ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Τι είδους Πολεμική Αεροπορία θέλουμε για το μέλλον; Μας αρκούν 30, 50 ή 100 μαχητικά;

225
8958

Το άρθρο αυτό θέλαμε να το γράψουμε εδώ και πολλούς μήνες, αν όχι χρόνια. Από την αρχή της λειτουργίας της ιστοσελίδας μας, το Νοέμβρη του 2016, όταν τότε όλα τα πλάκωνε η σκλαβιά και τα έσκιαζε η φοβέρα των ρωσικών μαχητικών Su-35GR, που ανά δίμηνο μας τα πρόσφερε το Ξανθό Γένος δωρεάν, ή άλλοτε με ανταλλαγή ροδάκινων, άλλοτε με πακέτα διακοπών στην Χαλκιδική. Τότε που το F-22 ήταν απλά ιπτάμενος στόχος για τους ρωσικούς υπερπυραύλους, και το F-35 ένας ιπτάμενος κουβάς που το έφτιαξαν οι Αμερικάνοι για να «φάνε» τα λεφτά των πλουσίων πλην άτιμων  Ευρωπαίων. Και βέβαια, κάποιοι είχαν πείσει  ουκ ολίγους, ίσως και τον ΥΠΕΘΑ πως η λύση στο πρόβλημα τουρκική υπεροπλία είναι η παραλαβή μεταχειρισμένων F-15C.

Περάσαμε ένα δύσκολο περασμένο χρόνο, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όταν σχεδόν όλοι πίστεψαν πως η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16C/D σε F-16V ήτο ένα «λάθος», μια «ρεμούλα», μια «προδοσία», και πως θα έπρεπε να δώσουμε τα δις της αναβάθμισης σε F-35, εδώ και τώρα (ανάθεμα την ώρα). Ωραίες εποχές, αλλά νομίζουμε πως τις ξεπεράσαμε. Δεν πιστεύουμε πως υπάρχουν πολλοί πλέον που να θεωρούν πως η αναβάθμιση ήταν λάθος. Χρειάστηκε βέβαια να αναλύσουμε οτιδήποτε, από τον συνδυασμό  AESA/MMC/Fusion μέχρι τον μελλοντικό συνδυασμό με Legion Pod για να πειστούν οι «άπιστοι».

«Και γιατί δεν παίρνουμε F-35 μάστορα;»

 

Τελικά μάλλον πείστηκαν, πως οι «αμαθείς» Επιτελείς της ΠΑ κάτι περισσότερο γνωρίζουν από τα site που σκοπό έχουν να μαζεύουν clicks. Εντάξει, δεν χρειάζεται πολύ για να καταλάβει πως είναι ανόητο να θεωρεί κάποιος ότι άνθρωποι που έχουν κάνει 2,3, 4000 ώρες πτήσης, άπειρες αναχαιτίσεις, έχουν κάνει πολλούς Τούρκους πιλότους να λερώσουν την φόρμα πτήσης τους, δεν ξέρουν τι είναι καλύτερο για την ΠΑ. Ήταν και μόνο ντροπή που έγινε τέτοια επίθεση στην ΠΑ (σε εμάς που στηρίξαμε την επιλογή μας επιτέθηκαν επίσης, αλλά είναι τιμή μας που σταθήκαμε στο πλευρό της ΠΑ).

Γιατί δεν βάζουν και οι Τούρκοι ραντάρ AESA στα δικά τους F-16 (οέο);

 

Η «δαπάνη» 1,5 δις δολαρίων, για περίπου 8 μαχητικά F-35A, ακούγεται αστεία όσο είναι πραγματικά. Οι επενδύσεις που έχουμε κάνει σαν χώρα στα F-16 θα πεταγόταν στα σκουπίδια, αλλά θα είχαμε στα shelter μας 8 υπερσύγχρονα μαχητικά. Ουάου, που θα έλεγε και μια ψυχή, με 8 μαχητικά θα αποκτούσαμε επιτέλους την αεροπορία που θέλαμε. Όχι εμείς, οι Τούρκοι. Αυτοί θα παρακάλαγαν να μην αναβαθμίσουμε τα μαχητικά μας F-16 σε F-16V Block 72, και μια βόλτα στα forum τους θα σας αποδείξει τον προβληματισμό τους μετά την υπογραφή της σύμβασης.

Το θέμα είναι πως ακόμη και με τον εκσυγχρονισμό, η ΠΑ θα έχει περί του 2025, 85 μαχητικά F-16V, 38 F-16C/D Block50+ και 24 Mirage 2000-5Mk2. Μιλάμε για μια ΠΑ κάτω των 150 μαχητικών. Ποτέ άλλοτε μετά το 1974 η ΠΑ δεν βρέθηκε με τόσο μικρό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών. Είπαμε να μειώσουμε τις οροφές, αλλά εμείς το παρακάναμε ή μας φαίνεται;

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μήπως η αγορά ολοκαίνουργιων F-16V είναι καλύτερη επιλογή από το F-35A για την ΠΑ;

 

Έχουμε γράψει πολλά άρθρα για το θέμα, για όσους μας παρακολουθούν. Για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης, για τις λύσεις, για τις τουρκικές απαντήσεις, και την τουρκική απειλή. Έχουμε ζητήσει άμεση ενίσχυση, και φυσικά βρεθήκαν αναγνώστες μας (;) που μας χαρακτήρισαν ούτε λίγο ούτε πολύ μιλιταριστές, και φυσικά πως προσπαθούμε να «πουλήσουμε» για τα «αφεντικά» μας. Εντάξει, μάλλον δεν είμαστε και τόσο καλοί πωλητές after all για να μην έχει αγοραστεί τίποτα εδώ και χρόνια.

Ξαναγυρνάμε στο πρόβλημα. Η ΠΑ σε λίγα χρόνια από σήμερα, μετά την απόσυρση των Mirage 2000EGM/BGM, F-4E Phantom, F-16C/D Block 30, θα βρεθεί με λιγότερα από 150 μαχητικά, το λέμε για να γίνει κατανοητό, καθώς λίγοι ίσως το έχουν συνειδητοποιήσει. Άποψή μας είναι πως με τόσα λίγα μαχητικά, η ΠΑ θα πολεμήσει όχι για να κερδίσει, αλλά για να μην χάσει. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Γιατί δεν βάζουν και οι Τούρκοι ραντάρ AESA στα δικά τους F-16 (οέο);

 

Φυσικά υπάρχει και αντίλογος, απόλυτα σεβαστός. 150 μαχητικά σε υπηρεσία έχουν ελάχιστες χώρες του ΝΑΤΟ. Χώρες στο μέγεθος και εκτόπισμα της Ελλάδας έχουν 20-40 μαχητικά, ή απλά δεν έχουν αεροπορία! Η διατήρηση αεροπορικής δύναμης είναι ένα ακριβό σπορ, που μόνο ευγενείς μπορούν να το «απολαμβάνουν». Η Φινλανδία, έχοντας δίπλα της την Ρωσία, με ιστορικό συνεχών εισβολών, έχει μια πολύ μικρότερη αεροπορική δύναμη. Γιατί αυτοί οι τρελοί ‘Έλληνες θέλουν να έχουν μια τόσο μεγάλη αεροπορία; (δεν θα πάμε ακόμη στο Ναυτικό και τον Στρατό).

Ας πάμε στην Φινλανδία. Πράγματι, η Ρωσία ή η Σοβιετική Ένωση ή η Τσαρική Ρωσία είχαν για χόμπι τις εισβολές στην χώρα (όχι η νυν Ρωσία, μην παρεξηγηθούμε). Αλλά σήμερα, αν η Ρωσία εισβάλει, τότε θα έχει να αντιμετωπίσει όλο τον Δυτικό Κόσμο, και στο τέλος της ημέρας, αν χρειαστεί, και τις πυρηνικές κεφαλές του. Η «κόντρα» Φινλανδίας-Ρωσίας είναι περισσότερο ένα πολιτικό/στρατιωτικό παίγνιο, παρά υπαρκτό στρατιωτικό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση, η Φινλανδία έχει αρκετές «νεκρές» περιοχές, όπου θα παραχωρήσει στον αντίπαλο, προκειμένου να τον παγιδεύσει και να του προκαλέσει απώλειες δυσβάστακτες στη συνέχεια. Έτσι έχει «στηθεί» και η Αεροπορία της. Θα δράσει όχι κατά μέτωπον, αλλά με ξαφνικές αντεπιθέσεις από το πουθενά, όπως και η Σουηδική.

Η Φινλανδία ξεκίνησε το πρόγραμμα του Νέου Μαχητικό προς αντικατάσταση των F/A-18C/D

 

Η Ελλάδα δεν έχει σχέση με την Φινλανδία. Δεν μπορεί  να υποχωρήσει σε γραμμές άμυνας και να πολεμήσει εκεί μέχρι να σηκωθούν τα Β-52, γιατί απλά δεν περιμένουμε τα Β-52. Δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή ελληνικής γης για χάσιμο. Οι δυνάμεις μας θα πολεμήσουν σα να μην υπάρχει αύριο, γιατί πράγματι δεν υπάρχει αύριο. Ο αντίπαλος είναι αδυσώπητος, καταλαμβάνει, εκτελεί, εποικίζει. Δεν μπορούμε να αφήσουμε ούτε ένα νησί, ούτε μια λωρίδα γης. Δεν θα την αφήσει ποτέ.

Μήπως το νέο τουρκικό μαχητικό TF-X θα είναι τελικά το … Su-57 «Erdoganski»;

 

Η τουρκική αεροπορία, όσους πιλότους κι αν φυλακίσει ο Ερντογάν, έχει 250 μαχητικά F-16C/D. Θεωρητικά το 2025 θα έχει και άλλα 30 F-35. Θα έχει δηλαδή τα διπλά μαχητικά. Αν τελικά δεν παραδοθούν τα F-35A (υπαρκτό σενάριο), μέχρι το 2025 θα δούμε Su-35 με τουρκικά εθνόσημα (μην τρομάξουν όσοι είχαν πιστέψει σε προφητείες προ του 2025). Θα δούμε ίσως και JF-17 αλλά μην περιμένουμε τους Τούρκους να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Η οικονομία τους θα υποφέρει, αλλά είναι αρκετά ισχυρή για να καταρρεύσει.

Η Τουρκία υπερ-επιδοτεί την κατασκευή του μαχητικού TF-X, προετοιμασία για ένα αύριο χωρίς το F-35;

 

Όταν ο αντίπαλος έχει ακριβώς τα διπλάσια μαχητικά από εσένα, τότε δεν μπορείς να λες «η Φινλανδία πως θα καταφέρνει;» πρέπει να δοθούν λύσεις. Μπορούμε απλά να θεωρήσουμε το 1 προς 2 είναι επαρκές για να αμυνθούμε, αλλά τότε έκαναν λάθος όλα αυτά τα χρόνια οι επιτελείς της ΠΑ που θέλουν 7,5 προς 10; Πρέπει να πάρουμε μια απόφαση, τι είδους Πολεμική Αεροπορία θέλουμε τα επόμενα χρόνια;

Κάπου στο τέλος της επόμενης δεκαετίας θα «φύγουν» και τα Block 50+. Μιλάμε πια για 110 περίπου μαχητικά, και μετά θα φύγουν και τα Mirage 2000-5Mk2. Θα μείνουμε με 85 μαχητικά; ή θα ξεκινήσουμε πολύ νωρίτερα τις απαραίτητες διαδικασίες για ενίσχυση της ΠΑ; Ίσως ακουγόμαστε γραφικοί, αλλά η ΠΑ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας μια νησιωτικής χώρας σαν τη δική μας. Η ΠΑ θα σηκώσει τις αναχαιτίσεις, θα κάνει κρούση, θα αντιμετωπίσει τους βαλλιστικούς πυραύλους.

ΘΕΜΑ: Μήπως το επόμενο μαχητικό της Τουρκίας δεν είναι F-35A/B αλλά Su-35/34;

 

Την επόμενη φορά που θα πούμε «έπρεπε να αγοράσουμε λίγα F-35 αντί να εκσυγχρονίσουμε τα F-16», ας έχουμε αποφασίσει πόσα μαχητικά θέλουμε να έχει σαν οροφή η ΠΑ. Θέλουμε 50;100; 150; 200; Γιατί ότι και να θέλουμε, πρέπει να αποφασίσουμε πως θα βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και πως θα πρέπει να σταματήσουμε να ζητάμε επιδόματα και «προσλήψεις» και να πάμε σε δύσκολες αποφάσεις.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρακαλούμε να σχολιάζετε όπως πάντα με ευπρέπεια. Δεν κάνουμε πολιτική, κομματικές τοποθετήσεις θα διαγράφονται. Σκοπός μας είναι να κάνουμε συζήτηση μεταξύ της μεγάλης πια κοινότητας των αναγνωστών μας γιαυτό το τόσο σημαντικό θέμα.

225 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θέλουμε πάνω από 250, εκ των οποίων τα 80 τουλάχιστον 5ης γενιάς, ώστε να εμποδίσουμε την κυριαρχία της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, την Κύπρο και το Αιγαίο, αλλιώς …….

  • Φίλε sotbak, την απάντηση δεν μπορεί να την δώσει κανείς μας.., ούτε εγώ ούτε εσύ ούτε ο φούφουτος..!
   Η απάντηση στο ερώτημα του άρθρου δεν μπορεί να είναι ποσοτική (ένας αριθμός δηλαδή) αλλά ποιοτική..,
   «Θέλουμε μια αεροπορία που να μπορεί να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή Ελληνικής γης και να φέρει εις πέρας με επιτυχία οποιαδήποτε αποστολή της ανατεθεί, ανεξαρτήτως των αεροσκαφών που θα απαιτηθούν για να νικήσουν τον αντίπαλο»..!
   Τώρα 100 θα είναι αυτά, 200 θα είναι.., 1000 θα είναι.., αυτό είναι κάτι που θα το πουν άλλοι και όχι εμείς όλοι εδώ μέσα…

   • μα γι’ αυτό αναφέρω «από τα οποία τα 80 τουλ. να είναι 5ης γενιάς» για το ποιοτικό μέρος. Για όλη αυτή τη γεωγραφία (Αιγαίο, Κύπρος, Αν. Μεσόγειος) ΔΕΝ φτάνουν αυτά που οι «ειρηνόφιλοι» νομίζουν.

  • οπως και ολοι οι αναγνωστες! Ας παρει 500 f-35 η Τουρκια γιατι εχει μεγαλυτερη οικονομια και εμεις μεινουμε στα 85 Viper το 2025! Παιρνουμε το ακραιο σεναριο! Παλι δεν θα ανοιξει ρουθουνι πουθενα οπως εδω και 30 χρονια! Γιατι? Γιατι θα ερθουνε οι Αμερικανοι και θα πουν παλι ποσα αντεχετε να σκασετε μετα απο 6 χρονια? 2 δις? οκ! Θα παρετε 20 f-35 και μην τρελενεστε για τους διπλα! Αυτο αγοραζουμε 35 χρονια τωρα! Προστασια! Γιατι δεν θα γινει μπαμ? Γιατι παλι θα ξαναερθουν να μας πουλησουν την πραματια τους! ΑΝ γινει μπαμ θα χαθει ο πελατης! Το πιο σημαντικο? Η αποτρεπτικη ικανοτητα της Αμερικης εναντι της Ρωσιας σε ολο τον κοσμο ειναι τεραστια και ΤΖΑΜΠΑ- 5000 μαχητικα διασπαρτα και πουλημενα σε συμμαχικες τους χωρες -και παραλληλα ΠΟΥΛΑΝΕ εξοπλισμους και γιγαντωνουν την οικονομια τους! Με ενα σμπαρο 2 τρυγονια! Γι αυτο λοιπον 50 πανω 50 κατω και αν θα ειναι απο την Boeing η την Lockheed f35, φ18 η f15 δεν εχει σημασια! Πελατεια να πουλαμε και ολα καλα για ολους!

   ΥΓ Αν μπλοκαρουν ΟΙ Αμερικανκοι ανταλλακτικα και πολεμοφοδια σε οποιονδηποτε τοτε κανεις δεν μπορει να κερδισει κανεναν! Αν σου κανουν και εμπαργκο – πχ πετρελαιου-, τοτε κλαφτα Χαραλαμπε! Δεν θα μπορεις να σηκωσεις ουτε υδροπλανο! Οσο για την Κυπρο? Θελανε διχοτομηση οι Αμερικανοι για να ικανοποιηθουν οι πληθυσμοι στο νησι κατα την αποψη τους για αυτο αφησανε τους Τουρκους! Κανενας ΟΗΕ και καμια ΕΕ δεν μπορουν να διωξουν τα στρατευματα! Ακομα και το διεθνες δικαστηριο να παει κοντρα στα συμφεροντα τους τοτε το καταργουν κι αυτο!

  • Το θέλουμε είναι μία κουβέντα. Και εγώ θέλω μία Φεράρι και ένα ιδιωτικό ελικόπτερο…
   Το θέμα είναι τι μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά.

   • To θεμα φυσικα και ΔΕΝ ειναι αυτο.
    Το θεμα ειναι η ΠΑ μαζι με τον ΕΣ και το ΠΝ να σε κρατησουν ελευθερο.
    Τι αντεχεις και τι δεν αντεχεις δεν τον νοιαζει τον Τουρκο.
    Να τα βρεις αλλιως εχεις βαλει ΛΑΘΟΣ προτεραιοτητες και δεν σου αξιζει ελευθερια….(οχι εσενα προσωπικα).

    • Ποιος σου είπε ότι θα έρθει ο τούρκος να σου πάρει την γη και να σε σκλαβώσει ??
     Αν γίνει κάτι οι τούρκοι θα κοιτάξουν να καταλάβουν μόνο ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες. (βλέπε Ίμια)
     Το να βρεις τα λεφτά είναι κάτι που δεν γίνεται στο 100%. Η χώρα έχει πολλά έξοδα και δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες της. Συν ότι είναι φτωχή και καταχρεωμένη. Και μην νομίζει κανείς ότι θα τα κονομήσουμε από τα πετρέλαια.

     • Ναι είναι ξεκάθαρο απο την επέμβασή τους στη Συρία ότι δεν προσδοκούν σε νέα εδάφη. Μέχρι κρατικές δομές στην τούρκική γλώσσα έχουν στήσει 6 μήνες μετά την κατάληψη!!!

      Ξυπνήστε όσοι πιστεύετε ότι οι πόλεμοι ξεκινάνε και τελειώνουν πατώντας ένα κουμπί. Στη Συρία πολεμάνε 7 χρόνια, έχουν εξουθενωθεί άπαντες και ακόμα συνεχίζουν! Μπορεί ένα «απλό θερμό επεισόδιο» να εξελιχθεί σε πλήρους κλίμακα ένοπλη αντιπαράθεση. Τότε, κανείς δεν ξέρει πότε θα σταματήσει. Οι τούρκοι δύσκολα θα κάνουν πίσω, ακόμα κι αν υπάρχουν αρχικές ελληνικές επιτυχίες, σκεπτόμενοι ότι έχοντας υπέρ τους, τους αριθμούς στο τέλος θα επικρατήσουν. Άρα για να σταματήσει η σύρραξη με τη δική σας λογική θα πρέπει να υποχωρήσει η Ελλάδα…

      Αν αυτό εννοείτε με τις εξυπνάδες περί 6ωρης σύρραξης, τότε μπορώ να συμφωνήσω. Αλλά όσοι λέμε το αντίθετο είμαστε αυτοί που σε περίπτωση σύρραξης θέλουμε να κερδίσουμε, όχι απλά να χάσουμε «λίγα εδάφη». Θέλουμε να είναι σε θέση η Ελλάδα στις όποιες διαπραγματεύσεις (είτε γίνουν μετά από 6 ώρες είτε μετά από 6 χρόνια) να προσέλθει από θέση ισχύως και όχι με κατεστραμένες τις ένοπλες δυνάμεις της και χωρίς πυρομαχικά για να συνεχίσει αν χρειαστεί (αναλογικά με τις δυνάμεις του αντιπάλου εννοείται)!

      Πρέπει να πείθεις τον αντίπαλο ότι αν συνεχίσει θα χάσει ακόμα περισσότερα, τότε μόνο είσαι σε θέση ισχύως !!! (βλέπε Ισραήλ)

     • Η ίδια η ιστορία τους το αποδεικνύει, στην Κύπρο τί πήραν ακατοίκητες βραχονησίδες;;;.
      Ας μην είμαστε αφελείς. Ο κίνδυνος είναι πολύ σοβαρός, όπως και η παρέμβασή τους διαρκώς στην Αλβανία, τη Βοσνία και τα Σκόπια.
      Δρουν βάσει σχεδίου επιστροφής στα βΑΛΚΆΝΙΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΆ, ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΦΕΛΕΙΣ. Η τουρκική εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται από: ΘΡΑΣΟΣ, ΑΜΕΤΡΟΕΠΕΙΑ, ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ & ΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ & ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ, ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ κλπ. να μην επαναλαμβάνω τα ίδια & τα ίδια. Με Αεροπορία 100-120 Α/Φ είναι ΑΜΕΣΟΣ ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΔΑΦΩΝ.

     • Μια χαρα λεφτα υπαρχουν.
      Για να δινουν κοινωνικα μερισματα για ψηφαλακια βρεθηκαν σε 2 χρονια + 2,7δις.
      Με αυτα επαιρνες 4πληρως εξοπλισμενες FTI/[email protected] .
      Η αλλιως κανε υπολογισμο ποσα ολοκαινουργια f-16viper με ολα τα οπλα τους ,περιπου στα 32-38 τα βγαζω εγω .
      Λεφτα αρα υπαρχουν ,λεφτα που πληρωσε ολος ο ελληνικος λαος σε υπερβολικους φορους,απλα δεν εχουμε αξιους ανθρωπους στις σωστες καρεκλες.

     • αφελεστατη σκεψη . η τουρκια εχει δειξει οτι εχει επεκτατικες βλεψεις . το εχει αποδειξει και στην κυπρο και στη συρια . ουτε προκειται να γινει θερμο επεισοδιο 6ωρων που εχεις αναφερει . ο τουρκος δεν κρατιεται απο την διπλωματια . αυτο εχει δειξει η ιστορια . το μονο που τους σταματαει ειναι η ισχυρη αμυνα . αυτο πρεπεο να εχουμε στο μυαλο μας

     • Αγαπητέ κύριε , να σας θυμίσω ότι μόνο για ΕΡΤ και κανάλι της Βουλής , ο προυπολογισμός είναι σε δυσθεώρητα ύψη. Λίγη περίσκεψη , επομένως , όταν χρησιμοποιείται την χιλιοχρησιμοποιημένη καραμέλλα της οικονομικής δυσπραγίας. Όσον αφορά στα πετρέλαια, αν οι ιδεοληπτικοί , δήθεν οικολόγοι , υπουργοί και βουλευτές , κάνουν στην άκρη και αφήσουν τις εταιρίες να τα αντλήσουν τότε θα ξέρουμε σίγουρα για το τι είδους έσοδα θα μιλάμε.

   • Τι να τα κάνεις όλα αυτά? Να σου τη γρατσουνίζουν τπτ απρόσεκτοι, να σου την κάψουν τπτ «επαναστάτες», να την κλαις στις λακκούβες, να πληρώνεις όλο πάρκινγκ. Άσε που χωράει μόνο 2 νοματαίους και καθόλου μπαγκάζια. Καύσιμα, ασφάλειες, τεκμήρια, τέλη. Και τα αλόγατα να σκούζουν στην κίνηση. Άσε και τη βασκανία. Οπότε τι να την κάνεις? Πάρε ένα ΕλΕϊΝτιΈι να έχεις την ησυχία σου και να το φχαριστηθείς. Άσε και το κάτεργο το ελικόπτερο …. καλύτερα να έχεις φίλο που έχει αυτός ελικόπτερο να σε πηγαίνει βόλτα.
    Πέρα από το οικονομικό δλδ πάρε αυτό που χρειάζεσαι τελικά να γλυτώνεις μπελάδες … μπας και τσιμπήσουμε κανένα πετρόλαδο τελικά ……

 2. Το νούμερο είναι 100 με 120 F-16/35. Χρήματα δεν υπάρχουν τώρα και δεν θα υπάρξουν μετά από 5-10 χρόνια για να αποκτήσουμε 150 νέα μαχητικα. 30 το πολύ και αυτό ελπίζουμε να γίνει.

 3. Μια λύση υπάρχει για μένα.Και τα 38 block50 να γίνουν V! Συν καμία 30 f16 block 50 μεταχειρισμένα και αναβαθμισμένα σε V.Σύνολο 150 f16v + 24 miraz2000.και στο τέλος της επόμενης δεκαετίας αγορά f35.

 4. Ο τιτλος λεει σαφεστατα «τι αεροπορία θελουμε» και οχι τι μπορουμε να έχουμε. Το τι θέλει ο καθένας είναι σχετικό. εγώ πχ θα ηθελα 150 F16V και 60 F35. Με ολα τα όπλα τους. Δεν χρειάζεσαι τίποτα αλλο έκλεισες.

  Αυτο που ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ βέβαια διαφέρει λίγο και πάει προς 150 μονοκινητηρια μαχητικά με κόστος πτήσης οχι μεγαλύτερο απο του F16.

  Απο την άλλη ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ το ξέρουν μόνο στη ΠΑ και μάλλον θα ειναι λιγο δύσκολο να το μαντέψουμε εμεις απο την απόξω που νομιζουμε οτι επειδή ξερουμε τα συστηματα του καθε αεροσκάφους και κανα δυο τακτικές μαχης στον αερα μπορουμε να κρίνουμε τι χρειαζεται μια τοσο συνθετη (στρατιωτικά) χώρα οπως η δική μας.

  • Σωστή η παρατήρηση σου αλλά όπως και εσύ αναφέρεις και σωστά προσπαθούμε να μαντέψουμε με βάση ότι και εμείς μπορούμε να καταλάβουμε από επιχειρησιακές ανάγκες αλλά και το πως θα είναι η οικονομία μας. Γι αυτό γράφουμε για πιθανά λογικά σενάρια. Με κάθε φιλική διάθεση όντας και εγώ ακόμα ένας που πιστεύει ότι η ΠΑ κρίνει το μέλλον της Ελλάδας

   • φιλικά τα συζηταμε ολα παντα.
    απλά αν κινουμαστε λιγο και στα πλαισια του εφικτου η συζητηση αποκτά περισσότερο νοημα γιαυτο το λέω.

  • Το εφικτό οικονομικά είνια και θέμα προτεραιοτήτων. Άλλο είναι να διαθέτεις για την άμυνα σου 2% του ΑΕΠ και άλλο 4-5% που διαθέταμε τις δεκαετίες 1980, 1990 και 2000.

   Στην ερώτηση αν είναι το 2% ικάνο να κάνει τη διαφορά, η απάντηση είναι αναφανδόν «Ναι». Είναι ουσιαστικά η διαφορά μεταξύ της τωρινής κατάστασης στις ένοπλες δυνάμεις με αυτή που υπήρχε πρίν την κρίση…

 5. Προφανώς και θέλουμε περισσότερα μαχητικά, αλλά που θα τα βρούμε; Δει δη χρημάτων άνδρες Αθηναίοι, και άνευ τούτων ουδέν εστι γενέσθαι των δεόντων. που έλεγε μια άλλη ψυχή πριν κάτι χιλιετίες, όχι πολύ μακριά απο εκεί που εκδίδεται το περιοδικό σας. Η μόνη λύση που βλεπω είναι αγορά μεταχειρισμένων F-16 και αναβάθμιση σε -V (αφού θα έχουμε πάρει και το κολάι). Μέχρι να αλλάξουν τα κόζια και να μπορούμε να αγοράσουμε αεροσκάφος 5ης γενιάς σε ικανές ποσότητες.

 6. Καλησπέρα, χωρίς να διαβάσω το άρθρο ακόμα θα πω γύρω στα 150 σοβαρά μαχητικά με 80% διαθεσημότητες, γιατί κύριοι, οι διαθεσημότητες είναι το σημαντικότερο θέμα σε μια αεροπορία.

  • Και αεροπλάνα εκπαίδευσης…Που έχουμε ακόμα τα t2 και ψαχνωμαστε που θα εκπαιδευτούν οι πιλότοι μας….

 7. Εδώ άσχετος . Σίγουρα ΠΑ μέ 30-50 μαχητικά δέν μπορεί νά υπάρξει .
  Η σημερινή συγκυρία ( ΗΠΑ vs Τουρκίας ) δέν θά είναι παντοτινή . Η εξέλιξη τών πραγμάτων δέν είναι γραμμική καί ίσως κάποια στιγμή στό μέλλον η Τουρκία νά είναι τό καλό παιδί τών υπερατλαντικών συμμάχων καί εμείς τό αποπαίδι .Αν η ΠΑ εξαρτάται μόνο από τήν μεγάλη μας σύμμαχο θα μπορεί να υπηρετήσει τόν σκοπό της ?
  Αν μέ κάποιο μαγικό τρόπο , μάς περίσευαν ή μπορούσαμε νά διαθέσουμε 10 δίς , θά αγοράζαμε αεροπλάνα μόνο από τίς ΗΠΑ , ή θά ήταν σώφρων ενέργεια η διαφοροποίηση τών πηγών ?
  Εχει υπάρξει μεγάλη συζήτηση γιά ανάλογες ενέργειες στό παρελθόν , καί η πλειοψηφία θεωρεί ότι ήταν λάθος η αγορά F16 καί Μ2000 , αλλά ξεχνάμε ότι κατά τήν ( τότε ) παρούσα στιγμή λήψης αποφάσεων τό μέλλον ήταν άδηλο καί άγνωστο .
  Στό σημερινό » παρόν » ισχύει τό ίδιο .
  Αρα μόνον ΗΠΑ ή καί κάτι διαφορετικό ?
  Καλό βράδυ .

  • αν εχεις 10 δις για ξοδεμα σε μαχητικά, μαζευονται πολλοι στα πόδια σου και κανουν τρελές προσφορές οπότε τα χτυπας και απο μια πλευρά. money talks….

 8. Μια σοφη παροιμια λεει πως οταν γνωριζεις το παρελθον κατανοεις το παρον και προβλεπεις το μελλον. Με βαση αυτη πιστευω πως ενας συνδυασμος το λιγοτερο 100 υπερσυγχρονων α/φ με σκληρη εκπαιδευση , σωστα επιχειρησιακα σχεδια ,σωστη συντηρηση και πραγματικη γνωση των αναγκων μας αρκουν. Και μην ξεχναμε πως οι προγονοι μας πολεμησαν με ισχυροτερους αντιπαλους σε πληθυσμο και Ε.Δ. (Οθωμαν. Αυτοκρ.-Τουρκια-Βουλγαρια-Ιταλια).

  • Όταν πολεμούσαμε στα ίσα τους Τούρκους, ο πληθυσμός ήταν ως εξής:
   Έτος Ελλάδα Τουρκία Σχέση
   1928 6.200.000 13.600.000 1:2,2
   Τώρα, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη:
   Έτος Ελλάδα Τουρκία Σχέση
   2018 10.700.000 79.500.000 1:7,4

   • Τη δεκαετία το υ1970 η Αίγυπτος είχε πληθυσμό 40 εκ, η Συρία 8 εκ, το Ιράκ 12εκ και η Ιορδανία 2 εκ, Σύνολο: 62 εκ ενώ το Ισραήλ 3,5 εκ.
    Σχέση: 1:17,7 !!!!

    Και τους νίκησε ταυτόχρονα.
    Δεν έχει σημασία μόνο ο πληθυσμός και η αναλογία του.
    Μεγαλύτερη ίσως σημασία έχει η σχέση ΑΕΠ Ελλάδας/Τουρκίας!

 9. Προσωπικά και έχοντας από πριν την αντίληψη ότι καλά τα Viper αλλά οι τουρκικοί αριθμοί θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κάπως γιατί αυτό δεν το είδαν οι επιτελείς ότι θα μείνουμε με 85 + 38+(αν και εδώ όλα θα εξαρτηθούν από τα διαθέσιμα που θα μείνουν)+ 24 Mk2 ενώ η Τουρκία θα διαθέτει τα 250 περίπου F-16 και F-35 με τα τελευταία είτε να αυξάνονται (το πιο πιθανό στο μέλλον) είτε να προχωρά το TF-X είτε κάποιο άλλο μαχητικό. Γιατί επέλεξαν αυτό τον εκσυγχρονισμό και όχι όλα τα F-16 να φτάσουν σε επίπεδο -Μ με το ικανότατο ραντάρ AN/APG-68(V)9 , να εκσυγχρονιστούν και τα υπόλοιπα Μ-2000 και να γίνει και προμήθεια όπλων και συστημάτων, πλήρως δικτυωμένα και με πλήρες Σ/Α που ελπίζω να βρεθεί λύση για τα Viper γιατί μετά θα μιλάμε για ακόμα έναν «επιτυχημένο» εκσυγχρονισμό. Έτσι θα είχαμε ένα σύνολο 190 μαχητικών. Αυτή την στιγμή εννοείται εκ των πραγμάτων θα έχουμε μείωση αριθμών ασχέτως επιλογής λόγω οικονομικών συνθηκών που θα πρέπει να αντικατασταθούν με εναλλακτικούς τρόπους που σημαίνει ανάληψη βομβαρδισμών από το ΠΝ με εκσυγχρονισμό των πυροβόλων των 127mm και αν μπορέσουμε scalp navale, προμήθειας και εκσυγχρονισμού επιπλέον εκτοξευτών MLRS/ATACMS του ΕΣ και παραχωρήσει αρκετά στα apache/kiowa το κομμάτι της ΕΑΥ, μαζική εισαγωγή UCAV όπως Heron/predator και αν μπορούμε reaper που θα αναλάβουν και το κομμάτι της αναγνώρισης ενώ τα neuron θα πρέπει να πιέσουμε για ένταξη σε παραγωγή. Στο καθεαυτό κομμάτι της αεροπορίας πάση θυσία θα πρέπει να διατηρηθεί το γαλλικό κομμάτι της ΠΑ με προμήθεια των γαλλικών -5F αν δεν μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε περεταίρω τα δικά μας απλά ή τα καταριανά -5 ή των ΗΑΕ, η μικρή προμήθεια ορισμένων(30;) F-35 και μάλλον μετά απλά θα περιμένουμε βελτίωση οικονομίας. Έτσι αν γίνουν αυτά τα μέτρα η ΠΑ θα βρίσκεται με 85V+30 F-35+ 36/40 M-2000-5+ τα 38 50+ για δευτερεύουσες αποστολές και ελπίζουμε σε τουλάχιστον 30 UCAV MALE.

  • Φίλε μου πιστεύω πως έχεις μια από τις ποιο ταιριαστές κατά την άποψη μου λύσεις για την π.α. οικονομικά δυνατή στο βάθος αντικατάσταση των block 50+ από το φθηνό τότε f35 και αντικατάσταση των mirage2000 από το νέο ευρωπαϊκό μαχητικό σε μεγαλύτερους αριθμούς εν ανάγκη αγορά φθηνών f16 Viper.Μια αεροπορία 200-220 μαχητικών με προσθήκη π.χ. βαλλιστικών πυραύλων Lora,metor κ.α. , ικανή δύναμη κρούσης από πεζικό και ναυτικό ,ικανά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ραντάρ και αεράμυνας μπορεί να αντιμετωπίσει μέχρι και Ισραήλ που κατ εμε έχει ισχυρότερο στρατό!Πιστεύω πως και τα επιτελεία πρέπει μια παρόμοια ιδέα να έχουν…

   • Σε ευχαριστώ. Πάντα προσπαθώ να σκεφτώ με γνώμονα το καλό για την χώρα μας και εννοείται στα μέτρα της οικονομίας μας. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού σε Viper πραγματικά με κάνει να σκεφτώ τι έχουν στο μυαλό τους όσοι αποφασίζουν. Ότι θα βρούμε τα πετρέλαια;μακάρι. Δεν ήξεραν στο επιτελείο που περιχαρείς προτιμούν να μείνουν με 85 μαχητικά και ότι περισσέψει? Τι θεωρούν οι περισσότεροι ότι η Τουρκία δεν θα ξαναγυρίσει στην αμερικανική πλευρά? Εκτός και αν οι ηγήτορες ξέρουν κάτι ακόμα και θα αποκαλυφθεί στο μέλλον μακάρι. Απλώς η μέχρι τώρα πορεία μας δεν έχει δείξει αυτό. Τώρα αν ξαναδούν κονδύλιο για την αεροπορία πολύ αμφιβάλω για τα επόμενα 5 χρόνια που σημαίνει μεγάλος φόβος να κρεμάσει το όλο σύστημα. Αποσύρσεις f-4,block30,mirage και τα 50ρια που όπως αναφέρω πολύ αμφιβάλω αν θα βρεθούν τα χρήματα ακόμα και με τα περισσευούμενα απάρτια, ενώ το πότε θα παραλάβουμε ακόμα και αυτά τα «νέα» block50+ για τα οποία χρειάζονται χρήματα για να γίνουν στο επίπεδο -Μ όπου και πάλι θα πρέπει να προμηθευτούμε τα απαραίτητα για το Link-16 και δομική ενίσχυση. Όσο για τους χρόνους παράδοσης από την ΕΑΒ το πρόγραμμα των Ρ-3 είναι ένα παράδειγμα για το πως θα κινηθεί και των -V. Και τέλος να δω τι θα ρίχνουν από τα υπερσύγχρονα 4,75η γενιάς όπως τους αρέσει στην LM να λένε. Επιπλέον οι μιρκοί αριθμοί των γαλλικών μαχητικών άυριο μπορεί απλά να ανεβάσει το κόστος συντήρησης και να βγει κάποιος με τεχνοκρατικά πάντα στοιχεία να πεί φτάνουν τα 85 V και 38+ και να τα αποσύρει με μια μονοκονδυλιά. Παράδειγμα και με τα Α-7 ένα φθηνό στην χρήση ειδικού ρόλου αεροσκάφος. Και μετά μην δούμε την Τουρκία να στέλνει τα «απλά» 250 F-16 Block-50+ της σε δύο ή τρία μέτωπα και θα στείλουμε τα ΤΕΧΑΝ με ατρακτίδια να τα αναχαιτίσουν. Τουλάχιστον για να σωθεί η παρτίδα θεωρώ ότι τουλάχιστον να κυνηγήσουμε τα γαλλικά μεταχειρισμένα με τα παλιά να αναλάβουν αποστολές κρούσης (litening από τα F-4) και απλά δικτύωσή τους συν ενσωμάτωση των MICA IR για αυτοπροστασία και καθημερινές αναχαιτίσεις συν το ρόλο τους TASMO έτσι θα είχαμε με μια μικρή μόνο επένδυση ένα στόλο σχεδόν 60 μαχητικών, αλλιώς το σενάριο που αναφέρω πιο πάνω. Την ίδια στιγμή το καλύτερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να αναλάβει εξ ολοκλήρου η αμερικανική γραμμή να αναβαθμίσει στις ΗΠΑ σε Viper και η ΕΑΒ να ασχοληθεί με την αναβάθμιση των 50ριών σε -Μ, κάθε μαχητικό που θα πηγαίνει ΗΠΑ θα βγάζει τα συστήματα που θα αποστέλλονται στην ΕΑΒ ώστε να μην αργήσει και να μην γίνουν μεγάλες ακριβές μηχανολογικές επενδύσεις στην ΕΑΒ που απλά θα πάνε πίσω το πρόγραμμα. Τέλος αν δεν μπορούμε να προμηθευτούμε τα φθηνότερα αργότερα F-35 να πιέσουμε σε συνεννόηση με ΗΠΑ να μεταγκατασταθούν στην Ανδραβίδα τα F-15E από την Βρετανία που θα αντικατασταθούν μέχρι το 2021 απ΄οF-35A και έτσι ουσιαστικά να προμηθευτούμε 25 κρούσης F-15 που όμως δεν θα έχουμε επενδύσει σε γραμμές υποστήριξης καθώς ουσιαστικά θα χρησιμοποιούμε τις αμερικανικές εγκαταστάσεις που θα έρθουν μειώνοντας το κόστος εισαγωγής τους και εννοείται τα UAV/UCAV και τα υπόλοιπα των υπολοίπων κλάδων.

    • Πως θα φιλοξενησουμε τα F15?
     Τελικα χωρανε στα σελτερς??????????????
     Γιατι αυτο ηταν ενα απο τα επιχειρηματα των πολεμιων του προ 15ετιας….

     • Εδώ απλά γελάμε και χαίρομαι που μου αναφέρεις ξανά ένα από τα τραγικά επιχειρήματα όσων εναντιώθηκαν τότε. Σωστό το χιούμορ σου. Αν ήταν απλά να μην μπορεί να φτιαχτεί ένα νέο σελτερ την έχουμε χάσει την παρτίδα από καιρό. Αυτό πηγαίνει για όταν σε κάθε προμήθεια βγαίνουν στη δημοσιότητα κάτι τέτοιου επιπέδου επιχειρήματα και τελικά η άμυνα να βγαίνει χαμένη. Είναι σαν την αντίστοιχη τραγική δήλωση κάποιων για τα ΒΜΡ-3 που δεν κάνουν για εμάς γιατί οι στρατιώτες βγαίνουν από πάνω και καλύτερα τα Μ-113! Τώρα αν αυτοί που τα έχουν πει έχουν υπηρετήσει μακριά από το ΚΨΜ του ΓΕΣ ακόμα διερευνάται. Δεν το συνεχίζω γιατί είναι εκτός θέματος.

     • Φυσικα και δεν ηταν αυτο προβλημα (το να χωρανε συα σελτερσ….)
      Αυτο ηταν για το σανο που κερνανε καποιοι….

 10. Ανάλογα τι θελουμε να κάνουμε….αν είναι μόνο για air policing όπως τώρα και για παρελάσεις 40 το πολύ όπως το Βέλγιο….αν θελουμε να είμαστε φόβητρο σα το Ισραήλ κι να μην μας λυπούνται όσα τώρα εκσυγχρονισμένα και προσπάθειες για f35…..

 11. Εξαιρετική και απόλυτα ρεαλιστική η ανάλυση σας περί Φινλανδιας. Το αμυντικό μας πρόβλημα ουδεμία σχέση έχει με το δικό τους. Τώρα σε ότι αφορά την ΠΑ, δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ένας που θα υποστηρίξει την επάρκεια 147 μαχητικών. Άρα ναι θα πρέπει να διατηρηθεί η υπάρχουσα οροφή. Μήπως όμως αγαπητοί φίλοι της ΠΤΗΣΗΣ θα πρέπει να αναλύσετε-διερευνήσετε ρεαλιστικά την πιθανότητα να συμβεί αυτό υπό ομαλές συνθήκες? Δηλαδή εξαιρουμένης μιας κατακόρυφης κλιμάκωσης της Τουρκικής προκλητικότητας, η ενός θερμού επεισοδίου βλέπετε εσείς την κοινωνία, τις πολιτικές δυνάμεις να τους απασχολεί ιδιαίτερα? Μήπως μου ξέφυγε κάποια δήλωση επίδοξου Πρωθυπουργού για την απόλυτη αναγκαιότητα ενίσχυσης της ΠΑ έν προκειμένω? Μήπως έχασα κάποια πρόταση της Επιστημονικής κοινότητας για την χρηματοδότηση με πρωτότυπες ιδέες ενός Ταμείου για την Αμυνα? Συγγνώμη για την απαισιοδοξία αλλα φοβάμαι ότι θα καταντήσουμε ουραγοί των εξελίξεων, αντιδρώντας με διαφορά φάσης στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 12. Ο αριθμός εξαρτάται απο το δόγμα άμυνας. Ως προς τα τεχνικά μέσα καθορίζεται απο την αναλογία αεροσκαφών 4η γενιάς – 5ης και ΜΕΑ και τον τρόπο χρήσης τους. Σημασία για μένα δεν εχει το πόσα αλλα το ποιά και το πως. Το θέμα ειναι τόσο ειδικό που θα μπορούσαν και οι επαγγελματίες της ΠΑ να αποτύχουνε στην κρίση τους πόσο μάλλον πολλοί απο εμάς τους συζητητές. Η ιστορία βρίθει από πολέμους που χάθηκαν λογω αναχρονιστικών δογμάτων. Αν η πολεμική μηχανη ειναι καλοκουρδισμένη θα μπορουσε να αμυνθει και με σχετικά λιγα αεροσκάφη, αλλα υπάρχουνε τομείς όπου δεν μπορεί να γίνει οικονομία, όπως η συνεχής εκπαίδευση, η υποστήριξη σε υποδομές της διασποράς και της απόκρυψης των αεροσκαφών, τα όπλα των αεροσκαφών κλπ. και όλα αυτά επίσης κοστίζουν χρήματα.

 13. ΠΑ το 2030-θα έχουμε 80 f16v(βάζω και απώλειες) Και ότι αντέχει από τα mirage.Η άμεση ανάγκη που θα υλοποιηθεί θα αφορά σε δαπάνες για το ΠΝ.Μετα έχει σειρά ο ΕΣ εκεί γύρω στο 2023.Το μέγιστο πρόβλημα μας είναι ότι επειδή όλα αφέθηκαν στην τύχη τους ,τώρα δεν μπορούμε να καλύψουμε τις μαζεμένες ανάγκες.Απλα μαθηματικά για δεκαετία 2020-2030:Θελουμε 2 δις για 4 φρεγάτες-1 δις για αναβάθμιση ΑPache-1,2δις για αναβάθμιση f16v-500 μυριά για τορπίλες αναλώσιμα συντηρήσεις-200 μυρια για πυροβολικό-5 δις για μισθοδοσίες κτλ.Πιανουμε χωρίς πολλά πολλά 10 δις .Ρωταω λοιπόν που υπάρχει χωρίς για αγορά έστω και 20 αεροσκαφών-;;;;;Καλή είναι η Πέμπτη γενιά ,αλλά βλέπουμε να πηγαίνουμε κατευθείαν στην έκτη γενιά αεροσκαφων

  • Ο χώρος βρίσκεται στα 5 δισ. για μισθοδοσίες κλπ. Με θητεία 18 μηνών κατ’ ελάχιστον, το ποσό αυτό μπορεί να μειωθεί αρκετά στον ορίζοντα της 10ετίας που λες.

 14. Ξέχασα και αναβάθμιση Λέοπαρντ,νέο ΤΟΜΠ,Πάτριοτ ,ραντάρ ελέγχου,shorads,αντικαταστάσεις αρμάτων μάχης,τροχαίο υλικό…
  Ο γρίφος δεν λύνεται ευκολα

 15. Με βάση τα δεδομένα που μας παραθέτετε, τότε η διατήρηση της αναλογίας 7.5 προς 10 είναι μονόδρομος. Επειδή όμως λεφτά δεν υπάρχουν, θα πρέπει να βρεθούν. Πώς, δεν ξέρω. Ας σκεφτούν οι οικονομολόγοι μας. Ας κάνουν κι αυτοί κάτι χρήσιμο. Ας αρχίσουν, για παράδειγμα, κάνοντας το αφόδευμά τους παξιμάδι.

 16. το ιδανικο θα ηταν να κανουμε τα 50αρια βιπερ τα 30 να αντικατασταθουν με βιπερ και τα μιραζ με ραφαλ η γιουροφαιτερ καθως το φ35 οι αμερικανοι θα το δωσουν μονον οταν το παρουν οι τουρκοι αλλιως γιοκ.
  οσον αφορα το τι ειδους πα θελουμε η απαντηση ειναι ισχυρη το θεμα ειναι ενα αλλο που δε βλεπω να βαζεται ως θεμα τον πληθισμο της χωρας το δημογραφικο δηλαδη και το κατα ποσο θα εχουμε ανδρες για επανδρωσεις σε ολο το στρατο καθως και της ηλικιες κατα μεσο ορο των πιλοτων που ειναι και ενα καλο θεμα για την πτηση.

 17. »… Άποψή μας είναι πως με τόσα λίγα μαχητικά, η ΠΑ θα πολεμήσει όχι για να κερδίσει, αλλά για να μην χάσει. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό…»
  Συμφωνω.
  Απαντησεις του στυλ…τοσα μπορουμε,κατα τη γνωμη μου,απλα δεν εχουν επιγνωση της εναλλακτικης.»what if…»
  Aν χασεις τον αεροπορικο αγωνα,εχασες ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
  Και τοτε τι θα πεις? Ναι…αλλα μεχρι εκει μπορουσα?
  Οσα χρειαζεται.Ουτε ενα λιγοτερο,αλλιως το αποτελεσμα ειναι η ηττα.
  Διαλεγεις και παιρνεις….

  Γραφετε και ξαναγραφετε για 38 F-16-50+.
  Aυτο απεχει απο την πραγματικοτητα.
  Δεν υπαρχει συμφωνια(μονο εξαγγελια)
  Δεν υπαρχουν κονδυλια
  Δεν υπαρχει χωρος στην ΕΑΒ
  Δεν,Δεν….
  Ποσο μαλλον να προσμετρωνται και ως -50+ στην ΠΑ το 2025,οταν βαση χρονοδιαγραμματος αυτη,θα εχει τα μισα»V»…

 18. Φιλικη παρατηρηση προς το συντακτη του αρθρου και αλλων παρομοιων αρθρων που δραματοποιουν την κατασταση στην Ελληνικη Αεροπορια και ωραιοποιουν την Τουρκικη. Αναλυτικα:

  Ο τουρκικος στολος των F-16 ειναι γηραιοτερος απο τον Ελληνικο. Αυτο ειναι αναμφισβητητο. Το αρθρο ωστοσο τρομοκρατει αναφεροντας οτι επικειται ‘αποσυρσεις ελληνικων block 30 F-16, Mirage 2000, μεχρι και για αποσυρση των ολοκαινουριων 14 Mirage 2000-5 εγινε λογος. Ταυτοχρονα κρατα σταθερο τον τουρκικο στολο των F-16 λες και τα τουρκικα F-16 εχουν το ελιξηριο της νεοτητας. Σε απλα ελληνικα: ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να αγοραζουμε δεκαδες αεροσκαφων αργοτερα και καθυστερημενα σε σχεση με τους Τουρκους και ταυτοχρονα να αποσυρουμε πρωτοι. Αλλα τι λεω, εδω γραφοταν οτι τα αναβαθμισμενα ελληνικα F-4 Peace Ikarus ηταν να αποσυρθουν στα τελη της δεκαετιας του 2000 και πετουν ακομα εν ετη 2018.

  Το χειροτερο ειναι ομως οτι ολα αυτα τα γνωριζετε. Αν το εχετε ξεχασει ειναι γκαφα ολκης. Σταματαω εδω. Να περασει δεν βριζω, ασκω καλοπροαιρετη κριτικη γιατι λαικισμος στην ΑΜΥΝΑ δεν χωραει. Εκτος αν δεν θελετε την κριτικη.

  • τα τουρκικα εχουν εκσυχρονιστει, τα Β30 και Β50 ΟΧΙ…αρα ναι θα αποσυρθουν εν τελη νωριτερα απο τα τουρκικα Β40 και Β50.

   • Και εδω λοιπον φαινεται το ΕΓΚΛΗΜΑ της απαξιωσης των -30 και -50 που συνεχιζεται με την επιλογη προς »V» των Adv αντι των -50 για σχετικα μικρη εξοικονομηση 10-15% (?) του συνολικου κοστους αφαιρωντας πολυ νωριτερα 38 πολυτιμα α/φη απο τις ταξεις της ΠΑ.

  • Σωστά αυτά που λες αλλά όπως το βλέπω και αυτό που γράφει το άρθρο για την τουρκική αεροπορία είναι ότι εννοείται και αυτά θα γεράσουν αλλά λόγω μεγέθους οικονομίας όσο και να χτυπηθεί μπορούν να προμηθευτούν νέους τύπους (f-35,tf-x,κάποιο άλλο) εκτός του ότι διατηρούν τα μαχητικά τους γιατί έχουν εκσυγχρονιστεί στο συνολό τους.Επομένως το αριθμητικό πρόβλημα θα παραμείνει και οι λογικές αποσύρσεις μη εκσυγχρονισμένων ελληνικών μαχητικών είναι απλά η κατάληξη κάθε όπλου. Επίσης σχετικά με τα F-4 η αντοχή τους και που παραμένουν σήμερα έχει να κάνει με δύο παράγοντες εκτός της αναβάθμισης. Το τεράστιο απόθεμα ανταλλακτικών από αποσυρώμενα F-4SRA, RF-4 κλείσιμο της 339 και πλέον μία μοίρα ενώ μπορεί να κάνει χρήση ακόμα και ανταλλακτικών από κινητήρες των F-104 που έχουμε ε αποθήκες. Ο δεύτερος λόγος είναι η καταγωγή του μαχητικού από ναυτικό ρόλο που σημαίνει ότι μιλάμε για υψηλής αντοχής καθώς δεν δέχεται τις δυνάμεις των καταπελτών και από το βίντσι ανάσχεσης. Εξ ου και το πρόβλημα ου σε λίγα χρόνια θα αντιμετωπίσει η ΠΑ.

 19. Το θεμα δεν είναι μόνο το πόσα αεροσκάφη θέλουμε να έχουμε στα shelters αλλα αυτα που θα έχουμε ( 85 , 150 ,200 ,1000 ) να είναι σε θεση να πετάξουν δηλαδή πρέπει να διατεθούν χρήματα για όπλα ανταλλακτικά καύσιμα για τα αεροσκάφη που ηδη έχουμε ετσι ωστε να κλεισουν οι τρύπες που υπάρχουν πρίν προχωρήσουμε σε νέες αγορές μαχητικών

 20. Ας υποθέσουμε ότι διατηρούμε το σύνολο των 154 F16, κι αναβαθμίζουμε δομικά τα 30/50 και διαμορφώνουμε και κοινό κόκπιτ. Και αναβαθμίζουμε δομικά 10 περίπου Μ2000EGM/BGM, και τσιμπάμε τα 12 -5 του Κατάρ και 9 διθέσια -9 των ΗΑΕ και πείθουμε και τους Γάλλους να βάλουμε σε όλα το baby RBE AESA κ.λπ. καλούδια (link 16, TALIOS, Meteor και ICMS III). Τότε με συμπληρωματικά 9 διθέσια 70/72 και leasing 4 KC390 είμαστε νομίζω καλυμμένοι μέχρι το 2040-42 για να μπούμε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με συνδυασμό επανδρωμένων και ΜΕΑ… Και για να μην παραμείνω εκτός θέματος, πιθανόν η μόνη δυνατότητα μείωσης του αριθμού της απαιτούμενης οροφής μαχητικών θα ήταν η προμήθεια 60 νέων διθέσιων και δικινητήριων (Rafale F3; Typhoon Centurion; Hornet III;) για συνδυασμό Hi-Lo 3 μοιρών με 5 F16V

  • Πολύ καλή λογική, αλλά δεν φτάνεις έτσι μέχρι το 2040, μέχρι το 2030 ναι.
   Μέσα στην πενταετία 2027-2032 πρέπει να εντάξεις μαχητικό 5ης γενιάς οπωσδήποτε!

   • Όχι αγαπητέ. Δεν έχει νόημα ΚΑΙ να αναβαθμίσεις την δύναμη σου είτε σε βάθος 5ετίας είτε 10ετίας (που είναι και το πιο ρεαλιστικό) δλδ 2027-2029, ΚΑΙ να κάνεις καινούργια δαπάνη (που δεν έχεις και την δυνατότητα). Με αυτήν την λογική όλοι θα άλλαζαν τον στόλο τους ανά δεκαετία… Ούτε ο Αμερικάνος δεν το κάνει αυτό! Ή μπαίνεις στην λογική της αναβάθμισης των υπαρχόντων αριθμών Ή αλλάζεις την δομή κατά τον δυναμικότερο τρόπο.

    • Με την αναβάθμιση F16/M2000 τους παρατείνεις τη ζωή για 10-20 χρόνια ακόμα. Αν μετά απο αυτή δεν κάνεις άμεσα παραγγελία (σχεδόν ταυτόχρονα) για 40-50 F35 που θα παραδοθούν την περίοδο 2028-2032, θα αναγκαστείς να την κάνεις αργότερα για περισσότερα μαχητικά και ενώ θα έχεις όλο τον στόλο γερασμένο.

     Αυτή είναι η έννοια του πργραμματισμού, ώστε να μην βρεθεί η ΠΑ σε 10 χρόνια στην κατάσταση που είναι σήμερα το ΠΝ!

  • Εδώ που τα λέμε το σκούπισμα των Μιράζ από όσους πελάτες θέλουν να τα αποσύρουν ίσως να είναι πολύ καλή λύση αν δεχτούν να μας τα παραχωρήσουν/πουλήσουν και αν μπορούν να αποκτήσουν μια καλή ομοιογένεια. Το πρόβλημα σε αυτό το ενδεχόμενο είναι οι τιμές που απαιτούν οι Γάλλοι για τον εκσυγχρονισμό τους.
   Αντίστοιχο σκούπισμα σε μεταχειρισμένα F16 Ευρωπαϊκών κρατών που θα τα αντικαταστήσουν με F35 θα είχε κάποιο νόημα ή είναι χειρότερα από αυτά που ήδη έχουμε;
   Με τα οικονομικά μας έτσι όπως είναι μάλλον η κάλυψη των αναγκών τα επόμενα αρκετά χρόνια θα γίνεται με αγορές μεταχειρισμένων σε λογικές τιμές, με παραχώρηση εξοπλισμού (π.χ. ΗΠΑ) και με εκσυγχρονισμό των διαθέσιμων.

 21. σιγουρα η οροφη πρεπει να ειναι πολυ προς τα πανω απο 100-120 το ιδιο και η ποιοτητα και οι διαθεσημοτητες. μετα απο καιρο, οταν θα χει περασει η μπορα στις σχεσεις ΗΠΑ – Τουρκιας και τα δικα τους F-16 θα γινουν Viper

 22. Χρειαζομαστε γνωση των οικονομικων πορων που θα διατεθουν για να απαντηθει η ερωτηση.
  Επειδη δεν εχουμε σαφη γνωση καθως εμπλεκονται υδρογονανθρακες αλλα και πολιτικοι οροι, θα αποδεχθουμε αυτο που θεωρουμε σχετικα εφικτο .

  Το πρωτο που πρεπει να κανουμε ειναι να διασυνδεσουμε (link 16) τα υπαρχοντα μεσα.
  Δηλαδη η διατηρηση της πλειοψηφειας του ποιο συχρονου μερους του υπαρχοντος στολου.
  Επειτα η πιστoποιηση οπλων οπως ο meteor.

  Aν παραπανω τα εχουμε διασφαλισει τοτε πρεπει να δουμε τα stealth ucav μεγαλου μεγεθους, αλλα και τα μικροτερα, τα drones κλπ Το προβλημα ειναι οτι κανουμε ελαχιστα για την εδω αναπτυξη μεγαλων ucav.

  Εαν κατασκευαζαμε/συναρμολογουσαμε την εξελιξη του neuron με κοστος 25 εκατ (κοστολογημενο απο Dasault με νεο κινητηρα απο το Rafale, και Γαλλικα κυριως ηλεκτρονικα) και κατασκευαζαμε και μια επανδρωμενη διθεσια εκδοση του (πχ υποθετικα να κοστιζε τα διπλα 50 εκατ) και θα μπορουσαμε να εχουμε αεροσκαφη stealth που να κατευθυνουν stealth ucav με χρηση meteor κλπ

  Ενδεικτικα 100 stealth εξελιξης neuron θα μας κοστιζαν 2, 5 δις ευρω και 40 διθεσια επανδρωμενα 2 δις ευρω.
  Βεβαια θα πρεπει να βαλουμε και το κοστος αναπτυξης της διθεσιας δικινητηριας εκδοσης η οποια ομως θα στηριζεται ολοκληρωτικα στην αντιγραφη του μεγαλυτερου μερους του μονοκινητηριου ucav, αλλα και τα ωφελη συντηρησης, τεχνογνωσιας κλπ και κυριως κατασκευης ανταλακτικων.
  https://aenaosblog.files.wordpress.com/2017/10/neu-1-photomanipulation-new.png
  Ενας μικτος στολος F16V , mirage και stealth αεροσκαφων και stealth ucav, σε αυτο το διαστημα μεχρι το 2025, μαζι με την αναπτυξη βαλιστικων και αα πυραυλων, και μικροτερων οπλισμενων ucav και drones, θα ηταν πιστευω μια καλη λυση. Το προτζεκτ RX3 ειναι εντυπωσιακο και υπαρκτο, ας ελπισουμε οτι θα προχωρησει.

  Το προβλημα ειναι οτι δεν γνωριζουμε ποσο γρηγορα θα μπορουσε αυτο το προγραμμα ucav (τυπου neuron), και των αναλογων επανδρωμενων να τεθει σε παραγωγη.

  Το ποιο πιθανο ομως ειναι να παμε σε ετοιμες λυσεις, οι οποιες απαιτουν μεγαλυτερα κεφαλαια, πιθανα σε ραφαλε> η νεα stealth (F4 ?) εκδοση δεν εχει ανακοινωθει ακομη (2023 ? ), ουτε ειναι γνωστες οι προδιαγραφες του, και οι επιδοσεις της γενικοτερα.

  Αρα το τι ειναι συφερων για τη χωρα ειναι περισσοτερο περιπλοκο.
  Συνηθως πηγαινουμε σε ετοιμες λυσεις, αρα αν θεωρητικα το Rafale F4 εχει προταθει ειναι μια επιλογη πιθανη. παντως το κοστος του πιθανα να ειναι μεγαλο και οι αριθμοι αποκτησης οχι πανω απον 40, αρα παμε σε στολο γυρω στα 180 αεροσκαφη. 85 μαχητικά F-16V, 38 F-16C/D Block50+ και 24 Mirage 2000-5Mk2 + 40 ραφαλε f4.

  Οσο αφορα το F35 ή κατι αναλογο εξ ΗΠΑ, θα αποκτηθει (αν δεν κανω λαθος γυρω στο 2030 ή) λιγο αργοτερα.

  Αλλα το τι θελουμε,(ως χωρα αλλα και το τι νομιζει ο καθενας μας ) με το τι (πρακτικη απο το πολιτικο συστημα) συνηθως ακολουθειται και με το τι θα γινει, ειναι 3 διαφορετικα μεγεθη.

 23. Σε επιχειρησιακές μελέτες περασμένων δεκαετιών είχε εκτιμηθεί πως η Π.Α πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 300-320 μαχητικά συν 40-60 επιλέον αν στα επιχειρησιακά της πλάνα βρίσκεται και η κάλυψη της Κύπρου.Μιλάμε δηλαδή για έναν στόλο 300 κατ’ελάχιστον και 380 το μέγιστο μαχητικών.Οπωσδήποτε η απόκτηση και λειτουργία ενός τέτοιου αεροπορικού στόλου φαίνεται ανέφικτη για την υπάρχουσα και προβλεπόμενη στο ορατό μέλλον οικονομική κατάσταση της χώρας ,πρέπει όμως να επιδιωχθεί,εν ανάγκη εις βάρος άλλων προτεραιοτήτων,ακόμα και εις βάρος της ποιότητας.Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου,καθώς η αποτρεπτική ισχύς της χώρας σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στην Π.Α.Άλλωστε,όπως έλεγε και ένα παλιό σοβιετικό αξίωμα «η ποσότητα έχει την δική της ποιότητα».

  • Αυτές οι έρευνες πρέπει να έχουν πάει στο δέκατο υπόγειο του ΓΕΑ αυτή την στιγμή. Πέρα από την πλάκα βέβαια αυτή η μελέτη αν θυμάμαι καλά που νομίζω έλεγε 260 και 300 και για Κύπρο ήταν με το σκεπτικό των 320 τουρκικών f-16 + το νέο τους μαχητικό όπου λίγο μετά αποφασίστηκε ότι θα είναι το f-35 για ακόμα 100 μαχητικά (τότε δεν είχαν υπολογίσει ότι θα αργούσε τόσο ενώ η αρχική πρόβλεψη τιμής ήταν 50 εκ.δολάρια σε τιμές 2001 και περίπου 60 το 2008) που θα αντικαθιστούσαν τα περίπου 100 F-4/RF-4. Σήμερα μια ΠΑ με 200 μαχητικά + περίπου 20-30 UAV/UCAV θα ήταν μια ικανή δύναμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος αρκεί να έχουν και τα κατάλληλα όπλα και εξοπλισμό. Τώρα αν μπορούσαμε θα ήθελα να έχουμε τα 300 μαχητικά ακόμα και εις βάρος των υπολοίπων κλάδων στα Ισραηλινά πρότυπα.

 24. Αναθαθμιση (και δομικη) και των 38 μπλοκ 50 σε βαιπερ (πανω κατω 1 δις?)
  Επιστροφη στη λοκχιτ των 32 «τελειωμενων» μπλοκ 30 μαζι με τα απαρτια απο τα 123
  μπλοκ 52+, μπλοκ 50 για 300-400 εκατομυρια τουλαχιστον που θα μας δωσουν 7-8 καινουργια βαιπερ
  και καμια 10αρια μιραζ 2000-5 ακομα απο γαλλια η εμιρατα με μικρο κοστος
  Παμε σε 130 βαιπερ και 35 μιραζ 2000-5 για τη διαφοροποιηση με τους σκαλπ και τους μικα
  Νομιζω εκει ειναι το ταβανι μας και ο στοχος για το 2030
  Ακομα και 25-30 φ 35 να εχουν οι απεναντι το 2030 (αν εχουν τοσα)
  δεν θα ειναι προβλημα (πιθανον να εχουν και υποβαθμισμενο λειτουργικο)
  γιατι τα 197 αναβαθμισμενα 16αρια τους θα εχουν τεχνολογικα
  μεινει πολυ πισω
  Σα συνολο αεροποριας θα ειμαστε πολυ ανωτεροι

 25. Άποψη μου είναι πως δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 150 αεροσκάφη για πολλούς λόγους, υπερσύγχρονα όμως, και χωρίς απαραίτητα ομοιοτυπία.
  Ένα αεροσκάφος χαμηλού κόστους με fusion δυνατότητες και άπειρες επιλογές όπλων σαν τον γρύπα δεν θα με χαλούσε καθόλου. Μην ταλαιπωρείται και ο στόλος με εξόδους κάθε τρείς και λίγο. Και κάνα δυο ιπτάμενα τάνκερ ρε παιδιά, δεν κοστίζει και τα τρελά λεφτά.
  Επίσης γνώμη μου είναι πως θα πρέπει να ρίξουμε βάρος στην έγκαιρη προειδοποίηση και την αεράμυνα.
  Μπορεί να έχουμε από τις καλύτερες «ομπρέλες» στο ΝΑΤΟ, αλλά όταν αρχίσει να βρέχει som και ίσως iskander (όσον ούπω απ’ότι βλέπω) τι σημασία θα έχουν ακόμα και 300 αεροσκάφη αν δεν υπάρχουν αεροδρόμια;
  Και το σημαντικότερο, να μπει η Ελλάδα σε ενδεχόμενη σύμπραξη ευρωπαϊκού μαχητικού οπωσδήποτε.
  Για τα επόμενα 60 χρόνια.

 26. Θεωρώ την προμήθεια f35 αναπόφευκτη.
  Αρα το πολυ 150 αεροσκάφη σε ρεαλιστικές συνθήκες.(85f-16v+24m2000-5+????F-35)

 27. Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπέρ της μετατροπής σε F16V.

  Ωστόσο δεν μου αρέσει να βλεπω ερωτήματα με υπερβολές. Το δίλημμα δεν ήταν ποτέ F16V ή F35, αλλά αν δεν κάνουμε αναβάθμιση τώρα απαξιώνονται και αν κάνουμε να κάνουμε μικρή (CCIP) ¨η να δώσουμε κάτι παραπάνω να γίνουν τούμπανο? Και ορθά πράξαμε (όντως εγώ θα έκανα και τα 50άρια).

  Όμως, με 1,5 δις δεν θα παίρναμε μόνο8 F35, καθώς θα τα παραγγέλναμε στην παρτίδα φουλ παραγωγής, άρα κόστος 85-90 μύρια το ένα, άρα θα παίρναμε περίπου 16-18.

  Και έστω παίρνουμε 8 όπως λέει η αρχική υπόθεση. Στην Red Flag είχαν kill ratio εναντίον F16 11-0, και αυτό γιατί είχαν τελειώσει οι αντίπαλοι, αλλιώς το kill ratio θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Εν ολίγοις, με 8 f35 κατεβάζεις ότι μη 5ης γενιάς σαν παπάκια μέχρι να τελειώσουν οι πύραυλοί τους, συν ότι θα ήταν τα μάτια και τα ραντάρ των υπόλοιπων F16. Και επειδή πολλές φορές έχει ακουσθεί και το ειχείρημα ότι αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει στο κορεσμένο περιβάλλον του Αιγαίου, με τα f35 το περιβάλλον του Αιγαίου δεν θα προλάβει να κορεσθεί ποτέ. Ότι απογειωθεί θα κατέβει, τα ραντάρ θα έχουν βγει εκτός μάχης από νωρίς και μετά θα κάνουν πάρτυ…

  Επίσης, οι απόλυτοι αριθμοί δεν έχουν πλέον νόημα. Παλιά μπορεί να ήθελες 1.000 στρατιώτες με τόξα να κάνεις μια δουλειά, τώρα μπορείς ν μην έχεις και κανέναν, και ένα πολίτη χιλιάδες χιλιόμετρα μακριιά να οδηγεί ένα drone και να τελειώσει την δουλειά για πλάκα και μετά να πάει για καφέ. Οι καιροί έχουν αλλάξει.

  Και τέλος, έχουμε την ΕΕ και είμαστε μέλος της, χωρίς μια σφαίρα και μόνο με την οικονομία μπορούν να τους βγάλουν νοκ άουτ.

  • Προς το παρον η ΕΕ εχει βγαλει «νοκ αουτ» την Ελλαδα (με πολυ μεγαλη συμμετοχη και εγχωριου casting) ενω συνεχιζει να κανει αριστες μπιζνες με τους απεναντι με την φθηνη λιρα…

 28. Όταν αποσυρθουν τα mirage καλό θα ήταν να αντικατασταθουν από κάποιο ευρωπαϊκό μαχητικό εστω και gripen + κάποια πρόσθετη αγορα viper και θα ημασταν μια χαρα με 160 – 180 αεροσκαφη ώστε να έχουμε και κάποιο περιθώριο για πιθανές απώλειες.

  • βρε παιδιά αυτό το αστείο με το Gripen & τα ΣΟΥ-35 κλπ. πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Η Ελλάδα είναι χώρα υπό γεωπολιτική επιρροή/προστασία & «ψωνίζει» όπλα από τον προστάτη/προστάτες. Ας το κατανοήσουμε επιτέλους: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να πάρουμε τέτοια Α/Φ όσο καλά και να είναι… που δεν είναι.. (Το Φ-16V είναι ανώτερο του Gripen & θα το έχουμε ήδη στο οπλοστάσιό μας σύντομα έστω και σε μικρό αριθμό)

   • το gripen δεν ειναι οπλικο συστημα εκτος νατο . μπορουσαμε να το παρουμε αν τοτε το 2000 ειχαμε επιλεξει να αγορασουμε 100 γκριπεν .απο την στιγμη που επιλεξαμε φ16 ειναι ανουσιο το να αγορασουμε ενα ομοιο αεροσκαφος . για το υπεροπλο σουκοι ναι οντως δεν προκειται ποτε να το παρουμε για πολλους λογους . ενας απο αυτους ειναι ο λογος που ειπες .

   • Μα και εγώ για πρόσθετη αγορά Viper περαν των 85 μίλησα και επειδη τα Rafale
    και τα F35 είναι και θα είναι ακριβά για την χώρα μας καλό είναι να έχουμε και ένα 2ο δυτικής προέλευσης σχετικά αξιόλογο για τα λεφτά του μαχητικό γι αυτό κ ανεφερα το Gripen. Εκτός και αν η Σουηδία πέρασε στο ανατολικό στρατόπεδο και δεν το μαθαμε ακόμα… Έτσι θα έχουμε τα Viper, τα λίγα αξιόλογα mirage 2000-5 που θα απομεινουν για όσο απομεινουν και μερικά Gripen η έστω μεταχειρισμενα Eurofighter αν βρούμε φθηνα(Νομίζω όμως ότι τα Gripen είναι πιο καλά απο θέμα κόστους – οφελους ). Εγώ δεν μιλησα για Su… Οι Γάλλοι έτσι κ αλλιώς φαίνεται ότι θα αποσπασουν κάποιο πρόγραμμα του ΠΝ..

    • ναι ΟΚ, δεν σε «μαλώνω», προς Θεού. Αλλά ΔΕΝ πρόκειται η Ελλάδα να πάρει ΠΟΤΕ Σουηδικά Α/Φ που εξάλλου δεν υπερτερούν αυτών που θα έχουμε εντός ολίγου, Θεού θέλοντος….

     • Καλά εδώ σκέψεις λέμε…το τί θα κάνει η Ελλάδα είναι άλλο θέμα. Μέχρι να φύγει ο Καμμενος μπορεί να μας δεσει με καμμια 20αρια F35 και μετά να ψαχνουμε πως και τί να πρωτοπληρωσουμε… Πάντως για καθαρά συμπλήρωση αριθμών και ως ένα 2ο φθηνο(και στην αγορα του και στην εισαγωγή του και στην χρήση του) και σχετικά αξιόλογο αεροσκάφος ώστε να υπάρχει και μία μικρή διαφοροποίηση το Gripen δεν θα ήταν ανουσιο. Το ανώτερο – κατώτερο παίζεται και έχει να κάνει και με τους ρόλους που θα αναλάβει το καθε τί δεδομένου ωστόσο ότι ο κορμός της ΠΑ θα αποτελείται απο καμμια 100 – 120 Viper.

 29. Το βασικό πρόβλημα είναι τι μπορούμε και θα μπορούμε για την επόμενη δεκαετία. Σε χώρες πάντως με περιορισμένο προϋπολογισμό τα χρήματα συνήθως πηγαίνουν για την αξιοποίηση και διατήρηση του υπάρχοντος στόλου αεροσκαφών, καθώς οποιαδήποτε αγορά νέων αεροσκαφών απλά εμπεριέχει πολλαπλάσια κόστη αγοράς, δημιουργίας υποδομών και συντήρησης. Ανεξάρτητα πάντως από τον απόλυτο αριθμό αεροσκαφών παραμένουν ερωτήματα για την διαθεσιμότητά τους, τον εξοπλισμό τους με σύγχρονα πυρομαχικά και σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα – αισθητήρες ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στοιχειωδώς στο σύγχρονο περιβάλλον μάχης. Προγράμματα όπως ο εκσυγχρονισμός των F16 κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, απλά λόγω οικονομικής ένδειας είναι ανεπαρκή από μόνα τους για να κάνουν την διαφορά.

 30. Όταν το F16 κάνει ~60Μ και το F35 ~85Μ (λέω τιμές στο πάνω κάτω) όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το F35 είναι το VfM μαχητικό. Τώρα αν δεν φτάνουν τα χρήματα για να αγοράστεί το καλύτερο τότε δεν υπάρχει κάποια ανάγκη συζήτησης, αγοράζεις εκείνο που μπορείς.
  Επομένως εφόσον γνωρίζουμε ότι αντικειμενικά ότι το F35 είναι το VfM ΝΜΑ το μόνο ερώτημα είναι αν φτάνουν τα χρήματα του κράτους να το αγοράσει. Αν δεν φτάνουν τότε δεν το αγοράζεις.

 31. Τα 85-90 εκατ. αποτελεί τιμή fly away για το F-35 αν δεν κάνω λάθος. Θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος εισαγωγής του τύπου, εξομοιωτές, εκπαίδευση, υποστήριξη κλπ. Φοβάμαι ότι το F-35 παραμένει εκτός των δυνατοτήτων της Χώρας. Η αλήθεια είναι ότι θα προσέφερε παρά πολλά αλλα δεν το βλέπω ως ρεαλιστικό ενδεχόμενο. Δεν ξέρουμε επίσης εμείς οι κοινοί θνητοί ποσό θα αντέξουν τα F-4 M-2000 και τα block 30. Δεν μας ευνοεί επίσης το timing για μεταχειρισμένα. Η επανεμφάνιση του ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων θα αναγκάσει τις Δυτικές Αεροπορίες να κρατήσουν οροφή. Υπό συνθήκες βλέπω στην καλύτερη περίπτωση 20 καινούργια F-16V, όποτε 167. Μην ξεχνάμε και την ΠΑ. Αεροπυροσβεση, αερομεταφορές, Νέο Εκπαιδευτικό Αεροσκάφος, θα ζητούν επιτακτικά κονδύλια και πόρους τα επόμενα χρόνια.

 32. Κατα την αποψη μου χρειαζομαστε τουλαχιστον 200 μαχητικα, κατανεμημενα ως εξης
  -120 ελαφρια καταδιωκτικα (στην περιπτωση μας F-16 V & advanced)
  -40 strike fighters (εδω συντομα θα χρειαστει αγορα F-35 στην θεση των F-4)
  -40 Multirole μαχητικα ειτε για high-low mix η για μεγαλυτερο range απο τα 2 παραπανω (με το νου στην ΑΟΖ)
  Σε αυτη την τριτη κατηγορια προς το παρον υπηρετουν τα μιραζ, αλλα σε ενα ιδανικο σεναριο θα μπορουσε καποιος να τοποθετησει οποιοδηποτε εκ των F-18ash, Rafale, F-15 ή ακομα και typhoon, καθενα με τα pros & cons του).
  Επειδη αγορα και F-35 και αλλων 40 μαχητικων δεν προκειται να γινει (εκτος αν αγοραζαμε πρωτα πχ 40 F-18ash που ειναι μαλλον και τα φθηνοτερα πριν παμε σε F-35 την ερχομενη δεκαετια -2030-), πιθανοτερος τροπος θα ειναι με ενισχυση του αριθμου των μιραζ με μτχ και μετα αναβαθμιση ολων ή με ανταλλαγη τους με μεταχειρισμενα Ραφαλ (το πιο καλο σεναριο). Φοβαμαι ομως πως συντομα τα Μ-2000 θα θεωρουνται και θα ειναι παρωχημενα, λογω της απολυτης στηριξης της κατασκευαστριας στο Ραφαλ και της εμπλοκης της στο αεροσκαφος νεας γενιας. Συνεπως , χρειαζομαστε καλα νεα, και τα θελουμε ..γρηγορα

   • Τρεις εχουμε και τωρα, με αρκετους υποτυπους αυτων μαλιστα.
    Και εγω το βλεπω δυσκολο, εξαλλου αν παρουμε 5ης γενιας α/φη, δεν υπαρχει λογος να ξανααγορασουμε κατωτερης γενιας (εκτος αν προκειται για συμπληρωματα στα υπαρχοντα).

    • τρεις εχουμε και τωρα απλα τα λεφτα δεν βγαινουν . υπαρχει η μοιρα φαντομ στην ανδραβιδα και η μοιρα φαντομ στην εαβ . και αυτο συμβαινειε πειδη λεφτα δεν υπαρχουν . οποτε ειναι λιγο δυσκολο να παρουμε αεροσκαφοι εξειδικευμενου ρολου . κατα τα αλλα συμφωνω

  • καλές σκέψεις, αλλά θα συμφωνήσω με τον aris32 ότι 2 τύποι μονοκινητήριοι με Α/Φ εναέριου ανεφοδιασμού αρκούν και για την Αν. Μεσόγειο.

 33. Πολυ ενδιαφερουσα η ερωτηση που τιθεται.
  Καποια σημεια που χρειζουν μια τοποθετηση. Η συγγρηση μεταξυ των F16V του προγραμματος εκσυγχρονισμου, αντιστοιχει σε 8 F35 με LRIP και οχι με FRP. Τετοια ειναι και η περιπτωση της προσφατης προοσφορας στο Βελγιο για 34 F35. Αυτη η τελευταια αυξημενη παραγωγικη ικανοτητα, εαν δεν απατωμαι, ξεκινα μολις το 2020 ή ισως και το 2021! Απο τοτε πρεπει να περιμενουμε οτι οι τιμες των F35 θα πεσουν σημαντικα! Οποτε η συγκρηση, μαλλον ειναι ποιο λογικο να γινει με βαση την αναλογη τιμη που θα επιτευχτει με εκεινους τους ρυθμους παραγωγης και οχι τους νυν LRIP.
  Επικεντρωνοντας την προσοχη μας στο κυριο θεμα που αφορα την οροφη των μαχητικων που θα εχει η ΠΑ την δεκαετια 2020-2029 ή και αργοτερα μεχρι το 2030, υπαρχουν καποιες πολυ προσφατες εξελιξεις που μπορουν να μεταβαλουν το σκηνικο, ριζικα.
  1ο) η γνωστη «αποκλιση» μεταξυ ΗΠΑ-Τουρκιας σε σημαντικα θεματα η οποια εχει οδηγησει στο «παγωμα» των παραδοσεων (για ποσο ομως;) των F35 στην ΤΗΚ.
  2ο) Η γνωστοποιηση του προγραμματος Golcuk το οποιο αφορα την αναβθμηση σε ενα νεο τεχνολογικο προτυπο των 35 περιπου F16Β30 που δεν ελαβαν τον εκσυγχρονισμο στο προτυπο «Β50+». Το προγραμμα αυτο επικεντρωνεται στην ενσωματωση νεου υπολογιστη αποστολης, νεου glass cocpit, συν καποια βελτιωμενα υποσυστηματα τουρκικης σχεδιασης και παραγωγης. Σαν συνολο, τα συγκεκρημενα αεροσκαφη θα ειναι συγκρησιμα με τα «Β50+» απο πολλες πλευρες. Η κυριοτερη διαφορα με αυτα τα αεροσκαφη, ειναι στο οτι επειδη ο υπολογιστης αποστολης ειναι τουρκικος και το λογισμικκο που το συνοδευει ειναι επισης τουρκικο, η ενσωαμτωση οπλων ΑΑ & ΑΕ δεν υποκεινται σε περιορισμους. Στην πραγματικοτηtα, περα απο το οτι θα συνεχισουν α χρησιμοποιουν τα διαθεσημα οπλα που εχει το οπλοστασιο η ΤΗΚ, αυτα τα αεροσκαφη θα μπoρουν να χρησιμοποιησουν οτιδηποτε εχει αναπτυχτει ή προκειται να αναπτυχτει προσεχως απο την Τουρκικη αμυντικη βιομηχανια και θα αποτελεσει μερος του μελλοντικου οπλοστασιου της ΤΗΚ. Υπο το πρισμα της σημαντικης προσπαθειας για το TFX, η οποια μεχρι σημερα δεν εχει αποδοσει τιποτα περισσοτερο παρα μια μακετα, τα βελτιωμενα F16B30, θα αποτελεσουν εξαιρετικα test bed για το TFX και τις τεχνολογιες που θα το συνοδευσουν.
  Υπαρχει μια μεταβλητη που μεχρι προσφατα δεν ηταν γνωστη. Η ASELSAN παραλληλα με το προγραμμα βελτιωσης των F16Β εμφανησε ενα νεο ρανταρ κατηγοριας AESA αγνωστου τεχνολογιας. Οτι και να ειναι, σε επιπεδο επιδοσεων, απο αλλα αναλογα δημοσια γνωστα παραδειγματα (πχ Ισραηλ, Γαλλια), μπορει να χαρακτηριστει σαφως ανωτερο απο τα νυν μηχανικα ρανταρ AN-APG68V-APG65/RDY που κυριαρχουν και στις δυο πλευρες του αιγαιου.
  Επειδη το ζητημα επικεντρωνεται σε «συμβατικα» μαχητικα και οχι σε αεροσκαφη με δυνατοτητες στεαλθ, καθως η ΠΑ δειχνει να «αρνηται» το F35, το συγκεκρημενο AESA, με βαση το ιδιο αρθρο της Π&Δ που πρωτοπαρουσιαστηκε, ειναι δυνατο να φορεθει με την ιδια ευκολια που φοριουνται τα 75 APG83 των ANG-USAF της παραγγελιας του 6/2017, χωρις αλλες αλλαγες στα νυν αεροσκαφη του προτυπου «Β50+».
  Εαν το σκηνικο με το παγωμα των παραλαβων των F35 στην ΤΗΚ, διατηρηθει για ενα σημαντικο χρονικο διαστημα, ή εναλλακτικη λυση, με τα σημερινα δεδομενα, τουλαχιστον σε επιπεδο επιδειξης τεχνολογιας, ειναι ετοιμη ή περιπου.
  Οποτε δεν μπορουμε να αποκλεισουμε οτι η ΤΗΚ στην προσπαθεια της να ανακτυσει το ποιοτικο/ποσοτικο πλεονεκτημα που διατηρει τουλαχιστον απο το 2015, το οποιο η ΠΑ για να το ανατρεψει πρεπει να περιμενει την ολοκληρωση του προγραμματος των 85 F16V το 2028 περιπου, θα στραφει και αυτη σε μια παραπλησια λυση με το ελληνικο F16V, μονο που το ποιο πιθανο θα ειναι οτι θα αφορα το συνολο του στολου των F16, δηλαδη περιπου 232 αεροσκαφη συνολικα. Και ολα αυτα με τα F35 στο «ψυγειο» και το πρωτοτυπο του TFX να εχει σαν ημερομηνια 1ης πτησης την 30η αυγουστου του 2023!
  Οποτε, μεχρι να ολοκληρωθει το προγραμμα των ελληνικων F16V, για να μπορουμε να λεμε οτι «τα εχουμε», υπαρχει ενα μεσοδιαστημα μεχρι 10 περιπου ετων που δεν ειναι σιγουρο «τι μελει γενεσθαι» με την ΤΗΚ!
  Οποτε, με βαση τα οσα ανεφερα το πραγματικο ερωτημα ειναι:
  Μπορει λοιπον η ΠΑ να συγκεντρωθει αποκλειστικα στα F16V αγνοωντας επιδεικτικα τα F35; Πως θα ευνοησει την ισορροπια ισχυος η αγορα 18 ή 36 F35 σε τιμες FRP;
  Ποσο μπορουμε να αγνωησουμε οτι το 2030, εαν εχουμε υποψη οτι εαν και οταν υλοποιηθει το TFX θα επιτρεψει την ΤΗΚ να εχει ενα «εθνικο» στεαλθ ή περιπου μαχητικο αεροσκαφος, θα βρεθει η ΠΑ με μονο τα F16V σαν αξιομαχα αεροσκαφη να το αντιμετωπισουν;

 34. Χρήματα υπάρχουν για μια αξιοπρεπή αεροπορία 6 προς 10 αρκεί να μην κατασπαταλώνται τα χρήματα προς άγρα ψήφων και κομματικών παραμάγαζων…

 35. Για να αντιστρέψουμε την ερώτηση αν τα Ελληνικά block 50 με παραδόσεις μεταξύ 1997 και 1999 θα χρήζουν απόσυρσης ως τα τέλη της δεκαετίας το 2020, τα Τουρκικά F-16 που εξαιρουμένων των 30 F-16 adv είναι στην καλύτερη περίπτωση είτε συνομήλικα είτε παλιότερα από τα block 50 γιατί δε θα χρήζουν έως τότε απόσυρσης και αυτά έστω και με το CCIP που έχουν περάσει; Η μεν Ελλάδα το 2030 θα έχει τα 84 F-16V και 25 Mirage 2000-5 κατασκευασμένα την πρώτη δεκαετία του αιώνα, η Τουρκία 30 F-16 κατώτερων δυνατοτήτων. Κάπου εδώ προ των επιτυχιών του πολυχρονεμένου σουλτάνου μας έμπαιναν τα 100 F-35 και το TFX. Και τώρα θα εξακολουθούν να χρειάζονται περίπου 100 νέα μαχητικά μόνο για να υπάρχει αριθμητική ισορροπία με τα F-16V μετά το 2030 συν Χ επιπλέον αν θέλουν να διατηρήσουν μια σχετικά υψηλή οροφή μαχητικών. Πόσα μαχητικά έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει η Τουρκία σε βάθος 10-20 ετών;

  Οπότε τι είδους αεροπορία θα ήθελα;

  1. Τα F-16V και Mirage 2000-5
  2. Εκσυγχρονισμό και των block 50 σε F-16V περί το 2022-23 αν κάτι τέτοιο δομικά θα έχει νόημα.
  3. 40-80 νέα μαχητικά τη δεκαετία του 2020. 60 ας ελπίσουμε ότι δεν είναι υπερβολικός αριθμός με μια συμπληρωματική αγορά αρχές της δεκαετίας του 30. Μάλλον F-35. (προσωπικά δε θα έλεγα όχι σε ένα μείγμα με Rafale, αλλά υπάρχει το θέμα του κόστους, οπότε…)
  4. Ένταξη από τώρα στο πρόγραμμα του SCAF/FCAS, ας μην περιμένουμε για μια φορά την τελευταία στιγμή…

 36. H αεροπορία που θέλουμε απαντάτε πολύ εύκολα με τα κρίσιμα γεγονότα. Το 1996 που οι 2 χώρες βρέθηκαν κοντύτερα από ποτέ σε εμπόλεμη κατάσταση υπήρξαν διαπιστώσεις. Αμέσως μετά από αυτή την κρίση, το ΑΑΣ έκρινε ότι χρειάζονται 165 νέα μαχητικά. Η ανάγκη αυτή καλύφθηκε από τις αγορές 60 F-16 Block 52+, 15 Mirage 2000-5Mk2 και υπόσχεση για 60+30 Eurofighter. Τελικά η μακροπρόθεσμη λύση του Eurofighter δεν προχώρησε ποτέ και αντί αυτού έγινε η τελευταία αγορά των 30 F-16 Block 52M.

  Να θυμίσω ότι ο τότε ΥΠΕΘΑ όταν μετά βαΐων και κλάδων ανάφερε ότι δεν προχωρά στην option των 10 F-16 Block 52M (ίσως από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά σφάλματα καθώς η ΠΑ στερήθηκε 10 πολύτιμα μαχητικά που προσφέρονταν σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή $400-600εκ.) τόνιζε ότι σύντομα θα υπήρχε παραγγελία 30 ευρωπαϊκών μαχητικών 4ης γενιάς (Eurofighter ή Rafale) κάτι που ποτέ δεν έγινε. Έκτοτε είχαμε την απόσυρση των Corsair, RF-4E, την συγχώνευση των F-16 Block 30 σε 1 μοίρα και το ίδιο έγινε για τα F-4E.

  Αν ο στρατηγικός-αμυντικός σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει από τα γεγονότα της 31/1/ 96 τότε για την επόμενη 15ετία πρέπει ο στόχος να είναι για 60 F-35A παράλληλα με την δωρεάν παραχώρηση 40-60 F-16 Block 50.

  • Ήταν στην κρίση του 1987 που οι 2 χώρες βρέθηκαν κοντύτερα σε εμπόλεμη κατάσταση και όχι σε αυτή του 1996. Σε αρκετούς στρατιωτικούς και των τριών κλάδων των Ε.Δ που έζησαν και τις 2 κρίσεις, έθεσα το ερώτημα αν φτάσαμε πιο κοντά στο ,,μπαμ,, το 1987 ή το 1996. Όλοι απάντησαν το 1987 και αιτιολόγησαν το γιατί.

  • Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε τάξει το Γιουροφάιτερ στην Μέρκελ. Ήταν να αγοραστούν 20+10 ή 30+10 μονάδες (δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς) Πάντως σίγουρα 30 μονάδες. (συνήθως οι όπσιον δεν υλοποιούνται)
   Στην Π.Α το ήξεραν ότι η κυβέρνηση έχει σκοπό να αγοράσει το Γιουροφάιτερ.
   Σε ότι αφορά την μη αγορά ακόμη 10 F-16 αυτό εξηγείται ότι υπήρχαν προβλήματα με τους Αμερικάνους.

   • Όχι, όχι …. το ευρωμαχητικό το είχε τάξει η κυβέρνηση Σημίτη στον Σρέντερ. Μαζί με πολλά άλλα μάλλον για να μπούμε στην ΟΝΕ. Και είχε μονογραμμένη σύμβαση για 60+30. Και θα ήμασταν ο 5ος εταίρος με ποσοστό 8,8% αν θυμάμαι καλά για 60 και 12% για 90 α/φη. Κι αν αργούσαμε για την οπσιόν μας έδιναν από ερμπάς έργο. Όλα αυτά με απ΄ευθείας ανάθεση. Κανένας διαγωνισμός. Ή για να το πούμε καλύτερα μετα από αξιολόγηση ανάμεσα σε όλα τα άσχετα εφ16,μ2000,εφ15, σου27/30(!!!) και ευρωφάιτερ. Όπως παρατηρείς το μόνο 4ης γενιάς. Τυχαίο? Ε τελικά θα παίρναμε τα 3 από τα 5 αν ο Σημίτης δεν ανέβαλλε την αγορά λόγω οικονομίας όπως είπε ο ίδιος.
    Ο Καραμανλής πήρε τα εφ16 μάλλον για το Μακεδονικό. Για να μην αναγνωρίσει ο θάμνος ο νεότερος την ΠΓΔΜ ως Ματσεντόνια. Εξού και το 30+10. 30 πριν 10 μετά. Μετά την χυλόπιτα πάνε και τα 10. Αν ο Καραμανλής ενδιαφέρονταν για την άμυνα πραγματικά θα είχε τσιμπήσει ολλανδικά εφ16. Το 2005 μας πούλαγαν 28 με 150 μύρια ντόλλαρς. Και μετά κυκλοφόρησαν πολλά τέτοια. Όλα εκσυγχρονισμένα. Και με το κυρίως πακέτο θα είχε εκσυγχρονίσει/αναβαθμίσει όλα τα εφ16 και όλα τα μ2000. Και θα απολαμβάναμε έναν εκσυγχρονισμένο και ομοιογενή στόλο εδώ και 10 χρόνια κοντά.
    Ο Καραμανλής είχε τάξει πολλά σε Γάλλους και Ρώσους για δούλεμα μάλλον – βλέπε σωλήνες και επερχόμενη κρίση. Κι όπου έχεις διαβάσει στο σχόλιο μου μάλλον βάλε μάλλον σίγουρα. Τα θυμάμαι όλα σαν να ήταν σήμερα.

 37. Το θεωρώ απίθανο να δούμε ΠΑ με περισσότερα από 150 αεροσκάφη στο μέλλον (με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα). Μπορούμε να ονειρευόμαστε και να συζητάμε επί ώρες, αλλά η πραγματικότητα είναι αυτή που είναι. Πιστεύω ότι ο μόνος ρεαλιστικός στόχος για τις επόμενες 2 δεκαετίες είναι μια οροφή στα 150 αεροσκάφη και για να πω την αλήθεια, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τον εκπληρώσουμε.
  Τα block 30 και τα EGM/BGM θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα αεροσκάφη, ιδανικά με F-35. Επειδή όμως δεν βλέπω με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε την επόμενη δεκαετία να χρηματοδοτήσουμε μια αγορά ικανοποιητικού αριθμού F-35, το πιο πιθανό είναι να ενισχυθούμε με μεταχειρισμένα και εκσυγχρονισμένα F-16 (και ίσως Μιράζ από ΗΑΕ).
  Τα μεταχειρισμένα F-16 από την Αμερική που θα αποσύρονται σταδιακά είναι η πιθανότερη πηγή ενίσχυσης της ΠΑ για τα επόμενα 10-12 χρόνια. Για μένα το μεγαλύτερο στοίχημα είναι να φέρουμε την ΕΑΒ σε ένα επίπεδο όπου για τα επόμενα 15 χρόνια θα μπορεί να εκσυγχρονίζει και να συντηρεί τα υπάρχοντα και τα μελλοντικά F-16 της ΠΑ με σταθερούς ρυθμούς. Αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα.
  Επίσης,
  α). Δικτύωση όλων των μέσων
  β). Αναβάθμιση οπλοστασίου
  γ). Βελτίωση της διαθεσιμότητας
  δ). Περαιτέρω βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλα τα στάδια
  ε). Συμμετοχή στην ανάπτυξη του νέου γαλλογερμανικού μαχητικού
  Η άποψή μου είναι πώς αυτά αποτελούν ρεαλιστικούς στόχους για την επόμενη δεκαετία. Αποφεύγοντας την αγορά του πανάκριβου για τα δικά μας δεδομένα F-35, μπορούμε να βελτιστοποιήσουμε τη λειτουργία του στόλου των F-16, να διαθέσουμε χρήματα στο ΠΝ και στον ΣΞ που έχουν εξίσου σημαντικές ανάγκες και να ασχοληθούμε με άλλα προγράμματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν στο βραχυπρόθεσμο μέλλον, όπως ένας πιθανός εκσυγχρονισμός των ιπτάμενων ραντάρ, του δικτύου αεράμυνας, μια πιθανή αγορά βαλλιστικών πυραύλων κ.ο.κ. Συγγνώμη για το τεράστιο ποστ.

  • «…Τα μεταχειρισμένα F-16 από την Αμερική που θα αποσύρονται σταδιακά είναι η πιθανότερη πηγή ενίσχυσης της ΠΑ για τα επόμενα 10-12 χρόνια…»
   Νομίζω ότι αυτή ακριβώς η μετάβαση από τα 2250 (συνολικές παραγγελίες) F-16 στα 1750 (προβλεπόμενες παραγγελίες) F-35 είναι που θα μάς βοηθήσει.

 38. Κατά την γνώμη μου το όνειρο μου για την ΠΑ το 2030 θα ήταν 125 F16V,,, 20+RafaleF4 και 40+ F35.
  Ποσότητα ικανοποιητική και ποιότητα τούμπανο.

 39. Προσωπικά μεσομακροπρόθεσμα θέλω μια ΠΑ με state of the art Ελληνικά μαχητικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από Έλληνες μηχανικούς.

  Όλα τα άλλα είναι πύρρειος νίκη.

 40. Καλό θα ήταν να ανεβάσουν πλέον και τον πήχη στα σετλερ, και να ζητησουν σοβαρές υποδομές τύπου Ισραηλ μιας και θα μείνουμε μελλοντικά περίπου με 120 μαχητικά.

 41. Aπό την μία πρέπει να τεθεί το θέμα τι αεροπορία θέλουμε και από την άλλη τι αεροπορία μπορούμε να έχουμε.
  Έστω ότι για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής θέλουμε αεροπορία με 304 μαχητικά αεροπλάνα. Ερώτηση. Αντέχει (ή θα αντέχει) η οικονομία της χώρας να συντηρεί τόσα ??
  Η απάντηση είναι όχι. Προσωπικά ξέρω πόσα αντέχει να συντηρεί και το είχα γράψει πριν καιρό εδώ σε σχόλιο αλλά δεν δημοσιεύτηκε.
  Η αεροπορία που έχουμε είναι μεγάλη. Αυτό το λένε και επιτελείς του ΓΕΑ.
  Έχει επηρεαστεί έντονα από την οικονομική κατάσταση της χώρας.

  Μελλοντικά αν καταφέρουμε να έχουμε 85 F-16V και 40 F-35A θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Μην έχει κανείς μεγαλύτερες προσδοκίες.

  • @ Γιαννης1
   Έστω ότι για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής θέλουμε αεροπορία με 304 μαχητικά αεροπλάνα. Ερώτηση.
   Αν δεν εχεις 304 και εχεις 150 (επειδη τοσα αντεχεις (λογω λαθος προτεραιοτητων φυσικα)…
   Τι θα καταφερεις?
   Μαλλον τιποτα…
   Μαλλον θα χασεις και τα 150 και μετα θα κλαιμε…
   Μετα ουτε 1 εκατ. κρατικοδιατοι,ουτε επιδοματα,ουτε,ουτε,ουτε…..
   Απλα τα πραγματα….

   • Με το σκεπτικό σου αν με 150 μαχητικά μάλλον δεν καταφέρουμε τίποτα άρα με τα διπλάσια τι θα καταφέρουμε ?? Κάτι ψιλά παραπάνω από το τίποτα ??
    Και 304 μαχητικά να έχουμε λιγότερα από τα μισά θα πετάνε αφού η οικονομία και δεν θα μπορεί να τα συντηρήσει όλα.
    Το τι θα καταφέρεις. Αν π.χ ανοίξεις πρώτος πυρ πολλά θα καταφέρεις.

    • Την απαντηση στην εδωσες μονος σου απο το ερωτημα κιολας.
     Με 150 ΔΕΝ μπορεις,ενω με 304 ΜΠΟΡΕΙΣ.
     Θελεις?
     Επιλογες (και προτεραιοτητες)ειναι αυτες.
     Το μονο σιγουρο στο συγχρονο πολεμο ειναι οτι με την ΠΑ ηττημενη,Ελλαδα
     γιοκ.
     Εκτος εαν μπαινουμε σε αρρωστες λογικες του στυλ..Ελα μωρε αφου πολεμος δε θα γινει…

     • Για να βάλουμε στη σωστή διάσταση αριθμούς της τάξης των 300, να πούμε εδώ ότι το Ισραήλ διατηρεί σήμερα 83 F-15, 224 F-16 και 12 F-35. Σύνολο: 319

     • Η χώρα δεν μπορεί να συντηρήσει όσα μαχητικά θέλει η Π.Α. Ούτε καν τα μισά δεν μπορεί να συντηρήσει από όσα θέλει η Π.Α.

     • η χωρα δεν μπορει να συντηρησει 700000 δημοσιους υπαλληλους και 21000 φορεις του δημοσιου . ολα τα αλλα τα μπορει . τελος .

 42. Θέλουμε και πιλότους και μηχανικούς για τα αεροπλάνα. Αυτό μπάινει στην εξίσωση για όσους θέλουν μεγάλο αριθμό μαχητικών;

   • Δεν νομίζω ούτε τα coursar a7 και τα παλιά f 4 να είχαν και τρομερές διαθεσιμότητες…άραγε ποια να είναι η σημερινή κατάσταση;;;Τι να τα κάνεις τα ποιοτικά μαχητικά αν δεν μπορείς να τα έχεις διαθέσιμα;;; έχουμε πιθανότητα να γίνουμε Ισραήλ το οποίο σίγουρα διαθέτει 319 μαχητικα πολλά από τα οποία από παραχωρήσεις και σταδιακές αναβαθμίσεις από θείο σαμ …πόσα άρα έχουν διαθεσημότητα ;;;πολλά σίγουρα άλλα όχι όλα.

    • σύμφωνοι, αλλά όταν έχεις τα 300 Α/Φ και αυξήσεις (ανάλογα με τις απαιτήσεις & τις ανάγκες) τις διαθεσιμότητες αυτόματα ανεβαίνεις και σε αποτρεπτική ισχύ, ενώ αν έχεις 100 Α/Φ και οι γείτονες 350….τί αποτροπή να έχεις και τί θα πρωτοσηκώσεις σε περίπτωση σύγκρουσης;;;;; όσο και προηγμένα μαχητικά να έχεις, που λογικά θα έχεις κάτι αντίστοιχο με τους απέναντι σε τεχνολογία με μικρές διαφορές… Νομίζω ότι το 7 προς 10 ως αναλογία είναι ΣΟΦΟ και μόνο με τέτοια αναλογία αεροπορικών δυνάμεων (ποιοτικά και ποσοτικά) έχουμε ελπίδες και να αποκρούσουμε επίθεση και να νικήσουμε στον αέρα.

     • Ακριβώς έτσι είναι. Τα οπλικά συστήματα δεν μπορούν να διατίθενται σε μικρούς αριθμούς και όταν τα χρειαστείς να παραγγείλεις ξαφνικά και να τα έχεις διαθέσιμα άμεσα. Οι παραδόσεις έχουν συνήθως βάθος πενταετίας και η κύρηξη επιχειρησιακής ετοιμότητας απαιτεί ακόμα 1-2 χρόνια. Τότε είναι το οπλικό σύστημα έτοιμο για χρήση. Πλήρη αξιοποίηση καταφέρνεις μετά από 5 χρόνια εντατικής χρήσης και υπό την προϋπόθεση της ρεαλιστικής εκπαίδευσης.

      Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι δεν μπορείς να έχεις το 25% της δύναμης του αντιπάλου και να περιμένεις τη σύραξη για να αυξήσεις τους αριθμούς!

     • Μπορείς σε μια χωρα που λεγετε Ελλαδα…
      Οπου δεν υπαρχει για τιποτα προγραμματισμος, σχεδιασμος, υποδομες, κοινη λογικη, διορατικότητα κλπ, οποτε τρεχει μετα απο καποιο θερμο επεισοδιο και προμηθεύεται οτι κινειται, χρυσοπληρωνοντας μεσα απο ρεμουλες και υπερτιμολογησεις…

      Μετα καταληγεις στα μνημονια, και οι απλοι πολιτες πληρωνουν το μαρμαρο, ενω οι δραστες πινουν στην υγεια των κοροιδων…

 43. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και εξαιρετικά ενδιαφέροντα σχόλια των αναγνωστών. Επιτρέψτε μου να προσθέσω και εγώ το δικό μου σε αυτή την συζήτηση.

  Το άρθρο ρωτα τι αεροπορία θέλουμε. Η απάντηση μου σε αυτό είναι ότι με λιγότερα από 200-250 μαχητικά η Πολεμική Αεροπορία θα έχει σοβαρότατα προβλήματα σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκια. Πολλοί αναγνώστες έχουν εξηγήσει τους λόγους οποτε δεν θα μπω σε περισσότερα σχόλια πάνω στα νούμερα. Αν θεωρήσουμε ότι θέλουμε να έχουμε 250 μαχητικά τότε χρειαζόμαστε αλλα 100 περίπου. Αυτά μπορεί να είναι καινούργια (F-16V, Rafal, Grippen, Euro Fighter κοκ) ή μεταχειρισμένα. Όπως και να έχει πάντως με βάση τα οικονομικά μας μεγέθη δεν μπορούμε να αντέξουμε την αγορά 100 μαχητικών στα οποια συμπεριλαμβάνονται τα F-35. Aρα ή θα πάρουμε 100 μαχητικά ή 15-20 F-35. και τα δυο μαζί δύσκολα θα τα αντέξει ο προϋπολογισμός της χώρας τα επόμενα χρονια. Το κακό με αυτή την εικόνα είναι ότι τα οικονομικά της χώρας για την επομενη δεκαετία (τουλάχιστον) δυστυχώς δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν την αγορά νέων μαχητικών. Aρα ούτε τα 100 νέα μαχητικά θα είναι εύκολο να αγοραστούν. Αν τώρα θεωρήσουμε ότι χρειαζόμαστε και όπλα για τα μαχητικά που ήδη έχουμε (και ακόμα περισσότερα αν αγοράσουμε καινούργια) τότε τα οικονομικά μεγέθη γίνονται πολύ δύσκολα.

  Μέχρι στιγμής δεν έχω αναφερθεί στους άλλους κλάδους των Ενοπλων Δυνάμεων αλλα και αυτοί θα χρειαστούν χρήματα για αγορές και εκσυγχρονισμούς των οπλων τους. Με αλλα λόγια είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε σε αγορά νέων αεροπλάνων αν δεν θέλουμε να έχουμε ένα στρατό που πολεμα με ξυλα και πέτρες και ένα ναυτικό που θα βγάζει τις μηχανότρατες στο Αιγαίο. Τέλος σε όλη αυτή την συζήτηση δεν έχω βάλει το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου που αν χρειαστεί να καλυφθούν (κάτι που επιβάλλεται κατά την γνώμη μου) θα απαιτήσουν περισσότερα καραβια, αεροπλάνα ανεφοδιασμού, ναυτικής συνεργασίας κοκ. Με αλλα λόγια ακόμα περισσότερα έξοδα από έναν προϋπολογισμό που δεν αντέχει να καλύψει τέτοιες ανάγκες.

  Απάντηση στο ερώτημα του πως θα βελτιώσουμε την αεροπορία μας δεν έχω αλλα λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης ίσως θα ήταν χρήσιμο να κοιτάξουμε άλλες εναλλακτικές. Μπορούμε για παράδειγμα να δούμε αν η χρήση UAV μπορεί να προσφέρει πλεονεκτήματα και να αποδεσμεύσει υλικό και πόρους. Ίσως να χρειαστεί να επενδύσουμε σε διασύνδεση των οπλων για μεγιστοποίηση της απόδοσης. Μπορούμε για παράδειγμα να σκεφτούμε εναλλακτικές ανορθόδοξου πολεμου. Γνωρίζω πολύ καλά ότι όλες αυτές οι προτάσεις δεν είναι βέλτιστες αλλα δυστυχώς χωρίς χρήματα μονο τέτοιες λύσεις θα μας είναι διαθέσιμες στο μέλλον.

  Για να ολοκληρώσω, αν η χωρα δεν βελτιώσει τα οικονομικά της και δεν αναπτυχθεί (πράγμα που σημαίνει πολλές και μεγάλες οικονομικές επενδύσεις, πολιτική σταθερότητα, σχέσεις εμπιστοσύνης με την ΕΕ και τις ΗΠΑ) τα 85 F-16V θα μας είναι πολλά στο μέλλον. Μονο μέσω της οικονομικής ανάπτυξης θα μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε πόρους για την άμυνα. Μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε out of the box που λένε και οι Αγγλοσάξονες και να προσεγγίζουμε εναλλακτικές που πριν από μερικά χρονια ούτε τις διανοούμασταν.

  • σωστη σκεψη με λαθος σεναριο την κυπρο, δυστηχως η ελλας δεν φτανει κυπρο δεν εχουμε ουτε τα οπλα ουτε το στρατευμα για κατι τετοιο αν δεν κλειδωσουμε το αιγαιο κ την θρακη ποια κυπρο θα σωσουμε μου λες

   • Δεν διαφωνούμε. Αυτό που λέω είναι ότι τα επόμενα χρονια ο χώρος της Ανατολικής Μεσογείου θα αποκτήσει τεραστια στρατηγική σημασία για την Ελλάδα. Εάν η χωρα επιθυμεί να προβάλει την ισχύ και τις αξιώσεις της στην περιοχή τότε θα χρειαστούν πολλά χρήματα και υποδομές που αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν. όλες αυτές οι υποδομές θα είναι ασφαλώς πρόσθετες γιατί όπως πολύ σωστά αναφέρετε το Αιγαίο και η Θράκη απαιτούν κάλυψη και προστασία.

    Λόγω της οικονομικής κατάστασης δυο βραχυπρόθεσμες λύσεις υπάρχουν για την χωρα σχετικά με τα στρατηγικά μας συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπορούμε να βασιζόμαστε στις διεθνείς συνθήκες και τα υπόλοιπα κράτη που έχουν συμφέροντα στην περιοχή (Αίγυπτος, Ισραήλ, Γαλλία, ΗΠΑ κλπ) ή μπορούμε να ελπίζουμε ότι νικώντας το Αιγαίο και την Θράκη εξαφανίζουμε τον Τουρκικο κίνδυνο στην Ανατολική Μεσόγειο. Και οι δυο αυτές υποθέσεις πάσχουν αλλα δεν θέλω να απασχολήσω τον χώρο του άρθρου με κάτι που είναι εκτος θέματος. Ίσως θα ήταν ενδιαφέρον να έκανε ένα άρθρο η Πτήση στο μέλλον για την περιοχή και τις Ελληνικές επιλογές.

    Όπως και να έχει πάντως αυτή η περιοχή θα χρειαστεί να μας απασχολήσει στο εγγύς μέλλον ανεξαρτήτως των δυνατοτήτων μας (οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών)

    • σιγουρα παρεα χωρες απο γυρω χρειαζεται συμφωνιες γιατι μονοι μας δεν το βλεπω.χρειαζεσαι οπλα αεραμυνας πλοια βαρια τυπου τικο που λεω και καποια στιγμη δυο-τρια τυπου στρατοτανκερ για να φτανουν και τα φ16,Το μεγαλο προβλημα δυστηχως ειναι οτι εχουμε μαζικα προβληματα και μεγαλα και απλα τυπου μ113 βμπ1 και ακομα ειμαστε με γ3 για κυριο οπλο δε σκαλιζω αλλο αλλοι που ειναι και δουλεια τους τα ξερουν καλυτερα, γι αυτο λεω κλειδωμα θρακης αιγαιου οσο καλυτερα γινεται

     • Συμφωνώ απόλυτα. Το κακό είναι ότι δυστυχώς οι εξελίξεις δεν περιμένουν και τα οικονομικά μας δεν φτάνουν ούτε για σάλιο.

      Αν δεν βελτιώσουμε την οικονομική κατάσταση της χώρας δεν θα δούμε προκοπη. Αυτό βεβαια προϋποθέτει ακόμα πιο αυστηρά μνημόνια, περιορισμό δαπανών, αλλαγή του οικονομικού μοντέλου με επενδύσεις και βοήθεια στην επιχειρηματικότητα και αλλα τέτοια νεοφιλελεύθερα τα οποια οι περισσότεροι στην χωρα δεν θέλουν.

      Για εμενα μια αιρετική άποψη θα ήταν να μηδενίσουμε τις αμυντικές δαπάνες για κάποια χρονια (αυτές που αφορούν αγορές οπλων και όσες άλλες μπορούν να μηδενιστούν) ώστε να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους για επενδύσεις στην οικονομία μας. Επενδύσεις όμως και όχι αργομισθίες και μεγαλύτερο δημόσιο. Τώρα το ποσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό είναι άλλο θέμα.

      Όπως και να έχει πάντως πρέπει να βρούμε λεφτά γιατί η κατάσταση είναι δύσκολη.

 44. Κάπου εκεί πίσω στο 1983 περίπου, ο Κ.Καβαθάς περιέγραφε ένα υποθετικό σενάριο ολοκληρωτικής αεροπορικής υπεροχής των ελληνικών F14 στο Αιγαίο. Αυτός είναι και ο ουσιαστικός στόχος και σήμερα, γιατί η επιτυχία του επιχειρησιακού σχεδιασμού εξαρτάται απόλυτα απο την αεροπορική υπεροχή στο πεδίο της μάχης και η έλλειψη της σε χερσαίες και ναυτικές επιχειρήσεις αποτελεί αυτοκτονία . Η άμεση προμήθεια F35 είναι απαραίτητη εάν ως χώρα »πάμε» στον πόλεμο για να νικήσουμε και όχι για να »πέσουμε» ένδοξα. Αλήθεια ..το οικονομικό κόστος της Αμυνας και δη των F35 το γνωρίζουμε… Το οικονομικό κόστος της στρατιωτικής ήττας και της απώλειας εδαφών και οικονομικών πόρων το έχουμε υπολογίσει ?

 45. Η Φινλανδία επίσης βρίσκεται σε καθεστώς άτυπης συνθηκολόγησης με τη Ρωσία, αφού δεν προβαίνει σε κινήσεις που δεν είναι αρεστές στην τελευταία. Ο όρος Φινλανδοποίηση στη διεθνή πολιτική είναι χαρακτηριστικός, αυτού ενώ κάποιοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι με την ίδια τακτική προσπαθεί η Τουρκία να αποκτήσει τη συνιδιοκτησία Θράκης, Αιγαίου, Κύπρου. Δηλαδή να μην προβαίνει Ελλάδα και Κύπρος σε αποφάσεις και κινήσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί η Τουρκία για να μην την προκαλέσουν. Ήδη νομίζω το βλέπουμε να εφαρμόζεται και στη Θράκη, και στο Αιγαίο και στο Κύπριακό που Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ενδώσει σε όλες τις απαιτήσεις των γειτόνων τους. Αυτά σε πρώτη φάση όμως γιατί η Τουρκία έχει ως αντικειμενικό στόχο την κατάκτηση και την ολοκληρωτική εξαφάνιση του Ελληνισμού. Στόχο που απαρέγκλιτα κυνηγάει από την εποχή του Κεμάλ έως σήμερα είτε ως στρατιωτική είτε ως ισλαμική είτε ως αριστερή είτε ως δεξιά. Και στο πεδίο αυτό έχει πολλές και μεγάλες επιτυχίες. Γι αυτό και μεις πρέπει να έχουμε ως στόχο την εθνική μας επιβίωση ούτε την αριστερά ούτε τη δεξιά ούτε το κέντρο ούτε το παράκεντρο.
  Γα την επίτευξη αυτού του εθνικού στόχου στα πλαίσια του οποίου βοηθάει και η ΠΑ πιστεύω ότι όπως οι Τούρκοι έτσι και εμείς δεν πρέπει να αποσύρουμε τα 30 (και τα μιράζ). Επίσης δεν πρέπει να μείνουμε απλά σε αριθμούς από αεροπλάνα πλοία και άρματα, ούτε μόνο να σκεφτόμαστε την αντικατάσταση τους αλλά να φροντίσουμε ότι έχουμε στο οπλοστάσιο μας αυτή τη στιγμή να δουλεύει, να διαθέτει τα συστήματα που χρειάζεται και να έχουμε αρκετά πυρομαχικά, βλήματα, πυραύλους κλπ. Αυτή είναι όχι η καλύτερη αλλά η μόνη αποτροπή, γιατί δε νομίζω να φοβάται κάποιος παρκαρισμένα και ακίνητα αεροπλάνα και άρματα. Στα χαρτιά και η Γερμανία έχει ένοπλες δυνάμεις με διαθεσιμότητα 4 αεροσκάφη, 1 πλοίο και μηδέν υποβρύχια.

 46. 150 δε κάνουν ούτε για ζήτω , θέλουμε δε θέλουμε η πραγματικότητα είναι αυτή, απο εκεί και πέρα έχω μεγάλες ενστάσεις στο αν δεν αντέχουμε τα 300+ που χρειαζόμαστε.
  Μπορεί κάποιος από όσους λένε δεν αντέχουμε τι θα έκανε μια κοινωνία προσανατολισμένη στην ασφάλεια της και ένα κράτος που οι δαπάνες του θα ήταν εξορθολογισμένες (παντού ακόμη και στην άμυνα φυσικά) το κατά πόσον θα ΔΕΝ θα άντεχε ένα στόλο 300+ αεροσκαφών;
  Προφανώς και θα τα άντεχε , αν όμως είχε προσανατολισμό ανάλογο της περιοχής που βρίσκεται και όχι ζώντας στην ουτοπία του Λουξεμβούργου ενώ βρίσκεται στην Υποσαχάρια Αφρική περιτριγυρισμένη από ύαινες.

 47. Μιλάτε για 250 τουρκικά μαχητικά λες και είναι αειθαλή. Δηλαδή όταν θα αποσύρουμε εμείς τα F4, F16 block 30/50 και τα mirage η τουρκική αεροπορία δε θα αποσύρει τίποτα; Και θα τα αναπληρώσει με τί, με TFX, F35 σε αναλογία 1 προς 1; Ούτε καν, ειδικά για τα TFX γελάν κι οι πέτρες. Στα δικά μας τώρα, η ΠΑ θα μείνει με 170 μαχητικά. Είτε θα είναι 130 f16v + 40 f35, είτε 130 f16v + 40 rafale f4.

   • Αυτό είναι το παράδοξο. Αναβαθμίζει τα 30ρια (δομικά) για να τα έχει μέχρι το 2030. Γιατί παραπέρα δεν πάει, θα φτάσουν κοντά 50 χρόνια υπηρεσίας. Θα έχει σε υπηρεσία μαχητικά από το ’80, εν έτει 2030;

    • Ναι γιατι αυτο ειναι το σωστο.
     Μια χαρα κανουν για δουλειες που αλλα ειναι overkill και που απλα θα πρεπει να ειναι αλλου και να κανουν κατι αλλο…

 48. Ζήτω εκ των προτέρων συγγνώμη από την πολυαγαπημενη Πτήση, αλλά διαγωνω με τους αριθμούς που παρουσιάζει το άρθρο…

  •Η Τουρκία έχει 232 μαχητικά F-16, κι όχι 250….
  •Η Ελλάδα έχει 154 πολύ σύγχρονα, οπότε το ποσοστό είναι 6,6 προς 10 μαχητικά , κι όχι 5 προς 10 όπως αναφέρετε

  Επίσης, ενισταμαι και στο γεγονός πως «ξεγραφουμε» τα Μ-2000 και BLK-30, που το 2025 θα είναι 33-35 ετών, ενώ σήμερα, κρατάμε μαχητικά 45-50 ετών….

  Θα σας πω λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου τι πιστεύω πως θα γίνει στην ΠΑ.

  Το 2025 θα έχουμε δύναμη ~190 μαχητικών με τα πλέον σύγχρονα να αποτελούν τον κορμό, και τα παλαιότερα(BLK30-M2000) να επιφορτίζονται δευτερεύουσες αποστολές, αλλά αποστολές που θα αποφορτίζουν τα πρώτα…
  Και περί το 2023-25 θα προβούμε σε αγορά 40-60 μαχητικών F-35, σε λογική τιμη, για αντικατάσταση απωλειών και παλιών αεροσκαφών…

  Υ.Γ.1 Στοιχηματίζω ότι το 2030 θα έχουμε σε υπηρεσία ακόμα τα BLK 30…

  Υ.Γ.2. Επίσης στοιχηματίζω ότι η αναλογία μαχητικών δεν θα πέσει κάτω από το 7/10…..

  Υ.Γ.3 Τελος, πιστεύω πως μεγαλύτερη σημασία παίζει η διαθεσιμότητα μέσων και προσωπικού, παρά οι απόλυτοι αριθμοί….κάτι στο οποίο ακόμα και σήμερα υπερτερούμε…..και ειδικά στο 2ο…

  • Σωστοί οι αριθμοί της Τουρκίας στα F-16 αλλά στο επίπεδο των 200 τουρκικών -+ εμείς έχουμε 84 F-16 +/advanced και 24 Mirage -2000-5Mk2 και εκεί προστίθενται τα 50αρια τα 30αρια και τα EGM. Τα f-4 αυτή την στιγμή τα εξαιρώ καθώς απλά διανύουν την δύση του βίου τους. Το ξεγράψιμο των μαχητικών που αναφέρεις δεν θα γίνει λόγο δομικού ορίου αλλά λόγω συστημάτων μάχης. Όσο για τα 30αρια και εγώ πιστεύω θα παραμείνουν μέχρι να μην έχει μείνει καμία ώρα ζωής ειδικά για αποστολές καθημερινής αναχαίτισης και σειρά θα πάρουν τα 50ρια(δεν θεωρώ ότι θα εκσυγχρονιστούν) και τα υπόλοιπα γαλλικά αν μείνουν ως έχουν. Με την εισαγωγή των F-35 από πλευράς τουρκίας τότε η πλάστιγγα θα γύρη τρομακτικά που θα δρουν ως πολλαπλασιαστή ισχύος (ακόμα και αν έμεναν μόνο στα 30 που δεν πιστεύω θα μείνουν) και θα τρέχουμε να καλύψουμε τις ελλείψεις. Από τώρα και εγώ πιστεύω ότι θα γίνει η προμήθεια 30-40 F-35 αλλά θα γίνει με μια από τις πλέον αποικιακές συμβάσεις που θα έχουμε δει(μακάρι να βγω λάθος). Ο τρόμος μας για τον άγνωστο αντίπαλο θα μας είναι βούτυρο στο ψωμί της εταιρείας ενώ τα λεφτά θα δοθούν νύχτα. Και όλα αυτά γιατί απλά δεν έχουμε δόγμα και προγραμματισμό. Έτσι θα βρεθούμε με τα 108 καλά μαχητικά μας( ελπίζω όχι σε απώλειες) τα 30-40 F-35 και όπως αναφέρεις και ότι έχει απομείνει από τα υπόλοιπα σε πολύ βασικές αποστολές που ακόμα και για ΕΑΥ θα δυσκολευτούν. Μην ξεχνάμε ότι η μέχρι πρότινος τουρκική αεράμυνα ενισχύεται σε όλα τα επίπεδα. Αυτό που με προβληματίζει είναι το ίδιο κόστος των F-35 που είναι πραγματικά άγνωστο ασχέτως τι διαδίδεται και το έχουν δηλώσει διάφορες χώρες. Μόνο για την διατήρηση της stealth βαφής το λειτουργικό κόστος θα εκτοξευτεί. για να μην αναφέρουμε τις αναφορές ότι θα πηγαίνουν στην Ιταλία για να συντηρηθεί ο αόρατος μανδύας. το μαχητικό θα είναι ένας πύθος των δαναιδών πιστεύω στο ζήτημα της υποστήριξης χωρίς να αμφισβητώ τις ικανότητές του. Τέλος και αυτό που φοβάμαι είναι αν θα προλάβουμε να τα ενσωματώσουμε και δεν θα προηγηθεί εκμετάλλευση του μαχητικού από την Τουρκία σε ένα θερμό επεισόδιο η κρίση και ακούσουμε καμιά ατάκα»διεπιστώθη έλλειμμα δυνάμεων». Γιατί μπορεί αυτή την στιγμή να μην παραδίδονται στο τουρκικό έδαφος αλλά τα τουρκικά μαχητικά θα παραδίδονται κανονικά στις ΗΠΑ όπου θα εκπαιδέυονται και οι πιλότοι. Σκεφτείτε το 2025 που θα έχουν παραληφθεί τα 30 τουρκικά και θα έχουν τουλάχιστον 30 πιλότους έτοιμους με τους πιο παλιούς να έχουν 7ετη εμπειρία στον τύπο ( οι πρώτοι που το πέταξαν φέτος) και σε μια μεταστροφή της Τουρκίας θα πετάξουν όλα πίσω και θα είναι πλήρως ετοιμοπόλεμα. Οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν τώρα.

 49. χρημα να χεις πολλα γινονται παραδειγμα αναβαθμιση 50αρια σε βιπερ,αγορα 50 βιπερ του κουτιου για αντικατασταση 30 κ παλιων μιραζ,αναβαθμιση 24 μιραζ κ αποσυρση φαντομ οταν ολοκληρωθουν οι αναβαθμισεις αυτων ξεκινας για νεο τυπο προς αντικατασταση μιραζ κ φαντομ.

 50. Το μέλλον πρεπει να είναι μεταχειρισμένα mirage 2000 5f ή κάποια F-16 νεότερου block

  Μεσοπροθεσμα F-35 bl. 20 ή 30 ανάλογα τις εξελίξεις…

 51. Το ερωτημα επρεπε να τεθει καπως διαφορετικα. Οχι <> αλλα

  Τι είδους Πολεμική Αεροπορία ΜΠΟΡΟΥΜΕ για το μέλλον

  • Θέμα με το «ΜΠΟΡΟΥΜΕ» είναι δύσκολο να γίνει με ανοικτές πηγές.
   Αν προσπαθήσεις τα συμπεράσματα είναι τραγικά
   F-16 Fighting Falcon Sustainment Quick Look
   https://www.gao.gov/assets/700/694408.pdf
   page 41
   $4 million το χρόνο / F-16
   Η Ελλάδα αντέχει (στην καλύτερη περίπτωση) Π.Α. με 80 F-16V – 180 ώρες το χρόνο με 700 εκ συνολικό προυπολογισμό.

 52. Έπρεπε να είχαμε εκσυγχρονίσει και τα F16 block 50 … αλλα αν θυμάστε δεν είχαμε λεφτά και μη μου πει κάποιος ας μη δίνανε λεφτά σε μισθούς και συντάξεις … Βέβαια το κυριότερο λαθος ηταν τοτε που δεν εκσυγχρονισαμε τα υπολοιπα mirage 2000 σε επιπεδο 2005 mk2 ιστορικο λαθος με απροβλεπτες συνεπειες γραψτε κανενα σχετικο αρθρο με τις λύσεις που υπαρχουν για τα mirage 2000

  • Λάθη επί λαθών, συνεχίζονται. Τα ίδια έγιναν και τώρα με τα P-3, που έπρεπε να πάνε αλλού τα χρήματα… (MEKO 200HN & νέες τορπίλες)

   Σε ότι αφορά το λάθος με το μη εκσυγχρονισμό των μισών Mirage, το ίδιο και χειρότερο πάει να επαναληφθεί τώρα που θα μείνουν χωρείς εκσυγχρονισμό τα bl. 50 & 30 ενώ θα υπάρχουν υποσυστήματα που θα ξηλωθούν από όσα μαχητικά θα εκσυγχρονιστούν σε επίπεδο V,

 53. Ιδανικά, θα πρεπει να ισχυει ο κανονας των 3/4. Αν εχουν οι Τουρκοι 200 μαχητικα, τουλαχιστον 150 θα πρεπει να διαθέτουμε εμεις (αεροσκάφη ιδιου τεχνολογικου επιπεδου εννοειται). Οταν παμε σε αναλογιες 1/2 τα πραγματα ζορίζουν πολυ ασχημα. Και γιατι στην κρίσιμη στιγμή θα εχεις να αντιμετωπισεις τα διπλα αεροσκάφη… θα εισαι σε μειονεκτικη θέση με το καλημέρα, και γιατι τα δικα σου αεροσκάφη θα εξαντλήσουν το προσδοκιμο ζωης τους ταχύτερα (ας σκεφτει κανεις απλά τις καθημερινες αναχαιτησεις και την οποια καταπονηση σημαινει αυτο για αεροσκάφη, ανθρωπους και λοιπη υποδομη).

  Μπορούμε? Η απαντηση ειναι σαφεστατα ΝΑΙ. Αν γινει κοινο κτήμα σε πολιτες και πολιτικους οτι η δαπάνη αυτή ΠΡΕΠΕΙ να γινει. Θα επρεπε ηδη να ειχαμε παραγγειλει νεο NMA σε 1:1 αντικατασταση των αποσυρώμενων αεροσκαφων. Μιλαμε δλδ για 80-100 αεροσκάφη.

  Μπορει κανεις να πει οτι θα στοιχησουν…. και η απαντηση ειναι σαφέστατα και θα στοιχησουν. Και ειναι και σίγουρο 1000% οτι θα τα πάρουμε κιολας. Απλά εγω ΔΕΝ προτείνω τις αποσπασματικες παραγγελιες. Ζημια μας κάνουν και μας κοστίζουν πολυ παραπάνω. Δεν εχει νοημα να φτασουμε στο 2021 για να πουμε οτι χρειαζομαστε 40 F35 και μετα το 2028 να πουμε οτι θελουμε αλλα 40. Δεν ειναι οτι θα μας παραδοθουν αυριο κιολας.

 54. Πρωτα απο ολα, παρακαλω να ανεβει το σχολιο γιατι κουραστηκα να γραφω και να μην ανεβαινουν.

  Αληθεια ειναι οτι καιρο αναγερεστε σε αυτο το ζητημα, οπως και στο ζητημα των μοναδων επιφανειας του ΠΝ.
  Εχετε δικιο στο ζητημα των αριθμων/οροφης.

  Αυτο που δεν αναφερετε ομως ειναι οτι τα πραγματα ειναι δυσκολα πολυ.

  Μεταχειρισμενα, F-16 (ικανης εκδοσης) που να επαναφερουν μια ισσοροπια για εμας δεν υπαρχουν πουθενα., ουτε φτηνα, ουτε ακριβα.
  Μεταχειρισμενα Μ2000 φτηνα και ικανα δεν υπαρχουν σε ικανους αριθμους ουτε στην Γαλλια!
  Μεταχειρισμενα F/A-18 δεν μας κανουν, ουτε υπαρχουν αρκετα σε καλη κατασταση
  Μεταχειρισμενα F-15 δεν ειναι φτηνα, και δεν υπαρχουν σε ικανους αριθμους, και μαλλον δεν τα θελουμε κιολας.
  Μεταχειρισμενα EF-2000 ειναι και δυσκολο να τα παρουμε, δεν ειναι και τοσο καλα και δεν ειναι καθολου φτηνα!!
  Μεταχειρισμενα Rafale ειναι σιγουρα τα ακριβοτερα μεταχειρισμενα αεροσκαφη που μπορουμε να παρουμε και κατα την ταπεινη μου αποψη η χειροτερη επιλογη γιατι θα βγαλει τους λιγοτερους αριθμους.

  Καινουργια Rafale, EF-2000, Grippen και F-35 ουτε για αστειο δεν εχουμε χρηματα να παρουμε και ουτε θα εχουμε για τα επομενα 20 χρονια

  Καινουργια F-16 ειναι πιο λογικο να παρουμε, αλλα παντα θα υπαρχει η σκια της αγορας ενος προηγουμενης γενιας αεροσκαφος καθυστερημενα (για εμας) και με υψηλο αντιτιμο που θα μπορουσε να συνεισφερει σε καποιο προγραμμα 5ης γενιας. Ποσα F-16V παιρνει καποιος απο την LM με 1.5 δις; 30 αν η τιμη ειναι 50εκ αλλα αμφιβαλλω αν θα ειναι 50.

  Ρωσικης η κινεζικης κατασκευης μαχητικα δεν το ζηζηταμε καν, εχετε κανει ξεκαθαρες τις αποψεις σας επι αυτου του θεματος.

  Αρα κυριες, κυριοι και Πτηση, τι αλλο μενει; Ταπεινα, δεν βλεπω τροπο που το Ελληνικο κρατος να δυναται να εξοπλισει την ΠΑ με ικανους αριθμους (150-200) ωστε να φερει σε περας την αποστολη της και κρισιμως δεν βλεπω και συμμαχους να εχουν καποια προθυμια να κανουν τα στραβα ματια στις τιμες των μεταχειρισμενων. Ουτε εκπτωσεις στα απαιτουμενα για να περισσεψουν λεφτα απο αλλου.

  Τα μαθηματικα ειναι απλα….δεν βγαινουν.

  • τα εφ2000 σαν αεροσκαφος ακομα και με το παλιο ρανταρ ειναι καλυτερο απο οποιοδηποτε αλλο μαχητικο εχει η συμμαχος χωρα . το κακο ειναι οτι ειναι πανακριβα και ειναι σχεδιασμενα για αεροπορικη υπεροχη .το καλο ειναι οτι υπαρχουν αρκετα διαθεσιμα trance1 μεταχειρισμενα απο Ιταλια Γερμανια Ισπανια η αγγλια επελεξε να τα κρατησει σε ενα μιγμα μικτου στολου μοιρων eurofighter οπου τα trance1 σε καθε μοιρα αναλαμβανουν τις καθημερινες αναχαιτισεις και readiness τα trance2 αναλαμβανουν τις αποστολες βομβαρδισμου και τα νεωτερα ttrance3 αναλαμβανουν τις εξειδικευμενες αποστολες μιας και εχουν νεο ρανταρ αεσα + λειτουργιες fusion . γινεται μεγαλη προσπαθεια απο την κατασκευαστρια εταιρεια να το πλασαρει σαν πολλαπλου ρολου . μεταχειρισμενα ραφαλ δεν υπαρχουν . στα υπολοιπα συμφωνω . συμφωνω οτι το μονο αεροπλανο που μπορουμε να παρουμε να το χρησιμοποιησουμε και να βγαινουν οι αριθμοι ειναι το φ16

 55. Πρωτα απο ολα, παρακαλω να ανεβει το σχολιο γιατι κουραστηκα να γραφω και να μην ανεβαινουν.

  Αληθεια ειναι οτι καιρο αναγερεστε σε αυτο το ζητημα, οπως και στο ζητημα των μοναδων επιφανειας του ΠΝ.
  Εχετε δικιο στο ζητημα των αριθμων/οροφης.

  Αυτο που δεν αναφερετε ομως ειναι οτι τα πραγματα ειναι δυσκολα πολυ.

  Μεταχειρισμενα, F-16 (ικανης εκδοσης) που να επαναφερουν μια ισσοροπια για εμας δεν υπαρχουν πουθενα., ουτε φτηνα, ουτε ακριβα.
  Μεταχειρισμενα Μ2000 φτηνα και ικανα δεν υπαρχουν σε ικανους αριθμους ουτε στην Γαλλια!
  Μεταχειρισμενα F/A-18 δεν μας κανουν, ουτε υπαρχουν αρκετα σε καλη κατασταση
  Μεταχειρισμενα F-15 δεν ειναι φτηνα, και δεν υπαρχουν σε ικανους αριθμους, και μαλλον δεν τα θελουμε κιολας.
  Μεταχειρισμενα EF-2000 ειναι και δυσκολο να τα παρουμε, δεν ειναι και τοσο καλα και δεν ειναι καθολου φτηνα!!
  Μεταχειρισμενα Rafale ειναι σιγουρα τα ακριβοτερα μεταχειρισμενα αεροσκαφη που μπορουμε να παρουμε και κατα την ταπεινη μου αποψη η χειροτερη επιλογη γιατι θα βγαλει τους λιγοτερους αριθμους.

  Καινουργια Rafale, EF-2000, Grippen και F-35 ουτε για αστειο δεν εχουμε χρηματα να παρουμε και ουτε θα εχουμε για τα επομενα 20 χρονια

  Καινουργια F-16 ειναι πιο λογικο να παρουμε, αλλα παντα θα υπαρχει η σκια της αγορας ενος προηγουμενης γενιας αεροσκαφος καθυστερημενα (για εμας) και με υψηλο αντιτιμο που θα μπορουσε να συνεισφερει σε καποιο προγραμμα 5ης γενιας. Ποσα F-16V παιρνει καποιος απο την LM με 1.5 δις; 30 αν η τιμη ειναι 50εκ αλλα αμφιβαλλω αν θα ειναι 50.

  Ρωσικης η κινεζικης κατασκευης μαχητικα δεν το ζηζηταμε καν, εχετε κανει ξεκαθαρες τις αποψεις σας επι αυτου του θεματος.

  Αρα κυριες, κυριοι και Πτηση, τι αλλο μενει; Ταπεινα, δεν βλεπω τροπο που το Ελληνικο κρατος να δυναται να εξοπλισει την ΠΑ με ικανους αριθμους (150-200) ωστε να φερει σε περας την αποστολη της και κρισιμως δεν βλεπω και συμμαχους να εχουν καποια προθυμια να κανουν τα στραβα ματια στις τιμες των μεταχειρισμενων. Ουτε εκπτωσεις στα απαιτουμενα για να περισσεψουν λεφτα απο αλλου.

  Τα μαθηματικα ειναι απλα….δεν βγαινουν.

 56. Η οροφή της ΠΑ θα πρέπει να είναι συνάρτηση των κινήσεων της Τουρκίας (τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο). Ο λόγος 7/10 πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί με ποιοτική υπεροχή σε αεροσκάφη/όπλα και επίγειους/αερομεταφερόμενους αισθητήρες. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί βάση στην αναβάθμιση και προστασία από stand off απειλές των patriots (ίσως και αναδιάταξη των πυροβολαρχιών, καθώς το νότιο Αιγαίο είναι απροστάτευτο). Για να είμαστε ρεαλιστές, όλα τα παραπάνω με ορίζοντα το 2030 δεν θα πρέπει στην καλύτερη περίπτωση να κοστίζουν πάνω από μισό δις το έτος (μέσος όρος 12ετίας).

  Άρα, με τα σημερινά δεδομένα, αγορά ΝΜΑ δεν «παίζει». Η αναβάθμιση (και δομική) των 50αριών και των 30αριών σε επίπεδο Μ ή/και CCIP τα καθιστά ικανά να πετούν μέχρι το 2040 περίπου. Επιπλέον, η μερική αναβάθμιση των Μ2000-5 (υπολογιστής, link-16 και πιθανότατα πιστοποίηση νέων όπλων) αυξάνει σημαντικά την ποιοτική τους υπεροχή. Προσθέτοντας νέα όπλα και pods, θα έχουμε μία δύναμη 179 μαχητικών που θα μπορούν να αντιμετωπίζουν άνετα την σίγουρη/γνωστή απειλή των 197 CCIP και των 35 μερικώς αναβαθμισμένων 30αριών της Τουρκίας. Επιπλέον, κάτω από οποιαδήποτε σενάριο είναι απολύτως αναγκαία η αναβάθμιση του δικτύου ραντάρ και των patriots, πιθανότατα σε παρόμοιο status των Πολωνικών (με τον «φθηνό» stunner) και η σημαντική βελτίωση προστασίας μικρού βεληνεκούς των ραντάρ/patriots από stand-off απειλές Το κόστος/όφελος από τις παραπάνω κινήσεις είναι πιστεύω ικανοποιητικό και μέσα στις δυνατότητες του προϋπολογισμού μας.

  Εφόσον προχωρήσει η Τουρκία σε αγορά έστω και σε περιορισμένους αριθμούς ΝΜΑ (είτε του F35 είτε άλλου) θα πρέπει να απαντήσουμε ανάλογα το συντομότερο δυνατόν (π.χ. με αγορά 20 F35 στην πιθανή(?) αγορά 30 F35 της Τουρκίας). Αυτό όμως δεν γίνεται μέχρι το 2022 και προϋποθέτει διακομματική συναίνεση για την αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών αρκετά πάνω από το σημερινό 0,25% του ΑΕΠ ή το μελλοντικό (μετά το 2022) 0,50% του ΑΕΠ (στην καλύτερη περίπτωση). Οπότε…

 57. Κατά τύχη συζητούσα χθες με δυο πρώην στελέχη Τραπεζών και μου έλεγαν ότι για τα επόμενα δυο χρόνια η αγορά δεν μπορεί να δανειστεί πρακτικά από πουθενά, ούτε μπορεί η Κυβέρνηση να τους δώσεις βοήθεια άρα και η αγορά στις εκλογές πολύ δύσκολα θα στηρίξει τον Τσίπρα, βέβαια στην εξίσωση μπήκαν και άλλες παράμετροι αλλά το γενικό συμπέρασμα ήταν αυτό που αναφέρω. Όταν η Κυβέρνηση δεν έχει να στηρίξει την αγορά με νέα δάνεια, χρηματοδοτήσεις, εσείς περιμένετε να αγοράσει καινούργια μαχητικά; Πρέπει να συμβούν κοσμογονικές αλλαγές για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο, μέχρι τότε ο χώρος των Ε.Δ. θα πηγαίνει στην λογική του τσάμπα ή του φτηνού μεταχειρισμένου υλικού από τις Η.Π.Α., άντε μήπως πείσουμε και τον Γάλλο να κρατήσει τα κέρδη, και μας δώσει τις φρεγάτες… μέχρι εκεί όμως.

  Όλα τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι, μέχρι τότε οι Η.Π.Α. θα κρατούν καλά τις ισορροπίες και θα προστατεύουν την Ελλαδίτσα μέχρι και αυτές να αλλάξουν πλευρό και να ξεχαστούν ότι μας κρατούν από το χεράκι.

 58. Τα θέματα είναι πολλαπλά.

  Απο την μια έχουμε πολλούς τύπους μαχητικών σε διαφορετικές εκδόσεις. Πρώτο θέμα εδώ.
  Απο την άλλη έχουμε διαφορετικές ηλικίες αεροσκαφών που θα οδηγήσει σε απόσυρση σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Δεύτερο θέμα εδώ.
  Οικονομικά δεν είμαστε καθόλου καλά και δε θα είμαστε για πολλά χρόνια. Τρίτο θέμα εδώ.

  Τέταρτο θέμα. Οι αεροπορικές εξελίξεις τρέχουν, τόσο σε θέμα γενιάς αεροσκαφών με την 5η γενιά να είναι πλέον επιχειρησιακή, όσο και σε θέμα συμπράξεων για την σχεδίαση, κατασκευή και παραγωγή νέων μαχητικών ακόμη και 6ης γενιάς.

  Σχετικά με το πρώτο θέμα μας και το δεύτερο μαζί.
  Εκ των πραγμάτων με την απόσυρση των F-4 και τον Mirage-2000EGM/BGM απο την μια μειώνεται κατά ένας ο τύπος μαχητικών που έχουμε και απο την άλλη έχουμε κάποια ανταλλακτικά διαθέσιμα για τα Mirage-2000-5. Και τα -5 και τα F-16V θα πετάνε για αρκετά ακόμα χρόνια και αν δεν κάνω λάθος θα έρθει η ώρα τους για απόσυρση με το καλό την ίδια περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τότε θα έχεις δυο τύπους μαχητικών σίγουρα.
  Εάν επιθυμούμε την ενίσχυση χωρίς να αυξήσουμε τους τύπους η επιλογή μας είναι νέα F-16V. Θα είναι ο πολυπληθέστερος τύπος σε χρήση και ότι ποιο σύγχρονο. Θα πετάνε για πολλά χρόνια, θα δουλέψουν μαζί με αεροσκάφος 5ης-6ης γενιάς και θα αξιοποιήσουν τις υπάρχουσες υποδομές για τον τύπο.
  Εάν η πολυτυπία έχει κάτι να μας προσφέρει ή δεν την θεωρούμε πρόβλημα ή μπορούμε να εισάγουμε τύπο αεροσκάφους με πολύ χαμηλά κόστη χρήσης που μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις υπάρχουσες υποδομές και τα οπλικά συστήματα και κατά συνέπεια μόνο και μόνο λόγο χαμηλού κόστους χρήσης θα μας δώσει οικονομική ανάσα τότε να κάνουμε αυτή την επιλογή. Το Gripen, αν ισχύει ότι το κόστος χρήσης του είναι όσο ενός προωθημένου εκπαιδευτικού, θα ήταν μια σοφή επιλογή. Εννοείται όμως με στην ποιο σύγχρονη έκδοση του και σε αρκετά μεγάλο αριθμό 80 αεροσκάφη και γιατί όχι συμπαραγωγή. Δεν μιλώ για αντικατάσταση των F-16V, μιλώ για συμπλήρωση του αριθμού του στόλου αεροσκαφών χωρίς να μας στοιχίσει ο κούκος αιδόνη και χωρίς να τρέχουμε να υποστηρίξουμε τρελά κόστη χρήσης και να πέφτουμε σε χαμηλή διαθεσιμότητα. Ούτε κάνω σύγκριση δυνατοτήτων. Άλλωστε, απο όσα είμαι σε θέση να καταλάβω, ακόμη και αν έχουν διαφορές απόδοσης τα δύο μαχητικά, βρίσκονται γενικά πολύ κοντά. Με το Gripen να έχει πλεονεκτήματα σε κόστος χρήσης και κάποια όπλα.

  Σχετικά με το τρίτο θέμα. Ως πατριώτες πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι χωρίς δυνατή οικονομία η χώρα είναι παντού…αδύναμη. Οπότε, ας σταματήσουμε να ρίχνουμε φταίξιμο παντού εκτός απο τον κόρφο μας και ας αξιοποιήσουμε όλα αυτά που κληρονομήσαμε σαν χώρα. Έχουμε πάρα πολλά καλά, όμως τίποτα απο αυτά δεν αξίζει μια εάν δεν τα αξιοποιήσουμε. Δουλειά, δουλειά, μυαλό και πάλι δουλειά.

  Σχετικά με το τέταρτο θέμα.
  Η εισαγωγή 5ης-6ης γενιάς αεροσκάφους κάποια στιγμή θα γίνει. Νέος τύπος, νέες δυνατότητες, κάποιες νέες υποδομές, νέα δόγματα, νέα εποχή. Πρώτη προφανής και σίγουρη λύση είναι το F-35, με το κόστος του να έχει πέσει, ίσως με συμμετοχή στην παραγωγή και με καλής θέλησης κίνηση των Αμερικανών μιας και υπάρχει σύσφιξη τελευταία των σχέσεων θα μπορούσε να εισαχθεί σε έναν ικανοποιητικό αριθμό, θα το κρίνει η ΠΑ. Απο αυτά που διαβάζω όμως, δεν θα είναι η ραχοκοκαλιά της ΠΑ σε μαχητικά και αυτό για διάφορους λόγους. Μπορεί η 5η γενιά να είναι εδώ για να μείνει, η 4,75 δεν πέθανε ακόμα όμως. Σε πιθανή αγορά των F-35 μόνο απο εμάς, θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε μικρότερο συνολικό αριθμό μαχητικών απο τη στιγμή που το F-35 είναι κάθετα κυρίαρχος των αιθέρων απέναντι σε άλλα μαχητικά και μπορεί να εξασφαλίσει εναέρια υπεροχή έτσι ώστε τα 4,75 γενιάς μαχητικά να εκτελέσουν αποστολές προσβολής στόχων.
  Μια άλλη επιλογή που φαίνεται στον ορίζοντα και θα προχωρήσει πιστεύω σίγουρα όσον αφορά την κατασκευή νέου μαχητικού είναι η επιλογή του νέου Ευρωπαικού μαχητικού 6ης γενιάς. Άποψη μου είναι ότι θα πρέπει να μπούμε στην κοινοπραξία, απο τους πρώτους μάλιστα. Γιατί; Ακόμη και αν πάρουμε F-35 που είναι 5ης γενιάς και αυτό κάποια στιγμή θα αντικατασταθεί από την επόμενη γενιά, την 6η. Οι Ευρωπαίοι ξέρουν να φτιάχνουν αεροπλάνα και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουν να φτιάξουν 6ης γενιάς μαχητικό. Υποθέτω ότι θα είναι έτοιμο κατά το 2030. Οπότε αντίστοιχα θα πρέπει μέχρι τότε να κάνουμε το κουμάντο μας.
  Δεν αναφέρομαι σε αριθμούς αεροσκαφών καθώς αλλά κάτι ξέρουν στην ΠΑ.

  Φιλικά,

  Δημήτρης

  • καλά το πας ΑΛΛΆ ΠΌΣΟ ΠΙΣΤΕΎΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΉΣΕΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΗΠΑ/ΤΟΥΡΚΙΑΣ, και η εξ αυτής αναστολή παράδοσης των Φ-35;

 59. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε το θέμα μονοδιάστατα δηλαδή να κοιτάμε αριθμούς μαχητικών
  Πρέπει να κοιτάμε και άλλες συνιστώσες:
  – Σύστημα Έγκαιρης προειδοποίησης /AEW
  – Όπλα αέρος αέρος και αέρος εδάφους
  – Συστήματα αυτοπροστασίας
  – Ατρακτίδια αναγνώρισις σκόπευσης
  -Αεράμυνα αεροπορικών βάσεων
  -Υποδομές για ταχύ επανεξοπλισμό και επισκευών μαχητικών
  Σε όλα τα απραπάνω έχουμε τρομερές έλλειψης
  Τον εκσυχρονισμό F-16 σε – V όπως σχολιάσει τον θεωρώ πολυτελείa στη κατάσταση που βρισκόμαστε
  Που είναι τα (εκσυχρονισμένα) C130 by the way?

 60. @ Thras και Sobtak
  Δεν γίνονται πόλεμοι μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ και ούτε πρόκειται να γίνουν ποτέ.
  Ο μόνος κίνδυνος είναι να γίνει ένα τοπικό θερμό επεισόδιο.
  Η Κύπρος δεν ήταν στο ΝΑΤΟ και ούτε είναι. Αν ήταν ο τούρκοι δεν θα εισέβαλαν σε αυτή.

    • Έχεις μιλήσει με την ηγετική ομάδα των ΗΠΑ και τις δεξαμενές σκέψης περί την Ουάσιγκτον και σου είπαν τα σχέδιά τους για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες;

     Πες μας και εμάς για να μην κουραζόμαστε σκεπτόμενοι ορθολογικά!

     • Κάποια αμερικανική εταιρία επένδυσε μια 50αριά εκατομμύρια για να αγοράσει και να ανακαινίσει ένα μεγάλο ξενοδοχείο στην Αθήνα. (στην Λεωφόρο Συγγρού) Αυτοί της εταιρίας μιλάνε με το εδώ αμερικανικό προξενείο. Ένας Έλληνας διευθυντής που πριν μήνες ήμουν στην εταιρία που είναι, και που συνεργάζεται με την αμερικανική εταιρία, ενδιαφέρθηκε μεταξύ άλλων να μάθει αν υπάρχουν αυτά τα πετρέλαια στο Αιγαίο και ποια είναι τα σχέδια των Αμερικάνων.
      Οι Αμερικάνοι από το προξενείο είπαν.
      Ότι ΑΝ υπάρχουν οι υδρογονάνθρακες θα τους πάρουν και εμάς θα μας αφήσουν ένα ξεροκόμματο. Και πως θα γίνει ένας διακανονισμός για το χρέος μας και θα συνεχίσουν να μας έχουν (και πολύ καλά θα κάνουν) υπό οικονομική επιτήρηση.

     • Α, δηλαδή ένας γνωστός του φίλου του μπατζανάκη σε συζήτηση τύπου καφενείου είπε «Ότι ΑΝ υπάρχουν οι υδρογονάνθρακες θα τους πάρουν και εμάς θα μας αφήσουν ένα ξεροκόμματο» και εσύ το έδεσες σχοινί κορδόνι.

      Απόλυτα λογικό! Οπότε να μην ασχολούμαστε άλλο. Έχει τελειώσει το θέμα με τους υδρογονάνθρακες. Θα γίnει ένας διακανονισμός για το χρέος (που έχουν στα χέρια τους οι ευρωπαίοι) και τα κέρδη θα τα πάρουν οι αμερικάνοι!!! Τι να πώ, πραγματικά εκπλήσομαι με την ευπιστία ορισμένων…

      Τέλος να σημειώσω ότι τα 50 εκ $ είναι αστείο ποσό. Μην νομίζεις ότι πρόκειται και για κανένα fund τύπου Soros…

  • Αυτό το αξίωμα «δεν γίνεται πόλεμος μεταξύ μελών του ΝΑΤΟ» ποιός σου το είπε;
   Υπάρχει καμμία παγκόσμια απαγόρευση ή έστω εχέγγυα που να το εξασφαλίζουν;

   Όπως το καταλαβαίνω εγώ, το μόνο που εξασφαλίζει η συνύπαρξη Ελλάδας – Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι ότι σε ενδεχόμενη σύρραξη, δεν θα εμπλακούν τρίτοι. Αυτό ίσως να συμφέρει ακόμα περισσότερο την Τουρκία, που έχει πρόβλημα με όλους τους γείτονες, παρά την Ελλάδα!

   • σωστός, εξάλλου η μόνιμη επωδός των νατοϊκών στα δικά μας παράπονα είναι ότι το σύμφωνο αφορά την εξωτερική απειλή και όχι διαφορές μεταξύ μελών…..

 61. το λοιπον τα δεδομενα της οικονομιας ειναι αυτα που ειναι και θα ειναι για τα επομενα 15 χρονια σιγουρα .
  η ΠΑ το ΠΝ και ΣΞ εχουν αναγκες πιυ ειναι δεδομενες . καποιες επειγουσες καποιος λιγοτερο επειγουσες .
  Η ΠΑ εχει αναγκη αμεσα αμεσα απο επαναπιστοποιηση οπλων και εισαγωγη νεων συστηματων οπως ατρακτιδια αναγνωρισης σκοπευσης ναυτιλιας αναβαθμιση υφισταμενων συστηματων και αγορες νεων οπλων για αυξηση του αριθμου των υφισταμενων . Σε βαθος δεκαετιας εχει αναγκη απο ΝΜΑ μιας και θα αποσυρθουν σιγουρα τα 34 φαντομ , τα 17 μ2000 και τα 32φ16μπλοκ30 . κινδυνευει δηλαδη να μεινει με 85V 30μπλοκ50Μ 8 μπλοκ50 και 24μ2000-5 . αριθμοι ελαχιστοι για τα δεδομενα της περιοχης . επισης εχει αναγκη απο την αναβαθμιση των ασεπε και την αγορα νεων c130 , νεων εκπαιδευτικων και νεων ελικοπτερων . τελος η αναγκη αναβαθμισης των πατριωτ και την αυξηση των συστοιχιων του μιας και το σ300 ειναι εκτος συστηματος ΠΑ . η πιο λογικη κινηση ειναι η αγορα επιπλεον f16 οπως εχουμε προαναφερει για να φτασει ο αριθμος των V στα 120-140 μαχητικα που μαζι με τα 30 μπλοκ50Μ και 24 μ2000-5 θα εχουμε μια ΠΑ με περιπου 180-200 αεροπλανα . αριθμος ικανος για να βγαινουν οι αποστολες που απαιτουνται . Το φ16 ειναι μονοδρομος γιατι δεν χρειαζεται επιπλεον επενδυση στις υποδομες .Επισης ειναι σημαντικο να πουμε οτι το φ16 το παιρνουμε και μεσω FMS οπου μας βγαινει η αγορα με δοσεις κατι που ειναι ουσιαστικο για τα οικονομικας δεδομενα . ειναι αρκετα σημαντικο μιας και η τιμη του ειναι flyaway , αν παμε στην λυση οποιοδηποτε αλλλου αεροσκαφους εστω και μεταχειρισμενο πρεπει να χτισουμε τις υποδομες ποθ ειναι εκτος ελληνικης πραγματικοτητας .
  αλλη λυση ειναι τα μ2000-5f / -9 απο Γαλλια και ΗΑΕ . Η Γαλλια εχει 30-5F και τα ΗΑΕ 62 -9 . Τα ΗΑΕ θα αναβαθμισουν τον στολο τους . αν προκειται να αναβαθμισουν τα 40 απομενουν 20 μη εκσυχρονισμενα στο επιπεδο των δικων μας -5 με μονη διαφορα το συστημα αυτοπροστασιας . μια καλη λυση για την συμπληρωση των αριθμως μιας και μπορουμε στο πακετο πωλησης να σκουπισουμε και το αποθεμα ανταλλακτικων απο τα εξαρτηματα που θα αντικατασταθουν λογω της αναβαθμισης τους .
  Ιδανικα η ΠΑ θα εχει 120 viper 30μπλοκ50Μ και 44μ2000-5/9 . περιπου 200 αεροσκαφοι που θα εβγαζαν μεχρι το 2035/40 ανετα την ΠΑ . τοτε ειναι το χρονικο σημειο οπου θα απαιτηθει νεα αγορα 60-80 αεροσκαφων μαλλον φ35 για την αντικατασταση των μπλοκ50Μ και μ2000 . Αεροπορια με 200+ αεροσκαφοι δυσκολο το βλεπω. το θεμα ειναι αυτα τα 200 αεροσκαφοι να κανουν ολες τις δουλειες τοσο καλα οσο θα την εκαναν τα 300 που απαιτει η ηγεσια .
  σημαντικο ειναι να υπαρχουν τα οπλικα συστηματα που θα φερουν τα αεροπλανα αυτα .

 62. Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με πολύ σοβαρές επισημάνσεις. Θα ήθελα να διευκρινίσω κάποια πράγματα:

  i) Τα τουρκικά F-16 είναι 234 και όχι 250 όπως αναφέρεται στο άρθρο. Δομικά είναι πολύ χειρότερα από τα Ελληνικά αντίστοιχα αεροσκάφη.

  ii) Τα διαθέσιμα F-4E terminator (με μικρότερες δυνατότητες από τα Ελληνικά αντίστοιχα F-4E Aup)είναι 27 και θα αποσυρθούν όλα μέχρι το 2020 (σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είναι γνωστός).

  Επομένως τα επόμενα 10 χρόνια η δύναμη της ΠΑ θα είναι 150 x F-16 (4-5 αεροσκάφη θα είναι σε διαδικασία εκσυγχρονισμού) + 42 x M2000/M2000-5 + 20-25 x F-4E AUP (μέχρι το 2025) = 215 περίπου αξιόμαχα μαχητικά.
  Η τουρκική αεροπορία την ίδια στιγμή θα παρατάσσει 234 x F-16. Άρα η αναλογία θα είναι 234 τουρκικά μαχητικά vs 215 περίπου Ελληνικών αεροσκαφών. Άριστη αναλογία και η ΠΑ θα μπορεί να υποστηρίξει όλα τα μέτωπα (και της Κύπρου). Όταν έρθει η ώρα τα F-4E AUP να αποσυρθούν (δυστυχώς), η αναλογία θα είναι 234 τουρκικά μαχητικά vs 197 περίπου Ελληνικών αεροσκαφών, πάλι άριστη αναλογία 10 προς 8.5.

  Οι αναφορές που υπάρχουν παραπάνω ότι η ΠΑ χρειάζεται 300 μαχητικά για το μέτωπο του Αιγαίου, ίσχυαν τα παλιά τα χρόνια (δεκαετία 1980) όταν η τουρκική αεροπορία διέθετε 450-500 μαχητικά αεροσκάφη. Πλέον αυτοί οι αριθμοί δεν υφίστανται και η ΠΑ είναι πλήρως συγκρίσιμη και ποιοτικά και αριθμητικά με την τουρκική.

  Από εκεί και πέρα θα συμφωνήσω με τον φίλο παραπάνω που έγραψε ότι η οποιαδήποτε περεταίρω ενίσχυση της ΠΑ θα εξαρτηθεί από την διαθέσιμη χρηματοδότηση (πράγμα άγνωστο σε εμάς, και κάτι που θα εξαρτηθεί από την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και τα μυαλά των κυβερνώντων τα επόμενα χρόνια).

  Ασφαλώς και η πιο φτηνή λύση είναι ο εκσυγχρονισμός των υπάρχοντών 70 x F-16C/D block 30/50 σε F-16M με συστήματα που θα αφαιρεθούν από τα 85 x F-16 (που θα εκσυγχρονιστούν σε F-16V), μαζί με δομική αναβάθμιση ώστε να παραμείνουν τα αεροσκάφη ενεργά μέχρι το 2050 (όπως κάνει στα αντίστοιχα αεροσκάφη F-16 block30/40/50 η USAF!!!!!).
  Ο παραπάνω εκσυγχρονισμός/ δομική αναβάθμιση των 70 F-16C/D block 30/50 δεν κοστίζει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια αν τα βάλουμε όλα κάτω!! Κόστος που δεν παίρνεις ούτε 4-6 καινούρια αεροσκάφη (είτε είναι F-16V/Gripen E είτε είναι F-15, Rafale, F-35 κτλ).

  H EAB προφανώς θα μπορέσει να ολοκληρώσει τον παραπάνω εκσυγχρονισμό αφού τα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να αυξήσει το προσωπικό της (διαδικασία που είχε μπλοκαριστεί λόγω μνημονίων).

  Αντίστοιχα με λίγα σχετικά χρήματα η ΠΑ μπορεί να αυξήσει τα αποθέματα σύγχρονων όπλων αέρος-εδάφους (προς αντιμετώπιση των τουρκικών S-400) και να αγοράσει σύγχρονα αττρακτίδια σκοπεύσεως – IRST, κτλ.

  Θα μπορούσε επίσης να γίνει και μία μελέτη με τους Γάλλους ώστε τα Μ2000 να αποκτήσουν αναβαθμισμένο σύστημα ελέγχου πυρός που να έχει δυνατότητα καλύτερης συνεργασίας με τον MICA όπως και να τοποθετηθεί σκοπευτικό επι κάσκας και Link-16 στα Μ2000-5 (πράγμα που μου φαίνεται έχει ήδη προταθεί από την Γαλλική πλευρά).

  Από εκεί και πέρα, αν γίνει κανένα θαύμα, μπορούμε να συζητάμε για αγορά καινούριων αεροσκαφών στα τέλη της επόμενης δεκαετίας (να φανταστώ μετά την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των F-16).

  Οι φίλοι που αναρωτιούνται που θα βρεθούν χρήματα και για να καλυφθούν οι ανάγκες του Π.Ν – Ε.Σ?? έχουν απόλυτο δίκαιο να ανησυχούν.
  Νομίζω την επόμενη δεκαετία η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεδομένης της περιορισμένης χρηματοδότησης, απόλυτη προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση της ΠΑ, ώστε αυτή να είναι σε θέση σε μία ενδεχόμενη σύρραξη να επικρατήσει στην περιοχή και από εκεί και πέρα είναι ιστορικά σίγουρο ότι θα επιβιώσει και επικρατήσει (νικήσει) και το Π.Ν -Ε.Σ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πόλεμος των 6 ημερών που το Ισραήλ επικράτησε πλήρως αεροπορικά (με μόλις 200 μαχητικά έναντι 620 εχθρικών) και τελικά κέρδισε τον πόλεμο, παρόλο που το Π.Ν του ήταν σχεδόν ανύπαρκτο (1 αντιτορπιλικό μου φαίνεται το είχαν αποκτήσει με ρεσάλτο σε αιγυπτιακό ναύσταθμο!!!!!..) και ο Ισραηλινός στρατός βασιζόταν σε μετασκευασμένα τεθωρακισμένα και πυροβόλα του Β παγκοσμίου.

  Η ιστορία της Φιλανδικής Αεροπορίας είναι το απόλυτο παράδειγμα το γιατί η ΠΑ απέχει αιώνες ακόμη (πασοκικής παρακμής) μέχρι να δηλώσει αδυναμία προάσπισης του Ελληνικού έθνους έναντι της τουρκικής απειλής.
  Στον Β παγκόσμιο πόλεμο η Φιλανδική αεροπορία ξεφτίλισε πλήρως την τεράστια σοβιετική αεροπορία με τα 1000δες μαχητικά (τα σοβιετικά καταδιωκτικά ήταν ποιο ευέλικτα(!!!!)από την πλειοψηφία των καταδιωκτικών που χρησιμοποίησε η Φιλανδική αεροπορία) απλώς βασιζόμενη στην άριστη εκπαίδευση και τακτική των χειριστών της (βλέπε ΠΑ σήμερα).

  Σε όλη την διάρκεια του ψυχρού πολέμου η Φιλανδική Αεροπορία βασίστηκε μόνο σε 60-65 μαχητικά (βάση του ηλίθιου περιορισμού που της επιβλήθηκε μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο) για να αναχαιτίσει τόσο τις 100δες παραβιάσεις των Νατοϊκών μαχητικών όσο και των σοβιετικών (με απόλυτη επιτυχία).

   • Η Φιλανδία έχει σήμερα 62 x F-18C/D ( 55 x F-18C + 7 F-18D). Αρχικά είχε αγοράσει 64 x F-18C/D (57 x F-18C + 7 F-18D) και έχει μόλις δύο απώλειες μονοθέσιων σε πάνω από 20 χρόνια έντονων επιχειρήσεων!!!!!!!!!!!…..πλήρη επαλήθευση των όσων συγκλονιστικών γράφει ο Πτέραρχος Μπαλές στο βιβλίο του «Παρακαταθήκες Αετών», όταν η επιτροπή της ΠΑ για την αγορά του αιώνα, στις αρχές του 1980 (πριν έρθει η πασοκική λαίλαπα), είχε βγάλει οικονομικότερο όλων των υποψηφίων το F-18L (σε κόστος χρήσεως θα ήταν ελαφρός ακριβότερο από τα F-16/M2000, αλλά σε κύκλο ζωής 25 χρόνια και 40 χρόνια χρήσης θα ήταν το οικονομικότερο ένεκα πρόβλεψης για λιγότερες απώλειες (λόγω δικινητήριας διαμόρφωσης)!!!!!!….

   • Η Φιλανδία έχει υπογράψει συμφωνία να μην έχει περισσότερα από 64 μαχητικά αεροπλάνα.
    Σε ότι αφορά τα F-18 τόσα είχε αγοράσει.

 63. Το πρώτο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση. Δηλαδή επιλογή και ανάδειξη κομμάτων τα οποία ενστερνίζονται ιδεολογικά την ανάγκη ύπαρξης στρατού και συνόρων για προάσπιση.
  Είμαι σίγουρος πως στην σημερινή οικονομική κατάσταση μπορούν να εκταμιευτούν 1 δις τον χρόνο κατευθύνοντας ποσά από τέλη και ειδικούς φόρους για τον σκοπό της άμυνας. Ως κοινωνία θα το αποδεχθούμε, όπως αποδεχθήκαμε ένα τέλος για το περιβάλλον (που λογικά θα χρηματοδοτήσει άρκτους, καρέτα και φώκιες πετώντας τους 10ευρα – 20ευρά).
  Αυτή την στιγμή, πάρθηκε η απόφαση αναβάθμισης των F16 σε ένα πλαίσιο όπου «αναγκαστήκαμε από τα αφεντικά να εξυπηρετήσουμε τον μιλιταρισμό». Και οι συζητήσεις για το μέλλον του ΠΝ έχουν ακόμα την σφραγίδα του Κουβέλη. Δεν είναι λοιπόν κομματικό σχόλιο, είναι κατάδειξη του τι επιθυμεί η κοινωνία μας. Αν δεν επιθυμεί να έχουμε στρατό γιατί «που θα βρούμε λεφτά» τότε εδώ επιδιδόμαστε σε συζητήσεις του τύπου «θέλω να βγω ραντεβού με την Γιόχανσον αλλά δεν έχω να την κεράσω»

  Όλες οι προτάσεις που κάνουν οι σχολιαστές είναι απόλυτα λογικές στην πλειοψηφία τους, αλλά είναι προτάσεις για αγορά αυτοκινήτου μετά από αναγκαία εκπαίδευση σε ποδήλατο- ούτε καν μοτοποδήλατο.
  Είναι για κλάματα η αναμονή των Viper με εκπαιδευτικά που δικαιολογούμε τον θάνατο χειριστών τους για «2 δευτερόλεπτα».
  Σύγχρονα εκπαιδευτικά δεν είναι πρόταση πως φανταζόμαστε την αεροπορία, είναι ανάγκη.
  https://www.ptisidiastima.com/ekpaideysi-neas-filosofias-pa/

  Και τέλος, το μόνο που απομένει ως λύση ανάγκης είναι η διατήρηση οροφής 200+ τουλάχιστον μαχητικών. Διάβασα σε άλλο site ότι η αγορά των Typhoon από το Κατάρ έχει σκοπό την απόσυρση/πώληση των M2000-9 με ενδεικτικό έτος το 2023. Ότι μπορούμε να αγοράσουμε από μεταχειρισμένο, είναι αυτά ( ποιος πουλάει F16Block50+ ;;; ) και με λίγη καλή θέληση και τα Mirage των σαουδάραβων αρκεί τα μάτια του προσωπικού που θα αναλάβει την διαπραγμάτευση να μην τους βλέπει ως φονιάδες αραβικών φυλών.
  Τα υπόλοιπα τα έχετε γράψει εσείς εδώ:
  https://www.ptisidiastima.com/is-there-any-possibility-for-more-m2000-for-haf/

  Αφού διατηρήσουμε έναν στόλο 200 μαχητικών, κλείνουμε την ΕΡΤ (πρόταση ζητάτε) και με τα χρήματα που εξοικονομούμε υπογράφουμε μετά θυσιών την συμμετοχή μας στο νέο ευρωπαϊκό μαχητικό 6ης γενιάς όπως σωστά επισημάνατε εδώ:
  https://www.ptisidiastima.com/fcas-could-be-the-greek-gfx/

  Βασικά το είδα ως τεστ αν σας διαβάζουμε.

 64. Θα καταθεσω και εγω την γνωμη μου προσπαθωντας να ειναι οσο γινεται πιο ρεαλιστικη και ορθη με βαση τα οικονομικα και λοιπα δεδομενα που υπαρχουν αυτη τη στιγμη.
  Ο στολος της ΠΑ τα επομενα χρονια θα πρεπει να αποτελειται απο:
  1) 85 F-16V
  2) 38 F-16 block50+Adv
  3) 24 Mirage-mk2
  4) 40 F-35 που θα αντικαταστησουν τα F-4E.
  Φτανουμε σε εναν αριθμο 187 α/φ.
  Αν επικεντρωθουμε σε μια στοχευμενη αυξηση των αριθμων των 4ης γενιας α/φ μας με αποκτηση 30-32 μεταχ/μενων α/φ πχ Mirage απο ΗΑE,Καταρ και F-16 επιπεδου τουλαχιστον block50+ που θα αποσυρθουν απο ΗΠΑ η αλλες χωρες ελεω F-35 τοτε φτανουμε σε 220 περιπου α/φ.Ολα αυτα θα πρεπει να ειναι πληρως δικτυομενα μεταξυ τους,με συμπληρωση οπλισμου,ατρακτιδια και με σωστη συντηρηση για υψηλες διαθεσημοτητες.
  Υ.Σ. Επειδη βλεπω απο πολλους φιλους και σωστα σκεψεις οτι δεν υπαρχουν χρηματα η που θα βρεθουν τα χρηματα να προσφερω λιγη τροφη για σκεψη.
  15 περιπου δις ηταν ο τζιρος στην Ελλαδα για τον τζογο επιγιο και οnline για το 2017.15ΔΙΣ. Βαλτε διπλα σε αυτο το ποσο ενα ποσοστο οποιο θελετε εσεις υπερ Εθνικης Αμυνας που θα πηγαινει σε ειδικο λογαριασμο για εξοπλισμους και μονο.Να το συνεχισω λιγο ακομα;Τι λετε και για ενα τελος υπερ Εθνικης Αμυνας σε συναλλαγες απο και προς Τουρκια,Αλβανια και Σκοπια;
  Οπως καταλαβαινετε δεν υπαρχει δεν μπορω υπαρχει δεν θελω φιλοι μου.

 65. Αν είναι να γίνει όπως το λέει ο κ. Θεοδωράκης (του Ποταμιού……) «να τελειώνουμε με τα Σκόπια για να ασχοληθούμε με την Τουρκία», τίποτα δεν μας χρειάζεται, 0. (Συγνώμη για την έκφραση), ανοίγουμε τα μπούτια και χωρίς αεροπορία.

 66. Το έχω πει και παλιότερα και δε θα επεκταθώ γιατί πραγματικά κουράζει τα ίδια και τα ίδια,όπως είμαι σίγουρος πως κάποιοι θα το αναφέρουν και τώρα διότι δεν έχω χρόνο να διαβάσω τα σχόλια.

  Η πλήρης πρόταση της Λοκχιντ ήταν 2,1 δις για αναβάθμιση σε viper 123 και τα 30ρια να πάρουν απαρτία από τα adv.
  Αντί λοιπόν να μπουν πρώτα τα 50ρια που είναι τα παλαιότερα των τριών τύπων που χρίζουν αναβάθμιση σε viper και θα είχαμε την κορυφαία διάταξη για τα επόμενα 20 χρόνια θα τους βάλουμε κατά το 2027 από adv όταν θα είναι ήδη τεχνολογίας 20ετιας κοινώς παροχυμενα ενώ στα επόμενα 5 χρόνια όπως έχουμε σήμερα τα δίλιτρα που δεν αναβαθμίστηκαν…
  Μήπως λέω εγώ τώρα πάμε για 2η φορά να κάνουμε καρμπόν το ίδιο λάθος….!
  Και να πάρουν και χρονικά σειρά τα 52 και τα adv όταν και χρονικά θα είναι εντός των κανονικών χρονοδιαγραμμάτων που θα έχτιζαν αναβάθμισης.

  Εμείς επιλέξαμε με 1,2 να αναβαθμίσουμε μόνο τα νεότερα 85 νεότερα διότι ΔΗΘΕΝ λείπουν τα λεφτά…
  Και αυτή την καραμελιτσα απορεί άντε την κάποτε γιατί πολύ απλά αυτά αγοράστηκαν καινούργια κάποτε έναντι πολλών δις(το αν ήταν οι σωστές επιλογές τύπων κλπ άλλη ιστορία) δεν μπορούμε τώρα να μη πάρουμε το μέγιστο έναντι κλάσματος κυριολεκτικά του κόστους.
  Και το τι και για ποσό μπορούν να αποδώσουν με αυτό το κόστος.

  Όταν όλοι οι χρήστες στον κόσμο που δεν έχουν το ρευστό για F35 αναβαθμίζουν ότι F16 έχουν ακόμα και παλιότερα μπλοκ των 30,αλλά και άλλοι που έχουν το ρευστό όπως και οι ίδιοι οι Αμερικανοί αναβαθμίζουν 900 δικά τους από μπλοκ 40 και πάνω σε viper ενώ έχουν και τόσα αλλά καλούδια, μήπως δεν είμαστε εμείς οι έξυπνοι στην προκειμένη….

  Και να το πω παρά πολύ απλά,προκαλώ τον οποιονδήποτε να μου αναφέρει οποίο αεροσκάφος θέλει καινούριο ή μεταχειρισμενο σε 37 κομμάτια του που θα στοιχίσει κάτω από τα 700-800μ που κοστίζει να γίνουν τα 50ρια viper και να αποδώσουν στο μάξιμουμ για 20 χρόνια?!

  Στα δίλιτρα link 16 ή αν κριθεί προτιμότερο σκούπισμα από αποσυρωμενα γαλλικά για συμπλήρωμα στα -5
  που έχουν όλα τα στρατηγικά μας όπλα.Και να δούμε τι κάνουν τα Η.Α.Ε. στα δικά τους πριν κατασταλάξουμε.

  123 viper
  30 30ρια adv
  24 2000-5
  26 δίλιτρα είμαστε και Γαλλικά, μόνο Γαλλικά οτιδήποτε.

  Οτιδήποτε λιγότερο είναι έγκλημα.

   • Άρη δεν θελουμε νέα viper εάν γίνουν αυτά τα βασικά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και επιβάλλεται να γίνουν όταν η απόδοση για το κόστος είναι σαφέστατα υπέρ μας.

    Με 200 έχουμε όλο το χρόνο να αξιολογήσουμε τι μας συμφέρει στο μέλλον.
    Το μόνο βέβαιο ότι επιβάλλεται λόγο ΑΟΖ και Κύπρου το ΝΜΑ να είναι δικινητήριο!
    Με στόχο κάπου στη δεκαετία του 30 να έχουμε τουλάχιστον τα viper με 40-80 δικινητήρια.
    Τώρα θα είναι Rafale ή ο αντικαταστάτης του, θα είναι F15/F18 προφανώς τελευταίας version ή τι άλλο μπορεί να προκύψει στον ορίζοντα.

    Ότι είναι να πέφτει στη ευρύτερη γειτονιά μας θα γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια, δεν μας πέρνει να είμαστε ξυπόλυτοι στα αγκάθια.

    Είναι πολλά τα λεφτά Άρη(μιά και έχεις το όνομα) που κρύβονται στο υπέδαφος μας, και πρέπει να μπορούμε να τα υπερασπιστούμε μόνοι μας, κανείς δε θα μας σώσει! Ας το καταλάβουμε όλοι κάποτε πριν να είναι πολύ αργά…

 67. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα 235 f16 των Τουρκων; Ναι αλλά εκεί περιλαμβανετε τα blk30 και 40. Γιατί; Τα Ελληνικά είναι σαπάκια που δεν αξιζουν ουτε καν σκέψη αναβαθμισης και τα Τουρκικά ειναι X-Wing;
  Προσπαθώ να καταλαβω γιατί επιλέξαμε ενα πολυετες και πολυεξοδο προγραμμα αναβαθμισης του πιο συγχρονου κομματιού του αεροπορικού στόλου μας ξοδευοντας 1.5δις για να χουμε 85 f16v…. ενω με τα ίδια λεφτά πολυ πιο σύντομα θα μπορούσαμε να αναβαθμίσoυμε όλα τα blk50/52 σε 52+Adv , ένα συμμάζεμα στα blk30 και θα μπορούσαμε να αγοράσουμε 15-20 νέα f16 v… τώρα ξαφνικά μας επιασε το αγχος ότι δεν μας βγαίνουν οι αριθμοί…

  • Αυτά ακριβώς φωνάζω και εγώ:
   Κάνουμε έναν εκσυχρονισμό πολυτελειας και αφήνουμε τα B50 να απαξιωθούν πλήρως.
   kανένα ουσιαστικό πελονέκτημα απέναντι σε f35/f16ccip/mesa με τα υπάρχον όπλα a-a
   2 χρονια ανάπτυξης προτυπου λες και έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε.
   Και κουβέντα για το σύστημα αυτοπροστασίας
   Έπρεπε να χαμέ ta B50/B52+ σε B50+/B52+ τα και ότι περίσσευε στα B30
   Και να παραγγείλουμε επιτέλους σύχρονα όπλα A-A και A-G
   Θα χούμε AESA και θα κάνουμε βομβαρδισμό με mk82 και LGB??
   15-20 F16V που γραφεις κοστίζουν min 1.5 billion μην οποτε kseprname τα διαθέσιμα
   Ζήσε Μάη μου να φας AESA το ..2027

 68. Πρώτα από όλα γιατί πρέπει να κερδίσουμε έναν πόλεμο με την Τουρκία; Η αποτροπή που υποτίθεται βασίζεται η αμυντική στάση μας δεν επιβάλλει απαραίτητα νίκη νομίζω. Αρκεί το κόστος στον εχθρό να είναι αποτρεπτικό.

  Έπειτα η Φινλανδία δεν είναι στο ΝΑΤΟ. Μια πολεμική αναμέτρηση με την Ρωσία δεν θα επιφέρει αναγκαστικά πλήρη σύρραξη με την Δύση. Αυτό είναι αυθαίρετο συμπέρασμα. Εδώ είναι αμφίβολο αν συμβεί πλήρη κινητοποίηση όλων των χωρών του ΝΑΤΟ σε περίπτωση εισβολής σε νατοϊκή χώρα.

  Έπειτα η εν λόγω χώρα έχει ένα απο τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο. Έχετε σκεφτεί ότι τα κονδύλια για να το υποστηρίξει δεν θα επαρκούσαν ίσως αν είχε το ύψος των αμυντικών δαπανών που είχαμε εμείς; Ότι ίσως μια καλύτερη πατριωτική επένδυση θα ήταν στο εκπαιδευτικό και στην ανύψωση του χαμηλού ηθικού και μορφωτικού επιπέδου του μέσου Έλληνα; Η Τουρκία είναι ίσως εχθρός προ των πυλών αλλά έχουμε άλλο εχθρό εντός των πυλών, και αναφέρομαι στη μειωμένη εθνική κυριαρχία που μας επιβάλλουν οι δανειστές ως χρεωκοπημένη χώρα. Η επιτροπεία είναι κάτι που έχει ξαναγίνει στη σύντομη ιστορία του νεοελληνικού κράτος. Χωρίς σοβαρούς πολίτες δεν μπορείς να έχεις σοβαρό εθνικά κυρίαρχο κράτος και η επένδυση στην εκπαίδευση είναι απαραίτητη.

  Στο μεταξύ αυτοί που πραγματικά αποφασίζουν στα ελληνικά υπουργεία είναι οι δανειστές. Χώρο για συναπόφαση αφήνουν μόνο στον εκπρόσωπο εκείνης της αμυντικής εταιρίας που απέσπασε τα μόνα δύο μεγάλα αμυντικά συμβόλαια εν μέσω μνημονίων! Αυτός που μας ανακοινώνει και την ημερομηνία που θα υπογραφεί και το τρίτο. Ας ξεκινήσουμε από αυτά τα ζητήματα θα πρότεινα.

  • Ιστορικά όσες χώρες πήγαν σε πόλεμο που δεν μπορούσαν να κερδίσουν (στην καλύτερη περίπτωση μπορούσαν να προκαλέσουν ένα αδιέξοδο – ισοπαλία) έχασαν. Το ότι η χωρα έχει αποτρεπτικό δόγμα δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είναι σε θέση να κερδίσει έναν πιθανό πόλεμο.

   Σε περίπτωση πολεμου νίκη για εμάς θα είναι η προστασία όλων των Ελληνικών εδαφών. Με αλλα λόγια η καταστροφή ή απώθηση όλων των εχθρικών δυνάμεων. Θρίαμβος θα είναι η πλήρης ή τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό καταστροφή των εχθρικών ενοπλων δυνάμεων καθιστώντας την Τουρκια αδύναμη να διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις για κάποια χρονια. Όταν μιλάμε για νίκη δεν νομίζω ότι αναφερόμαστε στην κατάκτηση της Aγκυρας (τουλάχιστον όπως το καταλαβαίνω εγώ).

   Αν Τουρκια στρατεύματα καταφέρουν να εγκατασταθούν σε Ελληνικό έδαφος (ακόμα και βραχονησίδα) και δεν απωθηθούν δεν πρόκειται να φύγουν ποτε. Αυτό θα είναι ήττα για την χωρα με απρόβλεπτες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες.

 69. @aris32
  Η Κύπρος και η Συρία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Χώρα μέλος του ΝΑΤΟ ποτέ δεν θα κάνει πόλεμο σε άλλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

  • Αν ειναι ετσι τοτε προς τι ολα αυτα τα δις για εξοπλισμους?
   Και για ποιο λογο 5 μηνες κρατησης σε συμμαχικους στρατιωτες?

   • Για να κονομάνε οι ξένες πολεμικές βιομηχανίες και οι πολιτικοί.
    Σε αντίποινα-εκδίκηση επειδή έχουμε εμείς τους 8 τούρκους στρατιωτικούς και δεν τους δίνουμε στην Τουρκία που τους ζητάει επίμονα.

    • Οπότε στα Ίμια που πήγαν οι τούρκοι και έβαλαν τουρκική σημαία σε ελληνικό έδαφος, δεν έπρεπε να ασχοληθούμε. Δίκιο είχε ο Πάγκαλος, αλλά αντίστροφα. Έπρεπε να περιμένουμε να πάρει την τούρκικη σημαία ο αέρας!

     και οι αναχαιτίσεις καθημερινά στο Αιγαίο για τα μάτια του κόσμου γίνονται. Αποκλείεται οι τούρκοι να επιβουλεύονται ελληνικά εδάφη, νησιά, ΑΟΖ κλπ

     Όλα είναι ένα καλοστημένο θέατρο από τους κακούς ΗΠΑ/ΕΕ για να αναγκάσουν την φτωχή Ελλάδα, να διατηρεί τεράστιες αναλογικά ένοπλες δυνάμεις και να μην ορθοποδήσει ποτέ οικονομικά. Σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν συμβαίνει αυτό, γιατί… «γιατί έτσι!»

     Άλλη μία συμπαντική συνομωσία εναντίον μας!

     • Οι ξένοι είναι κερδισμένοι από την αιώνια διαμάχη ελληνών-τούρκων. Τα λεφτά μας η Λόκχιντ, και Ντασό κτλ ξένες βιομηχανίες τα τσεπώνουν.
      Το 1996 όταν ανέλαβε πρωθυπουργός ο Σημίτης το πρώτο πράγμα που είχε πει ήταν ,,θα περικόψω τις αμυντικές δαπάνες,,. Και λίγο μετά έγινε η κρίση των Ιμίων και μετά η κυβέρνηση αγόραζε μαζικά όπλα από τους ξένους προμηθευτές μας.
      Αυτοί που πουλάνε όπλα δεν ανέχονται τις φράσεις του στυλ ,, θα περικόψω τις αμυντικές δαπάνες,,

     • Ξέρω όλες τις συνομοσιολογίες που κυκλοφορούν.
      Απλά εσύ πιστεύεις ότι οι κακοί ευρωπαίοι και αμερικάνοι θέλουν να παίρνουν τα χρήματα των ελλήνων και τούρκων που αθροιστικά πρόκειται για αστεία ποσά (σε σχέση με τα μεγάθη των ΕΕ/ΗΠΑ ή ακόμα και των εταιρειών όπλων τους), ενώ εγώ πιστεύω ότι έχουμε έναν αναθεωρητικό γείτονα που υπερεξοπλίζεται για να μας επιτεθεί και αναγκαστικά ακολουθούμε για να μπορούμε να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα… Τόσο απλά!

  • αρα δεν υπαρχει λογος να εξοπλιστουμε . οποτε ολη η συζητητη ειναι ακυρη .
   οποτε μειωσει της αεροποριας σε 80 μαχητικα . 8 μεσαια μεταγωγικα και 4-5 μεγαλα c130 .
   40-50 εκπαιδευτικα . 4 ασεπε . 16 ελικοπτερα μερικες συστοιχιες πατριοτ και 4 πτερυγες μαχη .
   στρατος 4-5 ταξιαρχιες με 350 λεο2α4/α6 και 500 τομπ λεωνιδας . 240 στοιχεια πυροβολικου αυτοκινουμενου 36+60 πολλαπλους εκτοξευτες 60 shorads/vshorads 2 σωματα στρατου . μειωσει κατα 50% του προσωπικου . 20 επιθετικα ελικοπτερα 36 αναγνωριστικα 20 βαρεα μεταγωγικα 20 μεσαια μεταφορια και 30 χιουι . 20 εκπαιδευτικα .
   ΠΝ 8 φρεγατες 10 κανονιοφορους 7 υποβρυχια 10 πυραυλακατους 30 πλοια υποστηριξης – αρματαγωγα – ταχεα αποβατικα . 12 ελικοπτερα . 4 ΑΦΝΣ .
   και πολλα λεω απο την στιγμη που δεν εχουμε κινδυνο να μας κανει πολεμο η συμμαχος χωρα Τουρκια .

   • Μα τι λες! Ούτε τα μισά από όσα γράφεις δεν χρειαζόμαστε.

    Η Τουρκία, η Αλβανία και η Βουλγαρία είναι ήδη μέλη του ΝΑΤΟ οπότε απειλούμαστε μόνο από τα Σκόπια! Άρα με τα μισά από όσα περιγράφεις έχουμε υπεροπλία 1:100.

    και για να σοβαρευτούμε επιτέλους, ας μην αναπαράγουμε καφενειακού επιπέδου συνθήματα!

 70. Το ερώτημα είναι καθαρά ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ για την αεροπορία μας, το στρατό, το ναυτικό μας, την ιστορία, τη γλώσσα, την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όταν έχουμε αυτούς τους γείτονες δεν πρέπει να μπαίνουν τέτοια ερωτήματα. Εφόσον η κοινωνία μας βάζει αυτά τα ερωτήματα, και τα βάζει, έχει χάσει την ταυτότητά της. Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς πολλοί και όχι μόνον στην Ελλάδα αμφισβητούν, μηδενίζουν, αιωρούνται στο παρών χωρίς παρελθόν και μέλλον. Πολιτικοί, ηγέτες, οικονομολόγοι κ.ά. δείχνουν εμφανέστατα χωρίς ντροπή να έχουν σοβαρή έλλειψη ιστορικών γνώσεων. Ευτυχώς η/και δυστυχώς η φύση είναι αμείλικτη. Ο,ΤΙ ΚΕΝΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΛΥΨΕΙ. Και ο άλλος βρίσκεται στη γειτονιά μας. Δεν έχουμε να χωρίσουμε με κανέναν τίποτα όταν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός. ΣΕΒΑΣΜΟΣ,ΟΧΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ.

 71. Προτιμώ αεροπορία με 130-140 μαχητικά, εξοπλισμένα με ό,τι όπλο κάνουν όρεξη οι ιπτάμενοι της ΠΑ, συν αισθητήρες (Legion pod, Sniper και δε συμμαζεύεται) παρά μια αεροπορία 180-200 μαχητικών με πολυβόλα και AIM-9L.

   • Το παράδειγμά μου μπήκε στη λογική «ή το ένα ή το άλλο».

    ΟΚ δε θα προλαβαίνουν τα εξοπλισμένα, συντηρημένα και καλοκουρδισμένα 140 μαχητικά. Άρα πάμε στα 200 [σχεδόν] άοπλα, με τις χαμηλές διαθεσιμότητες… αυτά θα προλαβαίνουν;

 72. Νομίζω ότι δεν είναι μόνο θέμα αριθμών. Ανάλογα με τον τύπο / τύπους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, τα πλεονεκτήματα / μειονεκτήματα, τα όπλα που θα τα εξοπλίζουν και τις τακτικές που θα εφαρμοστούν, χρειάζεται ΠΑΝΤΑ ο ελάχιστος αριθμός μέσων που θα εξασφαλίζουν ότι ο επίδοξος επιτιθέμενος θα «σπάσει τα μούτρα του». Όχι μόνο δεν θα μπορεί να κερδίσει κάτι αλλά θα κινδυνεύει να χάσει κιόλας.
  Το πρόβλημα φαίνεται ότι ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι οικονομικό αλλά δυστυχώς είναι βαθύτερο.
  Η χώρα κατάφερνε να έχει ικανή αποτρεπτική ισχύ σε περιόδους όπου η διαφθορά, η διαπλοκή, η φαυλότητα, η αναξιοκρατία, η αρπαχτή, η ανοργανωσιά, η απουσία σχεδιασμού και το «δεν βαριέσαι, εγώ θα σώσω τον κόσμο» έκαναν πάρτι όντας η κυρίαρχη πλευρά της νοοτροπίας μας.
  Μια χούφτα ευσυνείδητοι και τίμιοι άνθρωποι σηκώνουν το βάρος κατά περίπτωση και σώνουν την κατάσταση…. εδώ και δεκαετίες. Στην ΠΑ και σε ελάχιστες ακόμη υπηρεσίες ίσως να είναι κάτι περισσότερο από μία χούφτα.
  Εν πολλοίς τα ίδια ισχύουν και σήμερα με ελάχιστη βελτίωση.
  Αν αυτό αλλάξει σημαντικά προς μία πιο … ορθολογική κατεύθυνση όλα θα έίναι διαφορετικά.
  Η χώρα και το αμυντικό της σύστημα (όχι μόνο η ΠΑ) πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή κίνηση…. αναβαθμίσεις, εκσυγχρονισμοί, συμμετοχές σε προγράμματα νέων οπλικών συστημάτων, υψηλό ποσοστό εγχώριας συμπαραγωγής, διαρκής εκπαίδευση στελεχών και διαρκής αναθεώρηση και εξέλιξη των τακτικών.
  Όλα αυτά είναι ένας τεράστιος πονοκέφαλος για τον επίδοξο επιτιθέμενο…. όσο μπορούμε και όπου μπορούμε… έστω και λίγο ακόμη, λίγο καλύτερα καθε φορά…
  Κάτι σαν αυτό που κάνει η Τουρκία εδώ και 15 χρόνια αλλά με συνείδηση που μόνο ένας σκεπτόμενος και ελεύθερος λαός μπορεί να έχει υπερασπιζόμενος την ελευθερία, το μέλλον του και την αξιοπρέπειά του και όχι ως πεινασμένο κοπάδι που απλά υπακούει στον τσοπάνη που του τάζει ότι θα φάει κάποια στιγμή κλέβοντας το φαί του γείτονα…
  Αν γίνει με σωστό τρόπο θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και διαρκές σε βάθος χρόνου…. τελικά ίσως και όχι τόσο ακριβό.
  Αν συνεχίσουμε με την ίδια λογική, ακόμη και 500 αφη 5ης γενιάς να έχουμε είναι και πάλι πιθανό να έχουμε πρόβλημα….

 73. Eτσι για να το εμπεδωσουμε…

  Λεοντόκαρδος Σεπτέμβριος 24, 2018 at 6:13 μμ
  »…Αντί λοιπόν να μπουν πρώτα τα 50ρια που είναι τα παλαιότερα των τριών τύπων που χρίζουν αναβάθμιση σε viper και θα είχαμε την κορυφαία διάταξη για τα επόμενα 20 χρόνια θα τους βάλουμε κατά το 2027 από adv όταν θα είναι ήδη τεχνολογίας 20ετιας κοινώς παροχυμενα…»

  τεο Σεπτέμβριος 24, 2018 at 6:19 μμ

  »…Προσπαθώ να καταλαβω γιατί επιλέξαμε ενα πολυετες και πολυεξοδο προγραμμα αναβαθμισης του πιο συγχρονου κομματιού του αεροπορικού στόλου μας ξοδευοντας 1.5δις για να χουμε 85 f16v…. τώρα ξαφνικά μας επιασε το αγχος ότι δεν μας βγαίνουν οι αριθμοί…»

 74. Πολύ ωραία ερώτηση αλλά προσωπικά είμαι απαισιόδοξος . Γιατί δεν μπορεί να συζητούμε για αριθμούς μαχητικών αεροσκαφών την στιγμή που πραγματικές χαβούζες , όπως είναι η ΕΡΤ και το κανάλι της βουλής έχουν προυπολογισμό κοντά στα 300 εκατομμύρια. Είναι λυπηρό που στην ουσία ανακύπτει η ανάγκη αποδείξεως αυτονόητων πραγμάτων . Η δε απάντηση είναι απλή πάντως. Όσα μαχητικά και όποιου τύπου απαιτηθεί για να διατηρηθεί το υψικρατείν.

  • Η ΕΡΤ έχει έσοδα 199,5 εκατ. ευρώ, και έξοδα 159,5 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των εσόδων, μόνον τα 14 εκατ. ευρώ θα είναι λειτουργικά έσοδα, δηλαδή έσοδα από διαφημίσεις.

   Τα υπόλοιπα 180 εκατ. ευρώ αφορούν έσοδα που προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος των 3 ευρώ/μήνα που καταβάλλουν οι περίπου πέντε εκατομμύρια ιδιοκτήτες παροχών ηλεκτρικού ρεύματος της επικράτειας. Επιπλέον των προαναφερομένων, προβλέπονται έσοδα 6 εκατ. ευρώ, που αφορούν κυρίως πιστωτικούς τόκους.

   Ύστερα από περικοπές, το Κανάλι της Βουλής απασχολεί σήμερα 82 άτομα και στοιχίζει περί τα 3.000.000 ευρώ ετησίως.

 75. Αγαπητή Πτήση, παροσιάζετε το εξαιρετικά σοβαρό αυτό ζήτημα υπερβολικά απλοϊκά, μάλλον για να πυροδοτήσετε μια γόνιμη συζήτηση.
  Το θέμα του αριθμού των μαχητικών της ΠΑ είναι πολύπλοκο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Οι σημαντικότεροι είναι:

  – η συνολική αμυντική ισχύς της χώρας και ιδιαίτερα στους «τομείς ενδιαφέροντος» της ΠΑ.
  Ισχυρό πυροβολικό, βαλλιστικά όπλα στον ΣΞ και το ΠΝ, σύγχρονα πλοία AAW, σύγχρονη πολυστροματική ΑΑ ασπίδα και πολλά άλλα, σίγουρα μπορούν να ελαφρύνουν το έργο της ΠΑ και να μειώσουν την ανάγκη σε μαχητικά.

  – Το είδος των μαχητικών. Τι «συντελεστή ισχύος» (συγγνώμη για τον ίσως αδόκιμο όρο) έχει ένα F16V, σε σχέση με ένα F35 ή ένα blk30 ή ένα Rafale ;

  – Το βασικότερο ίσως όλων, το στρατηγικό δόγμα της χώρας. Καλώς ή κακώς το δικό μας είναι η ΑΠΟΤΡΟΠΗ. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα Mirage με τους Scalp υπηρετούν πολύ καλύτερα το συγκεκριμένο δόγμα από ίδιο αριθμό F16V χωρίς αντίστοιχα όπλα. Στο ίδιο πλαίσιο, η μια FREMM (αυτή που θα παίρναμε το καλοκαίρι…) θα ήταν πολύ πιο χρήσιμη από 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ, έχοντας τη δυνατότητα προσβολής πχ των γεφυρών του Βοσπόρου ή του παλατιού του wannabe σουλτάνου με τους SCALP NAVAL, υπό την ΑΑ κάλυψη των PATRIOT της Σκύρου. Μιλάω πάντα με την έννοια της αποτροπής, που είναι κυρίως πολιτικός όρος και όχι με επιχειρησιακά κριτήρια, όπου τα πράγματα είναι διαφορετικά.

  Κατά τη γνώμη μου λοιπόν, πρέπει εκτός από τα καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια όλα τα παραπάνω να λαμβάνονται υπόψη στον καθορισμό του αριθμού των μαχητικών ΑΦ, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει πως δεν υπάρχει ένα ελάχιστο όριο.
  Και σε όλα τα παραπάνω, χωρίς να έχει αναφερθεί το οικονομικό μέρος…

 76. Το ζητούμενο σαν χώρα και σαν νοοτροπία είναι από σοσιαλιστικό μόρφωμα, να γίνουμε ένα Ισραήλ τηρουμένων των αναλογιών…
  Από εκεί και πέρα όλα τα λυθούν…

 77. Σε μια χώρα που η σχέση εργαζόμενων με συνταξιούχους είναι 1,4 προς 1 με τάσεις χειροτέρευσης θα πρέπει να κάνουμε και τον σταυρό μας αν στο τέλος της επόμενης δεκαετίας έχουμε μια οροφή 120 σκαφών και δεν έχουμε γίνει σαν το Βέλγιο (που σημειωτέον εχει υπερτριπλάσιο ΑΕΠ με ίδιο περίπου πληθυσμό αλλά διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά….)
  Αν πιστεύουμε οτι μια συρρικνούμενη πληθυσμιακή ομάδα που κρατά όρθια μετά βίας την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα μπορεί να χρηματοδοτεί μέσω της υπερφορολόγησης τις στρατιές των δημοσίων υπαλλήλων και των κομματικών εγκαθέτων συν να καλύπτει τις εξοπλιστικές ανάγκες της στρατού ξηράς, του Π.Ν. και της Π.Α. έτσι ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι σε ένα δημογραφικό και γεωπολιτικό γίγαντα όπως η σύγχρονη Τουρκία τότε η σχέση κάποιων με την επιστήμη των αριθμών μάλλον πάσχει…. Οι αριθμοί δεν ΒΓΑΙΝΟΥΝ και όποιοι αγνοούν για πολύ τους αριθμούς αργά ή γρήγορα θα σπάσουν τα μούτρα τους στον τοίχο της πραγματικότητας… Όσο συστηματικά αγνοείται το Υπ’αριθμόν ένα υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας που είναι το δημογραφικό, το σοκ της σύγκρουσης με την πραγματικότητα θα είναι πιο σφοδρό και καταστροφικό για την Ελλάδα και είκοσι αεροπλάνα παραπάνω ή παρακάτω δεν πρόκειται να κάνουν τη διαφορά.

  • Εχετε απολυτο δικιο μιας κ τα νουμερα που παραθέτετε δεν μπορουν να αμφισβητηθούν κ μαθηματικά οδηγούν σε συγκεκριμένες καταστάσεις, αυτο για οσους ονειρεύονται ticonderoga με 96 SM2 που στην πραγματικοτητα ουτε τους πυραυλους του δε μπορουμε να αγορασουμε!
   Αυτό βεβαια δε νομιμοποιει αποφασεις του τυπου
   1) 40 f16 & 40 Mirage
   2) 15 Νεα mirage k 10 εκσυγρονισμενα
   3) Μη ενεργοποιηση της option για τα 10 +adv που θα ηταν κ η πιο φτηνη αγορα που εχουμε κανει ποτε
   Και η λιστα μπορει να εμπλουτιστει με πολλες ακομα επιλογες κ ‘περιεργες’ αποφασεις. Ο καθενας θα πρεπει να κανει σωστα τη δουλεια του κ συγκεριμενα στην πολεμικη αεροπορια καποιοι εδώ κ 10ετιες δεν επιλεγουν βαση του συμφεροντος της χωρας

  • @Νείλος
   » …Αν πιστεύουμε οτι μια συρρικνούμενη πληθυσμιακή ομάδα που κρατά όρθια μετά βίας την ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα μπορεί να χρηματοδοτεί μέσω της υπερφορολόγησης τις στρατιές των δημοσίων υπαλλήλων και των κομματικών εγκαθέτων συν να καλύπτει τις εξοπλιστικές ανάγκες της στρατού ξηράς, του Π.Ν. και της Π.Α. έτσι ώστε να είμαστε ανταγωνιστικοί…»

   … ή αγνοείς την πραγματικότητα ή επιμένεις σε ανόητες «δικαιολογίες»
   Ακόμη και το 2010 οι πολιτικοί ΔΥ στην Ελλάδα ήταν τουλάχιστον 30% λιγότεροι από τον ευρωπαϊκό μ.ο. Πόσω μάλλον αν γυρίσεις στις αρχές τής δεκαετίας τού ’80.
   Την ίδια περίοδο οι δαπάνες για το κράτος (πλην τού ένστολου κράτους που ήταν και είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ) ήταν από τις χαμηλότερες στην ΕΕ.

   Αν η «ερμηνεία» ήταν σωστή, τότε οι σκανδιναβικές χώρες -και όχι μόνο- θα είχαν καταστραφεί τριάντα φορές μέχρι το 2010 αφού έχουν υπερδιπλάσιο ποσοστό ΔΥ (μάλιστα η πρωτογενή τους παραγωγή απασχολεί πολύ λιγότερο προσωπικό απ’ ότι στην Ελλάδα). Η πραγματικότητα είναι πως για το ισοζυγιο πληρωμών έχει η δομή μιας οικονομίας. Όταν η ντόπια «επιχειρηματικότητα» και οικονομία περιστρέφεται γύρω από το χτίσιμο σπιτιών, το εμπόριο, τα δάνεια και ότι αερητζίδικη δραστηριότητα μπορείς να φανταστείς (μαζι και οι ασυλληπτες μιζες-υπερκοστολογησεις- υπερτιμολογησεις και οτι αλλο υπερ- σκεφτεις), είναι φυσικό και επόμενο κάποια στιγμή να «κατεβάσεις ρολά»…

 78. Νομιζω οτι στα επομενα 10 χρονια η αεροπορια μας θα χρειαστει τουλαχιστον 80 νεα αεροσκαφη (απλη αριθμητικη αν υπολογισουμε ποσα φαντομ f 16 b30 και mirage 2000 egm πρεπει να αποσυρθουν). Οι τυπoι αεροπλανων που θα πρεπει να παρουμε θα κριθει βεβαια απο τους επιτελεις νομιζω ομως οτι η προ ημερων προταση της πτησης για κατ΄αρχην αγορα 25 καινουργιων f 16v ειναι σωστη. Τωρα για οσους λενε για ελλειψη χρηματων αν κοπουν τα κοινωνικα μερισματα ηδη κανουμε σημαντικη εξοικονομηση (για να μην μιλησουμε και για αλλες σπαταλες του ελληνικου δημοσιου).Και μπορeι να μην πλουτισουμε απο τα πετρελαια/ φυσικο αεριο αλλα αν ενα μερος των royalties απο αυτα πηγαιναν στην αμυνα θα ηταν επισης σημαντικη ενισχυση.Ετσι σε βαθος δεκαετιας θα μπορουσαν να βρεθουν τα λεφτα.

 79. Θα ηθελα να προσθεσω οτι ειναι απαραιτητη και η αγορα καμμια 20αρια rafale f 3 προς αντικατασταση των mirage egm.Eιναι βεβαια πανακριβα αλλαα πιθανον θα μπορουσαμε να κανουμε μια συμφερουσα συμφωνια με τους γαλλους.

 80. Καλησπέρα. Θα ξεκινήσω τις σκέψεις μου από τον τίτλο του άρθρου. Η ερώτηση δεν είναι τί αεροπορία και πόσα μαχητικά θέλουμε εμείς…κάποιος θα μπορούσε να πει κανένα! Η σωστή ερώτηση είναι τί αεροπορία ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε, και εδώ είναι το πρόβλημα. Όταν κάποιος σχεδιάζει μακροπρόθεσμα πρέπει να φανταστεί πως θα έχει διαμορφωθεί η απειλή τη χρονική περιόδο που εξετάζεται. Από εκεί και σε συνδυασμό με το τι θέλεις ακριβώς να κάνεις (όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε «δεν μπορεί να νικήσει…απλά θα προσπαθήσει να μη χάσει») και ποιό είναι το δόγμα επιχειρήσεών σου. Όλα αυτά είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη και περίπλοκη εξίσωση και κινδυνεύεις είτε να υποτιμήσης τον αντίπαλο είτε να τον υπερεκτιμήσεις (τότε θα έχεις πανάκριβα οπλικά συστήματα που θα κάθονται). Η αποστολή κάθε στρατού δεν είναι διάφορα περίεργα και νομικίστικα λόγια…είναι η αποτροπή του πολέμου. Τώρα το τι ακριβώς θα πάρουμε και πόσο κοστίζει αυτό είναι άσχετο και σίγουρα υπάρχουν άλλοι που ξέρουν καλύτερα. Αλήθεια πόσο κοστίζει η απώλεια π.χ. του Καστελόριζου? Έχει κοστολογηθεί η απώλεια του συγκεκριμένου τμήματος της – μελλοντικής έστω – ΑΟΖ? Μήπως τότε θα λέμε γιατί δεν ξοδεύαμε ΧΧ δις για να πάρουμε το Ψ αεροσκάφος τότε…. και με την προϋπόθεση ότι δε θα κάνουμε τα λάθη του παρελθόντως (αγορά συστημάτων τελευταίας γενιάς χωρίς αντίστοιχα πυρομαχικά, μη υπογραφή FOS, κλπ.).

 81. Το μαχητικό αεροσκάφος είναι το σημαντικότερο όπλο για κάθε Πολεμική Αεροπορία.
  Αλλά δεν είναι το μόνο. Ή τουλάχιστον δεν θα έπρεπε να είναι.
  Επίσης έχει σημαντικό κόστος χρήσης (εάν πετάει βεβαίως). Πάνω από 1 εκ. ευρώ ανά Α/Φ ανά έτος.

  Μία ισορροπημένη Πολεμική Αεροπορία θα έπρεπε να δίνει βάρος και στα ακόλουθα:
  – Μεταφορικά Α/Φ (εάν δεν κάνω λάθος, όσες φορές συμμετείχε η χώρα σε διεθνείς κινητοποιήσεις, αυτό ήταν με μεταφορικά Α/Φ: ντακότες, C-130, C-27 κλπ, εκτός ίσως από την Λιβύη, όπου συμμετείχαμε με Erieye).
  – Ε/Π για SAR (προφανές).
  – Εκπαιδευτικά (εξελιγμένα εκπαιδευτικά θα μπορούσαν να αναλάβουν έργο από τα μαχητικά, μειώνοντας το κόστος).
  – Μη επανδρωμένα αεροχήματα (για κάθε χρήση: επιτήρηση, παραπλάνηση, επίθεση κλπ).
  – Ραντάρ εδάφους (το έχω αναπτύξει επανειλημμένως).
  – Ιπτάμενα ραντάρ (επικουρικά στα επίγεια ραντάρ, καθώς λόγω κόστους προμήθειας/υποστήριξης δεν θα μπορέσουν ποτέ να είναι πολλά και με μεγάλη διαθεσιμότητα).
  – Αντιαεροπορικά μεσαίου-μεγάλου βεληνεκούς (μπορούν να καλύψουν μεγάλες περιοχές, με μικρότερο κόστος, ενώ είναι τα μόνα συστήματα που μπορούν να αντιμετωπίσουν βαλλιστικούς πυραύλους).
  – Αντιαεροπορικά μικρού βεληνεκούς (απαραίτητα για την προστασία κρίσιμων υποδομών).
  – Επίγεια και εναέρια συστήματα Ηλεκτρονικού Πολέμου (ESM, ELINT, COMINT, παρεμβολή κλπ. Οποιαδήποτε σύγκριση με τη γείτονα είναι αποκαρδιωτική…).
  – Εξελιγμένοι αισθητήρες (IRST, FLIR κλπ)
  – Δικτυοκεντρική προσέγγιση (για τη διασύνδεση των αισθητήρων και την αποτελεσματική μεταφορά των στοιχείων στα Α/Φ και τα όπλα).
  – Εξελιγμένα όπλα (προφανές).
  – …

  Ο,τιδήποτε λείψει από τα ανωτέρω ενδεχομένως να μειώσει δραματικά την αποτελεσματικότητα των μαχητικών ή να αυξήσει υπέρμετρα το συνολικό κόστος για την επίτευξη ισοδύναμου αποτελέσματος.

  Να περιμένουμε λοιπόν ανάλογα άρθρα και για τα υπόλοιπα μέσα 😉

 82. F16
  123viper + irst +αυτοπροστασια.
  Τα 30αρια 50+/52+adv[αντικατασταση σε 10 ετη με F35???]
  ΝΜΑ
  40 Α/Φ 40 f16 viper
  ΝΜΑ
  80 Α/Φ RAFALE
  ΣΥΝΟΛΟ 163 F16V + 38 F16 50+/52+adv +80 RAFALE=275 α/φ

  Ρανταρ,αισθητηρες επιγεια κ εναερια κλπ κλπ…

  Οπλα για τα α/φ

  ΕΠΕΝΔΥΣΗ/20δις,ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ/ Α.Ω τουλαχιστον 50δις κ 15,000 θεσεις εργασιας
  κατανομη Α.Ω 50% ΕΔ, 25% ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ,25% ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
  https://www.ptisidiastima.com/h-dassault-20-bil-euro-agreements-for-belgium-for-34-rafale/

  ΟΙ ΠΟΡΟΙ
  Δημιουργια Ειδικου Ταμειου Ε.Δ[ΕΤΕΔ] αποκλειστικη χρηση κ διαχειρηση οι Ε.Δ,για εξοπλισμους/εγκαταστασεις
  1.Απο το ΑΕΠ 500μ
  2.Εχουμε 6,000,000 περιπου φορολογικες δηλωσεις,οι οποιες θα συνησφερουν αναλογικα με βαση το εισοδημα,ανα μηνα.
  Εισοδημα εως 400/μηνα εισφορα 2ευρω/μηνα
  Εισοδημα εως 600/μηνα εισφορα 3ευρω/μηνα
  Εισοδημα εως 800/μηνα εισφορα 4ευρω/μηνα
  Εισοδημα εως 1000/μηνα εισφορα 5ευρω/μηνα
  Εισοδημα εως 1500/μηνα εισφορα 7ευρω/μηνα
  Εισοδημα εως 2000/μηνα εισφορα 10ευρω/μηνα
  Εισοδημα εως 2500/μηνα εισφορα 13ευρω/μηνα
  Εισοδημα εως 3000/μηνα εισφορα 15ευρω/μηνα
  Εισοδημα εως 4000/μηνα εισφορα 18ευρω/μηνα
  Εισοδημα εως 5000/μηνα εισφορα 21ευρω/μηνα
  Εισοδημα εως +5000/μηνα εισφορα 25ευρω/μηνα
  Στοχος τα 500μ/ετος
  3.Κερδη απο το τζογο που φορολογουνται αντι για 10%,12% κ το 2% παει στο ΕΤΕΔ
  4.Εισητηρια[επιβατες/ιχ/φορτηγα],αεροπορικα,πλοιων,ΚΤΕΛ,τρενων κ Ακροπολης +1 ευρω υπερ του ΕΤΕΔ,αποδοση καθε μηνα.
  5.Βουλευτες[για 10 ετη τουλαχιστον],δινουν για τα κοματα….θα δωσουν κ για την πατριδα,300 ευρω καθε μηνα.300*300=90,000*12=720,000χιλ/ετος
  ΕΤΗΣΙΑ ΕΣΟΔΑ Ε.Δ 1,5 δις +Α.Ω

  • Αν καταλαβα καλα δινεις μια συνθεση με αναβαθμηση των F16 (πλην 30αρια) σε βαιπερ και αντικατασταση των 50+/52+adv που θα εχεις αναβαθμησει με irst και πληρης Η/Π πακετο (συν τα 30αρια) σε 10 χρονια με F35…
   Επιπλεον 40 βαιπερ καινουργια, και 80 ραφαλ καινουργια…
   Ολα τα επιγεια συστηματα συν οπλα… Ολα αυτα με 20 δις…
   Το τερματησες…

   PS… ΑΩ παιρνεις μονο αν βγεις σε διαγωνισμο ΝΜΑ οπως το Βελγιο στο οποιο αναφερεσαι…

 83. Με αφορμή τη ρούμπρικά Phantom Phriday της 28.9.2018:
  Ολόκληρη Ιαπωνία κρίνει ότι η διάταξη μάχης της δεν μπορεί να στερηθεί τις τρεις μοίρες Φάντομ (η μία αναγνωριστικά, συμβατικά και με SLAR/LoROP pods/ASTAC, οι δύο αναχαιτιστικά με AIM-7F, AAM-3 και δευτερευόντως δ/β). Τουλάχιστον όχι πριν εισέλθουν σε υπηρεσία οι δύο μοίρες F-35. Προσοχή, δεν είναι θέμα ότι «λεφτά υπάρχουν», γιατί την ίδια στιγμή οι αναβαθμίσεις των F-15J Kai και οι πιστοποιήσεις νέων όπλων προχωρούν με ρυθμό χελώνας. Απλά οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι, στην «περίπτωση των περιπτώσεων» η υλοποίηση των πολεμικών σχεδίων προϋποθέτει έναν ορισμένο αριθμό εξόδων αεροσκαφών ανά ημέρα (και φυσικά δεν είναι όλη η αντίπαλη αεροπορία Su-30), και ότι το θέμα δεν είναι «τι Πολεμική Αεροπορία θέλουμε», αλλά πόσες εξόδους απαιτούν τα πολεμικά σχέδια. Το επιχείρημα «ξυπνήστε, έχουμε περάσει στην εποχή «στόχοι ανά έξοδο» κι εσείς είστε στην εποχή «έξοδοι ανά στόχο»!» δεν βρίσκει εφαρμογή σε χώρες με γεωγραφική διασπορά που περιμένουν εισβολή (όπως Ελλάδα και Ιαπωνία), καθώς το σύνθημα της νέας εποχής βρίσκει εφαρμογή σε πλήγματα με JDAM κατά σταθερών στόχων, ενώ η υλοποίησή του σε ρευστό πεδίο μάχης με πλειάδα κινούμενων χερσαίων και ναυτικών στόχων απαιτεί χρήση LGB με οπτική αναγνώριση, ή στοχοποίηση (προσωρινώς) ακίνητων στόχων για JDAM με χρήση ατρακτιδίου για εξαγωγή συντεταγμένων κατόπιν οπτικής αναγνώρισης, πράγματα που προϋποθέτουν ακώλυτη και αδιαφιλονίκητη αεροπορική κυριαρχία. Αυτή είναι δεδομένη έναντι των φελλάχων και καμηλιέρηδων, πολύ αμφίβολη έως αδύνατη έναντι Τουρκίας και Κίνας αντίστοιχα.
  Προφανώς το νόημα της ανάρτησης δεν είναι η διατήρηση των Φάντομ επ’ αόριστον, αλλά ότι οι αριθμοί μετράνε. Όλες οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι μετά από ένα 48ωρο σύρραξης πλήρους έντασης οι πολεμικές αεροπορίες των εμπλεκομένων θα έχουν φθαρεί αναντικατάστατα, και σε μία εβδομάδα πρακτικά δεν θα υπάρχουν. Αυτό δεν είναι επιλογή για την Ελλάδα, καθώς η υπεροχή του εχθρού σε ξηρά και θάλασσα και το βάρος των αριθμών θα οδηγήσει, σε μια τέτοια περίπτωση, σε εκτεταμένη απώλεια εθνικού εδάφους και σε εξανδραποδισμό, εθνοκάθαρση η γενοκτονία των κατοίκων του.

Comments are closed.