζάς, καθώς και τίτλους με ερμηνείες και σχόλια στα έργα των ανωτέρω. Επαναλάβατε το ίδιο με τα ονόματα Adam Smith, David Ricardo,… Read more »

tsimuha2

“Η σημερινή διαμάχη στη Κριμαία έχει βαθιές ρίζες στο πρόσφατο παρελθόν των 2 χωρών. Η γενοκτονία των Ουκρανών από τους Σοβιετικούς τη περίοδο 1932-33, ήταν μια πληγή το σημάδι της οποίας είναι φανερό ακόμη και σήμερα.” Η Σοβιετικη ενωση του 1930 ηταν μια χωρα και η Ουκρανια ηταν αλλη χωρα; Σοβιετικοι ηταν και οι ουκρανοι οπως ολοι οι λαοι που απαρτιζαν την τοτε Σοβιετικη Ενωση. Το “λαθος” που κανει το αρθρο ειναι να ταυτιζει (οχι αμεσα ) τους “σοβιετικους” με τους “ρωσους”. Σοβιετικοι ηταν και οι αρμενιοι,ταταροι,γεωργιανοι,ρωσοι,ουζμπεκοι κλπ. Αρα ποιο ειναι το παρελθον των δυο χωρων; Εγκληματα εκαναν οι εχοντες… Read more »

G

ειναι αδιαφορο ποιος κυβερνησε κουμουνισμο ειχαν και πεθαιναν κατα εκατομμυρια (και οπως λες οχι μονο στην ουκρανια αλλα και σε αλλες περιοχες) αυτο ειναι ιστορικο γεγονος και δεν αλλαζει οσα πλυντηρια και να του κανουμε αν υπηρχε σωστη διαχείριση -αντιμετωπιση απλα το αποτελεσμα θα ηταν διαφορετικο δεν εγινε ο λοιμος γιατι συνεβη κατι απροοπτο αλλα γιατι οι κουμουνιστες απετυχαν να κανουν την θεωρεια τους πραξη ( αν δεν εγινε σκοπιμα )!!! αλλα αυτο δεν ειναι το μονο εγκλημα του κουμουνισμου διαβασε το βιβλιο αρχιπελαγος γκουλοαγκ και θα δεις τι βιωνε ο σοβιετικος πολιτης ο κουμουνισμος ειναι το πιο αυταρχικο καθεστως… Read more »

tsimuha2

“ειναι αδιαφορο ποιος κυβερνησε” Μα αν ειναι αδιαφορο το ποιος κυβερνησε γιατι ζητας συγκεκριμενες ευθυνες απο τους ρωσους; αν ειναι αδιαφορο το ποιος κυβερνησε πανε και ζητα ευθυνες απο τον αδιαφορο. Ακριβως επειδη δεν ειχαν “κομμουνισμο” αλλα “σταλινισμο” (και στη συνεχεια αλλα που καταληγουν σε -ισμο) εγιναν ολα αυτα. ” γιατι οι κουμουνιστες απετυχαν ” Ποιοι κομμουνιστες; του Σταλιν η του Μπουχαριν, γαιτι και οι δυο στα χαρτια κομμουνιστες ειναι,το οτι τους βαζεις ολους στο ιδιο τσουβαλι απλα δειχνει την αγνοια και το “επιφανειακο” της μελετης σου για τον “κομμουνισμο”. “ο κουμουνισμος ειναι το πιο αυταρχικο καθεστως που ακομα και… Read more »

G...

Ευθύνες δεν ζηταω απο κανένα απλα ενα απλα γινετε αναφορα σε ενα ιστορικο γεγονος συναιπεια του καθεστώτος Κομμουνισμός ισον δικτατορία! Δεν απαντησες για τα εκατ νεκρων που αφησε πισω του οπου εγινε προσπαθεια η καταφερε να εφαρμοστει! Καμποτζη, ελλαδα, σοβ ενωση, κινα. Την αντίστοιχη περιοδο πουθενα δεν ειχαμε τοσους νεκρούς, πχ γαλλια ΗΠΑ, Βρετανία ιταλια κτλ λογω πολιτικων επιλογων. Για τα γκουλαγκ λες οτι γνωριζεις αλλα σταματας εκει Μηπως και αυτα δεν ηταν στρατόπεδα θανατου αλλα κατασκυνωσεις επιμόρφωσης? Πες μου λοιπον μια χωρα κομμουνιστικη που δεν ηταν αυταρχικη που δεν εκανε διωξεις, εκτελεσεις δεν ειχε φτωχεια και μιζερια και δεν… Read more »

tsimuha2

Ειπε κανενας το αντιθετο, σε ολα αυτα τα κρατη ειχαμε δικτατοριες που κρυβοντουσαν πισω απο το ονομα του κομμουνισμου και εκαναν ολα αυτα τα εγκληματα με τα εκατομμυρια νεκρους.Αυτες οι κυβερνησεις ηταν κομμουνιστικες μοναχα στο ονομα οχι στην πραξη.Αν ολες αυτες βαδιζαν με το “οραμα” του κομμουνισμου (η προσωπικη μου γνωμη παντα ) δεν θα ειχαμε αυτα,αντιθετα ειχαμε εναν στυγνο δικτακτορα οπου αποφασιζε μονος του για ολα.Πχ υπηρχε “πολιτκο γραφειο” και επι Σταλιν ,απο οπου θα πηγαζαν ολες οι αποφασεις,στην πραξη ειχαμε ποτε κατι τετοιο,τολμησε ποτε κανεις να εχει διαφορετικη αποψη απο τον Σταλιν.Οχι βεβαια,αρα πως θα πω οτι αυτο… Read more »

Greg

Tό “άλλο Σταλινισμός άλλο κομμουνισμός” τελικά, έγινε μιά καλή δικαιολογία γιά τούς αμετανόητους (δέν εννοώ εσένα), όταν τά εγκλήματα δέν υπήρχε πιά τρόπος νά κρυφτούν.
Αλλωστε είναι καί άτοπος ο διαχωρισμός, αφού ο κομμουνισμός μόνο σάν Σταλινισμός μπορεί νά επιβληθεί. Παντού.
Εκτός κι άν ο κομμουνισμός δίνει δυνατότητα επιλογής, άρνησης ή αντίθεσης, οπότε πάω πάσο.

tsimuha2

Eγω θα σου πω οτι το πιο κοντινο στον κομμουνισμο ειναι ο χριαστιανισμος ,το να βαζεις τους αλλους πανω απο σενα,το να εργαζεσαι για το γενικο καλο και οχι για το ατομικο οφελος κλπ.Για τους ιδιους λογους που δεν μπορει να εφαρμοστει ο χριστιανισμος για τους ιδιους λογους δεν μπορει να εφαρμοστει και ο κομμουνισμος.Ο ανθρωπος ειναι απληστο ον και στο μεγαλυτερο μερος του θα κοιταει τις δικες του αναγκες και οχι τις αναγκες των αλλων. Ετσι λοιπον οπως δεν ειναι χριαστιανοι οσοι απλα κανουν τον σταυρο τους και πανε καθε Κυριακη στην εκκλησια δεν ηταν και κομμουνιστες αυτοι επειδη… Read more »

Greg

“Για να ζησεις σαν πραγματικος κομμουνιστης πρεπει να εχεις πολλα κιλα α@@@@ια”. Δέν διαφωνώ. Γιά νά ασκήσεις όμως κρατική εξουσία, εφαρμόζοντας τόν ιδεατό χωρίς παρεκκλίσεις, πρέπει νά σέ λένε Στάλιν (ή Μάο, ή Κίμ, ή Φιντέλ κλπ) καί τήν εξήγηση τή δίνεις ο ίδιος (καί σωστά) μέ τά περί ανθρώπινης φύσης. Επειδή λοιπόν καί οί λαϊκές αποφάσεις, δέν μπορεί, θά έχουν καί μειοψηφικές διαφωνίες, έρχεται τό κράτος πατερούλης καί τίς “παστεριώνει – ομογενοποιεί”, μέχρι τήν τελική κάι απαραίτητη ομοφωνία. Μέ κάθε πρόσφορο τρόπο. Συνήθως μέ τή δραστική μείωση τών διαφωνούντων. Δλδ στήν εφαρμογή του, ή επιβάλλεται ή αυτοακυρώνεται. Φοβάμαι ότι… Read more »

skylos

G... G...
Α μπα,
δηλαδή για την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα,αυτοκτονίες,συσσίτια,οικονομική εξαθλίωση,μετανάστευση,ερημοποίηση υπαίθρου επαρχίας,αίσθημα απελπισίας,υποχώρηση κοινωνικού κράτους…να συνεχίσω..?
Φταίει λοιπόν το δημοκρατικό πολίτευμα γενικά και αόριστα, είτε ως προεδρευομενη, ειτε ως βασιλευομένη για να σε πάω και λιγο πιο πίσω, για όλα αυτά τα δεινά και οχι, οι ανίκανοι και ανεύθυνοι πολιτικοί ταγοί που κυβέρνησαν τον τόπο, σύμφωνα με το συλλογισμό σου αναλογικά με το κομμουνισμό.

STRATOS

Στην Ελλάδα είχαμε ημισοβιετικού τύπου οικονομία από το 1981 και μετά, που ο παπανδρέου κρατικοποίησε όλες τις επιχειρήσεις και έβαλε παντού επιτροπάτα!!!. Σε καμία περίπτωση δεν είχαμε δημοκρατικό φιλελεύθερο σύστημα. Αυτό γιατί αναφέρεσαι σήμερα σε αυτοκτονίες και εξαθλίωση, αλλά όλα αυτά δεν έγιναν σε μία νύχτα… αλλά μετά από 30 χρόνια πασοκκοκρατίας. Αν ρωτήσεις βέβαια σήμερα φανατικούς φίλους σου που ψήφιζαν πασοκ για 30 χρόνια, θα σου απαντήσουν δεν ξέρω τίποτε, δεν είδα τίποτε…….. αντιθέτως χλευάσουν το πασοκ και την νοοτροπία που πέρασε στους Έλληνες!!! Φυσικά ακόμη και έτσι απέχουμε έτη φωτός από τον σοβιετικό παράδεισο με την λιμοκτονία, τις… Read more »

blaster

Συμφωνώ με τον tsimuha2 όλοι οι λαοί της σοβιετικής ένωσης ένιωσαν τα οφέλη του σταλινισμού (του σταλινισμού όχι του κομουνισμού) δεν ήταν μόνο οι Ουκρανοί που υπέφεραν και δεν ήταν μόνο οι Ρώσοι αυτοί που διέπραξαν τα εγκλήματα αυτά και μιας και ανοίξαμε την συζήτηση μήπως θα έπρεπε να μιλήσουμε και για άλλα ιστορικά γεγονότα της περιόδου όπως το RED SCARE στης ηνωμένες πολιτείες την ίδια “περίπου” εποχή

Nikolaos

Κοίταξε, ενώ προφανώς είναι υποστηρίξιμο ότι υπήρχαν και άλλες εκδοχές του κομμουνισμού, θα διαφωνήσω στη μεθοδολογία της συζήτησης: Στο άρθρο και στα σχόλια κρίνονται κάποια ιστορικά γεγονότα και κάποια ιστορικά υποκείμενα αυτού που ονομάστηκε σοσιαλιστική οικοδόμηση. Με το να λέμε ότι θα πρέπει να είχαμε δει τι θα έκαναν οι – ας το πούμε κατά συνθήκη – βέλτιστοι εκπρόσωποι του εγχειρήματος αυτού, ουσιαστικά θέτουμε την ιστορική αυτή περίοδο στο απυρόβλητο, διότι με τη λογική αυτή κρίσεις θα πρέπει να γίνονται μόνο με σημείο αναφοράς κάτι που υπήρξε στα βιβλία αποκλειστικά. Στον κεφαλαιοκρατικό τρόπο παραγωγής, ο οποίος ερείδεται σε συμπεριφορικά μοτίβα… Read more »

blaster

Λίγο βαρύ το φιλοσόφημα και πήγε μακριά η βαλίτσα αλλά μιας και ανοίξαμε τη συζήτηση θα ήθελα να ξεκινήσω από το τέλος και το επιχείρημα σου ότι ουδείς γνωρίζει αν η Γερμανία θα αντιλαμβανόταν σαν απειλή μια πρωτόγονη αγροτική χώρα σε αυτό η απάντηση μου είναι ναι η χιτλερική Γερμανία θα αντιλαμβάνονταν τη σοβιετική Ρωσία σαν θανάσιμη απειλή είτε αυτή ήταν βιομηχανοποιημένη είτε όχι ο Χίτλερ θεωρούσε απειλή κατά ενός φανταστικού Ευρωπαϊκού υπερπολιτισμού όχι μόνο τον κομουνισμό αλλά και τους Σλάβους γενικότερα και κατ αυτόν η μόνη λύση σε αυτήν την απειλή ήταν η τελική άρα λοιπόν η βίαιη εκβιομηχάνιση… Read more »

Nikolaos

Ευχαριστώ θερμά για την εποικοδομητική απάντηση και τις ευχές, και αντεύχομαι κάθε καλό. Είναι γεγονός ότι η εμπλοκή των εθνών σε πόλεμο συχνά “καθαγιάζει” την εξουσία που έτυχε να είναι στο τιμόνι, η οποία προσλαμβάνει το φωτοστέφανο της εθναρχίας. Αυτό δεν αφορά φυσικά μόνο το Στάλιν και τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Κατά τα λοιπά, το σύστημα της αγοράς και της οικονομικής ελευθερίας πρέπει να φροντίσει να δημιουργήσει ευκαιρίες ανέλιξης για όσο γίνεται περισσότερους. Ευκαιρίες και όχι ελεημοσύνη. Το σύστημα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης έσφαλε θεμελιωδώς όχι μόνο με την κατάργηση της αγοράς και των τιμών, αλλά και με το σύνθημά του… Read more »

fakenewslover

Σας το έχω ξαναπεί αυτό που κάνετε είναι τουλάχιστον αφελές αν όχι κάτι χειρότερο. Δεν μπορείτε να έχετε επαρκή επιστημονική επάρκεια σε όλους τους τομείς κύριε για να αρθρογραφείτε επί παντώς επιστητού ακόμα και αν έχετε πηγές γιατί απλούστατα δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να έχετε επαρκή κάλυψη όλων των πηγών όλων των θεμάτων της ανθρώπινης γνώσης. Και όταν έχετε δημόσιο λόγο έχετε μεγάλη ευθύνη. Αυτά που γράφετε σε αυτό το άρθρο από επιστημονική άποψη έχουν όση αξία τα καφενειακής διάθεσης σχόλια αναγνωστών σας που γράφονται μεταξύ καφέ και τσιγάρου έχοντας απλά διαβάσει κάποια ιστορικά βιβλία ή και λιγότερη. Δεν θα… Read more »

Μπαμπης

Οτι κα να γραψω ειναι λιγο. Εδω σταματαει η λογικη. Πως το κιπ μεικινγκ φεικ νιους -κατα το ριξε λασπη, ολο κ κατι θα κολησει- ζει κ βασιλευει κ πως το “famine” μεταφραζεται ως “γενοκτονια” στον τιτλο χωρις ερωτηματικο. Μοιαζει αντιγραφη απο πρωτο θεμα το “αρθρο” , ισως παλι ειναι απο daily fail. Επομενο στη σειρα “αρθρο” που πρεπει ν ανεβει : “Πως οι Ρωσσοι προετοιμασαν κ ενορχηστρωσαν την παγκοσμια υφεση του 29” ή κατι πιο πιασαρικο: “φονιαδες των λαων Ρωσσοι” και κατοπιν “Οι νεοι παγκοσμιοι κυριαρχοι Ρωσσοι που αποδεδειγμενα πλεον καθοδηγουν ολα τα εκλογικα αποτελεσματα παγκοσμιως”. Και μετα κατηγορουμε… Read more »

Nikolaos

Παιχνίδι του μυαλού: Ας υποθέσουμε ότι το κομμουνιστικό σύστημα επικρατεί (για 7, 70 ή 170 χρόνια δεν έχει σημασία …) σε ΗΠΑ ή Αγγλία ή Γαλλία ή Γερμανία, ή και περισσότερες της μίας από τις ανωτέρω χώρες. Ας υποθέσουμε επίσης ότι η Ρωσία και οι λοιποί ξανθοί (ορτοντόξ, ένα ποτηράκι παραπάνω, ένα χέρι ξύλο τη γυναίκα μας κλπ) είναι ο παγκόσμιος πυλώνας του καπιταλιστικού συστήματος, της οικονομίας της αγοράς και των ελευθεριών του ατόμου. Ποιο θα ήταν το πιο μαχητικό αντικομμουνιστικό έθνος στον κόσμο; Η Ουκρανία; Η Εσθονία; Η Λιθουανία; Η Λεττονία; Ή μήπως η πτωχή πλην τιμία Ελλάς του… Read more »

Black Flag

Για όλους εσάς που χαίρονται που απέτυχε η εφαρμογή τους Κομμουνιστικής – Σοσιαλιστικής ιδεολογίας, απολαύστε τώρα τον άκρατο Καπιταλισμό και συντηρητισμό που σας εξαθλιώνει και σας στερεί θεμελιώδη δικαιώματα και κατακτήσεις ετών. Άμα δεν ήταν η Κομμουνιστική Σοβιετική Ένωση, νίκη οι εκλεκτοί σας Ευρωπαίοι απέναντι στους Ναζί υπήρχε περίπτωση να επιτύχουν. Ότι και να κάνουν οι νεοφιλελεύθεροι αντικομμουνιστές και θιασώτες του ναζισμού και του φασισμού η ιστορία δεν πρόκειται ποτέ να παραγραφεί, ούτε να ξεχαστεί. Όσο και να προσπαθεί ο Πούτιν που υποστηρίζει την άρχουσα τάξη σταδιακά να διαγράψει το Σοβιετικό – Κομμουνιστικό παρελθόν. Θέλουν δεν θέλουν οι Ρώσοι, πήγαν… Read more »

Zipo's

Τί κακό, ο καθένας από την απ’έξω να κάνει αναλύσεις επί αναλύσεων, αλλά να έχει ζήσει με το καπιταλιστικό σύστημα και όχι με το σοβιετικό (κουπόνι, έλεγχος για να πάς από τη μία πόλη στην άλλη, να μή τολμήσεις να μιλήσεις ακόμη και σε παρέα κατά του “κόμματος”, κλπ.). Τα ξέρω από πρώτο χέρι. Ελληναράδες, που μιλάτε εκ του ασφαλούς…..

Στέφανος

Συνεπέστατος στο φιλοατλαντικό, αντικομμουνιστικό του ραντεβού ο κος Επαχτίτης φιλοξενείται στο φόρουμ του περιοδικού επιδιδόμενος σε άλλο ένα κρεσέντο μονομερούς παρουσίασης γεγονότων παραχαράσοντας ωμά και βίαια την ιστορία. Μετά την “ιστορική τεκμηρίωση” της Σοβιετικής βοήθειας στην τουρκική εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, ξαναχτύπησε! Ανακάλυψε ο κος Επαχτίτης οτι επι Στάλιν, υπήρξε λιμος στην Ουκρανία. Όχι τυχαία, παραλείπει να αναφέρει οτι ο λιμός υπήρξε σε όλη την ήπειρο των 22000000 τετρ. χιλιομέτρων για σειρά ετών, προ της μπολσεβίκικης επανάστασης . Βλέπετε, κύριε Επαχτίτη, η πείνα, ο λιμός, η απόλυτη εξαθλίωση αποτέλεσαν γνήσια τέκνα της τσαρικής πολιτικής, αλλα και γεννεσιουργά αίτια της… Read more »

Nikolaos

1. Δεν είναι καταφρονητικό για ένα μεγάλο έθνος, που ανέπτυξε σοβαρό πολιτισμό και διακρίθηκε στις τέχνες και στις επιστήμες, να λέμε ότι μόνο δύο επιλογές είχε, τους τσάρους και τον κομμουνιστικό ολοκληρωτισμό; Υπάρχει βέβαια βαθιά εμπεδωμένη παράδοση δουλοπρέπειας και δεσποτισμού σε αρκετούς λαούς, αλλά δεν είναι καταδικασμένοι στον αιώνα! 2. Όντως απέκρουσαν τη ναζιστική επίθεση. Μήπως όμως αυτό θα είχε γίνει με πολύ μικρότερες θυσίες για τους λαούς της ΕΣΣΔ αν ο Στάλιν δεν είχε αφήσει ακέφαλο το στρατό με τις σαρωτικές εκκαθαρίσεις, καταπτοημένο και στερούμενο ηθικού, αποξενωμένο από στρατιωτικές αρετές και παραδόσεις, χωρίς την ιδιοφυϊα ενός Τουχατσέφσκι; 3. “Ο… Read more »

ΔΝΤ

Γκολoντομόρ (και άλλες Ιστορίες): Ο Μεγάλος Λιμός της Σοβιετικής Ένωσης το 1932-1933, από τον οποίο πέθαναν περίπου 7.000.000 άνθρωποι έπληξε παραδόξως τις εύφορες περιοχές του Βόρειου Καυκάσου, της λεκάνης του Βόλγα, (Κουμπάν), τα Νότια Ουράλια, τη Δυτική Σιβηρία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν. Όλα ξεκίνησαν από την κακή σοδειά του 1932, που από τα 7.2 εκ. τόνους το 1931 έπεσε το 1932 στα 4.3 εκ. Ο βασικός λόγος ήταν οι λίγες βροχές αλλά η μαρξιστική-σιωνιστική αντιπολίτευση που προσπαθούσε να ανατρέψει τον Στάλιν, και έκανε εξαγωγή τα σιτηρά, ανέφεραν ότι η πτώση της σοδειάς οφειλόταν σε «σαμποτάζ των αντεπαναστατικών… Read more »

Nikolaos

1. Όλα αυτά που περιγράφετε, αν για μια στιγμή και για τις ανάγκες της συζήτησης υποτεθούν αληθή, θα μπορούσαν να έχουν συμβεί σε ένα σύστημα πολιτικής και οικονομικής ελευθερίας; Σε ένα σύστημα όπου οι πολίτες απολαύουν τους καρπούς του μόχθου τους, αποδίδοντας στο κράτος μόνο τους φόρους που έχει ψηφίσει πολυκομματικό κοινοβούλιο, ελεύθερα εκλεγμένο; Όλα τα άλλα είναι απολογίες γενοκτονιών και σφαγών, καθώς και των αυτουργών τους. 2. Γιατί δεν μας λέτε και το “δια ταύτα” σας, αφού ανακαλύψατε τόσους “αιμοσταγείς” πίσω από ψευδώνυμα κλπ., με κάτι κοινό φυσικά; Θέλετε να μας πείτε ότι κάποιος πρέπει να ολοκληρώσει το έργο… Read more »

ΔΝΤ

Όχι, όλα τα παραπάνω μπορούν να συμβούν μόνο σε ολοκληρωτικά/απολυταρχικά καθεστώτα
Τους ”αιμοσταγείς” βεβαίως και δεν τους ανακάλυψα εγώ, αλλά η Ιστορία και οι δίκες που έγιναν. Αν σας ενοχλεί η αλήθεια λυπάμαι. Ούτε ψευδώνυμα ανακάλυψα, μόνοι τους τα διάλεξαν (αναρωτιέμαι το γιατί). Καμία διάθεση αγιοποίησης από μέρους μου κανενός δικτάτορα -κόκκινου ή μαύρου- και για πιο ”έργο” μιλάτε δεν καταλαβαίνω….

Ίωνας

Ελάχιστοι στην Ελλάδα γνωρίζουν ποιος ήταν ο Ολίμπι Κβίτκιν. Ήταν αριστοκράτης στην καταγωγή και αφιέρωσε τη ζωή του στον σοσιαλισμό και στην επανάσταση. Αφού σπούδασε Μαθηματικά στη Σορβόννη, έγινε κορυφαίο στέλεχος στη στατιστική υπηρεσία του Στάλιν. Ανέλαβε την απογραφή του 1937, για ολόκληρη τη Σοβιετική Ενωση. Τότε ξεκίνησαν τα προβλήματά του. Η απογραφή έδειξε ότι ο πληθυσμός της ΕΣΣΔ ήταν 162 εκατ., έξι λιγότερα από εκείνα που είχε ανακοινώσει, με καμάρι, το 1934 ο Στάλιν, ο οποίος μάλιστα έκανε και την εκτίμηση πως ο πληθυσμός αυξανόταν. Τα 168 εκατ. που είχε προϋπολογίσει ο Στάλιν θα μπορούσαν να βγουν αληθινά, αλλά… Read more »

Προβοκάτωρ

Σύντροφοι..με κάνατε να δακρύσω..
https://www.youtube.com/watch?v=NR9cEIP43sw

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η στάση της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι στη τουρκική εισβολή της Κύπρου το 1974

Από την εποχή που η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς, το 1960, υπήρξε πεδίο δράσης έντονης διπλωματικής δραστηριότητας. Η Κύπρος αποκαλούταν...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης

7
Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται για μια ακόμη φορά μέσα σε διάστημα ενός μηνός σε ύψιστη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα.Ήδη από χθες...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 October 2016 #365

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 June

Αγορά 3.99

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Iουλίου / 10 Aυγούστου 1913: Το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων – η Συνθήκη του Βουκουρεστίου

Υπογράφεται στο Βουκουρέστι η ομώνυμη συνθήκη που τερμάτιζε τον 2ο Βαλκανικό Πόλεμο και καθόριζε το συνοριακό καθεστώς στα Βαλκάνια μετά την συνθήκη του Λονδίνου...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Αυγούστου 1920: Σέβρες, η συνθήκη της “Μεγάλης Ελλάδος” των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών

Υπογράφεται στο δημαρχείο της γαλλικής πόλης των Σεβρών (Sèvres) η ομώνυμη συνθήκη με την οποία διαμελιζόταν η Οθωμανική αυτοκρατορία μεταξύ των νικητών του 1ου...

52 χρόνια από την Άνοιξη της Πράγας

Το πείραμα της εγκαθίδρυσης του «σοσιαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο» καταπνίγηκε στις 21 Αυγούστου 1968 με την εισβολή των τανκ της Σοβιετικής Ένωσης. Η «Άνοιξη...

Η στάση της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι στη τουρκική εισβολή της Κύπρου το 1974

Από την εποχή που η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς, το 1960, υπήρξε πεδίο δράσης έντονης διπλωματικής δραστηριότητας. Η Κύπρος αποκαλούταν...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Αυγούστου 955 μ.Χ.: Μάχη του Lechfeld, ο Όθων ο Μέγας σφραγίζει το ανατολικό μέτωπο

Ο Όθων ο 1ος ο Μέγας, βασιλιάς της Ανατολικής Φραγκίας συντρίβει τους Μαγγυάρους σφραγίζοντας το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης που υπέφερε από τις επιδρομές...
- Advertisement -