18.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΡΘΡΑHughes AIM-47 Falcon: Όταν η πυρηνική γόμωση ήταν η λύση για κάθε...

Hughes AIM-47 Falcon: Όταν η πυρηνική γόμωση ήταν η λύση για κάθε πρόβλημα

- Advertisement -

Σαν σήμερα πριν 61 χρόνια αποκαλύφθηκε δημόσια ένα νέο όπλο της αμερικανικής Αεροπορίας: ο πύραυλος αέρος – αέρος AIM-47 Falcon της Hughes, αν κι αρχικά έφερε την κωδική ονομασία GAR-9 του παλαιού συστήματος ονοματοδοσίας.

Αναχαιτιστικό αεροσκάφος YF-12, με βάση το SR-71. Προβλέπονταν να εξοπλιστεί με συνολικά 3 πύραυλους ΑΙΜ-47 και μάλιστα κατά την διάρκεια των δοκιμών πιστώθηκε με την ίσως μοναδική εξαπόλυση πύραυλου από επανδρωμένο αεροσκάφος με ταχύτητα άνω των τριών μαχ.

Με αυτήν την αφορμή αξίζει μία μικρή μελέτη της ιστορίας του όπλου αυτού στα πλαίσια της γενικότερης τάσης της εποχής που για πρώτη φορά έφερε ένα στρατηγικό όπλο, δηλαδή τα πυρηνικά όπλα, σε χρήση με τακτικούς φορείς.
Η ιδιαιτερότητα του πυραύλου αυτού ήταν λοιπόν ότι ήταν το πρώτο όπλο της κατηγορίας του που εξαρχής σχεδιάστηκε προκειμένου να εφοδιαστεί με πυρηνική κεφαλή και συγκεκριμένα της κατηγορίας των 25 κιλοτόνων, αν και θα μπορούσε να εξοπλιστεί και με πολεμική κεφαλή με συμβατικά εκρηκτικά.
Προοριζόταν να εξοπλίσει τα νέα αναχαιτιστικά αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων που βρίσκονταν τότε υπό ανάπτυξη όπως το επαναστατικό XF-108 Rapier κι έπειτα και του YF-12A, που όμως τελικά και τα δυο ακυρώθηκαν.
Πύραυλος ΑΙΜ-47 σε πρόπλασμα εσωτερικής αποθήκης οπλισμού ενός XF-108 Rapier.

Λόγω της ακύρωσης αυτής, ο πύραυλος έμεινε χωρίς φορέα, αν και μελετήθηκε ακόμα κι ο εξοπλισμός βαρέων στρατηγικών βομβαρδιστικών όπως το ΧΒ-70 με αυτόν, προκειμένου να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτοάμυνα. Ωστόσο και το ΧΒ-70 τελικά ακυρώθηκε.
Ο πύραυλος αναπτύχθηκε ταυτόχρονα και παράλληλα με ένα δικό του εξειδικευμένο σύστημα ελέγχου πυρός, το AN / ASG-18 και πάλι της Hughes. Κατά την διάρκεια του προγράμματος ανάπτυξης πραγματοποιήθηκαν συνολικά επτά δοκιμαστικές εκτοξεύσεις από τις οποίες οι έξι υπήρξαν επιτυχείς.
Ο AIM-47 τελικά δεν μπήκε ποτέ σε μαζική παραγωγή, ωστόσο η ανάπτυξή του υπήρξε πολύτιμος οδηγός και είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός άλλου αντίστοιχου συστήματος, του AIM-54 Phoenix που εξόπλισε τα F-14 των ΗΠΑ και του Ιράν.
Το διάγραμμα παρουσιάζει τις τακτικές χρήσης πυρηνικών όπλων αέρος-αέρος. Ο πύραυλος, εν προκειμένω η μη κατευθυνόμενη ρουκέτα αλλά με πυρηνική κεφαλή θα έπρεπε να εκτοξευθεί στην πορεία που προβλέπονταν να βρεθεί ο εχθρικός σχηματισμός ώστε η έκρηξη να εκτονωθεί μπροστά τους. Στην εικόνα διακρίνεται ένα F-106, το βασικό αναχαιτιστικό της αμερικανικής Αεροπορίας για τουλάχιστον δυο συνεχείς δεκαετίες επί Ψυχρού Πολέμου.

Επιπλέον, αναπτύχθηκε κι ένας μικρότερος πύραυλος με βάση το ίδιο σχέδιο, ο ΑΙΜ-4 που μάλιστα μπήκε σε παραγωγή κι εξόπλισε αρκετά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισης, όπως το F-102 και το F-106. Ο πύραυλος αυτός έφερε συμβατική κεφαλή, μπορούσε όμως να εξοπλιστεί και με μία μικρής ισχύος πυρηνική κεφαλή.
Όπλα σαν τον ΑΙΜ-47 ήταν ενδεικτικά του κλίματος που επικρατούσε την εποχή εκείνη της αποκορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου. Ολόκληρο το στρατιωτικό δόγμα επιχειρήσεων περιστρέφονταν γύρω από τα πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής και κατά συνέπεια γύρω από τους φορείς τους, δηλαδή αεροσκάφη κι υποβρύχια.
Τα αντίστοιχα συμβατικά όπλα της εποχής (πύραυλοι αέρος-αέρος και τορπίλες) θεωρούνταν ανεπαρκή και όχι αρκετά αξιόπιστα προκειμένου να εξουδετερώσουν τους στόχους τους με 100% επιτυχία, που ήταν και το απόλυτο που επιζητούνταν καθώς δεν μιλάμε για συμβατικό βομβαρδισμό.
Πρώιμοι αντιβαλλιστικοί πύραυλοι Nike Hercules, που θεωρούνταν περίπου βέβαιο ότι θα ήταν άχρηστοι χωρίς πυρηνική κεφαλή για την βέβαιη εξουδετέρωση του στόχου τους.

Ακόμα κι αν ένα αναχαιτιστικό της εποχής προλάβαινε να βρεθεί έγκαιρα στην πορεία ενός εχθρικού σχηματισμού βομβαρδιστικών, δεν ήταν καθόλου βέβαιο ότι οι πύραυλοί του θα κατάφερναν να βρουν τους στόχους τους και μάλιστα όλους τους στόχους.
Παρομοίως και κάτω από το νερό, η ισχύς μίας συμβατικής τορπίλης ή βόμβας βυθού δεν εξασφάλιζε απόλυτη επιτυχία. Το εχθρικό υποβρύχιο θα μπορούσε απλά να καταδυθεί πιο βαθιά για να αυξήσει τις πιθανότητες διαφυγής.
Για τους δε πρώτης γενιάς βαλλιστικούς πυραύλους, ήταν περίπου δεδομένο ότι οι πρωτόγονοι αντιβαλλιστικοί πύραυλοι της εποχής (Nike Hercules κτλ) δεν θα κατάφερναν να αναχαιτίσουν τους στόχους τους μόνο με συμβατική κεφαλή.
Το προφανές πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσε να υπάρξει κανένα περιθώριο ρίσκου. Αν έστω κι ένα βομβαρδιστικό ή υποβρύχιο ή βαλλιστικός πύραυλος κατάφερνε να ξεφύγει από τις δυνάμεις αναχαίτισης, δεν θα υπήρχε επιστροφή. Το αποτέλεσμα θα ήταν τουλάχιστον η αποτέφρωση μίας μεγάλης πόλης και κατ’ επέκταση κι η εξολόθρευση του πληθυσμού της.
Τα σοβιετικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων είχαν εξελιχθεί αρκετά ώστε η βέβαιη αναχαίτισή τους να ήταν σχεδόν αδύνατη χωρίς πυρηνικά όπλα όπως τορπίλες και βόμβες βυθού με πυρηνικές πολεμικές κεφαλές.

Η λύση που προκρίθηκε ήταν η μαζική χρήση πυρηνικών κεφαλών στα αντίστοιχα όπλα αναχαίτισης. Η μαζική ισχύς μίας πυρηνικής έκρηξης θα ήταν παραπάνω από αρκετή για να εξουδετερώσεις ενδεχομένως και ολόκληρο των σχηματισμό των εχθρικών βομβαρδιστικών, να βυθίσει ένα υποβρύχιο και να καταρρίψει έναν επερχόμενο βαλλιστικό πύραυλο.
Δεν μπορούσε το αναχαιτιστικό αεροσκάφος να σταματήσει τον εχθρικό σχηματισμό βομβαρδιστικών με ένα πύραυλο; Πυρηνική κεφαλή στον πύραυλο αυτόν. Δεν μπορούσε η τορπίλη να προκαλέσει αρκετή ζημιά στο εχθρικό υποβρύχιο; Πυρηνική κεφαλή στην τορπίλη αυτή. Δεν είχε ο αντιβαλλιστικός πύραυλος αρκετή ακρίβεια για να σταματήσει τον επερχόμενο ICBM; Πυρηνική κεφαλή και σ’ αυτόν…

Πραγματικά λοιπόν, σύντομα το σύνολο των συστημάτων αναχαίτισης, από τορπίλες μέχρι πύραυλους αέρος-αέρος και αντιβαλλιστικούς πύραυλους είχαν εξοπλιστεί με πυρηνικές κεφαλές και έγιναν η νούμερο ένα προβλεπόμενη επιλογή σε περίπτωση μαζικής σύρραξης για την άμυνα των κρίσιμων στόχων.
Ακόμα και στην ξηρά (!) είχαν αναπτυχθεί μικρά πυρηνικά όπλα, από πυρηνικές νάρκες μέχρι βλήματα πυροβολικού και φορητά πακέτα για δολιοφθορείς με την προοπτική να χρησιμοποιηθούν για την αναχαίτιση μαζικά υπέρτερων συμβατικών δυνάμεων, κυρίως τεθωρακισμένων σχηματισμών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Η σκέψη όμως ότι έστω ως ύστατη λύση αυτά τα όπλα κάποτε προβλεπόταν να ήταν η ρουτίνα σε μία γενικευμένη σύρραξη είναι τρομακτική ακόμα κι αν αποδεικνύονταν επιτυχημένα για τον σκοπό που σχεδιάστηκαν.

Ο -σχεδόν- φορητός τακτικός πύραυλος πεδίου μάχης Ντέιβι Κρόκετ, με εμβέλεια μόλις 15 χιλιόμετρα, προοριζόταν να αναχαιτίσει υπέρτερες εχθρικές δυνάμεις που θα προέλαυναν χωρίς άλλο τρόπο να σταματήσουν.

Όπως είναι αντιληπτό σήμερα εκ των υστέρων πια, σε αυτό το χειρότερο σενάριο, αν υποθετικά όλοι οι εχθρικοί στόχοι αναχαιτίζονταν, η χρήση όπλων αναχαίτισης εξοπλισμένων με πυρηνικές κεφαλές θα ήταν τόσο μαζική που μάλλον θα ήταν από μόνη της υπέρ-αρκετή για την μόλυνση με θανάσιμα ποσά ραδιενέργειας του συνόλου της επιφάνειας του πλανήτη αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα με ολέθριες συνέπειες για τον ανθρώπινο πληθυσμό και το μέλλον του.
Όπλα της κατηγορίας αυτής δεν υπάρχουν πλέον σε υπηρεσία, τουλάχιστον σε υπηρεσία στην αμερικανική Αεροπορία με το μοναδικό όπλο αέρος-αέρος να έχει τυποποιηθεί στον ΑΙΜ-120 που εξοπλίζει το σύνολο των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών. Πύραυλοι βαρέως τύπου μεγάλης εμβέλειας όπως ο ΑΙΜ-47 ή ο ΑΙΜ-54 αποσύρθηκαν χωρίς αντικατάσταση στην μετά Ψυχρού Πολέμου εποχή.
Από την άλλη πλευρά και οι τορπίλες με πυρηνική γόμωση όπως η Μκ45 έχουν αποσυρθεί ολοκληρωτικά από το οπλοστάσιο του αμερικανικού Ναυτικού, αν κι αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί όσον αφορά και τις κεφαλές τους.
Καλλιτεχνική απεικόνιση του XF-108 Rapier που αν έμπαινε σε παραγωγή θα εξοπλιζόταν με τον ΑΙΜ-47 ως βασικό όπλο για έναν και μόνο σκοπό, την μαζική κατάρριψη σοβιετικών βομβαρδιστικών.

Η βασική τορπίλη του Ναυτικού πάντως, η Mk48 έχει πια ικανότητα να εμπλέξει στόχους σε πολύ μεγάλα βάθη, που ήταν κι ο περιορισμός των παλαιότερων τορπιλών, περιορίζοντας σημαντικά την ανάγκη για πυρηνική κεφαλή.
Οι αντιβαλλιστικοί πύραυλοι στο δυτικό οπλοστάσιο έχουν εξελιχθεί πλέον κυρίως με την λογική hit-to-kill, συνεπώς κι εκεί οι πυρηνικές κεφαλές έχουν εξαλειφθεί καθώς η εξουδετέρωση του πύραυλου με έκρηξη σε κοντινή απόσταση θεωρείται αποτυχία αφού θα οδηγήσει σε εκτόνωση της πολεμικής κεφαλής του βαλλιστικού πυραύλου.
Στο ανατολικό οπλοστάσιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι διατηρούνται ακόμα σε υπηρεσία καθώς είναι το ικανότερο αντίμετρο ενάντια σε στόχους όπως ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων και υποβρύχια. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για βαρείς αντιπλοϊκούς πυραύλους με αντίστοιχες κεφαλές όπως o SS-N-22 «Sunburn».
Πύραυλος ΑΙΜ-4, ο μικρός αδελφός του ΑΙΜ-47 και βασικό όπλο του F-106.

Το μέλλον βέβαια δεν προβλέπεται αισιόδοξο, αφού νέα πυρηνικά όπλα αναπτύσσονται συνεχώς κι από όλες τις πλευρές.
Πρώτη δημοσίευση: 31 Μαΐου 2019. Αναδημοσιεύεται με την αφορμή της επετείου της πρώτης πτήσης του μαχητικού αεροσκάφους F-106, βασικός οπλισμός του οποίου θα ήταν το εν θέματι όπλο. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Απριλίου 1944: Η καταστολή της Στάσης του...

0
Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη στάση στην ελληνική ναυτική μοίρα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, οργανωμένη επιχείρηση αφοπλισμού και καταστολής πραγματοποιείται στα καταληφθέντα από επιτροπές...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Σωτήρης Σκάντζικας: Ο κρατούμενος «Νο 1822» του Στάλαγκ-Λουφτ ΙΙΙ: 80 χρόνια από την πιο δραματική απόδραση του Β’ ΠΠ

Μπορεί κάποιοι να θυμούνται τον αξέχαστο Στιβ ΜακΚουίν στην ταινία του 1963 «Η Μεγάλη Απόδραση», που στηρίχτηκε σε πραγματικά γεγονότα, να ορμάει προς την...

Eυροεκλογές: Tα διακυβεύματα για τη Γηραιά Ήπειρο

του Jean Pisani-Ferry καθηγητή οικονομίας στη Sciences Po, στο Ινστιτούτο Bruegel Peterson και στο Institute for International Economis (Πηγή Le Monde)Στη δημοκρατία, οι εκλογές...

Ο πόλεμος στη Γάζα οξύνει τις διαιρέσεις στο Ιράν

της Angeles Espinosa,  αρθρογράφου της El Pais Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποιούσε στα μέσα Οκτωβρίου ότι η κινητοποίηση των μουσουλμάνων...