Η εξέλιξη της ανάπτυξης και της παραγωγής του εγχώριου εκπαιδευτικού αεροσκάφους Hurjet, εγχείρημα που έχει αναληφθεί από την TAI, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το πρόγραμμα TF-X.

 

Αυτό αναφέρει μιλώντας στο «Aviation Week» ο διευθύνον σύμβουλος της TAI Temel Kotil. Και αυτό γιατί τα υποσυστήματα που θα δημιουργηθούν για το Hurjet θα εξελιχθούν και θα χρησιμοποιούν αργότερα στο εγχώριο μαχητικό. Βέβαια, ερωτηματικό προκαλεί ακόμη ο τρόπος χρηματοδότησης όλων των αεροδιαστημικών προγραμμάτων μετά τον εκτροχιασμό της ισοτιμίας δολαρίου – τουρκικής λίρας και τις αμερικανικές κυρώσεις που δημιουργούν προβληματισμό για το επίπεδο του δημοσίου χρέους και του πληθωρισμού.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υπάρξουν πέντε πρωτότυπα, ενώ η πρώτη πτήση του τύπου γίνεται προσπάθεια να συμβεί το 2022, με τις πρώτες παραδόσεις να προβλέπονται για το 2025. Το Hurjet θα αναπτυχθεί σε δύο εκδόσεις: εκπαιδευτική, ελαφρού μαχητικού. Η δεύτερη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξοικονόμηση ωρών στα μαχητικά F-16 που αναλαμβάνουν σήμερα επιχειρήσεις κατά Κούρδων μαχητών. Όσον αφορά τον κινητήρα, εξετάζεται η περίπτωση του F-404, αλλά η ύπαρξη αμερικανικού κινητήρα θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις ενδεχόμενες περιπτώσεις εξαγωγών.

 

Το Hurjet αποσκοπεί στην αντικατάσταση των εκπαιδευτικών T-38 της Τουρκικής Αεροπορίας αλλά και την εξασφάλιση εξαγωγών. Βασικοί αντίπαλοι στην προώθηση στη διεθνή αγορά θα είναι τα Hawk, T-50, M-346, Yak-130, L-15 και ο νικητής του αμερικανικού διαγωνισμού T-X.

 

Περισσότερα στοιχεία για το Hurjet μπορείτε να βρείτε στο ΤΡΕΧΟΝ ΤΕΥΧΟΣ του Περιοδικού.

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το παίζουν μάγκες με τους Αμερικάνους και θέλουν να του βάλουν F404; Δεν πίστευα ότι υπάρχουν χειρότεροι από εμάς, αλλά με έκπληξή μου διαπιστώνω ότι είμαι λανθασμένος.

  2. Ωραία τα μακέτα, ωραία και τα ψηφιακά καμουφλάζ,, αλλα να πετάξει πρώτα ρε παιδιά!

  3. Παιδιά μην τρελαθούνμε τελείως. αφού το έφεραν μέχρι εδώ ξέρουν τι κάνουν όπως κ με τα άλλα τους οπλικά συστηματα. Θα το τελειώσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. το ΤFX το βάλανε μπροστά έστω κ στα λόγια? Θα το φτιάξουν…κάποια στιγμή

  4. Παραισθήσεις μεγαλείου. Κινητήρα από τη Δύση δεν πρόκειται να βρουν. Ούτε και από την Ρωσία. Άρα θα τρέχουν στην Κίνα. Επίσης σήμερα στα πολεμικά αεροσκάφη το σκάφος είναι απλά ένα κέλυφος. Ο κινητήρας και τα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα είναι αυτά που κάνουν ένα μαχητικό ή έστω ένα εκπαιδευτικό/μαχητικό. Να δω που θα τα βρούνε, που ο Σουλτάνος είναι πλακωμένος με όποιον ανασαίνει σε αυτό τον πλανήτη. Ίσως να κάνουν κάποιες συμφωνίες με κάποιες μπανανίες για συνχρηματοδότηση. Όλο το κόστος είναι τα ηλεκτρονικά και ο κινητήρας, που δεν γίνεται να πληρώσει η Τουρκία για να τα σχεδιάσει και τα κατασκευάσει μόνη της. Πάμε για λευκό ελέφαντα, και να έχουν να βλέπουν το πρωτότυπο σε κάποιο μουσείο σε 20 χρόνια και να φαντάζονται αυτοκρατορίες που τους έφυγαν από τα χέρια.

Comments are closed.