32.5 C
Athens
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΛΥΣΗ: Πώς θα αγοραστούν 116 Rafale, 10 φρεγάτες [email protected] και τεθωρακισμένα για...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πώς θα αγοραστούν 116 Rafale, 10 φρεγάτες [email protected] και τεθωρακισμένα για την αναγέννηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω Γαλλίας (του Fabrice Wolf)

Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Πριν περίπου τρεις εβδομάδες δημοσιεύσαμε στα ελληνικά μία πρωτότυπη πρόταση-σενάριο για την δυνατότητα χρηματοδότησης εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Το συγκεκριμένο σενάριο, βασισμένο σε ένα συγκεκριμένο οικονομικοτεχνικό μοντέλο, προέβλεπε την σύσταση μίας εταιρείας από το κράτος, που θα αναλάμβανε να αγοράσει κι έπειτα να νοικιάσει οπλικά συστήματα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου αφενός να περιοριστεί το άμεσο δημοσιονομικό κόστος, κι αφετέρου να παρακαμφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας ως προς την εξυγίανση του χρέους της, που θα την απέτρεπε από άλλα παραδοσιακά μοντέλα προμηθειών.

Σενάριο έκπληξη: 6 [email protected], 4 FREDA, 60 Rafale f4, 10 Rafale EG, 40 UCAV για την Ελλάδα σε μακροχρόνιο σχεδιασμό!

Απροσδόκητα, ή ίσως κι όχι, η συγκεκριμένη ανάρτησή μας γνώρισε πρωτοφανές ενδιαφέρον, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Φαίνεται ότι το ενδιαφέρον του αναγνωστικού μας κοινού για κάτι νέο που θα έδινε την δυνατότητα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να αποκτήσουν με κάποιο τρόπο τα συστήματα που τόσο χρειάζονται, ήταν τεράστιο. Και μάλλον όχι άδικα.

Από το σενάριο εκείνο προέκυψαν διάφορες εύλογες απορίες από τους αναγνώστες μας, αλλά και κάποια επιμέρους ζητήματα που συζητήθηκαν περαιτέρω στα σχόλια. Ο συντάκτης του κ. Fabrice Wolf μας έκανε την τιμή να μας στείλει ένα νέο αναλυτικό κείμενο όπου αναλύει πιο διεξοδικά αρκετές πτυχές του μοντέλου που προτείνει.

Όπως και στο παρελθόν, στην ιστοσελίδα μας δεχόμαστε και δημοσιεύουμε κάθε άποψη, ειδικά όταν είναι εμπεριστατωμένη και στοιχειοθετημένη. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν όλοι μ’ αυτήν και κάποιες φορές δεν είναι καν το ζητούμενο εφόσον με αυτήν την αφορμή προκύψει ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος.

Ακολουθεί απόδοση στα ελληνικά του κειμένου του κ. Wolf:

Του Fabrice Wolf, Αμυντικού Αναλυτή, Ειδικού επί της Οικονομίας της Άμυνας (https://www.linkedin.com/in/fabricewolf/)

«ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ένα εργαλείο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής άμυνας»

Από την εποχή της κρίσης του 2008, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν μειώσει στο μισό την χρηματοδότηση τόσο για τα λειτουργικά έξοδα όσο και τις προμήθειες υλικού. Σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από τις ανάγκες για την αντιμετώπιση των πραγματικών προκλήσεων στην ασφάλεια της χώρας. Ταυτόχρονα, τα δάνεια για εξοπλιστικά έχουν μειωθεί σε όχι πάνω από τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα για τον εκσυγχρονισμό και την αντικατάσταση του υλικού τους, συμπεριλαμβανομένων μείζονων συστημάτων όπως τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού.

Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να σχεδιαστεί ένα οικονομικό μοντέλο που θα ξεφεύγει από αυτό το αδιέξοδο του προϋπολογισμού και θα ανοικοδομεί τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας;

Η τουρκική στρατιωτική άνοδος

Η κύρια απειλή για την Ελλάδα και τα συμφέροντά της παραμένει η Τουρκία, το ίδιο όπως ήδη εδώ και πολλές δεκαετίες. Πέρα από εδαφικές διαφορές και την υπόθεση της Κύπρου, οι φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να επιστρέψει στα σύνορα του 1912 απειλούν άμεσα ακόμα και την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Μετά την εκλογή του ως αρχηγού κράτους το 2002, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε να αυξήσει σημαντικά τους διαθέσιμους πόρους των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας του καθώς και την βιομηχανία της. Σε λιγότερο από 20 χρόνια, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός αυξήθηκε από 7 σε 19 δισεκατομμύρια δολάρια. Χάρη σε αυτό, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει την προμήθεια υπερσύγχρονου εξοπλισμού, όπως τα εκατό F-35A – στο πρόγραμμα παραγωγής των οποίων η Τουρκία είναι ένας από τους βασικούς εταίρους – ή τα έξι υποβρύχια AIP κλάσης Type 214 που παραγγέλθηκαν από τη Γερμανία. Επιπλέον, διαφοροποίησε και τους προμηθευτές της προσεγγίζοντας την Κίνα και ιδιαίτερα τη Ρωσία, από την οποία παρηγγειλε 4 συντάγματα S-400, ενώ παράλληλα εξοπλίζεται και με το αμερικανικό σύστημα Patriot PAC-3 για να κατευνάσει τους συμμάχους της στις ΗΠΑ

Επιπλέον, κι η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας έκανε τεράστια πρόοδο, έχοντας εξελιχθεί σε έναν σημαντικό παράγοντα στη διεθνή αγορά. Το 2018 η Τουρκία εξήγαγε εξοπλισμό άμυνας αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η δυναμική αυτή επέτρεψε στις τουρκικές αρχές να δρομολογήσουν πολύ φιλόδοξα αμυντικά προγράμματα, όπως το μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς TFX, το οποίο υλοποιείται με εκτενείς μεταφορές τεχνολογίας από τις BAE Systems και Rolls Royce του Ηνωμένου Βασιλείου ή το ναυτικό πρόγραμμα MILGEM, το οποίο υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γερμανική βιομηχανία.

Στην πραγματικότητα, κατά την δεκαετία 2020-2030, η Τουρκία θα προμηθευτεί μείζον αμυντικό εξοπλισμό αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν δεκαπλάσιο του προβλεπόμενου προϋπολογισμού των ελληνικών δυνάμεων την ίδια περίοδο, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της Ελλάδας απέναντι στην γείτονά.

Θετική Αξιοποίηση της Άμυνας, μια καινοτόμος οικονομική προσέγγιση στις αμυντικές επενδύσεις

Επομένως, φαίνεται ότι η Ελλάδα εξαναγκάζεται υποχρεωτικά να αυξήσει ταχέως τις διαθέσιμες αμυντικές επενδύσεις της, ιδίως όσον αφορά την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού ικανού να αντιταχθεί στον αντίστοιχο τουρκικό.

Η λύση θα μπορούσε να προέλθει από ένα νέο οικονομικό δόγμα που έχει αναπτυχθεί στη Γαλλία, τη Θετική Αξιοποίηση της Άμυνας. Αυτή η θεωρία προτείνει την αντικατάσταση της διαχείρισης των επενδύσεων στον τομέα της άμυνας με μοναδικό κριτήριο αυτό των δαπανών, λαμβάνοντας υπόψη το δημοσιονομικό υπόλοιπο των γινόμενων επενδύσεων.

Είναι γεγονός ότι όταν το κράτος επενδύει σε αμυντικό εξοπλισμό που κατασκευάζεται στην Ελλάδα, δημιουργεί θέσεις εργασίας, οι οποίες είτε δημιουργούν έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, από τις επιβαρύνσεις και τους φόρους που καταβάλλονται στους μισθούς και από τους μισθωτούς στις νέες θέσεις εργασίας, είτε εξοικονομούν έξοδα για κοινωνικές δαπάνες υπέρ άνεργου εργατικού δυναμικού σε ετήσια βάση.

Έτσι, στην Ελλάδα, όταν το κράτος επενδύει 1 εκατομμύριο ευρώ στην αμυντική του βιομηχανία, δημιουργεί 53+ θέσεις εργασίας, αντιπροσωπευτικό αριθμό από το άθροισμα των άμεσων θέσεων εργασίας στις ανάδοχες και υπεργολάβους εταιρείες καθώς και από την κατανάλωση που απορρέει από την επένδυση αυτή. Κάθε μισθωτή εργασία δημιουργεί, κατά μέσο όρο, στη χώρα, 16.000 ευρώ σε έσοδα από φορολογικές και κοινωνικές αποταμιεύσεις κάθε χρόνο. Ως αποτέλεσμα, επενδύσεις 1 εκατομμυρίου ευρώ δημιουργούν 848 εκατομμύρια ευρώ έσοδα και εξοικονόμηση εξόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, απόδοση ύψους 85%.

Είναι βέβαια κατανοητό ότι υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για μια χώρα με βιομηχανικές δυνατότητες να αναπτύξει και την αμυντική της βιομηχανία όσο το δυνατόν περισσότερο. Επιπλέον, το δίκτυο αξιολόγησης που βασίζεται αποκλειστικά στην αξιολόγηση του κόστους, το οποίο παραδοσιακά χρησιμοποιείται από τις αρχές όλων των ευρωπαϊκών χωρών, δεν καθιστά εφικτή την κατανόηση του δημοσιονομικού υπολοίπου που αντιπροσωπεύει το πραγματικό κόστος αυτής της επένδυσης για το κράτος.

ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ένα μοντέλο προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας

Ενώ το δόγμα της Θετικής Αξιοποίησης της Άμυνας ρίχνει νέο φως στο σχεδιασμό της προσπάθειας των αμυντικών προμηθειών, δεν μπορεί να εφαρμοστεί απ’ ευθείας στο ελληνικό πρόβλημα, λόγω των καθυστερήσεων μεταξύ της αρχικής επένδυσης και των πραγματικών αποδόσεων στον προϋπολογισμό, ένα διάστημα που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Ωστόσο, η χώρα δεν έχει την ικανότητα να καταβάλει μια αρχική προσπάθεια προμήθειας για τόσο μακρά περίοδο, χωρίς εν τω μεταξύ να αποσταθεροποιήσει θεμελιωδώς τις τρέχουσες προσπάθειες αναδιάρθρωσης της οικονομίας και του χρέους της.

Το οικονομικό μοντέλο του ΣΤΥΛΟΒΑΤΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ θα έλυνε αυτή την εξίσωση.

Το μοντέλο αυτό βασίζεται σε μια κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία, που θα ανήκει κυρίως στο ελληνικό κράτος, η οποία θα προμηθευόταν αμυντικό εξοπλισμό για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων και θα τους τον ενοικίαζε για περίοδο 25 ετών. Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος έχει την υποχρέωση να πληρώνει μόνο τα μισθώματα (ενοίκια) του εξοπλισμού που βρίσκεται σε υπηρεσία, με αποτέλεσμα να εξομαλύνονται οι δαπάνες για όλη την περίοδο παραγωγής (του εξοπλισμού), επιτρέποντας στο κράτος να βελτιστοποιήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού του.

Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνεται με ορισμένους κανόνες υπολειμματικής αξίας καθώς και με το εύρος της μίσθωσης, καθιστά εφικτό το να μην συμπεριληφθεί το χρέος αυτό στο δημόσιο χρέος του κράτους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτή η ιδιαιτερότητα είναι κρίσιμη.

Με το πέρας της περιόδου ενοικίασης, ο εξοπλισμός μπορεί είτε να αγοραστεί από την Ελλάδα σε πολύ ελκυστική τιμή, ειδικά εφόσον θα πρόκειται για την αξία υλικού που αγοράστηκε πριν από 25 χρόνια, είτε να προωθήσει τον εξοπλισμό αυτόν για πώληση στη διεθνή αγορά. Αυτή η τελευταία λύση είναι ίσως κι η καλύτερη, καθώς η βιομηχανική δυναμική που δημιουργείται καθιστά δυνατή την ισορροπία του μοντέλου με την πάροδο του χρόνου.

Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει το μοντέλο της Άμυνας Βάσης με τις ακόλουθες παραδοχές:

– Χρηματοδότηση 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, διατηρούμενη με την πάροδο του χρόνου
– το 60% των εργασιών παραγωγής στην Ελλάδα, το 40% στη χώρα εταίρο
– 20% αύξηση της αξίας του μεριδίου της χώρας εταίρου
– 1ο ενοίκιο 10%, υπολειμματική αξία 20%, διάρκεια 25 χρόνια

Τα έξοδα αυξάνονται για 2 χρόνια και στη συνέχεια σταθεροποιούνται στο ονομαστικό τους επίπεδο.

Τα ενοίκια που πληρώνει το κράτος έχουν γραμμική ανάπτυξη μέχρι να φθάσουν τα επίπεδα εξαρτήσεων μετά από 25 χρόνια.

Τα κρατικά έσοδα αυξάνονται για 6 χρόνια και στη συνέχεια σταθεροποιούνται στο 75% των δαπανών, κατ’ αντιστοιχία στις αρχικές μας υποθέσεις. Τέλος, το ισοζύγιο του προϋπολογισμού είναι θετικό για 17 έτη, στη συνέχεια σταθεροποιείται γύρω στα -500 εκατ. € / έτος, όσο δηλαδή και το τρέχον επίπεδο δαπανών.

Στο μοντέλο αυτό, η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα θα φθάσει τις 82.000, που αντιστοιχεί σε μια πτώση πάνω από 1,7% στο σημερινό ποσοστό ανεργίας. Ας σημειωθεί ότι αυτό το επίπεδο επενδύσεων αντιπροσωπεύει ακριβώς 50% του προγραμματισμένου επιπέδου επενδύσεων της Τουρκίας κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Και πλέον παραμένει ένα κρίσιμο πρόβλημα: Πώς να χρηματοδοτηθεί η κρατική εταιρεία που θα πραγματοποιήσει τις προμήθειες;

Για το σκοπό αυτό, ο ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ προτείνει τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου προϊόντος αποταμίευσης, που θα προορίζεται για τους ίδιους τους Έλληνες με την εγγύηση του κράτους. Αυτός ο τύπος προϊόντος αποταμίευσης χρησιμοποιείται στη Γαλλία για τη χρηματοδότηση της κατασκευής εργατικών κατοικιών, ενώ έχει και το πλεονέκτημα ότι δεν θα ενσωματωθεί στο δημόσιο χρέος της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα θα έχει ένα εντελώς αυτόνομο εργαλείο χρηματοδότησης, ενισχύοντας τη σχέση μεταξύ των πολιτών και του στρατού. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για επιχείρηση χρηματοδότησης τύπου «Crowdfunding», αλλά για ένα προϊόν αποταμίευσης που προσφέρει ετήσια απόδοση επένδυσης 3% βάσει πληθωρισμού μικρότερου του 2%. Θα είναι δε απαραίτητο να περιοριστούν οι δυνατότητες καταθέσεων. Υπερβολικές καταθέσεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κερδοφορία του μοντέλου.

Γαλλία, ένας προνομιακός εταίρος για την Ελλάδα

Απομένει να καθοριστεί ποιος εταίρος θα ήταν ο πλέον κατάλληλος για την Ελλάδα. Επιπρόσθετα με τις τεχνολογικές λύσεις, η χώρα εταίρος πρέπει να είναι σε θέση να δεχτεί τις συνθήκες του οικονομικού μοντέλου, όπως την κατανομή σε ποσοστό 60% / 40% στην παραγωγή και την συνεισφορά του κράτους σε ποσοστό 20%.

Η Γαλλία πληροί πλήρως αυτά τα κριτήρια.

Από οικονομική άποψη, η Γαλλία έχει την εμπειρία της οικονομικής συμμετοχής υπέρ του εταίρου. Στην περίπτωση του διαγωνισμού για την αντικατάσταση των βελγικών F-16, η Γαλλία προσέφερε την εγγύηση των 5.000 θέσεων εργασίας σε διάστημα 20 ετών, ένα αντισταθμιστικό όφελος της τάξης του 75%.

Από τεχνολογική άποψη, είναι σε θέση να καλύψει αυτόνομα όλες τις στρατιωτικές ανάγκες της χώρας, από μαχητικά αεροσκάφη μέχρι τεθωρακισμένα οχήματα, υποβρύχια και δορυφόρους.

Η Γαλλία έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη του «υπέρτατου» Rafale (F4)

Στην περίπτωση του προηγούμενου παραδείγματός μας, με δαπάνες ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα 12 ετών, η Γαλλία θα ήταν σε θέση να προσφέρει:

 1. 5 μοίρες μαχητικών αεροσκαφών Rafale της έκδοσης F3R / F4, για σύνολο 100 αεροσκαφών
 2. Μια εξειδικευμένη μοίρα Rafale ηλεκτρονικού πολέμου αποτελούμενη από 16 αεροσκάφη για την Πολεμική Αεροπορία.
 3. Τέσσερεις φρεγάτες αεράμυνας FREMM της έκδοσης Alsace
 4. Έξι ενδιάμεσες φρεγάτες κλάσης [email protected] για το Πολεμικό Ναυτικό. Η τιμή περιλαμβάνει εξοπλισμό, πυρομαχικά, εκπαιδευτικά βοηθήματα και μεταφορά τεχνογνωσίας.
 5. Επιπλέον, 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για έρευνα κι ανάπτυξη της έκδοσης ηλεκτρονικού πολέμου του Rafale, για την προσαρμογή των φρεγατών FREMM και FTI στις ειδικές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και για την έναρξη εργασιών ανάπτυξης μελλοντικού εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα ένα γαλλό-ελληνικού αεροχήματος μάχης (UCAV) βασισμένο στο nEUROn.
 6. Τέλος, 500 εκατομμύρια ευρώ θα αφιερωθούν στην αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου αεροσκαφών Mirage 2000 κατά τα 2 πρώτα έτη της σύμβασης,
 7. καθώς και στην αγορά και εκσυγχρονισμό 2 μεταχειρισμένων ελαφρών φρεγάτων χαμηλού ίχνους για την άμεση ενίσχυση των ναυτικών ικανοτήτων της χώρας.

Για τον Ελληνικό Στρατό, αυτό το επίπεδο επένδυσης περιλαμβάνει:

 1. 120 ελαφρά άρματα μάχης EBRC, 300 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου VBCI εξοπλισμένα με πύργο IF40,
 2. 1200 ΤΟΜΠ τύπου VBMR,
 3. 120 αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χλστ. CAESAR επί τροχοφόρου οχήματος 8×8,
 4. καθώς και τον εκσυγχρονισμό των 183 Leopard 2A4 του Ελληνικού Στρατού στο πρότυπο E-MBT, εξοπλισμένο με τον πύργο του άρματος μάχης Leclerc.
 5. Επιπλέον, διατίθενται 1.000 αντιαρματικοί πύραυλοι νέας γενιάς MMP με 150 εκτοξευτές,
 6. 400 αντιαεροπορικοί πυραύλοι Mistral NG.
 7. Τέλος, το ποσό αυτό περιλαμβάνει 25.000 συλλογές εξοπλισμού μάχης πεζικάριου FELIN.

Eurosatory 2018: σκάφος Leopard 2A7 + πύργος Leclerc = «ευρω-τανκ»!

Όλα αυτά τα συστήματα διαθέτουν ολοκληρωμένο σύστημα εντολών και διαχείρισης μάχης SCORPION.

Αυτή είναι μόνο η πρώτη φάση του εκσυγχρονισμού, με βάση το προηγουμένως παρουσιασθέν μοντέλο των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε 12 χρόνια. Πέρα από αυτά τα 12 χρόνια, θα παραλαμβανόταν μια νέα παρτίδα εξοπλισμού, για να αντικαταστήσει προγενέστερο ξεπερασμένο εξοπλισμό και να ενισχύσει ανάλογα τις απαραίτητες ικανότητες. Ένας κύκλος εκσυγχρονισμού θα αποτελούνταν ιδανικά από δύο παρτίδες εκσυγχρονισμού 12 ετών η καθεμία, καθώς κι ένα μεταβατικό έτος από την μία στην άλλη.

Επιπλέον, η Γαλλία συμμετέχει πολύ ενεργά στην προώθηση ευρωπαϊκών αμυντικών λύσεων. Ένα τέτοιο πρότζεκτ από την Ελλάδα θα έπειθε τις αρχές της χώρας να καταβάλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να προωθήσουν την ιδέα της Ευρωπαϊκής Άμυνας.

ΤΟΥΡΚΙΑ: απειλές κατά της Γαλλίας για… «υποστήριξη στους τρομοκράτες»

Τέλος, και σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, η Γαλλία συνεργάζεται ελάχιστα με την Τουρκία σε αμυντικά θέματα, και έχει επανειλημμένα δείξει ότι δεν διστάζει να παρέμβει προκειμένου να στηρίξει τους συμμάχους της. Μια ισχυρή αμυντική συνεργασία με το μοναδικό μοναδικό πυρηνικό έθνος της ηπειρωτικής Ευρώπης αποτελεί σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα.

Συμπέρασμα

Ο ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ και το δόγμα Θετικής Αξιοποίησης της άμυνας θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποκαταστήσει στις ένοπλες δυνάμεις επιχειρησιακές ικανότητες επαρκείς για να αποτρέψει οποιαδήποτε επιθετικότητα από την Τουρκία. Επιπλέον, το μοντέλο αυτό θα δημιουργούσε πολλές θέσεις εργασίας και θα ενίσχυε τη στρατηγική εταιρική σχέση της Ελλάδας με μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις.

Το παρόν άρθρο παρουσιάζει μόνο τις βασικές αρχές του μοντέλου και πολλές πτυχές δεν αποσκοπούν στο διευκολύνουν την προσβασιμότητά του. Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα απαιτήσει προπαρασκευαστική φάση αρκετών μηνών και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με τον επιλεγμένο εταίρο.

Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση ανταποκρίνεται επακριβώς στους πολλούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, παρέχοντας ταυτόχρονα μια θετική απάντηση από οικονομική και κοινωνική άποψη.

Fabrice Wolf

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ως Π&Δ θα θέλαμε απλώς να παρατηρήσουμε όπως και την προηγούμενη φορά πως θεωρούμε πως το συγκεκριμένο μοντέλο όσο και αν ακούγεται ιδανικό από πολλές απόψεις, αλλά σίγουρα θα συναντούσε πολλά εμπόδια. Εϊναι όμως σενάριο που θα μπορούσε να μελετηθεί.

Στην παρούσα φάση όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν αντιμετωπίσει κι αντιμετωπίζουν ακόμα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την ίδια την ασφάλεια της χώρας όχι όπως θα έπρεπε, δηλαδή ως ένα σοβαρό θέμα μείζονος σημασίας που πρέπει να διαχειριστεί με την δέουσα σοβαρότητα και ομοψυχία, αλλά ως ένα όργανο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων. Σίγουρα θα υπάρξουν ενστάσεις από τους αναγνώστες μας, σε κάτι τόσο πρωτοποριακό. Επίσης, πρέπει να πούμε πως δεν αποτελεί άποψη της Π&Δ.

Ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι μοντέλο αυτό αξίζει τον κόπο να μελετηθεί εις βάθος τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις όσο και από τους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς στο τέλος της ημέρας  η μαύρη αλήθεια είναι ότι πράγματι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μείνει πολύ πισώ σε πολλούς τομείς με τα περισσότερα κρίσιμα κύρια συστήματά τους να είναι απαρχαιωμένα ή να απαξιώνονται μέρα με την μέρα. Με λίγα λόγια έτσι ή αλλιώς οι διαθέσιμες επιλογές μας για λύσεις χρηματοδότησης αμυντικών προμηθειών δεν είναι πολλές, συνεπώς αν εμφανιστεί κάποια νέα, τότε πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά.

Η συνέχεια στον παρόν σχολιασμό και στο Facebook της Π&Δ.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

120 ΣΧΟΛΙΑ

120 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
earendil

Kαι ο τιτλος απο μονος του προκαλει ονειρωξεις…Βεβαια μετα επανερχεσαι στην πραγματικοτητα και συμβιβαζεσαι με τα viper που με το ζορι κι αυτα τα παμε για αναβαθμιση.

airman

Tο μοναδικό πυρηνικό έθνος της ηπειρωτικής Ευρώπης αρκει να μας πουλησει μια μοιρα απο τα παληοΜιραζ 2000 νουκλαιρ που απεσυρε με καμμια 10αρια ASMP και θα την βρουμε εμεις την ακρη .

Πεστα ρε μαγκα!

Το μοντελο ξεκιναει με input 2.6 δις το χρονο. Εδω δινουμε 2 δις καθε 20 χρονια (βλεπε 2005 αγορα 30 φ16) και μετα δεν εχουμε για ανταλλακτικα η για πυραυλους!!! 116 Ραφαλ κοστιζουν 20 δις στην καλυτερη ακατεβατα. Βαλε και τις φρεγατες παμε στα 25 δις. Λειτουργικα κοστη και συντηρησεις; Μονο window-shopping και αυτο με κυαλια.

Κώστας Μπεκατώρος

Πολύ ωραία πρόταση ,πολύ σοβαρή και ευρωπαΪκή αλλά είναι άραγε η ελλάδα μια σοβαρή χώρα ; Το σύστημα αυτό χρειάζεται μακροπρόθεμη οργάνωση ,προετοιμασία και πιστή εκτέλεση ενό ςτέτοιου προγράμματος .επίσης χρειάζεται εθνική ομοψυχία και πίστη . Έχω αμφιβολίες ότι τα διαθέτουμε οι Έλληνες όλα αυτά θα το ήθελα πολύ αλλά η καθημερινή ελληνική καθημερινότητα τα διαψεύδει όλα αυτά .Όταν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για απλά θέματα ασφαλείας ας πούμε στους δρόμους γύρω από σχολεία να υπάρχει πρόβλεψη για ένα φανάρι επιπλέον ας πούμε το πιό απλό ή μια διάβαση πεζών πώς να συνεργαστούν τα ελληνικά κόμματα για ζητήματα εθνικής άμυνας… Read more »

sotbak

+1

Δημήτρης

Κοίτα οι Έλληνες δεν είναι το πρόβλημα αντίθετα οι καλύτεροι για τέτοια αεροπλάνα είναι οι Έλληνες πιλότοι… Οι πολιτικοί είναι το θέμα…

MisCo

Γιατι να μην ακολουθησουμε την αναποδη πορεια? Αφού αρκετοι αντιλαμβάνονται την επικυνδινοτητα της Τουρκίας στην περιοχή. γιατί να μην την απομονώσουν και να την περιορίσουν οικονομικα?

Βεβαια αυτη η περιπτωση δεν συμφέρει, γιατι η Ελλάδα δεν θα ειναι καλο πελατάκι.

“συμμαχοι”.

my 2 cents…

flashg

Δεν κατάλαβα τίποτα. Κάθε χρόνο το κράτος θα πρέπει να βάζει 2,7 δισ.? Μαζί με τα ενοίκια μετά το 17μο έτος θα φτάσουμε κοντά στα 5 δισ. το χρόνο με βάση το γράφημα? Θα έχουμε όμως έσοδα 1,7δισ?Δηλαδή 3,3 δισ. το χρόνο έξοδα μετά το 17μο έτος? Τα όπλα περιλαμβάνονται? Τα ανταλλακτικά την υποστήριξη ποιος την αναλαμβάνει? Γιατί πρέπει να συνεργαστούμε μόνο με την Γαλλία και η εταιρεία να μην κάνει διαγωνισμούς για κάθε πρόγραμμα? Οι εταιρείες που θα κατασκευάζουν συστήματα στην Ελλάδα θα μπορούν να συμμετέχουν και σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό όπως οι Τούρκοι με το Α129? Στο κόστος… Read more »

Stavrogin

Nα προσθέσουμε στα έξοδα και την επένδυση σε βιομηχανίες που θα αναλάβουν να κατασκευάζουν το 60%. ουτε τα κτήρια δεν υπάρχουν ούτε τα οικόπεδα οι εργαλειομηχανές… Ως σημείο αναφοράς η βιομηχανία αρμάτων της Τουρκίας που τώρα την δώρισαν στο Κατάρ κοστολογείτε 20 δις σε 1800στρέματα γής. Κάτι αντίστοιχο θα χρειαστεί για να παράξει 1740 τεθωρακισμένα διαφόρων χρήσεων. Αν δεν κάνω λάθος δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη που θα κατασκευαστούν όλα αυτά και με τι ιδιοκτησιακό και εργασιακό καθεστώς.

ECG

Ισως αυτα να μπορουσαν να εφαρμοστουν σε μια αλλη χωρα, στυλ Σουηδιας… Δυστυχως εχω την εντύπωση πως δεν μπορει να αφορα εμας γιατι: 1) Οι επιστροφες στο ΑΕΠ της χωρας ειναι ιδανικες. Σε μια χωρα με τεραστια φοροδιαφυγη τα πραγματικα ποσα θα απεχουν πολυ 2) Στην Ελλαδα οι δημοσιες επιχειρησεις λαμπουν για την κακοδιαχειρηση τους. Τεράστιες καθυστερησεις και μικροπολιτικα παιχνιδια κανουν μεχρι και το καλυτερο σχεδιο μη υλοποιησιμο. Παρολα αυτα σαν γενικη ιδεα δεν ειναι κακη. Απλα πρεπει να ραφτει για το ελληνικο μοντελο και να αφορα ιδιωτικες επιχηρησεις (με ισως συμμετοχη του δημοσιου)που θα δραστηροποιηθουν σε αυτους τους τομεις…… Read more »

Panagiotis

Μια εταιρεία χρησιμοποιεί συγκεκριμένα λογιστικά τερτίπια για να φοροδιαφύγει, ένας βιομήχανος επίσης, άντε και ένας ελ.επαγγελματίας να δηλώσει 2 στις 5 εργασίες που αναλαμβάνει αλλά οι θέσεις εργασίας των μισθωτών δεν γίνεται να μην αποφέρουν φόρους γιατί δεν υπάρχει τρόπος να κρυφτούν οι μισθοδοσίες.
Εκτός αν συζητάμε το ενδεχόμενο να φοροδιαφύγει η εταιρεία πουθα συστήσει το ίδιο το δημόσιο.

ECG

Συμφωνουμε… Αλλα ποιος θα ειναι διευθυντής σε αυτην την εταιρια και ποιος θα τον κανει διευθυντή; επισης δεν θα υπαρχουν συνδικαλιστικα κινηματα;

Οι δημοσιες εταιρίες χανουν χρηματα με πολλους τροπους οπως ειναι οι αυξημενες απεργιες, κακοδιαχείριση, έλλειψη αξιοκρατίας και ελλειψη κινητρου πολλες φορες. Ολα αυτα κανουν τα θεωρητικα εσοδα να μενουν, θεωρητικα.

Ted

Ως γενικότερη αντίληψη, το άρθρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση Νομίζω όμως ότι η επιστροφή κατά 85% της όποιας δαπάνης για αμυντικό υλικό, είναι ένα πολύ αισιόδοξο ποσοστό. Ίσως εάν επρόκειτο για μία δαπάνη στον πρωτογενή τομέα ή στις υπηρεσίες, πχ εστίασης, να ίσχυε. Εδώ όμως μιλάμε για μία επένδυση σε εισαγόμενη τεχνολογία αιχμής, έντασης κεφαλαίου και όχι έντασης εργατικού δυναμικού. Ίσως όμως να μπορούσαμε να έχουμε μία επιστροφή της τάξης πχ του 50% και με κάποια συμφωνία για υποκατασκευαστικό έργο για το εξωτερικό, να αυξήσουμε το ποσοστό αυτό λίγο παραπάνω. Πάντως, ναι, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις ιδέες, έστω… Read more »

Κοσμα ς

Το να ζητάς από την πολιτική ηγεσία, διακομματική συνεννόηση προκειμένου να μελετώνται προτάσεις outside of the box , δυστυχώς είναι ουτοπικό στην Ελλάδα…

ira-ant

Αληθευει οτι ο Μιττεραν μας προτεινε,γραμμη παραγωγης των Ραφαλ,με την προυποθεση να αγορασουμε 100-120 α/φη;

Αίθων - Οδυσσεύς Ναρλής

Ναι υπηρξε πρόταση να συμμετέχει η Ελλάδα σαν εταίρος στο Rafale.

IliasSkaltsas

Με μια πρώτη ανάγνωση, ένας όμορφος κόσμος συμπιεσμένος στην ελληνική real politic. Δεν πειράζει όμως τα όνειρα δεν απαγορεύονται. Μπράβο στον κ. Wolf που αφιερώνει χρόνο να μας προσφέρει τόσο προχωρημένες ιδέες. Ας σκεφτούμε και την Αίγυπτο, σε ποια κατάσταση ήταν πριν μερικά χρόνια και πως έχουν αλλάξει τα πράγματα στις Ένοπλες Δυνάμεις της.

sotbak

+1

Mirage

Βαρέθηκα να το διαβάσω όλο για 2 λόγους. 1ον: Τι θα γινόταν “αν”. 2ον: Η λύση στο πρόβλημα μας με τους “φίλους μας απέναντι” είναι μια ανηλεής κούρσα εξοπλισμών που θα εξουθενώσει κι εμάς κι αυτούς ( γι αυτούς δεν με νοιάζει ). Οκ…… βαρέθηκα

Digenis

ιδεες πολλες ,τα λεφτα μας λοιπουν με αυτους που μπλεξαμε. ουτε σχεδιασμος υπαρχει ,ουτε ταλαρο δεν μενει …

GeoLo

Ο εταίρος μάλλον θα είναι η LM!

CKfurious

Δεν έβαζε και μερικές Lafayette να κλείσει το πακέτο???
klaps kloups klaps

JohnnyB

Τις έχει βάλει αν δεις εκεί που αναφέρει για αγορά και εκσυγχρονισμό 2 ελαφρών φρεγατών μικρού ίχνους για τις άμεσες ανάγκες του ΠΝ

Προφανώς αναφέρεται στις 2 Lafayette που αποσύρει η Γαλλία.

sotbak

+1

ΛN

Δε υπαρχει προφανώς …σε κατι που δε λέγεται. Μονο όσοι ειναι μάγοι ή μάντες ….προβλέπουν τι θα ήθελε να πει καποιος που δε ξέρουν. Αν ήθελε να πει Lafayette θα το ειχε πει ….εδω είπε αλλα και αλλα χαχα με τόση λεπτομέρεια.

skylos

Αν και πολιτικό βιομηχανικά θεωρώ οτι μας συμφέρει και πρέπει να στραφουμε σε περισσοτερο ευρωπαικό στρατιωτικό υλικό, λογω πολιτικων μεσοπρόθεσμων συγκυριων,αλλά και logistic και αν γινει το μπαμ σε οικονομικές διευκολύνσεις ,τις ΗΠΑ με την ευρεία έννοια, τις ρωτήσαμε?

sotbak

εύλογο ερώτημα….

chikichiki

Αφελής ερώτηση αλλά τι ακριβώς είναι που επιβάλλει να “ρωτήσουμε” τις ΗΠΑ;

skylos

κόιτα τα λόγια το καμένοφ προσφατα, αλλά και των υπαμ διαχρονικα, βάλε και τους πρωθυπουργούς μέσα ,οτι οι ΗΠΑ είναι οι μονοι καλοι και πιστοι μας φιλοι και συμμαχοι,και μετά θα καταλάβεις λογικά τι πρέπει να ρωτησουμε,
ουτε m113 δε θα χαμε ουτε καιοβα,οι ΗΠΑ μπορεί να ναι τσαπατσουλιδες αλλά δεν είναι μοναστηρι αγίου θεραποντα,
ολα έχουν ένα τιμημα ,απο προσβαση σε μεταχειρισμένο πλεονάζων υλικό μέχρι αποδέσμευση συστημάτων κτλ.
έκτος αν είμαστε ανεξάρτητο κρατος με οτι συνεπάγεται αυτό….από βιομηχανία μέχρι ασκηση εξωτερικης αλλά και αμυντικής πολιτικής……..

sotbak

+1

chikichiki

Οι ΗΠΑ δίνουν μεταχειρισμένα σε όποιους είναι καλοί πολιτικοί σύμμαχοι, όχι απαραίτητα σε καλούς πελάτες. Δείτε παραδείγματα τροπικών μπανανιών που δε ψωνίζουν σχεδόν ποτέ τίποτα (πόσο μάλλον από ΗΠΑ) κι όμως γίνονται αποδέκτες μτχ υλικού, πχ Φιλιππίνες. Σημασία για τις ΗΠΑ έχει το τι θα κάνει ο τελικός χρήστης με το υλικό, αν δηλ. θα συνεχίσει να το αξιοποιεί προωθώντας στόχους που οι ΗΠΑ εγκρίνουν και στηρίζουν. Προσωπικά εκτιμώ πως δε θα επηρεαζόταν πολύ η παραχώρηση μτχ υλικού αν “αλλάζαμε” προμηθευτή, τουλάχιστον όχι αν η αλλαγή φαινόταν ότι γίνεται για πρακτικούς λόγους και όχι πχ για Παπανδρεϊσμούς και αντιιμπεριαλιστικές εμμονές… Read more »

Stmts

Να αποκλειστουν οι αμερικανοι απο τους ελληνικους εξοπλισμους δεν το βλεπω πολυ πιθανο…Περαιτερω συσφυξη των σχεσεων μας με την Γαλλια και καποιες συμπαραγωγες το βρισκω πιο ευκολο πραγματοποιησιμο.Βεβαια θα πρεπει να δειξει και η γαλλικη πλευρα μεγαλυτερη ευελιξια.

Scalp_eg

Ισως οι αριθμοι να ειναι υπερβολικοι να να μην βγαινουν, αλλα, πιστευω κατα το ημισυ ισως υπαρχει ελπιδα (οχι 116 ραφαλ και 10 φρεγατες) αλλα 55-60 ραφαλ και 5-6 φρεγατες. Ο γαλλος αναλυτης πολυ σωστα βλεπει οτι η γαλλικη αμυντικη βιομηχανια δεν ειναι και τοσο ανταγωνιστικη και ψαχνει εναν εταιρο-πελατη οπως η ελλαδα Δεν θα ηταν κακη ιδεα να περασει η εαβ στη ντασω και καποια απο τα ελληνικα ναυπηγεια στη ναβαλ με συμβολικο τιμημα, θα κερδιζαμε χιλιαδες θεσεις εργασιας. Αφου δεν μπορουμε να αναπτυξουμε μονοι μας αμυντικη βιομηχανια, ας κανουμε υποκατασκευαστικο εργο για τους γαλλους να καλυψουμε τις δικες… Read more »

sotbak

+1

Fingolfin

+1

Giorgos

καποιος να πει στον κυριο γουλφ οτι τα οπλα δεν ψηφιζουν

sotbak

σωστό….

ΜΙΧΑΛΗΣ

Καλησπέρα σε όλους. Απο την πρώτη μέρα έκφρασης των απόψεών μου ολοι με ρωράτε ποιοι είμαστε ? Δεν εχω σκοπό να αναλύσω ποιό βαθιά τι σκεφτόμαστε για αυτήν την χώρα. Σε σχέση με το άρθρο ένα θα σας πώ, έιχα σαν πρότυπο τόσα χρόνια την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ .Πάντα ήθελα αυτη η χώρα να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα ,κάτι που όπως βλέπουμε το έκανε κ η γείτονα χώρα. ΒΈΒΑΙΑ θα μου πείτε η χώρα μας πια είναι χρεωμένη κ μόνο στους ξένους πρέπει να στηρίζεται.ΛΑΘΟΣ. Όποιος το πιστέυει αυτό βλέπει πολύ κοντόφθαλμα κ δεν έχει θέση στο όραμα μας.ΜΙΑ… Read more »

sotbak

+1

Scalp_eg

Και το κυριοτερο που αναφερει το αρθρο ειναι οτι θα κυκλοφορησουν 10ετη? ομολογα υπερ αμυνας
προφανως και παμε σε σταδιακη αυξηση των ευρωπαικων επιτοκιων για να εχουν και μια ελκυστικη αποδοση. Εδω να δω το πατριωτισμο των ελληνων (και οχι στο πληκτρολογιο) αν θα αγορασουν αυτα τα ομολογα.

Nikoss

Κατ αρχην οι Γαλλοι πρεπει να ριξουν τις τιμες τους..ειναι ακριβοι..σαφως τα νουμερα που αναφερθηκαν ειναι εξωπραγματικα για μας και φυσικα δεν μπορουμε να αγορασουμε τα παντα απο τη Γαλλια..Αυτο που χρειαζονται οι ΕΔ ειναι ενα δισεκατομυριακι ετησιως για εξοπλισμους,οχι οτι φτανουν αλλα τουλαχιστον θα μπορεσουμε να κανουμε ενα δεκαετες προγραμματισμο 10 δισ ωστε να καλυφθουν τα μεγαλα κενα..αυτα τα χρηματα μπορουν και πρεπει να δοθουν,εξαλλου με την εξοπλιστικη φρενιτιδα της γειτονος δεν εχουμε και πολλες εναλακτικες..

Nektarios

Μεχρι τωρα τα προγραμματα οπλων απο την Γαλλια ειναι αυτα
: 20 + 20 Rafale
: 2 + 2 Belharra
: 50 Neuron
: 200 VBL Panhard
: 15 Super Puma
: 1 Satelit System continue
Τα Rafale χωρις την οικονομικη κριση θα τα ειχαμε σιγουρα και τα υπολοιπα .
Με τα SCALPEG και NAVALSCALP θα αποκτησουμαι σιγουρα καποια στιγμη Rafale , Belharra .

sotbak

+1

Neilos

Οι ένοπλες δυνάμεις δεν ζουν σε μια φούσκα αλλά είναι μέρος της ελληνικής (σ)κατάστασης. Για να προκύψει αναγέννηση ενόπλων δυνάμεων πρέπει να προηγηθεί αναγέννηση δημογραφική, παραγωγική, οικονομική, πνευματική, πολιτειακή, διαχειριστική κλπ. του Ελληνισμού που επιβιώνει στα όρια αυτού του κράτους και από κοντά θα ακολουθήσουν και οι εξοπλισμοί και το εμψυχο δυναμικό των ΕΔ. Το πολιτικό προσωπικό όπως το ξέρουμε και το εμπιστευόμαστε δεν μπορεί ούτε καν να συλλάβει σαν ιδέα ένα τέτοιο πρόγραμμα θηριώδους πολυπλοκότητας και μακρού χρόνου εκτέλεσης, πόσο μάλλον να το ακολουθήσει πιστά και να το φέρει εις πέρας. Εδω βυθιζόμαστε οκτώ χρόνια στην μνημονιακή λαίλαπα και… Read more »

σπυρος πορτο

πολυ ωραια ολα συτα αλλα δε μας λεει τι θα γινει με τις ελληνικες τραπεζες που θα στερειθουν αυτες τις ετησιες καταθεσεις.Δε θα καταρρευσουν?

Ηλιας1966

Αυτα που λεει ο μεσιε Fabrice, τα εχει πει πουθενα σε Ελλαδα και Γαλλια επισημα η΄ ανεπισημα η΄ ειναι μονο θεωριες δικιες του και μονο;

Apostolis

Για ποια χρηματοοικονομικα μοντέλα μιλάμε και ποιους εξοπλισμους όταν όλο το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει ιδέα του τι συμβαίνει στο συσχετισμό δυνάμεων Ελλάδος-Τουρκίας. Αυτοί νομίζουν ότι είμαστε υπερεξοπλισμενοι και την ίδια γνώμη έχουν και πάρα πολύ συμπολίτες μας.Αφηστε που ακόμα και μετά την ρητορική του Ερντογαν τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού δεν πιστεύει ότι μπορεί να γίνει έστω και το πιο μικρό θερμό επεισόδιο.Απλως σας θυμίζω την περίφημη φράση πολιτικού μας “θα το ρισκάρουμε”. Έχουμε περάσει σε μια φάση ενδοτικοτητας σε όλα τα εθνικά μας θέματα η οποία είναι αντίθετη σε κάθε προσπάθεια ενδυνάμωσης της Εθνικής… Read more »

Paliouras

Ειναι το ιδιο που δημοσιευτηκε προ 20ημερου?
Εδω χανουμε τα αυγα και τα πασχαλια, τα Ραφαλ μας μαραναν,,
Και να τα παιρναμε, θα τα χαριζαμε στους Σκοπιανους, ,για την ειρηνη κ την συνεργασια των λαων

agnostosependytis

Στην αρχή κοιτούσα το άρθρο για ώρα, για την περίπτωση να απαντήσω στα Αγγλικά για να επιστήσω αναλυτικά τα λάθη που κάνει στους συλλογισμούς του, όμως δεν θα κάτσω να χάσω 100 ώρες για αυτό. Όλοι οι πυλώνες της πρότασης έχουν σοβαρά λάθη ή επίτηδες παραλείψεις. Εξηγούμαι συνοπτικά γιατί είχα κουραστεί ήδη την προηγούμενη φορά και είπα να μην μπω στον κόπο να γίνω αναλυτικός, άλλωστε το ρεκόρ σχολίων ήταν σε μεγάλο βαθμό να τρολάρουν το άρθρο. 1) Στήνω μια εταιρεία (που ανήκει στο Δημόσιο) να κάνει χρέος χρωστώντας τους κατασκευαστές (ή σε όσους το δάνεισαν αν έγινε η παραγγελία… Read more »

RGB

Well said Sir!

F. Wolf

You are making numerus mistakes in your analysis 1- The model is conform to those made for the gripen leasing , and the debt is no more different than the french “Livret A” , which is not count as debt by Eurstat. 2- The 2,6 Bn€ do not involve the interests. It is what shall be yearly paid in order to acquire the équipements. The interests are paid in the rent. Plus the 30 Bn €are not to be conscidered as a whole debt as you think. It is a progressive one, and the top of the debt reach 22… Read more »

sotbak

+1

KaizerAmstelVonLagerS

Mr Wolf. Your model is an interesting one but it can only be viewed as a case study that has no real life implementation.If it was possible to implement it would be used already by other countries for financing their military procurement. -The major flaw is that you offer an investment plan or initiative that promises 3% rate of return yearly.In my opinion this cannot be achieved by a model focused on a company existing only for acquiring already developed military assets and has no earnings from possible sales of the same assets in other customers.So this will work as… Read more »

fabrice Wolf

Hello First thank you for wrting in english. I would try to answer your interrogation. First, there is not such “a standard” in défense équipements. THere is US equipments, and the rest of the world. And US are very keen in trying to make beleive their products are “standard”. France decidec long ago not to be part of this allegiance to the US, and to developp it’s own equipment. It is today the third, sometimes fort, weapons exporter in the world. Your example about the mirage2000 is interesting. Mirage2000 are not not flying in Greece because there is no sparte… Read more »

fabrice Wolf

If you flow the link on likedIn given at the beginning of the article, you will have access to my profil, on which i publish all my articles. Some of them are in englsih, and would give more détails about the modela used for this

ivychris

The finanacing model is based on assumptions that do not coincide with the current macro environment. Greece’s credit rating stands right now at B+ and 10yr yield at 4% apprx. Every Greek publicly traded company receives that rating at max, in case of placing a bond public offering, with coupons at 4% + 20-40bps. Apparently this brings financing costs 150bps higher than yr estimates which alters the whole repayment schedule making it unserviceable. Since the Greek economy is liquidity dry, you cannot expect Greek private sector to cover the new annual debt issuance, not to mention the fact that it… Read more »

ivychris

Αντε πάλι…! Μεγάλη επιμονή αυτό ο Wolf… φαίνεται το έχει το όνομα… Κατ΄αρχάς διορθώστε τα εκατομμυρια σε χιλιάδες € στην αρχή “…Ως αποτέλεσμα, επενδύσεις 1 εκατομμυρίου ευρώ δημιουργούν 848 εκατομμύρια ευρώ έσοδα ..” γιατί 53 θέσεις εργασίας * €16.000 = €848.000 ανά έτος/ €1Εκ επενδύσεων, ή για €30Δισ συνολικών επενδύσεων Χ60% στην Ελλάδα = [(53 * €16,000)*€30Δισ*60%]= €15.62Δισ έσοδα για το Κράτος για όλη τη διάρκεια του προγράμματος. Στα ανωτέρω έσοδα πρέπει να προστεθούν και οι μειωμένες δαπάνες του Δημοσίου από την μείωση της ανεργίας, για να φτάνουμε στους υπολογισμούς του Wolf. -Για οποιαδήποτε αρχή συζήτησης, η προκαταβολή στο κεφάλαιο… Read more »

sotbak

+1

Μιχάλης

Πενία τέχνας κατεργάζεται. Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για εντελώς ουτοπικό σενάριο. Αυτή είναι η κατάντια της χώρας να μην μπορεί να εξοπλιστεί με τόσους κινδύνους να παραμονεύουν κυρίως από την Τουρκία. Πολιτικό σύστημα διαχρονικά εγκληματικό. Βέβαια δεν έβγαιναν μόνοι τους οι άνθρωποι κάποιοι τους ψήφιζαν τους Τσοχατζόπουλους Παπαντωνίου ΑντωνοΜπένηδες κτλ. Χρεοκόπησαν τη χώρα το δημόσιο χρήμα έγινε πολυτελή σκάφη αυτοκίνητα διαμερίσματα σε δημοφιλείς πρωτεύουσες οφσορ και καταθέσεις στην Ελβετία. Αυτή είναι η αλήθεια όσο πικρή κι αν είναι. Και γιατί ψήφιζαν όλους τους παραπάνω; Γιατί οι Έλληνες δεν είναι πατριώτες είναι παρτάκηδες και τα κροκοδείλια δάκρυα τώρα από… Read more »

ΚΩΣΤΑΣ

1000000000!!!!!!!!!!!!!!!!+αυτη ειναι η αληθεια ΔΥΣΤΥΧΩΣ ολοι ξερουμε αλλα κανεις δεν θελει να πει και σαν αυτα που αναφερατε υπαρχουν χιλιαδες Χαιρομαι που ειναι πολλοι που σκεφτονται σαν εσας και εδω σε αυτην την σελιδα δεν ειναι ολοι ”καμμενοι” τα προβληματα μας ειναι πολλα και αυτοι οι λιγοι που υπαρχουν δεν μπορουν να αλλαξουν την κατασταση.Κλαιω για την καταντια μας δεν τολμας να πεις οτι εισαι ελληνας στο εξωτερικο και η καζουρα και η προσβολη παει συννεφο σε σχολια που κανω στο welt,de η προσβολη ειναι συχνο φαινομενο θελω να πιστευω οτι ολα ηταν στιμενα απο την αρχη αλλα οι πολιτικοι… Read more »

Greg575tpn

Επειδη δεν ειμαι ο κατάλληλος ανθρωπος για να σχολιασω το οικονομικο μοντελο αυτης της προτασης θα μεινω μακρια απο αυτο! Αυτο ομως που θα ηθελα να τονισω ειναι πως μετα την αναβάθμιση των F-16 σε Viper (που συμφωνώ 100%) το μοναδικο νεο μαχητικό αεροσκάφος για το οποίο η Ελλαδα θα επρεπε να ασχοληθει σοβαρα ειναι το Dasault Rafale F-3/F-4 και πως οι κατάλληλες φρεγατες θα ηταν όντως οι Fremm και [email protected]! Εύχομαι σύντομα να καταφερουμε να αγορασουμε/συνκατασκευασουμε τα προαναφερθεντα!

andreasmp412c

Τις γνωσεις να πω την αληθεια για να αναλυσω την οικονομικη πτυχη του αρθρου δε τις εχω. Ομως στην κατασταση που βρισκεται αυτη τη στιγμη η χωρα μας νομιζω οτι αξιζει να μελετηθει οποιαδηποτε ριζοσπαστικη προταση οπως η συγκεκριμενη εαν μπορει να προσφερει λυσεις. Το προβλημα ειναι οτι ουτε τους καταλληλους πολιτικους εχουμε, ουτε σα λαος εχουμε καταλαβει την αναγκη ισχυρου στρατου, ουτε θεωρω πως τα συμφεροντα αλλων χωρων θα μας αφησουν να την υλοποιησουμε.

manos

Αγαπητή ΠΤΗΣΗ ζούμε ιστορικές στιγμές με την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αναμένουμε σαν περιοδικό να πάρετε θέση όπως κάνετε πάντα στα εθνικά θέματα.

Γνωρίζουμε από το καλοκαίρι ότι είστε εναντίον της συμφωνίας, αλλά η επικαιρότητα έχει τρέξει από τότε και η ιστορική στιγμή επιβάλει μια νέα ανάλυση σας, μια τοποθέτηση σας.

Ειδικά λόγω του κύρους που έχετε κατακτήσει τόσα χρόνια στον ελληνικό τύπο αλλά και του σταθερού φιλοαμερικανικού και φιλοατλαντικού σας προσανοτολισμού, η άποψη σας βαρύνει ακόμα περισσότερο.

Αναμένουμε!

Flight

Έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση. Αν μας παρακολουθείτε, θα το ξέρατε

sotbak

+1

Σταύρος

Καλή πρόταση αλλά το βασικό ερώτημα είναι ένα και το θέτω αμέσως! ΣΕ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΑΥΤΗ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ; Εάν κρίνω από άλλα παραδείγματα έχω άπειρα δεν αξίζει να τα αναφέρω τα ξέρουμε όλοι εδώ μέσα που διαβαζουμε

SweetDreams

Περισσότερες (και αποτελεσματικες?) κρατικές επιχειρήσεις στο Ελλαδισταν? ΧΑΧΑΧΑΧΑΧ Η λύση είναι μόνο μια, αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας κατά 1-2 δις ετήσιος ταυτόχρονα με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας(ναι τι ώρα), μήπως και καταφέρουμε την επόμενη δεκαετία και κρατήσουμε μια σοβαρή και ισχυρή αποτροπή. Όλα τα άλλα είναι όνειρα θερινής νυχτός και σενάρια τύπου θα βαράμε τον ζουρνα και θα χορεύουν οι αγορές. Ισως το καλύτερο σενάριο(και επόμενο άρθρο σας?) θα ήταν να αξιοποιησουμε τα 100(απο τα 600 δις του Σωρρα) και παίρναμε 200 Rafale και 20 Belhara και βάλε και καμιά 100 f35. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μία στις χίλιες στο να γίνει έστω το 10% από αυτά που προτείνονται στο άρθρο. Από που να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει… Καταρχήν δεν γίνεται να αγοραστούν όλα αυτά από μία χώρα, ειδικά με απευθείας αναθέσεις. Ακόμη και να ήταν καλά τα οικονομικά της χώρας στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να μιλάμε για 40 δικινητήρια μαχητικά και φρεγάτες. Και αυτά όχι από την ίδια χώρα αλλά μοίρασμα της πίτας για να πάρει κάτι κάθε μεγάλη δύναμη. (κάθε νταβατζής μας) 116 δικινητήρια μαχητικά δεν θα αγοράσουμε ούτε σε 116 χρόνια. Ούτε 10 καινούργιες φρεγάτες. Στα… Read more »

Thracian

<<>>
Κάτι θέλει να μας πει ο ποιητής??? Έμεινα μήπως λίγο πίσω στην ενημέρωση και οι Τούρκοι τελικά παίρνουν και Patriot??? Ή ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε???

Flight

Υπάρχει σχετική ενημέρωση της DSCA. Αν τώρα προχωρήσουν σε αγορά, δεν το ξέρουμε

Στέφανος

Αυτή η ιστορία με τις αμυντικές δαπάνες, κάποια στιγμή οφείλει να λάβει ένα τέλος. Είτε η ΕΕ υφίσταται, και ως υφιστάμενη οντότητα διαθέτει στρατιωτικό βραχίονα ικανό να εγγυηθεί την ασφάλεια και τα συμφέροντα των μελών της, είτε δεν υφίσταταται και ο καθένας τραβά το δρόμο του. Εαν πάλι η ΕΕ δεν επιθυμεί την δημιουργία στρατιωτικού βραχίονα, οφείλει να επιτρέψει στα κράτη-μέλη της που αντιμετωπίζουν “θεματάκια” με τους γείτονες, όπως η Ελλάδα, να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία σαν το συγκεκριμένο. Δεν ομιλούμε για μισθούς στρατιωτικού προσωπικού. Ομιλούμε για επενδύσεις σε στρατιωτικό εξοπλισμό, μέρος του οποίου θα μπορούσε να αποσβεστεί απο… Read more »

sotbak

+1

zipo's

“Inception”, βλέπω όνειρο στο όνειρο. Μιλάμε για πολύ βαθύ ύπνο…….

sotbak

χαχαχαχ!!!! καλό!!!!

montif74

Ανάξιο σχολιασμού το άρθρο. Μια ολόκληρη χώρα, κράτος και πολίτες να επενδύσουνε ό,τι έχουνε στην γαλλικη πολεμική βιομηχανία….

GUS

Η προταση ελπιζω να φτασει σε καποια αυτια και να δωσει εναυσμα στο πως στηνονται οι ενπλες δυναμεις μιας χωρας. Δεν ξερω αν θα ειναι 116 η 60 rafale η f35 κτλ ο τροπος κ ο μακροχρονιος σχεδιασμος πρεπει να μελετηθει με βαση ολες τις συνθηκες τις περιοχης μας κ επιτελους κατι απο αυτα που δαπαναμε για την αμυνα μας να επιστρεφει στην χωρα. Δεν γινεται αλλιως. Ποσο ευκολα μπορεις να περασεις την αγορα 60+30 μαχητικων αν πχ πεις οτι θα δωσουν κ ποσες χιλιαδες εργασιας? Η να πεις 4+4 φρεγατες σε βαθος 10–12 χρονων με τον ιδιο τροπο Πρεπει… Read more »

Γιώργος70

Επαναλαμβάνω προηγούμενο σχόλιο μου ότι οι τιμές Rafale 100 εκ όπλα και 60% προστιθέμενη αξία στην ελλάδα με δεκάδες χιλάδες εργασίας έχουν τη λάθος παραδοχή οτι η Γαλλια όχι μόνο δεν θα χρεώσει το critical intellectual property στην Ελλάδα αλλα θα κανει critical technology. transfer σε έλληνες μηχανικούς. https://economictimes.indiatimes.com/news/defence/rafale-deal-comes-with-50-per-cent-offset-clause/articleshow/54487326.cms Παραδοχή ότι αυτα που διαβάζουμε στο παραπάνω link είναι σωστά και υλοποιηθούν. 7.87 billion euro τα 36 Rafale με meteοr κτλπ 7.87 *.5*74% india —>3 billion προστιθέμενη αξία στην ινδία india 0,6*3=2 δις research and development 1 δις components To Rafale “Μade in Ιndia” —> Rafale made for india!! https://www.thehindu.com/news/national/first-rafale-aircraft-made-for-india-takes-flight/article25447123.ece Καμμία… Read more »

Μιχάλης

Καλημέρα σε όλους .Κανείς μα κανείς δεν απάντησε στο σχόλιο που έκανα .Όλοι προσπαθούν απλά να απαντήσουν σε ένα άρθρο χάνοντας την ουσία.Ερώτηση κρίσεως λοιπόν ,;Ποιό μεγάλο σάιτ είχε πέρυσι τα Ίμια μέσα σε Τουρκικά χωρικά ύδατα κ ποιό κόμμα η ποιός Έλληνας αντέδρασε για αυτό;;;;;;

Flight

Πάντως όχι εμείς

Μιχάλης

Φυσικά και οχι εσείς .

Spyros

Εκτός των όσων άλλων βρίσκουν οι συν-σχολιαστές μου, ο κ. Wolf αναφέρει και ένα πρόγραμμα για την “[…] αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου αεροσκαφών Mirage 2000”, αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα ή είναι εξίσου φανταστικό με το υπόλοιπο άρθρο;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν υπάρχει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους.
Υπάρχει πρόγραμμα για F.O.S που αν θυμάμαι καλά θα είναι για 7 χρόνια και θα κοστίζει 240 εκατ. ευρώ.

Spyros

Αυτό θυμάμαι κι εγώ.

Η ερώτησή μου είχε να κάνει περισσότερο με τη αξιολόγηση του άρθρου, μέσω του ελέγχου της ορθότητας των στοιχείων που παρατίθενται σε αυτό.

Fingolfin

Κάποια στιγμή ως χώρα θα πρέπει να προχωρήσουμε σε οργανωμένες παραγγελίες με συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας (δημόσιας και ιδιωτικής). Δε γίνεται να πηγαίνουμε μονίμως σε αποσπασματικές αγορές. Η Γαλλία είναι μια εξαιρετική επιλογή.

sotbak

+1

sotbak

χαχαχαχα!!!! καλό!!!!

sotbak

Λοιπόν, θα τολμήσω να πω ότι σαν σκέψη δεν είναι καθόλου κακή ούτε είναι λάθος το “γαλλοκεντρικόν” του θέματος, καθόσον αυτό μας δένει με τους φίλους μας τους Γάλλους, γεγονός καθόλου κακό. Βλέπετε οι μεν Άγγλοι (βρετανικό κράτος + ΒΑΕ + RR) είναι αγκαλιά με τους Τούρκους σε μελλοντικά προγράμματα (πχ. TFX) οι δε Γερμανοί – διαχρονικά φιλότουρκοι γεωπολιτικά – συντάσσονται με αυτόν που θα πουλήσουν τα περισσότερα όπλα. Η οικονομοτεχνική λογική/συμπέρασμα της πρότασης νομίζω συγκεντρώνεται σε μία φράση που οι αγγλοσάξονες ορθώς λένε: Best value for money. Εκεί αποσκοπεί η δομή της πρότασης. Τώρα, πως αυτό μπορεί να υλοποιηθεί… Read more »

ivychris

Αν πραγματικά υπήρχε ενδεχόμενο σοβαρής αξιολόγησης αυτής της πρότασης, θα έπρεπε να ξεχάσουμε το F-35. H Ελλάδα δεν είναι Qatar και ποτέ δεν θα γίνει, ακόμη κι αν ανακαλύψουμε τα κοιτάσματα όλης της Μεσογείου. Πρέπει να δούμε τι έχει/θα έχει ο αντίπαλος για να σταθμίσουμε κατά πόσον η συγκεκριμένη πρόταση είναι επαρκής. Θα έχει λοιπόν 200 F-16 Adv (200TF-X) + 100 F-35??? Γιατί αν δεν παραλάβει τα F-35 αλλάζει όλο το σκηνικό στη Μεσόγειο. Αν υποθέσουμε ότι τα παραλαμβάνει και με δεδομένο ότι έχει βιομηχανική συμμετοχή και στα 2 Α/φη, οφείλουμε να προσαρμοστούμε ανάλογα. Η επιλογή των 40 nEUROn του… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε ότι αφορά τις πυραυλακάτους. Το Π.Ν θέλει να έχει 12 που να είναι όλες Super Vita. Έχει ήδη τις 5 και περιμένει κάτι χρόνια από τα πεθαμένα ελληνικά ναυπηγεία να παραλάβει την 6η και 7η. Παλαιά καποιες Κομπαντάντ μας είχαν 4 Εξοσέτ με βεληνεκές 38 χλμ και κάποιες άλλες 6 Πένγκουιν με βεληνεκές 35 χλμ. Σήμερα έχει πυραυλακάτους Super Vita με 8 Εξοέτ με βεληνεκές 180 χλμ. Στην τελική, οι παλαιές πυραυλάκατοι δεν χρειάζεται να αντικατασταθούν μία προς μία από καινούργιες. Οι οποίες καινούργιες έχουν περισσότερη δύναμη πυρός, και πολλαπλάσιο βεληνεκές των πυραύλων τους. Σε ότι αφορά τα υποβρύχια… Read more »

ivychris

Να υποθέσω από τις απαντήσεις σου, που πότε μιλάς εκ μέρους του ΠΝ και πότε εκ μέρους της ΠΑ, ότι δεν έχεις τη παραμικρή ιδέα για να διαχωρίσεις τις δυνατότητες μιας Super Vita η μιας Combattante. Να σε ενημερώσω ότι όταν αποκτήθηκαν οι αρχικές Combattante με Exocet ή Penguin, με δωρεές Ελλήνων εφοπλιστών, θεωρούνταν μεγάλη αναβάθμιση ικανοτήτων του ΠΝ να υπερασπιστεί τα εκατοντάδες νησιά του Αιγαίου. Επίσης δεν έχεις ιδέα για την οργάνωση του Στόλου, αν υπάρχει Διοίκηση Ταχέων Σκαφών, από πόσες Μοίρες αποτελείται και από πόσα και ποια ΤΠΚ (Super Vita/Combattante/S-148) έχει κάθε Μοίρα. Αν χρειάζεται να αντικατασταθούν οι… Read more »

sotbak

1) Αν κάτι από όλα αυτά που γράφεις είναι σίγουρο ότι θα πάρουμε – και το τονίζω ασχέτως δημοσιονομικής κατάστασης – αυτό είναι τα Φ-35Α γύρω στο 2030. Είναι προειλημμένη απόφαση της ΠΑ (ο Έλλην της LM τα έχει πει ήδη ο άνθρωπος). Εξάλλου, το Φ-35Α ήδη είναι φθηνότερα από τα ραφάλ και θα γίνει ακόμη φθηνότερο. 2) Αποαμερικανοποίηση των ΕΔ δεν νοείται με βάση όσα έχουμε ήδη προμηθευθεί, αλλά και για ευνόητους γεωπολιτικούς λόγους. Μπορούμε όμως να αυξήσουμε (και καλά θα κάνουμε) τις συμπράξεις μας με τους Γάλλους, συμφωνώ. Όμως μην ξεχνάμε ότι το Φ-35Α είναι ήδη εδώ και… Read more »

ivychris

Να αρχίσω ανάποδα από τα εύκολα… 3. Δεν βλέπω να μπαίνει σε παραγωγή. Είναι wishful thinking να πιστεύουμε ότι μια παραγγελία 40 nEUROn θα δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες και τα κόστη που απαιτούνται για παραγωγή, αφήνοντας στην άκρη το κόστος της υποστήριξης-συντήρησης. Μόνο με ταυτόχρονη Γαλλική παραγγελία, αλλά και άλλων κρατών, θα μπορούσε να μπει σε παραγωγή, ένα Α/φος όμως που έχει ήδη αρκετές εκατοντάδες ώρες testing & evaluation. 2. “Αποαμερικανοποίηση των ΕΔ δεν νοείται ” Η πρόταση μπορεί αν μη το λέει, αλλά το εννοεί, όταν το budget ανέρχεται σε €30Δισ, ποσό πολλαπλάσιο της αξίας των ήδη υπηρετούντων Αμερικανικών… Read more »

antonis.

Το πρόβλημα στο εν λόγω πρόγραμμα ,μεταξύ των άλλων, είναι ότι όλα τα εξοπλιστικά γίνονται με βάση τα γαλλικά προιόντα, τα οποία όσο καλά και να δίνουν στα χαρτιά, δεν ρωτήσαμε αν τα χρειάζονται οι Ε.Δ. Ωραίο αεροσκάφος το Rafale, αλλά μήπως η αεροπορία μας θέλει F-35? Ωραίο το υβρίδιο Leo2-Leclerc αλλά μήπως οι μαυροσκούφηδες θέλουν ομογενή στόλο από Leo2A7+? Ωραίες οι FTI αλλά μήπως το ΠΝ θέλει LCS+ADELAIDE? Μην παρεξηγηθώ μόνο η αναγέννηση της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας είναι αρκετά μεγάλο “συν” στην υιοθέτηση ενός τέτοιου προγράμματος. Επιπλέον αν γίνουμε συνέταιροι των γαλλικών πολεμικών βιομηχανιών μπορούμε να έχουμε ακόμα και… Read more »

sotbak

+1

GK_

Οι προτεινομενες λυσεις «πακετο», μπορουν να θεωρηθουν οτι αποτελουν μια πολυ αξιολογη προταση και στις δυο περιπτωσεις και για αυτο ειναι απαραιτητη μια ποιο εμπεριστατωμενη μελετη για περαιτερω σχολιασμο. Θα πρεπει ομως να παρατηρησω οτι και ετσι απο μια πρωτη επιφανειακη ματιά, υπάρχουν ορισμενες πτυχες που θα εξυπηρετουσε πολυ εαν ειχαν μια ποιο εκτεταμενη και σαφη αναφορα. Για παραδειγμα οι πινακες της αξιας των οπλικων συστηματων που προτεινονται (στο εταιρο κειμενο και αποτελουν και την βαση για το παρον) περιεχουν μονο τις λεγομενες “unitary price” ). Θα ευνοουσε πολυ εαν ηταν δυνατο να υπαρχει και η κοστολογιση των λεγομενων παρελκομενων… Read more »

Stavrogin

+1
The devil is in the details και οι λεπτομέρειες δεν ευνοούν την βιωσιμότητα της πρότασης. Πριν χρησιμοποιήσουμε το μοντέλο του Κου Wolf για να φτιάξουμε όλο το οπλισμό του αιώνα καλό θα ταν να το δοκιμάσουμε για να φτιάξουμε κάτι πολύ πολύ μικρότερο.

sotbak

σωστό….

GK_

Σε συναρτηση με το προηγουμενο σχολιο θα ηθελα να παρουσιασω μια πτυχη του προγραμματος εκσυγχρονισμου των F-16V που σχετιζεται με την «απουσια» ΕΒΠΑ απο αλλες εταιριες εκτος της ΕΑΒ με κυρια και σχεδον αποκλειστικη εργασια «κουμπωμα» υποσυστηματων στο αεροσκαφος. Η Ελληνικη εταιρια Miltech ειναι παρα πολυ γνωστη στους «παροικουντες της Ιερουσαλημ». Ενα απο τα πολυ γνωστα προϊοντα της ειναι και οι οθονες μαχητικων αεροσκαφων. Σαν παραδειγμα την περιπτωση των Μ2000 και τα συστηματα HDD των αεροσκαφων Μ2000Ε/Β: «… H Miltech , υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 5 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των Head Down Displays των αιγυπτιακών Mirage 2000.Ήδη από τον… Read more »

lexandreas

Δυσκολεύομαι να κρατήσω το σαρκασμο που ξεχειλίζει το μυαλό μου διαβάζοντας αυτό το άρθρο, αλλά θα προσπαθήσω… 1) ή ουσία της πρότασης είναι η δημιουργία ενός σχήματος που θα ξεπερνά την αδυναμία δανεισμού της χώρας. Ένα μοντέλο δημιουργικής λογιστικής για 15χρονα! Περιμένουμε από κάποιον δανειστή μας να φάει τέτοια παπάτζα? 2) Μιλάμε δηλαδή για μια πρόταση εσωτερικού δανεισμού για την καταχρεωμένη μας χώρα από τους πολίτες που έχουμε στεγνώσει Οικονομικά. Η κορυφαία φράση στο κείμενο ήταν να προσέξουμε μην τρέξουμε Όλοι μαζί να πάρουμε ομόλογα χαχαχαχαχαχαχα 3) Φυσικά η Γαλία ή οποιοσδήποτε άλλος εταίρος θα μας παραχωρήσει δωρεάν το r&d… Read more »

Chris Ain.

Πιο εύκολο και πιο ρεαλιστικό να πάρουμε ASMP απο την Γαλλία της Λεπέν!

chikichiki

Σας έχει τύχει ποτέ να σας πλησιάσουν διάφοροι άγνωστοι, παλιοί συμμαθητές/συμφοιτητές, συνεργάτες, κλπ που είχατε πόσο καιρό να τους δείτε και ξαφνικά εμφανίζονται γεμάτοι θέρμη προσπαθώντας με μια συγκαλυμμένη πιεστική επιμονή να σας πουλήσουν κάτι ή να σας προσκαλέσουν σε ένα σεμινάριο “για μια πολύ καλή ευκαιρία”; Επιχειρηματικές ιδέες που “γίνονται έξω και τινάζουν τη μπάνκα”, προϊόντα με “πολύ καλά περιθώρια κέρδους”, που συνοδεύονται ανεξαιρέτως από σκιερές στρατηγικές μάρκετινγκ και υποσχέσεις περί υπεραποδόσεων αρκεί εσείς να δώσετε ένα τίποτα; Κι εσείς από τη μία να νιώθετε ότι επειδή δεν είστε οικονομολόγοι/επιχειρηματίες/ΣΔΟΕ να μη μπορείτε να τους αποδομήσετε ευθέως και επί… Read more »

sotbak

+1

evaggelos

η ιδεα ειναι καλη το θεμα ειναι γιατι οι ηπα να χασουν το εξοπλιστικο παιχνιδι στην ελλαδα οπως φυσικα τα αλλα μπουμπουκια οι γερμανοι? πιθανοτερο θα εβλεπα μια ετερεια ειδικου σκοπου οπου θα συμμετεχουν μοιρασμενα ολες οι ετερειες που εχουν οπλισμο στην ελλαδα.Παντως αυτο που δειχνει να γινεται ειναι οι πωλησεις των αμυντικων μας βιομηχανιων.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Πέρα τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου (Η.Π.Α, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Αγγλία) είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι άλλες χώρες που μπορούν να υλοποιήσουν ένα τέτοιο τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα. (οι Σαουδική Αραβία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ινδία) Στις χώρες εντός της παρένθεσης θα μπορούσε να προστεθούν και τα Η.Α.Ε αλλά αυτά δεν έχουν π.χ την ανάγκη 10 φρεγατών. Χώρες που δεν έχουν πολεμική βιομηχανία που να κατασκευάζει τα πάντα (π.χ Τουρκία, Νότια Κορέα, Τάιβαν) ή δεν έχουν καν πολεμική βιομηχανία (π.χ η Λιβύη, η Κύπρος κ.α) δεν πάνε να αγοράσουν σχεδόν τα πάντα από μία χώρα. Απαιτείται να έχουν μία… Read more »

chikichiki

“Απαιτείται να έχουν μία διαφοροποίηση πηγών και για αυτό είδαμε παλαιά την Λιβύη και το Ιράκ (και οι 2 χώρες ,,κολυμπούσα,, στα πετρέλαια) να αγοράζουν τα μαχητικά αεροπλάνα τους από την Σ. Ένωση και την Γαλλία.”

Δε λες όμως και στον αναγνώστη πως τους βγήκε τελικά η απόφασή τους αυτή…

Thras

Πολύ σωστά το θέτετε!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

To θέμα δεν είναι τι χρειάζεται αλλά τι μπορεί να συντηρήσει. Το να χρειάζεται 300 μαχητικά αεροπλάνα και να τα έχει αλλά περισσότερα από τα μισά να είναι καθηλωμένα, δεν έχει νόημα. Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να έχει και να συντηρεί όσα χρειάζεται. Σε ότι αφορά τα F-35 είναι προφανές ότι δεν θα αγοραστούν στους αριθμούς που αγοράσαμε τα F-16. Το ίδιο ισχύει για την Τουρκία. Εκτίμηση μου πως στην καλύτερη περίπτωση η Ελλάδα θα μπορέσει να αγοράσει 60 F-35. Πιο βατός είναι ο αριθμός 40 ενώ ο 60 είναι αρκετά αισιόδοξος. Το ίδιο ισχύει και για άλλους τύπους… Read more »

dokimos

Σωστη η πρόταση του Γάλου είναι σαν να αγοράζεις ομόλογα δημοσίου διότι
η εταιρεία είναι κρατικη με αποτέλεσμα και την μείωση των SPREADS
Θα είναι λίγο δύσκολο φυσικά να πείσεις τον κυρ Λευτερη τον μαναβη να επενδύσει σε
Leopard Hel 2 με πυργισκο Lecler

GiorgosRou

Ίσως το νόημα του άρθρου είναι ότι οι καιροί αλλάζουν και η ανάγκη που έχουν οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις να εξασφαλίσουν 100% στρατηγικούς αφοσιωμένους εταίρους που δε θα αιωρούνται στη λογική των ίσων αποστάσεων αλλά της πλήρους ευθυγράμμισης με αυτες, να δώσει πολλά στρατιωτικά οφέλη και στη χώρα μας

GDIKEOS

Αν μας χτυπήσουν οι τούρκοι αύριο και καταλάβουν μια βραχονησίδα τι κάνουμε κύριε; Αν μας χτυπήσουν στον Έβρο οι Τούρκοι τι θα κάνουμε κύριε; Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε και πως Κύριε; Μήπως, μήπως λέω υπάρχει τρόπος να τους νικήσουμε να τους διώξουμε από την βραχονησίδα χωρίς την χρήση οπλικών συστημάτων; Μήπως, μήπως λέω υπάρχει τρόπος να τους νικήσουμε και να χάσουν τον πόλεμο στον ΈΒρο χωρίς την χρήση οπλικών συστημάτων; Αυτά θα ήθελα να ακούσω κύριε μπορείτε να το κάνετε; Σας ρωτώ μπορείτε; Γιατί εγώ ξέρω κύριε, ναι ξέρω τι πρέπει να κάνουμε. Εσείς πτήση ξέρετε; Για να δούμε ποιος… Read more »

agnostosependytis

Dear Mr Wolf, initially I have mentioned in my comment that I would not get into English because it would increase my spent time, especially if it is to make an analytical reply. However as you wished that you read a point in English, I would try to save this time making it brief. The very core of the problem of the idea, before I get to the details of the idea, is the following: 1) You begin with a correct and painful for Greece fact: Greece’s budget cannot afford more 0,5 billion/year, so its military capacity compared to Turkey’s… Read more »

sotbak

δυστυχώς θα συμφωνήσω….

Konstantinos_Zikidis

Αγαπητοί φίλοι και συν-σχολιαστές, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον φίλο Fabrice Wolf, ο οποίος έκανε τον κόπο να γράψει ένα άρθρο, προσπαθώντας να προσαρμόσει τις παραμέτρους του μοντέλου του “Στυλοβάτης Άμυνας” και του δόγματος “Θετική Αξιοποίηση της Άμυνας” στα ελληνικά δεδομένα και προτείνοντας την συμπαραγωγή γαλλικών (what else?) οπλικών συστημάτων (Ο.Σ.): https://www.linkedin.com/pulse/le-socle-d%C3%A9fense-un-outil-pour-reconstruire-la-grecque-fabrice-wolf/ Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο το αν οι οικονομικές εκτιμήσεις του είναι ακριβείς ή το αν θα πρέπει να προμηθευτούμε οπωσδήποτε τα συγκεκριμένα γαλλικά Ο.Σ. ή άλλα. Σημασία έχει η αφύπνισή μας. Μας έκανε να προβληματιστούμε (σε συνέχεια και του άρθρου της 02-01-19 στην Πτήση, καθώς… Read more »

sotbak

Μας βρίσκετε απολύτως σύμφωνους, αλλά απαιτείται αφύπνιση του πολιτικού προσωπικού της χώρας πριν να είναι αργά…

Cassius

πραγματικά η πρόταση του κυριου Βολφ είναι τροφή για σκέψη, ξεφεύγοντας απ τη στείρα ροη της μουχλιασμένης βαλκανικής ελληνικής νοοτροπίας. Η αλήθεια είναι οτι η Ελλάδα θα μπορούσε να επενδύσει κάθε χρόνο 2δις σε εξοπλιστικά, ασχέτως απ τους υφιστάμενους οικονομικούς περιορισμούς. Επένδυση στα πρότυπα του Ελληνικού θα μπορούσε να γίνει στο πρωην στρατοπεδο Κοδρα και μετα στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου το τελευταίο θα είχε τεράστια οικονομική αξία και μάλλον η εισροή κερδών θα ξεπερνά τη φαντασία μας. Και ολα αυτά χωρίς να επενδύσουμε πουθενά. Απλα θα παραχωρούσαμε εκτάσεις. Ποτε δε πίστεψα πως χώρα με τέτοια εξαίσια γεωγραφική θέση και… Read more »

sotbak

πάντως από την παρακάτω ανάρτηση προκύπτει ότι το παιχνίδι ειδικά στο ΠΝ ανοίγει και με άλλους παίκτες……
https://hellasjournal.com/2019/01/to-kollima-me-tis-fregates-adelaide-i-gallo-germaniki-naymachia-poy-afora-to-pn/

sotbak

σφαγή για την έρμη την ψωροκώσταινα……

Καμ

1 εκατομ Ευρώ επένδυση δινει 16000 ευρώ εισόδημα αποταμίευση 848 χιλιαδες επιπλέον ευρώ κ όχι 848 εκατομ.Μάλλον ήταν λάθος μεταφραστικό.Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επιμετρηθεί το κόστος αυτής της εταιρείας στο κρατικό χρέος, γιατί προφανώς θα είναι κρατική εταιρεία ειδικού σκοπού διαχείρισης περιουσίας.Επίσης θα είναι τεράστια προσδεση της Ελλάδας στη Γαλλική τεχνολογία μην αφήνοντας πολλά περιθώρια για ελιγμούς ή για νέα οπλικά συστήματα!Δλδ μέσα σε 25 χρόνια η χώρα δεν θα μπορεί(οικονομικά ) να στραφεί σε κάτι άλλο, αν εμφανιστεί ή αναπτυχθεί κάποιο αμυντικό σύστημα.Στις διεθνείς σχέσεις ξεκινάμε ότι ισχύει η αρχή της αυτοβοήθειας και της εσωτερικής εξισορρόπισης.Σαφώς και… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τα ελληνικά F-16V θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική κρούση και παρεμβολή σε Α/Α πυραύλους με το ραντάρ APG-83 SABR, όπως τα F-35!

 https://www.youtube.com/watch?v=wIwAOupjMeM&list=FLsGKVYAYKXMlZgBWVtW-j-A&index=170Ήταν κάτι που το "υποπτευόμασταν" αρκετό καιρό τώρα, και το είχαμε γράψει μερικές φορές, αλλά χωρίς να είμαστε και πολύ "κάθετοι". Αφορούσε τις δυνατότητες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

215
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 25
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 February 2015 #345

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 October 2016 #365

Αγορά 12

Related News

Ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ μεταβαίνει στη Βηρυτό

Ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ, με έδρα την Ελευσίνα, μεταβαίνει με μεταγωγικό C-130 στον Λίβανο για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της φοβερής...

Ελληνικές startups διαστημικής τεχνολογίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΕντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) ο διαγωνισμός για την επιλογή του φορέα που θα διαχειριστεί την πρώτη...

Φόβοι Ρωσικής εισβολής προκαλούν κινητοίηση εφέδρων στη Λευκορωσία

Ο Στρατός της Λευκορωσίας θα κινητοποιήσει σημαντικές δυνάμεις εφέδρων στα σύνορα με τη Ρωσία ξεκινώντας από τις 10 Αυγούστου, λίγες μέρες πριν τις προεδρικές...

Τα ελληνικά F-16V θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική κρούση και παρεμβολή σε Α/Α πυραύλους με το ραντάρ APG-83 SABR, όπως τα F-35!

 https://www.youtube.com/watch?v=wIwAOupjMeM&list=FLsGKVYAYKXMlZgBWVtW-j-A&index=170Ήταν κάτι που το "υποπτευόμασταν" αρκετό καιρό τώρα, και το είχαμε γράψει μερικές φορές, αλλά χωρίς να είμαστε και πολύ "κάθετοι". Αφορούσε τις δυνατότητες...

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ…Μια εκπομπή ντοκουμέντο για την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο

46 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο.Ένα μοναδικό τηλεοπτικό ντοκουμέντο στο ΙΟΝΙΑΝ TV χρόνια μετά από την εισβολή στη Κύπρο οπλίτες της ΕΛΔΥΚ θυμούνται...
- Advertisement -