Οι απώλειες αερομέσων της Σαουδικής Αραβίας στον πόλεμο με τους αντάρτες Χούθι

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

O πόλεμος του αραβικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη κρατάει αισίως 4 χρόνια, χωρίς προφανή έκβαση μέχρι στιγμής και τους περισσότερους και καλύτερα εξοπλισμένους Άραβες να μην έχουν καταφέρει να καταβάλλουν τους αντάρτες.

Κατάρριψη σαουδαραβικού επιθετικού ελικοπτέρου AH-64D Apache από τους Χούθι;

Ας δούμε συνοπτικά τις πιο σημαντικές απώλειες του συνασπισμού, που απολαμβάνει βέβαια απόλυτη αεροπορική κυριαρχία.

Στις 7 Ιανουαρίου 2018, ένα Tornado της βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (RSAF) συνετρίβη στη Saada κοντά στα σύνορα της βόρειας Υεμένης με τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με την πηγή, οι Σαουδάραβες πιλότοι εκτινάχθηκαν και διασώθηκαν. Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τη συντριβή, αλλά αργότερα η RSAF επιβεβαίωσε ότι το Tornado συνετρίβη λόγω τεχνικών προβλημάτων.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Καταρρίφθηκε σαουδαραβικό Tornado από τους Χούθι, το πλήρωμα διεσώθη με επιχείρηση CSAR

Στις 7 Ιανουαρίου 2018, οι Χούθι ισχυρίστηκαν ότι είχαν καταρρίψει ένα RSAF F-15 Eagle με έναν τροποποιημένο πυραύλο αέρα-αέρα AR-11 (R-73E). Αλλά το F-15 χτυπήθηκε μόνο από κάποιο shrapnel αφού ο (ανεπιβεβαίωτος) ARCHER χτύπησε μια φωτοβολίδα που μόλις κυκλοφόρησε ο αετός. Το F-15 κατάφερε να επιστρέψει με ασφάλεια στην βάση του Khamis Mushayt (Air Khalid Air Base) στη νότια Σαουδική Αραβία.

Βίντεο: κατάρριψη σαουδαραβικού μαχητικού F-15;

Στις 31 Μαΐου 2018, ανεπιβεβαίωτες αναφορές έκαναν λόγο για αντάρτες Χούθι από την Υεμένη πού είχαν καταρρίψει ένα AH-64D της σαουδαραβικής Αεροπορίας Στρατού κοντά στο Jahfan στην επαρχία Jizan (Σαουδική Αραβία).

Λέγεται ότι και τα δύο μέλη του πληρώματος είχαν σκοτωθεί στη συντριβή. Το περιστατικό αυτό παρέμεινε ανεπιβεβαίωτο και δεν παρουσιάστηκαν αποδείξεις για την κατάρριψη του ελικοπτέρου.

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2018, η η Σαουδική Αεροπορία Στρατού έχασε ένα ακόμα Apache και τους δύο πιλότους του πάνω από την επαρχία Al Mahrah στα νότια της χερσονήσου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε από την κυβέρνηση ότι το ελικόπτερο συνετρίβη λόγω τεχνικών προβλημάτων. Αυτό το περιστατικό λοιπόν επιβεβαιώθηκε, τουλάχιστον ως προς το μέρος της ίδιας απώλειας του αερομέσου.

Συντριβή σαουδαραβικού AH-64D Apache

Στις 19 Απριλίου 2019, η Αεροπορία της Σαουδικής Αεραβίας έχασε ένα από τα καινούρια της κινέζικα μη επανδρωμένα αεροχήματα Wing Loong I της εταιρείας Chengdu (CAIG) από εχθρικά πυρά.

Το συγκεκριμένο μη επανδρωμένο αερόχημα εκτελούσε αποστολή οπλισμένο όντας, κατά πάσα πιθανότητα έπεσε θύμα ενός φορητού αντιαεροπορικού πυραυλικού εκτοξευτή (MANPADS) που εικάζεται ότι ήταν ιρανικής προέλευσης κι έπεσε στα χέρια των Χούθι. Υπάρχει φωτογραφικό υλικό που επιβεβαιώνει την εν λόγω κατάρριψη.

Διαβάστε επίσης:

Οι Χούθι βυθίζουν σαουδαραβική φρεγάτα στην Υεμένη;

Ένας (βαριά) τραυματίας στην Ελλάδα

Πυραυλική επίθεση στο Ριάντ

Πενία τέχνας κατεργάζεται: Μετατροπή R-27 “Alamo” σε πύραυλο εδάφους-αέρος!


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
d.b
Member
d.b

Προσεχετε λίγο στην μεταφραση. “Οικιακή βαση”….

Spider
Member
Noble Member
Spider

Γιατί η φωτοβολίδα που κυκλοφόρησε ο αετός…..

d.b
Member
d.b

Προσλήυθηκε ο Μουσταφας……;

nigozs
Member
nigozs

Οι Σαουδάραβες έχουν επιδείξει πολεμική αρετή πουθενά ?