25.3 C
Athens
Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Πόσο "παίζει" τελικά το ενδεχόμενο παραλαβής μεταχειρισμένων Mirage 2000-5F από την...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Πόσο “παίζει” τελικά το ενδεχόμενο παραλαβής μεταχειρισμένων Mirage 2000-5F από την Γαλλία;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Ελληνικό Mirage 2000-5Mk2 φορτωμένο με SCALP EG, πυραύλους MICA IR και ER…

Το Mirage 2000 είναι ίσως το αγαπημένο αεροσκάφος των περισσότερων φίλων της Αεροπορίας στην χώρα, αλλά και των συντακτών της Π&Δ (γιατί να το κρύψομεν άλλωστε). Ένα αεροσκάφος με εξαιρετική καριέρα στην ΠΑ, που έχει διδάξει νέους κανόνες στις εναέριες εμπλοκές του Αιγαίου, όταν έγινε το πρώτο μαχητικό με δυνατότητα Look Down-Shoot Down (με τον Matra Super 530D), το πρώτο μαχητικό με δυνατότητα “αθόρυβης” BVR εμπλοκής (με τον MICA IR), αλλά και το πρώτο μαχητικό που μπορούσε να τα βάλει με πλοίο (ΑΜ39 Exocet) αλλά και να χτυπήσει βαθιά στο έδαφος του αντιπάλου (SCALP EG).

Το F-16 ήταν και θα είναι το work horse της ΠΑ, αλλά το Mirage 2000 είναι αυτό που κάνει αισθητή την διαφοροποίηση σε σχέση με την πάντα ευγενική, γείτονα και φίλο Τουρκία. Οι πιλότοι μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με τους Τούρκους συναδέλφους τους, αλλά αν χρειαστεί (να χωρίσουν), το Mirage 2000 μπορεί να είναι το κατάλληλο εργαλείο. Το έχουν αποδείξει άλλωστε οι εμπλοκές πάνω από το Αιγαίο, και το πόσο “χαρούμενοι” είναι οι Τούρκοι χειριστές όταν αντιλαμβάνονται πως σε λίγο θα πέσει “ξύλο” από Mirage.

Meteor στα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 μέσω ΗΑΕ; Γιατί όχι;

Όποιος έχει παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια το AFW, και την κλασική αερομαχία μεταξύ Mirage 2000 και F-16, θα θυμάται την ευκολία με την οποία το Mirage 2000 μένει στην “ουρά” του αντιπάλου. Η πτέρυγα δέλτα λειτουργεί σαν ένα τεράστιο αερόφρενο, επιβραδύνοντας άμεσα το αεροσκάφος, ο αντίπαλος πιλότος περνάει μπροστά, και μετά το βασικό ερώτημα είναι FOX-2 ή FOX-3; Καλά όλα αυτά, αλλά πάμε παρακάτω!

Την βδομάδα που μας πέρασε, αναλύσαμε διεξοδικά ένα σενάριο που αφορούσε την πιθανότητα εκσυγχρονισμού των ελαχίστων (μόλις 24) μαχητικών Mirage 2000-5Mk2 της ΠΑ, με σημειακές παρεμβάσεις, χαμηλού κόστους, που θα τους επέτρεπαν την αντιμετώπιση κινδύνων και απειλών όπως τα F-35A της Τουρκικής Αεροπορίας (αν και όταν τα παραλάβει). Από τα σχόλιά σας αντιλαμβανόμαστε πως το θέμα ενδιαφέρει πάρα πολύ τους αναγνώστες μας. Και όλοι (σχεδόν) επιθυμούν την αύξηση των μαχητικών του τύπου στην ΠΑ, με αγορές από την Γαλλία ή αλλού.

Mirage 2000-5Mk2 – Μήπως η λύση για την επόμενη ημέρα στην ελληνική αναχαίτιση είναι ήδη εδώ;

Παλαιότερα είχαμε αναλύσει και το ενδεχόμενο παραλαβής παλαιότερων μαχητικών Mirage 2000 από τα αποθέματα της AdlA. Mirage 2000D, Mirage 2000N και Mirage 2000-5F εξετάστηκαν, και ουσιαστικά είχαμε πει ότι το μόνο που θα μπορούσε να είχε κάποια σοβαρή επιχειρησιακή αξία για την ΠΑ θα ήταν το απόθεμα των Mirage 2000-5F, που όμως η Γαλλία συνεχίζει να αξιοποιεί (αναχαιτίζοντας ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά πάνω από τον Ατλαντικό, ή ρωσικά μαχητικά πάνω από τις Βαλτικές Χώρες).

Ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και ας δούμε άλλες πιθανές πηγές μαχητικών του τύπου. Καταρχάς, δεν μας ενδιαφέρουν μαχητικά Mirage 2000C/E καθώς τέτοια έχουμε, και ξέρουμε πως κοστίζει σημαντικά η αναβάθμισή τους. Θα μπορούσαμε να δούμε το Κατάρ και το μικρό του απόθεμα. Πράγματι, το Κατάρ έχει μαχητικά, που σύντομα θα του είναι περιττά, αν κρίνουμε από το πόσα μαχητικά αγόρασε από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία. Αυτό δεν σημαίνει πως θα αποσύρει τα δικά του Mirage, ή αν τα αποσύρει, δεν σημαινει πως θα χαρίσει στην Ελλάδα.

Το Κατάρ είναι αυτή την στιγμή ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας, και μαζί με την Ρωσία δίνουν την ιδιότυπη μάχη στήριξης της τουρκικής οικονομίας. Η Τουρκία διατηρεί στην χώρα βάση με δυνάμεις που θα φτάσουν τουλάχιστον το επίπεδο ταξιαρχίας, κι αν χρειαστεί θα πολεμήσουν ενάντια στον Σαουδάραβα εισβολέα. Θα δώσει λοιπόν το Κατάρ μαχητικά στην χώρα μας, και μάλιστα σε καλή τιμή; σε ποιο παράλληλο σύμπαν;

ΘΕΜΑ: Η περίπτωση της ενίσχυσης της ΠΑ από πλεονάζοντα γαλλικά Mirage 2000

Τώρα, μια λύση θα είναι πλεονάζοντα αεροσκάφη των ΗΑΕ. Μα τα ΗΑΕ τα εκσυγχρονίζουν για να τα κρατήσουν σε υπηρεσία όσο το δυνατόν περισσότερο! Και τα ΗΑΕ έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν Rafale, αλλά προτιμούν να κρατήσουν ένα εξαιρετικό αεροσκάφος όσο το δυνατόν περισσότερο σε υπηρεσία. Τέλος η Ινδία, μόλις ξεκίνησε τον εκσυγχρονισμό των Mirage 2000 της σε επίπεδο Mirage 2000-5Mk3. Συνεπώς, ξαναγυρίζουμε στην AdlA.

H AdlA έγινε ο πρώτος “πελάτης” της έκδοσης Mirage 2000-5, μετατρέποντας 37 παλαιότερα μαχητικά της στην έκδοση Mirage2000-5F. Συγκεκριμένα μετέτρεψε τα αεροσκάφη παραγωγής 38 μέχρι 49, 51 μέχρι 59, 61 μέχρι 63, 65 μέχρι 74, 76 μέχρι 78 σε Dash 5 με την τοποθέτηση του καινούργιου τότε RDY. Τα αεροσκάφη υπηρετούν όλα στην EC 1/2 Cigognes και άρχισαν να παραδίδονται το 1997.

ICMS 2000

Εξοπλίζονται με MICA, ενώ δεν έχουν πιστοποιηθεί να φέρουν SCALP EG ή AM39 Exocet. Επίσης, αν μας επιτραπεί η έκφραση, είναι Mirage 2000-5Mk1 (αδόκιμος όρος), σε σχέση με τα δικά μας Mirage 2000-5Mk2 ή τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ. Συνεπώς, ακόμη και το RDY είναι παλαιότερο, ενώ το σύστημα αυτοπροστασίας είναι το ICMS Mk2 (αν και πηγές αναφέρουν πως απλά φέρουν συνδυασμό Serval, Saber και Spirale).

Meteor στα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 μέσω ΗΑΕ; Γιατί όχι;

Παρά το γεγονός ότι τα Mirage 2000-5F υστερούν σε σχέση με τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 (θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η διαφορά μεταξύ F-16C Block 52+ και Block 52+Adv), εντούτοις φέρουν το RDY, αλλά και το σημαντικότερο, έχει τοποθετηθεί Link 16.

Τα αεροσκάφη αυτά, αν και έχουν στην πλάτη τους αρκετές ώρες πτήσης (οι Γάλλοι τα πήραν για να τα χρησιμοποιούν, και το κάνουν συνεχώς  λόγω και του χαμηλότερου κόστους χρήσης σε σχέση με τα Rafale), εντούτοις πιστεύουμε πως άνετα θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΠΑ, άμεσα, και χωρίς ανάγκη κάποιου εκσυγχρονισμού (όχι γιατί δεν το χρειάζονται, αλλά γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι). Ίσως να είναι και ο καλύτερος αντικαταστάτης των Mirage 2000EGM…

Mirage 2000-5F της Γαλλικής Αεροπορίας στην Βαλτική

To θέμα είναι πως εμείς κι εσείς καλά τα λέμε, θα γίνει; Καταρχάς να τονίσουμε πως από τα 37 υπηρετούν πλέον λιγότερα, με πηγές να τα φέρνουν στα 29 ή 28 (άλλες ρίχνουν τον αριθμό στα 24). Επίσης, αν και κι εδώ οι απόψεις διίστανται, τα αεροσκάφη έχουν όριο ωρών πτήσης, αν και μάλλον είναι πολύ υψηλό (αναφέρονται οι 9000 ώρες), αλλά γεγονός είναι πως τα Mirage ουδέποτε χρειάστηκαν δομικό εκσυγχρονισμό. Συνεπώς, θεωρούμε πως είναι ασφαλές να πούμε πως τα Mirage 2000-5F έχουν αρκετά χρόνια δομικής ζωής ακόμη παρά την ταλαιπωρία που έχουν τραβήξει.

Όσα θέλετε να μάθετε για τον εκσυγχρονισμό (ή μη) των Mirage 2000EGM/BGM

Πότε σκοπεύουν να τα αποσύρουν οι Γάλλο, ή ακόμη καλύτερα, πότε θα μπορούσαν να μας τα παραχωρήσουν; και το σημαντικότερο, με τι αντίτιμο; Πάμε να τα δούμε ένα-ένα. Καταρχάς η Γαλλία δεν αποσύρει το τύπο “γενικά”, καθώς διατηρεί σε υπηρεσία τα περισσότερα Mirage 2000D που έχει. Επίσης, καθώς τα Mirage 2000B/C/N που αποσύρθηκαν είναι μια μεγάλη πηγή ανταλλακτικών, για να τα διατηρήσει σε υπηρεσία χωρίς μεγάλο κόστος υποστήριξης. Τα Mirage 2000-5F όμως υπάρχουν σκέψεις να αποσυρθούν σύντομα, πιθανόν το 2020. Εδώ λοιπόν υπάρχει όντως ένα “παράθυρο ευκαιρίας”, αν όντως ισχύει αυτή η ημερομηνία (καθώς υπάρχουν αναφορές για αργότερα).

Μια ακόμα μοίρα μαχητικών Mirage 2000 δίνει την θέση της στα Rafale…

Το πρόβλημα είναι αλλού. Η Γαλλία δεν παραχωρεί δωρεάν οπλισμό, απλά πουλά σε καλές τιμές. Ακόμη και τα Super Etendard πουλήθηκαν στην παραπαίουσα Αργεντινή, και μάλιστα δεν αποδεσμεύτηκαν πριν η Αργεντινή καταθέσει τα χρήματα. Δεν κακίζουμε την Γαλλία, είναι Δημοκρατία με νόμους, και αυτοί δεν περιλαμβάνουν δωρεάν παραχώρηση δημόσιας περιουσίας χωρίς όφελος ή χωρίς ψήφιση από το Κοινοβούλιο σε τρίτους. Αυτό ας το έχουμε υπόψιν μας.

Συνεπώς τα Mirage 2000-5F, όσα κι αν είναι αυτά, θα πρέπει να πωληθούν. Μια τέτοια όμως πώληση απαιτεί χρήματα, την στιγμή που κάθε διαθέσιμος πόρος έχει κατευθυνθεί στα F-16 και τον εκσυγχρονισμό τους, αλλά και στις συμβάσεις FOS. Πως λοιπόν η Γαλλία θα μπορούσε να μας δώσει τα μαχητικά; Η λύση της επιστροφής χρημάτων από τα ομόλογα, αν “παίξει”, θα γίνει για τις φρεγάτες [email protected], κι όχι για μαχητικά. Συνεπώς, κάτι πρέπει να βρεθεί.

Meteor στα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 μέσω ΗΑΕ; Γιατί όχι;

Να δωθούν τα Mirage σαν αντισταθμιστικά σε αγορά πλοίων, είναι μάλλον περίεργο. Θα συμβληθεί μεν η Ελληνική κυβέρνηση με την Γαλλική, αλλά και με την Group Navale (αν προχωρήσει το θέμα). Εκεί θα έπαιζε έναν ρόλο αν για παράδειγμα παίρναμε της LaFayette, με τον ανάδοχο να “παίζει” κάποιον ρόλο στην υποστήριξη των πλοίων. Αλλά τι σχέση έχει η Group Naval με τα Mirage; Καμία.

O εκσυγχρονισμός των Mirage 2000 στο επίπεδο Mk3

Η μόνη λύση που θα μπορούσαμε να σκεφτούμε, είναι όλα να γίνουν μέσω της υπογραφής μιας “δυνατής” FOS για τα υπάρχοντα μαχητικά, και μιας -ας πούμε- “υποσχετικής” για μελλοντικό εκσυγχρονισμό των Mirage-5Mk2 και -5F σε επίπεδο Mk3 σε βάθος χρόνου. Αυτό είναι κάτι που με καλή διάθεση και από τις δυο πλευρές, θα μπορούσε να προχωρήσει. Τα οφέλη θα είναι προφανή, οι Γάλλοι θα κερδίσουν χρήματα από τις FOS και τον εκσυγχρονισμό, κι εμείς θα φτάσουμε τις δυο ενισχυμένες Μοίρες, ή, γιατί όχι, τις 3 Μοίρες μαχητικών Mirage 2000-5Mk3.

Με αυτό τον τρόπο, τα Mirage 2000 θα μπορούσαν να προσφέρουν στην ΠΑ μέχρι και το 2040, μια ημερομηνία που ελπίζουμε η χώρα μας, έχοντας αφήσει πίσω τον παλιό κακό οικονομικά καιρό, θα μπορεί να έχει βάλει σε υπηρεσία ικανούς αριθμούς ΝΜΑ, όποιο κι αν είναι αυτό. Τα παλιά μας Mirage 2000EGM θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο της δεξαμενής ανταλλακτικών, όπως τον παίζουν σήμερα τα παλιά Mirage 2000C για τα εναπομείναντα Mirage 2000B/D/-5F. Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση που έχει γίνει δεν θα χαθεί, και οι Αντικατοπτρισμοί θα συνεχίσουν να φρουρούν το Αιγαίο για πολλά χρόνια ακόμη…


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

155 ΣΧΟΛΙΑ

155 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cretanmacedonian

Σύμφωνώ απολύτως με τα όσα λέτε μήπως να ασχοληθούμε και με τα crotale NG της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας , 12 τον αριθμό , για να αντικαταστήσουμε μερικά ή ολικά τα αρχαία SA-8 ?

Spirit

Γιατί αποσύρονται;

Το μονο......

που χρειαζεται η ΠΑ την επομενη δεκαετια ειναι αντιαεροπορικα μακρου βεληνεκους και συγχρονους πυραυλους BVR. Επιπλεον, οταν και οποτε απαιτηθει στο μελλον αγορα ΝΜΑ αυτη ειναι ασυζητητι το F-35 για πολλους λογους, οπως κοστους/αξιας αλλα και διαθεσιμοτητας/ανταλλακτικω. Ο πιο σημαντικος ομως ειναι η συμβατοτητα και μελλοντικη συνεργασια με το υπαρχων οπλοστασιο της ΠΑ, το οποιο εχει σωστα δομηθει τα τελευταια 30 χρονια και εχει κοστισει περιπου 10 δις δολαρια μαζι με τα οπλα και τον προσφατο εκσυγχρονισμο σε Viper.

Οι Γαλλοι

εχουν περισσοτερες πιθανοτητες να μας δωσουν τα συγχρονα οπλα που λες παρα οι Αμερικανοι που δισταζουν να δωσουν μακρας ακτινας οπλα. Τα Σκαλπ και τα Εξοσετ κανουν τη διαφορα αυτη τη στιγμη στην ΠΑ. Τα μελλοντικα οπλα θα ειναι ακτινας 200 χιλ. απο τα 100 που ειναι τωρα με τους ΑΜRΑΑΜ 120C. Μαλλον για Μετεορ παμε και Σταντ οφ πυραυλους

Antonis_Loukas

Τα Η.Α.Ε είναι σίγουρο ότι θα αναβαθμίσουν το σύνολο των μαχητικών τους; Σχετικά με το Κατάρ και χωρίς να θέλω να γίνω τόσο καυστικός, γιατί τότε έχουμε τόσες παρτίδες μαζί τους; Δηλαδή, από τη μία, συζητάμε για εκπαίδευση καταριανών στη Καλαμάτα και από την άλλη, θα ήταν τραβηγμένο να μας δώσουν(πουλήσουν) mirage; Μήπως ακόμη, οι Τούρκοι, δεν θα είχαν και καμιά τρομερή αντίρρηση σε ενδεχόμενη πώληση των καταριανών α/φών σρην Ελλάδα;

Antonis_Loukas

Μα δεν έγραψα να μας τα χαρίσουν. Το αν θα τα πουλούσαν ακριβά ή όχι, έχει να κάνει με τους εν δυνάμει ενδιαφερόμενους πελάτες… Ένας υπάρχον χρήστης του μαχητικού, επειδή δεν θα είχε το κόστος εισαγωγής νέου τύπου, θα μπορούσε και πιο εύκολα να ενδιαφερθεί για αυτά τα α/φη. Με την Ινδία, να έχει απορρίψει παλαιότερα τέτοια προοπτική, ποιοι άλλοι νυν χρήστες -5, απομένουν; Η Ταϊβάν και εμείς; Τέλος, νομίζω πως μάλλον το Κατάρ έχει το πάνω χέρι στη σχέση του με τη Τουρκία. Με τα πρόσφατα 15 δις, δεν νομίζω ότι ‘παίρνει’ και πολύ τη Τουρκία να τραβήξει το… Read more »

Γιώργος

Flight and Space άμα τα θέλουν τόσο πολύ τα Mirage οι Τούρκοι γιατί δεν τα αγοράζουν; Εμ αυτοί ασχολούνται πλέον με F-35 και Τ-FX πέμπτης γενιάς, με τα τρίτης θα ασχοληθούνε;;; Άρα από την οπτική μου ίσα ίσα που θα χαρούνε κιόλας, πάλι καλά θα λένε που δεν πήρανε τίποτα Typhoon, F-15, Rafale τέταρτης γενιάς.
Εντάξει και τα ογδονταπέντε F-16V είναι ξεκάθαρα πλέον και αυτά τέταρτης γενιάς (σε αντίθεση με τα block 30 που παραμένουν τρίτης) οπότε νομίζουν ότι παλεύονται.

Φανταστείτε μια Ελληνική Π.Α. με τριακόσια F-15, πλήρως εξοπλισμένα. Βόλτες πάνω από την Άγκυρα θα κάναμε. κλαψ.

Sorry

Μεχρι τωρα μπορουσες να το κανεις και με τα φ16 σου. Μεχρι του χρονου ομως. Γιατι απο το 2020 τις βολτες θα σου τις κοψουν οι S400 που θα σε λοκαρουν μολις σηκωθεις.

ECG

Καθε μελλοντική αναβάθμιση των μιραζ θα ηταν κακη διαχείριση πόρων. Δεν εχει σχέση η naval group με τα μιραζ; Δεν εχει σχεση η naval group με το γαλλικο κράτος; Η διπλωματία εξοπλισμών πιστευω στα γαλλικα μπορει να εχει και δικη της λέξη. Επισης οι νομοι δεν είναι προβλημα. Δεν υπαρχει ουσιαστική διαφορά της δωρεαν παραχωρησης με της παραχώρησης σε εξευτελιστική τιμη. Χρειάζεται να εμπλεξουμε τη Dassault? Συμφωνοι. Αρχικα απορριπτουμε οποιαδηποτε ιδεα αποκτησης του Rafale για τωρα, δεν παμε για νεο μαχητικό. Το πρωτο πραγμα που θα συζητησουν. Δεν το σκεφτομαστε καν, δεν εχουμε πόρους. Ε μετα τη Dassault τη συμφέρει… Read more »

Chris

Επειδή όμως υπάρχουν και άλλοι χρήστες του αεροσκάφους, δεν αποκλείεται η Γαλλία να βρει πρόθυμο αγοραστή με πορτοφόλι να τα διαθέσει με μεγαλύτερο κέρδος και πλήρη εκσυγχρονισμό. Π.χ. Ινδία και Ταιβάν δεν υπάρχει περίπτωση να ενδιαφερθούν να τα σκουπίσουν αν/όταν αυτά γίνουν διαθέσιμα; Σε αυτή την περίπτωση γιατί η Γαλλία να θέσει ως προτεραιότητα τις δικές μας ανάγκες και όχι το δικό της κέρδος.

ECG

Δεν ειπα κατι τέτοιο…

Είπα οτι και οι Γαλλοι εχουν συμφέρον να μεινουν τα Μιραζ στην ΠΑ. Δεν ειπα να μας τα δώσουν επειδή ειμαστε φιλοι…Αν βρουν πιο συμφέρουσα προσφορα φυσικα και θα τα δωσουν.

Αν οι χωρες που ειπες ενδιαφερθουν σοβαρά (μην εισαι τοσο σιγουρος) τοτε δεν υπαρχει περιπτωση η Ελλαδα (αν λειτουργησουμε λογικα) να νικησει τις προσφορές τους, οποτε μην το συζητάμε καν

Chris

Η αναφορά μου έχει κυρίως αφετηρία την Κίνα με την οποία και οι δύο χώρες έχουν πρόβλημα, η Ταϊβάν επιβίωσης η Ινδία έντονου γεωπολιτικού ανταγωνισμού. Αν η Κίνα συνεχίσει την τρελή εξοπλιστική της κούρσα και την πολιτική διεκδίκησης τότε δε θα μου φαινόταν παράλογο να ενδιαφερθούν οι δύο να σκουπίσουν τα αεροσκάφη για να συμπληρώσουν τα υπάρχοντα. Κυρίως επειδή και οι δύο δε φαίνονται διαθέσιμοι να τα αποσύρουν. Όλα αυτά υποθετικά. Απλά ήθελα να επισημάνω ότι δεν είμαστε απαραίτητα ο μοναδικός πελάτης για τα γαλλικά. Επειδή όμως οι ανάγκες οι δικές μας είναι εξίσου πιεστικές μακάρι τελικά να καταλήξουν σε… Read more »

ECG

Κι ομως φιλε μου νομιζω οι συνθηκες δεν ειναι ακριβως ίδιες. Η ταιβαν εχει πανω απο 45 αεροσκάφη Μιράζ και αναβαθμιζει τα F-16. Δεν εχει προβλημα πολυτυπιας, και δεν εχει αναγκη τοσο τα υποδεέστερα μιραζ των Γάλλων. Η Ινδια απο την άλλη, ειναι το κλουβί με τις τρελές! Διορθωστε-ενημερωστε με αν κατι εχει αλλαξει αλλα απ οσο θυμαμαι φτιαχνουν δικο τους, συνεργάζονται με Ρωσία για το PAK FA που δεν τους αρεσει πολυ, εχουν παραγγειλει Rafale αλλα τα θελουν καλυτερα, μιλανε και με τους αμερικανούς για πιθανη αγορα F16V. Και το οπλοστασια τους ειναι ειναι για κλάματα απο αποψη πολυτυπιας.… Read more »

Thras

Περιγράφεις ενεργοποίηση τακτικής “lobbying” από γαλλικούς βιομηχανικούς γίγαντες υπέρ της ΠΑ/Ελλάδας.
Πολύ καλή ιδέα, αλλά άγνωστη πρακτική για εμάς…

Mich

Το “ιδανικό” σενάριο θα ήταν μια συνολική διαπραγμάτευση με τη Γαλλία που να καλύπτει και την ΠΑ (βάσει όσων λέτε πιο πάνω) και το ΠΝ ([email protected], FREMM, Lafayette ή ό,τι άλλο). Εννοείται ότι το οικονομικό είναι το μείζον, αν όχι το αποκλειστικό ζήτημα.

Γιώργος

Θα έλεγα Mich ότι αντιτορπιλικά τύπου FREMM είναι εκτός ρεαλιστικής συζήτησης λόγω δυσβάσταχτου κόστους για την τωρινή οικονομία. Οι μεταχειρισμένες Lafayette, μετά από ένα λίφτινγκ για να τα πλασάρουμε σαν την αιχμή του δόρατος, άμα χρειαστεί, μιας Ομάδας Μάχης προς αντικατάσταση των μη εκσυγχρονισμένων Kortenaer αρχικά + ούτε καν [email protected] γιατί στοιχίζουν, οπότε πάμε σε κάποια Gowind προς συμπλήρωση αριθμών, με ένα ολοκαίνουριο πλοίο, που θα μπορέσει να βγάλει άνετα σαράντα χρόνια στο νερό. Φυσικά μην παραλείψουμε να κάνουμε έστω έναν Εκσυγχρονισμό Τέλους Ζωής (γιατί πέρασε το τυπικό όριο των είκοσι ετών για Ε. Μέσης Ζ. ,ειδικά στο F-452, αλλά… Read more »

Βασίλης

Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο μιας και (προσωπικά) αυτές ακριβώς τις απορίες είχα σχετικά με το θέμα “πως να αυγατίσουμε τα mirage μας” καθώς τα 24 δεν φτάνουν ούτε για ζήτω (τα 2000EGM-BGM είναι ανάξια λόγου πλέον). Εγώ πτήση έχω άλλη απορία… Αν ανταλλάξουμε με τους Γάλλους τα 17 2000EGM-BGM που έχουμε (αυτοί με τα ανταλλακτικά που έχουν αφήσει stock με τα αποσυρμένα mirage 2000 που έχουν θα μπορούν να τα έχουν όλα επιχειρησιακά) με 17 2000-5F ή με αυτά τα 28 που είναι επιχειρησιακά ετοιμοπόλεμα με option να βάλουμε “φυτιλιές” στους Γάλλους να ζητήσουν τα Καταριανά 2000-5 όταν αρχίσουν να… Read more »

Βασίλης

Κατάλαβα…
Και μιας και λέμε για λεφτά, πόσο στοιχίζει χοντρικά-χοντρικά η αναβάθμιση ενός mirage 2000-5Mk2 σε mirage 2000-5Mk3 και πόσο ενός mirage 2000-5F σε mirage 2000-5Mk3??

Γιώργος

Κάποια -λίγα- λεφτά υπάρχουν. Για τα F-16 βρέθηκαν για να αναβαθμιστούν, για να προμηθευτούμε μερικά παλιά και μεταχειρισμένα Mirage, με light πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και ομοιοτυπίας, υπάρχουν;

Ted

Άπαξ και η Γαλλία αποφασίσει να τα πουλήσει, νομίζω ότι απαραίτητα κονδύλια θα μπορούσαν να βρεθούν.
Η μάλλον η πίεση για να βρεθούν θα ήταν μεγάλη.
Ίσως με κάποια συμφωνία παραχώρησης στρατιωτικής βάσης στην Ελλάδα
Ή μήπως έναντι μελλοντικών κερδών από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων
Μήπως ενδεχόμενη παραχώρηση των παλαιότερων F16 θα μπορούσε να αποτελέσει μία κάποια λύση ;

Μία εικασία για ένα ¨εύλογο¨ κόστος απόκτησης ανά μονάδα υπάρχει ;

Π.Α

Παραχωρηση κερδους απ τα κοιτασματα ειναι λιγο ατοπο για 24 αεροσκαφη ακομα και για 150, οκ το κερδος απ το πετρελαιο ή αεριο ειναι πολλαπλασιο απο μια απλη παραχωρηση, να ειμαστε και λιγο προσγειωμενοι και κατα δευτερον τη βαση να την κανουν τι οι γαλλοι ; διπλα ειναι και υπαρχουν αριστες σχεσεις

Γιώργος

Ας κάνουμε μία υπόθεση εργασίας Ted και ας πούμε ότι κατά μέσο όρο κάνουν δέκα εκατομμύρια ευρώ και θέλεις δέκα από αυτά =100 μύρια. Είναι παλιά και θέλεις να τους βάλεις MICA, Scalp, Exocets ακόμα και Meteor= +άλλο ραντάρ (εν περιλήψει) και φυσικά νέες καλωδιώσεις. Μετά ένα πιο νέο σύστημα αντιμέτρων κ.τ.λ., ας υποθέσουμε είκοσι εκατομμύρια ανά σκάφος x10 σκάφη=200 μύρια+100 η αγορά-300 εκατομμύρια ανά σκάφος. Ένα FOS δεν θα βάλεις; Πάνε άλλα 100 μύρια=400 εκατομμύρια +ανταλλακτικά +εξτρά πύραυλοι=500 μύρια, δηλαδή μισό δις ευρώ σύνολο. Άρα θες όσο δώσεις για αγορά & αναβάθμιση, άλλα τόσα, χονδρικά, να δώσεις στη “μαμά”… Read more »

jimdenin

Απλά να σημειωθεί ότι τα γαλλικά -5 δεν ήταν αεροσκάφη παραγωγής, αλλά αναβάθμιση απλών Μ2000C. Γενικά η ιστορία Μ2000-5 ήταν μια κατάσταση της ίδιας της Dassault η οποία έβλεπε ότι σε σύγκριση με τα αμερικάνικα F-16/18 το Μ2000 έμενε πίσω στο θέμα του ηλεκτρονικού πακέτου που προσέφερε. Η εταιρία με εντελώς δικά της χρήματα εξέλιξε το -5, η γαλλική αεροπορία απλά προτίμησε να στηρίξει το πρόγραμμα αλλά ουδέποτε είχε εκφράσει ανάλογη ανάγκη, μένοντας ικανοποιημένη με την λογική ” διάφορες εκδόσεις του ίδιου μαχητικού με διαφορετικά ηλεκτρονικά”, όπως και στο παλαιότερο Μιράζ F1.

Γιώργος

Το μέγα θέμα είναι να ενσωματωθεί το Spectra του Rafale, ή μέρος αυτού για EW, jimdenin.

chikichiki

Ενσωμάτωση του Spectra είναι είτε αδύνατη είτε μη συμφέρουσα.

Konstantinos_Zikidis

Φοβάμαι ότι τα Μ2000-5F διαφέρουν από τα δικά μας -5 Mk2 περισσότερο από ό,τι τα 52+ με τα +52 Adv., καθώς δεν έχουν ούτε ακριβώς το ίδιο ραντάρ: τα -5F έχουν το RDY, ενώ τα δικά μας το RDY-2 (αν και οι διαφορές είναι περιορισμένες). Όμως, η μεγαλύτερη διαφορά είναι ο υπολογιστής του Α/Φ. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, τα -5F είναι καλύτερα από τα δικά μας EGM/BGM (έχουν καλύτερο ραντάρ και ρίχνουν MICA, ενώ αν όντως έχουν link 16 το πράγμα γίνεται πολύ ενδιαφέρον). Οπότε, εάν υπάρχει πολιτική βούληση, θα μπορούσε να διερευνηθεί το θέμα. Έτσι κι αλλιώς, οι Γάλλοι… Read more »

Κανελλόπουλος

There is no such a thing as a free lunch!

Spirit

Πρέπει να μπουν όλα στο μικροσκόπιο και να εξετασθούν ενδελεχώς… άκρως ενδιαφέροντα για άμεσο εκσυγχρονισμό είναι η κάσκα και το ICMS Μk.4 που πιστεύω ότι κάνει την διαφορά ακόμα και χωρίς AESA.

Γενικώς οι Γάλλοι αποδεσμεύουν όπλα και υποσυστήματα που μπορει να κάνουν την διαφορά όπως για παράδειγμα και ο πύραυλος MICA IR NG

giorgos tsagaris

Σε αρθρο που ειχε κανει η Πτηση προ λιγων ετων στην 331 στελεχη της ειχαν πει οτι η ”κασκα” δεν θα τους
προσεφερε κατι παραπανω.
Σιγουρα αυτοι ξερουν καλυτερα,αλλα απο την αλλη δε νομιζω να εχουν πεταξει με την αναλογη κασκα των F-16.
Οσο και να την εχουν αντιμετωπισει σε 1vs1σε ασκησεις ειναι αλλο πραγμα να τη εχεις χρησιμοποιησει.

Γιώργος

Είναι δυνατόν να μην έχουν καν κάσκα (τύπου όπου κοιτάζω κλειδώνω με το μάτι) και να συζητάμε για ραντάρ μη AESA? Εντάξει, δε λέω, το απαραίτητο Link 16 λύνει σε σχηματισμό το πρόβλημα του ραντάρ αλλά από ό,τι βλέπω δεν την γλιτώνουμε την παραγγελία μίας δωδεκάδας Rafale, που θα πετά σε σχηματισμό με τα Mirage και θα τα προστατεύει και ηλεκτρομαγνητικά και μέσω των δεδομένων των AESA αυτών, θα κλειδώνουν & θα καταρρίπτουν πολλαπλούς στόχους, έστω και με MICA IR. Meteor, ας πούμε, θα φέρουν μόνο τα λιγοστά Rafale.

aris32

ο mica ir ειναι κατι διαφορετικο σε σχεση με τους Αim9 irist . ειναι αλλης κατηγοριας οπλο για αυτο και δεν εχει πιστοποιηθει σε κανενα αλλο μαχητικο παραμονο στα γαλλικα . το micaem εχει πιστοποιηθει στα φ16 των HAΕ . οποτε το σκοπευτικο στο κρανος δεν δινει τοσες δυνατοτητες στα μ2000-5 οσο θα δωσει το Link16 . σκεψου οτι σε BVR να στελνεις 2 πυραυλους ενας EM ενα IR . Το συστημα αυτοπροστασιας να σε προειδοποιει για τον EM και οχι για το IR . σιγουρο Kill και μαλιστα σε αποστασεις εως 50χιλιομετρα . ενω ο MICA IR/EM ΝG που… Read more »

Chris

Τελικά τα μόνα “σίγουρα” αεροσκάφη είναι τα παλιά δικά μας και μάλλον εκεί θα εστιαστεί το ενδιαφέρον για μικρό ή μεγάλο εκσυγχρονισμό. Τα υπόλοιπα σενάρια αν και πολύ επιθυμητά…
Ο εκσυγχρονισμός σε Μk3 που περιγράφετε στο σχήμα τι κοστολόγιο εκτιμάτε ότι θα είχε για τα αεροσκάφη Mk2/F;

Γιώργος

Τα F-16 Block 30 μόνο πολύ μεγάλος εκσυγχρονισμός σε Viper τα σώζει. Και τα Mk2 δεν φτάνει να γίνουν Mk3, αλλά επειδή καθυστερήσαμε, Mk4 πλέον. Και ήρθε η ώρα να αποκτήσουν καταδέκτη λέιζερ π.χ. τον Atlis 2, αν όχι τον Damocles του Rafale.

aris32

για τα μπλοκ 30 και τα μ2000 λεφτα δεν υπαρχουν . αν εχεις λεφτα μια χαρα τα αναβαθμιζεις .

Vertigo

Ένα θέμα είναι αν τα -5F μπορούν να αναλάβουν και αποστολές TASMO με τους Exocet. Αν ναι, θα ήταν μια καλή λύση – αν μπορούσαμε να τα πάρουμε σε καλές τιμές – για την αντικατάσταση των EGM/BGM. Διαφορετικά μας βλέπω να κρατάμε τα τελευταία μέχρι να λιώσουν (μέχρι την λήξη ζωής των πυράυλων)!

Γιώργος

Γιατί οι Exocets δεν επαναπιστοποιούνται και δεν αναβαθμίζονται σε Mod 2 (αν δεν είναι ήδη) ; Σχεδόν με 1 μαχ πάνε, θα ταλαιπωρήσουν πολύ τα πλοία για να τους ξεφύγουν αν μη τη άλλο.

aris32

επαναπιστοποιηση ναι . αλλα αναβαθμιση σε mod2 μονο αν πιστοποιηθουν για τον υπολογιστη του μ2000-5 . αλλιως ο υπολογιστης βολης του μ2000 λειτουργει και με το υπαρχον ηλεκτρονικο Κυκλωμα του exocet

ikaros

Εγώ θα πάω την κουβέντα αλλού και θα πω πως η Dassault δεν πρόκειται να επιτρέψει να πάρουμε επιπλέον Mirage από πουθενά, ακόμα και αν ήταν να τα πληρώναμε σαν καινούργια. Μας θεωρούν ίσως την μοναδική τους αγορά Rafale επί Ευρωπαϊκού εδάφους.

sotbak

αυτό δείχνει η πολιτική τους, αλλά τα λεφτά από που θα βγουν; Προφανώς η τιμή δεν είναι ίδια ανά Α/Φ…

Γιώργος

Δεν νομίζω να πουν όχι άμα τους παραγγείλουμε 12 Rafale και 24 μετάχειρα (από κάπου π.χ. και από τους ίδιους) Mirage. Θα καταγράψουν άλλη μία χώρα στο βιβλίο εξαγωγών του Rafale, δεν είναι και λίγο, μη χείρον βέλτιστον, μια χαρά, θα μας πουλήσουν και μερικά Rafale, τι άλλο θέλουν και θα κονομάνε και FOS για 80+ αεροπλάνα μέσω της Dassault και της Secma.

Εμείς 80+ F-16 & ~80 Γαλλικά ισοδυναμούν=160 μαχητικά πρώτης γραμμής που είναι πάνω από 150 (άμα το πάρουμε σαν νέο κατώτατο όριο) σε περίοδο ομολογουμένως οικονομικής δυστοκίας.

sotbak

εγώ νομίζω ότι αν είναι να πάρουμε ραφάλ πρέπει να “απαλλαγούμε” από τα μιράζ γιατί πάλι θα έχουμε το πρόβλημα με την πολυτυπία. Αν τα λεφτά δεν βγαίνουν, να αναβαθμίσουμε τα ΜΚ2 σε ΜΚ3, όπως πολλοί αναφέρουν, αλλά, έχω την εντύπωση ότι η αναβάθμιση των EGM-BGM δεν συμφέρει, λογικά μιλάμε για τεχνολογικό χάσμα των ΜΚ2 με τα EGM-BGM στο ψηφιακό κομμάτι.

Alexis

Τό M-2000 είναι ένα απίστευτο αεροσκάφος, αλλά με ένα μεγάλο αρνητικό στοιχείο, αυτό είναι η κατασκευάστρια εταιρεία η Dassault, αναξιόπιστη και καθόλου επαγγελματίες σε σχέση με τις αντίστοιχες Αμερικανικές εταιρείες!

Γιώργος

Γιατί, δε μας στέλνει ανταλλακτικά ή δεν μας παρέχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία;;;

Kamp

Μια σκεψη χωρις να εχει βεβαια κοστολογηθει..Συνολικη διαπραγματευση με Γαλλια για πλοια + τα mirage 2000 5F οπου ενα μερος θα αποπληρωθει απο τα κερδη των ομολογων και ενα αλλο μερος με διακρατικη συμφωνια για δανειο με ευνοικους ορους αποπληρωμης.. πεταμε στην παντα σιγα σιγα τα παλια mirage, F4 και F16 block 30. Αρα θα εχουμε τα εκσυχρονισμενα F16 blck 52, εκσυχρονιζουμε τα block 50 με απαρτιες απο block 52, 2 μοιρες με εκσυχρονισμενα mirage 2000 nk3 οπου θα φερουν αναβαθμισμενο ρανταρ, σκοπευτικο επι κασκας, δυνατοτητα μεταφορας αντιπλοικων και scalp, συνεργασια με αλλες χωρες που διαθετουν mirage για πιστοποιηση meteor,… Read more »

Γιώργος

Βάλε και AESA στα Mirage και είσαι κομπλέ!

aris32

το κοστος πιστοποιησης του αεσα στα μ2000 ποιος θα το αναλαβει ;

Thras

Η περίπτωση του Κατάρ δεν νομίζω ότι είνια τελειωμένη, εκτός αν έχετε εσωτερική πληροφόρηση. Τα ΗΑΕ θα μπορούσαν να μας δώσουν σε χαμηλή τιμή όσα Μ2000-9 δεν συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αναβάθμισης, ενώ η γαλλική αεροπορία θα πρέπει να πιεστεί από την γαλλική κυβέρνηση να μας παραχωρήσει λίγο νωρίτερα τα Μ2000-5F. Σε οποιαδήποτε απο τις περαπάνω περιπτώσεις θα φτάσουμε ένα αριθμό από 36 (μόνο τα καταριανά) ή 40 αεροσκαφών (από ΗΑΕ) ή ακόμα και 55-60 με συνδυασμό κάποιων απο τις παραπάνω λύσεις. Η ύπαρξη 2 ή 3 μοιρών γαλλικών μαχητικών στην ΠΑ θα μεγιστοποιούσε την επένδυση στον τύπο και θα προσέφερε… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Mirage 2000-9 και χαμηλή τιμή δεν πάνε μαζί.
Αν ήταν για τίποτα M-2000C 30 χρονών ή F-5E θα συμφωνούσα.

MAN

Στην Κολομβία τα έδιναν γύρω στα 17εκ. ευρώ το ένα (συν έξτρα τα οποία όμως εμείς μάλλον δεν χρειαζόμαστε) πριν 3χρόνια.

http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/160660/france-offers-colombia-18-mirage-2000_5fs.html

Thras

20 εκ ανα αεροσκάφος και 5 ακόμα για Light εκσυγχρονισμό, δεν είναι πολλά γαι αεροσκάφη που θα υπηρετούν μέχρι το 2040!

montif74

Και τι έκανε η Κολομβία?

Προτίμησε να αναβαθμίσει τα Kfir με Aesa ραντάρ και ηλεκτρονικά.

Η μόνη λύση είναι δωρεάν παραχώρηση των F με παράλληλη υπογραφή FOS για 10+ χρόνια.

Αναβάθμιση μόνο εάν συμφέρει οικονομικά και φέρνει τα διλιτρα σε επίπεδο εφάμιλλο των F16 V

Spirit

Αυτά που παίζουν απο το Κατάρ ειναι 20-22 μαχητικά που ακούγεται ότι δεν θα εκσυγχρονιστούν.
Οπότε προφανώς θα ειναι διαθέσιμα κάποια στιγμή, το μόνο μεγάλο πρόβλημα ειναι το σύστημα το αυτοπροστασίας που καλό θα ήταν σε όλα να το τοποθετηθεί το νεότερο ICMS Mk.4, Link 16 και μια κάσκα… αναμένοντας βέβαια τους MICA NG IR που νομίζω ότι θα κάνουν την διαφορά στο Αιγαίο αν συνδυαστούν με ένα IR-Pod

Γιώργος

Για IR-Pod υπάρχει η εύκολη λύση του δοκιμασμένου Atlis 2 και η δύσκολη λύση του Damocles toy Rafale. Τα Link-16 και οι κάσκες (έστω και από Ισραήλ σαν aftermarket) θεωρώ ότι εννοούνται… Για EW το ICMS το Mk 4 το θεωρώ απαραίτητο όταν ο κατεξοχήν αντίπαλός σου θα έχει το stealth, δηλαδή μεγαλύτερο πλεονέκτημα αιφνιδιασμού, κάτι το οποίο εκκωφαντικά στερείσαι, ε ας μη χάσεις το στο ηλεκτρομαγνητικό, το όποιο πλεονέκτημα μπορεί να έχεις για να <> εν μέρει τον αντίπαλο και να διαταράξεις τις όποιες συνδέσεις (links) του. Ναι, για ηλεκτρονικό πόλεμο μιλάω, συγκεκριμένα ηλεκτρονική επίθεση και μπόλικους πυραύλους αντιραντάρ… Read more »

aris32

το καταρ εχει 12 . τα ΗΑΕ εχουν 62 η ταιβαν περι τα 60 εμεις 24 η γαλλια 34 αν θυμαμαι καλα .δεν θυμαμαι αν ξεχναω καποιον αλλο χρηστη μ2000-5 . Τα ΗΑΕ θελουν να αναβαθμισουν ενα μεγαλος μερος του στολους τους . η ταιβαν μιας και ηταν η πρωτη χωρα που τα αγορασε εχει την πρωτη εκδοση και θελει να τα αναβαθμισει και αυτη . η γαλλια εχει αναβαθμισμενα μ2000 σε μ2000-5 και θα τα αντικαταστησει με ραφαλ το καταρ εχει αγορασει 36 φ15 36 ραφαλ 36 εφ2000 . δεν νομιζω να αναβαθμισει το μικρο στολο των 12 μ2000-5… Read more »

aris32

η μονη λυση για τα μιραζ ειναι τα γαλλικα 5f μια μοιρα ή τα -5 απο τα ΗΑΕ αν δεν αναβαθμιστουν ολα .

Shadowfax

“Ισως.. μήπως… ενδεχομενως…” και αλλες μυθοπλασιες για να εχουμε να λεμε… Οταν καποιος θελει να αποκτησει κατι, κινητοποιείται και ρωταει να μαθει ποιο ειναι το τιμημα και τι απαιτησεις υπαρχουν… Κανενας απο τους αρμοδιους δεν φαινεται να ενδιαφερεται… Κανενας δεν ξερει την απαντηση τωνΓαλλων-Καταριανων και λοιπων αραβων για παραχωρηση μιραζ, γιατι απλα δεν υπαρχει ερωτηση… Για τον ιδιο λογο κανενας δεν γνωριζει καποιο ευλογο κόστος απόκτησης ανά μονάδα… Οπως επισης, αλλο πραγμα ειναι η αναβαθμιση 15 και αλλο η αναβαθμηση 40-45… Φυσικα και πρεπει να βρεθει καποια φορμουλα για συμπληρωση και αναβαθμιση των μιραζ, ΑΝ τα θεωρεις απαραιτητα για το… Read more »

Γιώργος

ΔΕΝ είναι απαραίτητα για το μέλλον ΜΟΝΟ εάν παραγγείλεις Γαλλικά πλοία (π.χ. [email protected]) με δυνατότητα εκτόξευσης από εκεί των Scalp σου. Γιατί πρακτικά για αυτό τα θέλουμε νομίζω και όχι για τους Exocets που μπαίνουν εύκολα σε κάθε πλοίο και νησίδα.

Shadowfax

Δεν τα θες μονο για τα Scalp…
Λαθος νομιζεις…

Ηλιας

Τα mirage του Κατάρ, ας μου επιτραπεί, είναι σωτηρία όχι για τον αριθμό τους αλλά για την πολύ μεγάλη ποσότητα των ανταλλακτικών και ιδίως των πυρομαχικών που διατίθενται, θα σας κάνουν να ξαναγαπησετε τα EGM και ο Εμιρης χρειάζεται το νησί για την επόμενη φορά που θα του κάνουν πραξικόπημα, άλλωστε έχει υποσχεθεί 15 δις. επενδύσεις, όσα δίνει και στην Τουρκία, και αυτή η ρημάδα υπόγεια δεξαμενή, 3 φορές σαν την Ρεβυθουσα, ακόμα περιμένει την εκμετάλλευση. Και φυσικά οι Γάλλοι θέλουν να δώσουν τα 5F γιατί η Γαλλική αεροπορια θέλει καινούργια Rafale η Γαλλική βιομηχανία καινούργιες θέσεις εργασίας και οι… Read more »

Γιώργος

Γιατί, ανταλλακτικά και πυρομαχικά δεν μπορεί να μας προμηθεύσει άφθονα, με έγκαιρη παραγγελία και η Γαλλία, απευθείας;;;

Shadowfax

Αν πληρωσεις FOS…

Thomas

Καλημέρα σε όλους τους αναγνώστες και συχαρητήρια στην Πτήση για το ενδιαφέρον άρθρο. Παρακαλώ επιτρέψτε μου να καταθέσω και εγώ την άποψη μου. Το σημαντικότερο πρόβλημα για την απόκτηση Mirage 2000 από την Γαλλική Αεροπορία βρίσκεται στις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Όσο φτηνά και να τα δώσουν τα αεροπλάνα οι Γάλλοι (που δεν θα τα δώσουν καθόλου φτηνά) λεφτά για περισσότερα αεροπλάνα δεν υπάρχουν. Οι λόγοι είναι απλοί. Όταν έχουμε τόσες ανάγκες στο Ναυτικό (εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα της χώρας σήμερα και όχι στην Πολεμική Αεροπορία) και στον Στρατό πως είναι δυνατόν να δώσουμε περισσότερα χρήματα για… Read more »

aris32

ειναι ασυμφορο να στηριζεις μια πτερυγα με μονο 24 αεροπλανα . γενικα ειναι ασυμφορο για την ΠΑ που εχουμε να υποστηριζει καποια στιγμη μελλοντικα μονο 24 μαχητικα . οποτε αν δεν βρεθει λυση νομοτελειακα τα μ2000 θα αποτελεσουν παρελθον πιο συντομα απο οτι νομιζουμε . Το προβληματα ειναι 3 ομως : 1) για τα μ2000 επενδυθηκαν οι εξοσετ ( το πιο μικρο κακο μιας και τα φ16 μπορουν να βαλουν καποιον αντιστοιχο πυραυλο παρολα αυτα το κοστος αγορας και εκπαιδευσης και ο χρονος που απαιτειται για να ειναι μια επιχειρησιακη με ενα νεο τυπου οπλου ειναι μεγαλυτερος απο το να… Read more »

Thomas

Συμφωνώ απόλυτα με τον συλλογισμό σας. Δυστυχώς αναξαρτήτως της επένδυσης μας δεν μπορώ να δω που θα βρεθούν τα χρήματα για την αγορά μεταχειρισμένων αεροπλάνων. Εκτος βεβαια και αν δεχτούμε ότι το ναυτικό θα βγάζει στο Αιγαίο ψαράδικα και μηχανότρατες. Αν δεν βρεθούν χρήματα από τον προϋπολογισμό (πράγμα που προϋποθέτει μεγάλες μειώσεις σε άλλους κρίσιμους τομείς ή δραστική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας) τότε η Αεροπορία θα σπαταλήσει όλα τα χρήματα που της αναλογούν στην αναβάθμιση των F-16. Πολύ φοβάμαι ότι τα Mirage 2000 θα συνεχίσουν να πετούν μέχρι το 2040 για τους λόγους που αναφέρεται ανεξαρτήτως της οικονομικής… Read more »

giorgos tsagaris

Tα F-16 δεν μπορουν/φτανουν/προλαβαινουν να ειναι παντου και να τα κανουν ολα.
Πιθανοτερο/λογικοτερο ειναι να πιστοποιηθουν τα EGM ωστε να φερουν και Scalp.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τα SCALP EG είναι 90 και όχι 120.
Μελλοντικά τα SCALP EG θα φέρονται από τα F-35A.

aris32

ποιος θα κανει την πιστοποιηση του σκαλπ στο f35 ; ο αντιστοιχος stormshadow θα σου πω οτι ειναι αρκετα διαφορετικο εσωτερικα συστημα απο τον σκαλπ για να σε προλαβω γιατι ξερω την απαντηση σου . θωμα δεν ξερω που θα βρεθουν τα χρηματα αλλα μια ενδεχομενη αναβαθμιση των υφισταμενων μ2000-5 στο αντιστοιχο επιπεδο των ΗΑΕ θα κοστισει περι τα 10 εκατομυρια το αεροσκαφος . αντιστοιχα και στα δικα μας . δηλαδη 240 εκατομυρια για μια αναβαθμιση των μ2000 που για μενα δεν ξερω κιολας αν απαιτειται . τωρα αν βρουμε τα 240 γιατι να μην βρουμε αλλα τοσα για να… Read more »

Shadowfax

Mε $58.95 στην 1:48 απο Kitty Hawk στο Αμαζον…
Υπαρχει και στην 1:72 απο Academy στα $15.00…

CKfurious

Μήπως μας χρωστάνε και αυτοί επιστροφές κερδών από κάνα ομόλογο ?
Να το συζητήσουμε άμα είναι έτσι

Gunner

To 2030 to Rafale δεν θα αποτελεί επιλογή για την ΠΑ, ούτε το F-16V γιατί πολύ απλά τότε δεν θα βρίσκονται σε παραγωγή, ειδικά το Rafale. Το F-35 από την άλλη θα είναι ακόμη σε παραγωγή, πιθανόν το μοναδικό μαχητικό στην δύση που θα είναι σε παράγωγη εκείνη την χρονική στιγμή.

Thomas

Το 2030 είναι σε (σχεδόν) 10 χρονια. Έχω την αίσθηση ότι τα περισσότερα από τα αεροπλάνα 4+ γενιάς θα εξακολουθούν να έχουν θέση στις περισσότερες αεροπορίες της Δύσης. Το F-35 ακόμα και τότε θα είναι πολύ ακριβό στην χρήση του (αν υποθέσουμε ότι το κόστος αγοράς θα έχει πέσει αισθητά) οποτε δύσκολα θα δούμε αεροπορίες που θα το χρησιμοποιούν κατά αποκλειστικότητα. Τώρα βεβαια αυτά είναι αμπελοφιλοσοφίες καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την γενικότερη οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση στην περοχή (σκεφτείτε για παράδειγμα πως μπορεί να είναι ο κόσμος μετά από μια δεύτερη θητεία Trump). Όπως και να έχει πάντως και… Read more »

aris32

το 2030 δηλαδη σε 12 χρονια το γριπεν c/d δεν θα βρισκεται σε παραγωγη , το ef2000 εχει πολλες πιθανοτητες να μην βρισκεται σε παραγωγη . το φ16 , gripen e και ραφαλ λογω των παραγγελιων που εχουν θα ειναι σε παραγωγη . το φ35 θα ειναι για πολλες δεκαετιες σε παραγωγη μιας και θα γινει το mainstream μαχητικο της δυσης . αντικαταστατης του φ16 .

evaggelos

το γκριπεν το ραφαλ κ το φ16 μια χαρα στην παραγωγη θα ειναι και το 2030 αφου ακομα δεν εχει ξεκινησει το νεο ευρωμαχητικο κατι που οπως δειχνει θα συμβει μετα το 2040-45 ακομα και η usaf τα φ16v θα τα χει περιπου μεχρι το 40-45.

Γιώργος

Πρακτικά aris32 για update των F-16 V σε V+ το βλέπω, που θα είναι και η πιο οικονομική λύση. Εδώ δεν έχουμε λεφτά για τον χθεσινό εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ και πρέπει ΆΜΕΣΑ να παραλάβουμε, έστω μεταχειρισμένα, δεν πειράζει, με έναν γενναίο εκσυγχρονισμό θα έχουν τουλάχιστον 20 χρόνια ακόμα, όπως και οι ΜΕΚΟ και ξαναασχολούμαστε με το Ναυτικό το 2040 και φεύγει και ένας τεράστιος βραχνάς από πάνω μας, όπως έφυγε και με τη σωστή, κατά με, αναβάθμιση των F-16 στην αεροπορία. Οπότε τι θα μείνει; Το Πεζικό. Κυρίως αντικατάσταση των Μ-113 με κάποιο σύγχρονο ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ (Lazar?) και κλείσαμε.

aris32

το πεζικο ας παρει την αποφαση να στηριξει τον απλο στρατιωτη και να μην τον εχει αγγαριομαχο για αρχη . να του δωσει νεα αρβυλα – νεο κρανος – νεες εξαρτυσεις συγχρονες και οχι του 70 και να κανει μια μικρη αναβαθμιση στο g3 για να μπορει ο οπλιτης των 12μηνων ακομα και μετα απο10 χρονια να κανει βολη με αρκετα μεγαλη ευστοχια και ας αφησει τα νεα τομπ τομα . οταν δεν εχεις αξιολογο εκπαιδευμενο προσωπικο τι να το κανεις το lazar !!:;;

sotbak

σωστός…..

STRATOS

Πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση να πάρουμε τα 28 x M2000-5F, σε περίπτωση που οι Γάλλοι τα αποθηκεύσουν μέχρι το 2020. Μέχρι τότε θα πρέπει να υπογράψουμε FOS για τα 42 x M2000/M2000-5 που διαθέτουμε ήδη ώστε να αξιοποιήσουμε την τεράστια επένδυση που έχει γίνει σε αυτά και τις μοναδικές δυνατότητες που φέρουν MICA IR, Scalp, EXOCET & ASTAC (?). Επίσης να γίνει επαναπιστοποίηση για όποια από τα όπλα τους (300 x Magic 2, 296 x MICA IR/EM, 37 x Exocet & 90 x Scalp) πλησιάζουν στην λήξη του ορίου ζωής? Ειδικά για τα 18 x Μ2000EGM/BGM θεωρώ απίθανο να μην μπορεί… Read more »

CKfurious

Δεν υπάρχει περίπτωση να αποκτηθούν τόσα πολλά μεταχειρισμένα
Διάβασε το σχόλιο μου παρακάτω
Τα EGM/BGM έχουν τελειώσει και αν δούμε αν θα τη γλυτώσουν τα -5
Τα MAGIc χουν πωληθεί και έχουν απομείνει ελάχιστα για τα διαθέσιμα EGM
Τα EXOSET/SCALP/mICA έχουν άμεση ανάγκη επαναπιστοποίησης για να θεωρηθούν επιχειρησιακά
Δοκιμάστηκε η διασύνδεση MICA με EGM με πλήρη αποτυχία
Υπάρχει καμια 20ia χρονια διαφορα στη τεχνολογία τους

STRATOS

Δεν με ενδιαφέρει αυτή την στιγμή αν θα αγοράσουμε μεταχειρισμένα M2000-5 όσο να υπογραφούν οι συμβάσεις FOS για τα υπάρχοντα. Το διάβασα το σχόλιο σου. Τα Μ2000-5 δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθούν ούτε σε 20 χρόνια. 24 μαχητικά είναι φοβερή δύναμη. Οι μισές αεροπορίες του ΝΑΤΟ έχουν στην διάθεση τους 8-14 μαχητικά ή καθόλου μαχητικά!!!!.. Το Μ2000-5 έχει το καλύτερο radar στην περιοχή (συγκρινόμενο μόνο με του F-15E σύμφωνα με πολλαπλές πηγές).. Με 6 Mica IR/EM το καθένα και ADM, μια δύναμη μόλις 4 x M2000-5 συγκεντρώνει τεράστια δύναμη πυρός.. Το πρόβλημα είναι να σωθούν και τα 18 x M2000EGM/BGM… Read more »

CKfurious

Aντε πάλι να προσγειώνω τον κόσμο στη πραγματικότητα : Για τα EGM έχει δημοσιευτεί πως η διαθεσιμότητα τους μετριέται στα δάκτυλα του ενός χεριού Ποσο μακρυά νομίζεις από τέτοιες διαθεσιμότητες βρίσκονται τα…24 -5? Εάν δεν μπορείς να το πετάς διότι δεν μπορείς (afford) να έχεις ανταλλακτικά δεν έχει νόημα να κρατάς τον τύπο στο οπλοστάσιο Θυμάσαι μήπως πόσες ώρες πτήσης είχε το -5 που έπεσε ? Δέκα χρονια αεροπλάνο πόσες ώρες πτήσης είχε ??? Εάν δεν προχωρήσουν τα FOS τα αεροσκάφη καθηλώνονται οι πιλότοι /μηχανικοί ξεχνάνε οποτε ο τύπος πάει για de facto απόσυρση Ποσο μακρυά είμαστε νομίζεις από αυτό… Read more »

STRATOS

Κανείς δεν αμφισβητεί τα γραφόμενα σου. Απλώς εδώ συζητάμε τι έχει προτεραιότητα πριν αγοράσουμε μεταχειρισμένα Μ2000-5? Η χρηματοδότηση των Ε.Δ μπορεί ανα πάσα στιγμή να μεταβληθεί όπως πριν λίγους μήνες (τότε που μας εμβόλισαν το Γαύδος) που o καμένος έτρεχε να βρει εκτάκτος 1δις για να υπογράψει όλες τις FOS που εκρεμούν… Αλλιώς να σταματήσουμε να συζητάμε και η πολιτική ηγεσία και η στρατιωτική να μην παραιτηθούν αλλά να αυτοπυρποληθούν έξω από το πεντάγωνο (αν είναι να πετάξουμε στα σκουπίδια τα Μ2000-5!!!!). Για τους Magic-2 ειλικρινά πρώτη φορά ακούω ότι οι πουλήθηκαν!! Ο MICA IR συνεργάζεται με το σύστημα ελέγχου… Read more »

Lupaki

Στον σύνδεσμο που παραθέτω λέει “Σταθμίζοντας το κόστος επαναπιστοποίησης των Magic, το ΓΕΑ επέλεξε τον εφοδιασμό των Mirage 2000EGM με βλήματα MICA IR, τα οποία είναι μεν υψηλότερων επιδόσεων αλλά δεν δύναται η πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους, εξ αιτίας ασυμβατότητας με τον υπολογιστή και το ραντάρ του μαχητικού”.

CK, δεν γνωρίζω πόσο αξιόπιστη είναι η σελίδα, αλλά φαίνεται ότι τα EGM να μπορούν να εξαπολύσουν MICA IR με περιορισμούς.

https://defencereview.gr/stochopoiontas-ton-toyrkiko-stolo-o-fonikos-syndyasmos-am-39-block-2-exocet-kai-mirage-2000-apokleistikes-foto/

CKfurious

Προς Lupaki;
Το άρθρο δεν δίνει καμια νεότερη πληροφορία.
http://aeroporiapostratos.blogspot.com/2017/06/irage-2000-egm-bgm.html
https://www.ptisidiastima.com/everything-about-mirage-2000-modernization/

Για τα MICA έχει γραφτεί πως έγινε προσπάθεια αλλα αντιμετώπισε προβλήματα τόσο με τις καλωδιώσεις στους εξωτερικούς weapon pylons όσο και με την ολοκλήρωση με τον υπολογιστή με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει.
Τα γαλλικά -C σίγουρα πάντως δεν φέρνουν MICA
Eλπιζω να μην επαναληφθεί ο τραγέλαφος με τα F1/AIM9L

Περί FOS ; Εκτος από τις δηλώσεις Καμμένου έχουμε καμια ανεξάρτητη επιβεβαίωση πως έχει πράγματι υπογραφτεί?

Και βεβαια μην περιμένετε να αρχίσει το flow ανταλλακτικών / υποστήριξης αμέσως με την υπογrαφή όπως υπονοείτε στο παραπάνω άρθρο

STRATOS

Tα 18 x M2000EGM/BGM είναι τελικά πραγματικά υπερπολίτιμα. Για να ανακεφαλαιώσουμε: 1) Έχουν ίδιας ισχύ κινητήρα με τα M2000-5 και ίδιο σύστημα Fadec. 2) Έχουν ίδιο υπερσύγχρονο σύστημα ναυτιλίας με τα Μ2000-5 που τα βοηθάει πάρα πολύ στην κύρια αποστολή τους, αυτή της ναυτικής κρούσης. Επιπλέον έχουν additional μονάδα GPS εμπορίου (λύση που έχει καταφύγει και η Γαλλική αεροπορία). 3) Έχουν καινούρια αναβαθμισμένη οθόνη πιλοτηρίου που βελτιώνει την τακτική κατάσταση. 4) Έχουν δυνατότητα επιχειρήσεων με διόπτρες νυχτερινής όρασης (όπως τα Μ2000-5). 5) Έχουν εγκατεστημένο ένα από τα καλύτερα συστήματα αυτοπροστασίας στην περιοχή, που παρεμβάλει πλήρως τα Radar των F-16C/D block… Read more »

CKfurious

Προς ΣΤΡΑΤΌ: Συμφωνούμε πως χωρίς FOS όλος ο στόλος πάει για απόσυρση Εκτος από τις δηλώσεις Καμμένου έχουμε καμια ανεξάρτητη επιβεβαίωση πως έχει πράγματι υπογραφτεί? Σήμερα είναι επιχειρησιακά ελάχιστα από αυτά όπως έγραψα παράνω Έχει μάλλον τελειώσει η ιστορία τους και μάλλον παιδεύουμε τον μακαρίτη Πάλι διαφωνώ : -Κινητήρες /FADEC : δει είμαι σίγουρος πως αυτό που γραφεις ισχύεει – Έχουν μονο μια οθόνη η οποια δεν είναι αρκετή για όλες τις λειρουργίες που γραφεις ιδιαιτερα άμα θέλεις να βάλεις και Link 16 – Το instant turn rate δεν έχει καμια σχέση με tο σκοπευτικό επί κράνους. Αυτό που έχει… Read more »

STRATOS

Το FADEC έχει μπει στα Μ2000. Δεν θυμάμαι αν ήταν και αυτό μέρος αντισταθμιστικών. Το πρόβλημα με την μη επαναπιστοποίηση των Magic2/Super Matra 530D είχε ξεκινήσει από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας. Είχαν εμφανιστεί τότε φωτογραφίες (στον ειδικό τύπο) τόσο με Ελληνικά όσο και με Γαλλικά M2000 που φέραν τον πύραυλο MICA IR. http://www.airvectors.net/avmir2k.html The infrared seeker on the MICA IR can in principle provide video to the cockpit to act as an infrared search & track sensor. The radar-guided MICA EM variant provides a “fire & forget” capability. However, the Mirage 2000C only carries the MICA IR, there being… Read more »

aris32

για εγκατασταση link16 στα απλα μ2000 χρειαζεσαι μια δευτερη οθονη ενδειξεων και αναβαθμισμενο υπολογιστη . ο λογος που λογικα γινεται η αναβαθμιση των μ2000-9 ειναι αυτος μαλλον η εγκατασταση του λινκ16 και επειδη παιρνει νεο υπολογιστη θα πιστοποιησουν και τον μετεορ . τα ελληνικα μ2000-5 αμεση προτεραιοτητα ειναι , αν γινει , το λινκ16 και η αναβαθμιση του υπολογιστη βολης , η επαναπιστοποιηση των οπλων και ισως η αγοραν επιπλεον mica ng . τα παλια μ2000 πραγματικα νομιζω οτι ειναι θεμα χρονου να αποσυρθουν παρολα αυτα θεωρω οτι με σωστη χρηση τους σε μια ενδεχομενη αναμετρηση με τους γειτονες και… Read more »

Γιώργος

Όσον αφορά την υποδομή datalink STRATOS, το συγκεκριμένο datalink είναι τόσο αρχαίο, που είναι σαν χρησιμοποιούμε σήμερα αντί για Windows (ή εναλλακτικά Linux) DOS και σαν αντί για ADSL/VDSL συνδέσεις να έχουμε τι; Κάτι σαν ένα παμπάλαιο ρούτερ 56,6kbps (αν θυμάμαι καλά) που είναι τόσο αργό, που θα μπορούν τα Mirage να μοιράζουν καμιά εικόνα, βαριά βίντεο και ούτε λόγος για δεδομένα ραντάρ και στοχοποίησης=το υπάρχον datalink των Mirage είναι μάλλον για τα σκουπίδια. Και ακόμη και καλό να ήταν σιγά μη στήσεις ολόκληρα κέντρα για να μεταφράζουν τα λιγοστά που θα μπορούν να μεταφέρουν τα Mirage σου σε Link… Read more »

STRATOS

Ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση. Από την δεκαετία του 1980 διαβάζω ότι τα Μ2000 έχουν datalink.

Συμφωνώ ότι η καλύτερη λύση είναι η εγκατάσταση Link-16 τόσο στα Μ2000-5 όσο και στα Μ2000EGM/BGM όπως κάναν και οι Γάλλοι με τα δικά τους Μ2000D.

Fingolfin

+1

sotbak

αυτονόητο, συμφωνούμε

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε ότι αφορά το επόμενο μαχητικό της Π.Α έχει παρθεί η απόφαση να είναι το F-35. Αν είχαμε λεφτά θα το είχαμε ήδη παραγγείλει. Δεν υπάρχει περίπτωση να αγοραστεί και 2ος τύπος μαχητικού. Η Γαλλία δεν γίνεται να πάρει 2 μεγάλα συμβόλαια. Οπότε αν πάρει αυτό για τις φρεγάτες μην περιμένει κάτι άλλο. Παραχώρηση Μιράζ, Μ-1, Μπράντλευ, Άρλει Μπουρκ, Τικοντερόγκα κτλ δεν υπάρχει. Οι δε γάλλοι δεν μας παραχώρησαν ούτε 10 από τα παροπλισμένα ελικοφόρα εκπαιδευτικά TB-30 Epsilon τους για να αντικαταστήσουμε τα Τ-41 μας. Κανείς δεν παραχωρεί τίποτα αν δεν πάρει κάτι ή είναι να πάρει κάτι. Τα περί… Read more »

CKfurious

Με τόσο ενδιαφέροντα articles και σχόλια στο web site μένουμε πίσω στη μελέτη του περιοδικού Επί του θέματος: με μονο 24 η δύναμη των Mirage 2000 δεν eινaι διατηρήσιμη στη PA . Εάν δεν προχωρήσουν τα FOS και ενισχυθεί αριθμητικά με min 12-14 αεροσκάφη θα έχουν το μέλλον των F1 ίσως πολύ πιο γρήγορα από τη φοβόμαστε – τα γραφει ευγενikα ο Ζηκίδης Επίσης den eχει νόημα ο σχηματισμός 2 μοιρών με… 12 αεροσκάφη όπως γράφετε. Μονο για να διακαιολογήσει θέσεις έχεις νόημα. Τα επιπλέον αεροσκάφη δεν χρειάζεται να είναι στο ίδιο επίπεδο με τα υπάρχοντα. Φορείς SCALP και EXOSET… Read more »

Fingolfin

+ link 16 στα 24 Mirage Mk.2
+ IR sensor (?)
+Meteor

CKfurious

Quick Answer
– No Money
-No Money
-No Money

No money even for FOS

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Η Αργεντινή που στην Π.Α της είναι συναισθηματικά δεμένοι με τα Μιράζ επειδή τα είχαν 40 χρόνια και ήθελαν να τα αντικαταστήσουν με Μιράζ, είπαν οι αργεντίνοι ότι οι γάλλοι τους πουλούσαν ακριβά τα μεταχειρισμένα M-2000C της Π.Α τους και για αυτό δεν τα αγόρασαν. Αν οι γάλλοι πουλάνε ακριβά τα Μ-2000C άραγε πόσα λεφτά θα ζητήσουν για τα Μ-2000-5 τους ?? Τελικά οι αργεντίνοι ενδιαφέρθηκαν μετά και για τα Μ-2000-5 των γάλλων αλλά πριν 3-4 χρόνια οι γάλλοι τους είχαν απαντήσει ότι θα αποδεσμεύσουν κάποια το 2018. Για τα Η.Α.Ε δεν πιστεύω ότι θα πουλήσουν Μ-2000-9 χωρίς πρώτα να… Read more »

aris32

εχουν κανει παραγγελια για 30 νεα f16 και θα αναβαθμισουν τα παλιοτερα που διαθετουν . τα ΗΑΕ θα αναβαθμισουν κατα τα λεγομενα περι τα 40 απο τα 62 μ2000-9 . για τα μ2000-9 που δεν θα αναβαθμιστουν των ΗΑΕ λεγεται οτι θελει να τα δωσει στην Λιβυη .
Η λυση που απομενει οποτε ειναι τα μ2000-5f και τα 12 καταριανα που το καταρ εχει παραγγειλει πραγματικα οτι καλυτερο υπαρχει σε αεροσκαφος απο την Δυση . φ15 – ραφαλ – ef2000 .

Spider

Το κακό με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας, εκτός από το εξωφρενικά υψηλό κόστος αγοράς και συντήρησης είναι ότι χρειάζονται και πανάκριβες αναβαθμίσεις διότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας απαξιώνονται τεχνολογικά γρήγορα. Και όσο και να μας αρέσουν τα mirage III, F-1, 2000 και τα rafale δεν παύουν να είναι γαλλικά, με ότι αυτό συνεπάγεται στο κόστος την συχνότητα και την προσφορά σε αναβαθμίσεις. Νομίζω ότι αυτό ήταν γνωστό στην ΠΑ από την εποχή των F1 και βέβαια κανείς δεν περίμενε να πλησιάσουν τα αντίστοιχα αμερικανικά αεροσκάφη. Η αγορά όμως έγινε και τώρα έχουμε το πρόβλημα του τί κάνουμε… Read more »

Ζαπ

Το ενδεχομενο να παραλαβουμε μεταχειρισμένα Μ2000 από οπουδήποτε σε κοστος που να συμφερει δεν υπαρχει!

Γενικα να μην τα ξαναλαμε. Η Ελλαδα βρίσκεται σε δεινη θεση αυτή την στιγμη για αυτόν ακριβως τον λογο.
Δεν υπαρχουν ΠΟΥΘΕΝΑ διαθέσιμα Πλοια, Αεροπλάνα, Υποβρυχια ή ο΄τι άλλο χρειαζοματε σε τιμες που μπορούμε να πληρωσουμε. Καινουργια δεν μπορουμε να παρουμε, αλλα και να μπορούσαμε δεν είναι ετοιμοπαραδοτα, οποτε, Τελος.
(Εννοείται πως αν πληρωσεις -πολλα- ολο και κατι θα σου δωσουν, αλλα και αυτό δεν φτανει)

montif74

Δεν υπάρχει περίπτωση να αγοράσουμε Μιράζ. Ούτε από τους Γάλλους, ούτε από κάποιο άλλο κράτος. Εκσυγχρονίζουμε τα F16, οπότε τα Μιράζ θα γνωρίσουν έντονη χρήση τα επόμενα 6-7 χρόνια. Μετά θα πάρουν τον δρόμο της σταδιακης απόσυρσης. Η μόνη πιθανότητα να παραμείνουν παραπάνω χρόνια σε χρήση είναι να μας παραχωρήσει η Γαλλία τα -F δωρεάν. Τότε ίσως θα μπορούσε στο μέλλον να χωρέσει μια μικρή αναβάθμιση των MK2 και -F και να υπογραφεί νέα σύμβαση FOS.

spy

Προσωπικά πιστεύω ό,τι η προτεραιότητα είναι η αύξηση της διαθεσιμότητας και η επαναπιστοποίηση των όπλων τους. Ίσως μια μελλοντική αγορά 20 με option για άλλα 20 Rafale f4 θα μπορούσε να έχει σαν αντισταθμιστικό την αναβάθμιση των 18 x Μ2000EGM/BGM αλλά και των 24 Mirage 2000-5Mk2 με λινκ 16 και πιστοποιήσεις σε όπλα. Όταν λέω για αγορά μιλάω για μετά το 2023-24 μετά την απόσυρση των F-4 PI2000.Το F35 το βλέπω από το 2028 και μετα.

Γιαννης

Δεν ειμαστε σε θεση να πεταμε τιποτα. ΟΛΟΣ ο στολος των Mirage πιστευω πως πρεπει να διατηρηθεί να συμπληρωθει και να αναβαθμισθει. Τα καινουργια μαχητικα γινονται ολο και πιο ακριβα κι ολο και περισσοτερες αεροποριες ψαχνουν φθινοτερες λυσεις για να καλυψουν πιεστικες αναγκες τους. Ισως σας ακουστει περιεργο μα νιωθω πως και f-16 blk 30 αλλα και egm-bgm πρεπει να ξεζουμιστουν κυριολεκτικα πριν αποχωρισουν

Alexis

Η Dassault όσο είχε οικονομα από την Π.Α με την αναβάθμιση τόν Μιράζ σε -5 ήταν καλά.Και εκπρόσωπος υπήρχε και υποστήριξη και τά πάντα.Οταν όμως η Ελλάδα αρνήθηκε να αγοράσει τα Rafale , τότε κόπηκαν όλα, ούτε τα τηλέφωνα δεν σηκώνουν.Λετε να αλλάξει αυτό αν αγοράσουμε μερικά μεταχειρισμένα Μιράζ? Δεν νομίζω! Δώστε ζεστό χρήμα για Rafale και όλα θα γίνουν μια χαρά.

phantomakis

Οσο μπορω να κρινω ενα αεροπλανο απο την εξωτερικη κατασταση τα γαλλικα mirage ειναι εξαιρετικα ταλαιπωρημενα. Ειναι προτιμοτερο να διαθέσεις λεφτα να πετανε τα υπαρχοντα, γιατι αλλιως θα τα βλεπεις μονο στις”αερινες σιωπές” σε επαναληψη.

Ικαρος

Βλεπω να γραφεται οτι χρηματα δεν υπαρχουν,χρηματα δεν υπαρχουν.Να με συγχωρησουν οι εκλεκτοι φιλοι αλλα θα διαφωνησω λιγο.Θεληση δεν υπαρχει να βρεθουν ποροι για τις ΕΔ.Αν υπαρχει θεληση υπαρχουν τροποι.Το εχω ξαναγραψει και σε αλλο ποστ για το ΠΝ.Ο τζιρος για τον τζογο στην Ελλαδα εφτασε το 2017 περιπου τα 15.000.000.000€.Βαλτε σ’αυτο το ποσο ενα ποσοστο π.χ. 1,3% υπερ Αμυνας μονο για αναβαθμισεις, εξοπλισμους.Τι προκυπτει;Γυρω στα 200.000.000€.Αλλο.Αφαιρεστε για παραδειγμα 1€ η 2€ απο την ΕΡΤ στον λογ/σμο της ΔΕΗ και βαλτε τα υπερ Αμυνας.Το ξαναλεω υπαρχουν λυσεις θεληση υπαρχει;

Spirit

Στην Ελλάδα αν φροντίζεις για το κράτος σου όλα δύσκολα ειναι. Αν ειναι να διορίσεις και να βολέψεις κομματόσκυλα βρίσκεται άμεσα λύση…

STRATOS

Συμφωνώ απόλυτα. Λεφτά βρίσκονται (για πλάκα) ακόμη και σήμερα για να υποστηρίξουν την αμυντική προσπάθεια. Τέτοιους φόρους βάζαν ανέκαθεν οι γείτονες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς (ιδίως την εποχή που η οικονομία τους έτρεχε με 100% πληθωρισμό και η μόνη σίγουρη πηγή συναλλάγματος ήταν το 1 δισ από την πώληση οπίου του μαφιόζικου τουρκικού κράτους). Τέτοιους φόρους είχε βάλει και ο Μεταξάς ώστε να μιλάμε σήμερα για το έπος του 40. Έρανοι υπέρ της εθνικής άμυνας γινόντουσαν και ακόμη παλιότερα, πριν τους Βαλκανικούς πολέμους… Τελευταία φορά που η σημερινή κυβέρνηση έβαλε φόρους στα τσιγάρα και τα ποτά, ήταν για να μην απολύσει… Read more »

sotbak

συμφωνώ

evaggelos

μηπως να πουλουσαμε ολα τα μιραζ μαζι με τα οπλα τους κ να αναβαθμιζαμε τα 50αρια?χωρις χρημα δεν νομιζω οι γαλλοι να μας δωσουν τα δικατους εδω εγδαραν την αργεντινη για τα ετενταρτ δεν ειναι τυχαια η λεξη φραγκοφονιας

sotbak

χαχαχαχαχ!!!!!!!!!!!!! πολύ καλό!!!!!!!!!!!

G-164g ag-cat

Ενδιαφέροντα τα σχόλια. Ένα συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι τελικά φαίνεται ότι πολλά όπλα της ΠΑ έχουν πουληθεί, φέρνοντας στα ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια, βλέπε και τις γνωστές ιστορίες με μεσάζοντες κλπ. Πάλι στον άσσο είμαστε όμως. Τεσπά, δεν πρόκειται να μας δώσουν κανένα αεροπλάνο. Μάλλον πρέπει να βολευτούμε με τα υπάρχοντα M-2000 EGM και αν μπορούμε, να τα ενισχύσουμε ποιοτικά με ότι χρήματα (δεν) υπάρχουν. Και γενικά η υπόθεση των Μ2000 και -5 είναι χαμένη. Είναι τόσο λάθος οι επιλογές του παρελθόντος που δεν σώζεται σήμερα χωρίς λεφτά. εκτός και αν αναβαθμιστούν όλα τα υπάρχοντα σε Mk3. ps: καμία Ντασό… Read more »

CKfurious

Εάν αναφέρεσαι στα Magic II που έγραψα παραπάνω δεν είναι έτσι τα πράγματα
σίγουρα δεν ήρθαν ..εκατοντάδες εκατομμύρια στα ταμεία
Τα βλήματα έχουν ημερομηνία λήξεως μετά θέλουν επαναπιστοποίηση.
Αλλιώς η το ρισκάρεις η τα πετάς οποτε και πάλι πρέπει να πληρώσεις για την ασφαλή διάλυση τους
Έχει γραφτεί πως τα ληγμένα η σχεδόν ληγμένα Magic δόθηκαν η πουλήθηκαν στα uae και πήραμε ως αντάλλαγμα τα ανταλλακτικά που χαν για τις s
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας – εάν πράγματι έχει γίνει έτσι- μου είναι άγνωστες

vasilis0011

Πως ειναι δυνατον να λεμε λεφτα δεν υπαρχουν για ενα οπλο οπως τα μιραζ?Λεφτα μπορουν να βρεθουν αν το επιθυμει η εκαστωτε κυβερνηση.Γιατι δεν δημιουργειται ενα λαχειο εθνικης αμυνης?Επισης ενας αναγνωστης ειπε καποιες εξαιρετικες ιδεες πιο πανω που πρεπει να ακουστουν.Ειναι αδιανοητο να απαξιοσουμε αυτα τα αεροπλανα καθως αποτελουν πυλωνες αποτρεπτικης ισχυης.Mica ir,scalp,excocet(που πρεπει να πιστοποιηθουν καθως ειναι το μονο ουσιαστικο βλημα ναυτικης κρουσης που διαθετουμε),αυτα τα οπλα κοστισαν πολλα εκατομμυρια και εχουν κανει την διαφορα πανω απο το αιγαιο και ειναι δυνατον να τα αφησουμε να απαξιωθουν?Επισης γιατι δεν προσπαθουμε να παρουμε χρηματοδοτηση μεσω fms?Τα ΗΑΕ αναβαθμισαν 42 αεροπλανα… Read more »

Γιώργος

Αντί για MICA IR έχουμε IRIS-T, οι Scalp δύνανται να εκτοξευθούν ανετότατα ακόμα και από τις μεταχειρισμένες Aquitaine που με χαρά μας παραχωρούν οι ίδιοι οι Γάλλοι και όσον αφορά τους Exocet μπαίνουν σε κάθε πλοίο. Άρα όλα τα όπλα των Mirage μπαίνουν και κάπου αλλού, χωρίς ιδιαίτερο κόπο και η αεροπορία είναι σε καλά χέρια μιας και θα έχει το βέλτιστο F-16 που παρήχθη ποτέ.

aris32

καμια σχεση το mica ir με το iris-t . το scalp δεν μπορει να εκτοξευτει απο καμια μεταχειρισμενη φρεγατα . ειναι η αερομεταφερομενη εκδοση . οι exocet παλι ειναι η αερομεταφερομενη εκδοση με οτι αυτο συνεπαγεται για την εκτοξευση του απο ενα πλοιο .

GUS

Γιωργο συγκεντρωσε λιγο τα επιχειρηματα σου
Λες 3-4 πραγματα κ ειναι ολα λαθος.
Ποιες μεταχειρησμενες Aquitaine αυτη ειναι μια που μολις καθελκύστηκε κ δεν παιζει
MICA vs IRIS-T? 80km vs 25km
Θεωρεις οτι ο ecoxet Απο πλοιο ειναι ιδιος με το να σηκωθουν 2 mirage κ σε 10 λεπτα να μπορουν να πληξουν το ΤΝ οπουδηποτε μεσα στο αιγαιο?
Scalp δεν εχεις ιδεα τι ειναι για τις δυνατοτητες της ΠΑ μας οπως μαλλον κ γενικα με τα θεματα της Αμυνας, φιλκα

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Oι γάλλοι δεν μας παραχωρούν καμμία FREMM. Αυτές που έχουν είναι 5, είναι για τις ανάγκες τους και δεν τους παίρνει να δανείσουν, παραχωρήσουν ή πουλήσουν καμμία.
Για τα όπλα που γράφεις τα γράφεις λάθος. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Παίρνω π..χ τον Εξοσέτ και τον Σκαλπ του Μιράζ και τα βάζω σε πλοίο. Δεν πάει έτσι…

vasilis0011

Στην κατασταση που ειναι το ΠΝ η δυνατοτητα ναυτικης κρουσης απο την ΠΑ θα ειναι υψιστης σημασιας ωστε να προστατευτουν καποιες περιοχες στις οποιες το ΠΝ δεν θα μπορει να ανταπεξελθει

Ripmaker

μακρύ το χέρι της αεροπορίας οσο εχει τα μιράζ και λογω σκαλπ και λόγω εξοσετ.
Απλά να σημειώσω πως η προσβολή στόχων επιφανειας με αυτον τον τρόπο ειναι μια πολύ δυσκολη δουλεια. θελει υπερβολικά καλό σχεδιασμό, τελειες πληροφορίες απο πριν και εκτοξευση τουλάχιστον δυο πυραυλων απο διαφορετικές πλευρές και με συγκεκριμένους χρόνους ο καθένας ωστε να αυξηθουν πολύ οι πιθανοτητες για πλήγμα.
Αν κανω λάθος διορθώστε με να μαθαινω.
Μια ερώτηση, ξερει κανεις πόσος χρόνος χρειαζεται για να επανοπλιστει ενα αεροσκάφος με εξοσετ και ποσος για σκαλπ?

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Δυστυχώς για εμάς και την λογική μας τώρα είναι αργά . Δεν ξέρω πως καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι …ΕΝΑΣ τύπος πολεμικού αεροσκάφους είναι η λύση για την πολεμική αεροπορία μας . Λάθος και πάλι λάθος . Αυτό ακριβώς θέλουν και μέσα και έξω από την Ελλάδα . Κοιτάξτε άλλες αεροπορίες σε άλλες περιπτώσεις . Ναι είναι δαπανηρό από κάθε άποψη αλλά είναι και το ενδεδειγμένο. Ένας τύπος αεροσκάφους για όλα απλά καταπονείται . Και su 50 να πάρουμε …λέω, αν το έχεις για όλες τις δουλειές μέσα σε μία 8ετία θα έχει σοβαρά προβλήματα από την καταπόνηση . Πάμε για… Read more »

aris32

4 μοιρες viper 2 μοιρες BLOCK50M 1 μοιρα μ2000-5 . και ολα τα υπολοιπα οσο αντεξουν . αυτος ειναι ο σχεδιασμος

Ripmaker

με 80% διαθεσιμότητα στα παραπάνω θα πώ και δόξα το θεο….

aris32

1) οι αριθμοι δεν επαρκουν
2) δεν νομιζω να εχουν 80% διαθεσιμοτητα
3) τα μπλοκ50 , αν αναβαθμισθουν και οταν , θα ειναι 31 -30 απο τα απαρτια των 52Μ και 1 το εκσυχρονισμενο 50 τα υπολοιπα 7 θα ειναι οπως τα μπλοκ30 οσο βγαλουν . οποτε αριθμητικα θα ειναι 85+31+24 =140 . σε 7ή8 μοιρες .

aris32

για αυτο και στο προηγουμενο αρθρο για μια παραγγελια 15 τουλαχιστων viper θα εδινε μια ανασα στους αριθμους με 5 ολοκληρωμενες μοιρες viper 2 μπλοκ50Μ και 1 μ2000-5 . αν βρεθουν και χρηματα για μερικα μ2000-5 θα ειναι το ιδανικο γιατι ειναι τα μονα αεροπλανα που μπορουμε να παρουμε και να τα πεταξουμε χωρις εξτρα κοστος ωστε να δημιουργησουμε γραμμη συντηρησης νεου συστηματος . οι τιμες που δινουν για 12 viper στην βουλγαρια που δεν εχει το αεροσκαφος τις ειδατε ;;; αντιστοιχα ειναι για το φ35 για εμας ή για οποιαδηποτε νεο μαχητικο αν επιλεξουμε καινουριο η μεταχειρισμενο . αν… Read more »

sotbak

τότε περαστικά μας, ΔΕΝ φτάνουν….

Ripmaker

σωστά αλλά αλλο τι πρέπει να έχεις αλλο τι μπορείς να έχεις και άλλο τι έχεις τελικά.

sotbak

δυστυχώς σωστά…..

Silent_Arrow

Τα F-16 Block 30 και τα Mirage 2000 θα πετουν και μετα το 2030, την υγεια μας να εχουμε ως τοτε να συζηταμε. Ειδικα για τα Mirage οσο υπαρχουν Scalp και Exocet θα πετουν πανω απο το σπιτι μου για πολλα χρονια ακομα… Οπως τα F-4 πολλοι εγραφαν οτι το 2010 θα εχουν ηδη αποσυρθει, γραψτε τωρα 2020 και βλεπουμε.

Scalp_eg

Ισως αν ερθουν 10-15 να μην κανουν τη μεγαλη διαφορα, αλλα αν ερθουν και τα 28 μιραζ 2000-5φ που εχουν οι γαλλοι και θα τα αποσυρουν σε 2-3 χρονια τοτε μιλαμε για μεγαλη ανατροπη ισχυος υπερ μας στο αιγαιο. Το μονο που χρειαζονται ειναι κορυφαιο σκοπευτικο στο κρανος αφου εχουν λινκ 16, και τα δικα μας 24 σκοπευτικο και λινκ 16. Καθως το πιο πιθανο ειναι να μην περνουν αισθητηρα IRST δεν χρειαζετε να γινουν “κυνηγοι” φ 35 (αν και οταν ερθουν) εχουν τοσες δουλειες να κανουν. Κυνηγοι φ -35 με καλο IRST σε legion pod και τα καταληλλα οπλα… Read more »

CKfurious

Τόσα πολλά -F δεν έχει νόημα
τα -F είναι εκσυχρονισμένα C κατασκευασμένα πριν από τα EGM και ίσως με περισσότερες ώρες και ίσως κοντά στο όριο ζωής
Χρειαζόμαστε ένα μικρό αριθμό για τη αντικατάσταση των EGM αφού τα F είναι ήδη εκσυχρονισμένα με MICA και LINK16
Μπορούν να βοηθήσουν σε A-A και τα υπόλοιπα να επκεντρωθούν σε A-G /TAYNE
Τα -F μάλλον δε μπορούν να ρίξουν SCALP/Exoset
Τα οποια διαθέσιμα κονδύλια πρέπει να πάνε προς νέα όπλα και ατρακτίδια για τα f16

Εδώ δε μπορούμε va κρατήσουμε επιχειρησιακά αυτά που έχουμε θα μου πεις

Scalp_eg

Να πιστοποιηθει ο σκαλπ στα 2000-5 φ λογικα ειναι αρκετα ευκολο (σε αντιθεση με τα δικα μας απλα διλιτρα) λογω καλου ρανταρ και αναβαθμισμενων ηλεκτρονικων. Αυτο δεν ειναι προβλημα. Τωρα αν τα 2000-5 φ ειναι πιο ταλαιπωρημενα απο τα δικα μας egm απο τα 28, κραταμε τα 12 καλυτερα και τα 16 τα “ξηλωνουμε” απο ρανταρ, υπολογιστες. ηλεκτρονικα, λινκ 16, και τα περναμε στα δικα μας 16 egm. Η ΕΑΒ το εχει ξανακανει αυτο στην αναβαθμιση των 15 egm σε 2000-5 πριν 10-15 χρονια, θα ειναι πολυ μικρο το κοστος και ταυτοχρονα υπογραφουμε και μια “δυνατη” FOS με τους γαλλους… Read more »

Mtsak

tagg… Σωστός ξανά αφού κι αυτό το ενδεχόμενο αλλάζει τις ισορροπίες. Επιπλέον κερδίζεται χρόνος για το ΝΜΑ.

Mtsak

Σωστός!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Είναι απίθανο να φτάσουμε σε σημείο να έχουμε 52 Μ-2000. Στην καλύτερη περίπτωση ο αριθμός των -5 να φτάσει τα 40 αεροπλάνα. Ποια ανατροπή στο Αιγαίο όταν ο άλλος απέναντι θα έχει στελθ μαχητικά με ραντάρ AESA κτλ πλέον σύγχρονα ηλεκτρονικά ενώ εσύ ποντάρεις στα γαλλικά εκσυγχρονισμένα M-2000-5 ? (που δεν είναι στελθ, δεν θα έχουν ραντάρ AESA κτλ) Έτσι θα γίνεται η ανατροπή υπέρ μας ? Απλά έτσι συμπληρώνονται 2 Μοίρες Μ-200-5 που με αυτές ποντάρεις να αντιμετωπίσεις πιο δυναμικά τα 237 τουρκικά F-16, ενώ θα μπορείς να αξιοποιήσεις καλύτερα το απόθεμα των Scalp EG και ίσως των Exocet.… Read more »

Mtsak

Ο tagg δεν λέει ότι με τα M2000-5 θα αντιμετωπίσεις τα F35 (όταν τα πάρουν οι απέναντι) αλλά ότι με την συνδρομή των F16 bl50+ και λίγων F16V σχεδόν εξουδετερώνεις τα F16 τους. Επειδή έχω παρατηρήσει ότι αναφέρεις συχνά πηγές από ΠΝ και ΠΑ, να σου θυμίσω ότι ο ΑΓΕΑ είχε πει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα μας είναι τα τουρκικά F16 και όχι τα όποια λίγα υποθετικά F35. Από την στιγμή που δεν μπορούμε να αγοράσουμε Rafale ή κάτι αντίστοιχο… το σενάριο που περιγράφεται παραπάνω είναι η αμέσως καλύτερη κίνηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε με εξαιρετικό λόγο κόστους –… Read more »

Lupaki

Γράφετε για 52 scalp σε μια έξοδο. Μάλιστα. Έχετε αναρωτηθεί πόσους φορείς scalp έχουμε;

Ζαπ

Ρε παιδια, παλι τα ιδια θα λεμε. ΔΕΝ υπαρχουν πουθενα διαθέσιμα μεταχειρισμένα λεμεεεεεεε. Ουτε αεροσκάφη ουτε πλοια. Τι να κανουμε τωρα; Ονειρα; Ολες οι απαντησεις των φιλων εδώ τα ιδια λενε. Βαλτε τες μαζι και βγαλτε συμπερασμα. 1. Αμερικη– Μετα τον Ντ.Τραμπ και τα μεγαλόπνοα σχεδια του δεν περισσευουν πλοια ουτε για αστειο και F-16 ουτε κατά διανοια. Ισως παρουμε καποια αρματα μαχης αν και ποτε μας φωτισει ο θεος. 2. Γαλλια, τα Μ2000 που διαθετουν είναι πιο παλαια από τα δικα μας και δεν θα μας τα δωσουν φτηνα, οποτε παπαλα και εδώ. Πλοια δεν εχουν (καλα) ουτε για… Read more »

aris32

εχει μια δοση αληθειας αυτο που λες . αλλα … λυσεις υπαρχουν . ο θειος εχεις να σου δωσει απλα σου ζηταει χρηματα οπως παντα . και για αεροπορια . θελεις ? εχεις ενα σωρο f16α/β και συντομα f16block30 της εθνοφρουρας . το θεμα ειναι οτι ολα αυτα ειναι δουλεμενα τοσο που να μην θεωρουνται λογικη η αποκτηση τους . μ2000-5 υπαρχουν και μαλιστα σε ικανοποιητικο βαθμο . 12 απο το καταρ – 20 απο ΗΑΕ και 30 απο γαλλια . εχεις χρηματα ; αξιζει για εμενα προσωπικα αξιζει να τα παρεις για πολλους λογους . οσο για τα εφ2000… Read more »

Ζαπ

Συγνωμη, τι να τα κανουμε τα block 30/40 που θα αποσυρου σχεδόν στο οριο της ζωης τους ή τα Α/Β ; Αυτά ελαχιστα εχουν να προσφερουν. Οσο για τα Μ2000 από Καταρ και ΗΑΕ, νομιζω ότι πρωτα θα φιλιωσουν Αρειανοι και Παοκτσιδες και μετα θα μας τα δωσουν σε οποιαδήποτε τιμη. Τα ΕF2000 ειπαμε θα μπορουσαν να βοηθησουν, αλλα αυτή τι στιγμη είναι το 2ο πιο ακριβο αεροσκάφος σε εξοδα στον κοσμο… πως θα βγουν και να τα αγοράσουμε και να το συντηρούμε; Για να σωθει η κατασταση χρειαζομαστε μια παραχωρηση περιπου 100 F-16 επιπεδου αναλογου τουλάχιστον με τα blk… Read more »

aris32

οπως αναφερω τα f16a/b ειναι τοσο δουλεμενα που δεν αξιζει να ασχοληθουμε με αυτα .αντιθετως τα φ16μπλοκ30 της εθνοφρουρας περι τα 30 περιπου ειναι αναβαθμισμενα στο επιπεδο των μπλοκ50Μ ισως και καλυτερα και θα ειναι απο τα πρωτα που θα αποσυρθουν . δεν θα ηταν κακο να ρωτησουμε για αυτα . τα ΗΑΕ και το ΚΑΤΑΡ απλα θελουν λεφτα να τα παραχωρησουν εκτος και αν με τα ΗΑΕ γινει καμια συμφωνια για πληρωμη των μ2000-5 με εκπαιδευτικα προγραμματα πχ λεοπαρντ2 . φ16μπλοκ50 και 40 δεν προκειται να παρουμε μιας και το συνολο τους θα αναβαθμιστουν απο την USAF για να… Read more »

Ζαπ

Προς θεου δεν διαφωνούμε. Απλα αναφερω μερικα πραγματα για να μην γινονται παρεξηγήσεις. Τα αναβαθμισμένα 30αρια της εθνοφρουρας πρεπει να εχουν παρα πολλες ωρες χρησης επανω. Αν και θεωρω ότι είναι αδυνατο, η μονη ορθολογικη ελπιδα είναι η παραχωρηση από Αμερικη. Το πρόγραμμα αναβαθμισης εχει ανακοινωθεί αλλα υπαρχει ακομα η διαφωνια τι θα γινει με τα F-15C/D. Εάν δεν αποφασισουν να τα αποσυρουν τοτε τα F-16 είναι πολλα για το πρόγραμμα. Μπορούμε να πατησουμε εκει και να παρουμε τα 30αρια που αναφέρεις (για να γλυκανουμε την συμφωνια και ότι βγει με αυτά) και να παζαρεψουμε αρκετα 50αρια. Επαναλαμβάνω, το θεωρω… Read more »

sotbak

σωστά τα λες, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρία, αρκεί η πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιληφθεί το διακύβευμα

evaggelos

τα ef αν υποθεσουμε οτι αποσυρονται τα 1 ειναι κοντα στα 150 κοματια τα μισα να ειχαμε μια χαρα θα κανουν την δουλεια τους. τα μιραζ ειναι τελειωμενα οτι και να λεμε οπως και τα 30αρια.

antonios

Για να μαθουμε να αξιολογουμε τα πραγματα με την λογικη. Ας υποθεσουμε οτι λογω των κοιτασματων φυσικου αεριου νοτιως της Κρητης , οι Γαλλοι για να παρουν “κεφαλι” στο παζαρι για τα κοιτασματα μας ΧΑΡΙΖΑΝ και τα 35 Μ-2000-5F. Tι λεει η λογικη. 1ον Τα αεροσκαφη θα πρεπει να περασουν απο την ΕΑΒ (γιατι εαν το κανουν οι Γαλλοι καλυτερα να αγορασουμε με τα ιδια λεφτα F-35) ενα προγραμμα μηδενισμου ωρων με δομικες αναβαθμισεις. Η ΕΑΒ εχει την εμπειρια και τα μεσα.2ον Το ρανταρ μπορει να ονομαζεται RDY αλλα δεν εχει καμια σχεση με αυτο των Ελληνικων αεροσκαφων και ΕΠΕΙΔΗ… Read more »

ATH PAPATHANASIOU (@atanasen)

Εντάξει, κύριοι, μιας και το έχουμε τερματίσει το νήμα ας πούμε και ένα ακόμη όμορφο σενάριο στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης FOS που θα ξεκινήσουμε: (1) βάζουμε στο τραπέζι πρόταση ένταξης των 16 EGM στο γαλλικό πρόγραμμα αναβάθμισης των 2000D με στόχο να έχουμε 16 βελτιστοποιημένα σε TASMO και AG αποστολές (2) ζητάμε να μεσολαβήσουν για να πάρουμε 16 από τα 2009 10 μονά και 6 διπλά που δεν θα αναβαθμίσουν τα ΗΑΕ κυρίως για φορείς των SCALP (3) αντί των -5F θέλουμε τα -5 του Κατάρ που είναι λιγότερο ταλαίπωρα (κι ας έχουν διαφορετικό EW) (4) Επαναπιστοποίηση-Αναβάθμιση των SCALP στο… Read more »

Vertigo

Θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί κατα πόσον τα -5F φέρουν τον M53-P2 που έχουν και τα ελληνικά Mirage ή τον M53-5. Αν ισχύει το δεύτερο, η ΠΑ δύσκολα θα έβαζε έναν νέο κινητήρα σε υπηρεσία, ακόμα και αν αυτός αποτελεί έκδοση του υπάρχοντος.

a.o.

Αγαπητή Πτήση, μου έχει δημιουργηθεί μια απορία διαβάζοντας το άρθρο σας, αλλά και άρθρα της τρέχουσας επικαιρότητας φαινομενικά άσχετη με το άρθρο. Αναφέρετε ότι είναι μηδαμινή η πιθανότητα να μας δώσει το Κατάρ τα Μ-2000-5 που διαθέτει, λόγω των σχέσεων που διατηρεί με την Τουρκία. Πράγματι η άποψη αυτή υποστηρίζεται πολύ λογικά από την επικαιρότητα καθώς έχει ακουστεί η οικονομική ένεση των 15 δις του Κατάρ προς την Τουρκία, ενώ οι Τούρκοι έχουν στείλει στρατό στο Κατάρ για την προστασία του από την Σαουδική Αραβία. Την ίδια ώρα ωστόσο η Qatar Petroleum, συμμετέχει μαζί με την Exxon-Mobil στην διεκδίκηση του… Read more »

Larisaios

Το Κατάρ δεν πρόκειται να μας δώσει Μ-2000 μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Υπάρχουν όμως τα Μ2000 των ΗΑΕ. Περί τα 20 δε θα υποστούν αναβάθμιση, και θα μπορούσε να γίνει μια ωραία τράμπα με τα Block 30, για τα οποία ενδιαφέρονται σφόδρα…

Χριστόφορος

Δυστυχώς όλα αυτά είναι σενάρια του περιοδικού. Καμία κίνηση στον ορατό ορίζοντα δεν φαίνεται να γίνεται για απόκτηση των γαλλικών -5F και το σενάριο για τα μιράζ των ΗΑΕ και Κατάρ έχει ξαναπαίξει στο παρελθόν χωρίς καμία συνέχεια.
Εγώ βλέπω απόσυρση των Φάντομ από το 2020 και ύστερα, όσο θα παραλαμβάνουμε μαχητικά F-16V . Η οροφή σκαφών αναγκαστικά θα μειωθεί γιατί δεν μας παίρνει. Δυστυχώς βέβαια γιατί οι κρίσιμες στιγμές έπονται.
Ο Θεός βοηθός.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Υποβρύχιο δίπλα (;!) στο ORUÇ REİS και μερικές “αρχαίες” κορβέτες… Γιατί;

 Πριν λίγη ώρα, το τουρκικό υπουργείο αμύνης έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το ORUÇ REİS και τη συνοδεία του. Όπως βλέπουμε, επικεφαλής στη νηοπομπή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Φωτογραφίες του ORUÇ REİS, που φανερώνουν πως απλά κάνει βόλτα στην...

7
 Πριν λίγη ώρα, το τουρκικό υπουργείο άμυνας δημοσίευσε φωτογραφίες του Ορούκ Ρέις με τη συνοδεία του, των 5 πολεμικών πλοίων.https://twitter.com/tcsavunma/status/1292883501075910656Το πλοίο στις φωτογραφίες δεν...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 final_398

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 April #395

Αγορά 3.99

Related News

Υποβρύχιο δίπλα (;!) στο ORUÇ REİS και μερικές “αρχαίες” κορβέτες… Γιατί;

 Πριν λίγη ώρα, το τουρκικό υπουργείο αμύνης έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το ORUÇ REİS και τη συνοδεία του. Όπως βλέπουμε, επικεφαλής στη νηοπομπή...

Φωτογραφίες του ORUÇ REİS, που φανερώνουν πως απλά κάνει βόλτα στην ΑΟΖ…

 Πριν λίγη ώρα, το τουρκικό υπουργείο άμυνας δημοσίευσε φωτογραφίες του Ορούκ Ρέις με τη συνοδεία του, των 5 πολεμικών πλοίων.https://twitter.com/tcsavunma/status/1292883501075910656Το πλοίο στις φωτογραφίες δεν...

Εντολή Ν. Δένδια στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα για αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ

ΑΠΕ-ΜΠΕΆμεση υπήρξε η κινητοποίηση της ελληνικής διπλωματίας ευθύς μόλις δημοσιεύθηκε η παράνομη τουρκική NAVTEX, για σεισμικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τονίζουν διπλωματικές πηγές.Ειδικότερα,...

Αμείωτες οι τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις!

Ενώ η τουρκικές προκλήσεις και επιθετικότητα εξελίσσονται με το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, στο άλλο «μέτωπο» του Αιγαίου οι τουρκικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου...
- Advertisement -