Πόσοι άνθρωποι χρειάζονται για να κρατήσουν ζωντανή μια θεωρία συνωμοσίας;

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σήμερα συμπληρώνονται 49 χρόνια από τη προσεδάφιση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στην επιφάνεια της Σελήνης. Το Apollo 11, ήταν “ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα” αλλά στις μέρες μας, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως ήταν ένα αμερικανικό hoax, δηλαδή μια εξαπάτηση και όλα έλαβαν μέρος μέσα σε ένα κινηματογραφικό στούντιο. Άραγε πόσοι άνθρωποι θα έπρεπε να συνωμοτήσουν για να σκηνοθετήσουν το μεγαλύτερο ψέμα της ιστορίας;

Το 2001, η NASA απάντησε στους συνωμοσιολόγους, λέγοντας πως τα πετρώματα που ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν έφεραν από τη Σελήνη, αρκούν για να διαλύσουν το μύθο. Οι τρελές θεωρίες ορισμένων, έβγαλαν το 2002 τον Όλντριν από τα “ρούχα” του και γρονθοκόπησε ένα τύπο που τον πλησίασε έξω από ένα ξενοδοχείο στο Μπέβερλι Χίλς και του ζήτησε να ορκιστεί στη Βίβλο ότι όντως προσγειώθηκε στη Σελήνη.

Όμως για να μπορέσουν οι Αμερικανοί να ξεγελάσουν ολόκληρο το πλανήτη, πόσοι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι στο “κόλπο;”

Σύμφωνα με τον φυσικό και καρκινικό βιολόγο Ντέιβιντ Ρόμπερτ Γκράιμς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος είναι και δημοσιογράφος και έχει δημοσιεύσει στο PLOS ONE μια μαθηματική εξίσωση που υπολογίζει πόσο μπορεί να διαρκέσει μια μεγάλης κλίμακας θεωρία συνωμοσίας, πριν κάποιος από το “παρασκήνιο” τραβήξει τη “κουρτίνα” ηθελημένα ή άθελά του, θα χρειάζονταν 400.000 άνθρωποι να είχαν συνεννοηθεί για να μπορέσουν να πείσουν όλο το πλανήτη πως η προσελήνωση έλαβε χώρα.

Χρησιμοποιώντας θεωρίες που στη πορεία αποδείχτηκαν αληθινές, όπως το πείραμα σύφιλης Tuskegee εις βάρος Αφροαμερικανών, η παρακολούθηση της NSA που αποκαλύφθηκε από τον Ε. Σνόουντεν και το σκάνδαλο του FBI με τον δρ. Φρέντερικ Γουάιτχερστ, που αποκάλυψε λάθη και παραλείψεις σε ορισμένες υποθέσεις, ο Γκράιμς υπολόγισε με μαθηματικό τρόπο πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον να κρατήσει ένα μυστικό.

Κατόπιν δοκίμασε την εξίσωσή του σε 4 θεωρίες συνωμοσίας που αντέχουν στο χρόνο, παρά το γεγονός πως είναι εξόφθαλμα λανθασμένες. Εκτός από την “απάτη” της προσελήνωσης, ο Γκράιμς εξέτασε τη θεωρία πως η κλιματική αλλαγή δεν υφίσταται και είναι δημιούργημα επιστημόνων, οι εμβολιασμοί είναι επιβλαβείς και πως οι φαρμακοβιομηχανίες κρατούν κρυφή τη θεραπεία του καρκίνου. Εξυπακούεται πως για τόσο μεγάλες συνωμοσίες, απαιτείται και ανάλογος αριθμός ανθρώπους που τις κρατούν κρυφές.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και οι 4 θεωρίες θα αποκαλύπτονταν στο ευρύ κοινό το πολύ μέσα σε 4 χρόνια. Ειδικά για τη θεωρία της προσελήνωσης, 411.000 άνθρωποι που εκείνη την εποχή δούλευαν στη NASA, θα έπρεπε να κρατούσαν το στόμα τους κλειστό. Ο Γκράιμς υπολόγισε πως το μυστικό θα αποκαλυπτόταν σε 3,68 χρόνια, δηλαδή δεκαετίες πριν ένας συνωμοσιολόγος γρονθοκοπηθεί από τον Όλντριν.

Για να διατηρηθεί μυστική μια θεωρία συνωμοσίας για 5 χρόνια, δε θα πρέπει να εμπλέκονται σε αυτή περισσότεροι από 2.521 άνθρωποι. Για να αντέξει 25 και 100 χρόνια, ο αριθμός πέφτει στους 502 και 125 αντίστοιχα.

Η επιστήμη λοιπόν αποφάνθηκε: Η προσελήνωση δεν ήταν ένα Αμερικανικό hoax, αλλά ένα αληθινό “μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα.”

Πηγή και περισσότερες πληροφορίες: PBS


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
p270
Guest
Παναγιωτης

οι πρώτοι που θα τους ξεφτίλιζαν ήταν οι ρωσοι όλα τα άλλα ειναι απλά θεωρίες συνωμοσίας αλλά σε κάποιους αρέσουν τι να κάνουμε

Nikos Paraskevas
Guest
Nikos Paraskevas

Θα μας πείτε τίποτα για την άποψη του ΥπΑμ των ΗΠΑ ως προς την παράδοση των F-35 στην τουρκία;

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-07-19/mattis-urges-congress-not-to-hit-turkey-with-lockheed-f-35-ban

Συγγνώμη για το άσχετο αλλά δεν υπάρχει άρθρο σχετικό για να το βάλω. Βασικά ακριβώς αυτό λέω.

Κίνητρο είναι το χρήμα
Guest
Κίνητρο είναι το χρήμα

Η απάντηση είναι απλή. Όσοι γράφουν άρθρα στο blog επαρκούν.

Spyros
Guest
Σπύρος

Πφφφτ! Σιγά.

Εδώ κάποιοι πιστεύουν στην επίπεδη γη. Δηλαδή πιστεύουν πως όποιος τους πει πως βρίσκεται σε σημείο με διαφορετική ώρα, είναι ψεύτης και μέρος της συνωμοσίας! Άρα τα μέλη της συνωμοσίας, ανάλογα που ακριβώς βρίσκεται ο δύσπιστος με το αλουμινόχαρτο στο κεφάλι, κυμαίνονται μεταξύ 5 και 7 δισεκατομμύρια.

Αλλά ο Μάκης και η Σούλα το πιστεύουν, γιατί «Και ποιός μου λέει εμένα ότι…»

Andreas
Guest
Ανδρέας

Ο Ωλντριν έπρεπε να ορκιστεί και μετά να πει “μα τον Δία, τι άνθρωποι δύσπιστοι”. Και να προχωρήσει στη δουλειά του.