17.6 C
Athens
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πώς θα αγοραστούν 116 Rafale, 10 φρεγάτες [email protected] και τεθωρακισμένα για την αναγέννηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω Γαλλίας (του Fabrice Wolf)

- Advertisement -

Πριν περίπου τρεις εβδομάδες δημοσιεύσαμε στα ελληνικά μία πρωτότυπη πρόταση-σενάριο για την δυνατότητα χρηματοδότησης εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το συγκεκριμένο σενάριο, βασισμένο σε ένα συγκεκριμένο οικονομικοτεχνικό μοντέλο, προέβλεπε την σύσταση μίας εταιρείας από το κράτος, που θα αναλάμβανε να αγοράσει κι έπειτα να νοικιάσει οπλικά συστήματα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου αφενός να περιοριστεί το άμεσο δημοσιονομικό κόστος, κι αφετέρου να παρακαμφθούν οι υποχρεώσεις της χώρας ως προς την εξυγίανση του χρέους της, που θα την απέτρεπε από άλλα παραδοσιακά μοντέλα προμηθειών.

Σενάριο έκπληξη: 6 [email protected], 4 FREDA, 60 Rafale f4, 10 Rafale EG, 40 UCAV για την Ελλάδα σε μακροχρόνιο σχεδιασμό!


Απροσδόκητα, ή ίσως κι όχι, η συγκεκριμένη ανάρτησή μας γνώρισε πρωτοφανές ενδιαφέρον, σπάζοντας κάθε ρεκόρ. Φαίνεται ότι το ενδιαφέρον του αναγνωστικού μας κοινού για κάτι νέο που θα έδινε την δυνατότητα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να αποκτήσουν με κάποιο τρόπο τα συστήματα που τόσο χρειάζονται, ήταν τεράστιο. Και μάλλον όχι άδικα.
Από το σενάριο εκείνο προέκυψαν διάφορες εύλογες απορίες από τους αναγνώστες μας, αλλά και κάποια επιμέρους ζητήματα που συζητήθηκαν περαιτέρω στα σχόλια. Ο συντάκτης του κ. Fabrice Wolf μας έκανε την τιμή να μας στείλει ένα νέο αναλυτικό κείμενο όπου αναλύει πιο διεξοδικά αρκετές πτυχές του μοντέλου που προτείνει.
Όπως και στο παρελθόν, στην ιστοσελίδα μας δεχόμαστε και δημοσιεύουμε κάθε άποψη, ειδικά όταν είναι εμπεριστατωμένη και στοιχειοθετημένη. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν όλοι μ’ αυτήν και κάποιες φορές δεν είναι καν το ζητούμενο εφόσον με αυτήν την αφορμή προκύψει ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος.
Ακολουθεί απόδοση στα ελληνικά του κειμένου του κ. Wolf:

Του Fabrice Wolf, Αμυντικού Αναλυτή, Ειδικού επί της Οικονομίας της Άμυνας (https://www.linkedin.com/in/fabricewolf/)
«ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ένα εργαλείο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής άμυνας»
Από την εποχή της κρίσης του 2008, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν μειώσει στο μισό την χρηματοδότηση τόσο για τα λειτουργικά έξοδα όσο και τις προμήθειες υλικού. Σήμερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι πολύ χαμηλότερο από τις ανάγκες για την αντιμετώπιση των πραγματικών προκλήσεων στην ασφάλεια της χώρας. Ταυτόχρονα, τα δάνεια για εξοπλιστικά έχουν μειωθεί σε όχι πάνω από τα 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα για τον εκσυγχρονισμό και την αντικατάσταση του υλικού τους, συμπεριλαμβανομένων μείζονων συστημάτων όπως τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού.
Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να σχεδιαστεί ένα οικονομικό μοντέλο που θα ξεφεύγει από αυτό το αδιέξοδο του προϋπολογισμού και θα ανοικοδομεί τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας;

Η τουρκική στρατιωτική άνοδος
Η κύρια απειλή για την Ελλάδα και τα συμφέροντά της παραμένει η Τουρκία, το ίδιο όπως ήδη εδώ και πολλές δεκαετίες. Πέρα από εδαφικές διαφορές και την υπόθεση της Κύπρου, οι φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να επιστρέψει στα σύνορα του 1912 απειλούν άμεσα ακόμα και την ίδια την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Μετά την εκλογή του ως αρχηγού κράτους το 2002, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε να αυξήσει σημαντικά τους διαθέσιμους πόρους των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας του καθώς και την βιομηχανία της. Σε λιγότερο από 20 χρόνια, ο στρατιωτικός προϋπολογισμός αυξήθηκε από 7 σε 19 δισεκατομμύρια δολάρια. Χάρη σε αυτό, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει την προμήθεια υπερσύγχρονου εξοπλισμού, όπως τα εκατό F-35A – στο πρόγραμμα παραγωγής των οποίων η Τουρκία είναι ένας από τους βασικούς εταίρους – ή τα έξι υποβρύχια AIP κλάσης Type 214 που παραγγέλθηκαν από τη Γερμανία. Επιπλέον, διαφοροποίησε και τους προμηθευτές της προσεγγίζοντας την Κίνα και ιδιαίτερα τη Ρωσία, από την οποία παρηγγειλε 4 συντάγματα S-400, ενώ παράλληλα εξοπλίζεται και με το αμερικανικό σύστημα Patriot PAC-3 για να κατευνάσει τους συμμάχους της στις ΗΠΑ
Επιπλέον, κι η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας έκανε τεράστια πρόοδο, έχοντας εξελιχθεί σε έναν σημαντικό παράγοντα στη διεθνή αγορά. Το 2018 η Τουρκία εξήγαγε εξοπλισμό άμυνας αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η δυναμική αυτή επέτρεψε στις τουρκικές αρχές να δρομολογήσουν πολύ φιλόδοξα αμυντικά προγράμματα, όπως το μαχητικό αεροσκάφος νέας γενιάς TFX, το οποίο υλοποιείται με εκτενείς μεταφορές τεχνολογίας από τις BAE Systems και Rolls Royce του Ηνωμένου Βασιλείου ή το ναυτικό πρόγραμμα MILGEM, το οποίο υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γερμανική βιομηχανία.
Στην πραγματικότητα, κατά την δεκαετία 2020-2030, η Τουρκία θα προμηθευτεί μείζον αμυντικό εξοπλισμό αξίας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν δεκαπλάσιο του προβλεπόμενου προϋπολογισμού των ελληνικών δυνάμεων την ίδια περίοδο, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της Ελλάδας απέναντι στην γείτονά.

Θετική Αξιοποίηση της Άμυνας, μια καινοτόμος οικονομική προσέγγιση στις αμυντικές επενδύσεις
Επομένως, φαίνεται ότι η Ελλάδα εξαναγκάζεται υποχρεωτικά να αυξήσει ταχέως τις διαθέσιμες αμυντικές επενδύσεις της, ιδίως όσον αφορά την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού ικανού να αντιταχθεί στον αντίστοιχο τουρκικό.
Η λύση θα μπορούσε να προέλθει από ένα νέο οικονομικό δόγμα που έχει αναπτυχθεί στη Γαλλία, τη Θετική Αξιοποίηση της Άμυνας. Αυτή η θεωρία προτείνει την αντικατάσταση της διαχείρισης των επενδύσεων στον τομέα της άμυνας με μοναδικό κριτήριο αυτό των δαπανών, λαμβάνοντας υπόψη το δημοσιονομικό υπόλοιπο των γινόμενων επενδύσεων.
Είναι γεγονός ότι όταν το κράτος επενδύει σε αμυντικό εξοπλισμό που κατασκευάζεται στην Ελλάδα, δημιουργεί θέσεις εργασίας, οι οποίες είτε δημιουργούν έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, από τις επιβαρύνσεις και τους φόρους που καταβάλλονται στους μισθούς και από τους μισθωτούς στις νέες θέσεις εργασίας, είτε εξοικονομούν έξοδα για κοινωνικές δαπάνες υπέρ άνεργου εργατικού δυναμικού σε ετήσια βάση.
Έτσι, στην Ελλάδα, όταν το κράτος επενδύει 1 εκατομμύριο ευρώ στην αμυντική του βιομηχανία, δημιουργεί 53+ θέσεις εργασίας, αντιπροσωπευτικό αριθμό από το άθροισμα των άμεσων θέσεων εργασίας στις ανάδοχες και υπεργολάβους εταιρείες καθώς και από την κατανάλωση που απορρέει από την επένδυση αυτή. Κάθε μισθωτή εργασία δημιουργεί, κατά μέσο όρο, στη χώρα, 16.000 ευρώ σε έσοδα από φορολογικές και κοινωνικές αποταμιεύσεις κάθε χρόνο. Ως αποτέλεσμα, επενδύσεις 1 εκατομμυρίου ευρώ δημιουργούν 848 εκατομμύρια ευρώ έσοδα και εξοικονόμηση εξόδων στον κρατικό προϋπολογισμό, απόδοση ύψους 85%.
Είναι βέβαια κατανοητό ότι υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον για μια χώρα με βιομηχανικές δυνατότητες να αναπτύξει και την αμυντική της βιομηχανία όσο το δυνατόν περισσότερο. Επιπλέον, το δίκτυο αξιολόγησης που βασίζεται αποκλειστικά στην αξιολόγηση του κόστους, το οποίο παραδοσιακά χρησιμοποιείται από τις αρχές όλων των ευρωπαϊκών χωρών, δεν καθιστά εφικτή την κατανόηση του δημοσιονομικού υπολοίπου που αντιπροσωπεύει το πραγματικό κόστος αυτής της επένδυσης για το κράτος.
ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ένα μοντέλο προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας
Ενώ το δόγμα της Θετικής Αξιοποίησης της Άμυνας ρίχνει νέο φως στο σχεδιασμό της προσπάθειας των αμυντικών προμηθειών, δεν μπορεί να εφαρμοστεί απ’ ευθείας στο ελληνικό πρόβλημα, λόγω των καθυστερήσεων μεταξύ της αρχικής επένδυσης και των πραγματικών αποδόσεων στον προϋπολογισμό, ένα διάστημα που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Ωστόσο, η χώρα δεν έχει την ικανότητα να καταβάλει μια αρχική προσπάθεια προμήθειας για τόσο μακρά περίοδο, χωρίς εν τω μεταξύ να αποσταθεροποιήσει θεμελιωδώς τις τρέχουσες προσπάθειες αναδιάρθρωσης της οικονομίας και του χρέους της.
Το οικονομικό μοντέλο του ΣΤΥΛΟΒΑΤΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ θα έλυνε αυτή την εξίσωση.
Το μοντέλο αυτό βασίζεται σε μια κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία, που θα ανήκει κυρίως στο ελληνικό κράτος, η οποία θα προμηθευόταν αμυντικό εξοπλισμό για λογαριασμό των Ενόπλων Δυνάμεων και θα τους τον ενοικίαζε για περίοδο 25 ετών. Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος έχει την υποχρέωση να πληρώνει μόνο τα μισθώματα (ενοίκια) του εξοπλισμού που βρίσκεται σε υπηρεσία, με αποτέλεσμα να εξομαλύνονται οι δαπάνες για όλη την περίοδο παραγωγής (του εξοπλισμού), επιτρέποντας στο κράτος να βελτιστοποιήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού του.
Επιπλέον, αυτή η προσέγγιση, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνεται με ορισμένους κανόνες υπολειμματικής αξίας καθώς και με το εύρος της μίσθωσης, καθιστά εφικτό το να μην συμπεριληφθεί το χρέος αυτό στο δημόσιο χρέος του κράτους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτή η ιδιαιτερότητα είναι κρίσιμη.
Με το πέρας της περιόδου ενοικίασης, ο εξοπλισμός μπορεί είτε να αγοραστεί από την Ελλάδα σε πολύ ελκυστική τιμή, ειδικά εφόσον θα πρόκειται για την αξία υλικού που αγοράστηκε πριν από 25 χρόνια, είτε να προωθήσει τον εξοπλισμό αυτόν για πώληση στη διεθνή αγορά. Αυτή η τελευταία λύση είναι ίσως κι η καλύτερη, καθώς η βιομηχανική δυναμική που δημιουργείται καθιστά δυνατή την ισορροπία του μοντέλου με την πάροδο του χρόνου.
Το παρακάτω γράφημα απεικονίζει το μοντέλο της Άμυνας Βάσης με τις ακόλουθες παραδοχές:
– Χρηματοδότηση 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση, διατηρούμενη με την πάροδο του χρόνου
– το 60% των εργασιών παραγωγής στην Ελλάδα, το 40% στη χώρα εταίρο
– 20% αύξηση της αξίας του μεριδίου της χώρας εταίρου
– 1ο ενοίκιο 10%, υπολειμματική αξία 20%, διάρκεια 25 χρόνια

Τα έξοδα αυξάνονται για 2 χρόνια και στη συνέχεια σταθεροποιούνται στο ονομαστικό τους επίπεδο.
Τα ενοίκια που πληρώνει το κράτος έχουν γραμμική ανάπτυξη μέχρι να φθάσουν τα επίπεδα εξαρτήσεων μετά από 25 χρόνια.
Τα κρατικά έσοδα αυξάνονται για 6 χρόνια και στη συνέχεια σταθεροποιούνται στο 75% των δαπανών, κατ’ αντιστοιχία στις αρχικές μας υποθέσεις. Τέλος, το ισοζύγιο του προϋπολογισμού είναι θετικό για 17 έτη, στη συνέχεια σταθεροποιείται γύρω στα -500 εκατ. € / έτος, όσο δηλαδή και το τρέχον επίπεδο δαπανών.
Στο μοντέλο αυτό, η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα θα φθάσει τις 82.000, που αντιστοιχεί σε μια πτώση πάνω από 1,7% στο σημερινό ποσοστό ανεργίας. Ας σημειωθεί ότι αυτό το επίπεδο επενδύσεων αντιπροσωπεύει ακριβώς 50% του προγραμματισμένου επιπέδου επενδύσεων της Τουρκίας κατά την ίδια χρονική περίοδο.
Και πλέον παραμένει ένα κρίσιμο πρόβλημα: Πώς να χρηματοδοτηθεί η κρατική εταιρεία που θα πραγματοποιήσει τις προμήθειες;
Για το σκοπό αυτό, ο ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ προτείνει τη δημιουργία ενός εξειδικευμένου προϊόντος αποταμίευσης, που θα προορίζεται για τους ίδιους τους Έλληνες με την εγγύηση του κράτους. Αυτός ο τύπος προϊόντος αποταμίευσης χρησιμοποιείται στη Γαλλία για τη χρηματοδότηση της κατασκευής εργατικών κατοικιών, ενώ έχει και το πλεονέκτημα ότι δεν θα ενσωματωθεί στο δημόσιο χρέος της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα θα έχει ένα εντελώς αυτόνομο εργαλείο χρηματοδότησης, ενισχύοντας τη σχέση μεταξύ των πολιτών και του στρατού. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται για επιχείρηση χρηματοδότησης τύπου «Crowdfunding», αλλά για ένα προϊόν αποταμίευσης που προσφέρει ετήσια απόδοση επένδυσης 3% βάσει πληθωρισμού μικρότερου του 2%. Θα είναι δε απαραίτητο να περιοριστούν οι δυνατότητες καταθέσεων. Υπερβολικές καταθέσεις θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κερδοφορία του μοντέλου.
Γαλλία, ένας προνομιακός εταίρος για την Ελλάδα
Απομένει να καθοριστεί ποιος εταίρος θα ήταν ο πλέον κατάλληλος για την Ελλάδα. Επιπρόσθετα με τις τεχνολογικές λύσεις, η χώρα εταίρος πρέπει να είναι σε θέση να δεχτεί τις συνθήκες του οικονομικού μοντέλου, όπως την κατανομή σε ποσοστό 60% / 40% στην παραγωγή και την συνεισφορά του κράτους σε ποσοστό 20%.
Η Γαλλία πληροί πλήρως αυτά τα κριτήρια.
Από οικονομική άποψη, η Γαλλία έχει την εμπειρία της οικονομικής συμμετοχής υπέρ του εταίρου. Στην περίπτωση του διαγωνισμού για την αντικατάσταση των βελγικών F-16, η Γαλλία προσέφερε την εγγύηση των 5.000 θέσεων εργασίας σε διάστημα 20 ετών, ένα αντισταθμιστικό όφελος της τάξης του 75%.
Από τεχνολογική άποψη, είναι σε θέση να καλύψει αυτόνομα όλες τις στρατιωτικές ανάγκες της χώρας, από μαχητικά αεροσκάφη μέχρι τεθωρακισμένα οχήματα, υποβρύχια και δορυφόρους.

Η Γαλλία έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη του «υπέρτατου» Rafale (F4)


Στην περίπτωση του προηγούμενου παραδείγματός μας, με δαπάνες ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα 12 ετών, η Γαλλία θα ήταν σε θέση να προσφέρει:

 1. 5 μοίρες μαχητικών αεροσκαφών Rafale της έκδοσης F3R / F4, για σύνολο 100 αεροσκαφών
 2. Μια εξειδικευμένη μοίρα Rafale ηλεκτρονικού πολέμου αποτελούμενη από 16 αεροσκάφη για την Πολεμική Αεροπορία.
 3. Τέσσερεις φρεγάτες αεράμυνας FREMM της έκδοσης Alsace
 4. Έξι ενδιάμεσες φρεγάτες κλάσης [email protected] για το Πολεμικό Ναυτικό. Η τιμή περιλαμβάνει εξοπλισμό, πυρομαχικά, εκπαιδευτικά βοηθήματα και μεταφορά τεχνογνωσίας.
 5. Επιπλέον, 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για έρευνα κι ανάπτυξη της έκδοσης ηλεκτρονικού πολέμου του Rafale, για την προσαρμογή των φρεγατών FREMM και FTI στις ειδικές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και για την έναρξη εργασιών ανάπτυξης μελλοντικού εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα ένα γαλλό-ελληνικού αεροχήματος μάχης (UCAV) βασισμένο στο nEUROn.
 6. Τέλος, 500 εκατομμύρια ευρώ θα αφιερωθούν στην αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου αεροσκαφών Mirage 2000 κατά τα 2 πρώτα έτη της σύμβασης,
 7. καθώς και στην αγορά και εκσυγχρονισμό 2 μεταχειρισμένων ελαφρών φρεγάτων χαμηλού ίχνους για την άμεση ενίσχυση των ναυτικών ικανοτήτων της χώρας.

Για τον Ελληνικό Στρατό, αυτό το επίπεδο επένδυσης περιλαμβάνει:

 1. 120 ελαφρά άρματα μάχης EBRC, 300 τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα τύπου VBCI εξοπλισμένα με πύργο IF40,
 2. 1200 ΤΟΜΠ τύπου VBMR,
 3. 120 αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χλστ. CAESAR επί τροχοφόρου οχήματος 8×8,
 4. καθώς και τον εκσυγχρονισμό των 183 Leopard 2A4 του Ελληνικού Στρατού στο πρότυπο E-MBT, εξοπλισμένο με τον πύργο του άρματος μάχης Leclerc.
 5. Επιπλέον, διατίθενται 1.000 αντιαρματικοί πύραυλοι νέας γενιάς MMP με 150 εκτοξευτές,
 6. 400 αντιαεροπορικοί πυραύλοι Mistral NG.
 7. Τέλος, το ποσό αυτό περιλαμβάνει 25.000 συλλογές εξοπλισμού μάχης πεζικάριου FELIN.

Eurosatory 2018: σκάφος Leopard 2A7 + πύργος Leclerc = «ευρω-τανκ»!


Όλα αυτά τα συστήματα διαθέτουν ολοκληρωμένο σύστημα εντολών και διαχείρισης μάχης SCORPION.
Αυτή είναι μόνο η πρώτη φάση του εκσυγχρονισμού, με βάση το προηγουμένως παρουσιασθέν μοντέλο των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε 12 χρόνια. Πέρα από αυτά τα 12 χρόνια, θα παραλαμβανόταν μια νέα παρτίδα εξοπλισμού, για να αντικαταστήσει προγενέστερο ξεπερασμένο εξοπλισμό και να ενισχύσει ανάλογα τις απαραίτητες ικανότητες. Ένας κύκλος εκσυγχρονισμού θα αποτελούνταν ιδανικά από δύο παρτίδες εκσυγχρονισμού 12 ετών η καθεμία, καθώς κι ένα μεταβατικό έτος από την μία στην άλλη.
Επιπλέον, η Γαλλία συμμετέχει πολύ ενεργά στην προώθηση ευρωπαϊκών αμυντικών λύσεων. Ένα τέτοιο πρότζεκτ από την Ελλάδα θα έπειθε τις αρχές της χώρας να καταβάλουν τις απαραίτητες προσπάθειες για να προωθήσουν την ιδέα της Ευρωπαϊκής Άμυνας.

ΤΟΥΡΚΙΑ: απειλές κατά της Γαλλίας για… «υποστήριξη στους τρομοκράτες»


Τέλος, και σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, η Γαλλία συνεργάζεται ελάχιστα με την Τουρκία σε αμυντικά θέματα, και έχει επανειλημμένα δείξει ότι δεν διστάζει να παρέμβει προκειμένου να στηρίξει τους συμμάχους της. Μια ισχυρή αμυντική συνεργασία με το μοναδικό μοναδικό πυρηνικό έθνος της ηπειρωτικής Ευρώπης αποτελεί σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα.
Συμπέρασμα
Ο ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ και το δόγμα Θετικής Αξιοποίησης της άμυνας θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποκαταστήσει στις ένοπλες δυνάμεις επιχειρησιακές ικανότητες επαρκείς για να αποτρέψει οποιαδήποτε επιθετικότητα από την Τουρκία. Επιπλέον, το μοντέλο αυτό θα δημιουργούσε πολλές θέσεις εργασίας και θα ενίσχυε τη στρατηγική εταιρική σχέση της Ελλάδας με μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις.
Το παρόν άρθρο παρουσιάζει μόνο τις βασικές αρχές του μοντέλου και πολλές πτυχές δεν αποσκοπούν στο διευκολύνουν την προσβασιμότητά του. Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου θα απαιτήσει προπαρασκευαστική φάση αρκετών μηνών και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με τον επιλεγμένο εταίρο.
Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση ανταποκρίνεται επακριβώς στους πολλούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, παρέχοντας ταυτόχρονα μια θετική απάντηση από οικονομική και κοινωνική άποψη.
Fabrice Wolf
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ως Π&Δ θα θέλαμε απλώς να παρατηρήσουμε όπως και την προηγούμενη φορά πως θεωρούμε πως το συγκεκριμένο μοντέλο όσο και αν ακούγεται ιδανικό από πολλές απόψεις, αλλά σίγουρα θα συναντούσε πολλά εμπόδια. Εϊναι όμως σενάριο που θα μπορούσε να μελετηθεί.
Στην παρούσα φάση όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν αντιμετωπίσει κι αντιμετωπίζουν ακόμα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την ίδια την ασφάλεια της χώρας όχι όπως θα έπρεπε, δηλαδή ως ένα σοβαρό θέμα μείζονος σημασίας που πρέπει να διαχειριστεί με την δέουσα σοβαρότητα και ομοψυχία, αλλά ως ένα όργανο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και συμφερόντων. Σίγουρα θα υπάρξουν ενστάσεις από τους αναγνώστες μας, σε κάτι τόσο πρωτοποριακό. Επίσης, πρέπει να πούμε πως δεν αποτελεί άποψη της Π&Δ.
Ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι μοντέλο αυτό αξίζει τον κόπο να μελετηθεί εις βάθος τόσο από τις πολιτικές δυνάμεις όσο και από τους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς στο τέλος της ημέρας  η μαύρη αλήθεια είναι ότι πράγματι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μείνει πολύ πισώ σε πολλούς τομείς με τα περισσότερα κρίσιμα κύρια συστήματά τους να είναι απαρχαιωμένα ή να απαξιώνονται μέρα με την μέρα. Με λίγα λόγια έτσι ή αλλιώς οι διαθέσιμες επιλογές μας για λύσεις χρηματοδότησης αμυντικών προμηθειών δεν είναι πολλές, συνεπώς αν εμφανιστεί κάποια νέα, τότε πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά.
Η συνέχεια στον παρόν σχολιασμό και στο Facebook της Π&Δ.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
earendil

Kαι ο τιτλος απο μονος του προκαλει ονειρωξεις…Βεβαια μετα επανερχεσαι στην πραγματικοτητα και συμβιβαζεσαι με τα viper που με το ζορι κι αυτα τα παμε για αναβαθμιση.

airman

Tο μοναδικό πυρηνικό έθνος της ηπειρωτικής Ευρώπης αρκει να μας πουλησει μια μοιρα απο τα παληοΜιραζ 2000 νουκλαιρ που απεσυρε με καμμια 10αρια ASMP και θα την βρουμε εμεις την ακρη .

Πεστα ρε μαγκα!

Το μοντελο ξεκιναει με input 2.6 δις το χρονο. Εδω δινουμε 2 δις καθε 20 χρονια (βλεπε 2005 αγορα 30 φ16) και μετα δεν εχουμε για ανταλλακτικα η για πυραυλους!!! 116 Ραφαλ κοστιζουν 20 δις στην καλυτερη ακατεβατα. Βαλε και τις φρεγατες παμε στα 25 δις. Λειτουργικα κοστη και συντηρησεις; Μονο window-shopping και αυτο με κυαλια.

kostasbek

Πολύ ωραία πρόταση ,πολύ σοβαρή και ευρωπαΪκή αλλά είναι άραγε η ελλάδα μια σοβαρή χώρα ; Το σύστημα αυτό χρειάζεται μακροπρόθεμη οργάνωση ,προετοιμασία και πιστή εκτέλεση ενό ςτέτοιου προγράμματος .επίσης χρειάζεται εθνική ομοψυχία και πίστη . Έχω αμφιβολίες ότι τα διαθέτουμε οι Έλληνες όλα αυτά θα το ήθελα πολύ αλλά η καθημερινή ελληνική καθημερινότητα τα διαψεύδει όλα αυτά .Όταν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για απλά θέματα ασφαλείας ας πούμε στους δρόμους γύρω από σχολεία να υπάρχει πρόβλεψη για ένα φανάρι επιπλέον ας πούμε το πιό απλό ή μια διάβαση πεζών πώς να συνεργαστούν τα ελληνικά κόμματα για ζητήματα εθνικής άμυνας ; Το ξέρω θα το ήθελα πολύ αλλά φοβάμαι πως το κράτος μας δεν έχει προσπαθήσει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο .Κάθε κόμμα και άλλη άποψη και στρατηγική μακάρι η χώρα μου η ελλάδα έστω να προσπαθήσει για κάτι τέτοιο .

sotbak

+1

Δημήτρης

Κοίτα οι Έλληνες δεν είναι το πρόβλημα αντίθετα οι καλύτεροι για τέτοια αεροπλάνα είναι οι Έλληνες πιλότοι… Οι πολιτικοί είναι το θέμα…

MisCo

Γιατι να μην ακολουθησουμε την αναποδη πορεια? Αφού αρκετοι αντιλαμβάνονται την επικυνδινοτητα της Τουρκίας στην περιοχή. γιατί να μην την απομονώσουν και να την περιορίσουν οικονομικα?
Βεβαια αυτη η περιπτωση δεν συμφέρει, γιατι η Ελλάδα δεν θα ειναι καλο πελατάκι.
“συμμαχοι”.
my 2 cents…

flashg

Δεν κατάλαβα τίποτα. Κάθε χρόνο το κράτος θα πρέπει να βάζει 2,7 δισ.? Μαζί με τα ενοίκια μετά το 17μο έτος θα φτάσουμε κοντά στα 5 δισ. το χρόνο με βάση το γράφημα? Θα έχουμε όμως έσοδα 1,7δισ?Δηλαδή 3,3 δισ. το χρόνο έξοδα μετά το 17μο έτος? Τα όπλα περιλαμβάνονται? Τα ανταλλακτικά την υποστήριξη ποιος την αναλαμβάνει? Γιατί πρέπει να συνεργαστούμε μόνο με την Γαλλία και η εταιρεία να μην κάνει διαγωνισμούς για κάθε πρόγραμμα? Οι εταιρείες που θα κατασκευάζουν συστήματα στην Ελλάδα θα μπορούν να συμμετέχουν και σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό όπως οι Τούρκοι με το Α129? Στο κόστος είναι και η εκπαίδευση του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων? Πόσα ομόλογα θα πρέπει να αγοράζουν κάθε χρόνο οι Έλληνες? Το χρεωκοπημένο κράτος θα μπορεί να πληρώνει τους τόκους? Και το κεφάλαιο πότε θα επιστραφεί? Και γιατί κάποιος να αγοράσει ομόλογα με 3 % όταν αυτή την στιγμή τα Ελληνικά ομόλογα έχουν 4,20% επιτόκιο και τα επόμενα χρόνια με τους πολιτικούς που έχουμε θα πάνε μάλλον παραπάνω?

Stavrogin

Nα προσθέσουμε στα έξοδα και την επένδυση σε βιομηχανίες που θα αναλάβουν να κατασκευάζουν το 60%. ουτε τα κτήρια δεν υπάρχουν ούτε τα οικόπεδα οι εργαλειομηχανές… Ως σημείο αναφοράς η βιομηχανία αρμάτων της Τουρκίας που τώρα την δώρισαν στο Κατάρ κοστολογείτε 20 δις σε 1800στρέματα γής. Κάτι αντίστοιχο θα χρειαστεί για να παράξει 1740 τεθωρακισμένα διαφόρων χρήσεων. Αν δεν κάνω λάθος δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη που θα κατασκευαστούν όλα αυτά και με τι ιδιοκτησιακό και εργασιακό καθεστώς.

ECG

Ισως αυτα να μπορουσαν να εφαρμοστουν σε μια αλλη χωρα, στυλ Σουηδιας… Δυστυχως εχω την εντύπωση πως δεν μπορει να αφορα εμας γιατι:
1) Οι επιστροφες στο ΑΕΠ της χωρας ειναι ιδανικες. Σε μια χωρα με τεραστια φοροδιαφυγη τα πραγματικα ποσα θα απεχουν πολυ
2) Στην Ελλαδα οι δημοσιες επιχειρησεις λαμπουν για την κακοδιαχειρηση τους. Τεράστιες καθυστερησεις και μικροπολιτικα παιχνιδια κανουν μεχρι και το καλυτερο σχεδιο μη υλοποιησιμο.
Παρολα αυτα σαν γενικη ιδεα δεν ειναι κακη. Απλα πρεπει να ραφτει για το ελληνικο μοντελο και να αφορα ιδιωτικες επιχηρησεις (με ισως συμμετοχη του δημοσιου)που θα δραστηροποιηθουν σε αυτους τους τομεις… φυσικα και να ειναι και πιο προσγειωμένο

Panagiotis

Μια εταιρεία χρησιμοποιεί συγκεκριμένα λογιστικά τερτίπια για να φοροδιαφύγει, ένας βιομήχανος επίσης, άντε και ένας ελ.επαγγελματίας να δηλώσει 2 στις 5 εργασίες που αναλαμβάνει αλλά οι θέσεις εργασίας των μισθωτών δεν γίνεται να μην αποφέρουν φόρους γιατί δεν υπάρχει τρόπος να κρυφτούν οι μισθοδοσίες.
Εκτός αν συζητάμε το ενδεχόμενο να φοροδιαφύγει η εταιρεία πουθα συστήσει το ίδιο το δημόσιο.

ECG

Συμφωνουμε… Αλλα ποιος θα ειναι διευθυντής σε αυτην την εταιρια και ποιος θα τον κανει διευθυντή; επισης δεν θα υπαρχουν συνδικαλιστικα κινηματα;
Οι δημοσιες εταιρίες χανουν χρηματα με πολλους τροπους οπως ειναι οι αυξημενες απεργιες, κακοδιαχείριση, έλλειψη αξιοκρατίας και ελλειψη κινητρου πολλες φορες. Ολα αυτα κανουν τα θεωρητικα εσοδα να μενουν, θεωρητικα.

Ted

Ως γενικότερη αντίληψη, το άρθρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση
Νομίζω όμως ότι η επιστροφή κατά 85% της όποιας δαπάνης για αμυντικό υλικό, είναι ένα πολύ αισιόδοξο ποσοστό.
Ίσως εάν επρόκειτο για μία δαπάνη στον πρωτογενή τομέα ή στις υπηρεσίες, πχ εστίασης, να ίσχυε.
Εδώ όμως μιλάμε για μία επένδυση σε εισαγόμενη τεχνολογία αιχμής, έντασης κεφαλαίου και όχι έντασης εργατικού δυναμικού.
Ίσως όμως να μπορούσαμε να έχουμε μία επιστροφή της τάξης πχ του 50% και με κάποια συμφωνία για υποκατασκευαστικό έργο για το εξωτερικό, να αυξήσουμε το ποσοστό αυτό λίγο παραπάνω.
Πάντως, ναι, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις ιδέες, έστω και με λιγότερο θεαματικά αποτελέσματα

Κοσμα ς

Το να ζητάς από την πολιτική ηγεσία, διακομματική συνεννόηση προκειμένου να μελετώνται προτάσεις outside of the box , δυστυχώς είναι ουτοπικό στην Ελλάδα…

ira-ant

Αληθευει οτι ο Μιττεραν μας προτεινε,γραμμη παραγωγης των Ραφαλ,με την προυποθεση να αγορασουμε 100-120 α/φη;

Αίθων - Οδυσσεύς Ναρλής

Ναι υπηρξε πρόταση να συμμετέχει η Ελλάδα σαν εταίρος στο Rafale.

IliasSkaltsas

Με μια πρώτη ανάγνωση, ένας όμορφος κόσμος συμπιεσμένος στην ελληνική real politic. Δεν πειράζει όμως τα όνειρα δεν απαγορεύονται. Μπράβο στον κ. Wolf που αφιερώνει χρόνο να μας προσφέρει τόσο προχωρημένες ιδέες. Ας σκεφτούμε και την Αίγυπτο, σε ποια κατάσταση ήταν πριν μερικά χρόνια και πως έχουν αλλάξει τα πράγματα στις Ένοπλες Δυνάμεις της.

sotbak

+1

Mirage

Βαρέθηκα να το διαβάσω όλο για 2 λόγους. 1ον: Τι θα γινόταν “αν”. 2ον: Η λύση στο πρόβλημα μας με τους “φίλους μας απέναντι” είναι μια ανηλεής κούρσα εξοπλισμών που θα εξουθενώσει κι εμάς κι αυτούς ( γι αυτούς δεν με νοιάζει ). Οκ…… βαρέθηκα

Digenis

ιδεες πολλες ,τα λεφτα μας λοιπουν με αυτους που μπλεξαμε. ουτε σχεδιασμος υπαρχει ,ουτε ταλαρο δεν μενει …

GeoLo

Ο εταίρος μάλλον θα είναι η LM!

CKfurious

Δεν έβαζε και μερικές Lafayette να κλείσει το πακέτο???
klaps kloups klaps

JohnnyB

Τις έχει βάλει αν δεις εκεί που αναφέρει για αγορά και εκσυγχρονισμό 2 ελαφρών φρεγατών μικρού ίχνους για τις άμεσες ανάγκες του ΠΝ
Προφανώς αναφέρεται στις 2 Lafayette που αποσύρει η Γαλλία.

sotbak

+1

KN1

Δε υπαρχει προφανώς …σε κατι που δε λέγεται. Μονο όσοι ειναι μάγοι ή μάντες ….προβλέπουν τι θα ήθελε να πει καποιος που δε ξέρουν. Αν ήθελε να πει Lafayette θα το ειχε πει ….εδω είπε αλλα και αλλα χαχα με τόση λεπτομέρεια.

skylos

Αν και πολιτικό βιομηχανικά θεωρώ οτι μας συμφέρει και πρέπει να στραφουμε σε περισσοτερο ευρωπαικό στρατιωτικό υλικό, λογω πολιτικων μεσοπρόθεσμων συγκυριων,αλλά και logistic και αν γινει το μπαμ σε οικονομικές διευκολύνσεις ,τις ΗΠΑ με την ευρεία έννοια, τις ρωτήσαμε?

sotbak

εύλογο ερώτημα….

chikichiki

Αφελής ερώτηση αλλά τι ακριβώς είναι που επιβάλλει να “ρωτήσουμε” τις ΗΠΑ;

skylos

κόιτα τα λόγια το καμένοφ προσφατα, αλλά και των υπαμ διαχρονικα, βάλε και τους πρωθυπουργούς μέσα ,οτι οι ΗΠΑ είναι οι μονοι καλοι και πιστοι μας φιλοι και συμμαχοι,και μετά θα καταλάβεις λογικά τι πρέπει να ρωτησουμε,
ουτε m113 δε θα χαμε ουτε καιοβα,οι ΗΠΑ μπορεί να ναι τσαπατσουλιδες αλλά δεν είναι μοναστηρι αγίου θεραποντα,
ολα έχουν ένα τιμημα ,απο προσβαση σε μεταχειρισμένο πλεονάζων υλικό μέχρι αποδέσμευση συστημάτων κτλ.
έκτος αν είμαστε ανεξάρτητο κρατος με οτι συνεπάγεται αυτό….από βιομηχανία μέχρι ασκηση εξωτερικης αλλά και αμυντικής πολιτικής……..

sotbak

+1

chikichiki

Οι ΗΠΑ δίνουν μεταχειρισμένα σε όποιους είναι καλοί πολιτικοί σύμμαχοι, όχι απαραίτητα σε καλούς πελάτες. Δείτε παραδείγματα τροπικών μπανανιών που δε ψωνίζουν σχεδόν ποτέ τίποτα (πόσο μάλλον από ΗΠΑ) κι όμως γίνονται αποδέκτες μτχ υλικού, πχ Φιλιππίνες. Σημασία για τις ΗΠΑ έχει το τι θα κάνει ο τελικός χρήστης με το υλικό, αν δηλ. θα συνεχίσει να το αξιοποιεί προωθώντας στόχους που οι ΗΠΑ εγκρίνουν και στηρίζουν. Προσωπικά εκτιμώ πως δε θα επηρεαζόταν πολύ η παραχώρηση μτχ υλικού αν “αλλάζαμε” προμηθευτή, τουλάχιστον όχι αν η αλλαγή φαινόταν ότι γίνεται για πρακτικούς λόγους και όχι πχ για Παπανδρεϊσμούς και αντιιμπεριαλιστικές εμμονές (που θα χτυπούσε ακριβώς στο επίπεδο των συμμαχικών σχέσεων που έθιξα πριν).

Stmts

Να αποκλειστουν οι αμερικανοι απο τους ελληνικους εξοπλισμους δεν το βλεπω πολυ πιθανο…Περαιτερω συσφυξη των σχεσεων μας με την Γαλλια και καποιες συμπαραγωγες το βρισκω πιο ευκολο πραγματοποιησιμο.Βεβαια θα πρεπει να δειξει και η γαλλικη πλευρα μεγαλυτερη ευελιξια.

Scalp_eg

Ισως οι αριθμοι να ειναι υπερβολικοι να να μην βγαινουν, αλλα, πιστευω κατα το ημισυ ισως υπαρχει ελπιδα
(οχι 116 ραφαλ και 10 φρεγατες) αλλα 55-60 ραφαλ και 5-6 φρεγατες.
Ο γαλλος αναλυτης πολυ σωστα βλεπει οτι η γαλλικη αμυντικη βιομηχανια δεν ειναι και τοσο ανταγωνιστικη
και ψαχνει εναν εταιρο-πελατη οπως η ελλαδα
Δεν θα ηταν κακη ιδεα να περασει η εαβ στη ντασω και καποια απο τα ελληνικα ναυπηγεια στη ναβαλ
με συμβολικο τιμημα, θα κερδιζαμε χιλιαδες θεσεις εργασιας.
Αφου δεν μπορουμε να αναπτυξουμε μονοι μας αμυντικη βιομηχανια, ας κανουμε υποκατασκευαστικο εργο
για τους γαλλους να καλυψουμε τις δικες μας αναγκες πρωτα αλλα και καποια χρηματα απο
εξαγωγες σε τριτους για λογαριασμο των γαλλων

sotbak

+1

Fingolfin

+1

Giorgos

καποιος να πει στον κυριο γουλφ οτι τα οπλα δεν ψηφιζουν

sotbak

σωστό….

ΜΙΧΑΛΗΣ

Καλησπέρα σε όλους.
Απο την πρώτη μέρα έκφρασης των απόψεών μου ολοι με ρωράτε ποιοι είμαστε ?
Δεν εχω σκοπό να αναλύσω ποιό βαθιά τι σκεφτόμαστε για αυτήν την χώρα.
Σε σχέση με το άρθρο ένα θα σας πώ, έιχα σαν πρότυπο τόσα χρόνια την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ .Πάντα ήθελα αυτη η χώρα να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα ,κάτι που όπως βλέπουμε το έκανε κ η γείτονα χώρα.
ΒΈΒΑΙΑ θα μου πείτε η χώρα μας πια είναι χρεωμένη κ μόνο στους ξένους πρέπει να στηρίζεται.ΛΑΘΟΣ.
Όποιος το πιστέυει αυτό βλέπει πολύ κοντόφθαλμα κ δεν έχει θέση στο όραμα μας.ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ.

sotbak

+1

Scalp_eg

Και το κυριοτερο που αναφερει το αρθρο ειναι οτι θα κυκλοφορησουν 10ετη? ομολογα υπερ αμυνας
προφανως και παμε σε σταδιακη αυξηση των ευρωπαικων επιτοκιων για να εχουν και μια ελκυστικη αποδοση. Εδω να δω το πατριωτισμο των ελληνων (και οχι στο πληκτρολογιο) αν θα αγορασουν αυτα τα ομολογα.

NIKOS

Κατ αρχην οι Γαλλοι πρεπει να ριξουν τις τιμες τους..ειναι ακριβοι..σαφως τα νουμερα που αναφερθηκαν ειναι εξωπραγματικα για μας και φυσικα δεν μπορουμε να αγορασουμε τα παντα απο τη Γαλλια..Αυτο που χρειαζονται οι ΕΔ ειναι ενα δισεκατομυριακι ετησιως για εξοπλισμους,οχι οτι φτανουν αλλα τουλαχιστον θα μπορεσουμε να κανουμε ενα δεκαετες προγραμματισμο 10 δισ ωστε να καλυφθουν τα μεγαλα κενα..αυτα τα χρηματα μπορουν και πρεπει να δοθουν,εξαλλου με την εξοπλιστικη φρενιτιδα της γειτονος δεν εχουμε και πολλες εναλακτικες..

Nektarios

Μεχρι τωρα τα προγραμματα οπλων απο την Γαλλια ειναι αυτα
: 20 + 20 Rafale
: 2 + 2 Belharra
: 50 Neuron
: 200 VBL Panhard
: 15 Super Puma
: 1 Satelit System continue
Τα Rafale χωρις την οικονομικη κριση θα τα ειχαμε σιγουρα και τα υπολοιπα .
Με τα SCALPEG και NAVALSCALP θα αποκτησουμαι σιγουρα καποια στιγμη Rafale , Belharra .

sotbak

+1

Neilos

Οι ένοπλες δυνάμεις δεν ζουν σε μια φούσκα αλλά είναι μέρος της ελληνικής (σ)κατάστασης. Για να προκύψει αναγέννηση ενόπλων δυνάμεων πρέπει να προηγηθεί αναγέννηση δημογραφική, παραγωγική, οικονομική, πνευματική, πολιτειακή, διαχειριστική κλπ. του Ελληνισμού που επιβιώνει στα όρια αυτού του κράτους και από κοντά θα ακολουθήσουν και οι εξοπλισμοί και το εμψυχο δυναμικό των ΕΔ.
Το πολιτικό προσωπικό όπως το ξέρουμε και το εμπιστευόμαστε δεν μπορεί ούτε καν να συλλάβει σαν ιδέα ένα τέτοιο πρόγραμμα θηριώδους πολυπλοκότητας και μακρού χρόνου εκτέλεσης, πόσο μάλλον να το ακολουθήσει πιστά και να το φέρει εις πέρας. Εδω βυθιζόμαστε οκτώ χρόνια στην μνημονιακή λαίλαπα και συλλογικό σχέδιο ανάνηψης απλά δεν υπάρχει!
Άλλωστε όπως μας αποδυκνύει περίτρανα και η βαλκανική επικαιρότητα των ημερών τα αεροπλάνα και οι τορπίλες από μόνες τους δεν κάνουν τίποτα αν δεν συντρέχουν και άλλα προαπαιτούμενα όπως ανέφερα και πιο πάνω.
Πόσα Rafale και πόσες Bellara έχουν οι σκοπιανοί που για χάρη τους έχουμε πέσει στα γόνατα…;

σπυρος πορτο

πολυ ωραια ολα συτα αλλα δε μας λεει τι θα γινει με τις ελληνικες τραπεζες που θα στερειθουν αυτες τις ετησιες καταθεσεις.Δε θα καταρρευσουν?

Ηλιας1966

Αυτα που λεει ο μεσιε Fabrice, τα εχει πει πουθενα σε Ελλαδα και Γαλλια επισημα η΄ ανεπισημα η΄ ειναι μονο θεωριες δικιες του και μονο;

Apostolis

Για ποια χρηματοοικονομικα μοντέλα μιλάμε και ποιους εξοπλισμους όταν όλο το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει ιδέα του τι συμβαίνει στο συσχετισμό δυνάμεων Ελλάδος-Τουρκίας. Αυτοί νομίζουν ότι είμαστε υπερεξοπλισμενοι και την ίδια γνώμη έχουν και πάρα πολύ συμπολίτες μας.Αφηστε που ακόμα και μετά την ρητορική του Ερντογαν τα τελευταία χρόνια η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού δεν πιστεύει ότι μπορεί να γίνει έστω και το πιο μικρό θερμό επεισόδιο.Απλως σας θυμίζω την περίφημη φράση πολιτικού μας “θα το ρισκάρουμε”. Έχουμε περάσει σε μια φάση ενδοτικοτητας σε όλα τα εθνικά μας θέματα η οποία είναι αντίθετη σε κάθε προσπάθεια ενδυνάμωσης της Εθνικής Αμυνας της χώρας. Δεν χρειαζόμαστε εξοπλιστικές δαπάνες αφού έχουμε τους διπλωμάτες μας και τους πολιτικούς που κλείνουν όλα τα θέματα. Σήμερα το Σκοπιανό αύριο το αλβανικό μεθαύριο Αιγαίο, Θράκη, Κύπρο.Ετσι τα οποία λεφτά περισσεύουν μπορούν να δοθούν σε μερισματα επίδοματα, προσλήψεις.Ισως κάτι να ήξερε ο αείμνηστος
Σ. Καργακος. https://www.defence-point.gr/news/sarantos-kargakos-temachismos-tis-elladas-piso-sti-meloyna-vid

Paliouras

Ειναι το ιδιο που δημοσιευτηκε προ 20ημερου?
Εδω χανουμε τα αυγα και τα πασχαλια, τα Ραφαλ μας μαραναν,,
Και να τα παιρναμε, θα τα χαριζαμε στους Σκοπιανους, ,για την ειρηνη κ την συνεργασια των λαων

agnostosependytis

Στην αρχή κοιτούσα το άρθρο για ώρα, για την περίπτωση να απαντήσω στα Αγγλικά για να επιστήσω αναλυτικά τα λάθη που κάνει στους συλλογισμούς του, όμως δεν θα κάτσω να χάσω 100 ώρες για αυτό. Όλοι οι πυλώνες της πρότασης έχουν σοβαρά λάθη ή επίτηδες παραλείψεις.
Εξηγούμαι συνοπτικά γιατί είχα κουραστεί ήδη την προηγούμενη φορά και είπα να μην μπω στον κόπο να γίνω αναλυτικός, άλλωστε το ρεκόρ σχολίων ήταν σε μεγάλο βαθμό να τρολάρουν το άρθρο.
1) Στήνω μια εταιρεία (που ανήκει στο Δημόσιο) να κάνει χρέος χρωστώντας τους κατασκευαστές (ή σε όσους το δάνεισαν αν έγινε η παραγγελία με δανεικά) για την αγορά του αμυντικού εξοπλισμού και μετά το νοικιάζει στο κράτος ένοπλες δυναμεις. Άρα υποθέτει ότι το κράτος δεν θα δείχνει το χρέος καθώς θα το χρωστά η εταιρεία. ΛΑΘΟΣ, θα το χρωστάει το κράτος, καθώς και η εταιρεία αυτή θα μετράει σαν μέρος του κράτους.
2) Το 2,6 ανά έτος για την παραγγελία των 30 δις βγαίνει από διαίρεση του 30 με τα 12 έτη (=2,5 δις) συν τόκο στο 2,6 δις. Αν όμως ο τόκος είναι στα 30 δις ή σε ποσό μεγαλύτερο των ετήσιων 2,5 δις, τότε το ποσό ανεβαίνει σημαντικά.
3) Πέρα από το ότι δεν υπάρχει ειδικό συμφέρον να στηθεί άλλη εταιρεία για την αγορά εξοπλισμού (εκτός από τη΄ν λάθος εκτίμηση ότι θα επιτρέψει την δημιουργική λογιστική κρυψίματος χρεους) που τόσα χρόνια προσπαθούμε να αποτινάξουμε σαν ρετσινιά, αν στηθεί ανεξάρτητη εταιρεία, όποιος την δανείσει θα ήθελε να ασφαλιστούν τα ενοικιαζόμενα περιουσιακά στοιχεία. Ποιος τρελλός θα ασφάλιζε πολεμικό εξοπλισμό που αγοράζεται σε θερμή περίοδο και με λογικά ασφάλιστρα?
4) Έστω ότι πληρώνουμε 2,6 δις ανά έτος, το οποίο με μέσο κόστος ανά εργοζόμενο 30.000 (ετήσιος μισθός 20.000 συν εργοδοτικές εισφορές) μας κάνει 86,6 χιλιάδες θέσεις εργασίας, αν υποθέσεις μηδενικές επενδύσεις για να παραχθεί αυτό το έργο των 30 δις, δηλαδή όλο το 30 δις είναι μισθοδοσία. Επίσης μην ξεχνάμε ότι μια υπόθεση είναι ότι το 60% της αξίας του project είναι Γαλλία και 40% Ελλάδα άρα από τις 86 οι 52 χιλ θέσεις εργασίας είναι στη Γαλλία. Επιπλέον, κάνει την υπόθεση ότι το 40% των 30 δις=12 δις θα ξοδευτεί ΟΛΟ σε μισθοδοσία. Δεν θα αγοραστούν μηχανήματα, δεν θα γίνουν αγορές υλικών, δεν θα ξοδευτεί ενεργεια κτλ κτλ. Επίτηδες παράληψη?
5) Προτείνει ότι η χρηματοδότηση (δανεισμός) της ειδικής εταιρείας να είναι απευθείας από τους πολίτες, και ότ κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δάνειο και ότι οι Γάλλοι το χρησιμοποίησαν για την χρηματοδότηση εργατικών κατοικιών. Τα δάνεια αυτά θα αποπληρωθούν από τα ενοίκια. Δηλαδή θα βγάλει έντοκα γραμμάτια για την αγορά οπλισμού και δεν θα θεωρείται το ποσό που δανείσθηκε (με επιτόκιο 3%) ως δάνειο. Ακόμη και αν ισχύει, είναι απλά για δημιουργική λογιστική, θα κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας ότι δεν θα χρωστάμε ενώ θα χρωστάμε 30δις.
6) Υπάρχει η επανάληψη ενός παλιού αστείου επιχειρήματος, που απορώ πως μπορεί να πιστέψει ακόμη και κάποιος χωρίς γνώσεις λογιστικής. Ότι το να πληρώσει το κράτος σε κάποιον μισθό (έστω 20.000) φέρνει μεγαλύτερη ωφέλεια στο κράτος ή την χώρα από τον μισθό που πληρώθηκε, γιατί από αυτές τις 20.000 θα παρει το κράτος φόρους, εισφορές κτλ παραπάνω από όσα θα πληρώσει. (α) αυτό δεν γίνεται γιατί το κράτος δεν τα γενάει αλλά τα παίρνει από άλλον πολίτη (φόροι) ή χρεώνει τον πολίτη (δάνεια που θα τα πληρώσει αύριο ο πολίτης για να μην φορολογηθεί σήμερα και γκρινιάξει)) και (β) ακομη και αν ήταν έτσι, τι θα γινόταν σε ένα κράτος αν μαζέψει με φόρους 20.000 και πληρώσει τις 12.000 σε μισθούς στην Γαλλία και 8.000 στην Ελλάδα. ΑΚόμη και αν μαγικά επέστεφε ο εργαζόμενος το σύνολο των ληφθέντων πίσω στο κράτος, στην Ελλάδαθα έμεναν τα 8 από τα 20.
Θα μπορούσα να γράψω άλλα 100 αλλά με κουράζει. Ουσιαστικά η πρότασή του είναι:
-Η Ελλάδα έχει πρόβλημα αφοπλισμού, καθώς ξοδεύει μόνο 0,4 δις ανά έτος για την άμυνα αφού δεν έχει λεφτά.
-Έχουμε μια καταπληκτική οικονομική ιδέα πως μπορεί να πενταπλασιάσει το ποσό και να μπορέσει να εξοπλιστεί σωστά (και εκεί που σκέφτεσαι…. τι ιδιοφυία!, τσουπ, πέφτει η ιδέα:)
-Η Ιδέα είναι να πληρώνει 2,7 δις τον χρόνο για 12 χρόνια (με 2,7 δις τον χρόνο κάνω εξοπλιστικό και χωρίς λογιστικά κόλπα) αντί για 0,4δις (σοβαρά?).
Το άρθρο είχε πραγματικά χρησιμότητα, σε δύο μέρη:
-Μάθαμε ορισμένα κόλπα δημιουργικής λογιστικής χρέους που μάλλον ακολουθεί άλλη χώρα.
-Στο κανονικό φουλ άρθρο έλεγε ότι οι Μπελάρα κανονικά πουλιούνται με 0,5 δις η μία (κάτι που ψηφίζω με χίλια)

RGB

Well said Sir!

F. Wolf

You are making numerus mistakes in your analysis
1- The model is conform to those made for the gripen leasing , and the debt is no more different than the french “Livret A” , which is not count as debt by Eurstat.
2- The 2,6 Bn€ do not involve the interests. It is what shall be yearly paid in order to acquire the équipements. The interests are paid in the rent. Plus the 30 Bn €are not to be conscidered as a whole debt as you think. It is a progressive one, and the top of the debt reach 22 bn after 22 years.
3- well as the two first assertions are wrong, nothing to say about this point
4- once again mistake. You are conscidering Than all the investments are used to pay salary, which is is not. In an industrial company, just 50% are used for salary, 35% for the supplu chain, and 15% for marin and taxes.
5- 6-7 all the rest show you have a bad understanding of these mechanism,
Of course, your conclusions are totally wrong
By The way, please write in english in order to ask questions. I would be glas to answer, but i am not grec speaking.

sotbak

+1

KaizerAmstelVonLagerS

Mr Wolf.
Your model is an interesting one but it can only be viewed as a case study that has no real life implementation.If it was possible to implement it would be used already by other countries for financing their military procurement.
-The major flaw is that you offer an investment plan or initiative that promises 3% rate of return yearly.In my opinion this cannot be achieved by a model focused on a company existing only for acquiring already developed military assets and has no earnings from possible sales of the same assets in other customers.So this will work as long as Greece keeps financing the scheme for ever.The moment the country decides to buy another…lets say ship…because the French design offered does not meet the standards…then all the jobs and those positives you describe are lost.
-The same thing also applies in case France(like it is already doing) stops offering an already acquired asset(Mirage 2000) and offers only new products(Rafale). If Greece had the opportunity to keep “producing” the parts it needs for its French equipment to keep it battleworthy or up to date and also offer this” improvements” to other international customers that have the same assets and look to keep them active…then your plan would have a very good base.But unfortunately this is not offered.Greek companies will simply be sub-contractors working as long as the Greek government places orders for French weapons.The moment these orders end the scheme collapses.
-What does not count as a debt by Eurostat…does not mean that it is not a debt.And in Greece there is a bad history of Greek “investors” who lost their savings simply by investing in Greek or Greek state guaranteed bonds.So it would be pretty difficult to raze the money you suggest.
In my humble opinion…and maybe i am wrong here…is that your offer simply “chains” or “imprisons” Greece to the French military sphere.Greece will have to buy French no matter what.And even if Greeks will “improve” a French system to make it more suitable for Greek conditions…this improved design(FREMM GR or [email protected] Grec) would only be available to Greece and will not be offered to other customers who may be interested to buy it.France will always offer its own design and not the Greek.Greece has nothing to gain from that.Not the country,not the state owned company,not the Greek sub-constructors and certainly not the investors.
-Last but not least.The Leasing scheme…rent…offers a big opportunity for wide corruption.In Greece this is an unfortunate reality with numerous examples in every aspect of the economy and of course in military procurement.Your plan offers no safe-guard against this.In contrary it is a plan that possibly…enhances it.

fabrice Wolf

Hello
First thank you for wrting in english.
I would try to answer your interrogation.
First, there is not such “a standard” in défense équipements. THere is US equipments, and the rest of the world. And US are very keen in trying to make beleive their products are “standard”. France decidec long ago not to be part of this allegiance to the US, and to developp it’s own equipment. It is today the third, sometimes fort, weapons exporter in the world.
Your example about the mirage2000 is interesting. Mirage2000 are not not flying in Greece because there is no sparte parts, there are still, and french Air force are still using Mirage 2000, and will till 2030. Do you think they will do such without spares ?
As do India for example, which are still consciderng mirage 2000 as their most efficient plane.
The problème today with grecs is it’s ability to pay these spares.
And the model propose an approach to give not only Greece ability to buy new équipements, but to locale in Greece a strong industry which will be able to produce most of these spares. In that, it will gives Greece a far stronger indépendance than it ever had in récent history.
About the money, well i am not aware about greek history about looping savings. But however, on a 2 or 3% model base, you have no difficultés to find the required amounts on the europeans markets, which is running at 0,5/1% today.
But it would be better if the greek own all the aspect of the model. Call me french, but indepedancy is the key of this model.
About debts, well, i am quite sure about what i wrote. That’s 3 years i am working on this model.
At last, saying it couldn’t not work because it has not been done yet .. Well, it”s the principle of innovation. It is a model which has never been done before because it relies on several disciplines which are generally not working together. It has been done hère in france with the help of macro économits, micro-economists, financial and operationnal specialists. These people never worked together before.
It is not a project i did 1 month ago for greece. It’s a model i developped , and which is also making huge progress in France. But there as hère, it is difficult to change mines and way of doing.

fabrice Wolf

If you flow the link on likedIn given at the beginning of the article, you will have access to my profil, on which i publish all my articles. Some of them are in englsih, and would give more détails about the modela used for this

ivychris

The finanacing model is based on assumptions that do not coincide with the current macro environment.
Greece’s credit rating stands right now at B+ and 10yr yield at 4% apprx.
Every Greek publicly traded company receives that rating at max, in case of placing a bond public offering, with coupons at 4% + 20-40bps.
Apparently this brings financing costs 150bps higher than yr estimates which alters the whole repayment schedule making it unserviceable.
Since the Greek economy is liquidity dry, you cannot expect Greek private sector to cover the new annual debt issuance, not to mention the fact that it would affect Greek banking sector absorbing excess savings, with negative effetc on Greek economy.
As I mentioned in the previous scenario presented a few weeks ago, such a proposal has to create some kind of cash-flow, after a period let’s say of 4-5 yrs, so as to become self-sustainable.
Greece has to be invited to participate in certain projects to offset a percentage of the investment, be it nEUROn, FCAS, MALE RPAS, MICA NG or FCASW cruise project or anz combination of the above.
Otherwise the model remains a supplier-client relationship, not a partnership, for an investment corresponding to almost 50% of the relative capital committed by French Ministry of Defence, released in du Livre blanc de la défense et la sécurité nationale…, besides the fact that France’s GDP is more than 10 times that of Greece.

ivychris

Αντε πάλι…!
Μεγάλη επιμονή αυτό ο Wolf… φαίνεται το έχει το όνομα…
Κατ΄αρχάς διορθώστε τα εκατομμυρια σε χιλιάδες € στην αρχή “…Ως αποτέλεσμα, επενδύσεις 1 εκατομμυρίου ευρώ δημιουργούν 848 εκατομμύρια ευρώ έσοδα ..”
γιατί 53 θέσεις εργασίας * €16.000 = €848.000 ανά έτος/ €1Εκ επενδύσεων, ή για €30Δισ συνολικών επενδύσεων Χ60% στην Ελλάδα =
[(53 * €16,000)*€30Δισ*60%]= €15.62Δισ έσοδα για το Κράτος για όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Στα ανωτέρω έσοδα πρέπει να προστεθούν και οι μειωμένες δαπάνες του Δημοσίου από την μείωση της ανεργίας, για να φτάνουμε στους υπολογισμούς του Wolf.
-Για οποιαδήποτε αρχή συζήτησης, η προκαταβολή στο κεφάλαιο της νέας εταιρείας οφείλει να προέλθει από την επιστροφή των κερδών των ομολόγων του Ελ. Δημοσίου από τα προγράμματα SMP+ANFA.
Ας βρουν τη λύση.
-Εδώ δεν έχει συμπεριλάβει ορισμένα “δυνητικά” έσοδα που θα μπορούσαν να αποδώσουν στο Ελληνικό Κράτος, λόγω της χρηματοδότησης της για έρευνα κι ανάπτυξη της έκδοσης ηλεκτρονικού πολέμου του Rafale, για την έναρξη εργασιών ανάπτυξης μελλοντικού εξοπλισμού, όπως για παράδειγμα ένα γαλλο-ελληνικού αεροχήματος μάχης (UCAV) βασισμένο στο nEUROn, σε περίπτωση προώθησης πωλήσεων στη διεθνή αγορά.
Το προηγούμενο μοντέλο ήταν κόστους €18Δισ και αυτό είναι της τάξης των €30Δισ.
Όμως το προηγούμενο μοντέλο περιείχε την παράδοση 40 UCAV nEUROn, ενώ αυτό την εξέλιξη έως τη φάση παραγωγής, αν και με λιγότερα Rafale (60+10) έναντι (100+16).
Πιστεύω ότι ο προηγούμενος συνδυασμός μας ταιριάζει καλύτερα και για λόγους οικονομίας στη λογιστική υποστήριξη, όπλα, πληρώματα, καύσιμα κλπ
-Ας κάνουμε ορισμένες θεωρητικές μετατροπές
Το ποσό που θα χρησιμοποιήσουμε είναι αυτό των €30Δισ, αλλά θα πάρουμε τον συνδυασμό που προτείνεται στο προηγούμενο μοντέλο, (Αεροπορικά+Ναυτικά μέσα), προσθέτοντας στοιχεία της 2ης πρότασης, καθώς και κάποια νέα προγράμματα:
1. Αντικατάσταση των 12 Combattante ΙΙΙ, ΙΙΙB & S148 με 12, 6 Combattante FS56 + 6 Combattante FS65 (MICA NG)
2. Αναβάθμιση των υπαρχόντων ΜΜ40 Block II+III σε Block IIIC
3. Σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα μείνει με 5 Υ/Π (4+1), άρα ναυπήγηση 4 Y/Π Scorpene, αλλά με δυνατότητα εκτόξευσης 8 MdCN, ας πούμε Scorpene-ER
3. Tον εκσυγχρονισμό των 183 Leopard 2A4 του Ελληνικού Στρατού στο πρότυπο E-MBT, εξοπλισμένο με τον πύργο του άρματος μάχης Leclerc.
4. 80 αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χλστ. CAESAR επί τροχοφόρου οχήματος 8×8
5. 400 αντιαεροπορικοί πύραυλοι Mistral NG.
6. 200 πύραυλοι METEOR
Καταλήγοντας να αναφέρω, ότι δεν έχει υπολογιστεί η επίπτωση των €15.62Δισ εσόδων του Κράτους από φορολογία εισοδήματος των 53.000 άμεσων θέσεων εργασίας & των επιπλέον 29.000 έμμεσων θέσεων εργασίας στην αύξηση του ΑΕΠ, άμεση & έμμεση, λόγω αύξησης κατανάλωσης, μεταφορά τεχνογνωσίας, ερευνητικά προγράμματα Παν/μίων & Ινστιτούτων, επενδύσεις παγίων εταιριών του αμυντικού, βιομηχανικού & κατασκευαστικού τομέα και ένεκα όλων των ανωτέρω, νέα αύξηση θέσεων εργασίας με νέα έσοδα για το κράτος κ.ο.κ.
Ένας ρεαλιστικός στόχος θα ήταν οι 100.000 νέες θέσεις εργασίας και σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΒ, που ειχε εκπονηθεί για τις ΜΜΕ, η καθαρή θετική επίπτωση στο ΑΕΠ θα ανερχόταν σε +4%, δλδ επιπλέον €7,7 δισ, χωρίς να υπολογίζουμε την αύξηση των εξαγωγών, της προστιθέμενης αξίας ανά επιχείρηση, την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων ανά επιχείρηση και την αύξηση της παραγωγικότητας ανά εργαζόμενο. όλα μετρήσιμα μεγέθη.
Σε μελέτη που είχα διαβάσει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε παραδείγματα χωρών που πετυχαίνοντας μείωση κατά 5% των στάσιμων επιχειρήσεων, αύξησαν 1% το ΑΕΠ, μόνο και λόγω της αυξημένης παραγωγικότητας.
Επίσης σε μελέτη του ΙΟΒΕ, που την ξεφύλλισα για να θυμηθώ τα νούμερα, αναφέρεται ότι : “Ρυθμοί ανόδου του ΑΕΠ που υπερβαίνουν αισθητά το 2,5%, τουλάχιστον για τα έτη 2017 και εφεξής, απαιτούν ένα λόγο επενδύσεων προς ΑΕΠ που προσεγγίζει το 18% από 11% που ήταν περίπου το 2015.”
Δηλαδή τα €16Δισ κόστους του αμυντικού προγράμματος + τις ιδιωτικές επενδύσεις επί παγίων που θα ενεργοποιήσουν, προστιθέμενα στα ήδη υπάρχοντα, θα συνεισφέρουν μεγαλύτερο % αύξησης του ΑΕΠ
Εφ’ όσον φυσικά, το μοντέλο είχε ανατεθεί με ολιστική διαχείριση εποπτείας & παρακολούθησης της εφαρμογής σε ΜΗ Κυβερνητικά ελεγχόμενο ιδιωτικό φορέα διεθνούς κύρους & αξιοπιστίας, άσχετο με την υπό σύσταση εταιρεία ιδιοκτησίας των υπό πρόταση συστημάτων.
Επειδή τα έγραψα αρκετά ρόδινα, να μας επαναφέρω στη τάξη, αλλάζοντας πλευρό γιατί με έπιασε λόξιγκας…
Πιο πιθανό είναι να φαγωθούν ή να χαθούν τα κεφάλαια σε παροχές επιδοτήσεων, διορισμούς στο δημόσιο, επιδόματα και όλα τα άλλα συναφή μικροπολιτικά ιδεολογήματα, παρά να γίνει ο Έλληνας σοβαρός υπήκοος.

sotbak

+1

Μιχάλης

Πενία τέχνας κατεργάζεται.
Μόνο που στην συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για εντελώς ουτοπικό σενάριο.
Αυτή είναι η κατάντια της χώρας να μην μπορεί να εξοπλιστεί με τόσους κινδύνους να παραμονεύουν κυρίως από την Τουρκία.
Πολιτικό σύστημα διαχρονικά εγκληματικό.
Βέβαια δεν έβγαιναν μόνοι τους οι άνθρωποι κάποιοι τους ψήφιζαν τους Τσοχατζόπουλους Παπαντωνίου ΑντωνοΜπένηδες κτλ.
Χρεοκόπησαν τη χώρα το δημόσιο χρήμα έγινε πολυτελή σκάφη αυτοκίνητα διαμερίσματα σε δημοφιλείς πρωτεύουσες οφσορ και καταθέσεις στην Ελβετία.
Αυτή είναι η αλήθεια όσο πικρή κι αν είναι.
Και γιατί ψήφιζαν όλους τους παραπάνω;
Γιατί οι Έλληνες δεν είναι πατριώτες είναι παρτάκηδες και τα κροκοδείλια δάκρυα τώρα από μερικούς είναι υποκριτικά.
Και γιατί ψήφιζαν όλους τους παραπάνω;
Γιατί οι Έλληνες θέλουν πρώτα από όλα και πάνω από όλα ρουσφέτια και βολέματα.
Θέλουν μπάρμπα να τους τακτοποιήσει.
Από μια κλήση τροχαίας μέχρι μετάθεση απόσπαση και τρούπωμα στο Δημόσιο από το παράθυρο.
Το ότι η Ελλάδα κατάντησε εδώ που κατάντησε έχουν και οι πολίτες ευθύνες και οι δημοσιογραφούντες εφημερίδες και σαιτς.
Διότι ο Έλληνας πάνω από όλα θέλει καλοπέραση να γίνει η δουλειά του και ας καεί το σύμπαν.
Οι δημοσιογραφούντες εφημερίδες και σαιτς που διαμόρφωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια την κοινή γνώμη προτιμούσαν τις χορηγίες και το ταίσμα και έκανα τα στραβά μάτια.
Τώρα παρακαλάμε να μας δώσουν οι Αυστραλοί της φρεγάτες peri και είμαστε και ευχαριστημένοι !!
Σκέψου κατάντια!
Τη στιγμή που άνετα η Ελλάδα θα μπορούσε να αγοράσει και αυτή αντιτορπιλικά Hobart όπως η Αυστραλία.
Και να προετοιμαστεί για ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα αντικατάστασης των φρεγατών.
Και δεν θα ήταν ουτοπία αν προηγουμένως δεν είχε γίνει αυτό το πλιάτσικο στο Δημόσιο χρήμα.
Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας λοιπόν.
Βέβαια τώρα έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα θα λέμε και ευχαριστώ αν παραλάβουμε τις Αυστραλιανές φρεγάτες με την προϋπόθεση βέβαια και την παραχώρηση των όπλων.
Σε διαφορετική περίπτωση μόνο αν βοηθήσει ο θείος Σαμ αλλιώς είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση.

ΚΩΣΤΑΣ

1000000000!!!!!!!!!!!!!!!!+αυτη ειναι η αληθεια ΔΥΣΤΥΧΩΣ ολοι ξερουμε αλλα κανεις δεν θελει να πει και σαν αυτα που αναφερατε υπαρχουν χιλιαδες Χαιρομαι που ειναι πολλοι που σκεφτονται σαν εσας και εδω σε αυτην την σελιδα δεν ειναι ολοι ”καμμενοι” τα προβληματα μας ειναι πολλα και αυτοι οι λιγοι που υπαρχουν δεν μπορουν να αλλαξουν την κατασταση.Κλαιω για την καταντια μας δεν τολμας να πεις οτι εισαι ελληνας στο εξωτερικο και η καζουρα και η προσβολη παει συννεφο σε σχολια που κανω στο welt,de η προσβολη ειναι συχνο φαινομενο θελω να πιστευω οτι ολα ηταν στιμενα απο την αρχη αλλα οι πολιτικοι μας ολων των παραταξεων ειναι νανακια χωρις πατριδα σε καιρο πολεμου θα ειχαν εκτελεστει για εσχατη προδοσια και στην Ιαπωνια θα αυτοκτονουσαν απο την ντροπη.ΥΠΕΡΟΧΟ ΣΧΟΛΙΟ ακριβως στην καρδια του στοχου.καλο ξημερωμα σε ολους και εσεις παιδια εκει στο σιτε προχωρηστε ετσι οπως ειστε βαρατε και να λετε την αληθεια και ας ποναει.Ο παπους μου ελεγε αυτος που σε αγαπα σε κανει και κλαις….και εμεις πρεπει να μαθουμε να αγαπαμε παλι την Πατριδα(οχι κρατος)ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΩΣ ΟΤΙ ΠΟΙΟ ΙΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ θλιβερη και μιζερη υπαρξη μας

Greg575tpn

Επειδη δεν ειμαι ο κατάλληλος ανθρωπος για να σχολιασω το οικονομικο μοντελο αυτης της προτασης θα μεινω μακρια απο αυτο! Αυτο ομως που θα ηθελα να τονισω ειναι πως μετα την αναβάθμιση των F-16 σε Viper (που συμφωνώ 100%) το μοναδικο νεο μαχητικό αεροσκάφος για το οποίο η Ελλαδα θα επρεπε να ασχοληθει σοβαρα ειναι το Dasault Rafale F-3/F-4 και πως οι κατάλληλες φρεγατες θα ηταν όντως οι Fremm και [email protected]! Εύχομαι σύντομα να καταφερουμε να αγορασουμε/συνκατασκευασουμε τα προαναφερθεντα!

andreasmp412c

Τις γνωσεις να πω την αληθεια για να αναλυσω την οικονομικη πτυχη του αρθρου δε τις εχω. Ομως στην κατασταση που βρισκεται αυτη τη στιγμη η χωρα μας νομιζω οτι αξιζει να μελετηθει οποιαδηποτε ριζοσπαστικη προταση οπως η συγκεκριμενη εαν μπορει να προσφερει λυσεις. Το προβλημα ειναι οτι ουτε τους καταλληλους πολιτικους εχουμε, ουτε σα λαος εχουμε καταλαβει την αναγκη ισχυρου στρατου, ουτε θεωρω πως τα συμφεροντα αλλων χωρων θα μας αφησουν να την υλοποιησουμε.

manos

Αγαπητή ΠΤΗΣΗ ζούμε ιστορικές στιγμές με την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Αναμένουμε σαν περιοδικό να πάρετε θέση όπως κάνετε πάντα στα εθνικά θέματα.
Γνωρίζουμε από το καλοκαίρι ότι είστε εναντίον της συμφωνίας, αλλά η επικαιρότητα έχει τρέξει από τότε και η ιστορική στιγμή επιβάλει μια νέα ανάλυση σας, μια τοποθέτηση σας.
Ειδικά λόγω του κύρους που έχετε κατακτήσει τόσα χρόνια στον ελληνικό τύπο αλλά και του σταθερού φιλοαμερικανικού και φιλοατλαντικού σας προσανοτολισμού, η άποψη σας βαρύνει ακόμα περισσότερο.
Αναμένουμε!

ptisidiastima

Έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση. Αν μας παρακολουθείτε, θα το ξέρατε

sotbak

+1

Σταύρος

Καλή πρόταση αλλά το βασικό ερώτημα είναι ένα και το θέτω αμέσως! ΣΕ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΑΥΤΗ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΘΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ; Εάν κρίνω από άλλα παραδείγματα έχω άπειρα δεν αξίζει να τα αναφέρω τα ξέρουμε όλοι εδώ μέσα που διαβαζουμε

SweetDreams

Περισσότερες (και αποτελεσματικες?) κρατικές επιχειρήσεις στο Ελλαδισταν? ΧΑΧΑΧΑΧΑΧ
Η λύση είναι μόνο μια, αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας κατά 1-2 δις ετήσιος ταυτόχρονα με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας(ναι τι ώρα), μήπως και καταφέρουμε την επόμενη δεκαετία και κρατήσουμε μια σοβαρή και ισχυρή αποτροπή. Όλα τα άλλα είναι όνειρα θερινής νυχτός και σενάρια τύπου θα βαράμε τον ζουρνα και θα χορεύουν οι αγορές.
Ισως το καλύτερο σενάριο(και επόμενο άρθρο σας?) θα ήταν να αξιοποιησουμε τα 100(απο τα 600 δις του Σωρρα) και παίρναμε 200 Rafale και 20 Belhara και βάλε και καμιά 100 f35.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά εξάλλου. Με αγάπη Πτήση(σας εκτιμάω και σας παρακαλουθω καθημερινός).

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μία στις χίλιες στο να γίνει έστω το 10% από αυτά που προτείνονται στο άρθρο.
Από που να αρχίσει κανείς και που να τελειώσει…
Καταρχήν δεν γίνεται να αγοραστούν όλα αυτά από μία χώρα, ειδικά με απευθείας αναθέσεις.
Ακόμη και να ήταν καλά τα οικονομικά της χώρας στην καλύτερη περίπτωση θα μπορούσε να μιλάμε για 40 δικινητήρια μαχητικά και φρεγάτες. Και αυτά όχι από την ίδια χώρα αλλά μοίρασμα της πίτας για να πάρει κάτι κάθε μεγάλη δύναμη. (κάθε νταβατζής μας)
116 δικινητήρια μαχητικά δεν θα αγοράσουμε ούτε σε 116 χρόνια. Ούτε 10 καινούργιες φρεγάτες.
Στα άλλα όπλα. Ο E.Σ θέλει 12 τροχοφόρα αυτοκινούμενα πυροβόλα των 155 χλστ. Από που και ως που 120, συν τα περίπου 2.000 τεθωρακισμένα διαφόρων τύπων.
Ακόμη και να μας τα πουλούσαν όλα σε τιμές κάτω του κόστους μετά θα μας τα έπερναν πολλαπλά για την υποστήριξη τους, που ειδικά οι γάλλοι είναι ,,φαρμακείο,, στις τιμές της υποστήριξης, ενώ θα είμαστε εξαρτημένοι όσο δεν πάει άλλο από την Γαλλία.
Στην τελική αφού η Γαλλία θέλει να πουλήσει όπλα γιατί δεν πάει π.χ στην Ταιβάν να της πλασάρει μία 60αριά Rafale ? Eιδικά οι ταιβανέζοι έχουν ανάγκη εδώ και χρόνια από μαχητικά και έχουν έρθει σε δύσκολη θέση που δεν μπορούν να αποκτήσουν F-15 και F-35 από τις Η.Π.Α αλλά ούτε και τα πιο φτηνά F-16 που ήδη έχουν 155 από αυτά και οι Αμερικάνοι αρνούνται να τους πουλήσουν ακόμη 66 που οι ταιβανέζοι τα θέλουν πως και πως.
Γιατί δεν πάνε να πλασάρουν FREMM και Scorpene στην Ταιβάν που την βγάζει τώρα με παροπλισμένες Perry των Αμερικάνων και θέλει 8 υποβρύχια εδώ και 10+ χρόνια ?
Το ίδιο ισχύει και για τους γερμανούς που αρνήθηκαν να πουλήσουν 200 Leopard-2A7 στους βαθύπλουτους Σαουδάραβες αλλά αν δουν τους χρεοκοπημένους Έλληνες κοιτάνε να τους στριμώξουν στην γωνία για να τους πουλήσουν ότι παράγει η Γερμανία. Από τυφέκια και ελαφρά τεθωρακισμένα Wiesel μέχρι φρεγάτες αεράμυνας F-124 και μαχητικά EF-2000.
Μα καλά ! Δεν πάνε όλοι αυτοί να πουλήσουν σε αυτούς που έχουν λεφτά και θέλουν να πουλήσουν ειδικά σε εμάς που δεν έχουμε ?
Όταν χρειάστηκαν 5 χρόνια για να αγοραστούν τακάκια για τα φρένα των Μιράζ και 10 χρόνια για να αγοραστούν 12 υπερ-ελαφρά εκπαιδευτικά αεροπλάνα (15 Cessna-172 ήθελε η Π.Α, και ούτε Cessna δεν κατάφερε να αγοράσει…) με τι λεφτά θα αγοράσουμε τα 116 Rafale, τις 10 φρεγάτες, τα 2.000 τεθωρακισμένα, και όλα τα άλλα ?
Ή στο να τα νοικιάσουμε. Πως ξέρουμε πως θα είναι τα οικονομικά μας μετά από 10 χρόνια για να είμαστε σίγουροι ότι θα πληρώνουμε τα νοίκια για όλα αυτά ?

Thracian

<<>>
Κάτι θέλει να μας πει ο ποιητής??? Έμεινα μήπως λίγο πίσω στην ενημέρωση και οι Τούρκοι τελικά παίρνουν και Patriot??? Ή ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε???

ptisidiastima

Υπάρχει σχετική ενημέρωση της DSCA. Αν τώρα προχωρήσουν σε αγορά, δεν το ξέρουμε

Στέφανος

Αυτή η ιστορία με τις αμυντικές δαπάνες, κάποια στιγμή οφείλει να λάβει ένα τέλος. Είτε η ΕΕ υφίσταται, και ως υφιστάμενη οντότητα διαθέτει στρατιωτικό βραχίονα ικανό να εγγυηθεί την ασφάλεια και τα συμφέροντα των μελών της, είτε δεν υφίσταταται και ο καθένας τραβά το δρόμο του. Εαν πάλι η ΕΕ δεν επιθυμεί την δημιουργία στρατιωτικού βραχίονα, οφείλει να επιτρέψει στα κράτη-μέλη της που αντιμετωπίζουν “θεματάκια” με τους γείτονες, όπως η Ελλάδα, να χρησιμοποιεί τα κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία σαν το συγκεκριμένο. Δεν ομιλούμε για μισθούς στρατιωτικού προσωπικού. Ομιλούμε για επενδύσεις σε στρατιωτικό εξοπλισμό, μέρος του οποίου θα μπορούσε να αποσβεστεί απο την εκμετάλλευση της ΑΟΖ και απο επαναπώληση. Όμως, αν πρώτα δεν βεβαιωθούμε οτι υφίσταται εντός ΑΟΖ οικονομικό αντικείμενο που να δικαιολογεί τη συγκεκριμένη επένδυση, κινδυνεύουμε εκ νέου με χρεωκοπία.

sotbak

+1

zipo's

“Inception”, βλέπω όνειρο στο όνειρο. Μιλάμε για πολύ βαθύ ύπνο…….

sotbak

χαχαχαχ!!!! καλό!!!!

montif74

Ανάξιο σχολιασμού το άρθρο. Μια ολόκληρη χώρα, κράτος και πολίτες να επενδύσουνε ό,τι έχουνε στην γαλλικη πολεμική βιομηχανία….

Marnix

Η προταση ελπιζω να φτασει σε καποια αυτια και να δωσει εναυσμα στο πως στηνονται οι ενπλες δυναμεις μιας χωρας.
Δεν ξερω αν θα ειναι 116 η 60 rafale η f35 κτλ ο τροπος κ ο μακροχρονιος σχεδιασμος πρεπει να μελετηθει με βαση ολες τις συνθηκες τις περιοχης μας κ επιτελους κατι απο αυτα που δαπαναμε για την αμυνα μας να επιστρεφει στην χωρα.
Δεν γινεται αλλιως.
Ποσο ευκολα μπορεις να περασεις την αγορα 60+30 μαχητικων αν πχ πεις οτι θα δωσουν κ ποσες χιλιαδες εργασιας?
Η να πεις 4+4 φρεγατες σε βαθος 10–12 χρονων με τον ιδιο τροπο
Πρεπει παση θυσια να σταματησουμε να αγοραζουμε σπασμωδικα εξοπλισμους

Γιώργος70

Επαναλαμβάνω προηγούμενο σχόλιο μου ότι οι τιμές Rafale 100 εκ όπλα και 60% προστιθέμενη αξία στην ελλάδα με δεκάδες χιλάδες εργασίας έχουν τη λάθος παραδοχή οτι η Γαλλια όχι μόνο δεν θα χρεώσει το critical intellectual property στην Ελλάδα αλλα θα κανει critical technology. transfer σε έλληνες μηχανικούς.
https://economictimes.indiatimes.com/news/defence/rafale-deal-comes-with-50-per-cent-offset-clause/articleshow/54487326.cms
Παραδοχή ότι αυτα που διαβάζουμε στο παραπάνω link είναι σωστά και υλοποιηθούν.
7.87 billion euro τα 36 Rafale με meteοr κτλπ
7.87 *.5*74% india —>3 billion προστιθέμενη αξία στην ινδία india 0,6*3=2 δις research and development 1 δις components
To Rafale “Μade in Ιndia” —> Rafale made for india!!
https://www.thehindu.com/news/national/first-rafale-aircraft-made-for-india-takes-flight/article25447123.ece
Καμμία σχέση με αυτα που γράφουν οι κύριοι Ναρλής και Wolf
H χρηματοδότηση είναι τα perpetual bonds του Βαρουφάκη αλλά με εσωτερικό δανεισμό.
Εάν κάνουμε copy paste την ινδικη συμφωνία (που για τις ινδικές ανάγκες μπορεί να είναι καλή) και πληρώσουμε 7.87 billion για τα 36 Rafale για να μπούμε στο supply chain της Dassault η Ελλάδα απλά θα πτωχεύσει.
Για ένα αεροσκάφος sitting duck στα s400/f35.
Καλή η πρόταση (για την Dassault)

Μιχάλης

Καλημέρα σε όλους .Κανείς μα κανείς δεν απάντησε στο σχόλιο που έκανα .Όλοι προσπαθούν απλά να απαντήσουν σε ένα άρθρο χάνοντας την ουσία.Ερώτηση κρίσεως λοιπόν ,;Ποιό μεγάλο σάιτ είχε πέρυσι τα Ίμια μέσα σε Τουρκικά χωρικά ύδατα κ ποιό κόμμα η ποιός Έλληνας αντέδρασε για αυτό;;;;;;

ptisidiastima

Πάντως όχι εμείς

Μιχάλης

Φυσικά και οχι εσείς .

Spyros

Εκτός των όσων άλλων βρίσκουν οι συν-σχολιαστές μου, ο κ. Wolf αναφέρει και ένα πρόγραμμα για την “[…] αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου αεροσκαφών Mirage 2000”, αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα ή είναι εξίσου φανταστικό με το υπόλοιπο άρθρο;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν υπάρχει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τους.
Υπάρχει πρόγραμμα για F.O.S που αν θυμάμαι καλά θα είναι για 7 χρόνια και θα κοστίζει 240 εκατ. ευρώ.

Spyros

Αυτό θυμάμαι κι εγώ.
Η ερώτησή μου είχε να κάνει περισσότερο με τη αξιολόγηση του άρθρου, μέσω του ελέγχου της ορθότητας των στοιχείων που παρατίθενται σε αυτό.

Fingolfin

Κάποια στιγμή ως χώρα θα πρέπει να προχωρήσουμε σε οργανωμένες παραγγελίες με συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας (δημόσιας και ιδιωτικής). Δε γίνεται να πηγαίνουμε μονίμως σε αποσπασματικές αγορές. Η Γαλλία είναι μια εξαιρετική επιλογή.

sotbak

+1

sotbak

χαχαχαχα!!!! καλό!!!!

sotbak

Λοιπόν, θα τολμήσω να πω ότι σαν σκέψη δεν είναι καθόλου κακή ούτε είναι λάθος το “γαλλοκεντρικόν” του θέματος, καθόσον αυτό μας δένει με τους φίλους μας τους Γάλλους, γεγονός καθόλου κακό. Βλέπετε οι μεν Άγγλοι (βρετανικό κράτος + ΒΑΕ + RR) είναι αγκαλιά με τους Τούρκους σε μελλοντικά προγράμματα (πχ. TFX) οι δε Γερμανοί – διαχρονικά φιλότουρκοι γεωπολιτικά – συντάσσονται με αυτόν που θα πουλήσουν τα περισσότερα όπλα. Η οικονομοτεχνική λογική/συμπέρασμα της πρότασης νομίζω συγκεντρώνεται σε μία φράση που οι αγγλοσάξονες ορθώς λένε: Best value for money. Εκεί αποσκοπεί η δομή της πρότασης. Τώρα, πως αυτό μπορεί να υλοποιηθεί σε μία χώρα όπως η Ελλάδα με πολιτική ηγεσία με χαρακτηριστικά φεουδαλισμού….(αναφέρομαι στο σύνολο του πολιτικού τόξου) ……μένει να αποδειχθεί.
Ίσως αν στην πρόταση:
1) αντικαθιστούσαμε τα ραφάλ με Φ-35Α, που νομίζω η ΠΑ τα έχει ήδη επιλέξει για το μέλλον και θα είναι σημαντικό στοιχείο αποτροπής, ειδικά ΑΝ τελικά δεν τα πάρουν οι Τούρκοι,
2) εκσυγχρονίζαμε τα Μ-2000 Μκ2 (link-16, AESA αν είναι εφικτό τεχνικά) & συμπληρώναμε ένα αριθμό από τα γαλλικά F,
3) προσθέταμε αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού (για την Αν.Μεσόγειο),
4) πηγαίναμε μόνο σε Μπελχάρες με φουλ όπλα και εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ (για τα σκορπέν ας πουν οι του ΠΝ αν τα προτιμούν από τα 214),
ίσως να είναι υλοποιήσιμο…
Σημειώνω: η πρόταση για το ΣΞ είναι αρκετά πλήρης-ικανοποιητική, αλλά νομίζω ότι χρειαζόμαστε επιπλέον άρματα μτχ (Μ1Α1;)

ivychris

Αν πραγματικά υπήρχε ενδεχόμενο σοβαρής αξιολόγησης αυτής της πρότασης, θα έπρεπε να ξεχάσουμε το F-35.
H Ελλάδα δεν είναι Qatar και ποτέ δεν θα γίνει, ακόμη κι αν ανακαλύψουμε τα κοιτάσματα όλης της Μεσογείου.
Πρέπει να δούμε τι έχει/θα έχει ο αντίπαλος για να σταθμίσουμε κατά πόσον η συγκεκριμένη πρόταση είναι επαρκής.
Θα έχει λοιπόν 200 F-16 Adv (200TF-X) + 100 F-35???
Γιατί αν δεν παραλάβει τα F-35 αλλάζει όλο το σκηνικό στη Μεσόγειο.
Αν υποθέσουμε ότι τα παραλαμβάνει και με δεδομένο ότι έχει βιομηχανική συμμετοχή και στα 2 Α/φη, οφείλουμε να προσαρμοστούμε ανάλογα.
Η επιλογή των 40 nEUROn του 1ου σεναρίου, με Ελληνική βιομηχανική συμμετοχή εξυπηρετεί αυτό το σκοπό.
Το Rafale όμως είναι ένα αμιγές Γαλλικό προϊόν.
Τα 84 αναβαθμισμένα F-16V, μαζί με τα 60+10 Rafale του 1ου σεναρίου + 25 Mirage 2000 Mk-2, σύνολο 179 Α/φη θα αποτελούν υποθετικά τη δύναμη των Α/φων της Π.Α. πολλαπλών ρόλων + 40 nEUROn βομβαρδισμού & ISR.
Τέτοια επιλογή θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει στην αναβάθμιση των Mirage, ρανταρ AESA +METEOR & συντήρηση-υποστήριξη των Rafale/Mirage επί Ελληνικού εδάφους
Το γεγονός ότι ακόμη και τώρα, οι Γάλλοι τεστάρουν τα nEUROn με τα Ισπανικά EF2000, δείχνει ότι μόνο νεκρό δεν είναι το πρόγραμμα.
Μας λείπει όμως η βιομηχανική συμμετοχή στον κύριο όγκο της δύναμης Α/φων.
Η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει επαρκή συμμετοχή στο μελλοντικό
Α/φος FCAS, τουλάχιστον 20% σταθερό καθ΄όλη τη διάρκεια του προγράμματος, η παραγωγή των οποίων θα συμπέσει με την απόσυρση των F-16V & Mirage 2000.
Όμως έτσι μελλοντικά απο-αμερικανοποιείται η Π.Α.!!
Θεωρεί κανείς ότι είναι δυνατόν να υιοθετηθεί αυτή η επιλογή, ή είναι αυτός ο τελικός σκοπός της Γαλλικής πρότασης?
Στο Π.Ν. η πρόταση για [email protected], μαζί με τις αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ με Γαλλικούς αισθητήρες & οπλικά συστήματα, θα αντιστάθμιζε ποιοτικά & ποσοτικά τις δυνατότητες του αντιπάλου.
Στο σχόλιο πιο πάνω, που πρόσθεσα τις νέες Combattante, είναι γιατί αφορά ένα πρόβλημα που θα το βρούμε μπροστά μας σύντομα.
Για τον ίδιο λόγο ανέφερα τα Scorpene, με αυξημένες δυνατότητες, γιατί θα μας διατηρήσουν την ποιοτική υπεροχή με την ικανότητα των MdCN..
Όσον αφορά τον Σ.Ξ. οι προσθήκες πρέπει να περιοριστούν μόνο στην αναβάθμιση των MBT, έστω και με Ceasar, αλλά που να μένει χώρος για Αμερικανική συμμετοχή, γιατί δεν πρόκειται να μείνει απαθής…, εκτός αν οι ΗΠΑ έλθουν με ανάλογη πρόταση-πακέτο (F-35/MMCS-LCS/Patriot/M1A1) οπότε τότε θα υπάρχουν μέτρα σύγκρισης, πιθανώς και συνδυασμός επιλογών
Το ζήτημα είναι ότι χωρίς δημιουργική σκέψη και υιοθέτηση εργαλείων χρηματο-οικονομικής μόχλευσης, η Ελληνική οικονομία δεν μπορεί να στηρίξει τις αμυντικές προμήθειες που απαιτούνται για τη διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων σε Αιγαίο/Μεσόγειο, γιατί πολύ απλά καμμια πολιτική δύναμη δεν πρόκειται ποτέ να δεσμεύσει διαχρονικά & σταθερά για 25 χρόνια €2Δισ/ετησίως για αμυντικές προμήθειες.
Χρειάζεται ένα αφήγημα που θα απεμπλέκει ή θα περιορίζει σημαντικά τις αγορές αυτές, από το προϋπολογισμό και θα δημιουργεί προϋποθέσεις αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης & χρηματοδότησης μέσω της βιομηχανικής συμμετοχής.
Αυτό αν δεν το αντιληφθούμε έγκαιρα, οι Ε.Δ. θα απαξιωθούν σε λίγα χρόνια

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε ότι αφορά τις πυραυλακάτους.
Το Π.Ν θέλει να έχει 12 που να είναι όλες Super Vita. Έχει ήδη τις 5 και περιμένει κάτι χρόνια από τα πεθαμένα ελληνικά ναυπηγεία να παραλάβει την 6η και 7η.
Παλαιά καποιες Κομπαντάντ μας είχαν 4 Εξοσέτ με βεληνεκές 38 χλμ και κάποιες άλλες 6 Πένγκουιν με βεληνεκές 35 χλμ. Σήμερα έχει πυραυλακάτους Super Vita με 8 Εξοέτ με βεληνεκές 180 χλμ. Στην τελική, οι παλαιές πυραυλάκατοι δεν χρειάζεται να αντικατασταθούν μία προς μία από καινούργιες. Οι οποίες καινούργιες έχουν περισσότερη δύναμη πυρός, και πολλαπλάσιο βεληνεκές των πυραύλων τους.
Σε ότι αφορά τα υποβρύχια είναι απίθανο να αγοράσουμε γαλλικά.

ivychris

Να υποθέσω από τις απαντήσεις σου, που πότε μιλάς εκ μέρους του ΠΝ και πότε εκ μέρους της ΠΑ, ότι δεν έχεις τη παραμικρή ιδέα για να διαχωρίσεις τις δυνατότητες μιας Super Vita η μιας Combattante.
Να σε ενημερώσω ότι όταν αποκτήθηκαν οι αρχικές Combattante με Exocet ή Penguin, με δωρεές Ελλήνων εφοπλιστών, θεωρούνταν μεγάλη αναβάθμιση ικανοτήτων του ΠΝ να υπερασπιστεί τα εκατοντάδες νησιά του Αιγαίου.
Επίσης δεν έχεις ιδέα για την οργάνωση του Στόλου, αν υπάρχει Διοίκηση Ταχέων Σκαφών, από πόσες Μοίρες αποτελείται και από πόσα και ποια ΤΠΚ (Super Vita/Combattante/S-148) έχει κάθε Μοίρα.
Αν χρειάζεται να αντικατασταθούν οι “παλιές” πυραυλάκατοι μια προς μια, φυσικά και το γνωρίζει το ΠΝ, όχι εσύ, αλλά θα τις είχε ήδη αποσύρει αν δεν τις χρειαζόταν, επ’ ευκαιρία και της οικονομικής δυσπραγίας.
Αν εσύ θεωρείς απίθανο να προμηθευτούμε Γαλλικά Υ/Π, μου αυξάνεις τη πεποίθηση ότι όντως κάνουν για το ΠΝ.

sotbak

1) Αν κάτι από όλα αυτά που γράφεις είναι σίγουρο ότι θα πάρουμε – και το τονίζω ασχέτως δημοσιονομικής κατάστασης – αυτό είναι τα Φ-35Α γύρω στο 2030. Είναι προειλημμένη απόφαση της ΠΑ (ο Έλλην της LM τα έχει πει ήδη ο άνθρωπος). Εξάλλου, το Φ-35Α ήδη είναι φθηνότερα από τα ραφάλ και θα γίνει ακόμη φθηνότερο.
2) Αποαμερικανοποίηση των ΕΔ δεν νοείται με βάση όσα έχουμε ήδη προμηθευθεί, αλλά και για ευνόητους γεωπολιτικούς λόγους. Μπορούμε όμως να αυξήσουμε (και καλά θα κάνουμε) τις συμπράξεις μας με τους Γάλλους, συμφωνώ. Όμως μην ξεχνάμε ότι το Φ-35Α είναι ήδη εδώ και θα αναβαθμίζεται συνεχώς λόγω αρχιτεκτονικής των συστημάτων του ενώ το FCAS είναι στο μυαλό των Ευρωπαίων (……) είναι μακέτα, όπως και οι Μπελχάρες τις οποίες στην καμπούρα του ΠΝ θα δοκιμάσουν-εξελίξουν.
3) Για το ΝΕΥΡΩΝΑ συμφωνώ, αλλά πότε βλέπεις να μπαίνει σε παραγωγή με απτά χαρακτηριστικά και δυνατότητες;…….

ivychris

Να αρχίσω ανάποδα από τα εύκολα…
3. Δεν βλέπω να μπαίνει σε παραγωγή.
Είναι wishful thinking να πιστεύουμε ότι μια παραγγελία 40 nEUROn θα δρομολογήσει όλες τις διαδικασίες και τα κόστη που απαιτούνται για παραγωγή, αφήνοντας στην άκρη το κόστος της υποστήριξης-συντήρησης.
Μόνο με ταυτόχρονη Γαλλική παραγγελία, αλλά και άλλων κρατών, θα μπορούσε να μπει σε παραγωγή, ένα Α/φος όμως που έχει ήδη αρκετές εκατοντάδες ώρες testing & evaluation.
2. “Αποαμερικανοποίηση των ΕΔ δεν νοείται ”
Η πρόταση μπορεί αν μη το λέει, αλλά το εννοεί, όταν το budget ανέρχεται σε €30Δισ, ποσό πολλαπλάσιο της αξίας των ήδη υπηρετούντων Αμερικανικών συστημάτων
3. Επέτρεψε μου να κρατώ μικρό καλάθι όσον αφορά τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της Π.Α. και ειδικά την προμήθεια F-35 με τους υπάρχοντες συσχετισμούς όσον αφορά τη παραγωγή μερών του από τουρκικές εταιρείες.
Αν στο μέλλον διαφοροποιηθούν οι πηγές προμήθειας και εμπλακούν εταιρείες άλλων χωρών για τα συγκεκριμένα μέρη που παράγονται από τουρκικές εταιρείες πιθανώς να υπάρξει βάση συζήτησης.
Από την άλλη, αν η Ελλάδα προσκληθεί ως εταίρος στη κοινοπραξία FCAS, κατά το επιτυχημένο πρότυπο του nEUROn, δεσμεύσει πόρους & εργατοώρες επί μια δεκαετία, δεν βλέπω το λόγο να μην εκμεταλλευτεί τα αποτελέσματα αυτής της επένδυσης.
Εξάλλου το FCAS (Α/φος 6ης γενιάς), δεν αναιρεί την ύπαρξη του F-35 (5ης γενιάς), αλλά τοποθετεί την Ελλάδα στο στενό πυρήνα χωρών απόκτησης μέρους της συγκεκριμένης τεχνολογικής πίτας.
Αν όμως δεν συμμετάσχουμε σ’ αυτά τα προγράμματα, είναι σίγουρο ότι δεν θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε τα προϊόντα αυτά λόγω περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων και χωρίς ικανότητα απόσβεσης της επένδυσης

antonis.

Το πρόβλημα στο εν λόγω πρόγραμμα ,μεταξύ των άλλων, είναι ότι όλα τα εξοπλιστικά γίνονται με βάση τα γαλλικά προιόντα, τα οποία όσο καλά και να δίνουν στα χαρτιά, δεν ρωτήσαμε αν τα χρειάζονται οι Ε.Δ.
Ωραίο αεροσκάφος το Rafale, αλλά μήπως η αεροπορία μας θέλει F-35? Ωραίο το υβρίδιο Leo2-Leclerc αλλά μήπως οι μαυροσκούφηδες θέλουν ομογενή στόλο από Leo2A7+? Ωραίες οι FTI αλλά μήπως το ΠΝ θέλει LCS+ADELAIDE?
Μην παρεξηγηθώ μόνο η αναγέννηση της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας είναι αρκετά μεγάλο “συν” στην υιοθέτηση ενός τέτοιου προγράμματος. Επιπλέον αν γίνουμε συνέταιροι των γαλλικών πολεμικών βιομηχανιών μπορούμε να έχουμε ακόμα και κέρδος εντός της διεθνούς αγοράς στρατιωτικού υλικού.
Παράλληλα φαντάζει απολύτως λογικό οτι ένας στόλος 116 Rafale f3r-f4 + 84 F-16V στον αέρα και 4 FREDA+ 6 FTI στη θάλασσα, θα σάρωνε την Ανατολική Μεσόγειο ανατρέποντας ενδεχομένως όλα τα σχέδια της αναθεωρητικής Τουρκίας ακόμα και αυτή διέθετε 100 F-35 και S-400 και TFX.

sotbak

+1

GK_

Οι προτεινομενες λυσεις «πακετο», μπορουν να θεωρηθουν οτι αποτελουν μια πολυ αξιολογη προταση και στις δυο περιπτωσεις και για αυτο ειναι απαραιτητη μια ποιο εμπεριστατωμενη μελετη για περαιτερω σχολιασμο.
Θα πρεπει ομως να παρατηρησω οτι και ετσι απο μια πρωτη επιφανειακη ματιά, υπάρχουν ορισμενες πτυχες που θα εξυπηρετουσε πολυ εαν ειχαν μια ποιο εκτεταμενη και σαφη αναφορα. Για παραδειγμα οι πινακες της αξιας των οπλικων συστηματων που προτεινονται (στο εταιρο κειμενο και αποτελουν και την βαση για το παρον) περιεχουν μονο τις λεγομενες “unitary price” comment image). Θα ευνοουσε πολυ εαν ηταν δυνατο να υπαρχει και η κοστολογιση των λεγομενων παρελκομενων υλικων και υπηρεσιαων που συνηθως συνοδευουν μια συμβαση αγορας. Ενα αλλο σημειο που αφορα περισσοτερο «εμας» ειναι εαν πραγματι ενα αναλογο πλαισιο υλοποιησης με την μορφη που προτεινει ο αξιοτιμος Κος Wolf ειναι υλοποιησημο σε ρεαλιστικη βαση. Το θεμα του «φορεα», δεν ειναι μια «νεα» ιδεα. Η Ελλαδα χρησιμοποιησε το ΤΕΘΑ απο το 19ο αιωνα. Το προβλημα ομως στην συγχρονη εποχη εχει να κανει με την αξιοπιστια του Δημοσιου σαν συμβαλομενο μερος, οποια μορφη και εαν θα εχει αυτη η συμβολή. Αυτο αποχτα ιδιαιτερη σημασια καθως το Δημοσιο, ειναι ενα «φορεας» που ελεγχεται απο την Πολιτική Εξουσια και κατα συνεπεια επηρεαζεται απο τις επιλογες της. Δεν μπορω να ξεχασω οτι η Ελλαδα εδω και 10 περιπου χρονια βρισκεται μεταξυ «σφυρας και ακμωνος» και αυτο γιατι σε μεγαλο βαθμο υπαρχει ενα πολυ ασχημο προηγουμενο που ακουει στο ονομα “Greek Statistics” και μια σειρα απο αρνητικες παρενεργειες που εχουν επηρεασει την ζωη των Ελληνων τοσο εντος αλλα και εκτός. Ακριβως επειδη σαν ανθρωποι εχουμε βιωσει πολλα «ασχημα» για ενα μεγαλο χρονικο διαστημα, θεωρω οτι ενα πνευμα δυσπιστιας για την «αγαθη» προθεση του οποιουδηποτε αναλαβει την πραγματοποιηση ενος τετοιου σχηματος θα υπαρξει και θα ειναι και εντονη. Αυτο γιατι πολλα συνδεονται με την οικονομικη δυνατοτητα αποπληρωμης ή οχι σε βαθος χρονου μιας τοσο σημαντικης επενδυσης. Γιατι πρεπει να εχουμε υποψη, οτι στο τελος, μετα την ληξη του «ενοικιου» η αγορα ειναι σχεδον μονοδρομος, ακομα και εαν ειναι με «εκπτωση» και χωρις το απαραιτητο «βαλαντιο» θα βρεθουμε παλι να αντιμετωπιζουμε σαν ανθρωποπι εξαιρετικα δυσκολες καταστασεις. Υπαρχει η βιομηχανικη διασταση αυτων που προτεινει. επι της αρχης οι Ελληνικες βιομηχανικες δυνατοτητες δεν ειναι απολυτως γνωστες και για αυτο εκεινο το «60%» Ελληνικης συμμετοχης δεν μποριε να θεωρηθει οτι η Ελληνικη αμυντικη βιομηχανια το κατεχει απο «σημερα». Υστερα μια οποιαδηποτε αυξηση της ΕΒΠΑ θελει πολυ μεγαλη προεργασια και για αυτο και ενα αναλογο χρονικο διαστημα πραγματοποιησης. Οποτε εαν καποιος θελει να υλοποιησει θα πρεπει να λαβει υποψη οτι χωρις σημαντικη μεταφορα τεχνολογιας και τεχνογνωσιας απο την Γαλλια το ελληνικο «60%» μαλλον δεν «βγαινει». αυτο ομως σημαινει οτι η λεγομενη στρατηγικη συνεργασια πρεπει να κτιστει σε βιομηχανικη βαση πριν ακομη απο τον τομεα της Αμυνας. Βλεποντας την πληροφορηση απο τα προσφατα προγραμματα των ΕΕΔ και κυριως το προγραμμα εκσυχγρονισμου των F-16V εχω τεραστιες αμφιβολιες για το εαν υπαρχει η πολιτικη υποστηριξη για κατι αναλογο, Θα υπενθυμησω οτι στο εν λογο προγραμμα υπαρχει μια και μοναδικη ελληνικη βιομηχανικη συμμετοχη αξια; λογου και αυτη ειναι της ΕΑΒ. Η ΕΑΒ ευνοηθηκε απο τα ΑΩ της προηγουμενης δεκαετιας και απλα θα εκτελεσει τις εργασιες «κουμπωματος» των συλλογων εκσυγχρονισμου (ρανταρ ASEA. Link 16, INS, “Glass Cocpit”) με υλικα που θα ειναι 100% εισαγωγης απο τις ΗΠΑ και χωρις καμια αλλη ελληνικη ΕΒΠΑ! Εαν δεν υπηρχε το υπολοιπο των ΑΩ της LM αμφιβαλω πολυ εαν η ΕΑΒ και αυτη ακομη θα ειχε το «κομματι ψωμι» που ελαβε απο το ΥΠΕΘΑ. Δηλαδη, το ΥΠΕΘΑ φαινεται να δειχνει μια προτιμηση στα «εισαγωμενα» και οχι στην ελληνικη βιομηχανια. αυτη η εντυπωση ομως στην βαση της οφειλεται στο οτι τα προηγουμενα χρονια πριν απο την υπογραφη της συμβασης δεν υπηρξε η απαραιτητη διεγερση στο ΥΠΕΘΑ ετσι ωστε μεσω των απαραιτητων προεργασιων πριν την συμβαση να δημιουργηθει το απαραιτητο βιομηχανικο πλαισιο για την παραγωγη των υποσυστηματων στην Ελλαδα και μαλιστα με ευνοϊκους ορους για το ιδιο το ΥΠΕΘΑ. Τα πραγματα ετσι οπως εξεληχτηκαν δειχνουν οτι υπηρξε ενα πλευρα αντιπαλοτητας μεταξυ ΥΠΕΘΑ και αμυντικης βιομηχανιας σε σημειο που να αποκλειστει αυτη η τελευταια σε μεγαλο βαθμο απο την «πιττα».
Πιστευω οτι ο αξιοτιμος Κος Wolf δεν εχει λαβει υποψη οτι για να φτασει η Ελλαδα να συμπαραγει με 60% ΕΒΠΑ πρεπει να κανει τεραστια βηματα προς μια κατευθυνση την οποια η ιδια δειχνει να μην θελει να ακολουθησει καθολου. Το προβλημα στην βαση ιδατηρει την πολιτικη του υποσταση και ξεπερνα ακομη κια τους οικονομικους περιορισμους των δημοσιονομικων της χωρας. Σαν ιδεα πραγματοποιησης ειναι πολυ ενδιαφερουσα, αλλα εχω σοβαρες αμφιβολιες οτι κατι αναλογο εαν μπορει να πραγματοποιηθει γιατι θεωρω οτι «εντος» δεν υπαρχει η αναλογη «θεληση».

Stavrogin

+1
The devil is in the details και οι λεπτομέρειες δεν ευνοούν την βιωσιμότητα της πρότασης. Πριν χρησιμοποιήσουμε το μοντέλο του Κου Wolf για να φτιάξουμε όλο το οπλισμό του αιώνα καλό θα ταν να το δοκιμάσουμε για να φτιάξουμε κάτι πολύ πολύ μικρότερο.

sotbak

σωστό….

GK_

Σε συναρτηση με το προηγουμενο σχολιο θα ηθελα να παρουσιασω μια πτυχη του προγραμματος εκσυγχρονισμου των F-16V που σχετιζεται με την «απουσια» ΕΒΠΑ απο αλλες εταιριες εκτος της ΕΑΒ με κυρια και σχεδον αποκλειστικη εργασια «κουμπωμα» υποσυστηματων στο αεροσκαφος. Η Ελληνικη εταιρια Miltech ειναι παρα πολυ γνωστη στους «παροικουντες της Ιερουσαλημ». Ενα απο τα πολυ γνωστα προϊοντα της ειναι και οι οθονες μαχητικων αεροσκαφων. Σαν παραδειγμα την περιπτωση των Μ2000 και τα συστηματα HDD των αεροσκαφων Μ2000Ε/Β:
«… H Miltech , υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 5 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των Head Down Displays των αιγυπτιακών Mirage 2000.Ήδη από τον Απρίλιο του 2011 είχαν ξεκινήσει οι επαφές μεταξύ Miltech και EAF για την παρουσίαση και δοκιμή της HDD-55L.Η Αιγυπτιακή αεροπορία είχε μια απαίτηση για 20 οθόνες που προορίζονται για 16 αεροσκάφη. (πηγη: http://aviationlive1.blogspot.com/2012/09/miltech-o-hdd-mirage-2000.html)
Οπως πολυ ευκολα αντιολαμβανεται κανεις στην περιπτωση των F-16V η «απλεια εργασιας» με αναλογο αντικειμενο ειναι πολυ ευκολα μετρησιμη. Κατα προσωπικη εκτιμηση το μεγεθος απο την μη παραγωγη σητν Ελλαδα ολων των οθονων του Cokpit των αεροσκαφων F-16V (καθε αεροσκαφος εχει συνολικα 3 οθονες (το μονοθεσιο), ή 6 (το διθεσιο)) μπορει να φτασει ή και να ξεπερασει σε αξια τα 100 εκ. € σε ΕΠΑ και ΕΒΠΑ που «χαθηκε».
(Οποιαδηποτε αλλη εκτιμηση που μποριε να θεωρηθει πολυ περισσοτερο αξιοπιστη απο την προσωπικη που εκανα ειναι ευπροσδεκτη!)
Το παραδειγμα ειναι απλα, ενδεικτικο του ζητηματος που παρουσιασα στο προηγουμενο σχολιο μου και του προβληματος που δημιουργηθηκε απο την μη συμμετοχη της ελληνικης αμυντικης βιομηχανιας (κυριως των μελων του ΣΕΚΠΥ).

lexandreas

Δυσκολεύομαι να κρατήσω το σαρκασμο που ξεχειλίζει το μυαλό μου διαβάζοντας αυτό το άρθρο, αλλά θα προσπαθήσω…
1) ή ουσία της πρότασης είναι η δημιουργία ενός σχήματος που θα ξεπερνά την αδυναμία δανεισμού της χώρας. Ένα μοντέλο δημιουργικής λογιστικής για 15χρονα! Περιμένουμε από κάποιον δανειστή μας να φάει τέτοια παπάτζα?
2) Μιλάμε δηλαδή για μια πρόταση εσωτερικού δανεισμού για την καταχρεωμένη μας χώρα από τους πολίτες που έχουμε στεγνώσει Οικονομικά. Η κορυφαία φράση στο κείμενο ήταν να προσέξουμε μην τρέξουμε Όλοι μαζί να πάρουμε ομόλογα χαχαχαχαχαχαχα
3) Φυσικά η Γαλία ή οποιοσδήποτε άλλος εταίρος θα μας παραχωρήσει δωρεάν το r&d του και τις υποδομές που χρειάζονται για να παραχθούν όλα αυτά στην Ελλάδα Ε? Γιατί δεν είδα κάτι άλλο από Μια πρόβλεψη 500 εκατομμυρίων για r&d
Αλήθεια προτείνετε σε πολιτικούς και στελέχη να μελετήσουν αυτό το σχέδιο? Και αν σε κάποιον φανεί καλή ιδέα?
Θα με σκάσετε

Chris Ain.

Πιο εύκολο και πιο ρεαλιστικό να πάρουμε ASMP απο την Γαλλία της Λεπέν!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η ΠΑ οπλίζει τα νέα της F-16V, έτοιμη για αγορές AGM-84L Harpoon II, AARGM, Spice, ατρακτιδίων σκόπευσης

Η νέα νοοτροπία της ΠΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στις συμβάσεις για τα μαχητικά της Rafale, είναι έτοιμη να εμφανιστεί και στο πρόγραμμα των F-16V....

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φρεγάτες για το ΠΝ: Σκληρός Ανταγωνισμός, το ΠΝ θα πάρει αυτό...

202
 Με προηγούμενό μας άρθρο με λεπτομέρειες της ολλανδικής πρότασης για φρεγάτες κλάσης Sigma 11515 HN στο ΠΝ, η ΠΤΗΣΗ συνεχίζει τα στοχευμένα ρεπορτάζ στις...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 August 2014 #339

Αγορά

Related News

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η ΠΑ οπλίζει τα νέα της F-16V, έτοιμη για αγορές AGM-84L Harpoon II, AARGM, Spice, ατρακτιδίων σκόπευσης

Η νέα νοοτροπία της ΠΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στις συμβάσεις για τα μαχητικά της Rafale, είναι έτοιμη να εμφανιστεί και στο πρόγραμμα των F-16V....

Βουλή: Κατατέθηκε το ν/σ για τα Rafale

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων εισάγεται αύριο με την κοινοβουλευτική διαδικασία του «επείγοντος» το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας για την...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Ελληνικός Στρατός προχωρά σε περιορισμένη αναβάθμιση των ηλεκτροπτικών οδήγησης των Leopard 1A5

Όπως ανακοινώθηκε στον ιστότοπο του συστήματος "Διαύγεια", η Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) προκήρυξε διαγωνισμό για την αξιολόγηση και τροποποίηση 190 παθητικών περισκοπίων...