25.3 C
Athens
Πέμπτη, 6 Αυγούστου, 2020
Αρχική MEDIA Πόσο μεγάλο είναι το Φεγγάρι; (βίντεο)

Πόσο μεγάλο είναι το Φεγγάρι; (βίντεο)

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Αν και μπορούμε να δούμε το Φεγγαρί να λάμπει κατά την διάρκεια της νύχτας, και κάποιες φορές και κατά την διάρκεια της ημέρας, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το μέγεθος την απόσταση του δορυφόρου μας.

Πόσο μεγάλο λοιπόν, είναι το φεγγάρι;

Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζετε. Ακριβώς όπως και η Γη, έτσι και η Σελήνη δεν είναι μια τέλεια σφαίρα. Αντ αυτού είναι ελαφρώς πεπλατυσμένη. Αυτό σημαίνει ότι, η διάμετρος της σελήνης από πόλο σε πόλο είναι διαφορετική από την διάμετρο στον ισημερινό. Βεβαίως αυτή η διάφορα είναι πολύ μικρή, μόλις 4 χιλιόμετρα, αφού η απόσταση των πόλων είναι 3472 χιλιόμετρα ενώ η διάμετρος στον ισημερινό είναι 3476 χιλιόμετρα. Για να καταλάβουμε λοιπόν το μέγεθος της Σελήνης, κάλο θα ήταν να συγκριθεί με κάτι αναλόγου μεγέθους στην Γη, όπως για παράδειγμα η Αυστραλία.

 

Από Ακτή σε Ακτή

Η απόσταση από το Perth ως το Brisbane της Αυστραλίας είναι 3606 χιλιόμετρα. Αν κάποιος λοιπόν τοποθετούσε το φεγγάρι και την Αυστραλία δίπλα δίπλα, θα έδειχναν να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος.

Αυτό βέβαια ειναι μονάχα μια οπτικη του θέματος. Παρόλο που το Φεγγάρι έχει περίπου το μήκος και το πλάτος της Αυστραλίας, η έκταση της είναι περίπου 7.69 εκ τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ του Φεγγαριού είναι 37.94 εκ τετραγωνικά χιλιόμετρα, πέντε φόρες πιο μεγαλη.

 

Πόσο μακριά είναι το Φεγγάρι;

Η Ερώτηση “πόσο μακριά είναι το φεγγάρι”, είναι επίσης μια από αυτές τις ερωτήσεις που η απάντηση της είναι πιο πολύπλοκη από αυτό που θα περίμενε κανείς. Το Φεγγάρι κινείται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από την Γη, που σημαίνει ότι η απόσταση του από τον πλανήτη μας συνεχώς μεταβάλλεται. Η απόσταση μπορεί να μεταβληθεί μέχρι και 50 χιλιάδες χιλιόμετρα κατά την διάρκεια μιας πλήρους περιφοράς. Αυτός είναι και ο λόγος που το μέγεθος του φεγγαριού αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Η διαφορά στο μέγεθος είναι φανερή. Αριστερά κατά το Περίγειο και δεξιά κατά το απόγειο

Η τροχιά του Φεγγαριού, επίσης επηρεάζεται από όλα τα υπόλοιπα Ουράνια Σώματα στο ηλιακό μας σύστημα. Λαμβάνοντας υπόψην όλα αυτά, ειναι προφανές οτι η απόσταση συνεχώς αλλάζει, ιδιαιτέρως επειδή το Φεγγάρι σταδιακά απομακρύνεται από την Γη.

Αυτό το τελευταίο είναι κάτι που μπορέσαμε να μελετήσουμε καλύτερα μέσω των απόστολων Απόλλων. Οι Αστροναύτες που το επισκεύθηκαν τοποθέτησαν μια συστοιχία ανακλαστήρων στην επιφάνεια του. Αυτοί οι ανακλαστήρες στοχεύονται συνεχώς με λέιζερ από την Γη.

Μετρώντας τον χρόνο που κάνει μια δέσμη φωτός να ταξιδέψει από την Γη στην Σελήνη και έπειτα πίσω στην Γη, οι επιστήμονες μπόρεσαν να υπολογίσουν με απίστευτη ακρίβεια την απόσταση των δύο σωμάτων. Επίσης μπόρεσαν να υπολογίσουν με απίστευτη ακρίβεια πόσο απομακρύνονται κάθε χρόνο: 38 χιλιοστά του μέτρου, δηλαδή κάτω από τέσσερα μέτρα κάθε Αιώνα.

 

Πάμε μια Βόλτα στο Φεγγάρι;

Καταρχάς ας πούμε ότι η μέση απόσταση Γης Σελήνης είναι 384,402 χιλιόμετρα.  Αν οδηγούσαμε από το Brisbane στο Perth της Αυστραλίας, η γρηγορότερη διαδρομή θα ηταν 4310 χιλιόμετρα και το ταξίδι θα διαρκούσε 46 ώρες. Αν θέλαμε να καλύψουμε την απόσταση Γης Σελήνης τότε αυτό το ταξίδι θα έπρεπε να επαναληφθεί 89 φορές. Ο χρόνος ταξιδιού για μια τέτοια απόσταση θα ήταν πεντέμισι μήνες χωρίς τα μποτιλιαρίσματα. Ευτυχώς λοιπόν που οι αστροναύτες του Απόλλων 11 δεν περιοριζόταν από τα όρια ταχύτητας και έτσι χρειάστηκαν μονάχα τρεις ημέρες για το Απόλλων 11 να φτάσει στο Φεγγάρι.

Μια σύμπτωση εκλείψεων

Η ισημερινή διάμετρος του Ηλίου είναι 1.4 εκατομμύρια χιλίομετρα, που ισοδυναμει με μικρή προσέγγιση, ακριβώς 400 φορές τη διάμετρο της Σελήνης. Αυτός ο μαθηματικός λόγος είναι και μια από τις πιο μεγαλειώδεις συμπτώσεις στην αστρονομία μιας και που η απόσταση Γης Ηλίου είναι 149.6 εκ χιλιόμετρα, σχεδόν 400 φορές όσο η απόσταση μεταξύ Γης  και Σελήνης. Το αποτέλεσμα ειναι ότο ο Ήλιος και η Σελήνη φαίνονται να έχουν ακριβως το ίδιο μέγεθος στον ουρανο, και όποτε ευθυγραμμίζονται τέλεια τότε κάτι το εκπληκτικο συμβαίνει: Ολίκη έκλειψη Ηλίου.

Δυστυχώς όμως τέτοιου είδους εκλείψεις θα γίνουν μια μέρα παρελθόν. Ακριβώς επειδή το Φεγγάρι απομακρύνεται από την Γη, μια μέρα θα είναι πολύ μακρυά απο αυτην για να εκλείψει ολικά τον Ήλιο. Αυτή η μέρα όμως θα αργήσει να έρθει αρκετα: Οι πιο πολλοί υπολογισμοί την τοποθετούν σε 600 εκ χρόνια από τώρα.

Αυτοί Που Πάτησαν στο Φεγγάρι.

Αν και έχουμε στείλει Βολιστήρες και άλλους ρομποτικούς πρεσβευτές ως τις παγωμένες εσχατιές του Ηλιακού μας συστήματος, το Φεγγάρι παραμένει ο μόνος άλλος κόσμος στον οποίο έχει πατήσει ο άνθρωπος.

Πενήντα χρόνια μετά από το μεγάλο αυτό εγχείρημα, και ο αριθμός των ανθρώπων που το έχουν κάνει συνεχώς φθίνει. Ο συνολικός τους αριθμός ήταν δώδεκα άτομα, αλλά σήμερα ζουν μονάχα οι τέσσερις. Το Φεγγάρι είναι τεράστιο, και με αυτούς τους 12 ανθρωπους που στείλαμε, μόλις και μετά βίας ξύσαμε την επιφάνεια.  Ελπίζουμε ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε και με αυτό τον τρόπο θα εμπνευστεί μια ολόκληρη γενιά ώστε συνεχίσει στην κατ ιδίαν εξερεύνηση των πιο κοντινών μας ουράνιων σωμάτων.

Πηγή

 

Ο Γιώργος Μαραγκόπουλος είναι Μηχανικός Μέλος του ΤΕΕ, Απόφοιτος του Coventry University, M.Sc In Competitive Manufacturing, B.Eng (Hons) Manufacturing With Management και εξειδικεύεται στα συστήματα λιτής παραγωγής


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
Maragkopoulos
Giorgos Maragkopoulos
Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός παραγωγής. Έχω σπουδάσει Αγγλία όπου έζησα και δούλεψα για 7 χρόνια. Έπειτα, θέλοντας να προσφέρω κάτι στην πατρίδα μου, γύρισα στην Ελλάδα να κάνω διδακτορικό (πάνω στην λιτή παραγωγή, Lean manufacturing, Just in time όπως, θέλετε πείτε το) οποίο όμως δεν προχώρησε. Δούλεψα τρία χρόνια σαν σύμβουλος επιχειρήσεων για συστήματα ISO. Μέχρι το 2019 και για 7 χρόνια δούλεψα στην Γερμανία. Την θητεία μου την έκανα σε εξαιρετικά μάχιμη μονάδα, στην 194 ΜΠΕΠ MLRS το 2006. Δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος και σίγουρα δεν είμαι κομματικοποιημένος. Πολιτικοποιημένος ναι, κομματικοποιημένος όχι.Το περιοδικό Π&Δ το διαβάζω από τότε που ήμουν στην πρώτη γυμνασίου, και ποτέ δεν σταμάτησα να ενημερώνομαι για τα θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα λόγω σπουδών αγάπησα τον χώρο της αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας ακόμη περισσότερο.

Το Σχόλιο της Ημέρας

USN και USMC αλλάζουν δόγμα επιχειρήσεων μετά από 20 χρόνια, ευκαιρία για την Ελλάδα; 

Η επιλογή και προμήθεια νέων και μοντέρνων οπλικών συστημάτων μονοπωλεί τα φώτα της δημοσιότητας και όχι άδικα. Η τεχνολογία προοδεύει και μαζί της τα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

218
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 September 2015 #352

Αγορά

Related News

Ελληνικές startups διαστημικής τεχνολογίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΕντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) ο διαγωνισμός για την επιλογή του φορέα που θα διαχειριστεί την πρώτη...

Τα «μυστικά των μυστικών» της Επιχείρησης Neptune, Φωτογραφίες της Ημέρας

Καλημέρα! Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις έδωσε η φωτογραφία που διέρρευσε χθες ενός Stealth Hawk (που κάποιοι αναφέρουν και ως EH-60L), που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούν οι...

Tεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού – Έγινε αισθητή ως την Κύπρο (βίντεο)

Ζεύγος ισχυρών εκρήξεων συγκλόνισε την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Τρίτης 4 Αυγούστου.https://twitter.com/bey_today/status/1290670725129371648?s=20Οι δύο επάλληλες εκρήξεις σύμφωνα με...

Νέες υπερηχητικές περιπέτειες υπόσχεται η Virgin

https://www.youtube.com/watch?v=U7NLfMkjdb0Για ακόμη μια φορά ο Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον κατόρθωσε να  τραβήξει την προσοχή με την χθεσινή ανακοίνωση της προοπτικής ανάπτυξης ενός υπερηχητικού επιβατικού για...
- Advertisement -