9.3 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιανουαρίου, 2022
ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝΠως γίνεται κανείς αξιωματικός στον Αμερικανικό Στρατό; Οι πολλές επιλογές

Πως γίνεται κανείς αξιωματικός στον Αμερικανικό Στρατό; Οι πολλές επιλογές

- Advertisement -

Μιλώντας από την προσωπική μου εμπειρία ως απόστρατος -πλέον- ανώτερος αξιωματικός του Στρατού των ΗΠΑ, για να γίνει κάποιος/α αξιωματικός εκεί προσφέρονται τέσσερις τρόποι: 1. Φοίτηση στο West Point (Η αντίστοιχη της Σχολής Ευελπίδων). 2. Φοίτηση σε Πανεπιστήμιο που έχει πρόγραμμα Reserve Officer Training Corps (ROTC) με αυτό να συμπεριλαμβάνει και τα ιδιωτικά στρατιωτικά πανεπιστήμια, όπως π.χ. το Citadel. 3. Με το πρόγραμμα Green to Gold. 4. Ως στρατιώτης, αφού κάνεις αίτηση, μαζί με συστατικές επιστολές από τους ανωτέρους σου, π.χ. από τον Διοικητή Λόχου και γίνεις δεκτός στο Officer Candidate School (OCS). Να πούμε εδώ πως κανείς από αυτούς τους τρόπους δεν έχει να κάνει με κάποιου τύπου «Πανελλαδικές» εξετάσεις.

Οι απαιτήσεις του Στρατού για ανθυπολοχαγούς είναι περίπου 6.000 τον χρόνο, μιλώντας συνολικά τόσο για τον Τακτικό Στρατό (Active Component), την Εθνοφρουρά (National Guard, Component 2) και την Εφεδρεία (Army Reserve, Component 3). Από αυτούς τους τρόπους, το ROTC παράγει το μεγαλύτερο ποσοστό αξιωματικών, περίπου το 70% κάθε χρόνο. Ακολουθεί το West Point, με 1.400 απόφοιτους περίπου και το OCS με περίπου 400 το χρόνο. Ας δούμε αναλυτικά πως λειτουργεί ο καθένας.

West Point: Για να γίνει κάποιος/α δεκτός/η στο West Point, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στην Αμερική, πρέπει να έχει πολύ καλούς βαθμούς στα μαθήματα στο Λύκειο. Επίσης να έχει δείξει ότι διαθέτει ηγετικές ικανότητες π.χ. μέσω συμμετοχής σε διάφορα προγράμματα και δραστηριότητες, σχολικές ή εξωσχολικές. Για παράδειγμα μπορεί να είναι πρόεδρος του Μαθητικού Συμβουλίου ή αρχηγός της ομάδας ποδοσφαίρου, ή να μετέχει σε κάποια εθελοντική ομάδα. Μια άλλη διαδρομή είναι να προταθεί για τη Σχολή από κάποιο Βουλευτή η Γερουσιαστή της περιοχής του (υπάρχει όριο πόσους μπορεί να προτείνει ο καθένας). Στη συνέχει περνά από συνέντευξη, ιατρικά και αθλητικά τεστ και πρέπει να περάσει την γενική διαδικασία επιλογής ενός μήνα πριν εγγραφεί στο West Point. Ακόμα πρέπει να είναι Αμερικάνος πολίτης, ανύπαντρος, να μην είναι έγκυος, τουλάχιστον 17 ετών και έως 23 (την 1 Ιουλίου του έτους εγγραφής) και να μην είναι υπεύθυνος για την οικονομική συντήρηση παιδιών.

Εφόσον γίνει δεκτός, μετά από τετραετείς σπουδές (ακαδημαϊκές και στρατιωτικές) παίρνει το πτυχίο του που προσφέρεται σε 37 ειδικότητες και ονομάζεται Ανθυπολοχαγός.

ROTC: Αυτό είναι ένα από τα κορυφαία προγράμματα ηγεσίας στις ΗΠΑ. Ένας μαθητής που θέλει να γίνει αξιωματικός στον Στρατό Ξηράς των ΗΠΑ μπορεί να αρχίσει τη διαδικασία εγγραφής από την 11η τάξη του Γυμνάσιου η από την 12η. Στη συνέχει πρέπει να γίνει δεκτός σε Πανεπιστήμιο το οποίο έχει τμήμα ROTC. Το πρόγραμμα είναι χωρισμένο σε τρία στάδια και γίνεται παράλληλα με τις ακαδημαϊκές σπουδές.

Το πρώτο στάδιο είναι το Βασικό Μάθημα, οπού ο οποιοσδήποτε πρωτοετής ή δευτεροετής φοιτητής μπορεί να συμμετέχει, χωρίς καμία δέσμευση για καριέρα στον Στρατό, και να μάθει τις βασικές στρατιωτικές δεξιότητες και τα θεμελιώδη στοιχεία ηγεσίας. Συνήθως περιλαμβάνει ένα μάθημα επιλογής και εργαστήριο κάθε εξάμηνο, μαζί με την απαιτούμενη φυσική προπόνηση και τακτικές ασκήσεις σε πεδίο (Field Training Exercises). Προσωπικά ως δευτεροετής, χωρίς καμία υποχρέωση να μπω στον Στρατό, το τμήμα ROTC του Πανεπιστήμιου μου με έστειλε τον Ιούνιο -Ιούλιο του 1991 στο Air Assault School στο Camp Grubber στην Οκλαχόμα, και τον Αύγουστο του 1991 στο Airborne School, στο Fort Benning στη Γεωργία. Στην σχολή Αλεξιπτωτιστών ήμουν με έναν συμμαθητή ο οποίος δεν πήγε ποτέ στον Στρατό.

Το επόμενο στάδιο είναι το Basic Camp, για όσους ενταχθούν στο Army ROTC μετά τα δύο πρώτα χρόνια του πανεπιστήμιου ή εάν κάνουν μεταγραφή από άλλο πανεπιστήμιο και θέλουν να προχωρήσουν στο Προχωρημένο Μάθημα. Το Basic Camp είναι μια εκπαίδευση 31 ημερών τόσο στην θεωρία όσο και στο πεδίο και γίνετε κάθε καλοκαίρι στο Fort Knox. Όσοι περάσουν αυτή την διαδικασία, θα γραφτούν στο Προχωρημένο μάθημα και υπογράφουν συμβόλαιο με τον Στρατό για να υπηρετήσουν μετρά από την αποφοίτηση τους.

Προχωρημένο μάθημα: Αυτό το πρόγραμμα είναι για τους τριτοετείς φοιτητές οπότε πλέον δεσμεύεσαι να γίνεις αξιωματικός. Μαθαίνεις προηγμένες στρατιωτικές στρατηγικές και τακτικές Λόχου/Τάγματος Πεζικού, και τα καθήκοντα Διμοιρίτη, Διοικητή Λόχου και Επιτελούς. Μεταξύ του 3ου και 4ου έτους οι Δόκιμοι θα πάνε το καλοκαίρι στο Advanced Camp. Αυτό έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύει όλους τους δόκιμους ROTC μέσω ασκήσεων ανάπτυξης ηγεσίας σε πραγματικά σενάρια. Το Advanced Camp είναι μια αυστηρή εκπαίδευση 35 ημερών, οπού ο κάθε Δόκιμος θα αξιολογηθεί στις ηγετικές του ικανότητες, τόσο σε θέση Διμοιρίτη η Διοικητή Λόχου, αλλά και ως διοικουμένου και πως συνεργάζεται με άλλους. Αυτό είναι η πιο σημαντική φάση  αξιολόγησης στο ROTC και η βαθμολογία καθορίζει, έως ενός σημείου, την αρχική σταδιοδρομία του αξιωματικού.

Στο 4ο έτος φοίτησης, οι τεταρτοετείς έχουν ηγετικές θέσεις στο τάγμα των Δοκίμων και είναι υπεύθυνοι για την προετοιμασία και την εκπαίδευση των Δοκίμων μαζί με τους στρατιωτικούς καθηγητές.

Ο Στράτος κάθε χρόνο παρέχει για το όλο πρόγραμμα 250 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες υποτροφίες, ενώ υπάρχουν 1.000+ συνεργαζόμενα σχολεία σε όλη τη χώρα. Επίσης προσφέρονται $420 το μήνα επίδομα διαβίωσης, και 100% κάλυψη διδάκτρων του πανεπιστημίου με βάση την επίδοση του φοιτητή. Έτσι όποιος μετέχει στο ROTC μπορεί να σπουδάσει δωρεάν, αλλά μετά έχει υποχρέωση να υπηρετήσει για 8 χρόνια ως αξιωματικός, είτε στον Τακτικό Στρατό, είτε στην Εθνοφρουρά είτε στη Εφεδρεία.

Green to Gold: Ένα πρόγραμμα για εξέλιξη στρατιωτών που θέλουν να περάσουν από το «Πράσινο» (χακί της στολής) στο «Χρυσό» (το χρώμα των διακριτικών του ανθυπολοχαγού). Έτσι ο στρατευμένος μπορεί να πάει σε ένα κολέγιο που προσφέρει πρόγραμμα ROTC, με υποτροφία για το πτυχίο του και μετά να υπηρετήσει ως αξιωματικός.

Officer Candidate School: Το OCS είναι ανοιχτό σε πολίτες, στρατευμένους εν ενεργεία, εφέδρους και στρατιώτες της Εθνοφρουράς με τουλάχιστον πτυχίο πανεπιστήμιου. Προσφέρει έντονη στρατιωτική τακτική εκπαίδευση, ενώ σε προετοιμάζει για σταδιοδρομία σε τομείς όπως η μηχανολογία, τα οικονομικά, οι επικοινωνίες και πολλά άλλα. Στο OCS θα υποβληθείς σε εκπαίδευση για 12 εβδομάδες. Αυτή περιλαμβάνει δύο φάσεις προηγμένης διδασκαλίας στην τάξη και εκπαίδευσης στο πεδίο, ως μέρος μιας μικρής ομάδας.

Φάση 1: Μαθαίνεις τα βασικά της θητείας (εβδομάδες 1-6). Οι σωματικές και πνευματικές προκλήσεις θα δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά σου να διαπρέψεις στις βασικές ηγετικές δεξιότητες που απαιτούνται από έναν αξιωματικό. Θα πρέπει να περάσεις το τεστ φυσικής κατάστασης του στρατού, τον στίβο και το τεστ επιβίωσης μαχόμενου στο νερό.

Φάση 2: Εφαρμόζεις τις δεξιότητες στο πεδίο (εβδομάδες 7-12). Εδώ, αξιολογείται ο υποψήφιος ως προς την ικανότητά να ηγηθεί μιας ομάδας κατά τη διάρκεια μιας έντονης αποστολής 18 ημερών. Αυτή η φάση περιλαμβάνει επίσης σεμινάρια Senior Leader και το μάθημα Transitioning to Becoming Commissioned Officer.

Προϋποθέσεις για συμμετοχή στο OCS: Αφορά πολίτες των ΗΠΑ που να έχουν πάρει το πτυχίο τους μέχρι να αναλάβουν ως αξιωματικοί. Η γενική απαίτηση ηλικίας είναι μεταξύ 19 και 32 ετών. Πρέπει επίσης ο υποψήφιος να πληροί τις προϋποθέσεις για να λάβει διαβάθμιση στο επίπεδο Μυστικό (Secret). Εάν είναι ήδη στρατιωτικός, δεν μπορεί να έχει περισσότερα από έξι χρόνια ενεργού υπηρεσίας πριν γίνει μέλος του OCS. Οι πολίτες πρέπει πρώτα να τελειώσουν την βασική εκπαίδευση, διάρκειας 10 εβδομάδων πριν πάνε στο OCS.

Στην πράξη από αυτές τις 4 «διαδρομές» προς την ανάληψη καθηκόντων αξιωματικού, δεν υπάρχουν μεγάλες διάφορες ως προς την βαθμολογική εξέλιξη, αν και οι απόφοιτοι του West Point έχουν μικρά προτερήματα. Πάντως όλοι έχουν την δυνατότητα να εξελιχθούν στον υψηλότερο βαθμό, δηλαδή ως υποστράτηγοι. Στην ιστορία του Στρατού υπάρχουν αρκετοί Στρατηγοί 4 αστέρων που ήταν από το ROTC η το OCS. Π.χ. το 1960, ο στρατηγός George H. Decker έγινε ο πρώτος απόφοιτος του ROTC που ονομάστηκε Αρχηγός του Επιτελείου Στρατού. Ο Στρατηγός Κόλιν Πάουελ ήταν ο πρώτος απόφοιτος του ROTC που ονομάστηκε Αρχηγός του Μικτού Επιτελείου, ο οποίος ήταν απόφοιτος του City College της Νέας Υόρκης και αργότερα υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών. Άλλωστε η προαγωγή στους τελικούς βαθμούς, αντιστρατήγου και στρατηγού γίνεται μετά από πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ η οποία επικυρώνεται από τη Γερουσία. Οι αντιστράτηγοι και οι στρατηγοί προτείνονται με αξιοκρατικά κριτήρια και όχι κομματικά, περνούν από έρευνα πριν πάνε στην Γερουσία οπού θα κάνουν ένορκη κατάθεση και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Η σταδιοδρομία ενός αξιωματικού θεωρείται επιτυχής εάν φθάσει στο βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Αυτό γιατί μέχρι αυτό το βαθμό, εάν δεν προαχθείς με τη δεύτερη φορά, τότε αποστρατεύεσαι. Άρα από τον βαθμό του ανθυπολοχαγού μέχρι και του αντισυνταγματάρχη δεν υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα εξελιχθείς. Στη συνέχεια από αντισυνταγματάρχη σε συνταγματάρχη το ποσοστό προαγωγής είναι κάτω από το 20% με την πρώτη και κάτω από 2% με την δεύτερη. Από συνταγματάρχη σε ταξίαρχο ο αξιωματικός πρέπει να έχει ήδη υπηρετήσει σε διακλαδικό πόστο, και το ποσοστό προαγωγής είναι κάτω από το 4%.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
Γιώργος Ελικιώτης
Αξιωματικος Μηχανικού (Αν/χης), ΣΞ ΗΠΑ, με 3 πολεμικές εκστρατείες, 1 ανθρωπιστική εκστρατεία. Γεννήθηκα, μεγάλωσα στην Ελλάδα, το '87, στα 19 ήρθα στην Αμερική για σπουδές.
- Advertisement -

53 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
53 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μήπως πρέπει τελικά να εκσυγχρονίσουμε και τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ;

Η ιστοσελίδα μας είναι η πρώτη, που συζήτησε ανοιχτά το ενδεχόμενο να μην εκσυγχρονιστούν οι φρεγάτες ΜΕΚΟ200ΗΝ. Οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού από τις...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ThinkOutOfTheBox: Αυτοκινούμενο πυροβόλο ELBIT SIGMA των 155 mm για τον Ελληνικό...

21
Πριν λίγες μέρες, η σελίδα μας άνοιξε για τα "καλά", το φάκελο του -άκρως απαραίτητου- εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Πυροβολικού με νέα πυροβόλα. Τα νέα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 Ιανουαρίου 1950: Το δημοψήφισμα στην Κύπρο για...

2
Με πρωτοβουλία της Κυπριακής Εθναρχίας πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου του 1950 δημοψήφισμα στην Κύπρο, με αίτημα την ένωση της νήσου με την Ελλάδα. Η...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Ν. Αναστασιάδης: Θα δούμε και εναλλακτικές του East Med, έαν δεν προχωρήσει

"Εάν το σχέδιο αυτό δεν είναι εφικτό, τότε είμαστε έτοιμοι με τους συνεργάτες μας να εξετάσουμε άλλες υπαλλακτικές επιλογές. Σε κάθε περίπτωση η μελέτη...

ThinkOutOfTheBox: Αυτοκινούμενο πυροβόλο ELBIT SIGMA των 155 mm για τον Ελληνικό Στρατό;

Πριν λίγες μέρες, η σελίδα μας άνοιξε για τα "καλά", το φάκελο του -άκρως απαραίτητου- εκσυγχρονισμού του Ελληνικού Πυροβολικού με νέα πυροβόλα. Τα νέα...

Ρωσικά μαχητικά: Γιατί δεν “βλέπουν” καλά και κυρίως τη νύχτα;

Οξύτατη αίσθηση προκάλεσε η προ ημερών είδηση ότι ματαιώθηκε η προμήθεια των μαχητικών Su-35 από τρεις χώρες (Αλγερία, Ινδονησία, Αίγυπτο), ήδη χρήστες ρωσικών τύπων...