23.3 C
Athens
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Τι είδους Πολεμική Αεροπορία θέλουμε για το μέλλον; Μας αρκούν 30,...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Τι είδους Πολεμική Αεροπορία θέλουμε για το μέλλον; Μας αρκούν 30, 50 ή 100 μαχητικά;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το άρθρο αυτό θέλαμε να το γράψουμε εδώ και πολλούς μήνες, αν όχι χρόνια. Από την αρχή της λειτουργίας της ιστοσελίδας μας, το Νοέμβρη του 2016, όταν τότε όλα τα πλάκωνε η σκλαβιά και τα έσκιαζε η φοβέρα των ρωσικών μαχητικών Su-35GR, που ανά δίμηνο μας τα πρόσφερε το Ξανθό Γένος δωρεάν, ή άλλοτε με ανταλλαγή ροδάκινων, άλλοτε με πακέτα διακοπών στην Χαλκιδική. Τότε που το F-22 ήταν απλά ιπτάμενος στόχος για τους ρωσικούς υπερπυραύλους, και το F-35 ένας ιπτάμενος κουβάς που το έφτιαξαν οι Αμερικάνοι για να “φάνε” τα λεφτά των πλουσίων πλην άτιμων  Ευρωπαίων. Και βέβαια, κάποιοι είχαν πείσει  ουκ ολίγους, ίσως και τον ΥΠΕΘΑ πως η λύση στο πρόβλημα τουρκική υπεροπλία είναι η παραλαβή μεταχειρισμένων F-15C.

Περάσαμε ένα δύσκολο περασμένο χρόνο, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όταν σχεδόν όλοι πίστεψαν πως η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16C/D σε F-16V ήτο ένα “λάθος”, μια “ρεμούλα”, μια “προδοσία”, και πως θα έπρεπε να δώσουμε τα δις της αναβάθμισης σε F-35, εδώ και τώρα (ανάθεμα την ώρα). Ωραίες εποχές, αλλά νομίζουμε πως τις ξεπεράσαμε. Δεν πιστεύουμε πως υπάρχουν πολλοί πλέον που να θεωρούν πως η αναβάθμιση ήταν λάθος. Χρειάστηκε βέβαια να αναλύσουμε οτιδήποτε, από τον συνδυασμό  AESA/MMC/Fusion μέχρι τον μελλοντικό συνδυασμό με Legion Pod για να πειστούν οι “άπιστοι”.

«Και γιατί δεν παίρνουμε F-35 μάστορα;»

 

Τελικά μάλλον πείστηκαν, πως οι “αμαθείς” Επιτελείς της ΠΑ κάτι περισσότερο γνωρίζουν από τα site που σκοπό έχουν να μαζεύουν clicks. Εντάξει, δεν χρειάζεται πολύ για να καταλάβει πως είναι ανόητο να θεωρεί κάποιος ότι άνθρωποι που έχουν κάνει 2,3, 4000 ώρες πτήσης, άπειρες αναχαιτίσεις, έχουν κάνει πολλούς Τούρκους πιλότους να λερώσουν την φόρμα πτήσης τους, δεν ξέρουν τι είναι καλύτερο για την ΠΑ. Ήταν και μόνο ντροπή που έγινε τέτοια επίθεση στην ΠΑ (σε εμάς που στηρίξαμε την επιλογή μας επιτέθηκαν επίσης, αλλά είναι τιμή μας που σταθήκαμε στο πλευρό της ΠΑ).

Γιατί δεν βάζουν και οι Τούρκοι ραντάρ AESA στα δικά τους F-16 (οέο);

 

Η “δαπάνη” 1,5 δις δολαρίων, για περίπου 8 μαχητικά F-35A, ακούγεται αστεία όσο είναι πραγματικά. Οι επενδύσεις που έχουμε κάνει σαν χώρα στα F-16 θα πεταγόταν στα σκουπίδια, αλλά θα είχαμε στα shelter μας 8 υπερσύγχρονα μαχητικά. Ουάου, που θα έλεγε και μια ψυχή, με 8 μαχητικά θα αποκτούσαμε επιτέλους την αεροπορία που θέλαμε. Όχι εμείς, οι Τούρκοι. Αυτοί θα παρακάλαγαν να μην αναβαθμίσουμε τα μαχητικά μας F-16 σε F-16V Block 72, και μια βόλτα στα forum τους θα σας αποδείξει τον προβληματισμό τους μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Το θέμα είναι πως ακόμη και με τον εκσυγχρονισμό, η ΠΑ θα έχει περί του 2025, 85 μαχητικά F-16V, 38 F-16C/D Block50+ και 24 Mirage 2000-5Mk2. Μιλάμε για μια ΠΑ κάτω των 150 μαχητικών. Ποτέ άλλοτε μετά το 1974 η ΠΑ δεν βρέθηκε με τόσο μικρό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών. Είπαμε να μειώσουμε τις οροφές, αλλά εμείς το παρακάναμε ή μας φαίνεται;

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μήπως η αγορά ολοκαίνουργιων F-16V είναι καλύτερη επιλογή από το F-35A για την ΠΑ;

 

Έχουμε γράψει πολλά άρθρα για το θέμα, για όσους μας παρακολουθούν. Για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης, για τις λύσεις, για τις τουρκικές απαντήσεις, και την τουρκική απειλή. Έχουμε ζητήσει άμεση ενίσχυση, και φυσικά βρεθήκαν αναγνώστες μας (;) που μας χαρακτήρισαν ούτε λίγο ούτε πολύ μιλιταριστές, και φυσικά πως προσπαθούμε να “πουλήσουμε” για τα “αφεντικά” μας. Εντάξει, μάλλον δεν είμαστε και τόσο καλοί πωλητές after all για να μην έχει αγοραστεί τίποτα εδώ και χρόνια.

Ξαναγυρνάμε στο πρόβλημα. Η ΠΑ σε λίγα χρόνια από σήμερα, μετά την απόσυρση των Mirage 2000EGM/BGM, F-4E Phantom, F-16C/D Block 30, θα βρεθεί με λιγότερα από 150 μαχητικά, το λέμε για να γίνει κατανοητό, καθώς λίγοι ίσως το έχουν συνειδητοποιήσει. Άποψή μας είναι πως με τόσα λίγα μαχητικά, η ΠΑ θα πολεμήσει όχι για να κερδίσει, αλλά για να μην χάσει. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Γιατί δεν βάζουν και οι Τούρκοι ραντάρ AESA στα δικά τους F-16 (οέο);

 

Φυσικά υπάρχει και αντίλογος, απόλυτα σεβαστός. 150 μαχητικά σε υπηρεσία έχουν ελάχιστες χώρες του ΝΑΤΟ. Χώρες στο μέγεθος και εκτόπισμα της Ελλάδας έχουν 20-40 μαχητικά, ή απλά δεν έχουν αεροπορία! Η διατήρηση αεροπορικής δύναμης είναι ένα ακριβό σπορ, που μόνο ευγενείς μπορούν να το “απολαμβάνουν”. Η Φινλανδία, έχοντας δίπλα της την Ρωσία, με ιστορικό συνεχών εισβολών, έχει μια πολύ μικρότερη αεροπορική δύναμη. Γιατί αυτοί οι τρελοί ‘Έλληνες θέλουν να έχουν μια τόσο μεγάλη αεροπορία; (δεν θα πάμε ακόμη στο Ναυτικό και τον Στρατό).

Ας πάμε στην Φινλανδία. Πράγματι, η Ρωσία ή η Σοβιετική Ένωση ή η Τσαρική Ρωσία είχαν για χόμπι τις εισβολές στην χώρα (όχι η νυν Ρωσία, μην παρεξηγηθούμε). Αλλά σήμερα, αν η Ρωσία εισβάλει, τότε θα έχει να αντιμετωπίσει όλο τον Δυτικό Κόσμο, και στο τέλος της ημέρας, αν χρειαστεί, και τις πυρηνικές κεφαλές του. Η “κόντρα” Φινλανδίας-Ρωσίας είναι περισσότερο ένα πολιτικό/στρατιωτικό παίγνιο, παρά υπαρκτό στρατιωτικό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση, η Φινλανδία έχει αρκετές “νεκρές” περιοχές, όπου θα παραχωρήσει στον αντίπαλο, προκειμένου να τον παγιδεύσει και να του προκαλέσει απώλειες δυσβάστακτες στη συνέχεια. Έτσι έχει “στηθεί” και η Αεροπορία της. Θα δράσει όχι κατά μέτωπον, αλλά με ξαφνικές αντεπιθέσεις από το πουθενά, όπως και η Σουηδική.

Η Φινλανδία ξεκίνησε το πρόγραμμα του Νέου Μαχητικό προς αντικατάσταση των F/A-18C/D

 

Η Ελλάδα δεν έχει σχέση με την Φινλανδία. Δεν μπορεί  να υποχωρήσει σε γραμμές άμυνας και να πολεμήσει εκεί μέχρι να σηκωθούν τα Β-52, γιατί απλά δεν περιμένουμε τα Β-52. Δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή ελληνικής γης για χάσιμο. Οι δυνάμεις μας θα πολεμήσουν σα να μην υπάρχει αύριο, γιατί πράγματι δεν υπάρχει αύριο. Ο αντίπαλος είναι αδυσώπητος, καταλαμβάνει, εκτελεί, εποικίζει. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ούτε ένα νησί, ούτε μια λωρίδα γης. Δεν θα την αφήσει ποτέ.

Μήπως το νέο τουρκικό μαχητικό TF-X θα είναι τελικά το … Su-57 «Erdoganski»;

 

Η τουρκική αεροπορία, όσους πιλότους κι αν φυλακίσει ο Ερντογάν, έχει 250 μαχητικά F-16C/D. Θεωρητικά το 2025 θα έχει και άλλα 30 F-35. Θα έχει δηλαδή τα διπλά μαχητικά. Αν τελικά δεν παραδοθούν τα F-35A (υπαρκτό σενάριο), μέχρι το 2025 θα δούμε Su-35 με τουρκικά εθνόσημα (μην τρομάξουν όσοι είχαν πιστέψει σε προφητείες προ του 2025). Θα δούμε ίσως και JF-17 αλλά μην περιμένουμε τους Τούρκους να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Η οικονομία τους θα υποφέρει, αλλά είναι αρκετά ισχυρή για να καταρρεύσει.

Η Τουρκία υπερ-επιδοτεί την κατασκευή του μαχητικού TF-X, προετοιμασία για ένα αύριο χωρίς το F-35;

 

Όταν ο αντίπαλος έχει ακριβώς τα διπλάσια μαχητικά από εσένα, τότε δεν μπορείς να λες “η Φινλανδία πως θα καταφέρνει;” πρέπει να δοθούν λύσεις. Μπορούμε απλά να θεωρήσουμε το 1 προς 2 είναι επαρκές για να αμυνθούμε, αλλά τότε έκαναν λάθος όλα αυτά τα χρόνια οι επιτελείς της ΠΑ που θέλουν 7,5 προς 10; Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση, τι είδους Πολεμική Αεροπορία θέλουμε τα επόμενα χρόνια;

Κάπου στο τέλος της επόμενης δεκαετίας θα “φύγουν” και τα Block 50+. Μιλάμε πια για 110 περίπου μαχητικά, και μετά θα φύγουν και τα Mirage 2000-5Mk2. Θα μείνουμε με 85 μαχητικά; ή θα ξεκινήσουμε πολύ νωρίτερα τις απαραίτητες διαδικασίες για ενίσχυση της ΠΑ; Ίσως ακουγόμαστε γραφικοί, αλλά η ΠΑ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας μια νησιωτικής χώρας σαν τη δική μας. Η ΠΑ θα σηκώσει τις αναχαιτίσεις, θα κάνει κρούση, θα αντιμετωπίσει τους βαλλιστικούς πυραύλους.

ΘΕΜΑ: Μήπως το επόμενο μαχητικό της Τουρκίας δεν είναι F-35A/B αλλά Su-35/34;

 

Την επόμενη φορά που θα πούμε “έπρεπε να αγοράσουμε λίγα F-35 αντί να εκσυγχρονίσουμε τα F-16”, ας έχουμε αποφασίσει πόσα μαχητικά θέλουμε να έχει σαν οροφή η ΠΑ. Θέλουμε 50;100; 150; 200; Γιατί ότι και να θέλουμε, πρέπει να αποφασίσουμε πως θα βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και πως θα πρέπει να σταματήσουμε να ζητάμε επιδόματα και “προσλήψεις” και να πάμε σε δύσκολες αποφάσεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρακαλούμε να σχολιάζετε όπως πάντα με ευπρέπεια. Δεν κάνουμε πολιτική, κομματικές τοποθετήσεις θα διαγράφονται. Σκοπός μας είναι να κάνουμε συζήτηση μεταξύ της μεγάλης πια κοινότητας των αναγνωστών μας γιαυτό το τόσο σημαντικό θέμα.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

225 ΣΧΟΛΙΑ

225 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
sotbak

Θέλουμε πάνω από 250, εκ των οποίων τα 80 τουλάχιστον 5ης γενιάς, ώστε να εμποδίσουμε την κυριαρχία της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο, αλλιώς …….

Βασίλης

Φίλε sotbak, την απάντηση δεν μπορεί να την δώσει κανείς μας.., ούτε εγώ ούτε εσύ ούτε ο φούφουτος..!
Η απάντηση στο ερώτημα του άρθρου δεν μπορεί να είναι ποσοτική (ένας αριθμός δηλαδή) αλλά ποιοτική..,
“Θέλουμε μια αεροπορία που να μπορεί να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή Ελληνικής γης και να φέρει εις πέρας με επιτυχία οποιαδήποτε αποστολή της ανατεθεί, ανεξαρτήτως των αεροσκαφών που θα απαιτηθούν για να νικήσουν τον αντίπαλο”..!
Τώρα 100 θα είναι αυτά, 200 θα είναι.., 1000 θα είναι.., αυτό είναι κάτι που θα το πουν άλλοι και όχι εμείς όλοι εδώ μέσα…

sotbak

μα γι’ αυτό αναφέρω “από τα οποία τα 80 τουλ. να είναι 5ης γενιάς” για το ποιοτικό μέρος. Για όλη αυτή τη γεωγραφία (Αιγαίο, Κύπρος, Αν. Μεσόγειος) ΔΕΝ φτάνουν αυτά που οι “ειρηνόφιλοι” νομίζουν.

Πεφτεις στην παγιδα....

οπως και ολοι οι αναγνωστες! Ας παρει 500 f-35 η Τουρκια γιατι εχει μεγαλυτερη οικονομια και εμεις μεινουμε στα 85 Viper το 2025! Παιρνουμε το ακραιο σεναριο! Παλι δεν θα ανοιξει ρουθουνι πουθενα οπως εδω και 30 χρονια! Γιατι? Γιατι θα ερθουνε οι Αμερικανοι και θα πουν παλι ποσα αντεχετε να σκασετε μετα απο 6 χρονια? 2 δις? οκ! Θα παρετε 20 f-35 και μην τρελενεστε για τους διπλα! Αυτο αγοραζουμε 35 χρονια τωρα! Προστασια! Γιατι δεν θα γινει μπαμ? Γιατι παλι θα ξαναερθουν να μας πουλησουν την πραματια τους! ΑΝ γινει μπαμ θα χαθει ο πελατης! Το πιο σημαντικο?… Read more »

Alex2324

Τα ίδια λέγανε και κάποιοι δικοί μας για την Κύπρο και δεν ήρθαν ποτέ… Μονο η ισχυρή ΠΑ μας έχει σώσει και μετα όλα τα αλλά… Είναι συνδυασμός !

sotbak

συμφωνώ

Thras

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα και όχι, οι πόλεμοι δεν τελείωσαν με το pax americana…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Το θέλουμε είναι μία κουβέντα. Και εγώ θέλω μία Φεράρι και ένα ιδιωτικό ελικόπτερο…
Το θέμα είναι τι μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά.

giorgos tsagaris

To θεμα φυσικα και ΔΕΝ ειναι αυτο.
Το θεμα ειναι η ΠΑ μαζι με τον ΕΣ και το ΠΝ να σε κρατησουν ελευθερο.
Τι αντεχεις και τι δεν αντεχεις δεν τον νοιαζει τον Τουρκο.
Να τα βρεις αλλιως εχεις βαλει ΛΑΘΟΣ προτεραιοτητες και δεν σου αξιζει ελευθερια….(οχι εσενα προσωπικα).

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ποιος σου είπε ότι θα έρθει ο τούρκος να σου πάρει την γη και να σε σκλαβώσει ??
Αν γίνει κάτι οι τούρκοι θα κοιτάξουν να καταλάβουν μόνο ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες. (βλέπε Ίμια)
Το να βρεις τα λεφτά είναι κάτι που δεν γίνεται στο 100%. Η χώρα έχει πολλά έξοδα και δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες της. Συν ότι είναι φτωχή και καταχρεωμένη. Και μην νομίζει κανείς ότι θα τα κονομήσουμε από τα πετρέλαια.

Thras

Ναι είναι ξεκάθαρο απο την επέμβασή τους στη Συρία ότι δεν προσδοκούν σε νέα εδάφη. Μέχρι κρατικές δομές στην τούρκική γλώσσα έχουν στήσει 6 μήνες μετά την κατάληψη!!! Ξυπνήστε όσοι πιστεύετε ότι οι πόλεμοι ξεκινάνε και τελειώνουν πατώντας ένα κουμπί. Στη Συρία πολεμάνε 7 χρόνια, έχουν εξουθενωθεί άπαντες και ακόμα συνεχίζουν! Μπορεί ένα “απλό θερμό επεισόδιο” να εξελιχθεί σε πλήρους κλίμακα ένοπλη αντιπαράθεση. Τότε, κανείς δεν ξέρει πότε θα σταματήσει. Οι τούρκοι δύσκολα θα κάνουν πίσω, ακόμα κι αν υπάρχουν αρχικές ελληνικές επιτυχίες, σκεπτόμενοι ότι έχοντας υπέρ τους, τους αριθμούς στο τέλος θα επικρατήσουν. Άρα για να σταματήσει η σύρραξη… Read more »

sotbak

Η ίδια η ιστορία τους το αποδεικνύει, στην Κύπρο τί πήραν ακατοίκητες βραχονησίδες;;;.
Ας μην είμαστε αφελείς. Ο κίνδυνος είναι πολύ σοβαρός, όπως και η παρέμβασή τους διαρκώς στην Αλβανία, τη Βοσνία και τα Σκόπια.
Δρουν βάσει σχεδίου επιστροφής στα βΑΛΚΆΝΙΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΆ, ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΦΕΛΕΙΣ. Η τουρκική εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται από: ΘΡΑΣΟΣ, ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ, ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ & ΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ & ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ, ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ κλπ. να μην επαναλαμβάνω τα ίδια & τα ίδια. Με Αεροπορία 100-120 Α/Φ είναι ΑΜΕΣΟΣ ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΔΑΦΩΝ.

Eman202

Μια χαρα λεφτα υπαρχουν.
Για να δινουν κοινωνικα μερισματα για ψηφαλακια βρεθηκαν σε 2 χρονια + 2,7δις.
Με αυτα επαιρνες 4πληρως εξοπλισμενες FTI/[email protected] .
Η αλλιως κανε υπολογισμο ποσα ολοκαινουργια f-16viper με ολα τα οπλα τους ,περιπου στα 32-38 τα βγαζω εγω .
Λεφτα αρα υπαρχουν ,λεφτα που πληρωσε ολος ο ελληνικος λαος σε υπερβολικους φορους,απλα δεν εχουμε αξιους ανθρωπους στις σωστες καρεκλες.

aris32

αφελεστατη σκεψη . η τουρκια εχει δειξει οτι εχει επεκτατικες βλεψεις . το εχει αποδειξει και στην κυπρο και στη συρια . ουτε προκειται να γινει θερμο επεισοδιο 6ωρων που εχεις αναφερει . ο τουρκος δεν κρατιεται απο την διπλωματια . αυτο εχει δειξει η ιστορια . το μονο που τους σταματαει ειναι η ισχυρη αμυνα . αυτο πρεπεο να εχουμε στο μυαλο μας

Kanenas

Αγαπητέ κύριε , να σας θυμίσω ότι μόνο για ΕΡΤ και κανάλι της Βουλής , ο προυπολογισμός είναι σε δυσθεώρητα ύψη. Λίγη περίσκεψη , επομένως , όταν χρησιμοποιείται την χιλιοχρησιμοποιημένη καραμέλλα της οικονομικής δυσπραγίας. Όσον αφορά στα πετρέλαια, αν οι ιδεοληπτικοί , δήθεν οικολόγοι , υπουργοί και βουλευτές , κάνουν στην άκρη και αφήσουν τις εταιρίες να τα αντλήσουν τότε θα ξέρουμε σίγουρα για το τι είδους έσοδα θα μιλάμε.

sotbak

σωστός

dimitrov

Τι να τα κάνεις όλα αυτά? Να σου τη γρατσουνίζουν τπτ απρόσεκτοι, να σου την κάψουν τπτ “επαναστάτες”, να την κλαις στις λακκούβες, να πληρώνεις όλο πάρκινγκ. Άσε που χωράει μόνο 2 νοματαίους και καθόλου μπαγκάζια. Καύσιμα, ασφάλειες, τεκμήρια, τέλη. Και τα αλόγατα να σκούζουν στην κίνηση. Άσε και τη βασκανία. Οπότε τι να την κάνεις? Πάρε ένα ΕλΕϊΝτιΈι να έχεις την ησυχία σου και να το φχαριστηθείς. Άσε και το κάτεργο το ελικόπτερο …. καλύτερα να έχεις φίλο που έχει αυτός ελικόπτερο να σε πηγαίνει βόλτα. Πέρα από το οικονομικό δλδ πάρε αυτό που χρειάζεσαι τελικά να γλυτώνεις μπελάδες… Read more »

Gunner

Το νούμερο είναι 100 με 120 F-16/35. Χρήματα δεν υπάρχουν τώρα και δεν θα υπάρξουν μετά από 5-10 χρόνια για να αποκτήσουμε 150 νέα μαχητικα. 30 το πολύ και αυτό ελπίζουμε να γίνει.

Λάμπρος

Μια λύση υπάρχει για μένα.Και τα 38 block50 να γίνουν V! Συν καμία 30 f16 block 50 μεταχειρισμένα και αναβαθμισμένα σε V.Σύνολο 150 f16v + 24 miraz2000.και στο τέλος της επόμενης δεκαετίας αγορά f35.

Ripmaker

Ο τιτλος λεει σαφεστατα “τι αεροπορία θελουμε” και οχι τι μπορουμε να έχουμε. Το τι θέλει ο καθένας είναι σχετικό. εγώ πχ θα ηθελα 150 F16V και 60 F35. Με ολα τα όπλα τους. Δεν χρειάζεσαι τίποτα αλλο έκλεισες. Αυτο που ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ βέβαια διαφέρει λίγο και πάει προς 150 μονοκινητηρια μαχητικά με κόστος πτήσης οχι μεγαλύτερο απο του F16. Απο την άλλη ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ το ξέρουν μόνο στη ΠΑ και μάλλον θα ειναι λιγο δύσκολο να το μαντέψουμε εμεις απο την απόξω που νομιζουμε οτι επειδή ξερουμε τα συστηματα του καθε αεροσκάφους και κανα δυο… Read more »

GMT-I

Σωστή η παρατήρηση σου αλλά όπως και εσύ αναφέρεις και σωστά προσπαθούμε να μαντέψουμε με βάση ότι και εμείς μπορούμε να καταλάβουμε από επιχειρησιακές ανάγκες αλλά και το πως θα είναι η οικονομία μας. Γι αυτό γράφουμε για πιθανά λογικά σενάρια. Με κάθε φιλική διάθεση όντας και εγώ ακόμα ένας που πιστεύει ότι η ΠΑ κρίνει το μέλλον της Ελλάδας

Ripmaker

φιλικά τα συζηταμε ολα παντα.
απλά αν κινουμαστε λιγο και στα πλαισια του εφικτου η συζητηση αποκτά περισσότερο νοημα γιαυτο το λέω.

Thras

Το εφικτό οικονομικά είνια και θέμα προτεραιοτήτων. Άλλο είναι να διαθέτεις για την άμυνα σου 2% του ΑΕΠ και άλλο 4-5% που διαθέταμε τις δεκαετίες 1980, 1990 και 2000.

Στην ερώτηση αν είναι το 2% ικάνο να κάνει τη διαφορά, η απάντηση είναι αναφανδόν “Ναι”. Είναι ουσιαστικά η διαφορά μεταξύ της τωρινής κατάστασης στις ένοπλες δυνάμεις με αυτή που υπήρχε πρίν την κρίση…

Eastern neighbour

The numbers are wrong for Turkish side.

Larisaios

Then kindly tell us the correct numbers.

Larisaios

Προφανώς και θέλουμε περισσότερα μαχητικά, αλλά που θα τα βρούμε; Δει δη χρημάτων άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστι γενέσθαι των δεόντων. που έλεγε μια άλλη ψυχή πριν κάτι χιλιετίες, όχι πολύ μακριά απο εκεί που εκδίδεται το περιοδικό σας. Η μόνη λύση που βλεπω είναι αγορά μεταχειρισμένων F-16 και αναβάθμιση σε -V (αφού θα έχουμε πάρει και το κολάι). Μέχρι να αλλάξουν τα κόζια και να μπορούμε να αγοράσουμε αεροσκάφος 5ης γενιάς σε ικανές ποσότητες.

Houdini

Καλησπέρα, χωρίς να διαβάσω το άρθρο ακόμα θα πω γύρω στα 150 σοβαρά μαχητικά με 80% διαθεσημότητες, γιατί κύριοι, οι διαθεσημότητες είναι το σημαντικότερο θέμα σε μια αεροπορία.

Μανος

Και αεροπλάνα εκπαίδευσης…Που έχουμε ακόμα τα t2 και ψαχνωμαστε που θα εκπαιδευτούν οι πιλότοι μας….

neverwill

Εδώ άσχετος . Σίγουρα ΠΑ μέ 30-50 μαχητικά δέν μπορεί νά υπάρξει . Η σημερινή συγκυρία ( ΗΠΑ vs Τουρκίας ) δέν θά είναι παντοτινή . Η εξέλιξη τών πραγμάτων δέν είναι γραμμική καί ίσως κάποια στιγμή στό μέλλον η Τουρκία νά είναι τό καλό παιδί τών υπερατλαντικών συμμάχων καί εμείς τό αποπαίδι .Αν η ΠΑ εξαρτάται μόνο από τήν μεγάλη μας σύμμαχο θα μπορεί να υπηρετήσει τόν σκοπό της ? Αν μέ κάποιο μαγικό τρόπο , μάς περίσευαν ή μπορούσαμε νά διαθέσουμε 10 δίς , θά αγοράζαμε αεροπλάνα μόνο από τίς ΗΠΑ , ή θά ήταν σώφρων ενέργεια η… Read more »

Ripmaker

αν εχεις 10 δις για ξοδεμα σε μαχητικά, μαζευονται πολλοι στα πόδια σου και κανουν τρελές προσφορές οπότε τα χτυπας και απο μια πλευρά. money talks….

Ηλιας1966

Μια σοφη παροιμια λεει πως οταν γνωριζεις το παρελθον κατανοεις το παρον και προβλεπεις το μελλον. Με βαση αυτη πιστευω πως ενας συνδυασμος το λιγοτερο 100 υπερσυγχρονων α/φ με σκληρη εκπαιδευση , σωστα επιχειρησιακα σχεδια ,σωστη συντηρηση και πραγματικη γνωση των αναγκων μας αρκουν. Και μην ξεχναμε πως οι προγονοι μας πολεμησαν με ισχυροτερους αντιπαλους σε πληθυσμο και Ε.Δ. (Οθωμαν. Αυτοκρ.-Τουρκια-Βουλγαρια-Ιταλια).

4Horsemen

Όταν πολεμούσαμε στα ίσα τους Τούρκους, ο πληθυσμός ήταν ως εξής:
Έτος Ελλάδα Τουρκία Σχέση
1928 6.200.000 13.600.000 1:2,2
Τώρα, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη:
Έτος Ελλάδα Τουρκία Σχέση
2018 10.700.000 79.500.000 1:7,4

Thras

Τη δεκαετία το υ1970 η Αίγυπτος είχε πληθυσμό 40 εκ, η Συρία 8 εκ, το Ιράκ 12εκ και η Ιορδανία 2 εκ, Σύνολο: 62 εκ ενώ το Ισραήλ 3,5 εκ.
Σχέση: 1:17,7 !!!!

Και τους νίκησε ταυτόχρονα.
Δεν έχει σημασία μόνο ο πληθυσμός και η αναλογία του.
Μεγαλύτερη ίσως σημασία έχει η σχέση ΑΕΠ Ελλάδας/Τουρκίας!

GMT-I

Προσωπικά και έχοντας από πριν την αντίληψη ότι καλά τα Viper αλλά οι τουρκικοί αριθμοί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κάπως γιατί αυτό δεν το είδαν οι επιτελείς ότι θα μείνουμε με 85 + 38+(αν και εδώ όλα θα εξαρτηθούν από τα διαθέσιμα που θα μείνουν)+ 24 Mk2 ενώ η Τουρκία θα διαθέτει τα 250 περίπου F-16 και F-35 με τα τελευταία είτε να αυξάνονται (το πιο πιθανό στο μέλλον) είτε να προχωρά το TF-X είτε κάποιο άλλο μαχητικό. Γιατί επέλεξαν αυτό τον εκσυγχρονισμό και όχι όλα τα F-16 να φτάσουν σε επίπεδο -Μ με το ικανότατο ραντάρ AN/APG-68(V)9 , να… Read more »

HELLAS

Φίλε μου πιστεύω πως έχεις μια από τις ποιο ταιριαστές κατά την άποψη μου λύσεις για την π.α. οικονομικά δυνατή στο βάθος αντικατάσταση των block 50+ από το φθηνό τότε f35 και αντικατάσταση των mirage2000 από το νέο ευρωπαϊκό μαχητικό σε μεγαλύτερους αριθμούς εν ανάγκη αγορά φθηνών f16 Viper.Μια αεροπορία 200-220 μαχητικών με προσθήκη π.χ. βαλλιστικών πυραύλων Lora,metor κ.α. , ικανή δύναμη κρούσης από πεζικό και ναυτικό ,ικανά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ραντάρ και αεράμυνας μπορεί να αντιμετωπίσει μέχρι και Ισραήλ που κατ εμε έχει ισχυρότερο στρατό!Πιστεύω πως και τα επιτελεία πρέπει μια παρόμοια ιδέα να έχουν…

GMT-I

Σε ευχαριστώ. Πάντα προσπαθώ να σκεφτώ με γνώμονα το καλό για την χώρα μας και εννοείται στα μέτρα της οικονομίας μας. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σε Viper πραγματικά με κάνει να σκεφτώ τι έχουν στο μυαλό τους όσοι αποφασίζουν. Ότι θα βρούμε τα πετρέλαια;μακάρι. Δεν ήξεραν στο επιτελείο που περιχαρείς προτιμούν να μείνουν με 85 μαχητικά και ότι περισσέψει? Τι θεωρούν οι περισσότεροι ότι η Τουρκία δεν θα ξαναγυρίσει στην αμερικανική πλευρά? Εκτός και αν οι ηγήτορες ξέρουν κάτι ακόμα και θα αποκαλυφθεί στο μέλλον μακάρι. Απλώς η μέχρι τώρα πορεία μας δεν έχει δείξει αυτό. Τώρα αν ξαναδούν κονδύλιο για… Read more »

giorgos tsagaris

Πως θα φιλοξενησουμε τα F15?
Τελικα χωρανε στα σελτερς??????????????
Γιατι αυτο ηταν ενα απο τα επιχειρηματα των πολεμιων του προ 15ετιας….

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Χωράνε στα σέλτερ. Πρέπει όμως να τους γίνει πρώτα μία τροποποίηση.

GMT-I

Εδώ απλά γελάμε και χαίρομαι που μου αναφέρεις ξανά ένα από τα τραγικά επιχειρήματα όσων εναντιώθηκαν τότε. Σωστό το χιούμορ σου. Αν ήταν απλά να μην μπορεί να φτιαχτεί ένα νέο σελτερ την έχουμε χάσει την παρτίδα από καιρό. Αυτό πηγαίνει για όταν σε κάθε προμήθεια βγαίνουν στη δημοσιότητα κάτι τέτοιου επιπέδου επιχειρήματα και τελικά η άμυνα να βγαίνει χαμένη. Είναι σαν την αντίστοιχη τραγική δήλωση κάποιων για τα ΒΜΡ-3 που δεν κάνουν για εμάς γιατί οι στρατιώτες βγαίνουν από πάνω και καλύτερα τα Μ-113! Τώρα αν αυτοί που τα έχουν πει έχουν υπηρετήσει μακριά από το ΚΨΜ του ΓΕΣ… Read more »

giorgos tsagaris

Φυσικα και δεν ηταν αυτο προβλημα (το να χωρανε συα σελτερσ….)
Αυτο ηταν για το σανο που κερνανε καποιοι….

Γιάννης κ.

Ανάλογα τι θελουμε να κάνουμε….αν είναι μόνο για air policing όπως τώρα και για παρελάσεις 40 το πολύ όπως το Βέλγιο….αν θελουμε να είμαστε φόβητρο σα το Ισραήλ κι να μην μας λυπούνται όσα τώρα εκσυγχρονισμένα και προσπάθειες για f35…..

VAGGELAS

Εξαιρετική και απόλυτα ρεαλιστική η ανάλυση σας περί Φινλανδιας. Το αμυντικό μας πρόβλημα ουδεμία σχέση έχει με το δικό τους. Τώρα σε ότι αφορά την ΠΑ, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ένας που θα υποστηρίξει την επάρκεια 147 μαχητικών. Άρα ναι θα πρέπει να διατηρηθεί η υπάρχουσα οροφή. Μήπως όμως αγαπητοί φίλοι της ΠΤΗΣΗΣ θα πρέπει να αναλύσετε-διερευνήσετε ρεαλιστικά την πιθανότητα να συμβεί αυτό υπό ομαλές συνθήκες? Δηλαδή εξαιρουμένης μιας κατακόρυφης κλιμάκωσης της Τουρκικής προκλητικότητας, η ενός θερμού επεισοδίου βλέπετε εσείς την κοινωνία, τις πολιτικές δυνάμεις να τους απασχολεί ιδιαίτερα? Μήπως μου ξέφυγε κάποια δήλωση επίδοξου Πρωθυπουργού για την απόλυτη… Read more »

sotbak

σωστός, συμφωνώ

Stavrogin1

Ο αριθμός εξαρτάται απο το δόγμα άμυνας. Ως προς τα τεχνικά μέσα καθορίζεται απο την αναλογία αεροσκαφών 4η γενιάς – 5ης και ΜΕΑ και τον τρόπο χρήσης τους. Σημασία για μένα δεν εχει το πόσα αλλα το ποιά και το πως. Το θέμα ειναι τόσο ειδικό που θα μπορούσαν και οι επαγγελματίες της ΠΑ να αποτύχουνε στην κρίση τους πόσο μάλλον πολλοί απο εμάς τους συζητητές. Η ιστορία βρίθει από πολέμους που χάθηκαν λογω αναχρονιστικών δογμάτων. Αν η πολεμική μηχανη ειναι καλοκουρδισμένη θα μπορουσε να αμυνθει και με σχετικά λιγα αεροσκάφη, αλλα υπάρχουνε τομείς όπου δεν μπορεί να γίνει οικονομία,… Read more »

GeoLo

ΠΑ το 2030-θα έχουμε 80 f16v(βάζω και απώλειες) Και ότι αντέχει από τα mirage.Η άμεση ανάγκη που θα υλοποιηθεί θα αφορά σε δαπάνες για το ΠΝ.Μετα έχει σειρά ο ΕΣ εκεί γύρω στο 2023.Το μέγιστο πρόβλημα μας είναι ότι επειδή όλα αφέθηκαν στην τύχη τους ,τώρα δεν μπορούμε να καλύψουμε τις μαζεμένες ανάγκες.Απλα μαθηματικά για δεκαετία 2020-2030:Θελουμε 2 δις για 4 φρεγάτες-1 δις για αναβάθμιση ΑPache-1,2δις για αναβάθμιση f16v-500 μυριά για τορπίλες αναλώσιμα συντηρήσεις-200 μυρια για πυροβολικό-5 δις για μισθοδοσίες κτλ.Πιανουμε χωρίς πολλά πολλά 10 δις .Ρωταω λοιπόν που υπάρχει χωρίς για αγορά έστω και 20 αεροσκαφών-;;;;;Καλή είναι η Πέμπτη… Read more »

4Horsemen

Ο χώρος βρίσκεται στα 5 δισ. για μισθοδοσίες κλπ. Με θητεία 18 μηνών κατ’ ελάχιστον, το ποσό αυτό μπορεί να μειωθεί αρκετά στον ορίζοντα της 10ετίας που λες.

GeoLo

Ξέχασα και αναβάθμιση Λέοπαρντ,νέο ΤΟΜΠ,Πάτριοτ ,ραντάρ ελέγχου,shorads,αντικαταστάσεις αρμάτων μάχης,τροχαίο υλικό…
Ο γρίφος δεν λύνεται ευκολα

Nikolas K

Με βάση τα δεδομένα που μας παραθέτετε, τότε η διατήρηση της αναλογίας 7.5 προς 10 είναι μονόδρομος. Επειδή όμως λεφτά δεν υπάρχουν, θα πρέπει να βρεθούν. Πώς, δεν ξέρω. Ας σκεφτούν οι οικονομολόγοι μας. Ας κάνουν κι αυτοί κάτι χρήσιμο. Ας αρχίσουν, για παράδειγμα, κάνοντας το αφόδευμά τους παξιμάδι.

evaggelos

το ιδανικο θα ηταν να κανουμε τα 50αρια βιπερ τα 30 να αντικατασταθουν με βιπερ και τα μιραζ με ραφαλ η γιουροφαιτερ καθως το φ35 οι αμερικανοι θα το δωσουν μονον οταν το παρουν οι τουρκοι αλλιως γιοκ.
οσον αφορα το τι ειδους πα θελουμε η απαντηση ειναι ισχυρη το θεμα ειναι ενα αλλο που δε βλεπω να βαζεται ως θεμα τον πληθισμο της χωρας το δημογραφικο δηλαδη και το κατα ποσο θα εχουμε ανδρες για επανδρωσεις σε ολο το στρατο καθως και της ηλικιες κατα μεσο ορο των πιλοτων που ειναι και ενα καλο θεμα για την πτηση.

Giorgos Tsagkaris

”… Άποψή μας είναι πως με τόσα λίγα μαχητικά, η ΠΑ θα πολεμήσει όχι για να κερδίσει, αλλά για να μην χάσει. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό…” Συμφωνω. Απαντησεις του στυλ…τοσα μπορουμε,κατα τη γνωμη μου,απλα δεν εχουν επιγνωση της εναλλακτικης.”what if…” Aν χασεις τον αεροπορικο αγωνα,εχασες ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Και τοτε τι θα πεις? Ναι…αλλα μεχρι εκει μπορουσα? Οσα χρειαζεται.Ουτε ενα λιγοτερο,αλλιως το αποτελεσμα ειναι η ηττα. Διαλεγεις και παιρνεις…. Γραφετε και ξαναγραφετε για 38 F-16-50+. Aυτο απεχει απο την πραγματικοτητα. Δεν υπαρχει συμφωνια(μονο εξαγγελια) Δεν υπαρχουν κονδυλια Δεν υπαρχει χωρος στην ΕΑΒ Δεν,Δεν…. Ποσο μαλλον να προσμετρωνται και… Read more »

sotbak

σωστός & πάλι

Silent Arrow

Φιλικη παρατηρηση προς το συντακτη του αρθρου και αλλων παρομοιων αρθρων που δραματοποιουν την κατασταση στην Ελληνικη Αεροπορια και ωραιοποιουν την Τουρκικη. Αναλυτικα: Ο τουρκικος στολος των F-16 ειναι γηραιοτερος απο τον Ελληνικο. Αυτο ειναι αναμφισβητητο. Το αρθρο ωστοσο τρομοκρατει αναφεροντας οτι επικειται ‘αποσυρσεις ελληνικων block 30 F-16, Mirage 2000, μεχρι και για αποσυρση των ολοκαινουριων 14 Mirage 2000-5 εγινε λογος. Ταυτοχρονα κρατα σταθερο τον τουρκικο στολο των F-16 λες και τα τουρκικα F-16 εχουν το ελιξηριο της νεοτητας. Σε απλα ελληνικα: ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να αγοραζουμε δεκαδες αεροσκαφων αργοτερα και καθυστερημενα σε σχεση με τους Τουρκους και ταυτοχρονα να αποσυρουμε… Read more »

smp

τα τουρκικα εχουν εκσυχρονιστει, τα Β30 και Β50 ΟΧΙ…αρα ναι θα αποσυρθουν εν τελη νωριτερα απο τα τουρκικα Β40 και Β50.

giorgos tsagaris

Και εδω λοιπον φαινεται το ΕΓΚΛΗΜΑ της απαξιωσης των -30 και -50 που συνεχιζεται με την επιλογη προς ”V” των Adv αντι των -50 για σχετικα μικρη εξοικονομηση 10-15% (?) του συνολικου κοστους αφαιρωντας πολυ νωριτερα 38 πολυτιμα α/φη απο τις ταξεις της ΠΑ.

GMT-I

Σωστά αυτά που λες αλλά όπως το βλέπω και αυτό που γράφει το άρθρο για την τουρκική αεροπορία είναι ότι εννοείται και αυτά θα γεράσουν αλλά λόγω μεγέθους οικονομίας όσο και να χτυπηθεί μπορούν να προμηθευτούν νέους τύπους (f-35,tf-x,κάποιο άλλο) εκτός του ότι διατηρούν τα μαχητικά τους γιατί έχουν εκσυγχρονιστεί στο συνολό τους.Επομένως το αριθμητικό πρόβλημα θα παραμείνει και οι λογικές αποσύρσεις μη εκσυγχρονισμένων ελληνικών μαχητικών είναι απλά η κατάληξη κάθε όπλου. Επίσης σχετικά με τα F-4 η αντοχή τους και που παραμένουν σήμερα έχει να κάνει με δύο παράγοντες εκτός της αναβάθμισης. Το τεράστιο απόθεμα ανταλλακτικών από αποσυρώμενα F-4SRA,… Read more »

grammkostas

Το θεμα δεν είναι μόνο το πόσα αεροσκάφη θέλουμε να έχουμε στα shelters αλλα αυτα που θα έχουμε ( 85 , 150 ,200 ,1000 ) να είναι σε θεση να πετάξουν δηλαδή πρέπει να διατεθούν χρήματα για όπλα ανταλλακτικά καύσιμα για τα αεροσκάφη που ηδη έχουμε ετσι ωστε να κλεισουν οι τρύπες που υπάρχουν πρίν προχωρήσουμε σε νέες αγορές μαχητικών

ATH PAPATHANASIOU (@atanasen)

Ας υποθέσουμε ότι διατηρούμε το σύνολο των 154 F16, κι αναβαθμίζουμε δομικά τα 30/50 και διαμορφώνουμε και κοινό κόκπιτ. Και αναβαθμίζουμε δομικά 10 περίπου Μ2000EGM/BGM, και τσιμπάμε τα 12 -5 του Κατάρ και 9 διθέσια -9 των ΗΑΕ και πείθουμε και τους Γάλλους να βάλουμε σε όλα το baby RBE AESA κ.λπ. καλούδια (link 16, TALIOS, Meteor και ICMS III). Τότε με συμπληρωματικά 9 διθέσια 70/72 και leasing 4 KC390 είμαστε νομίζω καλυμμένοι μέχρι το 2040-42 για να μπούμε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με συνδυασμό επανδρωμένων και ΜΕΑ… Και για να μην παραμείνω εκτός θέματος, πιθανόν η μόνη δυνατότητα μείωσης του… Read more »

aris32

τα μ2000 δεν χρειαζονται δομικη ενισχυση . αναβαθμιση των ηλεκτρονικων τους χρειαζονται .

ATH PAPATHANASIOU (@atanasen)

Αναφέρομαι στα εναπομείναντα EGM/BGM που βλακωδώς δεν τα προσμετράμε για να μην χρειαστεί να πληρώσουμε κερατιάτικα στους Άραβες

aris32

αυτο εννοω και εγω . τα παλια μ2000 δεν χρειαζονται δομικη αναβαθμιση .

Thras

Πολύ καλή λογική, αλλά δεν φτάνεις έτσι μέχρι το 2040, μέχρι το 2030 ναι.
Μέσα στην πενταετία 2027-2032 πρέπει να εντάξεις μαχητικό 5ης γενιάς οπωσδήποτε!

sotbak

σωστός, συμφωνώ, εκτός αν δεν πάρουν οι Τούρκοι, οπότε μπορείς να καθυστερήσουμε λίγο, αλλά λίγο….

ATH PAPATHANASIOU (@atanasen)

Όχι αγαπητέ. Δεν έχει νόημα ΚΑΙ να αναβαθμίσεις την δύναμη σου είτε σε βάθος 5ετίας είτε 10ετίας (που είναι και το πιο ρεαλιστικό) δλδ 2027-2029, ΚΑΙ να κάνεις καινούργια δαπάνη (που δεν έχεις και την δυνατότητα). Με αυτήν την λογική όλοι θα άλλαζαν τον στόλο τους ανά δεκαετία… Ούτε ο Αμερικάνος δεν το κάνει αυτό! Ή μπαίνεις στην λογική της αναβάθμισης των υπαρχόντων αριθμών Ή αλλάζεις την δομή κατά τον δυναμικότερο τρόπο.

Thras

Με την αναβάθμιση F16/M2000 τους παρατείνεις τη ζωή για 10-20 χρόνια ακόμα. Αν μετά απο αυτή δεν κάνεις άμεσα παραγγελία (σχεδόν ταυτόχρονα) για 40-50 F35 που θα παραδοθούν την περίοδο 2028-2032, θα αναγκαστείς να την κάνεις αργότερα για περισσότερα μαχητικά και ενώ θα έχεις όλο τον στόλο γερασμένο.

Αυτή είναι η έννοια του πργραμματισμού, ώστε να μην βρεθεί η ΠΑ σε 10 χρόνια στην κατάσταση που είναι σήμερα το ΠΝ!

Chris

Εδώ που τα λέμε το σκούπισμα των Μιράζ από όσους πελάτες θέλουν να τα αποσύρουν ίσως να είναι πολύ καλή λύση αν δεχτούν να μας τα παραχωρήσουν/πουλήσουν και αν μπορούν να αποκτήσουν μια καλή ομοιογένεια. Το πρόβλημα σε αυτό το ενδεχόμενο είναι οι τιμές που απαιτούν οι Γάλλοι για τον εκσυγχρονισμό τους. Αντίστοιχο σκούπισμα σε μεταχειρισμένα F16 Ευρωπαϊκών κρατών που θα τα αντικαταστήσουν με F35 θα είχε κάποιο νόημα ή είναι χειρότερα από αυτά που ήδη έχουμε; Με τα οικονομικά μας έτσι όπως είναι μάλλον η κάλυψη των αναγκών τα επόμενα αρκετά χρόνια θα γίνεται με αγορές μεταχειρισμένων σε λογικές… Read more »

Mirage

σιγουρα η οροφη πρεπει να ειναι πολυ προς τα πανω απο 100-120 το ιδιο και η ποιοτητα και οι διαθεσημοτητες. μετα απο καιρο, οταν θα χει περασει η μπορα στις σχεσεις ΗΠΑ – Τουρκιας και τα δικα τους F-16 θα γινουν Viper

Παῦλος Πιτσελᾶς

Χρειαζομαστε γνωση των οικονομικων πορων που θα διατεθουν για να απαντηθει η ερωτηση. Επειδη δεν εχουμε σαφη γνωση καθως εμπλεκονται υδρογονανθρακες αλλα και πολιτικοι οροι, θα αποδεχθουμε αυτο που θεωρουμε σχετικα εφικτο . Το πρωτο που πρεπει να κανουμε ειναι να διασυνδεσουμε (link 16) τα υπαρχοντα μεσα. Δηλαδη η διατηρηση της πλειοψηφειας του ποιο συχρονου μερους του υπαρχοντος στολου. Επειτα η πιστoποιηση οπλων οπως ο meteor. Aν παραπανω τα εχουμε διασφαλισει τοτε πρεπει να δουμε τα stealth ucav μεγαλου μεγεθους, αλλα και τα μικροτερα, τα drones κλπ Το προβλημα ειναι οτι κανουμε ελαχιστα για την εδω αναπτυξη μεγαλων ucav. Εαν… Read more »

sotbak

καλές απόψεις, αλλά για το ΝΕΥΡΩΝ δε φαίνεται φως στον ορίζοντα…..

KonTim

Σε επιχειρησιακές μελέτες περασμένων δεκαετιών είχε εκτιμηθεί πως η Π.Α πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 300-320 μαχητικά συν 40-60 επιλέον αν στα επιχειρησιακά της πλάνα βρίσκεται και η κάλυψη της Κύπρου.Μιλάμε δηλαδή για έναν στόλο 300 κατ’ελάχιστον και 380 το μέγιστο μαχητικών.Οπωσδήποτε η απόκτηση και λειτουργία ενός τέτοιου αεροπορικού στόλου φαίνεται ανέφικτη για την υπάρχουσα και προβλεπόμενη στο ορατό μέλλον οικονομική κατάσταση της χώρας ,πρέπει όμως να επιδιωχθεί,εν ανάγκη εις βάρος άλλων προτεραιοτήτων,ακόμα και εις βάρος της ποιότητας.Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου,καθώς η αποτρεπτική ισχύς της χώρας σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στην Π.Α.Άλλωστε,όπως έλεγε και ένα παλιό σοβιετικό αξίωμα “η ποσότητα… Read more »

GMT-I

Αυτές οι έρευνες πρέπει να έχουν πάει στο δέκατο υπόγειο του ΓΕΑ αυτή την στιγμή. Πέρα από την πλάκα βέβαια αυτή η μελέτη αν θυμάμαι καλά που νομίζω έλεγε 260 και 300 και για Κύπρο ήταν με το σκεπτικό των 320 τουρκικών f-16 + το νέο τους μαχητικό όπου λίγο μετά αποφασίστηκε ότι θα είναι το f-35 για ακόμα 100 μαχητικά (τότε δεν είχαν υπολογίσει ότι θα αργούσε τόσο ενώ η αρχική πρόβλεψη τιμής ήταν 50 εκ.δολάρια σε τιμές 2001 και περίπου 60 το 2008) που θα αντικαθιστούσαν τα περίπου 100 F-4/RF-4. Σήμερα μια ΠΑ με 200 μαχητικά + περίπου… Read more »

Scalp_eg

Αναθαθμιση (και δομικη) και των 38 μπλοκ 50 σε βαιπερ (πανω κατω 1 δις?) Επιστροφη στη λοκχιτ των 32 “τελειωμενων” μπλοκ 30 μαζι με τα απαρτια απο τα 123 μπλοκ 52+, μπλοκ 50 για 300-400 εκατομυρια τουλαχιστον που θα μας δωσουν 7-8 καινουργια βαιπερ και καμια 10αρια μιραζ 2000-5 ακομα απο γαλλια η εμιρατα με μικρο κοστος Παμε σε 130 βαιπερ και 35 μιραζ 2000-5 για τη διαφοροποιηση με τους σκαλπ και τους μικα Νομιζω εκει ειναι το ταβανι μας και ο στοχος για το 2030 Ακομα και 25-30 φ 35 να εχουν οι απεναντι το 2030 (αν εχουν τοσα)… Read more »

Nidikos

Άποψη μου είναι πως δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 150 αεροσκάφη για πολλούς λόγους, υπερσύγχρονα όμως, και χωρίς απαραίτητα ομοιοτυπία. Ένα αεροσκάφος χαμηλού κόστους με fusion δυνατότητες και άπειρες επιλογές όπλων σαν τον γρύπα δεν θα με χαλούσε καθόλου. Μην ταλαιπωρείται και ο στόλος με εξόδους κάθε τρείς και λίγο. Και κάνα δυο ιπτάμενα τάνκερ ρε παιδιά, δεν κοστίζει και τα τρελά λεφτά. Επίσης γνώμη μου είναι πως θα πρέπει να ρίξουμε βάρος στην έγκαιρη προειδοποίηση και την αεράμυνα. Μπορεί να έχουμε από τις καλύτερες “ομπρέλες” στο ΝΑΤΟ, αλλά όταν αρχίσει να βρέχει som και ίσως iskander (όσον ούπω… Read more »

MPAMPIS

Θεωρώ την προμήθεια f35 αναπόφευκτη.
Αρα το πολυ 150 αεροσκάφη σε ρεαλιστικές συνθήκες.(85f-16v+24m2000-5+????F-35)

agnostosependytis

Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπέρ της μετατροπής σε F16V. Ωστόσο δεν μου αρέσει να βλεπω ερωτήματα με υπερβολές. Το δίλημμα δεν ήταν ποτέ F16V ή F35, αλλά αν δεν κάνουμε αναβάθμιση τώρα απαξιώνονται και αν κάνουμε να κάνουμε μικρή (CCIP) ¨η να δώσουμε κάτι παραπάνω να γίνουν τούμπανο? Και ορθά πράξαμε (όντως εγώ θα έκανα και τα 50άρια). Όμως, με 1,5 δις δεν θα παίρναμε μόνο8 F35, καθώς θα τα παραγγέλναμε στην παρτίδα φουλ παραγωγής, άρα κόστος 85-90 μύρια το ένα, άρα θα παίρναμε περίπου 16-18. Και έστω παίρνουμε 8 όπως λέει η αρχική υπόθεση. Στην Red Flag είχαν… Read more »

Shadowfax

Προς το παρον η ΕΕ εχει βγαλει “νοκ αουτ” την Ελλαδα (με πολυ μεγαλη συμμετοχη και εγχωριου casting) ενω συνεχιζει να κανει αριστες μπιζνες με τους απεναντι με την φθηνη λιρα…

Ioannis

Όταν αποσυρθουν τα mirage καλό θα ήταν να αντικατασταθουν από κάποιο ευρωπαϊκό μαχητικό εστω και gripen + κάποια πρόσθετη αγορα viper και θα ημασταν μια χαρα με 160 – 180 αεροσκαφη ώστε να έχουμε και κάποιο περιθώριο για πιθανές απώλειες.

sotbak

βρε παιδιά αυτό το αστείο με το Gripen & τα ΣΟΥ-35 κλπ. πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Η Ελλάδα είναι χώρα υπό γεωπολιτική επιρροή/προστασία & “ψωνίζει” όπλα από τον προστάτη/προστάτες. Ας το κατανοήσουμε επιτέλους: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να πάρουμε τέτοια Α/Φ όσο καλά και να είναι… που δεν είναι.. (Το Φ-16V είναι ανώτερο του Gripen & θα το έχουμε ήδη στο οπλοστάσιό μας σύντομα έστω και σε μικρό αριθμό)

aris32

το gripen δεν ειναι οπλικο συστημα εκτος νατο . μπορουσαμε να το παρουμε αν τοτε το 2000 ειχαμε επιλεξει να αγορασουμε 100 γκριπεν .απο την στιγμη που επιλεξαμε φ16 ειναι ανουσιο το να αγορασουμε ενα ομοιο αεροσκαφος . για το υπεροπλο σουκοι ναι οντως δεν προκειται ποτε να το παρουμε για πολλους λογους . ενας απο αυτους ειναι ο λογος που ειπες .

sotbak

το ίδιο λέμε, συμφωνώ ούτε όμως και τότε υπήρχε περίπτωση να το πάρουμε, ο νοών νοείτω….

Ioannis

Μα και εγώ για πρόσθετη αγορά Viper περαν των 85 μίλησα και επειδη τα Rafale και τα F35 είναι και θα είναι ακριβά για την χώρα μας καλό είναι να έχουμε και ένα 2ο δυτικής προέλευσης σχετικά αξιόλογο για τα λεφτά του μαχητικό γι αυτό κ ανεφερα το Gripen. Εκτός και αν η Σουηδία πέρασε στο ανατολικό στρατόπεδο και δεν το μαθαμε ακόμα… Έτσι θα έχουμε τα Viper, τα λίγα αξιόλογα mirage 2000-5 που θα απομεινουν για όσο απομεινουν και μερικά Gripen η έστω μεταχειρισμενα Eurofighter αν βρούμε φθηνα(Νομίζω όμως ότι τα Gripen είναι πιο καλά απο θέμα κόστους –… Read more »

sotbak

ναι ΟΚ, δεν σε “μαλώνω”, προς Θεού. Αλλά ΔΕΝ πρόκειται η Ελλάδα να πάρει ΠΟΤΕ Σουηδικά Α/Φ που εξάλλου δεν υπερτερούν αυτών που θα έχουμε εντός ολίγου, Θεού θέλοντος….

Ioannis

Καλά εδώ σκέψεις λέμε…το τί θα κάνει η Ελλάδα είναι άλλο θέμα. Μέχρι να φύγει ο Καμμενος μπορεί να μας δεσει με καμμια 20αρια F35 και μετά να ψαχνουμε πως και τί να πρωτοπληρωσουμε… Πάντως για καθαρά συμπλήρωση αριθμών και ως ένα 2ο φθηνο(και στην αγορα του και στην εισαγωγή του και στην χρήση του) και σχετικά αξιόλογο αεροσκάφος ώστε να υπάρχει και μία μικρή διαφοροποίηση το Gripen δεν θα ήταν ανουσιο. Το ανώτερο – κατώτερο παίζεται και έχει να κάνει και με τους ρόλους που θα αναλάβει το καθε τί δεδομένου ωστόσο ότι ο κορμός της ΠΑ θα αποτελείται… Read more »

NickKoliopoulos

Το βασικό πρόβλημα είναι τι μπορούμε και θα μπορούμε για την επόμενη δεκαετία. Σε χώρες πάντως με περιορισμένο προϋπολογισμό τα χρήματα συνήθως πηγαίνουν για την αξιοποίηση και διατήρηση του υπάρχοντος στόλου αεροσκαφών, καθώς οποιαδήποτε αγορά νέων αεροσκαφών απλά εμπεριέχει πολλαπλάσια κόστη αγοράς, δημιουργίας υποδομών και συντήρησης. Ανεξάρτητα πάντως από τον απόλυτο αριθμό αεροσκαφών παραμένουν ερωτήματα για την διαθεσιμότητά τους, τον εξοπλισμό τους με σύγχρονα πυρομαχικά και σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα – αισθητήρες ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στοιχειωδώς στο σύγχρονο περιβάλλον μάχης. Προγράμματα όπως ο εκσυγχρονισμός των F16 κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, απλά λόγω οικονομικής ένδειας είναι ανεπαρκή από μόνα… Read more »

FTS

Όταν το F16 κάνει ~60Μ και το F35 ~85Μ (λέω τιμές στο πάνω κάτω) όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το F35 είναι το VfM μαχητικό. Τώρα αν δεν φτάνουν τα χρήματα για να αγοράστεί το καλύτερο τότε δεν υπάρχει κάποια ανάγκη συζήτησης, αγοράζεις εκείνο που μπορείς.
Επομένως εφόσον γνωρίζουμε ότι αντικειμενικά ότι το F35 είναι το VfM ΝΜΑ το μόνο ερώτημα είναι αν φτάνουν τα χρήματα του κράτους να το αγοράσει. Αν δεν φτάνουν τότε δεν το αγοράζεις.

VAGGELAS

Τα 85-90 εκατ. αποτελεί τιμή fly away για το F-35 αν δεν κάνω λάθος. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος εισαγωγής του τύπου, εξομοιωτές, εκπαίδευση, υποστήριξη κλπ. Φοβάμαι ότι το F-35 παραμένει εκτός των δυνατοτήτων της Χώρας. Η αλήθεια είναι ότι θα προσέφερε παρά πολλά αλλα δεν το βλέπω ως ρεαλιστικό ενδεχόμενο. Δεν ξέρουμε επίσης εμείς οι κοινοί θνητοί ποσό θα αντέξουν τα F-4 M-2000 και τα block 30. Δεν μας ευνοεί επίσης το timing για μεταχειρισμένα. Η επανεμφάνιση του ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων θα αναγκάσει τις Δυτικές Αεροπορίες να κρατήσουν οροφή. Υπό συνθήκες βλέπω στην καλύτερη περίπτωση 20… Read more »

Paliouras

Κατα την αποψη μου χρειαζομαστε τουλαχιστον 200 μαχητικα, κατανεμημενα ως εξης -120 ελαφρια καταδιωκτικα (στην περιπτωση μας F-16 V & advanced) -40 strike fighters (εδω συντομα θα χρειαστει αγορα F-35 στην θεση των F-4) -40 Multirole μαχητικα ειτε για high-low mix η για μεγαλυτερο range απο τα 2 παραπανω (με το νου στην ΑΟΖ) Σε αυτη την τριτη κατηγορια προς το παρον υπηρετουν τα μιραζ, αλλα σε ενα ιδανικο σεναριο θα μπορουσε καποιος να τοποθετησει οποιοδηποτε εκ των F-18ash, Rafale, F-15 ή ακομα και typhoon, καθενα με τα pros & cons του). Επειδη αγορα και F-35 και αλλων 40 μαχητικων… Read more »

aris32

συμφωνω αλλα 3 τυπους αεροσκαφων το βλεπω δυσκολο να υπαρξουν στο οπλοστασιο της ΠΑ .

Paliouras

Τρεις εχουμε και τωρα, με αρκετους υποτυπους αυτων μαλιστα.
Και εγω το βλεπω δυσκολο, εξαλλου αν παρουμε 5ης γενιας α/φη, δεν υπαρχει λογος να ξανααγορασουμε κατωτερης γενιας (εκτος αν προκειται για συμπληρωματα στα υπαρχοντα).

aris32

τρεις εχουμε και τωρα απλα τα λεφτα δεν βγαινουν . υπαρχει η μοιρα φαντομ στην ανδραβιδα και η μοιρα φαντομ στην εαβ . και αυτο συμβαινειε πειδη λεφτα δεν υπαρχουν . οποτε ειναι λιγο δυσκολο να παρουμε αεροσκαφοι εξειδικευμενου ρολου . κατα τα αλλα συμφωνω

sotbak

καλές σκέψεις, αλλά θα συμφωνήσω με τον aris32 ότι 2 τύποι μονοκινητήριοι με Α/Φ εναέριου ανεφοδιασμού αρκούν και για την Αν. Μεσόγειο.

GK_

Πολυ ενδιαφερουσα η ερωτηση που τιθεται. Καποια σημεια που χρειζουν μια τοποθετηση. Η συγγρηση μεταξυ των F16V του προγραμματος εκσυγχρονισμου, αντιστοιχει σε 8 F35 με LRIP και οχι με FRP. Τετοια ειναι και η περιπτωση της προσφατης προοσφορας στο Βελγιο για 34 F35. Αυτη η τελευταια αυξημενη παραγωγικη ικανοτητα, εαν δεν απατωμαι, ξεκινα μολις το 2020 ή ισως και το 2021! Απο τοτε πρεπει να περιμενουμε οτι οι τιμες των F35 θα πεσουν σημαντικα! Οποτε η συγκρηση, μαλλον ειναι ποιο λογικο να γινει με βαση την αναλογη τιμη που θα επιτευχτει με εκεινους τους ρυθμους παραγωγης και οχι τους νυν… Read more »

Spirit

Χρήματα υπάρχουν για μια αξιοπρεπή αεροπορία 6 προς 10 αρκεί να μην κατασπαταλώνται τα χρήματα προς άγρα ψήφων και κομματικών παραμάγαζων…

sotbak

αυτονόητο, ποιος δεν θα συμφωνούσε μαζί σας…….

Demetrios Rammos

Για να αντιστρέψουμε την ερώτηση αν τα Ελληνικά block 50 με παραδόσεις μεταξύ 1997 και 1999 θα χρήζουν απόσυρσης ως τα τέλη της δεκαετίας το 2020, τα Τουρκικά F-16 που εξαιρουμένων των 30 F-16 adv είναι στην καλύτερη περίπτωση είτε συνομήλικα είτε παλιότερα από τα block 50 γιατί δε θα χρήζουν έως τότε απόσυρσης και αυτά έστω και με το CCIP που έχουν περάσει; Η μεν Ελλάδα το 2030 θα έχει τα 84 F-16V και 25 Mirage 2000-5 κατασκευασμένα την πρώτη δεκαετία του αιώνα, η Τουρκία 30 F-16 κατώτερων δυνατοτήτων. Κάπου εδώ προ των επιτυχιών του πολυχρονεμένου σουλτάνου μας έμπαιναν… Read more »

sotbak

καλές σκέψεις

ikaros

H αεροπορία που θέλουμε απαντάτε πολύ εύκολα με τα κρίσιμα γεγονότα. Το 1996 που οι 2 χώρες βρέθηκαν κοντύτερα από ποτέ σε εμπόλεμη κατάσταση υπήρξαν διαπιστώσεις. Αμέσως μετά από αυτή την κρίση, το ΑΑΣ έκρινε ότι χρειάζονται 165 νέα μαχητικά. Η ανάγκη αυτή καλύφθηκε από τις αγορές 60 F-16 Block 52+, 15 Mirage 2000-5Mk2 και υπόσχεση για 60+30 Eurofighter. Τελικά η μακροπρόθεσμη λύση του Eurofighter δεν προχώρησε ποτέ και αντί αυτού έγινε η τελευταία αγορά των 30 F-16 Block 52M. Να θυμίσω ότι ο τότε ΥΠΕΘΑ όταν μετά βαΐων και κλάδων ανάφερε ότι δεν προχωρά στην option των 10 F-16… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ήταν στην κρίση του 1987 που οι 2 χώρες βρέθηκαν κοντύτερα σε εμπόλεμη κατάσταση και όχι σε αυτή του 1996. Σε αρκετούς στρατιωτικούς και των τριών κλάδων των Ε.Δ που έζησαν και τις 2 κρίσεις, έθεσα το ερώτημα αν φτάσαμε πιο κοντά στο ,,μπαμ,, το 1987 ή το 1996. Όλοι απάντησαν το 1987 και αιτιολόγησαν το γιατί.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε τάξει το Γιουροφάιτερ στην Μέρκελ. Ήταν να αγοραστούν 20+10 ή 30+10 μονάδες (δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς) Πάντως σίγουρα 30 μονάδες. (συνήθως οι όπσιον δεν υλοποιούνται)
Στην Π.Α το ήξεραν ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να αγοράσει το Γιουροφάιτερ.
Σε ότι αφορά την μη αγορά ακόμη 10 F-16 αυτό εξηγείται ότι υπήρχαν προβλήματα με τους Αμερικάνους.

dimitrov

Όχι, όχι …. το ευρωμαχητικό το είχε τάξει η κυβέρνηση Σημίτη στον Σρέντερ. Μαζί με πολλά άλλα μάλλον για να μπούμε στην ΟΝΕ. Και είχε μονογραμμένη σύμβαση για 60+30. Και θα ήμασταν ο 5ος εταίρος με ποσοστό 8,8% αν θυμάμαι καλά για 60 και 12% για 90 α/φη. Κι αν αργούσαμε για την οπσιόν μας έδιναν από ερμπάς έργο. Όλα αυτά με απ΄ευθείας ανάθεση. Κανένας διαγωνισμός. Ή για να το πούμε καλύτερα μετα από αξιολόγηση ανάμεσα σε όλα τα άσχετα εφ16,μ2000,εφ15, σου27/30(!!!) και ευρωφάιτερ. Όπως παρατηρείς το μόνο 4ης γενιάς. Τυχαίο? Ε τελικά θα παίρναμε τα 3 από τα 5… Read more »

kinisis

Το θεωρώ απίθανο να δούμε ΠΑ με περισσότερα από 150 αεροσκάφη στο μέλλον (με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα). Μπορούμε να ονειρευόμαστε και να συζητάμε επί ώρες, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή που είναι. Πιστεύω ότι ο μόνος ρεαλιστικός στόχος για τις επόμενες 2 δεκαετίες είναι μια οροφή στα 150 αεροσκάφη και για να πω την αλήθεια, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τον εκπληρώσουμε. Τα block 30 και τα EGM/BGM θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα αεροσκάφη, ιδανικά με F-35. Επειδή όμως δεν βλέπω με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε την επόμενη δεκαετία να χρηματοδοτήσουμε μια αγορά ικανοποιητικού αριθμού F-35, το… Read more »

4Horsemen

“…Τα μεταχειρισμένα F-16 από την Αμερική που θα αποσύρονται σταδιακά είναι η πιθανότερη πηγή ενίσχυσης της ΠΑ για τα επόμενα 10-12 χρόνια…”
Νομίζω ότι αυτή ακριβώς η μετάβαση από τα 2250 (συνολικές παραγγελίες) F-16 στα 1750 (προβλεπόμενες παραγγελίες) F-35 είναι που θα μάς βοηθήσει.

SweetDreams

Κατά την γνώμη μου το όνειρο μου για την ΠΑ το 2030 θα ήταν 125 F16V,,, 20+RafaleF4 και 40+ F35.
Ποσότητα ικανοποιητική και ποιότητα τούμπανο.

sotbak

δεν ακούγεται άσχημο, αλλά το κόστος από τους 3 τύπους;

Brain Drain

Προσωπικά μεσομακροπρόθεσμα θέλω μια ΠΑ με state of the art Ελληνικά μαχητικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από Έλληνες μηχανικούς.

Όλα τα άλλα είναι πύρρειος νίκη.

sotbak

δεν είναι εφικτό οικονομικά, το R&D έχει πολύ υψηλό κόστος, καλύτερα συμμετοχή σε συμπαραγωγές

Π.Α

Καλό θα ήταν να ανεβάσουν πλέον και τον πήχη στα σετλερ, και να ζητησουν σοβαρές υποδομές τύπου Ισραηλ μιας και θα μείνουμε μελλοντικά περίπου με 120 μαχητικά.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Aπό την μία πρέπει να τεθεί το θέμα τι αεροπορία θέλουμε και από την άλλη τι αεροπορία μπορούμε να έχουμε. Έστω ότι για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής θέλουμε αεροπορία με 304 μαχητικά αεροπλάνα. Ερώτηση. Αντέχει (ή θα αντέχει) η οικονομία της χώρας να συντηρεί τόσα ?? Η απάντηση είναι όχι. Προσωπικά ξέρω πόσα αντέχει να συντηρεί και το είχα γράψει πριν καιρό εδώ σε σχόλιο αλλά δεν δημοσιεύτηκε. Η αεροπορία που έχουμε είναι μεγάλη. Αυτό το λένε και επιτελείς του ΓΕΑ. Έχει επηρεαστεί έντονα από την οικονομική κατάσταση της χώρας. Μελλοντικά αν καταφέρουμε να έχουμε 85 F-16V και 40… Read more »

giorgos tsagaris

@ Γιαννης1
Έστω ότι για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής θέλουμε αεροπορία με 304 μαχητικά αεροπλάνα. Ερώτηση.
Αν δεν εχεις 304 και εχεις 150 (επειδη τοσα αντεχεις (λογω λαθος προτεραιοτητων φυσικα)…
Τι θα καταφερεις?
Μαλλον τιποτα…
Μαλλον θα χασεις και τα 150 και μετα θα κλαιμε…
Μετα ουτε 1 εκατ. κρατικοδιατοι,ουτε επιδοματα,ουτε,ουτε,ουτε…..
Απλα τα πραγματα….

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Με το σκεπτικό σου αν με 150 μαχητικά μάλλον δεν καταφέρουμε τίποτα άρα με τα διπλάσια τι θα καταφέρουμε ?? Κάτι ψιλά παραπάνω από το τίποτα ??
Και 304 μαχητικά να έχουμε λιγότερα από τα μισά θα πετάνε αφού η οικονομία και δεν θα μπορεί να τα συντηρήσει όλα.
Το τι θα καταφέρεις. Αν π.χ ανοίξεις πρώτος πυρ πολλά θα καταφέρεις.

giorgos tsagaris

Την απαντηση στην εδωσες μονος σου απο το ερωτημα κιολας.
Με 150 ΔΕΝ μπορεις,ενω με 304 ΜΠΟΡΕΙΣ.
Θελεις?
Επιλογες (και προτεραιοτητες)ειναι αυτες.
Το μονο σιγουρο στο συγχρονο πολεμο ειναι οτι με την ΠΑ ηττημενη,Ελλαδα
γιοκ.
Εκτος εαν μπαινουμε σε αρρωστες λογικες του στυλ..Ελα μωρε αφου πολεμος δε θα γινει…

4Horsemen

Για να βάλουμε στη σωστή διάσταση αριθμούς της τάξης των 300, να πούμε εδώ ότι το Ισραήλ διατηρεί σήμερα 83 F-15, 224 F-16 και 12 F-35. Σύνολο: 319

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Η χώρα δεν μπορεί να συντηρήσει όσα μαχητικά θέλει η Π.Α. Ούτε καν τα μισά δεν μπορεί να συντηρήσει από όσα θέλει η Π.Α.

aris32

η χωρα δεν μπορει να συντηρησει 700000 δημοσιους υπαλληλους και 21000 φορεις του δημοσιου . ολα τα αλλα τα μπορει . τελος .

TGD

Θέλουμε και πιλότους και μηχανικούς για τα αεροπλάνα. Αυτό μπάινει στην εξίσωση για όσους θέλουν μεγάλο αριθμό μαχητικών;

sotbak

μα μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε την οροφή στα 300; άρα και τους αντίστοιχους μηχανικούς κλπ.;

HELLAS

Δεν νομίζω ούτε τα coursar a7 και τα παλιά f 4 να είχαν και τρομερές διαθεσιμότητες…άραγε ποια να είναι η σημερινή κατάσταση;;;Τι να τα κάνεις τα ποιοτικά μαχητικά αν δεν μπορείς να τα έχεις διαθέσιμα;;; έχουμε πιθανότητα να γίνουμε Ισραήλ το οποίο σίγουρα διαθέτει 319 μαχητικα πολλά από τα οποία από παραχωρήσεις και σταδιακές αναβαθμίσεις από θείο σαμ …πόσα άρα έχουν διαθεσημότητα ;;;πολλά σίγουρα άλλα όχι όλα.

sotbak

σύμφωνοι, αλλά όταν έχεις τα 300 Α/Φ και αυξήσεις (ανάλογα με τις απαιτήσεις & τις ανάγκες) τις διαθεσιμότητες αυτόματα ανεβαίνεις και σε αποτρεπτική ισχύ, ενώ αν έχεις 100 Α/Φ και οι γείτονες 350….τί αποτροπή να έχεις και τί θα πρωτοσηκώσεις σε περίπτωση σύγκρουσης;;;;; όσο και προηγμένα μαχητικά να έχεις, που λογικά θα έχεις κάτι αντίστοιχο με τους απέναντι σε τεχνολογία με μικρές διαφορές… Νομίζω ότι το 7 προς 10 ως αναλογία είναι ΣΟΦΟ και μόνο με τέτοια αναλογία αεροπορικών δυνάμεων (ποιοτικά και ποσοτικά) έχουμε ελπίδες και να αποκρούσουμε επίθεση και να νικήσουμε στον αέρα.

Thras

Ακριβώς έτσι είναι. Τα οπλικά συστήματα δεν μπορούν να διατίθενται σε μικρούς αριθμούς και όταν τα χρειαστείς να παραγγείλεις ξαφνικά και να τα έχεις διαθέσιμα άμεσα. Οι παραδόσεις έχουν συνήθως βάθος πενταετίας και η κύρηξη επιχειρησιακής ετοιμότητας απαιτεί ακόμα 1-2 χρόνια. Τότε είναι το οπλικό σύστημα έτοιμο για χρήση. Πλήρη αξιοποίηση καταφέρνεις μετά από 5 χρόνια εντατικής χρήσης και υπό την προϋπόθεση της ρεαλιστικής εκπαίδευσης.

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι δεν μπορείς να έχεις το 25% της δύναμης του αντιπάλου και να περιμένεις τη σύραξη για να αυξήσεις τους αριθμούς!

Shadowfax

Μπορείς σε μια χωρα που λεγετε Ελλαδα…
Οπου δεν υπαρχει για τιποτα προγραμματισμος, σχεδιασμος, υποδομες, κοινη λογικη, διορατικότητα κλπ, οποτε τρεχει μετα απο καποιο θερμο επεισοδιο και προμηθεύεται οτι κινειται, χρυσοπληρωνοντας μεσα απο ρεμουλες και υπερτιμολογησεις…

Μετα καταληγεις στα μνημονια, και οι απλοι πολιτες πληρωνουν το μαρμαρο, ενω οι δραστες πινουν στην υγεια των κοροιδων…

Thomas

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και εξαιρετικά ενδιαφέροντα σχόλια των αναγνωστών. Επιτρέψτε μου να προσθέσω και εγώ το δικό μου σε αυτή την συζήτηση. Το άρθρο ρωτα τι αεροπορία θέλουμε. Η απάντηση μου σε αυτό είναι ότι με λιγότερα από 200-250 μαχητικά η Πολεμική Αεροπορία θα έχει σοβαρότατα προβλήματα σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκια. Πολλοί αναγνώστες έχουν εξηγήσει τους λόγους οποτε δεν θα μπω σε περισσότερα σχόλια πάνω στα νούμερα. Αν θεωρήσουμε ότι θέλουμε να έχουμε 250 μαχητικά τότε χρειαζόμαστε αλλα 100 περίπου. Αυτά μπορεί να είναι καινούργια (F-16V, Rafal, Grippen, Euro Fighter κοκ) ή μεταχειρισμένα. Όπως και να έχει πάντως… Read more »

sotbak

σωστές σκέψεις

evaggelos

σωστη σκεψη με λαθος σεναριο την κυπρο, δυστηχως η ελλας δεν φτανει κυπρο δεν εχουμε ουτε τα οπλα ουτε το στρατευμα για κατι τετοιο αν δεν κλειδωσουμε το αιγαιο κ την θρακη ποια κυπρο θα σωσουμε μου λες

Thomas

Δεν διαφωνούμε. Αυτό που λέω είναι ότι τα επόμενα χρονια ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου θα αποκτήσει τεραστια στρατηγική σημασία για την Ελλάδα. Εάν η χωρα επιθυμεί να προβάλει την ισχύ και τις αξιώσεις της στην περιοχή τότε θα χρειαστούν πολλά χρήματα και υποδομές που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν. όλες αυτές οι υποδομές θα είναι ασφαλώς πρόσθετες γιατί όπως πολύ σωστά αναφέρετε το Αιγαίο και η Θράκη απαιτούν κάλυψη και προστασία. Λόγω της οικονομικής κατάστασης δυο βραχυπρόθεσμες λύσεις υπάρχουν για την χωρα σχετικά με τα στρατηγικά μας συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπορούμε να βασιζόμαστε στις διεθνείς συνθήκες και τα… Read more »

evaggelos

σιγουρα παρεα χωρες απο γυρω χρειαζεται συμφωνιες γιατι μονοι μας δεν το βλεπω.χρειαζεσαι οπλα αεραμυνας πλοια βαρια τυπου τικο που λεω και καποια στιγμη δυο-τρια τυπου στρατοτανκερ για να φτανουν και τα φ16,Το μεγαλο προβλημα δυστηχως ειναι οτι εχουμε μαζικα προβληματα και μεγαλα και απλα τυπου μ113 βμπ1 και ακομα ειμαστε με γ3 για κυριο οπλο δε σκαλιζω αλλο αλλοι που ειναι και δουλεια τους τα ξερουν καλυτερα, γι αυτο λεω κλειδωμα θρακης αιγαιου οσο καλυτερα γινεται

Thomas

Συμφωνώ απόλυτα. Το κακό είναι ότι δυστυχώς οι εξελίξεις δεν περιμένουν και τα οικονομικά μας δεν φτάνουν ούτε για σάλιο. Αν δεν βελτιώσουμε την οικονομική κατάσταση της χώρας δεν θα δούμε προκοπη. Αυτό βεβαια προϋποθέτει ακόμα πιο αυστηρά μνημόνια, περιορισμό δαπανών, αλλαγή του οικονομικού μοντέλου με επενδύσεις και βοήθεια στην επιχειρηματικότητα και αλλα τέτοια νεοφιλελεύθερα τα οποια οι περισσότεροι στην χωρα δεν θέλουν. Για εμενα μια αιρετική άποψη θα ήταν να μηδενίσουμε τις αμυντικές δαπάνες για κάποια χρονια (αυτές που αφορούν αγορές οπλων και όσες άλλες μπορούν να μηδενιστούν) ώστε να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους για επενδύσεις στην οικονομία μας. Επενδύσεις… Read more »

ΓΙΩΡΓΟΣ.Δ

Κάπου εκεί πίσω στο 1983 περίπου, ο Κ.Καβαθάς περιέγραφε ένα υποθετικό σενάριο ολοκληρωτικής αεροπορικής υπεροχής των ελληνικών F14 στο Αιγαίο. Αυτός είναι και ο ουσιαστικός στόχος και σήμερα, γιατί η επιτυχία του επιχειρησιακού σχεδιασμού εξαρτάται απόλυτα απο την αεροπορική υπεροχή στο πεδίο της μάχης και η έλλειψη της σε χερσαίες και ναυτικές επιχειρήσεις αποτελεί αυτοκτονία . Η άμεση προμήθεια F35 είναι απαραίτητη εάν ως χώρα ”πάμε” στον πόλεμο για να νικήσουμε και όχι για να ”πέσουμε” ένδοξα. Αλήθεια ..το οικονομικό κόστος της Αμυνας και δη των F35 το γνωρίζουμε… Το οικονομικό κόστος της στρατιωτικής ήττας και της απώλειας εδαφών και… Read more »

Thras

Εύγε!

sotbak

απολύτως σωστός

GMT-I

Σωστός και από εμένα. Ίσως αν είχε γίνει η προμήθεια εκείνων των 60 Ef-2000 τώρα να μπορούσαμε να εκτελούμε αναχαιτίσεις με Μετεορ από τα 55.000 ποδια και απλά οι Τούρκοι να κάνουν προσευχές. Αλλά είχαμε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Chris

Η Φινλανδία επίσης βρίσκεται σε καθεστώς άτυπης συνθηκολόγησης με τη Ρωσία, αφού δεν προβαίνει σε κινήσεις που δεν είναι αρεστές στην τελευταία. Ο όρος Φινλανδοποίηση στη διεθνή πολιτική είναι χαρακτηριστικός, αυτού ενώ κάποιοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι με την ίδια τακτική προσπαθεί η Τουρκία να αποκτήσει τη συνιδιοκτησία Θράκης, Αιγαίου, Κύπρου. Δηλαδή να μην προβαίνει Ελλάδα και Κύπρος σε αποφάσεις και κινήσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί η Τουρκία για να μην την προκαλέσουν. Ήδη νομίζω το βλέπουμε να εφαρμόζεται και στη Θράκη, και στο Αιγαίο και στο Κύπριακό που Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ενδώσει σε όλες τις απαιτήσεις των… Read more »

sotbak

συμφωνούμε

Casius

150 δε κάνουν ούτε για ζήτω , θέλουμε δε θέλουμε η πραγματικότητα είναι αυτή, απο εκεί και πέρα έχω μεγάλες ενστάσεις στο αν δεν αντέχουμε τα 300+ που χρειαζόμαστε. Μπορεί κάποιος από όσους λένε δεν αντέχουμε τι θα έκανε μια κοινωνία προσανατολισμένη στην ασφάλεια της και ένα κράτος που οι δαπάνες του θα ήταν εξορθολογισμένες (παντού ακόμη και στην άμυνα φυσικά) το κατά πόσον θα ΔΕΝ θα άντεχε ένα στόλο 300+ αεροσκαφών; Προφανώς και θα τα άντεχε , αν όμως είχε προσανατολισμό ανάλογο της περιοχής που βρίσκεται και όχι ζώντας στην ουτοπία του Λουξεμβούργου ενώ βρίσκεται στην Υποσαχάρια Αφρική περιτριγυρισμένη… Read more »

Fingolfin

Μιλάτε για 250 τουρκικά μαχητικά λες και είναι αειθαλή. Δηλαδή όταν θα αποσύρουμε εμείς τα F4, F16 block 30/50 και τα mirage η τουρκική αεροπορία δε θα αποσύρει τίποτα; Και θα τα αναπληρώσει με τί, με TFX, F35 σε αναλογία 1 προς 1; Ούτε καν, ειδικά για τα TFX γελάν κι οι πέτρες. Στα δικά μας τώρα, η ΠΑ θα μείνει με 170 μαχητικά. Είτε θα είναι 130 f16v + 40 f35, είτε 130 f16v + 40 rafale f4.

giorgos tsagaris

Θα αποσυρει σε 10 χρονια μαχητικα που μολις εκσυγχρονισε?

Fingolfin

Αυτό είναι το παράδοξο. Αναβαθμίζει τα 30ρια (δομικά) για να τα έχει μέχρι το 2030. Γιατί παραπέρα δεν πάει, θα φτάσουν κοντά 50 χρόνια υπηρεσίας. Θα έχει σε υπηρεσία μαχητικά από το ’80, εν έτει 2030;

Giorgos Tsagkaris

Ναι γιατι αυτο ειναι το σωστο.
Μια χαρα κανουν για δουλειες που αλλα ειναι overkill και που απλα θα πρεπει να ειναι αλλου και να κανουν κατι αλλο…

B.K.

Ζήτω εκ των προτέρων συγγνώμη από την πολυαγαπημενη Πτήση, αλλά διαγωνω με τους αριθμούς που παρουσιάζει το άρθρο… •Η Τουρκία έχει 232 μαχητικά F-16, κι όχι 250…. •Η Ελλάδα έχει 154 πολύ σύγχρονα, οπότε το ποσοστό είναι 6,6 προς 10 μαχητικά , κι όχι 5 προς 10 όπως αναφέρετε Επίσης, ενισταμαι και στο γεγονός πως “ξεγραφουμε” τα Μ-2000 και BLK-30, που το 2025 θα είναι 33-35 ετών, ενώ σήμερα, κρατάμε μαχητικά 45-50 ετών…. Θα σας πω λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου τι πιστεύω πως θα γίνει στην ΠΑ. Το 2025 θα έχουμε δύναμη ~190 μαχητικών με τα πλέον… Read more »

GMT-I

Σωστοί οι αριθμοί της Τουρκίας στα F-16 αλλά στο επίπεδο των 200 τουρκικών -+ εμείς έχουμε 84 F-16 +/advanced και 24 Mirage -2000-5Mk2 και εκεί προστίθενται τα 50αρια τα 30αρια και τα EGM. Τα f-4 αυτή την στιγμή τα εξαιρώ καθώς απλά διανύουν την δύση του βίου τους. Το ξεγράψιμο των μαχητικών που αναφέρεις δεν θα γίνει λόγο δομικού ορίου αλλά λόγω συστημάτων μάχης. Όσο για τα 30αρια και εγώ πιστεύω θα παραμείνουν μέχρι να μην έχει μείνει καμία ώρα ζωής ειδικά για αποστολές καθημερινής αναχαίτισης και σειρά θα πάρουν τα 50ρια(δεν θεωρώ ότι θα εκσυγχρονιστούν) και τα υπόλοιπα γαλλικά… Read more »

evaggelos

χρημα να χεις πολλα γινονται παραδειγμα αναβαθμιση 50αρια σε βιπερ,αγορα 50 βιπερ του κουτιου για αντικατασταση 30 κ παλιων μιραζ,αναβαθμιση 24 μιραζ κ αποσυρση φαντομ οταν ολοκληρωθουν οι αναβαθμισεις αυτων ξεκινας για νεο τυπο προς αντικατασταση μιραζ κ φαντομ.

FOX

Το μέλλον πρεπει να είναι μεταχειρισμένα mirage 2000 5f ή κάποια F-16 νεότερου block

Μεσοπροθεσμα F-35 bl. 20 ή 30 ανάλογα τις εξελίξεις…

Babis_UK

Το ερωτημα επρεπε να τεθει καπως διαφορετικα. Οχι <> αλλα

Τι είδους Πολεμική Αεροπορία ΜΠΟΡΟΥΜΕ για το μέλλον

Γιώργος70

Θέμα με το “ΜΠΟΡΟΥΜΕ” είναι δύσκολο να γίνει με ανοικτές πηγές.
Αν προσπαθήσεις τα συμπεράσματα είναι τραγικά
F-16 Fighting Falcon Sustainment Quick Look
https://www.gao.gov/assets/700/694408.pdf
page 41
$4 million το χρόνο / F-16
Η Ελλάδα αντέχει (στην καλύτερη περίπτωση) Π.Α. με 80 F-16V – 180 ώρες το χρόνο με 700 εκ συνολικό προυπολογισμό.

Αντωνιος

Έπρεπε να είχαμε εκσυγχρονίσει και τα F16 block 50 … αλλα αν θυμάστε δεν είχαμε λεφτά και μη μου πει κάποιος ας μη δίνανε λεφτά σε μισθούς και συντάξεις … Βέβαια το κυριότερο λαθος ηταν τοτε που δεν εκσυγχρονισαμε τα υπολοιπα mirage 2000 σε επιπεδο 2005 mk2 ιστορικο λαθος με απροβλεπτες συνεπειες γραψτε κανενα σχετικο αρθρο με τις λύσεις που υπαρχουν για τα mirage 2000

Spirit

Λάθη επί λαθών, συνεχίζονται. Τα ίδια έγιναν και τώρα με τα P-3, που έπρεπε να πάνε αλλού τα χρήματα… (MEKO 200HN & νέες τορπίλες)

Σε ότι αφορά το λάθος με το μη εκσυγχρονισμό των μισών Mirage, το ίδιο και χειρότερο πάει να επαναληφθεί τώρα που θα μείνουν χωρείς εκσυγχρονισμό τα bl. 50 & 30 ενώ θα υπάρχουν υποσυστήματα που θα ξηλωθούν από όσα μαχητικά θα εκσυγχρονιστούν σε επίπεδο V,

Rantanplan

Ιδανικά, θα πρεπει να ισχυει ο κανονας των 3/4. Αν εχουν οι Τουρκοι 200 μαχητικα, τουλαχιστον 150 θα πρεπει να διαθέτουμε εμεις (αεροσκάφη ιδιου τεχνολογικου επιπεδου εννοειται). Οταν παμε σε αναλογιες 1/2 τα πραγματα ζορίζουν πολυ ασχημα. Και γιατι στην κρίσιμη στιγμή θα εχεις να αντιμετωπισεις τα διπλα αεροσκάφη… θα εισαι σε μειονεκτικη θέση με το καλημέρα, και γιατι τα δικα σου αεροσκάφη θα εξαντλήσουν το προσδοκιμο ζωης τους ταχύτερα (ας σκεφτει κανεις απλά τις καθημερινες αναχαιτησεις και την οποια καταπονηση σημαινει αυτο για αεροσκάφη, ανθρωπους και λοιπη υποδομη). Μπορούμε? Η απαντηση ειναι σαφεστατα ΝΑΙ. Αν γινει κοινο κτήμα σε… Read more »

Spirit

Δεν είναι μόνο η αναλογία που σωστά το θέτεις, είναι και η ποιότητα…

sotbak

συμφωνώ

Ζαπ

Πρωτα απο ολα, παρακαλω να ανεβει το σχολιο γιατι κουραστηκα να γραφω και να μην ανεβαινουν. Αληθεια ειναι οτι καιρο αναγερεστε σε αυτο το ζητημα, οπως και στο ζητημα των μοναδων επιφανειας του ΠΝ. Εχετε δικιο στο ζητημα των αριθμων/οροφης. Αυτο που δεν αναφερετε ομως ειναι οτι τα πραγματα ειναι δυσκολα πολυ. Μεταχειρισμενα, F-16 (ικανης εκδοσης) που να επαναφερουν μια ισσοροπια για εμας δεν υπαρχουν πουθενα., ουτε φτηνα, ουτε ακριβα. Μεταχειρισμενα Μ2000 φτηνα και ικανα δεν υπαρχουν σε ικανους αριθμους ουτε στην Γαλλια! Μεταχειρισμενα F/A-18 δεν μας κανουν, ουτε υπαρχουν αρκετα σε καλη κατασταση Μεταχειρισμενα F-15 δεν ειναι φτηνα, και… Read more »

aris32

τα εφ2000 σαν αεροσκαφος ακομα και με το παλιο ρανταρ ειναι καλυτερο απο οποιοδηποτε αλλο μαχητικο εχει η συμμαχος χωρα . το κακο ειναι οτι ειναι πανακριβα και ειναι σχεδιασμενα για αεροπορικη υπεροχη .το καλο ειναι οτι υπαρχουν αρκετα διαθεσιμα trance1 μεταχειρισμενα απο Ιταλια Γερμανια Ισπανια η αγγλια επελεξε να τα κρατησει σε ενα μιγμα μικτου στολου μοιρων eurofighter οπου τα trance1 σε καθε μοιρα αναλαμβανουν τις καθημερινες αναχαιτισεις και readiness τα trance2 αναλαμβανουν τις αποστολες βομβαρδισμου και τα νεωτερα ttrance3 αναλαμβανουν τις εξειδικευμενες αποστολες μιας και εχουν νεο ρανταρ αεσα + λειτουργιες fusion . γινεται μεγαλη προσπαθεια απο την… Read more »

Ζαπi

Πρωτα απο ολα, παρακαλω να ανεβει το σχολιο γιατι κουραστηκα να γραφω και να μην ανεβαινουν. Αληθεια ειναι οτι καιρο αναγερεστε σε αυτο το ζητημα, οπως και στο ζητημα των μοναδων επιφανειας του ΠΝ. Εχετε δικιο στο ζητημα των αριθμων/οροφης. Αυτο που δεν αναφερετε ομως ειναι οτι τα πραγματα ειναι δυσκολα πολυ. Μεταχειρισμενα, F-16 (ικανης εκδοσης) που να επαναφερουν μια ισσοροπια για εμας δεν υπαρχουν πουθενα., ουτε φτηνα, ουτε ακριβα. Μεταχειρισμενα Μ2000 φτηνα και ικανα δεν υπαρχουν σε ικανους αριθμους ουτε στην Γαλλια! Μεταχειρισμενα F/A-18 δεν μας κανουν, ουτε υπαρχουν αρκετα σε καλη κατασταση Μεταχειρισμενα F-15 δεν ειναι φτηνα, και… Read more »

MAN

Η οροφή της ΠΑ θα πρέπει να είναι συνάρτηση των κινήσεων της Τουρκίας (τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο). Ο λόγος 7/10 πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί με ποιοτική υπεροχή σε αεροσκάφη/όπλα και επίγειους/αερομεταφερόμενους αισθητήρες. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί βάση στην αναβάθμιση και προστασία από stand off απειλές των patriots (ίσως και αναδιάταξη των πυροβολαρχιών, καθώς το νότιο Αιγαίο είναι απροστάτευτο). Για να είμαστε ρεαλιστές, όλα τα παραπάνω με ορίζοντα το 2030 δεν θα πρέπει στην καλύτερη περίπτωση να κοστίζουν πάνω από μισό δις το έτος (μέσος όρος 12ετίας). Άρα, με τα σημερινά δεδομένα, αγορά ΝΜΑ… Read more »

Γιάννης

Κατά τύχη συζητούσα χθες με δυο πρώην στελέχη Τραπεζών και μου έλεγαν ότι για τα επόμενα δυο χρόνια η αγορά δεν μπορεί να δανειστεί πρακτικά από πουθενά, ούτε μπορεί η Κυβέρνηση να τους δώσεις βοήθεια άρα και η αγορά στις εκλογές πολύ δύσκολα θα στηρίξει τον Τσίπρα, βέβαια στην εξίσωση μπήκαν και άλλες παράμετροι αλλά το γενικό συμπέρασμα ήταν αυτό που αναφέρω. Όταν η Κυβέρνηση δεν έχει να στηρίξει την αγορά με νέα δάνεια, χρηματοδοτήσεις, εσείς περιμένετε να αγοράσει καινούργια μαχητικά; Πρέπει να συμβούν κοσμογονικές αλλαγές για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο, μέχρι τότε ο χώρος των Ε.Δ. θα… Read more »

Spyros

Τα F-4 δε θα αποσυρθούν ποτέ, οπότε μην ανησυχείτε.

Δημήτρης Γ.

Τα θέματα είναι πολλαπλά. Απο την μια έχουμε πολλούς τύπους μαχητικών σε διαφορετικές εκδόσεις. Πρώτο θέμα εδώ. Απο την άλλη έχουμε διαφορετικές ηλικίες αεροσκαφών που θα οδηγήσει σε απόσυρση σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Δεύτερο θέμα εδώ. Οικονομικά δεν είμαστε καθόλου καλά και δε θα είμαστε για πολλά χρόνια. Τρίτο θέμα εδώ. Τέταρτο θέμα. Οι αεροπορικές εξελίξεις τρέχουν, τόσο σε θέμα γενιάς αεροσκαφών με την 5η γενιά να είναι πλέον επιχειρησιακή, όσο και σε θέμα συμπράξεων για την σχεδίαση, κατασκευή και παραγωγή νέων μαχητικών ακόμη και 6ης γενιάς. Σχετικά με το πρώτο θέμα μας και το δεύτερο μαζί. Εκ των πραγμάτων… Read more »

sotbak

καλά το πας ΑΛΛΆ ΠΌΣΟ ΠΙΣΤΕΎΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΉΣΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΗΠΑ/ΤΟΥΡΚΙΑΣ, και η εξ αυτής αναστολή παράδοσης των Φ-35;

CKfurious

Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το θέμα μονοδιάστατα δηλαδή να κοιτάμε αριθμούς μαχητικών
Πρέπει να κοιτάμε και άλλες συνιστώσες:
– Σύστημα Έγκαιρης προειδοποίησης /AEW
– Όπλα αέρος αέρος και αέρος εδάφους
– Συστήματα αυτοπροστασίας
– Ατρακτίδια αναγνώρισις σκόπευσης
-Αεράμυνα αεροπορικών βάσεων
-Υποδομές για ταχύ επανεξοπλισμό και επισκευών μαχητικών
Σε όλα τα απραπάνω έχουμε τρομερές έλλειψης
Τον εκσυχρονισμό F-16 σε – V όπως σχολιάσει τον θεωρώ πολυτελείa στη κατάσταση που βρισκόμαστε
Που είναι τα (εκσυχρονισμένα) C130 by the way?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

@ Thras και Sobtak
Δεν γίνονται πόλεμοι μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ και ούτε πρόκειται να γίνουν ποτέ.
Ο μόνος κίνδυνος είναι να γίνει ένα τοπικό θερμό επεισόδιο.
Η Κύπρος δεν ήταν στο ΝΑΤΟ και ούτε είναι. Αν ήταν ο τούρκοι δεν θα εισέβαλαν σε αυτή.

sotbak

κράτα μικρό καλάθι επειδή σε λίγο μπορεί οι Τούρκοι να μην είναι………..λέω εγώ τώρα

sotbak

και να συνεχίσω, ……τα λεφτά είναι πολλά, μιλάμε για κοιτάσματα υδρογονανθράκων…….

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τα λεφτά δεν θα είναι πολλά. Η μοναδική υπερδύναμη του πλανήτη έχει άλλα σχέδια…

Thras

Έχεις μιλήσει με την ηγετική ομάδα των ΗΠΑ και τις δεξαμενές σκέψης περί την Ουάσιγκτον και σου είπαν τα σχέδιά τους για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες;

Πες μας και εμάς για να μην κουραζόμαστε σκεπτόμενοι ορθολογικά!

sotbak

χαχαχαχαχ!!!!! καλό!!!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Κάποια αμερικανική εταιρία επένδυσε μια 50αριά εκατομμύρια για να αγοράσει και να ανακαινίσει ένα μεγάλο ξενοδοχείο στην Αθήνα. (στην Λεωφόρο Συγγρού) Αυτοί της εταιρίας μιλάνε με το εδώ αμερικανικό προξενείο. Ένας Έλληνας διευθυντής που πριν μήνες ήμουν στην εταιρία που είναι, και που συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρία, ενδιαφέρθηκε μεταξύ άλλων να μάθει αν υπάρχουν αυτά τα πετρέλαια στο Αιγαίο και ποια είναι τα σχέδια των Αμερικάνων. Οι Αμερικάνοι από το προξενείο είπαν. Ότι ΑΝ υπάρχουν οι υδρογονάνθρακες θα τους πάρουν και εμάς θα μας αφήσουν ένα ξεροκόμματο. Και πως θα γίνει ένας διακανονισμός για το χρέος μας και θα… Read more »

Thras

Α, δηλαδή ένας γνωστός του φίλου του μπατζανάκη σε συζήτηση τύπου καφενείου είπε “Ότι ΑΝ υπάρχουν οι υδρογονάνθρακες θα τους πάρουν και εμάς θα μας αφήσουν ένα ξεροκόμματο” και εσύ το έδεσες σχοινί κορδόνι.

Απόλυτα λογικό! Οπότε να μην ασχολούμαστε άλλο. Έχει τελειώσει το θέμα με τους υδρογονάνθρακες. Θα γίnει ένας διακανονισμός για το χρέος (που έχουν στα χέρια τους οι ευρωπαίοι) και τα κέρδη θα τα πάρουν οι αμερικάνοι!!! Τι να πώ, πραγματικά εκπλήσομαι με την ευπιστία ορισμένων…

Τέλος να σημειώσω ότι τα 50 εκ $ είναι αστείο ποσό. Μην νομίζεις ότι πρόκειται και για κανένα fund τύπου Soros…

Thras

Αυτό το αξίωμα “δεν γίνεται πόλεμος μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ” ποιός σου το είπε;
Υπάρχει καμμία παγκόσμια απαγόρευση ή έστω εχέγγυα που να το εξασφαλίζουν;

Όπως το καταλαβαίνω εγώ, το μόνο που εξασφαλίζει η συνύπαρξη Ελλάδας – Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι ότι σε ενδεχόμενη σύρραξη, δεν θα εμπλακούν τρίτοι. Αυτό ίσως να συμφέρει ακόμα περισσότερο την Τουρκία, που έχει πρόβλημα με όλους τους γείτονες, παρά την Ελλάδα!

sotbak

σωστός, εξάλλου η μόνιμη επωδός των νατοϊκών στα δικά μας παράπονα είναι ότι το σύμφωνο αφορά την εξωτερική απειλή και όχι διαφορές μεταξύ μελών…..

aris32

το λοιπον τα δεδομενα της οικονομιας ειναι αυτα που ειναι και θα ειναι για τα επομενα 15 χρονια σιγουρα . η ΠΑ το ΠΝ και ΣΞ εχουν αναγκες πιυ ειναι δεδομενες . καποιες επειγουσες καποιος λιγοτερο επειγουσες . Η ΠΑ εχει αναγκη αμεσα αμεσα απο επαναπιστοποιηση οπλων και εισαγωγη νεων συστηματων οπως ατρακτιδια αναγνωρισης σκοπευσης ναυτιλιας αναβαθμιση υφισταμενων συστηματων και αγορες νεων οπλων για αυξηση του αριθμου των υφισταμενων . Σε βαθος δεκαετιας εχει αναγκη απο ΝΜΑ μιας και θα αποσυρθουν σιγουρα τα 34 φαντομ , τα 17 μ2000 και τα 32φ16μπλοκ30 . κινδυνευει δηλαδη να μεινει με 85V 30μπλοκ50Μ… Read more »

STRATOS

Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με πολύ σοβαρές επισημάνσεις. Θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια πράγματα: i) Τα τουρκικά F-16 είναι 234 και όχι 250 όπως αναφέρεται στο άρθρο. Δομικά είναι πολύ χειρότερα από τα Ελληνικά αντίστοιχα αεροσκάφη. ii) Τα διαθέσιμα F-4E terminator (με μικρότερες δυνατότητες από τα Ελληνικά αντίστοιχα F-4E Aup)είναι 27 και θα αποσυρθούν όλα μέχρι το 2020 (σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είναι γνωστός). Επομένως τα επόμενα 10 χρόνια η δύναμη της ΠΑ θα είναι 150 x F-16 (4-5 αεροσκάφη θα είναι σε διαδικασία εκσυγχρονισμού) + 42 x M2000/M2000-5 + 20-25 x F-4E AUP (μέχρι το 2025) = 215 περίπου… Read more »

aris32

η φινλανδια εχει60 μονοθεσια μαχητικα φ18 και καμια 20αρια διθεσια ‘εκπαιδευτικα’ φ18

STRATOS

Η Φιλανδία έχει σήμερα 62 x F-18C/D ( 55 x F-18C + 7 F-18D). Αρχικά είχε αγοράσει 64 x F-18C/D (57 x F-18C + 7 F-18D) και έχει μόλις δύο απώλειες μονοθέσιων σε πάνω από 20 χρόνια έντονων επιχειρήσεων!!!!!!!!!!!…..πλήρη επαλήθευση των όσων συγκλονιστικών γράφει ο Πτέραρχος Μπαλές στο βιβλίο του “Παρακαταθήκες Αετών”, όταν η επιτροπή της ΠΑ για την αγορά του αιώνα, στις αρχές του 1980 (πριν έρθει η πασοκική λαίλαπα), είχε βγάλει οικονομικότερο όλων των υποψηφίων το F-18L (σε κόστος χρήσεως θα ήταν ελαφρός ακριβότερο από τα F-16/M2000, αλλά σε κύκλο ζωής 25 χρόνια και 40 χρόνια χρήσης θα… Read more »

sotbak

έτσι είναι αλλά πλέον η αγορά Φ-18Λ αφορά την Ιστορία

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Η Φιλανδία έχει υπογράψει συμφωνία να μην έχει περισσότερα από 64 μαχητικά αεροπλάνα.
Σε ότι αφορά τα F-18 τόσα είχε αγοράσει.

Λευτέρης

Το πρώτο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση. Δηλαδή επιλογή και ανάδειξη κομμάτων τα οποία ενστερνίζονται ιδεολογικά την ανάγκη ύπαρξης στρατού και συνόρων για προάσπιση. Είμαι σίγουρος πως στην σημερινή οικονομική κατάσταση μπορούν να εκταμιευτούν 1 δις τον χρόνο κατευθύνοντας ποσά από τέλη και ειδικούς φόρους για τον σκοπό της άμυνας. Ως κοινωνία θα το αποδεχθούμε, όπως αποδεχθήκαμε ένα τέλος για το περιβάλλον (που λογικά θα χρηματοδοτήσει άρκτους, καρέτα και φώκιες πετώντας τους 10ευρα – 20ευρά). Αυτή την στιγμή, πάρθηκε η απόφαση αναβάθμισης των F16 σε ένα πλαίσιο όπου “αναγκαστήκαμε από τα αφεντικά να εξυπηρετήσουμε τον μιλιταρισμό”. Και οι συζητήσεις για… Read more »

Ικαρος

Θα καταθεσω και εγω την γνωμη μου προσπαθωντας να ειναι οσο γινεται πιο ρεαλιστικη και ορθη με βαση τα οικονομικα και λοιπα δεδομενα που υπαρχουν αυτη τη στιγμη. Ο στολος της ΠΑ τα επομενα χρονια θα πρεπει να αποτελειται απο: 1) 85 F-16V 2) 38 F-16 block50+Adv 3) 24 Mirage-mk2 4) 40 F-35 που θα αντικαταστησουν τα F-4E. Φτανουμε σε εναν αριθμο 187 α/φ. Αν επικεντρωθουμε σε μια στοχευμενη αυξηση των αριθμων των 4ης γενιας α/φ μας με αποκτηση 30-32 μεταχ/μενων α/φ πχ Mirage απο ΗΑE,Καταρ και F-16 επιπεδου τουλαχιστον block50+ που θα αποσυρθουν απο ΗΠΑ η αλλες χωρες ελεω… Read more »

sotbak

καλές σκέψεις

x-m

Αν είναι να γίνει όπως το λέει ο κ. Θεοδωράκης (του Ποταμιού……) “να τελειώνουμε με τα Σκόπια για να ασχοληθούμε με την Τουρκία”, τίποτα δεν μας χρειάζεται, 0. (Συγνώμη για την έκφραση), ανοίγουμε τα μπούτια και χωρίς αεροπορία.

Λεοντόκαρδος

Το έχω πει και παλιότερα και δε θα επεκταθώ γιατί πραγματικά κουράζει τα ίδια και τα ίδια,όπως είμαι σίγουρος πως κάποιοι θα το αναφέρουν και τώρα διότι δεν έχω χρόνο να διαβάσω τα σχόλια. Η πλήρης πρόταση της Λοκχιντ ήταν 2,1 δις για αναβάθμιση σε viper 123 και τα 30ρια να πάρουν απαρτία από τα adv. Αντί λοιπόν να μπουν πρώτα τα 50ρια που είναι τα παλαιότερα των τριών τύπων που χρίζουν αναβάθμιση σε viper και θα είχαμε την κορυφαία διάταξη για τα επόμενα 20 χρόνια θα τους βάλουμε κατά το 2027 από adv όταν θα είναι ήδη τεχνολογίας 20ετιας… Read more »

aris32

συμφωνω . να κανουμε και μια μικρη παραγγελια 15 νεων viper και εισαι κομπλε .

Λεοντόκαρδος

Άρη δεν θελουμε νέα viper εάν γίνουν αυτά τα βασικά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και επιβάλλεται να γίνουν όταν η απόδοση για το κόστος είναι σαφέστατα υπέρ μας. Με 200 έχουμε όλο το χρόνο να αξιολογήσουμε τι μας συμφέρει στο μέλλον. Το μόνο βέβαιο ότι επιβάλλεται λόγο ΑΟΖ και Κύπρου το ΝΜΑ να είναι δικινητήριο! Με στόχο κάπου στη δεκαετία του 30 να έχουμε τουλάχιστον τα viper με 40-80 δικινητήρια. Τώρα θα είναι Rafale ή ο αντικαταστάτης του, θα είναι F15/F18 προφανώς τελευταίας version ή τι άλλο μπορεί να προκύψει στον ορίζοντα. Ότι είναι να πέφτει στη ευρύτερη… Read more »

aris32

συμφωνω απολυτα στην τελευταια σου προταση .

sotbak

και γω συμφωνώ

sotbak

σωστός, αλλά μάλλον ούτε το 1 δισ. επιπλεόν θέλαν να δώσουν ή δεν είχαν να δώσουν

teo

Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα 235 f16 των Τουρκων; Ναι αλλά εκεί περιλαμβανετε τα blk30 και 40. Γιατί; Τα Ελληνικά είναι σαπάκια που δεν αξιζουν ουτε καν σκέψη αναβαθμισης και τα Τουρκικά ειναι X-Wing; Προσπαθώ να καταλαβω γιατί επιλέξαμε ενα πολυετες και πολυεξοδο προγραμμα αναβαθμισης του πιο συγχρονου κομματιού του αεροπορικού στόλου μας ξοδευοντας 1.5δις για να χουμε 85 f16v…. ενω με τα ίδια λεφτά πολυ πιο σύντομα θα μπορούσαμε να αναβαθμίσoυμε όλα τα blk50/52 σε 52+Adv , ένα συμμάζεμα στα blk30 και θα μπορούσαμε να αγοράσουμε 15-20 νέα f16 v… τώρα ξαφνικά μας επιασε το αγχος ότι δεν μας βγαίνουν… Read more »

CKfurious

Αυτά ακριβώς φωνάζω και εγώ:
Κάνουμε έναν εκσυχρονισμό πολυτελειας και αφήνουμε τα B50 να απαξιωθούν πλήρως.
kανένα ουσιαστικό πελονέκτημα απέναντι σε f35/f16ccip/mesa με τα υπάρχον όπλα a-a
2 χρονια ανάπτυξης προτυπου λες και έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε.
Και κουβέντα για το σύστημα αυτοπροστασίας
Έπρεπε να χαμέ ta B50/B52+ σε B50+/B52+ τα και ότι περίσσευε στα B30
Και να παραγγείλουμε επιτέλους σύχρονα όπλα A-A και A-G
Θα χούμε AESA και θα κάνουμε βομβαρδισμό με mk82 και LGB??
15-20 F16V που γραφεις κοστίζουν min 1.5 billion μην οποτε kseprname τα διαθέσιμα
Ζήσε Μάη μου να φας AESA το ..2027

Μανώλης

Πρώτα από όλα γιατί πρέπει να κερδίσουμε έναν πόλεμο με την Τουρκία; Η αποτροπή που υποτίθεται βασίζεται η αμυντική στάση μας δεν επιβάλλει απαραίτητα νίκη νομίζω. Αρκεί το κόστος στον εχθρό να είναι αποτρεπτικό. Έπειτα η Φινλανδία δεν είναι στο ΝΑΤΟ. Μια πολεμική αναμέτρηση με την Ρωσία δεν θα επιφέρει αναγκαστικά πλήρη σύρραξη με την Δύση. Αυτό είναι αυθαίρετο συμπέρασμα. Εδώ είναι αμφίβολο αν συμβεί πλήρη κινητοποίηση όλων των χωρών του ΝΑΤΟ σε περίπτωση εισβολής σε νατοϊκή χώρα. Έπειτα η εν λόγω χώρα έχει ένα απο τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο. Έχετε σκεφτεί ότι τα κονδύλια για να το… Read more »

Thomas

Ιστορικά όσες χώρες πήγαν σε πόλεμο που δεν μπορούσαν να κερδίσουν (στην καλύτερη περίπτωση μπορούσαν να προκαλέσουν ένα αδιέξοδο – ισοπαλία) έχασαν. Το ότι η χωρα έχει αποτρεπτικό δόγμα δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να κερδίσει έναν πιθανό πόλεμο. Σε περίπτωση πολεμου νίκη για εμάς θα είναι η προστασία όλων των Ελληνικών εδαφών. Με αλλα λόγια η καταστροφή ή απώθηση όλων των εχθρικών δυνάμεων. Θρίαμβος θα είναι η πλήρης ή τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό καταστροφή των εχθρικών ενοπλων δυνάμεων καθιστώντας την Τουρκια αδύναμη να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις για κάποια χρονια. Όταν μιλάμε για νίκη δεν… Read more »

sotbak

συμφωνώ

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

aris32 aris32
Η Κύπρος και η Συρία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Χώρα μέλος του ΝΑΤΟ ποτέ δεν θα κάνει πόλεμο σε άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Shadowfax

Αν ειναι ετσι τοτε προς τι ολα αυτα τα δις για εξοπλισμους?
Και για ποιο λογο 5 μηνες κρατησης σε συμμαχικους στρατιωτες?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Για να κονομάνε οι ξένες πολεμικές βιομηχανίες και οι πολιτικοί.
Σε αντίποινα-εκδίκηση επειδή έχουμε εμείς τους 8 τούρκους στρατιωτικούς και δεν τους δίνουμε στην Τουρκία που τους ζητάει επίμονα.

Thras

Οπότε στα Ίμια που πήγαν οι τούρκοι και έβαλαν τουρκική σημαία σε ελληνικό έδαφος, δεν έπρεπε να ασχοληθούμε. Δίκιο είχε ο Πάγκαλος, αλλά αντίστροφα. Έπρεπε να περιμένουμε να πάρει την τούρκικη σημαία ο αέρας! και οι αναχαιτίσεις καθημερινά στο Αιγαίο για τα μάτια του κόσμου γίνονται. Αποκλείεται οι τούρκοι να επιβουλεύονται ελληνικά εδάφη, νησιά, ΑΟΖ κλπ Όλα είναι ένα καλοστημένο θέατρο από τους κακούς ΗΠΑ/ΕΕ για να αναγκάσουν την φτωχή Ελλάδα, να διατηρεί τεράστιες αναλογικά ένοπλες δυνάμεις και να μην ορθοποδήσει ποτέ οικονομικά. Σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν συμβαίνει αυτό, γιατί… “γιατί έτσι!” Άλλη μία συμπαντική συνομωσία εναντίον… Read more »

sotbak

σωστός

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Οι ξένοι είναι κερδισμένοι από την αιώνια διαμάχη ελληνών-τούρκων. Τα λεφτά μας η Λόκχιντ, και Ντασό κτλ ξένες βιομηχανίες τα τσεπώνουν.
Το 1996 όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Σημίτης το πρώτο πράγμα που είχε πει ήταν ,,θα περικόψω τις αμυντικές δαπάνες,,. Και λίγο μετά έγινε η κρίση των Ιμίων και μετά η κυβέρνηση αγόραζε μαζικά όπλα από τους ξένους προμηθευτές μας.
Αυτοί που πουλάνε όπλα δεν ανέχονται τις φράσεις του στυλ ,, θα περικόψω τις αμυντικές δαπάνες,,

Thras

Ξέρω όλες τις συνομοσιολογίες που κυκλοφορούν.
Απλά εσύ πιστεύεις ότι οι κακοί ευρωπαίοι και αμερικάνοι θέλουν να παίρνουν τα χρήματα των ελλήνων και τούρκων που αθροιστικά πρόκειται για αστεία ποσά (σε σχέση με τα μεγάθη των ΕΕ/ΗΠΑ ή ακόμα και των εταιρειών όπλων τους), ενώ εγώ πιστεύω ότι έχουμε έναν αναθεωρητικό γείτονα που υπερεξοπλίζεται για να μας επιτεθεί και αναγκαστικά ακολουθούμε για να μπορούμε να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα… Τόσο απλά!

aris32

αρα δεν υπαρχει λογος να εξοπλιστουμε . οποτε ολη η συζητητη ειναι ακυρη . οποτε μειωσει της αεροποριας σε 80 μαχητικα . 8 μεσαια μεταγωγικα και 4-5 μεγαλα c130 . 40-50 εκπαιδευτικα . 4 ασεπε . 16 ελικοπτερα μερικες συστοιχιες πατριοτ και 4 πτερυγες μαχη . στρατος 4-5 ταξιαρχιες με 350 λεο2α4/α6 και 500 τομπ λεωνιδας . 240 στοιχεια πυροβολικου αυτοκινουμενου 36+60 πολλαπλους εκτοξευτες 60 shorads/vshorads 2 σωματα στρατου . μειωσει κατα 50% του προσωπικου . 20 επιθετικα ελικοπτερα 36 αναγνωριστικα 20 βαρεα μεταγωγικα 20 μεσαια μεταφορια και 30 χιουι . 20 εκπαιδευτικα . ΠΝ 8 φρεγατες 10 κανονιοφορους 7… Read more »

Thras

Μα τι λες! Ούτε τα μισά από όσα γράφεις δεν χρειαζόμαστε.

Η Τουρκία, η Αλβανία και η Βουλγαρία είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ οπότε απειλούμαστε μόνο από τα Σκόπια! Άρα με τα μισά από όσα περιγράφεις έχουμε υπεροπλία 1:100.

και για να σοβαρευτούμε επιτέλους, ας μην αναπαράγουμε καφενειακού επιπέδου συνθήματα!

IliasSkaltsas

Το ερώτημα είναι καθαρά ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ για την αεροπορία μας, το στρατό, το ναυτικό μας, την ιστορία, τη γλώσσα, την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όταν έχουμε αυτούς τους γείτονες δεν πρέπει να μπαίνουν τέτοια ερωτήματα. Εφόσον η κοινωνία μας βάζει αυτά τα ερωτήματα, και τα βάζει, έχει χάσει την ταυτότητά της. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς πολλοί και όχι μόνον στην Ελλάδα αμφισβητούν, μηδενίζουν, αιωρούνται στο παρών χωρίς παρελθόν και μέλλον. Πολιτικοί, ηγέτες, οικονομολόγοι κ.ά. δείχνουν εμφανέστατα χωρίς ντροπή να έχουν σοβαρή έλλειψη ιστορικών γνώσεων. Ευτυχώς η/και δυστυχώς η φύση είναι αμείλικτη. Ο,ΤΙ ΚΕΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΛΥΨΕΙ. Και ο… Read more »

Spyros

Προτιμώ αεροπορία με 130-140 μαχητικά, εξοπλισμένα με ό,τι όπλο κάνουν όρεξη οι ιπτάμενοι της ΠΑ, συν αισθητήρες (Legion pod, Sniper και δε συμμαζεύεται) παρά μια αεροπορία 180-200 μαχητικών με πολυβόλα και AIM-9L.

sotbak

δεν θα προλαβαίνουν σε περίπτωση σύρραξης είναι λίγα

Spyros

Το παράδειγμά μου μπήκε στη λογική “ή το ένα ή το άλλο».

ΟΚ δε θα προλαβαίνουν τα εξοπλισμένα, συντηρημένα και καλοκουρδισμένα 140 μαχητικά. Άρα πάμε στα 200 [σχεδόν] άοπλα, με τις χαμηλές διαθεσιμότητες… αυτά θα προλαβαίνουν;

Genesis

Νομίζω ότι δεν είναι μόνο θέμα αριθμών. Ανάλογα με τον τύπο / τύπους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα, τα όπλα που θα τα εξοπλίζουν και τις τακτικές που θα εφαρμοστούν, χρειάζεται ΠΑΝΤΑ ο ελάχιστος αριθμός μέσων που θα εξασφαλίζουν ότι ο επίδοξος επιτιθέμενος θα “σπάσει τα μούτρα του”. Όχι μόνο δεν θα μπορεί να κερδίσει κάτι αλλά θα κινδυνεύει να χάσει κιόλας. Το πρόβλημα φαίνεται ότι ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι οικονομικό αλλά δυστυχώς είναι βαθύτερο. Η χώρα κατάφερνε να έχει ικανή αποτρεπτική ισχύ σε περιόδους όπου η διαφθορά, η διαπλοκή, η φαυλότητα, η αναξιοκρατία,… Read more »

Giorgos Tsagkaris

Eτσι για να το εμπεδωσουμε… Λεοντόκαρδος Σεπτέμβριος 24, 2018 at 6:13 μμ ”…Αντί λοιπόν να μπουν πρώτα τα 50ρια που είναι τα παλαιότερα των τριών τύπων που χρίζουν αναβάθμιση σε viper και θα είχαμε την κορυφαία διάταξη για τα επόμενα 20 χρόνια θα τους βάλουμε κατά το 2027 από adv όταν θα είναι ήδη τεχνολογίας 20ετιας κοινώς παροχυμενα…” τεο Σεπτέμβριος 24, 2018 at 6:19 μμ ”…Προσπαθώ να καταλαβω γιατί επιλέξαμε ενα πολυετες και πολυεξοδο προγραμμα αναβαθμισης του πιο συγχρονου κομματιού του αεροπορικού στόλου μας ξοδευοντας 1.5δις για να χουμε 85 f16v…. τώρα ξαφνικά μας επιασε το αγχος ότι δεν μας… Read more »

Kanenas

Πολύ ωραία ερώτηση αλλά προσωπικά είμαι απαισιόδοξος . Γιατί δεν μπορεί να συζητούμε για αριθμούς μαχητικών αεροσκαφών την στιγμή που πραγματικές χαβούζες , όπως είναι η ΕΡΤ και το κανάλι της βουλής έχουν προυπολογισμό κοντά στα 300 εκατομμύρια. Είναι λυπηρό που στην ουσία ανακύπτει η ανάγκη αποδείξεως αυτονόητων πραγμάτων . Η δε απάντηση είναι απλή πάντως. Όσα μαχητικά και όποιου τύπου απαιτηθεί για να διατηρηθεί το υψικρατείν.

Shadowfax

Η ΕΡΤ έχει έσοδα 199,5 εκατ. ευρώ, και έξοδα 159,5 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των εσόδων, μόνον τα 14 εκατ. ευρώ θα είναι λειτουργικά έσοδα, δηλαδή έσοδα από διαφημίσεις.

Τα υπόλοιπα 180 εκατ. ευρώ αφορούν έσοδα που προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ/μήνα που καταβάλλουν οι περίπου πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες παροχών ηλεκτρικού ρεύματος της επικράτειας. Επιπλέον των προαναφερομένων, προβλέπονται έσοδα 6 εκατ. ευρώ, που αφορούν κυρίως πιστωτικούς τόκους.

Ύστερα από περικοπές, το Κανάλι της Βουλής απασχολεί σήμερα 82 άτομα και στοιχίζει περί τα 3.000.000 ευρώ ετησίως.

Κωστής

Αγαπητή Πτήση, παροσιάζετε το εξαιρετικά σοβαρό αυτό ζήτημα υπερβολικά απλοϊκά, μάλλον για να πυροδοτήσετε μια γόνιμη συζήτηση. Το θέμα του αριθμού των μαχητικών της ΠΑ είναι πολύπλοκο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι σημαντικότεροι είναι: – η συνολική αμυντική ισχύς της χώρας και ιδιαίτερα στους “τομείς ενδιαφέροντος” της ΠΑ. Ισχυρό πυροβολικό, βαλλιστικά όπλα στον ΣΞ και το ΠΝ, σύγχρονα πλοία AAW, σύγχρονη πολυστροματική ΑΑ ασπίδα και πολλά άλλα, σίγουρα μπορούν να ελαφρύνουν το έργο της ΠΑ και να μειώσουν την ανάγκη σε μαχητικά. – Το είδος των μαχητικών. Τι “συντελεστή ισχύος” (συγγνώμη για τον ίσως αδόκιμο όρο) έχει ένα F16V,… Read more »

FOX

Το ζητούμενο σαν χώρα και σαν νοοτροπία είναι από σοσιαλιστικό μόρφωμα, να γίνουμε ένα Ισραήλ τηρουμένων των αναλογιών…
Από εκεί και πέρα όλα τα λυθούν…

sotbak

δυστυχώς θα συμφωνήσω, νομίζω το ξαναέγραψα

Neilos

Σε μια χώρα που η σχέση εργαζόμενων με συνταξιούχους είναι 1,4 προς 1 με τάσεις χειροτέρευσης θα πρέπει να κάνουμε και τον σταυρό μας αν στο τέλος της επόμενης δεκαετίας έχουμε μια οροφή 120 σκαφών και δεν έχουμε γίνει σαν το Βέλγιο (που σημειωτέον εχει υπερτριπλάσιο ΑΕΠ με ίδιο περίπου πληθυσμό αλλά διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά….) Αν πιστεύουμε οτι μια συρρικνούμενη πληθυσμιακή ομάδα που κρατά όρθια μετά βίας την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα μπορεί να χρηματοδοτεί μέσω της υπερφορολόγησης τις στρατιές των δημοσίων υπαλλήλων και των κομματικών εγκαθέτων συν να καλύπτει τις εξοπλιστικές ανάγκες της στρατού ξηράς, του Π.Ν. και της Π.Α.… Read more »

Gus

Εχετε απολυτο δικιο μιας κ τα νουμερα που παραθέτετε δεν μπορουν να αμφισβητηθούν κ μαθηματικά οδηγούν σε συγκεκριμένες καταστάσεις, αυτο για οσους ονειρεύονται ticonderoga με 96 SM2 που στην πραγματικοτητα ουτε τους πυραυλους του δε μπορουμε να αγορασουμε! Αυτό βεβαια δε νομιμοποιει αποφασεις του τυπου 1) 40 f16 & 40 Mirage 2) 15 Νεα mirage k 10 εκσυγρονισμενα 3) Μη ενεργοποιηση της option για τα 10 +adv που θα ηταν κ η πιο φτηνη αγορα που εχουμε κανει ποτε Και η λιστα μπορει να εμπλουτιστει με πολλες ακομα επιλογες κ ‘περιεργες’ αποφασεις. Ο καθενας θα πρεπει να κανει σωστα τη… Read more »

sotbak

σωστός

Shadowfax

@Νείλος ” …Αν πιστεύουμε οτι μια συρρικνούμενη πληθυσμιακή ομάδα που κρατά όρθια μετά βίας την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα μπορεί να χρηματοδοτεί μέσω της υπερφορολόγησης τις στρατιές των δημοσίων υπαλλήλων και των κομματικών εγκαθέτων συν να καλύπτει τις εξοπλιστικές ανάγκες της στρατού ξηράς, του Π.Ν. και της Π.Α. έτσι ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί…” … ή αγνοείς την πραγματικότητα ή επιμένεις σε ανόητες “δικαιολογίες” Ακόμη και το 2010 οι πολιτικοί ΔΥ στην Ελλάδα ήταν τουλάχιστον 30% λιγότεροι από τον ευρωπαϊκό μ.ο. Πόσω μάλλον αν γυρίσεις στις αρχές τής δεκαετίας τού ’80. Την ίδια περίοδο οι δαπάνες για το κράτος (πλην τού ένστολου… Read more »

data

Νομιζω οτι στα επομενα 10 χρονια η αεροπορια μας θα χρειαστει τουλαχιστον 80 νεα αεροσκαφη (απλη αριθμητικη αν υπολογισουμε ποσα φαντομ f 16 b30 και mirage 2000 egm πρεπει να αποσυρθουν). Οι τυπoι αεροπλανων που θα πρεπει να παρουμε θα κριθει βεβαια απο τους επιτελεις νομιζω ομως οτι η προ ημερων προταση της πτησης για κατ΄αρχην αγορα 25 καινουργιων f 16v ειναι σωστη. Τωρα για οσους λενε για ελλειψη χρηματων αν κοπουν τα κοινωνικα μερισματα ηδη κανουμε σημαντικη εξοικονομηση (για να μην μιλησουμε και για αλλες σπαταλες του ελληνικου δημοσιου).Και μπορeι να μην πλουτισουμε απο τα πετρελαια/ φυσικο αεριο αλλα… Read more »

data

Θα ηθελα να προσθεσω οτι ειναι απαραιτητη και η αγορα καμμια 20αρια rafale f 3 προς αντικατασταση των mirage egm.Eιναι βεβαια πανακριβα αλλαα πιθανον θα μπορουσαμε να κανουμε μια συμφερουσα συμφωνια με τους γαλλους.

data

σε δοσεις και με καποια εκπτωση

evaggelos

εκπτωσεις δωρεες κ δοσεις κοτσωβολου κανουν μονον οι ηπα αν η γαλλια φτιαξει αντιστοιχο fms συστημα τοτε πιθανων να γινει κατι

giorgos tsagaris

@ Βαγγελης
Το εχει στα σκαρια το Γαλλικο FMS συμφωνα με το ”Μανο Μακρη”το Γαλλο.

SozonLEV

Καλησπέρα. Θα ξεκινήσω τις σκέψεις μου από τον τίτλο του άρθρου. Η ερώτηση δεν είναι τί αεροπορία και πόσα μαχητικά θέλουμε εμείς…κάποιος θα μπορούσε να πει κανένα! Η σωστή ερώτηση είναι τί αεροπορία ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε, και εδώ είναι το πρόβλημα. Όταν κάποιος σχεδιάζει μακροπρόθεσμα πρέπει να φανταστεί πως θα έχει διαμορφωθεί η απειλή τη χρονική περιόδο που εξετάζεται. Από εκεί και σε συνδυασμό με το τι θέλεις ακριβώς να κάνεις (όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε “δεν μπορεί να νικήσει…απλά θα προσπαθήσει να μη χάσει”) και ποιό είναι το δόγμα επιχειρήσεών σου. Όλα αυτά είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη και περίπλοκη εξίσωση… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Το μαχητικό αεροσκάφος είναι το σημαντικότερο όπλο για κάθε Πολεμική Αεροπορία. Αλλά δεν είναι το μόνο. Ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι. Επίσης έχει σημαντικό κόστος χρήσης (εάν πετάει βεβαίως). Πάνω από 1 εκ. ευρώ ανά Α/Φ ανά έτος. Μία ισορροπημένη Πολεμική Αεροπορία θα έπρεπε να δίνει βάρος και στα ακόλουθα: – Μεταφορικά Α/Φ (εάν δεν κάνω λάθος, όσες φορές συμμετείχε η χώρα σε διεθνείς κινητοποιήσεις, αυτό ήταν με μεταφορικά Α/Φ: ντακότες, C-130, C-27 κλπ, εκτός ίσως από την Λιβύη, όπου συμμετείχαμε με Erieye). – Ε/Π για SAR (προφανές). – Εκπαιδευτικά (εξελιγμένα εκπαιδευτικά θα μπορούσαν να αναλάβουν έργο από… Read more »

Σμηνιτης123

F16 123viper + irst +αυτοπροστασια. Τα 30αρια 50+/52+adv[αντικατασταση σε 10 ετη με F35???] ΝΜΑ 40 Α/Φ 40 f16 viper ΝΜΑ 80 Α/Φ RAFALE ΣΥΝΟΛΟ 163 F16V + 38 F16 50+/52+adv +80 RAFALE=275 α/φ Ρανταρ,αισθητηρες επιγεια κ εναερια κλπ κλπ… Οπλα για τα α/φ ΕΠΕΝΔΥΣΗ/20δις,ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ/ Α.Ω τουλαχιστον 50δις κ 15,000 θεσεις εργασιας κατανομη Α.Ω 50% ΕΔ, 25% ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ,25% ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ https://www.ptisidiastima.com/h-dassault-20-bil-euro-agreements-for-belgium-for-34-rafale/ ΟΙ ΠΟΡΟΙ Δημιουργια Ειδικου Ταμειου Ε.Δ[ΕΤΕΔ] αποκλειστικη χρηση κ διαχειρηση οι Ε.Δ,για εξοπλισμους/εγκαταστασεις 1.Απο το ΑΕΠ 500μ 2.Εχουμε 6,000,000 περιπου φορολογικες δηλωσεις,οι οποιες θα συνησφερουν αναλογικα με βαση το εισοδημα,ανα μηνα. Εισοδημα εως 400/μηνα εισφορα 2ευρω/μηνα Εισοδημα εως 600/μηνα… Read more »

Shadowfax

Αν καταλαβα καλα δινεις μια συνθεση με αναβαθμηση των F16 (πλην 30αρια) σε βαιπερ και αντικατασταση των 50+/52+adv που θα εχεις αναβαθμησει με irst και πληρης Η/Π πακετο (συν τα 30αρια) σε 10 χρονια με F35…
Επιπλεον 40 βαιπερ καινουργια, και 80 ραφαλ καινουργια…
Ολα τα επιγεια συστηματα συν οπλα… Ολα αυτα με 20 δις…
Το τερματησες…

PS… ΑΩ παιρνεις μονο αν βγεις σε διαγωνισμο ΝΜΑ οπως το Βελγιο στο οποιο αναφερεσαι…

Σμηνιτης123

πιθανη αντικατασταση μονο για τα σημερινα 32/30αρια με 40/f35

φυσικα κ θα ειναι με διαγωνισμο

Nikolaos

Με αφορμή τη ρούμπρικά Phantom Phriday της 28.9.2018: Ολόκληρη Ιαπωνία κρίνει ότι η διάταξη μάχης της δεν μπορεί να στερηθεί τις τρεις μοίρες Φάντομ (η μία αναγνωριστικά, συμβατικά και με SLAR/LoROP pods/ASTAC, οι δύο αναχαιτιστικά με AIM-7F, AAM-3 και δευτερευόντως δ/β). Τουλάχιστον όχι πριν εισέλθουν σε υπηρεσία οι δύο μοίρες F-35. Προσοχή, δεν είναι θέμα ότι «λεφτά υπάρχουν», γιατί την ίδια στιγμή οι αναβαθμίσεις των F-15J Kai και οι πιστοποιήσεις νέων όπλων προχωρούν με ρυθμό χελώνας. Απλά οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι, στην «περίπτωση των περιπτώσεων» η υλοποίηση των πολεμικών σχεδίων προϋποθέτει έναν ορισμένο αριθμό εξόδων αεροσκαφών ανά ημέρα (και φυσικά… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

203
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 August 2014 #339

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 September 2015 #352

Αγορά $

Related News

Η Ιαπωνία θέλει να έχει έτοιμο το νέο της μαχητικό μέχρι το 2031

Το καινούριο μαχητικό αεροσκάφος της Ιαπωνίας θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το 2031, σύμφωνα με μια πρόσφατη ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας της χώρας...

Μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα εν μέσω εντάσεων

Ενώ η ένταση στα σύνορα Ινδίας-Κίνας συνεχίζονται, οι ΗΠΑ πραγματοποιούν μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικών ωκεανών. Οι ομάδες αεροπλανοφόρων των USS Nimitz (CVN...

ΥΠΕΘΑ: Το ταξίδι Παναγιωτόπουλου αναβλήθηκε προσωρινά κατόπιν συμφωνίας με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διευκρινίζεται ότι ύστερα από συνεννόηση με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας συμφωνήθηκε προσωρινή αναβολή της επισκέψεως του υπουργού Εθνικής Αμύνης...

Μια φωτογραφία, μια ιστορία: «Αστραπή» εν αιθρία

Λένε ότι το μυστικό για μια πετυχημένη φωτογραφία είναι να βρίσκεσαι στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή. Αυτό ακριβώς συνέβη στις 13 Σεπτεμβρίου 1962...

Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του πρωτότυπου του KF-X – το είπαν και το έκαναν οι Κορεάτες! (Εικόνα)

Στη δημοσιότητα δόθηκε μία υψηλής ανάλυσης φωτογραφία που απεικονίζει το εμπρόσθιο μέρος του πρωτότυπου αεροσκάφους του προγράμματος ανάπτυξης KF-X από την κατασκευάστρια εταιρεία Korea...
- Advertisement -