28.1 C
Athens
Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΙστορικά ΑεροσκάφηΠως πρoέκυψε η γέννηση του τεχνολογικού επιτεύγματος Horten Ho 229

Πως πρoέκυψε η γέννηση του τεχνολογικού επιτεύγματος Horten Ho 229

- Advertisement -

To Horten Ho IX (ή Horten Ho 229) υπήρξε ένα γερμανικό τεχνολογικό θαύμα της κατηγορίας των επωνομαζομένων «ιπταμένων πτερύγων» όπου στερείτο καθέτου ουραίου, κάτι που συνέβαλε στη μείωση του μεγέθους του και την αύξηση της αεροδυναμικής του, ενώ το σχήμα του εμπόδιζε τον εντοπισμό του από εχθρικά ραντάρ. Επειδή ελάχιστα πρωτότυπα κατασκευάστηκαν πριν τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το απολύτως καινοτόμο αεροσκάφος, που βρισκόταν αρκετές δεκαετίες μπροστά από την εποχή του, δεν ανέλαβε αποστολές ώστε να αλλάξει τις τύχες της ναζιστικής Γερμανίας, αφήνοντας κάθε φαντασία ελεύθερη ως προς το τι θα μπορούσε να επιτελέσει κατά την επιχειρησιακή του δράση.

O Walter Horten στα δεξιά της φωτογραφίας και ο αδελφός του Reimar αριστερά. Λαμπρά μυαλά που υπήρξαν όμως εγγεγραμμένα μέλη της νεολαίας του Χίτλερ και κατοπινά στελέχη του ναζιστικού κόμματος

Το συγκεκριμένο αεροπλάνο δεν ήταν η μοναδική προσπάθεια των αδελφών Horten, αλλά προηγήθηκαν αρκετές άλλες με τις οποίες απέκτησαν την ανάλογη εμπειρία, που τους οδήγησε στην κατασκευή του εξαιρέτου Horten Ho IX και αυτές θα καλύψουμε με το παρόν άρθρο.

Ο Jack Nortrhop

Ένας από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με αυτήν την κατηγορία αεροσκαφών ήταν ο Αμερικανός Jack Northrop, ο οποίος προχωρούσε στη σχεδιαστική υλοποίηση των εμπνεύσεών του. Ταυτοχρόνως, οι αδελφοί Reimar, Walter και Wolfram Horten (ο τελευταίος σκοτώθηκε αργότερα, όταν το βομβαρδιστικό που επέβαινε καταρρίφθηκε στη Δουνκέρκη), εντρυφούσαν στις κατασκευαστικές δυνατότητες ανεμοπλάνων αναλόγου σχήματος, καθώς η Συνθήκη των Βερσαλλιών απαγόρευε στη χώρα τους την εκτέλεση οποιουδήποτε πολεμικού προγράμματος. Τα ανεμοπλάνα παρέκαμπταν τους περιορισμούς της συνθήκης, εκπαιδεύοντας νεαρούς πιλότους υπό το πέπλον άκρας μυστικότητας. Η επικρατούσα κατάσταση όμως δεν εμπόδισε τους αδελφούς Horten να καταστούν έμπειροι πιλότοι και, πριν ακόμη από την ηλικία των είκοσι ετών (συγκεκριμένως το 1933), να πετάξουν το πρώτο δικό τους ανεμοπλάνο.

Horten Ho-I

Το 1934, δημιούργησαν το Ηο Ι με ευθείες πτέρυγες και άνευ καθέτου ουραίου. Αν και πτητικώς αποδείχτηκε ικανοποιητικό, οι αδελφοί Horten δεν επαναπαύθηκαν στην επιτυχία τους, αλλά προχώρησαν στην περαιτέρω εξέλιξή του με το Ηο ΙΙ σε τέσσερα πρωτότυπα. Tουλάχιστον σε ένα εξ αυτών τοποθετήθηκε κινητήρας Hirth των 80 ίππων πίσω από το κεντρικό τμήμα της ατράκτου. Πέταξε για πρώτη φορά κάποια στιγμή το 1938 στο Darmstadt, με τη διάσημη πιλότο δοκιμών Hanna Reitsch στο κόκπιτ.

Horten Ho-II

Ο διευθύνων σύμβουλος του τεχνικού τμήματος του Υπουργείου Αεροπορίας του Ράϊχ (RLM), Ernst Udet, επέδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για τη δουλειά των Horten, γι’αυτό και φρόντισε να τους εξασφαλίσει οικονομική υποστήριξη για τη συνέχιση των προσπαθειών τους. Τα αδέλφια μεταφέρθηκαν σε καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, στο αεροδρόμιο Τempelhof, όπου σύντομα ξεκίνησαν να εργάζονται επάνω στο Ηο ΙΙΙ, το οποίο ήταν στην ουσία ο προκάτοχός του μεγεθυμένος. Κατασκευάστηκε και αυτό σε τέσσερα πρωτότυπα όπου  το ένα δοκιμάστηκε με κινητήρα.

Horten Ho-III

Το επόμενο, το Ηο ΙV, δεν αποτέλεσε κάτι απολύτως καινούριο. Δημιουργήθηκε για την επαλήθευση θεωριών και δυνατοτήτων αεροσκαφών άνευ ουραίου. To ένα από τα δύο πρωτότυπα πάντως διαλύθηκε ολοσχερώς μετά από εναέριο στροβιλισμό και πτώση του.

Horten Ho-IV

Η προσπάθεια δεν σταμάτησε εκεί, αλλά συνεχίστηκε με το Ηο V, μεταξύ του 1936 και 1938. Σε αυτό πέρασαν νέα στοιχεία, όπως τη χρήση πλαστικού υλικού. Σκοπός των αδελφών Horten ήταν ο πειραματισμός τους επάνω σε νέες δομές κατασκευής. Τα δύο πρώτα πρωτότυπα φτιάχτηκαν αρχικώς με διθέσιο πιλοτήριο, όπου το 1942 μετατράπηκε σε μονό. Αυτό διέθετε ατσάλινο σκελετό και δύο κινητήρες Hirth των 80 ίππων.

To διθέσιο Horten Ho-V
Το μονοθέσιο Ho-V

To Ηο VΙ κατασκευάστηκε σε ένα και μοναδικό πρωτότυπο, υιοθετώντας τις γραμμές του Ηο ΙV αλλά με μεγαλύτερο άνοιγμα πτερύγων. Παρόμοιο υπήρξε και το Ηο VΙΙ, στο οποίο προσετέθησαν και δύο κινητήρες Αrgus As 10C, των 240 ίππων έκαστος. Κατόπιν, το Μάρτιο του 1945, μεταφέρθηκε στο Oranienburg όπου υπεβλήθη σε αξιολόγηση.

Horten Ho-VI
Horten Ho-VII

Το πιο φιλόδοξο project υπήρξε το επόμενο, το εξακινητήριο Ηο VΙΙΙ με BMW των 600 ίππων έκαστος, σχεδιασμένο για δυνατότητα μεταφοράς 60 επιβατών. Η έκταση των πτερύγων του (262,5 πόδια) το καθιστούσαν ως το μεγαλύτερο που είχαν σχεδιάσει οι αδελφοί Horten. Οι σχετικοί υπολογισμοί έδειχναν εμβέλεια 3.725 μιλίων με ταχύτητα επάνω από 200 μίλια την ώρα. Δεν μπόρεσε όμως ποτέ να υλοποιηθεί. Βάσει του προγράμματος, το πρωτότυπο θα ολοκληρωνόταν το Νοέμβριο του 1945.

Horten Ho-VIII

To συγκεκριμένο θα αποτελούσε τη βάση του Ηο ΧVΙΙΙ το οποίο ήταν το υπερφιλόδοξο σχέδιο ενός βομβαρδιστικού εξαιρετικά μακράς εμβελείας με δυνατότητα πτήσεως έως την Αμερική και επιστροφής άνευ ανεφοδιασμού. Στις ανακοινωθείσες προδιαγραφές του Υπουργείου Αεροπορίας το 1944, ανταποκρίθηκαν πρωτίστως άλλες εταιρείες (Junkers, Messerschmitt, Heinkel και Focke Wulf), αλλά καμία από τις προτάσεις δεν ενθουσίασαν το τεχνικό επιτελείο. Μετά τα Χριστούγεννα του 1944, οι αδελφοί Horten υπέβαλαν το δικό τους σχέδιο, ενώ το Horten Ho IX βρισκόταν ακόμη στη διαδικασία των βελτιώσεων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του τεχνικού τμήματος του Υπουργείου Αεροπορίας, Ernst Udet

Το Ηο ΧVΙΙΙ ήταν και το τελευταίο project των Horten το οποίο ενεκρίθη στις 12 Μαρτίου του 1945. Οι κατασκευές του ξεκίνησαν κοντά στη Βαϊμάρη τον Απρίλιο του ιδίου έτους σε εξαιρετικά προφυλαγμένο καταφύγιο, αλλά ασφαλώς δεν προχώρησε, αφού το τέλος του πολέμου σήμανε και το τέλος της όλης προσπάθειας.

Η πιλότος δοκιμών, Hanna Reitsch

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εχθρός εκ των έσω: Τουρκική 5η φάλαγγα στη Θράκη (Γ’Μέρος)- Οι στόχοι υψηλής προτεραιότητας

Όσο περισσότερο συγχρονισμένες χρονικά και πολυάριθμες (σε αριθμό στόχων) είναι οι προσβολές της 5ης φάλαγγας τόσο μεγαλύτερο θα είναι το αποτέλεσμά τους. Η τελική...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Λιγότερα από 100 Marder 1A3/5 διαθέσιμα για την Ελλάδα… δυστυχώς, πάλι,...

69
 Σήμερα θα στεναχωρήσουμε λίγο τους αγαπητούς μας φίλους σχετικά με τις αναμενόμενες εξελίξεις στον τομέα ενίσχυσης του Ελληνικού Στρατού με ΤΟΜΑ. Όπως γνωρίζουμε, ο...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Μαΐου 2000: Η Ισραηλινή υποχώρηση από το...

0
Το Ισραήλ αποσύρεται από τον Νότιο Λίβανο μετά από 22 χρόνια παρουσίας και κατοχής. Η κίνηση τερματίζει, κάπως ξαφνικά, τη δεκαπενταετή διένεξη στον Νότιο...
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 022 PTISI March 2022

Αγορά 4.49

Related News

Hütter Hü 211: μια φιλόδοξη διαφορετική επανέκδοση του He 219

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα δημιουργήματα του αεροναυπηγού και πιλότου ανεμοπλάνων Wolfgang Hütter φάνηκε να είναι το νυχτερινό αναγνωριστικό Hü 211που θα διέθετε πρακτική...

Το De Havilland D.H.95 στην πολιτική έκδοση Flamingo και τη στρατιωτική Hertfordshire

Το Flamingo ήταν το πρώτο εξ ολοκλήρου μεταλλικό αεροσκάφος της De Havilland, καθώς και το πρώτο σχέδιο του Ronald Eric Bishop, όταν ξεκίνησε να...

Lockheed Model 14 «Super Electra»: o πολιτικός πρόδρομος του στρατιωτικού Hudson

Στις αρχές του 1937 ξεκίνησαν οι εργασίες ενός επιβατικού, έως δεκατεσσάρων θέσεων, που είχε να ανταγωνιστεί τα καλύτερα του είδους της εποχής, το Douglas...