20.5 C
Athens
Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΝαύαρχος Καβουλάκος για Κορβέτες: Επιλογή πλοίου και συστημάτων αλλά να ξαναδούμε τον...

Ναύαρχος Καβουλάκος για Κορβέτες: Επιλογή πλοίου και συστημάτων αλλά να ξαναδούμε τον ESSM

- Advertisement -

Του Αντιναυάρχου (ΠN) ε.α. Δημητρίου Καβουλάκου

Μετά την έγκριση των FDI, των επιπλέον Rafale και των τορπιλών Βαρέως Τύπου από τη Βουλή των Ελλήνων στις 15/2/2022, οι επιτελείς του ΠΝ και της ΓΔΑΕΕ καλούνται να επικεντρωθούν πλέον στην πρόταση για τις νέες κορβέτες, για τις οποίες, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, οι αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού με γνώμονα πάντα τις εισηγήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Οι ελληνικές [email protected] πρέπει να αγοραστούν με ESSM Block2, προμήθεια των ASTER 15/30, CAMM-ER ίσως φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει

Στην διαμόρφωση της εισήγησης κυρίαρχα κριτήρια αναμένεται να είναι -όπως και για τις φρεγάτες- «το καλύτερο πλοίο, στην καλύτερη τιμή, στον καλύτερο χρόνο», με παράγοντες όπως η ομοιοτυπία, η διαλειτουργικότητα με άλλα πλοία και συστήματα του Στόλου, η ασφάλεια εφοδιασμού, η πληρότητα και ταχύτητα υποστήριξης και η εγχώρια συμμετοχή να έχουν βαρύνουσα σημασία.

Η επιλογή των FDI δίνει προβάδισμα στις κορβέτες τύπου Gowind 2500, που είναι λογικό αφού έχουν μεταξύ τους σε μεγάλο βαθμό ομοιοτυπία συστημάτων, ενώ χωρίς αμφιβολία έχουν επιχειρησιακά χαρακτηριστικά αιχμής και στις τρεις βασικές μορφές πολέμου (Επιφανείας, Αέρος, Ανθυποβρυχιακό). Με βάση τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά σημαντικός υποψήφιος είναι και η κορβέτα Sigma 10514 της Damen. Η πρόταση της εταιρείας Fincantieri για την κορβέτα FCX30 (Doha), εάν δεν τροποποιηθεί κατάλληλα (με υψηλότερο όμως κόστος), υστερεί στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, αντικείμενο που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την επιλογή των FDI, ενώ υπάρχουν επίσης αμερικανικές και βρετανικές προτάσεις.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οπλίζοντας τις νέες φρεγάτες του ΠΝ (Part 1), SM-2 ή/και ESSM Blk2;

Συμπερασματικά, με τα γνωστά, δημοσιοποιημένα και μη διαβαθμισμένα στοιχεία, η Gowind και η Sigma είναι οι επικρατέστεροι τύποι πλοίων και η περαιτέρω αξιολόγηση θα βασισθεί στους συνδυασμούς συστημάτων και όπλων που κρίνει απαραίτητα το ΠΝ. Είναι αναμενόμενο ότι οι επιτελείς θα προτιμούσαν να αποφύγουν τις επιπτώσεις και προκλήσεις της εισαγωγής και άλλων νέων τεχνολογιών και όπλων, πέραν αυτών που φέρνουν οι FDI, αποκλειστικά για τις κορβέτες. Έτσι σημείο αναγωγής αναμένεται να είναι τα όπλα και συστήματα των FDI και αυτά που θα εξακολουθήσουν να υφίστανται στα άλλα πλοία του ΠΝ. Στην περίπτωση των φρεγατών αυτές είναι οι ΜΕΚΟ, καθώς οι τύπου «S» θα αποσύρονται.

Για την επιφάνεια και τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο στρωτά, ενώ για τον αντιαεροπορικό πόλεμο, η επιλογή του βλήματος των νέων κορβετών είναι κομβικό ζήτημα. Οι Gowind δεν προσφέρονται από την Naval Group με ASTER, όπως ισχύει για τις FDI, λόγω του ραντάρ που υιοθετείται στις γαλλικές κορβέτες, το οποίο δεν μπορεί να υποστηρίξει την πύραυλο (τυχόν αλλαγή του πρωτεύοντος αυτού αισθητήρα θα κλιμάκωνε το κόστος και τους χρόνους παράδοσης σε δυσθεώρητα επίπεδα).

Περί ASTER 30, MICA VL-NG, ESSM, και CAMM-ER/CAMM-EER, απαντάμε στα σχόλια, ενώ η MBDA προσφέρει ελληνική συμπαραγωγή στους CAMM!

Για την Gowind, αλλά και για την Sigma, προτείνεται το κατευθυνόμενο βλήμα MICA VL, που αν γίνει αποδεκτό, το ΠΝ μελλοντικά θα έχει τρεις τύπους κατευθυνομένων βλημάτων Α/Α, MICA (Gowind), ESSM (ΜΕΚΟ) και ASTER (FDI). Εφόσον ο ASTER δεν θα φέρεται από τις νέες κορβέτες, είναι λογικό το ΠΝ να ζητήσει και να μελετήσει την διαμόρφωση των καινούργιων πλοίων του αυτής της κατηγορίας με ESSM Block 2 και να συγκρίνει τις δύο διαμορφώσεις ESSM Block II Vs MICA VL με κριτήρια την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων, την αξιοπιστία, την ασφάλεια εφοδιασμού, την δυνατότητα αναβαθμίσεων, την υποστήριξη (ευκολία, αμεσότητα, αποδοτικότητα κ.λπ.), το κόστος κύκλου ζωής, την τεχνογνωσία για την χρήση του ανάλογα με τις απειλές.

Υπό αυτό το πρίσμα, παραθέτω ορισμένα στοιχεία από ανοιχτές, μη διαβαθμισμένες πηγές που σίγουρα λαμβάνουν υπόψιν επιτελείς και ηγεσία σε όλα τα επίπεδα:

* O MICA εκτοξεύεται από πλοία επιφανείας που έχουν τα Ναυτικά της Αιγύπτου (κορβέτες Gowind), της Ινδονησίας (φρεγάτα τύπου Martatinata), του Μαρόκο (φρεγάτα τύπου Sigma), του Ομάν (κορβέτες τύπου Khareef), της Σιγκαπούρης (LMV- Littoral Mission Vessel τύπου Independence) και των ΗΑΕ (περιπολικά τύπου Fataj-2). Το Γαλλικό Ναυτικό δεν έχει υιοθετήσει το βλήμα, αν και εκτοξεύει MICA από τα αεροσκάφη της Aeronavale.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: ESSM Blk1/2 vs CAMM/CAMM-ER vs MICA VL NG

* Ο ESSM εκτοξεύεται από πλοία επιφανείας στα Ναυτικά των χωρών της κοινοπραξίας για την παραγωγή και την εξέλιξή του (Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Τουρκία, ΗΠΑ) και τα Ναυτικά της Χιλής, της Φινλανδίας, της Ιαπωνίας, του Μεξικό, της Ταϊλάνδης και των ΗΑΕ (στις κορβέττες Gowind). Μέχρι στιγμής βρίσκονται σε απόθεμα 2.000 ESSM και 1.500 θα παραχθούν μελλοντικά με βάση τις μέχρι στιγμής παραγγελίες.

Ναύαρχος Κονιδάρης: Ο Εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, υπερέχουν των κορβετών

* Ο ESSM έχει ήδη ολοκληρωθεί (integrated) στις κορβέτες Gowind των ΗΑΕ που σημαίνει ότι μάλλον το ΠΝ δεν θα επιβαρυνθεί με το (πλήρες) κόστος, ούτε θα υποστεί τις χρονικές καθυστερήσεις για ενέχει συνήθως με τέτοια διαδικασία.

* Αντίστοιχα, διαφαίνεται ότι τα ESSM Block II έχουν δυνατότητα ολοκλήρωσης και στις κορβέτες Sigma, όπου το προσφερόμενο ραντάρ παρέχει κατεύθυνση σε βλήματα με ενεργητικό ραντάρ.

MICA VL

Στην περίπτωση του MΙCA VL το ΠΝ δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει την στρατηγική σχέση με την Γαλλία και να βασισθεί στην υποστήριξη του Γαλλικού Ναυτικού, το οποίο όπως προαναφέρθηκε δεν διαθέτει τον τύπο αυτό πυραύλου σε αντιαεροπορική χρήση. Όσον αφορά στα Ναυτικά των άλλων χωρών που χρησιμοποιούν MICA VL, αν και κατάλογος είναι μακρύς (όπως προαναφέρθηκε) η εμπειρία και τεχνογνωσία που μπορούν να μοιραστούν, εάν το επιθυμούν, συναρτάται με την αεροπορική απειλή που αντιμετωπίζουν (επιχειρησιακά σενάρια) και τις βολές που κάνουν.

Φρεγάτες Belharra: Ξέρουμε τι κερδίσαμε, να δούμε και τι «πληρώσαμε»;

Στην περίπτωση του ESSM Block II, το ΠΝ, ως μέλος της κοινοπραξίας έχει προνόμια στην τιμή, την υποστήριξη (εύρος, ταχύτητα διεκπεραίωσης) και την προτεραιότητα απόκτησης βλημάτων και προσβάσεων σε υπηρεσίες. Το γεγονός ότι το χρησιμοποιούν…

Η συνέχεια στο NavalDefence, εδώ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

107 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
107 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Δύο Έλληνες ναύαρχοι συζητούν τη βύθιση του Moskva και την απαξίωση του Ρωσικού Ναυτικού στην Ουκρανία

Ένα από τα πολλά «ευφυολογήματα» που έχουν κυκλοφορήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία (αν και κανένας πόλεμος δεν είναι πεδίο για εξυπναδισμούς) λέει το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Άρμα Μάχης Leopard 2A4/5, η γενιά που οδήγησε στα ελληνικά...

0
Του Κώστα Καρναβά, αναδημοσίευση από την ΠΤΗΣΗ, τεύχος 170, Ιούλιος 1999Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Leopard 2 είναι μια ολοκληρωμένη και ώριμη σχεδίαση με...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Μαΐου 1941:”Επιχείρηση Ερμής”, η Μάχη της Κρήτης...

0
Έχοντας ολοκληρώσει την κατάκτηση της ηπειρωτικής Ελλάδας, η γερμανική διοίκηση εξαπολύει την «επιχείρηση Ερμής» (Unternehmen Merkur), για την κατάληψη της Κρήτης από αέρος.Στο νησί...
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 022 PTISI March 2022

Αγορά 4.49

Related News

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Άρμα Μάχης Leopard 2A4/5, η γενιά που οδήγησε στα ελληνικά Leo2HEL

Του Κώστα Καρναβά, αναδημοσίευση από την ΠΤΗΣΗ, τεύχος 170, Ιούλιος 1999Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Leopard 2 είναι μια ολοκληρωμένη και ώριμη σχεδίαση με...

Τουρκικά μαχητικά πέταξαν 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη – Εντονότατο διάβημα από το ΥΠΕΞ

Με τον πιο έντονο τρόπο καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών την «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον...

Η Naval Group καθέλκυσε τη δεύτερη κορβέτα Gowind για τα ΗΑΕ

Στις 13 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η τελετή καθέλκυσης της δεύτερης κορβέτας Gowind, Al Emarat, για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στα ναυπηγεία της Naval Group...