Η Κίνα αρνείται επισκέψεις αμερικανικών πολεμικών πλοίων στο Χονγκ Κονγκ

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Εν μέσω συνεχιζόμενων αναταραχών στο Χονγκ Κονγκ, Κινέζοι αξιωματούχοι απέρριψαν το αίτημα των ΗΠΑ για δύο πλοία του αμερικανικού Ναυτικού των ΗΠΑ να κάνουν εθιμοτυπικές επισκέψεις εκεί τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πλοίαρχου Nate Christensen, αναπληρωτής εκπρόσωπου Τύπου του Στόλου του Ειρηνικού του αμερικανικού Ναυτικού στο CNN, «Η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε τις αιτήσεις για επισκέψεις στο λιμάνι στο Χονγκ Κονγκ για τα πλοία USS Green Bay και USS Lake Erie, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να φτάσουν τις επόμενες εβδομάδες».

Το αμφίβιο αποβατικό δεξαμενής USS Green Bay είχε προγραμματιστεί να επισκεφθεί το Χονγκ Κονγκ στις 17 Αυγούστου και το καταδρομικό USS Lake Erie είχε προγραμματιστεί να το επισκεφθεί τον επόμενο μήνα.

Ο Christensen πάντως συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Το αμερικανικό ναυτικό έχει μακρά ιστορία επιτυχημένων επισκέψεων σε λιμάνια στο Χονγκ Κονγκ και περιμένουμε να συνεχιστούν. Σας παραπέμπουμε στην κινεζική κυβέρνηση για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το γιατί αρνήθηκαν την αίτηση».

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που Κινέζοι αξιωματούχοι απέρριψαν αίτημα των ΗΠΑ για επίσκεψη πλοίου στο Χονγκ Κονγκ. Η Κίνα είχε ακυρώσει επίσκεψη στο λιμάνι από αμερικανικό πλοίο και το 2018, όταν οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την συμμετοχή της Κίνας σε μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση (RIMPAC) ωςαντίποινα για την ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού στο Πεκίνο σε αμφισβητούμενα νησιά και υφάλους στη Νότια Κινέζικη Θάλασσα.

H Κίνα παρακολουθεί την RIMPAC από κοντά – αν και δεν συμμετέχει

Κινέζοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν ανοιχτά τις ΗΠΑ και άλλες ξένες κυβερνήσεις ότι έχουν παίξει ρόλο στη στήριξη των διαμαρτυριών και διαδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στο Χονγκ Κονγκ τις τελευταίες εβδομάδες, διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν ως απάντηση σε νομοσχέδιο που θα επέτρεπε στο Χονγκ Κονγκ να εκδώσει άτομα στην Κίνα.

Οι ΗΠΑ από την μεριά τους αρνούνται ότι είχαν οποιοδήποτε ρόλο.

Ο πρόεδρος Τραμπ σε τουίτ του πριν λίγες μέρες έγραψε ότι «οι υπηρεσίες πληροφοριών μας μας ενημέρωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση μετακινεί στρατεύματα στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ. Όλοι πρέπει να είναι ήρεμοι και ασφαλείς».


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •