Ασύλληπτη η ποσότητα των διαμαντιών στο υπέδαφος σύμφωνα με νέα έρευνα

1
3693

Μια νέα έρευνα έρχεται να υποστηρίξει πως οι ποσότητες διαμαντιών στο υπέδαφος είναι τουλάχιστον 1.000 μεγαλύτερες απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα, κάνοντας λόγο για τετρακισεκατομμύρια τόνους. Το μόνο πρόβλημα είναι πως βρίσκονται σε τέτοιο βάθος, που η εξόρυξη τους είναι αδύνατη.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα σεισμικά κύματα, οι δονήσεις των οποίων ταξιδεύουν μέσα από στερεά σώματα και η ταχύτητά τους εξαρτάται από τη πυκνότητα, σύσταση και θερμοκρασία του σχηματισμού. Οι κυματισμοί που προκαλούνται από σεισμούς, τείνουν να περνούν γρηγορότερα μέσα από κρατονικές μάζες και με τη χρήση αρχειακού υλικού σεισμικής δραστηριότητας, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο των ταχυτήτων με τις οποίες τα σεισμικά κύματα διαπερνούν αυτούς τους σχηματισμούς. Στη συνέχεια προσομοίωσαν σε υπολογιστή διαφορετικά υλικά από τα οποία μπορεί να αποτελούνται, για να μάθουν ποιο αντιστοιχεί με τα δεδομένα του αρχείου.

Με αυτό το τρόπο, έφτασαν στο συμπέρασμα πως στη “ρίζα” των κρατονικών μαζών το 1-2% του υλικού αποτελείται από διαμάντια και το υπόλοιπο από περιδοτήτη. Αυτό μεταφράζεται σε τετρακισεκατομμύρια τόνους διαμαντιών.

Μπορεί η διαπίστωση της έρευνας να είναι συναρπαστική, ωστόσο αυτά τα διαμάντια βρίσκονται σε βάθη από 145 έως 240 χιλιόμετρα, γεγονός που καθιστά την εξόρυξη τους αδύνατη (τουλάχιστον με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα).

 

Notify of
TGD
Guest
TGD
Offline

Όχι μόνο τεχνικά αδύνατη, αλλά μάλλον κι άσκοπη, αφού μικρά διαμάντια για βιομηχανικές εφαρμογές μπορούν να παρχθούν συνθετικά.