20.8 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΣΥΖΗΤΗΣΗ: Ποια θα είναι η τουρκική απάντηση στα ελληνικά Rafale; Γιατί το...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Ποια θα είναι η τουρκική απάντηση στα ελληνικά Rafale; Γιατί το Su-35 δείχνει να είναι η βασική λύση

- Advertisement -

 

Η επίσημη ανακοίνωση στις 13 Σεπτεμβρίου από τον πρωθυπουργό για την αγορά 18 μαχητικών τύπου Rafale από την ΠΑ, εκτός από κύμματα ενθουσιασμού στην Ελλάδα, προκάλεσε και αρκετά καρδιακά επεισόδια σε γειτονική μας χώρα. Αν και η ΠΑ ουδέποτε έχασε την ποιοτική υπεροχή απέναντι στην τουρκική πολεμική αεροπορία, ο μέγας φιλέλλην Ερντογάν φρόντισε η ΤΗΚ να χάσει και την όποια ποσοτική υπεροχή. Είναι άλλωστε κοινό μυστικό πως τα τουρκικά F-16C/D CCIP έχουν τρομερά προβλήματα στη συντήρηση αλλά και την επάνδρωση. Το πραξικόπημα έστειλε την αφρόκρεμα των τούρκων πιλότων είτε στη φυλακή, είτε στην εκούσια εξορία. Συνεπώς, δύσκολα η ΤΗΚ μπορεί να βγάλει τόσα μαχητικά στο Αιγαίο όσα η Ελλάδα.
https://www.ptisidiastima.com/su-35-for-turkey/
Ταυτόχρονα, η εμμονική επιλογή των ρωσικών S400 έφερε την Τουρκία εκτός προγράμματος F-35. Έτσι, η μόνη δυνατότητα για πιθανή νίκη της ΤΗΚ επί της ΠΑ, εξαϋλώθηκε από τους ίδιους τους Τούρκους. Αν και κανείς δεν πίστευε πως η Τουρκία θα μπορούσε να αγοράσει 100 ή 116 μαχητικά F-35A/B, (οικονομικά μιλώντας) εντούτοις, ακόμη και 30 αεροσκάφη θα ήταν πρόβλημα για την ΠΑ. Ένα πρόβλημα που λύθηκε από μόνο του, ή πως αντί να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, ο γείτονας της σκότωσε γιατί δεν του έβγαζε πολύ γάλα.
https://www.ptisidiastima.com/turkey-will-not-buy-russian-su-35-fighter-jets-says-akar/
Βέβαια, οι προβληματισμοί δεν σταματούν στα F-35 και στη μη αγορά τους. Δεν μιλάμε για το TF-X, που ΘΑ έρθει, αλλά για τον τεράστιο αριθμό των F-16C/D CCIP (Block 50+Adv) που διαθέτει η Τουρκία. Οι δυνατότητες του στόλου αυτού δεν είναι διόλου αμελητέες, από τη στιγμή μάλιστα που συνδυάζονται με αεροσκάφη KC-135R αλλά και Ε-7Τ. Το ότι οι Τούρκοι πιλότοι δεν μπορούν να φτάσουν το επίπεδο εκπαίδευσης των Ελλήνων συναδέλφων τους, δεν σημαίνει πως δεν υπηρετούν σε μια υπολογίσιμη και επικίνδυνη αεροπορική δύναμη, με τεράστιο αριθμό μέσων στη διάθεσή τους.
https://www.ptisidiastima.com/agora-rosikon-machitikon-su-35-apo-tin-tourkia/
Η κίνηση της ΠΑ, να μετατρέψει τα νεότερα F-16C/D σε F-16V είναι αναμφίβολα μια κίνηση ματ. Το έχουμε ξαναπεί, και δεν θα σταματήσουμε να το λέμε. Η ΠΑ έκανε απίθανες κινήσεις, κι αντί να παρασυρθεί από “σειρήνες” του στυλ “F-15” ή “F-35” επέλεξε να κάνει τη διαφορά. Δεν είμαστε η Αρμενία να βολευτούμε με 12 προηγμένα μαχητικά, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την μεγαλύτερη αναθεωρητική δύναμη του πλανήτη τα τελευταία 100 χρόνια (οκ, μετά την ναζιστική Γερμανία). Δεν θα μας αρκούσαν 8 F-35 και 30 F-16C/D Block 52+Adv. Αλλά 84 F-16V μπορούν να κάνουν τη διαφορά, 8 ή 10 F-35 όχι.
https://www.ptisidiastima.com/turkey-russia-close-to-reaching-agreement-on-su-35-fighter-jet-sale/
Η ΠΑ εδώ και αρκετό καιρό κινείται δυναμικά προς την αναβάθμιση σε F-16V και των F-16C/D Block 50. Αν γίνει αυτό, σημαίνει πως τα F-16V θα είναι 122, ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός. Αλλά είναι προφανές, πως η ΠΑ θα πρέπει να αποχαιρετήσει κάποια μαχητικά τα επόμενα χρόνια,  τα F-4E αλλά μάλλον πρώτα θα πρέπει να φύγουν τα Mirage 2000EGM/BGM.
https://www.ptisidiastima.com/turkish-politician-erdogan-turned-aegean-greek-lake/
Η κίνηση λοιπόν της απόκτησης των 18 Rafale, έγινε για δυο λόγους, ο πρώτος είναι η αμεσότητα της προμήθειας (καμία άλλη χώρα δεν μπορούσε να μας δώσει τόσο γρήγορα τόσο προηγμένα μαχητικά), αλλά και η ανταγωνιστικότητα της τιμής της επένδυσης. Το 1,5 δις ευρώ για ένα mix μεταχειρισμένων και νέων μαχητικών, θεωρείται εξαιρετικά ανταγωνιστική. Αν τώρα στην εξίσωση βάλουμε και τα εξωτικά όπλα του Rafale, όπως Meteor, MICA IR/EM, SCALP EG, Exocet, τότε πλέον η προσφορά της Γαλλίας είναι στα όρια της εκπληκτικής ευκαιρίας. Γιατί να την χάναμε;
https://www.ptisidiastima.com/russiain-talks-with-turkey-on-possible-su35-sale/
Το θέμα είναι πως τα Rafale φέρνουν την ΠΑ σε άλλο επίπεδο. Το αεροσκάφος μπορεί να φτάσει σε πολύ μεγάλες με ικανό αριθμό όπλων, να εκτελέσει αποστολές κρούσης, να αερομαχήσει για αρκετή ώρα, να νικήσει και να επιστρέψει. Το ραντάρ του RBE2E είναι ανώτερο από οτιδήποτε άλλο υπάρχει στην περιοχή, με ταυτόχρονη ικανότητα ηλεκτρονικής κρούσης. Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRE είναι με την σειρά του από τα ικανότερα παγκοσμίως, με δυνατότητες που φέρνουν το αεροσκάφος κοντά στο νέο αντίστοιχο σύστημα του  F-15C/D. Τέλος, η υπογραφή του στα ραντάρ πιστεύεται πως είναι πολύ μικρότερη από αυτή ενός F-16C/D ή ενός Mirage 2000. Δεν είναι stealth, αλλά με δυνατότητες κάπου κοντά στο F-18E/F και στο F-18E/F BlockIII.
https://www.ptisidiastima.com/russian-su35-arrives-in-turkey-for-teknofest/
Η ύπαρξη ενός Link 16, ολοκληρωμένου στον υπολογιστή του, αλλά και η ύπαρξη ενός πανίσχυρου υπολογιστή με δυνατότητες fusion πληροφοριών, σημαίνει πως μπορεί να δέχεται δεδομένα από άλλα αεροσκάφη ή πλατφόρμες ραντάρ, όπως EMB-145AEW, F-16V, Patriot, αλλά και τις νέες φρεγάτες του Στόλου ή τις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ. Έτσι θα μπορεί να κατευθύνει τους πυραύλους Meteor ή MICA IR/EM εναντίον στόχων χωρίς να τους βλέπει, ή ακόμη και κρατώντας “σβηστό” στο ραντάρ του. Γενικά, όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι Άγγλοι, το Rafale είναι real pain in the @@s για την τουρκική πολεμική αεροπορία. Και τα αεροσκάφη δεν θα τα πετάνε πιλότοι της βόρειας φατρίας φυλών του Τιμπουκτού, αλλά Έλληνες Πιλότοι. Όλοι μας ξέρουμε την αξία των Ικάρων μας.
https://www.ptisidiastima.com/ankara-evaluates-su35-purchase/
Θα ήταν ανόητο εκ μέρους της Τουρκίας να μην αντιδράσει. Χρειάζεται ένα μαχητικό που θα συμπληρώσει τα F-16C/D CCIP για όσο τα τελευταία θα πετάνε, και θα δώσει χρόνο για να δουν τι θα κάνουν, αν κάνουν, με το TF-X. Είμαστε ρεαλιστές, δεν πιστεύουμε πως θα δούμε TF-X σύντομα, αλλά μάλλον κάποιο άλλο μαχητικό, το Su-57 Felon ή κάποια άλλη λύση που θα ονομαστεί TF-X. Τι θα κάνουν στο ενδιάμεσο; Τα Rafale έρχονται το 2021, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια. Για πρώτη φορά μετά το 1975, η ΠΑ περνάει και πάλι μπροστά. 
https://www.ptisidiastima.com/turkey-su35/
Έχουνε ξαναγράψει ποιες θα ήταν οι επιλογές της Τουρκίας στο παρελθόν. Καθώς το Su-57 αποκλείεται να το δώσουν οι Ρώσοι με αποδέσμευση των πηγαίων κωδικών, η καλύτερη λύση για ένα μαχητικό εναέριας υπεροχής θα ήταν το Su-35S. Οι Ρώσοι έχουν επιτρέψει στους Ινδούς να τοποθετήσουν δικούς τους υπολογιστές στα Su-30 τους, και έτσι οι Ινδοί έχουν κάνει “μαγικά” με βάση το Su-30. Πρόσφατα δε εκτόξευσαν και πύραυλο MICA από Su-30, δίνοντας έτσι λύση στους αναξιόπιστους ρωσικούς πυραύλους R-77. Κάτι τέτοιο θα επιθυμούσαν και οι Τούρκοι που έχουν υπό ανάπτυξη τους Bozdogan/Gokdogan, αλλά και έχουν τεράστια εμπειρία σε υπολογιστές, ραντάρ AESA κοκ.
https://www.ptisidiastima.com/russia-offer-su35-in-turkey/
Το έχουμε ξαναπεί, οι Ρώσοι ίσως έχουν να κερδίσουν πολλά δίνοντας την πλατφόρμα του Su-35/34 στους Τούρκους. Οι Τούρκοι έχουν λειτουργικό ραντάρ AESA για αεροσκάφος, κάτι που δεν έχουν οι Ρώσοι, ενώ έχουν και ικανότατα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. Επίσης, έχουν εξαιρετική εμπειρία σε glass cokcpit, και με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να κάνουν το Su-34/35 ένα νέο F-15EX. Με την τοποθέτηση των AL-41F1S στο Su-35, το αεροσκάφος έλυσε και τα όποια προβλήματα με τους κινητήρες, και θεωρείται μια ώριμη πλατφόρμα.
https://www.ptisidiastima.com/cac-pac-jf-17-thunder-sukhoi-su-35-eurofighter-typhoon-for-turkey-instead-of-f35a/
Φυσικά οι Τούρκοι θα είχαν να αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις του Νόμου CAATSA, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν τις αντιμετώπισαν με την αγορά του F-35, συνεπώς είναι αμφίβολο αν τους ενδιαφέρει. Λογικά θα τις αντιμετωπίσουν με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά και πάλι, αν τελικά φύγει ο Τραμπ, ακόμη κι αν δεν προχωρήσουν στην αγορά  Su-35 από τη Μόσχα, θα αντιμετωπίσουν τις κυρώσεις από τους S400. Συνεπώς, ο βρεγμένος της βροχή δεν τη φοβάται.
https://www.ptisidiastima.com/rt-turkey-su35/
Όπως έχουμε ξαναγράψει, μια εξαιρετική λύση για την Τουρκία θα ήταν η αγορά JF-17 από το Πακιστάν, αλλά κάτι τέτοιο θα ήθελε και την κινεζική έγκριση. Το JF-17 όμως δεν είναι τόσο προηγμένη λύση για να αντιδράσει η Κίνα, ενώ το αεροσκάφος θα μπορούσε να “τουρκοποιηθεί” σε σημαντικό βαθμό. Το θέμα όμως είναι πως το JF-17 δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ούτε καν τα ελληνικά F-16C/D Block 52+Adv, ενώ δεν θα είχε καμία τύχη απέναντι στα F-16V ή τα Rafale. Το μόνο που θα είχε να κερδίσει η Τουρκία θα ήταν περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με Πακιστάν, αλλά και απεριόριστη πρόσβαση στην τεράστια δεξαμενή των Πακιστανών πιλότων μαχητικών.
https://www.ptisidiastima.com/is-turkeys-next-fighter-su35-instead-of-f35/
Ξαναγυρίζοντας στη Ρωσία, πάντα υπάρχει η λύση του Su-57. Το τελευταίο όμως ακόμη δεν είναι σε full scale production, ενώ θεωρείται αβέβαιο να έχει λύσει τα παιδικά τους προβλήματα, παρά τα όσα λένε οι Ρώσοι για το θέμα. Συνεπώς, μια επιλογή συνδυασμού Su-35/Su-34 σε αναλογία 2:1 και ενός αριθμού JF-17 από το Πακιστάν θα ήταν μια πιθανή διέξοδος για την Τουρκία. Μια σοβαρή εναλλακτική, που θα μπορούσε “άνετα” να παίζει, είναι η εξαγωγή ενός ικανότερου Su-30ΜΚΙ, κάτι που έχει γίνει με την Ινδία. Το αεροσκάφος είναι αρκετά προηγμένο, με δυνατότητες πολλαπλών ρόλων, πολύ φθηνότερο από το Su-35, αλλά έχει το μειονέκτημα της απαίτησης δυο πιλότων (είδος σε έλλειψη στην τουρκική αεροπορία του 2020), αλλά και της αδυναμίας να αντιπαρατεθεί με αεροσκάφη όπως το F-16V ή το Rafale.

Βέβαια, στην περίπτωση πώλησης Su-35 από τη Ρωσία στην Τουρκία, οι ΗΠΑ μάλλον θα μας έβαζαν στη λίστα παροχής δωρεάν στρατιωτικής βοήθειας κάθε χρόνο όπως και το Ισραήλ. Το μέλλον θα δείξει. Αλλά έχουμε γενικά αποδείξει σαν ΠΤΗΣΗ πως δεν έχουμε πέσει και πολύ έξω στις εκτιμήσεις μας…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

56 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
56 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Διπλός εκτοξευτής RAM στις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ

Όπως φαίνεται ο εκσυγχρονισμός των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ200ΗΝ βρίσκεται στα τελευταία στάδια για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου, έχει γίνει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ελληνικοί εξοπλισμοί, πεδίο κριτικής αλλά όχι “λάσπης”

11
Αν κάθε κυβέρνηση δεν τηρεί ένα συστηματικό πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών, σίγουρα έχουμε δικαίωμα οι κάθε ενδιαφερόμενοι και σχολιαστές της επικαιρότητας να διαμαρτυρόμαστε. Αν τηρείται...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 13 Μαΐου 1912: Η απαρχή της RAF

0
Συγκροτείται στη Βρετανία το «Βασιλικό Σώμα Αέρος» με βάση το Εναέριο Τάγμα του Σώματος Μηχανικού, με ναυτική και χερσαία πτέρυγα, σχολή εκπαίδευσης και εργοστάσιο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Γίνετε μέλος της οικογένειας των μαχητικών Rafale!

Με την ειδική συλλεκτική, περιορισμένη έκδοση της Aviator, αφιερωμένη στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας και το αεροσκάφος Rafale F3R, το ρολόι που φορούν...

To βρετανικό Ναυτικό αποσύρει 2 φρεγάτες Type 23 – άλλη μια χαμένη ευκαιρία

Δεν προλάβαμε να το γράψουμε... δηλαδή την ιδέα να ενδιαφερθεί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για 2 βρετανικές φρεγάτες Type 23 που είναι σε φάση...

Μαλαισία: το ενδιαφέρον για μεταχειρισμένα F/A-18 συνεχίζεται

Αντιπροσωπεία της Αεροπορίας της Μαλαισίας αναμένεται να επισκεφτεί τον επόμενο μήνα το Κουβέιτ, για συζητήσεις όσον αφορά την πιθανή αγορά μαχητικών F/A-18D.Η Μαλαισία διατηρεί...